Page 1

EL MEU MOLÍ DE VENT Projecte d’investigació sobre els molins de vent a la Roca del Vallès. INS La ROCA del VALLÈS


Visual i plĂ stica, curs 2n A i C


1. 

Què volíem fer?


2. Com ens hem organitzat?


3. Quin procĂŠs hem seguit?


MOLINS (ANTIGAMENT)

Tradicionalment, s’havien usat per moldre gra, és el cas dels molins de Castella-La-Manxa, i, també el cas de molts dels molins de les Balears. A Catalunya, però, tot i que antigament, es feien servir molins per a moldre gra, la majoria els que es conserven tenen ús de bombar aigua, ja que, a finals del segle XIX, i, durant el segle XX, la principal funció que se’ls atribueix és la de bombar aigua.


PAÏSOS BAIXOS, KINDERJIK    

La xarxa de molins de Kinderdijk-Elshout és un conjunt de 19 molins situada a Holanda, als Paisos Baixos. És la major concentració dels antics molins de vent dels Països Baixos.   Està situat en un pòlder a la confluència dels rius Noord i Lek.  Els molins s'utilitzaven per drenar el pòlder per poder-hi conrear, fins a l'any 1950, que es va construir una instal·lació de bombament moderna.  Un pòlder és un terreny guanyat al mar o a un aiguamoll que es desaigua per conrear-lo.  En aquest cas, els molins de vent fan la funció de desaiguament.  A l'interior, hi ha tot un sistema d'engranatges que transporten el moviment de les aspes fins al sistema de drenatge.  A part d'això, l'interior d'aquests molins també està adaptat per a la vida.


PAÏSOS BAIXOS, KINDERJIK     Molí i el seu interior, als Països Baixos


MOLINS A LA ROCA

A la Roca els molins van començar a aparèixer fa uns 100 anys, són molins multipala. Tot i això, no es van arribar a instal·lar en gaires llocs, per dos motius: 1- A la Roca hi passa el riu Mogent, els conreus de regadiu estaven situats al pla, i tots es regaven amb reg. 2- Poc després de l’aparició d’aquests molins, hi va començar a haver electricitat en moltes zones, i també a la Roca, cosa que va fer que molta gent que potser hagués instal·lat un molí a casa seva, no ho fes.

Així doncs, els pocs molins que hi havia estaven situats en zones de muntanya (Ca l’Argent, i L’Espinal, dues de les


MOLINS A LA ROCA En algunes cases hi havia sínies, es a dir, l’aigua es treia del pou mitjançant la força d’un animal (normalment un ruc) que girava al voltant del pou. Un dels exemples és Can Forns.


MOLINS A LA ROCA

A la Roca hi havia dos molins de moldre gra, però no anaven amb vent, anaven amb rodes hidràuliques. Un estava situat a Sta. Agnès, i funcionava amb l’aigua d’un torrent, i l’altre a la Roca. Per fer anar la roda hidràulica, s’usava l’aigua d’una petita bassa feta al costat del molí.

Molí de  la  Roca,  que  després  es  va  conver4r  en  bar.  A  l’Espai  en  obres  hi   havia  la  bassa  


EL MOLÍ DE LA ROCA

El molí es va construir en època medieval, i va pertànyer als Torrella, amos del castell fins a mitjan segle XVI, quan se’l van vendre. L’any 1573 va ser empenyorat i va passar a ser propietat de l'església de St. Feliu de Girona. Més tard, l’any 1645,es va vendre als Jurats de la Universitat de les Parròquies de la Roca Vilanova, Sta. Agnès, Òrrius, Vall de Riolf. Sembla que l’any 1649 va passar a ser de Nicolau Company. Roda hidràulica del molí de la Roca.


MOLINS A LA ROCA

Molí de Santa Agnès. Anava amb un torrent que passava per sota del molí. Havia sigut propietat dels amos de la torre, probablement la casa més important del poble. Actualment, és propietat


CASES AMB MOLINS

Molí del  Carrer  Garretxe,  que   actualment  només  s’usa  com  a   decoració,  però  an4gament  s’usava   per  a  treure  aigua  d’un  pou.  


CASES AMB MOLINS

Molí de  Ca  l’Esquerrà,  Construït  fa   uns  14  anys.    Només  té  ús  decora4u.  


CASES AMB MOLINS

Molí de  Ca  l’Argent,  que  actualment   serveix  per  a  treure  aigua  d’un  pou.   Al  costat,  la  fotografia  de  la  casa.  


CASES AMB MOLINS Altres cases  on  hi  ha  o  hi   havia  hagut  molins  són:   l’Espinal,  que  actualment  està   a  terra;  Can  Prat  Vell,   provablement  la  casa  més   an4ga  de  l’altra  banda  del  riu,   ara  cedida  a  les  vinyes  Parxet.   (A  la  fotografia)      

O entre  les  dues  cases  de  Can   Company  (on  encara  hi  és)   (A  la  fotografia,  la  vermella  és   Can  Company  de  dalt,  l’altra,   de  Baix.)      


Treball de camp, Miquel Vinyallonga Aquest molí,segons el seu propietari, té uns 80 o 90 anys . Amb la força del vent feia treballar la bomba hidràulica, i llavors l'aigua sortia per un orifici al exterior. Actualment, els seus propietaris el tenen de decoració. Al jardí de casa seva. Està situat al centre de La Roca del Vallès. (…)


Treball de camp 2.0 Joel Bascón i Joaquin Muñoz “És molt curiós perquè el molí està situat a sobre d’una torre. És un molí multipala.”


Disseny i construcció d’un molí • 

A classe el meu company Joel i jo hem fet uns quants molins de vent que ens ha recomanat la nostra professora per a què practiquem. Després nosaltres hem de dissenyar i construir el nostre propi molí de vent. Aquests són alguns dels molins que hem fet:

Joel Bascón i Joaquin Muñoz


Disseny i construcci贸 del nostre mol铆.

Ara pas a pas us ensenyarem com hem fet el nostre mol铆 de vent:

1. Agafem un cartr贸 i dibuixem una estrella i la retallem

2. En cartolina retallem uns rectangles, per enganxar-los amb les dues estrelles.


Disseny i construcció del nostre molí. • 

• 

• 

3. En cartolina dibuixar la estrella perquè no es vegi el cartró. I fer un forat a cada estrella.

4. Passar un escuradents pels forats i també el tap de suro per subjectar el molí. (...)


Provant el funcionament dels models en cartolina


Experimentant a amb la professora de plàstica al pati de l’institut, hem descobert que dels molins amb aspes de torre vertical, els que més bé funcionen són els de tres aspes. Això també explicaria perquè els aerogeneradors acostumen a ser de tres aspes.


Altres prototips de molins de vent


Maria Gabarr贸n


Oriol, Joan i Marc


Ivan Morente


Lluc Mestre, Mariona Mesas, Guillem i Albert


Àlex Calejero  


-Vam buscar per internet artistes del Land Art i vam parlar d’instal·lacions artístiques. - Vam dibuixar propostes per fer una instal·lació amb tots els molins creats.


Marta Castro  i  Laura  Colorado  


"Quan bufa  el  vent  hi  ha  gent   que  aixeca  murs,  d'altra   construeix  molins  de  vent.  "         •  Peter  Hawkins,          (Maria  Gabarrón,  Laura  Brand,  Mireia  Acuña,   Laura  Jimenez)  

Institut La Roca del Vallès. La Roca del Vallès  

El Molí de Vent