Page 1

CRANBROOK NATATORIOUM

A CASE STUDY


ARCH 589:F09 LISA SAUVE ADAM SMITH CHARLIE VENEKLASE

CONTENTS

MEASURE PLAN DETAIL

MODEL

PHOTOGRAPH SEQUENCE


837’

+


MEASURE P1 P2 P3 D1 D2


P1

CRANBROOK CAMPUS AXIS To tie the end of the campus of the “unkempt backyard” Williams and Tsien utilized the main access stretching across the campus. The axis line reaches from the Cranbrook House to the bent arm of the Cranbrook Natatorium. This bent arm is “looking for a weightiness – a pressing down – and then a release” says Billie Tsien. The entire project relates back to the site, either within a horizontal axis or the vertical relationship between ground and air.

NATATORIUM

WEST

GRAND ALLE

LIBRARY

+


CRANBROOK HOUSE

MAIN AXIS

+

3째 MUSEUM

EAST


P2

ARM BEND DETAIL PLAN

“The long bent site wall serves the building as well as the landscape. It provides an end to a long grass courtyard designed but not completed by Saarinen and contains an inclined walk and stairway. They lead to an enclosed bridge that connects to the existing locker rooms and the playing fields beyond.�

-Tod Williams + Billie Tsien


P3

CIRCULATION EXPERIENCE SECTION PLAN

The path of the axis then continues through the architecture. The continual path enters the building and leads the user through the condition of the bent arm and into the natatorium. This path is a continuous stream of consciousness that does not break from beginning to end. The offset of the entrance from the axis shift the user into a new path and then folds itself back through the original axis of the campus. The new addition to the Cranbrook Academy campus connects and responds to the conditions of the context as well as makes new relationships inward on its own details.


AX

IS

PR

ES

SU

FIG.1 GLAZED & BRICK EXTERIOR

RE

FIG.2 GLAZED BRICK INTERIOR

D1

BRICK DETAIL @ BEND

AX

IS

RE

LE

AS

E


BRICK STUDY MODELS @ BEND


D2

SECTION DETAIL @ CRITICAL THRESHOLD


MODEL

SECTION CUT EXPERIENCE PATH


THE MODEL IS A SINGLE PATHWAY THROUGH THE BUILDING. BEGINNING AT THE ENTRANCE, DOWN THE RAMP, THROUGH THE LOCKER ROOM AND INTO THE POOL. THE SECTION DEMONSTRATES THE TOPOGRAPHIC CHANGE IN ELEVATION AS ONE PROCEEDS THROUGH THE RITUAL OF TRAVELING TO THE POOL AREA.

4’ X 4’ MDF BASE HARDWOOD MODEL LASER CUT CHARCOAL


THE MODEL IS HINGED AT EACH TURN TO ALLOW FOR IT TO BE EXPERIENCED IN A CONTINUOUS SECTION FROM START TO FINISH.


BUILD SEQUENCE


COLOPHON © 2009 ADAM SMITH, LISA SAUVE, CHARLIE VENEKLASE TAUBMAN COLLEGE OF ARCHITECTURE @ THE UNIVERSITY OF MICHIGAN ARCH 589: SITE OPERATIONS


Cranbrook Natatorium: A Case Study  

Case study of the Cranbrook Natatorium designed by Tod Williams and Bille Tsien Architects. Study created for ARCH 589: Site Operations at...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you