Page 1

Adam Alkhouly Architecture & Design Portfolio 2010-2016


Contents

01 02 03

04

Page 03

About Me Curriculum Vitae

Pages 04-07

First Year Conceptual Design Beach House 06-09

Pages 10-23

Second Year Villa 10-12 Museum Gallery 13 Kindergarten 14-19 Toy Museum 20-23

04-05

05 06

Pages 24-31

Third Year Grade & Middle School 24-29 Villa II 30-31 Pages 32-51

Fourth Year Arab League Headquarters 32-39 Bungalow 40-42 The Twilight Bark 43-51 Pages 52-58

Unspecified Miscellaneous Art


Conceptual Design: L i fe J o u r n e y

04


05

Conceptual Design: L i fe J o u r n e y Description: I chose this concept for my 2D model to illustrate the general interpretation of life, in terms of its journey. It demonstrates the collision between the individual (yellow), and the obstacles (grey) faced along the way. The beginning is shown on the left side of the board, where both the individual and the obstacles start off separately, and it is evident how the obstacles keep growing until it faces the individual. Throughout the course of life, the obstacles will make or break the individual, but eventually one stands tall, picking up his/her pieces (lessons) along the way. Color Scheme: According to the Psychology of colors, one of the representations of Yellow is energy, and so I chose that color to symbolize humans as the embodiment of energy. On the other hand, I chose grey for neutrality to represent both good (white) and bad (black) obstacles. Human Obstacles


06

Residential Project: B e a c h H o u s e Aim: The goal of this project was to build a residential unit in any given land, anywhere in the world. My choice was Sidi Abd el Rahman, North Coast, Egypt, specifically on the outskirts of the luxurious Marassi resort.

Choice of Materials: Due to the climatic conditions of the Mediterranean Sea region inside the Egyptian borders, in addition to the most commonly used ones, I have chosen Sand Beige Fieldstone for the building material, as well as for the facade. Mood Board: Sand Beige Fieldstone

Dark Walnut Wood

Parquet Flooring


07

Residential Project: B e a c h H o u s e Floor Plans

Porch

Living Room

Porch

DW

Dining Room WC

Master Bedroom

Bedroom

W

DR

Kitchen

Garage

Ground Floor

Perspectives

GSEducationalVersion

F

Storage

Entrance

First Floor

WC

Second Floor

WC


08

Residential Project: B e a c h H o u s e Description: This residential space was designed for a family of four, with customized jacuzzis in both main bathrooms, a walk-in closet in the master bedroom, and bunk beds in the other bedroom. There are two porches, one extending the bedrooms’ spaces, and the other in the first floor, with a bench swing and custom furniture for outdoor dining. Additionally, it is connected to a staircase leading straight to the garden, gazebo study, and private pool, not to mention providing direct access to the beach.

Front Elevation

Side


09

Residential Project: B e a c h H o u s e

Section AA

Elevation


Residential Project: V i l l a

10


11

Residential Project: V i l l a Design Scheme: Cut-Open Axonometrics and 2D Floor Plans showings thematic layout [Oakwood and Blues].

Ground Floor Plan Placed on site.

First Floor Plan


Residential Project: V i l l a

12

Structure made from stone, with Oakwood and Blue interiors. Setting is dusk time.

Subtle lamp lighting for the bedroom during dusk, emphasizing window light.


Exhibition Space: M u s e u m G a l l e r y

13

The purpose of this project was to create a space to exhibit artwork providing appropriate lighting.


Educational Project: K i n d e rg a r te n

14


Educational Project: K i n d e rg a r te n

15


16

Educational Project: K i n d e rg a r te n Description: This project is designed using two types of brick, brown and natural white. Given the typology, colorful tones and schemes are necessary, which is why that is the design strategy for the interior and the playground. I chose to have the exterior subtle, yet inviting.

Changing Rooms

WC

Indoor Activity Area

Zone A Children Ages 3-6

Zone B Children Ages 1-3

Indoor Activity Area

Design Scheme: Throughout the project, natural light has been maximixed through floor-to-ceiling windows for the classrooms and activity areas (Zone B), in addition to skylights for the indoor activity area in Zone A, as well as the circulation routes (corridors).

Classroom

WC

Computer Room

Reading Room Changing Rooms

Changing Rooms

WC

WC

Lobby

Pantry

Admin.

Staff Room

Manager's Office

Teachers' Offices

Ground Floor Plan

GSEducationalVersion

Landscape: In terms of designing the site, lush and extensive greenery was chosen, to complement the adjacent park, Al Wasl Park, northwest of the project site. As well as it adds a sense of adventure for the children while they are outdoors.


17

Educational Project: K i n d e rg a r te n Classroom Layout: Using the Tetris concept, I have designed the classroom’s interior accordingly. It is apparent in the furniture layout; the structure of the shelves, the color of the carpet (blue), as well as the chairs (blue, red, and yellow), and last but not least, the colors of the interior walls. The walls are painted blue and green alternately. All these elements contribute to one another, creating the colorful scheme of Tetris.

Classroom Plan

Axonometric View


18

Educational Project: K i n d e rg a r te n

Cross Section Through Adjacent Park

Side Elevation

Front


19

Educational Project: K i n d e rg a r te n

Elevation Across Park

Elevation

Back Elevation


20

Exhibition Space: To y M u s e u m Inspiration: Given the typology, I chose my inspiration accordingly. It is the Beyblade toy. It is a spinning top with a narrow bottom. Not only that, but it contains a “beast,� which is the source of power.

Form: The Toy Museum is simple in form, with the ground floor narrower than the first floor; as the main exhibition space extends beyond the former, it is supported by steel beams and trusses structure.

Strength: For this building, the source of power is not a beast, but rather solar panels. These panels provide sunlight as well as generate the power for the whole structure. It is an element of sustainability.


21

Exhibition Space: To y M u s e u m

Multifunctional Room Main Exhibition Area

Cafeteria

Storage

WC

WC

Technical Room Kitchen

WC

WC

Administration 28 27 26

Offices

25 24 23 22 21 20

Entrance/Lobby

18

2

1

4

3

6

5

8

7

10

9

12

11

14

13

15

17

16

Gift/Book Shop

19

GSEducationalVersion

GSEducationalVersion

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Meeting Room


22

Exhibition Space: To y M u s e u m

Front Elevation


Exhibition Space: To y M u s e u m

23


Educational Project: G ra d e & M i d d l e

S c h o o l

24


Educational Project: G ra d e & M i d d l e

25

S c h o o l

The UpHill Quest: I chose this concept for this project as to connect education with a fluctuating journey. The climb is reflected in the vertical circulation at the three intersections of the main building, while the quest is reflected in the exaggerated horiztonal of the main building. Students’ main activities are located from the first floor above (Classrooms and activity rooms in the first floor; library and basketball court in the second floor). The site circulation is not rectilinear to portray the path of the educational journey; not to mention the gathering area on the ground floor is designed like an amphitheater, to also symbolize the climb. Multifunctional Hall Floor Plan

Admin

Classrooms

Workshops and Labs Canteen

Grades 1-5

First Floor Plan

Grades 6-9

Ground Floor Plan

Clinic


Educational Project: G ra d e & M i d d l e

26

S c h o o l

South

South Elevation (Vertical

Ampitheater/Multifunctional Hall Cross Section

West Elevation


Educational Project: G ra d e & M i d d l e

S c h o o l

Elevation

Cross Section l Circulation)

East Elevation

27


Educational Project: G ra d e & M i d d l e

S c h o o l

28


Educational Project: G ra d e & M i d d l e

S c h o o l

29

Classroom Rendering

Corridor Rendering

Main Elevation Cross Section GSEducationalVersion

Main (Front) Elevation


Residential Project: V i l l a I I Aim: This residential space was predesigned with floor plans, and the goal was to furnish it, and apply lighting accordingly. Ground Floor: The ground floor has one bedroom, a bathroom, a kitchen, and a living room.

Ground Floor Plan

30


Residential Project: V i l l a I I Description: This residential space was predesigned with floor plans, and the goal was to furnish it, and apply lighting accordingly. First Floor: The first floor mirrors the ground bedroom, and bathroom, however, it has another bedroom, with a walk-in closet and its own bathroom. Additionally, the living space is a recreational area with bean bags and a bookshelf, beside a porch.

First Floor Plan

31


32

Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs Description: The Arab League has been in decline for a few years now, and so this project’s aim was to revive the Arab League, not only as an organization, but as a beneficial institution. Therefore, an education factor was integrated in this design strategy. Site: The site for this project is located in the center of Old Dubai, by the Creek, where the civilization of the United Arab Emirates started. The area is designed with vernacular architecture, maintaining the culture of the United Arab Emirates, so the challenge here was to design a new and modern headquarters with the education facility while still keeping the United Arab Emirates’ cultural integrity. GSEducationalVersion

Axonometric View


33


Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs Design Strategy: For privacy and security reasons, the Assembly Hall is located in the center and elevated as to isolate from the functions of the secondary buildings (Education and Retail on the bottom corner; Offices, Gallery, and Restaurant on the top corner).

Education: The Education typology I chose is the Arts. The facility is equipped with workshops for literature, performing arts, media arts, and visual arts. OFFICES

34

Creek-side Elevation

OPEN SPACE Back Elevation

EDUCATIONAL GALLERY (EXHIBITION/PERFORMANCE SPACE)

First Floor Plan with Grid


35

Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs

Main Restaurant

ARAB LEAGUE ASSEMBLY HALL

Choice of Materials: Workshops

Gallery

Main Circulation

Second Floor Plan Cafe

Ground Floor Plan

Third Floor is identical to the workshops, and washrooms section.

To separate the Arab League from the Education part of the structure, I decided that different materials was the best approach. For the education side, I used Steel and Titanium, influenced by Frank Gehry's designs, while the Arab League is purely concrete with sand beige plaster to maintain the vernacular architecture of Dubai.

Steel

Concrete


36

Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs Assembly Hall: This page shows a cross section of the Assembly Hall, and how its elevation ascends from the open space underneath. Additionally, an axonometric cut to better visualize the interiors of the building and their relationship to the site. Axonometric Cut Cross Section


Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs

37


38

Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs

South

Creek-side GSEducationalVersion


Institutional Project: A ra b Le a g u e H e a d q u a r te rs

Elevation

Cross Section

Assembly Hall

Assembly Hall

39


Residential Project: B e a c h B u n g a l o w

Aim: The purpose of this assignment was to create a white model, and customize renderings with Photoshop, verifying the selection of atmosphere, materials, etc. Design Strategy (Day):

40

For the building composition, stone cladding was suitable

to complement the rocky beach scene, in addition to its aesthetic nature. For the pergola structure and front porch, I used white wood finishes to contrast the dark color of the stone. For the the pergola shading, door and window frames, as well as exterior lights, I kept them simple with white paint, emphasizing the stone material. As for the platform, I used natural wood to smoothly transition from the dark stone to the white sandy beach. Overall, I used natural materials for its raw beauty and sustainability purposes.


Residential Project: B e a c h B u n g a l o w Atmoshpere: Clear blue skies, soft white scattered clouds, and birds flying around, is the typical beach weather, especially in the summer. I chose this atmosphere to give a serenity and soothing effect, conveying reminiscence and longing to those summer days when one can enjoy his or her time and chill by the beach. The water’s state at the time of taking the picture also contributes to that peaceful effect.

41


Residential Project: B e a c h B u n g a l o w

Design Strategy: For my lighting rendering, I used spotlights to highlight the pergola seating area, and exterior lighting along the walls to give a subtle effect emphasizing the cladding.

42


Residential Project: T h e Tw i l i g h t

B a r k

43


Living Room

Garage

A

Dining Room

A

Foyer Open Kitchen

Ground Floor Plan

Bedroom 1 Bedroom 2

Bedroom 3

A

First Floor Plan

B

Bay Window-Porch

B

A

B 2 x 15 = 30

12

The Conceptt: The Twilight Bark is a canine behavior introduced in the classic Disney movie, 101 Dalmations. Basically, during the hours of Twilight, dogs begin to bark. The purpose is passing on information, gossiping, and keeping in touch with one another. In the movie, it was a call for help, and Dubai desperately needs to answer that call.

Type A

2

Description: Housing communities in Dubai are not neighbor-friendly. The way they were and are being designed is that one goes to his or her car, drives off, comes back, stays secluded at home, with no means of human interaction. One cannot meet the neghbors because the architecture doesn't allow it. Therefore, this housing project needed to be different; it needed to draw in a community; it needed to establish human bonds. That's where The Twilight Bark comes in.

44

Design Brief: Townhouses

1

Residential Project: T h e Tw i l i g h t B a r k

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Section A


A

A

B

Foyer Bedroom 1

Living Room

12

2 x 15 = 30

B

B

Type B

2

Design Elements: Type A (End Unit) and Type B (Middle Unit) each have their own special attributes. Using the Bay Window, Type A creates a functional seating area to overlook the townhouses' alley. As for Type B, rather than utilizing the Bay Window like Type A, the exaggerated ground floor height of 5 meters is split at almost half to accomodate an outdoor seating area, enough for 5 people. On nice days, it would be great to eat outdoors.

45

Design Brief: Townhouses

1

Residential Project: T h e Tw i l i g h t B a r k

13 14

Bedroom 2

Bedroom 3

16 17 18 19 20 21 22 23

Dining Room Open Kitchen Garage

First Floor Plan

Second Floor Plan

B

2

1

5 x 6 = 30

The Theme: The theme of this project is centralized around the Bay Window, and how an extended part of a building can be utilized and not just for aesthetic and space-enhacing remedies. The theme of the project as a whole, including the central courtyard is influenced by 1920s London, in addition to inspiration from St. James Park.

15

Ground Floor Plan

GSEducationalVersion

Porch at mid-height Ground Floor

Section B


Residential Project: T h e Tw i l i g h t B a r k Design Strategy: In order to create that sense of community, the ground floor has been cleared of any residential units. It is all retail and various facilities such as minimart, barbershop/salon, laundromat, pharmacy, and coffeeshop.

46

Design Brief: Apartments

Studio

Studio

Studio

A One Bedroom One Bedroom

One Bedroom

One Bedroom

First Floor Plan

12

Studio

Recreational Space 11

13

10

14

9

15

8

16

7

17

6

18

5

19

4

20

3

21

2

22

1

23

One Bedroom

Studio

Studio

Studio

One Bedroom

A

Two Bedroom Recreational Space

B

Studio Two Bedroom

23

One Bedroom

1

22

2

21

One Bedroom

3

20

4

19

12

5

18

6

17

7

16

8

15

9

14

10

13

11 8

17

7

18

6

19

5

20

4

21

3

22

2

23

1

One Bedroom

Two Bedroom

Studio

Recreational Space

9

16

Two Bedroom

10

15

Two Bedroom

11

14

One Bedroom

13

12

Each floor has its own recreational space, but it varies in function on each floor as to invite others throughout the whole building. The various functions are mini-library, board games room, and community room.

Two Bedroom

Two Bedroom

B

One Bedroom

The Division: Ground Floor: Studios and One Bedrooms. First, Second, and Third Floors: One and Two Bedrooms. Fourth Floor: A combination of all unit typologies.

Fourth Floor Plan

One Bedroom


Residential Project: T h e Tw i l i g h t

B a r k

Longitudinal Cross Section-Elevation

The Site To create the desired community, aside from the ground floor of the apartment buildings, a central courtyard is designed to attract all directions of the site, including the townhouses (speciallydesigned pathway). The site's facilities include a central pool, two playgrounds for the children, several pergolas for hanging around, as well as a gazebo for barbecues, and picnic benches across from it. A park sensation was created to derive a sense of community, and make the area feel like home - a feeling Dubai's architecture lacks providing.

48


Townhouses Renderings

Residential Project: T h e Tw i l i g h t

49

B a r k

Path into the Courtyard

Path to the Townhouses

Townhouses Alley

Type A Bay Window Porch


Residential Project: T h e Tw i l i g h t

50

B a r k

Apartments Cross Section-Elevation Focused Central Pool


Residential Project: T h e Tw i l i g h t

B a r k

51


M i s c e l l a n e o u s

Pikachu

A r t

52


M i s c e l l a n e o u s

Lone Wolf

A r t

53


M i s c e l l a n e o u s

Island

A r t

54


M i s c e l l a n e o u s

Fruit Punch

A r t

55


M i s c e l l a n e o u s

American Eagle

A r t

56


M i s c e l l a n e o u s

Vintage Guitar

57

A r t

Goblet of Fire


M i s c e l l a n e o u s

Red Carpet

58

A r t

She


The End "There is only one corner of the universe you can be certain of improving, and that's your own self." - Aldous Huxley

Profile for Adam Alkhouly

Undergraduate Portfolio (2010-2016)  

This is my undergraduate portfolio, which entails work done at my previous university before transferring to Lawrence Tech, as well as misce...

Undergraduate Portfolio (2010-2016)  

This is my undergraduate portfolio, which entails work done at my previous university before transferring to Lawrence Tech, as well as misce...

Advertisement