Page 1

se

Jürgen Doom

LEDENBLAD - JG. 67 - VISIE NR.

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000

27 januari: Gedichtendag

03

‘Je fantasie de vrije loop laten’ “Iedereen kan schrijven, dat zit in elke mens”, vindt Nathalie Van Biesen (27) uit Leuven. Een zelfverzekerde uitspraak op Gedichtendag, dit jaar op 27 januari. Maar Nathalie kan het weten: ze maakte deel uit van een schrijfgroep verbonden aan buurthuis ’t Lampeke in Leuven. ’t Lampeke werkt in de Leuvense Ridderbuurt met mensen uit kansengroepen, onder andere mensen die armoede en sociale uitsluiting ondervinden. Buurtbewoners kunnen via ‘t Lampeke meedoen aan een schrijfgroep. “Dat geeft mensen de gelegenheid om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen”, vertelt Wouter Cox van ’t Lampeke. “De schrijvers gaan aan de slag met een opdracht, een woord of een foto. Op basis daarvan wordt er geïmproviseerd, gebabbeld en geschreven. De schrijfgroep is voor mensen in

De Buurtbox: cadeaubon voor een gezellig avondje met vrienden

www.acw.be

armoede ook een manier om hun sociale netwerk te verbreden.” Nathalie zat vorig jaar in de schrijfgroep. “Dat was nieuw voor mij, en heel leuk. Op een bepaald moment gingen we de buurt afwandelen. We bleven staan op sommige plaatsen en lieten dan onze fantasie de vrije loop. Een andere keer moest je een gedicht schrijven over jezelf, waarbij elke regel begon met de letter van je naam.” “Wij schreven over heel verschillende thema’s. Over jezelf, over persoonlijke dingen, over gevoelens en andere dingen die bij je opkomen. Over de buurt, de dingen die elke dag gebeuren, de mensen die je kent. Gewone mensen schrijven meer over gewone dingen, meer dan de zogezegde grote schrijvers.” Lieve Van den Bulck

Oppassen doe je met je hart

2

5 www.groeparco.be

www.cm.be

VRIJDAG 28 JANUARI 2011

Alia was eens op een scho olfeest Daar stond ee n springkast eel. Het trok haar aan. Oké, ze was geen kind m eer, maar ze wild e zich wel no g een keer tje kind voelen. Ze deed haar schoenen ui t en betrad vo orzichtig de ingang van het imm ense kasteel. Ze keek rond en zag allerle i uiteenlopend e kleuren. Daar ga ik da n, dacht ze en ze zakte door ha ar knieën. Ze sprong en sprong en sp rong en liet zich va llen. Ze oefende het op alle m ogelijke manieren. Ze vond het zo leuk. Ze voelde zi ch net acht. Kon dit maar eeuwig dure n. (Nelly, schrijf groep 't Lam peke)

Interprofessioneel akkoord helpt de werknemers vooruit

10

www.acv-online.be


De Buurtbox

Cadeaubon voor een gezellig av

Vacature de Verenigde Verenigingen:

projectcoördinator

Voor project van 7 maanden: organisatie van de projecten rond vrijwilligerswerk, innovatie en verkeersveiligheid. Cv en gemotiveerd schrijven tot 15 februari naar de Verenigde Verenigingen, t.a.v. Karen Hiergens, Postbus 20, 1031 Brussel, karen@deverenigdeverenigingen.be.

Pasar reizen Begeleide wandelvakantie Cyprus Van 13 tot 20 april. Vanaf 954 euro (halfpension, vlucht en wandelexcursies inbegrepen). Info en boeken: Pasar reizen, Haachtsestwg. 579 – 1030 Brussel. Tel. 02 246 36 63. www.pasar.be

OKRA-Vakantiebeurs Op zondag 30 januari organiseert OKRA haar jaarlijkse vakantiebeurs in Aeropolis te Schaarbeek, van 10 tot 17 uur. Inkom gratis. Pendelbus aan het station van Schaarbeek: 1 euro.

Govaka reizen Infoavond groepsreis Ecuador Info over de rondreis, op 4 februari in jeugdherberg Leuven (Martelarenlaan 11a) om 19.30 uur. Meer info: Govaka, U. Britsierslaan 5, 1030 Brussel. Tel. 02 246 5 246, info@govaka.be - www.govaka.be

Braambos 30/1 Zondag 30 januari zendt Braambos een portret van Nzamujo uit, een Nigeriaanse dominicaan die biologie, theologie en engineering studeerde. Een mooie kans om deze fascinerende man en zijn unieke project te ontdekken. Zo 30 januari om 9 uur op één, rond 23 uur op Canvas.

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

visie

e

2

www.iloveeco.be

Zie je soms ook door de bomen het bos niet meer in de eco– jungle? Wil je wel groene spullen kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is de nieuwe website www.iloveeco.be (I love eco) iets voor jou. Het project is begonnen als de persoonlijke zoektocht van een geëngageerde moeder van twee kinderen en is uitgegroeid tot een prachtige website, waarop een selectie verzameld staat van bijzondere producten gemaakt van biologische, natuurlijke of gerecycleerde materialen.

www.iloveeco.be

Wie jong is, spreekt graag geregeld af met een groep vrienden of vriendinnen. Om bij te kletsen, om aan de toog te hangen, om... Ja, om wat te doen eigenlijk? Heb je geen inspiratie voor een leuke activiteit samen met je vrienden, of wil je wel eens iets anders doen, dan kan je de Buurtbox (Jong en Actief) gebruiken. Dat is een cadeaubon van kwb, goed voor een avondje cocktails shaken, gezelschapsspellen spelen of andere toffe activiteiten. Gezinsbeweging kwb heeft heel wat leuke activiteiten in huis, ook voor jongeren. Omdat die dat niet altijd weten, is er nu de Buurtbox Jong & Actief: een cadeaubon voor een originele, leuke activiteit met een groep vrienden. Onmogelijk dat de activiteiten in de Buurtbox jongeren níet aanspreken: je kan kiezen uit een avondje cocktails shaken à la James Bond (shaken or stirred?), geocaching (schattenjagen met wandelgps), kubb (het petanquespel van de vikingen), sieraden maken, fairtrade@home of een duik in de gigantische gezelschapsspellenkoffer.

of cultuurcentra.”

Kennismaking

Gezelschapsspellen

Oud-leidingsploegen “De Buurtbox mikt vooral op jongeren midden en eind in de 20. Zeker voor jonge oud-leidingsploegen van jeugdbewegingen, die nog eens een leuke activiteit samen willen doen, is de box interessant. Maar je kan ook jonge deelnemers uit je buurt verzamelen, bij je thuis, in het jeugdhuis of ergens anders. Kwb-afdelingen kunnen de box cadeau doen aan jongeren die ze kennen en je kan de Buurtbox ook zelf bestellen op www. buurtbox.be.”

“De box is bedoeld als kennismaking Volgens Filip Lelie zijn de gezelmet het aanbod van kwb-activitei- schapsspelletjes, het geocachen en ten”, vertelt Filip Lelie van de sociaal-culturele “Onmogelijk dat de activiteiten werking van kwb. “Je kan in de Buurtbox jongeren níet hem gebruiken voor een toffe activiteit met een aanspreken.” g roep v r ienden. Kwb spelen als Catan, Jun- 1 zorgt voor het materiaal of een bege- het cocktails shaken de populairste SUD VISIE-03_Opmaak 1 Kolonisten 11-01-11 van 10:07 Pagina leider, je moet alleen nog afspreken activiteiten. Visie dook de spelletjes- gle Speed, Cartagena, Alhambra en met je vrienden en hen warm maken koffer in met de jongeren in jeugd- Porto Seguro. Eenmaal de koffer uiter een spelletjesstapel voor een toffe avond. Vergelijk het huis Den Tits op Antwerpen Linker- geladen staat Sudoku 03 met het huiskamergevoel van een oever. Klassiekers als Levensweg of van bijna een meter hoog op tafel. Op terug elke horizontale deeen cijfers kan jemoeten een zelfs heel 1 tot en met Tupper ware-avondje: de Buurtbox is Monopoly vonden we niet in Hiermeeregel ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfe weekend vullen met spelplezier. niet bedoeld voor grote organisaties de koffer, wel uitermate amusante

Sudoku 3

1 tot en met 9 ingevuld worden. In elk vierkantje van 3x3 vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden.

Stuur de oplossing van deze sudoku-puzzel (een getal van 3 cijfers) naar Visie, Sudoku 3, Postbus 20, 1031 Brussel. Doe dit vóór 7 februari 2011. Uit de juiste inzendingen worden tien winnaars geloot. Ze worden bekendgemaakt in bij Sudoku-puzzel 5. Graag postzegel bijvoegen ter waarde van 0,59 euro (niet vastkleven a.u.b.). Naam en adres vermelden. Vergeet niet je voorkeur aan te duiden.

Hoe los je een sudoku op? Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. En in elk vierkantje moeten ook de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Elk cijfer mag per rij en per vierkantje slechts 1 keer voorkomen. Als oplossing stuur je het getal met de drie cijfers uit de vakjes A, B en C op.

Volgende boeken te winnen (onderstreep je voorkeur): Rodeo (jeugdboek 9+) (Maarten Jagermeester) / Eenzaamheid der priemgetallen (Paolo Giordano) / Amsterdam (Capitool compact) / Durf tuin: inspirerende tuinideeën (Ivo Pauwels en Koen de Bouw) / Piet Puur (Piet Huysentruyt)

Oplossing sudoku 1: 791 Winnaars sudoku 1: Frans Vanlancker, Deinze; Magda Olaerts, Zutendaal; Hilda Huys, Beernem; Rita Walravens, Ooigem; Michel Creemers, Hees; Martine Bonnewyn, Vosselaar; Marc Wijnants, Westerlo; Katrien Van den Driessche, Voorde; Lisette Boiten, Tongeren; Karel De Coninck, Beveren. 1 4 6 7 9 3 2

1 8 3 5 6 A 2 1 9 6 4 2 2 9 8 7

5 6 8 1 5 1 6 4 3 7 9 B 6 3 5 6 7 2 4 9 C 3 A B C Oplossing

8 9 2 5 6 4 7

3 5 7 8 1 2 9

2 6 3 1 4 5 8

5 8 9 2 3 7 1

7 1 4 9 8 6 3

6 2 5 3 7 8 4

4 3 1 6 2 9 5

9 7 8 4 5 1 6


Daniël Rys

ig avondje met vrienden

Met sommige spelen zijn de jongeren meteen weg, voor andere moet je eerst het boekje van de handleiding grondig doorpluizen. Jeroen Spinnewyn (24, uiterst rechts op foto) van het jeugdhuis: “Hier komen allemaal jongeren die na school of werk nog iets willen doen. In een oudere vereniging is de activiteit dikwijls om 22 uur al gedaan. We zijn nog niet lang begonnen met onze jeugdhuiswerking, pas eind vorig jaar. Het is vooral een gezelschapscafé, waar jongeren kunnen zitten, babbelen en naar muziek luisteren. Iedereen is hier welkom om te ontspannen en om leuke, originele activiteiten te doen. Op termijn willen we ook meer activiteiten organiseren.”

Ontspanning De vader van Jeroen zit ook in de plaatselijke kwb-afdeling van Linkeroever. “Ze gaan elke zondag joggen in het groen, ze organiseren een appelbollen- en worstenbroodfeest, een quiz … Ze doen wel leuke dingen, maar veel van hen zijn niet van mijn leeftijd. Daarom zegt het mij niet zoveel. Maar de activiteiten in die Buurtbox spreken mij wel aan. Die cocktails shaken, dat moeten we zeker eens uitproberen!”

Jeroen is ook groepsleiding bij de 21ste scouting Linkeroever. “Met de scoutsleiding doen we geregeld ook wel eens een ontspanningsactiviteit. We zijn eens gaan bowlen, we gaan samen naar een feestje of we steken een plezante quiz in elkaar. Vroeger zijn we wel eens gaan paintballen, maar dat is wel duur met een hele groep jongeren. Iedereen wil toffe activiteiten doen, maar dat heeft ook een prijs.”

Voor dat probleem sta je als jongerengroep alvast niet met de Buurtbox: je kan hem aanschaffen voor 20 euro op www.buurtbox.be. Of misschien krijg je er wel een cadeau van de kwb in je buurt? Lieve Van den Bulck Meer info op: www.buurtbox.be tel. 02 246 52 13

Onderhandelen: met elkaar (mondeling of schriftelijk) spreken of handelen over een zaak, trachten het met elkaar over iets eens te worden, m.n. met het oogmerk een overeenkomst, een verdrag enz. te sluiten. Misschien moeten onze gewaardeerde politici, vooraleer aan de volgende vergadering te beginnen, dit citaat uit de aloude Van Dale maar eens bij de hand nemen. Velen onder hen zeiden niet te begrijpen wat nu de boodschap was van die 35.000 betogers. Wel, de Van Dale spelt het ons netjes uit, politici. Jullie moeten ‘trachten het eens te worden met elkaar’. En dat is nu net wat sommigen onder jullie tot nu toe mordicus geweigerd hebben, langs deze of gene kant van de taalgrens. De Petit Robert geeft overigens een gelijkaardige definitie voor ‘négociation’ (une série d’entretiens, d’échanges de vues, de démarches qu’on entreprend pour parvenir à un accord, pour conclure une affaire). Onze Franstalige vrienden hebben dus krek dezelfde boodschap gebracht zondag. De onderhandelingen begonnen deze zomer met de glimlach, korte mouwen en okselvijvers (onvermijdelijk bij ellenlange onderhandelingen onder tropische temperaturen). Het lachen is ons en u al lang vergaan, politici. Ondertussen heeft het gevroren, gesneeuwd en is het alweer gaan dooien. Straks zijn de okselvijvers en korte mouwen er terug, maar hebben we nog steeds geen regering. Sindsdien is er gepraat en gepalaverd over hoe en met welke tekst jullie rond de tafel kunnen zitten. Sommigen onder u willen eerst toegevingen op ‘essentiële punten’ vooraleer de onderhandelingen echt op te starten. Tja, is dat nu net niet waar onderhandelen over zou moeten gaan? Sommigen weigeren te onderhandelen omdat ze niet langer een stilstand willen in ons land. Ik ben maar een simpele Vlaamse jongen, maar is stilstand niet net wat we nu meemaken, juist omdat men weigert om volwaardig te onderhandelen? Met 35.000 waren we zondag. Eigenlijk was het een hoogdag voor de politiek. In welk land maak je mee dat men massaal op straat komt met de vraag om geregeerd te worden? De actie begon op Facebook, maar deinde uit naar jongeren, sociale bewegingen (met een swingende delegatie van ACVJongeren) en uiteindelijk naar jong, oud, man, vrouw, Vlaming, Brusselaar, Waal. Wees maar zeker: die 35.000 zullen over heel veel dingen van mening verschillen. Dat belette ons niet om ons zondag achter één boodschap te scharen. Politici, zoek oplossingen en stop met de boel te blokkeren! Echte problemen genoeg: armoede, werkzekerheid, sociale bescherming, klimaat, om er maar enkele te noemen. Als wij ons eigen gelijk kunnen overstijgen, dan kunnen jullie dat toch ook? Peter Heirman

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Geen regering, wel betrokken burgers

3


Uw aandeel

in een betere samenleving

DVV Atlantica Invest

Slechts 14 kandidaten worden geselecteerd voor de grote tv-finale die doorgaat op zaterdag 12 februari 2011 op La Une (RTBF).

| ARCO NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

2DAYSTICKET geniet de steun van Groep ARCO, DVV Verzekeringen en Familia.

4

Elektronische nieuwsbrief Op de website www.groeparco.be/ infocenter vindt u uw Arcopar voordelengids 2011 en uw persoonlijke voordeelbonnen. Na het ingeven van uw vennootnummer komt u terecht op de pagina met uw persoonlijke gegevens. Daar kan u zich ook inschrijven op de elektronische nieuwsbrief. Op die manier wordt u regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwe cooperatieve voordelen. Vennoten die niet beschikken over internet kunnen een voordelengids aanvragen via het telefoonnummer 0800 94 306.

ATLANTICA INVEST

Flexibiliteit

Uw spaargeld is veilig, zelfs bij een crash.

De extra’s van een beleggingsverzekering

dabel én ren Veilig

2,85% *

evoet e rent s ndeerd gegara kans op bonu met

to ve rlo op tm

et u

fic atie de financiële inform

he

.*

Raad op mensenmaat

Voor een DVV-consulent in uw buurt, bel 0800 24 404 of surf naar www.dvv.be voor meer info. De DVV-consulent overloopt met u de financiële informatiefiche van dit product. DVV is een merk- en handelsnaam van DIB NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder CBFA-nummer 0037, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064 - V.U. Guy Roelandt, Livingstonelaan 6, B-1000 Brussel – 329/8096 NL 01/11

Het netto startkapitaal blijft in elk geval op ieder moment gegarandeerd, ook bij een crash. Bovendien kan u een deel van uw kapitaal zonder kosten gedeeltelijk opnemen/afkopen (3) wanneer u wil. Atlantica Invest combineert zo de flexibiliteit van een klassieke spaarformule met de opbrengsten van een degelijke spaarbon.

10/01/2011.

Atlantica Invest biedt een rentevoet van 2,85 % (1) gegarandeerd, tot 8 jaar lang. Dat is één van de hoogste van de markt. En daar kan nog eens een jaarlijkse bonus (2) bovenop komen, voor een nog mooier totaalrendement.

l en su con V V-

0,50 euro per sms/telefoon. Opgelet! Je kan enkel stemmen tijdens de uitzending (op 30 januari tussen 10 uur en 13 uur).

Met Atlantica Invest bewijst DVV eens te meer een verzekeraar te zijn die perfect aanvoelt wat bij zijn klanten leeft en die daar op het juiste moment weet op in te spelen. Ongetwijfeld het resultaat van hun ‘Raad op Mensenmaat’-filosofie, die alle DVVconsulenten hanteren en waardoor persoonlijk advies altijd voorop staat.

uw contract wordt uitbetaald in geval van overlijden. Deze beleggingsverzekering heeft ook een gunstig fiscaal regime: u betaalt geen roerende voorheffing wanneer u meer dan 8 jaar na het af-

Uw D

U kan voor 2DAYSTICKET stemmen op de volgende manieren: het nummer 19 sms’en naar 3063; naar 0905 564 19 bellen; stemmen via www.rtbf.be/eurovision

Gegarandeerde rentevoet en bonus

eldi g op

Wil u niet alleen graag ontdekken wie ze zijn, maar ook het nummer gaan beluisteren, surf dan naar: http://eurovision.akamusic.com/ twodaysticket Op zondag 30 januari kan u het evenement live bekijken en op onze favoriet stemmen op www.rtbf.be/eurovision

sluiten van het contract uw geld opneemt of uw polis afkoopt. Sluit u echter de optie overlijdensdekking (130 % van de gestorte premie) af, dan betaalt u vanaf dag 1 geen roerende voorheffing bij een vervroegde opname of afkoop.

tg

Grégory Berthet, actieve medewerker bij de Groep ARCO maar tevens ook passionele lead-zanger van de groep 2DAYSTICKET, hoopt op uw stem om met het nummer A Journey Inside Me België te mogen vertegenwoordigen! De song beschrijft een reis doorheen jezelf en een zoektocht naar zingeving.

Sparen is vandaag voor veel mensen een dilemma. Ofwel zet u uw geld op een spaarboekje: dan weet u dat het veilig zit, maar niet echt veel opbrengt. Ofwel wilt u meer rendement, en belegt u, met de bijhorende risico’s. Verzekeraar DVV, met zijn zesde zintuig voor veiligheid, biedt een middenweg: de beleggingsverzekering Atlantica Invest. Een veilig verzekerde belegging, waarbij de spaarder altijd buiten schot blijft.

ev oe

Op zondag 30 januari tussen 10 uur en 13 uur kan u tijdens een live uitzending op de radiozender Vivacité (RTBF) meestemmen in de halve finale om uit te maken wie dit jaar België zal vertegenwoordigen in Düsseldorf op het Eurovisie Songfestival.

Sparen zonder zorgen en met een mooi rendement

en t

Medewerker van Groep ARCO naar het Eurovisie Songfestival?

R

U bepaalt zelf aan welke begunstigde

(1) Rentevoet geldig voor alle stortingen op 10/01/2011. Voor nieuwe contracten is deze rentevoet gegarandeerd tot 31/12/2019. Voor bijstortingen in bestaande contracten tot 31/12 van het 8ste jaar van de lopende garantieperiode. (2)De bonus wordt toegekend onder voorbehoud van goedkeuring door de Algemene Vergadering, hangt af van de resultaten van onze onderneming en is niet gewaarborgd. (3) De roerende voorheffing is van toepassing op afkopen die zijn uitgevoerd binnen de eerste 8 jaar.

ARCO Rechtshulp

Afgedwongen aankoop: opgepast met Lecturama De laatste maanden krijgt ARCO Rechtshulp veel klachten van vennoten over Lecturama. De klachten gaan bijna allemaal over de verboden praktijk van de “afgedwongen aankoop”. Dit is het ongevraagd toesturen van een goed met het verzoek de overeenkomstige prijs te betalen of anders het goed terug te sturen. De wetgeving is hierover duidelijk: den: indien u meent het slachtofwie ongevraagd een goed krijgt fer te zijn van een afgedwongen toegezonden met de vraag dit te aankoop raden we u aan de tegenbetalen of anders terug te sturen, partij onmiddellijk per aangeteis niet verplicht het goed te beta- kende brief te laten weten dat u len, te bewaren of “Wie ongevraagd een goed krijgt toegezonterug te zenden. den met de vraag dit te betalen of anders Meer nog, de wet terug te sturen, is niet verplicht het goed te voegt eraan toe dat betalen, te bewaren of terug te zenden.” het feit dat u als consument niet reageert op de on- nooit enig goed heeft besteld en gevraagde zending, niet betekent dus ook niet gehouden bent tot dat u met de zending instemt. enige betaling. Vaak stellen we ook vast dat We vinden het evenwel niet wen- Lecturama bij niet betaling een selijk niet te reageren, al was het incassokantoor inschakelt. Maar maar om misverstanden te vermij- ook wanneer het incassokantoor

voor uw deur staat, betaalt u beter niet. Doet u dat wel, dan geeft u immers toe aan een verboden praktijk. Heeft u als vennoot van Arcopar vragen over het verbod op afgedwongen aankoop of meent u als vennoot van Arcopar het slachtoffer te zijn van dergelijke praktijk? Dan kan u bij ARCO Rechtshulp terecht. U kan ons bereiken door te bellen (elke werkdag op het nummer 02 246 50 60) of te schrijven (Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel of rechtshulp@groeparco.be). Stefan Domen, ARCO Rechtshulp

‘O


Joost De Bock

CM-Visie

Vrijwilligerswerk voor Oppas+ geeft goed gevoel

‘Oppassen doe je met je hart’

“Maya herkent de stem van mama en papa, luistert graag naar muziek en houdt van een verhaaltje”, zegt Myriam. “Alleen kan ze zich niet bezighouden. Door haar visuele, motorische en mentale handicap is ze erg op ons aangewezen. Ze is snel angstig, bijvoorbeeld als ze een zware stem hoort die ze niet kent. Als wij er niet zijn, wil ze ook niet eten. Toen ik haar naar school bracht, bleef ze maar huilen. ‘Dat komt wel in orde’, probeerden ze me daar te troosten. Maar ik kon haar niet achterlaten. Ik voelde aan dat Maya het niet aankon. Ik ben kleuterleidster en opvoedster, ik dacht dat ik het alleen aan zou kunnen om voor Maya te zorgen. In het begin lukte dat, maar

dag en nacht voor Maya zorgen, is zwaar. Ik geraakte op. Je kunt een keer een beroep doen op familie, maar iedereen heeft zijn gezin. We beseften ook dat het voor Maya niet goed was dat ze alleen op ons gericht was.”

Oppas+ Myriam zocht hulp en vond steun bij CM. Ze las over de dienst Oppas+ die oppasbeurten organiseert in gezinnen voor kinderen met een handicap of een langdurige ziekte. “Dat leek me meteen interessant, maar enkel met Oppas+ kon onze hulpvraag niet opgelost worden. De dienst kon zorgen voor een namiddag oppas in de week, maar Maya

Oppas+ praktisch CM Oppas+ organiseert oppas met vrijwilligers overdag, ’s avonds, tijdens het weekend en indien nodig ook ’s nachts, voor zover er oppassers beschikbaar zijn. De vrijwilligers krijgen een opleiding in het omgaan met kinderen met een handicap of een langdurige ziekte. Ze krijgen ondersteuning door een begeleider van de oppasdienst. Ze zijn verzekerd en ontvangen een kostenvergoeding. De vrijwilligers nemen een beperkt aantal zorgtaken op zich en zorgen voor een prettige vrijetijdsbesteding op maat van het kind. De ouders betalen 2,50 euro per uur, ’s nachts geldt een andere regeling. Meer info bij je regionale ziekenfonds of op www.cm.be (Thuiszorg).

was op dat moment alle dagen thuis. Ondertussen hebben we voor haar een persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Met Sarah, een van onze eerste oppassers, klikte het zo goed, dat we haar als assistent voor Maya in dienst namen. Sarah brengt Maya naar school en blijft bij haar. Ze neemt deel aan de activiteiten, doet de verzorging en geeft haar te eten. Met het naar school gaan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, is het PAB opgebruikt. Het is een zegen voor ons dat Catherine nu op woensdagnamiddag komt via Oppas+. Ik kijk altijd uit naar haar komst.”

Op woensdagnamiddag is Catherine bij Maya, op donderdagnamiddag neemt ze nog een oppasbeurt bij een oudere persoon voor haar rekening. “Dat valt te combineren met mijn halftijdse job als verpleegkundige met nachtdienst in een woon- en zorgcentrum en met mijn gezin. De kinderen zijn groot. Je moet echt geen verpleegkundige zijn om vrijwilliger te worden bij Oppas+. Je moet het vooral doen met je hart. Het geeft toch zo’n goed gevoel als je weet dat je zoals in het gezin van Maya, nuttig werk doet.” Chris Van Hauwaert

Ervaren Catherine Vannoorden is een ervaren oppasser. “Ik ga al enkele jaren oppassen bij oudere mensen thuis. Bij CM vroegen ze me of ik interesse had voor Oppas+. De formule sprak me aan en ik ga graag met kinderen om. Vóór de eerste oppasbeurt ging ik met iemand van CM kennismaken met het gezin van Maya. Het is belangrijk dat het klikt tussen het gezin en de oppasser. Ik wist dat Maya door haar handicap moeilijk vertrouwen geeft aan andere mensen, maar na een paar keer voelde ik dat ze me aanvaard had. Ik zeg altijd mijn naam maar ik weet niet of ze me herkent. Ze reageert wel op de intonatie van mijn stem. Ik vertel verhaaltjes en zing een liedje. Ik geef haar yoghurt of wat fruit. Ik ben er volledig voor haar en ik voel mij hier heel nuttig. Maya vindt het leuk en als ik er ben, heeft Myriam wat tijd voor zichzelf.”

Jaar van de vrijwilliger 2011 is het Europees Jaar van de Vrijwilliger. Voor CM is elk jaar er een van de vrijwilliger, maar in 2011 wil CM alle vrijwilligers extra in het zonnetje zetten. Vandaar het label dat bij elk artikel over vrijwilligerswerk zal verschijnen. Er zijn vele handen nodig. Word ook vrijwilliger. Want vrijwilligerswerk maak veel mensen gelukkig, ook de vrijwilligers zelf. CM-vrijwilliger worden? Neem contact op met je ziekenfonds.

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Van bij haar geboorte heeft Maya veel zorg nodig. Ze is nu acht en vraagt naast veel zorg, ook voortdurend aandacht. Maya gaat vier dagen op de week naar school, maar op woensdag is ze thuis. In de namiddag komt oppasser Catherine (links op de foto) haar verwennen zodat mama Myriam de tijd heeft voor een boodschap of om gewoon even op adem te komen.

5


Zoek en Win

Geluksvoorstelling op tournee

Tot welke leeftijd geeft CM een vergoeding voor psychotherapie?

Het geheim van gelukkig zijn

Je vindt de oplossing in deze CM-Visie. Stuur je antwoord voor 10 februari op een gele briefkaart naar Persdienst LCM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail de oplossing naar zoekenwin.visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: het boek ‘6 miljard mensen’ van Yann Arthus-Bertrand (foto’s van en gesprekken met ruim 5 000 mensen uit 75 landen), uitg. Lannoo of de dvd ‘Ondine’ (over het leven van een stoere Ierse visser dat plots ingrijpend verandert), verdeler C&C. Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot.

Gelukkiger worden, dat wil toch iedereen? Maar hoe doe je dat? Leo Bormans is geluksexpert en doet in samenwerking met CM een tournee door heel Vlaanderen met de voorstelling ‘Het geheim van geluk.’

Oplossing opgave CM-Visie nr. 36 De Teleblokvrijwilligers werken vanuit de centrales in Brugge, Gent, Turnhout en Leuven. Winnaars Patrick De Coninck (Londerzeel), Roland Krikilion (Geraardsbergen), Huguette Rochtus (Bornem), Marleen Schellekens (Baasrode) en Renate Schröder (Dessel).

Benieuwd? Bekijk een fi lmpje over de voorstelling met boeiende getuigenissen op de website www.cm.be/ plukjegeluk. Deelnameprijs: • 5 euro voor CM-leden (2,50 euro voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming) • 10 euro voor niet-leden

Boek tegen voordeelprijs In zijn boek ‘Geluk. The World Book of Happiness’ bundelt Leo Bormans inzichten over geluk uit de hele wereld. Een voorsmaakje vind je op www.theworldbookofhappiness.com. Als CM-lid kun je het boek ‘Geluk. The World Book of Happiness’, uitgegeven bij Lannoo, tegen een voordeelprijs kopen. Je betaalt slechts 19,95 euro in plaats van 24,95 euro. Je kunt het boek verkrijgen in de CMThuiszorgwinkels en na de door CM georganiseerde voorstellingen van ‘Het geheim van geluk’. Wil je het boek via de post bestellen? Schrijf dan het juiste bedrag over op rek. nr. 738-0191710-60 van Postalux, Van Dijckstraat 87, 2640 Mortsel.

Noteer in het vak Mededelingen ‘Boek Geluk’, het aantal exemplaren en je CM-lidnummer dat je onderaan je gele klever vindt.

Het boek wordt opgestuurd naar het adres van de rekeninghouder. Er worden geen facturen opgemaakt.

Data van de gelukstournee 3 februari

20 uur

Antwerpen (Uitverkocht)

De Stroming (ACW) Nationalestraat 111

CM Antwerpen, tel. 03 470 21 51

10 februari

20 uur

Oostende

Sint-Andreasinstituut Steensedijk 15

CM Oostende, tel. 059 55 26 15

16 februari

20 uur

Glabbeek

Gemeenschapscentrum Glazuur Dries 7A

CM Leuven, tel. 016 35 96 00

23 februari

20 uur

Oostkamp

Theaterzaal De Valkaart A.Rodenbachstraat 42

CM Brugge, tel. 050 44 03 88

24 februari

20 uur

Diepenbeek

Katholieke Hogeschool Limburg Agoralaan Gebouw B

CM Limburg, tel. 011 28 04 45

2 maart

20 uur

Kessel-Lo

CM-vergaderzalen Platte-Lostraat 541

CM Leuven, tel. 016 35 96 00

9 maart

19.30 uur

Dendermonde

CC Belgica Kerkstraat 24

CM Waas en Dender, tel. 03 760 93 92

16 maart

14uur 20 uur

Mechelen

Cultuurcentrum Mechelen Minderbroedersgang 5

CM Mechelen, tel. 015 21 59 08

17 maart

20 uur

Kortrijk

Concertstudio Conservatoriumplein 2

CM Z-W-Vlaanderen, tel. 056 26 63 50

23 maart

20 uur

Gent

VC Broeders Van Liefde Zaal Ebergiste, Stropkaai 38B

CM MiddenVlaanderen, tel. 09 267 57 35

30 maart

20 uur

Zellik

CC Den Horinck Noorderlaan 20

CM Brussel, tel. 02 240 85 06

31 maart

20 uur

Roeselare

CC De Spil H. Spilleboutdreef 1

CM Roeselare-Tielt, tel. 051 26 53 00

6 april

19.30 uur

Turnhout

Campus Blairon Steenweg op Gierle 100

CM Turnhout, tel. 014 40 34 69

7 april

20 uur

Aalst

CC de Werf Molenstraat 51

CM MiddenVlaanderen, tel. 09 267 57 35

27 april

20 uur

Heisto/d-Berg

CC Zwaneberg Bergstraat

CM Mechelen, tel. 015 21 59 08

28 april

14 uur 19.30 uur

Mol

Schouwburg Rex Smallestraat 2

CM Turnhout, tel. 014 40 34 69

3 mei

20 uur

Eeklo

CC De Herbakker Pastoor de Nevestraat 10

CM MiddenVlaanderen, tel. 09 267 57 35

Online inschrijven kan via www.cm.be/plukjegeluk.

Voor invaliden

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Mondig

6

De gepubliceerde honoraria en terugbetalingstarieven van medische verstrekkingen (CM-Visie nr. 1) hou ik bij want deze gegevens maken de patiënt mondiger. Ik vind wel dat bij de rubriek huisartsen informatie over het advies ontbreekt. Deze prestatie geldt wanneer de huisarts enkel een voorschrift voor geneesmiddelen aflevert aan de patiënt zonder dat hij hem onderzoekt. Een advies kost de patiënt veel minder dan een raadpleging. Veel mensen gebruiken geneesmiddelen maar weten wellicht niet dat een voorschrift halen bij de dokter veel goedkoper kan. Ook uitzoeken of een arts al dan niet geconventioneerd is, is niet voor iedereen evident. In het voordeel van de patiënt moet deze informatie beter kenbaar worden gemaakt. • K.L., e-mail N.v.d.r.: Een advies met nomenclatuurnummer 109012 wordt aangerekend als enkel getuigschriften, voorschriften of andere documenten worden opgemaakt zonder onderzoek van de patiënt. Het honorarium bedraagt 3,49

euro. Gewoon verzekerden krijgen 2,62 euro vergoed, personen met de verhoogde tegemoetkoming 3,15 euro. Artsen die volledig of gedeeltelijk geconventioneerd zijn, moeten deze informatie uithangen in hun wachtkamer of op een andere plaats waar patiënten ze kunnen lezen. Gedeeltelijk geconventioneerde artsen moeten de dagen en uren vermelden waarop zij het akkoord niet naleven. Artsen die het akkoord niet hebben aanvaard, zijn niet verplicht dit te afficheren. De patiënt kan aan de consulent in het CM-kantoor en via www.cm.be deze informatie opvragen.

Teleblok Teleblok zoekt vrijwilligers om jongeren die het tijdens de examens niet meer zien zitten en hun omgeving, te ondersteunen. Dit initiatief boeit mij en ik zou mij zeker engageren voor telefoonpermanentie of een chatsessie als er ook in Antwerpen een centrale was. Nu moet ik daarvoor naar Turnhout, Leuven of Gent. En dat vind ik toch een beetje ver. • L.V., e-mail

Persdienst LCM - Postbus 40 - 1031 Brussel - persdienst@cm.be. De redactie kan teksten inkorten of niet opnemen bij plaatsgebrek.

Hogere uitkeringen? Het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord (IPA) dat de vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers sloten, bevat goed nieuws voor invaliden. De minimumuitkeringen stijgen op 1 september met 2 procent. En het vakantiegeld verhoogt tot 125 euro. De toekenning van het vakantiegeld zal ook sneller gebeuren, na drie jaar arbeidsongeschiktheid. CM-voorzitter Marc Justaert vindt dit akkoord een stap in de goede richting. “Het verbeteren van de moeilijke financiële situatie van invalide mensen is een speerpunt van het CM-memorandum. Ze kampen met hoge gezondheidsuitgaven en de uitkeringen zijn te laag. De laagste uitkeringen moeten dus verder omhoog en het vakantiegeld moet stijgen tot 250 euro.” Het IPA moet nog definitief worden goedgekeurd.


CM-Visie CM-Visie Voor personen met een handicap

Nieuwe regeling vergoeding incontinentiemateriaal Vanaf dit jaar vergoedt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) het gebruik van incontinentiemateriaal op een andere manier. Een jaarlijks forfait, een vast bedrag, komt in de plaats van een terugbetaling op basis van facturen.

Twee jaar de tijd Personen die nu al een goedkeuring voor vergoeding van incontinentiemateriaal hebben, zullen ook een nieuwe aanvraag moeten indienen, maar ze krijgen daarvoor twee jaar de tijd, tot uiterlijk 31 december 2012. Het VAPH brengt alle betrokkenen op de hoogte en stuurt een formulier mee voor een nieuwe aanvraag. Personen in deze situatie nemen het best contact op met de dienst Maatschappelijk Werk van CM om na te gaan wat het effect is van de nieuwe regeling.

Wat verandert er? • De terugbetaling gebeurt niet meer op basis van facturen, maar in de vorm van een forfaitair bedrag. Facturen bijhouden blijft nodig voor mogelijke controle. De bedragen liggen over het algemeen lager dan wat het

VAPH nu uitbetaalt. • In principe kan de tegemoetkoming pas ingaan op de leeftijd van vijf jaar, maar er zijn uitzonderingen. • Een geneesheer-specialist vult de aanvraag in. Enkel voor personen die verblijven in een voorziening die het VAPH erkent, kan de daaraan verbonden huisarts het medische attest nog invullen. • Bepaalde types van incontinentie worden uitgesloten. • Een goedkeuring geldt voor maximaal drie jaar. Om een tegemoetkoming aan te vragen bij het VAPH moet de persoon met een handicap jonger zijn dan 65 jaar en in Vlaanderen wonen. Bij de eerste aanvraag hoort een multidisciplinair verslag. De dienst Maatschappelijk Werk van CM is erkend om zo’n verslag op te maken en helpt bij het opstarten van de procedure. Meer informatie bij de dienst Maatschappelijk Werk van het regionale CM-ziekenfonds.

Hoop voor Burundese moeders

Je hebt een zeldzame aandoening en wil naar Zweden voor een behandeling. Je bent op vakantie in Oostenrijk en gaat naar de apotheker met een voorschrift van een Belgische arts. Je woont in Limburg en wil je enkele kilometers verderop, in Nederland, laten verzorgen. Het zijn geen ondenkbare situaties.

Naar de rechter Sinds 1971 zijn er Europese regels die burgers toelaten om ook in andere Europese landen gebruik te maken van de sociale zekerheid. De regels gelden zowel voor dringende zorg als voor geplande zorg in het buitenland. Bij geplande zorg is de toestemming van een adviserend geneesheer vereist. Deze situatie leidde tot talloze rechtszaken, waarbij het Europees Hof van Justitie de patiënten dikwijls gelijk gaf in hun vraag naar meer vrijheid voor grensoverschrijdende zorg.

Zeker van je stuk Vorige week keurde het Europees Parlement een nieuwe richtlijn goed die de Europese burgers meer rechtszekerheid moet verschaffen wanneer zij geneeskundige verzorging zoeken in een ander EU-land. Deze richtlijn neemt de meeste verworvenheden van de rechtspraak over. Elk land zal deze richtlijn omzetten “Met deze wet regelt in eigen wetgeving. Europa een werkelijke

nood van de burgers. Voortaan moet een patiënt in principe Ze zullen beter geen toestemming verzekerd en beter van zijn ziekengeïnformeerd zijn.” fonds meer vragen voor gezondheidsMarc Justaert, voorzitter CM zorg over de grenzen, voor zover die zorg ook in het eigen stelsel is gedekt. Een lidstaat kan wel nog een voorafgaande toestemming opleggen voor een ziekenhuisopname of zeer gespecialiseerde zorg. Deze toestemming kan onder bepaalde omstandigheden niet worden geweigerd.

De patiënt zal meer zekerheid hebben over wat hij terugbetaald zal krijgen. Meestal zal het tarief van het land waar hij verzekerd is terugbetaald worden. Bovendien is een procedure voorzien waarbij het ziekenfonds van de patiënt het ziekenhuis in het buitenland rechtstreeks betaalt. En geneesmiddelenvoorschriften zullen stap voor stap in alle Europese landen worden erkend.

20 000 euro voor kraamkliniek CM-leden die op 25 september heel voordelig deelnamen aan de Skoebidoedag in Plopsaland De Panne, steunden meteen het project ‘Hoop en toekomst voor Burundese moeders’. Dat bracht 15 000 euro op en Plopsaland legde nog 5 000 euro bij.

Alle Europese lidstaten zullen nationale contactpunten moeten inrichten, waar de patiënt vooraf informatie kan krijgen over verzorging in het buitenland. Lidstaten zullen ook nauwer samenwerken, bijvoorbeeld op het vlak van zeldzame ziekten.

Nationaal secretaris Bert Peirsegaele van CM en Dan Dewerchin van Plopsaland overhandigden de cheque aan Marc Van Huffel die mee aan de wieg stond van het Burundi-project. Het geld zal worden gebruikt voor de bouw van een kraamkliniek. Violet Corbett Brock

Nu is het aan België De nieuwe wet laat lidstaten toe om buitenlandse patiënten te weigeren wanneer er een te grote toevloed zou ontstaan. We moeten deze stromen dus goed in kaart brengen om de toegankelijkheid van de zorg voor de Belgen te vrijwaren. Met deze wet regelt Europa een werkelijke nood van de burgers. Ze zullen beter verzekerd en beter geïnformeerd zijn. En ze zullen niet naar de rechter moeten om hun rechten te laten gelden. Laat ons deze wet in dezelfde filosofie omzetten in onze Belgische regels. Marc Justaert Voorzitter CM

Op de foto v.l.n.r.: Jeanette De Jaegher (namens Burundi), Dan Dewerchin (commercieel directeur Plopsaland), Steve Van den Kerkhof (directeur Plopsaland), Marc Van Huffel (project Burundi), Bert Peirsegaele (CM) en Herman Janssens (CM).

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

De nieuwe regeling geldt voor aanvragen vanaf 1 januari 2011. Aanvragen van vóór die datum waarover nog geen beslissing viel, vallen nog onder de oude regeling.

Goed verzekerd, ook over de grens?

7


Tegemoetkoming psychotherapie ook voor jongeren van 18 tot 25

‘Laat het niet te lang aanslepen’

Met welke problemen kom ik bij u terecht? Jan Callens: “Veel voorkomend zijn overweldigende negatieve emoties, overmatig piekeren of veranderingen in het gedrag. Maar ook met zaken zoals anorexia, depressie of angststoornissen kun je bij een psychotherapeut aankloppen. Hij heeft de nodige wetenschappelijke achtergrond om je verder te helpen. Als er naast de psychotherapie ook medicatie nodig is, dan kan dat in samenspraak met een arts of psychiater. Door snel genoeg te beginnen met psychotherapie, is het in veel gevallen mogelijk om bijvoorbeeld een opname te vermijden. Laat het niet te lang aanslepen, dat is de boodschap.”

Wat doet u precies? Jan Callens: “Ik ga samen met de cliënt na wat het probleem precies is, en we proberen mogelijke oorzaken te achterhalen. Daarna volgt de vraag: hoe ga je daarmee om? Zijn er zaken uit het verleden die we moeten aanpakken? Welke strategieën maken je weerbaarder? Wat helpt je vooruit, en wat net niet? De bedoeling is dat de cliënt in de toekomst steviger in zijn schoenen staat. Ik zeg wel eens dat psychotherapie er niet voor zorgt dat je meteen gelukkig wordt, maar wel dat je op een

Stefaan Beel

CM voorziet al enkele jaren een tegemoetkoming voor psychotherapie voor leden tot 18 jaar. Dit jaar gaat CM nog een stap verder: ook jongeren van 18 tot 25 jaar kunnen voortaan een tegemoetkoming krijgen. Maar wat doet een psychotherapeut precies? En met welke problemen kun je bij hem terecht? We vroegen het aan klinisch psycholoog Jan Callens, die al jaren psychotherapie geeft aan volwassenen en jongeren. gezonde manier ongelukkig leert zijn. Zo zul je na verloop van tijd ook gelukkiger worden.”

Is de terugbetaling voor jongeren belangrijk? Jan Callens: “Ik vind het goed dat CM daar middelen voor uittrekt. Tussen je 18de en je 25ste wordt er bijzonder veel van je verwacht. Je moet een plaats vinden in de maatschappij, carrière maken en als het even kan ook nog een langdurige relatie aangaan. Onder andere daardoor zien we vrij veel psychische problemen in die leeftijdsgroep. De tegemoetkoming voor jongeren is een stimulans om problemen sneller aan te pakken. Dat is een goede zaak: hoe vroeger je begint met psychotherapie, hoe groter de slaagkans. In een ideale wereld zou er nog meer terugbetaling zijn, niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen en ouderen. De terugbetaling tot 25 jaar is alvast een stap in de goede richting. Het verlaagt de drempel naar de psychotherapie, en dat kan ik alleen maar toejuichen.” Nele Verheye De tegemoetkoming voor psychotherapie gaat pas in na goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen.

Praktisch - De CM-tegemoetkoming geldt voor iedereen jonger dan 25 jaar. - Per sessie krijgt het CM-lid de helft van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 30 euro per sessie (Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 45 euro). - Om recht te hebben op de tegemoetkoming, moet je doorverwezen worden door een arts, een dienst maatschappelijk werk, een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB), een centrum geestelijke gezondheidszorg of een centrum algemeen welzijnswerk (CAW). - Het moet gaan om de behandeling of begeleiding van psychische stoornissen (anorexia, zelfmutilatie, ...) of psychiatrische aandoeningen. - De tegemoetkoming geldt bovendien enkel voor therapeuten met wie CM een akkoord afsloot. Een lijst van deze therapeuten is te vinden op de website van CM. www.cm.be (CM-diensten en -voordelen, CM 18-25, Psychotherapie)

| cm NIEUWS | Algemeen | 28 januari 2011 |

Win gratis kaarten

8

Te Gek!?-concert

Gratis naar Te Gek!?

Op zondag 20 februari om 15 uur vindt in de AB te Brussel een eenmalig Te Gek!?-concert plaats. De vierde Te Gek!?-cd wordt er voorgesteld door onder meer de artiesten Willy Willy & Isolde Lasoen, Walter Debuck en Helmut Lotti, Yevgueni & Jan De Wilde, Neeka (foto), Isbells, Hannelore Bedert en Stijn Meuris. Ze worden begeleid door muzikanten uit De Laatste Showband.

Voor het concert op 20 februari mag CM 6 duotickets weggeven. Mail snel naar concert. visie@cm.be. De winnaars worden verwittigd.

Meter van het Te Gek!?-project Kristien Hemmerechts leest voor en de presentatie is in handen van Marcel Vanthilt.

Het project Te Gek!?, dat CM ondersteunt, tracht het taboe rond psychische problemen te doorbreken. CM-leden kunnen de cd Te Gek4!? bestellen tegen de voordeelprijs van 12 euro (verzending inbegrepen) door overschrijving op reknr. 738-0191710-60 van Postalux, Van Dyckstraat 87, 2640 Mortsel. In het vak mededelingen het aantal exemplaren, CMlidnummer en cd Te Gek4!? noteren.

Tickets zijn te bestellen op www.abconcerts.be.

www.tegek.be


CM-Visie CM-Visie

Vooral een mannenzaak, maar niet altijd

Haren worden geproduceerd uit haar follikels of haarzakjes die zich op de schedelhuid bevinden. Het aantal follikels schommelt rond de honderdduizend en is genetisch bepaald. Zo hebben blonde personen meer follikels dan mensen met donker of rossig haar. Met het ouder worden vermindert het aantal haarzakjes, en dus ook het aantal haren. In tegenstelling tot sommige dieren, waarvan de haren na de winter massaal uitvallen, heeft de haarcyclus bij de mens een regelmatig verloop. Het is een gefaseerd proces van groei, overgang en afbraak. Tijdens de groeifase worden de haren aangemaakt in de follikels, waarna ze gemiddeld 0,5 mm per dag groeien. Na verloop van tijd breekt de afbraakfase aan, waarbij het haar loskomt uit het follikel en uitvalt.

androgeen een rol speelt bij het ontstaan ervan, is de precieze oorzaak nog niet gekend. Vaak beperkt de haaruitval zich tot bepaalde plekken, bijvoorbeeld de kruin of de haargrens. Maar ze kan zich ook geleidelijk uitbreiden, tot enkel nog rondom de schedel haar overblijft. Het moment waarop de kaalheid zich voor het eerst manifesteert, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen krijgen al meteen na de puberteit een dunner wordende haardos, anderen pas na hun veertigste. Wie al op jonge leeftijd last krijgt van haaruitval, heeft veel kans om volledig kaal te worden. Bij vrouwen komt deze vorm van haaruitval minder vaak voor. Bovendien zal ze vrijwel nooit leiden tot volledige kaalheid, maar zich beperken tot het dunner worden van het haar.

Mannelijke en vrouwelijke kaalheid

Van ringworm tot paardenstaart

Mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Ongeveer zestig procent van de Belgische mannen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Doorgaans is deze vorm van kaalheid erfelijk bepaald. Hoewel men ook weet dat het mannelijke hormoon

Naast mannelijke en vrouwelijke kaalheid bestaan nog andere vormen van haaruitval. • Bij pleksgewijze haaruitval (alopecia areata) valt het haar plots uit op een bepaalde plaats. Hierdoor ontstaan ronde of ovale kale plekken in ‘normaal’ haar. De haaruitval komt

meestal voor op het hoofd, maar is ook mogelijk in de wenkbrauwen, de baard of het schaamhaar. Behalve bij schimmelinfecties of ringworm is de oorzaak van deze lokale kaalheid onbekend. Dat de kale plekken het gevolg zijn van stress of een tekort aan vitaminen, is niet bewezen en onwaarschijnlijk. Meestal groeit er na verloop van tijd opnieuw haar op de getroffen plekken. • Zwangerschap, sommige geneesmiddelen, ernstige ziekten met hoge koorts, schildklierziekten, bloedarmoede, alcoholmisbruik en roken kunnen zogenaamde diffuse kaalheid veroorzaken. Deze haaruitval verspreidt zich over de hele hoofdhuid. Ze is evenwel tijdelijk en leidt zelden tot volledige kaalheid. • Kaalheid kan ook ontstaan door kapsels waarbij aan het haar wordt getrokken of door voortdurend dwangmatig aan de haren te trekken. Typische voorbeelden zijn het haarverlies op het voorhoofd van vrouwen met een paardenstaart of de kale plekken door constant met plukjes haar te spelen. Door de haren met rust te laten, is volledig herstel mogelijk. • Tot slot kunnen littekens door brandwonden of röntgenstraling leiden tot blijvende kaalheid.

Tataki van zalm Ingrediënten (4 p.)

400 g zalmfilet • 850 g krieltjes • 4 stronken witloof • sap van ½ citroen • 1 Granny-Smith-appel • 200 g bleekselderij • 2 lente-uitjes • 1 eetlepel rozijntjes • 2 eetlepels margarine • peper (en zout) Voor de dressing 4 eetlepels zure room (30 procent) • 1 koffielepel suiker • 1 koffielepel dijonmosterd • peper (en zout) Bereiding

Michiel Callens, arts In het volgende Spreekuur lees je meer over de behandeling van haaruitval.

• was de krieltjes en kook ze beetgaar • was het witloof; verwijder de kern en snijd in fijne reepjes; besprenkel met wat citroensap • was de appel maar schil hem niet; haal het klokhuis eruit en snijd in fijne reepjes; besprenkel met citroensap • was de selderij en snijd in dunne reepjes; was de lente-uitjes en snijd in fijne ringetjes • meng alle groenten en voeg de rozijntjes toe • maak een dressing met de zure room, de suiker en de mosterd; breng op smaak met peper en eventueel zout • verhit de margarine in een antiaanbakpan; bak de zalmfilets even op een hoog vuur aan zodat de buitenkant een krokant korstje krijgt maar de binnenkant nog rosé is • serveer met het slaatje en de krieltjes Recept uit het Kilootje minderboek. Leden van CM en KAV kunnen het boek bestellen tegen de voordeelprijs van 20,50 euro (ipv 24,95 euro) als ze het juiste bedrag overschrijven op IBAN rek. nr. BE 15 7995 5033 2330 van de Praktische School, Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel met mededeling Kilootje minder en lidnummer. Het boek wordt opgestuurd na ontvangst van betaling.

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Iedereen verliest zo’n vijftig tot honderd haren per dag. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, word je er niet kaal van. Pas als je aanzienlijk meer haren verliest, is er sprake van haaruitval of kaalheid. Vooral mannen worden ermee geconfronteerd. Maar ook vrouwen blijven niet buiten schot.

Violet Corbett Brock

Stefaan Beel

Spreekuur: haaruitval

9


Interprofessioneel akkoord 2011-2012

Belga

Uw job, ons werk

ACV-voorzitter Luc Cortbeeck en algemeen secretaris Claude Rollin, tijdens de onderhandelingen.

Voor de arbeiders een onomkeerbare stap naar één werknemersstatuut

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

'Dit akkoord helpt de werknemers vooruit'

10

De grote woorden waren niet van de lucht. Vakbonden en werkgevers bereikten na 9 maand onderhandelen een ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA), met deze keer ook een doorbraak in het loodzware dossier van het statuut arbeiders-bedienden. Toch hoedt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck zich voor triomfkreten. “Eerst moet onze achterban zich uitspreken en uiteraard geldt dat ook voor de andere partijen, vakbonden en werkgevers. Ik ben er wel van overtuigd dat dit akkoord de werknemers vooruit helpt. En dat er veel op de helling gezet wordt als men dit zou afschieten.” Het is nog maar een voorakkoord, maar toch. Het was lang geleden dat in België nog eens een akkoord bereikt werd van die omvang. Wat hebben sociale partners dat politici niet hebben?

gens sommigen al 30 jaar) op tafel. Nu moeten we onze basis laten spreken. Sommigen lieten zich al kritisch uit. Ik zeg, laat de mensen zelf oordelen. Ook de sociale partners hebben de voorzitter van de Nationale Arbeidsraad (NAR), Paul Windey, nodig gehad om een doorbraak te forceren. In de politiek verloopt de dialoog moei-

Luc Cortebeeck: “Triomfalisme is uit den boze. Dit voorakkoord heeft bloed, zweet en tranen gekost. We hebben 9 “Sommigen lieten zich al maand onderhandeld, kritisch uit. Ik zeg, laat de maar eigenlijk lag het mensen zelf oordelen.” dossier van arbeiders-beLuc Cortebeeck, ACV-voorzitter dienden al 10 jaar (en vol-

zaam, maar ook in het sociaal over- tering. Geen enkele bediende gaat leg. Niettemin hebben we onze ver- erop achteruit. Voor de bestaande schillen kunnen overbruggen, maar contracten verandert er nu niets bij ik ga dit akkoord niet gebruiken om bedienden. Voor nieuwe contracten een steen te werpen naar “Werkgevers hebben heel lang de politiek. Wel heb ik gemerkt dat de index in vraag willen de politieke situatie meestellen, maar daar zijn wij speelde. Wij voelden allemaal de noodzaak om steevast neen blijven zeggen.” hier een akkoord uit de Luc Cortebeeck, ACV-voorzitter brand te slepen. Was dit niet gelukt, had dat weer voeding gegeven aan allerlei specu- wordt er een nieuw systeem ingevoerd. Heel wat arbeiders krijgen laties over de toekomst van België.” daarin een bescherming die deze van Is dit een evenwichtig akkoord? de doorsnee bediende sterk benadert. Vakbonden en werkgevers Dat betekent een stijging van de ophebben allebei hun nek uitgezegperiode met om en bij de 20 % stoken. Hier en daar steken ook over 6 jaar en daarbovenop een prekritische geluiden de kop op. mie. Luc Cortebeeck: “Zoals ik al zei, onze achterban moet zich uitspreken. Eén Voor de nieuwe hogere bedienden ding wil ik wel benadrukken. Voor wordt de opzeg licht aangepast zodat de arbeiders die intreden op de ar- hij minder snel stijgt met de dienstbeidsmarkt betekent het nieuwe sta- jaren. De bedienden krijgen dan weer tuut een grote stap vooruit in hun een betere regeling voor het vakansociale bescherming. Ook voor de tiegeld. Daarvoor kunnen sectoren bestaande arbeiders is het een verbe- nu al de eerste stappen zetten. In de


Belga

Uw job, ons werk

Voor het definitieve stelsel moet tegen eind 2012 meer duidelijkheid komen, bij het volgende IPA. Is er nog een weg terug als dit eerste akkoord goedgekeurd wordt?

vrijwaard, hoe hoog de index ook oploopt.” Wat betekent het akkoord voor mensen met een uitkering? Luc Cortebeeck: “Ook voor hen hebben we een verhoging onderhandeld, bovenop de index, de zogenaamde

welvaartsaanpassing. Die geldt voor mensen met een leefloon, met een werkloosheidsuitkering, met een pensioen. Vergeet ook niet dat we de brugpensioenregelingen voor mensen met nachtwerk, voor halftijds brugpensioen en voor arbeidsongeschiktheid in de bouwsector verBelga

toekomst krijgen zij ook een betere bescherming tegen willekeurig ontslag, zoals nu de arbeiders.”

Luc Cortebeeck: “Neen. Daarom is dit voorakkoord zo belangrijk. Als we dit goedkeuren, is de stap definitief gezet richting het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Wat we nu al gerealiseerd hebben, kan niemand dan nog terugdraaien. We kunnen alleen maar verder gaan op de ingeslagen weg.”

lengd hebben. Heel belangrijk is ook de 75 % vergoeding voor tijdelijke werkloosheid, zowel voor arbeiders als bedienden. Als men dit IPA naar de prullenmand verwijst, zet men dat allemaal op de helling, maar ook de koopkracht van werknemers en het eenheidsstatuut. En van de politiek moeten we in het huidige klimaat niet verwachten dat zij die maatregelen doordrukt. Bovendien zouden we het sociaal overleg een zware dreun verkopen. Onze mensen staan dus voor een belangrijke keuze.” Peter Heirman Lees de krachtlijnen van het akkoord hieronder. De Algemene Raad (AR) van het ACV spreekt zich op 1 februari uit over het akkoord. In de Algemene Raad zitten militanten van verbonden, centrales en specifieke groepen, zoals vrouwen en jongeren. Je kunt de AR beschouwen als het ‘parlement’ van het ACV.

Dit voorakkoord gaat nog over heel wat meer dan alleen het eenheidsstatuut. Wat betekent het akkoord voor de koopkracht van werknemers? Luc Cortebeeck: “Werkgevers hebben heel lang de index in vraag willen stellen, maar daar zijn wij steevast neen blijven zeggen. Van de index blijf je af. We hebben zelfs nog een kleine koopkrachtverhoging van 0,3 % bekomen bovenop de index. Die is de komende 2 jaar in ieder geval ge-

De krachtlijnen van het Interprofessioneel Akkoord 2011-2012 Statuut arbeiders-bedienden

Wachtuitkeringen voor alleenstaande schoolverlaters (of gezinshoofd), werkloosheidsuitkeringen, uitkeringen voor ziekte en invaliditeit en minimumpensioenen stijgen met 2 %. Andere pensioenen stijgen met 1 tot 2 %. Wachtuitkeringen voor samenwonende schoolverlaters stijgen met 1 %. Maxima werkloosheidsuitkeringen stijgen met 1,25 %. Uitkering alleenstaande langdurig werklozen stijgt van 53,8 naar 55 %. Plafonds voor berekening van ziekte en invaliditeit, pensioenen en beroepsziekte stijgen met 0,7 % en worden daardoor meer welvaartsvast gemaakt. Vakantiegeld invaliden stijgt van 75 naar 125 euro na 3 jaar arbeidsongeschiktheid.

De statuten zullen geleidelijk tegen 2016 naar elkaar toegroeien via de nieuwe indiensttreders. Voor de bestaande contracten van bedienden verandert niets. De ontslagvergoeding van de huidige arbeiders wordt aangevuld met een extra premie: 1 250 euro in de eerste 5 jaar anciënniteit 2 500 euro na 5 jaar anciënniteit 3 750 euro na 10 jaar anciënniteit

Verder overleg tegen eind 2011, onder meer over uitkering arbeidsongevallen, minimumpensioenen en pensioenen gemengde loopbanen.

Voor de nieuwe contracten groeit de opzegperiode voor arbeiders in stappen tot 20 % in 2016: + 10 % in 2012-2013 + 5 % in 2014-2015 + 5 % in 2016-2017 Daar komt een crisispremie bij van 1.250 euro netto, volledig betaald door de RVA, na individueel ontslag.

Koopkracht

Voor de nieuwe contracten bij bedienden tot 30 535 euro/jaar: Omzetting opzegperiode van maanden naar afgeronde weken tot een geleidelijke daling met 2 % vanaf 2016-2017.

Index blijft gevrijwaard, nu geschat op 4,2 %. Ruimte voor koopkrachtverhoging bovenop de index van 0,3 %, zelfs als de index hoger uitvalt dan verwacht.

Voor de nieuwe contracten bij bedienden vanaf 30 535 euro/jaar: Eerst vastklikken van ontslagvergoeding in

schaal Claeys op 1 maand per jaar anciënniteit vanaf 2012 met een minimum van 3 maand. Daarna in 3 stappen verminderd met 10 %: -3 % in 2012-2013 -3 % in 2014-2016 -4 % in 2016-2017 Tijdelijke werkloosheid voor arbeiders, met hogere vergoeding tot 75 % van het loon, wordt verlengd. Crisisschorsing voor bedienden wordt eveneens verlengd en geleidelijk omgevormd tot systeem van arbeiders. Voor het vakantiegeld wordt tegen eind 2012 een regeling uitgewerkt waarbij bedienden en arbeiders naar dezelfde regeling evolueren. Sectoren kunnen nu al eerste stappen zetten. Dit is een verbetering voor de bedienden. De arbeiders verliezen niets. Carensdag wordt afgeschaft voor arbeiders in 2014.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Welvaartsvastheid uitkeringen

11


Staking voor minimumloon

ACV-Transcom

Schrijf Cambodjaanse vakbondsleiders vrij Met wat je verdient in een Cambodjaanse textielfabriek kan je niet eens je gezin onderhouden. Geen wonder dus dat de arbeiders er staakten om een hoger minimumloon. Tot 200 000 arbeiders uit meer dan 90 fabrieken legden het werk neer. Toen de Cambodjaanse regering beloofde met de vakbonden te onderhandelen over dat minimumloon, ging iedereen opnieuw aan het werk. Maar de werkgevers dachten er anders over. Die zetten 779 vakbondsleden die deelnamen aan de staking aan de deur. En tegen de vakbondsleiders regende het gerechtelijke klachten. De regering beval dat de werkgevers de ontslagen werknemers opnieuw zouden aanwerven. Maar de werkgevers weigeren dat. Vier maanden later zijn nog steeds 318 werknemers niet terug in dienst.

een textielproducent. Hij vertegenwoordigt zo’n duizend werknemers. Zijn vakbond was eerst aangesloten bij de IDUF, een vakbondskoepel. Omdat die koepel te veel onder een hoedje speelde met de werkgever, stapte Chanta met zijn vakbond naar een andere koepel. Twee dagen later werd hij gearresteerd onder valse voorwendsels. Hij zou in het bezit zijn van drugs, maar dat was in scene gezet.

Schrijf ze vrij Om druk te zetten op de werkgevers organiseren Wereldsolidariteit en ACV een briefschrijfactie naar Gap, H&M en Zara. Zij kunnen hun onderaannemers aanzetten om de ontslagen werknemers opnieuw aan te werven. Ook voor de vrijlating van vakbondsleider Sous Chanta organiseren de twee organisaties een briefschrijfactie. Op www.acv-online.be vind je (Engelstalige) modelbrieven die je met toevoeging van je eigen naam kunt versturen. Katrien Vandeveegaete

De bedrijven in kwestie werken in onderaanneming van grote internationale ketens als Gap, H&M en Zara. De Cambodjaanse vakbonden vragen aan de internationale vakbondspartners om mee druk te zetten. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck en algemeen secretaris van Wereldsolidariteit André Kiekens stuurden een officiële brief naar de Cambodjaanse minister van Arbeid en naar de Cambodjaanse werkgeversorganisatie. In die brief vroegen ze dat de ontslagen werknemers opnieuw aan de slag kunnen.

Valse voorwendsels Nog in Cambodja werd ondertussen Sous Chanta gearresteerd. Hij is afgevaardigde voor de lokale vakbond bij

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Voor ons geen carrière in armoede

12

Werk hebben is een belangrijke manier om uit armoede te geraken. Ook voor mensen van een andere origine is dit het geval. Met de campagne ‘Voor ons geen carrière in armoede’ wil Welzijnszorg de

ODE MAERM O M E

TEGEN

n

e k a m e e m Morgen =

armoedeaken. km

onmogelij ebeeck, Luc Cort

er ACV Voorzitt

jnszorg.be

www.welzi

positie van mensen op de arbeidsmarkt versterken. ACV en het Internationaal Comité zijn enkele campagnepartners. Samen klagen ze de wantoestanden op de arbeidsmarkt aan, maar ze stellen ook enkele concrete en haalbare veranderingen voor. Bedrijven die overheidsopdrachten uitvoeren, moeten een diversiteitsbeleid voeren. Werkzoekenden van een andere origine moeten ook een begeleiding naar werk op maat krijgen. Een veilig loket voor werknemers zonder papieren is nodig. En tot slot moet er een Europees minimuminkomen boven de armoedegrens komen voor elk EU-land. Woensdag trok Welzijnszorg naar de Vlaamse regering om de eisen te ondersteunen met meer dan 36 000 memo’s. Of 36 000 mensen die duidelijk zeggen dat armoede moet weggewerkt worden. Volgens Welzijnszorg zijn extra inspanningen nodig om de armoede te stoppen. (K.V.)

Andere postsortering zorgt voor ongerustheid bij personeel Bpost kondigt een grote reorganisatie aan in de postsortering en de verdeelactiviteiten. Vandaag sorteert de postbode zelf in het postkantoor nog heel wat brieven en pakjes. Maar volgens het plan van de directie moet ten laatste over vijf jaar alle regionale post gesorteerd worden. Dat moet gebeuren in vijf grote sorteercentra: Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Charleroi. De nationale sortering zal dan beperkt zijn tot drie sorteercentra: Gent, Brussel en Charleroi. De directie zegt dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Wel zou voor een aantal personeelsleden de plaats van tewerkstelling veranderen. “Deze beslissing heeft ingrijpende gevolgen voor het personeel”, zegt Lieve Vanoverbeke van ACV-Transcom. “Door dit plan verdwijnt een deel van het werk in de kantoren. Er is dus sprake van een verschuiving van de tewerkstelling. Heel wat personeel dat nu lokaal werkt zal dus aan de slag moeten in een van de vijf centra. Natuurlijk heeft dat een invloed: sommigen zullen verder van huis werken, er zullen meer dagdiensten zijn in de uitreiking, de rondes zullen langer worden, in de sortering zal niet meer in een vast ploegenstelsel worden gewerkt enzovoort. Niemand weet waar, hoe, wanneer of in welke omstandigheden en tegen welke vergoeding hij in de komende jaren zijn job zal moeten uito efenen. De onzekerheid knaagt en het gemor op de werkvloer neemt toe. Bovendien is er weinig overleg met de directie. Ze houdt halsstarrig vast aan haar nieuw strategisch plan, weigert elke toegeving en blijft doof voor de verzuchtingen van het personeel. Acties zijn de komende dagen dan ook niet uit te sluiten.” (K.V.)


Uw job, ons werk Wedstrijd www.allesovermijnloon.be

Veerle ‘verdient’ weekend aan zee Veerle Duchou uit Eke-Nazareth, net 53, kreeg een onverwacht extra cadeau op haar verjaardag. Ze kreeg te horen dat ze door het invullen van de loonenenquête op www.allesovermijnloon.be een weekend aan zee gewonnen had. “Ik wist niet eens dat er een wedstrijd aan verbonden was”, reageerde ze aangenaam verrast.

Er werken meer dan 1.000 mensen in het dienstenchequebedrijf. Na een

tijdje werd Veerle syndicaal actief. Samen met een collega zetelt ze in de ondernemingsraad voor het ACV. “De specifieke moeilijkheid in onze sector is dat je door de aard van het werk weinig contact hebt met je collega’s. De zeldzame gemeenschappelijke momenten in een jaar grijp ik dan ook aan om met de collega’s een gesprek te voeren. Zo weten ze wie ik ben en bij wie ze terecht kunnen met (syndicale) vragen.” Veerle is tevreden over haar loon. “Zoals iedereen vind ik natuurlijk dat het altijd iets meer mag zijn, maar je hoort mij zeker niet klagen. Na het invullen

Veerle Duchou vulde de loonenquête in op www.allesovermijnloon.be en won een weekendje aan zee.

ACV neemt actief deel aan Wereld Sociaal Forum in Dakar (6-11 februari)

‘België staat aan de wereldtop van het vakbondswerk’ “Welke job we ook doen, of we al dan niet werk hebben, wat we betalen voor voedsel en andere noodzakelijke producten: niets staat los van wat er in de rest van de wereld gebeurt. De globalisering is alom aanwezig.” Dat zegt Johan Vandenbussche (foto) van ACV Voeding en Diensten. Hij stoomt zich klaar voor het Wereld Sociaal Forum (WSF), dat van 6 tot 11 februari plaatsvindt in de Senegalese hoofdstad Dakar. Het WSF brengt telkens mensen uit vakbonden en andere sociale bewegingen samen uit alle uithoeken van de wereld. Daar gaan ze in debat met elkaar, wisselen ze ervaringen uit en laten ze zien waar organisaties van wakker liggen. Johan zal er voor het eerst bij zijn. “Ik ga ernaartoe met open vizier”, zegt hij. “Ik zal er van dichtbij bekijken hoe Afrikanen omgaan met schrijnende armoede, wat ze er tegen ondernemen en wat de oorzaken zijn. We beperken ons overigens niet tot Senegal. Vooraleer we naar het WSF trekken, brengen we een bezoek aan Guinee, Mauritanië en Togo. Ik trek zelf naar Guinee.”

Hoge sociale bescherming Het thema globalisering staat uiteraard centraal op het WSF. “En wie globalisering zegt, zegt financieel-economische crisis. Die hebben we allemaal aan den lijve ondervonden. Tegelijkertijd heeft het sociale vangnet in ons land meer dan haar nut bewezen. Ik

De loonenquête invullen loont sowieso. Vul ze in op www.allesovermijn loon.be en win net als Veerle een vakantieweekend.

volg onder andere de horeca op in Brugge en omgeving. De Brugse horeca zaken hebben de crisis goed doorstaan. En ik kan je ook zeggen waarom: dankzij onze stevige sociale bescher m i ng – werk loosheid s uitkeringen, tijdelijke werkloosheid, brugpensioen, noem maar op – zijn mensen hier niet plots in de armoede gestort. Ze konden blijven consumeren. Ik heb een dip gezien in de sector in de loop van 2009, maar die is intus-

sen nagenoeg helemaal verteerd. De horeca voelt eigenlijk nauwelijks nog iets van de crisis. In landen zonder of met minder sociale bescherming woedt de crisis nog altijd.”

Moed en zelfopoffering Soms hoor je zeggen dat het WSF veel ruimte laat voor overleg en informatie, maar dat er te weinig echte acties uit voortvloeien. “Dat zou ik niet durven beweren”, reageert Johan. “Elke actie begint door mensen samen te brengen. Dat is in België ook zo. Hoe zouden we nu internationale actie kunnen ondernemen als we elkaar niet eerst leren kennen? België staat aan de wereldtop van het vakbondswerk. Wij willen die kennis en ervaring delen met organisaties uit het Zuiden. Dat kun je alleen maar doen door elkaar te ontmoeten. Het is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Sociale organisaties in Afrika werken in moeilijke omstandigheden, vaak ook met een overheid die weinig ruimte laat om vrij te kunnen werken. Ik kan niet anders dan veel bewondering en respect tonen voor de moed en de zelfopoffering van die mensen. Dat van nabij meemaken zal heel confronterend, maar ook heel inspirerend zijn. Daar ben ik van overtuigd.” Peter Heirman

Moeilijk sociaal overleg met Brusselse regering Bijna 7 000 ambtenaren werken in de administratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vakbonden onderhandelen met de Brusselse regering voor een sectoraal akkoord van 2009-2010. Maar die onderhandelingen zitten muurvast. “Reeds 2 jaar weigert de Brusselse regering aan de minste eis van de syndicale organisaties tegemoet te komen. De reden die steeds wordt aangevoerd slaat ons met verstomming: geen geld. Maar volgens ons heeft de Brusselse regering wel geld, alleen wordt dat meestal verkeerd aangewend”, zegt ACV Openbare Diensten. Uiteindelijk wilden de drie vakbonden toch een sectoraal akkoord 2009-2010 afsluiten met enkel de verhoging van de maaltijdcheque met 1 euro. “Maar de Brusselse regering wil enkel praten over een sectoraal akkoord 2009–2012. Betekent dat dan dat de Brusselse regering pas in januari 2012 de verhoging van 1 euro maaltijdcheque zou toe kennen?”, vraagt ACV zich af. K.V.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Veerle is moeder van vijf kinderen en werkt sinds vijf jaar bij Partena Dienstenchequebedrijf Gent. “Ik heb 24 jaar thuis de zorg voor mijn drie zonen en twee dochters opgenomen. Ik was als lees- en zwemmama ook altijd nauw betrokken bij de schoolse activiteiten. Toen de oudsten de deur uit gingen en de jongste groot genoeg was, besloot ik om halftijds te gaan werken als huishoudhulp. Ik heb verschillende vaste posten in de buurt. Ik maak alle verplaatsingen met de fiets, zomer en winter.”

van de loonenquête stelde ik vast dat ik een fractie onder het gemiddelde loon voor mijn functie zit, maar wij krijgen ook maaltijdcheques en onze verplaatsingskosten worden betaald.”

13


uw job, ons werk Op de werkvloer

De luchthaven

‘Een job om er eens goed in te vliegen’ Alain Mattheessens was altijd al gefascineerd door vliegtuigen. “Mijn vader heeft zijn hele leven op de luchthaven gewerkt. We woonden toen ook in Zaventem, vliegtuigen hoorden bij ons dagelijks leven. In die tijd was het niet zo voor de hand liggend, maar mijn ouders reisden vaak per vliegtuig. Helaas werd niemand van hun kinderen piloot.”

machines te kopen zodat de mensen de zware wielen minder moeten heffen. Wellicht wordt onze vraag op de lange baan geschoven, de directie wil niet zo veel investeringen meer doen.”

Sinds april 1984 kwam de vliegdroom toch een beetje uit. Toen begon Alain bij Sabena Technics, het bedrijf dat instaat voor het onderhoud van de vliegtuigen op de luchthaven. “Ik ben maintenance program agent: alle nieuwe inspecties of eisen die aan de vliegtuigen worden gesteld, bestudeer ik en geef ik door aan de juiste afdeling. Ik moet daarom weten hoe een vliegtuig in elkaar zit om te weten welke vernieuwing voor welk onderdeel nodig is. Inderdaad, dat is wel een grote verantwoordelijkheid, want ik geef het startschot voor andere inspecties en technische veranderingen.”

niet zo goed over ingelicht. We zijn naar de directie gegaan en hebben hen gevraagd of ze aan het personeel de nieuwe organisatie wilden uitleggen. Daarna ging iedereen gewoon aan het werk. Of het een terechte werkonderbreking was? Er is een groot probleem met communicatie. Want zo’n ingreep in het uurrooster met minder ploegenwerk, dat voelen mensen in hun loon. Ook de vakbonden wisten niet dat er een andere werkorganisatie zou komen. Dit komt nu op de ondernemingsraad, en daar kunnen we nog bijsturen. Dat luktomdat we we-

“Ook voor individuele problemen zoeken we naar oplossingen. Met de herstructurering moesten er mensen weg. We volgden de dossiers op, zagen er op toe of alles wel klopte. Ook wanneer er problemen zijn met de syndicale premie, of wanneer iemand loopbaanonderbreking wil nemen, kunnen mensen op ons een beroep doen.”

ten wat er op de werkvloer leeft, we vangen de reacties daarover op.”

herinneren. Het had zo’n impact op de luchthavensector, met heel wat ontslagen tot gevolg. Ook bij ons. De dag dat aangekondigd werd wie moest vertrekken, was één van de ergste uit mijn loopbaan. Iedereen kreeg de opdracht op zijn bureel te wachten op een telefoon. Kreeg je telefoon, dan wist je dat je bij de ontslagen werknemers was. Je kan je voorstellen dat de spanning niet te harden was. Ook ik zat in spanning te wachten. Enkele maanden voordien had ik mijn achillespees gescheurd

Problemen oplossen

Aanslag op Twin Towers “Ik ben al tien jaar délégué. Het faillissement van Sabena en de aanslagen op de Twin Towers zijn twee gebeurtenissen die ik me voor altijd zal

en was ik een maand thuis geweest met ziekenverlof. Je weet nooit of zoiets meespeelt in de beoordeling. De luchtvaartsector is zo gevoelig voor internationale gebeurtenissen. Dat heeft meteen gevolgen: mensen zijn niet meer zeker dat ze hier tot aan hun pensioen kunnen werken.”

Onderhoud in Singapore “Ook de economische crisis voelen we. Alle luchtvaartmaatschappijen proberen geld te besparen. Ook op het onderhoud. Ze besparen niet op wat verplicht is, maar wel op de kosten. Bovendien verbeteren de vliegtuigen steeds, waardoor het langer duurt vooraleer je op onderhoud moet. Vergelijk het met een auto: met nieuwe auto’s rij je ook meer kilometers vooraleer je op onderhoud moet. Tot twee jaar terug deden wij ook het groot onderhoud van de vliegtuigen. Dat betekent dat een vliegtuig hele-

Veilig vliegen “Ik ga nog steeds graag met het vliegtuig op reis, ook al weet ik wat er allemaal mis kan gaan. Sabena Technics heeft een goede reputatie van onderhoud van vliegtuigen, dus ik ben er zeer gerust in. De laatste keer dat ik vloog was er wat condensatie op de vensters. Ik weet dat dat niet erg is. Ik heb het nog niet voorgehad, maar moest de motor ongezonde geluiden maken, ik zou het wel signaleren. Op die tijd heeft de piloot dat ook wel gemerkt natuurlijk. Elke herstelling wordt gecontroleerd en vooraleer het vliegtuig opnieuw passagiers vervoert, doet het eerst een testvlucht.”

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

Vlottend uurrooster

14

“Ik ben délégué voor het ACV-CSC Metea, ik zetel in de ondernemingsraad, het comité en de syndicale delegatie. We zijn nu aan het onderhandelen voor een vlottend uurrooster. Vandaag beginnen we op vaste uren. Maar dat komt niet altijd uit met het openbaar vervoer. Zo is er een collega die elke dag systematisch een half uur te vroeg is, omdat de trein op geen andere uren rijdt. Wanneer we zelf zouden kunnen kiezen wanneer we beginnen, dan is er minder tijdverlies. Daarover onderhandelen we nu met de directie.”

Weten wat leeft “Verder bemiddelen we als vakbond vaak bij de directie. Onlangs was er een kleine werkonderbreking. Er zou een nieuwe manier van werken komen, maar de mensen waren hier

Meer wielen “Ook in de afdeling landing, wheels and breaks (wielen en remmen, kv) gaan ze de werkorganisatie veranderen. Vanaf nu moeten er tien wielen per dag buiten geraken. Dat lukt als de werkwijze wordt aangepast. Daardoor zou er tijdswinst zijn. Ook voor de mensen zou het werk makkelijker worden. Met de vakbond koppelden we er meteen de vraag aan om hef-

maal uit elkaar wordt gehaald en elk onderdeel nagekeken wordt. Voor SN Brussels gebeurt dit nu in Singapore of in Ierland. Als vakbond staan we hier machteloos tegenover. Maar we proberen wel een maximum aan tewerkstelling bij ons te houden.” Katrien Vandeveegaete


Vakantie in eigen land

‘Het goede leven is de grootste troef van Vlaanderen’ We zoeken onze ultieme vakantiebestemming in brochures met wuivende palmbomen, sneeuwwitte skihellingen en tropische regenwouden. De mooiste vakantieparel ligt nochtans niet op de bodem van het Titicaca-meer of de Atlantische Oceaan maar vlak onder onze neus: ons eigen land, onze eigen regio. Althans volgens Peter De Wilde, administrateur-generaal (zeg maar: grote baas) van Toerisme Vlaanderen.

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 28 JANUARI 2011 |

De vakantiegangers weten dat ook: dicht bij huis met verlof gaan wordt de laatste jaren opnieuw populairder. “2009 was een moeilijk jaar voor het toerisme in heel Europa”, weet Peter De Wilde. “In dat jaar heeft het binnenlandse toerisme ons rechtgehouden. Er kwamen minder buitenlanders naar Vlaanderen, maar dat werd goedgemaakt door het toerisme in eigen land. Door de crisis begonnen mensen zich af te vragen: ‘Gaan we nog genoeg geld overhouden om op vakantie te gaan?’ In plaats van twee weken naar Spanje te gaan, kiezen ze dan voor twee weken naar de zee.”

20

Welke bestemmingen en activiteiten zijn het populairst dicht bij huis? “Vooral de dagattracties hebben geprofiteerd van de twijfels tijdens de crisis. Kijk maar naar de Zoo van Antwerpen, 2009 was voor hen een topjaar. Ook de zee was een topper. En de attractieparken overal in Vlaanderen blijven populair als daguitstap. Trips naar onze steden zitten in de lift. Die zijn niet alleen bij goed weer interessant. Kijk maar naar bijvoorbeeld Brugge, daar organiseren ze een winterfestival met ijssculpturen en er loopt momenteel een grote tentoonstelling.”

Waarom zouden we in Vlaanderen blijven voor vakantie? “We hebben om te beginnen een heel veilige regio, zonder vulkaanuitbarstingen of aardbevingen. Daar staan we niet altijd bij stil, maar het is wel belangrijk als je met vakantie wil gaan. We hebben geen uitgestrekte natuurlijke ongereptheid zoals in Zwitserland of Azië, maar wel een prachtig uitgebouwd fietsnetwerk in de natuur. Ons fietsknooppuntennetwerk is zelfs beter uitgebouwd dan de fietspaden in Nederland, dat zich toch als het fietsland bij uitstek profileert. Bovendien blijven er bij ons heel veel mooie dingen te ontdekken. Dat kunnen nog onbekende plekjes zijn, maar evengoed klassiekers als Manneken Pis of garnalen gaan vissen aan de kust.”

Wat zijn onze grootste troeven als vakantieregio? “We hebben te vaak een beeld van Vlaanderen als saaie, regenachtige, onvriendelijke regio. Aan het weer kunnen we niks doen, maar voor de rest heeft Vlaanderen zoveel te bieden. Onze grootste troef is wat je ‘het goede leven’ kan noemen. Nergens ter wereld is er zo’n groot aanbod aan goede restaurants. Je moet al veel moeite doen om géén plek te vinden waar je goed kan eten. Onbekend maakt ook onbemind: Vlaanderen heeft veel verborgen schatten. Je ziet tegenwoordig een opbod van verre vakantiebestemmingen: ‘Ik ben gaan surfen naar de Fijieilanden, en jij?’ We denken dat we onze eigen regio kennen, maar er blijft heel veel te ontdekken.”

Welke andere redenen hebben mensen nog om dicht bij huis op vakantie te gaan? “Vlaanderen voelt voor veel mensen zo vertrouwd aan. Als je bijvoorbeeld ziek bent en naar de dokter moet, voelt het systeem van de gezondheidszorg vertrouwd aan. Ook gezellig samen-

zijn is een belangrijke reden om het niet te ver te gaan zoeken. Die groep vakantiegangers noemen we de delers: ze willen vooral een plezierige vakantie doorbrengen samen met familie of vrienden. Met de vereniging of met de familie een weekendje weg naar zee, of kerstmis gaan vieren in een chalettje in de Ardennen: vakantie in een veilige maar toch ontspannende omgeving. ” Lieve Van den Bulck Op zoek naar vakantie-ideeën dicht bij huis, in België of onze buurlanden? Vrijetijdsvereniging Pasar heeft zeker iets voor jou in huis. Of je nu wil gaan kamperen aan onze kust, citytrippen in Charleroi of wandelen in het Waasland. Ontdek het Pasar-reisaanbod voor 2011 op www.pasar.be of bel naar 02 246 36 63 (wandel-, fiets- en cultuurvakanties) of 02 246 36 67 (kampeervakanties). e bon krijg Met onderstaand egang tot to je alvast gratis in Brussel n alo ies nt ka het Va i). (3-7 februar

GRATIS TOEGANG GRATIS TOEGANG Aangeboden door Visie Geldig iedere dag van 10u tot 18u

Aangeboden door Visie Geldig iedere dag van 10u tot 18u

03- 07|02|2011

03- 07|02|2011

Gratis toegang voor 1 persoon (waarde € 8)

Gratis toegang voor 1 persoon (waarde € 8)

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdred.: Katrien Vandeveegaete • Redactie: 100105-bon-170x60visie-NL.indd 1 22/12/10 14:29 Peter Heirman, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • pers@acw.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (15-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaamse regering i.v.m. papierrecuperatie.

ACW VISIE 2011 NR. 03  

ACW VISIE 2011 NR. 03

ACW VISIE 2011 NR. 03  

ACW VISIE 2011 NR. 03

Advertisement