Page 1

België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172

Nieuwjaarsbrunch ACW-Berchem Zondag 27 januari

Zondag 27 januari organiseert ACW Berchem voor de tweede maal een nieuwjaarsbrunch. Deze keer in Zaal Bergheem, Lodewijk De Koninckstraat 10. Om 11 uur verwelkomen we u met een glaasje. Een half uurtje later krijgt u een uitleg over de plannen van het nieuwe districtscollege van Berchem voor de komende zes jaar. Daarna staan we stil bij de campagne van Welzijnszorg. Meer informatie over de Welzijnszorgactie van dit jaar vindt u op het laatste blad. Hierna genieten we samen van een lekkere brunch en klinken we op het nieuwe jaar. U kan deelnemen voor 5 euro per persoon. Inschrijven vóór 20 januari via uw vereniging: - OKRA Groenenhoek bij Reinilde Boeckmans - OKRA Sint-Willebrordus bij André Waegemans - OKRA Centrum bij Robert Commers - kwb Groenenhoek bij Ivo Sauvillier of François Vangenechten - Femma Sint-Hubertus bij Lisette Klaasen - Femma Heilig Sacrament bij Denise Bernaerts - Ziekenzorg Berchem bij Jeanine Opstaele of Rita Laurent U kan ook rechtstreeks inschrijven vóór 20 januari bij ACW Berchem: Edwin De Cleyn - Wapenstilstandlaan 12 b7 - 2600 Berchem 0479 43 00 16 - edwindecleyn@hotmail.com. Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 Berchem Jaargang 3, nummer 2 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - acwantwerpen@acw.be


In memoriam

André Paessens Veel te vroeg overleed André Paessens, drijvende kracht van Ziekenzorg. Hieronder de tekst waarmee Mai De Boeck afscheid nam van hem vanuit Ziekenzorg.

Dag André,

Heel belangrijk was voor jou ook ziekenbezoek en in nood ging je er onmidVol goede moed begon je aan je laatste dellijk naar toe! Jijzelf had niet veel reis. Als we je belden vroeg jij als eerste nodig om gelukkig te zijn, een glimlach, ‘hoe gaat het ermee?’ een handdruk een vriendelijk woord, een babbeltje, wandelen, toneel, lekker Je kwam in onze kern als lid maar al eten. Met Anouk en Sander naar de vlug nam je een bijzondere plaats in. speeltuin samen met Chris. Ons krantje kreeg er een schrijver bij. Je werd de reporter van vele gebeurtenis- Je ging ons ook op de kaart zetten. sen. De inkt is nu opgedroogd maar in Er werden voor de kern polotruitjes onze archieven blijven ze bewaard. aangeschaft: “groene” want wij zijn van Groenenhoek, punt uit! Bij elke activiJe nam mijn taak als voorzitter over en teit droegen we ze, ook in Bokrijk, een werd onmiddellijk het boegbeeld van sectoractiviteit, waren wij heel herkenonze kern. Je zat vol ideeën en nieuwe baar. uitdagingen.

André, je was een goede man en heel gelovig, toch gaan we je nu niet op een verhoog zetten. Je was een mens, een heel goede mens, die zich ondanks je ziekte inzette, voor de meest kwetsbaren onder ons en net zoals ik een beetje koppig en kritisch. Dat is soms een gave, soms moeilijk, maar over alles konden we praten en samen met de kern kijk ik terug op een mooie weg die we samen gingen. André ik wenste dat we nu een telefoonverbinding met de hemel konden aanleggen zodat je ons blijvend met raad en daad kon bijstaan. Dag André, tot aan de overkant.

Dank U Op 14 oktober koos u een nieuw districtsbestuur voor Berchem. De kiezer legde de kaarten en de politieke partijen moeten er nu mee aan de slag. BRUISEND BERCHEM - DECEMBER 2012

ACW en de deelorganisaties werken met en dichtbij de mensen. We leggen ons oor te luisteren bij wat mensen bezig houdt. We bundelen de bekommernissen en zoeken naar oplossingen, samen met Berchemenaars, organisaties en beleidsmensen. Wij willen ook de komende beleidsperiode de vinger aan de pols houden om 2 te werken aan een sociaal rechtvaardige

Van links naar rechts: Luc Thiessen, Jeanine Opstaele, Edwin De Cleyn, Denise Bernaerts, Hugo Verachtert en André Waegemans.

en duurzame samenleving in Berchem. We doen dit door het beleid op te volgen, door bij te sturen en door waar mogelijk zelf voorstellen te doen.

ACW Berchem is blij met de verkiezing van zijn vertrouwensmensen Edwin De Cleyn en Luc Thiessen. Zij geven het beleid in Berchem de komende jaren mee vorm.


Berchem Royaal Ook dit jaar in september namen de ACW-verenigingen eensgezind deel aan Berchem Bruist, of Berchem Royaal zoals het dit jaar noemde. De verenigingenmarkt was een succes, mee dankzij het schitterende weer. De ballonclown was opnieuw een schot in de roos. Een welgemeende dankjewel aan iedereen die meewerkte!

AGENDA 13 december Kerstfeest om 12 uur in het lokaal van Feniksstam OKRA Groenenhoek 19 december Kerstversiering Femma Groenenhoek 3 januari Drie koningentaart OKRA Groenenhoek 5 januari Sterzingen kwb groenenhoek 7 januari Worstenbrood en appelbol om 14 uur OKRA Groenenhoek 8 januari Hobbynamiddag van 14 tot 16 uur Femma Sint-Hubertus 12 januari Appelbol en worstenbrood Ziekenzorg 20 januari Film uit de oude doos kwb groenenhoek 29 januari Kaas- en wijnavond, 19 uur Femma Sint-Hubertus 31 januari Halve daguitstap naar Digipolis OKRA Groenenhoek 10 en 11 februari Pannenkoekennamiddag, 14 uur OKRA Groenenhoek 12 februari Hobbynamiddag Femma Sint-Hubertus

23 februari Gourmet kwb groenenhoek 5 maart Bistro: kookdemonstratie Femma Sint-Hubertus

BRUISEND BERCHEM - DECEMBER 2012

18 februari Pannekoeken en ontspanning Ziekenzorg

3


Campagne Welzijnszorg

Armoede verjaart niet

Iedereen hoopt op een warme oude dag maar 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Dagelijks vechten ze om de eindjes aan elkaar te knopen, vaak vele jaren lang. Armoede is onaanvaardbaar, ook voor elke zestigplusser. Daarom voert Welzijnszorg, samen met Welzijnsschakels en OKRA, campagne.

BRUISEND BERCHEM - DECEMBER 2012

Een verjaardag is feest: mooie wensen, warme gezelligheid, leuke attenties. Dat jaartje extra neem je erbij en stilaan schuif je op van een veertiger naar een vijftiger, medioren worden senioren, gepensioneerden zeventigplussers. Elke dag worden we een beetje ouder. Ook mensen in armoede blazen jaarlijks een kaarsje uit.

4

Bouw mee aan een toekomst zonder armoede - Teken de petitie op www.armoedeverjaartniet.be - Organiseer een soepactie via www.soepopdestoep.be - Ondersteun een project en doe een gift op rek.nr. BE21 0000 0000 0303 van Welzijnszorg - Zet je benen in en loop mee de Corrida in Leuven op 30 december - Doe een financiële actie en organiseer een kaarsenverkoop Vier gelukskaarten Met de campagne ‘Armoede verjaart niet’ wil Welzijnszorg samen met en in naam van onze ouderen vier gelukskaarten trekken. Zodat zij op een menswaardige wijze hun leven kunnen verderzetten.

dit kaarsje geef je een signaal van protest aan de betrokken beleidsmakers. Dit kan op één van de activiteiten in je buurt of op www.armoedeverjaartniet.be.

Eind januari bezorgt Welzijnszorg al deze warme steun samen met de beleidsvoor1. Een leefbaar inkomen: inkomensgaran- stellen aan de betrokken ministers. tie voor ouderen (IGO) 2. Geen zorgen om zorg: een solidaire Welzijnszorg regio Antwerpen Vlaamse sociale bescherming fons.corten@welzijnszorg.be 3. Een gezonde, veilige en betaalbare wotel. 03 217 24 90 ning: uitbreiding van de huursubsidie voor www.welzijnszorg.be alle lage inkomens 4. Kunnen meetellen en meedoen: middelen voor lokale projecten die het sociaal isolement van ouderen in armoede doorbreken.

Hun feest heeft echter een bittere nasmaak want armoede verjaart niet. Op hogere leeftijd uit armoede geraken, is nog zoveel moeilijker. Het risico op een leven in armoede ligt bij ouderen veel hoger dan bij de rest van de bevolking. De gevolgen op latere leeftijd zijn dramatisch: 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Gemiste kansen op de arbeidsmarkt, ziekte, faillissement of een echtscheiding kunnen mensen de armoede induwen. En een leven in armoede is altijd een leven met Ook jij kan deze eisen ondersteunen door een symbolisch kaarsje aan te steken. Met minder. Met steun van:

Agent in Berchem: Dedecker & Pinter Lysenstraat 23, 2600 Berchem

Bruisend Berchem (december 2012)  

Driemaandelijkse plaatselijke nieuwsbrief van ACW Berchem

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you