Page 1

ACW’er Linkeroever

België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106326

Tropical Linkeroever Naar goede traditie strijkt de Zomer van Antwerpen ook dit jaar weer neer op Linkeroever. Voor de 15de keer houdt ‘Muziek in de Wijk’ hier halt met een spetterende reeks muziekoptredens. Gezien het succes vorig jaar viel de keuze opnieuw op de vrijdagavonden in juli met telkens twee klinkende orkesten uit binnen- en buitenland. Muziek in de Wijk wil muzikale bruggen bouwen tussen de wijken en gemeenschappen. Op 6, 13, 20 en 27 juli gaat dit evenement door op de grasvlakte onder de hoogste toren van Europark. Dank zij het werk van steeds meer handen krijgt dit wijkfestival stilaan de uitstraling die het verdient.

Ook voor de kleine acrobaten is het feest! Elke vrijdag zijn er vanaf 18 uur circusworkshops met Cirque Del Mundo. Vanaf 18.45 uur is er telkens ook wereldmarkt en animatie. De toegang is gratis Luc George, ACW-voorzitter

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 Antwerpen Jaargang 13, nummer 2 (juni - juli - augustus 2012) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - acwantwerpen@acw.be

Organisatie: Zomer van Antwerpen i.s.m. Rode Kruisopvangcentrum Linkeroever, Buurtregie, KRAS, CAAD, HELO en ACW/KWB-Linkeroever. Info: tel. 03 252 58 30 oc.linkeroever@rodekruis.be www.zva.be Volledig programma op pagina 2.


Programma Vrijdag 6 juli van 18 tot 22 uur

Vrijdag 13 juli van 18 tot 22 uur

Vrijdag 20 juli van 18 tot 22 uur

ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Vrijdag 27 juli van 18 tot 22 uur

2

18.45 uur: Diam Min Tekky ft Koylé Deze rappers begonnen hun muzikale carrière in Mauretanië. Hun teksten gaan vooral over de rechten van de mens. De groep werd het symbool van de strijd tegen het overheidssysteem, wat hen niet in dank werd afgenomen. Daardoor moesten ze hun land ontvluchten. 20 uur: Koudédé (Niger) Zijn eerste gitaar was een conservenblikje op een stokje, maar al snel ruilde hij die in voor een elektrisch exemplaar. Meeslepende Touaregblues die iedereen aan het dansen krijgt. 18.45 uur: Qauntum Café Een Peruaan, een Chileen en drie Belgen zaten samen op café. Het klinkt als het begin van een slechte mop, maar het was de start van Quantum Café. Deze heren serveren aanstekelijke grooves met cojones. Hun zuiderse melodieën doen de temperatuur stijgen. 20 uur: Los Pata ‘e Cumbia (Chili) Leuk om te zien én te horen. Want in deze banda zitten muzikanten, acteurs en circusartiesten. Samen zorgen ze voor heel wat spektakel. Cumbia, rumba, salsa en mambo, en directo de Chile! 18.45 uur: La Quinta Bohemia Dit collectief van enthousiaste muzikanten uit Peru, Bolivië en Chili brengt een energieke mix van latijns-Amerikaanse folklore, hedendaagse volksmuziek en tropische ritmes. 20 uur: Silvério Pessoa (Brazilië) Op het platteland in het noorden van Brazilië is iedereen gek van forro, heftige accordeon-dansmuziek. Silvério voegt er een portie stevige rock en engagement aan toe: dansen voor een eerlijkere wereld! 18.45 uur: Nevada Fellow Deze jonge singer-songwriter begon op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen. In 2008 won hij de Kunstbende in de categorie nationaal Solo. Hij heeft er o.a. al een Dranoutersessie op zitten met Roland en mocht het voorprogramma van Absynthe Minded verzorgen. 20 uur: RomaNeno Project (Bulgarije) De blinde zanger-accordeonist Neno Iliev is een legende in Bulgarije. Met zijn nieuwe band zingt hij traditionele Roma-liederen die flirten met flamenco, latin en funk.

Vele handen maken het werk licht ... Misschien wil ook jij een handje toesteken? Ook ACW/KWB-Linkeroever steekt actief mee haar schouders onder dit project! Wij zijn o.a. mee verantwoordelijk voor de opruim vanaf 21.30 uur en zijn nog op zoek naar enkele mensen die gedurende een klein uurtje willen helpen. Goesting? Geef dan een seintje aan Luc George via luc.george@stad.antwerpen.be of mail rechtstreeks naar de coördinatie via oc.linkeroever@rodekruis.be. Alvast bedankt!


Lentefeest Ziekenzorg Linkeroever Donderdag 26 april, weer zo’n dag om niet gauw te vergeten. Kernleden verwelkomen een 90-tal mensen van Ziekenzorg. De tafels mooi gedekt in rood en blauw met aangepaste lichtjes en bloempjes. Herman opende de namiddag met een zinvolle bezinning. Dan was het genieten van het optreden van het “klein verlet“. Luisterliedjes, meezingers, even weg dromen naar de tijd van rond het kampvuur of liedjes die we vergeten waren en met mooie herinneringen. Om dan te genieten van het moment van nu en genieten van het samenzijn.

mensen zo gelukkig te zien, te laten genieten van het samenzijn met anderen, ze van tussen die vier muren te halen ... Voor de waardering en de dankbaarheid die wij ervoor terugkrijgen. Daarvoor willen we ons graag verder inzetten voor onze brozere medemensen. Niemand was gehaast om naar huis te Tot een volgende keer! gaan. Maar ook aan mooie liedjes komt een einde. Het doet ons wel deugd om Marina De Graeve Samen een glaasje drinken en bijpraten, en na een tweede deel van het optreden genieten van een heerlijke maaltijd. Het was het waard om even te moeten wachten op de kroketjes. We eindigden met lekkere rijstpap.

Ziekenzalving Enkele jaren gelden startte Ziekenzorg met een ziekenzalving. Velen onder ons hadden toen nog een andere kijk op de zalving. Het was zoiets voor als het einde in zicht is. We ondervinden dat onze mensen het nu ervaren als een moment van samenzijn, sterkte en kracht opdoen in moeilijke momenten in het leven. We staan er niet alleen voor, we doen het samen met onze medemens.

Om de verbondenheid nog even te bewaren was er nadien taart voorzien. Na een gezellige babbel, een palmtakje voor thuis, ging ieder tevreden terug. Volgend jaar zijn we terug op post. Marina De Graeve

ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Dit jaar was er tijdens de eucharistieviering op 31 maart een moment voorzien om gemeenschappelijk de ziekenzalving te ontvangen. Ieder beleefde dit intens. Het was heel sfeervol, de verbondenheid was sterk voelbaar. De palm werd gewijd aan het begin van de Goede Week.

3


OKRA Ter Schelde zomert ... De zomer komt eraan en dan kun je bij OKRA Ter Schelde volop je geliefde sport beoefenen: fietsen, wandelen, petanquen, turnen.

tocht in twee groepen. De eerste groep maakt een tochtje van zo’n 35 km, met tussenin gelegenheid voor een rustpauze met bijhorend drankje. Voor wie dat te ver is, hebben we een groep die een tiental kilometer rijdt op een rustig tempo. We verGedurende de maand juni wordt er elke trekken steeds aan het C.C. Ter Schelde om dinsdag om 9.30 uur geturnd in het C.C. 13 uur. De juiste data vind je in de agenda. Ter Schelde. In juli en augustus neemt de Info: Arthur De Smet, tel. 03 219 66 23. turnclub vakantie. Wandelingen worden afgewisseld met Om de twee weken maken we een fiets- bezoeken aan een bedrijf of daguitstapElke dinsdag en donderdag vanaf 13.30 uur kun je terecht op de petanquebanen bij het Cultureel Centrum Ter Schelde in de Fromentinstraat. Info: Leo Joosen, tel. 03 219 04 45.

pen naar een Vlaamse stad. De verplaatsingen worden altijd met het openbaar vervoer gemaakt. Kijk voor de juiste data eveneens op de agenda. Info: Toine Puttenaers, tel. 03 440 10 92. Voor wie het liever wat rustiger aan doet, gaan onze wekelijkse ledenbijeenkomsten op woensdagnamiddag in het C.C. Ter Schelde gewoon door, evenals de maandelijkse prijskaarting, de crea- en de miniatuurclub. Voor elk wat wils!

Enkele belangrijke data:

ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Elke dinsdag in juni: turnen. Elke dinsdag en donderdag: petanque. Elke woensdag: ledenbijeenkomst.

4

Vrijdag 1/6: bezoek aan het bijenmuseum in Kalmthout. Woensdag 6/6: prijskaarting. Vrijdag 8/6: fietsen. Dinsdag 12/6: petanquetornooi Kerkeputters-Ter Schelde. Vrijdag 15/6: wandeling in de Oude Landen in Ekeren. Maandag 18/6: OKRA-petanquetornooi op Horizon. Vrijdag 22/6: fietsen. Woensdag 4/7: prijskaarting. Vrijdag 6/7: bezoek aan Leuven. Vrijdag 13/7: fietsen. Vrijdag 20/7: wandeling in het Peerdsbos. Dinsdag 24/7: petanquetornooi Ter Schelde-Kerkeputters. Vrijdag 27/7: fietsen.

Vrijdag 10/8: fietsen. Zaterdag 11/8: petanque melée Kerkeputters Kruibeke. Vrijdag 17/8: bezoek aan Brussel. Woensdag 22/8: Moederfeest. Vrijdag 24/8: fietsen.


It’s the ideology, stupid! Niets gemakkelijker dan te vertrekken van een citaat. Ditmaal van Slavoj Žižek uit zijn in 2009 verschenen boek “First as Tragedy, then as Farce”, in vertaling verschenen in 2011 bij Uitgeverij Boom/Amsterdam als “Eerste als tragedie, dan als klucht”. Een aanrader.

In wezen betreft het hier een vlijmscherpe analyse van het fenomeen “neoliberalisme”. Zijn toenmalige conclusies blijken de dag van vandaag maar al te juist te zijn. Helaas.

Maar dat mag niet openlijk worden gezegd. Paniek zaaien zou immers ook het grote geld raken! En dan staan we blijkbaar nog verder van huis (zie hoger)! Intussen wordt er verder gepokerd tussen Frankrijk en Duitsland, tussen haviken en duiven, tussen hardliners en politici van de eerder ‘sociale’ aanpak. Dikwijls manoeuvres om in feite alles bij het oude te laten. Veelal ook oogverblinding om vooral niet aan de gevestigde belangen te raken. Intussen loopt het aantal werklozen over heel Europa almaar op. Wie er voor de crisis opdraait, is duidelijk. De voorgestelde maatregelen om hieraan te verhelpen, zijn nooit structureel en in de grond van de zaak zinloos, zo niet soms op het (economisch) belachelijke af.

Beroepsloopbaan verlengen Een andere, grotendeels even zinloze, maatregel is die van de verlenging van de beroepsloopbaan. Uiteraard valt er iets te zeggen voor meer jaren actief te blijven. De mensen leven immers veel langer dan pakweg enkele decennia geleden. Maar mensen ‘aan de top van de ladder’ langer laten werken en terzelfdertijd anderen, ‘beneden aan de eerste sport van diezelfde ladder’, werkloos houden, is budgettair grotendeels een nuloperatie én dus deels zinloos. Vraag is echter of de daarbij zo vaak geponeerde budgettaire ‘noodzaak’ wel de échte achterliggende drijfveer is voor die maatregel! Vervolg op pag. 6

ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Ik citeer uit de inleiding (p.8): “Ons wordt keer op keer gezegd dat we in kritische tijden van tekorten en schulden leven, waarin we allemaal de lasten moeten delen en een lagere levensstandaard moeten accepteren – wij allemaal met uitzondering van de (heel) erge rijken. Het idee om hun meer belasting op te leggen, is een absoluut taboe. Als we dat doen, zo wordt ons gezegd, dan zullen de rijken de prikkel verliezen om te investeren en banen te scheppen, en daarvan zullen we allemaal de gevolgen ondervinden. De enige manier om uit deze moeilijke tijden te komen is voor de armen dus armer te Indexsprong worden en voor de rijken rijker te worden.” Neem de suggestie om in te grijpen in de index. Op het eerste zicht valt er iets voor te zeggen. De index (deels) afschaffen of Oogverblinding Voorwaar nagels met koppen. En inder- een indexsprong, de concurrentiepositie daad, je hoeft maar naar de huidige gang van ons land zou er beter van worden. van zaken in Europa te kijken. Grieken- Tenminste toch voor een zekere tijd. land, Ierland, Portugal en nu weer Spanje Maar wat denk je dat er gaat gebeuren als … En weldra Frankrijk én Nederland? België (maar dat geldt natuurlijk ook voor Allemaal (stilaan) economisch aan de elk ander Europees land) zijn concurrengrond. Sommige in feite al failliet. Of toch tiepositie aanzienlijk zou verbeteren door één of andere gelijkaardige, drastische inzo goed als.

greep? Denk je dan dat de anderen zullen gaan applaudisseren en ons feliciteren. Zo in de zin van: ”Tof gedaan mannen”! Geloof je nog echt in Sinterklaas? Ook zij gaan op hun beurt de citroen (in casu Janmet-de-pet) verder uitpersen in de hoop van opnieuw weer wat concurrentiëler te zijn, meer en goedkoper te produceren, meer afzet te genereren. Tijdelijk is dan inderdaad weer succes gegarandeerd … tot de andere landen op hun beurt aan nog verdere sociale afbraak gaan doen. En zo blijven we bezig tot priester Daens opnieuw zijn opwachting maakt.

5


Vervolg van pag. 5 Langer werken. Volledig akkoord, … maar dan wel onder de vorm van zinvol en maatschappelijk nuttig bezig zijn. Waarom ook niet als vrijwilliger? En dus niet uitsluitend als nuttige pion of nuttige idioot op het financieel schaakbord van het grote geld, waar de top ervan immers alle belang bij heeft dat er voldoende werklozen zijn ... én blijven. Want hoe meer er aan de dop staan, des te meer kan men werkwilligen laten inbinden op hun loon(eisen). En de winst is voor ...

De protesten in Griekenland en Spanje, de jongste politieke evoluties in Frankrijk én Nederland zijn evenveel signalen dat de burger die chantage niet langer gaat blijven nemen. En in België? Hier slaapt men blijkbaar rustig verder. Nochtans zal ook de Belgische economie én ons sociaal systeem er onderdoor gaan als de Europese eisen onverkort worden uitgevoerd. Om Rik Van Cauwelaert te citeren: “Voor de Europese brokkenmakers moeten de financiële tabellen kloppen, zelfs als de economische dood erop volgt”. Roger Meeusen

Facebookop mensenmaat Ben je geïnteresseerd in sociale netwerken maar weet je niet Praktisch: waar te beginnen? Heb je al gehoord van Facebook en ben je benieuwd waarom dit zo populair is ? Wil je via Facebook promotie Dinsdag 18 september 2012 maken voor een boeiende activiteit?

ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Wij laten je kennismaken met de beginselen van sociaal netwerken met Facebook, leren je een Facebookprofiel, een Facebookpagina en een evenementenpagina aanmaken en verkennen samen met jou de veiligheid en privacy rond deze populaire netwerksite.

6

13 uur Cultureel Centrum Inkom: 5 euro Inlichtingen: Femma, Ilse Mampaey, tel. 03 219 22 66


Port of Antwerp De Antwerpe haven, die eeuwen geleden nauw met de stad verbonden was, heeft in het leven van de bewoners meestal een grote rol gespeeld en veel welstand gebracht. In de zestiende eeuw was Antwerpen zelfs uitgegroeid tot het centrum van de toenmalige wereld. Alles was te danken aan de gunstige ligging aan de Schelde. Tot diep in het binnenland konden massa’s goederen worden aan- en afgevoerd. Toen tijdens de godsdienstoorlogen van einde de zestiende eeuw de Schelde werd afgesloten, was dat meteen het einde van de overzeese handel en als gevolg daarvan ook de welvaart die daarmee nauw verbonden was.

Struikelblok Grote struikelblok is het wegennet rond

Grote concurrentie Dat wij met onze haven niet alleen zijn, kunnen we elke dag in de nieuwsberichten vernemen. Er moet rekening gehouden worden met Rotterdam, Hamburg en Le Havre. Begin dit jaar vernamen we dat

Hamburg op dat moment Antwerpen de loef afstak als tweede Europese containerhaven. In Frankrijk werd een “Seine-as” samengesteld uit Le Havre, Rouen en Parijs om verenigd de strijd aan te binden met de Antwerpse haven. Zo denken zij 5 tot 10% van de Antwerpse containeroverslag in de wacht te kunnen slepen. Ook moet rekening gehouden worden met kleinere havens als Zeebrugge, Gent en Vlissingen die op hun beurt trafiek proberen af te snoepen. ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Het was wachten tot Napoleon, enkele eeuwen later, die het belang van de Antwerpse ligging aan de Schelde inzag en aanzet gaf aan een nieuwe opgang van handel en welvaart. De ligging tot diep in het binnenland blijft tot op heden het grote pluspunt. Onze haven zorgt voor zowat 150.000 jobs en een niet te onderschatten bijdrage aan de nationale inkomsten.

Antwerpen. Bij het minste ongeval ontstaan grote files, wat een negatieve invloed heeft op de aan- en afvoer van de massa’s goederen. De overvolle wegen rond Antwerpen verwerken voor het grootste deel doorgaand verkeer. Slechts 5% komt rechtstreeks uit de haven. Mogelijke oplossing hiervoor kan een heffing of wegentaks zijn. De grote vraag is of Europa hiermee akkoord zal gaan. Optimaliseren van vervoer per spoor en via binnenvaart dringt zich op en er wordt ook aan gewerkt.

Dat de “Port of Antwerp” niet bij de pakken blijft zitten, mag blijken uit recente berichten die we uitvoerig konden vernemen uit talrijke publicaties. Inmiddels is er uiteindelijk door de Vlaamse regering een voorontwerp goedgekeurd voor de afbakening van het zeehavengebied Ant- 7


werpen. Deze afbakening was al jarenlang een moeilijk te nemen hindernis met als gevolg dat elke dag uitstel onzekerheid meebracht. Daardoor werd steeds meer een rode loper uitgerold voor de agressieve concurrentie van de ons omliggende havens. Dat dit ontwerp pijnlijk is voor de bewoners van Doel en omgeving, mogen we niet uit het oog verliezen. Vanuit het Waasland mag dan ook nog veel weerstand verwacht worden. “Port of Antwerp” up to date Begin dit jaar kreeg Antwerpen het bezoek van de Edith Maersk. Het schip behoort tot de E-klasse. De schepen van deze klasse zijn de grootste containerschepen ter wereld. Daarna stuurde de Deense rederij nog 3 soortgelijke schepen naar Antwerpen. Ze zijn zo maar eventjes 398 meter lang en 56 meter breed met een capaciteit van 15.500 containers. De aanloop en afvaarten verliepen feilloos. De Antwerpse haven heeft daarmee aangetoond dat zij de grootste containerschepen probleemloos kan ontvangen.

ACW’ER LINKEROEVER - JUNI 2012

Op 3 april kwam uit Abu Dhabi het bericht dat Antwerpen winnaar is van de World Ports Award 2012. Dit bericht bevestigd de uitstekende reputatie die Antwerpen geniet in het buitenland.

8

tiem werd gelauwerd als Maritieme Man van 2011. Nog in april kwam het bericht dat Ruukki, een vooraanstaande staalproducent, opnieuw voor Antwerpen heeft gekozen als Europese distributiehub. De staalproducten van Ruukki worden hier opgeslagen, behandeld en dan verder verzonden naar overzeese bestemmingen en het Europese achterland. Niet onbelangrijk voor Antwerpen dat als Europese marktleider vorig jaar meer dan 9 miljoen ton staal heeft behandeld. Met een jaarlijkse trafiek van ruim 10 miljoen ton goederen van en naar Turkije heeft Antwerpen 63% marktaandeel van deze goederen in handen. Dat betekent dat er goede commerciële en politieke banden zijn met de Turkse sectorgenoten. Koesteren Wanneer we nog rekening houden met de aanleg van de spoorverbinding tussen rechter- en linkeroever, de tweede sluis in de Waaslandhaven en de talrijke verbeteringswerken die aan de gang zijn, kunnen we besluiten dat Antwerpen met zijn 900 grote en kleine bedrijven de kip met de gouden eieren is die moet gekoesterd worden. Het ligt voor de hand dat we onze “Port of Antwerp” alle troeven in handen moeten geven om te blijven werken en groeien.

Dat door het bestuur van de haven goed werk wordt geleverd mag ook nog blijken uit het feit dat ons KWB-medelid Marc Van Peel, havenschepen en voorzitter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, op 5 december van vorig jaar door ESPA Mari- Ludo Rutten Met steun van:

Agent voor Linkeroever: Wilfried De Winter, Statiestraat 175, 2070 Zwijndrecht

ACW'er Linkeroever (juni 2012)  

ACW Nieuwsbrief ACW Linkeroever