Page 1

se LEDENBLAD - JG. 67 - VISIE NR.

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000

29

VRIJDAG 28 OKTOBER 2011

Derde opvangcrisis in de maak

Asielzoekers straks opnieuw in de vrieskou De dagen korten, de temperatuur daalt en binnenkort overnachten asielzoekers opnieuw op straat in de kou. Onaanvaardbaar, vinden Vluchtelingwerk Vlaanderen en haar partnerorganisaties. Samen trokken zij naar het federale parlement om de opvangcrisis aan de kaak te stellen. Ook het ACW vindt dat het zo niet verder kan. Sinds de nieuwe opvangwet van 2007 krijgen asielzoekers niet langer financiële steun van het OCMW, maar hebben zij wel recht op opvang (bed, bad, brood) en begeleiding. Die wetswij-

ziging zette druk op de ketel, want het opvangnetwerk raakte al snel verzadigd. Vluchtelingen belandden daardoor op straat.

De twee voorbije winters In de winter van 2009 trokken verschillende sociale organisaties aan de alarmbel. De overheid bracht daarom asielzoekers onder in hotels en deed een oproep aan de burgers om mensen op te vangen. In de winter van 2010 deed zich opnieuw een humanitaire crisis voor. Honderden mensen brachten de nacht door in de vrieskou. Het Belgische leger stelde toen enkele kazernes ter beschikking van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers.

Nieuwe opvangcrisis Vandaag, met de winter voor de deur, dreigt er een nieuwe opvangcrisis. Daarom voerde een brede coalitie van middenveld- en mensenrechtenorganisaties actie op woensdag 19 oktober. In de – dit keer kunstmatig opgewekte - dwarrelende sneeuw vroeg zij aan de politici om niet te wachten tot het echt sneeuwt om de crisis aan te pakken. Ook Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, was daarbij.

Jullie verwachten voor de derde winter op rij een opvangcrisis. Hoe is dat mogelijk in een welvarend land als België? Els Keytsman: “De opvangcrisis sleept inderdaad

Lisa Develtere

Lees verder pag. 2

Verkeersplatforms voeren actie: "Waar trek je de lijn?"

www.acw.be

4

Baarmoederhalskanker, maak er geen taboe van

www.groeparco.be

6 www.cm.be

‘Leermentor op de werkvloer besteedt expliciete aandacht aan vorming’

10

www.acv-online.be


GOVAKA-reizen

Vervolg van pag. 1

Kerstbedevaart naar Lourdes 23-27 december Vanaf 624 euro TGV van Brussel tot Bordeaux en verder met de autocar tot Lourdes Volpension. Pastorale begeleiding en reisbegeleiding inclusief. Meer info en inschrijven: Govaka (lic. A5417), kwb op vakantie, Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel, 02 246 5 246, info@govaka.be,www.govaka.be

OKRA-reizen Trefpunt 55+ SHARM EL SHEIKH (Egypte) 12-26 januari 2012 15-daags verblijf in hotel Sonesta Club 4,5* in all inclusive voor 915 euro, geen toeslag voor éénpersoonskamer. AUSSOIS van 11 tot 18 februari 2012 Achtdaagse busreis naar het Intersoc-hotel Chalet l’Oërine all inclusive, voor 752 euro. Gratis wijn bij eten, geen kinderclubs, extra verwennerij. OKRA-wandelgidsen. 15 euro korting voor CM-leden. Annulatieverzekering en OKRAreisleider zijn inbegrepen. Programma en bestelbon: www.okra.be, via activiteiten en reizen. Info & inschrijven vanaf 3 november (niet op vrijdag) bij Lucie 02/246.39.44 of lucie.vanhemelrijk@okra.be Gents Milieufront, ACV Gent-Eeklo en De Centrale presenteren:

Ecologisch filmfestival ‘De Groene Loper’ 5-10 november Ham 72, Gent 4 euro per filmavond 2 euro in voorverkoop en voor leden ACV (op vertoon van lidkaart aan de inkom). Meer info: www.groeneloper.be, Jan Maertens: 0478 56 58 31

visie

e

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

www.voorleesweek.be

2

Voorlezen op school, in de kinderopvang of voor het slapengaan, da’s voor kinderen vaak het leukste moment van de dag. Tijdens de Voorleesweek van 18 tot 27 november wil de Stichting Lezen zoveel mogelijk volwassenen aanmoedigen om voor te lezen, aan kleine en grote kinderen. Laat kinderen aan je lippen hangen met de avonturen van Pippi Langkous, Pluk van de Petteflet, Geronimo Stilton of andere boekenhelden. Vorig jaar namen er in totaal meer dan 110.000 kinderen en voorlezers deel aan de week! Registreer je dus als ouder, klas of vereniging op de site. Je vindt er ook toffe voorleesen boekentips.

al drie jaar aan en zette tot nu toe meer dan 10 000 asielzoekers op straat. Het probleem wordt uiteraard heel zichtbaar tijdens de winter, maar ook tijdens de rest van het jaar vangen asielzoekers bot bij Fedasil. Het probleem is dat de overheid sinds de opvangwet van 2007 te weinig inspanningen heeft geleverd om opvangplaatsen te creëren. Met slechte maatregelen zoals hotelopvang heeft men geprobeerd om de crisis te bedwingen. Bij de burgers leeft misschien het beeld dat asielzoekers in luxueuze hotels logeerden. Ik kan je verzekeren dat dit niet zo was en dat de situatie verre van ideaal was.”

centra. Ook stimuleert de overheid gemeenten om een lokaal opvanginitiatief in te richten. Verschillende gemeenten zijn ingegaan op dat verzoek, maar helaas zijn er nog veel gemeenten die aarzelen. Daarom hameren wij er nu op dat de overheid voldoende noodopvang inricht, zodat asielzoekers niet in de kou staan de komende winter.”

ter de rug hebben en voor een vermoeiende asielprocedure staan. De overheid moet echt dringend werk maken van een oplossing.”

Heeft de overheid nog geen actie ondernomen? “Jawel, zij heeft intussen extra personeel aangeworven om de asielaanvragen te onderzoeken. Daardoor versnelt de asielprocedure en komen er vlugger plaatsen vrij in de opvang-

Leen Grevendonck

Zijn jullie een tegenstander van de opvangwet van 2007? “Nee, op zich is dat een goede wet. De wet erkent dat asielzoekers recht hebben op een bed, bad en brood, en begeleiding op juridisch, sociaal en medisch vlak. Maar de overheid moet die belofte dan ook nakomen. Het is onmenselijk dat asielzoekers op straat belanden, zonder begeleiding. Het gaat hier om mensen die in hun thuisland vaak bedreigd werden, die een gevaarlijke vlucht ach-

Het verhaal van Hayatulla (Afghanistan) Hayatulla, zijn vrouw Nadia en hun eenjarig zoontje Amir verblijven al een maand in België. Het gezin is gevlucht uit Afghanistan, omdat het er voor hen niet meer veilig was. Hayatulla: “Fedasil vertelde ons dat er geen plaats meer was in het opvangnetwerk en stuurde ons de straat op. Meestal brengen wij de nacht door in het Brusselse Maximiliaanpark. Soms krijgen we een

slaapplaats bij de daklozenorganisatie Samu Social. Omwille van Amir konden we daar al een paar nachten doorbrengen. Mijn gezin en ik hebben het heel zwaar, we zijn al SUD VISIE 27_Opmaak 1 12-05-11 13:59 Pagina 1 enkele dagen ziek en zien het niet meer zitten. De schoentjes van mijn zoon zijn te klein, maar we hebben geen geld om nieuwe te kopen. Sudoku 27 We hebben het gevoel dat we een probleem zijn voor België.” Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9

Sudoku 27

ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfe 1 tot en met 9 ingevuld worden. In elk vierkantje van 3x3 vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden.

Stuur de oplossing van deze sudoku (een getal van 3 cijfers) naar Visie, Sudoku 27, Postbus 20, 1031 Brussel. Doe dit vóór 7 november 2011. De tien winnaars worden bekendgemaakt bij Sudoku 98. Graag postzegel bijvoegen ter waarde van 0,61 euro (niet vastkleven a.u.b.). Naam en adres vermelden. Vergeet niet je voorkeur aan te duiden.

9

Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. En in elk vierkantje moeten ook de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Elk cijfer mag per rij en per vierkantje slechts 1 keer voorkomen. Als oplossing stuur je het getal met de drie cijfers uit de vakjes A, B en C op.

Volgende boeken te winnen (onderstreep je voorkeur): 200 plekken die je echt gezien moet hebben: Gent (Lannoo) /500 cupcakes / Het oneindige plan (Isabel Allende) / Het weerboekje (S. Dunlop) / Harry Potter en de steen der wijzen (J.K. Rowling)

Oplossing sudoku 25: 564

6 5 1 4

1 8

5 7 1 5 3 4 9 6 7 8 4 5 6 1 B 2 8 3 1 3 9 7 8 4 C 3

Hoe los je een sudoku op?

Winnaars sudoku 25 A. Van Molle - Swennen, Middelkerke; Katrien Wemaere, Poperinge; Anita Hellemans, Brecht; Rosette De Bondt, Merchtem; Aline Bontenakel, Borgerhout; Anna Clauwaert, Anzegem; Arseen Lefebre, Meulebeke; Leopold Van Gestel, Geel; Lutgart Grootjans- Henckens, Outgaarden; Lutgard Lambrecht, Sint Kruis.

2 7 5

A

Oplossing A B C 3 9 8 6 1 4 2 5

2 1 6 7 3 5 8 4

7 4 5 8 9 2 6 3

5 3 1 9 6 8 7 2

9 6 4 2 5 7 3 1

8 7 2 1 4 3 5 9

1 8 3 5 7 9 4 6

4 2 9 3 8 6 1 7

6 5 7 4 2 1 9 8


Zonder chauffage Een man op de bus. “Koud vandaag, hé?” Hij steekt zijn hand even op bij het afstappen. Een broer of zus belt, zomaar. “Hoe is ’t met u?” Een spontane, troostende hand op de schouder van iemand die zijn verdriet niet meer de baas kan. “Het komt wel weer goed.” Een rode Peugeot stopt op een drukke steenweg, om een bende fluovestjes met kinderen erin te laten oversteken. “Dank u, mevrouw!” Zwaaiende handjes.

Verkeersplatforms voeren actie tegen foutparkeren ‘Waar trek je de lijn?’ Onder deze slogan lanceerde het Verkeersplatform van Dilbeek maandag de actie tegen foutparkeren. De vierde klas van de Dilbeekse Sint-Alenaschool droeg haar steentje bij en deelde kleurige flyers uit aan de schoolpoort. “Het is hier nogal wild rondom de school, zeker op woensdag, want dan is het ook markt”, getuigen de jonge actievoerders Michiel en Timon. “Ouders die hun kinderen komen ophalen staan vaak stil op de bushalte of op plaatsen waar ze voetgangers of fietsers hinderen. Maar ze staan niet stil bij de gevolgen”, bevestigt Robert Rens, voorzitter van het Verkeersplatform in Dilbeek.

In Vlaanderen zijn er 16 Verkeersplatforms actief. Een Verkeersplatform is een unieke samenwerking tussen de verenigingen, scholen, gemeentebesturen en inwoners steken. Ze steken de koppen bijeen om de verkeersveiligheid en de mobiliteit in hun gemeente te verbeteren. In Dilbeek werken vertegenwoordigers van de verschillende associaties met politieke partijen samen met de leerkracht en de leerlingen van het vierde leerjaar, de schooldirecteur, de politie, vrijwilligers van het Verkeersplatform, de preventieambtenaar van de gemeente (de ontwerper van de flyer, de creatieve geest achter de actie). Alle neuzen wezen in dezelfde richting. “Het Verkeersplatform van Dilbeek bestaat 2 jaar”, zegt Robert Rens. “We zijn onze werking gestart met een enquête, waarin we de inwoners van Dilbeek vragen stelden over de verkeerssituatie in hun leefomgeving. Overdreven snelheid, sluipverkeer, foutparkeren, onvoldoende onderhouden voeten fietspaden: dat waren de meest prangende problemen.

Op basis daarvan hebben we een inbreng kunnen doen in het nieuwe mobiliteitsplan van de gemeente.” De actie ‘Waar trek je de lijn?’ toont aan dat je ook op een speelse manier het gedrag van mensen kan beïnvloeden. De kinderen van het vierde leerjaar zullen voortaanalvast protesteren als mama en papa de auto fout willen parkeren. Niet alleen in Dilbeek zal dat zo zijn, binnenkort wordt ook in Grimbergen en Tervuren actie gevoerd. Vind ook jij een leefbare verkeerssituatie belangrijk in de gemeente waar je woont? Misschien kan je een plaatselijk Verkeersplatform mee opstarten? Met al je vragen kan je terecht bij de koepel van de Verkeersplatforms. Griet Verhoeyen Meer info Paul Hermans 02 557 87 68 of Tomas Borremans 02 557 87 67 www.verkeersplatforms .be

Een treinbegeleider met een warme stem. “Het personeel op deze trein wenst u nog een zeer aangename dag verder.” Oprecht, dat hoor ik. Een zondags bezoek aan moeder of grootmoeder. Je favoriete kostje van vroeger op de tafel van vroeger. “Niet te veel eten, er is subiet nog taart en koffie.” De madam van de kruidenier: “Da zal ’t zijn, m’n engeltje?” Een kind van 8 vliegt op me af en begroet me met een bijna wurgende knuffel. We zijn niet eens familie. Een compliment van een volslagen onbekende. “Schone laarzen, mevrouw. Waar hebt u die gevonden?” Iemand die in je ogen kijkt. “Ik hou van u.” Of “Je t’ aime”, “I love you”, “Seni seviyorum” of “Wo aì ni”. Een plotse herinnering aan iemand die je graag hebt gezien. “Weet je nog, toen…?” Een tienermeisje op straat kijkt. Ze aarzelt, maar lacht toch terug. Lief. Het wordt kouder buiten. Maar mogelijkheden genoeg om de wereld zelf wat op te warmen. Zonder chauffage.

Lieve Van den Bulck

| ACW NIEUWS | Algemeen | 28 oktober 2011 |

‘Waar trek je de lijn?’

3


Groep ARCO

Het verhaal achter de Europese schuldencrisis en de crisis bij Dexia Groep De crisis bij Dexia Groep roept heel wat vragen op bij het publiek en zeker bij de coöperatieve aandeelhouders van Groep Arco. Hieronder vind je de meest gestelde vragen en een op dit ogenblijk zo helder mogelijk antwoord. Groep Arco heeft in Dexia Groep geloofd. Waarom? In 2001 stapte Groep Arco met de coöperatieve bank BACOB in in Dexia Groep. Bij alle deskundigen heerste de overtuiging dat schaalvergroting in de banksector onvermijdelijk was. Bovendien kon Groep Arco zich vinden in de dubbele missie van Dexia Bank België: enzerzijds bankieren voor gezinnen en anderzijds lokale overheden en de socialprofitsector financieren. Ook voor het personeel van BACOB was dit toen de beste optie.

| ARCO NIEUWS | Algemeen | 28 oktober 2011 |

Dexia Groep was in 2001 reeds een Frans-Belgisch verhaal door de fusie van het Gemeentekrediet met Crédit local de France. Een fusie die door gezaghebbende commentatoren op applaus was onthaald. Niemand die zich tot 2007 vragen stelde bij het model om overheden in heel Europa te financieren. Integendeel, dat was nodig, nuttig en bijzonder veilig. Vandaar dat Dexia Groep, waarvan Groep Arco aandeelhouder is, diverse entiteiten had in een brede waaier aan landen. Eén van de voornaamste entiteiten was Dexia Bank België. Deze Belgische bank was van dag één en is tot nu een stevige bank met vier miljoen klanten, waarvan de coöperatieve spaarders van groep Arco tot de meest trouwe behoren.

4

Wat is de link tussen de Griekse schuldencrisis en de bankencrisis? Dexia Groep werd tijdens de bankencrisis van 2008 reeds een eerste keer gered door de Belgische en de Franse staat. Ook de bestaande aandeelhouders, namelijk Gemeentelijke Holding, Ethias, Groep Arco en de Franse staatsholding CDC deden mee aan deze reddingsoperatie.

Dexia Groep heeft tussen 2008 en 2010 op uitdrukkelijke vraag van Europa reeds grote inspanningen geleverd om af te slanken. En dan, een jaar geleden, barstte de Griekse schuldencrisis uit. Het Dexiaaandeel was toen al flink gedaald. Maar de bankencrisis kreeg er de crisis van de overheidsschulden bij. Dexia, dat nu eenmaal overheden financiert, kreeg lagere ratings en onmiddellijk beschikbaar geld werd een probleem. In mei 2011 kondigden Mariani en Dehaene aan dat Dexia Groep grote delen van haar beleggingsportefeuilles versneld zou verkopen, onder andere de rest van de zieke, Amerikaanse hypotheekkredieten. 4 miljard euro verlies werd in de boeken opgetekend. In de zomer werd het slecht weer echt onweer. De eurozone was in volle crisis met alle gevolgen van dien voor de financiële sector. Banken wantrouwden elkaar opnieuw en gaven met steeds grotere tegenzin nog korte­ termijnleningen aan elkaar. Dexia Groep, die voor namelijk lange­ termijnbehoeften van overheden financiert, werd daar opnieuw het slachtoffer van. Welke rol nam Groep Arco op tijdens de crisisperiode bij Dexia Groep? De raad van bestuur van Dexia Groep bestaat voor de helft uit Franse bestuurders en voor de helft uit Belgische bestuurders. Groep Arco heeft 2 mandaten op de 18. De voorbije jaren hebben de bestuurders van Groep Arco keer op keer vragen gesteld op de raden van bestuur: waarom werden er zoveel risico’s genomen in de Verenigde Staten? Waarom werd de bank in Israël niet verkocht? Waarom

werd niet gestopt met de campagnes voor leningen aan ouders om schoolkosten te betalen? Waarom werd er geen rem gezet op de middelen die vanuit België naar Frankrijk vloeiden om daar de kapitaalsbehoeften in te lossen? Groep Arco stelde trouwens al enkele jaren geleden ingrepen voor om Dexia Bank België veilig te stellen. Waarom werd Dexia Groep nu opgesplitst? Als gevolg van de aanslepende Griekse crisis aasden de speculanten sinds eind 2010 op steeds lagere koersen van het Dexia-aandeel om er nadien veel geld mee te kunnen verdienen. De waarde van het Dexia-aandeel verdampte. Er moest dus iets gebeuren. Begin oktober meldde de leiding van Dexia dat ze een splitsingsscenario zou onderzoeken. De dagen erna was er grote onrust bij de spaarders van Dexia Bank België. Het weekend erop nam de Belgische staat Dexia Bank België over voor 4 miljard euro. Vandaag weten we dat Dexia Bank België in de handen van de Belgische staat een stevige bank is. Groep Arco is ervan overtuigd dat Dexia Bank België haar dubbele missie moet behouden: gezinsbankieren en bankieren voor lokale overheden en social profit.

sche, de Franse en de Luxemburgse staat geven 90 miljard euro staatswaarborg voor de verdere financiering van Dexia nv. Groep Arco blijft aandeelhouder van deze restbank. Hoe zit het nu met de garantie voor Arco-aandeelhouders? Reeds in 2008 stelde de federale regering dat er een staatgarantie moest komen voor de particuliere coöperatieve spaarders van Groep Arco. Coöperatieve spaarders van Groep Arco zijn immers geen aandeelhouders van Dexia Groep, geen speculanten. Zij hebben slechts recht op een beperkt dividend en kunnen nooit een meerwaarde realiseren. In april 2009 kwam er een wettelijke basis voor de garantie. Ondertussen is de staatsgarantie voor de particuliere coöperatieve spaarders van Groep Arco door de federale regering beslist. Welke toekomst gaan we tegemoet? De bestuursinstanties van Groep Arco analyseren volop de financiële situatie die begin oktober ontstaan is na de beslissingen van de Belgische en de Franse staat en van de raad van bestuur van Dexia nv. Groep Arco spreekt met alle betrokkenen met slechts één iets in het achterhoofd: de belangen van de coöperateurs.

Blijft Groep Arco aandeelhouder van Dexia Groep? De Belgische staat nam Dexia Bank België over van Dexia Groep. Frankrijk neemt enkele Franse delen mee in een eigen Frans project. Daarnaast blijft er natuurlijk nog heel veel over in de zogenaamde restbank Dexia nv: de Luxemburgse bank, de Turkse bank en een grote portefeuille van vooral overheidsobligaties en leningen aan lokale overheden. De Belgi-

Garantieregeling particuliere coöperanten Particuliere coöperanten van Arcopar, Arcoplus en Arcofin kunnen voor meer informatie over de garantieregeling voor coöperatieve aandelen terecht op: het gratis telefoonnummer van het Dexia-contactcenter: 0800 94 306 of op de website www.groeparco.be.


Guy Puttemans

CM-Visie

Maar hoe leg je het uit aan je dochter?

Baarmoederhalskanker, maak er geen taboe van

Jaarlijks krijgen in ons land 700 vrouwen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben. Bij een vroege diagnose vergroot de kans op genezing zeer sterk, maar toch sterven er alleen in Vlaanderen elk jaar 100 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Vaccin Grote boosdoener is het Humaan Papillomavirus (HPV). Enkele types van dat virus kunnen bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Al enkele jaren bestaat er een vaccin dat bescherming biedt tegen sommige gevaarlijke varianten. Omdat HPV overgedragen wordt via seksueel contact, is het belangrijk dat meisjes de inenting krijgen voor ze de eerste keer naar bed gaan. De Vlaamse overheid biedt het vaccin gratis aan voor leerlingen in het eerste middelbaar. Die kunnen daarvoor naar de huisarts, maar heel vaak zijn het de centra voor leerlingenbegeleiding die het vaccin toedienen. “Dit is helemaal anders dan een spuitje tegen kinkhoest of mazelen”, weet An Victoir, psychologe bij de vrije centra voor leerlingenbegeleiding (VCLB). “HPV loop je op door - onbeschermd - te vrijen. Wil je aan een meisje van twaalf uitleggen waarom het vaccin be-

langrijk is, dan moet je het ook over seks en relaties hebben. In sommige gezinnen is dat onderwerp nog altijd taboe.”

Kleuterklas en ooievaar Neen, baby’s komen niet met de ooievaar. De tijd dat kinderen daar van overtuigd waren, ligt ver achter ons. “Toch merken wij op ouderavonden dat seksuele opvoeding binnen het gezin niet altijd voor de hand ligt”, gaat An Victoir verder. “‘Mijn twaalfjarige dochter is nog lang niet aan seks toe’, krijgen we te horen.” Het kan vreemd klinken, maar seksuele opvoeding begint al in de kleuterklas. “Kleuters leren hun eigen lichaam kennen en zij vragen zich af waar baby’s vandaan komen”, verduidelijkt Trees Ameloot, arts bij het VCLB. “Je moet aan een vierjarige niet dezelfde uitleg geven als aan een twaalfjarige, maar met het ooievaarverhaal moet je ook niet meer afkomen. Benader kinderen op hun niveau.”

Seksuele opvoeding in de lagere school De klassieke seksuele voorlichting krijgen kinderen in het vijfde of zesde leerjaar van hun leerkracht of het CLB. An Victoir: “Maar kinderen horen natuurlijk veel vroeger stukken van het verhaal. Dat

kan via klasgenootjes zijn, maar ook per toeval. Je moet als achtjarige eens op zoek gaan naar informatie over je kat en op Google het woord ‘poesje’ intikken. Je krijgt ongetwijfeld zaken te zien die niet voor jouw ogen bestemd zijn.” “Ga als ouder of leerkracht het onderwerp niet uit de weg”, vult Trees Ameloot aan. “Als je zoontje van negen je komt vragen wat een condoom is, antwoord dan niet dat hij daar nog te jong voor is.”

kanker niet alleen tot leerlingen. “Sowieso hebben wij toestemming van de ouders nodig om het vaccin toe te dienen. Een infoavond of een infobrief kunnen de aanleiding zijn om met je dochter een gesprek aan te gaan over voorbehoedsmiddelen. Je moet daar geen schrik voor hebben. Je dochter weet heus meer dan je denkt.” Dieter Herregodts

Naar de middelbare school Dit is het moment waarop je aan je dochter moet uitleggen waarom zij een spuitje moet krijgen tegen baarmoederhalskanker. “Het blijft nodig om alles goed te kaderen. Ouders en leerkrachten spelen op die leeftijd nog altijd een belangrijke rol in de seksuele opvoeding.” Daarom richt het CLB zich met zijn informatie over baarmoederhals-

De folders ‘Vaccineren tegen baarmoederhalskanker’ en ‘Baar moederhalskanker. Tijdig opsporen’ zijn gratis te verkrijgen bij de dienst Gezondheidspromotie van je regionale ziekenfonds. Je kunt ze ook downloaden of bestellen via www.cm.be (Actualiteit en publicaties).

Drie inspuitingen terugbetaald Meisjes uit het eerste middelbaar kunnen zich gratis laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker via het CLB of de huisarts. In het laatste geval betaal je wel voor de raadpleging. Voor meisjes tussen 12 en 18 jaar die zich in het eerste middelbaar niet hebben laten vaccineren, betaalt de ziekteverzekering de vaccins Gardasil en Cervarix grotendeels terug (na aankoop in de apotheek op voorschrift). Per dosis - de vaccinatie telt drie inspuitingen - betaal je nog 11 euro.

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

83 procent van de meisjes uit het eerste middelbaar heeft zich laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Dat kan sinds vorig schooljaar gratis via de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Maar hoe leg je aan je dochter van 12 jaar uit waarom dat moet voor haar eerste seksuele contact?

An Victoir (l.) en Trees Ameloot: “Benader kinderen op hun niveau.”

5


Wanneer kunnen meisjes zich gratis laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker? Je vindt de oplossing in deze CM-Visie. Stuur je antwoord voor 11 november op een gele briefkaart naar Persdienst LCM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail naar zoekenwin. visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: het boek ‘Weg naar Compostela’ van Arnout Hauben en Steven Crombez (indrukken tijdens een pelgrimstocht van Schaarbeek naar Compostela), uitg. Lannoo of het boek ‘Speechen als Obama’ van Carl Van de Velde (tips om vlot te spreken voor een groep en voor het schrijven van een boeiende speech), uitg. Houtekiet. Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot. Oplossing opgave CM-Visie nr. 27 Mensen die zorg nodig hebben, kunnen terecht in de Pupiter. Winnaars Tine De Clercq (Maldegem), Kathleen De Ruyck (Zingem), Emiel Nevelsteen (Oevel), Jef Van de Water (Viersel) en Ivo Van Noyen (Kontich).

Wegwijs

Recht op inkomensgarantie voor ouderen? De Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) is een sociale bijstandsuitkering voor mensen zonder of met een laag pensioen. De Rijksdienst voor Pensioenen onderzoekt in sommige gevallen zelf wie er recht op heeft. De IGO wordt toegekend na een grondig onderzoek van de bestaansmiddelen. Sinds juni 2001 vervangt de IGO het oude stelsel van Gewaarborgd Inkomen voor Bejaarden (GIB). Sommige mensen krijgen nog altijd het GIB omdat dit voordeliger voor hen is. De IGO bedraagt momenteel maximaal 953,30 euro per maand voor wie alleen woont en 635,53 euro voor samenwonenden. Bij onderzoek naar het inkomen wordt onder meer rekening gehouden met het pensioen en het bezit van een eigen woning. Om aanspraak te maken op de IGO moet men bovendien 65 jaar zijn, de Belgische nationaliteit bezitten (of gelijkgesteld) en in België verblijven.

tijdsvoorwaarden voldoen en de totale inkomsten moeten onder een bepaalde grens blijven. Een automatisch onderzoek vindt plaats als men: • een pensioenaanvraag indient bij een Belgische verplichte pensioenregeling; • een pensioen ontvangt als werknemer of als zelfstandige, ook indien het vervroegd werd toegekend; • een tegemoetkoming aan gehandicapten ontvangt; • het bestaansminimum ontvangt.

zal de RVP zelf onderzoeken of je recht hebt op de IGO. Indien dat zo is, wordt die met terugwerkende kracht toegekend. Men gaat terug tot juni 2001. Ook wanneer je meer dan 65 jaar bent en denkt recht te hebben op de IGO, kan het nuttig zijn een aanvraag in te dienen. Bijvoorbeeld omdat je inkomens- of gezinssituatie gewijzigd is of wanneer je een laag pensioen ontvangt.

Sinds kort is er ook een automatisch onderzoek voor personen die met vervroegd pensioen gingen. Wanneer je bijvoorbeeld op vervroegd pensioen ging en nu 67 jaar bent, dan

Meer informatie bij de CM-Pensioendienst bij je regionale ziekenfonds of bij de nationale pensioendienst OKRA-CM op tel. 02 246 44 45. Jürgen Doom

Zoek en Win

Aanvraag indienen?

Werken en toch op vakantie

Intersoc-enjoy: wintersport vanaf 504 euro | CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

Skiën of snowboarden en plezier maken. Meer heb je tijdens deze vakantie niet aan je hoofd. Je verblijft in volpension in een hotel op de piste met een levendige après-ski. Vanaf 504 euro per persoon kun je een week mee op de latten, skipas en materiaal inbegrepen. Jeneverrodelen, een sneeuwbarbecue,... opwarmers genoeg voor een avondje op de dansvloer met live DJ-sets met een bekende DJ.

6

Info, prijzen en reservaties: www.intersoc-enjoy.be of via 070 233 119.

In Valmeinier zijn we al aan de vierde editie toe. Door het grote succes van de afgelopen jaren, kun je nu ook in La Plagne terecht voor deze week feest, sneeuw en fun. Van 28 januari tot 4 februari verwachten we je in het 225 km grote skigebied van La Grande Plagne. Van 4 tot 11 februari is het de beurt aan de pistes van Galibier-Thabor in Valmeinier. Met onze royal class bus (toeslag 125 euro) reis je in alle comfort naar je bestemming.

Intersoc-enjoy

Intersoc zoekt contractuele onderhoudsmedewerkers voor deze winter in de Franse Alpen! Verantwoordelijke onderhoud Je geeft leiding aan de onderhoudsploeg. Taken: bedden opmaken en dagelijks poetsen van de gastenkamers + sanitair, poetsen van de gemeenschapsruimten (gangen, toiletten,...). Medewerker lingerie Wassen en strijken van schorten, handdoeken, de werkkledij en de persoonlijke kledij van de medewerkers, verstelwerk. Is dit iets voor jou en ben je deze winter beschikbaar (december tot april), aarzel dan niet en stuur je cv vóór 18 november naar sollicitatie@intersoc.be. Meer informatie op www.intersocwerkvakanties.be

Lic. 7013 - A5654

Neem ook deel aan de CM-webquiz op www.cm.be.

Om de IGO te ontvangen moet je in principe een aanvraag indienen. Dit kan bij de gemeente, de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) of via www.pensioenaanvraag.be. In bepaalde gevallen onderzoekt de RVP automatisch wie recht heeft op de IGO. Je moet dan wel aan de leef-


Daniël Rys

CM-Visie CM-Visie

Als een oudere het zelf niet meer kan Goed nieuws: als we naar het ziekenhuis moeten, verblijven we daar steeds minder lang. Patiënten blijven nu gemiddeld één dag minder in het ziekenhuis dan vijf jaar geleden.

Sluit aan bij de CM-Zorgkas Jürgen Doom

Ben je 26 en nog niet in orde met de zorgverzekering? Sluit je dan aan bij de CM-Zorgkas. De bijdrage helemaal niet betalen, kan leiden tot een boete van 100 of 250 euro.

CM-zorgkas

Zorgvergoeding

Voor CM-leden is de CM-Zorgkas Vlaanderen een goede keuze. Wie dit jaar 26 wordt en nog niet aangesloten is bij de CM-Zorgkas, ontvangt binnenkort een overschrijvingsformulier om de bijdrage te betalen en zo aan te sluiten.

De zorgverzekering betaalt een zorgvergoeding van 130 euro per maand aan zwaar zorgbehoevende mensen die thuis worden verzorgd en aan mensen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum of een psychiatrisch verzorgingscentrum.

Wie al een bijdrage betaalde bij een andere zorgkas en wil overstappen naar de CM-Zorgkas, kan dat eenvoudig en zonder bijkomende kosten via het indienen van een mutatieformulier.

Wie zijn bijdrage te laat betaalt en recht zou hebben op de zorgvergoeding, riskeert deze vergoeding een aantal maanden niet te ontvangen.

Meer informatie in het CM-kantoor of op www.zorgverzekering.be (Lid worden).

CM viert 60 jaar Massembre

Vraag maar ‘ns rond. Je kent vast mensen die als kind met CM op vakantie kwamen in ‘Heer-sur-Meuse’.. Ze zouden het centrum niet meer herkennen... Massembre is totaal veranderd. ’t Is een plek om jezelf eens goed te laten Ardennen. Comfortabele kamers voor gezinnen, vrienden, scholen of n straffe verhale groepen. Glooiende bossen, diepe valleien, uit de bossen van Massembre kolkende riviertjes. Lekker eten, een moderne magazine bar, een avonturenparadijs voor kinderen. zomer 2011

gazine aan: sembre.com

Iedereen die 26 jaar wordt en in Vlaanderen woont, moet elk jaar een wettelijk vastgelegde bijdrage betalen voor de zorgverzekering. Wie in Brussel woont, kan zich vrijwillig aansluiten. De bijdrage bedraagt 25 euro of 10 euro voor wie op 1 januari van het voorgaande jaar recht had op de verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut.

waargebeurd

vraag gratis het magazine aan: reception@massembre.com Wildlife: Mountainhow to spot the bike big 5? voor pro's

tips

Thomas (16): “Ik heb vogels en vossen zien vogelen.” in een Wandelaar Jos: “ik ben kruiwagen afgevoerd.”

zien vossen

Bekijk onze gezinsvriendelijke weekendarangementen op www.massembre.be. een bos verblijfsformules 

De kortere verblijfsduur heeft ook te maken met de vlottere doorstroming van patiënten in het ziekenhuis. Daarnaast gebeuren diagnoses veel meer dan vroeger buiten het zie“De bevoegdheid kenhuis. Tot slot speelt over de ouderenook de financiering zorg die de een rol: voor een lanVlaamse overheid ger dan gemiddeld vervroeg en kreeg, blijf van een patiënt houdt een enorme worden ziekenhuizen niet betaald door de verantwoordelijkoverheid. heid in.” Marc Justaert,

Maar naast dit goede voorzitter CM nieuws, zit er in die cijfers ook een waarschuwing vervat. In andere diensten, zoals de geriatrie, noteren we een soms heel lange verblijfsduur. Vaak gaat het hier om mensen die ‘te goed’ zijn om in het ziekenhuis te blijven, maar ‘niet goed genoeg’ om het alleen thuis te beredderen. Niet iedereen heeft mensen in de buurt om op te rekenen. De langere verblijfsduur in de geriatrie wijst erop dat er voor sommige mensen geen alternatief is. Niet in de eigen omgeving, niet in het woonzorgcentrum, niet in andere zorgvormen. We hebben dus absoluut nood aan meer investeringen in de zorg. In de eerste plaats in de thuisverpleging en thuisverzorging. Maar ook in de residentiële zorg. In die zin is het positief dat minister van Welzijn Jo Vandeurzen zijn budget van dit jaar voor rusthuizenbouw verdubbelde. Bovenop de voorziene groei komen er 1 164 plaatsen bij in woonzorgcentra, kortverblijf en dagverzorging. Minister Vandeurzen onderzoekt ook de situatie van de ‘slapende’ rusthuisbedden. Dat zijn plaatsen waarvoor de vergunningen zijn uitgereikt, maar die niet werkelijk beschikbaar zijn. Bepaalde organisaties zouden de bedden uit commerciële overwegingen bijhouden of zelfs verhandelen. Onaanvaardbaar, vinden wij: een rusthuisbed is geen koopwaar. De Vlaamse overheid staat dus voor de opdracht om onze ouderenzorg voor iedereen toegankelijk te houden. Om mensen te ondersteunen wanneer ze hulp nodig hebben. Op de manier die hen de grootste levenskwaliteit geeft. Die uitdaging wordt nog groter na de uitvoering van het Vlinderakkoord, wanneer de Vlaamse overheid de volledige bevoegdheid over de ouderenzorg in handen krijgt. De bevoegdheid die ze vroeg en kreeg, houdt een enorme verantwoordelijkheid in. Marc Justaert Voorzitter CM

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

26 jaar?

Deze tendens hebben we te danken aan de betere technologie in de zorg, die operaties minder ingrijpend maakt. Denken we maar aan het elektronisch mes dat veel minder omliggend weefsel schaadt. En aan de zogenaamde kijkoperaties waarbij er dankzij kleine camera’s minder grote insneden nodig zijn.

7


CM gaat digitaal

Mailbox vol informatie Heeft CM je e-mailadres nog niet? Dan wordt het tijd om dat eens door te geven. Je krijgt een handig overzicht van je terugbetalingen in je mailbox. En waarom niet inschrijven voor CM-zine, het boeiende magazine vol CM-nieuws? De toekomst is digitaal. CM stapt daarin mee, met een uitgewerkte online dienstverlening. Zo krijgen CMleden een overzicht van hun terugbetalingen in hun mailbox. Daarnaast behoort ook een overzicht van de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid tot de mogelijkheden. Bovendien zal CM in de toekomst steeds meer per mail communiceren met haar leden. Op die manier kunnen belangrijke gegevens veel sneller doorstromen. Al hoeven de mensen zonder e-mailadres niet te wanhopen: de briefwisseling per post blijft behouden voor wie dat wenst.

te voorziet CM ook informatie op maat. Zijn er bepaalde voordelen of diensten die passen bij je profiel, dan

stuurt CM je per mail de nodige informatie.

Uw dossier Nog meer digitale gegevens zijn te vinden via ‘Uw dossier’, een interactief luik op de website van CM. Leden kunnen er zich aanmelden via hun identiteitskaart en een digitale kaart-

Magazine vol gezondheidsnieuws Ook voor de verspreiding van algemene informatie gaat CM digitaal. Naast de ledenbladen stuurt CM elke maand het CM-zine naar 400 000 e-mailadressen, een gratis digitaal magazine vol interessant gezondheidsnieuws voor CM-leden. Ten slot-

YOUR CAREER Het nationaal secretariaat van CM zoekt: Manager verzekeringsbemiddeling Senior business coördinator Expert boekhouder Adjunct-diensthoofd boekhouding

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

Boekhouder - financial reporter

8

Back office manager uitkeringen Polyvalent medewerker uitkeringen Supervisor voor het juridisch departement www.cmjobs.be

lezer. Als alternatief kunnen ze een token gebruiken, een kaart met persoonlijke codes die te verkrijgen is via de federale overheid.

Gele klevers Wat valt er te beleven in het digitale dossier? Je vindt er een overzicht van al je terugbetalingen en uitkeringen. Via een handige zoekfunctie grasduin je door je eigen financieel dossier. Daarnaast is ‘Uw dossier’ de ideale manier om allerlei documenten aan te vragen, van gele klevers tot een nieuwe SIS-kaart of een Europese ziekteverzekeringskaart. Bovendien kun je in je dossier zelf aanvinken welke mails van CM je al dan niet wil ontvangen. Wil je intekenen voor de CM-informatie per mail? Log in op ‘Uw dossier’ met een digitale kaartlezer of een token. Je vult zelf je e-mailadres in en geeft meteen aan welke mails je wil ontvangen. Geen kaartlezer of token? Dan kun je je e-mailadres ook doorgeven via het contactformulier op de website. Nele Verheye www.cm.be

Vakantie in het buitenland?

24 uur op 24 CM-reisbijstand via Mutas Met vakantie naar het buitenland? Als CM-lid kun je 24 uur op 24 terecht bij de alarmcentrale Mutas (vroeger EuroCross) voor informatie, advies en bijstand. Bovendien worden vrijwel al je medische kosten terugbetaald. Wat meenemen? In ieder geval je World Assistance Card (WAC) met het alarmnummer 0032 2 272 09 00 van Mutas en een gele klever. Je kunt ze downloaden via www.cm.be of vragen in het CMkantoor. Voor alle EU-landen, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië en Australië neem je de Europese ziekteverzekeringskaart mee. Daarop staat ook het alarmnummer van Mutas, een afzonderlijke WAC heb je dus niet nodig. Voor Algerije, Bosnië-Herzegovina, Cuba, Kosovo, Kroatië, Montenegro, Rusland, Servië, Tunesië en Turkije heb je naast je WAC nóg een document nodig. Je kunt het aanvragen bij je ziekenfonds of via www.cm.be. Dringende medische hulp nodig in het buitenland? Heb je kosten voor verzorging zonder ziekenhuisopname, dan betaal je de

rekening van de dokter of geneesmiddelen ter plaatse. Bewaar alle originele betaalbewijzen en andere documenten. CM betaalt nadien terug. Bij ziekenhuisopname moet je binnen de 48 uur de alarmcentrale van Mutas verwittigen. Bij een eventuele repatriëring moet je meteen contact opnemen met de alarmcentrale. Waarvoor ben je via CM-reisbijstand verzekerd? Ongeacht je buitenlandse vakantiebestemming krijg je vrijwel alle dringende medische zorg terugbetaald: hospitalisatiekosten bij dringende ziekenhuisopname (uitgezonderd opleg eenpersoonskamer); ambulante kosten (bv. voor dokters- of tandartsbezoek, geneesmiddelen) voor dringende medische zorg; kosten bij repatriëring; noodzakelijke communicatiekosten (forfaitair bedrag van 15 euro); bijkomende vervoers- en

verblijfskosten (max. 1 100 euro); de behandeling van het lichaam van een overledene (max. 1 000 euro). De eerste 60 euro (franchise) is voor eigen rekening, dit is 25 euro voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming. De bijstand is gegarandeerd gedurende drie maanden vanaf de eerste dag van de zorgverlening in het buitenland. Als je minder dan drie maanden in het buitenland verblijft, hoef je voor gezondheidszorg geen bijkomende verzekering aan te gaan. Daartoe volstaat de CM-reisbijstand. Aan jou de keuze of je de wagen en de bagage tegen diefstal of andere schade verzekert. Goed om te weten: CM-reisbijstand geldt wereldwijd maar niet in landen die het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt als risicogebied (http://diplomatie.belgium.be).

www.cm.be/reisbijstand


Violet Corbett Brock

Nieuw boek bundelt verhalen van rugpatiënten

‘Als ik toegeef aan de pijn, kom ik mijn bed nooit meer uit’ “Je ziet er goed uit!” Theo Verbeke krijgt het regelmatig te horen, ook al kan hij al twintig jaar niet meer werken door chronische rugpijn. Het onbegrip doet pijn. Daarom bundelde hij dertig verhalen van rugpatiënten in een pas verschenen boek. Hoe begonnen je problemen? Theo Verbeke: “Ik was 36 jaar en werkte bij een bakker. Ik sneed het brood en leverde het aan de winkels. Een heerlijke job was dat. Ik genoot ervan met volle teugen. Ik ben nooit een dag afwezig geweest. Maar opeens voelde ik thuis een krak in mijn rug. Ik kon amper nog bewegen. Na een paar moeilijke weken volgde het verdict: ik had een dubbele hernia. 'Je rug is kapot', zei een verpleegster. 'Je zal nooit meer kunnen werken.' Mijn wereld stond stil. Het was niet te begrijpen.” Was er geen behandeling mogelijk? Theo Verbeke: “Ik ben een aantal keer geopereerd en ik probeerde alle mogelijke behandelingen. Maar de pijn ging niet weg. Wel integendeel. Ik kreeg opnieuw een dubbele hernia. En ik verloor het gevoel in mijn rechterbeen. Sindsdien heb ik elke dag pijn. Op sommige dagen gaat het wat beter, en op andere slechter. Ik neem voortdurend medicatie tegen de pijn. Bovendien moet ik ‘s nachts regelmatig opstaan om extra pijnstillers te nemen.” Er is geen hoop op verbetering? Theo Verbeke: “In mijn geval niet, nee. Ik probeer me zo rustig moge-

lijk te houden om erger te voorkomen. Af en toe help ik mijn vrouw wat in het huishouden. Koken en de afwas doen lukt nog, zij het in mijn eigen tempo. Dat wil zeggen: regelmatig een rustpauze inlassen. Ook stappen is door de verlammingsverschijnselen in mijn rechterbeen een hele opgave. Al blijf ik het toch proberen. Als ik toegeef aan de pijn, dan kom ik mijn bed nooit meer uit.” Hoe ga je om met de pijn? Theo Verbeke: “In het begin had ik het heel moeilijk. Hoe kon mij dit overkomen? Ik die zo graag werkte en altijd heel actief was? Ik ben anderhalf jaar depressief geweest. Toen besloot ik om de knop om te draaien. Ik engageerde mij in Ruggensteun, een vzw voor rugpatiënten. Op die manier kon ik me toch nog nuttig maken. Al valt het me zwaar dat ik nooit meer zal kunnen werken. Aanvankelijk hoopte ik nog om aangepast werk te vinden. Maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Welke baas zou mij willen aannemen? Soms gaat het een

Hoe leer je leven met chronische rugpijn? Stuur je reacties door naar persdienst@cm.be.

paar dagen goed, maar evengoed ben ik weer maanden buiten strijd door rugpijn.” Wat doet Ruggensteun? Theo Verbeke: “We organiseren regelmatig bijeenkomsten voor mensen met chronische rugproblemen. We laten een expert aan het woord of wisselen ervaringen uit. Dat is van onschatbaar belang, want rugpatiënten botsen vaak op een muur van onbegrip. Rugpijn is immers onzichtbaar. 'Je ziet er goed uit', zeggen mensen, terwijl de pijn bijna niet vol te houden is. In onze vereniging kent iedereen dat gevoel. Het is trouwens niet de bedoeling dat we voortdurend zitten te jammeren tegen elkaar. We praten ook over andere dingen en er wordt heel wat afgelachen. Dat helpt om je problemen te relativeren. We moeten uiteindelijk allemaal een manier vinden om te leren leven met onze pijn.”

Is dat zo moeilijk? Theo Verbeke: “Een buitenstaander kan zich niet inbeelden hoe chronische rugpijn aanvoelt. Leven met pijn is één zaak, maar de meeste mensen zien daarnaast ook heel wat andere zaken wegvallen: hun job, hun hobby’s en hun sociale contacten. Wat blijft er dan nog over? Het is een harde pil om te slikken. Niet zelden spat een huwelijk uit elkaar, of overwegen mensen zelfdoding. Ik hoop daarom dat ook niet-ruglijders dit boek zullen lezen. Bijvoorbeeld omdat hun partner, familielid of kennis rugproblemen heeft. Natuurlijk zal dit boek niet alle onbegrip uit de wereld helpen. Maar bij het lezen van deze verhalen kun je niet onbewogen blijven, daar ben ik van overtuigd.” Nele Verheye

Vanwaar het idee voor een boek? Theo Verbeke: “Niet iedereen is in staat om naar onze bijeenkomsten te komen. Sommige mensen zijn niet mobiel, andere vinden het misschien te persoonlijk of hebben drempelvrees. Voor hen is dit boek een mooi alternatief. De verhalen zijn erg uiteenlopend: van mensen die een ongeval meemaakten tot mensen die ‘zomaar’ rugproblemen kregen. Een ding hebben ze allemaal gemeen: ze willen begrepen worden door hun omgeving.”

‘Pijn, je hoort nu bij mij’ bevat dertig verhalen van rugpatiënten en een interview met Luc Appermont, zelf rugpatiënt. Het boek (19,50 euro) is uitgegeven door Ruggensteun vzw en is daar te bestellen of te verkrijgen in de boekhandel. Ruggensteun vzw www.ruggensteun.be Voorzitter Theo Verbeke Tel. 0476 48 96 08

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

s

CM-Visie

9


Lisa Develtere

Uw job, ons werk

Opleiding: goede zaak voor werknemer en werkgever

Jorien De Meyer, kersverse ‘learning mentor’ bij WE Belgium

‘Leermentor op de werkvloer besteedt expliciete aandacht aan vorming’

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

Eén verplichte, jaarlijkse dag vorming voor alle werknemers in het bedrijf, met leerstof waar niemand op de werkvloer iets aan heeft. Zo moet het zeker níet voor Jorien De Meyer (36), délégué bij kledingketen WE Belgium en kersverse ‘learning mentor’ – zeg maar ‘leermentor’ - voor haar collega’s. “Werknemers moeten iets hebben aan een opleiding, en ook de werkgever moet er iets aan overhouden.”

10

Een nieuw begrip in vakbondskringen, die leermentor. “Dat is een persoon in het bedrijf, die ook actief is voor de vakbond, die zich bezighoudt met vorming en opleiding”, verduidelijkt Jorien De Meyer. “Iemand die gespecialiseerd is in opleidingen en die collega’s mogelijkheden aanreikt, die op zoek gaat naar vorming op maat van de werknemer.” Een leermentor kijkt verder dan acute noden. Hij of zij bekijkt de nood aan opleiding of vorming in het ruimere kader van de hele loopbaan. In ons land is zo’n leermentor een heel nieuw gegeven. Bediendevakbond LBC-NVK organiseerde dit jaar een vijfdaagse opleiding over leermentors. De deelnemers gaan nu in een aantal bedrijven, waaronder WE Belgium, op zoek naar de mogelijkheden en invulling daarvan.

Wat kan een leermentor precies doen voor de werknemers? “Onlangs komt er bijvoorbeeld een collega bij mij die zijn Frans zou willen verbeteren. Dan bekijk ik wat de mogelijkheden zijn, en wat die persoon precies zoekt. Ik heb die collega aangeraden om een opleiding te vol-

gen via het systeem van betaald educatief verlof, en gewezen op de mogelijkheid om zo’n cursus met opleidingscheques te betalen. Een andere collega vertelde me dat hij graag eens iets anders wilde doen dan zijn huidige jobinhoud. Dan ga ik op zoek naar: wat kan die persoon goed? Wat wil hij of zij graag doen, en wat net niet? Wat zijn zijn of haar talenten? En dan zoek ik passende mogelijkheden, rekening houdend met de situatie van die collega.”

Wat is het verschil met een ‘gewone’ vakbondsdélégué op de werkvloer? “Dat zit echt in de expliciete aandacht die een leermentor aan vorming besteedt. Als délégué verstrek je je collega’s informatie over allerhande vragen en problemen en probeer je die zo snel mogelijk op te lossen. Algemene problemen bespreek je dan eventueel in de ondernemingsraad van het bedrijf. Maar opleiding heeft niet altijd te maken met dringende problemen en vragen.”

Welke vooropleiding hebben de werknemers bij WE? “Bij WE Belgium werken ongeveer

450 mensen. De vooropleiding van al die werknemers is heel uiteenlopend. Met een diploma van het middelbaar onderwijs kan je al bij ons beginnen als verkoper. Tenzij je meteen in een managementfunctie wil starten.”

Hoe worden nieuwe collega’s ingewerkt? “Nieuwe werknemers worden opgeleid op de werkvloer. Bij een aantal concurrenten in de distributie wordt die opleiding vaak door trainers gegeven. Dat zijn aparte functies binnen het bedrijf, mensen wiens job het is om nieuwe collega’s intensief te begeleiden en vormen. Zodat het gewone personeel ontlast wordt van die taak.”

Je komt zelf in verschillende winkels over de vloer. Vragen de mensen zelf spontaan naar opleiding? “Zelden. Je hebt die ook niet meteen nodig om je job uit te kunnen oefenen. Maar dat wil niet zeggen dat opleidingen de werknemer en het werk niet ten goede kunnen komen. Vorming biedt ook voor de werkgever voordelen, dat wordt vaak vergeten. De werknemer moet iets hebben aan de opleiding, maar ook de werkgever moet er iets aan overhouden. Als ik morgen kom aandraven met een opleiding ‘werken met de computer’ voor collega’s die niet met de pc moeten werken, dan zal de werkgever dat natuurlijk niet willen ondersteunen. Maar een opleiding ‘omgaan

met klanten’ voor het winkelpersoneel is wél interessant voor de werkgever, omdat dat de service en de uitstraling van de winkel verbetert. Binnenkort is er een retouchecursus voor een aantal personeelsleden in de winkel. Ze leren dan onder andere hoe ze kledingstukken kunnen afspelden, zodat het kledingstuk naar de kleermaker kan voor retouche. Op die manier kan het winkelpersoneel de klanten beter bijstaan en adviseren.”

Waarom hecht je zoveel belang aan vorming en opleiding? “In de distributiesector is er alleen het wettelijk verplichte percentage vorming. Wij hebben geen afspraken of houvast op sectoraal niveau. De werkgever is niet verplicht om meer te doen, en dat maakt het voor ons heel moeilijk om vorming te verkrijgen. Bij ons gaat de vorming vooral naar het management, en naar personeel dat wil doorstromen naar een andere functie. Daarom wil ik het huidige vormingsbeleid beter bekijken, vooral voor het verkoopspersoneel. Welke vorming kan interessant zijn? Voor wie en welke functies? Als het lukt om een leermentor op termijn in het bedrijf te integreren, dat zou mooi zijn.” Lieve Van den Bulck


Lisa Develtere

Uw job, ons werk Sociaal-rechtvaardig saneren (deel 4)

Enquête geeft vals beeld van werklozen “Acht op tien Belgen vindt dat de werkloosheidsvergoeding verminderd moet worden naarmate iemand langer werkloos is”, besloot een enquête van uitzendbureau Tempo Team vorige week. “De enquête hangt het beeld op van de profiteur-werkloze, die zorgeloos geniet van te hoge uitkeringen. Dat strookt helemaal niet met de realiteit”, reageert het ACV verontwaardigd. “De minimum uitkeringen liggen ver onder de armoedenorm.” De Vergrijzingscommissie becijferde dat een alleenstaande minstens 1.013 euro nodig heeft om elke maand te kunnen rondkomen. Maar de minimum uitkering voor een alleenstaande werkloze bedraagt amper 898 euro. Voor een koppel ligt de armoedenorm op een gezamenlijke 1.520 euro per maand. Een werkloos gezinshoofd met een partner zonder eigen inkomen krijgt een uitkering van 1.069 euro. Dat bedrag ligt dus 451 euro onder de armoedenorm.

voorstel neer op het organiseren van armoede. Dat is onaanvaardbaar, vindt het ACV.

Dalende uitkeringen In de kranten volgde op de enquête een opiniestuk, dat pleitte voor een

snelle afbouw van de uitkeringen in de tijd. Maar die is er vandaag al. De maximum uitkeringen dalen al na 6 maanden. De uitkeringen van alleenstaanden en samenwonenden zakken sterk na 1 jaar sterk.

Activering Sinds het vernieuwde activeringsbeleid van 2004 is er al een sterkere begeleiding en controle van werklozen, in alle gewesten. De VDAB roept werkzoekenden maandelijks op. Wie langere tijd werkloos is, wordt opgeroepen door de RVA en moet bewijzen dat hij effectief naar werk zoekt. Als

je geen inspanningen kunt bewijzen, riskeer je een sanctie of uitsluiting.

Werkloosheid = banentekort Wat echt nodig is, is een gepast jobaanbod. Een groot deel van de openstaande vacatures zijn voor interimarbeid en bieden dus geen stabiele job. De werkgevers moeten ook de arbeidsomstandigheden verbeteren van de vele vacatures die structureel niet ingevuld raken. Ook de overheid heeft een belangrijke taak: ze moet er mee voor zorgen dat jongeren niet zonder kwalificaties van de schoolbanken komen.

In de nota van formateur Elio Di Rupo wordt voorgesteld om alle gezinshoofden en alleenstaanden na een bepaalde werkloosheidsperiode op een strikte minimum uitkering te zetten. Wanneer de huidige minima niet serieus opgetrokken worden, komt dat

Geen nieuws, goed nieuws?

Net voor het zomerverlof hadden de vakbonden heel wat kritiek op de nota van formateur Di Rupo. Uit wat toch naar buiten sijpelt, blijkt dat daar nu zelfs enkele ferme scheppen bovenop komen. Het pleidooi van sommige onderhandelaars om het brugpensioen maar meteen en volledig af te schaffen, is waarschijnlijk een brug te ver. De consensus die zich onder hen aftekent, belooft echter

“De consensus die zich onder de politieke onderhandelaars aftekent, belooft weinig goeds.” Luc Cortebeeck, ACV-voorzitter

weinig goeds. Enkel wie een beroepsloopbaan van 40 jaar kan voorleggen, zou nog op brugpensioen kunnen. In eenzelfde beweging zou ook de leeftijd waarop men een halftijdse landingsbaan (halftijds tijdkrediet) kan opnemen flink opschuiven, naar 60 jaar. Nu is dat nog 51. Net alsof er plots meer oudere of jongere werknemers aan de slag zullen zijn door het brugpensioen of door landingsbanen af te bouwen. De enige winnaars van deze botte hakoperatie zijn de werkgevers. Zij zullen het ontslag van oudere werknemers nu volledig op de werkloosheidsverzekering kunnen afwentelen. Nochtans zijn er veel betere manieren om meer mensen aan het werk te houden of krijgen. Meer en betere jobs bijvoorbeeld, een soepele overgang van zwaar naar licht werk, de solidarisering van de kosten van brugpensioen, meer opleiding… Voor de werkloosheidsuitkeringen tekenen zich ook al donkere scenario’s af. Dat gaat van een radicale beperking in de tijd tot een snellere daling naar forfaitaire minimumuitkeringen, die nog lager zouden liggen dan de huidige minima. Ook voor gezinshoofden en alleenstaanden. Verschillende scenario’s, maar wel telkens hetzelfde resultaat: armoede. Ook in de wachtuitkeringen voor jongeren wordt stevig gehakt. Tegelijk horen we zeer weinig over de beste manier om werkloosheid aan te pakken: het creëren van banen. Iemand die in deze onzekere tijden werkloos wordt, ziet zijn of haar recht op werkloosheid vrij vlug aangetast.

Een klein lichtpuntje is dat de pensioenleeftijd niet verhoogd zou worden. Alhoewel zich ook hier donkere wolken samenpakken. De politici kijken dan vooral richting overheidspensioenen. Die zou men ‘sterker willen afstemmen op de privé’ zoals dat dan heet. Versta: de overheidspensioenen moeten lager. Terwijl het net omgekeerd zou moeten zijn: de pensioenen van werknemers uit de privé zouden hoger moeten. Maar ook hier weinig hoop op beterschap: het budget om uitkeringen en pensioenen aan te passen aan de welvaart zou met 40 % verlaagd worden. De argumenten ter verdediging van deze zware sociale ingrepen kan ik nu al voorspellen: “Als we nu niet ingrijpen, zal het resultaat nog erger zijn.” Net alsof er geen alternatief is. Een rechtvaardige fiscaliteit bijvoorbeeld. Nu betalen werknemers belastingen terwijl andere groepen te veel buiten schot blijven. Een belasting op inkomens uit grote vermogens, een einde aan de misbruiken via de notionele intrestaftrek, een correcte ondernemingsfiscaliteit, een harde aanpak van de fiscale fraude. Het wordt hoog tijd dat we daar iets over horen. Met flauwe excuses zal het ACV dus geen genoegen nemen. Op 15 november zullen we daar tijdens een actiedag samen met de andere vakbonden een duidelijk signaal over geven. Luc Cortebeeck, voorzitter ACV

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

Rob Walbers

Valt het u ook op hoe stil het is aan het front van de regeringsonderhandelingen? Behalve een partijpolitiek robbertje over de vraag hoeveel de regio’s zullen moeten bijdragen aan de sanering valt er weinig nieuws te rapen. En dat terwijl het topoverleg over de begroting en de sociale thema’s nu toch al een paar weken loopt. En zelfs goed zou opschieten. Wie de politiek een beetje volgt, weet wat dit betekent: weinig goeds.

11


Viering loopt op laatste benen

125 JAAR ACV In 2011 vierde het ACV met een heleboel feestelijke activiteiten zijn 125-jarig bestaan. In Visie kwamen deze feestelijkheden al ruimschoots aan bod, onder andere in een speciaal katern in maart. De voorbije 125 jaar verkondigde het ACV uw stem. Met die stem en steun van nu 1,7 miljoen leden drukte het ACV zijn stempel op de sociale geschiedenis van België, van Vlaanderen. Sociale zekerheid, index, verkorting van de werkweek of betaalde vakantie zouden er zonder onze stem niet geweest zijn. Het ACV zal uw stem ook in de toekomst verder verdedigen.

Dit vonden de bezoekers van de expo '125 jaar ACV'

Proficiat. Wat ben ik fier reeds 60 jaar lid te zijn. Levendig, sprekend, verhelderend.

M oo overzi i, cht duideli elijk, jk en intere ssant!

en, blikk algie, g u r st Te e no aarheid. enig met et dankb dit ook ent t al m voor ijk betek dig voor ge i l e e d o Hop et tot m oor hui v . z s e n i n aa ula erat , stim e g en doen volgend en

www.125jaarACV.be

Prachtige en zeer leerrijke tentoonst Laten we elling. de jonge mensen h verleden, et de geschie denis lere kennen: h n o e m en h e vechten, strijden o eft moeten m erk waarderin g van de a enning en mens. All rbeider a es li ls in het verl jkt nu normaal, m aar eden is e r ve geweest e n uitbuitin el onrecht dat nooit g. Laten w vergeten! e We kome ver, heel n van ver! Dank aan allen die aan d eze tento onstelling meewerk ten.

Mooie tentoonst ellin Vooral mo g. o videorepo ie rtages over feite n en personen uit het verleden.

Bezoek van Europese president ACV Gent opende op 15 februari een hele rist van regionale vieringen met een bezoek van de Europese president Herman Van Rompuy.

Personeel zingt eigen lied in Vorst Nationaal

Koninklijk bezoek Koning Albert bezocht in februari de hoofdzetel van het ACV in Brussel. In een prettige en ongedwongen sfeer maakte hij kennis met de professionele werking, de vrouwen- en gelijkekansenwerking, de werkzoekendenwerking en de internationale werking van het ACV.

Vorst Nationaal kleurde volledig groen in januari, van het ACVpersoneel dat genoot van een avondje musicalmuziek. En om te tonen dat zij ook een stem hebben, zongen 125 personeelsleden een eigen lied.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

sje Retro-bu

12

ou d t AC V een est ja a r lie o'n fe Z . it n d e r p o Vo o pk n ap e sj u b n e g g bela n rijVolk sw a dert ijd een in e e nld e e de v ijfdag busje sp cties voor a e de d n o ij b w l e ke ro as te b trobusje w en . re g t e n H ri . ie k v e we g iona le re e ll a a e n rd het e n ren op bij st iv a ls we e rf e . m o z ge publiek O p de oor het jon v r te is le p trek

Wedstrijd De 1,7 miljoen ACV-ledenkonden deelnemen aan een wedstrijd waarbij heel wat prijzen te winnen vielen. Deze wedstrijd verliep enkel via onze website, wat een aantal boze reacties opleverde. Begrijpelijk, want normaal biedt het ACV ook steeds een schriftelijk alternatief, maar nu was dat praktisch onmogelijk. Meer dan 125.000 leden deden mee aan de wedstrijd.


Uw job, ons werk ACV Voeding en Diensten bezoekt Jeanne De Vos

Indiase beweging voor huispersoneel geeft miljoenen vrouwen hoop Een delegatie van ACV Voeding en Diensten bracht onlangs een bezoek aan de National Domestic Workers Movement in India. De vakbondslui ontmoetten er veel sterke vrouwen (en soms ook mannen) die zich inzetten voor deze beweging voor huispersoneel. De Belgische zuster Jeanne Devos en talloze vrouwen strijden in India voor erkenning

van het huispersoneel als werknemers met volwaardige rechten. Meer dan 2 miljoen huishoudsters vonden al hun weg naar deze beweging, die nu ook de stap zette naar een vakbond. “Het Indiase huispersoneel laat de armen niet vallen. Ze voeren hun strijd met een verbetenheid en inzet waar we stil van werden.”

Het Internationaal Vakverbond (IVV) doet mee Half oktober ging de jaarlijkse bijeenkomst van het IVV door in ElewijtCenter, op uitnodiging van het ACV, naar aanleiding van de 125ste verjaardag. Vakbondsleiders uit de hele wereld vergaderden drie dagen over de moeilijke situatie van heel wat landen, over mensen- en werknemersrechten en over te ondernemen acties. Ze maakten ook kennis met de geschiedenis van het ACV dankzij de speciale tentoonstelling, een videomontage en speeches. Tot slot was er een gewaardeerd optreden van meisjeskoor Scala.

Vacature

LBC-NVK

Vakbondsverantwoordelijke secretariaat Hasselt (m/v) Je behartigt individuele en collectieve belangen van bedienden en kaderleden. Je voert gesprekken en onderhandelt met werkgevers. Je begeleidt en motiveert vrijwillige ondernemingsafgevaardigen bij hun syndicaal werk in hun bedrijf.

De site www.125jaaracv.be blijft bestaan en geeft je op een aantrekkelijke manier een pak informatie over 125 jaar ACV, in woord, beeld en cijfers. Heel wat militanten vertellen wat hen bezighoudt, waar ACV vandaag aan werkt en wat het resultaat is van 125 jaar stemverheffing. Foto’s en filmpjes uit de oude doos maken het verhaal compleet. Surf naar www.125jaaracv.be

Solliciteren tot 13 november bij LBC-NVK t.a.v. personeelsdienst, Sudermanstraat 5, 2000 Antwerpen, 03 220 87 06 (of 07), LBC-NVK.personeelsdienst@acv-csc.be Gesprekken en schriftelijke proef: op 17 november om 13.30 uur in Hasselt (eerste ronde) en op 22 november om 14 uur in Antwerpen (tweede ronde).

Welvaartsvastheid Tijdens de laatste gesprekken over het IPA (interprofessioneel akkoord, nvdr) was er een budget voorzien voor de verhoging en welvaartsaanpassing van de minima. Een deel van dat budget is gebruikt en op 1 september werden de minima dan ook verhoogd, in mijn geval een schamele 2 %. Een ander deel zouden de vakbonden teruggeven aan de regering, voor onderhandeling in de herfst, nu dus. Wat is daarmee gebeurd? (A.K. uit S.) In het ontwerp van het IPA voor 20112012 werd inderdaad afgesproken dat een deel van de enveloppe van de welvaartsvastheid (40 %) later be-

sproken zou worden met de regering. Maar dit is al in het voorjaar uitgevoerd. Het ACV heeft van de regering bekomen dat de totale enveloppe voor de welvaartsvastheid (de volle 100 % dus) toen werd vrijgemaakt. Het is onder meer daardoor dat de minima vanaf 1.9.2011 met 2 % konden werden verhoogd. Al is dat uiteraard niet voldoende, daarin hebt u overschot van gelijk. Het ACV doet er daarom alles aan om van de federale regeringsonderhandelaars te bekomen dat het mechanisme van de welvaartsvastheid wordt gevrijwaard, en dat er bijkomende inhaalbewegingen komen voor de minima.

Redactie Visie, Postbus 20, 1031 Brussel - pers@acw.be

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

Website 125 jaar ACV

13


uw job, ons werk Op de werkvloer

Leverancier koetswerk

Van topsporter tot ACV-délégué Koetswerkproducent Tower Automotive Belgium in Gent heeft twee sportieve krachten in huis. In een vorig leven was Wendy Sanders basketbalspeelster en Sandro D’Agostino roeier. Vandaag zetten zij hun kwaliteiten in voor het bedrijf en hun collega’s op de werkvloer. In de Gentse Kanaalzone, op een boogscheut van Volvo Gent, ligt het toeleveringsbedrijf Tower Automotive Belgium. Buiten het gebouw – een grote, grijze blokkendoos – lijkt alles rustig. Maar binnen in de fabriekshal gonst het van de bedrijvigheid. Met behulp van robotgestuurde technologie wordt hier koetswerk geproduceerd voor vijf modellen van Volvo. Een 350-tal werknemers leiden alles in goede banen. Hier geldt het mantra van ‘just in time’: de voorraad die wordt aangehouden ligt er maximum vier uur. Vrachtwagens van Volvo Gent rijden af en aan. Niets mag er fout gaan, opdat de productielijnen van Volvo niet zouden stilvallen. Gelukkig voor Visie hebben ACV-délégués Wendy Sanders en Sandro D’Agostino even tijd om hun werkpost te verlaten. Vroeger hebben jullie aan topsport gedaan. Hoe zijn jullie in dit bedrijf terecht gekomen?

ik van de Verenigde Staten naar België verhuisd, om als prof te beginnen bij de basketbalclub ‘Stars Gent’. Veertien jaar draaide mijn leven rond basketbal, maar een blessure bracht Eind 2010 sloot de Opeldaar verandering in. Niet alleen vestiging van Antwerpen. moest ik daardoor een jaar revalide- Hoe groot schatten jullie de ren, ik verloor ook de helft van mijn werkzekerheid in bij Tower loon. Ik ben toen op zoek gegaan naar Automotive als toeleverancier een job en ik vond die bij Tower Au- voor Volvo? Sandro: “Het verschil met Opel is dat tomotive. Op enkele jaren tijd ben ik opgeklom- Volvo in een gespecialiseerde nichemen van operator tot magazijnver- markt opereert. Bovendien doet de antwoordelijke voor speciale projecten. Ik heb “Ons bedrijf telt meer dan 50 nog een tijdje geprobeerd nationaliteiten. Daarom wordt om mijn job te combineren met basketbal, maar er zowel Nederlands als Engels vandaag geef ik enkel gesproken op de werkvloer.” nog t r a i n i ng a a n de Wendy Sanders jeugd.” Sandro: “Ik heb dertien jaar geroeid bij de Gentse Roei- en Sportvereniging. Als reservespeler voor de nationale ploeg heb ik deelgenomen aan verschillende internationale wed-

In jullie bedrijf zijn meer dan 50 nationaliteiten vertegenwoordigd. Wat zijn daar de voor- en nadelen van?

vestiging in Gent het goed. Voor 2011 werd een productie van 250 000 wagens voorzien. In de zomer is dat cijfer bijgesteld naar 300 000. Over een half jaar stopt Volvo de productie van Marjan Thys

Wendy: “Negentien jaar geleden ben

de V50 en de S40. Daardoor zullen onze volumes tijdelijk dalen, totdat de productie voor een nieuw model opstart. De periode daartussen wordt opgevangen met interimkrachten. Een extra troef van ons bedrijf is dat wij het enige zijn in de regio dat genoeg volumes kan draaien om aan Volvo te leveren.”

strijden. Ik combineerde het roeien met mijn job als lasser. In 2001 kreeg ik de kans om aan de slag te gaan bij het toen pas opgerichte Tower Automotive. Ik had een grote interesse voor de automobielsector. Ik heb de job dus aangenomen en ben gestopt met roeien. Als operator ben ik doorgegroeid naar teamleider.”

Jullie zijn allebei recent ACV-délégué geworden. Wat is jullie motivatie? Sandro: “In onze functie hebben we zowel contacten met het management als met de mensen op de werkvloer. En we voelen dat er een link ontbreekt tussen de twee partijen. We willen meer inspraak en beslissingsmacht. Via een constructieve, maar ook kritische dialoog willen we een win-winsituatie realiseren.”

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

14

Wendy: “Tower Automotive heeft vanaf de eerste dag anderstalige werknemers aangeworven en werk gemaakt van een diversiteitsbeleid. Zo wordt er Nederlands en Engels gesproken op de werkvloer en worden er gratis lessen Nederlands gegeven. In het begin botsten die verschillende culturen wel. Zo heb ik een tijdje training gegeven aan collega’s. Sommige mannen konden moeilijk aanvaarden dat een vrouw hen lesgaf. 58 % van de werknemers is moslim. Volgens de islam moeten zij vijf keer per dag bidden. Kun je je voorstellen wat de gevolgen zijn voor de productie als meer dan de helft van de arbeiders zijn post verlaat? In samenspraak met de imam van Gent bundelen zij nu hun gebeden. Er zijn dus problemen geweest, maar eigenlijk kunnen veel mensen goed met mekaar opschieten.”

Komt jullie ervaring als topsporter hier van pas? Sandro: “Als topsporter kweek je doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid. Die eigenschappen komen van pas in je latere leven, dus ook in je werk als ACV-militant.” Wendy: “Ik heb altijd een teamsport beoefend en ben dus een echte teamspeler. Iedereen kan op mij rekenen. Met het ACV-team gaan we er samen voor.” Wendy en Sandro, veel succes met de sociale verkiezingen in 2012! Vroeger topsporter, vandaag ACV-délégué. Wendy en Sandro zijn nog altijd doordrongen van de teamspelersmentaliteit.

Leen Grevendonck


Simon De Schepper

Win een boek

‘Je kan de strijd tegen eender welk onrecht niet alleen aan’

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 28 OKTOBER 2011 |

De miserie is in hartje Brussel, waar ook de kerk van Onze-LieveVrouw van de Goede Bijstand staat, nooit ver weg. De kerkgemeenschap, met pastoor Johnny De Mot als goede herder aan het hoofd, richtte tientallen vzw’s op voor onder andere sociale huisvesting, straathoekwerk met jongensprostitués en opvang van minderjarige vluchtelingen. “Als individu kan je nooit veel doen aan grote problemen als armoede. Daar ligt net het belang van een gemeenschap.”

20

Ik stap de kerk van de Goede Bijstand binnen en merk meteen dat hier een niet-alledaagse gemeenschap huist. De stoelen voor de kerkgangers staan zo geschikt dat ze elkaar kunnen aankijken. De deuren staan de hele dag open: voor daklozen en straatbewoners, die er samen hun blikje bier leegdrinken, voor toeristen, die een rondje lopen en hun blik vooral naar boven richten, voor iedereen die gewoon even wil komen bidden of praten en uitrusten in de zeteltjes in een hoek. Een kerk met een sterke sociale inbedding, dat is duidelijk. “De gemeenschap van de Goede Bijstand bestaat niet alleen uit de mensen die wekelijks naar de zondagmis komen. Iedereen is welkom en hoort erbij”, vertelt pastoor Johnny De Mot.

Welke activiteiten doet de gemeenschap van de Goede Bijstand op sociaal vlak? Johnny De Mot: “Wat u ‘sociaal vlak’ noemt, is een onterechte opdeling. Liturgie vieren en sociale inzet vormen een eenheid. Ze maken elkaar authentiek. Binnen de liturgie wordt aandacht besteed aan de verschillende noden van de gemeenschap. Als je hier in de buurt parkeert om naar de mis te komen, is er het risico dat de ruiten van je auto ingeslagen worden. Aan de deur van de kerk zitten bedelaars. Nog

vóór je binnenkomt, krijgen de mensen die naar de Goede Bijstand komen te maken met de sociale realiteit in de buurt.”

Hoe speelt de gemeenschap daarop in? “Sinds 10 jaar is er bijvoorbeeld een gratis toilet voor iedereen, in het zijgangetje van de kerk. Het toilet wordt elke dag onderhouden door vrijwilligers. Onze gemeenschap komt samen om te vieren op zondag, maar vervult tegelijkertijd ook de noden van de mensen in de buurt. Dat we samenkomen, maakt net dat die uitwisseling over problemen als armoede, straatcriminaliteit en drugs mogelijk is. De viering duurt bij ons twee uur: één uur in de kerk, en een uur nadien waarin wordt bijgepraat met elkaar over de voorbije week. Over wat je in de stad ziet, net zo goed als over wat je zelf hebt meegemaakt. Christenen, en zeker christenen in deze gemeenschap, moeten zich laten confronteren met die mensen en hun problemen.”

Hoe ga je die confrontatie aan? “Het hart en het eigen geweten van de mensen confronteert hen sowieso met de realiteit. En natuurlijk zijn er daarvoor ook sleutels. Toen we jaren geleden begonnen met straathoekwerk in de jongensprostitutie hier in de buurt, zag ik niet wat er gebeurde in dat milieu. Een jonge homo heeft ons toen

vergezeld, ons laten zien waar de jongens zaten en wie tot het milieu behoorde. Die man heeft ons de sleutel gegeven.”

Hoe kan je je inzetten voor mensen in armoede, zonder in paternalisme te vervallen? “Armoede bestrijd je niet door bedelaars geld te geven. In de eerste plaats moet je hen respect geven en waardig met hen omgaan. De mensen zien ook dat een deken geven aan een straatbewoner geen structurele oplossing is voor zijn probleem. Maar als het koud is, dan lenigt dat deken wel een dringende nood. Het is balanceren tussen directe oplossingen en adequate oplossingen op langere termijn”.

Wat kan je als individu doen? “Als individu kan je nooit veel doen aan grote problemen als bijvoorbeeld armoede. Daar ligt het belang van een gemeenschap. Een mens alleen is niks. Je kan de strijd tegen eender welk onrecht niet alleen aan. En dat slaat niet alleen op problemen als armoede.”

Doet de Goede Bijstand het werk dat de maatschappij zou moeten doen?

op grote problemen heeft volgens mij ook te maken met een gebrek aan zingeving. De grote structuren in onze maatschappij zijn moeilijk wendbaar geworden. Het voordeel van een kleinere gemeenschap is dat zij snel reageert en voortdurend probeert bij te sturen.”

Kan je sociaal onrecht bestrijden zonder zingeving? “Voor het geld, voor de waardering of voor de oplossing moet je het niet doen. Met de mondialisering van de armoede zal het tientallen jaren duren eer er een oplossing in zicht is. Wij zullen de situatie van mensen zonder papieren niet oplossen, zolang de wereld niet verbetert. Het is een werk van generaties. Daarom moeten we die droom, dat visioen levend houden.”

Hebt u een uitdaging voor vrijwilligers die op lokaal vlak werken aan een betere, sociale samenleving? “Blijf groepjes vormen, die kunnen feesten en samenkomen, en die mensen kunnen ondersteunen om niet verbitterd te worden. En engageer je voor een concreet project. Je moet de dingen ook zien vooruitgaan en kunnen afwerken. Anders hou je het niet vol.”

“Dat wij niet altijd gepast omgaan met armoede is zeker. Dat men niet ingaat

Lieve Van den Bulck

KORTINGSBON BOEKENBEURS

2 KORTING OP DE BOEKENBEURS

Pastoor Johnny De Mot tijdens een viering met pelgrims

Auteur Bar t D emy ttenaere schreef een boeiend boek over pastoor Johnny De Mot en zijn parochie van de Goede Bijstand: “Het hart van Brussel” (2011, Van Halewyck, 160 blz.). Visie mag 3 exemplaren weggeven. Stuur een kaartje naar: Visie, Wedstrijd Goede Bijstand, PB 20, 1031 Brussel. Of mail naar p e r s @a c w.b e (o n d e r w e r p: “Wedstrijd Goede Bijstand”).

2 KORTING

Knip deze bon uit en betaal slechts 6 i.p.v. 8 voor uw toegangsticket voor de Boekenbeurs.

Knip deze bon uit en betaal slechts 6 euro in plaats van 8 euro voor uw Deze bon is enkel geldig van maandag 8/11/2010 t.e.m. woensdag 10/11/2010. toegangsticket voor de Boekenbeurs. (Geldig van 7 tot en met 11 november.) * Enkel originele bonnen gelden, geen copies. 1 bon geldig per persoon. V.U. Pascal Kerckhove, Katwilgweg 2, Antwerpen Niet cumuleerbaar met andere kortingen en/ofzijn promotionele acties geen kopies, 1 bon per persoon. Enkel originele bonnen geldig,

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdredacteur: Griet Verhoeyen • Redactie: Leen Grevendonck, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • pers@acw.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (15-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaamse regering i.v.m. papierrecuperatie.

EXCLUSIEF VOORDEEL: 2 KORTING

ACW VISIE 2011 NR. 29  

ACW VISIE 2011 NR. 29

Advertisement