Page 1

SHANE PATRICK KLUIVERT “EEN EXCEPTIONEEL TALENT” De lekkerste sushi van Buitenveldert

WANDELTOCHT DOOR HET AMSTERDAMS BOS

“een wandeltocht om nooit vergeten”

Interview met Wilfred Den breejen “Een prachitge club In mijn hart”


G E S C H I E D E N I S VA N E E N VA N D E MO OISTE WIJKEN IN AMSTERDAM B U I T E N V E L D E R T.

De opbouw van de Wijk: Vroeger behoorde de wijk buitenveldert tot het Amstelland. Onderhand is de wijk opgebouwd tot een tuinstad in Amsterdam. In 1935 was het zo dat de westelijke tuin steden al uitgebreid waren maar de zuidkant bleef uit. Naar maten de jaren verstreken, kwam hier verandering in. In 1958 begon de bouw aan de zuidkant. De gemeente had hiervoor een algemeen uitbreidingsplan opgesteld. Nadat dit plan was uitgevoerd, konden de woningen per direct worden gebruikt. Buitenveldert is uiteindelijk onderdeel geworden van een stadsdeel, door de hulp van de stadsdelen die eromheen zijn gebouwd. Door de nauwe samenwerking met het stadsdeel de Rivierenbuurt werd Buitenveldert in 1998 een stadsdeel van de Zuideramstel. Tevens is in 2010 een samenwerkingsverband ontstaan tussen de stadsdelen Zuideramstel en Oud-Zuid, waardoor Buitenveldert nu onderdeel uitmaakt van het stadsdeel zuid.

Voorzieningen in de wijk Buitenveldert

Het Amstelpark is in het oosten van de wijk gevestigd en in het westen ligt het Amsterdamse bos. Het Amsterdamse bos is een stuk bos dat zeer geliefd is onder de mensen, dit bos trekt jaarlijks miljoenen kijkers naar zich toe. Naast de mooie stukken natuur, is er ook een bekend ziekenhuis gevestigd in Buitenveldert, namelijk het VU MC. Het VU MC is een van de beste ziekenhuizen van de wereld. Een andere voorziening die in de buurt van het Amsterdamse bos is gevestigd, is het olympisch stadion. Deze werd in 1928 geopend en is een van de oudste en mooiste stadions van Nederland. In de buurt van het olympisch stadion zit Sporthallen Zuid dat is een groot sportcomplex. Zoals je ziet zijn er enorm veel voorzieningen die je als toerist kan bezoeken. Naast deze attractie’s, is er ook een locale voetbalclub genaamd “SC Buitenveldert”. De locale mensen komen hier zaterdag bij een om gezellig een biertje te drinken maar ook om te genieten van een potje voetbal. In deze editie van dit tijdschrift, zal worden ingezoomd op de places to be in Buitenveldert.

2 MokumMagazine


“Er moet een leukere sfeer komen rondom het VU Medisch Centrum” Een topziekenhuis. Wij weten allemaal dat het VU Medisch Centrum een topziekenhuis is. Iedereen met een ziekte wordt goed behandeld. De patiënten worden top behandeld. De doctoren zijn top Er is geen aanmerking op het ziekenhuis hoe het ziekenhuis in elkaar zit. De sfeer in het ziekhuis is ontzettend gezellig en leuk. Ik zelf heb in het VU Medisch centrum gelegen en het ziekenhuis is fantastisch dat was een uitstekende ervaring, maar zodra je buiten het ziekenhuis een stap zet wil je zo snel mogelijk weer naar binnen. De sfeer buiten. Als je als patiënt in je kamer zit, en je kijkt naar buiten zie je alleen maar verkeer en stoplichten, of als je als patiënt even naar buiten wilt en even eenfrisse neus wilt halen dan hoor je alleen maar getoeter en het geluid van auto’s. Hier moet verandering in komen. Er zitten in het VU Medisch centrum veel patiënten die kanker en leukemie hebben of een andere zware ziekte, deze patiënten willen natuurlijk een rondje lopen waar je geen auto’s met luidruchitge getoeter hoort. Zij willen op een plek zijn die rust geeft. Deze plek moet er komen. Bij het UMC (Utrecht Medisch Centrum) is er wel zo een plek. Bij het UMC zit het vol met natuur.. Hier moet het VU MC een voorbeeld aan nemen. De patiënten hebben zo’n plek nodig. Zo’n plek geeft de patiënt ontspanning. Een plek waarbij de patiënt even weg is van alle stress. Het VU MC is een van de beste ziekenhuizen van de wereld. Dit ziekenhuis is wereldwijd bekend, Daarom verdient het VU MC zo’n plek. Het maakt niet uit hoe goed het ziekenhuis is van de binnenkant, er is een grotere kans dat patiënt beter wordt als het ziekenhuis ook een buitenkant heeft waar je van kunt genieten en waar je al je stress kwijt kan. Er moet meer groen komen rondom het VU Medisch centrum. Ik ging op pad om een aantal mensen te vragen over de sfeer.. Adam: Wat vindt u nou van de sfeer bij het VU MC? Geïnterviewde 1: De sfeer vind ik apart laat ik het zo zeggen, wat ik daar mee wil zeggen is eigenlijk er is geen sfeer. Je ziet alleen maar verkeer. Vind u dat er verandering in moet komen? Jazeker vind ik dat hier verandering in moet komen, maar het is lastig omdat het wel in Amsterdam is, een hele drukke stad.W Adam: Wat vindt u van de sfeer hier aan de buitenkant van het VUMC? Geïnterviewde 2: Wat ik van de sfeer vind, De sfeer vind ik top en gezellig. Ik houd van de drukte hier. Het is leuk voor de patiënten zodat zij ook iets zien krijgen als zij naar buiten komen. Maar vind u niet dat er wat meer natuur moet komen zodat de patiënten meer tot rust kunnen komen? Ja persoonlijk vind ik de natuur ontzettend saai omdat er dan eigenlijk niks te zien is, en ik denk dat de patiënt dan niks te zien krijgt naar mijn mening. zoals je ziet zijn er verschillende meninger hierover , maar persoonlijk vind ik dat hier verandering in moet komen.

het VU MC

MokumMagazine 3


“SC Buitenveldert een speciale club inImijn NTERVIE hart en waar iedereen welkom is” BUITENVELDERT - Sc buitenveldert is een van de grootste amateur voetbalclubs in Amsterdam. Een club met een prachtige uitstraling met een van de mooiste velden uit Nederland. Als je de club binnenkomt spat het plezier ervan af. Wilfred Den Breejen de trainer van de zaterdag 1 die al 8 seizoenen trainer is van de club heeft wat mooie woorden te zeggen de club. “Dit is een geweldige club ik kijk er iedere week naar uit om naar de club te gaan en mijn spelers te coachen. Ik geniet bij deze club en dat is belangrijk”, lacht de trainer. Waar is de liefde voor deze club begonen? Den Breejen verteld dat de liefde voor deze club is begonnen sinds hij hier werkzaam is als trainer. Het is volgens hem een fantastische club met een open sfeer. Ook verteld hij hoe openhartig hij hier is ontvangen. Hoe is de historie van de club? “Wij Zijn geen topclub, maar in 2016 zijn wij kampioen geworden en zijn wij gepromoveerd naar de tweede klasse. Op dit moment spelen wij de hoogste klasse die wij ooit hebben gespeeld. Wij begonnen in 2008 in de 4e klasse, in 2015 promoveerden wij naar de 3e klasse. Je kan wel zeggen dat wij een aardige prijzenkast hebben staan.” Waarom ben je eigenlijk al zo lang trainer van de club? Vaak is het zo bij amateurclubs dat zij na 1 jaar weggaan. “Ik ben hier nu zo lang trainer van deze club en ik heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin, elke week voelt als een uitdaging voor mij om nog een hoger doel te bereiken. Daarom is er geen reden om weg te gaan bij deze club en de club ontwikkelt zich alleen maar verder.” Wat maakt de club SC buitenveldert eigenlijk zo speciaal? “Wat deze club zo bijzonder maakt is dat de sfeer altijd goed is. De club is heel warm iedereen is welkom. De club heeft een van de beste velden van Nederland. De club heeft een mooie uitstraling, wat wil je nou meer als trainer. Wij hebben ook een fantastisch dames elftal waar veel talenten rondlopen, wat andere clubs niet kunnen zeggen. Wij hebben hier twee talenten gehad Merel van Dongen en Laura Du RY Zij spelen nu bij de grootste club van Nederland, Ajax. Ik heb hun hier nog meegemaakt dat is toch prachtig om te zien. Jammer genoeg heb ik hun niet kunnen trainen. Ik Ik zal je het telefoonnummer van Merel van Dongen geven dan zou je haar telefonisch een paar vragen kunnen stellen. Shane Kluivert heeft hier ook in de jeugd gespeeld. 4 MokumMagazine

Heeft Shane Kluivert hier ook in de jeugd gespeeld? “Shane Kluivert heb ik nog meegemaakt hier, dat is denk nog een groter talent dan Justin Kluivert. Iedereen van de club vindt Shane een leuke jongen en hij is ook nog een ongelooflijk talent. Iedereen van de club heeft gezien dat hij een grote speler zal worden net als zijn broer Justin. Natuurlijk als je de zoon bent van Patrick Kluivert heb je ook een stapje voor, maar toch ontbreekt het niet aan talent bij hem. Er staat ook een filmpje van hem om het internet waar bij je zijn kwalitetiten kan bekijken. Misschien zou je de oude begeleider van Shane even kunnen spreken. Hij loopt hier vaak op de club als je Zaterdag even langs komt, zou je hem kort kunnen interviewen maar hij heeft niet zoveel tijd.” Hebben jullie hier nog meer talenten rondlopen? “Bij de dames lopen er altijd veel talenten rond. Wij hebben een van de beste amateur dames elftallen hier. Er komen vaak scouts kijken naar onze wedstrijden, maar bij de jongens loopt er eigenlijk niemand op dit moment die er boven boven uitsteekt.” Hoe ziet de toekomst van SC buitenveldert eruit? Denk je dat jullie ooit de hoofdklasse gaan halen? “De toekomst van SC Buitenveldert ziet er top uit, de club is financieel gezond en het gaat goed met alle teams, maar persoonlijk denk ik dat wij ooit in deze 10 jaar wel de hoofdklasse gaan halen, omdat het nu heel goed gaat en de spelers ontwikkelen zich goed. We krijgen nog steeds jeugd binnen die aardig kunnen voetballen.” Hoe kijk jij terug op dit seizoen? “Ik kijk tevreden terug op dit seizoen, we zijn op een goede vierde plaats geëindigd. We zijn geen kampioen geworden.”


Shane Patrick Kluivert een wereld talentword gezegd. Een hele leuke jonge die nu bij de jeugdopleiding van FC Barcelona voetbalt. Shane is het broertje van bij de Ajax voetballende Justin Kluivert. Shane is pas 10 jaar en is nu al een bekende Nederlander door zijn grappige interviews zoals bij RTL LATE NIGHT en NOS STUDIO SPORT. Hij heeft een eigen YouTube kanaal waar hij aan het koken is en waar hij de nieuwste voetbal trucjes laat zien. Het YouTube kanaal wordt steeds groter. Shane is een slimme jonge en spreekt 4 verschillende talen, namelijk: Frans, Nederlands, Spaans en Engels. Shane Kluivert speelde tot en met 2016 bij SC buitenveldert. Daarna verkaste hij naar Paris Saint-Germain waar zijn vader toen technische directeur was. De oud begeleider van Shane woont bij mij in de buurt, maar hij was op vakantie. Ik heb gelukkig zijn telefoonnummer waardoor ik een aantal vragen kon stellen. Wat voor jongen is Shane eigenlijk? “Shane is een sympathieke jongen met veel talent en heeft gevoel voor humor is een kind die altijd er altijd 100 procent voor gaat.” Zal hij ooit in het eerste van FC Barcelona voetballen? “Dat is mogelijk als hij zich goed ontwikkeld en een van de beste ter wereld is wel ja. Als kind kun je niet veel verwachten, want bijvoorbeeld sommige wereldspelers speelde pas op hun 20ste of later op een hoog niveau en sommige vanaf hun 8ste al.” Denk je dat Shane het even ver gaat schoppen als zijn broer Justin of denk je dat hij nog beter word? “Dat is moeilijk te zeggen, maar hij heeft een mooie toekomst voor zich, maar je weet er nooit wat er gebeurd in het leven! Ze hebben ook niet dezelfde leeftijd en omgeving als elkaar maar hebben wel dezelfde kansen.”

“W I E HA D O OI T G E DAC H T SHANE KLUIVERT BIJ DEZE PRACHTIGE A M AT E U R VO E T BA L C L U B HEEFT GEVOETBALD” Als Patrick Kluivert niet zijn vader zou zijn, zou hij dan nu ook bij FC Barcelona spelen? “Kansen zijn er weinig , tuurlijk heeft zijn vader er een inbreng op, maar Iedereen is realistisch. Als hij niet goed genoeg was zou hij er ook niet spelen! Hij heeft zeker genoeg talent of hij bij Barcelona of Paris of Ajax speelt het zijn allemaal geweldi ge clubs. Jeugd zegt niet veel pas als je ouder bent kun je een vergelijking maken” En zijn speelstijl hoe is zijn speelstijl? “Zijn speel stijl is dat hij veel flair heeft beweegt snel met de bal en hij heeft een fantastisch schot.”

Was het niet lastig om als trainer zo een speler in je elftal te hebben? Omdat hij al bekend was eigenlijk en de andere kinderen niet en natuurlijk ook met een bekende vader. “Nee zeker niet, een mens blijft een mens en niemand zal speciaal worden behandeld alleen zij krijgen de aandacht qua foto’s en meer. Maar het is een fantastische familie en zij zijn geweldig onder de mensen ze doen zich zeker niet speciaal voor!” Maar je zult toch wel trots zijn? als je hem later misschien bij Fc Barcelona of bij Ajax in het eerste ziet spelen. “Zeker weten, ik ben nu al trots op wat hij heeft bereikt en met elk kind waar ik mee heb samengewerkt. Vooral Shane met zijn kook boek. Natuurlijk ook zijn drukke leven, maar het meest trots ben ik op hem omdat ik zie dat hij geniet.”


Het Amstelpark: Diamant van de stad . Iedereen in Amsterdam weet dat het Amstelpark een diamant is van de stad. Destijds hadden ze de plan bedacht om het park te maken voor een tentoonstelling, de Floriade Amsterdam. In de jaren is er natuurlijk wel wat verandert aan het park., maar nog steeds is het park prachtig met mooie aangelegde tuinen. Je hebt in het park mooie plekken waar je jou hoofd compleet leeg kan maken . De natuur is niet het enige wat mooi is aan het park. Cultuur mensen en mensen die tot rust willen komen zullen het hier prachitg vinden. In het park worden prachtige tenoonstellingen gehouden. Als je verder in het park loopt kom je het glazenhuis tegen. Wil jij er een leuke dagje van maken kom dan naar het Amstelpark. Want wat ik al zei er zijn veel leuke dingen te doen in het park. Je kunt midgetgolven en je hebt een grote speeltuin waar kinderen lekker vrij kunnen spelen. Je hebt ook nog een boederij met ontzettend mooie en leuke dieren. Natuurlijk ook de welbekende Amsteltrein, waar je een leuke rit op kan maken door het hele park. De sfeer van de restaurants zijn lekker gezellig. Wil jij lekker een patatje eten of een lekker ijsje eten, want in het park ontbreekt het niet aan snackbars en ijssalons. Wil jij heerlijk genieten van een drankje op het terras, dat kan bij het Amstelpark. Je hebt leuke en gezellige terrasjes waar je heerlijk kunt zitten. Het Amstelpark is een prachtige park waar lekker veel te doen is. Wil jij genieten van het prachtige natuur kom dan naar het Amstelpark , ook als je niet van de natuur houd is er heel veel te doen. Kom naar het Amstelpark en geniet van het mooie water met een heerlijk drankje bij de hand. Ik zie jullie in het Amstelpark.

MokumMagazine 7


“Zij hebben altijd in mij geloofd.� Merel van dongen is 25 jaar en heeft bijna haar hele jeugd bij SC Buitenveldert gevoetbald. Sinds zij zich kan herinneren heeft zij al gedroomd om bij Ajax te spelen. In 1998 leek het er even op dat deze droom werkelijkheid zou worden. Zij mocht toen namelijk mee trainen met Ajax. Echter werd zij afgewezen en kreeg zij het advies om zo hard mogelijk te trainen. Dat advies heeft zij ten harte genomen en is toen haar droom gaan najagen en niemand kon haar stoppen. Lange tijd heeft zij gedroomd om bij het eerste van Ajax te voetballen. Nadat zij van 1998 tot 2007 bij SC Buitenveldert heeft gevoetbald vertrok zij naar RKSV Pancratius waar zij drie seizoen lang heeft gevoetbald. Na een seizoen bij Ter Leede te hebben gespeeld meldt Ado Den Haag zich, eindelijk meldt een eredivisieclub zich voor Merel Van Dongen. Steeds een stap dichterbij haar droom. Na een seizoen bij Ado Den haag kampioen te zijn geworden en de beker gewonnen te hebben, meldt Ajax zich eindelijk voor de jonge meid. Na al die jaren gedroom te hebben van Ajax besloot Merel toch te kiezen voor haar studie. Zij vertrok naar Amerika en even leek het erop dat zij voetbal achter zich had gelaten. Na drie jaar in Amerika te zijn geweest, bleef Ajax aan haar knagen. Het Ajax-hartje klopte nogsteeds. Zij besloot terug te komen. Omdat zij goed contact had onderhouden met de trainer van de Ajax vrouwen en met de manager vrouwenvoetbal, kon zij terug komen en haar droom eindelijk waar maken. Hard work pays off is wat zij altijd zeggen, haar droom werd eindelijk werkelijkheid. Merel van Dongen heeft dit jaar een mooie transfer gemaakt naar Real Betis Merel van Dongen is een voorbeeld voor anderen. Uit dit interview kunnen we een wijze les halen: stop nooit met dromen en jaag deze dromen na. Waarbij ze eerst een deksel op haar neus had gekregen heeft zij haar droom nooit opgegeven, en is zij altijd keihard blijven trainen. Op dit moment is zij een van de beste voetbalsters van Nederland en misschien zelfs van de wereld. Merel van Dongen, wij zijn trots op jouw!

8 MokumMagazine


Het olympisch stadion geeft een magisch gevoel. Rijksmonument Het olymisch stadion werd in 2000 heropend. Na een onprettige tijd in de Jaren negentig, werd voordat de overheid het gepland had om het olympisch stadion te slopen, de naam rijksmonument gekregen . Heel snel werd het stadion gerenoveerd. Op dit moment maken jaarlijks miljoenen mensen gebruik van het stadion. Een prachtige stadion met een prettige sfeer.

Vroeger was Amsterdam natuurlijk veel kleiner. Binnen 1 jaar tijd kwam de stad met een iconisch gebouw het olympisch stadion. Het olympisch stadion van nu was toen het hoofdstadion. Daaromheen stonden verschillende huisjes. De architect Jan Wils heeft het stadion ontworpen. Een soort stijl van de Amsterdamse School. Met het gebruik van rode bakstenen, en de vormen van stalen kozijnen. Jan Wils ontving voor het ontwerp een gouden medaille. Architectuur was toen onderdeel van het olympische spelen net als kunst. Na de renovatie in 1999 2000 ziet het Olympisch Stadion er weer uit als het ontwerp van 1928. De staanplaatsen zijn jammer genoeg wel verdwenen daarbij ook de spelerstunnel. OLYMPISCHE SPELEN 1928

Het evenement was iets groots voor ons land. Met veel kracht werd het stadion gebouwd. En dat lukte ook nog om een prachtig stadion neer te zetten. Als je nog steeds in het stadion komt geeft het stadion een speciaal gevoel. DE MARATHONTOREN:

De toren van het olympische spelen heeft een grote historie. In 1928 werd voor het eerst het vuur aangestoken. De toren is 46 meter hoog. Tijdens de olympische spelen beklom iedere dag iemand van het gasbedrijf om de vlam aan te steken. Dit was een historisch moment voor heel Nederland. Zoals je kunt zien heeft het stadion een enorme histroie. Er zijn nog steeds heel veel evenemten.

MokumMagazine 9


Top 3 azaiatische restaurants, maar waar eet je nou de lekkerste SUSHI ?

1 RESTAURANT SAPPORO TEPPANYAKI ADRES: SCHELDESTRAAT 99, 1078 GJ AMSTERDAM

Heerlijk eten, het personeel zijn toppers en er wordt goed samengewerkt. Ze behandelen de klant echt als koning, de bediening is top en de locatie is helemaal goed echt een Toprestaurant! En de sushi was echt lekker helemaal niks om aan op te merken! Heerlijke sushi met een top bediening. Cijfer:7

2 .En Japanese kitchen & Sake bar ADRES: Dusartstraat 53 h, 1072 HP Amsterdam

Een rustgevend plekje, waar ik wellicht nog een keer terug zou komen. Het menu is vrij groot maar geen traditioneel Japans restaurant, helaas. Het eten was heerlijk, maar de sushi vond ik tegenvallen. Omdat de plek zo rustgevend was, zou ik hier wel voor terug komen. Aardig personeel en heel meewerkend. Cijfer: 6,5

3 Taiko Asian Restaurant ADRES: Van Baerlestraat 27, 1071 AN Amsterdam

Een mooi chique restaurant. Er zijn veel verschillende lekkere soorten sushi. Het eten was heerlijk. Het was een ruime menu waar je uit kon kiezen. Het restaurant was ook mooi alleen het zag er een beetje oud uit. De sushi was bovengemiddeld lekker. De smaak was goed, het was niet te vettig en het viel niet zwaar. Cijfer:7

10 MokumMagazine


TOP 5 PLEKKEN DIE JE BEZOCHT MOET HEBBEN IN DE WIJK BUITENVELDERT. 1. Het Amsterdamse Bos : het Amsterdamse Bos is 3 keer groter dan central park in NEW YORK en heeft jaarlijks 6 miljoen bezoekers.

.

2. Het olympisch stadion Adres: Olympisch Stadion 2, 1076 DE Amsterdam In dit oude stadion worden nog steeds grote evenementen gehouden, zoals vorig jaar het WK schaatsen

. 3. Het Amstel Park Adres: 1083 HZ Amsterdam Amstelpark bestaat al 45 jaar en het is al 45 jaar genieten!

4.Winkelcentrum GelderlandPlein Adres: Van Leijenberghlaan

Wil jij lekker winkelen kom naar het gloednieuwe winkelcentrum van Buitenveldert. Een Prachitg winkelcentrum. 5.VanEesterenMuseum Adres: Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam

Wil jij de wijk Buitenveldert beter leren, kom naar het museum, je krijgt een goed beeld van de geschiedenis van de wijk.

MokumMagazine 11


Het is lekker weekend, maar bankhangen? Nee, dat wil je natuurlijk niet. Voor je het weet zit je op de hele dag op je stoel en zit je de hele dag te vervelen. Dus hup, naar buiten. Tijd voor een leuke wandeltocht door het Amsterdamse Bos. Het Amsterdamse Bos heeft prachtige natuurgebieden met ieder een ander uiterlijk. Heerlijk om doorheen te wandelen of doorheen te fietsen. Bloesempark Een van de natuurgebieden dat ik mooi vond was het Bloesempark. Het Bloesempark is speciaal. Via een prachtige bamboe brug loop je ernaartoe. De bloesems maken de sfeer zo bijzonder. Er zijn veel mooie duingebieden in Nederland maar naar mijn idee is deze plek het meest bijzonder. Het park geeft een heerlijk rustgevend gevoel. Ik zag veel Japanners bij dit gebied, toen ik aan iemand vroeg “waarom zijn er eigenlijk zoveel Japanners hier?”, gaf de voorbijganger het volgende antwoord: “Dit gebeid is een geliefde plek voor Japanners want hier bevindt zich het tsunamimonument”. Ik kon mij wel voor mijn kop slaan omdat ik het helemaal niet gezien had. Toen zag ik het monument, het zag er prachtig uit. Japanners vieren hier het kersenbloemfeest. Hiermee vieren zij de komst van de lente. Schinkelbos Het schinkelbos is maar een klein landschap. Het schinkelbos was niet zo speciaal. Eigenlijk net als elk ander duingebied wat ik eigenlijk best wel jammer vond. Als ik het schinkelbos moet beschrijven met een paar woorden dan zou dat zijn, saai, droog. Het ziet er niet naar uit dat dit gebied nog mooier gaat worden jammer genoeg. Het enige wat wel mooi was, was het open water. Daar zag je eendjes, ganzen, zwanen. Dat was mooi om te zien en in dit gebied kun je ook zien hoe het Amsterdamse bos er vroeger uit zag. Oeverlanden Amstelveens Poel Wat ik zo bijzonder aan Oeverlanden Amstelveens Poel vindt, zijn de verschillende verzameling van planten, heel mooi om te zien. Bij de Amstelveense poel kun je wandelen door het prachtige romantische bos. Opvallend was dat er veel stelletjes waren omdat zij het een ontzettend romantische plek vinden. De Amstelveense poel vormt een oase van rust in de drukke stad12Amsterdam MokumMagazine

Vogeleiland Het Vogeleiland is een gebied aan de westkant van het Amsterdamse bos. De naam vogeleiland komt door de aanleg van het bos, het idee was om een eiland voor vogels in te richten. Het moment dat ik de drukke stad achter mij liet was het een verademing. Je hoort geen verkeer maar het geluid van kikkers. Ook heb ik andere leuke dingen gezien zoals een eekhoorn in de boom of een konijn die in volle vaart aan het rennen was. Dit keer had ik geluk ik zag een blauwborstje die hoog in de lucht vloog prachtig! Het is een heerlijke plek om even weg te gaan van alle drukte en alle stress. Wil jij even weg van de drukt dan is dit de place to be. Zuidelijke oeverlanden Nieuwe Meer Ieder moment een ander landschap. In dit natuurgebied bracht ik een bezoek aan het water. Waar ik veel vogels had gespot. Zoals een roodborstje en een reiger als ik een beetje geluk had, had ik ook een havik gezien. De geur van het bos is heerlijk. Het duingebied ligt aan het water, waar duinen en water elkaar afwisselen en waar je veel vogelsoorten tegenkomt dit vormt een uniek soort landschap. Bloemen en planten Wanneer je door het bos wandelt en goed gaat kijken kom je bijzondere planten en bloemen tegen. Deze bloemen en planten geven het park een prachtige sfeer. Wat mij opviel was dat er veel orchideeën tussen zaten. Dieren In het Amsterdamse Bos kwam ik de meest bijzondere dieren tegen zoals een een eekhoorn en ik kwam ook paardrijders tegen waarbij ik de paarden mocht voeren en Schotse hooglanders. Mijn hoogtepunt was toch wel de geitenboederij. Waarom ik dit zo bijzonder vond is omdat ik nog nooit in mijn leven zulke dieren heb gezien, want in welk andere natuurgebied zie je nou zulke dieren. In het water zag je ook dieren waarbij je zou denken wauw. Ik zag bijvoorbeeld een snoekbaars.


MokumMagazine 13


Samenvatting van mijn wandeltocht in het Amsterdamse bos. Voor mij was dit Een wandeltocht om nooit te vergeten. Ik heb dingen gezien die ik voor altijd zal herinneren. Ik heb veel duingebieden bezocht in mijn leven. Ik woon in Zandvoort en daar zijn alleen maar duingebieden maar dis niks als je het vergelijkt met het Amsterdamse Bos. Wat een prachtig stuk landschap zeg. Het Amsterdamse bos is gemaakt voor iedereen, maakt niet uit jong-oud, bekende Nederlander, de normale Nederlander, iedereen in de samenleving verdient het om tot rust te komen.

Het Amsterdamse bos is een speciaal bos met unieke dieren en duingebieden. Ik denk dat het Amsterdamse bos veel mensen kan helpen die stress hebben of die psychische klachten. Het Amsterdamse bos is een oase van rust waarbij je al je problemen vergeet en kan genieten. In het Amsterdamse bos ben je vrij om te lopen en te bewegen waar je wilt. Niemand die zegt dat je iets moet doen. Het mooiste moment was toch wel dat ik bij het water stond met een prachtig uitzicht over het water. Dit bos moet nooit weg, iedereen houd van de natuur, maakt niet uit of je in het bos loopt of fietst. Ik ben heerlijk tot rust gekomen in deze prachtige bos en ik heb besloten om vaker het bos te bezoeken. Wil jij ook heerlijk tot rust 14 MokumMagazine komen? Kom dan naar het Amsterdamse bos.


MokumMagazine 15


Het GelderlandPlein een prachtig overdekt winkelcentrum met 90 winkels. Kom naar het winkelcentrum en geniet hier van alle winkels. Het winkelcentrum is veelzijdig en heeft veel leuke restaurants. Kom en geniet alle mogelijkheden die het winkelcentrum te bieden heeft.

Kom naar het prachtige winkelcentrum in Buitenveldert, en geniet van alle mooie winkels, 7 Dagen per week geopend. 16 MokumMagazine

Adam mokum magazine verbeterde versie 10  
Adam mokum magazine verbeterde versie 10  
Advertisement