Page 1

ADAM OWNSWORTH ARCHITECTURAL PORTFOLIO PART ONE BA(HONS)


ADAM OWNSWORTH 07734905697

adamownsworth@outlook.com


CONTENTS MILL PONDS

- 4-5

CO-HOUSING

- 6-9

HUDDERSFIELD HOTEL

- 10-13

CHONGQING ENVIRONMENTAL CENTRE - 14-19


SITE PLAN

NEWS MILL P

NEWS HUDDER

This project was to bring back some in Huddersfield consisti ponds full of debris and rubbi housing scheme had been pro spired by a park I had visited walk around with beautiful pl

My concept for the Mill pond two mill ponds and not fill the ponds into two modern-day w a beautiful park area. The mill of the area and have been ther in use, so it would be an advan cal part of the area. My conce ponds and the surrounding ar tamination and for the two po use with fresh water. Specific w would be introduced and the with various flowers, shrubs a way will allow people to walk watch the ducks and see the w benches for sitting and enjoyi feature water fountains. Jetties will protrude into the ponds f and jetties will have barriers t enjoy the area. The park will a for games or picnics and there There will be a cafĂŠ with indo balcony seating area with view can enjoy the park and new p just a coffee. The new ponds p the area and will bring people


SOME PONDS

SOME RSFIELD

k into use an area of Newing of two dilapidated old mill ish, an eye sore in the area. A oposed for the site. I was inwith large ponds with paths to lanting.

d site is therefore to retain the em in but to turn the two water feature ponds and create l ponds are part of the history re since the adjacent Mill was ntage to make good a historiept would require the two mill rea to be cleared from cononds to be brought back into water plants, fish and ducks surrounding grounds planted and trees. A decking walkbetween the two ponds and water planting . There will be ing the view and watching the s , also made out of decking, for closer views. The walkways to make it safe for children to also have large areas of grass e will be further seating areas. oor and outdoor seating and a w over the park so that people ponds while having lunch or park is a much needed park in e in to visit from other areas


NEWS CO-HO

NEWS HUDDER

This project was to design a c the elderly and students at the Building in Newsome, Hudders isting Mill Building but rather r it keeping the heritage of the sit es of the original dilapidated roo an important part in bringing all eas and occupants on this site t er which will be retained (clean from afar and will be a central

I merged the old mill at a right an modation, I used a similar design large expanses of glass at the front light through into the communa is separate from the rest of the si co-housing site because of the gl accommodation consists of 6 en-s lounge area. There are four blocks I have added the same expanse to the student accommodation. Th 21st century and makes it feel m retains all the original feel and where possible. The floor will rethat would have been on the floo old Mill will be used as a comm and a large hall for theatre and be a gym and other hobby room A green area with trees and flow also a park area for children to


SOME OUSING

SOME RSFIELD

co-housing scheme for families, site of the Grade II listed Mill sfield. I didn’t demolish the exreduced the height and renovate te, and retained the three pitchof in my design. The mill plays l the various accommodation artogether. The famous clock towned and repaired) will be seen l landmark for the whole area.

ngle with the new student accomn as that of the old mill and added t to give it a modern feel allowing al student court yard area, which ite but still feels part of the main lass areas. Each block of student suite rooms and a shared kitchen/ making 24 student rooms in total. of glass to the old mill as fitted This brings the old mill into the much airier and brighter, but still features by using the old stone -use the existing large stone flags or when the mill was in use. The munal meeting space with a cafe d communal events. There will ms for communal participation. wers will be outside the mill and play, plus football tennis courts.


I designed the family homes to b I feel that UK families don’t wan thing that feels like a house. Semi ily homes and also allows more lies can afford to buy them. I use material to be in keeping with th of Newsome. I placed the famil the site so that the families had the edge. The elderly homes are er semi-detached bungalows an co-housing site so that the elder ble in the whole communal sche ing scheme had plenty of green ing areas. The scheme has its ow not in a block or high rise it m with the accommodation being


be semi-detached on three floors. nt to live in blocks but in somei- detached allows for more famreasonably priced so that famied natural stone for the building he mill and the surrounding are ly housing on the outer edge of d the benefit of large gardens at designed on one floor as smallnd are centrally placed on the rly are fully integrated and visieme. I also ensured the co-housn areas to break up tarmac/pavwn gated environment and whilst makes efficient use of the space reasonably close and affordable.


HUDDER HOT

HUDDER

Huddersfield Town Football Clu Division in May 2017 and this ‘e and enthusiasm in Huddersfield buildings to be renovated and th to accommodate and entertain t tors. Hotels will be built, new ea

The project was to produce an out ly realises the potential of the car building) at Northumberland Str proposal is a new contemporary l and enticing to those passing alo Huddersfield train station. The h surrounding buildings and will b exciting materials and will be seen tel will accommodate 51 standard

I was inspired by the football st tral space, or atrium. I wanted t than just oval and I moved the main oval shape and created a mediately made the hotel design nite ‘wow-factor’ around the en overpowering. The cantilever als providing a large outside under ting out of cars or waiting for ta is designed using modern build in keeping with the adjacent sto materials in similar colours to b and bring it back into regular use built in Huddersfield in recent y als such as the Oastler Universi Centre. The new hotel design wi glass needed for light and to mak


RSFIELD TEL

RSFIELD

ub was promoted to the Premier event’ has rejuvenated local pride acting like a catalyst for existing he development of new buildings the masses of fans and new visiateries, bars and shops will open.

tstanding design solution that fulpark (previously the Polytechnic reet in Huddersfield Centre . My luxury hotel which will be visible ong Northumberland street from hotel will be slightly higher than be constructed from modern and n from the main ring road. The hod rooms and 12 premium rooms.

tadium oval design with a centhe design to be something more e reception area inwards of the ‘cantilever’ overhang which immore exciting and gave it a defintrance area, without being too so acts as a practical addition by rcover area for hotel guests getaxis with luggage. The hotel will ding materials and although not one buildings it will have some blend and help enhance the area e. There are many new buildings years that utilise modern materiity Building and the new Sports ill incorporate large expanses of ke the rooms feel bright and airy.


The interior hotel design incorpo area surrounded by walls of glass and reduce the need for artificial into the large open plan atrium a staircase which reaches up to the be a stunning feature to look up a floors from the atrium , guests w the central atrium which will allo all the 5 floors. There will be a hig floor that can also be accessed by booking. There will be a bar area the reception area which will hav second floor will host a large con can be hired out for events. Ther rooms consisting of 51 standard premium rooms with larger floor areas. The central feature staircas floors of the hotel terminating on ramic skyline bar can be found w across the 180 degree panoramic joy breath-taking sunsets across t be further enhanced by adding a area.


orates a large open reception s to feel light/airy/contemporary l light. Guests will be able to look area and see the feature metallic e top floor of the hotel and will at. When looking up to the top will also see the glass roof over ow light to stream down through gh end restaurant on the ground y members of the public on prior a on a mezzanine floor above ve contemporary furniture. The nference and function hall which re will be three floors of bedrooms of varying layout and 12 r area and will contain lounge se travels up throughout all the n the top floor where a panowith relaxing loungers to gaze c views of the city scape and enthe roof tops. This top floor will gym, plus Jacuzzi and sauna


CHONG ENVIRONM CENT

CHONGQ CHIN

This International design project was based around an unused area of land on a steep gradient in the City of Chongqing in China. Chongqing is very large with a population close to 29 million, and Chinas population as a whole is over 1.3 billion. The majority of buildings in Chongqing are high rise and the roads in the city are congested and pollution levels are high. Seven of the most air polluted cities in the world are in china and Chongqing is one of these. These areas have endured polluted smog for many years, but things are slowly going to change and ways to clean up the air are being considered.

Because pollution is an issue in the city (and in China generally) I wanted to design a building that would help recognise the problem, to try to make a stance and a difference by introducing environmental measures into and around the building that will help to reduce the carbon footprint. Also to incorporate a way to educate people to become more environmentally aware and change people’s habits in an environmentally positive way. 4.1

The

China

Project

Design

The design for the Chongqing Environmental Learning Centre is a low rise, low carbon, energy efficient building, in contrast to the surrounding high rise buildings. The building is designed over 5 floors but the floors are not arranged on top of each other but in an interesting design to make use of the steep gradients of the site and to also efficiently make use of solar gain through strategically placed expanses of glass and large skylights . The ground and first floor are designed forward while the 2nd and 3rd floor are set behind these first two floors at an elevated position making good use of the existing gradient. The 4th floor, housing the café, is designed at a right angle on top of the 3rd floor and is cantilevered to provide interest and natural shading from the sun. The 2nd floor is also designed to be cantilevered and the 1st floor overhangs the ground floor to create interest and shading from the sun in the summer. The shape of the building fits well into the shape of the land, and utilises the natural gradient without the need of expensive polluting ground works.

The purpose of the building is an environmental learning centre to educate visitors about the environment, i.e. ways to protect the environment, reduce pollution and waste and reduce the carbon footprint. There will be a display/museum dedicated to history and the industrial revolution showing highly polluting technology types on the ground floor and explaining the negative impacts on the environment. It will showcase the disadvantages of air pollution causing breathing issues such asthma, and corrosive effects of acid rain, the problems of plastics in our seas and so on. The first and second floor will have designated areas/booths to educate users about greener energy such as solar panels, wind turbines, rainwater harvesting, biomass to name a few. There will be an area to showcase innovative new green technology such as advances in electric cars engines and green home technology. On the 3rd floor will be an education centre for school/ university education or even for workplace seminars. The top floor will be a café selling environmentally aware foods and products such as recyclable take-out coffee cups.


GQING MENTAL TRE

QING, NA

The purpose of the building is an environmental learning centre to educate visitors about the environment, i.e. ways to protect the environment, reduce pollution and waste and reduce the carbon footprint. There will be a display/museum dedicated to history and the industrial revolution showing highly polluting technology types on the ground floor and explaining the negative impacts on the environment. It will showcase the disadvantages of air pollution causing breathing issues such asthma, and corrosive effects of acid rain, the problems of plastics in our seas and so on. The first and second floor will have designated areas/booths to educate users about greener energy such as solar panels, wind turbines, rainwater harvesting, biomass to name a few. There will be an area to showcase innovative new green technology such as advances in electric cars engines and green home technology. On the 3rd floor will be an education centre for school/ university education or even for workplace seminars. The top floor will be a cafĂŠ selling environmentally aware foods and products such as recyclable take-out coffee cups.


4.2 - China Project - Environmental Factors and Variants During Summer and Winter The purpose of the building is to showcase a low carbon, low energy design. The building is designed with strategically placed expanses of glass and expanses of roof skylights to allow in as much daylight as possible to limit the use of artificial lighting and to be energy efficient by warming the building from solar gain on cooler days but to not allow too much solar heat on hot days. The building will efficiently distribute solar gain throughout the large open plan floor areas and the double height reception area which is found centrally in the building on the 2nd floor will have high ceiling fans to help move the warm air throughout as many areas as possible. The building is designed with several cantilever areas and overhangs to stop excessive solar heat entering the building when the sun is high in the sky in summer months so less high energy mechanical air cooling methods will be required. However, as the sun is lower in the sky outside of summer months, solar warming will reach some parts of the building that are protected in the summer by overhangs and warm those areas so that less actual heating of the building is required. The building will be insulated efficiently against colder weather with the help of living green walls and green roofs, which will also help keep the building cool in hotter months. The green roof and wall systems are aesthetically pleasing to look at and are relaxing/de-stressing and will inspire people to be more environmentally aware. The green systems will also help to improve air quality in the vicinity by producing oxygen and help to extract harmful gases from the environment and capture dust particles from the air. The green system captures rain water for self-irrigation. Finally the plants are planted into a special low carbon felt which is made from recycled plastic bottles. The building will have a rainwater harvesting system to collect rainwater from various surfaces to help irrigate the living walls and roofs of the building, other landscaped areas and also for toilet flushing. The building will be heated in winter by underground heat source pumps and a large amount of the buildings electric needs will be provided by south facing sloped solar panels to make the most of the sun all year round and wind turbine power is another possibility.


Portfolio 1  

aRCHITECTURAL pORTFOLIO

Portfolio 1  

aRCHITECTURAL pORTFOLIO

Advertisement