Page 1

se LEDENBLAD - JG. 67 - VISIE NR.

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000

19

VRIJDAG 17 JUNI 2011

ACW Limburg genomineerd voor Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Samenaankoop isolatie is groen en sociaal 250 euro per jaar: dat spaart een gemiddeld gezin uit aan stookkosten door het dak van de woning te isoleren. Bij ACW Limburg wilden ze zoveel mogelijk mensen energie laten besparen en CO2-uitstoot vermijden. De samenaankoop van isolatiemateriaal was geboren. Ondertussen zijn in 3 jaar tijd al meer dan 10.000 daken geïsoleerd. Dit succesvolle initiatief werd nu genomineerd voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, die projecten bekroont voor duurzame ontwikkeling. Bij het ter perse gaan was ACW Limburg in de run voor de hoofdprijs. Het principe is eenvoudig. Mensen tekenen gezamenlijk in op de aankoop van isolatiemateri-

aal. Dan wordt gekeken welke leverancier de grootste korting biedt. Zo kunnen Limburgse gezinnen gemakkelijker en goedkoper isolatiemateriaal aankopen.

Laag inkomen “Je ziet het doelpubliek ook geleidelijk verschuiven”, zegt coördinator Noëlla Jacobs. “Aanvankelijk wisten vooral de goed geïnformeerde mensen de weg naar ons aanbod te vinden. Nu bereiken we steeds meer gezinnen met een laag inkomen of gepensioneerden. We proberen hen actief te bereiken via Okra of Ziekenzorg.” Het project houdt ook meer in dan enkel een sa-

Produceren van wieg tot wieg

5

3

VISIE.19.11.indd 1

Peter Heirman

Bloedanalyses niet altijd nodig

Hangjongeren houden vooral van babbelen

www.acw.be

menaankoop. “We hadden het onszelf gemakkelijk kunnen maken en mensen via internet laten intekenen. Maar zo bereik je veel mensen niet. Wij brengen mensen samen en informeren hen. Daardoor zie je ook nieuwe samenwerkingen groeien. Buren die elkaar helpen bij het aanbrengen van de isolatie, of een dochter die voor haar ouders de premieaanvraag indient. Een samenaankoop van isolatie is groen én sociaal. We bestrijden de energiearmoede en beperken de CO2uitstoot van gezinnen.”

www.groeparco.be

www.cm.be

10 www.acv-online.be

14/06/11 21:02


Vacature Kompas Camping

Boekhouder

Profiel: Minimum bachelor (graduaat) diploma accountancy-fiscaliteit; grondige kennis van de boekhoud- en fiscale wetgeving en enkele jaren ervaring; ruime kennis van IT-toepassingen; stressbestendig, communicatievaardig en voldoende assertief zijn. Aanbod: Een boeiende job met verantwoordelijkheden in een team van boekhouders; voltijds met een contract onbepaalde duur; gepast salaris met extralegale voordelen. Interesse? Motivatiebrief en cv vóór 30 juni naar Kompas Camping vzw t.a.v. Anita Lenaerts, Haachtsesteenweg 579 te 1030 Brussel of anita.lenaerts@acw.be.

Vacature ACW

Webmaster en intranetcoördinator Profiel: Deskundigheid en ervaring met onderhoud websites. Ervaring in gebruik sociale media. Visie op en ervaring met uitbouw interactieve webomgeving. Aanbod: Voltijdse tewerkstelling van onbepaalde duur. Kandidaturen voor 23 juni bij Mevr. Kris Houthuys, ACW, Postbus 20, 1031 Brussel, pers@acw.be

Vacature Kind en Preventie

Verantwoordelijke consultatiebureaus provincie Antwerpen, contract onbepaalde duur Voorwaarden: opleiding bachelor richting menswetenschappen, wonend in provincie Antwerpen. Kandidaturen worden verwacht uiterlijk vrijdag 1 juli bij Kind en Preventie vzw, Katleen Smolders, Paviljoenstraat 1-5, 1030 Brussel, tel. 02 229 50 14, mail katleen.smolders@kindenpreventie.be

Vacature: Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen

| 17 juni 2011 |

Stafmedewerker communicatie Voltijds contract onbepaalde duur. Solliciteren met motivering en cv voor 20 juni naar Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator, frederic.vanhauwaert@ vlaams-netwerk-armoede.be of 02 204 06 55

| ACW NIEUWS | Algemeen

OKRA-Reizen,

2

Trefpunt 55+

Spanje

Van 2 tot 9 oktober 8 dagen in Iberostar Royal Andaluz 4* in halfpension voor 725 euro. Single-toeslag: 70 euro. Inbegrepen sportpakket.

Rhodos

Van 6 tot 16 oktober 11 dagen in Electra Palace 4* in Trianta in all inclusive voor 885 euro. CM-leden krijgen 15 euro korting. Annulatieverzekering en Okra-begeleider inbegrepen.

Info (niet op vrijdag) bij Lucie 02 246 39 44 of lucie.vanhemelrijk@okra.be

VISIE.19.11.indd 2

Jongeren op staart = overlast?

‘Hangjongeren houden vooral va Bij het woord ‘hangjongeren’ wordt meteen gedacht aan problemen en aan overlast, terwijl rondhangen voor veel jongeren gewoon een onschuldige vrijetijdsbesteding is. Onderzoekster Kaat Sabbe schreef in 2007-2008 haar masterproef over het fenomeen ‘rondhangen’, vanuit de beleving van de jongeren zelf. Wie heeft er in zijn jonge tijd niet op straat rondgehangen, pratend met vrienden op een bankje of de tijd dodend op het dorpsplein? ‘Hangjongeren’ zijn een fenomeen van alle tijden, maar het woord krijgt de laatste jaren steeds meer een negatieve betekenis.

Wat vinden jongeren zelf van rondhangen? “Rondhangen is een vrijetijdsbesteding buiten georganiseerde verenigingen. Daarom werd en wordt het nog steeds als problematisch gezien”, verduidelijkt onderzoekster Kaat Sabbe. “Dat terwijl jongeren zelf heel tevreden zijn over samen rondhangen met vrienden, en het nog veel meer zouden willen doen. Volwassenen hebben een -begrijpelijke- pedagogische bezorgdheid, waardoor ze het fenomeen van rondhangen marginaliseren. Ik wil in het algemeen net een oproep doen aan iedereen om de publieke ruimte opnieuw te zien en te gebruiken als sociale ontmoetingruimte, zoals jongeren dat graag doen.”

Wat doen jongeren wanneer ze ‘hangen’? “Het is het gedrag van de jongeren dat meestal als het meest problematische wordt ervaren door de buitenwereld. De jongeren geven zelf aan dat ze vooral babbelen en praten met elkaar. In een aantal gevallen wordt er ook geëxperimenteerd: met alcohol, drugs of vernieling van kleine voorwerpen. Die drang is eigen aan hun leeftijd. Jongeren willen rondhangen om zich te onthechten van gezagsfiguren als hun ouders en leerkrachten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen grenzen staan op experimenteergedrag. Laat mij duidelijk zijn: illegale bezigheden als drugs en vernieling kunnen niet toegestaan worden.” (L.V.D.B.)

Sudoku 17

Arktos: "Samen de pr Wanneer hangjongeren voor problemen zorgen in de buurt, wordt er vaak snel geroepen om meer politiecontrole. “Maar pure repressie helpt niet om die problemen op te lossen. De plek waar problemen waren, verplaatst zich dan gewoon”, weet Johan Hamers, coördinator bij Arktos vzw. “Wij werken samen met de politie, de gemeente, de jeugddienst, vormingswerkers, buurtbewoners en de jongeren zelf om de signalen van overlast te bestrijden.” “Een Arktos-project start meestal nadat in een buurt of gemeente overlast beleefd wordt”, vertelt vormingswerker Karel Lepla (27). “Die signalen van overlast zijn vaak klachten van buurtbewoners: over klein vandalisme, terugkerende graffiti of mensen die vinden dat de straat of het voetpad versperd wordt door groepjes jongeren.”

Geen criminelen Karel: “De gasten waar wij mee werken, zijn geen criminele jongeren. Je hebt ‘aanvaardbare jeugdgroepen’, bijvoorbeeld een scoutsgroep die op het pleintje komt voetballen. Dan heb je ‘hinderlijke jeugdgroepen’, die soms afval achterlaten, het voetpad versperren of een voorbijganger iets achternaroepen. En dan heb je ook de echt ‘overlastgevende groepen’, die een vuilbak in de buurt vernielen, kinderen op het speelplein lastigvallen… Met die twee laatste jeugdgroepen werken wij. De echt criminele jeugdgroepen en jeugdbendes, SUD VISIE-17_Opmaak 19-01-11 13:58 Pagina 1 die drugs dealen en echt 1illegale dingen doen, laten we over aan anderen.”

Waar er problemen zijn, probeert Arktos activiteiten te Sudoku 17 voorzien voor de jongeren en hen te betrekken bij de Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 buurt. Johan: “We worden. gaan praten metelke alle partijen: alleen met de cijfe ingevuld Op verticaleniet regel moeten

1 tot en met 9 ingevuld worden. In elk vierkantje van 3x3 vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden.

Stuur de oplossing van deze sudoku (een getal van 3 cijfers) naar Visie, Sudoku 17, Postbus 20, 1031 Brussel. Doe dit vóór 27 juni 2011. De tien winnaars worden bekendgemaakt bij Sudoku 19. Graag postzegel bijvoegen ter waarde van 0,61 euro (niet vastkleven a.u.b.). Naam en adres vermelden. Vergeet niet je voorkeur aan te duiden.

4 9 2

Hoe los je een sudoku op? Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. En in elk vierkantje moeten ook de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Elk cijfer mag per rij en per vierkantje slechts 1 keer voorkomen. Als oplossing stuur je het getal met de drie cijfers uit de vakjes A, B en C op.

2 4 3 8 7 6 8 A 5 3

B

7 6

1 2 7 9 2 6 1 5 9 8 6

Volgende boeken te winnen (onderstreep je voorkeur): Groene Gids Weekend Dublin (Lannoo) / De kinderkookbijbel / Nijntje spettert met water (Dick Bruna) / De gouden kooi (Salbi Zainab) / Water in de tuin (JW Driessen).

Oplossing sudoku 15: 186 Winnaars sudoku 15 Hilda Rosseel, Oostende; Georges en Reine Will-Deprince, Roeselare; Lieve Van der Weeën, Drongen; Marguerite Onsia, Boortmeerbeek; Bert Vanden Berghe, Gent; Monique Van Hyfte, Gent; Magda Van Cauwenberghe, Dendermonde; Caroline Cleppe, Bellem; Jacqueline Raeman, Lissewege; Erik Op de Beeck, Hove.

9 3 1

5 1 6 4 3 C

Oplossing A B C 6 3 8 5 1 7 4 2

5 4 9 8 2 3 6 7

1 7 2 4 6 9 3 5

2 6 7 3 8 4 1 9

4 8 5 1 9 2 7 3

3 9 1 7 5 6 2 8

8 2 4 6 7 5 9 1

9 5 3 2 4 1 8 6

7 1 6 9 3 8 5 4

14/06/11 21:03


Kleuterfilosofie

de problemen aanpakken"

n de itieproren, , coet de wergna-

Videoclips “De jongeren moeten het vooral zelf zien zitten. Je moet uitzoeken wat ze graag doen en wat hun talenten zijn.

hun buurt en over wat hen bezig houdt. De jongeren schreven teksten in het plat Oostends en spelen zelf een hoofdrol in de clips, die opgenomen werden in hun eigen buurt.

Skatebaan Johan: “In Harelbeke waren er twee verschillende soorten jongeren die rondhingen: een aantal jongeren interesseerde zich erg voor skaten en alles wat daarbij hoort, andere jongeren niet. Voor de skaters zijn we begonnen met ’t Fabriekske, een skatebaan bij de sporthal. Een vormingswerker van Arktos is er aanwezig en zorgt voor een aanbod: hij organiseert een uitstapje naar een andere skatebaan, stelt voor om mee te doen aan een skatecontest in de buurt… Daardoor zijn die jongeren zich een echte groep gaan voelen.” Karel: “De niet-skaters hingen wat rond aan de ingang van de bibliotheek. Dat kwam bedreigend over voor de bezoekers van de bib. Nu is er een zoldertje bij de jeugddienst voor hen, met een kickertafel, zetels enzovoort. Een ‘verantwoorde’ rondhangplek, zeg maar.” Violet Corbett-Brock

rt of

de klagende buurtbewoner, maar ook met de gemeente, de jongeren zelf, de politie, de handelaars.” Karel: “Na die analyse gaan we de jongeren opzoeken, op straat, in hun eigen omgeving, om hen te leren kennen. Ik zeg wel duidelijk: kijk, ik heb van de gemeente de opdracht gekregen om met jullie iets te doen wat jullie graag doen. Ze weten dat. Maar dat interesseert hen ook wel.”

en te ij de met

Langzaamaan kan je dan een groep vormen, en zo leren ze om verantwoordelijkheid op te nemen. Eerst voor zichzelf, daarna in de groep en uiteindelijk in de buurt.” Zo maakten de hangjongeren uit de wijk ‘Nieuwe Stad’ in Oostende een aantal videoclips, waarin ze rappen over

Of Johan en Karel nog tips hebben om om te gaan met hangjongeren? Johan: “Ga eens praten met die gasten. Eenmaal je hen leert kennen, valt het allemaal wel mee. Mensen durven vaak niet reageren op het gedrag van de jongeren. Vanuit een overdreven angst bellen ze meteen de jeugddienst of de politie op. Terwijl je net zo goed op die jongeren kan toestappen en zeggen: ‘Dat kan niet.’” Of zoals de Oostendse hangjongeren het zelf ervaren in hun videoclip: “De publieke opinie es da de flikken rapper worden opgebeld dan min familie.” Lieve Van den Bulck

Voor (gepensioneerde) invalide mensen

Controleer je belastingaangifte goed 725 000 mensen kregen begin mei een vooraf ingevulde belastingsaangifte in de bus. Het gaat om een vereenvoudigde aangifte, bestemd voor mensen met een stabiele fiscale situatie of een bepaald type inkomen (zoals een werkloosheidsuitkering, invaliditeitsuitkering of pensioen). Maar bij sommige (gepensioneerde) invalide mensen liep er iets fout op het automatisch ingevulde formulier. De fiscus nam het belastingvrije bedrag voor een zware handicap niet in rekening. Deze belastingaftrek van 1 370 euro levert, afhankelijk van de persoonlijke situatie, een belastingvoordeel op dat enkele honderden euro’s kan bedragen. Wat kan je zelf doen? • Vergelijk je aangifte met de aangifte van vorig jaar.

VISIE.19.11.indd 3

• Je kunt een rechtzetting vragen door het antwoordformulier (dat bij de aangifte zit), terug te sturen. Als je vragen hebt, kan je contact opnemen met de belastingdienst. • Doe dit vóór 30 juni, of vóór 15 juli indien je werkt met Tax-on-web. CM en ACV vragen dat de overheidsdienst financiën een oplossing vindt voor dit probleem. Deze mensen hebben het zo al moeilijk genoeg om hun rechten te doen gelden. Ze hebben recht op een automatische rechtzetting van de fiscus. Het moet volgens hen mogelijk zijn een juiste aangifte te sturen, ook naar diegenen die niet zelf reageren op de vooraf ingevulde aangifte.

De opdracht voor het koppel op tv leek simpel: “Bouw je droomhuis na met Legoblokjes”. Ze kregen een gigantische koffer met steentjes in alle soorten vormen, kleuren en maten ter beschikking van de lieftallige programma-assistente. Ik werp een blik op de tuin, waar mijn neefje zich uitleeft met een eenvoudige voetbal. Een kind van 4. Die heeft nog niet door dat er niet voor elk van zijn leeftijdgenootjes een oneindige Legodoos ter beschikking staat. In zijn typische, kinderlijke naïviteit vindt hij het vanzelfsprekend dat ze in het leven allemaal de kans zullen krijgen om het ideale huis, de job en de toekomst te bouwen, zoals hij die zelf in gedachten heeft. Met onbeperkt veel blokjes. Voor een 4-jarige niet meer dan vanzelfsprekend. Sommige leeftijdsgenootjes zullen eerder dan hij beseffen dat die veronderstelling losstaat van de echte wereld. De kinderen die van thuis uit geen dure boekentas en de nieuwste gadgets zullen krijgen. De klasgenootjes die thuis Chinees spreken met mama en papa. Weet hij veel dat er -terwijl hij uren met zijn Lego-autootje rijdt- ook kinderen zijn met een complete wereld van Lego-kastelen, Lego-piratenschepen en Legodinosauruseilanden. Weet hij veel dat er ook kinderen zijn die nooit zo’n gekleurde steentjes in handen zullen krijgen. Ik kijk jaloers toe terwijl het tvkoppel zijn woondroom steentje voor steentje waarmaakt. Ik weet goed genoeg dat er in onze maatschappij veel keuzes en kansen zijn voor de ene groep, en dat vele anderen het moeten doen met een eenmalige Lego-minikit. Maar dat weet mijn neefje nog niet. En al ben ik een stuk ouder dan zijn 4 prille jaren, ik droom met hem mee dat iedereen ooit recht zal hebben op genoeg blokjes om zijn droomwereld te bouwen. Lieve Van den Bulck

| ACW NIEUWS | Algemeen | 17 juni 2011 |

al van babbelen’

3

14/06/11 21:03


Uw aandeel

in een betere samenleving

Opleidingen Procura Begrotingsbeleid (tweedaagse opleiding) 13 en 22 september Aspecten die o.a. aan bod komen: de geprojecteerde balans en resultatenrekening, het liquiditeitsbudget, de begroting als management tool, de budgetopvolging, het vereiste managementkader en de bijsturing van de begroting. De opleiding wordt afgesloten met één globale oefening, onmiddellijk bruikbaar voor de dagelijkse praktijk. De prijs bedraagt 255 euro (leden) en 320 euro (niet-leden).

Dubbel boekhouden (vierdaagse cursus) Op 4, 11, 18 en 25 oktober 2011 Uitleg over balans, resultatenrekening, journaalposten, debiteren en crediteren. Hoe worden een aankoop, verkoop, lonen, investeringen, schenkingen en legaten... geboekt? Eindejaarsverrichtingen bij de jaarafsluiting en hoe gaat men te werk? Voorbeelden en oefeningen. Na deze 4 dagen hebben de deelnemers een inzicht in het systeem van dubbel boekhouden en zijn zij in staat de dagelijkse boekingen uit te voeren. De doelgroep zijn (hulp) boekhouders en financieel verantwoordelijken van verenigingen die nog geen of onvoldoende noties hebben van dubbel boekhouden.

Maak van je geld spaargeld met pensioensparen van DVV Vroeger was sparen het spreekwoordelijk appeltje voor de dorst: iets extra opzij zetten voor als het er ooit op aankomt, een reserve. Nu betekent het meer en meer: structureel opbouwen van extra middelen, zoals een extra pensioen. De meeste mensen van 50, 55 jaar zitten in een fase waarin hun huis zowat is afbetaald. Ze verdienen goed. Ze hebben een rijk vrijetijdsleven opgebouwd. En ze voelen zich zo gezond als een dertiger. Ze willen het vooruitzicht van een pensioen met minder middelen absoluut vermijden. Intussen is ook de veel jongere actieve bevolking zich hiervan bewust geworden. Zij denken steeds vroeger verder vooruit. De cijfers liegen er niet om. In 2000 begon de gemiddelde Belg te sparen voor zijn pensioen op zijn 42ste. In 2008 begon hij al op zijn 31ste. 7 op 10 mensen willen tijdens hun pensioen dezelfde levensstandaard als tijdens hun actief leven, maar 44 % is ervan overtuigd dat het wettelijk pensioen daartoe niet zal volstaan. Bij de 25-34 jarigen is 83% ervan overtuigd dat ze beter zelf een aanvullend pensioen opbouwen. Meer dan 90%

van de jongeren weet dat het wettelijk pensioen tussen de 800 en 1200 euro zal zijn. Jongeren krijgen deze informatie van hun ouders en van de oudere generaties in het algemeen. Die vervullen een voorbeeldfunctie bij het kiezen van bepaalde formules voor pensioensparen. Zo doet een kwart van de 18-35 jarigen aan pensioensparen met fiscaal voordeel. Sinds 2009 zijn er méér spaarders in formules van pensioensparen dan in klassieke fondsen. De belangrijkste factoren die aanzetten tot effectief pensioensparen zijn de fiscale aftrekbaarheid én het persoonlijk advies. En dat vindt zowel de jongere als de oudere generatie belangrijk. Het pensioensparen en langetermijnsparen van DVV sluiten perfect aan bij al deze evoluties. Eerst en vooral zal een DVV-consulent het hele plaatje proberen te zien van iemands financiële situatie. Leeftijd, loon, beschikbare middelen, bouw-

plannen, lenen, sparen, beleggen, verzekeren... alles wordt afgewogen. Zeker voor pensioensparen en langetermijnsparen bepalen leeftijd, loon en toekomstplannen wat de beste spaaroptie is. En vooral: de DVV consulent kan het fiscaal voordeel voor elke specifieke situatie zo scherp mogelijk berekenen. Hij kan als geen ander voor u uitmaken hoeveel rendabeler u dat geld kunt maken. Een voorbeeld. U hebt bouwplannen of u gaat kopen? Dan kan het moment waarop u uw hypothecaire lening afsluit - voor of na het moment waarop u gaat pensioensparen - een wereld van verschil uitmaken. Jongeren die van hun ouders het advies krijgen aan pensioensparen te denken, hebben alvast één heel goeie raad gekregen. Een DVV-consulent zal daar nog een heel pak tips bovenop doen. En niet één keer, maar jaar na jaar na jaar. En bij elke belangrijke stap in het leven, voorziene of onvoorziene, krijg je advies van je DVV-consulent.

De prijs bedraagt 490 euro (leden) en 620 euro (niet-leden).

| ARCO NIEUWS | Algemeen | 17 juni 2011 |

Beide opleidingen Beperkt aantal deelnemers. Van 9 tot 16.30 u. in de vergaderzaal Groep ARCO, Aeropolis II, Urbain Britsierslaan 5 te 1030 Brussel. ‘s Middags wordt telkens een broodjesmaaltijd voorzien. De lesgever is de heer Stefaan Tuytten, lid werkgroep ‘social profit’ van CBN en werkgroep ‘ratio’s voor de social profit’ van de Nationale Bank van België.

Inschrijving via www.procura.be

4

VISIE.19.11.indd 4

14/06/11 21:03


Jean-Luc Flémal

CM-Visie

V

Bij gezonde patiënt zonder klachten

Bloedanalyses niet altijd nodig

Is het altijd nodig om bloed te laten onderzoeken? Bernard Debbaut: “Het spreekt vanzelf dat bloedanalyse belangrijk is bij diagnose en behandeling van sommige aandoeningen. Maar het is bijna een traditie geworden dat ook bij de jaarlijkse controle van een gezonde patiënt bloed wordt afgenomen. Van het onderzoek van bloedstalen alleen mag nochtans niet alles worden verwacht. Ook zonder bloedafname kan de arts veel te weten komen. Een gesprek en een gewoon onderzoek bij een gezonde patiënt die hij opvolgt via zijn globaal medisch dossier, maken de arts al veel wijzer. Twijfelt de arts, dan kan hij een bloedanalyse aanvragen, maar hij hoeft niet automatisch alle mogelijke waarden te laten onderzoeken. Als het bijvoorbeeld bekend is dat een patiënt weinig slechte cholesterol heeft - en hij heeft geen klachten - is het niet nodig om cholesterolwaarden na te gaan telkens er bloed wordt afgenomen.” Dat kan toch ook geen kwaad? Bernard Debbaut: “Door onnodige onderzoeken te doen, stijgen de overheidsuitgaven voor testen klinische biologie zonder dat het nodig is. Ook

de bijdrage van de patiënt loopt op naarmate de arts meer bloedwaarden opvraagt en er drempels overschreden worden. We stellen wel vast dat bij sommige mensen te snel een bloedanalyse wordt gedaan en bij andere onvoldoende. Het Riziv (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) heeft bij een steekproef over 2006-2008 vastgesteld dat van 4 op de 10 mensen onder de 50 jaar onnodige onderzoeken worden gevraagd terwijl 1 op de 3 boven de 65 bepaalde voor hen aanbevolen testen niet ondergaan.” Wanneer is bloedonderzoek wel aan te raden? Bernard Debbaut: “Vóór een vrouw zwanger wordt, mag men niet zuinig omspringen met bloedonderzoek. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat vóór de zwangerschap duidelijk is of de vrouw antistoffen bezit tegen rodehond (rubella) en toxoplasmose doorgemaakt heeft. Een besmetting tijdens de zwangerschap is immers zeer nadelig voor de ongeboren baby. Het is eveneens nuttig om voor de zwangerschap de bloedgroep en de resusfactor te bepalen. Bij het begin van elke zwangerschap is ook bloedonderzoek nodig en verder op geregelde tijdstippen.”

Wanneer is bloedonderzoek nog aan te raden? Bernard Debbaut: “We hebben het nu over mensen zonder klachten, symptomen of bepaalde risicofactoren. Van personen ouder dan 50 jaar is het nuttig om de 5 jaar de cholesterolwaarden na te gaan. Op die manier kan het risico op hart- en vaatziekten worden bekeken. Dit onderzoek gebeurt momenteel nog lang niet bij iedereen. Ook belangrijk is de jaarlijkse bepaling van de bloedsuikerwaarden bij alle personen ouder dan 65 jaar. Dat gebeurt nu slechts bij 60 procent van deze doelgroep. Deze test wordt dus onvoldoende uitgevoerd. Hij is nochtans essentieel voor de vroege vaststelling van diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes. We stellen vast dat diabetes vaak pas wordt opgemerkt naar aanleiding van een bloedonderzoek wegens hart- en vaatklachten, nierproblemen of geelzucht en dat is jammer.” In welke gevallen wordt bloedanalyse niet aanbevolen? Bernard Debbaut: “Bij gewone patiënten zonder klachten of ziekteverschijnselen die geen familiale voorgeschiedenis hebben, is screening naar een schildklieraandoening, nierof lever ziek ten en prostaatkanker niet aanbevolen. Een goed bijgehouden globaal me-

disch dossier maakt dergelijke analyses vaak overbodig. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een tekort aan vitamine B12 op te sporen. Deze vitamine mag dan essentieel zijn voor de aanmaak van bepaalde bloedcellen en voor een goed functionerend zenuwstelsel, het is zeldzaam dat mensen een tekort aan deze vitamine hebben. En toch wordt er bij 36 procent van de gewone patiënten tussen 45 en 74 jaar naar gepeild. Het komt erop aan om niet nuttige testen te vermijden en mensen te motiveren om de testen te laten uitvoeren die wel nuttig zijn.” Chris Van Hauwaert Vragen over zin of onzin van bloedonderzoek? Praat erover met je arts.

In een notendop Aanbevolen testen voor mensen zonder klachten: • Ouder dan 50 jaar: cholesterol en risico op hart- en vaatziekten • Ouder dan 65 jaar: bloedsuiker ivm opsporing ouderdomsdiabetes • Voor en tijdens zwangerschap: diverse testen

VISIE.19.11.indd 5

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Het gebeurt dat een arts tijdens een consult of een huisbezoek bloed afneemt bij een patiënt en het naar een lab stuurt om het te laten onderzoeken. Wanneer is een bloedanalyse nuttig? Wanneer is ze overbodig? En is het nodig dat telkens alle bloedwaarden worden onderzocht? We vroegen het aan dr. Bernard Debbaut (medische directie CM).

5

14/06/11 21:04


Welke CM-cursus wil mensen aanmoedigen zelf richting te geven aan hun leven? CM-Visie. Stuur je antwoord voor 2 juli op een gele briefkaart naar Persdienst LCM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail de oplossing naar zoekenwin.visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: het boek ‘Kindertripgids Vlaanderen’ van Majke Jongen (uitstappen in Vlaanderen voor het hele gezin), uitg. Davidsfonds of het boek ‘Je neemt gewoon een aanloopje’ van Marjan van den Berg (over de verwondering van een oma voor haar kleinkind), uitg. The House of Books. Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot. Oplossing opgave CM-Visie nr. 17 CM Brugge en de kloostergemeenschap Dominicanessen zijn de initiatiefnemers van het woonzorgcentrum Engelendale. Winnaars Céline Dubar (Ronse), Erik Geldhof (Sint-Kruis-Brugge), Wilfried Journee (Landen), Guido Van Begin (Tevuren) en Irène Zwanepoel (Asse).

23 juni, Dag van de Mantelzorger

‘Ook voor een mantelzorger kan het ee Mantelzorger. Wie het is, staat er niet bij stil dat er een woord voor bestaat. Dag en nacht zorgen voor de zieke partner, kind of ouder, je doet het gewoon. Dat het zwaar is om vol te houden, begrijpen maar weinig mensen ten volle. “Een mantelzorger moet ook eens kwijt kunnen dat het soms te veel wordt”, weet Carla Polleunus, vrijwilliger van het eerste uur bij de Mantelzorgtelefoon van Ziekenzorg CM en zelf mantelzorger. Wie is mantelzorger? Carla Polleunus: “Over het begrip bestaat nog veel verwarring. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, het is een persoonlijk engagement om dag in dag uit te zorgen voor de partner, kind of ouder. Geen enkele mantelzorger kiest daar vrijwillig voor, je komt erin terecht. En de zorg kan alleen maar verzwaren. Sommige mensen zoeken snel hulp, andere niet. Er zijn er die wachten tot het niet anders meer kan. Ze hebben beloofd om voor hun partner te zorgen en ze denken dat ze zelf tekortschieten als ze hulp moeten inroepen. Maar ook hulp lost niet alles op. Een dag telt 24 uur en dat is lang, als je je partner bij alles moet helpen.”

erkenning krijgen in hun taak. Dat bevestigd wordt hoe moeilijk het kan zijn om vol te houden.” Is een Dag van de Mantelzorger zinvol? Carla Polleunus: “Het is zeker goed om mantelzorg nu en dan onder de aandacht te brengen. De Dag van de Mantelzorger is zo een gelegenheid. Wie zich in de situatie bevindt, voelt

zich aangesproken. Veel mensen zijn ook op zoek naar informatie. Dat merken we bij de Mantelzorgtelefoon. Het is belangrijk dat mantelzorgers zo snel mogelijk de stap zetten naar het ziekenfonds en de dienst Maatschappelijk Werk. Welke hulpmiddelen zijn er? Kom je in aanmerking voor de zorgverzekering? Waarvoor kun je in de Thuiszorgwinkel terecht? Bestaat er een gemeentelijke mantelzorgpremie? Sommige mantelzorgers leven vrij geïsoleerd. Ze kunnen moeilijk weg omdat ze de persoon voor wie ze zorgen niet alleen kunnen laten.” Voor die mensen is de Mantelzorgtelefoon belangrijk? Carla Polleunus: “Inderdaad. SommiJürgen Doom

Zoek en Win

Het is normaal dat alles eens te veel wordt?

Carla Polleunus luistert niet alleen naar de Mantelzorgtelefoon, maar is ook nog vrijwilliger bij Ziekenzorg CM. We troffen haar op bezoek bij Clementine Herftijd.

All-in in de bergen - Leysin (Zwitserland)

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Deze zomervakantie logeer je in de bergen all-in. Op een zonnig plateau boven Aigle bezit Leysin alle troeven voor een geslaagde Intersoc-family vakantie. Nederlandstalige Intersoc-monitoren geven dagelijks het beste van zichzelf in de te gekke kinderclubs van Hôtel Fabiola. Het Aximfo-lokaal is dan weer de startplaats voor verrassende (doe-het-zelf)-activiteiten. Tal van ideeën voor wie alleen met de familie er eens op uit trekt. Met de inbegrepen Aximo-pas maak je in juli en augustus gratis gebruik van de kabelbaan Berneuse, bezoek je gratis de kruidentuin Gentiana, spoor je onbeperkt tussen de 4 treinhaltes in Leysin en kan je gratis sporten (zwemmen, minigolf, squash, schaatsen en tennis). Je verblijft in volpension met dranken all-in. Grote gezinnen profiteren van 30 juli tot 8 augustus bovendien van fikse kortingen.

6

VISIE.19.11.indd 6

Intersoc-family

Werken en toch op vakantie Intersoc is nog op zoek naar contractuele medewerkers voor deze zomer

Lic. 7013 - A5654

Carla Polleunus: “Als de zorg steeds zwaarder wordt, voel je je soms onmachtig. Je hebt soms verdriet, of je voelt je opstandig. Je voelt je niet begrepen. Mantelzorgers die bellen naar de Mantelzorgtelefoon, zijn soms verwonderd als we zeggen dat het heel normaal is dat ze met deze gevoelens zitten. Daar eens mee naar buiten kunnen komen, lucht op. Het is heel belangrijk dat mantelzorgers

Voor het zomerseizoen zijn er nog een aantal vrije plaatsen in volgende functies: - Hulpkok - Restaurantmedewerker - Medewerker voor de schoonmaak Wens je een volledig zomerseizoen mee te werken in een van onze hotels in Zwitserland of Frankrijk? Stuur dan snel je cv en motivatiebrief naar sollicitatie@intersoc.be of bel naar Nicole Christiaenssens op 02 246 47 35. Meer informatie: www.intersocwerkvakanties.be

Info, prijzen en reservaties: centrale klantendienst Intersoc 070 233 119 of www.intersoc.be.

14/06/11 21:04


CM-Visie CM-Visie

ge mensen bellen stipt op het uur dat de lijn opengaat om hun verhaal eens kwijt te kunnen. Ze weten dat de vrijwilligers die luisteren echt wel weten waarover het gaat. Sommige mantelzorgers kunnen enkel snel even bellen terwijl de verpleegkundige in huis is.”

Jürgen Doom

Wat heeft Ziekenzorg CM nog te bieden voor mantelzorgers? Carla Polleunus: “Ziekenzorg CM behartigt de belangen van mantelzorgers. En op veel plaatsen zijn er praatgroepen waar mantelzorgers ervaringen kunnen uitwisselen. Maar niet iedereen is daar voor te vinden of kan zich vrij maken. Wat de mantelzorgers echt wat ademruimte geeft, is een vakantie van Ziekenzorg CM. Ofwel gaat de zieke partner mee, en dan kan de mantelzorger er ook eens tussenuit. Ofwel gaat ook de mantelzorger mee en dat doet de mensen veel deugd. Ik ga al tien jaar mee als vrijwilliger. Ik ken meestal al veel mensen van de plaatselijke Ziekenzorgkern maar het is ongelooflijk hoe je in een week samen met de vakantiegangers een enorme vriendschap opbouwt. Tijdens zo’n vakantie kun je de deelnemers eens echt verwennen. Willen ze elke dag een bad? Dat kan. Eens naar de winkel? We zorgen dat het mogelijk is. Sommige mantelzorgers hebben het moeilijk om de zorg eens aan de vrijwilligers over te laten. Maar naarmate de vakantie vordert, groeit het vertrouwen. En dan

kan de mantelzorger er ook eens opuit. Zonder zorgen.” Je vindt er als vrijwilliger zelf veel voldoening in? Carla Polleunus: “Rijk worden in één week’ staat er op een folder waarmee Ziekenzorg CM nieuwe vrijwilligers wil aanspreken. En dat is echt waar. Je bent verpleegkundige, zeggen mensen mij, en toch ga je nog eens op vakantie met zieke mensen? Ik heb een gezin met drie kinderen – van wie twee het huis uit – en ze missen me nog niet graag, maar ze weten dat ze me zo’n vakantieweek niet kunnen afnemen. De verpleegkundige taken blijven natuu rlijk, maar er is veel meer tijd voor persoonlijk contact. Ik krijg een geweldig warm gevoel als ik alle vakantiegangers tevreden zie zitten. Dit kan ik iedereen aanraden. En je mag gerust zijn: je wordt goed voorbereid op wat er van je verwacht wordt.” Chris Van Hauwaert Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op 23 juni organiseert Ziekenzorg CM op diverse plaatsen waarderingsmomenten en andere initiatieven voor mantelzorgers. De Mantelzorgtelefoon is elke weekdag bereikbaar tussen 14 en 18 uur op 078 15 50 20 (zonaal gesprek).

Opmerkelijke vakanties

Vrijwilligers gezocht Helpende handen heeft Ziekenzorg nooit te veel. Voor de watersportvakantie begin juli in Nederland worden nog enthousiaste vrijwilligers gezocht. Ziekenzorg CM organiseert voor chronisch zieke en zorgbehoevende personen vakanties met een goede zorgondersteuning en kwalitatief uitgebouwde activiteiten. Van 2 tot 8 juli vindt voor jongeren van 18 tot 40 jaar de jaarlijkse watersportvakantie in Arnemuiden plaats. Aangepast zeilen, surfen en kajakken staan centraal, maar ook andere sporten komen aan bod. Ziekenzorg CM zoekt nog enkele vrijwilligers die deze vakantie willen ondersteunen. Zie je dit sportief initiatief wel zitten, neem dan snel contact op. Van 15 tot 18 november wordt in Domein Hooidonk een poëziemidweek georganiseerd. Op het programma staan onder meer poezie lezen en genieten in een rustig leeshoekje, luisteren naar een poëzievoordracht en een poëziewandeling. blijven.reizen@cm.be, tel. 02 246 47 83

VISIE.19.11.indd 7

Met twee woorden spreken Dat er de komende jaren bespaard moet worden of minstens zuinig moet worden omgesprongen met de overheidsmiddelen, daar zijn we ons allen meer en meer van bewust. We moeten natuurlijk altijd ‘met twee woorden spreken’, want niet elk zogenaamd besparingsidee leidt tot een effectieve besparing! Neem nu de ideeën rond de werkloosheid. Sommigen stellen voor om de werkloosheidsuitkeringen te beperken in de tijd. De periode waarin men aanspraak maakt op werkloosheidsuitkering, zou afhangen van het aantal jaren dat men daarvoor heeft gewerkt. Als de werkloosheidsuitkering ‘stopt’, kan men zich wenden tot de sociale bijstand – het OCMW – dat dan een leefloon betaalt na onderzoek van de bestaansmiddelen. Alvorens deze voorstellen de wereld in te sturen, zou men beter eerst eens kijken naar sommige buurlanden, zoals Nederland. Daar is het recht op werkloosheidsuitkering beperkt, afhankelijk van het aantal gewerkte jaren, en hoe dan ook tot maximaal 38 maanden. Het gevolg hiervan is dat vele werklozen hun heil zoeken in de arbeidsongeschiktheid. Een fenomeen van communicerende vaten in de sociale zekerheid dus.

“Het is belangrijk om Reeds meer dan tien bij de hervorming jaar vecht Nederland van onze sociale met een enorm hoog zekerheid ook eens aantal arbeidsongeschikten. Wie als werk- naar de ervaringen nemer ziek valt, wordt van onze buurlanden tot 104 weken met loon te kijken.” doorbetaald door de Marc Justaert, voorzitter CM werkgever, tenzij hij geen werkgever meer heeft die het loon moet doorbetalen. In dat geval betaalt de ziektewet een uitkering, eveneens tot maximaal 104 weken. Daarna valt de werknemer terug op een definitieve arbeidsongeschiktheidsuitkering, die tot de leeftijd van 65 jaar kan doorlopen. Eigenlijk worden de werkloosheidsproblemen in Nederland doorgeschoven naar de werkgevers en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die evolutie wordt in de hand gewerkt door de soepele toegang tot het Nederlandse systeem van arbeidsongeschiktheid. Hetzelfde fenomeen stellen we vast in Groot-Brittannië, waar de striktere regels inzake de werkloosheidsuitkeringen in grote mate gecompenseerd worden door een verhoging van het aantal arbeidsongeschikte en invalide mensen. Het is dus belangrijk om bij de hervorming van onze sociale zekerheid ook eens naar de ervaringen van onze buurlanden te kijken. Onze werkloosheidsuitkeringen zijn in vergelijking met deze landen eerder aan de lage kant, maar worden uitgekeerd zolang men onvrijwillig werkloos is. De rechtvaardiging van ons systeem zit in het woord ‘onvrijwillig’. Marc Justaert Voorzitter CM

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

et eens te veel worden’

7

14/06/11 21:04


Leren gelukkig zijn

‘Je hebt het zelf in de hand’ “Je geluk bepaal je voor een groot deel zelf”, zegt Gerda Ameije met veel overtuiging. Ze volgde de CM-cursus ‘Haal meer uit je leven. Werken aan geluk’. Of ze nu een gelukkiger mens is? “Ik weet in ieder geval beter waar ik naartoe wil met mijn leven, en hoe ik dat kan aanpakken.” Waarom volgde je de cursus?

Hoe zit de cursus in elkaar?

Gerda Ameije: “Ik vind het in de eer- Gerda Ameije: “Je volgt vier sessies ste plaats een boeiend thema. Geluk- van telkens tweeënhalf uur. De leskig zijn, dat wil toch iedereen? Daar- gever geeft de nodige theorie, aangenaast wilde ik ook een aantal dingen vuld met praktische tips en interesuit mijn leven anders aanpakken. Ik sante oefeningen. Het is zeker geen heb met veel plezier drie kinderen zweverige cursus. Je krijgt heel conopgevoed. Daar ging heel wat van crete informatie, waarmee je meteen mijn tijd en energie naartoe. Maar aan de slag kunt. stilaan beginnen mijn kinderen op Bovendien krijg je een werkmap mee eigen benen te staan. Dus wordt het naar huis. Zo kun je alles thuis nog tijd om eens na te denken over mezelf. Wat vind ik “Het CM-geluksplan zit altijd belangrijk? Wat maakt in mijn handtas. Af en toe grijp mij gelukkig en wat net ik er naar terug. Het helpt me niet?” Heb je daar een cursus voor nodig?

om bepaalde facetten uit de cursus ook in de praktijk toe te passen.”

Gerda Ameije: “Je denkt natuurlijk wel vaker na Gerda Ameije over je leven. Maar je draait al gauw in cirkels. Het is moei- eens nalezen, en de nodige opdrachlijk om de zaken in perspectief te ten uitvoeren.” zien. De cursus heeft mij heel wat nieuwe inzichten opgeleverd. We Is gelukkiger worden zo eenmoesten op een bepaald moment voudig? onze verlangens en dromen opschrij- Gerda Ameije: “Er zijn veel manieren ven. Zonder rekening te houden met om gelukkiger te worden. Dat wordt praktische bezwaren. Je komt uit bij duidelijk gemaakt aan de hand van zaken die onmogelijk zijn, maar die het CM-geluksplan. De zeven geluksje wel veel leren over jezelf. Op die lijnen vertegenwoordigen zeven vermanier kreeg ik een beter idee van schillende strategieën om aan je gemijn eigen waarden en normen. Op luk te werken. Naargelang je eigen mijn eentje zou ik daar niet in ge- situatie, zullen bepaalde lijnen voor slaagd zijn.” jou belangrijker zijn dan andere. Zelf

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Is het een cursus voor ongelukkige mensen?

Ook werken aan je geluk? Dat kan via de onlinecoach Pluk je geluk. Het internetprogramma beveelt op basis van je antwoorden een paar gelukslijnen aan. CM organiseert binnenkort in verschillende regio’s de cursus ‘Haal meer uit je leven. Werken aan geluk’. Inschrijven kan via de website of bij de dienst Gezondheidspromotie van je regionale ziekenfonds.

ik om met anderen? Hoe zorg ik voor een goede relatie met mijn partner, mijn vrienden en familie: dat zal iedereen wel interesseren, denk ik. Je verandert jezelf natuurlijk niet op een-twee-drie. Je moet er elke dag mee bezig zijn. Het CM-geluksplan zit altijd in mijn handtas. Af en toe grijp ik er naar terug. Het helpt me om bepaalde facetten uit de cursus ook in de praktijk toe te passen. Je krijgt meer vat op je leven en je kunt zelf bijsturen. Het geeft een goed gevoel. Ik kan het iedereen aanraden.”

Gerda Ameije: “Zeker niet. Iedereen kan er wat van leren. Een van de gelukslijnen draait om relaties. Hoe ga

VAKANTIE

Werken aan geluk

www.plukjegeluk.be

vond ik de gelukslijn over aandacht voor jezelf erg belangrijk. We hadden het daarbij over groene en rode energie. Groene energie zijn dingen die je goed doen. Jezelf eens verwennen, lachen met vriendinnen, en ga zo maar verder. Rode energie vreet aan je. Dat moet je vermijden. Sindsdien probeer ik er bewuster mee om te gaan. Rode energie laat ik niet meer toe, groene energie zoek ik zelf op.”

Plan je een daguitstap of neem je enkele dagen vakantie? Kom dan zeker eens langs in de Thuiszorgwinkel. Je vindt er heel wat producten om je comfort tijdens je reis of je verblijf te verhogen.

Nele Verheye

ACTIES

van 17 juni t.e.m. 16 juli 2011

ANTI-TRANSPIRATIEHOES Door de 3D-honingraatstructuur zal je baby minder zweten in de autostoel. Past in elk type. Anti-transpirationhoes 22,95 euro NU 19,51 euro

-15%

Vraag naar onze actiefolder met nog meer aanbiedingen op onder andere Omron, Tempur, reiskousen en Tena. De adressen van de Thuiszorgwinkels vind je op onze website of via 02 246 49 49.

Book Seat

De Book Seat zorgt ervoor dat je handenvrij en volledig ontspannen kunt lezen waar en wanneer je maar wil. 29,95 euro

NU 25,46 euro

-15%

www.thuiszorgwinkel.be

8 11 06 17 adv100 X 95-Vakantie.indd 1 VISIE.19.11.indd 8

14-06-2011 10:27:06 14/06/11 21:04


CM-Visie Spreekuur: diepe veneuze trombose

Lang reizen? Regelmatig bewegen!

Een diepe veneuze trombose is een bloedklonter in een dieper gelegen grote ader. De klonter ontstaat vooral in de kuit, het dijbeen of het bekken. Uitzonderlijk komt hij ook voor in een ader van de arm, schouder of borstkas.

Trombosebeen De klonter kan de afvoer van het bloed naar het hart belemmeren. Bij dergelijke verstopping kan het been zwellen, wat wel eens een trombosebeen wordt genoemd. Andere mogelijke symptomen zijn: een zwaar gevoel in het been, pijn die toeneemt bij het stappen, een blauw-paarse verkleuring van de huid en een warm aanvoelende huid. Maar soms zijn er ook helemaal geen symptomen en gaat de trombose onopgemerkt voorbij.

Longembool

Eric de Maegd

Als een deel van de bloedklonter loskomt en met het bloed naar het hart stroomt, kan een diepe veneuze trombose gevaarlijk zijn. Wanneer het hart het bloed naar de longen pompt, kan de klonter er immers in de kleinere bloedvaten terechtkomen en vast geraken. Dan ontstaat een longembool, krijgt men het benauwd en begint men sneller te ademen. Soms wordt ook slijm met bloed opgehoest. Een longembool vereist een medische be-

handeling. Zoniet, kan de aandoening fataal aflopen.

Risicofactoren De oorzaak van een diepe veneuze trombose is meestal een combinatie van een verhoogde neiging van het bloed om te stollen, een beschadigde bloedvatwand en een vertraagde bloedsomloop. Dit laatste ontstaat onder meer door langdurige bedrust of immobilisatie (bv. door een gipsverband), maar ook door een lange vliegtuigreis. Hierdoor heeft men het vaak over het ‘economy class-syndroom’. Dit is evenwel een slechte benaming, want je kan evengoed een trombose krijgen als je in business class vliegt of bij lange auto-, bus- of treinreizen. Een longembool kan al enkele uren na de reis optreden, maar ook dagen of zelfs weken nadien. Het verband met de reis wordt dan soms uit het oog verloren. Als je zelf of een familielid in de eerste graad ooit een diepe veneuze trombose of longembool had, loop je een verhoogd risico op de aandoening. Andere risicofactoren zijn onder meer een recente operatie of beenbreuk, het gebruik van oestrogenen (bv. de pil), overgewicht en kanker. Vrouwen hebben bovendien meer kans op de aandoening tijdens een zwangerschap tot

zowat vier weken na de bevalling .

Tips voor lange reizen • Draag tijdens de reis comfortabele, loszittende kledij en losse schoenen. Onderbreek regelmatig een autorit om te bewegen. • Zorg in een vliegtuig voor voldoende beweging. Wandel af en toe door de gang en doe minstens elk halfuur enkele beenoefeningen. Je kan bijvoorbeeld je enkels strekken en buigen of er cirkels mee draaien. Hou daarom de ruimte vrij onder de stoel voor jou. • Neem nooit op eigen houtje bloedverdunners of andere medicatie om een trombose te voorkomen. Je loopt immers het risico op maagklachten, maagzweren, bloedverlies uit maag of darmen en overgevoeligheid. • Raadpleeg vooraf je arts indien je tot een risicogroep behoort. Meestal zal het dragen van steunkousen volstaan. Maar soms zal je arts je een antistollingsmiddel inspuiten. Vaak wordt ook aangeraden om veel te drinken tijdens een lange reis. Het effect hiervan op het voorkomen van een trombose is echter niet bewezen. Veel drinken kan uiteraard geen kwaad, maar vermijd alcohol en koffie. Elise Rummens, arts Het aangekondigde artikel over gordelroos lees je in het volgende Spreekuur.

Sapje van appel, wortel en waterkers Ingrediënten (2 p.)

1 appel • 5 wortelen • 1 handjevol waterkers Bereiding

• snijd de appel in grove stukken, verwijder het klokhuis; schraap de wortelen en was de waterkers; • doe alle stukken appel, de wortelen en de waterkers afwisselend in de sapcentrifuge en vang het sap op; roer goed en verdeel over de glazen

Multigroentesap Ingrediënten (3 p.)

4 wortelen • ½ komkommer • 4 tomaten • 1 stengel bleekselderij • ¼ gele paprika • een handjevol rodekool • ¼ ui • 1 teentje knoflook Bereiding

• schil de wortelen, was de komkommer en snijd hem in de lengte in twee, was de tomaten en snijd in grote stukken; schil de bleekselderij, was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken; snijd de koolbladeren grof; pel de ui en de knoflook • doe alle stukken een voor een in de sapcentrifuge en vang het sap op; roer goed en verdeel over de glazen

Recept uit het Kilootje minderboek. Leden van CM of KAV kunnen het boek bestellen tegen de voordeelprijs van 20,50 euro (incl. verzending). Dat kan via overschrijving op IBAN rek.nr. BE 15 7995 5033 2330 van De Praktische School, Paviljoenstraat 3, 1030 Brussel met mededeling: Kilootje minder + lidnummer. Het boek wordt opgestuurd na ontvangst van betaling.

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Stil zitten tijdens een lange reis kan de bloedcirculatie in de benen vertragen. Hierdoor kan een bloedklonter ontstaan. Hoewel je er in eerste instantie vaak niets van merkt, kunnen de gevolgen gevaarlijk zijn. Gelukkig is het mogelijk om het risico te verkleinen met enkele eenvoudige maatregelen.

9

VISIE.19.11.indd 9

14/06/11 21:05


Desso

Uw job, ons werk

Groene industrie

Produceren van wieg tot wieg Een groene industrie is mogelijk: dat bewijzen tapijtenfabrikant Desso en gipsplatenfabrikant Gyproc. Ze proberen hun grondstoffen zo goed mogelijk te gebruiken en te hergebruiken, zodat niets verloren gaat. Cradle to cradle heet dat proces met een Engels woord. Desso maakt vooral tapijttegels en kunstgras. Vroeger werden oude tapijten verbrand of naar het stort gebracht. Nu worden oude tapijten opgehaald en naar een fabriek in Slovenië vervoerd. Uit de oude tapijttegels wordt garen gehaald dat opnieuw gebruikt wordt voor nieuwe tapijten. Zo wordt afval opnieuw een grondstof voor nieuwe tapijttegels.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Lijm en garen

10

Pierre van Trimpont van Desso: “Het tapijt demonteren is het moeilijkst. Daar moet je al aan denken bij de productie. Een voorbeeld: de lijm die we vroeger gebruikten om het garen te bevestigen, kunnen we nu niet langer gebruiken. Het was met die lijm veel te moeilijk om het garen te verwijderen. Verder betekent onze manier van werken ook dat we niet alle kunststof garens kunnen gebruiken want bepaalde soorten zijn moeilijk te hergebruiken.”

Tapijten huren Ook aan de rug van de tegel, waar het garen op bevestigd wordt, sleutelde Desso. “Vroeger werden die hergebruikt door bouwfirma’s. Ondertussen maakt Desso een eigen rug die helemaal recycleerbaar is. En we hebben met onze klanten de overeenkomst dat we alle oude tapijten terugnemen, tenzij ze uit pvc vervaar-

VISIE.19.11.indd 10

digd zijn. In sommige ondernemingen gaan we nog wat verder: daar koopt de klant geen tapijt, maar huurt hij ze van ons.” Op die manier kan Desso de tapijten gemakkelijker inzamelen om ze opnieuw te gebruiken.

Meer werk En de gevolgen voor de klanten en de tewerkstelling? “Een product wordt daardoor 20 % duurder, maar aan klanten heeft Desso geen gebrek. Ook de tewerkstelling vaart er wel bij: voor de recyclage werden een drietal extra medewerkers aangeworven en er volgen er nog.” Vakbondssecretaris Carl De Clercq beklemtoont het belang van de werknemers. “De werkgever betrekt best zijn personeel bij deze andere manier van produceren. Dan worden de werknemers de beste ambassadeurs. Anders krijg je gemor en ongerustheid op de werkvloer, en dat wil iedereen vermijden.”

Gipsplaten hergebruikt In België wordt jaarlijks 30 miljoen vierkante meter aan gyprocplaten gebruikt. “Gesloopte platen worden ingezameld en komen in een recyclagemachine terecht. Daar worden karton en gips van elkaar gescheiden. Het gips wordt hergebruikt voor nieuwe gyproc-platen. Gips is trouwens oneindig recycleerbaar. De gerecycleerde gyprocplaat is niet duur-

der dan een andere en ze vervangt de standaardplaat. In een doe-het-zelfzaak vind je geen andere gyprocplaat dan de gerecycleerde”, zegt Luc Plancke van Gyproc.

Van wieg tot wieg Beide bedrijven werken volgens het cradle to cradle systeem. John Wante van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, spreekt daarbij niet langer van een afvalbeleid maar van een materialenbeleid. “Wanneer het afval van het ene bedrijf de grondstof is voor een ander bedrijf, dan kun je niet meer van afval spreken. Cradle to cradle betekent dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, gebruikt worden in een ander product. De grondstoffen worden schaarser. Bovendien beschikt Europa zelf over weinig grondstoffen zoals olie, metalen…Wanneer die grondstoffen telkens opnieuw zouden hergebruikt worden in plaats van gedumpt, worden we minder afhankelijk van de grondstoffen uit andere landen. Dat heeft wel gevolgen voor de manier waarop producten gemaakt worden. Al van bij het begin hou je er dan rekening mee dat iets snel gedemonteerd en hergebruikt kan worden. En dat houdt ook keuzes in. Een voorbeeld: je kan een auto maken die 100 % recycleerbaar is. Daardoor is hij zwaarder en verbruikt hij meer. Door de auto lichter te maken, daalt het verbruik, maar daardoor is hij niet langer volledig recycleerbaar. Welke keuze moet het beleid hier dan in maken? Dan kies je voor de beste milieu-

optie. Daardoor hou je rekening met alle ecologische en sociale aspecten. Dat klinkt allemaal mooi, maar hoe kan je deze doelstellingen in de praktijk brengen? Door producenten verantwoordelijk te maken voor hun afval. De recupelbijdrage voor elektrische apparaten is daar een voorbeeld van. Producenten nemen je oude toestel terug bij aankoop van een nieuw. Een andere maatregel is om nog meer de nadruk te leggen op sortering aan de bron en gescheiden inzameling. Hoe zuiverder gesorteerd, hoe beter je het kan hergebruiken.”

De vakbond pleit voor een rechtvaardige transitie! “Wij steunen de inspanningen die bedrijven en de overheid doen om de economie groener te maken”, zegt nationaal secretaris van het ACV Ann Vermorgen. “Tegelijk vinden we het belangrijk dat in elke groene maatregel evenzeer de sociale aspecten moeten meegenomen worden. Dit noemen we met een moeilijk woord de “rechtvaardige transitie” van de economie. We pleiten voor een degelijk systeem van sociale bescherming voor de mensen die hun job dreigen te verliezen, voldoende vorming en opleiding rond nieuwe milieuvriendelijke technieken voor de werknemers, een aanpak per sector en sociaal overleg in de bedrijven en de sectoren. We zijn er alvast van overtuigd dat een groene economie voor meer jobs zal zorgen. Katrien Vandeveegaete

14/06/11 21:05


Desso

Uw job, ons werk

Huisarbeidsters bijna beschermd Nog één laatste stap en dan is de IAO-conventie (Internationale Arbeidsorganisatie) over huisarbeid een feit. Daarmee zouden huisarbeidsters wereldwijd een aantal basisrechten krijgen zoals vakbondsvrijheid, het recht op een contract en een regeling over de arbeidstijden. De Commissie Huisarbeid op de IAO-conferentie in Genève keurde de conventie al goed. Nu is het nog wachten op het fiat van de voltallige vergadering van vakbonden, werkgevers en regeringen. Conventies zijn bindend. Alle IAOlidstaten zullen de vraag krijgen om de conventie door hun parlementen te laten goedkeuren. Concreet zullen huisarbeidsters daardoor alle rechten krijgen die in een normale arbeidsovereenkomst voorzien zijn: waardige en veilige arbeidsomstandigheden, vrijheid van vereniging, een minimumloon en de beperking van betalingen in natura.

kroon op het werk van de National Domest ic Worker s Movement (NDWM). De beweging, 25 jaar geleden opgericht doorde Belgische zuster Jeanne Devos, strijdt voor de

rechten van huisarbeidsters in India. Met groeiend succes, want de politieke steun voor hun werk neemt geleidelijk toe. Nu heeft ook Sonja Gandhi, telg van de bekende politieke dynastie in India, zich achter hun eisen geschaard. Jeanne Devos maakt trouwens deel uit van de ACV-delegatie in Genève, samen met enkele Indische activisten van de NDWM.

Birma Tijdens de IAO-conferentie worden ook de schendingen van arbeidsrechten onder de loep genomen in de

Jeanne Devos Ook krijgen huisarbeidsters recht op jaarlijkse vakantie. En wachttijden zouden voortaan als arbeidstijd moeten gelden. Als de conventie definitief goedgekeurd wordt, betekent dat een historisch moment voor huisarbeidsters wereldwijd en een mooie

Commissie Normen en worden de betrokken landen op het matje geroepen. “Birma (Myanmar) spant opnieuw de kroon, met brute onderdrukking van werknemers”, zegt Herman Fonck (ACV) vanuit Genève. “Dwangarbeid is er schering en inslag. Het leger dwingt boeren met geweld om mee te helpen bij wegenaanleg, aanleg van pijpleidingen of militair transport. Nog schokkender is de gedwongen rekrutering van kinderen als menselijke mijnenveger. Vakbondsmilitanten worden vermoord, zwaar gefolterd en in de gevangenis gegooid.” Birma moet zich elk jaar verantwoorden voor die zware schendingen van arbeidsrechten, maar zicht op verbetering is er vooralsnog niet. Ook andere landen moesten zich verantwoorden, waaronder Guatemala (vakbondsvrijheid), Congo (dwangarbeid), Oezbekistan en Paraguay (ergste vormen van kinderarbeid). Peter Heirman Zie ook http://www.mo.be/wereldblog/ilo-conferentie-2011

Ik schrijf deze bijdrage in Genève, tussen de vergaderingen van de Conferentie van de Internationale Arbeidsorganisaties (IAO) door. De IAO is een agentschap van de Verenigde Naties en organiseert jaarlijks een conferentie in Genève waar vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en regeringen tot wereldwijde afspraken rond arbeid en sociale zekerheid proberen te komen. Als woordvoerder van de werknemers in de Commissie van de Normen, de rechtbank van de IAO als het ware, kreeg ik de voorbije weken de kans om me te verdiepen in onmenselijke arbeidssituaties in alle uithoeken van de wereld. Heel vaak ging het hier ook over ‘sociale bescherming’ en ‘sociale zekerheid’. Thema’s die ook in eiLuc Cortebeeck, gen land in het brandvoorzitter ACV punt van de belangstelling zijn geslopen. Niet in het minst omdat onze sociale zekerheid, zeker na de eenzijdige aanbevelingen van de Europese Commissie vorige week, de centrale schietschijf van een zware besparingsoperatie dreigt te worden. Tijdens discussies over sociale zekerheid geven de werkgeversdelegaties op deze interna-

tionale conferentie stevig van jetje. Het komt er eigenlijk op neer dat ze de sociale zekerheid schitterend vinden… voor de ideale wereld. Maar spijtig genoeg, zeggen de werkgevers, leven we in de reële wereld. En moeten we dus de verwachtingen wat temperen. Want zie hoe belabberd het met de begroting is gesteld. En zie hoe hoog de belastingdruk al is. En zie hoe de sociale zekerheid mensen opsluit in hun inactiviteit. En zie de stijgende kosten voor de vergrijzing.

bleem zou hem vooral zitten in de sociale zekerheid. Het vervolg laat zich raden: die sociale zekerheid moet dringend hervormd worden. “Aangepast worden aan de moderne tijd”, zoals dat dan mooi heet. Als die moderniseringsoperatie in concrete voorstellen wordt vertaald, blijkt ze meestal een slechte vermomming voor regelrechte afbraak. Uitkeringen beperken in tijd of ze verlagen, de pensioenleeftijd drastisch verhogen, het brugpensioen afschaffen…

Tijdens mijn tussenkomst in deze debatten heb ik de werkgevers gevraagd of het niet andersom is. Het is net in de ideale wereld dat er geen werkloosheid is, dat er geen gezondheidsproblemen zijn, dat er geen bescherming nodig is tegen de gevolgen van een zeer zware crisis die veroorzaakt werd door een op hol geslagen financieel systeem. In de reële, echte wereld bestaan echter wel risico’s op werkloosheid, ziekte, ouderdom, armoede… Risico’s waartegen iedereen bescherming wil en verdient.

Het ACV heeft zich nooit gekant tegen noodzakelijke hervormingen. Om de inkomsten van de sociale zekerheid te versterken, om de uitgaven te beheersen, om de sociale zekerheid te laten aansluiten bij een veranderende samenleving. Hervormingen dus die de sociale zekerheid versterken. Want België ligt tot nader order nog steeds in de echte wereld. Een wereld waar mensen nood hebben aan sociale bescherming. Een wereld waar het een kwestie van elementair fatsoen is dat we werklozen, zieken, gepensioneerden niet aan hun lot overlaten. En waar, laat ons eerlijk wezen, sociale zekerheid ook een kwestie van welbegrepen eigenbelang is. Omdat iedereen, vroeg of laat, in zo een moeilijke situatie kan terechtkomen . Daarom zal het ACV zich de komende maanden schrap zetten om uw sociale bescherming te verdedigen.

Ik stel vast dat dit debat ook de media in België beheerst. Want na een jaar van onderhandelingen over de staatshervorming en een week na de straffe en eenzijdige Europese aanbevelingen, willen de politieke onderhandelaars gaan praten over het ‘sociaaleconomische luik’. Lees: ze willen het hebben over het gat in de schatkist. 15, 17 of 22 miljard euro:de schattingen van dat tekort mogen dan al verschillen, de oorzaken en bijgevolg de remedies die door veel politici en denktanks worden bovengehaald zijn heel vaak dezelfde. Het pro-

Luc Cortebeeck Voorzitter van het ACV

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Rob Walbers

Welkom in de echte wereld

11

VISIE.19.11.indd 11

14/06/11 21:05


ACV bouw - industrie & energie

Cao voor de bouwsector Vakbonden en werkgeversorganisaties keurden het nieuwe loonakkoord voor 2011-2012 goed.

Wat zit erin? De lonen zullen elk kwartaal geïndexeerd worden zonder beperking. Bovenop de indexatie verhogen de lonen op 1 januari 2012 met 0,3 %.

De sociale akkoorden van de non-profitsector liepen definitief af oktober 2010. Al sinds begin februari 2010 heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront zijn programma voor een nieuw meerjarenakkoord overhandigd aan de overheid. Omdat elke politieke reactie uitbleef, vonden talrijke acties plaats in alle provincies. Nog steeds gebeurde er niets. De Vlaamse regering is begin mei 2011 uiteindelijk gesprekken gestart voor de 150.000 werknemers van de non-profitsectoren onder haar bevoegdheid. De federale regering, verantwoordelijk voor 300.000 werknemers in de gezondheidszorg, biedt geen enkel uitzicht voor de sectoren zorg en welzijn. Dat is een verpletterende politieke verantwoordelijkheid. Als de werknemers van zorg en welzijn even lang geen zorg zouden bieden aan de bevolking als zij zelf in de kou worden gezet, dan gebeurden er nationale rampen. Daarom gingen op 9 juni 16 000 non-profitmedewerkers in Brussel actievoeren.

ACV bouw - industrie & energie

Protocolakkoord kappers In het kader van de sectorale onderhandelingen 2011-2012, hebben de sociale partners op donderdag 19 mei 2011 een protocolakkoord ondertekend voor de sector kappers, fitness en schoonheidszorgen (PC 314). Dankzij de vastberadenheid van de vakbonden werden een aantal belangrijke eisen uit de gemeenschappelijke eisenbundel ingevuld.

| ACV NIEUWS | Algemeen | 17 juni 2011 |

De minimumlonen en de reële lonen stijgen op 1 januari 2012 met 0,3 %. Ook op het vlak van de onkosten voor woon-werkverkeer werden er toegevingen gedaan. Deze kosten worden terugbetaald vanaf 1 juli aan 100 % van de wekelijkse treinkaart van de NMBS.

12

Vanaf 1 januari 2012 komt er meer duidelijkheid over de categorie 3 (die toegekend wordt aan werknemers die taken autonoom kunnen uitvoeren) bij de kappers. Voortaan zal de overgang automatisch gebeuren, ten laatste na 5 jaar anciënniteit in de sector. Er is echter een afwijking mogelijk, als de werkgever kan bewijzen dat hij jaarlijks tenminste 16 uur opleiding aangeboden heeft of als de bemiddelingscommissie een unaniem positief advies uitbrengt. Op basis van het protocol moet de classificatie in de sector schoonheidszorgen gebaseerd worden op de sectorale anciënniteit. Voor de werknemers uit

VISIE.19.11.indd 12

fitnesscentra wordt weldra een nieuwe classificatie uitgewerkt. Tijdens deze onderhandelingen heeft de sector een nieuwe stap gezet naar een harmonisering van de statuten arbeiders en bedienden. Zo wordt vanaf 1 juli 2011 de carenzdag afgeschaft voor arbeiders die minstens 6 maanden anciënniteit (momenteel 12 maanden) in de onderneming tellen en de opzeggingstermijnen worden met om en bij de 15 % verhoogd. Met dit protocolakkoord wil de sector ook aantonen dat hij bereid is de strijd aan te gaan tegen de sociale fraude en de illegale tewerkstelling in de sector. De preventie van beroepsrisico’s maakt ook deel uit van de prioriteiten van de sector. In de komende maanden zal hierover een collectieve overeenkomst worden ondertekend. De sociale partners hebben beslist om het probleem van het personeelsverloop in de sector aan te pakken. Daarom wordt er gestart met een studie door het Fonds voor Bestaanszekerheid. Alle bestaande overeenkomsten, ook die over het brugpensioen, werden verlengd. In de sector zou bovendien een brugpensioen 56 jaar worden ingevoerd. Verder stelt de sector zich tot doel zijn vormingsinspanningen te verhogen met 5 % per jaar.

Meer informatie bij het plaatselijk beroepsverbond van ACV bouw industrie & energie.

Stop! Gevaar! : e helling d p o t a Dit sta ering n > De lone matische loonindex iale c > De auto le zekerheid, de so en > De sociagen en de pensioen collectieve de uitkerin nsten en ie d s id e h > De over dienstverlening

Allen

naar Luxemburg

op 21 juni! Verzamelen om 14u vertrek om 15u

STATIONSPLEIN Luxemburg Stad

Verantwoordelijke uitgever: D. Leyon, Haachtsesteenweg 579, 1030 Brussel • www.acv-online.be

16 000 actievoerders voor zorg en welzijn

De nieuwe cao biedt ook een snellere doorstroming in de loonclassificatie voor bouwvakkers met een bouwdiploma. Na maximum 24 maanden moeten zij het loon van categorie IIA ontvangen. Ook het sociaal voordeel en de voorwaarden voor de carenzdag werden verbeterd. De mobiliteitsvergoeding wordt verhoogd met 6,39 % vanaf 1 januari 2012. Deze verhoging geldt zowel voor chauffeurs als passagiers. De chauffeur die personeel vervoert, krijgt vanaf nu ook de vergoeding ‘chauffeur’ voor het volledig traject, dus ook voor het stukje traject dat hij alleen doet. Naast de verhoging van de vergoeding is de werkgever verplicht om elk kwartaal een detail te geven van de mobiliteitsvergoeding (aantal kilometers en bedrag per dag). Dit detail wordt samen afgegeven met de loonfiche, tenzij de arbeider afziet van dit recht. Doe

dit zeker niet en controleer dit detailoverzicht grondig. Ook de verplichting van de werkgever om de verplaatsingskosten terug te betalen wordt uitgebreid. Rijdt de werknemer (op vraag van de werkgever) met zijn eigen vervoer naar de werf, dan moet de werkgever de verplaatsingskosten terugbetalen vanaf de eerste kilometer. Naast de betaling van een anciënniteitspremie moet de werkgever nu ook anciënniteitsverlof betalen. Na 18 jaar anciënniteit in het bedrijf heeft de arbeider jaarlijks recht op 1 dag extra betaald verlof. De aanvullende vergoeding brugpensioen en de verschillende vergoedingen in geval van ziekte, invaliditeit en (dodelijk) ongeval worden verhoogd met ongeveer 3 %. Ook inzake vorming en veiligheid gaan de bouwvakkers erop vooruit. De opleidingsinspanningen worden jaarlijks verhoogd met 5 %. De attesten van de gevolgde opleidingen worden eigendom van de arbeider en er zal een nieuw kader uitgewerkt worden voor werk in extreme temperaturen.

14/06/11 21:06


Uw job, ons werk Nieuwe website voor werkgevers en werknemers om aan de slag te blijven

Hou oudere werknemers op de juiste stoel Onze bevolking vergrijst razendsnel terwijl het aantal knelpuntberoepen blijft toenemen. Mensen langer aan de slag houden is zeker een deel van de oplossing. Maar 50-plussers botsen op tal van obstakels als ze langer willen werken of, moeilijker nog, opnieuw een job willen vinden. Werkgevers zijn 50-plussers nog altijd liever kwijt dan rijk, terwijl werknemers vaak te weinig opleidingskansen kregen in hun carrière of na jarenlang zware fysieke arbeid hun job liever anders zouden invullen. Vakbonden, werkgevers en de Vlaamse regering sloten daarom een akkoord, ‘Samen op de bres voor 50+’. Dat moet werkgevers én werknemers activeren en mensen langer aan de slag houden. www.dejuistestoel.be, de gloednieuwe website, is een van de concrete resultaten van dat pact. Op de site vind je tal van tips voor bedrijven hoe ze 50-plussers op een gerichte manier kunnen selecteren en aanwerven, hoe ze hun arbeidsorganisatie kunnen aanpassen of hoe ze stress op het werk kunnen vermijden. Werknemers vinden er dan weer allerhande informatie over loopbaanbegeleiding, sollicitatie en persoonlijke suggesties om op een werkbare manier langer aan de slag te blijven.

Solidariteit over de generaties heen “Wij zijn niet blind voor het feit dat loopbanen langer moeten kunnen duren”, zegt nationaal secretaris Ann Vermorgen van ACV. “Veel oudere werknemers wensen dat ook. Dat zien we in onze dienstencentra, waar ou-

len zelf voltijds willen blijven werken. Anderen zullen nood hebben aan een (deeltijdse) landingsbaan. Iedereen moet architect kunnen zijn van zijn eigen loopbaan.”

Weinig kans op arbeidsmarkt

dere werknemers zich aandienen na Feit blijft dat 50-plussers weinig kans de zoveelste sluiting. Of mensen die maken op de arbeidsmarkt, ook al zijn ontmoedigd aankloppen bij onze bij- ze nog gemotiveerd om te werken. blijfconsulenten, omdat ze keer op Werkzoekende 50-plussers hebben keer tegen vooroordelen over oudere amper 3 % kans om een job te vinden. werknemers botsen. Nochtans moe- Na 2 jaar werkloosheid zakt dat cijfer ten mensen langer kunnen werken als zelfs tot 0,7 %. Dat is al enkele jaren we onze zorg en sociale zekerheid be- zo, crisis of niet. Ze krijgen ook toetaalbaar willen houden. Solidariteit gang tot amper 5 % van de opleidinover de generaties heen is broodnodig.” Langer werken, ja, maar niet door een blinde verhoging van de brugpensioen- of p e n s io e n le e f t ijd . A n n Ve r m o r g e n : “Mensen langer laten werken betekent ook dat je het werk zelf werkbaar houdt. Dat mensen bijvoorbeeld Jef, elektricien, 55 jaar tijdens hun loopbaan zelf kunnen bepalen wanneer ze tijdelijk minder werken. Dat ook 50-plussers de kans moeten blijven krijgen om zich bij te scholen en te evolueren naar een andere functie. Niet iedereen zal Ook na je vijftigste wil tot het einde van zijn loopbaan je een job voldie je ligt. Een plek waarDat je je goed voelt, tijds aan de slag kunnen blijven. en waar je je ervaring hangt af van de werkdruk,kan van de fydelen met je collega’s. dejuistestoel.be sieke belasting en de combinatie van wijst je de weg naar die plek. Met gezin, arbeid en zorg, om maar enkele links naar interessante factoren te noemen. Sommigen websites, zuladressen en een

Ik doe deze job al meer dan 20 jaar, en blijf er met veel plezier energie insteken.

gen voor werknemers. Het Europese gemiddelde ligt dubbel zo hoog. “50-plussers hebben vaak nood aan een aangepaste begeleiding. Geen eenheidsworst, maar een individuele aanpak, waarbij we kunnen voortbouwen op de ervaring van de werkzoekende. Veel 50-plussers hebben een pak kennis en deskundigheid in huis, maar die is niet altijd terug te vinden op hun diploma. Die talenten moeten naar waarde geschat worden. Oudere werknemers hebben nog een grote meerwaarde voor de onderneming, maar niet noodzakelijk in een voltijdse job. Hou daar rekening mee. Onze bijblijfconsulenten hebben daar de voorbije jaren veel ervaring mee opgebouwd. Zij informeren 50-plussers, maar motiveren hen ook vanuit hun persoonlijke situatie. De VDAB-consulent kan hier dan op voortbouwen. Dat is de manier om mensen langer aan de slag te houden.” Peter van der Hallen Peter Heirman

Meer info op www.dejuistestoel.be www.ACV-online.be (bijblijfwerking)

heleboel tips en info.

Tax Justice Day voor rechtvaardige belastingen Met plezier blijven werken na 50 begint bij dejuistestoel.be

ook al van alle diensten die met belastinggeld betaald worden: gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid, veiligheid, noem maar op. Zonder voldoende belastinginkomsten kan de overheid nooit al die diensten aanbieden.”

Het FAN is een koepel van sociale bewegingen die opkomt voor rechtvaardige belastingen. Onder meer ACV, LBC-NVK en kwb maken er deel van uit. De Tax Justice Day is meteen ook een antwoord op de Tax Freedom Day. Die laatste is een uitvinding van PriceWaterhouseCoopers (PwC). De belastingadviseur berekent elk jaar wanneer de Tax Freedom Day valt. Dit jaar was dat 10 juni. Dat is dan de dag waarop de Belg al zijn belastingen betaald heeft en

Kijken minder belast

wse_Advertenties_Werknemers_A4_DEF.indd 1

VISIE.19.11.indd 13

voor eigen rekening kan beginnen werken. Zo stelt PwC het tenminste voor.

Gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid “Een zeer simplistische boodschap”, zegt Guido Deckers van ACV, en ook actief bij het FAN. “PwC stelt dat Belgen tot 10 juni niets voor zichzelf verdienen, maar dat klopt niet. Ze hebben een inkomen en genieten dan

Bovendien laat PwC de ongelijke verdeling van de belastingdruk ongemoeid. “Arbeid wordt zwaar belast, kapitaal en vermogen veel minder. Kijk maar eens naar de vennootschapsbelasting. Vennootschappen vieren hun Tax Freedom Day al op 18 februari. Wie veel vermogen heeft, is nog beter af, want die kan al op 2 januari de champagne laten aanrukken. Mensen met veel vermogen betalen daar zo goed als geen belastin-

gen op. De overheid heft dus niet zozeer teveel belastingen, maar ze verdeelt die niet rechtvaardig."

Belastingen correct innen 1/06/11 16:38

Ook bij de bestrijding van fiscale en sociale fraude is nog veel werk aan de winkel. “Ons land moet de komende jaren zware besparingen doorvoeren. Wij willen benadrukken dat de overheid nog veel inkomsten misloopt door gebrekkige controle. Belastingen correct innen en grote vermogens en vennootschappen meer laten bijdragen zal ons begrotingstekort al flink doen slinken.” Peter Heirman

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Niemand betaalt graag belastingen, maar tegelijk leeft niemand graag zonder openbaar vervoer, openbare werken, sociale zekerheid, degelijk onderwijs en een goede en betaalbare gezondheidszorg. Allemaal broodnodige diensten die zonder belastingen onmogelijk zijn. Daarom vierde het Financieel Actie Netwerk (FAN) op 31 mei de Tax Justice Day.

13

14/06/11 21:06


uw job, ons werk Op de werkvloer

Machineoperator in een drukkerij

'De geur van verse inkt en papier' Bibliotheekbeesten en boekenbeursgangers herkennen meteen de geur die bij Brepols in Turnhout hangt: die van verse drukinkt op smetteloos papier, afkomstig van de agenda’s, dagklappers en fotoalbums die er gedrukt worden. Hilde Maes (46) is één van de werknemers die daarbij de finishing touch mag geven aan de agenda’s en ander drukwerk: ze drukt met veel gevoel voor precisie het juiste jaartal en logo op de kaft. Brepols is niet zomaar een drukkerij. Het bedrijf bestaat al meer dan 200 jaar. Ooit stelde Brepols meer dan 2000 werknemers tewerk, op dit moment zijn dat er nog zo’n 250 (waarvan 85 arbeiders) in Turnhout. Klanten als McCain, Unicef, Radio 1, cha mpag nemerk Per r ier-Jouët , Renault en Humo bestellen er hun gepersonaliseerde promo-agenda’s, notitieboekjes of kalenders. In het centrum van de Kempense stad is er zelfs een stadsdeel, waar de oude fabrieken stonden, naar de firma vernoemd.

Millimeter werk

Leren op de werkvloer Millimeterwerk dus, waar je je hoofd bij moet houden. Welke eigenschappen moet je nog hebben om deze job te kunnen doen? “Je moet er heel veel geduld voor hebben. Het lijkt simpel wanneer je ons bezig ziet, maar het is precisiewerk. Je mag niet te zenuwachtig zijn, anders lukt het niet.” Hilde werkt al 27 jaar bij Brepols. “Ik heb alles op de werkvloer geleerd. Ik weet eigenlijk niet of je dit beroep op school kan leren. De druktechnieken veranderen constant, het bedrijf is ook altijd op zoek naar nieuwe machines. Dat kan onze manier van werken geregeld veranderen.”

gustus. “Vanaf september werken we daarom in vroege en late ploegen, tot december. Want op het einde van het jaar moeten de nieuwe agenda’s in de winkels liggen. Tijdens de rest van het jaar werken we gewoon overdag, met normale uren.”

Kookboeken

Het is de bedoeling dat iedereen met “Ik heb veel afwisseling in mijn job”, zoveel mogelijk machines kan om- vindt Hilde. “Ik kan niet zeggen dat gaan. Want als er iemand ziek valt, ik van maandag tot vrijdag hetzelfde moet een andere collega kunnen in- moet doen. Ik werk elke keer met een springen. Het duurt een tijdje eer je ander model, een ander boek, een anmet een bepa a lde d r u kpers over weg “Het lijkt simpel wanneer je ons kan. In het drukke bezig ziet, maar het is precisieseizoen zetten we inwerk. Je mag niet te zenuwachtig terimmers in: zij kunnen dat niet op éénzijn, anders lukt het niet.” twee-drie leren, die helpen in het drukke seizoen vooral met in- en uitpakken.” dere opdruk. Soms komen er interessante boeken langs, kookboeken bijEconomisch werkloos voorbeeld. Dan durven we er wel De werknemers die met de agenda’s eens voorzichtig in bladeren. En dat werken, hebben een bijzonder werk- ziet er vaak lekker uit! ritme. “In januari denkt niemand er al aan om agenda’s te bestellen”, ver- Hilde en haar collega’s zijn tijdens duidelijkt Hilde. “Dan zijn we 14 da- hun werk met de agenda’s ook congen economisch werkloos en zitten stant bezig met het jaar nadien. “Dat we dus thuis. Als er toch veel werk is, is het enige nadeel: ik moet buiten mogen we natuurlijk terugkomen. het werk altijd 1 jaar terugtellen.” Die economische werkloosheid is goed voor één keer per jaar, maar dat Lieve Van den Bulck willen we toch niet te vaak.” Het drukke seizoen begint vanaf au-

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 17 JUNI 2011 |

Bert De Deken

De voorwerpen op de werkplek van machineoperator Hilde doen denken aan lang vervlogen tijden van vaak vervloekte wiskundelessen: een meetlat, loodrechte driehoek, rekenmachientje en tabellen met cijfers. Hilde toont de lijst: voor elk van de tientallen verschillende soorten agendakaften moet de opdruk bij een andere temperatuur gedrukt worden, afhankelijk dan nog van het soort

‘lint’ voor de opdruk en de kleur ervan. Op elke agenda of ander drukwerk moeten het gewenste logo, afbeelding en/of jaartal precies op de juiste plek komen te staan. “Daarvoor moet ik de cliché (een soort ‘stempel’ die in de agenda wordt gedrukt, lv) exact op de drukpers instellen. Eén vergissinkje en de agenda kan in de prullenmand.

“Vroeger werkte ik aan de drukpers voor de plastic agenda’s, die je kan openklappen. Nu doe ik de agenda’s en boeken, en ze hebben mij gevraagd of ik ook met een andere machine wil leren werken. Daarin worden kaftjes gedrukt, met temperaturen van meer dan 200 graden.

14

VISIE.19.11.indd 14

14/06/11 21:06


10 Fietsen van knooppunt naar knooppunt fietstochten aan zee met Pasar

| ACW NIEUWS | Algemeen | 17 juni 2011 |

Vrijetijdsvereniging Pasar stippelt voor deze zomer tien fietstochten uit met vertrek aan de kust. “Zullen we een fietstocht uittesten?”, vraagt een collega. Ik ga akkoord, als we de verkorte rit doen. Als ongeoefende fietser zie ik me geen vijftig kilometer afleggen, maar net geen dertig kilometer moet lukken. De tocht start op de zeedijk in Knokke Heist. Het druppelt lichtjes en er staat een stevige wind. Gelukkig begint onze tocht met wind mee.

20

Van Knokke-Heist gaat het richting het stadje Sluis (NL). We passeren het Zwin. Twee ooievaars kijken ons na. Paarden grazen aan de andere kant van de weg. Lammetjes dartelen achter de ezel de helling op. We rijden ondertussen een andere richting uit en krijgen de volle wind van voren. Tijd voor een stop. Aan de picknicktafel drinken we koffie met zicht op het natuurgebied. In de verte ligt de zee.

Van 37 naar 42 Opnieuw de trappers op. Van knooppunt 37 naar knooppunt 42, dan naar 45 en met 29 zitten we over de grens. De uitgestippelde route vind je door van knooppunt naar knooppunt te fietsen. Het duurt toch enkele knooppunten eer ik het systeem onder de knie heb. Pas na een tijdje heb ik door dat de genummerde pijltjes onderweg niet allemaal knooppunten zijn. Ik

vond al dat er verdacht veel knooppunten met hetzelfde nummer waren!

Lekker herechtje

dorpskern van Lapscheure. Een voorbijganger vraagt of we een winkel tegenkwamen in het dorp. Maar buiten een café en een hondenwellnesssalon, geen winkel. Dertig kilometer gefietst! Ja, ik heb me laten overhalen om toch de grote tocht te doen. Eerst picknicken en dan, hop, voor het laatste stuk fietsen. De hemel klaart een beetje open in Boekendorp Damme. Bewolkt of niet, terrasjes draaien toch. Verder richting de sifon in Damme. Daar wordt de Damse Vaart onder het Leopoldkanaal geleid.

Een regenvlaag. Even doorbijten en daar ligt Sluis. Wat een drukte. Na de rustige wegen is het hier even oplet- De zee wenkt ten tussen al die auto’s. Allemaal Bel- Na veertig kilometer volgt een dip. gen trouwens. Dat pinkstermaandag Maar met wat extra suikers lukt het geen feestdag is in Nederland zal daar niet vreemd “Fietsen langs het kanaal, langs aan zijn. Ik zoek op de de hoge bomen, de rechte weg bordjes of we Oud Sluis tegenkomen, het restaurant richting kust, het gaat bijna van Sergio – lekker herehje vanzelf. De zee wenkt. En dan – Herman. Helaas, het resvooral het terras op de dijk.” taurant is gesloten op maandag. wel. De wind blies ondertussen de Kobus en sifon wolken weg. Fietsen langs het kanaal, We fietsen langs het kanaal richting langs de hoge bomen, de rechte weg Lapscheure. Het water oversteken richting kust: het gaat bijna vanzelf. doen we aan Kobus, het voetveer. Met De zee wenkt, en dan vooral het terras spierkracht trekken we onszelf en de op de dijk. Het vooruitzicht van een fietsen naar de andere kant van de lekker glas cava geeft de adrenaline Damse vaart. We doorkruisen de voor de laatste kilometers.

Lavendel en koeien Met stijve benen, knikkende knieën en een pijnlijk achterwerk plof ik neer. Maar ook met blozende kaken van de gezonde lucht, open longen en een ontspannen geest (want ik dacht aan niks anders dan de ene trap na de andere). Met daarbij gezellig kletsen, kijken naar de vogels, luisteren naar de wind in de bomen, de geur van lavendel en koeien, de zoute zeelucht proeven op je lippen en de regen voelen druppelen. Katrien Vandeveegaete

Pasar fietst de zomer rond. Van 11 juli tot 11 augustus op maandag en donderdag vertrekt er telkens uit een andere kustgemeente een fietstocht. Je krijgt er een fietskaartje met de uitgestippelde route. Vertrekken kan vanaf 10 uur aan de Pasarstand op de dijk. Deelname is gratis en je fietst op je eigen tempo. Voor een overzicht van de vertrekplaatsen: www.pasar.be/kustactie of 02 246 36 46

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdred.: Katrien Vandeveegaete • Redactie: Peter Heirman, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • pers@acw.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (15-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieu­beleids­over­een­­komst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaam­se re­­ge­ring i.v.m. papierrecuperatie.

VISIE.19.11.indd 16

14/06/11 21:07

ACW VISIE 2011 NR. 19  

ACW VISIE 2011 NR. 19

ACW VISIE 2011 NR. 19  

ACW VISIE 2011 NR. 19

Advertisement