Page 1

ADAM OWNSWORTH ARCHITECTURAL PORTFOLIO PART ONE BA(HONS)


ADAM OWNSWORTH 07734905697

adamownsworth@outlook.com


CONTENTS MILL PONDS

- 4-5

CO-HOUSING

- 6-9

HUDDERSFIELD HOTEL

- 10-13

CHONGQING ENVIRONMENTAL CENTRE - 14-19


SITE PLAN

NEWS MILL P

NEWS HUDDER

This project was to bring ba some in Huddersfield consis mill ponds full of debris and area. A housing scheme had I was inspired by a park I h with paths to walk aroun

My concept for the Mill pond two mill ponds and not fill ponds into two modern-day w a beautiful park area. The mil ry of the area and have been was in use, so it would be an a torical part of the area. My co mill ponds and the surroundin tamination and for the two p use with fresh water. Specific would be introduced and the ed with various flowers, shrub way will allow people to walk watch the ducks and see the w benches for sitting and enjoyi feature water fountains. Jettie will protrude into the ponds f and jetties will have barriers t enjoy the area. The park will for games or picnics and there There will be a cafĂŠ with indo balcony seating area with view can enjoy the park and new just a coffee. The new ponds p the area and will bring peopl


SOME PONDS

SOME RSFIELD

ack into use an area of Newsting of two dilapidated old d rubbish, an eye sore in the d been proposed for the site. had visited with large ponds nd with beautiful planting.

d site is therefore to retain the them in but to turn the two water feature ponds and create ll ponds are part of the histothere since the adjacent Mill advantage to make good a hisoncept would require the two ng area to be cleared from conponds to be brought back into c water plants, fish and ducks e surrounding grounds plantbs and trees. A decking walkk between the two ponds and water planting . There will be ing the view and watching the es , also made out of decking, for closer views. The walkways to make it safe for children to also have large areas of grass e will be further seating areas. oor and outdoor seating and a w over the park so that people ponds while having lunch or park is a much needed park in le in to visit from other areas


NEWS CO-HO

NEWS HUDDER

This project was to design a lies, the elderly and students listed Mill Building in New demolish the existing Mill B the height and renovate it kee and retained the three pitch ed roof in my design. The mi bringing all the various acco pants on this site together. Th will be retained (cleaned and afar and will be a central la

I merged the old mill at a righ accommodation, I used a sim mill and added large expanses modern feel allowing light thr dent court yard area, which is site but still feels part of the m the glass areas. Each block of sists of 6 en-suite rooms and There are four blocks makin I have added the same expan fitted to the student accomm mill into the 21st century and brighter, but still retains all t by using the old stone where the existing large stone flags floor when the mill was in u as a communal meeting spac for theatre and communal eve other hobby rooms for comm area with trees and flowers wi a park area for children to pla


SOME OUSING

SOME RSFIELD

co-housing scheme for famis at the site of the Grade II wsome, Huddersfield. I didn’t Building but rather reduced eping the heritage of the site, hes of the original dilapidatill plays an important part in ommodation areas and occuThe famous clock tower which d repaired) will be seen from andmark for the whole area.

ht angle with the new student milar design as that of the old s of glass at the front to give it a rough into the communal stus separate from the rest of the main co-housing site because of student accommodation cona shared kitchen/lounge area. ng 24 student rooms in total. nse of glass to the old mill as modation. This brings the old makes it feel much airier and the original feel and features possible. The floor will re-use that would have been on the use. The old Mill will be used ce with a cafe and a large hall ents. There will be a gym and munal participation. A green ill be outside the mill and also ay, plus football tennis courts.


I designed the family homes floors. I feel that UK families but in something that feels lik lows for more family homes ably priced so that families ca natural stone for the building the mill and the surrounding family housing on the outer ed ilies had the benefit of large ga homes are designed on one fl bungalows and are centrally pl that the elderly are fully integ communal scheme. I also ens had plenty of green areas to b The scheme has its own gated e a block or high rise it makes the accommodation being rea


to be semi-detached on three s don’t want to live in blocks ke a house. Semi- detached aland also allows more reasonan afford to buy them. I used material to be in keeping with are of Newsome. I placed the dge of the site so that the famardens at the edge. The elderly floor as smaller semi-detached laced on the co-housing site so grated and visible in the whole sured the co-housing scheme break up tarmac/paving areas. environment and whilst not in efficient use of the space with asonably close and affordable.


HUDDER HOT

HUDDER

Huddersfield Town Football Premier Division in May 201 venated local pride and enth ing like a catalyst for existin and the development of new and entertain the masses of tels will be built, new eaterie

The project was to produce an that fully realises the potential Polytechnic building) at Northu field Centre . My proposal is a n tel which will be visible and en Northumberland street from The hotel will be slightly highe and will be constructed from als and will be seen from the m accommodate 51 standard roo

I was inspired by the football st tral space, or atrium. I wante more than just oval and I mov of the main oval shape and cr which immediately made the and gave it a definite ‘wow-fac without being too overpowerin a practical addition by providi area for hotel guests getting ou with luggage. The hotel will is d ing materials and although not stone buildings it will have som to blend and help enhance th regular use. There are many ne field in recent years that utili the Oastler University Buildin The new hotel design will incor needed for light and to make t


RSFIELD TEL

RSFIELD

Club was promoted to the 17 and this ‘event’ has rejuhusiasm in Huddersfield actng buildings to be renovated w buildings to accommodate fans and new visitors. Hoes, bars and shops will open.

n outstanding design solution of the car park (previously the humberland Street in Huddersnew contemporary luxury honticing to those passing along m Huddersfield train station. er than surrounding buildings modern and exciting materimain ring road. The hotel will oms and 12 premium rooms.

tadium oval design with a cened the design to be something ved the reception area inwards reated a ‘cantilever’ overhang e hotel design more exciting ctor’ around the entrance area, ng. The cantilever also acts as ing a large outside undercover out of cars or waiting for taxis designed using modern buildt in keeping with the adjacent me materials in similar colours he area and bring it back into ew buildings built in Huddersise modern materials such as ng and the new Sports Centre. rporate large expanses of glass the rooms feel bright and airy.


The interior hotel design incor area surrounded by walls of g porary and reduce the need be able to look into the large o the feature metallic staircase floor of the hotel and will be a When looking up to the top fl will also see the glass roof over allow light to stream down th will be a high end restaurant also be accessed by members ing. There will be a bar area the reception area which will The second floor will host a l hall which can be hired out fo floors of bedrooms consisting ying layout and 12 premium and will contain lounge areas travels up throughout all the ing on the top floor where a found with relaxing loungers panoramic views of the city s sunsets across the roof tops. enhanced by adding a gym,


rporates a large open reception glass to feel light/airy/contemfor artificial light. Guests will open plan atrium area and see which reaches up to the top stunning feature to look up at. floors from the atrium , guests r the central atrium which will hrough all the 5 floors. There t on the ground floor that can s of the public on prior booka on a mezzanine floor above have contemporary furniture. large conference and function or events. There will be three g of 51 standard rooms of varm rooms with larger floor area s. The central feature staircase e floors of the hotel terminatpanoramic skyline bar can be to gaze across the 180 degree scape and enjoy breath-taking This top floor will be further plus Jacuzzi and sauna area.


CHONG ENVIRONM CENT

CHONGQ CHIN

This International design project was based around an unused area of land on a steep gradient in the City of Chongqing in China. Chongqing is very large with a population close to 29 million, and Chinas population as a whole is over 1.3 billion. The majority of buildings in Chongqing are high rise and the roads in the city are congested and pollution levels are high. Seven of the most air polluted cities in the world are in china and Chongqing is one of these. These areas have endured polluted smog for many years, but things are slowly going to change and ways to clean up the air are being considered.

Because pollution is an issue in the city (and in China generally) I wanted to design a building that would help recognise the problem, to try to make a stance and a difference by introducing environmental measures into and around the building that will help to reduce the carbon footprint. Also to incorporate a way to educate people to become more environmentally aware and change people’s habits in an environmentally positive way. 4.1

The

China

Project

Design

The design for the Chongqing Environmental Learning Centre is a low rise, low carbon, energy efficient building, in contrast to the surrounding high rise buildings. The building is designed over 5 floors but the floors are not arranged on top of each other but in an interesting design to make use of the steep gradients of the site and to also efficiently make use of solar gain through strategically placed expanses of glass and large skylights . The ground and first floor are designed forward while the 2nd and 3rd floor are set behind these first two floors at an elevated position making good use of the existing gradient. The 4th floor, housing the café, is designed at a right angle on top of the 3rd floor and is cantilevered to provide interest and natural shading from the sun. The 2nd floor is also designed to be cantilevered and the 1st floor overhangs the ground floor to create interest and shading from the sun in the summer. The shape of the building fits well into the shape of the land, and utilises the natural gradient without the need of expensive polluting ground works.

The purpose of the building is an environmental learning centre to educate visitors about the environment, i.e. ways to protect the environment, reduce pollution and waste and reduce the carbon footprint. There will be a display/museum dedicated to history and the industrial revolution showing highly polluting technology types on the ground floor and explaining the negative impacts on the environment. It will showcase the disadvantages of air pollution causing breathing issues such asthma, and corrosive effects of acid rain, the problems of plastics in our seas and so on. The first and second floor will have designated areas/booths to educate users about greener energy such as solar panels, wind turbines, rainwater harvesting, biomass to name a few. There will be an area to showcase innovative new green technology such as advances in electric cars engines and green home technology. On the 3rd floor will be an education centre for school/ university education or even for workplace seminars. The top floor will be a café selling environmentally aware foods and products such as recyclable take-out coffee cups.


GQING MENTAL TRE

QING, NA

The purpose of the building is an environmental learning centre to educate visitors about the environment, i.e. ways to protect the environment, reduce pollution and waste and reduce the carbon footprint. There will be a display/museum dedicated to history and the industrial revolution showing highly polluting technology types on the ground floor and explaining the negative impacts on the environment. It will showcase the disadvantages of air pollution causing breathing issues such asthma, and corrosive effects of acid rain, the problems of plastics in our seas and so on. The first and second floor will have designated areas/booths to educate users about greener energy such as solar panels, wind turbines, rainwater harvesting, biomass to name a few. There will be an area to showcase innovative new green technology such as advances in electric cars engines and green home technology. On the 3rd floor will be an education centre for school/ university education or even for workplace seminars. The top floor will be a cafĂŠ selling environmentally aware foods and products such as recyclable take-out coffee cups.


4.2

-

China

Project

-

Environmental

Factors

and

Variants

During

Summer

and

Winter

The purpose of the building is to showcase a low carbon, low energy design. The building is designed with strategically placed expanses of glass and expanses of roof skylights to allow in as much daylight as possible to limit the use of artificial lighting and to be energy efficient by warming the building from solar gain on cooler days but to not allow too much solar heat on hot days. The building will efficiently distribute solar gain throughout the large open plan floor areas and the double height reception area which is found centrally in the building on the 2nd floor will have high ceiling fans to help move the warm air throughout as many areas as possible. The building is designed with several cantilever areas and overhangs to stop excessive solar heat entering the building when the sun is high in the sky in summer months so less high energy mechanical air cooling methods will be required. However, as the sun is lower in the sky outside of summer months, solar warming will reach some parts of the building that are protected in the summer by overhangs and warm those areas so that less actual heating of the building is required. The building will be insulated efficiently against colder weather with the help of living green walls and green roofs, which will also help keep the building cool in hotter months. The green roof and wall systems are aesthetically pleasing to look at and are relaxing/de-stressing and will inspire people to be more environmentally aware. The green systems will also help to improve air quality in the vicinity by producing oxygen and help to extract harmful gases from the environment and capture dust particles from the air. The green system captures rain water for self-irrigation. Finally the plants are planted into a special low carbon felt which is made from recycled plastic bottles. The building will have a rainwater harvesting system to collect rainwater from various surfaces to help irrigate the living walls and roofs of the building, other landscaped areas and also for toilet flushing. The building will be heated in winter by underground heat source pumps and a large amount of the buildings electric needs will be provided by south facing sloped solar panels to make the most of the sun all year round and wind turbine power is another possibility.


Architectural Portfolio  
Architectural Portfolio  
Advertisement