Page 1

ADAM OWNSWORTH ARCHITECTURAL PORTFOLIO PART ONE BA(HONS)


ADAM OWNSWORTH 07734905697 adamownsworth@outlook.com


CONTENTS MILL PONDS

- 4-5

CO-HOUSING

- 6-9

HUDDERSFIELD HOTEL

- 10-13

CHONGQING ENVIRONMENTAL CENTRE - 14-19


This project was to bring back into use an area of Newsome in Huddersfield consisting of two dilapidated old mill ponds full of debris and rubbish, an eye sore in the area. A housing scheme had been proposed for the site. I was inspired by a park I had visited with large ponds with paths to walk around with beautiful planting. My concept for the Mill pond site is therefore to retain the two mill ponds and not fill them in but to turn the two ponds into two modern-day water feature ponds and create a beautiful park area. The mill ponds are part of the history of the area and have been there since the adjacent Mill was in use, so it would be an advantage to make good a historical part of the area. My concept would require the two mill ponds and the surrounding area to be cleared from contamination and for the two ponds to be brought back into use with fresh water. Specific water plants, fish and ducks would be introduced and the surrounding grounds planted with various flowers, shrubs and trees. A decking walkway will allow people to walk between the two ponds and watch the ducks and see the water planting . There will be benches for sitting and enjoying the view and watching the feature water fountains. Jetties , also made out of decking, will protrude into the ponds for closer views. The walkways and jetties will have barriers to make it safe for children to enjoy the area. The park will also have large areas of grass for games or picnics and there will be further seating areas. There will be a cafĂŠ with indoor and outdoor seating and a balcony seating area with view over the park so that people can enjoy the park and new ponds while having lunch or just a coffee. The new ponds park is a much needed park in the area and will bring people in to visit from other areas


This project was to design a co-housing scheme for families, the elderly and students at the site of the Grade II listed Mill Building in Newsome, Huddersfield. I didn’t demolish the existing Mill Building but rather reduced the height and renovate it keeping the heritage of the site, and retained the three pitches of the original dilapidated roof in my design. The mill plays an important part in bringing all the various accommodation areas and occupants on this site together. The famous clock tower which will be retained (cleaned and repaired) will be seen from afar and will be a central landmark for the whole area. I merged the old mill at a right angle with the new student accommodation, I used a similar design as that of the old mill and added large expanses of glass at the front to give it a modern feel allowing light through into the communal student court yard area, which is separate from the rest of the site but still feels part of the main co-housing site because of the glass areas. Each block of student accommodation consists of 6 en-suite rooms and a shared kitchen/lounge area. There are four blocks making 24 student rooms in total. I have added the same expanse of glass to the old mill as fitted to the student accommodation. This brings the old mill into the 21st century and makes it feel much airier and brighter, but still retains all the original feel and features by using the old stone where possible. The floor will re-use the existing large stone flags that would have been on the floor when the mill was in use. The old Mill will be used as a communal meeting space with a cafe and a large hall for theatre and communal events. There will be a gym and other hobby rooms for communal participation. A green area with trees and flowers will be outside the mill and also a park area for children to play, plus football tennis courts. I designed the family homes to be semi-detached on three floors. I feel that UK families don’t want to live in blocks but in something that feels like a house. Semi- detached allows for more family homes and also allows more reasonably priced so that families can afford to buy them. I used natural stone for the building material to be in keeping with the mill and the surrounding are of Newsome. I placed the family housing on the outer edge of the site so that the families had the benefit of large gardens at the edge. The elderly homes are designed on one floor as smaller semi-detached bungalows and are centrally placed on the co-housing site so that the elderly are fully integrated and visible in the whole communal scheme. I also ensured the co-housing scheme had plenty of green areas to break up tarmac/paving areas. The scheme has its own gated environment and whilst not in a block or high rise it makes efficient use of the space with the accommodation being reasonably close and affordable.

NEWSOME CO-HOUSING NEWSOME HUDDERSFIELD


HUDDERSFIELD HOTEL HUDDERSFIELD

Huddersfield Town Football Club was promoted to the Premier Division in May 2017 and this ‘event’ has rejuvenated local pride and enthusiasm in Huddersfield acting like a catalyst for existing buildings to be renovated and the development of new buildings to accommodate and entertain the masses of fans and new visitors. Hotels will be built, new eateries, bars and shops will open. The project was to produce an outstanding design solution that fully realises the potential of the car park (previously the Polytechnic building) at Northumberland Street in Huddersfield Centre . My proposal is a new contemporary luxury hotel which will be visible and enticing to those passing along Northumberland street from Huddersfield train station. The hotel will be slightly higher than surrounding buildings and will be constructed from modern and exciting materials and will be seen from the main ring road. The hotel will accommodate 51 standard rooms and 12 premium rooms.

I was inspired by the football stadium oval design with a central space, or atrium. I wanted the design to be something more than just oval and I moved the reception area inwards of the main oval shape and created a ‘cantilever’ overhang which immediately made the hotel design more exciting and gave it a definite ‘wow-factor’ around the entrance area, without being too overpowering. The cantilever also acts as a practical addition by providing a large outside undercover area for hotel guests getting out of cars or waiting for taxis with luggage. The hotel will is designed using modern building materials and although not in keeping with the adjacent stone buildings it will have some materials in similar colours to blend and help enhance the area and bring it back into regular use. There are many new buildings built in Huddersfield in recent years that utilise modern materials such as the Oastler University Building and the new Sports Centre. The new hotel design will incorporate large expanses of glass needed for light and to make the rooms feel bright and airy.


The interior hotel design incorporates a large open reception area surrounded by walls of glass to feel light/airy/contemporary and reduce the need for artificial light. Guests will be able to look into the large open plan atrium area and see the feature metallic staircase which reaches up to the top floor of the hotel and will be a stunning feature to look up at. When looking up to the top floors from the atrium , guests will also see the glass roof over the central atrium which will allow light to stream down through all the 5 floors. There will be a high end restaurant on the ground floor that can also be accessed by members of the public on prior booking. There will be a bar area on a mezzanine floor above the reception area which will have contemporary furniture. The second floor will host a large conference and function hall which can be hired out for events. There will be three floors of bedrooms consisting of 51 standard rooms of varying layout and 12 premium rooms with larger floor area and will contain lounge areas. The central feature staircase travels up throughout all the floors of the hotel terminating on the top floor where a panoramic skyline bar can be found with relaxing loungers to gaze across the 180 degree panoramic views of the city scape and enjoy breath-taking sunsets across the roof tops. This top floor will be further enhanced by adding a gym, plus Jacuzzi and sauna area.


CHONGQING ENVIRONMENTAL CENTRE CHONGQING, CHINA

This International design project was based around an unused area of land on a steep gradient in the City of Chongqing in China. Chongqing is very large with a population close to 29 million, and Chinas population as a whole is over 1.3 billion. The majority of buildings in Chongqing are high rise and the roads in the city are congested and pollution levels are high. Seven of the most air polluted cities in the world are in china and Chongqing is one of these. These areas have endured polluted smog for many years, but things are slowly going to change and ways to clean up the air are being considered. Because pollution is an issue in the city (and in China generally) I wanted to design a building that would help recognise the problem, to try to make a stance and a difference by introducing environmental measures into and around the building that will help to reduce the carbon footprint. Also to incorporate a way to educate people to become more environmentally aware and change people’s habits in an environmentally positive way. 4.1 – The China Project Design The design for the Chongqing Environmental Learning Centre is a low rise, low carbon, energy efficient building, in contrast to the surrounding high rise buildings. The building is designed over 5 floors but the floors are not arranged on top of each other but in an interesting design to make use of the steep gradients of the site and to also efficiently make use of solar gain through strategically placed expanses of glass and large skylights . The ground and first floor are designed forward while the 2nd and 3rd floor are set behind these first two floors at an elevated position making good use of the existing gradient. The 4th floor, housing the cafÊ, is designed at a right angle on top of the 3rd floor and is cantilevered to provide interest and natural shading from the sun. The 2nd floor is also designed to be cantilevered and the 1st floor overhangs the ground floor to create interest and shading from the sun in the summer. The shape of the building fits well into the shape of the land, and utilises the natural gradient without the need of expensive polluting ground works. The purpose of the building is an environmental learning centre to educate visitors about the environment, i.e. ways to protect the environment, reduce


The purpose of the building is an environmental learning centre to educate visitors about the environment, i.e. ways to protect the environment, reduce pollution and waste and reduce the carbon footprint. There will be a display/ museum dedicated to history and the industrial revolution showing highly polluting technology types on the ground floor and explaining the negative impacts on the environment. It will showcase the disadvantages of air pollution causing breathing issues such asthma, and corrosive effects of acid rain, the problems of plastics in our seas and so on. The first and second floor will have designated areas/booths to educate users about greener energy such as solar panels, wind turbines, rainwater harvesting, biomass to name a few. There will be an area to showcase innovative new green technology such as advances in electric cars engines and green home technology. On the 3rd floor will be an education centre for school/university education or even for workplace seminars. The top floor will be a cafĂŠ selling environmentally aware foods and products such as recyclable take-out coffee cups.


4.2 - China Project - Environmental Factors and Variants During Summer and Winter The purpose of the building is to showcase a low carbon, low energy design. The building is designed with strategically placed expanses of glass and expanses of roof skylights to allow in as much daylight as possible to limit the use of artificial lighting and to be energy efficient by warming the building from solar gain on cooler days but to not allow too much solar heat on hot days. The building will efficiently distribute solar gain throughout the large open plan floor areas and the double height reception area which is found centrally in the building on the 2nd floor will have high ceiling fans to help move the warm air throughout as many areas as possible. The building is designed with several cantilever areas and overhangs to stop excessive solar heat entering the building when the sun is high in the sky in summer months so less high energy mechanical air cooling methods will be required. However, as the sun is lower in the sky outside of summer months, solar warming will reach some parts of the building that are protected in the summer by overhangs and warm those areas so that less actual heating of the building is required. The building will be insulated efficiently against colder weather with the help of living green walls and green roofs, which will also help keep the building cool in hotter months. The green roof and wall systems are aesthetically pleasing to look at and are relaxing/de-stressing and will inspire people to be more environmentally aware. The green systems will also help to improve air quality in the vicinity by producing oxygen and help to extract harmful gases from the environment and capture dust particles from the air. The green system captures rain water for self-irrigation. Finally the plants are planted into a special low carbon felt which is made from recycled plastic bottles. The building will have a rainwater harvesting system to collect rainwater from various surfaces to help irrigate the living walls and roofs of the building, other landscaped areas and also for toilet flushing. The building will be heated in winter by underground heat source pumps and a large amount of the buildings electric needs will be provided by south facing sloped solar panels to make the most of the sun all year round and wind turbine power is another possibility.


Portfolio  

Architectural Portfolio

Portfolio  

Architectural Portfolio

Advertisement