Page 1

12

Regio Waas en Dender

Visie ¬ Vrijdag 29 november 2013

Regioverantwoordelijke: Johan Vyverman Artikels op de regionale bladzijden (12-15) vallen onder de verantwoordelijkheid van de regioverantwoordelijke. Verantwoordelijk uitgever regio Waas en Dender: Johan Vyverman. Voor vragen over het regionaal nieuws contacteer de redactie. Redactie Waas en Dender, Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde - waasendender@acw.be

BURN-OUT

Als het

vuur plots dooft

ERVAAR JE JE JOB PLOTS ALS EEN LOODZWARE LAST TERWIJL JE VROEGER FLUITEND NAAR HET WERK GING? PIEKER JE VOORTDUREND OVER JE TAKEN TERWIJL JE VROEGER VOL IDEEËN ZAT? IS ELKE OPDRACHT DIE JE VROEGER MET PLEZIER DEED NU EEN ROTKLUS? VOEL JE JE LEEG, ONVERSCHILLIG EN DOODMOE? IS DE PASSIE DIE JE VOOR JE JOB HAD HELEMAAL VERDWENEN? ALS JE OP MEERDERE VAN DEZE VRAGEN ‘JA’ KUNT ANTWOORDEN, DREIGT DE BURN-OUT.

Opgebrand Maar liefst 19 000 Belgische werknemers haken elk jaar (tijdelijk) af door een burn-out. Een enorm aantal dat nog blijft stijgen. Op enkele jaren tijd groeide burn-out uit tot één van de belangrijkste beroepsziekten in ons land. Burn-out betekent letterlijk: opgebrand. En meestal is het een eindstadium van jarenlange overbelasting op het werk. Stijgende werkdruk in combinatie met een prestatiegerichte werkomgeving zorgt ervoor dat een burn-out steeds vaker voorkomt.

Ratrace We leven in een maatschappij waar heel veel druk ligt op het individu om speciaal te zijn, om uit te blinken. Die druk is volgens Luk Dewulf, pedagoog en co-auteur van het boek ‘Help, mijn batterijen lopen leeg’, nog nooit zo groot geweest. Volgens dr. Luc Swinnen, stress- en burn-outspecialist, lijken burn-outs een ware epidemie te worden. Ons (beroeps)leven is steeds vaker een genadeloze ratrace. We moeten steeds meer presteren, langer werken en we verwaarlozen onze dierbaren. We kunnen nu ook ’s avonds en in het weekend werken met alle moderne foltertuigen. En we weten ook dat we langer zullen werken.

Te lang over de grens gaan Ook Veerle Van Oudenhove, bijblijfconsulente in ACV Waas en Dender, krijgt wekelijks mensen over de vloer met een (dreigende) burn-out. ‘Ze willen absoluut niet meer terug naar hun oude job, maar willen zo snel mogelijk een andere job. En heel vaak zie je ook dat hun

V

lichaam niet enkel mentaal, maar ook fysiek is uitgeput’, aldus Veerle. Werknemers met een burn-out zijn vaak heel betrokken en gemotiveerde werknemers. Dat is de cynische kant aan een burn-out: de beste, vriendelijkste en meest perfectionistische werknemers zijn de grootste risicogroep.

Batterijen opladen Volgens Luk Dewulf hebben mensen met een burn-out nog heel weinig energie. Ze twijfelen aan alles, hun eigen competenties, welke richting ze uitgaan. Als collega, vriend of partner zie je dat ze zich a-persoonlijk gaan gedragen: ze worden cynisch, negatief, sluiten zich af. Mensen zeggen: ‘Hij is veranderd’. Je batterijen opladen lukt pas als je doet wat je graag doet. Wie een burn-out meemaakt, moet wel voor de verandering gaan. Sommige mensen gaan in een andere sector aan de slag. Of ze worden zelfstandig. Of ze gaan voor een andere functie-invulling.

Gedeelde verantwoordelijkheid De grote verandering moet vanuit de persoon komen. Maar ook de organisaties en bedrijven hebben een verantwoordelijkheid. Luk Dewulf: ‘Je kunt als organisatie niet meer zeggen dat er iemand van je werknemers thuis zit en dat je er niets mee te maken hebt. Je moet kritisch durven kijken naar je eigen rol en daar mee verant-

BIJBLIJVEN MET HET ACV

Veerle Van Oudenhove, bijblijfconsulente De bijblijfconsulente begeleidt gratis werkzoekenden en werkenden in hun zoektocht naar een opleiding of een (andere) job. Je kan er terecht met onderstaande vragen, maar ook vooral met je eigen verhaal. Je kan een afspraak maken in een ACV-dienstencentrum in jouw buurt, zodat je je niet te ver hoeft te verplaatsen.

Heb je het gevoel dat je je werk niet meer aan kan? Ook dan biedt de bijblijfconsulente je een luisterend oor. Naast deze individuele begeleiding organiseert de bijblijfconsulente ook infosessies en workshops in groep. Op www.jeloopbaan.be vind je een overzicht van alle initiatieven.

Werkzoekend? De bijblijfconsulente helpt je bij het opstellen van een (nieuw) cv of sollicitatiebrief. Op zoek naar vacatures voor een passende job? Wil je een opleiding volgen? Of wil je een nieuwe weg inslaan, maar heb je nog geen idee welke job bij jou past? De bijblijfconsulente helpt je op weg.

Voor meer info of een afspraak: Veerle Van Oudenhove, bijblijfconsulente in ACV Waas en Dender, tel. 03 765 21 70, veerle.vanoudenhove@ acv-csc.be of op facebook ‘Bijblijven Waas en Dender’.


woordelijkheid in nemen. Je kunt zelf ook aansturen op een krachtige, duurzame samenwerkingsrelatie.’ Ook Monica De Coninck, Vlaams minister van Werk, vond het hoog tijd voor een campagne over burn-out, vooral vanwege de stijgende cijfers in het ziekteverzuim. Vorig jaar lanceerde ze een sensibiliseringscampagne met als baseline ‘Zo duidelijk zijn de signalen nooit’. Die campagne richt zich vooral op de ondernemingen en moet er voor zorgen dat werkgevers, personeelsverantwoordelijken en vakbondsvertegenwoordigers sneller symptomen van burn-out kunnen herkennen. De bedoeling is dat verantwoordelijken binnen een bedrijf oog krijgen voor de signalen en een preventieve aanpak op poten zetten.

Infonamiddag burn-out op 17 december Op 17 december organiseert ACV Waas en Dender een infonamiddag over burn-out. Je leert er te begrijpen wat energieverlies en een burn-out is, hoe je de gevarenzone kunt herkennen en hoe je een (nieuwe) burnout kunt vermijden. Een gastspreker van CM geeft meer uitleg over je medische situatie, je loon of ziekteuitkering, werkhervatting, ... Tenslotte bekijken we wat jouw mogelijkheden zijn na een burn-out. Je bent van harte welkom op dinsdag 17 december 2013 van 13.30 uur tot 16.30 uur in het Sociaal Centrum, Oude Vest 146 in Dendermonde. De toegang is gratis maar je moet wel inschrijven via veerle.vanoudenhove@acv-csc.be of bellen naar 03 765 21 70.

ENKELE TIPS OM EEN BURN-OUT TE VERMIJDEN     

J

Leer je eigen grenzen kennen en probeer daarbinnen te blijven. Durf nee te zeggen, ook tegen je baas. Probeer tegenslagen te relativeren. Luister naar je lichaam. Vermijd negatieve gedachten. Zoek op het werk collega’s op die positief zijn en je weten te motiveren. Zoek uit wat jou het meeste ontspanning en rust brengt, zet dat regelmatig in je agenda.

DIVERSITEIT OP DE WERKVLOER

Joke Vermeersch, diversiteitsconsulente Voor het ACV telt iedereen op de werkvloer. Toch blijkt dat vooral mensen van allochtone afkomst, personen met een arbeidshandicap, oudere werknemers en jongeren zonder diploma, de zogenaamde ‘kansengroepen’, minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. De ACV-diversiteitsconsulente is een aanspreekpunt voor ACV-militanten en propagandisten die het personeelsbeleid in hun bedrijf of organisatie willen verbeteren om zo de drempels voor de kansengroepen weg te werken. De diversiteitsconsulente geeft je syndicale tips om nieuwe werknemers langer in het bedrijf te houden, de communicatie en samenwerking op de werkvloer te verbeteren, werknemers met gezond-

heidsproblemen aan het werk te houden, de kennis van ervaren werknemers over te dragen enz. Nood aan vorming op maat? Op zoek naar affiches, brochures en ander leesvoer? Wil je meer weten over een diversiteitsplan in jouw bedrijf? Neem dan snel contact op met Joke Vermeersch, diversiteitsconsulente in ACV Waas en Dender, tel. 03 765 21 71, gsm 0486 81 81 51, jvermeersch@acv-csc.be.

DIENSTVERLENING IN WAAS EN DENDER

Regio Waas en Dender

Visie ¬ Vrijdag 29 november 2013

I

13

In dit themanummer zet het ACV zijn dienstverlening in de kijker. Maar trouwe lezers van de regionale Visie-pagina’s hebben de afgelopen weken al uitgebreid kennisgemaakt met het aanbod van ACV Waas en Dender: de scholenwerking, info voor jonge ouders, E-services en sociale media (facebook, website), de voordelen van het lidmaatschap, … We geven je graag nog enkele interessante (en tijdsbesparende) weetjes mee!

ACV in je buurt of op het werk Als ACV-lid kan je terecht in een van de twaalf dienstverleningspunten in Waas en Dender, dicht bij jouw woonplaats. Maar je kan ook terecht bij je vakbondsafgevaardigde of delegee in jouw onderneming, of als die er niet is, bij de secretaris van je beroepscentrale. Alle contactgegevens vind je op www.acv-waasendender.be.

Brievenbussen Als de tussenkomst van een dienstverlener niet noodzakelijk is, zijn er ook de 34 ACVbrievenbussen verspreid in Waas en Dender. Je kan hier je syndicale documenten in kwijt zoals weerverlet, syndicale premies, bestaanszekerheid, ...

Contactcentrum Voor sommige (syndicale) vragen hoef je ook niet meer langs te gaan in een dienstencentrum. Een simpel telefoontje naar het contactcentrum kan soms volstaan! Je kan elke dag terecht bij het Oost-Vlaams contactcentrum op het nummer 09 244 21 11, van maandag tot en met vrijdag, doorlopend van 8.30 uur tot 17 uur.

Lid worden Doen! Het ACV komt immers op voor jouw belangen en staat je met raad en daad bij als het nodig is. Je kan op verschillende manieren lid worden:   

Je kan lid worden via de ACVafgevaardigde in je onderneming. Je kan je online aansluiten op www. acv-waasendender.be. Liever wat persoonlijk contact? Spring dan eens binnen in het ACVdienstencentrum in je buurt. Daar kan je onmiddellijk lid worden.


14

Regio Waas en Dender

UIT

BUITEN

 Pasar Baasrode – Avondwandeling – 7 december Op deze wandeling zullen verschillende vreemde figuren opduiken. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Meer info over deze verrassende tocht bij Karel De Cock, tel. 052 21 12 49.  OKRA Zele Heikant – Kerstfeest – 17 december Op het programma staat bezinning en ontspanning. Start om 12 uur in De Kring, Heikant 274 in Zele. Meer info bij Georgette De Smet via tel. 052 44 79 80.  Ziekenzorg Zele – Vorming patiëntenrechten – 5 december Als patiënt heb je wel degelijk rechten. Welke dat zijn kom je te weten op deze vorming. Gastspreker is Jan Van Gasse. Start om 14 uur in woon- en zorgcentrum De Vliet, Koevliet 8 in Zele. Meer info bij Nadine, tel. 052 44 80 71.  OKRA Wetteren – Lanceermoment Lourdesreis – 9 december Op deze infonamiddag kom je te weten op welke manieren je richting Lourdes kan reizen (trein, fiets, …). Ook alle info over vertrekdata en deelnameprijzen wordt meegedeeld. Start om 13.30 uur in zaal Christus Koning, Oude Aardeweg in Wetteren.  Pasar Laarne – Avond over Rajasthan – 13 december Deze avond staat in het teken van Rajasthan, een deelstaat van India, met een rijke cultuur, een overweldigend patrimonium en een mooie bevolking met veel tradities. Start om 19.30 uur in de polyvalente zaal in de Keistraat (naast de bibliotheek). Leden betalen 4 euro, nietleden 5 euro. Inschrijven kan tot 30 november bij Eddy Van Den Broecke, tel. 09 369 42 20.  Femma Schellebelle – Leuke accessoires in bliklipjes – 12 en 19 december Leuke sieraden hoeven niet altijd van de juwelier te komen. Je kan ze ook zelf maken met gerecycleerd materiaal zoals bliklipjes. Hoe je dat doet, leer je op deze twee avonden. Start telkens om 19.30 uur. Meer info bij Ingrid Van den Abeele, tel. 0479 59 37 68.  Femma Hamme-centrum – Bloemschikken – 10 december Met kerstmis in het vooruitzicht maken we moderne kerststukjes die jouw feesttafel dat tikkeltje extra geven. Start om 19 uur in het Klein Cafeetje van zaal ‘Den Bond’. Deelnameprijs is 4 euro voor leden en 6 euro voor niet-leden. Inschrijven kan tot 3 december bij Maria, tel. 052 47 33 03.

www.buiten-uit.be

Visie ¬ Vrijdag 29 november 2013

Eerste fietsstraten van Waas en Dender in Sint-Niklaas

Fietsers krijgen absolute voorrang op auto’s

E

en klein jaar geleden trad de wet op fietsstraten in werking. Hiermee wil men het fietsgebruik in steden en gemeenten stimuleren en veiliger maken. Het principe is simpel: de fietsers hebben absolute voorrang in de straat. Ze mogen de hele breedte van de weg gebruiken in een straat met eenrichtingsverkeer en de helft in een straat met tweerichtingsverkeer. Auto’s zijn wel toegelaten maar mogen fietsers niet inhalen en de maximumsnelheid is 30 km per uur. Sint-Niklaas is de eerste stad in Waas en Dender waar straten werden omgevormd tot fietsstraten. Begin deze maand werden er vier geopend: de Grote Peperstraat, de Kleine Peperstraat, de Walburgstraat en de Kalkstraat. De fietsstraten worden aangeduid met een blauw bord met een rode auto en een witte fietser. Ook is er een rode coating op het wegdek voorzien.

Op maat van scholieren Patric Gorrebeeck, gemeenteraadslid in Sint-Niklaas en zelf fervent fietser, maakte deel uit van de werkgroep die de plannen voor de Sint-Niklase fietsstraten uitwerkte. Patric: ‘De vier straten zijn niet toevallig gekozen. Ze worden fervent gebruikt door fietsende jongeren, ze liggen immers in de buurt van een school. Ik hoop dat de fietsstraten inwoners van onze stad bovendien overtuigen dat de veiligheid van fietsers, zeker in het centrum van de stad, maximaal moet verzekerd worden. Tragische

ongevallen met fietsers komen immers nog veel te vaak voor.’

Propere lucht Het stimuleren van fietsgebruik heeft ook nog een ander voordeel. Hoe meer mensen de fiets nemen in de stad, hoe minder de lucht vervuild wordt door uitlaatgassen van auto’s. Fietsstraten kunnen zo een belangrijk onderdeel zijn van een duurzaam mobiliteitsbeleid. Ook het sociale aspect aan fietsen is belangrijk, vindt Patric. ‘Wanneer je je als fietser volledig op je gemak voelt in het verkeer en niet voortdurend moet opletten voor voorbijrazende auto’s , zal je sneller eens stoppen om een babbeltje te slaan met een medefietsers. Fietsstraten kunnen, volgens mij, dus ook bijdragen tot een rijker sociaal leven in de stad.’

Vormings- en debatavond ACW Waas en Dender

Naar een leefbare mobiliteit Als er nu één onderwerp is dat iedereen aanbelangt, dan is het wel mobiliteit en verkeersveiligheid. Dat kan ook moeilijk anders want dag in dag uit bewegen we ons doorheen het verkeer ... en we doen dit steeds meer en meer. De uitdaging is dan ook om dit op een leefbare manier te organiseren. Dit is meteen ook de centrale vraag die we ons tijdens de vormings- en debatavond van ACW Waas & Dender op 19 december stellen. Enkele experts zullen er hun Visie op mobiliteit uit de doeken doen.  Willem Boon is coördinator van ‘Op de kop gevallen’, de campagne rond verkeersleefbaarheid. Hij zoomt in op enkele verkeersprincipes, haalt aan hoe we verkeersgedrag kunnen beïnvloeden en reikt enkele instrumenten aan om mee richting te geven aan het gemeentelijk verkeersbeleid.  Pieter Claeys is voorzitter van de Fietsersbond in Dendermonde. De Fietsersbond is één van de belangrijkste stemmen op het vlak van fietsbeleid en fietsgebruik in Vlaanderen.  Thomas Vanoutrive is verbonden aan de UA en zoekt naar lokale oplossingen voor duurzame mobiliteit. Hij focust hierbij onder meer op verkeer van en naar bedrijven. De avond start om 20 uur en vindt plaats in vergadercentrum Den Hof, H. Heymanplein 7 in Sint-Niklaas. Deelname is volledig gratis. Om praktische redenen is het wel noodzakelijk om in te schrijven. Dit doe je voor 16 december via 03 760 13 51 of waasendender@acw.be.

Gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck en Freddy Van Gasse, buurtbewoner en ACWvrijwilliger, namen poolshoogte in de Kalkstraat en zagen dat het goed was.

Pasar in kerstsfeer Kerstmis komt stilaan in zicht. Pasar steekt dan telkens een tandje bij. In december kan je met enkele Pasarafdelingen op uitstap in binnen- en buitenland. ✰ Kerstshoppen in Dusseldorf met Pasar Serskamp – 14 december. Meer info en inschrijven bij Godelieve Leus, tel. 09 369 44 85. ✰ Oostende in kerstsfeer met Pasar Belsele – 15 december. Meer info bij Gustaaf Lerno, tel. 03 772 43 06. ✰

Winterse taferelen fotograferen met de foto- en diaclub Lichtkunst van Pasar Melsele – 19 december. Meer info bij Emiel Thomaes, tel. 0479 63 54 14.

Kerststallentocht met Pasar Nieuwkerken-Waas – 22 december. Meer info bij Hubert De Rijbel, tel. 03 776 80 42 of hubert.de.rijbel@base.be.

✰ Kerstwandeling in Moerbeke met Pasar Lokeren – 26 december. Meer info bij Michel Rogiers, tel. 09 348 60 12. ✰

Kerstallentocht met Pasar Baasrode – 29 december. Meer info bij Karel De Cock, tel. 052 21 12 49.

✔✔www.pasar.be


Regio Waas en Dender

Visie ¬ Vrijdag 29 november 2013

CM-Thuiszorg

Zorgen nodig?

Langer thuis wonen met PAS

Bel De Zorgtelefoon op 078 152 152

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig in zijn vertrouwde omgeving blijven wonen. Wanneer je ziek bent, een handicap hebt of gewoon een dagje ouder wordt, is dit vaak niet langer vanzelfsprekend. Momenten waarop er niemand in de buurt is, kunnen dan beangstigend zijn: wie zal er hulp bieden in geval van nood? Het ‘Persoonlijk alarm’ biedt de oplossing: hulp is altijd binnen handbereik, op elk moment van elke dag.

Het Persoonlijk alarm bestaat uit een meldtoestel en een kleine, draadloze zender met alarmknop. Het systeem wordt door onze medewerker bij jou thuis geïnstalleerd. Hiervoor zijn enkel een telefoonaansluiting en een stopcontact nodig. De telefoon kan je gewoon verder blijven gebruiken. Het zendertje draag je altijd, ofwel aan de hals, pols of aan de kleding.

Als CM-lid betaal je voor het Persoonlijk alarm een maandelijkse bijdrage van 15 euro. Leden die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming betalen 10 euro per maand. Vanaf januari 2014 is de plaatsing gratis voor CM-leden. Voor het Persoonlijk alarm+ betaal je maandelijks 5 euro huurgeld per geplaatste detector (VT: 2,5 euro). Wens je meer info of wil je een Persoonlijk alarm aanvragen, neem contact op met de dienst Maatschappelijk Werk van CM Waas en Dender, tel. 03 760 38 24.

Wanneer je onverwacht ziek wordt en zorg aan huis nodig hebt, moet er vaak heel wat geregeld en georganiseerd worden. Op dat moment wil je snel een antwoord op al je vragen. De Zorgtelefoon is dan de oplossing: één telefoontje volstaat om vlot jouw thuiszorg te organiseren.

In geval van nood volstaat een simpele druk op de alarmknop om contact te maken met de alarmcentrale. Jouw oproep wordt onmiddellijk door een ervaren medewerker beantwoord. Ook je eigen contactpersonen, of eventueel de hulpdiensten, worden gewaarschuwd. Je bepaalt zelf op voorhand wie moet gewaarschuwd worden: kinderen, buren of vrienden … Belangrijk is dat er minstens drie contactpersonen zijn die binnen de vijftien minuten bij jou thuis kunnen zijn en over een huissleutel beschikken.

Alarmcentrale met direct contact Het alarm komt binnen op de alarmcentrale die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bemand is. Onze medewerker krijgt onmiddellijk jouw gegevens op het scherm. Zo weet men meteen wie op de alarmknop gedrukt heeft en wie gewaar-

Eén centraal aanspreekpunt helpt je vlot verder. Je krijgt uitleg over alle diensten die de thuiszorg te bieden heeft. De Zorgtelefoon is 24 uur op 24 bereikbaar, 7 dagen op 7 op het nummer 078 152 152 of via info@zorgtelefoon.be.

Persoonlijk alarm+ schuwd moet worden. Via het meldtoestel heb je ook rechtstreeks contact met de medewerker van de alarmcentrale. Hierdoor kan je ook zelf vertellen wat er aan de hand is en of het nodig is dat er iemand bij jou langskomt.

Betrouwbaar toestel Het Persoonlijk alarm heeft een kwaliteitsmerk en is beveiligd tegen stroomuitval en storingen. Bovendien controleert het toestel uit zichzelf regelmatig of alles nog functioneert. Het draadloze zendertje is makkelijk mee te dragen, licht en waterdicht. Je kan er dus ook mee onder de douche. De zender heeft een bereik van maximum 50 meter. Het alarmsignaal gaat door muren en deuren heen, zodat vanuit alle kamers alarm kan gegeven worden.

Kom eens naar de CM-gezondheidsbib

Stoma Ilco vzw is een zelfhulpgroep van, voor en door stomadragers. Stoma Ilco vzw wil deze mensen opvangen, helpen en begeleiden om terug een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. De vereniging heeft plaatselijke afdelingen verspreid over gans Vlaanderen. In deze afdelingen worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waarop sprekers worden uitgenodigd, zoals dokters, verpleegkundigen, diëtisten, sociale diensten of firma’s van opvangapparatuur.

Depressie is nog steeds een onbesproken en onbegrepen ziekte. Mensen die ermee te kampen hebben, zoeken vaak tevergeefs naar hulp in hun nabije omgeving. Daarom is Altis er. Dankzij deze hulpgroep voor mensen met een depressie kun je je ervaringen delen met lotgenoten die weten wat je doormaakt. De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats in het CM-ontmoetingscentrum ‘De Boomgaard’, Papiermolenstraat in Dendermonde. Het thema van maandag 9 december is ‘Wat doe je met raadgevingen’. Daarnaast blijft er mogelijkheid tot een persoonlijke babbel. Je bent welkom om 19.30 uur.

Wanneer er bij je kind een leerstoornis wordt vastgesteld, roept dit heel wat vragen op. Wat betekent dit nu, in de eerste plaats voor je kind, maar ook voor jezelf, voor de school, de toekomst? Je wil vooral weten hoe je je kind kan helpen om een zo normale en zorgeloos mogelijke jeugd te hebben.

Op maandag 2 december maakt Annemie D’heer, hoofdverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis, je wegwijs in de wereld van de aromatherapie. Je bent welkom om 19.30 uur in CM-ontmoetingscentrum De Boomgaard, ingang langs Papiermolenstraat in Dendermonde.

✔✔Meer

info bij E. Van Nuffel, tel. 052 42 29 11.

Stip ook alvast maandag 13 januari aan in je kalender, want dan is er de Nieuwjaarsbegroeting. Partner, familie en vrienden zijn dan van harte welkom.

✔✔Meer info: info@altis-depressie.org of www.altis-depressie.org

In de CM-gezondheidsbib vind je een heleboel informatie en boeken rond leerstoornissen. Ze kunnen je helpen om het probleem te begrijpen en aan te pakken. Ook als leerkracht of leerlingenbegeleid(st)er vind je hier vast de informatie die je zoekt. Spring gerust eens binnen en vraag aan één van de medewerkers wat je precies zoekt. Zij helpen je met plezier verder. Je vind de CM-gezondheidsbib in de Castrodreef 2 in Sint-Niklaas. Kom langs op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag voormiddag en op maandag en woensdag namiddag. Of contacteer ons op tel. 03 760 93 93. Je kan ook online reserveren via www. gezondheidsbib.be.

WEG

Vind je weg naar Altis

KORT

Aromatherapie, een mystiek van geuren

Jaarlijks worden 1 500 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. Het gas heeft amper 20 minuten nodig voordat de eerste symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid verschijnen. Ook woningbrand maakt maar al te vaak slachtoffers: 1 600 gewonden per jaar. Bovendien installeert 40 % van de Belgen hun rookmelder verkeerd. Een CO2-detector en rookmelder zijn dus geen overbodige luxe. Als bijkomende service kunnen deze extra functies worden aangesloten op het Persoonlijk alarm. Per geplaatste detector betaal je 5 euro huurgeld per maand.

Bij CM zit je goed Ben je diabetespatiënt? Weet dan dat je bij de aankoop van je eerste glucosemeter van CM Waas en Dender een tegemoetkoming ontvangt van maximum 75 euro. Bezorg ons de aankoopfactuur samen met een medisch voorschrift van je arts en het bedrag wordt op je rekening gestort. Een tip: in de ASSIST Thuiszorgwinkel wordt de tegemoetkoming onmiddellijk in mindering gebracht en neem je de glucosemeter gratis mee naar huis.

✔✔Voorwaarden www.cm.be

en meer info op

Hoe werkt het

15

Contact CM Waas en Dender Een vraag voor CM? Op www.cm.be vind je heel wat info. Je kunt ook terecht bij het Contactcenter:  mail naar waasendender@cm.be  bel naar 03 760 38 11 ma. tot do. van 8.30 tot 12.15 uur en van 13.30 tot 17 uur vrijdag van 8.30 tot 12.15 uur

20131129 Visie Dender nr. 25  

Visie Dender nr. 25 - 29 november 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you