__MAIN_TEXT__

Page 1

VINTERN 2016 / 17

HEMMAVID

Koll på läget med Min sida Ny funktion på hemsidan för dig som är hyresgäst

Brandfri Jul Tips för att hålla julen säker

Nu myser vi inomhus


Nu myser vi inomhus … … med stämningsfull belysning och godsaker. Man får göra vad man kan för att lysa upp vintermörkret! Tänk bara på att vara försiktig så att ljuset inte blir en brandrisk. På nästa sida ger vi brandsäkra tips. För många är denna tid på året full av härliga jultraditioner, på sista sidan kan du läsa om några av dessa, men det är också en tid för summering. Ett helt år har gått och ett nytt är på väg. Vi på Bjuvsbostäder är stolta och glada över att vår satsning på trygga och trivsamma områden har fortsatt enligt plan. I vår kundundersökning kan vi se att vi har fler nöjda kunder idag än när undersökningen gjordes 2013. Det är ett bevis på att vi är på rätt väg! Nu vill vi önska alla våra hyresgäster en trevlig jul och ett riktigt gott nytt år!

Mats Nilsson VD Bjuvsbostäder

Logotyp som bygger bo Vår nya logotyp går i linje med vår vision om ”Det goda boendet”. Den lilla fågeln som bygger bo representerar på ett bra sätt vårt varumärke och det trygga boendet för hela familjen.

Nya hemsidan – en länk till hyresgästerna Bjuvsbostäder har satsat mycket på att öka trivseln på sina områden. Nu får också hemsidan en nystart. – Vi tycker att det är viktigt att vår profil utåt går hand i hand med vår utvecklingskurva. Hemsidan är en viktig länk mellan oss och hyresgästen och ska reflektera vilka vi är samt informera och kommunicera, säger Mats Nilsson, vd på Bjuvsbostäder.


Hyresgästerna har sagt sitt I maj skickade Bjuvsbostäder ut en förfrågan om kundnöjdhet bland sina hyresgäster, så kallat Nöjd Kund Index. Helt enkelt för att få en uppfattning om vad hyresgästerna tycker om Bjuvsbostäder.

– En NKI-undersökning hjälper oss att ta reda på vad hyresgästerna är nöjda med och vad de önskar ska bli bättre, säger Ninni Nilsson, kundchef. – Över 70 % av de som svarade är nöjda med sitt boende. Belysningen gav den högsta ökningen av kundnöjdhet vilket känns kul eftersom vi satsat mycket på ledbelysning i allmänna utrymmen för att skapa tryggare och trivsammare områden, menar hon. Tiden det tar att få en felanmälan åtgärdad är 25 % missnöjda med, men Bjuvsbostäder har gjort förbättringar. – Felanmälan tas nu emot av tekniskt utbildad personal och på vår nya hemsida kan man följa sitt ärende på Mina sidor.

Fler 55+ boende på gång Intresset för 55+ områdena är stort. Falken i Bjuv blev snabbt uthyrt och tanken är att Ekeby och Billesholm ska få liknande bostäder.

– Vi startade en upphandling för Ekeby i januari 2016, men det visade sig bli för dyrt att driva projektet på den tomt vi planerat. Därför tittar vi nu på alternativ som Bjerrings väg och Lärkgatan, säger Mats Nilsson, vd på Bjuvsbostäder. Här skulle det kunna bli aktuellt med flervåningshus om 2-3 rum och kök i form av bekväma 55+ boende med bra förutsättningar att åldras i. Bjuvsbostäder tittar också på liknande boende i Billesholm mellan Västergatan och Skolgatan.

Brandfri

JUL! Nu är det högsäsong för mysbelysning. Tänk bara på att lysa upp hemmet utan brandrisk. • Se till att ALLTID ha en fungerande brandvarnare, testa den då och då och byt batteri ett par gånger om året. • Ställ aldrig rullatorer, barnvagnar eller annat skrymmande i trappuppgången eftersom den måste kunna utrymmas. • Det är absolut förbjudet att göra egna elinstallationer som hyresgäst. Dessa ska alltid göras av våra auktoriserade elektriker. • Släck alltid ljusen när du lämnar ett rum – det gäller även värmeljus som är minst lika brandfarliga som vanliga stearinljus.

Koll på läget med Mina sidor Nu har Bjuvsbostäder utökat tjänsten Mina sidor på webben. Här kan du som hyresgäst enkelt få svar på de vanligaste frågorna, se dina fakturor och göra felanmälningar.

Är du intresserad av en lägenhet registrerar du dig på Mina sidor och bibehåller sedan inloggningen när du flyttat in. Är du redan boende hos Bjuvsbostäder så kan du bara enkelt gå in och registrera dig med personnummer, lösenord och e-postadress för att få tillgång till Mina sidor. – Du kan bland annat se när din hyra ska vara betald, kommande hyresavier och historik över de hyror du betalat, säger Ninni Nilsson, kundchef på Bjuvsbostäder. Gå in på bjuvsbostader.se och logga in på Mina sidor!


Nu är det jul igen! Julgran, klappar, tomten och pepparkakor. Julen är full av smaker, dofter, pynt och traditioner som återkommer år efter år. Vi har synat julens måsten i sömmarna. Julgranen, som kanske är det juligaste vi har, är inte särskilt gammal som

tradition. Först under slutet av 1800-talet blev den ett allmänt pynt vid juletid. I trånga stugor hängdes den upp i taket eller placerades på bordet. Ofta pyntades den med godsaker som äpplen och nötter. Seden med julklappar är däremot äldre. Redan på 1600-talet delades

julklappar ut, fast på ett annat sätt än vad de gör idag. Då knackade (klappade) man på dörren, kastade in gåvan som ofta var av det skämtsamma slaget, och sprang därifrån. Där av ordet julklapp! Idag är det tomten som sköter julklappsutdelningen. Helgonet

Sankt Nikolaus, som var känd för sin givmildhet, och den gamla svenska gårdstomten, som var ett viktigt inslag på landsbygden, är föregångare för dagens tomte. På 1800-talet började Jenny Nyström illustrera tomtar med ett vänligt utseende som delade ut klappar och på 1930-talet tog Coca Cola fram den snälla, glada, rödklädda tomte som idag är mest populär. Pepparkakan har man ätit i Sverige åtminstone sedan 1500-talet då små

pepparkakor importerades. Men en variant av pepparkakor ska ha bakats av nunnor tidigare än så, då i medicinskt syfte eftersom de ansågs ha en lugnande effekt. Först på 1800-talet blev pepparkakan en del av vårt julfirande, då tillsammans med vita pepparkakor med fina dekorationer.

Det viktigaste är att låta knäcksmeten komma upp i rätt grader, tänk på att det kan ta lite tid. Med en hushållstermometer är det enklare att lyckas. Ska du göra dubbel sats så koka i flera omgångar, annars blir smeten svalare i övre lagret än understa och tänk på att använda en tjockbottnad kastrull. Rör ända ner i bottnen tills det kokar upp, sluta sedan röra och låt smeten puttra på medelvärme tills den uppnått rätt temperatur.

Mängd: 50 st 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker, 2 dl ljus sirap, 1 nypa salt, 1-2 msk smör

-p

ABC-klubben, Natur & Kultur

Jullov ger tid för pyssel! Prova att lös denna rebus - kanske du kan hitta på en egen när du kommit på knepet.

- f + sr +

Knäck hör julen till, men har en tendens att bli antingen för hård eller för mjuk. Här kommer några tips på hur du lyckas med knäcken!

122°–125° = Mjuk och seg 126°–130° = Seg och lite hård. 130°–145° = Hård som är lite seg i mitten 150°–160° = Hård som karameller.

REBUS!

- ckel +

Knäck knäck-koden

1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 2. Koka upp under omrörning och sänk därefter värmen till medel. Den ska bara puttra. 3. När temperaturen nått önskad nivå tar man av kastrullen från värmen. 4. Tillsätt smöret i klickar samt ev hackad mandel. Rör tills allt smör smält. 5. Häll upp i formar. Låt svalna. Förvara svalt men inte i kylskåpet.

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv | 042-851 50 | bjuvsbostader.se Se hemsida för öppettider under jul och nyår.

Profile for addemotion

Bonytt 2016 Vinter  

Bonytt 2016 Vinter

Bonytt 2016 Vinter  

Bonytt 2016 Vinter

Advertisement