Issuu on Google+

Council

Design Portfolio


of Contents


01-04 05-08

Improving Yu Zhong

09-12 13-16

Jackson Renewal

Daily News Remodel

17-20 21-24

Moscow Arena

Net-Zero Housing

Urban Revitalization


arena H

G

I C

C B

E

I

01

A Ice Rink B Offices

C Stands D Lockers

E

A E Storage F Showers/RR

J

C

G Cellular Beams H Photovoltaics

D

F

I Water Collection J Elevator


Class: 4th Year Design Studio Project Type: Events Center/Long Span Professor: Wendy McClure Partner: Ricky Kennedy Location: Moscow, Idaho

ton

t.

g shin

nS

t. in S

a S. W

a S. M

so ack S. J

St.

8 6

10

3 College St.

3

5

2

St road Rail

4

1 Troy H

.

wy.

W. Sweet Ave.

t.

in S

a S. M

7

1 Arena 2 Parking Lot

3 Existing Univ. Bldg. 4 Bridge Over Creek

5 Main St. Connection 6 Gritman Hospital

N

9

7 University District 8 Grain Silos

9 Student Apts. 10 Single Family Res.

02


Iconic Concept The project was designed to create an icon for the community of Moscow when entering from the South. With an inspiration from the surrounding hills of the Palouse, Vandal Coliseum attempts to mimic the form of the surrounding area while contrasting with current building forms of the area.

Community Concept The arena creates a new sense of community by offering multiple uses for the city and University of Idaho including Ice Hockey and Basketball, Concerts, Festivals, Receptions, and graduation Commencement. Pedestrian Arterials are located in multiple directions to help connect with downtown, the University, and residential sectors.

A

Renewable Sources The Building utilizes cellular steel as its main source of structure to minimize the amount of steel used. Kalwall is used on the Southern faรงade and roof for its high R value. On the southern end of the hilled roof, arrays of photovoltaic panels are placed along with a water collection system on the bottom of the hilled roof. The roof drains into planters and cisterns to utilize water for landscaping and to be re-used by the Ice arena.

03

B A Main St. Night B Main St. Daytime

C Interior Hockey D Interior Basketball

E 1st Floor F 2nd Floor


C

D 19 12

2

14

11

19

19

15 15 15 15 15

20

3

19

12

1

17

19

19

19

20

2

14

20

1

19

11

20

13

20

20

17

13

3

4 18

13 5

20

18 6

E 1 2 3 4

10

6

9

Lobby/Reception Pro Shop Arena Entrance Zamboni Garage

8

5 6 7 8

7

20 6 8

20

18

12

16

18 6 9

N

11

10

Mechanical/Storage Locker Rooms Ref./Womens Lockers Shared Shower/RR

9 10 11 12

16

13 14 15 16

Food Court Entrance Office Penalty & Score Box

20

20 11

20

F

Janitorial Rooms Fire Exits Elevators Public Rest Rooms

20

12

17 18 19 20

Player Box Cisterns Collecting Planters Seating

N 04


Yu Zhong

05

A North Gate Balcony View South


Class: 5th Year Design Studio Project Type: Urban Planning Professor: Xiao Hu Partners: Sofia Cardoso, Mark Taylor, & Andres Vasquez Location: Yu Zhong, Chongqing, China

N B N N

N

N

E

E

N N

L

M

E

N E

F

F D

L

H H

F

F

G

G C

F

F

E

E E

N

H

E

F

G

N

E

E

I

N

North Gate Balcony View South

B

Roof Plaza

C

Intensive Green Roof Above Town Homes

D

South Gateway to Main Entertainment Strip

E

Multi-Family Mixed Use Crt. Yrd. Option

F

Multi-Family Housing Option

G

Single Family Town Home

H

NorthWest Shops @ The Steps

I

Vehicular Pedestrian Paths Access to Parking Garage

J

Pedestrian Only Path

K

Communal Gathering Park Above/Parking Garage Below

L

Man Made Pond w/Pavilions on the Water

M

Pedestrian Only Path Connecting to Arteries & Parking Garage

N

Mixed Use Entertainment Blds. Along Main Path

O

Universal Design Paths Connecting North to South

E

N

N

N

A

J

E

E

O O F

F

E A

06


The Issues Lack of Safety, Accessibility, Amenities, Universal Design, Diversity, Environmental Friendly Design, & Maintenance.

Design Solution We chose to provide multiple housing types with mixed income and use to offer more diverse options. The orientation of buildings is directed to face one another to emphasize safety for residence and shop owners. There are rough pavers to remind the motor vehicles that this is a pedestrian oriented area. There are new amenities to cater to the community and bring outsiders to the community. All amenities are located within a 10 minute walk. With the parks and green roofs, there is 63% more open space that is accessible to the community. The design offers many complex arteries dealing with the context of the urban cityscape. The site is similar to an analysis of a heart. The entertainment area to the south acts as the heart of the community and has main and minor arteries leading to it. There are even arterial to incorporate universal design to allow everyone to access throughout the steep topography. The entirety of the project is summarized as a network of style, meaning, place and community. As a whole, the network is a patchwork of people and place and the interaction between both. It is an environment where people can live, work and play. Most importantly, it is a place of community.

07

F 1-3 Stories 4-6 Stories 7-10 Stories 11-15 Stories 16-25 Stories 26-Above Stories

N Architecture without Architects 1 Design with the opportunity for engagement by the user. Instead of fighting against people utilizing the space the way they want, we can design for opportunities. -Group Theory

3

N

Inspiration 2

Continuing to blend the social with the circulatory experience. How can we bring this scenario to other parts of the site?

4

F Multi-Family Housing 1 Surrounding Bldg. Heights 3 Embracing Use Inspiration Option View East 2 Existing Figure Ground 4 Providing Opportunity for Use


D

B

Vehicular Traffic Pedestrian Stair Traffic (Non-Universal Design) Pedestrian Traffic Communal Gathering Spaces Police Station North/South Site Walk Duration (Approximately 5 minutes) East/West Site Walk Duration (Approximately 3 minutes) Commercial/Social Connection to Circulation Open Space Public Transportation

5

N

D Main Entertainment Strip View West 5 Arial View of Design B Roof Plaza View East 6 Existing Site Analysis

6

N 08


Renewal 4 5 3

N

6 2 2

1

09

1 Seafood Restaurant 2 Almon Through Park

3 Daily News Bldg. 4 Communal Kitchen/Residential

5 Town Homes 6 Pedestrian Alleyway


Class: 4th Year Design Studio Project Type: Urban Planning & Renewal Professor: Wendy McClure & Shauna Corry Partner: Sofia Cardoso, Amanda Davich, Ricky Kennedy, & Debra Saul Location: Moscow, Idaho

2 5 6 2 3

1

4

N 1 Seafood Restaurant 2 Almon Through Park

3 Daily News Bldg. 4 Communal Kitchen/Residential

5 Town Homes 6 Pedestrian Alleyway

10


Ethos Concept Throughout our designs, we chose to express our interpretation of Moscow’s fundamental character or values. We continued onto the restaurant area of 6th street with the Seafood restaurant to give a type of food that is lacking in the area. We added Almon Through Park to beautify an already highly traveled path. We remodeled a failing internal atmosphere of the Daily News Building while making space for a company called Terra Graphics. We created Townhome living for a new type of housing in the area. And finally, we added to the community aspect that Moscow already has with a Communal Kitchen with residential above.

1

Economy Concept We anticipated the restaurant to do well in the economy because of it being a new type of restaurant in the area. Residential will be affordable and quickly sought after for the location between the University of Idaho and Downtown Moscow. As the world moves to a more paperless lifestyle, the Daily Newspaper Company has less of a need for their entire building. We designed a condensed space for them and offered additional space for Terra Graphics, a local environmental engineering and design company, which is thriving in the current economy.

Environment Concept Throughout all of our design strategies, we chose utilize Sustainable design. These are evident in green roofs, increased vegetation throughout the corridor, ventilation, and daylighting, among others.

2

11

1 Seafood Restaurant (West on 3rd St.) 3 Daily News (See Pages 13-16) 2 Almon Through Park 4 Communal Kitchen/Residential


4

5

7

6

5 Town Home Interior 7 Communal Kitchen Interior 6 Pedestrian Alleyway (Behind Communal Kitchen Residential)

12


Remodel

*

13

* Jackson St. Facade


Class: 4th Year Design Studio Project Type: Remodel Professor: Wendy McClure & Shauna Corry Partner: Debra Saul Location: Moscow, Idaho

18

10 9

1

16

17

6

6

10 12

9

7

12

6

3 6

6

19

11

12

6

7

9

8

12

6 9

4

6

8

13

Intensive Green Roof

1 2 3 4 5

Thrift Store Roof 6 Daily News Roof 7 Terra Graphics Roof 8 Daily News Offices 9 Daily News Atrium 10

5

12

12

12

N

2nd Floor

Terra Graphics Offices Terra Graphics Atrium Resrooms Egress Exits Thrift Store

15

5

4

N

18

13

4 4

8

2

15

6

6

11 12 13 14 15

Lounge Vertical Circulation 1st Floor w/Context Elevator Mechanical/Janitor Rm. 16 Kitchen/Break Rm. 17 Storage Lobby/Reception

18 Corridor Atrium 19 Interior Bike Parking

N 14


Problem The Current Daily News building was dark and stuffy inside. Employees said there was a lack of daylighting and proper ventilation. The Daily News Paper Company only needs 1/3 of what they currently have for employees. There is a lack of space for Terra Graphics Environmental Engineering and Design at their current space. The Jackson Street faรงade is aesthetically Dis-pleasing and not engaging to the pedestrian.

Design Solution We incorporated a curtain wall on the eastern faรงade and another on the interior corridor atrium. This allows large amounts of daylighting to engage with the users. There are also 2 atriums that allow additional daylighting in the Daily News and Terra Graphics spaces of the building. These atriums are also equipped with operable windows to allow adequate cross ventilation and a stack effect. We provided Terra Graphics with a programmed space to fit their operating needs. There is an intensive green roof to for gathering with spaces for leisure. There are also better landscaped features on the east of the building to help engage with pedestrians on Jackson St.

15

A

B

C A Corridor Atrium B Stack Ventilation System (Terra Graphics Atrium) C Daily News Current Bldg.


D

E D NorthWest Arial F Terra Graphics Atrium E Pedestrian View from Jackson St.

F

16


Housing A

b

17

C

D

E

A Arial of Site b Fall Equinox (Sept. 21 Noon) D Summer Solstice (June 21 Noon) C Spring Equinox (March 21 Noon) E Winter Solstice (Dec. 21 Noon)


Class: 5th Year Design Studio Project Type: Temporary Student Housing for University of Idaho Satellite Campus Professor: Bruce Haglund Partner: Derrick Allen, John Rock, KC Tillerson Location: Sandpoint, Idaho

* * South Facade of Cluster Housing w/Gardens

18


Project Background The University of Idaho currently owns a site in Sandpoint, Idaho and is considering making a satellite campus there. They asked us to come up with design strategies for temporary student housing on the site that could accommodate the first wave of students. These students are believed to be Graduate Agricultural and Biology students.

Project Design We chose to make a very flexible design and base it around the use of Structurally Insulated Panels (SIPS). The SIPS are also very affordable and can have a very high R-Value. These panels could be used for the campus and as it grew, they could then be de-assembled and moved to another location. To achieve Net-zero, we used SIPS for the entirety of the structures. The units are clustered in threes to feed off of each other’s thermal gain. They are oriented to the south to maximize thermal exposure. We evaluated our small, 400 Sqft. Or less units, through HEED Analysis to ensure we could achieve Net-Zero.

19

1

2 Summer Sun: 7am-5pm: 45-65 degrees Noon: 65 Degrees

Winter Sun: Sunrise/Sunset: 12 Noon: 18 Degrees

3

4

Winter Sun: Sunrise/Sunset: 12 Noon: 18 Degrees

Summer Sun: 7am-5pm: 45-65 degrees Noon: 65 Degrees


N

7

N

5

N

6 1 South Facade 2 North Facade

3 Cross Ventilation Diagram 4 Sun Diagram

5 Two Bedroom 6 One Bedroom

7 Site and Surrounding Context

20


Revitalization 2

1

3

N 1 Node 1

2 Node 2

3 Node 3

Two

E J

F

A

C G

C

B

D

H

C

21

C

A Spokane Tribe C Pedestrian Crosswalk E Commercial/Int. Green Roof G Office Building B Mixed Use Residential D Interactive Roof Ramps F Monroe Plaza w/Fountain H Shannon Pocket Park

N

I

I Stewart’s Hardware J NW Blvd. Walk


Class: 4th Year Design Studio Project Type: Urban Planning for Monroe St. (Between Cora and Bridge) Professor: Xiao Hu Partner: Joe Anderson, Lu Ding, Elaheh Kerachian, Amanda Ryan, Joey Toews Location: Spokane, Wa.

3

2

4

1 * * 3D Arial of Node 2 1 Mixed Use Plaza North View 2 NW Blvd. Crosswalk North View 3 Dry Fountain View East 4 Ramp Walk View South

22


Team Theory This project called for a renewal of the Monroe St. corridor. Our group decided to start with nodes that were strategically decided based on the level of foci. We wanted to switch the orientation from the car to the pedestrian. We achieved this by incorporating New Urbanism techniques.

Live/Work/Play Monroe Plaza was created to cater to all of the needs of this community. The plaza offers a unique space for all ages. For children, there is space for play at the nucleus of the plaza. It is offered through a dry fountain which can be turned off to offer space for live music and events. There are public green roofs that give nature back to the community. They are also a good source rain runoff. The buildings in this area offer very unique spaces for the public as well. The building between Shannon and Northwest Blvd offers ramped space for display and a unique walk overseeing the park and plaza.

1

2

23

1 Mixed Use Plaza North View 2 NW Blvd. Crosswalk North View


Walkability

3

Through this design, Node 2 offers slower speeds at crosswalks. There are elevated crosswalks and stamped concrete pavers to ensure vehicles slow down. The design includes increased beautification to offer enjoyment as users walk. There is increased vegetation throughout, pocket parks, interactive roofs, space for leisure, and a ramped walk to engage with above shops and restaurants. There is safety with increased lighting, bollards, and community orientation towards one another. There is only a 5 minute walk to basic amenities or public transportation within the node.

Genius Loci Early on, we determined there was a lack of a sense of place. Throughout our revitalization of the Monroe corridor, we have strived to create genius loci or a spirit of the place by giving opportunity for community gathering. With these opportunities, we hope for it to be the activation the community needs. 4 3 Dry Fountain View East 4 Ramp Walk View South

24


210 E. C St. #11 Moscow, ID. 83843 Cell: (214)728-9636 Email: coun4890@vandals.uidaho.edu


Education Master of Architecture University of Idaho, Moscow, ID 83844 Expected Graduation: May 2014 GPA: 3.86 Bachelor of Science in Architecture University of Idaho, Moscow, ID 83844 Graduated: May 2012 GPA: 3.4

Experience University of Idaho/Refugee Housing Research Assistant Feb. 2012-Current Supervisor: Xiao Hu University of Idaho/Teaching Assistant: Arch 266 Jan. 2013-Current Supervisor: Diane Armpriest University of Idaho/Teaching Assistant: Arch 483 August 2012-Dec. 2012 Supervisor: Wendy McClure

Software Skills Autodesk: Revit Architecture, AutoCAD, 3DS Max Sketchup Pro Adobe: Photoshop, Illustrator, InDesign Microsoft: Word, PowerPoint, Excel


Thank you for your time.


Design Portfolio