Page 1

n Nr. 865 n Anul 18 n

n 24-30 Ianuarie 2014 n 2 lei n

ACTUALITATEA n Cătălina Bosuioc

n Săptămânal pentru oameni inteligenţi n

Pag. 3

n www.ziarulactualitatea.ro n

Droguri şi arme

Aproape şase kg de droguri, un pistol cu bile şi peste 100.000 de lei au confiscat poliţiştii, în urma percheziţiilor efectuate pe raza municipiilor Timişoara si Craiova. 13 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Luni, 20 ianuarie 2014, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara au efectuat 20 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de droguri de risc.

Pag. 5 Pag. 4

IPJ Timiş a apreciat activitatea poliţiştilor lugojeni ca fiind „bună şi foarte bună” Pag. 4

n Zilele Mihai Eminescu la Lugoj n Un punct de vedere despre... medici Pag. 7

Pag. 5

ineficiente în Banat

Pag. 8

n Antibiotice au fost

Calendarele pe 2014, cu echipa de volei a lugojenilor, realizate de GoMedia, s-au bucurat de un mare succes, la finalul partidei cu Penicilina Iaşi, când fetele au acordat autografe. Cei care mai doresc le pot achiziţiona, cu 25 de lei, după jocul cu Rapid Bucureşti, din 29 ianuarie 2014.

n 65,86 % dintre apelurile la 112 n Hora Unirii în Piaţa Victoriei au fost false


2 ACTUALITATEA n Editorial

de Ion MOLDOVAN

Voi vreţi pământ? Deschiderea graniţelor deschise deja, operată la începutul lui 2014, nu a însemnat doar liberalizarea pieţei muncii şi goana româno-bulgară după ceva serviciu prin Anglia, Olanda şi pe unde se mai poate. Pe lângă respectivul beneficiu, decizia a mai venit cu un cadou, despre care s-a vorbit destul de puţin, asta şi pentru că eram ocupaţi să îi liniştim pe scorţoşii englezi şi ale lor temeri, şi anume cel legat de faptul că de la 1 ianuarie orice străin cu bani poate cumpăra teren din belşug pe teritoriul României. Cei care au mai studiat subiectul o să spună că şi până acum se putea, vezi hectarele deţinute de străini, în suprafaţă totală de vreo 700.000. ”Nu ne vindem ţara” nu mai este demult un slogan valabil, pentru că mirajul culorii bancnotei euro a făcut ca România să fie pe prima poziţie în Europa, în ceea ce priveşte suprafaţa arabilă deţinută de străini. Nu direct în proprietate, ci prin tot felul de firme special înfiinţate pentru acest lucru. Optimiştii ar spune că nu e rău, că cineva le munceşte şi nu rămân pârlog, pesimiştii însă subliniază că în ritmul în care se vinde pământul străinilor, avem toate şansele ca în curând să devenim o colonie. Revenind, România a semnat noua Politică Comună din Agricultură, cu cacofonia de rigoare. Prin respectiva politică… comună s-a angajat pentru liberalizare din acest an, ca multe alte ţări. Doar că unele dintre state au sesizat pericolul pierderii terenului arabil. Spre exemplu, Lituania a conştientizat că fermierii din ţară nu îşi permit, deocamdată, să cumpere suprafeţe importante de pământ şi au cerut mărirea perioadei şi după 2014, pentru ca străinii să nu poată achiziţiona direct pământ. La noi, legea ce reglementa modalitatea prin care se poate vinde acel pământ şi posibilitatea ca un cetăţean român să aibă drept de preempţiune a fost respinsă de preşedinţie şi trimisă din nou spre analiză. Cât despre ideea că pământul arabil este o resursă strategică, ea pare că nu se aplică la noi. Asta poate pentru că sunt suficient de mulţi cei care nu au înţeles că pâmântul rodeşte doar dacă pe el se munceşte.

+

Americanul

Românii

Consilierii PDL s-au opus organizării alegerilor interne din cadrul organizaţiei PDL Lugoj, programate vineri, 24 ianuarie 2014. Ei vor ca acestea să aibă loc după alegerile europarlamentare, pentru că, în caz că unul va fi ales europarlamentar de Lugoj, să nu fie nevoiţi să organizeze alte alegeri.

HOTNEWS

24-30 IANUARIE 2014

6 kg de droguri şi peste 100.000 de lei au confiscat poliţiştii de la suspecţii de trafic de droguri

Aproape şase kg de droguri, un pistol cu bile şi peste 100.000 de lei au fost ridicaţi de poliţişti, în urma percheziţiilor efectuate pe raza municipiilor Timişoara si Craiova./13 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Luni, 20 ianuarie 2014, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara au efectuat 20 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Timişoara (8) şi Craiova (12) pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de droguri de risc. Cei 22 de membri ai grupării infracţionale sunt suspectaţi că, în cursul anului 2013, ar fi efectuat trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi produse psihoactive. În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit la domiciliile suspecţilor aproape şase kg de droguri, dintre care peste trei kg droguri brute şi aproape 12.000 de plicuri, care au fost ridicate în vederea continuării cercetarilor. Totodată, poliţiştii au ridicat peste 100.000 de lei, bani susceptibili a fi proveniţi din vânzarea drogurilor.La domiciliul unuia dintre suspecţi, în municipiul Timişoara, a fost identificat şi un pistol cu bile, deţinut fără autorizaţie, fiind de asemenea, ridicat de poliţişti. În urma documentării activităţii infracţionale, poliţiştii au stabilit că gruparea acţiona pe mai multe paliere, liderii, trei suspecţi cu vârste între 24 şi 30 de ani, ocupându-se cu aprovizionarea şi transportul drogurilor din vestul Europei. După ce erau introduse în ţară, drogurile erau plasate „locoteneţilor”, care se ocupau cu distribuţia pe raza celor două municipii. Pe parcursul investigaţiilor în caz, în cursul lunii decembrie 2013, doi lideri ai grupării au fost depistaţi de poliţişti pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, însoţiţi de o tânără în al cărei bagaj au fost descoperite 12 kg. de substanţe vegetale, ulterior stabilindu-se că erau droguri de risc. În cursul zilei de luni, 20 ianuarie 2014, 39 de persoane au

nCaricatura săptămânii

fost identificate şi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, pentru audieri, iar 13 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. În cauză, faţă de cei 22 de suspecţi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere la un grup infractional organizat în vederea comiterii de infractiuni şi trafic intern şi internaţional cu droguri de risc. Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al ofiţerilor Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi al D.I.P.I.. Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, B.C.C.O. Craiova şi Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J Timiş. A. PRESS

by CRIV

Gearl Spincer, pastor senior al Bisericii Baptiste “One Heart” din Atalanta, Georgia, este americanul preocupat de situaţia copiilor instituţionalizaţi din judeţul Timiş. Ultima sa realizare este reabilitarea unui apartament de la Centrul de Plasament Găvojdia, reabilitare în care s-au investit 50.000 de dolari.

Spălătoria Auto Akiero Lugoj, strada Ion Vidu, tel. 0768.454.236

spălat interior, exterior, motor, curăţat tapiserie, spălat covoare

O spălare de 20 lei include: interior-exterior, portbagaj, silicon, soluţie geamuri, soluţie cauciuc. Informaţii şi programări la tel. 0768.454.236

Să mai şi gândim! n

l „Dacă refuzi să te îndrepţi când eşti verde, nu te vei mai îndrepta când vei fi uscat.” Proverb african l „Oamenii se pot îndoi de ceea ce spui, dar vor crede ceea ce faci.” Lewis Cass l „În doi, niciun versant nu-i prea abrupt.” Henrik Ibsen l „Oamenii văd doar ceea ce sunt pregătiţi să vadă.” Ralph Waldo Emerson l „A fi sărac şi a nu dispera e greu. A fi bogat şi a nu deveni arogant este şi mai greu.” Confucius l „Dacă nu ne e ruşine să o gândim, n-ar trebui să ne fie ruşine să o spunem.” Marcus Tullius Cicero l „Nici celui bolnav nu-i foloseşte un pat de aur, nici celui fără minte un noroc deosebit.” Arthur Schopenhauer l „Începe să faci tot ceea ce poţi face sau visezi că poţi face. Curajul conţine geniu, putere şi magie.” Johann Wolfgang von Goethe

Fem Panta Rhei

încălţăminte, îmbrăcăminte, marochinării

n str. Unirii nr.2, telefon: 0356.452.204. n str. Avram Iancu nr.3, telefon: 0356. 175.663

Orar: 9-18 Alege Panta rhei, alege preţul corect!

în fiecare vineri, reducere de 10% la toate produsele

singurul centru de limbi străine din Lugoj organizează cursuri de limbi străine pentru adulţi: Germană, Engleză, Italiană, nivel începător şi intermediar. Informaţii şi înscrieri la numărul de telefon: 0763/683.519.


24-30 IANUARIE 2014

PRIM PLAN

ACTUALITATEA 3

Au scăpat cu viaţă după ce maşina în care se aflau a lovit un cap de pod, între Boldur şi Sinersig

Luni, 20 ianuarie 2014, în jurul orei 11,25, doi bărbaţi şi o femeie au ajuns la spital, după ce maşina în care se aflau a lovit un cap de pod, pe DJ 592, între Boldur şi Sinersig. La faţa locului au sosit mai multe echipaje de poliţie, două ambulanţe şi o echipă de descarcerare, a cărei intervenţie însă nu a fost necesară. Se pare că şoferul, angajat al SC Meridian 22, care mergea cu probele de apă la Timişoara, a pierdut controlul volanului imediat după o curbă la stânga, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum. În urma impactului, şoferul şi cei doi pasageri în autoturismul Renault, aparţinând SC Meridian 22, au fost răniţi, fiind transportaţi de urgenţă la Spitalul din Lugoj şi la cel din Timişoara. (A. P.)

Un bărbat din Buziaş a ajuns la spital după ce a fost bătut cu bâtele de mai mulţi indivizi

Duminică, 19 ianuarie 2014, un bărbat din Buziaş a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost bătut de mai mulţi indivizi înarmaţi cu bâte. Bătaia a fost filmată de un cameraman amator, iar imaginile au ajuns pe mâna poliţiei. Scandalul s-a petrecut într-o parcare din apropierea magazinului Billa, scrie pressalert.ro. Şase membri ai clanului Petrovici, înarmaţi cu răngi, bâte şi o furcă, l-au atacat pe Sorin Soporosu, de 30 de ani, din Buziaş. Acesta a încercat să se apere, însă a căzut după ce a fost lovit de unul dintre adversari. În momentul în care a căzut, asupra lui au năvălit nu mai puţin de şase bărbaţi care l-au lovit în neştire cu bâtele şi parii, în special în zona capului şi a abdomenului, sub privirile celui care părea a fi liderul clanului. Apoi, agresorii au început să fugă de la faţa locului, victima fiind lăsată în stradă, întinsă pe caldarâm. După ce martorii oculari au sunat la 112, la faţa locului au sosit o ambulanţă şi echipaje de Poliţie şi jandarmi. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean din Timişoara. Se pare că între victimă şi clanul de romi exista un conflict mai vechi, care a degenerat. Bărbatul bătut este totuşi conştient şi le-a povestit tot poliţiştilor întreaga poveste.

Doi dintre bătăuşii au fost reţinuţi. Un al treilea, de doar 15 ani, va fi expertizat psihiatric

Luni, 20 ianuarie 2014, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale i-au depistat, pe raza municipiului Timişoara, pe cei patru suspecţi care au agresat un bărbat de 30 de ani, în faţa unui supermarket din Buziaş, aceştia fiind conduşi la audieri la sediul I.P.J. Timiş. Marţi, 21 ianuarie 2014, pe numele celor doi suspecţi, magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi portul fără drept de arme albe în locurile publice. Suspecţii au fost introduşi în arestul I.P.J. Timiş. În cazul unuia dintre suspecţi, un minor de 15 ani, urmează a fi efectuată expertiza medico-legală psihiatrică, pentru a se stabili dacă a avut discernământ la momentul comiterii faptei. Poliţiştii Serviciului de Investigatii Criminale continuă cercetările, sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor. Duminică, 19 ianuarie 2014, în jurul orei

RVA Mureş Insolvency Specialists SPRL, în calitate de administrator judiciari al debitoarei SC P.S. Intex SA, în faliment, cu sediul social în Timişoara, str. Gh. Lazăr nr.42, judeţul Timiş continuă: LICITAŢIA PUBLICĂ pentru valorificarea următoarelor bunuri imobile din patrimoniul debitoarei: I . Imobilul situat în Timişoara, Str. Gh. Lazăr, nr. 42, bloc A3, parter, judeţul Timiş, Spaţiu la parter compus din 4 birouri, sala protocol, 2 holuri, grup social şi anexă şi 18/2211 mp teren în proprietate, cuprins în cartea funciară nr.127927/Timişoara. Preţ de strigare 450.420 lei. Licitaţiile se organizează la sediul administratorului judiciar din Tg-Mureş, str. G-ral Gh. Avramescu nr.4, judeţul Mureş la data de 24.01.2014 orele 13, cu repetabilitate săptămânală în zilele de vineri, la aceeaşi oră, până la valorificarea bunurilor. Pot participa la licitaţii persoanele fizice şi/sau juridice care achită garanţia de 10% din preţul de strigare, taxa de participare la licitaţie şi cumpără caietul de sarcini, până la ora 13 anterior zilei organizării licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele 0265/269700 şi 0745146096

17.30, poliţiştii oraşului Buziaş au fost sesizaţi, prin apel 112, despre faptul că, în faţa unui supermarket din oraş, se află o persoană care a fost agresată. Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii au constatat că persoana vătămată este un bărbat de 30 de ani din Buziaş, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul a fost agresat fizic de patru persoane cu vârste între 18 şi 63 de ani, toate din Buziaş. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală şi ultraj contra bunelor moravuri. Pe numele tuturor persoanelor implicate în altercaţia din cursul zilei de duminică, la Poliţia Oraşului Buziaş se află înregistrat un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de lovire şi alte violenţe, întocmit în urma unui scandal din luna august 2013. În acest dosar, poliţiştii, cu avizul procurorului, au dispus începerea urmăririi penale faţă de toate persoanele implicate, inclusiv faţă de persoana vătămată. (A. P.)

Bârfele de la Ceasul Electric n Cică primarul le-a tăiat angajaţilor internetul, din cauză că aceştia nu socializau cu lugojenii, ci cu prietenii de pe facebook. Noi credem că trebuia să le fi lăsat internetul, dar să le taie din salariu, pentru că oricum ei pot intra pe facebook cu smartfonul, cu aifonul, cu tableta din geantă sau din poşetă. n Dacă temperaturile specifice acestui interval nu vor binevoi să scadă, patinoarul artificial al oraşului va fi transformat în lac de agrement, pe care lugojenii îl vor putea folosi pentru plimbarea cu bărcile, cu hidrobicicletele, caiacele şi canoele sau, de ce nu, pentru ski acvatic. Asta în cazul că între timp nu vor răsări ghioceii pe suprafaţa patinoarului. n Cică un senator de Lugoj a devenit ultrafioros înainte de alegerile din cadrul pepedede şi ameninţă otorităţile locale. Dacă nu va primi spaţiu pentru sediul partiduleţului său şi pentru cabinetuţul său parlamentar, toţi membrii formaţiunii sunt decişi să plece la PDL sau PSD. E şi asta o alegere, nu? n În groapa din faţa sediului Poliţiei Locale cică ar fi o comoară. De-aia tot sapă acolo muncitorii Meridianului. Poate, până la urmă, vor da de ea. n Podul de Fier a fost încuiat. Cu un lacăt. Nu ştim cine l-a încuiat, nici cât de “încuiat” a fost cel care a încuiat şi lacătul cu care a încuiat Podul de Fier. Bine, totuşi, că cineva are grijă de el.

n Ştirile săptămânii n

n Marţi, 21 ianuarie 2014, pe şoseaua de centură a oraşului, şoferul unui Polo a lovit din spate un BMW care a frânat la intrarea în sensul giratoriu de pe strada Caransebeşului, în apropierea indicatorului “cedează trecerea”. Impactul nu s-a soldat decât cu pagube materiale. n Luni, 20 ianuarie 2014, poliţiştii din Nădrag l-au identificat pe S. Dumitru, de 31 de ani, din Socodor, judeţul Arad, care în noaptea de 17/18 ianuarie 2014, a pătruns într-un lăcaş de cult din Nădrag, de unde a aproximativ 2000 de lei. Poliţiştii au reuşit să recupereze 1300 de lei. n Luni, 20 ianuarie 2014, poliţiştii din Găvojdia l-au depistat pe N. Nicolae, de 33 de ani, din comună, condamnat de Judecătoria Aleşd, judeţul Bihor, la 3 ani şi 6 luni pentru că, în perioada iulie 2012 – ianuarie 2013, a pătruns prin efracţie în mai multe locuinţe din judeţul Timiş, iar din interior a sustras bunuri alimentare şi nealimentare, producând un prejudiciu de peste 7000 de lei păgubiţilor. n Luni, 20 ianuarie 2014, în jurul orei 7.10, H. Patrik, de 26 de ani, din Timişoara, conducea un autoturism pe pe DN 6, în afara localităţii Iosifalău, dinspre Timişoara spre Lugoj, iar la km 519 a surprins şi accidentat pe J. Smaranda, de 46 de ani, din Topolovăţu Mare, angajată în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure. n Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, poliţiştii din Făget l-au depistat pe B. Gheorghe, de 42 de ani, din Mănăştiur, care conducea un autoturism pe DJ 609/B, deşi se afla sub sub influenţa băuturilor alcoolice (0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat). n Vineri 17 ianuarie 2014, poliţiştii din Făget l-au depistat pe B. Sorin, din Făget, condamnat de Judecătoria Făget la doi ani de închisoare, pentru violare de domiciliu. În noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2013, B.S. a pătruns fără drept, prin escaladarea unui geam, într-o locuinţă şi a refuzat să o părăsească la solicitarea proprietarului.

Siguranţa locului de muncă S.C. WITEXT S.A. Lugoj, str. N. Titulescu, nr. 78 Parteneri de afaceri: firmele HOGAN, BIKKEMBERG, TOD’S şi ZEIS.

angajează

la secţia încălţăminte:

n 20 cusători n Se oferă salariu lunar până la 1.600 lei, primă de productivitate până la 200 lei şi tichete de masă.

Cererile se depun la sediul firmei, între orele 7 - 15.30.

Informaţii la telefoanele 0256.351.634; 0256.353.177; 0256.353.178.


4 ACTUALITATEA

SOCIAL

n Am aflat, de data aceasta nu de la cercetătorii britanici, despre efectele benefice ale frigului asupra organismului. Cică frigul îţi activează circulaţia sanguină, alină durerile, te fereşte de gripă şi arde caloriile. El este şi un bun mijloc de a lupta împotriva depresiei de iarnă, îţi creşte moralul şi stimulează secreţia şi producerea de endorfină (hormonul fericirii). Şi, ca şi cum astea toate nu ar fi de ajuns, îţi face şi tenul frumos. Asta mă determină să le mulţumesc celor care neîncetat măresc preţul gazului metan, determinându-mă să nu mai dau drumul la centrală pentru a putea să mă bucur din plin de binefacerile frigului. Politicianul care se va lauda în campania electorală că va mări preţul la combustibil cât mai mult, pentru ca eu să mă bucur de o doză cât mai mare de frig, îl voi vota negreşit. De aceea vă îndemn: Staţi cât mai mult în frig, să vedeţi ce păţiţi! n Am aflat cu toţii despre aterizarea forţată (prăbuşirea) a unei “conserve zburătoare”, cu nişte medici care se duceau să preleveze nişte organe pentru transplant. Jurnaliştii şi-au manifestat mâhnirea pentru faptul că s-a pierdut foarte mult timp până echipele de intervenţie au ajuns la cei accidentaţi, doi dintre ei pierzându-şi viaţa, nefolosindu-se localizarea lor cu sistemul GSM. Poliţia Română a dat un comunicat în care se precizează că nu a folosit sistemul de localizare a terminalelor GSM în timpul operaţiunii de salvare pe motiv că aparatura de acest gen poate fi folosită numai pentru localizarea infractorilor. Câtă prostie, cât cinism! Dacă medicii erau infractori... n În loc de concluzie, un citat din Mircea Cărtărescu: “Un intelectual poate înfrunta la nevoie glontele, dar nu-i poţi cere să accepte, oricare-ar fi cauza, să fie scufundat, zi de zi, ceas de ceas, într-o cisternă cu excremente. Politica românescă a ajuns pe mâinile unor indivizi care dau foc lumii pentru a scăpa de puşcărie.” Aferim! n Ansamblul de dansuri populiste al USL, format din Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu, Gheorghe Oprea, Mircea Duşa, Titus Corlăţean, Radu Stroe, Daniel Constantin, Gigel Ştirbu, Mariana Câmpeanu, Eugen Teodorovici, Mihai Voicu şi Dan Şova, a cărui coregrafie este semnată de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, se va da într-un spectacol politico-coregrafic dansând Hora Unirii, la data de 24 ianuarie, care dată, speră Gheorghe Nichita, va deveni şi ea o sărbătoare naţională. E ţara-n strai de sărbătoare, nineacă! Mircea ANGHEL

IPJ Timiş a apreciat activitatea poliţiştilor lugojeni ca fiind „bună şi foarte bună”

n kikirimikiri n

n Hora Unirii în Piaţa Victoriei

Vineri, 24 ianuarie 2014, cu ocazia aniversării a 155 de ani de la Mica Unire, Ansamblul Folcloric „Lugojana” invită lugojenii la o manifestare cultural-artistică, în Piaţa Victoriei (sensul giratoriu din faţa Primăriei), începând cu ora 12. Alături de dansatorii lugojeni, la evenimentul întitulat „Hai să dăm mână cu mână”, sunt aşteptaţi cât mai mulţi lugojeni, pentru a dansa împreună Hora Unirii.

dr. Florescu Carmen;

24-30 IANUARIE 2014

Joi, 16 ianuarie 2014, într-o conferinţă de presă susţinută de comisarul şef Claudiu Chebici, şeful Poliţiei Lugoj, şi Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al IPJ Timiş, a fost prezentată evaluarea principalilor indicatori de performanţă obţinuţi de poliţiştii municipiului Lugoj în anul 2013.

soane mai puţin decât în anul 2012), 191 pentru infracţiuni economico – financiare, 173 pentru infracţiuni de natură judiciară şi 210 pentru infracţiuni de altă natură. Au fost reţinute sau arestate cinci persoane, din care una de către Biroul Rutier şi patru de către Biroul de Investigaţii Criminale, iar patru minori au fost încarceraţi în Centrul de Reeducare Minori de la Buziaş.

La conferinţă au fost prezenţi şi alţi ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul Poliţiei Municipiului Lugoj. Activitatea poliţiştilor lugojeni în 2013 a fost apreciată de către conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş ca fiind „bună şi foarte bună”. Aceste rezultate notabile au fost obţinute, după cum a menţionat comisarul şef Claudiu Chebici, şeful Poliţiei Lugoj, în condiţiile în care poliţiştii lugojeni au fost supuşi mai multor verificări (control de fond, controale tematice, cercetări prealabile, consilii de disciplină) care le-au ocupat un volum mare de muncă, de timp şi de… stres. „În cursul anului trecut am fost sesizaţi cu privire la comiterea a 1387 de infracţiuni, cu 148 de infracţiuni mai puţin decât în anul 2012, cu o medie lunară de 115 infracţiuni. Dintre acestea, 741 sunt de natură judiciară, în scădere cu 168 faţă de anul anterior, însă au crescut, numărul faptele economice, de la 359 la 377. În flagrant au fost descoperite 359 de infracţiuni, mai multe cu 55 decât în 2012. În anul 2013, pe raza municipiului Lugoj infracţionalitatea constatată s-a diminuat ca urmare a scăderii faptelor de natură judiciară, de la 1250 la 1220. Activitatea poliţiştilor lugojeni a fost mai bună şi pe linia dosarelor penale. A crescut numărul dosarelor soluţionate, atât a celor cu autori cunoscuţi, cât şi a celor cu autori necunoscuţi. La cele 426 de lucrări penale existente la începutul anului trecut au mai fost înregistrate 1392 de dosare şi primite 27. Din totalul de 1845 au fost soluţionate 1481. Au fost cercetate un număr de 574 de persoane (cu 51 de per-

2013 e primul an în care s-au înregistrat mai puţine fapte cu AN

În ceea ce priveşte faptele cu autori necunoscuţi (AN), poliţiştii lugojeni au reuşit să rezolve, în cursul anului trecut, 364 de dosare, cu 24 de dosare mai mult decât în 2012, din care 144 de dosare (cu un plus de 7 dosare) au fost soluţionate prin identificarea autorilor, ceea ce reprezintă un procent de 39,5%, care este mai bun decât cel înregistrat de IPJ Timiş. La începutul anului 2013, în evidenţele Poliţiei Lugoj se aflau 1632 de dosare cu AN, iar pe parcurs anului au mai fost înregistrate 516, cu 65 de dosare mai puţin decât în anul 2012. „Este primul an în care am înregistrat mai puţine fapte cu autori necunoscuţi. Asta înseamnă că a fost mai bună prevenirea şi colaborarea între ordinea publică şi investigaţiile criminale, astfel că s-au comis mai puţine fapte de autori cu identitate necunoscută. Iar în ceea ce priveşte dosarele soluţionate prin identificarea autorilor, procentul obţinut de Poliţia Lugoj este mai bun decât cel al Poliţiei Judeţului Timiş”, a declarat comisarul şef Claudiu Chebici, menţionând că, la sfârşitul anului 2013, au rămas în lucru 1786 de dosare cu autori necunoscuţi.

La Lugoj a scăzut infracţionalitatea stradală

Pe raza municipiului Lugoj infracţionalitatea stradală a scăzut în 2013, iar faptele de violenţă au rămas la acelaşi

- Pachete promoţionale la fizioterapie; - Testarea gratuită a osteoporozei, prin osteodensitometrie periferică.

NOU ! dr. Claudia Laudacescu;

- Testări alergologice cutanate, spirometrie cu test de bronhoconstricţie, spirometrie cu test de bronhodilataţie - Dermatocosmetică - Ligatura hemoroizilor cu inele de cauciuc

nivel ca şi în 2012. „Nu am avut omoruri şi violuri, doar trei tâlhării au fost înregistrate, la fel ca în 2012. Din păcate, au crescut vătămările corporale rezultate în urma accidentelor de circulaţie, care au crescut de la 9 la 21, prin extinderea competenţei Biroului Rutier asupra drumurilor naţionale şi europene. Infracţionalitatea stradală a scăzut, faţă de 2012, cu 9 fapte, de la 116 la 107. A scăzut şi numărul furturilor, de la 40 la 37, dar şi infracţiunile la legile speciale, cu 60 de fapte. În 2013 au scăzut actele de corupţie, trendul fiind descendent faţă de 2012, dar au fost depistate mai multe acte de evaziune fiscală (38 de infracţiuni constatate, faţă de 23 în anul anterior), din cele 421 de infracţiuni de natură economico-financiară fiind soluţionate 340 de fapte”, a anunţat şeful Poliţiei Lugoj.

Priorităţi pentru 2014

Poliţiştii lugojeni şi-au stabilit şi un set de priorităţi pentru activitatea din acest an. „Ca priorităţi pentru primul trimestru din 2014 ne-am propus: combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi a spălării banilor, cunoaşterea, monitorizarea şi destructurarea grupărilor infracţionale, creşterea siguranţei cetăţeanului şi creşterea gradului de vizibilitate al poliţiştilor, asigurarea unui climat corespunzător de siguranţă publică în zona unităţilor şcolare şi prevenirea victimizării minorilor, reducerea infracţionalităţii stradale, creşterea siguranţei rutiere şi reducerea numărului accidentelor de circulaţie, aplicarea noilor prevederi ale Codului penal şi o mai bună colaborare cu procurorii, prevenirea corupţiei în rândul personalului propriu, perfecţionarea pregătirii profesionale şi îmbunătăţirea relaţiilor cu publicul”, a precizat comisarul şef Claudiu Chebici. Nicolae SILADE


24-30 IANUARIE 2014

SOCIAL

ACTUALITATEA 5

Un punct de vedere…

Toată lumea scrie şi vorbeşte acum despre sistemul sanitar, este subiectul la modă în media şi acum moda e să scrie maxim de rău. Toate ştirile media au acelaşi tipar, că nu sunt bani, dar că se fură major în sistemul sanitar, că medicii sunt hoţi şi corupţi, prost pregătiţi, duşmanii numărul unu al pacienţilor, iar managerii de spitale sunt incompetenţi şi numiţi pe anumite criterii …. E cumva normal să se audă asemenea scrâşnete, deoarece, până la urmă la presiunea crizei financiare care încă ne bântuie, pare că se mai schimbă câte ceva, într-un sistem care a rămas împietrit din alt timp, fiind cel mai puţin atins de schimbări, după Revoluţie. Am spus schimbări, pentru că nu aş vrea să folosesc cuvinte mari şi demult demonetizate ca “reforma”. Reforma despre care toată lumea vorbeşte, dar pe care nimeni nu a văzut-o! Ceva schimbări s-au mai produs, dar prea puţine, nimic cu adevărat de structură, în afară de faptul că am devenit furnizori de inteligenţă medicală pentru celelalte ţări ale Europei. Sistemul sanitar, aşa bolnav cum este el însuşi, funcţionează în primul rând cu oameni, medici şi asistenţi, care “fac o muncă eroică în condiţii de război”, după cum spunea o personalitate a lumii medicale. Cuvintele încep să fie puţine, dar sunt oameni care muncesc imens, de trei-patru ori mai mult decât ar fi normal, obosiţi, tracasaţi, care fac o muncă plină de riscuri şi sunt supuşi greşelii, pe care nimeni nu-i apără, dar pe care toţi îi acuză. Te şi miri cum de continuă să-şi facă datoria fiecare pe unde

n Regimentul 90 Infanterie, la 95 de ani de la înfiinţare

e, pentru că da, sunt probleme, sunt greşeli, dar în marea lor majoritate sunt oameni care îşi fac datoria cât de bine pot, la maximul capacităţii lor, şi pentru care acum e cu atât mai greu, cu cât societatea îi pune cu spatele la zid. E o meserie în care trebuie să dai şi în care nu primeşti mai nimic, în orice caz nu e momentul pentru recunoaşterea publică a eforturilor tale. De-aici imensa frustrare a multor medici, perplexitatea şi frica pacienţilor, neîncrederea, suspiciunea. Dar aşa cum cele mai groase ziduri şi cele mai dure închisori au căzut neputincioase în faţa libertăţii interioare şi cele mai cumplite asimetrii tragic au fost învinse de armonia muzicii regeneratoare, putem reconstrui cu munca de fiecare zi mai întâi încrederea, şi apoi sistemul. Un sistem transparent, limpede, eficient în care să nu aşteptăm ca medicul să-l înlocuiască pe Dumnezeu, dar în care acesta să poată da măsura întreagă a profesionalismului său. Un sistem în care valoarea să-şi recâştige locul central, iar eficienţa să funcţioneze inclusiv în recunoaşterea valorilor. Noi, continuăm să mergem împotriva curentului general al media, reclădind încrederea, concentrându-ne pe partea plină a paharului, cea care în ultimă instanţă, ne ostoieşte cu adevărat setea. În loc de încheiere transmitem următoarea povaţă: ” În orice situaţie, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este lucrul corect, următorul lucru pe care-l poţi face este lucrul greşit, iar cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să nu faci nimic!” Teodora Mateescu, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal ”Dr.Teodor Andrei” Lugoj

65,86 % dintre apelurile la 112 au fost false

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că, în 2013, la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 17.463.468 apeluri. Dintre acestea, doar 29,09 % au fost reale, iar 70,91 % false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă

Ai un pont, un filmuleţ, o fotografie? Ai surprins un eveniment interesant?

– 60,66 %, Poliţie – 24,77 %, ISU/ SMURD – 12,59 % şi Jandarmi – 1,88%. Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. Urmare a constatărilor făcute de către autorităţile statului, 10.892 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. De constatarea şi sancţionarea acestor contravenţii se ocupă Poliţia. În judeţul Timiş au fost primite şi tratate 479.646 apeluri. Dintre acestea 34,14 % au fost reale şi 65,86 % false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă – 71,22 %, Poliţie – 25,43 %, ISU/ SMURD – 2,54 % şi Jandarmi – 0,81 % . Şapte cetăţeni din judetul Timiş au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă. Diana Bucşa

Laborator de analize medicale

Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, se împlinesc 95 de ani de la înfiinţarea Regimentului 90 Infanterie (regimentul a luat fiinţă la 25 ianuarie 1919, fiind primul regiment românesc din Transilvania şi Banat, după Marea Unire). Cu acest prilej, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Locotenent-erou Petru Laţcu” din Lugoj va sărbători acest eveniment la Restaurantul ”Cristal” după următorul program: orele 11-12: audiţie marşuri militare la staţia de amplificare; 12-12,15: reconstituirea drumului de luptă cu sprijinul unui mic grup de fete îmbrăcate în uniforme militare; 12,15: masa festivă. Mircea ANGHEL

n Expoziţia jubiliară europeană „Buhara Europa”

În perioada 19-22 decembrie 2013, la Neudrossenfeld, Germania a avut loc expoziţia jubiliară europeană „Buhara Europa”, unde au participat porumbei din opt ţări: Anglia, Danemarca, Germania, Olanda, Suedia, România, Croaţia, BosniaHerţegovina. Din ţara noastră a participat Ioan Căprariu cu 10 porumbei. La această expoziţie unul din porumbeii dânsului a luat titlul european. Diana BUCŞA

n Bugetul Lugojului, în dezbatere publică

Executivul Primăriei Lugoj a finalizat proiectul bugetului local pe anul 2014. Proiectul de buget va fi dezbătut public, joi, 23 ianuarie 2014, de la ora 14. Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Primăriei Lugoj. „La dezbaterea publică sunt invitaţi să participe cetăţenii municipiului, presa locală, precum şi orice persoană interesată”, au anunţat reprezentanţii administraţiei lugojene. Conform estimărilor, în 2014 municipiul Lugoj va avea un buget cifrat la 103 milioane lei.

Centrul Medical Dr. Cev tel.: 0256/358617; fax.: 0356/459271; e-mail: cm_dr_cev@yahoo.com

Aparatură de ultimă generaţie,

Şef laborator, Dr. Camelia Brînzei

analizoare complet automate, Cabinet ORL – Dr. Cev Pavel, medic primar la standarde internaţionale, pentru: BIOCHIMIE, HEMATOLOGIE, Cabinet Pediatrie – Dr. Cev Elena, medic primar IMUNOLOGIE, ATI – Dr. Radu Delia, medic primar MICROBIOLOGIE, Cabinet Medicină Internă – Dr. Stoenescu Flavius, medic specialist PARAZITOLOGIE.

Trimite SMS sau sună la 0744.575.853. Sau trimite ştirea ta şi imaginile la: ziarulactualitatea@yahoo.com şi devii automat colaboratorul nostru!

Peste 80 de tipuri de analize, la cele mai mici preţuri din oraş.

Cabinet Cardiologie – Dr. Sima Daniela, medic primar; Dr. Biro Codruţa, medic specialist Cabinet Gastroenterologie – Dr. Cev Elena Zenovia, medic specialist, doctor în Ştiinţe Medicale Cabinet Alergologie – Dr. Brisan-Igna Diana, medic specialist Cabinet endocrinologie – Dr. Caraivan Magdalena, medic specialist

Recoltări analize: între orele 8 - 11, Rezultate eliberate: între orele 15 – 16.

Informaţii/programări la tel: 0256/358.617, între orele 8-19

Pentru majoritatea analizelor, rezultatele se obţin în aceeaşi zi.


6 ACTUALITATEA

UTILE & SERVICII

24-30 IANUARIE 2014

n telefoane n

352.240 Primăria Lugoj Casa de Cultură M. 351.130 Casa de Cultură S. 353.253 357.886 Pro Arte Muzeu 354.903 Biblioteca 351.304 351.971 Protopopiatul Admin. Financiară 351.673 354.920 Camera Comerţ 351.776 Camera Muncă 351.812 Forţe de Muncă 351.750 Meridian 22 352.830 Salprest 359.679 Gara 351.212 Poliţia 352.372 Judecătoria 353.324 Pol. Comunitară 353.511 Jandarmii 351.560 Pompierii 353.731 Spitalul 358.000 Ambulanţa Stomatologie 0745.316.998 353.784 Pol. cu Plată 359.496 Pol. Gârleanu 356.688 Centrul Cev Urgenţe Gaz 0800.800.928 112 Număr de Urgenţă FARMACII 353.039 Maydis Farm 351.834 Salvia Farm 353.521 Alcris Farm 353.602 Farmacia 231 351.244 Îngerul Farm 358.429 Farm ACF Civig TAXI 351.555 Lugoj Taxi

Loto n 6/49 20 IANUARIE 2014

6 / 49: 34, 29, 48, 30, 4, 27 noroc: 9 9 7 9 1 1 0 5 / 40: 8, 33, 4, 40, 27, 17 super noroc: 0 3 7 7 0 2 joker: 16, 11, 2, 40, 9, 10 plus noroc: 7 2 8 1 6 2

n BĂNCI n

Dobânzi persoane fizice

6 luni Bancpost 6,15 BCR 4,50 Transilvania 5,85 Carpatica 6,15 BRD 5,15 Raiffeisen 4,85 Alpha Bank 6,25 Pireus Bank 6,60

1 an 6,65 5,25 6,50 6,40 5,75 5,10 6,50 6,75

n VALUTE n 23 IANUARIE 2014

1 euro 1$ 1£ 1 CHF 1 g aur

4,5301 3,3447 5,5316 3,6696 133,3493

ISSN 1584-3688 Sãptãmânal editat de Actualitatea Press Str. Nicolae Bălcescu 6 tel./fax: 0256/356.626 REDACŢIA: Director: Nicolae SILADE Redactor şef: Ion MOLDOVAN Redactor şef-adj: Mircea ANGHEL SGR: Diana BUCŞA Redactori: Gabriel IOSA (eveniment) Alina BANU (actualitate) Dan H. BRUDIU (sport) Remus V. GIORGIONI (cultură) Alex. BARANYAI (fotoreporter) Cristi VECERDEA-CRIV (cartoon) Mirela DRAGOTĂ, Cornel DRINOVAN, Octavian CURPAŞ (corespondenţi) Publicitate/ Marketing: Lidia SILADE, 0769.62.62.76

n Colţul de cultură n

Comunicat de presă

Asociaţia Microregională Ţara Făgetului începe primirea proiectelor pentru ”Implementarea strategiei de dezvoltare locală” a microregiunii Potenţialii beneficiari, în calitate de: unităţi administrativ-teritoriale deţinătoare de terenuri agricole/ forestiere sau de infrastructură de acces la exploataţiile agricole/forestiere, prin reprezentanţii lor legali, Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), deţinătoare de terenuri agricole/forestiere sau de infrastructură de acces la exploataţiile agricole/forestiere, prin reprezentanţii lor legali, asociaţii de proprietari/deţinători (cu drept de administrare) privaţi de pădure, persoane fizice şi juridice, comune prin reprezentantul legal al acestora, autorităţi locale, Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară prin reprezentanţii legali conform legislaţiei în vigoare, ONG-uri, aşezăminte culturale şi instituţii de cult pot depune, la sediul GAL-ului, cereri de finanţare pentru ”Implementarea strategiei de dezvoltare locală” a microregiunii Ţara Făgetului. Apelurile de selecţie ce vor fi lansate începând cu 17 ianuarie 2014 pentru axa 1 şi cu 22 ianuarie 2014 pentru axa 3, făcând referire la măsurile: 411.21 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, 411.22 ”Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii“, 411.23 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 411.42 „Înfiintarea grupurilor de producători şi respectiv 421 ”Implementarea proiectelor de cooperare”,măsuri aferente axei 1, respectiv măsurile 413.12 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro – întreprinderi “ şi 413.13 „Încurajarea activităţilor turistice “, măsuri aferente axei 3. Acestea se depun în cadrul sesiunii de primire a proiectelor care este deschisă în perioada 17.01.2014 - 17.02.2014, sumele disponibile fiind următoarele: 12.639 de euro pentru măsura 411.21, 75.000 de euro pentru măsura 411.22, 75.000 de euro pentru măsura 411.23, 15.000 de euro pentru măsura 411.42, 141.000 euro pentru măsura 421, 80.369 euro pentru măsura 413.12 şi respectiv 129.010 euro pentru măsura 413.13. Proiectele se vor putea primi în fiecare zi, în perioada 17.01.2014 - 17.02.2014 pentru măsurile ce prevăd axa 1 respectiv 22.01.2014 – 22.02.2014 pentru măsurile ce prevăd axa 3, între orele 9 – 16, la sediul GAL-ului, din localitatea Dumbrava, nr.157, astfel încât ultimul contract să fie semnat nu mai târziu de data de 31 decembrie 2014 pentru axa I şi 30 iunie 2014 pentru proiectele depuse în cadrul măsurilor 413.12 şi respectiv 313.13 Aceste proiecte vor fi selectate de către Comitetul de Selecţie al GAL în baza criteriilor de selecţie aferente celor două măsuri specifice ale Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R), în care se încadrează obiectivele proiectelor, la care se adaugă criteriile de selecţie locale preluate din Strategia de Dezvoltare Locală a Asociaţie Microregionale Ţara Făgetului. Pentru a obţine finanţare nerambursabilă, solicitantul trebuie să respecte cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent măsurii de finanţare în care se încadrează obiectivele proiectelor, obiectivele şi criteriile propuse în Planul de Dezvoltare Locală a micro-regiunii, şi de asemenea, să ţină seama de faptul că implementarea acestora trebuie să fie o prioritate în vederea realizării strategiei de dezvoltare locală. Anunţarea rezultatelor pentru cererile de finanţare depuse în cadrul acestei sesiuni se va face după aprobarea Raportului de Selecţie de către Comitetul de Selecţie al GAL-ului. Organizaţie va notifica în scris şi prin intermediul paginii de internet www.tarafagetului.ro pe toţi solicitanţii privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanţare depuse de către aceştia la sediul Asociaţiei Microregionale Ţara Făgetului. Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea măsurilor 411.21, 411.22, 411.23, 411.42 421,413.12 şi respectiv 413.13 sunt cuprinse în Ghidul Solicitantului şi Fişa Măsuri specifice fiecăreia, disponibile gratuit pe pagina de internet a APDRP, www.apdrp.ro, la sectiunea ”Investiţii prin PNDR”, respectiv în Planul de Dezvoltare Locală a Asociaţie Microregionale Ţara Făgetului, Prezentarea Măsurilor respective, alte informaţii utile, disponibile pe site-ul GAL-ului: www.tarafagetului.ro.

Prognoza meteo în Banat, până pe 2 februarie Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 23 ianuarie - 2 februarie 2014, pentru toate regiunile din ţară. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. În Banat, până în 27 ianuarie, temperaturile vor marca o scădere treptată, mai accentuată în primele trei zile ale intervalului de prognoză, astfel încât maximele

Cont:

Adresă e-mail: ziarulactualitatea@yahoo.com

diurne ajung, în medie, de la o valori de 14 grade Celsius în prima zi, până la 2 grade pe 26-27 ianuarie. În ceea ce priveste evoluţia minimelor nocturne, acestea vor scădea de la 6...7 grade la începutul intervalului, până la valori medii de -4 grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. În a doua săptămână, regimul termic va marca o creştere treptată, spre medii de 3...4 grade ale valorilor maxime diurne şi de -3...-2 grade ale minimelor nocturne, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în primele zile ale intervalului, când va ploua temporar şi, din nou, după data de 24 ianuarie, când vor fi mai ales ploi, dar trecător şi lapoviţe sau ninsori slabe cantitativ.

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, Cenaclul Anotimpuri şi Revista actualitatea literară organizează joi, 23 ianuarie 2014, la orele 17, o întâlnire cu poetul basarabean Mihai Prepeliţă şi cărţile sale. Vor prezenta scriitorii: George Schinteie şi Remus Valeriu Giorgioni. Evenimentul va fi moderat de poetul Ion Oprişor. Manifestarea va avea loc în sala de consiliu a Teatrului Municipal Lugoj.

n Concert live susţinut de Andi Grasu & The Band

Joi, 23 ianuarie 2014, cu începere de la ora 20,30, Guinness Irish Pub, de pe strada N. Pongratz, din Cotu Mic, găzduieşte un concert live susţinut de Andi Grasu & The Band. Un bilet de intrare costă doar 15 lei. “Chiar dacă vremea se anunţă a fi ploioasă, noi venim cu chef de distracţie la Lugoj, pregătiţi să facem super-atmosferă”, spune Andi Grasu pe pagina sa de facebook.

n Mihai Zegrea şi trupa Big Brothers Band la English Pub

Clubul de Jazz de la English Pub, Lugoj, strada 20 Decembrie 1989, nr. 9, continuă şi în acest an seria evenimentelor organizate în “Colţul de Cultură”. Astfel, joi, 23 ianuarie 2014, începând cu ora 18, va fi vernisată o expoziţie de fotografie artistică semnată de Mihai Zegrea. Evenimentul este organizat de English Pub în colaborare cu Asociaţia Timişoreana de fotografie. Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, cu începere de la ora 19, în cadrul Clubului de Jazz este programat un concert live al trupei Big Brothers Band.

n Reţeta săptămânii n

n Cristina vă prezintă Vremea în zona Lugoj

RO91BPOS36106523325RON01

BANCPOST Agenţia Lugoj Cod fiscal: 18248107 Tipar: SC West Tipo International SRL Timişoara Responsabil tipar: Micu MARIAN Difuzare: Gheorghe IORGA

22 ianuarie 2014

n Întâlnire cu poetul basarabean Mihai Prepeliţă

-30 C 90 C

n VINERI, 24 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece, cerul va fi acoperit şi va ploua. Temperaturile vor fi cuprinse între 4 şi 9ºC. n SÂMBĂTĂ, 25 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece, iar cerul va fi acoperit şi va ploua. Temperaturile vor fi cuprinse între 1 şi 4ºC. n DUMINICĂ, 26 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece, iar cerul va fi înnorat şi va ploua. Temperaturile vor fi cuprinse între 1 şi 4ºC. n LUNI, 27 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece, cerul va fi acoperit şi va ploua. Temperaturile vor fi cuprinse între 0 şi 2ºC. n MARŢI, 28 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece şi cerul va fi înnorat. Temperaturile vor fi cuprinse între -1 şi 4ºC. n MIeRCURI, 29 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece, iar cerul va fi acoperit. Temperaturile vor fi cuprinse între -3 şi 5ºC. n JOI, 30 Ianuarie 2014: Vremea va fi rece, iar cerul acoperit. Temperaturile vor fi cuprinse între -1 şi 2ºC.

Murgh kofla curry

Ai nevoie de: ½ kg carne de pui tocată, ½ linguriţă de seminţe de chimion, ½ linguriţă de coriandru pudră (măcinat), ½ linguriţă chimion pudră (măcinat), ½ linguriţă de Gram Masala (amestec de foi de dafin, seminţe de chimion, scorţişoară). Ingrediente necesare pentru sos: 2 cepe, 2 roşii, 1 lingură smântână, ulei de porumb Arpis-pentru prăjit, 1 baton de scorţişoară, 1 lingură de pastă de usturoi şi ghimbir, ½ linguriţă de chilli roşu pudră, 1 linguriţă de coriandru pudră, 1 linguriţă chimion pudră, 3 cuişoare, 2 seminţe de cardamon verde, 1 sămânţă de cardamon negru, 1/linguriţă de turmeric, sare după gust. Cum procedezi: Într-un bol se pune carnea tocată de pui, peste care se adaugă restul ingredientelor (necesare pentru Kofla mixture) şi se amestecă bine. Compoziţia rezultată se rulează sub formă de chiftele mici şi rotunde (15 bucăţi). Chiftelele se prăjesc în ulei Arpis.Mod de preparare sos: Într-o tigaie se pune la încins 3 linguri de ulei Arpis. Peste uleiul încins se adaugă ceapa tocată mărunt şi să lasă la călit până devine moale şi transparentă. Se adaugă o lingură de pastă de usturoi şi ghimbir, apoi restul ingredientelor uscate şi se pun la înăbuşit la foc mic timp de un minut.Se adaugă roşia tocată mărunt, chimionul pudră, coriandrul pudră, chilli roşu pudră şi turmericul pudră şi se pun la înăbuşit la foc mic timp de un minut. Se amestecă toate ingredientele. Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei Arpis, se toarnă sosul, apoi se adaugă smântână şi chiftelele din carnea de pui. Se ornează pe deasupra cu frunze de coriandru şi câteva de felii de ghimbir. Se servesc cu orez.


24-30 IANUARIE 2014

MOZAIC

Zilele Mihai Eminescu

Sub titulatura de mai sus, în perioada 15-17 ianuarie 2014, la Lugoj au avut loc o serie de manifestări dedicate zilei de naştere a geniului poeziei româneşti, Mihai Eminescu. La data de 16 ianuarie a.c., Biblioteca Municipală Lugoj, director Henrieta Szabo, în colaborare cu Colegiul Naţional “Iulia Hasdeu”, coordonator prof. Simona Avram, Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”, coordonator prof. Corina Setulu, la Complexul pentru Persoane Vârstnice, director Adriana Hornyak, a organizat o foarte interesantă întâmplare artistică unde s-au recitat poezii din creaţia marelui poet Mihai Eminescu, atât de către elevii unităţilor şcolare mai sus-amintite, cât şi de către unii seniori care frecventează cu regularitate acest centru. Bineînţeles că din acest spectacol nu putea să lipsească mu-

zica bună. Cunoscuta interpretă de muzică folk Corina Ignea, cu formaţia sa, “Corina Band”, formată din Daniela Marcu – orgă, Nelu Căpraru – chitară bas şi bineînţeles Corina, chitară şi voce, a delectat numerosul public auditor, public care nu a rămas dator, interpretând şi el o serie de romanţe scrise pe versurile Luceafărului. Invitatul Corinei a fost Dan Timaru, care a interpretat frumoase piese muzicale din creaţia proprie, unele pe versuri de Mihai Eminescu. A fost un eveniment deosebit, de delectare, în care poezia tinereţii elevilor şi-a dat mâna cu muzica poeziei şi cu poezia muzicii, dar şi cu poezia seniorialei vârste a celor prezenţi. Toţi care au praticipat la acest act cutural artistic, adică organizatori, elevi, profesori, dar şi seniorii, merită toate laudele, aprecierile şi felicitările noastre. Mircea ANGHEL

Centrul de Relaţii Clienţi E.ON Timişoara va fi relocat Vineri, 24 ianuarie, sediul Centrului de Relaţii Clienţi de pe strada Independenţei va fi închis pentru transferul logistic, iar de luni, 27 ianuarie activitatea de relaţii cu clienţii din Timişoara se va desfăşura exclusiv în spaţiul de pe Bulevardul Eroilor. În noul sediu, suprafaţa destinată relaţionării cu clienţii, de peste 200 de metri pătraţi, este triplă faţă de cea de pe strada Independenţei. Realizarea transferului logistic în spaţiul de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa impune încetarea activităţii de relaţii cu clienţii în imobilul de pe strada Independenţei începând de vineri, 24 ianuarie a.c., iar de luni, această activitate va fi reluată în noul sediu. Astfel, din 27 ianuarie a.c. va fi funcţional noul centru situat pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 30 – 40, care va fi deschis de luni până vineri, între orele 08.30 şi 17.30. În cadrul centrului consumatorii pot să încheie sau să modifice contracte de furnizare a gazelor naturale, să primească informaţii privind conţinutul facturilor, accesul la sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau alte informaţii utile, dar şi consultanţă privind tarifele sau

modalităţile de plată. Totodată, ca alternativă la Centrul Relaţii Clienţi, recomandăm consumatorilor noştri să acceseze unul dintre următoarele canale de comunicare: l prin telefon, de luni până vineri, între orele 08.00 şi 20.00, la numerele: - 0801 000 366, pentru apeluri din reţeaua Romtelecom, tariful fiind cel aferent unui apel local sau 0265 200 366 - pentru apeluri din orice reţea, tariful este cel al operatorului din reţeaua căruia se efectuează apelul; l prin e-mail, la adresa: serviciiclienti@ eon-romania.ro; l prin poştă, la OP1, CP 10 Târgu Mureş. Departament Comunicare Corporatistă E.ON România

HUŞANU

Marmură şi Granit

n travertin/calcar/onix/compozit n placaje, pardoseli, glafuri, blaturi, mobilier, şemineuri, monumente funerare n recondiţionări arhitecturale, monumentale, pardoseli n gravuri foto-ceramică n soluţii pentru întreţinerea pietrei naturale.

Lugoj, str. Traian Grozăvescu nr. 12, tel./fax: 0256 / 356 583 www.husanu.ro

Dor de Eminescu, la Şcoala Gimnazială “Eftimie Murgu”

ACTUALITATEA 7 n Cele mai frumoase poezii, cele mai frumoase proze

Editura Adenium intenţionează să publice anual câte o antologie a celor mai frumoase poezii şi proze scurte care au apărut în revistele literare româneşti, pe hârtie sau în format electronic. Antologiile pe 2014 vor include ceea ce s-a publicat mai valoros în anul 2013. Rugăm colegii scriitori să ne trimită creaţiile lor, pe care le consideră cele mai semnificative, în format electronic, până la data de 30 martie 2014, trei poezii sau o proză, la adresa de email: apetria@gmail.com Vor fi menţionate neapărat data şi locul apariţiei textului sau textelor. Pentru certificare, aşteptăm link-uri, PDF-uri sau fotografii ale paginilor unde au fost publicate creaţiile. Nu contează apartenenţa sau neapartenenţa la uniunile de creaţie, singurul criteriu de selecţie fiind valoarea textelor. Toate cheltuielile publicării vor fi suportate de Editura Adenium. Alexandru PETRIA

n Turneu de minivolei

Cele mai tinere voleibaliste ale Lugojului, echipa de minivolei a CSŞ Lugoj, pregătită de profesorul Dorin Horvath, va disputa, la finalul acestei săptămâni, jocurile din cadrul turneului IV din grupă. Adversari vor fi CSŞ Bega Timişoara, CS Şoimii Lipova şi CS ProVolei Arad. Jocurile se vor disputa sâmbătă, 25 ianuarie 2014, după următorul program: ora 10 - Bega Timişoara Şoimii Lipova; ora 11,30 - CSŞ Lugoj - Pro Volei Arad; ora 15,30 - Şoimii Lipova - Pro Volei Arad; ora 17 - CSŞ Lugoj - Bega Timişoara. Duminică, 26 ianuarie 2014, jocurile vor începe la ora 10 Bega Timişoara - Pro Volei Arad şi 11,30 - CSŞ Lugoj - Şoimii Lipova. Meciurile din cadrul acestui turneu vor avea loc la Sala Sporturilor Ion Kunst Ghermănescu. Ion MOLDOVAN

Miercuri, 15 ianuarie 2014, la 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, supranumit “luceafărul poeziei româneşti”, elevii Şcolii Gimnaziale “Eftimie Murgu” au marcat această zi printr-un moment artistic plin de sensibilitate. Astfel, poemul Luceafărul a fost recitat de elevii claselor V-VIII, în timp ce erau proiectate imagini sugestive, care să-i ajute pe micii spectatori, elevi din clasele a IV-a A şi B, să înţeleagă mesajul versurilor. Momentul literar artistic s-a încheiat cu audiţia piesei muzicale Eminescu, în interpretarea lui Ion şi Aldea Teodorovici. La reuşita acestui moment au contribuit profesorii: Daniela Dobrin, Corina Sîrbu, Marcela Balint şi Elena Gurgu. A. PRESS

SC Lucprest Bomet SRL

SC Lugomet SA cu sediul în Lugoj, str. Timişoarei nr. 139, 141

Lugoj, str. Nera nr 35/36, tel. 0256.354.330

Orar: luni - vineri 8,30 - 16,45 sâmbătă 9 - 13

n grupuri sanitare n faianţă n gresie n adezivi n vopsele lavabile n căzi de baie n cădiţe de duş n cabine duş n baterii de duş, lavoar, bideu şi diferite accesorii pentru baie n mobilier de baie

produce: n poduri rulante cu sarcina de ridicare până la 200 tone n macarale portal n construcţii metalice pentru sectorul hidrotehnic (vane plane, batardouri etc.) n diverse construcţii metalice civile şi industriale n piese de schimb, reductoare, cuplaje, arbori translaţie, cârlige pentru poduri rulante n reparaţii şi montaj poduri rulante şi construcţii metalice Preţuri atractive Autorizaţie ISCIR şi ISO 9001/2000

Informaţii la tel: 0256/356110; fax: 0256/350325 info@lugomet.ro; contractari@lugomet.ro


8 ACTUALITATEA n SHORT SPORT n SHORT SPORT n

n Stan (is) “The Man”!

În aşteptarea meciului pentru care media sportivă lansase invitaţia de a petrece o nouă noapte albă în România (nu era suficientă cea petrecută cu boxul şi Bute, în Canada !), pentru a fi alături de Simona Halep într-una din cele mai importante zile... australiene ale constănţencei din Top 10 Mondial, am privit mai bine de o oră din sfertul masculin Djokovic – Wawrinka. Sârbul câştigase ultimele trei ediţii de Australian Open şi nu ratase niciuna din ultimele 14 semifinale în turneele de Grand Slam la care a participat! Elveţianul a fost însă, cel puţin în setul decisiv, imaginea perfectă a cetăţenilor din ţara în care trăieşte, echilibrul, precizia şi stoicismul exprimate în cele patru ore de tenis ducând la un deznodământ – surpriză un meci captivant ca evoluţie şi răsturnări de scor. După opt ani de înfrângeri în faţa lui Novak, Stanislaw rupe seria de douăzeci şi cinci de meciuri câştigate consecutiv de sârb la Melbourne în mai bine de trei ani, tocmai la primul joc în care acesta îşi prezentase noul antrenor, fostul campion Boris Becker. Şi îşi egalează, deocamdată, cea mai bună performanţă individuală din carieră, o semifinală de Grand Slam (prima, la US Open, în 2013). La 28 de ani, Stan nu mai poate visa la palmaresul compatriotului Federer, dar îl secondează remarcabil.

n Halep, în alb şi negru

Ca surprizele să continue, canadiana Eugenie Bouchard a eliminat-o într-unul din sferturi pe Ana Ivanovici, după ce sârboaica provocase şocul maxim în competiţia feminină, trecând de (aproape) imbatabila Serena Williams, campioană în cinci rânduri la Melbourne. Şi va juca prima semifinală contra chinezoaicei Na Li. În Azarenka – Radwanska rusoaica e favorită în faţa polonezei, dar… Zic, dacă tot e rost de rezultate neaşteptate, ce-ar fi să diminuăm în noaptea asta albă scorul dezarmant de 9 - 2 cu care slovaca Cibulkova conduce în partidele cu sportivele din România? Şi aştept… Cibulkova - Halep a fost un joc straniu, departe de ceea ce merita sacrificiul de a pierde noaptea pentru transmisiunea directă de pe Rod Laver Arena. Cotată favorită la casele de pariuri în faţa slovacei, Simona n-a reuşit măcar să riposteze la asaltul şi agresivitatea acesteia. S-a spus că adversara româncei a reuşit meciul vieţii, demolându-ne campioana şi speranţele cu 6-3, 6-0, totuşi un scor nedemn pentru faza finală a marii competiţii. Constănţeanca a părut permanent crispată, lipsită de confort, apăsată de importanţa momentului. Este, poate, normal ţinând cont de lipsa ei de experienţă la asemenea nivel. Dar rămâne un nume de luat în seamă, indiferent de adversar. Iar lucrul notabil este că, după ce şi-a îndeplinit obiectivul – premieră, accederea în sferturile unui turneu de asemenea anvergură, românca urcă pe poziţia a zecea în topul mondial. Cât despre părăsirea competiţiei, odată ce se va întoarce în acelaşi avion cu Djokovic, Sharapova, Azarenka şi Ferrer, plus 175.000 de euro şi 430 de puncte ATP, Dan H. Brudiu nu-i chiar mare bai!

PANORAMA

24-30 IANUARIE 2014

n Volei, Divizia A 1. C.S. Municipal Lugoj - C.S. Penicilina Iaşi 3:0 (25:16, 25:17, 25:15)

Antibiotice ineficiente în Banat

Lugoj: Tătaru, Canea, Radonjic, Lungu, Trojancevic, Lu- normale, Iaşiul are şanse de a încheia returul pe poziţia a zepescu, Paşca, Vasinca-Tomic, Matic – libero, Matei, Bosuioc, cea în clasament, cu şanse superioare în Play-Out Constanţei Şonda. şi Rapidului în această situaţie. Iaşi: Stângă, Mocanu, Popovici, Lungu, Streşină, Berdilă, Atmosferă frumoasă, destinsă la final, cu voleibalistele în Şipoş, Ursachi, Melinte, Filip, Vaidner, Studineanu albastru aplaudate şi aplaudând asistenţa, acordând autograAu condus meciul: principal – Cristian Şanta (Cluj-Na- fe suporterilor pe filele calendarului 2014 C.S.M. LUGOJ – poca), secund – Valentin Besoi (Rm.Vâlcea) VOLEI apărut în preziua jocului. Calendare care se vor putea Observator F.R. Volei: Nicu Stoian (Craiova) achiziţiona şi la următoarele meciuri, prima ocazie fiind înPrimul meci în acest an pe propriul teren al reprezentante- tâlnirea de miercuri, 29 ianuarie 2014, orele 18,30, în etapa a lor Lugojului în elita voleiului feminin, disputat în week-end, XV-a, dintre C.S.M. Lugoj şi Rapid Bucureşti. De fapt acesta a adus în jur de 700 de spectatori în tribunele Sălii Sporturilor constituie şi următoarea acţiune oficială a voleiului din Lugoj, „Ion Kunst-Ghermănescu”. După finalul de sezon din decem- meciul ce urma să aibă loc sâmbătă, în deplasare, la Bacău, brie, în care lugojencele au obţinut importantele victorii con- fiind amânat. secutive cu Unic Piatra Neamţ în propria sală, cu Constanţa şi Etapa a XIII-a (18.01.14): Unic Piatra Neamţ - DinaCraiova în deplasare, întâlnirea cu moldovencele de la Penici- mo Bucureşti 0:3; C.S.M. Bucureşti - Tomis Constanţa 3:0; lina Iaşi plasau trupa condusă de Bogdan Paul în postura de Medicina Tg.Mureş - S.C.M.U. Craiova 3:0; C.S.M. Târgovişte favorită certă. - Rapid Bucureşti 3:0; C.S.M. Lugoj - Penicilina Iaşi 3:0;Volei Calculul hârtiei a fost în mare parte respectat, lugojencele Alba Blaj - Ştiinţa Bacău 0:3. reuşind un joc bun şi o evoluţie care a ţinut permanent sub Etapa viitoare (25.01.14): Tomis Constanţa - Unic Piacontrol scorul înregistrat pe tabela de marcaj, respectiv situa- tra Neamţ; Dinamo - CSM Târgovişte (Digi Sport TV, orele ţia celor trei puncte atât de necesare în clasament. Cu servicii 15); SCMU Craiova - CSM Bucureşti (Digi Sport TV, orele 13); în forţă, combinaţii sigure şi surprinzătoare cu Diana Tătaru Penicilina Iaşi - Medicina Tg. Mureş;Rapid Bucureşti - Alba la pupitru şi o apărare care a recuperat un procentaj ridicat Blaj (Digi Sport TV, 24.01., orele 18); Ştiinţa Bacău - C.S.M. al atacurilor adverse, voleibalistele C.S.M.-ului au punctat Lugoj, amânat. Dan H. BRUDIU preponderent în zona universalului Ivana Radonjic şi a secunzilor, acolo unde Daniela Lupescu a înregistrat cea mai mare eficienţă. Aplaudată revenirea Ioanei Vasica – Tomic în echipa lugojeană, reconfortantă utilizarea în teren a tuturor celor douăsprezece sportive de pe foaia oficială. Echipa oaspete, condusă de pe banca tehnică de cuplul Rareş Puni – Tatiana Popa, a arătat câteva lucruri frumoase de la precedenta vizită pe malurile Timişului (din toamnă, când a fost eliminată de Lugoj în Cupa României), dispunând de câteva sportive tinere de certă valoare – dintre care se remarcă Berdilă, Stângă şi Streşină – care au însă la această oră mai multă experienţă internaţională (în calitate de foste sau actuale componente de lot) decât internă. Ceea ce, raportat la nivelul de joc actual al Diviziei A 1, constituie un handicap evident. LEGENDĂ: n – victorii de 3 p (3:0 sau 3:1); n – victorii de 2 p (3:2); Menţinând însă lotul de care dispune şi în condiţii n – înfrângeri cu punct (2:3); n – înfrângeri fără punct (1:3 sau 0:3).

Technocer

Produce şi comercializează: n toate tipurile de betoane şi mortare n agregate de balastieră n închiriere utilaje terasiere n comercializare mixturi asfaltice n construcţii drumuri şi poduri

Cabinet individual de psihologie ELENA petrovici AVIZ PSIHOLOGIC la obţinerea sau redobândirea permisului de conducere AVIZ PSIHOLOGIC la obţinerea şi păstrarea permisului de armă

Telefon: 0256/351.550 Fax: 0256/350.851 Mobile: 0727.770.530; 0768.109.648 Lugoj, str. Herendeşti nr. 10, email: technocer1@yahoo.co.uk

TESTĂRI LA SELECŢIA DE PERSONAL TEHNICI DE RELAXARE CONSILIERE PSIHOLOGICĂ Adresă cabinet: Lugoj, str. Cloşca nr.59 , tel: 0728229604

SC MERIDIAN 22 SA

În urma somaţiilor de plată trimise către utilizatorii care nu şi-au onorat obligaţiile contractuale către societatea noastră şi înregistrează sume restante la plată, S.C.MERIDIAN 22 S.A. anunţă continuarea acţiunii de debranşare de la reţeaua publică de apă. Cheltuielile aferente sistării, reluării furnizării serviciului- în sumă de 1.000 lei, cât şi costul refacerii carosabilului afectat - în sumă de 1.000 lei se suportă de utilizator (conf. Legii nr. 51/2006 - actualizată). Pentru a preveni aceste cheltuieli suplimentare, vă solicităm să efectuaţi plata sumelor restante la casieria societăţii sau în conturile bancare curente ale societăţii noastre în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, vă facem cunoscut că efectuarea plăţii facturilor restante, chiar în ziua programării pentru debranşare nu exonerează pe utilizatorul restant de plata cheltuielilor suplimentare aferente debranşării. Rebranşarea se va efectua în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la efectuarea tuturor CONDUCEREA plăţilor. SC MERIDIAN 22 SA LUGOJ


24-30 IANUARIE 2014

PANORAMA

Centenarul sfinţirii Catedralei Ortodoxe Române din Vârşeţ (post festum)

Unul din primele contacte ale lugojenilor cu mediul cultural din Vârşeţ (întrun loc de veci poate dispărut după atâta nedreaptă nepăsare îşi doarme, în tristă uitare, somnul de veci pianista şi folclorista de obârşie lugojeană Livia PascuBecineagă, cunoscută şi apreciată de Franz Liszt, iar în comuna Iabuca, violonistul, folcloristul, dirijorul, compozitorul, juristul şi scriitorul chizătăian Ioniţă Şepeţian, unul din apostolii muzicii corale bănăţene) s-a petrecut în contextul reformei învăţământului, Ratio educationis, demers promovat de administraţia austriacă în anul 1777. Prima menţiune documentară a unei activităţi muzicale corale în sânul bisericii ortodoxe române din Lugoj, sub conducerea învăţătorului Nicolae Marcu, datează din anul 1808 (după unii autori, 1810, devenit, pentru istoriografia muzicală românească, an de referinţă), atunci când, la 1 august, un grup de dieci (copii cântăreţi de strană) au plecat la Vârşeţ să înveţe „cântarea cea nouă” („sistima cea nouă”, rezultatul reformării vechii muzici bizantine, iniţiate de Hrysant de Madytos, Hurmuz Hartofilax şi Grigore Levitul, aşa-numita „cântare în stilul neo-bizantin”, care, în esenţă, păstra acelaşi stil monodic din vechea cântare bizantină). În acea perioadă, corul nu devenise o entitate autonomă, glasurile sau celelalte cântări liturgice fiind interpretate ad libitum de masa credincioşilor, împreună cu cântăreţii de strană. Este evident că manifestări vocale bisericeşti existau şi anterior acestei date, necertificate însă de vreo sursă documentară. Cert este faptul că anul 1808 (1810) nu reprezintă anul de referinţă al înfiinţării unui grup vocal de cântare liturgică ortodoxă (confuzie care persistă), ci data celei mai vechi atestări documentare a unor rudimente de practică corală, fundamentate pe tradiţia muzicii bizantine, dar, foarte probabil, şi pe unele elemente preluate din practica de cânt coral apusean, transmise prin filieră slavă, elemente compatibile cu principiile armoniei clasice, bazate pe funcţionalitatea tonală (terţe paralele, ison etc.). Marile serbări jubiliare dedicate sfinţirii noii biserici, cu hramul „Înălţarea Domnului”, a românilor ortodocşi din episcopia Vârşeţ, păstoriţi de protopresbiterul Traian Oprea, se vor constitui, în timp, într-un adevărat reper în istoria raporturilor culturale dintre românii lugojeni şi vârşeţeni. Joi, 23 mai/5 iunie 1913, după ceremonia sfinţirii (cântările au fost susţinute de corala lugojeană, dirijată de Ion Vidu) şi petrecerea populară desfăşurată în Grădina publică, cu participarea reuniunilor corale române din Cacova - azi Grădinari (Tatăl nostru de C. Porumbescu), Vlaicovăţ (Hora ploii de Gh. Dima), Mercina (Înainte, române de I. Vidu), Ilidia (Vivandiera de Gh. Dima), Marcovăţ (Nu desperaţi de I. Vidu), Satu Nou (Cântecul marinarilor de T. Flondor), Biserica Albă (Dragostea dintâi de C. Savu), Coştei (Tu te duci, bade, sărace de T. Brediceanu, cu acompaniamentul fan-

farei din localitate), Mercina - Vrani (Suveniri din Mehadia, potpuriu naţional în interpretarea fanfarelor reunite din cele două comune) şi Vărădia (Fiii României de G. Musicescu, cu acompaniamentul fanfarei) - episodul coral a fost augmentat cu un consistent spectacol coregrafic, cu tradiţionalele Bătuta, Căluşerul, Hora voinicească –, a urmat momentul culminant, concertul Reuniunii Române de Cântări şi Muzică din Lugoj, sub bagheta lui Ion Vidu. Aria Leonorei din opera Fidelio, de Beethoven, şi Aria Agatei din opera Freischütz, de C. Maria von Weber, au avut-o ca protagonistă pe soprana lugojeană Ana Heraru-Bobora, absolventă a Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti. O altă artistă lirică lugojeană, Elisabeta Jurca, licenţiată a Conservatorului din Iaşi, a interpretat Cavatină din opera Bărbierul din Sevilla, de Rossini, ambele artiste fiind acompaniate de pianista Maria V. Branişte. Pu-

blicul din Vârşeţ s-a desfătat şi cu creaţii de I. Vidu (Negruţa, Din şezătoare, Preste deal, Ştefan şi Dunărea, cu acompaniamentul fanfarei din Biserica Albă), A. Adam (cor cu acompaniament de pian din actul II al operei Si j’étais roi) şi Gh. Dima (Hora, cor mixt cu fanfară). „Toată strădania, toată priceperea, tot sufletul de cântăreţi şi-a arătat talpa ţării, cum numim noi ţărănimea. Instrumentele de fanfară păreau în mâinile celor din Vrani şi Vărădia tot aşa de cunoscute firii lor ca şi coasa, plugul, secera şi sapa. Niciun secret artistic n-a rămas necunoscut acestor roditori de putere şi nădejde”, îşi consemna I. Şt. Paulian impresiile în periodicul lugojean „Drapelul”. „Mândru glas de clopot din turnul unui nou Sion, în preseara zilei Ispasului, vă cheamă la Vârşeţ pe toţi câţi simt în aceste părţi bănăţene în toate fibrele inimii lor vibrarea sufletului neamului românesc. […] Şi acelaşi glas de chemare va pătrunde văzduhul până la munţii Bocşei, şi dincolo de ei până la zidul de munţi ce străjuieşte tronul arhieresc din Caransebeş, şi în jos pe apele Timişului până la Lugojul tradiţiilor şi al cântecelor bănăţene”, se scria, cu nestăvilită însufleţire, în coloanele

Salprest S.A. anunţă populaţia municipiului Lugoj şi a comunelor învecinate că plata serviciului de coşerit nu se efectuează pe loc, ci odată cu plata serviciilor de salubritate, fie direct la casieria societăţii, fie prin încasatorii de teren. Facem totodată precizarea că pentru curăţarea unui coş STAS (un nivel) se plăteşte 31,93 lei, cu T.V.A. inclus. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon: 0256.352.834 (secretariat), între orele 7,30 - 14,30.

„Drapelului”, înaintea emoţionantului act de târnosire a unui adevărat templu al spiritualităţii româneşti bănăţene. Prin neobosită râvnă şi lucrare cu har, luminaţi de învăţăturile lui Andrei Şaguna, românii reînviau şi cultivau, cu veneraţie, vechile tradiţii cultice, exprimate, acum, în limba vechilor cazanii. Patosul şi lumina credinţei, aprinse în conştiinţa ţăranilor muzicieni, români cu suflet simplu, dar pur şi înalt, au trezit înflăcărarea lui I. Şt. Paulian, prezent la Vârşeţ: „Ce mari apar în ochii mei aceşti ţărani! Ei nu fac numai artă, ci fac apostolat şi mă închin înaintea lor, cu toată smerenia şi cu toată admiraţia! Şi în mijlocul acestor roitori ai cântecului românesc, figura lui Vidu apare în toată măreţia sa. În procesiune, la Sfânta Liturghie, la serenada făcută Preasfinţitului Episcop dr. Miron Cristea, bagheta lui farmecă şi impune tuturor”. Ecoul memorabilelor cuvinte rostite, atunci, de Miron Cristea, episcopul de vrednică aducere-aminte, „podoaba arhiereilor români”, ne răsună şi astăzi, ca îndemn, dar şi ca reproş pentru nevredniciile noastre din obscurul prezent: „Sunt fericit şi mândru de manifestarea voastră! Vă cinstiţi şi pe voi, şi pe neamul din care faceţi parte, cinstind doinele, cântecele, jocurile, graiul şi portul vostru. Curat şi demn cum mi-l aduceţi mie, lăsaţi-l moştenire copiilor voştri întru preamărirea neamului!” Acum câteva zile, eu, epigonul românilor de altădată, am avut minunatul prilej să iau parte la slujba liturgică oficiată la Catedrala Ortodoxă Română din Vârşeţ, o bijuterie arhitectonică de inspiraţie bizantină, cu un interior înveşmântat în splendide fresce datorate pictorului academic lugojean Virgil Simonescu, un loc de reculegere şi reflecţie asupra a ceea ce a însemnat cândva lupta românilor, cu armele Domnului, muzica şi sfânta slovă românească, pentru afirmarea identităţii naţionale. Am privit, trist, soclul din curtea Catedralei, unde urma să fie dezvelit, anul trecut, bustul doinitorului românilor de pretutindeni, Ion Vidu, „omul celor mai dulci cântări româneşti” (aproape uitat şi el astăzi, ca atâţia alţi vrednici români bănăţeni), un adevărat talisman în apriga luptă dusă pe terenul înfăptuirii unităţii de limbă şi ţară.Noi, lugojenii, am rămas datori cu un mic ajutor acordat comunităţii române din Vârşeţ, pentru veşnica întrupare în bronz a lui Vidu. În păguboasa tradiţie românească (lipsă de iniţiativă, organizare şi dialog, compensate de discursuri bombastice, goale de conţinut, şi multă, multă nepricepere şi chiar impostură), anul trecut n-a fost sensibilizată şi mobilizată nicio forţă muzicală din Lugoj (Timişoara a avut câţiva reprezentanţi, reputaţi specialişti în domeniu), care să onoreze bunul renume al urbei noastre şi să justifice simbolul inserat cu atâta fală pe stema sa, orfica liră. Constantin-T. Stan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

ACTUALITATEA 9 n Se apropie alegerile în organizaţia PPDD Lugoj

În cadrul conferinţei pe care deputatul Adrian Diaconu, preşedintele PPDD Timiş, a susţinut-o, în data de 17 ianuarie 2014, la sediul Organizatiei Judeţene, Ioan Iovescu a spus că se apropie alegerile în organizaţia PPDD Lugoj. Acestea vor avea loc pe data de 26 ianuarie 2014, de la ora 16. “Lista este deschisă, iar potrivit statutului poate candida oricine prezintă dovada sprijinului a cel puţin zece membri activi ai partidului. Aş atrage atenţia asupra faptului că nici până acum, autorităţile locale lugojene nu neau pus la dispoziţie spaţii pentru sediul partidului sau pentru cabinetul meu parlamentar!”, a declarat Ioan Iovescu, un senator de Timiş. A. PRESS

n Ştirile săptămânii n

n Joi, 16 ianuarie 2014, poliţiştii din Balinţ l-au identificat pe V. Andrei, de 37 de ani, din Balinţ, care, în 14 ianuarie 2014, a pătruns în anexa unei locuinţe din Bodo, de unde a sustras o drujbă electrică. Prejudiciul a fost recuperat, drujba electrică fiind restituită persoanei vătămate. n În noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2014, în jurul orei 1.40, poliţiştii lugojeni l-au depistat pe S. Herbert, de 26 de ani, din Lugoj, care a sustras un acumulator auto de pe un utilaj agricol aparţinând Primăriei Municipiului Timişoara. Prejudiciul a fost recuperat, bunul fiind predat păgubitului. n Joi, 16 ianuarie 2014, în jurul orei 11.15, N. Ciprian, de 35 de ani, din Tomeşti, a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 592, în localitatea Sinersig, cu autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din 15 ianuarie 2014. n Joi, 16 ianuarie 2014, în jurul orei 15.30, poliţiştii din Tomeşti l-au depistat în flagrant pe Iosif P., de 54 de ani, din Româneşti, în timp ce tăia ilegal şi sustrăgea arbori de esenţă cer (aproximativ 2 metri³) de pe o proprietate din localitate. Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată de poliţişti şi lăsată în custodie proprietarului. n Miercuri, 15 ianuarie 2014, poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor Lugoj au dispus începerea urmăririi penale faţă de S. A., de 32 de ani, din Lugoj, care, în cursul lunii noiembrie 2013, a fost depistat de poliţişti, pe strada Buziaşului, în timp ce oferea spre vânzare 1,3 kg tutun prelucrat, cafea şi 3200 ţigarete de contrabandă. n Miercuri, 15 ianuarie 2014, poliţiştii din Bethausen i-au depistat pe C. Ovidiu, de 28 de ani, P. Florin, de 25 de ani şi L.O., de 17 ani, toţi din Bethausen, care au tăiat ilegal şi sustras mai mulţi arbori de esenţă salcâm, dintr-o pădure din Cliciova. Întreaga cantitate de material lemnos, aproape 2 metri³, a fost confiscată şi predată Primăriei Bethausen. La faţa locului, poliţiştii au mai identificat şi un motoferestrău, care a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor. n Miercuri, 15 ianuarie 2014, în jurul orei 14.50, poliţiştii lugojeni l-au depistat pe M. Alexandru, de 20 de ani, în timp ce se deplasa cu un moped pe strada C.Coposu, deşi nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.


10 ACTUALITATEA

DIVERSE

Convocator

Şcoala Gimnazială „Anişoara Odeanu”

Consiliul de Administraţie al S.C. ”LUGOMET” S.A. cu sediul în Lugoj, str. Timişorii, nr.139-141, jud.Timiş, în temeiul Legii nr.31/1990 modificată şi republicată, şi a statutului societăţii, convoacă adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru data de 14.02.2014, ora 14, la sediul societăţii. Pentru adunarea generală extraordinară a acţionarilor ordinea de zi va fi următoarea: 1. Prezentarea situaţiei economico-financiare a societăţii, pe anul 2013; 2. Probleme administrative, de patrimoniu; 3. Actualizarea structurii acţionariatului SC LUGOMET S.A.; 4. Actualizarea actului constitutiv al SC LUGOMET SA. 5. Probleme organizatorice; 6. Diverse. În cazul în care, din lipsa de cvorum, adunarea generală a acţionarilor, nu va fi legal constituită la data stabilită mai sus, se fixează şi se consideră convocată o a doua adunare generală a acţionarilor pentru data de 15.02.2014, în acelaşi loc, la aceeaşi oră şi cu aceeaşi ordine de zi.’’ Preşedintele Consiliului de Administraţie SC LUGOMET SA Lugoj Ing. Alexandru Lucian Buzzi

ANUNŢ Primăria Municipiului Lugoj, cu sediul în Lugoj, Piaţa Victoriei, nr. 4, organizează la sediul autorităţii publice concurs pentru ocuparea cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată a două posturi vacante din cadrul Serviciului Public Sere şi Zone Verzi, din subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj, după cum urmează: n MUNCITOR NECALIFICAT, treapta I – 2 posturi CONDIŢII DE PARTICIPARE: a) condiţii generale de participare la concurs, conform art. 3 din „Regulamentul privind ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului şi al serviciilor şi instituţiilor publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj”: l are cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România; l cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

Lugoj, str. Bucegi nr.5/7, judeţul Timiş, telefon: 0256/351.764

organizează concurs pentru ocuparea postului de secretar – 0,75 normă şi 0,25 normă laborant, pe durată nedeterminată. Concursul va avea loc în data de 25 februarie, ora 12, la sediul Şcolii Gimnaziale „Anişoara Odeanu” Lugoj.

24-30 IANUARIE 2014 ANUNŢ

Primăria Municipiului Lugoj, cu sediul în Lugoj, Piaţa Victoriei, nr. 4, organizează la sediul autorităţii publice concurs pentru ocuparea cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată a postului vacant din cadrul Serviciului Public Sere şi Zone Verzi, din subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj, după cum urmează: n MUNCITOR CALIFICAT – TÂMPLAR, treapta I

l are vârsta minimă reglementată de prevederile legale; l are capacitate deplină de exerciţiu; l are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate; l nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care l-ar face incompatibil cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea. b) condiţii specifice de participare la concurs: l vechimea minimă în muncă: 3 ani;

CONDIŢII DE PARTICIPARE: a) condiţii generale de participare la concurs, conform art. 3 din „Regulamentul privind ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului şi al serviciilor şi instituţiilor publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj”: l are cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România; l cunoaşte limba română, scris şi vorbit; l are vârsta minimă reglementată de prevederile legale; l are capacitate deplină de exerciţiu; l are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate; l nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care l-ar face incompatibil cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea. b) condiţii specifice de participare la concurs: l absolvent al unei şcoli profesionale - tâmplar sau curs calificare ca tâmplar; l vechimea minimă în specialitatea studiilor: 9 ani;

CONDIŢII DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI: Proba practică se va desfăşura în data de 06.03.2014, ora 10, iar interviul se va susţine în data de 12.03.2014, ora 10 la sediul Primăriei Municipiului Lugoj din P-ţa Victoriei, nr. 4. Dosarele de înscriere se vor depune la sediul Primăriei Municipiului Lugoj – Comp. Resurse Umane până la data de 05.02.2014. Relaţii suplimentare la Compartiment Relaţii cu Publicul, camera 7, tel. 0256/352240, interior 210.

CONDIŢII DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI: Proba practică se va desfăşura în data de 06.03.2014, ora 10, iar interviul se va susţine în data de 12.03.2014, ora 10 la sediul Primăriei Municipiului Lugoj din P-ţa Victoriei, nr. 4. Dosarele de înscriere se vor depune la sediul Primăriei Municipiului Lugoj – Comp. Resurse Umane până la data de 05.02.2014. Relaţii suplimentare la Compartiment Relaţii cu Publicul, camera 7, tel. 0256/352240, interior 210.

Relaţii suplimentare se obţin de la secretariatul şcolii.

Casa de Cultură a Sindicatelor Lugoj, str. Nicolae Bălcescu nr.1 Instituţie Autorizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse organizează cursuri de calificare pentru următoarele meserii: l operator calculator l contabil l bucătar l inspector resurse umane l formator l fierar-betonist l îngrijitor persoane vârstnice la domiciliu l comerciant-vânzător mărfuri alimentare l comerciant-vânzător mărfuri nealimentare l zidar-pietrar-tencuitor l stivuitorist l ospătar l barman l sudor l instalator instalaţii sanitare şi gaze l măcelar, dulgher-tâmplar-parchetar l tâmplar universal l brutar l cofetar-patiser, l mecanic auto l lucrător social l lăcătuş mecanic.

Informaţii şi înscrieri: Lugoj, str. N. Bălcescu nr.1, zilnic 8 - 14, tel.: 0256/353.253.

Zburătoare O bucată de săpun

Corelaţii

Nepătat

Meşteri de pălării

Plante acvatice

Infirmieră Berbec castrat

Traseu Mircea ANGHEL Izvor ţâşnitor Semne grafice

Durabil Mamifer nocturn

Conducător

Câmpie

Viticultor

Cadru A apărea Asia! Cămaşa leliţei Gheorghe Albu

A pune parafa Simbol mitic Isteţ Artilerist

Suprafeţe agricole

s bancuri s bancuri s JJJ Bărbatul perfect este o combinaţie dintre vibrator şi bancomat! JJJ Întrebare la Radio Erevan: - Care este avantajul unei relaţii la distanţă? Răspuns: - Toţi patru sunt fericiţi! JJJ Un ţigan, după ce a furat cam tot satul, s-a gândit că mai rămăsese pădurarul. Într-o noapte intră în coteţul acestuia şi începu să bage găinile în sac. Pădurarul auzind zgomote, luă puşca şi se îndreptă spre coteţ, strigând cât îl ţinea gura: - Stai! Cine e acolo? După câteva secunde de linişte, ţiganu’ zise: - Noi, găinile, să moară mama, ne culcăm acuma! JJJ Întrebare la Radio Erevan: - Cum se spune în termeni muzicali: “Stai jos, iubito”? Răspuns: - La Sol, Fă! JJJ Aseară m-a luat maică-mea la rost: - Mă, tu ori îmi ascunzi ceva? - Nu mama. De ce? Ce s-a întâmplat? - Ori fata aia cu care umbli tu are un copil?

- Nu mama, n-are. Ce ţi-a venit? - Nu mai minţi! Te-am auzit aseară când vorbeai cu ea la telefon şi i-ai zis: “Noapte bună, te pup şi pe tine şi pe aia mică!” JJJ Ion se căsătoreşte cu Maria după doar trei luni de relaţie. După o săptămână de la nuntă Maria naşte. Iese Ion în sat să facă cinste la prieteni, la care ăştia încep: - Bă Ioane, ce eşti mă aşa prost?! Nu e mă copilul tău, că voi nu aveţi decât trei luni împreună, mă! Ion, dezamăgit de cele auzite merge acasă şi îi spune Mariei: - Marie, toată lumea râde de mine că micuţul nu-i al meu, că noi nu avem decât trei luni împreună! La care Maria: - Măi Ioane, ia vino aici lângă mine să-ţi explic, pentru că prietenii tăi fac mişto de tine! Măi Ioane, ai stat tu trei luni cu mine? - Da! - Am stat eu trei luni cu tine? - Da! - Am stat noi trei luni împreună? - Da! - Eiii! Şi-atunci?! Fă şi tu o socoteală să vezi, nu ies nouă luni?! JJJ


24-30 IANUARIE 2014

TIMP LIBER

Ce spun despre tine obiceiurile alimentare?

ACTUALITATEA 11 Horoscop săptămânal

B

B

T

S

G

S

ERBEC: Vi se fac declaraţii de iubire, iar situaţia vă face plăcere şi chiar vă lăudaţi. Încercarea de a vă sustrage de la o parte din activităţi nu are succes şi rămâneţi cu buzunarele goale. Primiţi pe neaşteptate o mică sumă de bani cu care nu ştiţi pe moment ce să faceţi. Declaraţi război tuturor.

aur: Săptămână plină de tandreţe. Primiţi veşti de la o persoană pe care nu aţi văzut-o de ani de zile. Aflaţi lucruri noi despre colegi şi prieteni. Este o perioadă favorabilă comunicării şi negocierilor. Descoperiţi noi resurse financiare şi încheiaţi contracte foarte avantajoase. Finalizaţi unul dintre proiectele mai vechi. emeni: Cei ce sunt căsătoriţi au bucurii deosebite seara şi dimineaţa. Ţi se oferă noi şanse de a câştiga mulţi bani, mai ales în sectoarele pe care le cunoşti şi constituie deja un fel de hobby-uri pentru tine. Consideri că ai nevoie de o mică pauză recreativă şi pui la cale o petrecere în familie!

1. Iei masa şi ţi-e foame după… a) … două-patru ore. b) … mai puţin de o oră. c) … şase ore. 2. Te tentează să iei o cină bogată ­înainte de culcare? a) Uneori. b) Mereu. c) Niciodată. 3. Ţi se întâmplă să te trezeşti noaptea pentru că ţi-e foame? a) În plină ­noapte. b) Abia spre dimineaţă. c) Extrem de rar. 4. În general te ridici de la masă… a) … cu impresia că ai mâncat prea mult. b) … cu senzaţia că ai mai putea mânca. c) … sătulă. 5. Pentru tine, felul în care arată mâncărurile este… a) … foarte important. b) … la fel de important ca gustul. c) … deloc important. 6. După ce ai luat o gustare­­­între mesele principale, cum te simţi? a) Îmi e mai puţin foame. b) Aş mai mânca ceva. c) Nu iau gustări. 7. Îţi place să încerci mâncăruri şi savori noi? a) Foarte mult. b) Din când în când. c) Deloc. 8. Închei mesele principale ale zilei cu deserturi dulci? a) Întotdeauna. b) Câteodată. c) Extrem de rar. 9. De obicei, mesele tale durează… a) … între 20 şi 40 de minute. b) … mai mult de 40 de minute. c) … mai puţin de 20 de minute. 10. De cele mai multe ori, stresul… a) … nu-ţi înfluenţează dorinţa de a mânca. b) … îţi creşte pofta de mâncare. c) … îţi taie apetitul.

Rezultatele testului: Majoritatea A Pe tine mâncatul te calmează. Eşti dependentă de arome, de senzaţiile gustative puternice. Când te simţi copleşită de plictiseală sau de singurătate, nimic nu pare mai reconfortant decât ceva dulce. Din nefericire, se acumulează sub formă de ­colăcei pe şolduri cu aceeaşi rapiditate cu care dulciurile îţi alungă stările proaste. Trebuie să adopţi o ­dietă echilibrată şi să mănânci la ore fixe. Pentru a elimina stresul, ai putea face mai multă mişcare. Majoritatea B Senzaţia de foame permanentă te face să mănânci din ce în ce mai mult şi rişti să te îngraşi. Dacă ai făcut recent o schimbare în viaţa ta, este posibil ca apetitul exacerbat să fie efectul stresului prin care treci. Resimţi un gol pe care ai vrea să-l compensezi mâncând. Pentru a prelungi senzaţia de saţietate, mănâncă mai multe alimente bogate în proteine: peşte, carne de pui sau de vită, iaurt, brânză şi lapte degresat, ouă. Majoritatea C Cum eşti foarte ocupată, mănânci pe fugă şi adesea prea mult, pentru că nu simţi semnalele de saţietate. Duci o viaţă stresantă şi n-ai vreme să mănânci pe îndelete. Chiar dacă reuşeşti să te aşezi la masă, tot stai cu gândul la ceea ce mai ai de făcut. Seara, vrei să profiţi atât de mult de prezenţa familiei, încât nu te mai preocupă cât sau cum mănânci. Ritmul alert în care trăieşti îţi ameninţă nu numai silueta, ci şi sănătatea.

SERVICE AUTO CrisCar

RUSU M Mariana ii primeşte deşeuri

strada Ep. Dr. Ioan Bălan nr. 44

reparaţii auto

Brutăria

Informaţii la tel: 0256/329.731

R

alanţă: Nu acceptaţi sfaturi importante şi ulterior regretaţi! Ocupaţi-vă de exemplu mai mult de familie întregul interval! Ştiţi foarte bine că reproşurile pe care le primiţi miercuri sunt îndreptăţite, dar vă încăpăţânaţi să nu schimbaţi nimic. Reorganizarea devine însă absolut necesară.

corpion: Primeşti o importantă sumă de bani cu care nu ştii ce să faci mai întâi. Ai atât de multe planuri, încât cu greu te decizi că lista iniţială e totuşi cea mai bună. Ai răbdare cu toată lumea şi nu le mai reproşezi celor dragi că nu fac nimic pentru a te ajuta. Veştile primite sunt mai mult decât optimiste.

ăgetător: Sunt posibile aventuri erotice ocazionale. Reuşiţi să restabiliţi relaţiile de prietenie. Aveţi de ce să fiţi invidiat, atât timp cât nimeni din jurul dvs. nu are un noroc financiar atât de evident. Aveţi şi o intuiţie excepţională, care vă ajută să depăşiţi orice obstacol. Cei din anturaj vă apreciază.

C

ac: Este suficient ca cei din anturaj să nu vă dea ascultare, să vă contrazică, şi izbucniţi ca un vulcan. Cei dragi nu se miră, ci se roagă să dureze mai puţin ca ultima dată. Nu reuşiţi să vă descurcaţi de unul singur şi vă încăpăţânaţi să nu apelaţi la nimeni. Vor fi necesare intervenţii din partea unor persoane influente.

apricorn: Sentimentul de nerealizare dispare definitiv şi lasă locul unei suprasolicitări stresante. Puteţi profita totuşi de o ocazie pentru obţinerea unei mici pauze! Răbdarea dv. este pusă la încercare de aberaţiile pe care le susţin şefii dv. direcţi. Nu dispuneţi de mijloacele necesare pentru a-i convinge să renunţe.

eu: Descoperiţi că cei dragi trec prin momente deosebit de grele, fără să vă spună nimic. Cu toate că parcurgeţi încă o perioadă grea din punct de vedere financiar, sunteţi mai optimist decât până acum. Poate că încurajările priete-nilor au fost suficiente, poate că ştiţi de ce sunteţi în stare!

ărsător: Orice aţi face, nu vă veţi recupera banii cu care aţi fost înşelat. Îi cuceriţi pe toţi cei cu care lucraţi prin spiritul amical şi amabilitate. De miercuri, poziţia dv. este din ce în ce mai avantajoasă şi nu ar fi de mirare să primiţi propuneri de promovare. Încercaţi să fiţi mai maleabil întreg intervalul.

L

F

ecioară: Este necesar ca înainte de toatesăvărespectaţipromisiunile făcute unei rude. Marţi, staţi cam mult timp la taifas cu un vechi amic, tocmai când aveţi mai multă treabă. Miercuri, îi dezamăgiţi pe cei care au avut încredere şi v-au dat misiuni importante. Faceţi o schimbare de mică anvergură.

V P

eşti: Intenţionaţi să le faceţi surprize tuturor rudelor apropiate şi descoperiţi că sunteţi aproape insolvabil. Deocamdată, viaţa senti-mentală decurge aşa cum vă doriţi. Vreţi să faceţi prea multe lucruri dintr-o dată. Seriozitatea dv. este apreciată, dar este posibil să nu mai beneficiaţi de reînnoirea unor contracte.

Cargo Com Parc

“La Parcul George Enescu”, tel.0256.356.969

din metal, carton şi plastic. Informaţii la sediul firmei, Lugoj, str. Bobâlnei nr.11, tel: 0723.185.183

Ardelean

din 1989

Fiecărui lugojean, pâine de la Ardelean!

Lugoj, Str. Memorandului, nr. 2

Materiale pentru casă: jgheaburi, burlane, cocoşi de vânt, scări, ciocane, cuie, var, ciment, cărămidă şi cărămidă şamotă, adezivi, vopsele şi coloranţi, ţevi PVC şi metalice, profile, materiale curăţenie, haine şi pantofi protecţie, electrice, instalaţii sanitare, scule şi organe de asamblare (şuruburi, piuliţe, şaibe), lopeţi, cazmale, topoare, polistiren şi multe altele... astea toate de 21 de ani!


12 ACTUALITATEA imobiliare

MICA PUBLICITATE

VÂND set de jenţi de aluminiu pe 13 cu cauciucuri de iarnă pentru VW, Seat, Opel. Tel: 0741.099.877.

VÂND pompă injecţie 1,9 diesel pentru Citroen sau Peugeot, faruri + stopuri jante aluminiu + 4 seturi cauciucuri iarnă 198/65/R14. Tel: 0762.398.515.

CASĂ de vânzare pe T. Brediceanu nr. 11. Inf.la tel: 0256.351.609, 0256.329.240.

închirieri

VÂND apartament 2 camere, decomandat, balcon inchis, mobilat, etaj 4, preţ negociabil. Tel: 0723.125.418.

ÎNCHIRIEZ cameră cămin ITL. Tel: 0724.511.033. ÎNCHIRIEZ apartament la curte (o cameră), nemobilat. Tel: 0722.223.986.

VÂND apartament cu 3 camere, confort 1, semidecomandat, în Micro 3, etaj 2. Tel: 0722.508.476.

CAUT femeie pentru întreţinere bătrână, merge, doar pentru a face mâncare şi să stea cu ea, 500 lei pe lună, sat Curtea. Tel: 0729.310.457

VÂND casă în Lugoj. Tel: 0731.965.467. vând sau închiriez apartament cu 3 camere, în Micro III şi garaj. Tel: 0722.223.986.

închiriez apartament de lux ultracentral, modern, mobilat, cu climă etc. Tel. 0723.816.215.

vând teren intravilan în satul Jena, 15 km de Lugoj, ieşire la E 70, suprafaţă 5750 mp, preţ între 2,5 euro - 3 euro mp, neg. Tel: 0745.623.479.

închiriez 2 spaţii comerciale pentru orice domeniu de activitate, dotate cu camere video, alarme etc. Tel: 0769.664.180.

Vând ap. 3 camere, Ceahlăului, ultracentral,p/4,decomandat, suprafaţa utilă 60 mp, an construcţie 1984, balcon închis cu termopan, pretabil pentru locuit cât şi pentru sediu de firmă, preţ 35.000 euro, negociabil. Tel: 0724.538.444; 0749.333.080.

diverse

VÂND plasma LG, diagonala 127 cm, model 50pk250. Pret 1.500 lei. Tel. 0728. 857.142 PERSOANĂ cu experienţă, îngrijesc bătrân sau bătrână, care au nevoie de ajutor şi îngrijire la domiciliul meu. Ofer condiţii deosebite. Tel: 0732.883.241.

auto

VÂND Jaguar 4x4, 3000 cmc + gaz, cauciucuri noi, 4 anotimpuri 150.000 km, automatic, în stare perfectă, nr Italia, preţ 4.500 euro. Tel: 0737.803.138.

VÂND telefon Samsung S4 Active. Tel: 0722.223.986.

VÂND maşină de spălat şi combină frigorifică cu 3 sertare. Tel: 0724.511.033. VÂND bicicletă de dame şi bărbaţi, stare foarte bună, preţuri acceptabile. Tel: 0763.135.802; 0732.983.248. VÂND mobilă sufragerie, canapea, dulap, vitrină. oglindă, la un preţ foarte, foarte avantajos. Informaţii la tel: 0728.831.405. VÂND boiler electric de 80, 5 calorifere aluminiu, 200 bucăţi ţiglă, o uşă din lemn dublă, un gem dublu din lemn şi o uşă simplă. Tel: 0720.353.085; 0721.041.177. VÂND poartă mare cu poartă mică de fier şi cazan de baie pe lemne. Informaţii la tel: 0723.434.517. Cabinet dermato-venerice Dr. Ţeţ Valer, Cotu Mic, bl. 34, ap. 2, consultaţii şi tratamente contra cost: lunisâmbătă, 8-20. Telefoane: 0256.350.949; 0751.253.571. VÂND ţiglă solzi, peste 3.000 de bucăţi, en gros cu 30 de bani bucata, en detail cu 40 de bani. Inf.: str. Garoafelor 28 sau la tel. 0725.422.671. vând tractor mic cu remorcă, marcă germană şi volă mărime medie cu set motor nou. Tel: 0728.941.122. Vând malaxor 50 kg trifazic şi cântare electronice. Informaţii la tel. 0760.147.180.

afaceri

VÂND Seat Inca 1,9, diesel, stare bună. Tel: 0749.456.793; 0356/886.556

VÂND uscător haine spălate (7 kg), practic, economic, eficient. Tel: 0737.803.138.

LOCURI de muncă în Danemarca, cerinţe limba engleză, permis de conducere constituie un avantaj. Tel: 0737.251.621.

VÂND camion SRD de 5 tone. Pogăneşti nr.71. Tel: 0720.849.513.

VÂND lemne pentru foc, deşeuri şi lemn de pădure la cele mai avantajoase preţuri,

POSTURI în hoteluri/ pensiuni Austria sau Germania: cameristă, spălat de vase,

Transport persoane şi colete RomAnia - Germania

ef

n

SC

TE

OT

RA

NS

LA

TIO

N

ec tu In în ăm f n te or l şi t o m eg d ra Sp tra aţ ali in du l. ns ii: ză ori ce 20 la te ri ce ri ti l. n a nr De on 07 ot lim uto “s . ce @ 2 ar b r ub 18 m ya 3.4 ia ă iz at po , et br ho 42 le e ar . 1 ie 1 o.c .8 tă , 98 om 20 ” 9 ; ;

Info: str. 20 Dec. 1989 nr. 4 office@retourtm.ro 0049 176 991 474 93 0040 722 441 967 0040 766 516 055 retourtm.ro

SR

L

ReTour.gmbh

fără limbă străină. Contracte pe minim 3 luni, salariu 1.200 euro, angajatorul oferă 100 euro avans la sosire. Cazare proprie în mod gratuit, masa se asigura doar în timpul lucrului. Următoarea plecare la sfârşitul lui ianuarie 2014, pentru angajări apelaţi: 0736.018.627. CĂUTĂM personal serios pentru împachetări alimente Germania. Salar net de la 5,20 euro/oră, minim 8 ore/zi, cazare gratuită, cameră, wc, duş, supermarket în apropiere, mâncarea în funcţie de angajator şi de seriozitatea persoanei, cerinţe: punctual şi dornic de muncă, salar ăn data de 30, contract de muncă pe termen lung, perioada de probă 60 zile. Pentru înscrieri apelaţi: 0736.018.627. MEDITEZ elevi din clasele V, VI, VII, VIII la toate obiectele, fără limbi moderne, învăţarea lecţiilor, teme, teste curente şi naţionale, recuperări, concursuri, la domiciliul elevului. Dacă este nevoie zilnic şi în vacanţe, asigur din partea mea succes. Tel. 0729.866.710. Cabinet fizioterapie şi kinetoterapie Dr. Iordache Monica, oferim reduceri de 10% în luna decembrie, la pachete de fizioterapie, kinetoterapie, împachetări cu parafină, masaj terapeutic şi anticelulitic, str. Bucegi nr.11,

e-mail: ai_industry2000@ yahoo.com

talon mica publicitate 2014

SUPER OFERTĂ: Vând sistem complet Unitate centrala (procesor 3,06 Ghz, RAM 1 Gb, placa video 512 Mb, HDD 120 Gb,DVD RW, placa retea) + Monitor LCD 15″ + tastatură multimedia + mouse USB. Pret 450 lei, negociabil. Telefon: 0722.119.240 sau 0762.114.607. FILMĂRI şi foto la nunţi, botezuri, diferite ocazii. Preţ avantajos, calitate superioară. Tel: 0724.695.679. VÂND calculator AMD Athlon Dual Core 2400 mhz, hdd 320 G, 1G Ram, placa de Baza Asus + 2 ventilatoare de 92 NOCTUA. PRET AVANTAJOS. Informaţii la tel: 0723.516.638.

OFERIM:

n vânzare anvelope auto iarnă şi vară, noi şi second-hand; n jante aliaj şi oţel, din stoc şi la comandă; n servicii vulcanizare; n echilibrat roţi; n servicii spălătorie auto

Cel mai scump băieţel, CAESAR, împlineşte 5 anişori în 26 ianuarie! La Mulţi Ani!, sănătate, succes şi împlinirea tuturor dorinţelor îi urează bunicii Ancuţa şi Dorel Vipie. Transport persoane şi colete România - Austria - Italia, tur-retur, începând de la 70 euro. Tel: 0733.426.228; 0038.329.195.9500. TRANSPORT de persoane şi colete România-Austria-Italia, tur-retur, începând de la 55 euro. Pentru informaţii şi rezervări: tel. 0754450427; 0039.331.935.86.11. absolventă a Universităţii de Vest Timişoara, secţia Limbi moderne aplicate, predau ore de engleză clasele I-VIII şi spaniolă. Informaţii la tel: 0721.027.806, 0356/ 808.912. Electrician, tel: 0721.728.913, e-mail: cornel_ cernoschi@yahoo.com. Transport persoane şi pachete pe ruta România, Austria, Germania, Elveţia şi retur, de la adresă la adresă, cu autoturisme confortabile, preţuri avantajoase şi seriozitate. Pentru grupuri organizate, reduceri de preţuri. Infor-

maţii la tel. 0724.217.979. Specialist IT, instalez şi depanez rapid, la domiciliul dvs. calculatoare, rootere, imprimante, instalez windows, devirusez etc. Informaţii la tel: 0724. 579.729, după ora 17. ŞOFER profesionist, categoriile B, C, C+E, caut loc de muncă, disponibil şi pentru transport persoane/colete în /din străinătate, pe maşină mică. Fără cazier sau incidente auto. Rog seriozitate. Oferte la tel: 0726.028.226.

aniversări

PENTRU Ion Oprişor, prietenii de la Actualitatea îţi doresc să ai o viaţă plină de poezie, fericire, sănătate şi iubire. La mulţi ani! PENTRU Marian Uţă, La mulţi ani!, multă sănătate şi împliniri! Actualitatea. PENTRU Anda, La mulţi ani!, să fii iubită şi să ai o viaţă aşa cum îţi doreşti. Dia.

n servicii mecanică auto

Anvelope de iarnă, toate mărimile, noi şi second-hand cu montat şi echilibrat inclus

Tel. 0722.428.849 sau 0763.922.113

9 decese 9 dece

Numele....................................... Prenumele....................................... Adresa ............................................... Telefon..................................... Textul anunţului ................................................................................. .............................................................................................................. .............................................................................................................. .............................................................................................................. .............................................................................................................. ............................................................................................................. IEFTIN ŞI UTIL! Un anunţ costă 3 lei, iar la 3 anunţuri plătite beneficiaţi de unul gratuit!

TEHNICIAN cu studii în domeniul IT, execut depanări pc, instalări windows, linux, configurări sisteme, asamblare premium, recuperări date, instalare hărţi, programe gps pe aparate, tablete şi tel. mobile, configurări reţele, devirusări etc. Asigur mentenanţă online. Tel. 0723.516.638

De 10 ani în aceeaşi locaţie

angajează Informaţii la tel./fax 0256.336.765, 0721.228.522.

EXECUT: zidărie, rigips, zugrăvit, izolaţii, gresie, faianţă, parchet, podele laminate, lambriuri, piatră, instalaţii sanitare, instalaţii electrice. Telefon: 0723.130.340.

vizavi de Parcul George Enescu

A&I Industry personal pentru activitatea de instalări electrice.

orar luni-vineri, de la 8-18. Tel. 0745.355.216; 0729.754.743.

SCLugoj, DOMIPATRI SRL str. Bucegi nr. 43,

la rubrica mica publicitate

VÂND apartament cu 3 camere în Zona Unic (Potcoava Unic). Complet mobilat. Centrala de apartament pe gaz. Telefon: 0733 344 712

de la 350 lei, la 450 lei. Tel: 0730.162.723.

pe www. ziarulactualitatea.ro

VÂND casă, Str. 13 Decembrie 108. Detalii la aceeaşi adresă.

Service la domiciliu

GRATUIT

VÂND Seat Inca 1,9, diesel, an 1999, stare foarte bună, nr. Spania. Tel.: 0749.456.793; 0760.836.662. VÂND Mercedes Benz, benzină, C 180, an fabricaţie 1995, neagru, verificare până în 2015, achitat taxă auto, înscris. Tel. 0725.422.671.

Lugoj, str. Dunării nr. 7A Tel. 0722 567 046, 0356 808 933

De acum poţi posta anunţuri

VÂND casă în Lugoj, str. Margaretelor nr.11, cu şase camere, bucătărie, cămară, două băi, pivniţă, grădină 228 mp, preţ 60.000 euro. Tel. 0728.875.956.

24-30 IANUARIE 2014

Tel. 0728. 857.142.

VÂND plasmă LG, diagonală 127 cm, model 50pk250. Preţ 1.500 lei. Tel. 0728. 857.142.

Salon masaj 0722.160.291; 0256/329.726

efectuează următoarele tipuri de masaj: reflexoterapie, masaj terapeutic, masaj relaxare, masaj anticelulitic, într-un ambient foarte plăcut. CEL MAI IEFTIN TRANSPORT moloz, nisip, sort, balast etc., închiriez utilaje terasiere, pentru canalizări, fundaţii. Tel: 0727.761.998.

În perioada 15 - 21 ianuarie 2014, la Registrul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Lugoj, au fost înregistrate următoarele decese: Rozaria Magu (75 de ani); Xenia Elena Duma (75); Mihai Chitic (25); Floria Ana Lupşa (75); Livia Aurica Bureriu (65); Petrea Pitica (65); Maria Rusu (91); Nicolae Mărşăvină (67); Romulus Ioan Ianulescu (68); Valentina Ianculescu (62).

Birou de Mediator Zarafan Constantin n expert tehnic-judiciar

n specialitate topografie-cadastru, geodezie n intabulări terenuri, construcţii; n dezmembrări, comasări; n expertize judiciare şi extra-judiciare Strada Olari nr. 29, Micro 1 Tel/fax: 0256/33 61 61; 0722.732.392


VINERI

RECOMANDÃRI TV

ACTUALITATEA 13

TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

KANAL D

ACASÃ TV

TVR 2

HBO

NAÞIONAL

09:00 Legendele palatului: negustorul Lim Sang-ok episoadele 17 ºi 18 12:30 România vãzutã altfel 13:00 România deºteaptã 13:30 MAI aproape de tine 14:55 Clubul celor care muncesc în România 15:30 oameni ca noi 16:00 Pe urmele lui Avraam 16:50 Superconsumatorul 17:25 Legendele palatului: Pictorul de la curte 18:45 Clubul celor care muncesc în România 21:10 EROUL DIN ST ST.. LOUI (western, SUA,1955) Cu: Tony Curtis, Colleen Miller, Arthur Kennedy 22:45 CULOARUL MORÞII (dramã, SUA,1999) Cu: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse, Bonnie Hunt, James Cromwell

10:05 Tânãr ºi neliniºtit reluare 11:00 COROANA DE FOC (istoric, România, 1990) Cu: George Alexandru, Sergiu Nicolaescu, ªtefan Velniciuc 14:00 Master Chef sezonul 1 prezintã Rãzvan Fodor 16:00 LLaa Mãruþã 20:30 RAMBO 3 (acþiune, SUA,1988) Cu: Sylvester Stallone, Julia Nickson, Richard Crenna 22:15 ªTIU CE ANI FÃCUT ASTÃVARÃ (horror, SUA,1997) Cu: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar 00:15 DRAGOSTE ÎN APE TULBURI (comedie, SUA,2006) Cu: Matthew Modine, Gina Gershon

08:00 ‘Neatza cu Rãzvan ºi Dani 12:00 Mireasã pentru fiul meu reality show 14:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 17:00 Acces direct Cu Simona Gherghe emisiune-tabloid 20:30 COANA MARE: AªA TTA ATÃ, AªA FIU (comedie, SUA,2011) Cu: Martin Lawrence, Nia Long, Cameron Daddo, Josh Filtter, Emily Procter 22:30 PÃCA TELE UNUI PÃCATELE POLIÞIST UL TIMUL APEL: ULTIMUL NEW ORLEANS (poliþist, SUA,2009) Cu: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, J. Coolidge 01:30 Nikita 04:00 Acces direct Cu Simona Gherghe emisiune-tabloid reluare

07:00 Vacanþã ºi terapie 09:30 NCIS: Anchetã militarã 10:30 Cireaºa de pe tort (reluare) 12:00 Sport, dietã ºi o vedetã 14:00 Vacanþã ºi terapie 16:00 Regina cumpãrãturilor 17:00 TTrãsniþii rãsniþii 19:30 Cireaºa de pe tort 20:30 Mãrul discordiei reality show Cu marguerita de la Clejani, Laurette ºi Bianca Jurca 22:00 Mondenii 22:30 TTrãsniþii rãsniþii 23:15 Fii pe fazã 00:00 NCIS: Anchetã militarã episodul 15 din sezonul 9 Cu: Mark Harmon 01:00 Mãrul discordiei reality show Cu marguerita de la Clejani, Laurette ºi Bianca Jurca 03:30 Regina cumpãrãturilor reluare Cu Andreea Raicu reluare

06:15 Poveste de familie 10:00 Draga mea prietenã cu Cristina Cioran ºi Paula Chirilã 13:15 Te vreau lângã mine 15:30 Inima nu respectã reguli (serial) cu: Selin Sekerci, Ceren Moray 16:45 Teo Show 20:00 Pe banii pãrinþilor Cu: Ernest 21:30 Faci faþã, faci bani 22:30 PAPER MAN (comedie., SUA,2009) Cu: Emma Stone, Ryan Reynolds, Lisa Kudrow

09:45 Diamantu nopþii 11:00 CUnuna de lacrimi 12:00 Santa Diabla 14:30 TTriumful riumful dragostei 15:30 Suflet de gheaþã 16:30 Poveºtiri Adevãrate 17:30 Diamantu nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 20:30 Furtuna din adâncuri 22:30 Îþi ordon sã mã iubeºti! 00:30 Poveºtiri adevãrate 01:30 Furtuna din adâncuri 03:00 Îþi ordon sã mã iubeºti! (reluare)

10:00 Cercul vieþii episodul 9 din sezonul 4 11:10 Vine Olimpiada albã 16:00 Alexandru Ioan Cuza - omul ºi timpul 19:30 Handbal masculin: Croaþia - Suedia, la CE 21:00 FESTIVALUL “DILEMA VECHE” 23:40 Poate nu ºtiai 23:50 Motomagia 00:30 Omul invizibil episodul 14 din sezonul 2 01:15 Concertele festivalului “George Enescu” 02:05 Case vegetale în Paraguay

07:35 FFA ATA (dramã, Marea Britanie,2012) 09:10 DEªTEPÞII (aventuri, SUA,1987) 10:40 GARDIENII DESTINULUI (sf,SUA,2011) 14:25 ÎN BÃ BÃTTAIA VÂNTULUI (dramã, SUA,1999) 16:10 HOP-ÞOP (comedie , SUA,2011) Cu: James Marsden 17:45 PAUL (comedie sf, SUA,2011) Cu: Simon Pegg 20:00 MARILE SPERANÞE (dramã, Marea Britanie,2012) Cu: Jeremy Irvine 22:05 RIPOST A RIPOSTA 22:55 APARIÞIA (horror, SUA,2012) Cu: Ashley Greene, Sebastian Stan 00:15 PROIECTUL X (comedie, SUA,2012) Cu: Thomas Mann

09:45 Suflete-pereche 11:00 TTriunghiul riunghiul iubirii 12:00 Cuceritorul Cu ji Sung 13:30 Mica mireasã 14:30 Viaþa fermierului 17:30 Dragoste dulce amarã 19:15 Mica mireasã 20:15 Suflete-pereche 21:15 CAVALERUL NOOPÞII (comedie, SUA,1989) 23:00 C uceritorul Cuceritorul 00:15 Dragoste dulceamarã

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

09:45 Earl 10:45 Bine, dragã! 12:00 Unitatea 15:00 Bine, dragã! 16:00 Unitatea 17:00 L a Bloc 18:00 MASH 19:00 Earl 20:00 EROI DE RASÃ (comedie, SUA,2006) Cu: Slade Pierce, Trevor Wright, Chevy Chase, Kevin O’Morrison, J. Maher 22:00 CURIERUL MORÞII (acþiune, SUA, 2009) Cu: Shane Wood, Michael madsen, I. Volok 00:15 Misteriosul John Doe (episodul 19 din sezonul 1) Cu: Dominic Purcell, Jayne Brook 01:15 Norii negri 02:00 CURIERUL MORÞII (acþiune, SUA, 2009) reluare 03:45 Misteriosul John Doe

08:00 Hercule Poirot: Mrs McGinty’ McGinty’ss dead 10:00 Camerista din Manhattan 11:00 Neveste disperate 12:00 Ofiþeri începãtori 14:00 AAproape proape legal 15:00 Neveste disperate 16:00 Camerista din Manhattan 17:00 Hercule Poirot: întâlnire cu moartea (serial) 19:00 Ofiþeri începãtori 20:00 În mintea criminalului 21:00 ÎNDRÃGOSTIÞI... CA LA 16 ANI (comedie romanticã, SUA, 2000) 23:00 TOAMNA LA NEW YORK (dragoste, SUA,2000) 02:00 Neveste disperate 03:00 Hercule Poirot

SÂMBÃTÃ

TV 1000 05:00 RÃ TÃCIT ÎN RÃTÃCIT INTERSECÞIE 09:00 GINOSTRA 11:00 SCOÞIANUL ZBURÃ TOR ZBURÃTOR 13:00 MOLL Y MOLLY 15:00 CIOCOLA TÃ CU CIOCOLATÃ DRAGOSTE 17:00 ADVENTURELAND 19:00 80 DE MINUTE 21:00 AATRACÞIE TRACÞIE SÃLBA TICÃ SÃLBATICÃ 23:00 DISPÃRUTÃ FÃRÃ URMÃ 01:00 EUROTICO 3 01:50 EUROTICO 4 erotic 02:30 EUROTICO 5

25 IANUARIE 2014

TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

08:30 CIOCÃNITOAREA WOODY 09:00 VIAÞA DUBLÃ A LUI EDDIE MCDOWD 10:00 Beneficiar de România 13:00 Ora Regelui 14:30 37 grade Celsius 15:50 Concertul de Anul Nou de la Viena 18:05 Exclisiv în România 18:50 TTeleenciclopedia eleenciclopedia 21:10 FLOAREA SOARELUI (comedie romanticã, SUA,1993) Cu: johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Julianne Moore, Aidan Quinn, Oliver Platt 23:00 Profesioniºtii... cu Eugenia Vodã 00:10 PARTENERII (thriller, Canada,2002) Cu: Armand Assante, Douglas Smith Un fost poliþist ºi-a gãsit “refugiul” în bãuturã de când ºi-a pierdut familia într-un accident. Într-o zi, el descoperã cã...

10:00 SPION FÃRÃ VOIE (acþiune, SUA,1991) Cu: Richard Grieco, Linda Hunt 12:00 Gossip girl: intrigi la New YYork ork 13:05 M aster Chef Master 15:00 UN BÃIA BÃIATT DE MILIOANE (comedie, SUA,1995) Cu: Chris Farley, David Spade 17:00 TINERI ÎNSURÃÞEI (comedie romanticã, SUA, 2003) Cu: Ashton Kutcher, Brittany Murphy 20:30 DENNIS, PERICOL PUBLIC (comedie, SUA,1993) Cu: Walter Matthau 22:15 UCIGAªI DE SCHIMB (acþiune, SUA,1998) Cu: Chow-Yun Fat, Mira Sorvino 00:00 DON JUAN DE MARCO (dramã, SUA,1995)

09:00 Knight rider Cu: Justin Bruening, Deanna Russo 11:00 COANA MARE: AªA TTA ATÃ, AªA FIU (comedie, SUA,2011) Cu: Martin Lawrence, Nia Long, Cameron Daddo, Josh Filtter, Emily Procter 14:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 17:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 20:30 101 DALMAÞIENI 2 (aimaþie SUA,2003) Voci: Bobby Lockwood, Barry Bostwick, Jason Alexander 22:00 ASTERIX LA JOCURILE OLIMPICE (comedie, Franþa,2008) 00:30 OMUL ÎNTUNERICULUI 2 (ac.,SUA,1995)

08:00 Schimb de mame 10:30 Sport, dietã ºi o vedetã 11:30 MELODIE DE-O SEARÃ (dramã, Marea Britanie,2007) Cu: Antonio Cupo, Laura Leighton, Ellie Harvie, James Wilby, James Cosmo, TeoWa Vuong 16:15 IIubiri ubiri secrete 19:30 Cireaºa de pe tort Cu Horia Vîrlan 20:30 O BLONDÃ AMBIÞIOASÃ (comedie, SUA, 2007) Cu: Jessica Simpson, Penelope Ann Miller, Luke Wilson, Andy DIck, Piper Mackenzie Harris 22:30 D upã faptã ºi Dupã rãsplatã 23:30 M edium Medium episoadele 7 ºi 8 din sezonul 7 Cu Patricia Arquette, Miguel Sandoval 01:30 Iubiri secrete episoadele 13 ºi 14 reluare 05:00 Cireaºa de pe tort

KANAL D 06:30 Neveste de piloþi 08:30 Campionul 09:45 Pastila de râs 13:30 Wow Biz 17:00 CET ATEA CETA ASCUNSÃ (aventuri, România,1978) 21:00 CUSCRII (comedie,SUA/ Germania/ Canada,2003) Cu: Michael Douglas, Albert Brooks 00:00 CET ATEA CETA ASCUNSÃ (aventuri, România,1978) reluare 01:45 Wow Biz

ACASÃ TV

TVR 2

HBO

NAÞIONAL

09:45 Diamantu nopþii 11:00 Cununa de lacrimi 12:00 Santa Diabla 13:30 TTriumful riumful dragostei 16:30 Poveºtiri adevãrate 17:30 Diamantu nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 20:30 Furtuna din adâncuri 22:30 Îþi ordon sã mã iubeºti! 00:30 Poveºtiri adevãrate 01:30 Furtuna din adâncuri 03:00 Îþi ordon sã mã iubeºti! (reluare) 04:30 Poveºtiri adevãrate

10:10 INIMI TINERE (comedie, SUA,2011) 12:00 Cap compas 12:30 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu 14:10 UN PRIETEN DE NÃDEJDE (aventuri, Canada,2005) 17:00 Martirul Brâncoveanu 19:00 A trãi dincolo de Cercul Arctic 20:10 PÂNÃ CE VOCILE NE VOR DESPÃRÞI (dramã, SUA,2002) 22:10 FANTOMELE LUI GOY A GOYA (dr.,cop.,2006)

06:00 HOTELUL MARIGOLD 08:00 HANNAH FACE LEGEA 09:30 DR. DOLITTLE (comedie, SUA,1998) 10:55 CAVALERUL NEGRU: LEGENDA RENAªTE (acþiune, SUA,2012) 13:35 CULOAREA PURPURIE (dramã, SUA,2012) 16:05 VACANÞA DE VARÃ (comedie, Canada,2008) 17:55 HOTELUL MARIGOLD (comedie, Marea Britanie,2011) 20:00 Salutare, doamnelor! 20:30 Secþia de geriatrie 21:00 Rãmâi cu mine 21:50 CA TEGORIA GREA CATEGORIA ÎN ACÞIUNE (comedie, SUA,2012) 23:35 JACK REACHER UN GLONÞ LA ÞINTÃ (acþiune., SUA,2012)

06:00 Pitici de varã reluare 08:00 Clipuri 09:45 Dragoste dulce amarã 10:45 TTriunghiul riunghiul iubirii 2 11:45 Mica mireasã Cu: Avika Gor 15:30 Cavalerul nopþii 19:15 Mica mireasã Cu: Avika Gor 20:15 Iubire interzisã 22:00 Fosta mea iubire 01:15 Cuceritorul 03:30 Baronii reluare

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

10:30 Earl 11:30 Bine, dragã! 12:45 Unitatea 14:45 Merlin 15:15 Bine, dragã! 16:15 Unitatea 17:15 EROI DE RASÃ (comedie, SUA,2006) Cu: Chevy Chase, Kevin O’Morrison, J. Maher 19:00 Earl 20:00 SAL VAÞI-L PE WILL Y! SALV WILLY! (aventuri, SUA,1993) Cu: Jason James Richter, Lori Petty, J. Atkinson 22:00 VIAÞA CA O TORNADÃ (acþiune, coproducþie, 2008) Cu: Mimi Rogers, Robert Moloney, Andrew Airlie, Ryan Kennedy 23:45 Misterioasul John Doe (episodul 20 din sezonul 2) 00:45 Norii negri (episodul 3 din sezonul 1)

06:00 Paradisul lui Michelle 07:00 Crimele din Midsomer: The dark rider 09:00 Hercule Poirot: Petrecerea de Halloween 11:00 Hercule Poirot: pisica printre porumbei 13:00 Hercule Poirot: Mrs mcginty’ mcginty’ss dead 15:00 Hercule Poirot: întâlnire cu moartea 17:00 CAMPIOANELE (dramã, SUA, 2009) 19:00 Anatomia lui Grey 21:00 În mintea criminalului (episoadele 22-23 din sezonul 1) cu Simon Baker, Robin Tunney 02:00 Ofiþeri începãtori (serial) episoadele 6-9 din sezonul 2

TV 1000 07:00 80 DE MINUTE 09:00 SCOÞIANUL ZBURÃ TOR ZBURÃTOR 11:00 MOLL Y MOLLY 13:00 CAVALERII SPAÞIULUI 15:00 FFA ATA PE CARE O VISEZI 17:00 FRIDA 19:00 TOTUL VA FI BINE 21:00 DISPÃRUTÃ FÃRÃ URMÃ 23:00 BÃIA TUL ÎN BÃIATUL PIJAMA VÃRGA TÃ VÃRGATÃ 01:00 EUROTICO 6 01:45 TTABÃRA ABÃRA PERECHILOR

26 IANUARIE 2014

DUMINICÃ TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

KANAL D

ACASÃ TV

TVR 2

HBO

NAÞIONAL

07:30 Universul credinþei 09:30 Pro Patria 10:00 În grãdina Danei 10:35 Viaþa satului 13:00 Ultima ediþie 14:30 Superconsumatorul 15:00 TTezaur ezaur folcloric 16:00 magazin Mondial FIFA 2014 16:30 Vine Olimpiada albã! 17:50 Oameni care au schimbat lumea 18:00 Mãria Sa, Birlic 19:00 Lozul cel mare 21:10 MICUL SCÃLDÃ TOR SCÃLDÃTOR (comedie, Franþa/ Italia, 1978) Cu: louis de Funes, Robert Dhery 22:50 GENOVA (dramã Marea Britanie,2008) Cu: Colin Firth, Catherine Keener, Hope Davis 00:30 SITUAÞIA (dramã, SUA,2006) Cu: Connie Nielsen, Damian Lewis 02:15 Mãria Sa, Birlic reluare 03:10 Magazin Mondial FIFA 2014 (reluare)

10:00 UN BÃIA BÃIATT DE MILIOANE (comedie, SUA,1995) Cu: Chris Farley, David Spade 12:00 Gossip girl: intrigi la New YYork ork 13:05 UN AL ALTT ÎNCEPUT (dramã, SUA/ Germania, 2005) 15:15 TINERI ÎNSURÃÞEI (comedie romanticã, SUA, 2003) Cu: Ashton Kutcher, Brittany Murphy 17:15 DENNIS, PERICOL PUBLIC (comedie, SUA,1993) Cu: Walter Matthau 20:30 PE JUMÃ JUMÃTTATE MORT (thriler, SUA,2002) Cu: Steven Seagal, Morris Chestnut, Ja Rule 22:15 CAMERA DE REFUGIU (thriller, SUA,2002) Cu: Jodie Foster, kristen Stewart, Jared Leto

09:00 101 DALMAÞIENI 2 (aimaþie SUA,2003) Voci: Bobby Lockwood, Barry Bostwick, Jason Alexander 11:00 Te pui cu blondele? 13:30 ASTERIX LA JOCURILE OLIMPICE (comedie, Franþa,2008) reluare 16:15 Super Bingo Metropolis Emisiune de divertisment Cu: Mihai Mitoºeru ºi Daniela Crudu 20:30 TTotul otul e permis 22:30 COMEDIE DE GROAZÃ (comedie neagrã, SUA,2000) Cu: Anna Faris, Carmen Electra, Marlon Wayans, Shawn Wayans 00:30 CEREMONIA (comedie, SUA,2010) Cu: Uma Thurman, Reece Thompson, Michael Angarano 03:00 Nikita 04:15 COMEDIE DE...

08:00 Medium 09:30 Casã, construcþe ºi design 10:30 Cu lumea-n cap 11:00 Levintza prezintã cu Doina Levintza 12:00 Luana Show 14:00 Cireaºa de pe tort Cu Horia Vîrlan 15:00 Killer karaoke 16:00 Iubiri secrete 19:30 Cireaºa de pe tort Cu Horia Vîrlan Laura Lavric vã prezintã tradiþiile bucovinene 20:30 Schimb de mame reality-show 22:00 Ajutor! Vreau sã slãbesc! 23:30 ÎN LUMEA TÃCERII (dramã,marea Britanie/ Lituania,2005) Cu: Alicia Silversotne, Sienna Guillory, Joe Anderson, Leigh Lawson, Vaida Butyte 01:3 ubiri secrete 01:300 IIubiri (episoadele 15, ºi 16 din sezonul 6) 04:30 Casã, construcþe ºi design reluare

06:30 Neveste de piloþi 08:30 Campionul 10:30 CUSCRII (comedie, coproducþie,2003) 13:30 Wow Biz 15:00 Bingo România 17:15 Asta-i România! 20:30 Ochii din umbrã reality-show 22:00 CONSPIRAÞIE ªI TRÃDARE (acþiune, SUA,2009) Cu: Cuba Gooding jr., J.K. Simmins, John Terry, Lance Reddick 01:45 Ochii din umbrã 03:00 CONSPIRAÞIE ªI TRÃDARE

09:45 Diamantu nopþii 11:00 Cununa de lacrimi 12:00 Santa Diabla 13:30 TTriumful riumful dragostei 15:30 Suflet de gheaþã 17:30 Diamantu nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 20:30 Furtuna din adâncuri 22:30 Îþi ordon sã mã iubeºti! 00:30 Doctorul casei 01:30 Furtuna din adâncuri 03:00 Îþi ordon sã mã iubeºti! 04:30 Doamne de poveste reluare

08:00 Popasuri folclorice 09:00 Ferma 10:10 În curtea bunicilor 12:00 FRAM episodul 6 Cu: Carmen Galin 14:10 MASCA DE ARGINT (aventuri, România,1985) 16:00 Handbal masculin 20:10 COLIERUL DE TURCOAZE (aventuri, România,1985) Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh 22:10 Lumini ºi umbre 23:20 MASCA DE ARGINT reluare

06:00 CARTEA JUNGLEI 2 07:15 HUBBLE 08:00 JOHNNY ENGLISH... SE ÎNTOARCE! (comedie, SUA,2012) 09:40 HOÞUL DE CUVINTE (dramã, SUA,2012) 11:25 BOWFINGER 13:00 DREPT ATE LA DREPTA ÎNÃLÞIME 14:45 SE NUMEA SARAH 16:25 CVARTET (dramã, Marea Britanie,2012) Cu: Maggie Smith 18:05 DESCENDENÞII (dramã, SUA,2011) 20:00 RRãmâi ãmâi cu mine 20:50 IRON MAN 3 OMUL DE OÞEL (acþiune, SUA,2012) Cu: Robert Downey Jr. 23:00 DETECTIVII DIN LOUISIANA 00:00 RRiposta iposta 00:50 ARMA ARMATTA CELOR 12 MAIMUÞE (sf.,SUA,1995)

09:45 Specialiºti în sãnãtate 10:15 Mica mireasã 11:15 TTradiþii radiþii de la bunica 13:00 Sã v-amintiþi... duminica 19:15 Mica mireasã Cu: Avika Gor 20:15 TREI BÃRBAÞI ªI UN ÎNGERAª (comedie, India,1995) cu: Salman Khan 23:00 Sã v-amintiþi... duminica 02:45 Baronii

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

11:00 Earl 12:15 Bine, dragã! 13:15 Unitatea 15:00 Bine, dragã! 16:00 Unitatea 17:00 SAL VAÞI-L PE WILL Y! SALV WILLY! (aventuri, SUA,1993) Cu: Jason James Richter, Lori Petty, J. Atkinson 19:00 Earl 20:00 UN SAL TIMBANC LA POLUL NORD SALTIMBANC (dramã, România,1982) Cu: Octavian Cotescu, Gina Patrichi, Carmen Galin, Adrian Vâlcu 22:00 HÃRÞUIRE SEXUALÃ (dramã, SUA, 1994) Cu: Michael Douglas, Demi Moore, donald Sutherland 00:30 Misterioasul John Doe 01:30 Norii negri 02:15 HÃRÞUIRE SEXUALÃ

06:00 Paradisul lui Michelle 11:00 Neveste disperate 12:00 Camerista din Manhattan 17:00 Anatomia lui Grey 19:00 CAMPIOANELE (dramã, SUA,2009) Cu: Dean Cain, Kelly Collins Lintz 21:00 Soþia perfectã 22:00 Sora Jackie (episodul 1 ºi 2 din sezonul 2) 23:10 Destine frânte 00:10 O OCAZIE UNICÃ (comedie, SUA,2012) Cu: josh Gad, Kristen Ruhlin, Hilary Duff 02:00 Ofiþeri începãtori 03:00 Sora Jackie (episodul 1 ºi 2 din sezonul 2) reluare 04:00 NOELLE (dramã, SUA, 2007) cu: David Wall

TV 1000 07:00 MOR MORTT-COPT -COPT,, LA MUNCÃ DIN NOU! 09:00 PRIZONIER ÎN CÃSNICIE 11:00 CAVALERII SPAÞIULUI 13:00 VIEÞI ÎNCRUCIªA TE ÎNCRUCIªATE (comedie, SUA.,2009) 15:00 FRIDA 17:00 TOTUL VA FI BINE 19:00 TÃCEREA 21:00 BÃIA TUL ÎN BÃIATUL PIJAMA VÃRGA TÃ VÃRGATÃ 23:00 CEI CARE ADUC PLOAIA


14 ACTUALITATEA

RECOMANDÃRI TV PAªTE FERICIT!

LUNI

TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

KANAL D

ACASÃ TV

TVR 2

HBO

NAÞIONAL

09:00 Legendele palatului: Negustorul Lim Sang-ok 12:30 În grãdina Danei 13:00 Germana... la 1 14:55 Clubul celor care muncesc în România 16:50 Vreau sã fiu sãnãtos! prezintã Sonia Argint Ionescu 17:25 Legendele palatului: Pictorul de la CUrte (episoadele 11-12) 18:45 Clubul celor care muncesc în România 21:00 Distractis . Distilat de comedie 22:00 ªerif în Arizona 00:10 NAÞIUNEA FAST FOOD (dramã, SUA,2006) 02:00 Întrebãri ºi ...

10:00 Gossip girl: intrigi la New York 14:00 Tânãr ºi neliniºtit 15:00 ÎNTREABÃ-I PE COPII (dramã, SUA,2001) Cu: Virginia Madsen 20:30 INAMICUL DIN UMBRà (thriller, SUA,2011) Cu: Hilary Swank, Jeffrey Dean Morgan, Lee Pace 22:45 HIDRA UCIGAªÃ (acþiune, SUA,2009) Cu: Dwayne Adway, F. Alvarez, T. battle 00:15 CSI: New YYork ork 03:00 INAMICUL DIN UMBRà (thriller, SUA,2011)

08:00 ‘Neatza cu Rãzvan ºi Dani 12:00 Mireasã pentru fiul meu reality show 14:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 17:00 Acces direct Cu Simona Gherghe emisiune-tabloid 20:00 Observator special Cu: Octavia Geamãnu 20:30 FOC ÎNCRUCIªA ÎNCRUCIªATT (acþiune, SUA,2001) 22:30 Un show pãcãtos emisiune-tabloid cu Dan Capatos 02:00 Nikita episoadele 59 ºi 60 din sezonul 2 Cu: Peta Wilson 04:00 Acces direct

09:30 NCIS: Anchetã militarã 10:30 Cireaºa de pe tort Cu Horia Vîrlan 15:30 Cu lumea-n cap 16:00 Regina cumpãrãturilor 19:30 Cireaºa de pe tort Cu Horia Vîrlan 20:30 Ajutor! Vreau sã slãbesc! 22:30 TTrãsniþii rãsniþii 23:45 Fii pe fazã! 00:30 NCIS: Anchetã militarã (episoadele 11,din sezonul 9) Cu: Mark Harmon, M Weatherly 01:30 Frumoasa Ceci episodul 23 Cu: Cesar Mora, Victor Turpin 03:30 Regina cumpãrãturilor Cu Andreea Raicu reluare

06:15 Poveste de familie 08:30 Campionul 10:00 Draga mea prietenã cu Cristina Cioran ºi Paula Chirilã 15:30 Inima nu respectã reguli (serial) cu: Serthan Yavas, Sinem Oztufan 16:45 Teo Show 20:00 Feriha Cu: Hazal Kaya, Metin Cekmez 05:15 Inima nu respectã reguli

09:45 Diamantul nopþii 11:00 Cununa de lacrimi 12:00 Santa diabla 13:30 Doctorul casei 14:30 TTriumful riumful dragostei 15:30 Suflet de gheaþã 17:30 Diamantul nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 21:30 Regina 22:30 Poveºtiri de noapte 23:30 Îþi ordon sã mã iubeºti

07:40 Legendele palatului: Tãrâmul dintre vânturi 10:10 În curtea bunicilor 13:00 Concertele Festivalului George Enescu 16:00 Prinþesa sãbiilor 20:40 TTeatru: eatru: Chiriþa în provincie de Vasile Alecsandri 23:10 AAY Y, CARMELA (dramã, coproducþie,1990) 00:55 Concertele festivalului

06:00 DREPT ATE LA DREPTA ÎNÃLÞIME 07:40 SE NUMEA SARAH 09:20 CVARTET 11:00 DESCENDENÞII 12:55 IRON MAN 3 OMUL DE OÞEL 15:05 CURAJOSUL KELL Y KELLY 16:25 SORA MEA (dramã, SUA,2012) 17:55 MADAGASCAR 3: FUGÃRIÞI PRIN EUROPA 20:00 WILLARD (horror, SUA,2003) 21:40 BETONIERA 22:00 D etectivii din Detectivii Louisiana 23:00 ISTORIA ISTERIEI 00:40 RÃZBUNAREA UNUI EROU 02:15 ÎN BEZNÃ (dr.,cop.,2011)

08:45 Baronii 11:00 TTriunghiul riunghiul iubirii 12:00 Cuceritorul 13:45 Mica mireasã 15:45 TREI BÃRBAÞI ªI UN ÎNGERAª (comedie, India,2007) 19:15 Mica mireasã 20:15 Destine împlinite 21:15 Visul regelui 01:00 Cuceritorul reluare

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

09:00 Earl 11:15 Unitatea 15:00 Bine, dragã! 16:15 Unitatea 19:00 Earl 19:55 La Bloc (serial) 20: 55 MASH 22:00 20:55 CRIME LA COMANDÃ (acþiune, Marea Britanie, 1998) Cu: Craig Fairbrass, Nigel Leach, Kendra Torgan, Peter Harding 23:45 Misteriosul John Doe (ultimul episod) 00:45 Norii negri 01:30 CRIME LA COMANDÃ (acþiune, Marea Britanie, 1998)

08:00 Hercule Poirot: Întâlnire cu moartea 10:00 Camerista din Manhattan 11:00 Neveste disperate 12:00 Ofiþeri începãtori 13:00 În mintea criminalului 14:00 Aproape legal 15:00 Neveste disperate 16:00 Camerista din manhattan 17:00 Hercule Poirot (serial) 19:00 Ofiþeri începãtori 20:00 În mintea criminalului 22:00 Soþia perfectã

28 IANUARIE 2014

TV 1000 09:00 TRÃDAREA 11:00 VIEÞI ÎNCRUCIªA TE ÎNCRUCIªATE 13:00 EXTRACT 15:00 TÃCEREA 17:00 OAIA ALBASTRÃ A FAMILIEI 19:00 CEI CARE ADUC PLOAIA 21:00 HESHER 23:00 PÂNZA DE PÃIANJEN 01:00 ETERN

MARÞI

TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

KANAL D

ACASÃ TV

TVR 2

HBO

NAÞIONAL

09:00 Legendele palatului: Negustorul Lim Sang-ok 12:30 Descoperã Europa ta! 13:00 Europolis 14:55 Clubul celor care muncesc în România 16:50 Beneficiar România 17:25 Legendele palatului: Pictorul de la CUrte (episoadele 13- 14) 18:45 Clubul celor care muncesc în România 18:50 Interes general 21:00 Dinastia Kennedy documentar 22:00 ªerif în Arizona 23:30 LAURA ZÂMBEªTE (dramã, SUA,2006)

10:0 10:055 Tânãr ºi neliniºtit 11:00 ÎNTREABÃ-I PE COPII (dramã, SUA,2001) Cu: Virginia Madsen 14:00 TTânãr ânãr ºi neliniºtit 15:00 MIHAI VITEAZUL (II) (aventuri, România,1970) Cu: Amza Pellea, Mircea Albulescu 20:30 DETECTIV FÃRÃ VOIE (comedie, SUA,1999) Cu: Martin Lawrence, Luke Wilson 22:45 INAMICUL NEVÃZUT (thriller, SUA,2006) Cu: S. Dorff

08:00 ‘Neatza cu Rãzvan ºi Dani 12:00 Mireasã pentru fiul meu reality show 14:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 17:00 Acces direct Cu Simona Gherghe emisiune-tabloid 20:00 Observator special Cu: Octavia Geamãnu 20:30 IDENTIT ATEA IDENTITA LUI BOURNE (acþiune, coproducþie,2002) Cu: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox 23:00 Un show pãcãtos emisiune-tabloid 02:00 N ikita Nikita Cu: Peta Wilson

08:00 Regina cumpãrãturilor cu Andreea Raicu 09:30 NCIS: Anchetã militarã 12:00 În vitezã! 13:00 Mondenii 14:00 Vacanþã ºi terapie 16:00 Regina cumpãrãturilor cu Andreea Raicu 17:00 TTrãsniþii rãsniþii 19:30 Cireaºa de pe tort 20:30 CÂNTEC DE IUBIRE (dramã, SUA,2004) Cu: Scarlett johansson 22:00 Mondenii 23:45 Fii pe fazã! 00:30 NCIS: Anchetã militarã (episodul 17 din sezonul 9) Cu: Mark Harmon, M Weatherly

06:15 Poveste de familie 08:30 Campionul 10:00 Draga mea prietenã cu Cristina Cioran ºi Paula Chirilã 15:30 Inima nu respectã reguli (serial) cu: Serthan Yavas, Sinem Oztufan 16:45 Teo Show 20:00 Feriha Cu: Hazal Kaya, Metin Cekmez 05:15 Inima nu respectã reguli

09:45 Diamantul nopþii 11:00 Cununa de lacrimi 13:30 Santa diabla 14:30 TTriumful riumful dragostei 15:30 Suflet de gheaþã 17:30 Diamantul nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 21:30 Regina 22:30 Poveºtiri de noapte 23:30 Îþi ordon sã mã iubeºti 00:30 Regina

10:00 Prinþesa sãbiilor 11:10 TTeatru: eatru: Chiriþa în provincie de Vasile Alecsandri 13:00 Concertele Festivalului George Enescu 16:00 Prinþesa sãbiilor 19:00 Spania - Pompierii din cer 20:10 Destine ca-n filme Cu Iuliana Marciuc 23:00 30 ROCK Cu:Hugh Laurie, Lisa Edelstein sezonul 3 23:50 Omul invizibil

06:00 CURAJOSUL KELL Y KELLY 07:20 SORA MEA 10:35 LIGA DREPTÃÞII: APOCALIPSA 11:50 RAPSODIE ÎN ROZ 13:25 HOP-ÞOP 15:00 RUBY SPARKS (comedie, SUA,2012) 16:45 JAF ... LA JAF... TURNUL MARE 18:30 ZIUA RECUNOªTINÞEI ÎN FAMILIE 20:00 UL TIMA MISIUNE ULTIMA (acþiune,coproducþie,2012) Cu: Catherine Bell 21:30 Rãmâi cu mine 22:15 DUPÃ DEALURI (dramã., România,2012) 00:45 BBanshee anshee 02:20 RÃZBUNAREA UNUI ROCKER (dr.,cop.,2011)

09:45 Destine împlinite 11:00 TTriunghiul riunghiul iubirii 12:00 Cuceritorul 13:45 Mica mireasã 14:45 Sã v-amintiþi... duminica 17:15 Visul regelui 19:15 Mica mireasã 20:15 Destine împlinite 21:15 Visul regelui 01:00 Cuceritorul reluare 04:15 Taxi Driver

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

10:00 RÃZBOIUL TROIAN 12:00 Unitatea 15:00 Bine, dragã! 16:00 Unitatea 17:00 La Bloc 18:00 MASH 19:00 Earl 19:50 La Bloc (serial) 20: 55 20:55 MASH 22:00 JERRY MAGUIRE (dramã, SUA, 1996) Cu: Tom Cruise, Cuba gooding Jr., Renne Zellweger, Kelly Preston, Bonnie Hunt 00:45 Cititorii de oase (episodul 1 din sezonul 2) 01:45 Norii negri

08:00 Hercule Poirot 10:00 Camerista din Manhattan 11:00 Neveste disperate 12:00 Ofiþeri începãtori 13:00 În mintea criminalului 14:00 Aproape legal 15:00 Neveste disperate 16:00 Camerista din manhattan 17:00 Hercule Poirot 19:00 Ofiþeri începãtori 20:00 În mintea criminalului 21:00 TOAMNA LA NEW YORK 23:00 ASISTENT LA...

29 IANUARIE 2014

TV 1000 09:00 EXTRACT 11:00 TTAXI AXI 4 13:00 FRUMUSEÞE FURA TÃ FURATÃ 15:00 OAIA ALBASTRÃ A FAMILIEI 16:30 LA ÎNCEPUT A FOST CUVÂNTUL 19:00 HESHER 21:00 PÂZA DE PÃIANJEN 23:00 SUSPENDAREA NEÎNCREDERII

MIERCURI

TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

KANAL D

ACASÃ TV

TVR 2

HBO

NAÞIONAL

09:00 Legendele palatului: Negustorul Lim Sang-ok 12:30 Vreau sã fiu sãnãtos 13:00 Opre Roma 14:55 Clubul celor care muncesc în România 16:50 Europa mea 17:25 Legendele palatului: Pictorul de la CUrte (episoadele 15-16) 18:45 Clubul celor care muncesc în România 18:50 La vârf 21:00 Moºtenirea clandestinã documentar 22:00 ªerif în Arizona 23:30 DRAGOSTE INTERZISÃ (thriller, SUA,2009) 01:15 La vârf

10:05 Tânãr ºi neliniºtit reluare 11:00 MIHAI VITEAZUL (II) (aventuri, România,1970) Cu: Amza Pellea, Mircea Albulescu 14:00 TTânãr ânãr ºi neliniºtit 15:00 PARADISUL FURA FURATT (thriller, Canada,2011) Cu: Rachel Leigh Cook 20:00 RÃZBUNÃ TORUL RÃZBUNÃTORUL (acþiune, SUA,1989) Cu: Dolph Lungdgren, Louis Gossett Jr. 22:45 INAMICUL NEVÃZUT 2 (thriller, SUA,2006) Cu: Mira Sorvino

08:00 ‘Neatza cu Rãzvan ºi Dani 12:00 Mireasã pentru fiul meu reality show 14:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 17:00 Acces direct Cu Simona Gherghe emisiune-tabloid 20:00 Observator special Cu: Octavia Geamãnu 20:30 Te pui cu blondele? emisiune concurs cu Dan Negru 22:30 Un show pãcãtos emisiune-tabloid 02:00 Nikita episoadele 63 ºi 64 din sezonul 2 Cu: Peta Wilson 04:00 Acces direct Cu S. Gherghe

08:00 Regina cumpãrãturilor cu Andreea Raicu 09:30 NCIS: Anchetã militarã 12:00 În formã 13:00 Mondenii 14:00 Vacanþã ºi terapie 16:00 Regina cumpãrãturilor cu Andreea Raicu 17:00 TTrãsniþii rãsniþii 19:30 Cireaºa de pe tort 20:30 Killer Karaoke emisiune concurs cu ªtefan Stan 22:00 Mondenii 23:45 Fii pe fazã! 00:30 NCIS: Anchetã militarã (episodul 18 din sezonul 9) Cu: Mark Harmon, M Weatherly 01:30 Frumoasa Ceci (episodul 29) cu Cesar Mora

06:15 Poveste de familie 08:30 Campionul 10:00 Draga mea prietenã cu Cristina Cioran ºi Paula Chirilã 15:30 Inima nu respectã reguli (serial) cu: Serthan Yavas, Sinem Oztufan 16:45 Teo Show 20:00 Jumãtatea mea ºtie emisiune cu G. Coºeveanu 05:15 Inima nu respectã reguli

09:45 Diamantul nopþii 11:00 Cununa de lacrimi 13:30 Santa diabla 14:30 TTriumful riumful dragostei 15:30 Suflet de gheaþã 17:30 Diamantul nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 21:30 Regina 22:30 Poveºtiri de noapte 23:30 Îþi ordon sã mã iubeºti 00:30 Regina

07:40 Legendele palatului: tãrâmul dintre vânturi 10:00 Prinþesa sãbiilor 12:00 Festivalul de circ de la Monte Carlo 12:30 Lupta pentru supravieþuire 16:00 Prinþesa sãbiilor 20:10 Vine Olimpiada albã: Soci 2014 23:00 ÎÎmpotriva mpotriva sorþii primul episod Cu: Song-Seung Heon 00:15 Omul invizibil episodul 17

06:00 HOP-ÞOP 07:35 RUBY SPARKS 09:15 JAF JAF.... LA TURNUL MARE (comedie, SUA,2011) 11:00 ZIUA RECUNOªTINÞEI ÎN FAMILIE 13:30 PAUL 15:15 AM CUMPÃRA CUMPÃRATT O GRÃDINÃ ZOOLOGICÃ 17:15 COPACABANA 19:00 Salutare, doamnelor 19:30 Secþia de gerioatrie 20:00 Rãmâi cu mine 20:50 IRON MAN 3 23:00 Detectivii din Louisiana 00:00 SILENT HILL: REVELAÞIA (horror, SUA,2012) 01:35 ªAPTE PSIHOPAÞI

09:45 Destine împlinite 11:00 TTriunghiul riunghiul iubirii 12:00 Cuceritorul 13:45 Mica mireasã 16 :15 Visul regelui 16:15 17:30 Dragoste dulceamarã 20:15 CAMPIONUL (acþiune, SUA,2008) 22:30 9 (dramã., SUA.,2007) 00:15 CAMPIONUL

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

10:15 Cum am cunoscut-o pe mama voastrã 10:45 Bine, dragã! 12:00 Unitatea 15:00 Bine, dragã! 16:00 Unitatea 17:00 La Bloc 18:00 MASH 19:00 Cum am cunoscut-o pe mama voastrã 19:50 La Bloc (serial) 20: 55 20:55 MASH 22:00 BLESTEM DIN TRECUT (horror, SUA, 2007) Cu: Jaimie Alexander 23:45 Cititorii în oase

07:00 Aproape legal 08:00 Hercule Poirot: the clocks 10:00 Camerista din Manhattan 12:00 Ofiþeri începãtori 13:00 În mintea criminalului 14:00 Aproape legal 15:00 Neveste disperate 16:00 Camerista din Manhattan 17:00 H ercule Poirot (serial) 19:00 Ofiþeri începãtori 21:00 Anatomia lui Grey 23:00 ÎNDRÃGOSTIÞI CA LA 16 ANI

TV 1000 07:10 FRUMUSEÞE FURA TÃ FURATÃ 09:05 TTAXI AXI 4 11:00 CELE CINCI SIMÞURI 13:00 RAÞIUNE ªI SIMÞIRE 17:10 PASIUNE IMPOSIBILÃ 21:00 SUSPENDAREA NEÎNCREDERII 23:00 PÃDUREA 01:00 DESPÃRÞIREA

JOI

30 IANUARIE 2014 TVR 1

PRO TV

ANTENA 1

PRIMA TV

KANAL D

ACASÃ TV

TVR 2

09:00 Legendele palatului: Negustorul Lim Sang-ok 12:30 Descoperã Europa ta! 13:00 De joi pânã joi 14:55 Clubul celor care muncesc în România 16:50 Lozul cel mare 17:45 Dispãruþi fãrã urmã 18:15 Maºini, tste ºi verdicte 18:45 Clubul celor care muncesc în România 18:50 Ora de business 21:00 O datã-n viaþã 00:10 TREZIREA LUI MADISON (dramã, SUA,2010) Cu: Felix Lajko, Orsolya Toth, Lili Monori, Sandor Gaspar 01:50 Ora de business

10:05 Tânãr ºi neliniºtit reluare 11:00 PARADISUL FURA FURATT (thriller, Canada,2011) Cu: Rachel Leigh Cook 14:00 TTânãr ânãr ºi neliniºtit 15:00 DRAGOSTEA, UN TREN ÎNªELÃ TOR ÎNªELÃTOR (II) (aventuri, Marea Britanie/ Luxemburg,1994) Cu: Timothy Dalton 20:30 NEA MÃRIN MILIARDAR (comedie, România,1979) 22:4 22:455 DOMNUL BROOKS (thriller, SUA,2007) Cu: Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook

08:00 ‘Neatza cu Rãzvan ºi Dani 12:00 Mireasã pentru fiul meu reality show 14:00 Mireasã pentru fiul meu Cu Mirela Boureanu Vaida 17:00 Acces direct Cu Simona Gherghe emisiune-tabloid 20:00 Observator special Cu: Octavia Geamãnu 20:30 PASÃREA PE SÂRMÃ (acþiune, SUA,1990) Cu: Goldie Hawn, Mel Gibson, David Carrdine 22:30 Un show pãcãtos emisiune-tabloid cu Dan Capatos 02:00 Nikita episoadele 65 ºi 66

07:00 Vacanþã ºi terapie 08:00 Regina cumpãrãturilor cu Andreea Raicu 09:30 NCIS: Anchetã militarã 12:00 Poveºti din jurul lumii 13:00 Mondenii 16:00 Regina cumpãrãturilor cu Andreea Raicu 17:00 TTrãsniþii rãsniþii 19:30 Cireaºa de pe tort 20:30 ÎN CÃUT AREA CÃUTAREA UNUI EROU (acþiune, SUA,2008) Cu: Cuba Gooding Jr., Ray Liotta, Tommy Flanagan 22:30 TTrãsniþii rãsniþii 23:45 Fii pe fazã 00:30 NCIS: Anchetã militarã 01:30 Frumoasa Ceci

06:15 Poveste de familie 08:30 Campionul 10:00 Draga mea prietenã cu Cristina Cioran ºi Paula Chirilã 15:30 Inima nu respectã reguli (serial) cu: Serthan Yavas, Sinem Oztufan 16:45 Teo Show 20:00 PRUNCUL, PETROLUL ªI ARDELENII 21:45 Asta-i România! 22:15 Wowo Biz

09:45 Diamantul nopþii 11:00 Cununa de lacrimi 13:30 Santa diabla 14:30 TTriumful riumful dragostei 15:30 Suflet de gheaþã 17:30 Diamantul nopþii 18:30 Cununa de lacrimi 19:30 Santa Diabla 21:30 Regina 22:30 Poveºtiri de noapte 23:30 Îþi ordon sã mã iubeºti 00:30 Regina

10:00 Prinþesa sãbiilor 11:10 Vine Olimpiada albã: Soci 2014 12:30 Energia globalã 16:00 Prinþesa sãbiilor 19:00 Prin deºertul Gobi pe cãmilã 20:10 PROMISIUNEA (comedie, SUA,2001) 23:00 Împotriva sorþii (episodul 2) Cu: Song-Seung heon 00:40 Omul invizibil Cu: Vincent Ventresca

PRO CINEMA

DIVA UNIVERSAL

09:45 Cum am cunoscut-o pe mama voastrã 10:45 Bine, dragã! 12:00 Unitatea 15:00 Earl 16:00 Unitatea 17:00 La Bloc 18:00 MASH 19:00 Cum am cunoscut-o pe mama voastrã 19:50 La Bloc (serial) 20: 55 MASH 22:00 20:55 PASIUNE (dramã, Marea Britanie, 2002) Cu: Helena Bonham Carter 00:00 Cititorii de oase 01:00 Norii negri

08:00 H ercule Poirot: dupã înmormântare 10:00 Camerista din Manhattan 11:00 Neveste disperate 12:00 Ofiþeri începãtori 13:00 În mintea criminalului 14:00 Aproape legal 15:00 Neveste disperate 17:00 Hercule Poirot (serial) 19:00 Ofiþeri începãtori 20:00 În mintea criminalului 21:00 Cu sânge rece 23:00 Soþia perfectã

HBO 06:00 AM CUMPÃRA CUMPÃRATT O GRÃDINÃ 08:00 COPACABANA 09:45 IRON MAN 3 11:50 SIMTE-TE CA ACASÃ 13:30 AVENTURI SUB CLAR DE LUNÃ 15:05 POVESTE DE CRÃCIUN 2 (comedie, SUA,2012) 16:30 VIAÞA STRANIE A LUI TIMOTHY GREEN 18:15 BÃRBAÞI ÎN NEGRU 3 20:45 SPARKLE (dramã, SUA,2012) 22:40 CRONICI (dramã, SUA,2012) 00:05 Riposta 00:55 Rãmâi cu mine 01:45 MISIONARUL RÃZBOINIC (ac.,SUA,2011)

NAÞIONAL 11:00 TTriunghiul riunghiul iubirii 12:00 Cuceritorul 13:45 Mica mireasã 17:30 Dragoste dulceamarã 19:15 Mica mireasã 20:15 Suflete pereche 21:15 CAVALERUL NOPÞII 23:00 Cuceritorul 00:15 Dragoste dulceamarã reluare

TV 1000 09:00 CELE CINCI SIMÞURI 11:00 RAÞIUNE ªI SIMÞIRE 13:00 SÃ FACEM CUNOªTINÞÃ 15:00 CEI MAI DEªTEPÞI 19:00 BÃIA TUL ÎN BÃIATUL PIJAMA VÃRGA TÃ VÃRGATÃ 21:00 ÎNDOIALA 23:00 FRIDA


24-30 IANUARIE 2014

Posterior de nota 10, momeală pentru îndrăgostiţi

SUPERSTAR

ACTUALITATEA 15

Rita Ora, fără iubit la început de an

Începutul de an a adus şi sfârşitul poveştii de iubire dintre Rita Ora şi Calvin Harris. Perechea s-a despărţit după nouă luni de relaţie. Cel care a decis să pună punct a fost DJ-ul, iar motivul lipsa de timp. „A fost dificil pentru amândoi, dar a fost şi mai greu să stea împreună în ultima vreme. El e ocupat, ea lucrează la noul album şi filmează la 50 Shades Of Grey”, a declarat o sursă. Rita, 23 de ani, a zburat în Vancouver, Canada, pentru a începe filmările. Cu toate acestea, reprezentanţii celor doi au refuzat să comenteze şi să confirme informaţia. „Calvin este mult mai privat când vine vorba de celebritate. Ar fi fericit să se vadă cu cineva care nu are nimic de-a face cu industria”, a completat apropiatul.

An plin pentru Ciara

Inima este la mare modă acum, când se apropie Ziua Îndrăgostiţilor. Iar un supermodel cu siguranţă i-a făcut pe Anul Nou a mulţi să ofteze pozând pentru sărbătoavenit cu veşti rea iubirii. Asta pentru că Adriana Lima bune pentru le-a prezentat fanilor lenjeria intimă şi Ciara. Cântărea- inimioara de pluş împreună cu posterioţa şi logodnicul rul bombat, care explică în cel mai grăiei, rapperul şi tor mod de ce frumoasa câştigă milioane producătorul Fu de dolari pe an. Îngeraşul de 32 de ani ture, aşteaptă pri- merită însă toţi banii. Greu să nu te laşi mul lor copil. Ves- convins de aşa o frumuseţe că lenjeria tea a fost dată chiar Victoria’s Secret îţi va transforma iubita de vedetă într-o emi- în top-model. siune tv, arătându-şi burtica proeminentă. „Sunt foarte emoţionată pentru acest an”, a declarat starul. Ciara şi Future s-au logodit în luna octombrie a Dramă în lumea fruanului trecut, chiar moaselor Playboy. Mode aniversarea ei. delul Cassandra Lynn Perechea plănuieşte Hensley a fost găsită să se căsătorească la moartă în casa unui sfârşitul acestui an. prieten din Los AngeDacă pentru Ciara les, la vârsta de 34 de este primul copil, ani. Amicul a încercat pentru rapper, pe să cheme paramedinumele real Nayva cii, după ce a descopedius Cash, ar fi al rit-o leşinată în cadă, patrulea. El mai însă aceştia nu au mai are trei copii din putut să facă nimic pentru ea. Surse din relaţiile apropierea tinerei susţin că poliţia crede anterioare. că este vorba de o supradoză. Născută şi crescută în Utah, Hensley a apărut în Playboy ca Miss Februarie, în 2006. A devenit model, în timp ce studia să devină estetician. Acum însă viaţa ei s-a oprit, iar visele au rămas în urmă, neîndeplinite.

Tyra Banks şi-a găsit o nouă jumătate

Frumoasă Playboy, moartă la 34 de ani

Mădălina Ghenea, cuplată cu un fost coleg de platou al lui Gerard Butler Este greu de crezut că o frumoasă va rămâne singură prea mult timp. Despre Mădălina Ghenea se zvoneşte că s-a cuplat cu Michael Fassbender. Starul din „12 Years a Slave” se pare că s-a despărţit de olimpica Louise Hazel, cu care se întâlnea din luna mai a anului trecut. Din luna noiembrie lucrurile s-au schimbat în viaţa sa

Dragostea îi zâmbeşte din nou frumoasei Tyra Banks. Fostul supermodel s-a cuplat cu fotograful Erik Asla. Vedeta a fost foarte discretă şi nu a vrut să dezvăluiască numele noului ei iubit, atunci când a fost întrebată. „Tipul cu care mă întâlnesc este cineva cu care am

mai fost fotografiată înainte”, a declarat starul. Acum însă Banks a postat o fotografie cu ei doi, pentru fanii ei de pe internet. Norvegianul Asla este fostul asistent al celebrutlui fotograf Herb Ritts. A lucrat în campanii pentru Calvin Klein şi Saks Fifth Avenue.

S-a dovedit sexy şi cu un minimum de machiaj amoroasă, fiind prins în mreje de fosta iubită a lui Gerard Butler. Perechea a fost într-o excursie în Noua Zeelandă şi a petrecut Revelionul în România. Cei doi au încercat să păstreze ascunsă relaţia, iar la Globurile de Aur, actorul şi-a luat mama. A pierdut însă trofeul pentru actor în rol secundar în favoarea lui Jared Leto.

Nu se bazează pe machiaj pentru a fi frumoasă şi arată asta de câte ori are ocazia, apărând fără fard sau cu un minimum de „îmbunătăţiri”. Jessica Alba a demonstrat încă odată că, atunci când ai primit suficiente daruri de la natură, nu ai nevoie nici de haine pretenţioase, nici de smacuri pentru a-i face pe bărbaţi să întoarcă privirile după tine. Vedeta de 32 de ani s-a îmbrăcat casual, cu pantaloni strâmţi, cizme nepretenţioase, ba chiar şi-a pus în spate un rucsac leopard print, dar tot nu a scăpat neremarcată. Nici nu voia, după zâmbetul provocator pe care l-a aruncat celorlalte vedete, prin intermediul paparazzilor.


16 ACTUALITATEA

PENTRU DVS.

n Cercetătorii britanici au creat hibrizi om-animal

Arta erotică din anii 20, cu lesbiene şi transexuali

Imaginea a făcut înconjurul lumii şi a pus în dezbatere din nou problema eticii în rândul oamenilor de ştiinţă. Pare greu de crezut, însă o serie de cercetători de la o universitate din Anglia au creat o variaţie de hibrizi, implantând practic un nucleu uman într-o celulă de origine animală. Deşi nimeni nu se aştepta ca astfel de experimente să aibă succes, celulele respective s-au dezvoltat. Au fost obţinuţi astfel 155 de embrioni micşti, conţinând atât material genetic uman cât şi animal. Nu se ştie mai multe date despre evoluţia lor.

n Panică într-un supermarket

Au vrut să-şi facă liniştiţi cumpărăturile în supermarket, însă o descoperire şocantă i-a dezgustat pe toţi clienţii. Când mergi într-un supermarket te aştepţi să găseşti o gamă cât mai variată de produse, dar mai ales să fie proaspete. Cel puţin aşa au crezut clienţii unui supermarket care au descoperit un lucru înfiorător la raionul de seminţe, alune şi fructe confiate. Deşi produsele păreau în stare bună, pe mânerul spatulei pusă la dispoziţie pentru a ajuta la ambalarea produselor, mişunau viermii.

n A slăbit 60 de kilograme şi a ţinut totul secret

Un tânăr american le-a făcut o supriză de proporţii părinţilor săi. El a slăbit aproape 60 de kilograme, însă a ţinut totul secret. Astfel, el a vrut să-şi surprindă familia şi chiar a reuşit. Părinţii lui Lucas Irwin, tânărul în vârstă de 25 de ani care a slăbit 60 de kilograme, au fost total şocaţi. Acesta cântărea nu mai puţin de 140 de kilograme, când a decis că vrea să slăbească. După mai multe încercări eşuate, el a reuşit să-şi ducă planul la bun sfârşit. Aşa că într-un an a dat jos aproape 60 de kilograme. “95% din greutate pierdută se datorează dietei. Consumam doar 1350 de calorii pe zi. Nu am făcut deloc exerciţii în primele şapte sau opt luni”, a declarat tânărul.

Gerda Gottlieb Wegener Porta (1886 1940) a fost o ilustratoare şi pictoriţă daneză, cunoscută mai ales pentru arta erotică. În 1904, Gerda s-a căsătorit cu artistul danez Einar Wegener (1882-1931). În haine feminine, sub pseudonimul “Lili”, el a devenit modelul preferat al Gerdei. Einar Wegener a dezvăluit în cele din urmă că este transsexual, şi, în 1930, el a făcut prima operaţie de schimbare de sex din lume, luând numele de Lili Elba. Gerda Wegener l-a susâinut pe Elba de-a lungul tranziţiei de la bărbat la femeie. Regele Danemarcei a declarat, însă, căsătoria cu Wegener nulă în octombrie 1930. După moartea lui Lili în 1931, Gerda s-a căsătorit cu Fernando Porta (născut în 1896), un ofiâer italian, aviator, şi diplomat, cu zece ani mai tânăr ca ea, şi s-a mutat cu el în Maroc. Ea a divorţat de Porta în 1936 şi s-a întors în Danemarca în 1938. Ultima expoziţie a Gerdei a avut loc în 1939.

Un tânăr de 17 ani a murit de bătrâneţe Sam Berns avea doar 17 ani, însă a murit de bătrâneţe! Acest lucru a fost posibil din cauza unei maladii rare, progeria, care provoacă o îmbătrânire prematură foarte rapidă. Sam Berns a murit din cauza complicaţiilor provocate de o boală genetică extrem de rară. Avea doar 17 ani şi sâmbătă seară trebuia să fie căpitan onorific al echipei New England Patriots la meciul din NFL cu Indianapolis Colts. Nu a mai apucat însă să trăiască acest moment de

glorie, iar în debutul partidei în loc ca Sammy să fie ovaţionat la scenă deschisă, toată lumea de pe stadion a ţinut un moment de reculegere în memoria sa. Sammy era cunoscut de toată lumea datorită unui documentar care l-a avut ca erou principal, difuzat de HBO, “Life According to Sam”, care a prezentat felul în care acesta a reuşit să trăiască cu progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford. Sammy Berns a încercat să ducă o viaţă cât mai normală, chiar dacă începând de la 13 ani aducea din ce în ce mai mult cu un bătrân care se apropie de finalul vieţii. A mers la liceu, a făcut parte dintr-o fanfară, ca toboşar şi chiar a participat la balul de absolvire. Dar, cel mai important, nu s-a lăsat niciodată descurajat şi i-a ajutat şi pe cei dragi să nu o facă.

A rămas fără un deget la mână, dar doctorii l-au ajutat într-un mod inedit Un student din China a beneficiat de o operaţie incredibilă la mai mulţi ani după ce şi-a pierdut un deget de la o mână. Astfel, medicii i-au luat un deget de la picior şi l-au ataşat la mână. Cu toate acestea, după absolvire, angajatorii îl discriminau deoarece era desfigurat, astfel că a recurs la o operaţie inedită. “Colegii mei au găsit locuri de muncă, dar eu eram refuzat odată ce angajatorii îmi vedeau mâna stângă”, a declarat bărbatul. Într-un fi-

nal, medicii au decis să îi amputeze un deget de la picior şi l-au folosit pentru mână. În prezent este greu să îţi dai seama de unde a fost luată falanga respectivă. Singura diferenţă este la nivelul unghiei, care este mai mică. Mai mult, în trei luni el va fi perfect funcţional.

n A vrut să fie sexy pentru

iubit, dar acesta a fugit de ea Datorită măririi capacităţii de producţie, SC Rieker România SRL

n Făceau surf, dar nu bănuiau ce-i pândeşte

angajează: n femei şi bărbaţi n

Tânăra din imagine a dat-o în bară rău de tot! Încercarea de a fi sexy pentru iubitul ei a eşuat întrun mod lamentabil! Oare există vreo legătură între a fi sexy, atrăgătoare şi feliile de brânză? Nu ştim sigur, probabil cei mai mulţi şi-ar exprima dezacordul. O tânără, însă, a fost sigură că îşi va da iubitul gata dacă îşi va acoperi trupul în felii de brânză. Numai că rezultatul a fost contrar aşteptărilor ei.

Let’s Party

magazinul pe care îl aşteptai de multă vreme

Angajăm vânzătoare. Informaţii la tel. 0722.223.986

Magazinul nostru e deschis zilnic între orele 8 - 24

n cele mai bune preţuri din Lugoj la cele mai bune băuturi alcoolice şi ţigări n oferte speciale pentru persoane juridice n program fidelizare clienţi n oferte speciale pentru evenimente organizate cu posibilitatea de retur a mărfii neconsumate şi transport gratuit

Lugoj, Str. Koloman Wallisch nr. 14 vizavi de Acapulco, tel. 0256.352489

n se acordă tichete de masă din prima zi lucrată n se asigură transportul gratuit la şi de la firmă n sistem de prime atractiv n nu este obligatorie experienţa în domeniu

Te poţi prezenta începând cu ora 6.30 dimineaţa la sediul firmei din Lugoj pe strada Timişorii nr.139-141.

BELLA GOLD & PARFUMS Dacă imaginea contează, atunci alegerea contează!

n bijuterii din aur n bijuterii din argint n bijuterii de sticlă Murano (Veneţia) n chihlimbar Rusia n ceasuri de marcă: Daniel Klein, Seiko, Jemis, Q&Q, Orient, Regent, Casio, Citizen, Vestino, Atlantic şi Adriatica n parfumuri franţuzeşti n iconiţe de argint n ochelari de soare n bijuterii cu pietre preţioase

Vă aşteptăm cu noua colecţie de ochelari de soare! NOU!

Ceasuri de marcă

GUESS

Vindem şi pe tichete

Doi copii care făceau surf la câteva zeci de metri de plaja Manhattan, din California, au fost pândiţi de un mare pericol în timpul demonstraţiei lor, însă şi-au dat seama de asta abia când s-au uitat peste fotografiile făcute de mama unuia dintre ei. June Emerson i-a făcut o poză fiului său, Quinn, care înfrunta valurile alături de un prieten. Ea spune că nu a sesizat nimic în neregulă în apă la momentul respectiv, iar când a ajuns acasă a postat fotografia pe Facebook şi s-a mirat când aceasta a devenit virală. Oamenii au început să speculeze ce ar putea fi umbra întunecată aflată la câţiva metri de cei doi tineri şi declară că a avut un şoc. Totuşi femeia i-a spus fiului său, pentru a-l proteja, că nu a fost vorba decât de un delfin. Potrivit presei americane, exemplare din specia Marelui Rechin Alb au mai fost semnalate în zonă şi înaintea acestui caz.

n lichioruri, vinuri, şampanie, whisky, vodkă, ţigări, trabucuri, energizante, ceaiuri, sucuri, dulciuri, cafea n

24-30 IANUARIE 2014

Comercializează butelii Butangas La cel mai bun preţ din oraş

BG cu guler (11 kg)-65 lei; AR fără guler (9 kg)-52 lei; Butelie galbenă (11 kg)- 65 lei. Orar: Luni-Vineri 10-18, Sâmbătă 10-14 str. Bucegi, nr. 26, tel. 0722.223.986; 329.505.

Actualitatea 865  
Actualitatea 865  

săptămânal pentru oameni inteligenţi

Advertisement