Page 1

LANCEERMOMENT Waar is dat feestje?

Koepel wordt Netwerk Zaterdag 14 juni 2014 Universiteit Antwerpen Campus Drie Eiken,

Kansenpas - WS - RN Acties afdelingen kalender

kernkoppen Vanaf 9 uur Hartelijk welkom aan de tafel-van-verbondenheid voor een kraakvers ontbijt met een sapje, koffie en thee

nieuws voor kernleden van acw waas en dender Universiteitsplein 1, Wilrijk

nr. 6 - mei 2014

Waar is dat feestje?

10.30 uur Koepel wordt netwerk onze doelstellingen - ons netwerk - onze vrijwilligers onze nieuwe naam - ons werkmodel - onze voorzitter We zijn niet langer een koepelorganisatie Geanimeerde voorstelling, met de blik vooruit !

Tijden veranderen... Na een intensief proces Het eindpunt wordt van een onzeintensief ‘koepel’ van 6 deelorganisaties, maar een netwerk hervormingsproces in zicht. Op 14 ons komt netwerk, een nieuwe naam. ACW op 12.30 uurvan 11 partnerorganisaties: ACV, CM, juni houdt demet koepelorganisatie er graag bij! met een Vriendschapsreceptie Familiehulp, OKRA, Femma, kwb, KAJ, Pasar, te bestaan We en willen wordtjoueen netwerk een toast op de toekomst

CM-Ziekenzorg, Internationaal Comité en nieuwe naam geboren. Het voorbije jaar Wereldsolidariteit. Deze partnerorganisaties polsten we naar jullie mening over de rol je onmiddellijk in (ten laatste vóór 10.06) van onze organisatie en hoe die rol waar teSchrijf engageren zich maximaal om dit netwerk te via mail op mailadres maken. In andere verbonden werd dezelfdeof via extra doen draaien. De “nieuwe ACW’ers” zijn de informatie motor, de draaischijf, het cement. oefening gedaan. Meer info op telefoonnummer Uit al die input een afgeslankte basistekst Universiteit Er isAntwerpen dus een (theoretisch) kader. De Afrit UZA (Wilrijk) - Campus Drie Eiken, Gebouw Q uitdaging is nu4.om binnen distilleren was geen gemakkelijke opdracht.Aula Fernand Nédée - Parking Volg de pijlen. dit kader met z’n wegbeschrijving vind je allen aan de slag teopgaan en werk te maken Maar moeilijk gaat ook: vandaag is er een Een volledige http://www.slimweg.be/toplocaties/ua_DrieEiken.htm#auto van die solidaire, warme samenleving. blauwdruk voor “het nieuwe ACW”. De grondbeginselen blijven dezelfde, maar de strategie, de structuren en de statuten van onze organisatie veranderen ingrijpend.

Lanceermoment - 14 juni

De transformatie van koepel naar netwerk wordt feestelijk ingezet op zaterdag 14 juni. Op het lanceermoment in Antwerpen wordt ook de nieuwe naam bekendgemaakt. Uiteraard wil ook jij deze historische gebeurtenis live meemaken. Check daarom als de wiedeweerga de uitnodiging en schrijf je in!

Voor suggesties en ideeën: waasendender@acw.be - 03 760 13 51


Kansenpas - WS - RN

Een kansenpas: wa’s da? Wat is een kansenpas en welke resultaten brengt dit met zich mee? Deze vragen legt ACW Temse voor aan Chris Stoop (Sint-Niklaas) en Katrien Claus (Beveren) op hun bestuursvergadering van woensdag 21 mei. Ook als je niet van Temse bent, ben je meer dan welkom. Graag wel eerst een seintje via geertwittock@gmail.com.

✔✔19.30 uur | Het Volk, Oeverstraat, Temse

Wie maakt onze Elektro?

Rerum Novarum

Twee jaar geleden stelden we onze beweging op de Wereld/Leermarkt in SintNiklaas voor met een “maxi-kijkdoos”. Voor de volgende editie van de Wereld/ Leermarkt willen we dat doen met een “maxi-elektrospel”. Door de juiste verbindingen te maken, komen bezoekers te weten waar elke organisatie voor staat. We zijn op zoek naar een handige Harry die wat afweet van elektriciteit en dit spel wil ineenknutselen. Kandidaten kunnen zich aanmelden via tom.vanlierde@acw.be.

Rerum Novarum staat weer voor de deur. Heel wat afdelingen organiseren in de periode rond Hemelvaart een activiteit. Een overzicht vind je in Visie van 16 mei of hier. Een informatiebundel en teksten voor de viering vind je via www.acw.be/zingeving.

Kerkdeuractie De levering van de enveloppen voor de kerkdeuractie liep dit jaar vertraging op. Van zodra ze op het verbondelijk secretariaat gearriveerd zijn neemt de afdelingsbegeleider contact op met zijn afdelingen.

Bart Holvoet WS-stafmedewerker voor Oost-Vlaanderen Wereldsolidariteit wordt een autonome partner van het ACW-netwerk. Dit brengt ook enkele veranderingen in het personeelsbestand van WS teweeg. Zo zijn er de voorbije maanden 5 provinciale stafmedewerkers van WS gestart. Voor Oost-Vlaanderen is dit Bart Holvoet. Bart was voordien voorzitter van KAJ. Bart zal in onze regio het internationale engagement van de beweging en de partnerorganisaties ondersteunen. Je kan Bart contacteren via bart.holvoet@wsm.be of 0475 48 66 03.


Acties afdelingen

Actie voor veilig verkeer en duurzaam waterverbruik De lente is in het land… Voor ACW’ers het sein om de straat op te trekken en actie te voeren. De voorbije weken was dit het geval in Dendermonde, Wichelen, Berlare en Lebbeke. De komende weken staan er nog acties gepland in andere afdelingen (zie kalender op p. 4). Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt in Waas en Dender? Eén gouden tip: vind de facebookpagina www.facebook.com/acwwaasendender leuk of check de regionale Visiebladzijden.

ACW Dendermonde en Fietserbond Dendermonde overhandigen dossier met fietsknelpunten aan stadsbestuur.

ACW Wichelen onderwerpt deelnemers aan de Scheldehapping aan een “watersmaaktest”. Kraantjeswater is immers even lekker als flessenwater en veel duurzamer.

ACW Berlare legt in de Donklaan tijdelijk een zebrapad aan zodat ouders veilig hun kinderen aan de plaatselijke dansschool kunnen afzetten. Hiermee geven de ACW’ers meteen een voorzet aan het bestuur om het verkeer in de gemeente veiliger te maken voor fietsers en voetgangers.

Ook in Lebbeke ijveren ACW’ers met een zelfgemaakt zebrapad voor een veiliger verkeer.


kalender

 Zaterdag 17 mei Bonte stoeten Vrienden van VLOS – 13.30 uur aan station SintNiklaas

Bonte stoet Vrienden van VLOS

Anderhalve maand geleden viel de wooninspectie binnen in verschillende gebouwen van de  Woensdag 21 mei  Sint-Niklase organisatie VluchtelinVIP-actie gen Ondersteuning Sint-Niklaas (VLOS). ACW Laarne en Vrije Basisschool Laarne         De officiële reden voor de inval was een       controle van de woonkwaliteit, maar  Woensdag 21 mei  de inspecteurs verlieten de gebouwen Infovergadering Kansenpas – ACW Temse met computers en een hoop documen19.30 uur – Het Volk           ten. Vijf vluchtelingen die geen geldige  verblijfspapieren konden voorleggen,  Donderdag 22 mei werden zonder pardon opgepakt. De Overhandiging nota “Waasmunster mobiel mensen van VLOS bleven verweesd en en veilig” aan gemeenteraad in opperste verwarring achter. ACW Waasmunster 

  Dinsdag 27 mei Actie met zebrapad – ACW Kruibeke

Om de negatieve sfeer rond VLOS te counteren schoten een aantal SintNiklase organisaties en burgers in actie. Ze noemen zich ‘vrienden van VLOS’ en  Donderdag 29 mei willen aantonen dat er een draagvlak Rerum Novarum  is voor de werking van VLOS. Ook ACW en ACV zijn ‘vrienden van VLOS’. Op  Zaterdag 14 juni            zaterdag 17 mei trekt een bonte stoet Lanceermoment “Koepel wordt netwerk” – doorheen Sint-Niklaas. Het idee achter Antwerpen de stoet? Aan iedereen die het horen of  zien wil tonen dat de solidaire visie van  Woensdag 18 juni VLOS de visie is van vele anderen. Verbondsbestuur  Betuig je steun en kom tegen 13.30 uur  Zaterdag 21 juni naar het station in Sint-Niklaas. Groene Straat – ACW Wetteren



Nr 6 mei site  
Nr 6 mei site  
Advertisement