Page 1

se LEDENBLAD - JG. 67 - VISIE NR.

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000

'In Ethiopië is het nog erger dan in Libië' Hunde Dughassa (foto) kwam in 2007 vanuit Ethiopië (Oost-Afrika) aan in België, zonder zijn vriendin die hij amper vier maanden daarvoor had leren kennen. Dat hij de verkozen voorman was van een studentenbeweging in zijn geboorteland, werd hem door het regime niet in dank afgenomen. “Zolang ik studeerde, had ik een achterban van tienduizenden studenten achter mij”, vertelt hij. “Pas toen ik afstudeerde, begonnen de problemen. In Ethiopië is het nog erger dan in Libië. Mensen worden willekeurig gevangen gezet en gefolterd, of ze verdwijnen.”

Bezinning met een boek: de franciscaanse belofte

www.acw.be

VISIE.14.11.indd 1

3

Als jurist draagt Hunde rechtvaardigheid hoog in het vaandel. “En daar ontbreekt het aan in mijn vaderland. Ethiopië is zogezegd een democratie, sinds de communistische dictator Mengistu in 1991 verdreven werd. Bij de laatste parlementsverkiezingen haalde de regeringspartij 99,6 % van de stemmen. Dat zegt genoeg? Toch wordt de regering actief gesteund door het Westen. De Amerikaanse ambassadeur deelde met plezier schouderklopjes uit aan het regime voor de voorbeeldige verkiezingsstrijd.” Vriendin achtergelaten

www.groeparco.be

VRIJDAG 22 APRIL 2011

VOLGENDE VISIE VERSCHIJNT OP 6 MEI

hij afgestudeerd was. “Sommige van mijn medestudenten werden zelf politieke leiders. Anderen, zoals ik, wilden als jurist ijveren voor een rechtvaardige toepassing van de wet in Ethiopië. Geleidelijk aan zag je de dreiging toenemen. Vrienden van mij verdwenen of belandden in de gevangenis. Ik had al de boodschap gekregen dat het weldra mijn beurt was. Uiteindelijk werd die dreiging mij teveel en ben ik vertrokken, met veel pijn in het hart. Mijn vriendin had ik pas vier maanden eerder leren kennen. Haar alleen achterlaten, dat was een verschrikkelijke keuze.” Lees verder op blz. 2

Voor Hunde begonnen de problemen pas nadat

Portugese arbeiders uitgebuit op de werf

13

Angst voor de tandarts

5 www.cm.be

10 www.acv-online.be

19/04/11 21:15


Vervolg van blz. 1

Energie en armoede Heb je moeite om je energiefactuur te betalen? Het Project Energie en Armoede is op zoek naar verhalen van mensend die het financieel moeilijk hebben, over hun ervaringen met elektriciteit, gas en andere energie. Reacties via 014 44 26 74 of ellen.dries@samenlevingsopbouw.be

KAV Vrouwenreizen Krakau en Auschwitz Van 4 tot 10 juli, met vliegtuig en bus.

Hongarije Van 6 tot 13 juni Natuur, cultuur en welness in Visegrad met vliegtuig en bus. Meer info: www.kav.be of 02 246 51 15.

OKRA-Reizen, Trefpunt 55+ Noorwegen Van 16 tot 25 augustus Rondreis in halfpension, voor 1 320 euro. Inbegrepen: luxebus, ferry in tweepersoonshut, stadsrondrit Oslo.

Polen Van 19 tot 30 augustus. Rondreis in halfpension, voor 1 380 euro.

'In Ethiopië is het nog erger dan in Libië' Ondertussen kreeg Hunde in België steun van vrijwilligster Marthe. “Die eerste jaren waren niet gemakkelijk, al heb ik hier zeer veel warme mensen ontmoet, en zeker Marthe.” Marthe is een vrijwilligster bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen die Hunde begeleidde in zijn zoektocht naar asiel. “Met paperassen, met taallessen en ook door mij in contact te brengen met andere Belgen. Het feit dat je er niet alleen voor staat, maakt een wereld van verschil. Ze heeft mij hier echt rechtgehouden, dat eerste jaar. Zonder haar zou ik nooit staan waar ik nu sta.”

Cultuurschok Hunde kreeg ook een heuse cultuurschok te verwerken. "Ik kwam hier aan in de winter. Het was koud en donker. Ik kon me toen alleen behelpen met gebaren. In het vluchtelingencentrum hing een zeer dreigende sfeer. Je bent er absoluut niet veilig. Er is veel willekeur ook. Mensen worden al dan niet teruggestuurd, maar het blijft heel onduidelijk welke criteria daarvoor gelden.”

Oekraïne Van 3 tot 15 september. Rondreis in halfpension, voor 2 160 euro.

visie

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

De sticker ‘Geen reclame in mijn brievenbus’ bespaart veel mensen al heel wat ongewenst drukwerk. Maar geregeld krijg je nog wel geadresseerd drukwerk, omdat je ooit voor een wedstrijd of klantenkaart je adres moest geven, omdat iemand anders jouw gegevens doorgaf… Om ook die reclame te vermijden, kan je je gratis inschrijven op de Robinsonlijst. Je kan je naam makkelijk op die lijst zetten op www.robinson.be. Je kan er ook je gsm-nummer doorgeven, om ongewenste reclame-sms’jes stop te zetten.

2

VISIE.14.11.indd 2

Peter Heirman

Ondertussen heeft Hunde ook in België een universitair diploma behaald. In Gent studeerde hij Europees recht. “Daar heb ik enorm veel aan gehad. Afrikaanse landen zouden in Europa moeten gaan kijken hoe hier

Meer lezen? Surf naar www.acwvisie.be

Schrijf mee aan een nieuw verhaal Wonen vluchtelingen graag in België? Hoe denken ze over ‘de Belg’? En lusten ze Belgische frietjes? Dat vroeg Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan 109 vluchtelingen in het kader van haar campagne ‘De makeover van hun leven. Ongevraagd, toch geslaagd’. Ook vrijwilligers kregen vragen voorgeschoteld. Het werd een verhaal over vluchtelingen die ons beter kennen dan we denken, en over vrijwilligers die veel méér zijn dan begeleiders.

Sudoku 12 Lees het op www.vluchtelingenwerk.be Op elke horizontale en word zelf vrijwilliger.

Info (niet op vrijdag) bij Lucie 02 246 39 44 of lucie.vanhemelrijk@okra.be.

www.robinson.be

Europees recht

Wist je bijvoorbeeld dat 28 % van de vluchtelingen een Belg als beste SUD VISIE-12_Opmaak 1 19-01-11 13:54 Pagina 1 vriend heeft? Dat 52 % zich veilig voelt in België? En dat 42 % het liefst frietjes eet?

Inbegrepen: vluchten, annulatie- en reisverzekering, gidsen en toegangsgelden en Okra-begeleider. CM-leden krijgen 15 euro korting.

e

omgegaan wordt met recht en wetten. Dit is waar het ons in Afrika, en zeker in Ethiopië, aan ontbreekt. Wij hebben grondstoffen, een jonge bevolking die bereid is om aan haar toekomst te bouwen, maar we missen politieke leiders die hun land vooruit willen helpen in plaats van zichzelf. Jammer genoeg hanteert Europa een dubbele logica. In Afrika steunt ze leiders die mensenrechten voortdurend en brutaal schenden, diezelfde mensenrechten die men voor de eigen bevolking zo hoog in het vaandel draagt.”

Het eerste contact met de Belgen was ook een beetje bevreemdend. “Wat ik vandaag nog altijd bizar vind, is de afstandelijkheid van de Belgen. Hier kun je twee uur tegenover iemand op de trein zitten zonder een woord met elkaar te wisselen. In Ethiopië is dat ondenkbaar. Maar België is eigenlijk een prachtig land. Mensen hebben hier een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Hoe onveilig ik mij voelde in het asielcentrum, zo veilig voel ik mij in dit land. Dat gevoel is van onschatbare waarde.”

Sudoku 12

regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfe 1 tot en met 9 ingevuld worden. In elk vierkantje van 3x3 vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden.

Stuur de oplossing van deze sudoku (een getal van 3 cijfers) naar Visie, Sudoku 12, Postbus 20, 1031 Brussel. Doe dit vóór 2 mei 2011. De tien winnaars worden bekendgemaakt bij Sudoku 14. Graag postzegel bijvoegen ter waarde van 0,59 euro (niet vastkleven a.u.b.). Naam en adres vermelden. Vergeet niet je voorkeur aan te duiden.

9 4 2 4 6 1 9 2 5 7 6 9 7 1 8 9 3 7 B 5 2 7 8 3 8 2 1 8 6 4 5 C

A

3

Hoe los je een sudoku op? Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. En in elk vierkantje moeten ook de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Elk cijfer mag per rij en per vierkantje slechts 1 keer voorkomen. Als oplossing stuur je het getal met de drie cijfers uit de vakjes A, B en C op.

Volgende boeken te winnen (onderstreep je voorkeur): De Chinees (Henning Mankell) / Noord-Italië (reisgids Marco Polo) / Leven lang slank zonder dieet (Sonja Kimpen) / 500 stoof- en ovenschotels (Rebecca Baugniet) / Vogelencyclopedie (Karel Stastny & Vladimir Bejeck)

8 1 5

Oplossing sudoku 10: 961 Winnaars sudoku 10 Nicole De Weerdt, Mortsel; Benedictus Housen, Genk; Michel Clonen, Tessenderlo; Werner Versichel, Beveren-Waas; Martine Stragier, Aalter; M. Vandecasteele, Mariakerke; Roger Paulissen, Genk; Marc Vervoort, Temse; Linda D’hoye, Oostende; Didier Cneut, Menen. 7 3 2 4 8 1 5

A B C Oplossing 5 4 8 7 9 6 3

9 6 1 2 3 5 8

6 1 7 3 4 9 2

4 8 3 1 5 2 7

2 9 5 8 6 7 4

1 7 6 5 2 8 9

8 2 4 9 1 3 6

3 5 9 6 7 4 1

19/04/11 21:16


Standpunt ACW-voorzitter Patrick Develtere reageert op interview Roger Vangheluwe

'Waardigheid slachtoffers wordt te grabbel gegooid'

De franciscaanse belofte Filosoof Mark Heirman schreef ‘De franciscaanse belofte’, een boek over de franciscaanse spiritualiteit. “Nogal wat mensen kennen iets af van de figuur van Franciscus. Ook vandaag heeft hij nog veel volgelingen. Ik vroeg me af of de middeleeuwer Franciscus vandaag nog iets te betekenen kan hebben.” Mark Heirman weet waarover hij spreekt. “Ik ben zelf negen jaar franciscaan geweest, met bruin kleed, witte koord en blote voeten. Dat waren zeer gelukkige jaren, maar ik besefte daar dat ik geen mens ben om in groep te leven. Ik kan me moeilijk inpassen in een groter geheel. Pas later heb ik mijn vrouw ontmoet, dat was dus niet de reden dat ik er de brui aan gaf. Ik wou schrijven en spreken, en ik vond dat ik dat beter alleen kon dan in groep samen te leven. Met het celibaat zou ik denk ik geen probleem hebben gehad. Want in een relatie trouw blijven lijkt me even moeilijk als celibatair leven.”

Armoede en verandering “Ik heb geprobeerd om in de spiritualiteit van Franciscus de universele boodschap en wat typisch middeleeuws is van elkaar te scheiden. Franciscus leefde in extreme armoede. Franciscus dacht dat Jezus ook in extreme armoede leefde, maar historisch wijst niets er op dat dit in de werkelijkheid ook zo was. Het is vandaag niet verantwoord om de extreme armoede als ideaal voor te houden. De middeleeuwer Franciscus leefde in een tijd dat mensen de samenleving als onveranderbaar beschouwden. Mensen kijken vandaag anders naar de samenleving: verandering is ons wezenlijk ingebakken. De strijd tegen armoede was voor Franciscus ondenkbaar. Armoede was immers van alle tijden. De middeleeuwer geloofde niet dat hij zelf iets kon veranderen. Wat Franciscus uitdrukte door zelf in armoede te leven, was zijn solidariteit met mensen die het niet breed hadden. Datzelfde ideaal streef je vandaag niet na door zelf in armoede te leven. Maar dat doe je wel door ini-

VISIE.14.11.indd 3

tiatieven te nemen om mensen te helpen uit armoede te geraken. Je stelt je de vraag: wat doe ik met wat ik heb? Leven in onthechting, niet gebonden zijn aan bezittingen maar ze net gebruiken voor het welzijn van anderen: dat lijkt me armoede vandaag.”

Rekening houden “Het zelfde zie je bij de gehoorzaamheid. In de Middeleeuwen was de samenleving heel hiërarchisch georganiseerd. Met als gevolg dat je je moest onderwerpen aan wie boven jou stond. En diens bevelen moest je opvolgen. Maar voor mij staat gehoorzaamheid ook in een horizontale relatie tot elkaar. Dat je luistert naar wat de ander te zeggen heeft, dat je rekening houdt met de mening van anderen.”

hebt de conventuelen, de kapucijnen en de franciscanen. Dat zijn volgelingen van de eerste orde. Je hebt die van de tweede orde: de clarissen, de volgers van Clara. En de derde orde, dat zijn de leken. Ook de tegenstelling tussen eerste, tweede en derde orde is vandaag volledig achterhaald. Dit staat ondertussen zo ver af van de idee van Franciscus over broederschap dat het me maar meer dan logisch lijkt dat die schotten verdwijnen. Uiteindelijk hebben ze veel meer gemeen dan dat er dingen zijn die hen scheiden.”

“De dialoog tussen religies is ook typisch franciscaans. Franciscus trok in de tijden van de kruistochten ongewapend naar de sultan van Egypte. O f e r mete e n e e n rechtstreeks verband is, is niet duidelijk, maar feit is wel dat vanaf toen de heiligdommen in het Midden-Oosten, belangKuisheid rijk voor christenen, door f ra ncisca nen “Het ideaal van kuisworden bewaakt. heid, een seksloos leIk ver wacht dat de ven zoals dat in de franciscanen een rol middeleeuwen was, spelen in de vredespomoet vandaag een anlitiek. Franciscanen dere vertaling krijgen. Kuisheid lijkt me Filosoof M ark Heirman: hebben zo’n unieke seksualiteit ingebed "Franciscus leefde in extre- pos it ie. Neem het me armoede. Zo drukte hij in een relatie, met we- zijn solidariteit uit met voorbeeld van Israël. derzijds respect. Zo mensen die het niet breed Franciscanen behoeDat doen we vankrijgen de drie pijlers hadden. daag op een andere manier." den de kerk van Nazareth en Bethlehem. a r m o e d e , g e ho orDat geef t hen een zaamheid en kuisheid een hedendaagse vertaling die voor groot voordeel in de contacten met elke mens mooie, na te streven idea- joden en moslims. Ik zeg niet dat er niets gebeurt, maar len zijn.” ik mis een gestuurde en gestructuSchotten weg reerde aanpak.” “Wat ik niet begrijp is dat er nog Katrien Vandeveegaete steeds een kloof is tussen de verschillende volgelingen van Franciscus. Je

Patrick Develtere, algemeen voorzitter van ACW, is geschokt over het live interview met voormalig bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, tijd ens het V T4 - pro g ramma ‘Vlaanderen Vandaag’. En over het opbod in de media. "Als sociale beweging is het ACW voor rechtvaardigheid én voor de bescherming van de waardigheid van elk individu. Net deze twee fundamentele basiswaarden worden nu publiekelijk te grabbel gegooid."

Minimaliseren "De voormalige bisschop Roger Vangheluwe geeft duidelijk te kennen dat hij als dader niet in staat is om het onrecht en de kwetsuren in te schatten die hij aan de slachtoffers heeft berokkend door zijn pedoseksuele handelingen vroeger én door zijn publiekelijke optreden nu. Door het minimaliseren van zijn daden rijt hij opnieuw oude wonden open, ook bij andere slachtoffers van seksueel misbruik en bij gelovigen in de rooms-katholieke Kerk en de samenleving."

Meer voorzichtigheid ACW kijkt ook bijzonder sceptisch naar de media. "Ook zij hebben een grote verantwoordelijkheid. Zouden media er niet beter aan doen om meer voorzichtigheid aan de dag te leggen wanneer ze een forum geven aan daders? Is de strijd voor marktposities dan belangrijker dan de grote kwetsuren van slachtoffers? ACW roept de media op om de waardigheid van de slachtoffers maximaal te garanderen: ook zij moeten hierin hun verantwoordelijkheid opnemen, bijvoorbeeld door soms niet te spreken."

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Filosoof Mark Heirman

3

19/04/11 21:16


Uw aandeel

in een betere samenleving

Jetaircenter

Duidelijkheid en transparantie

Bij Dexia staat de klant centraal We leven in een voortdurend veranderende wereld. Ook wat uw financiën betreft. Duidelijkheid en transparantie blijven zeer belangrijk als het over bankproducten en -diensten gaat. Maar ook dat u als klant centraal staat, en dat u de service krijgt waar u zich goed bij voelt.

De nieuwe SuperDeals-krant ligt voor u klaar bij uw Jetaircenter. In deze folder met meer dan 300 aanbiedingen vindt u ijzersterke prijzen voor tal van topbestemmingen. Dé inspiratiekrant dus voor wie nog geen zomervakantie heeft gereserveerd. Bovendien bent u met de SuperDeals-krant zeker van uw plaatsje onder de zon. Touroperators stellen namelijk een stevige toename vast van boekingen in grote Europese landen. Hierdoor raken de hotels vol of vragen ze hogere prijzen. Wacht dus niet op een last minute, stap vandaag nog binnen bij uw Jetaircenter en wees verzekerd van uw voordeel!

Voordeel Arcopar

| ARCO NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Als Arcopar-vennoot krijgt u bovendien 3 % korting bij boeking in een reisbureau van de keten Jetaircenter wanneer u boekt uit één van volgende brochures: Jetair Vliegvakanties, VIP Selection, Jetair Autovakanties, Jetair Wereldreizen, Citytrips en VTB (niet geldig op Disneyland, Travel 55+, Multicenter bouwstenen, extra’s en Jetairfly), Thomas Cook (niet geldig op Autovakanties, Disneyland Paris, extra’s en Thomas Cook Airlines), Pegase, Skiworld, Transeurope, Interhome, C o s t a C r u i s e s , M SC C r u i s e s , Odysseus, Rainbow, 7Plus, groepsreizen gepubliceerd in Visie. Bijvoorbeeld: Turkse Riviera - Hotel Belinda Beach Club****, vertrek 1/7 (10 nachten): 959 euro p.p. (in plaats van 1056 euro) De volledige voorwaarden vindt u terug in de Arcopar-vennotengids op www.groeparco.be/infocenter of kan u bekomen in uw Jetaircenter. Voor een Jetaircenter in uw buurt: surf naar www.jetaircenter.be of bel 070 233 870.

4

VISIE.14.11.indd 4

De klant neemt meer dan ooit een centrale plaats in bij Dexia Bank. Hierbij zijn luisteren, advies, vertrouwen en nabijheid de sleutelwoorden. Dexia Bank zoekt naar oplossingen op maat, aangepast aan uw concrete behoefte.

of bij de specialist woonkredieten en verzekeringen, om er maar enkele op te noemen. Wenst u een huis of een auto aan te kopen en te verzekeren, een gesprek over uw successie of een grote som

Praten en vooruitkijken: samen naar de essentie Elke klant is uniek en wordt dus ook zo behandeld. Als klant bij Dexia kunt u rekenen op maatwerk voor uw dagelijks bankieren, uw spaar- en beleggingsbehoeften en uw vermogensplanning. Voor belangrijke projecten op de sleutelmomenten in uw leven zorgen we voor een aangepaste service. Van a tot z.

geld te beleggen? Dan brengen we u in contact met de juiste specialist. Bovendien is Dexia altijd en overal bereikbaar via internet en via telefoon.

Het nieuwe Dexia-kantoor De meeste Dexia-kantoren zijn aangepast aan de nieuwe manier van bankieren, met een 'open' concept. Er zijn geen loketten meer, maar wel drie verschillende zones: • Een Self-Service Banking-zone, met gebruiksvriendelijke automaten voor de dagelijkse verrichtingen; • de Info en Service zone waar u terechtkunt met uw vragen en u geholpen wordt met uw bankverrichtingen; • een Advieszone, waar u diepgaand advies krijgt over uw projecten of beleggingen, van uw financieel adviseur of een specialist.

Wenst u advies over uw geldzaken? Ga dan gerust langs in het dichtstbijzijnde Dexia-kantoor om te praten over uw plannen en uw dromen, kortom: de dingen die voor u essentieel zijn. U kunt ook online een afspraak aanvragen in het kantoor in uw buurt, surf hiervoor naar www.dexia.be.

Voor alle services beschikt Dexia over specialisten, waardoor u altijd kunt rekenen op het juiste advies: uw financieel adviseur is gespecialiseerd in beleggingen en voor uw projecten kunt u terecht bij de specialist consumentenkredieten en verzekeringen

ARCO Rechtshulp

Niet geleverde meubelen en het teruggevraagde voorschot Meneer en mevrouw Janssens vinden na heel wat rondrijden eindelijk een salon dat mooi in hun interieur staat. Op hun contract staat een levertermijn van 6 weken vermeld, maar na 6 weken is de levering nog altijd niet gebeurd. Hebben zij dan het recht om het contract te annuleren en hun voorschot terug te vragen? Zij hebben inderdaad dit recht. Tenzij de verkoper een situatie van overmacht kan inroepen, bijvoorbeeld een vertraging in de productie of met het transport. De praktijk leert dat de verkopers zich nogal vaak op een vertraging in de levering of het transport kunnen beroepen. Daarbij komt dat u de verkoper eerst de kans moet geven om zijn leveringsplicht na te komen. Daarom moet u na afloop van de overeengekomen termijn (in het voorbeeld: de 6 weken) eerst de verkoper via een aangetekende brief aanmanen om de goederen te leveren, in plaats van onmiddellijk het voorschot terug te eisen.

Indien mogelijk laat u bij nietnaleving van de termijn op papier zetten tegen welke datum de goederen uiterlijk geleverd moeten worden. Verder laat u op papier zetten dat het contract als ontbonden wordt beschouwd wanneer de leveringstermijn niet gerespecteerd wordt, en dat u dan recht heeft op de terugbetaling van uw voorschot. Als er contractueel geen leveringstermijn werd overeengekomen, dan moeten de goederen binnen een redelijke termijn worden geleverd. Welke termijn als redelijk kan beschouwd worden, wordt geval per geval beoordeeld.

Heeft u als vennoot van Arcopar vragen over dit artikel? Contacteer dan ARCO Rechtshulp. U kan ons bereiken door te bellen, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30 uur (maandag tot 17 uur) op het nummer 02 246 50 60. U kan ook schrijven (U. Britsierslaan 5, 1030 Brussel of rechtshulp@groeparco.be). Als u dat wenst, kan u ook langsgaan op een van de zitdagen in uw regio (meer info hierover v indt u op www.groeparco.be). Stefan Domen, ARCO Rechtshulp

19/04/11 21:16


Uw job, ons werk

l

Arbeidsmigranten in de bouwsector

Buitenlandse werknemers die in België aan de slag gaan in de bouwsector, worden vaak uitgebuit door hun werkgever.

Portugese bouwvakkers uitgebuit op de werf

“Ik kreeg geen kans om verder te studeren, daarvoor hadden mijn ouders het geld niet”, vertelt één van de mannen. “Die kans wil ik mijn eigen kinderen nu wel graag geven. Ik aarzelde dan ook geen minuut toen ik hoorde dat ik als bouwvakker in België goed mijn brood kon verdienen. Want geld en de kans op een beter leven is de enige reden waarom we naar hier komen.”

keuze snel gemaakt.”

Het beloofde land “Eén maand later kon ik naar België komen via het systeem van ‘detachering van buitenlandse werknemers’. Die regeling is officieel beperkt in de tijd (tot 65 dagen, nvdr). Om hieraan te ontsnappen veranderde mijn toenmalige werkgever geregeld van naam of land van inschrijving. Hij tekende dan eigenhandig in onze naam ons arbeidscontract.

“Ik was 17 en schoolverlater. De aannemer van mijn broer zag in mij een goede werkkracht en nam me met- Voor de rest zagen we die werkgever een in dienst. Ik leerde de stiel en nooit. Hij had ons gratis woonst bemocht als bouwvakker starten, onder andere bij op- “Als we een opmerking maakdrachten in het buitenland.

ten, werden we al snel voor de keuze gesteld: ‘Niet tevreden? vertrek dan maar!’”

Jaren later spraken enkele vrienden mij aan. Ik zag een nieuwe buitenlandse opdracht wel zitten. Financieel is dat altijd interessant. In Portugal verdient een bouwvakker slechts 700 tot 800 euro per maand. Ik had intussen een gezin met 4 kinderen en ik wou hen alle kansen bieden. Dan is de

VISIE.14.11.indd 5

loofd, maar na enkele maanden moesten we plots 200 tot 300 euro per persoon betalen. Water en elektriciteit kregen we via een budgetmeter, maar aangezien hij niet betaalde, zaten we geregeld zonder.”

Als Portugese bouwvakkers werden we ook op het werk aan ons lot overgelaten. “De werkgever wist wat hij aan ons had. Ik leidde volledig zelfstandig mijn ploeg. Mijn baas moest enkel geld incasseren van zijn opdrachtgevers. Ons loon werd op een rekening gestort in Portugal. Loonfiches kregen we nooit. We merkten dat we onderbetaald werden in verhouding tot onze Belgische collega’s. Maar als we daarover een opmerking maakten, werden we al snel voor de keuze gesteld: ‘Niet tevreden, vertrek dan maar!’ In Spanje kon de baas blijkbaar nog goedkopere werkkrachten vinden. Daar heerste de crisis. Hoe groter het aanbod van werkkrachten in Spanje, hoe lager het uurloon in België werd.”

Redder in nood De huidige werkgever van de zes mannen merkte de problemen op en wilde hen helpen. “Hij stelde voor ons rechtstreeks in dienst te nemen aan correcte Belgische voorwaarden, met degelijke huisvesting. Wij zijn nu Belgische werknemers en werken voor een Belgisch bedrijf. Bovendien zijn we nu met alles in orde. We zijn aangesloten bij een ziekenfonds, hebben een bankrekeningnummer, zijn lid van een vakbond, krijgen kinderbijslag en betalen ook belastingen in België. Dat hebben we bij onze vorige werkgever nooit gekend.

Wij hebben geluk gehad. We hadden allemaal veel problemen, maar wisten niet waar we naartoe konden. Buitenlandse werknemers laten zich vaak verleiden door het beloofde loon en gaan toch aan de slag, goed wetend dat ze niet correct betaald worden en wetend dat de werkgever de wetgeving niet volgt.”

Gids voor bouwvakkers De arbeidswetgeving en de regels van de sociale zekerheid verschillen van land tot land. De collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) en de arbeidswetgeving van het land waar je werkt, zijn ook van toepassing op het statuut van arbeidsmigrant. De bouwsector voorziet in heel wat specifieke afspraken daarvoor, gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. De gids voor bouwvakkers biedt antwoorden op vragen hierover.

Deze folder kan je download en o p w w w.ac v bie.b e of gratis krijgen in een beroepsverbond van ACV bouw - industrie & energie.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

In de Belgische bouwnijverheid werken veel Portugezen. Het zijn bekwame vaklui, maar ze worden hier vaak uitgebuit door werkgevers met slechte bedoelingen. “Wij kregen nooit loonfiches”, vertellen zes jonge bouwvakkers uit Portugal. “Onze baas zagen we nooit. We woonden met zes mannen onder één dak, waar we geregeld zonder water en elektriciteit zaten. We hadden allemaal veel problemen, maar wisten niet waar we naartoe konden.”

5

19/04/11 21:17


28 april: Werelddag voor veilig en gezond werk

Wat moet je doen bij een arbeidsongeval? 28 april is het de Werelddag voor veilig en gezond werk. Jammer genoeg is zo’n dag nog altijd nodig, om de slachtoffers van arbeidsongevallen te herdenken en om zoveel mogelijk nieuwe ongevallen te voorkomen. Visie geeft je 10 tips om te weten wat je moet doen bij een arbeidsongeval.

1

Je moet elk arbeidsongeval aangeven bij je werkgever. Die is verplicht om het ongeval binnen de 8 dagen aan te geven bij zijn verzekering. Het is de verzekeraar (en niet de werkgever!) die uitmaakt of het ongeval een arbeidsongeval is of niet.

2

De verzekeraar moet je zeggen hoe je je medische kosten terug kan krijgen. Als de verzekering weigert om het arbeidsongeval te erkennen, dan moet die de weigering schriftelijk laten weten aan het slachtoffer.

3

Let op: sommige verzekeraars proberen om ongevallen zon-

der getuigen af te wimpelen, of ze laten je een verklaring tekenen dat je al voor je ongeval last had van die blessure. Weigeringen van tussenkomst staan onder toezicht van het Fonds voor Arbeidsongevallen. Dat kan weigeringen onderzoeken en eventueel doen herzien.

4

In de overheidssector geldt een aparte regeling: hier is het de betrokken overheidsdienst zelf die instaat voor de betaling van de vergoeding, niet de verzekering. Ook hier kijkt het Fonds voor Arbeidsongevallen toe op de weigeringen. Als slachtoffer moet je drie elementen kunnen bewijzen: dat het ongeval een ‘plotse gebeurte-

5

nis’ was, dat het gebeurde tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of op de weg van en naar het werk, en dat er ‘schade’ (een letsel) is.

6

Daarom sta je sterker als je bij de aangifte ook al enkele bewijselementen hebt. Bijvoorbeeld: namen van getuigen van het ongeval, namen van mensen die je vlak na het ongeval gezien of gesproken hebben, attesten van een geneesheer of een verzorgende… Zorg van in het begin voor een precieze en samenhangende beschrijving van het ongeval. Als je een verklaring moet ondertekenen, controleer dan of de beschrijving van de feiten wel juist is.

7

De aangifteperiode van 8 dagen voor de werkgever is geen vervaltermijn. Die periode doet het recht op uitkeringen niet vervallen. De enige termijn die echt telt is een verjaringstermijn van 3 jaar.

8

Na een arbeidsongeval heb je recht op een doorbetaling van een begrensd loon wanneer je arbeidsongeschikt bent. Ook alle medische kosten zijn ten laste van de verzekeraar. Wat misschien eerst een onschuldig ongeval lijkt met een lichte blessure of korte pijn, kan nadien lang aanslepen of erger worden. Geef dus best ook kleine ongevallen aan. Arbeidsongevallen verzwijgen om met je collega’s een veiligheidswedstrijdje te winnen of om een bonus op te strijken is echt géén goed idee.

9

Loopt het mis bij de aangifte van een arbeidsongeval? Een gouden raad: neem contact op met het ACV. Via je ACV-délégué op het werk, of via een ACV-dienstencentrum in je buurt (http://adressen.acvonline.be). Wij kunnen je helpen en tussenkomen bij je werkgever of verzekeraar.

10

28 april: Voor een veiliger en gezonder werkomgeving

| ACV NIEUWS | Algemeen | 22 april 2011 |

In 2009 werden in België 32 000 inspecties uitgevoerd op arbeidsplaatsen voor een of ander aspect van de veiligheidswetgeving. Daarbij werden in 54 % van de gevallen overtredingen vastgesteld. Dat jaar waren er in de privésector 127 dodelijke arbeidsongevallen en 15 891 slachtoffers met een blijvende handicap. Maar er werden slechts 79 boe­tes betaald voor overtredingen van de wetgeving arbeidsveiligheid. Ter vergelijking: in 2009 werden 3 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. Het is dus slecht gesteld met de arbeidsveiligheid en het toezicht erop in België. Twee werkda­gen op drie sterft er in België iemand door een dodelijk arbeidsongeval. Elke werkdag opnieuw worden 72 werknemers in België gehandicapt voor de rest van hun leven. En dan gaat het enkel om de arbeidsongevallen in de privésector. Arbeidsongevallen in de openbare diensten – met inbegrip van risicovolle bedrijven zoals de NMBS, het leger,

“België telt 1 inspecteur welzijn per 22 000 werknemers en bevindt zich daarmee op het niveau van de ontwikkelingslanden.” Marc Leemans, Nationaal secretaris ACV

openbare vuilnisophaaldiensten… - worden niet opgenomen in de gangbare officiële cijfers. Pas met jaren vertraging komen die in een aparte publicatie. In de officiële cijfers worden ook enkel de aangegeven ongevallen geteld. Ongeveer 2/3de van de arbeidsongevallen wordt niet aangegeven, ondanks de wettelijke verplichting. De cijfers en de ervaringen van inspectiediensten en preventiediensten tonen duidelijk waar het fout loopt met de arbeidsveiligheid. In kleine ondernemingen zonder werknemersvertegenwoordiging. De officiële lijst van cowboyondernemingen met de grootste ongevalrisico’s bestaat voor 99 % uit kmo's. Er zijn klassiekers zoals de interims die nog altijd topscores halen in ongevalcijfers, net als de onderaannemers. Vaak moeten die werknemers aan de slag in gevaarlijke jobs, jong en onervaren, zonder goede veiligheidsinstructies. Ook bouwvakkers, assemblagearbeiders, bestuurders van heftrucks en andere motorvoertuigen, gezinshelpsters en verzorgenden, machineoperatoren in de industrie, laders en lossers in de transportsector scoren heel hoog. Het is niet voor het eerst dat het ACV deze feiten aanklaagt, voorstellen doet en verbeteringen eist. Elk jaar op 28 april, de Werelddag voor veilig en gezond werk, gedenken de vakbonden wereldwijd de slachtoffers van arbeidsongevallen. Sinds tientallen jaren zijn de eisen die het ACV op die dag formuleert dezelfde. De belangrijkste eis is dat de inspectie versterkt wordt. Daarvoor zijn meer inspecteurs nodig op het terrein en moet

de inspectie efficiënter worden. Wat het aantal inspecteurs betreft, spreken de cijfers voor zich: België telt welgeteld 1 inspecteur welzijn per 22 000 werknemers en bevindt zich daarmee op het niveau van de ontwikkelingslanden. Aan beloften op beterschap ontbrak het niet. Maar sinds minister van Arbeid Miet Smet hebben alle opeenvolgende ministers en staatssecretarissen hun ambt verlaten met minder inspecteurs dan bij hun aantreden. De inspectie efficiënter maken is mogelijk door de wetgeving te verbeteren zodat de inspectiediensten een lik-op-stuk-beleid kunnen voeren. Een lijst met zware overtredingen moet net als in het verkeer gekoppeld worden aan een boetesysteem. Als je meer dan 10 km/u boven de snelheidslimiet zit, betaal je minimum 50 euro boete. Dat ligt vast, daar moet geen rechter zich eerst nog over uitspreken. Bij overtredingen inzake welzijn op het werk, gaat het andersom. Daar moet eerst een hele juridische procedure gevolgd worden vooraleer er een straf kan worden opgelegd. Ook dit jaar zal het ACV op 28 april zijn eisen voor meer veiligheid op het werk herhalen. Wat betreft de versterking van de inspectiediensten staan de vakbonden trouwens niet meer alleen met hun eis. In de Nationale Arbeidsraad gaven in mei 2009 àlle sociale partners – vakbonden en werkgeversorganisaties – het unanieme advies om het aantal inspecteurs te verdubbelen en te voorzien in een lik-op-stuk-beleid. Met dat advies werd tot nu toe niets gedaan. Marc Leemans Nationaal secretaris ACV

6

VISIE.14.11.indd 6

19/04/11 21:17


Uw job, ons werk ACV-militanten keuren akkoord goed met 77 %

Het sectoraal akkoord in de chemiesectoren zet enkele flinke stappen vooruit, voor alle arbeiders. Met langere opzegtermijnen, afschaffing van de jongerenlonen en verlenging van alle brugpensioenstelsels. “Al blijft de beperkte marge voor koopkrachtverhoging zwaar op onze maag liggen”, zegt vicevoorzitter Fons De Potter van ACV bouw - industrie & energie. 77 % van de militanten keurde het akkoord goed.

Arbeider en bedienden Opvallend is de verdere verlenging van de opzegtermijnen bij ontslag. Die worden uitgebreid met 1 tot 4 weken. “Daarmee zetten we verdere stappen in de richting van een eenheidsstatuut. Wij hebben wat dat betreft al een hele weg afgelegd. Met dit akkoord willen we die voorsprong behouden. Onze sector blijft op dat vlak een voorbeeldfunctie hebben. Het engagement om te streven naar een gemengd paritair comité voor arbeiders en bedienden past daar trouwens ook in.”

Syndicale premie Het sociaal overleg in de sector krijgt een stevige duw in de rug. Vanaf 1 september 2012 krijgen werknemers in ondernemingen met minimum 25 arbeiders recht op 2 vakbondsafgevaardigden. Nu ligt die lat nog op 30 arbeiders. Deze bepaling heeft bovendien geen invloed op wie

nu al syndicaal actief is in de grotere bedrijven. Nog goed nieuws is er over de syndicale premie. Die wordt in de hele sector verhoogd van 130 naar 135 euro. En vrouwen hebben de garantie om na hun zwangerschap in hun vroegere of een gelijkwaardige functie terug te kunnen keren.

Koopkracht De onderhandelaars hebben ook aan de koopkracht gedacht. “Al blijft de beperkte marge in het interprofessioneel akkoord (IPA) ons zwaar op de maag liggen”, stelt Fons De Potter. “Ook hier hebben we alle arbeiders een stu kje voor uitgang w illen bieden. Iedereen gaat er 0,3 % op vooruit. De minimumlonen krijgen daar nog eens 0,03 euro per uur bovenop, vanaf 1 december 2012 en na 12 maanden dienst.” Opmerkelijk is ook dat de sector blijft investeren in een vormingsfonds voor risicogroepen. 0,2% van het loon gaat gedeeltelijk naar de integratie van werknemers met een handicap, de instroom van jongeren én naar internationale solidariteit. “Met de integratie van mensen met een handicap realiseren wij een resolutie die op het laatste ACV-congres door onze centrale voorgesteld werd. In samenwerking met de ngo Wereldsolidariteit kunnen wij ook internationale projecten uitbouwen naar het voorbeeld van de kappersschool in Togo, net als onze steun aan de socia le school va n Lubu mbashi in Congo.” Peter Heirman

1 cheque voor 1 dag Betaald Educatief Verlof

Recht op maaltijdcheques tijdens educatief verlof De RSZ heeft een belangrijke verduidelijking gegeven over de regels voor maaltijdcheques tijdens betaald educatief verlof. Wie een opleiding volgt die in aanmerking komt voor betaald educatief

VISIE.14.11.indd 7

125 Win een swingend VRIENDEN retrofeest met wedstrijd 125 jaar ACV

verlof, tijdens de normale werkuren, heeft voor die dag ook recht op een maaltijdcheque. Hierover bestond heel wat onduidelijkheid en discussie. Dit is nu wel duidelijk. Het ACV reageert tevreden.

Het ACV mag dit jaar 125 kaarsjes uitblazen, en dat feestplezier wordt natuurlijk ook met de ACV-leden gedeeld. Daarom organiseert de vakbond een grote wedstrijd met tientallen prijzen voor de leden. De hoofdprijs: een swingend retrofeestje met Radio Modern, voor maar liefst 125 vrienden! “Radio Modern is een swingavond, gebaseerd op de feesten uit de jaren ’50”, verduidelijkt Jill Mathieu van Radio Modern. “We beginnen vroeg, om 20 uur, en eindigen ook wat vroeger, net als toen. Elk Radio Modern-feest begint met een dansles, om het ijs te breken en de mensen op de dansvloer te krijgen. Dat kan jive, swing, rock-‘n-roll of lindyhop zijn. Maar je moet helemaal niet kúnnen dansen om mee te doen, het zijn geen strenge salondansen. Je krijgt eerder een aantal pasjes aangereikt waarmee je de rest van de avond kan doorfeesten. Maar je kan ook de hele avond aan de toog hangen, als je dat wil. Na de dansles speelt een live band, die een echte show geeft en de swingende sfeer van toen weer oproept.” Het publiek dat naar Radio Modern komt, is heel gespreid. “Er staan jongeren van 18 jaar, 80-jarigen en zowat alles daartussen op de dansvloer. We zien de hipste vogels en ook de oma’s en opa’s. Die laatsten vinden dat ook geweldig! Het is leuk om te zien hoe die ouderen danspassen aanleren aan de jongere feestvierders. En hoe jongeren de muziek en de sfeer van vroeger herontdekken en zich er op kunnen amuseren.” Radio Modern staat niet alleen voor dansen en feesten: je ziet er de mannen rondlopen in broeken met bretellen en een oude klak, en de

vrouwen in vrolijke jurkjes en met felrode lippenstift. “Er is géén verplichte dresscode, als je in jeans wil komen, dan mag dat natuurlijk”, verzekert Jill Mathieu. “Maar het is leuk om te zien hoe vooral de meisjes ervan houden om zich helemaal op te maken, om op voorhand de juiste jurk en schoenen uit te zoeken. Er is ter plaatse ook een Beauty Boudoir. De mannen kunnen zich er laten scheren op de ouderwetse manier, met een echt scheermes, of een korte knipbeurt laten doen. En de vrouwen kunnen hun haar laten stylen en zich onder handen laten nemen met make-up.” (L.V.D.B.)

Meedoen aan de wedstrijd? Dat kan als je lid bent van het ACV. In de prijzenpot zitten ook nog: 125 duotickets voor de Zoo van Antwerpen/Planckendael, 125 weekends voor 2 personen, 125 diners voor 2 personen, 1250 retro-brooddozen en 125 duofilmtickets. Hoe deelnemen? Stap 1: surf naar www.125jaarACV.be/wedstrijd Stap 2: beantwoord de wedstrijd- en schiftingsvraag Stap 3: verstuur je deelnameformulier

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

De jongerenlonen worden afgeschaft vanaf 1 juni. “Voor ons was dat heel belangrijk. We wilden dat ook onvoorwaardelijk doorvoeren. De discriminatie van jonge arbeiders behoort nu eindelijk tot het verleden.” Tegelijkertijd worden alle brugpensioenstelsels verlengd. Fons De Potter: “Dat is zeer belangrijk voor onze mensen. Want wij hebben veel werknemers met ploeg- en nachtarbeid. Zij kunnen dus nog altijd op brugpensioen vanaf 56, mits 20 jaar nachtarbeid en een loopbaan van 33 jaar.” Arbeiders kunnen ook nog steeds op volledig brugpensioen vanaf 58 of halftijds vanaf 55 en voltijds vanaf 56 na 40 jaar dienst.

125 JAAR ACV

VOOR MAAR LIEFST

Liesje Reyskens

Langere opzegtermijnen voor arbeiders in chemie

7

19/04/11 21:18


Uitbreiding naar 53- tot 55-jarigen

Verplichte VDAB-begeleiding voor oudere werkzoekenden Nieuwe werkzoekenden vanaf de leeftijd van 50 jaar zijn verplicht om zich te informeren over hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Hierover werden afspraken gemaakt tussen de sociale partners en de Vlaamse regering. De bestaande begeleiding van 50tot 52-jarigen wordt nu uitgebreid naar de 53- tot en met 55-jarigen. Maandelijks vertrekt er vanuit de VDAB een brief naar werkzoekenden ouder dan 50 jaar die 3 maanden werkzoekend zijn. Die brief nodigt hen uit voor een infovergadering. Tijdens deze infosessie sta je stil bij de kansen op de arbeidsmarkt, tewerkstellingsmaatregelen, het VDABaanbod voor 50-plussers… Je kan kiezen of je deze infovergadering volgt bij de vakbond of bij de VDAB. Wie 55 jaar of jonger is, wordt nadien uitgenodigd door de VDAB voor een intakegesprek. In dit gesprek vraagt de VDAB-consulent welke stappen je al gezet hebt om werk te zoeken. Er wordt ook gevraagd naar de moeilijkheden die je daarbij ondervindt. Nadien spreek je af hoe de verdere begeleiding naar werk zal verlopen: door een intensieve begeleiding naar werk, door vacatures op te sturen, door het volgen van een opleiding of door een combinatie van acties. Er wordt verwacht dat je op een positieve manier meewerkt aan de begeleiding. Ook wie ouder dan 55 jaar is, kan ervoor kiezen om door VDAB begeleid te worden in de zoektocht naar werk.

Nuttig om weten De begeleiding van werkzoekenden ouder dan 50 jaar gebeurt door speciale 50+-consulenten. Dit zijn VDABmedewerkers die hiervoor een specifieke opleiding gevolgd hebben. Wanneer je wordt doorverwezen naar een vacature, is het belangrijk dat die rekening houdt met je ervaring (in de lijn van vorige jobs of opleidingen). De vacature moet ook gericht zijn op 50-plussers. De VDAB biedt een aantal korte opleidingen aan voor 50-plussers, waarin de opfrissing van eerder geleerde vaardigheden centraal staat.

Meer informatie? Neem contact op met de bijblijfconsulent in je buurt. Je vindt hen op www.acv-bijblijven.be (of telefonisch: 02 246 32 26). De ACV-bijblijfwerking organiseert collectieve infovergaderingen over je rechten en plichten en steunt je verder indien nodig.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Pensioenen In het kader van de artikels over onze te lage pensioenen zou ik graag de aandacht vestigen op een meestal vergeten categorie van gepensioneerden, namelijk de gezinspensioenen van de gezinnen met een éénverdiener. Zelf ben ik sinds 1/1/2008 gepensioneerd na 44 jaar prestaties. Mijn echtgenote is grotendeels huisvrouw geweest. Gedurende die 44 jaar heb ik 26 jaar een (gezins)inkomen gehad dat ruim boven het berekeningsplafond voor het pensioen lag (anders zouden wij het met één inkomen niet gedaan hebben). Het gevolg hiervan is dat ons gezinspensioen van 1.883,69 euro/maand helemaal niet in verhouding is met ons voormalig inkomen, noch met de bijdragen die wij ervoor gedaan hebben. Ik begrijp ten volle dat er solidariteit moet zijn, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat gezinnen welke meer hebben bijgedragen voor hun pensioen een lager (gezins)pensioen ontvangen dan andere gezinnen met 2 inkomens die samen minder hebben bijgedragen.

Expo 125 jaar ACV in Gent De unieke tentoonstelling rond 125 jaar ACV kun je van 29 april tot 15 mei bekijken in het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT, Minnemeers 9 in Gent). De expo bevat unieke beelden, foto’s en getuigenissen over het ontstaan en de groei van het ACV tot de grootste vakbond van België. Niet te missen! Info op http://www.miat.gent.be/activiteiten/expo/125-jaar-acv of tel. 09 269 42 00

Hervorming studentenarbeid roept veel vragen op Studenten zullen vanaf 2012 50 dagen per jaar kunnen werken aan het verlaagd socialezekerheidstarief in plaats van de huidige 46. Dat besliste de regering vorige vrijdag. “De maatregel roept meer vragen op dan antwoorden”, stelt ACV-Enter. Zo wordt het socialezekerheidstarief licht gewijzigd, maar welke gevolgen dat heeft voor het inkomen van de student, is totaal onduidelijk. Er zou bovendien een ‘unieke studententeller’ komen, maar hoe die toegepast wordt? Niemand die het weet. En wat als de student de 50 dagen overschrijdt? Opnieuw geen duidelijkheid. Studenten zullen ook een overeenkomst van maximaal 1 jaar kunnen tekenen bij eenzelfde werkgever in

Uit gesprekken met mijn vriendenkring kom ik altijd tot de vaststelling dat wij een lager (gezins-) pensioen ontvangen dan gezinnen met 2 inkomens, terwijl wij meestal meer belastingen (zelfs voor eenzelfde gezinsinkomen) en meer sociale bijdragen hebben gestort. •LVC

Commercialisering zorg Met veel belangstelling heb ik uw artikel ‘Geen commercialisering van de gezinszorg’ (Visie 18 maart 2011) gelezen. Daar ik dagelijks word geconfronteerd met zorg van beide kanten (commercieel en non-profit) kan ik hier over meepraten. Ik herken ook veel van die misbruiken in uw artikel en het lijdt geen twijfel: de commerciële sector is er op uit om winsten te maken op de kap van de zorgvrager, onder welke vorm dan ook. Een oproep aan de regering is heel belangrijk om dit misbruik een halt toe te roepen. Voor je het weet zitten wij in Amerikaanse toestanden. De

plaats van de huidige 6 maanden. Maar wat betekent dat voor de opzegtermijn? Wordt de verbrekingsperiode dan ook langer? “De regeling gaat pas in op 1 januari 2012 en heeft dus geen enkele invloed op studentenwerk tijdens deze zomer”, zegt Elke Oeyen van ACVEnter. “Maar onze mailbox raakt nu al aardig gevuld met vragen van studenten. Deze regeling creëert vooral veel onzekerheid.” (P.H.)

kloof tussen betaalbare zorg en commerciële zorg wordt groter in het voordeel van de commercie. Gewoon omdat zij zorgen aanbieden 7 dagen op 7 24 uur op 24. Geen enkele instantie in België die niet-commerciële zorg aanbiedt, werkt zo continu. Dus de mensen die veel zorg nodig hebben en thuis willen blijven, blijven echt in de kou staan. Daarbij werken dat die diensten niet complementair werken door de concurrentiestrijd. Vaak schieten hun aangeboden uren te kort. Het wordt tijd dat ook zij hun statuten gaan aanpassen aan de zorgvraag van vandaag. Pas als dat geregeld is, kun je de commerciële zorgaanbieders aan de kaak stellen. Nu kan men niet anders dan beroep doen op die organisaties, omdat zij voldoen aan de zorgvraag van vandaag en niet op de proppen komen met heel veel administratie. • G.P. (via e-mail)

8

VISIE.14.11.indd 8

19/04/11 21:18


IN

All

ACV BIE

Werken als fundeerder op de bouwwerf

De eerste man op de werf

genen. In een andere sector zou ik maar moeilijk kunnen aarden.”

Rugwervels ingedeukt Het blijft wel gevaarlijk werk. Daar kan Guy van meespreken. “In 2007 heb ik een houten steunbalk van 5 meter lang op mijn helm gekregen, van op zo’n 5 meter hoogte. Een zware klap.” Guy had alle veiligheidsrichtlijnen in acht genomen, maar raakte toch ernstig gewond. “Twee

"Die buitenlucht, werken in weer

Guy heeft ooit nog in en wind: daar doe ik het voor. ‘de fabriek’ gewerkt. Dat vind ik net het mooie aan “Toen begin jaren ’80 de economische crisis deze job. In de winter is het i n a l le h e v i g h e i d natuurlijk minder prettig..” woedde, deelde ook de Guy Voet, fundeerder bij bouwbedrijf Bolckmans bouwsector in de klappen. Toen ben ik enkele jaren in verschillende fabrieken rugwervels ingedeukt. Ik heb nog gegaan werken, als productiearbeider. luk gehad. Na 7 maand revalideren In ploegendienst, volcontinu. Ik kon ik terug naar de werf. Nu gaat kreeg, toeval of niet, problemen met het, maar bij koud of regenachtig mijn gezondheid. Het had wellicht weer, voel ik de pijn wel weer opkoniet alleen met mijn job te maken, men. De voorbije winter heb ik bij maar toch. Toen ik na enkele jaren momenten afgezien. Dan moet ik mij terugkeerde naar de bouw, waren behelpen met kine.” mijn gezondheidsproblemen ook ver- Veiligheid blijft een heikel punt in dwenen. de bouwsector. “Door de aard van het Sindsdien besef ik dat de bouw hele- werk worden wij natuurlijk meer gemaal mijn ding is. Het zit me in de confronteerd met arbeidsongevallen.

Guy Voet kreeg in 2007 een houten steunbalk op zijn helm, van zo'n 5 meter hoogte. Je kunt nooit elk risico voor de volle 100 % uitsluiten, maar je moet er wel naar streven. Bij mijn huidige werkgever hebben ze dat begrepen.

Al kunnen we daar bij Bolckmans absoluut niet over klagen. Veiligheid krijgt hier absolute prioriteit, en dat vind ik maar goed ook. Je kunt nooit elk risico voor de volle 100 % uitsluiten, maar je moet er wel naar streven. Bij mijn huidige werkgever hebben ze dat begrepen.”

Arbeidstijd Guy is best tevreden bij zijn huidige baas. “Ik werk hier al jaren en hoop dat nog jaren te kunnen blijven doen. Bij elk beroep zijn er wel nadelen. Bij ons is dat vooral de arbeidstijd. Wij moeten vaak verre verplaatsingen doen vooraleer we op de werf kunnen beginnen. We zijn dus vaak lang van huis weg. Die verplaatsingen tellen bovendien niet mee als werkuren. Nu, bij Bolckmans worden we met een bestelwagen opgehaald. Bij andere bouwfirma’s moet je vaak zelf met de wagen naar de werf rijden.”

Voldoening Guy is veel op de baan en dan… komt hij zijn werk opnieuw tegen. “Wij werken overal te lande en dan kom je geregeld een bouwwerk tegen waarvoor je jezelf in het zweet gewerkt hebt”, zegt hij met een glimlach. “Het resultaat zien opduiken van je eigen arbeid, dat geeft veel voldoening. Dan weet je weer waarvoor je het doet. In een fabriek ben je toch meer een radertje in het geheel. Nee, geef mij maar de buitenlucht van de bouw.” Peter Heirman

Wandel mee voor Rwanda in Ol Fosse d’Outh

Bo

Ol Fosse d’Outh is het uitgelezen vakantiecentrum van ACV bouw-industrie & energie (ACV BIE) in Houffalize, midden in de natuurpracht van de Ardennen. Ideaal voor een ontspannende of sportieve vakantie. Een wandelparadijs ook met een aantal trajecten die tot de verbeelding spreken. In de maand mei pakt Ol Fosse d’Outh uit met een wandelprogramma. Verschillende trajecten, van 4 tot 26 kilometer, brengen je langs de mooiste plekjes in de omgeving van Houffalize. Je wandelt niet zomaar. Je kunt zelf een kleine bijdrage doen of je laten sponsoren door vrienden en familie. De opbrengst gaat naar het project Twese Hamwe gesteund door ACV BIE. De vakbondscentrale mikt op 12.600 gesponsorde wandelkilometers, of de afstand heen en terug tussen Houffalize en de Rwandese hoofdstad Kigali. 12.600 solidaire kilometers voor Twese Hamwe (‘Allemaal samen’). In Kigali ontfermen vrouwen zich al jaren over oorlogswezen (na de volkerenmoord van 1994) en arme kinderen. Ze leren er lezen en schrijven. Ondertussen is er ook een horecaopleiding en een naaiatelier. Vorming geeft Rwandezen de kans om zelf aan hun toekomst te bouwen. De eerste lessen gingen door in openlucht. Ondertussen werkten leerlingen en leerkrachten samen aan de bouw van stenen klaslokalen. Dankzij het werk van Twese Hamwe vinden jongeren werk, de beste manier om aan armoede te ontsnappen. (P.H.)

Wandel in mei mee voor Twese Hamwe, laat je sponsoren en maak zelf kans op prachtige prijzen. Meer info bij Ol Fosse d’Outh, 061 28 88 01, www.olfossedouth.com.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

“Ik zie mezelf niet in een andere sector werken”, zegt hij. “Die buitenlucht, werken in weer en wind: daar doe ik het voor. Dat vind ik net het mooie aan deze job. In de winter is het natuurlijk minder prettig. Tijdens de kerstvakantie hebben we bouwverlof en daarbuiten hebben we anderhalve week weerverlet gehad. Voor het overige was het doorwerken, hoe bijtend koud het ook was. Nu, we zijn ook geen doetjes natuurlijk.”

ga li

Stefaan Dewickere

Bouwvakker Guy Voet (49) en zijn makkers zien doorgaans een lege vlakte wanneer ze aankomen op een werf. Guy is fundeerder. Wanneer zij aan de slag gaan, is er nog niets. “Wij moeten eerst funderingen leggen vooraleer de bouw kan beginnen.” Hij werkt al jaren bij Bolckmans in Hoogstraten, een bedrijf gespecialiseerd in industriële bouwwerken zoals hangars, depots en kantoorgebouwen.

0 1 26

Op de werkvloer

i -K i ze fal m Hou 0k

Uw job, onswin werk een in

9

VISIE.14.11.indd 9

19/04/11 21:19


David Legrève

CM-Visie

URINEVERLIES. Je bent niet alleen. Wist je dat ongeveer één op de vier vrouwen boven de 35 jaar, en één op de vier mannen boven de 50 jaar wel eens last hebben van onvrijwillig urineverlies? Het is niet ongewoon, maar wel vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om iets aan urineverlies te doen. Je huisarts kan je daarover meer vertellen. In de Thuiszorgwinkel informeren we je graag over het aanbod aan hulpmiddelen bij urineverlies en de diverse tegemoetkomingen. Bij ons kun je rekenen op discretie en deskundig, individueel advies. Bovendien beschikken wij over het grootste assortiment en bieden wij je mogelijkheid tot gratis uitproberen. En er is nog een sterke troef: CM-leden genieten een tegemoetkoming op incontinentiemateriaal van 30 %* tot 40 %*. * Informeer in je Thuiszorgwinkel naar de voorwaarden.

NIEUWE GENERATIE PANTS VAN TENA! TENA Protective Underwear De nieuwe generatie TENA Pants is ontworpen om zo weinig mogelijk op te vallen. Het materiaal is dunner, de taille lager en de pasvorm sluit helemaal aan op het vrouwenlichaam. Dat voelt als ondergoed, zit als ondergoed en het ziet er zelfs uit als ondergoed. Maar één ding is onveranderd. TENA Protective Underwear beschermt zoals alleen TENA dat kan. Ontdek het nu zelf.

BON

TENA Protective Underwear. Met dit bonnetje kun je gratis staaltjes afhalen in de 20 procent van de bevolking heeft schrikvan je keuze. Thuiszorgwinkel

Angst voor de tandarts? Naam:

Adres:

Krimp je ineen bij het aanzicht van de boor en de spuit? Of krijg je de kleinste telg van het gezinE-mail: niet mee naar de tandarts? Geen paniek. Angst voor de tandarts is heel normaal. Tandarts Kris Claes heeft heel wat ervaring met angstige mensen en legt uit hoe je toch de nodige moed bijeenraapt.

MOLIMED Bang voor de boor

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

arts opzoeken. Deze trekt meestal wat meer tijd uit per patiënt, om de Kris Claes: “Onderzoek wijst uit patiënt op zijn gemak te stellen. MoliMed SPORTIVE dat ongeveer twintig procent van Ten slotte zijn er ook tandartsen de bevolking bang is van de tand- gebruiken, Heel wat vrouwen die verbanden zoeken naar die een wetenschappelijke vorm arts. Wie schrik oplossing heeft, hoeftdie zich een bijkomende niet verschuift terwijl ze van hypnose gebruik om patiëndaar bewegen. dus zeker niet te schaactief Hiervoor is ze! De nieuwe MoliMed ® SPORTIVE, ten rustig te maken. Ze zullen de men. Vaak ontstaat angst door veris de eerste inlegger met vier fixatievleugels en een patiënt helpen bij hetbrede ontspannen keerde opvattingen of slechte erkleefstrip op de achterkant. en hem stimuleren om aan aangevaringen in het verleden. Er is name dingen te denken. Een lijst maar een manier om er vanaf te MoliMed Thin van tandartsen die een opleiding geraken. Maak een afspraak met De nieuwe MoliMed® Thin, is slechtshypnose 3 mm dik en combineert volgden, is te vinden op de tandarts en ga recht op je doel optimale discretie en veiligheid. Vooral vrouwen die graagWetende website van de Vlaamse af. Vermijd excuses of uitvluchten. modieus gekleed gaan, vroegen naar een specifi eke oplossing schappelijke Hypnose Vereniging Meld vooraf aan de tandarts dat je bijschrik urineverlies, voor onder(n.v.d.r.: nauwsluitende kleding. www.vhyp.be).” hebt. Vertel er gebruik meteen bij waarvoor je precies bang bent. Hij MoliMed mini-midi-maxi Peuters met de piepers kan dan wat extra tijd nemen en je Je dacht dat MoliMed® PREMIUM niet verbeterd kon worden? Kris Claes: “Bijna alle kinderen de nodige uitleg geven. Nog altijd Deschrik? nieuwe soepele, speciaal geronde elastieken ter hoogte hebben vooraf schrik van de tandProbeer niet te veel te fovan het kruis zorgen voor ideale pasvorm en bieden arts. Dat is normaal. Meer nog: een cussen op je angst. Haal in deeen tandkind mag schrik hebben. Het is tegelijk echt artsstoel eenzacht leukedraagcomfort. herinnering

bezoek. Gebruik liever geen dooddoeners zoals ‘Het zal geen pijn doen’. Door dergelijke uitspraken maak je het kind vooraf al bang. Wees vooral eerlijk, en vertel erg

concreet hoe het eraan toe zal gaan. Dat is nog altijd de beste voorbereiding.” Nele Verheye

GRATIS

Wist je dat?

• Vanaf 18 jaar geldt voor het verwijderen van tandsteen de voorziene vergoeding als je in • Gewone tandzorg die aangerehet vorige kalenderjaar terugbekend wordt aan conventietarief, taalde tandzorg liet uitvoeren bij wordt tot de achttiende verjaarBij aankoop van 5 de tandarts. Deed je dat niet, dag volledig terugbetaald vanuit verpakkingen MoliMed dan krijg je een lagere tegede wettelijke ziekteverzekering. (mini, midi, maxi, moetkoming. Pas in het volgende Thin of kalenderjaar SPORTIVE) krijg heb je weer recht • Mensen tussen 18 en 55 jaar je 1x500ml Menalindterugbetaling. op de voorziene krijgen - op enkele uitzonderlijWaslotion gratis. ke situaties na - geen tegemoet• Vanaf 50 jaar kun je een tegekoming voor het trekken van tanmoetkoming voor uitneembare de den. Tot de 18 verjaardag en tandprothesen krijgen. Een vasvanaf 55 jaar is er wel een tegete tandprothese of ‘tandbrug’ moetkoming vanuit de ziekteverwordt niet terugbetaald. zekering.

waslotion

ACTIE:

• Voor orthodontie bij jongeren • Per kalenderjaar heb je maar voorziet de ziekteverzekering één keer recht op terugbetaling een tegemoetkoming in de kosvan een radiografie van het hele ten. Om daar recht op te hebgebit. Moet je naar een andere ben, moet je voor de vijftiende wel belangrijk om daar op een tandarts of orthodontist? Vraag voor de geest en concentreer je verjaardag een aanvraag indiegoeie manier mee om te gaan. dan of je de gemaakte foto mag daarop.” nen bij het ziekenfonds. Angst mag geen reden zijn om een meenemen. Zo bespaar je de Mijn tandarts is top! controle over te slaan. Ben je zelf kosten van een tweede foto. En• CM voorziet voor orthodontie COLOFON kel zijn wanneer een tweede foto niet helemaal op je gemak? Alle Neem acties Kris Claes: “In principe kun je met geldig in de Thuiszorgwinkel een bijkomendevan tegemoetkoV.U.: Thuiszorgwinkel, Postbus 40, 1031 Brussel. medisch noodzakelijk is, wordt je kind dan niet mee als je naar de angstgevoelens bij elke tandarts 22 april t.e.m. 15 mei 2011, tenzij anders vermeld. ming van 370 euro, bovenop de thuiszorgwinkel@cm.be die terugbetaald. tandarts gaat. Een kind voelt dat aankloppen. Bepaalde tandartsen tegemoetkoming door de ziekteNiet cumuleerbaar met andere acties of voordelen. meteen aan. hebbenSandra wel meer ervaring met Redactie: Monard, Karine Lippens, Geert verzekering. De tegemoetkoming Laat de tanden van je kind om het angst danMichèle andere. Vanroose, Zoek je eenAn goeDemuynck, Van Loo, moet wel voor de vijftiende verhalf jaar controleren. Zelfs wande tandarts? Walter Jenné Vraag dan eens rond jaardag van het kind aangeneer er niets aan de hand is. Op die bij familie en vrienden. Er zijn vraagd worden. Bij zware orthoaprilvast 2011 manier associeert het kind de wel mensen die positieve erdontische afwijkingen betaalt CM tandarts niet meteen met negatievaringen hebben met een tandarts nog een tweede bedrag van 370 ve gevoelens. Let ook op hoe je het uit de buurt. Als je veel schrik euro uit. kind voorbereidt op een tandartshebt, kun je ook een kindertand-

10 www.thuiszorgwinkel.be

11 04 08 Insert voorjaar.indd 1 VISIE.14.11.indd 10

19/04/11 21:20


David Legrève

THUISZORGWINKEL info

APRIL- MEI 2011

In de Thuiszorgwinkel vind je allerlei producten die het leven een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken. Maar ook sportievelingen en jonge gezinnen vinden bij ons zeker hun gading.

ELEKTRISCHE FIETS EASSIFREE Een extra duwtje in de rug

Is een mooie fietstocht te vermoeiend? Dan kan een elektrische fiets een flinke hulp zijn. Met onze elektrische fiets EasSiFree bedwing je moeiteloos een lastige helling en is tegenwind geen spelbreker meer. Hij beschikt over fietsbekrachtiging. Hiermee blijf je actief fietsen want de motor helpt enkel als je zelf mee trapt.

HANDIGE TOEBEHOREN Fietskar • gemakkelijk te bevestigen • veilig • 253 euro

1 749 euro CM-ledenprijs

1 574 euro

Fietszitje • veilig • gemakkelijk te bevestigen • 61,68 euro

EasSiFree elektrische fiets De snelheid is gemakkelijk in te stellen met een knop aan het stuur. Je kunt kiezen tussen drie snelheden: • traag (15 km/u)

Fietstassen • passend op bagagedrager • inhoud 40 liter • 42,16 euro

• snel (24 km/u)

Zorgeloos genieten Met de nieuwe lithium polymeer batterij ben je verzekerd van een grote actieradius, afhankelijk van de omstandigheden van 40 tot 80 km. De batterij is afneembaar waardoor zij gemakkelijk kan worden opgeladen, bijvoorbeeld op het werk.

Fietshelm • • • •

• gemiddeld (20 km/u)

hoog draagcomfort perfecte pasvorm verschillende maten 19,25 euro

Doe een testrit

Fietszadel TEMPUR • voorkomt zadelpijn • 39 euro

Huurprijs: 15 euro per dag met een maximum van 5 aaneensluitende dagen. Vraag naar de huurvoorwaarden in je Thuiszorgwinkel. Beslis je nadien een elektrische fiets te kopen, dan betalen wij 1 dag huur terug.

Tijdens de actieperiode krijg je bij aankoop van de elektrische fiets EasSiFree bovenop je CM korting een fietscomputer en fluo hesje GRATIS.

GRATIS

fietscomputer t.w.v. 9,95 euro en fluo hesje

VISIE.14.11.indd 11

15-04-2011 15:22:39 19/04/11 21:20


COMBINEER COMFORT EN VEILIGHEID IN DE BADKAMER. Zorgeloos douchen, een lekker bad nemen of gewoon opstaan van het toilet zijn dagelijkse handelingen waarmee je problemen kunt hebben. In de Thuiszorgwinkel vind je heel wat hulpmiddelen voor in de badkamer die je meer comfort en veiligheid bieden. Onze adviseurs zoeken graag samen met jou naar de best mogelijke oplossing voor jouw specifieke situatie. Soms maakt een badlift het opnieuw mogelijk om een bad te nemen of om veel comfortabeler gewassen te worden. We tonen hier enkele types van badliften.

DE LIFTZETEL HELPT JE OPSTAAN. De liftzetel biedt je een uiterst hoog zitcomfort gekoppeld aan een huiselijke uitstraling. De zetel combineert probleemloos een actieve zithouding met een relaxerende lighouding. De zetel heeft een uitstapfunctie waardoor je met gemak uit je luie zitplaats kan opstaan. Dankzij de ruime kleurkeuze van kunstleder kun je de zetel perfect integreren in je eigen interieur. Richtprijs 915,16 euro (inclusief recupel).

De Mangar Archimedes werkt met een elektrische motor op 12 V en is dus veilig in een vochtige omgeving. De lift vertrekt op het niveau van de badrand. Via een draaicirkel kan je makkelijk plaats nemen op het stoeltje. Vervolgens zakt de lift tot op de bodem van het bad, zodat je helemaal in het water zit. 433,98 euro

NU 369,11 euro

(incl. 1,50 euro recupel)

Nieuw is de opblaasbare badlift Mangar Cushion waarmee je hetzelfde effect bereikt mits er voldoende rompstabiliteit is. Deze badlift is handig om mee op vakantie te nemen. 702,82 euro

NU 597,62 euro

(incl. 1,50 euro recupel)

Uiteraard is ons aanbod veel ruimer. Kom zeker vrijblijvend een kijkje nemen in de Thuiszorgwinkel. Je bent van harte welkom!

-15 %

Stijlvolle elektrische relax/sta-op zetels • ergonomische zitting en rug • eenvoudig gebruiksgemak • geruisloze motoren • bekleding in PU (gemakkelijk te onderhouden) • geïntegreerde sta-op hulp • volledige relax/ligfunctie • enkelvoudige of dubbele motoren

op de Mangar badliften

KIES VOOR MAXIMAAL ZITCOMFORT MET EEN ZETEL OP MAAT. Iedere mens is anders. De juiste keuze van je zetel voorkomt een slechte zithouding en ongemak.

-15 %*

Betaalbare topkwaliteit Voor het op maat maken en aanpassen van de zitbreedte en zitdiepte betaal je geen meerprijs. Wij garanderen ambachtelijk vakwerk, een snelle en persoonlijke naservice door onze Belgische fabrikant. Je geniet 5 jaar garantie. Maatname en levering thuis zijn gratis.

Je zetel naar wens Ruime kleurkeuze, verschillende soorten bekleding: stof, kunstleder of echt leder, opklapbare armleggers, wielen met of zonder rem, passende bijzettafel of aanbouwtafel, fixatieriem, krantenhouder, krukkenhouder, ... * bij bestelling/maatname voor 15 mei 2011.

KOM ONS BEZOEKEN OP DE REVABEURS OP STAND 12.06

Vul dit bonnetje in en maak kans op 1 van onze prachtige prijzen.

BON

Kom tijdens de Revabeurs naar onze stand en deponeer je bonnetje in de urne. Misschien win jij wel een hometrainer Cardio Pacer, een Tensoval bloeddrukmeter of thermometer!

Prijsvraag: hoeveel metingen kunnen er opgeslagen worden in de geheugens van de Tensoval duo control? antwoord a: 1X30 antwoord b: 1X60 antwoord c: 2X30 Antwoord: Naam: Adres: E-mail:

11 04 08 Insert voorjaar.indd 2 VISIE.14.11.indd 12

19/04/11 21:20


THUISZORGWINKEL info

WIJ HELPEN JE MET DE KEUZE VAN DE JUISTE SCOOTER. Een scooter is een comfortabele oplossing om zelf je boodschappen te doen of een bezoekje te brengen aan je familie of vrienden. Onze rolstoelverstrekkers zijn specialisten ter zake. Zij adviseren je en rekening houdend met het gewenste gebruik, helpen zij je de juiste keuze te maken. Er bestaan compacte scooters die licht zijn en gedeeltelijk demonteerbaar om te vervoeren. Daarnaast zijn er een hele reeks comfortabele middenklassers die ook geschikt zijn voor ruwer terrein, maar toch heel wendbaar blijven. En ten slotte kun je ook bij ons terecht voor de zwaardere scooters die niet alleen robuust en goed uitgerust zijn, maar ook lange verplaatsingen mogelijk maken tegen een hogere snelheid. Onze rolstoelverstrekkers pakken graag uit met de kwaliteit van de producten die ze tegen de beste prijs kunnen aanbieden. Wij laten je niet in de steek. Ook voor het jaarlijks onderhoud of bij defecten kan je bij ons aankloppen. Want service is belangrijk! Hieronder vind je twee voorbeelden uit ons zeer uitgebreide gamma.

Sunrise Sterling Sapphire 2 binnen/buiten-scooter • • • • • • • • • • •

Life & Mobility Vivo binnen-scooter

lengte: 121 cm breedte: 59 cm zithoogte: 50-62 cm bodemvrijheid: 9,5 cm batterij: 2x35 Ah actieradius: 30 km snelheid: 6,4 km/u

• lengte: 107 cm • breedte: 58 cm • hoogte: 92 cm • bodemvrijheid: 7 cm • batterij: 17 Ah • actieradius: 20 km • snelheid: 6 km/u gewicht: 58 kg - kleur: zeeblauw of zilvergrijs max. 120 kg gebruikersgewicht draaibare zetel los te laden batterij-pack Informeer in je demonteerbaar zonder kabels

tot

• • • • •

gewicht: 79 kg - kleur: rood en blauw max. 150 kg gebruikersgewicht deelbaar in 5 delen, zwaarste onderdeel 22,5 kg grootste gebruikersgewicht in zijn klasse met extra brede zetel

• 1 250 euro

• 1 825 euro

-20 %

Thuiszorgwinkel naar de actievoorwaarden!

Onze rolstoelverstrekkers beperken zich niet tot het adviseren van scooters. Ook voor loophulpen, rolstoelen, elektronische rolstoelen met of zonder omgevingsbediening en speciale fietsen, kun je bij hen terecht. Zij zoeken voor jou uit van welke tegemoetkoming je kunt genieten.

SPECIALE EN TOCH GEWONE FIETSEN. Heel wat mensen kunnen door een motorische of zintuiglijke beperking niet meer met een gewone fiets rijden. Speciale fietsen kunnen dan een oplossing bieden: rolstoelfietsen, duo fietsen, tandems en aanhangfietsen. Ook deze fietsen kenden de laatste jaren een heuse evolutie. De loodzware frames zijn voorgoed verleden tijd. Zelfs opvouwbare driewielfietsen behoren nu tot de mogelijkheden. De afbeeldingen hieronder zijn slechts een greep uit ons aanbod.. Kom zeker eens langs. Onze adviseurs beantwooden al je vragen met veel plezier. En als je wil, kun je ook een testrit maken.

Zoek je een Thuiszorgwinkel in je buurt? Surf naar www.thuiszorgwinkel.be, mail naar info.thuiszorgwinkel@cm.be of bel naar 02 246 49 49.

VISIE.14.11.indd 13

15-04-2011 15:22:49 19/04/11 21:20


URINEVERLIES. Je bent niet alleen. Wist je dat ongeveer één op de vier vrouwen boven de 35 jaar, en één op de vier mannen boven de 50 jaar wel eens last hebben van onvrijwillig urineverlies? Het is niet ongewoon, maar wel vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om iets aan urineverlies te doen. Je huisarts kan je daarover meer vertellen. In de Thuiszorgwinkel informeren we je graag over het aanbod aan hulpmiddelen bij urineverlies en de diverse tegemoetkomingen. Bij ons kun je rekenen op discretie en deskundig, individueel advies. Bovendien beschikken wij over het grootste assortiment en bieden wij je mogelijkheid tot gratis uitproberen. En er is nog een sterke troef: CM-leden genieten een tegemoetkoming op incontinentiemateriaal van 15 %* tot 40 %*. * Informeer in je Thuiszorgwinkel naar de voorwaarden.

NIEUWE GENERATIE PANTS VAN TENA! TENA Protective Underwear De nieuwe generatie TENA Pants is ontworpen om zo weinig mogelijk op te vallen. Het materiaal is dunner, de taille lager en de pasvorm sluit helemaal aan op het vrouwenlichaam. Dat voelt als ondergoed, zit als ondergoed en het ziet er zelfs uit als ondergoed. Maar één ding is onveranderd. TENA Protective Underwear beschermt zoals alleen TENA dat kan. Ontdek het nu zelf.

TENA Protective Underwear. Met dit bonnetje kun je gratis staaltjes afhalen in de Thuiszorgwinkel van je keuze.

BON

Naam: Adres: E-mail:

MOLIMED

GRATIS

MoliMed SPORTIVE Heel wat vrouwen die verbanden gebruiken, zoeken naar een bijkomende oplossing die niet verschuift terwijl ze actief bewegen. Hier is ze! De nieuwe MoliMed® SPORTIVE, is de eerste inlegger met vier fixatievleugels en een brede kleefstrip op de achterkant. MoliMed Thin De nieuwe MoliMed® Thin, is slechts 3 mm dik en combineert optimale discretie en veiligheid. Vooral vrouwen die graag modieus gekleed gaan, vroegen naar een specifieke oplossing bij urineverlies, voor gebruik onder nauwsluitende kleding.

waslotion ACTIE: Bij aankoop van 5 verpakkingen MoliMed (mini, midi, maxi, Thin of SPORTIVE) krijg je 1x500ml Menalind Waslotion gratis.

MoliMed mini-midi-maxi Je dacht dat MoliMed® PREMIUM niet verbeterd kon worden? De nieuwe soepele, speciaal geronde elastieken ter hoogte van het kruis zorgen voor een ideale pasvorm en bieden tegelijk echt zacht draagcomfort.

COLOFON

V.U.: Thuiszorgwinkel, Postbus 40, 1031 Brussel. thuiszorgwinkel@cm.be Redactie: Sandra Monard, Karine Lippens, Geert Demuynck, Michèle Vanroose, An Van Loo, Walter Jenné

Alle acties zijn geldig in de Thuiszorgwinkel van 22 april t.e.m. 15 mei 2011, tenzij anders vermeld. Niet cumuleerbaar met andere acties of voordelen.

april 2011

www.thuiszorgwinkel.be

11 04 08 Insert voorjaar.indd 1 VISIE.14.11.indd 14

19/04/11 21:21


CM-Visie

THUISZORGWINKEL Een beroep met toekomst info

APRIL- MEI 2011 Jürgen Doom

Zorgsector staat voor grote uitdagingen

In de Thuiszorgwinkel vind je allerlei producten die het leven een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken. Maar ook sportievelingen en Beweren dat de zorgsector de lift zit,hun is eigenlijk ter team ook aan de slag in jonge gezinnen vinden bijinons zeker gading. nog een understatement. Het aantal studenten dat kiest voor een zorgberoep, steeg dit jaar met 15 procent. “Toch volstaat dat niet om het tekort in de sector op te vangen”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van het Wit-Gele Kruis.

ELEKTRISCHE FIETS EASSIFREE Een extra duwtje in de rug

de verpleegkundige thuiszorg. Het diploma van verzorgende en zorgkundige kun je uiteraard ook behalen via avondonderwijs.”

Zijn er dan zoveel mensen te maatregelen in geslaagd om meer Wat met de verpleegkunkort? studenten aan te trekken. We zullen digen? Is een mooie fi etstocht te vermoeiend? kanblijven een elektrische fiets verder op inzetten. Zo Luc Van Gorp: “Dat is moLuc Van Gorp: “Op dit eigenste mo- daarDan een krijgen flinke hulp zijn. ment we bepaalde vacatures zijn er heel wat aangepaste trajecten, menteel een knelpuntbeook mensen die werkloos zijn roep: ondanks de toegenoniet Simpelweg omdat er zodat Metingevuld. onze elektrische fiets EasSiFree bedwing je moeiteloos een lastige of deeltijds niet genoeg beschikbaar helling en ismensen tegenwind geen spelbreker meer. werken een opleiding in men instroom blijft er een zorgsector kunnen volgen. Via bezijn. voelen we het tekort deHiermee Hij Momenteel beschikt over fietsbekrachtiging. blijf je actief fietsen wantschrijnend tekort. Uitkeringsgerechtigde werklovooral in de grote steden. de motor helpt enkel als je zelf mee trapt. zen die een opleiding verMaar we weten uit de- “Ik heb zelf lang gewerkt als pleegkunde volgen, krijmografische gegevens verpleegkundige. Het is hard gen daarom bepaalde dat we in de nabije toevoordelen. Ze ontvangen werken, maar elke dag is ankomst nog een pak meer een uitkering en kunnen mensen nodig zullen ders. Dat houdt het boeiend.” hun studies combineren hebben. Vandaag is er in Luc Van Gorp met (deeltijds) werken. de Fietskar gezinszorg behoefte Maar: er zijn ook voorwaarden. Zo aan 10 miljoen uren. • gemakkelijk te bevestigen Maar alles wijst erop dat we in 2025 paalde trajecten kun je één dag per moeten ze bijvoorbeeld elk jaar sla• veilig maar liefst 25 miljoen uren zullen week les volgen, of je opleiding com- gen. We merken dat steeds meer men• 253 euro bineren met betaald werken in de sen kiezen voor dergelijke trajecten. nodig hebben.” zorgsector. Er zijn mogelijkheden te Het is een evolutie die ik alleen maar Hoe komt dat? kan toejuichen.” over.” Luc Van Gorp: “De bevolking verIs het een mooi beroep? grijst, er zijn steeds meer oudere Wat zijn de opleidingsmogelijkheden? Luc Van Gorp: “Ik heb zelf lang gemensen en we leven alsmaar langer. Fietszitje Nu al weten we dat de woonzorgcen- Luc Van Gorp: “In de middelbare werkt als verpleegkundige. Het is • veilig tra niet iedereen zullen kunnen op- school kun je afstuderen als verzor- hard werken, maar elke dag is anders. • gemakkelijk bevestigen vangen. Daardoorte staat ook de thuis- gende. Als je dan nog een zevende Dat houdt het boeiend. De meeste • 61,68 euro zorg voor bijkomende grote uitdagin- jaar bij doet, word je zorgkundige. mensen denken bij een zorgberoep gen. We zullen meer vrijwilligers en Wat is het verschil? Een verzorgende meteen aan een ziekenhuis of een woonzorgcentrum. Maar thuiszoals wasmantelzorgers moeten betrekken in verricht enkel zorgtaken, De snelheid is gemakkelijk in te stellen metdeeen knop wordt steeds belangrijker. helpenJe bij kunt de zorg de zorg, maar tegelijkertijd hebben sen, mensen aankleden, het stuur. kiezen tussen drie snelheden:Ook we heel wat extra beroepskrachten voeding en dergelijke. Een zorgkun- dat werk is niet te onderschatten: je • traag (15 km/u) dige mag ook bepaalde verpleegkun- komt telkens in een andere situatie nodig.” Fietstassen • gemiddeld (20 km/u) terecht en je moet zelfstandig beslisdige handelingen uitvoeren, onder Gaan jullie dieopvinden? • passend bagagedrager toezicht en verantwoordelijkheid • snel (24 km/u) singen nemen. Je krijgt te maken met • inhoud 40 liter Luc Van Gorp: “In de voorbije jaren van een verpleegkundige. Daardoor een heel brede waaier aan proble• 42,16 euro zijn de opleidingen er via allerlei kan een zorgkundige binnen een gro- men. Bovendien moeten onze men-

HANDIGE TOEBEHOREN

1 749 euro

sen steeds complexere taken uitvoeren, gaande van het toedienen van insuline bij diabetes tot het uitvoeren van een dialyse. Grote uitdagingen dus, maar ik ben er zeker van dat er ook in de toekomst heel wat mensen zullen zijn die de uitdaging willen aangaan.”

CM-ledenprijs

1 574 euro

EasSiFree elektrische fiets

Nele Verheye Info over studies verpleegkunde: www.eenplusvoorjecarriere.be aan Werk en opleidingen in Vlaanderen: www.vdab.be

Zorgeloos genieten

Met de nieuwe lithium polymeer batterij ben je Sociale Landkaart nu bestellen verzekerd van een grote actieradius, afhankelijk van Fietshelm omstandigheden van 40 tot 80 km. De batterij is •De hoog draagcomfort Sociale Landkaart brengt alle sociale voorzieningen inde kaart. afneembaar waardoor zij gemakkelijk kan worden Je kunt de editie 2011 voor 15 mei bestellen tegen • perfecte pasvorm Kazou, de jeugddienst van CM, zoekt nog verpleegkundigen om de op het werk. voordeelprijs met bijgevoegde bon of via www.cm.be. opgeladen, bijvoorbeeld • verschillende maten vakanties voor JOngeren Met Bijzondere Aandacht (JOMBA) te on• 19,25 euro dersteunen. Verpleegkundigen op een JOMBA-vakantie staan in voor B E S T E L B O N de medische ondersteuning van de vakantiegangers en draaien daarmeeeen in het vakantiegebeuren. Huurprijs: 15 euro pernaast dag met maximum van Voor 15 mei opsturen naar CM-Infopunt, PB 40, 1031 Brussel. Fietszadel TEMPUR 5 aaneensluitende dagen. Naam Verpleegkundigen en artsen of studenten verpleegkunde Vraag naar de huurvoorwaarden in je Thuiszorgwinkel. •Straat voorkomt zadelpijn Nr. studenten (2de jaar afgerond) Beslis je nadien een elektrische fiets te en kopen, de • 39 euro Postcode Gemeente dan betalen wij 1 dag geneeskunde huur terug. (4 jaar afgerond) met een groot hart voor kinderen bestelt (aantal) exemplaren van de Sociale Landkaart 2011 tegen de en jongeren met een handicap CM-voordeelprijs van 32 euro (verzending inbegrepen). Ik bevestig een gele klever kunnen zich kandidaat stellen. achteraan bon. Tijdens deze de actieperiode krijg je bij Op www.kazou.be staan de Oaankoop Ik heb geenvan abonnement op de Sociale Landkaart (*) de elektrische fiets EasSiFree Obovenop Ik ben, viaje de CM uitgeverij, geabonneerd op de Sociale Landkaart en vraag dit voor vakanties waar Kazou nog korting een fietscomputer de editie 2011 te schorsen, zodat ik de promotieprijs kan genieten. (*) verpleegkundigen voor zoekt. en fluo hesje GRATIS.

Doe een testrit

GRATIS

Ik betaal na ontvangst van het boek en de factuur. (*) Aankruisen wat past

fietscomputer t.w.v. 9,95 euro en fluo hesje

Handtekening

De besteller verbindt er zich toe de factuur te betalen binnen de 15 dagen na ontvangst van het boek. Indien hij de voorwaarden niet respecteert binnen de 30 dagen na datum, zal een schadevergoeding van 50 euro worden aangerekend.

VISIE.14.11.indd 15

verpleegkundigekazou@cm.be Tel. 02 246 49 69 (Marlies)

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Kazou zoekt verpleegkundigen

15

15-04-2011 15:22:39 19/04/11 21:21


Zoek en Win Tot welke leeftijd betaalt de ziekteverzekering gewone tandzorg volledig terug? Je vindt de oplossing in deze CM-Visie. Stuur je antwoord voor 5 mei op een gele briefkaart naar Persdienst LCM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail de oplossing naar zoekenwin.visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: ‘Libelle Basistuinboek’ van Eva De Geyter en Tine Verdickt (gebruiksklare tuintips voor iedere maand aangevuld met unieke tuinbeelden), uitg. Lannoo of het boek ‘De man die naar Auschwitz wilde’ van Denis Avey en Rob Broomby (over een Britse soldaat die vrijwillig het concentratiekamp binnendrong), uitg. The House of Books. Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot. Oplossing opgave CM-Visie nr. 11 De vergoeding van de zorgverzekering bedraagt 130 euro per maand. Winnaars Mia Bloemen (Neerpelt), José Broeckx (Reet), Sofie Depraeter (Bellem), Leen Lamont (Sint-Niklaas) en Marleen Schauwaers (Westerlo).

Elkaar ontmoeten in de week van OKRA-zorg

‘Iedereen heeft nood aan een b Het is een zonnige woensdagnamiddag in april. Maar voor een fietstocht of een terrasje heeft Henriette Lanciers vandaag geen tijd. “Mijn tweewekelijkse bezoekjes aan de bewoners van het woonzorgcentrum gaan voor”, zegt de OKRA-zorgverantwoordelijke met veel overtuiging.

baar, en fleurt zichtbaar op als ze me ziet. Ze heeft geen kinderen of kleinkinderen en krijgt bijna nooit bezoek. Ik kom al acht jaar bij haar over de vloer. Ondertussen is er een vertrouwensband gegroeid tussen ons.”

Ga je altijd bij dezelfde mensen langs?

En de andere bewoonster?

Henriette Lanciers: “Dat varieert. Er zijn twee vrouwen die ik elke keer bezoek. Dat zijn mijn vaste klanten. Ze krijgen zelf niet echt veel bezoek over de vloer en kijken uit naar mijn komst. Daarnaast breng ik ook regelmatig een bezoekje aan OKRA-leden in het woonzorgcentrum. Ik sla graag een babbeltje met de mensen. Je merkt al gauw of iemand daar nood aan heeft.”

lijdt aan dementie en kan haar bed niet meer uit. Een paar jaar geleden kon ze nog vrij goed een gesprek voeren, maar de laatste tijd lukt dat wat minder. Ik begrijp niet altijd wat ze wil zeggen. Toch ga ik heel graag bij haar op bezoek. Ze is altijd erg dank-

Henriette Lanciers: “Ook bij haar kom ik al acht jaar langs. We praten over koetjes en kalfjes en over het leven in het rusthuis. Ik merk dat ze ervan geniet. Ze krijgt wel regelmatig bezoek van haar zus, maar de dagen kunnen

Je bent OKRA-zorgverantwoordelijke in je gemeente? Henriette Lanciers: “Dat klopt. Ik hou me in onze gemeente vooral bezig met de werking in het woonzorgcentrum. Dat houdt meer in dan alleen maar bezoekjes afleggen. Een groep OKRA-leden steekt vrijwillig een handje toe bij speciale activiteiten in het woonzorgcentrum. Ze bakken pannenkoeken, helpen bij de organisatie van feestjes en brengen mensen van en naar hun kamer. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de ergotherapeuten. Zij laten me weten hoeveel mensen ze nodig hebben, en ik zorg voor de nodige OKRA-vrijwilligers. Alles samen zijn er zo’n 40 OKRA-leden actief in deze werking.” Wie zijn jouw twee ‘vaste klanten’?

Extra charmevakantie in Wengen

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Wegens het grote succes organiseert Intersoc voor individuele reizigers een vierde charmevakantie van 17 tot 24 september in Hôtel Palace in Wengen (Zwitserland).

16

Heb jij zin in een week boordevol wandelplezier, excursies en een uitgebreid aanbod animatie voor volwassenen? Dan is dit initiatief beslist iets voor jou. Bovendien geniet je tijdens deze charmevakantie onze all-in service: maaltijden in volpension en gratis drankjes. Ontdek deze verbluffende regio met de georganiseerde excursies (ter plaatse te betalen) naar o.a. Bern, Jungfraujoch en Interlaken. De hele week maak je gratis onbeperkt gebruik van het bergtreintje Lauterbrunnen-Wengen. Een week Zwitserland voor 560 euro per volwassene! Geen toeslag voor singles. Supplement dagtrein van 189 euro.

Werken en toch op vakantie Klaar voor de zomer? Zin om vanaf mei met Intersoc mee te werken als vrijwilliger in Frankrijk of Zwitserland? Je kan aan de slag in een hotelfunctie (tafeldienst, bar, schoonmaak, technisch onderhoud, afwas, keukenhulp, …) of als lid van het animatieteam (DJ, moni in de kinderclub, wandelgids, …).

Lic. 7013 - A5654

Henriette Lanciers: “De ene vrouw

Met Intersoc meewerken in één van haar hotels biedt volgende voordelen: • Unieke werkervaring in het buitenland • Volledig kosteloos (incl. verblijf in volpension, vervoer en medische verzorging) • Gratis consumpties in de bar (viertal per dag) • Verzekering tijdens het werk en de vrije tijd • Gratis gebruik van verhuurmateriaal. Stel je vandaag nog online kandidaat op www.intersocwerkvakanties.be of vraag het inschrijvingsformulier aan via onze personeelsdienst op het nummer 02 246 47 49.

Info, prijzen en reservaties: centrale klantendienst Intersoc 070 233 119 of www.intersoc.be.

VISIE.14.11.indd 16

19/04/11 21:22


CM-Visie

en babbel’

Patiënt is beschermd iemand aan je denkt. Ik schrijf ook elk jaar een kerstkaart. En ik kom altijd langs op hun verjaardag. Zelfs als dat toevallig een zondag zou zijn. De verjaardagen mis ik nooit: daar maak ik een erezaak van.” Slorpt dat niet veel tijd op?

Wat als je op vakantie bent?

Stefaan Van Hul

Henriette Lanciers: “Op reis koop ik altijd eerst twee kaartjes voor de twee bewoners. Die stuur ik meteen op. Het is altijd leuk om te weten dat er

Henriette Lanciers: “Ik breng inderdaad wel wat tijd door in het woonzorgcentrum. Maar ik doe het met plezier. Toen ik nog jong was, woonde mijn grootmoeder bij ons in. Dat vond ik heel aangenaam. Ik kon uren met haar praten. Ik denk dat mijn passie voor dit vrijwilligerswerk daar ontstaan is.” Nele Verheye In de week van OKRA-zorg (25 tot 30 april) zet OKRA zijn zorgwerking extra in de kijker. Dit jaar is het thema ‘Elkaar ontmoeten’. Tijdens die week bedankt OKRA de vele vrijwillige medewerkers die zich inzetten voor oudere mensen. OKRA is erkend als vereniging van (zorg)gebruikers en mantelzorgers. Heb je een vraag over een zorgsituatie waar je niet direct ergens mee terecht kunt, dan kun je contact opnemen met OKRA-zorgrecht. De vragen worden discreet behandeld. Soms komt er meteen een antwoord, of wordt er verwezen of bemiddeld. Tijdens de kantooruren is OKRA-zorgrecht te bereiken via 02 246 57 72 of zorgrecht@okra.be.

Op 4, 5 en 6 mei telkens van 10 tot 18 uur vindt in Flanders Expo in Gent Reva plaats. Dit is een informatiebeurs over hulpmiddelen en diensten voor mensen met een beperking. Ook de CM-Thuiszorgwinkels hebben er een stand. Naast een uitgebreid aanbod van producten en diensten loopt er een tentoonstelling met kunstwerken van personen met een handicap en een fototentoonstelling over handicap en seksualiteit. Ook infosessies over onder meer het PAB en toegankelijk reizen staan op het programma. Kinderopvang is voorzien. Een toegangskaart kost vijf euro maar op vertoon van onderstaande bon kun je gratis binnen. Extra vrijkaarten kun je downloaden op de website van Reva. www.reva.be Tel. 02 463 58 33

VISIE.14.11.indd 17

Sinds oktober 2002 bestaat er een wet op de patiëntenrechten, die de rechten van de patiënt ten aanzien van de zorgverstrekkers en de ziekenhuizen vastlegt, en ook bepaalt hoe die rechten kunnen worden uitgeoefend. Het gaat onder meer om: • het recht op kwaliteitszorg met respect voor de menselijke waardigheid en zonder onderscheid des persoons; • het recht op vrije keuze van de zorgverstrekker; • het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer; • het recht op informatie over de eigen gezondheidstoestand, de voorgestelde behandeling, de risico’s, de kostprijs, … • het recht op het zelf geven van toestemming voor behandeling, nadat je grondig geïnformeerd bent. De patiënt heeft ook het recht om inzage te hebben in zijn patiëntendossier tenzij de zorgverstrekker denkt dat deze informatie ernstige schade toebrengt aan de gezondheid van " Sommige academici de patiënt.

zijn kritisch over de

toepassing van de Wie van oordeel is dat zijn rechten als patiënt wet op de patiëntenniet gerespecteerd rechten. CM doet zijn zijn of wie klachten heeft over zorgveruiterste best om er in strekkers kan terecht de praktijk iets van bij een ombudsdienst. te maken.” Elk ziekenhuis moet een ombudsdienst Marc Justaert, voorzitter CM hebben. Daarnaast bestaat er ook een federale ombudsdienst die klachten doorstuurt naar specifieke ombudsdiensten en klachten behandelt waarvoor geen specifieke ombudsdienst bestaat. Dat is bijvoorbeeld het geval voor huisartsen, tandartsen en apothekers. En hebben de ziekenfondsen daarbij een rol te spelen? Voor CM is het antwoord hierop duidelijk “ja”! Reeds in de toelichting bij de wet op de patiëntenrechten werd gesteld dat de ziekenfondsen een belangrijke rol hebben om te komen tot een grotere kennis en waardering van de rechten van de patiënt. Om dit waar te maken heeft CM een stevige structuur uitgebouwd:

www.zorgrecht.be. www.okra.be

Bon voor Revabeurs

Vorige maandag was het de ‘Internationale dag van de patiëntenrechten’. Het zal je niet verwonderen dat CM dit thema extra in de verf wil zetten.

1. In elk ziekenfonds is er een verantwoordelijke voor de ledenverdediging: daar kunnen onze leden terecht met klachten zowel over een medische behandeling als over de kostprijs ervan. 2. Op nationaal vlak heeft CM een erkende ombudsdienst, waar de leden ook terechtkunnen als er klachten zijn over onze eigen dienstverlening. 3. CM-leden die vragen hebben rond medische kwesties of rond de keuze van behandelingen of medicatie, kunnen bij onze adviserende geneesheren terecht: ‘advies geven’ behoort immers tot hun opdracht. 4. Wie wil weten hoeveel bij een opname in het ziekenhuis wordt aangerekend en welke artsen de officiële tarieven aanrekenen en geen supplementen vragen, kan deze informatie krijgen in elk CMkantoor en op onze website www.cm.be. 5. Elk lid vindt op kwaliteit gecontroleerde informatie over ‘klachten en ziekten’ onder de gelijknamige rubriek op www.cm.be of in onze CM-kantoren. 6. Recent hebben we het CM-Infopunt voor Chronisch Zieken gelanceerd. Dit is de unieke toegangspoort waar zieken, zorgbehoevenden en mantelzorgers terechtkunnen voor informatie (tel. 078 05 08 05, infochronischzieken@cm.be). Sommige academici zijn kritisch over de toepassing van de wet op de patiëntenrechten en vinden die wet een dooie mus. CM doet zijn uiterste best om er in de praktijk iets van te maken. Marc Justaert Voorzitter CM

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

lang zijn. Een bezoekje om de zoveel tijd doorbreekt de sleur. Dat merk ik trouwens ook bij huisbezoeken aan OKRA-leden. Ook wie niet in een woonzorgcentrum verblijft, kan nood hebben aan een babbel. Vooral wie minder mobiel is of weinig familie heeft.”

17

19/04/11 21:22


CM-Visie Spreekuur: hersenvliesontsteking (deel 2)

Bescherming kan, maar niet volledig Er bestaan heel wat vaccins die de kans op hersenvliesontsteking aanzienlijk verkleinen. Jammer genoeg, betekent dit niet dat men er zich volledig tegen kan beschermen. Waakzaamheid blijft dan ook geboden. Want snel handelen is de boodschap indien de ontsteking de kop opsteekt.

Er zijn ook vaccins tegen diverse virussen. Een aantal ervan worden voor kinderen eveneens gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid zoals deze tegen polio, bof en mazelen.

Zoals in het vorige Spreekuur vermeld, kunnen zowel bacteriën als virussen een hersenvliesontsteking of meningitis veroorzaken. Een bacteriële meningitis kent een ernstig verloop en kan zelfs dodelijk zijn. Een virale meningitis is daarentegen zelden levensbedreigend en geneest doorgaans spontaan.

Voorzorgen

Antibiotica Aanvankelijk is het vaak onduidelijk of het om een bacteriële of virale hersenvliesontsteking gaat. Bij een vermoeden van meningitis zal men in het ziekenhuis dan ook geen enkel risico nemen. Men zal er zo snel mogelijk antibiotica toedienen via het bloed, wat noodzakelijk is om een bacteriële ontsteking te behandelen. Zo niet vordert de ziekte zeer snel, kunnen verwikkelingen ontstaan (bv. bloedvergiftiging en hersenschade) en kan de afloop fataal zijn. Blijkt later dat de boosdoener geen bacterie is maar een virus, wordt de behandeling met antibiotica stopgezet. Tegen virussen hebben ze namelijk geen nut.

Vaccins

Er bestaan vaccins tegen de meningokok, de pneumokok en Haemophilus influenzae type b, de drie bacteriën die het vaakst meningitis veroorzaken bij kinderen. Ze worden gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid via Kind en Gezin, het CLB en je huis- of kinderarts. Een volledige bescherming door vaccinatie blijft evenwel onmogelijk omdat er van elke bacterie verschillende types bestaan. En deze zijn nog niet allemaal opgenomen in de huidige vaccins. Zo is er bijvoorbeeld een vaccin tegen meningokok type C maar nog niet tegen meningokok type B. Een vaccinatie is niet alleen nuttig voor kinderen. Ook zestigplussers laten zich het best om de vijf jaar vaccineren tegen de pneumokok. En wie van eind december tot eind juni naar landen ten zuiden van de Sahara reist, doet er goed aan zich in te enten tegen de meningokok type A, C, W en Y. Althans bij nauw contact met de lokale bevolking of indien het verblijf langer dan vier weken duurt. Deze inenting is ook verplicht voor bedevaarders naar Mekka.

Thaise gewokte groentecurry

Net zoals bij andere infectieziekten, kun je ook je voorzorgen nemen om de verspreiding van de betrokken bacteriën en virussen te beperken.

Ingrediënten (4 p.)

1 ui • 1 wortel • 200 g bloemkool • 1 courgette • 1 rode paprika • 400 g verse spinazie • 150 g prinsessenboontjes • 240 g Thaise rijst • 1 eetlepel wokolie • 2 eetlepels Thaise rode currypasta • 200 ml kokosmelk • 200 ml sojaroom • 50 g gehakte ongezouten pinda’s

• Was regelmatig je handen met water en zeep. • Breng je vingers zo weinig mogelijk naar je mond of ogen. • Bedek bij het hoesten en niezen steeds je mond en neus. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen na gebruik in een vuilnisbak. Was daarna steeds je handen met water en zeep.

Bereiding

Is er bij een huisgenoot bacteriële hersenvliesontsteking vastgesteld, is het soms aangewezen om preventief antibiotica in te nemen. Je huisarts kan oordelen in welke gevallen dit nuttig is. Heeft een medeleerling van je kinderen hersenvliesontsteking, zullen het CLB en de school je de nodige informatie verstrekken, onder meer over het al dan niet raadplegen van de huisarts. Elise Rummens, arts

In het volgende Spreekuur lees je meer over hooikoorts.

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Jürgen Doom

Door de ontwikkeling van goede vaccins, is het aantal hersenvliesont-

stekingen de laatste jaren sterk gedaald.

18

VISIE.14.11.indd 18

• maak de ui, wortel, bloemkool, courgette, paprika, spinazie en boontjes schoon en snijd alles in grove stukken • breng (licht gezouten) water aan de kook en kook de boontjes beetgaar; giet ze af • kook de rijst gaar • verhit de olie in een grote wok en laat de ui 3 tot 4 minuten fruiten • voeg de wortel toe en roerbak 2 minuten • voeg de paprika, courgette en bloemkool toe en bak nog 3 minuten • voeg de currypasta toe en roer goed om; voeg kokosmelk en sojaroom toe; breng eventueel op smaak met zout en laat 10 minuten stoven op een laag vuurtje • voeg de spinazie toe en laat slinken, laat stoven tot de groenten beetgaar zijn • voeg de boontjes toe en haal van het vuur • serveer met rijst en gehakte pindanoten Recept uit het Kilootje minderboek. CM-leden kunnen het boek bestellen tegen de voordeelprijs van 20,50 euro (ipv 24,95 euro) als ze het juiste bedrag overschrijven op rek. nr. BE73 7380 1917 1060 van Postalux, Van Dijckstraat 87, 2640 Mortsel. Noteer titel, aantal exemplaren en CMlidnummer. Het boek wordt opgestuurd naar het adres van de rekeninghouder. Geen facturen.

19/04/11 21:23


Figurentheater: Door de bomen het bos Dertig poppen, vier acteurs en een verhaal over liefde: in het Antwerpse jeugdtheater HETPALEIS gaat volgende week 'Door de bomen het bos' in première. Dompel je onder in de wondere wereld van het ELIS HE: ROB MARC ERPEN · AFFIC 2, 2000 ANTW S , M E I S T R A AT ARA WYCKMAN 1 1 · V. U . : B A R B H E T PA L E I S 2 0

figurentheater.

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 22 APRIL 2011 |

Vanwaar de titel van het stuk? Wim De Wulf (regisseur): "Van de uitdrukking ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Als je middenin de stad zit, heb je geen overzicht. Wanneer je het in vogelperspectief bekijkt, van op een heuvel of vanuit een vliegtuigje, wel. Dan zie je door de bomen het bos. Ook als toeschouwer krijg je natuurlijk dat overzicht." Er spelen bijna 30 poppen mee in het stuk. Heeft u een persoonlijke favoriet? "Je moet een onderscheid maken tussen de pop die je het meest charmeert en de pop als medium om dingen te vertellen. De onderwijzer in

le u h T a m i t l U &

het stuk is er echt een van de oude stempel, een vreselijke mens. Maar hij is wel een fantastisch personage. Er is ook Tristan, een kwestbaar jongetje dat verliefd is op een veel ouder meisje. Hij heeft pijn om het onbereikbare, hem zie ik het liefst van al." Op het internet kan je in een filmpje van Ultima Thule bekijken hoe je poppen maakt. Het lijkt me vrij arbeidsintensief. Hoe lang zijn jullie bezig geweest aan die 30 poppen?

Onze fantastische poppenmaker Filip Peeters, die ook het decor heeft gemaakt, is in februari begonnen. Alle dagen is hij ermee bezig geweest. En zie, vandaag (vorige vrijdag, n.v.d.r.) is hij aan de laatste pop bezig. Mooi op tijd." Thomas Blommaert

Door de bomen het bos. Vanaf 10 Wulf jaar. In HETPALEIS DineAntwerpen m i van 29W april tot en met 22 mei. Tickets: 5 /10 euro. Iedereen die Filip heet (net zoals de poppenmaker), mag gratis naar de voorstelling! Alle info op www.hetpaleis.be of via 03 202 83 60. Zie ook www.ultima-thule.be

Win een duoticket Visie geeft 5 duotickets weg voor de première van 29 april om 20 uur. Stuur vóór 26 april een mail naar pers@acw.be met als onderwerp ‘bomen’. Of stuur een kaartje naar Wedstrijd Bomen, Postbus 20, 1031 Brussel. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdred.: Katrien Vandeveegaete • Redactie: Peter Heirman, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • pers@acw.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (19-24) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaamse regering i.v.m. papierrecuperatie.

VISIE.14.11.indd 20

19/04/11 21:34

.be

24

Het ís een verhaal over liefde, over gebrek aan liefde, over zoeken en verloren lopen, over met je kop tegen de muur lopen. Het gaat over een oude madam die haar man is verloren aan het kanaal en daar elke dag met hem gaat praten. Jarenlang vraagt ze hem wanneer hij haar komt halen. Op een dag antwoordt

Aan de hand van haar verhaal maak je kennis met een hele reeks figuren uit een klein stadje. Allemaal proberen ze hun draai te vinden, niet alleen in het leven maar zeker ook in de liefde. Tegen het einde van het stuk haalt Marie iets uit; wat, mag ik hier natuurlijk niet verklappen. Maar het laat diepe sporen na in het leven van de rest.

aleis

Dat moet een verhaal over liefde zijn?

hij: morgen. Ze schrikt, want ze moet nog van alles in orde brengen.

.hetp

De Wulfs gezelschap Ultima Thule is een bekende naam in het Belgische figurentheater. Door de bomen het bos gaat over Marie, die verliefd is op Albert. Terwijl Tristan verliefd is op Louise; Louise op Staf; Staf op Jessica; de vrouw van Karel, de onderwijzer, op dirigent Roger. En Isolde, zus van Felix en kleindochter van Marie, denkt dan weer dat Staf zot van haar is.

+ 2 1 www

Het is een klassiek misverstand, maar neen: figurentheater is niet hetzelfde als poppenkast. Bij poppenkast blijven de spelers onzichtbaar in een kast, en vaak is dat voor de allerkleinsten. “In figurentheater zie je acteurs rondlopen en poppen manipuleren en gebruiken om een verhaal vertellen”, zegt Wim De Wulf, regisseur van 'Door de bomen het bos'. “Bij momenten is wat wij doen verwant aan de animatiefilm.”

83 60 03 202

30 verliefde poppen

ACW VISIE 2011 NR. 13  

ACW VISIE 2011 NR. 13

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you