Page 1

ADAM BUEHLER


STATEMENT

Evolving architectural aspects important in my design process: SIMPLICITY OF FORM AND ARCHITECTURAL GESTURES

Doing more with less. Instead of trying to make so many design moves or make a project be too many things, my intention (and challenge) is to exercise restraint and simplify the signals that I give to the person experiencing the architecture, reserving significant gestures for special moments so that they are appreciated, and giving space to breathe in between.

MATERIAL INTEGRITY AND HONESTY I appreciate projects that feel real and I hope to practice that awareness of material integrity. Walking through a stone colonnade and knowing it is stone vs. wondering if it is a synthetic material that just looks like it might be stone are two very different experiences. I want to be a part of experiences that feel real.

EXPERIENTIAL RESPONSIVENESS IN DESIGN Designing for the experience of the client, the user, instead of for myself or other architects/ designers. I hope to focus more of my design thinking on the feeling of the space, what it does to people and why. The experience of looking through a window is more important than what the window looks like itself.

LOW LEVELS OF PRESCRIPTIVENESS, MINIMAL ARCHITECTURAL INTERVENTIONS We, as architects can design too much. We can solve the “problem” too well in that our clients and users of our buildings don’t have the opportunity to choose their own way to interact with the spaces and built structures. Offering areas of openness where there is not a prescribed way to circulate or use the space opens up a higher sense of engagement and participation within an architectural experience.

SOCIAL CONNECTION/COLLABORATIVE DESIGN As architects and designers I believe that we have a responsibility to engage in social issues and to use our knowledge and skills to better the lives of others. I am particularly interested in the power of collaborative design especially with low income and socially marginalized and dis-invested communities where architect and user engage in creative dialogue to come to a solution together, learning from each other in the process.


 

 



 







AS AN ARCHITECT, CURIOUS THINKER, AND ENGA GAGED CITIZEN, I WANT TO DESIGN AND BUIL UILD ARCHITECTURE THAT HAS MEANING, FUNCTION, BEAUTY, AND POSITIVE COMMUNITY PURPOSE.


CONFLUENCE HALL

MUSEUM OF PROJECTION ART

NEXT STAGE COLLABORATIVE

ABSTRACT


PROJECTS ALLIED LIVING

FACING

COLLABORATION

FEDERAL


design/build

Instructor: Rick Sommerfeld | Studio IV (ARCH 5140 ) | Spring/Summer 2017

CONFLUENCE


HALL

shelter. rejuvenate. connect.


Just south of Moab, Utah the Colorado Outward Bound School b where staff work and rejuvenate between ons leading youth on hiking and rafting trips. ed and built the Confluence Hall community with a focus on linking the interior and outdoor ces. Confluence Hall allows for programmatic flexibility, shields from the sun and wind, uses structure efficiently, and highlights a


window detail

dining area, kitchen beyond

north patio, ďŹ re pit and oculus above

west concrete wall


cantilevered concrete patio slab process

shade structure, hung stair, and roof waterprooďŹ ng

getting dusty cutting in score lines


FACING FEDERAL

Instructor: Chris Koziol | Studio IV (ARCH 5140 ) | Spring/Summer 2017


džOWHU


Addressing issues of gentrification as our city densifies is a challenge. In Villa Park, just west of Sun Valley the neighborhood is changing. This project is a mixed use development with commercial and community spaces on the ground floor and “missing middle” multi-unit housing 2

1

Federal Blvd

1 2 N Ground Level 1/64” = 1'-0"

FREE

1 Short Section looking South 1/64" = 1'-0"

East Elevation 1/64" = 1'-0"

2 Long Section looking East 1/64" = 1'-0"

FREE

FREE


“You start to see the loss of historic and special places that made a neighborhood unique. We lose the soul of our city or at least those areas of town, and when those things are threatened, you begin to lose a little bit of who you are as a city.” -Mayor Michael Hancock on gentrification in Denver

Morphology

Opening Sides to Pedestrians

Screening from Federal

Circulation and Views Through

Entrance from Federal

Letting Sunlight In

Open Space Programmable in Multiple Ways

Garden

Food

Art

Film

Commercial/Community

Community Pop Up Space


competition eti n

ALLIED LIVING

inspire. express. connect. nect

Collaboration: Joel Miller, Stacy Ester, Nora Bland, Will Dolenshek HUD national Innovations in Affordable Housing Design Competition | January-April 2018 | placed 2nd out of over 80 tea


Just outside downtown Dover, New Hampshire an innovative community of seniors and persons with disabilities knows the meaning of home. Within this space residents connect with each other and with the larger Dover community. Allied Living pushes the boundaries of what is commonly thought of as affordable housing.

Downtown Dover

Rd

t. EDGAR BOIS TERRACE

Bro adw ay/ Ro llin s

Silver St.

Nil es S

B

Central Ave.

k oo Crick e t r

Ce ntr al A ve.

Hen ry L aw A ve.

UNION COURT Union St.

6th

ALLIED LIVING Co

urt

e. Av nd a l rt Po

St.

St. Main St.

C oche

er

Hen ry L aw Ave .

t.

rt S ve. Central A

Public Amenities/Museums + Dover Public Library + Dover Community Senior Center + McConnell Center + Rotary Arts Pavilion + Dover Swimming Pool + Woodman Museum + Children’s Museum of New Hampshire

e pik rn Tu ng ldi au Sp

Community Gardens/Farmers Markets + Wentworth Greenhouses (Winter farmers market) + Greater Dover Chamber of Commerce (Summer farmers market) + Dover Cassily Community Garden + Birchwood Farms + Whittier Falls Community Garden

R iv

Cou

Nonprofits/Community Partners + Community Action Partnership of Strafford County + Families In Transition + Zebra Crossings + Wrong Brain Arts Center + Strafford County Head Start + Work Opportunities Unlimited + Cocheco Valley Humane Society + Seymour Osman Community Center

co

ALLIED LIVING CONNECTS:

N

1/8

1/4

1/2

1 mile


Union Street Un ion St. 1

Cri cke tB roo k

13 1 12

4

2

11

9,10 3

7.

8

5

1 and 2 bedroom unit examples 10’ N 1/4”

20’ 1/2”

6 1

daylight views

40’-0” 1”

1. Residences (180 1br + 14 2br = 194 total units) 2. Community gardens 3. Dining patio 4. Outdoor amphitheatre 5. Walking path from Court St. to Cricket Brook 6. Sensory garden 7. Rain garden amphitheatre and gabion walkway 8. Cricket Brook canopy bridge 9. Resident gathering/flex spaces and enclosed greenhouses 10. Local nonprofit meeting and work spaces and activity corridor 11. Primary vehicular drop-off and parking (125 spaces) 12. Unprogrammed green/open space 13. Interior Community Social Node

1

NNil eiles sStSr et.et

20’ N 1/4”

40’ 1/2”

80’-0” 1”

Site Plan

Site Section 1" = 80'-0"


View looking south (1) from Edgar Bois Terraces towards the bridge over Cricket Brook and the gabion wall rain garden and seating area below the overlooking community/events space.

CSRScdbXN^F`NQSfcÍś<^TbNcdbeQdebS

(previous division of spaces)

Community Garden view looking north towards Edgar Bois Terraces (2). Raised planter beds are easily tended to by residents in wheel chairs. The green house area, events space, and surrounding indoor/outdoor spaces change and ďŹ&#x201A;ex depending on the needs of the community.

7hdSb^N[N^R<^dSb^N[5_^^SQdX_^c

people zone car zone

(Allied Living proposal)

Community Center Spaces


2

3

1

Community Building entry view (3). The large glass entry and gable roof lines are intended to represent â&#x20AC;&#x153;homeâ&#x20AC;? for residents as well as connect with the historical architecture of the area and the Edgar Bois Terraces to the north.

Private

Semi-Private

Public

Passive

Flexible

Circulation

Construction Phasing

Passive vs. Active Zones

Public/Private Spaces

Active

Existing

Phase 1

Phase 2

Phase 3

Vehicle

Pedestrian


simplify. open. expand.

design/build Instructor: Rick Sommerfeld | Intro to Design/Build (ARCH 6370) | Fall 2017

NEXT


Across from the Buell Theater in the Denver Performing Arts Complex, our team of design/ build students worked to transform a small rundown commercial space into the Next Stage Collaborative art gallery. This was my ďŹ rst design/build project and it opened my eyes to the challenges of translating design into construction. I learned the importance of simple, clean design- and only making things complex when it is necessary and meaningful to do so. We stripped the carpet and resurfaced the concrete ďŹ&#x201A;oors, created movable display wall and kiosks, designed and installed new lighting, fabricated the signage, developed a new ceiling grid with Dibond paneling- all while taking into consideration the building code requirements and a short 3 month time frame.

art gallery in use with digital work by students of CU Denverâ&#x20AC;&#x2122;s College of Arts + Media

entryway with sign/light connection


before

during

after


MODELING

The crafts of model making and hand drawing offer a different understanding of space and form beyond what can be expressed via computer. I strive to keep these analog skills in practice alongside their digital counterparts.


COLLABORATION IS HARD Within the design/build projects our teams frequently ran into hurdles around communication, group work dynamics, and perceived expectations. I am curious about how creative teams work best and what skills/practices yield positive results. I reached out to colleagues for their thoughts:

“I have found that I tailor my communication style and expectations of people depending on their personality since you can only change how you react/what you do as opposed to trying to change them.”

“From experience, I have found that design by committee is pretty inefficient. What you need is a design by platoon, by which I mean there has to be someone at the top acting as ‘captain’.”

Levi Jette, SHKS

“I think collaboration is especially difficult amongst architects/space designers, due to the thick thread of art woven into an architect's duty and mindset, not to mention there really are as many solutions as there are eventual/potential users.”

Cynthia Fishman, KTGY

“Establish roles and responsibility boundaries but allow as much latitude as possible within those roles.”

Andy McRae, 4240

Tim Gemperline, 4240


MUSEUM

extend. explore. incite.

Instructor: Rick Sommerfeld | Studio III (ARCH 5130) | Fall 2016


OF PROJECTION ART


CONTEXT: DENVER PUBLIC SPACES

CONNECTING THE DOTS

PROGRAM ANALYSIS e s

the site lies between two major public spaces in denver- Confluence park and civic center park. There is an opportunity to engage another public space along the cherry creek trail where many locals and visitors walk and bike.

all along the cherry creek trail there are highly

lift

artworks show denverâ&#x20AC;&#x2122;s civic pride in creativity and outside public art viewable by all.

office

pvisible public art pieces. mainly murals, these

rest room rest room rest room rest room gift shop

VIEW CORRIDORS

GATHERING lobby

reading room

cafe/ catering ence and gathering space exists for natural te. In this area there is a strong public convergence. convergence node

cherry creek long,reetomshort, heading both utheast. A thin slit wide, and des a view to the have front narrowuildings views site as well.

community room

PUBLIC SPACES


public spaces + PROGRAM

MUSEUM OF SPATIAL ARTS: PHASE 2.1 INTERPRETATION ADAM L BUEHLER, ARCH 5130, SOMMERFELD, FALL 2016

r doo out llery ga

Denver, celebrates the mediums of film, video, and light projection by engaging public and private audiences both inside and outside. Jenny Holzer’s large scale works projected onto sides of buildings influence the public exterior spaces on the site. Bill Viola’s videos inspire galleries that enclose the viewer and let one focus inward.

lic

pub

ate priv i ler gal

lic pub

the natural convergence of circulation in the northwest area of the site provides an ideal location for an outdoor gallery space. the public spaces within the museum lend themselves to border the outdoor public zone and the creekfront. Private spaces fill out the rest of the site.

es

outdoor public space opportunity demands a larger outdoor gallery outdoor gallery rest room rest room

outdoor gallery

PUBLIC SPACES + PROGRAM

lift

gallery

gallery

gallery

office

work/prep room

gallery

gallery

conference room

gallery storage

PRIVATE SPACES

GALLERY SPACES

gallery

LOBBY RECEPTION OFFICE ELEVATORS PUBLIC RESTROOMS FREIGHT ELEVATOR COMMUNITY ROOM GIFT SHOP CAFE CATERING small GALLERIES large GALLERY OUTDOOR GALLERY OFFICES CONFERENCE ROOM WORK/PREP ROOM PRIVATE RESTROOMS STORAGE

opaque indifferent TRANSPARENT

office

PRIVATE NEUTRAL PUBLIC

dim indifferent brigth

office

scatter indifferent gather

gallery

office

enclosure indifferent exposure

gallery

short term occupancy flexible long term occupancy

gallery


PROCESS

site analysis and strategy

site modeling

ďŹ&#x201A;oorplan iterations

"(#,#!( %&#$ !$# )" # #%

" ! !%" "#$"# # ! !"&

 (

!$#! "!! $ %&

)



  

!

#

!"!! $, !%#%&

#!  #

" ! $#("  &"!"#$ "##  '#&# " !$%

#

!! 

(

!



'"#! "  '#"#"## & $&#"( ""


& %

!





 !!(

!

#

1/16â&#x20AC;? scale project model

!






!(

$#( 





3rd ï¬&#x201A;oor plan







$#( 

!(



!



1!!!(

2nd ï¬&#x201A;oor plan

"#



!(

!(

0

!##!







$#(  #

!(

#

/

!







0!!(

1st ï¬&#x201A;oor plan

"#0

section 2

"(#,#!(%&#$

"#/

section 1


site model views


ɨŵɨɭɑ‘†‡Žʫ•‹–‡


1/8â&#x20AC;? section model


ABSTRACT


a nine panel mixed media piece for Hampton Inn/Homewood Suites hotel, Denver (10â&#x20AC;&#x2122; x 32â&#x20AC;&#x2122;)


ADAM BUEHLER

adam.buehler@gmail.com 303.847.8473 www.artistadambuehler.com

adam l buehler . portfolio . 2018  
adam l buehler . portfolio . 2018  
Advertisement