__MAIN_TEXT__

Page 1

SOMMAREN 2017

HEMMAVID

Vad gör du med soffan du inte längre vill ha?

I sommar börjar Bjuvsbostäders nya förvaltningschef

Sommarens bästa utflykter finns nära På bara trettio minuter når du badstränder, djurparker och pulshöjande aktiviteter.


Namn: Peter Bredin Ålder: 49 Familj: Tre barn varav en vuxen dotter och två pojkar på 10 respektive 14 år. Bor: Malmö Gör helst på min fritid: Kör MC och umgås med familjen och vännerna. Tre ord som beskriver min personlighet väl: Lojal, omtänksam och glad.

”Personalfrågor ligger mig varmt om hjärtat” Den 3 juli får Bjuvsbostäder en ny förvaltningschef Peter Bredin. Hemmavid passade på att ställa några frågor till honom om förväntningar och ambitioner. Vad har du för bakgrund?

Det ger mig möjlighet att ta tillvara de synpunkter som finns bland de som har Bjuvs kommun som hemmaplan och jämföra dem med mina och utvärdera dem tillsammans. Förhoppningsvis utmynnar det i något positivt och genomförbart för Bjuvs invånare.

Jag kommer närmast från en tjänst som arbetschef och projektledare på en byggfirma som arbetar med fasader. Tidigare har jag arbetat på Polisen som fastighetschef i sex år och som förvaltningschef på Helsingborgshem. Kort kan man säga att jag har lång och bred erfarenhet av förvaltning och projektledning. Vad var det som lockade med detta jobbet? Vilka är dina ambitioner för den här nya tjänsten?

Jag har högt ställda mål och ambitioner som går i linje med det som kommunen och Bjuvsbostäder vill – att utveckla Bjuv och göra kommunen ännu mer attraktiv att bo och leva i. Har du någon anknytning till Bjuv?

Nej, jag har ingen personlig anknytning alls, vilket jag ser som positivt.

Det var mycket som lockade, men arbetet med personalfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Att få personalen att lyfta och vara stolta över sitt jobb, få dem att känna sig delaktiga i utvecklingen och dra åt samma håll - det ser jag mest fram emot. Min ambition är att skapa en miljö som de anställda trivs i och känner att de kan påverka. Om tio år vill jag kunna klappa mig på axeln och säga

Detta är jag bra på: Jag är en ”handyman”, bra på att fixa saker praktiskt och i min yrkesroll även duktig på att kommunicera med mina medarbetare. Att se helheten i de arbetsuppgifter vi har och de mål som ska nås. Detta skulle jag vilja kunna: Jag skulle vilja kunna bygga en MC från scratch, att jag inte kan det ännu beror på att jag inte har skaffat mig kunskap om att arbeta med metall, hade behövt en verkstad som är anpassad för den typen av arbete och så har jag prioriterat annat. Detta är en dröm jag har: Att få tillbringa en månad med att köra runt i USA på min MC är en dröm som förhoppningsvis kommer att bli sann en dag.

att jag har varit med och bidragit till utvecklingen av Bjuv. Men det är inte ett helt lätt jobb?

Nej, framför allt tar det tid. När det gäller utvecklingsarbete så vill man oftast se resultat snabbt men det tar tid att locka människor utifrån, att bygga upp ett nytt bestånd och renovera det befintliga. Men jag ser verkligen fram emot detta. Det ska bli riktigt roligt. Du börjar mitt i sommaren, hur är känslan nu när det är en knapp månad kvar?

Förväntansfull! Jag har träffat personal och ledning tidigare och det kändes väldigt positivt så nu vill jag bara sätta igång och arbeta med helheten!


Var gör du av din gamla soffa? Har du bytt ut din gamla soffa till en ny? Storstädat förrådet? Rensat köksskåpen? Tänk på att det du inte vill ha kvar måste lämnas till soptippen.

- Den här typen av sopor räknas till grovsopor och får absolut inte placeras i källargångar, trappuppgångar eller ställas ut i våra sopstationer. Det handlar dels om en säkerhetsrisk; utrymningsvägar vid brand måste vara fria och elden sprider sig lätt om det finns brännbart material, dels innebär det stora kostnader för Bjuvsbostäder som måste forsla bort soporna, säger Henning Evers. Idag beställer många varor på internet, vilket innebär stora skrymmande förpackningar på köpet. Dessa går inte att trycka ner i miljöstationernas hushållsavfall, där ska bara förpackningar från mat och dylikt läggas.

Det finns speciella containrar för tidningar, papp och förpackningar på området. Andra förpackningar måste köras till soptippen. - Vi ska bygga ett helt nytt, större miljöhus på Årstiderna i Bjuv som ska ersätta några mindre miljöhus för att underlätta sopsorteringen – även för wellpapp och tidningar, säger Henning Evers och berättar att Bjuvsbostäder, två gånger om året, också ställer ut tillfälliga containrar på området där hyresgästerna kan slänga grovsopor – allt från möbler till elektronik. - Passa på att kasta skrymmande sopor då, avslutar han.

Effektivare tvättstugesystem

Sedan några år tillbaka uppdateras tvättstugorna i hela beståndet. Maskiner byts ut till energisnålare varianter, lokalerna fräschas upp och nu uppdateras systemet för tvättstugebokning successivt. – Vi har sedan tidigare ett digitalt system, som nu uppdateras med nya brickor som i framtiden kommer göra det möjligt att boka tvättid via hemsidan, säger Glenn Hansson. Samtliga tvättstugor på Årstiderna och Tulpanen i Bjuv är uppdaterade. I Billesholm är det nya tvättmaskiner på Biblioteksgatan 1–3, Nygatan och i vissa av tvättstugorna på Billesholmsgård. Ekeby har fått nya tvättmaskiner på Storgatan 48.

Här kommer det att finnas tillfälliga containrar för grovsopor: 27/6-29/6 Korngatan, Rapsgatan, Solgatan, Vintergatan samt Höstgatan. 4/7-6/7 Torget Bjuvshem, Östergatan samt S. Storgatan 11/7-13/7 Västergatan, Nygatan, Gökgatan samt Bjerringsväg

NSR återvinningscentral Bjuv Verkstadsgatan 3 267 39 Bjuv Öppettider Bjuv: Måndag 13.00-19.00 Tisdag Stängt Onsdag Stängt Torsdag 13.00-19.00 Fredag Stängt Lördag Stängt Söndag 09.00-15.00 Öppettiderna gäller ej storhelger.

Välkommen att lämna möbler och dylikt på återvinngscentralerna i Åstorp och Helsingborg. Se aktuella öppettider på www.nsr.se


Tävling: Bjuvsbostäders vackraste trädgård/balkong Är du en inbiten trädgårdsnörd, en balkongfantast eller nyfrälst växtälskare? Utmana då dig själv och var med och tävla om årets vackraste trädgård eller balkong. Tävlingen är öppen för alla som bor inom Bjuvsbostäder, och vi utser TVÅ vinnare. Förutom ett grönt och skönt hem så har du chans att vinna ett presentkort på 500kr till Ödåkra Uteplantor, ett växtstöd för pioner som Eldgarden sponsrar OCH biljetter till Sofieros färgsprakande Trädgårdsfest i augusti. Där får du gratis rådgivning, professionella tips och massor av inspiration och kreativa idéer. Anmäl dig och din trädgård / balkong och få mer information på bjuvsbostader.se/tavling

Tävlingen kommer att avgöras den 31/7 av jury från Bjuvsbostäder och Hyresgästföreningen. De kommer att bedöma vem som skapat en både vacker och personlig trädgårdsmiljö.

Sommarkluret kan göra pil- syns på grimsfärd till cruisvaranasi ing

grillas gör ofta på pappa på utflykt utflykt?

syssla på passar för fiskeutflykt tur på pållen på sådana görs kan katt många utflykter vässa

syns med facto

sönderdelade

åka skidor i kanada

växtej mig grupper faller vid kubbspel

kvalster

dryck

argon

stojat

gör man ofta upp på utflykt

håller varmt och kallt ger resenär havsutsikt

himmelsfärg har man utflyktsmat i

vältränade instrumentet

näsa små halvöar

© fröken uggla 2017 kajka vandringskänga

ger nyanlända språkkunskaper

var tyst! dagdröm

en hoppfull grepp figur

utflyktsfordon

förstklassig

gör skogsarbetare på fest?

ynkligt

planta här pluggar blivande agronomer

artistjohn

gör man ofta på sommarutflykt

reda används vid rofylld utflykt drar timmerstockar

as

fel

ett ja i ryssland

slå rutt berätta

blir en kattras med engelsk docka eller en musikstil med usa-tid

vanliga utflyktsmål kalcium

tas ofta med på utflykt

kan man bil inför utflykt

badplats

besitta

mörk och dyster

Utmana dig själv med ett utflyktsinspirerat korsord i sommar. Vi kommer lägga ut rätt svar på bjuvsbostader.se efter semestern.


Sommarens bästa utflykter finns nära Sommar är utflykter! Här får du tips på roliga, mysiga, vackra platser som inte ligger mer än en halvtimme bort. Packa picknickväskan och ta med familj och vänner ut på tur.

Söderåsen och naturum Det är lätt att bli hemmablind. Men vi som bor här i Bjuv med omnejd har Söderåsen med alla dess upplevelser nära. Har du varit på naturum som ligger vid Skäralid, den ena av nationalparkens två ingångar? Här finns utställningar och rolig information om åsen, dess historia, djur- och natur. Du kan hämta kartor och självguidande material innan din promenad på åsen eller gå runt och utforska utställningen ”Titta in, titta ut”.

Helsingborgs djur- och lekpark och Tropikariet Djur är kul – för stora och små. I Helsingborg finns två trevliga djurparker att besöka. I Helsingborgs djur- och lekpark kan du bland annat bekanta dig med flamingos, kängurur och kapybaror – jättemarsvin. Här finns också lekpark med bungyjump, tåg, studsmattor och en massa annat skoj för alla med spring i benen. Tropikariet är uppbyggt i flera avdelningar med olika världsteman. Här lever många av djuren fritt så titta noga var du går. Lemurer, flygpungekorrar, pilgiftsgrodor och vitfenad revhaj är några av alla djur du kan se på nära håll. Tar du en fika i afrikanska caféet så lär du själv bli uttittad av surikaterna.


Tomatens hus och Wallåkra stenkärlsfabrik Tomatens hus ligger mellan Glumslövs backar och Vallåkras dalgång. Här växer tomater i långa rader i växthuset. Köp med dig godsakerna eller shoppa plantor att odla hemma. Miss Alice krog & delikatesser på andra sidan gatan har butik och servering. Testa tomatpajen eller tomatsoppan! Härifrån är det inte heller långt till Wallåkra stenkärlsfabrik där stenkärl och brunglänsande krukor tillverkas av traktens lera. Allt drejas för hand och bränns i rundugnen. Lär dig själv dreja, köp med dig ett vackert krus och ät gott på krogen. På somrarna arrangeras grillkvällar med underhållning.

Ängelholms badstrand och Upzone i Hembygdsparken Gör en utflykt till havet. Hela den nordvästskånska kusten bjuder på fantastiska stränder, från Landskrona, via Helsingborg, Höganäs och upp till Bjärehalvön. I Ängelholm kan du lägga ut filten på en lång sandstrand, eller hitta en läplats uppe i klitterna. Det finns också bra badplatser för hunden. Passa på att ta en runda till Hembygdsparken när du är i staden. Högt uppe i trädtopparna har Upzone byggt en höghöjdsbana för de som söker en adrenalinkick. Du kan klättra på tre olika höjder och den högsta avslutas med ett Big jump.

17/6

Ekeby musikfest

27/6

Skrivarkurs

utbyte av ditt stora intresse. Tips! Ta med dig fika.

En musikfest för hela familjen i Ekeby med bland annat Moa Lignell, Mojje och partybandet Mumma. Här finns också hopptorn, segway, skytte med mera att roa sig med.

Skriv om något du själv eller andra har upplevt. Vad ska man tänka på när man skriver om verkliga personer? Skrivarkursen arrangeras på Bjuvs bibliotek och passar åldern 13-16 år.

5/7

20-22/6

2/7, 3/7, 5/7

18/7

Minecraft turnering

Gatuteater

Utomhusbio

Bakom Skateparken i Folkets husparken i Bjuv visas Legenden om Tarzan. Gratis!

Allsångståget

Kom och spela Minecraft på Bjuvs bibliotek. Tre turneringar per dag och fina priser till vinnarna!

Under gatuteaterfestivalen Passage spelas föreställningar i Folkets husparken i Bjuv.

En kväll som bjuder på schlagerhits genom tiderna i Folkets husparken i Bjuv.

26/6

13/7, 10/8, 14/9

25-26/7

Guidad tur på Gruvmuséet

Följ med på en spännande resa genom Bjuvs historia! I gruvmuséet finns förutom en maskinhall flera tidstypiska miljöer.

Motorträff i Billesholm Möt andra Bil-och motorcykelsveteraner i Billesholms Folkets park. Här kan du beundra fordon och få utlopp- och

Bjuvskalaset Sommarens höjdpunkt med tivoli, knallar, krögartält, musik, dans och mycket mer.

Profile for addemotion

Hemmavid 2-2017 Sommar  

Hemmavid 2-2017 Sommar  

Advertisement