Page 1

n Nr. 794 n Anul 16 n

n 20-26 Iulie 2012 n 1,5 lei n

ACTUALITATEA

n Săptămânal pentru oameni inteligenţi n

Şapte răniţi, un autoturism, o cisternă şi un autocar distruse

Cel mai ciudat accident rutier Accidentul din data de 12 iulie 2012, de la Chizătău, a fost probabil cel mai ciudat care s-a produs pe ruta Timişoara - Lugoj.

Doar până la 1 august te mai poţi înscrie la Miss Lugoj 2012

Au trecut deja 18 ani de la prima ediţie a Concursului de frumuseţe Miss Lugoj, marcă înregistrată la OSIM. Ani frumoşi, cu bune, cu rele. Multe dintre participantele la concurs sunt acum mămici sau au o frumoasă carieră în spate. Cu majoritatea dintre ele păstrăm legătura, vorbim despre concurs şi niciuna nu regretă că a participat. Dimpotrivă, multe dintre ele spun că a fost o lecţie de viaţă, un imbold, ceva ce le-a dat curaj să meargă mai departe. Unele dintre ele sunt astăzi manechine de succes, unele au apărut în videoclipuri sau în filme. Important este că toate au rămas în istoria oraşului, cu titlu sau fără. În ultimii ani, însă, participarea la concurs e din ce în ce mai redusă. Fetele din Lugoj fie nu mai au curajul celor de altădată, fie le este ruşine de parteneri, de prieteni, de colegi, dar mai ales de ele însele. Sau, ca să o spunem pe şleau, le este teamă de bârfele de la Ceasul Electric. Dacă în anii ’90 trebuia

să organizăm preselecţii pentru a alege participantele, acum trebuie să le căutăm noi pe ele, să le convingem că frumuseţea lor merită să fie scoasă în evidenţă. Şi în ultimii ani chiar aşa am procedat. Însă, când vezi că o fată pe care o abordezi pe stradă nici măcar nu vrea să stea de vorbă cu tine, când vezi că îţi refuză chiar şi flayerul, nu poţi să nu te întrebi dacă nu e mai importantă frumuseţea morală? Oare nu mai sunt fete frumoase în ziua de azi? Oare Lugojul, cunoscut în toată ţara ca oraş al fetelor frumoase, nu mai are cu ce să mândrească? Sau pentru fetele frumoase, dacă mai sunt, important nu e titlul pe care îl pot obţine, ci băiatul cu Yamaha sau tipul cu BMW, care le plimbă prin oraş să le vadă lumea. Dar lumea te vede şi te uită, pe când un titlul de cea mai frumoasă fată din Lugoj rămâne în istoria oraşului, coroniţa şi eşarfa îţi aparţin şi ai cu ce să te mândreşti la bătrâneţe. Vom reveni.

n Nou transfer al secţiei de volei

n Roxana Sandu s-a întors din Singapore cu medalia de bronz

După sârboaica Katarina Jovanovic, voleibalistă care va ocupa postul de atacand secund, din această săptămână a apărut o altă noutate în tabăra voleibalistelor pregătite de Bogdan Paul.

Pag. 5

Pag. 8

Pag. 3

n Noii consilieri locali au votat pentru construcţia noului ştrand

Aflat, după spusele primarului Francisc Boldea, pentru a 14-a oară pe ordinea de zi, în şedinţa extraordinară a consiliului local, raportul de evaluare al imobilelor, construcţii cu bază sportivă proprietatea SC Timişul din cartierul Ştrand, a fost în sfârşit aprobat de către consiliul local.

La cea de-a XXIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, desfăşurată în perioada 8-15 iulie, în Singapore, România a obţinut trei medalii de bronz. Printre cei trei elevi români medaliaţi s-a aflat şi Roxana Sandu, elevă care a absolvit, în acest an, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” din Lugoj, fiind pregătită de prof. Rodica Ciocan.

foto: Florin Dincă

Fata Săptămânii

Dacă vrei să apari şi tu la Fata săptămânii, trimite pe email ziarulactualitatea@yahoo.com cel puţin trei fotografii, datele tale personale (nume, prenume, vârstă, înălţime, greutate, localitate) şi un număr de telefon la care poţi fi foto: Florin Dincă contactată.

n www.ziarulactualitatea.ro n

Mădălina Oprea, Miss Lugoj 2010

Mai multe fotografii, pe www.ziarulactualitatea.ro

isa ă, l e M hăiţ kg, Mi ni, 44 . 14 a 1,64 m

Pag. 6


2 ACTUALITATEA

HOTNEWS

Nicolae SILADE

n Părerea mea !

Pe drumul cel bun (XXV) Cu siguranţă, evenimentul acestei săptămâni

îl constituie performanţa obţinută de eleva noastră la Olimpiada Internaţională de Biologie din Singapore. După atâtea veşti proaste din învăţământul românesc, privind repartizarea computerizată în licee, rezultatele catastrofale de la Bacalaureat sau profesorii care au fost prinşi copiind, iată însă că vine şi câte una bună. Şi nu e singura. Elevii români care au participat la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Mar del Plata, în Argentina, au obţinut 6 medalii, din care două de aur, cele mai multe pentru o naţiune din Europa, România ocupând astfel locul 1 în Europa şi locul 10 la nivel mondial. Ce înseamnă asta pentru guvernanţii noştri? Nimic. Altfel nu ar schimba atât de des legislaţia. Fiecare cum vine la putere se simte dator să schimbe ceva. Şi o face de parcă cineva l-ar împinge cineva de la spate. Nu contează dacă schimbarea e bună sau rea. Să fie schimbare. Să se ştie cine conduce ţara asta! Dar pentru ca lucrurile să intre cât de cât în normalitate, eu le-aş sugera să dea o lege prin care timp de zece ani să nu se schimbe nicio lege. Numai aşa va şti fiecare ce are de făcut, va şti fiecare pe ce se poate baza şi pe ce nu. Altfel, cei care studiază azi pe băncile româneşti vor căuta mâine un bilet spre altă ţară. Cum au făcut-o deja medicii. O statistică recentă ne arată că 394 medici din judeţul nostru au solicitat anul trecut certificate profesionale colegiului medicilor pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, iar în primele trei luni ale acestui an, alţii 83 de medici. Sunt cifre îngrijorătoare care ne dau de gândit. Oare numai nouă? În ultima vreme, am văzut că Europa se arată şi ea îngrijorată de soarta democraţiei româneşti şi îi determină pe politicienii noştri să schimbe tocmai legile pe care ei le dăduseră cu doar câteva zile înainte. Se pare că, de acum încolo, înainte de a pregăti o lege, aceştia se vor gândi mai bine. Sau vor da o lege prin care să nu se mai schimbe, un timp, legile.

+ De urmat!

De urmărit!

Ieri comunist, azi infractor. Mihai Tânjală, cel care a umblat cu cioara vopsită şi prin Lugoj, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru o “inginerie financiară” de 500.000 de euro. Azi, el este de negăsit, fiind dat în urmăriere internaţională de către Poliţia Română. Numai pe Tânjală să nu te laşi!

20-26 IULIE 2012

Demiterea lui Băsescu, necesitate vitală pentru români!

Dragi lugojeni, Referendumul din 29 iulie a.c. este vital pentru noi lugojenii şi pentru toţi românii. Preşedintele Băsescu a fost suspendat din funcţie prin hotărârea Parlamentului României în conformitate cu art. 95 din Constituţia României. Art. 80 din Constituţie prevede: „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a instituţiilor publice, exercitând funcţia de mediator între puterile statului precum şi între stat şi societate. Ori tocmai aceste atribute constituţionale nu au fost respectate de Preşedintele suspendat. Acesta a călcat în picioare legea fundamentală, Constituţia, nu a respectat principiul separaţiei şi echilibrul puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale. S-a substituit Guvernului României, respectiv guvernelor Boc – Ungureanu, el fiind de fapt premierul României. A folosit autorităţile statului pentru şantajarea şi eliminarea

n Caricatura săptămânii

adversarilor politici, iar prin proiectul de revizuire al Constituţiei, elaborat în laboratoarele Cotroceniului a încercat să subjuge şi puterea judecătorească pe care o clamează insistent în aceste zile. A dus o campanie de denigrare constantă, cu o ură viscerală, a Parlamentului României, organul reprezentativ al poporului român şi unica autoritate legislativă a ţării. A fost cel care a hotărât şi a anunţat tăierea pensiilor şi salariilor, a girat frauda Robertei Anastase când a fost votată legea pensiilor, a negociat, păgubos pentru ţară acordul cu F.M.I., iar în loc să fie un factor de mediere şi echilibru a fost un factor de destabilizare, generator de conflicte, de asmuţire a unor categorii sociale una împotriva celeilalte. A girat guvernele Boc-Ungureanu, guverne sinistre pentru români, unde într-o simbioză perfectă şi-au dat mâna incompetenţa crasă, minciuna, aroganţa, cinismul şi nu în ultimul rând, hoţia! Acţiunile iresponsabile ale lui Băsescu şi a camarilei P.D.L., ce îl

by CRIV

SUPER PROMOŢIE

NOU!

Tel. 0729.404.111 celsico@yahoo.com

podele laminate, lambriuri, tavane, amenajări interioare

Hai, nu zău ! Podele, începând de la 19 lei/mp

Discount de la 5 la 10 % pentru sistem complet Tel. 0256.353.130 str. Mărăşesti nr. 2

Fem Panta Rhei

încălţăminte, îmbrăcăminte, marochinării

n str. Unirii nr.2, telefon: 0356.452.204. n str. Avram Iancu nr.3, telefon: 0356. 175.663

Orar: 9-18 Alege Panta rhei, alege preţul corect!

Să mai şi gândim! n l “O ţară de oi merită un guvern de lupi.” Edward R. Murrow l “Cel ce râde de ceea ce nu cunoaşte este pe cale de a deveni idiot”. Victor Hugo l “Toţi oamenii vor să trăiască mult, dar nimeni nu vrea să fie bătrân”. Jonathan Swift l “Bucuria nu este în lucruri, este în noi”. Richard Wagner l “Unora le place numai ce înţeleg, alţii înţeleg numai ce le place”. Lucian Blaga l “După joc, şi regele şi pionul merg în aceeaşi cutie”. Proverb italian l “Fă azi ce alţii nu fac ca să trăieşti mâine cum alţii nu pot”. Zig Zigler l “Dacă vrei să ştii cine este un om, dă-i o funcţie de conducere”. Robert Brasilliach l “Pune mâna pe o sobă fierbinte un minut şi ţi se va părea o oră. Stai cu o fată frumoasă o oră şi ţi se va părea un minut. Aceasta este relativitatea”. Albert Einstein

Reprezentând România la Olimpiada Internaţională de Biologie, lugojeanca Roxana Sandu, de la C.N. “I.Hasdeu”, a obţinut o performanţă unică pentru Lugoj: prima medalie internaţională la olipiadele şcolare. Felicitări, Roxanei şi profesoarei Rodica Ciocan, pentru acest succes răsunător!

Celsico

susţine prin minciunile şi dezinformarea opiniei publice din ţară, dar mai ales din străinătate, îi transformă în trădători de ţară. În istoria Parlamentului European nu s-a mai întâlnit ca parlamentarii unei ţări să ceară sancţionarea propriei ţări, cum s-a întâmplat cu europarlamentarii P.D. în frunte cu sinistra Monica Macovei şi alţi trădători de ţară. Instituţiile europene au fost minţite cu neruşirare, dezinformate privind situaţia din România. Pot să afirm cu certitudine şi sinceritate, în calitatea de parlamentar, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, că au fost respectate toate prevederile legale şi constituţionale atunci când Parlamentul României a hotărât revocarea Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României, a Avocatului Poporului şi suspendarea Preşedintelui. Avem nevoie de un altfel de Preşedinte, de un Preşedinte responsabil, de un Preşedinte mediator, nu jucător, mândru că este român şi că îi reprezintă cu demnitate pe români. Avem acest Preşedinte în persoana domnului Crin Antonescu Preşedintele Senatului şi Preşedintele interimar al României până pe 29 iulie. Avem un premier, în persoana domnului Victor Ponta, responsabil şi demn, şi nu un premier ca Emil Boc, obedient, fără coloană şi demnitate. Aceste două personalităţi, Crin Antonescu şi Victor Ponta, formează un tandem redutabil, care se completează perfect, care îi iubeşte sincer pe români şi pot face împreună ca România să păşească pe un făgaş normal, de prosperitate şi demnitate naţională pentru că românii, după 22 de ani, merită mult mai mult.De aceea, dragi lugojeni, vă invit sincer şi responsabil, ca în 29 iulie să veniţi cu toţii la vot, cu familiile, rudele, prietenii şi colegii dumneavoastră, să votaţi hotărât „DA” pentru demiterea lui Băsescu. Trăiască România! Cu stimă, Deputat PSD Sorin Stragea

în fiecare vineri, reducere de 10% la toate produsele

Politica în domeniul preţurilor a rămas aceeaşi: preţuri cât mai mici la cât mai multe produse! La noi găsiţi cele necesare pentru casă:

n ţevi metal şi PVC n n fitinguri metal şi PVC n n materiale de construcţii n teracote n burlane n jgheaburi n electrice n vopsele n diluanţi n pensule n lavabile n hidrofoare n detergenţi n scule n saci iută şi gunoi n n pubele n feronerie n organe de asamblare (şuruburi) n

Cargo Com Parc la Parcul George Enescu, Tel. 0256.35.69.69


20-26 IULIE 2012

PRIM PLAN

ACTUALITATEA 3

Şapte răniţi într-un accident, la Chizătău

Şapte persoane au fost rănite, joi, 12 iulie 2012, în jurul orelor amiezii, în urma unui accident care a avut loc la 3 kilometri de Chizătău, şi în care au fost implicate o cisternă încărcată cu motorină, un autocar şi un autoturism. Accidentul s-a produs în momentul în care şoferul unui autobasculante care circula dinspre Timişoara înspre Lugoj a frânat brusc, pentru a vira la dreapta, pe un drum de ţară. În spatele autobasculantei erau două autoturisme şi o cisternă. Maşinile au încetinit şi ele în momentul când şoferul autobasculantei a frânat, însă şoferul cisternei nu a mai putut evita impactul cu maşina

Tractorist la 11 ani

din faţa sa, ajungând pe contrasens şi fiind lovit din sensul opus de un autocar cu 40 de călători, care mergea din Lugoj spre Italia. Autocarul a lovit cisterna aflată de-a curmezişul drumului şi s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma impactului, şapte persoane au fost rănite, şoferul cisternei, cel al autocarului şi cinci dintre pasagerii autocarului. Mai multe echipaje de la Ambulanţă şi SMURD au cărat răniţii la spitalele din Lugoj şi Timişoara. Circulaţia a fost blocată în ambele sensuri, timp de două ore, iar coloana de maşini se întindea într-o parte până la Belinţ, iar în cealaltă până la Iosifalău.

În 14.07.2012, în jurul orei 21.30, poliţiştii din Făget au depistat pe raza satului Româneşti pe D. M. D., de doar 11 ani, în timp ce conducea pe un drum public un tractor agricol, care i-a fost încredinţat chiar de tatăl său, D. Dănuţ. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere şi încredinţarea unui autovehicul spre a fi condus pe drumurile publice.

n Mort de beat la volan

Pe fondul consumului de alcool, I. M. Nicolae, de 27 de ani, din Lugoj, care în timp ce conducea un autoturism pe strada Avram Iancu, din Lugoj, a ieşit în afara carosabilului şi a rupt doi stâlpi ornamentali din metal care mărgineau trotuarul. Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, indicând o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care şoferul a fost condus la Spitalul Lugoj, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal lui I. M. Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa băuturilor alcoolice.

Un TIR cu bere s-a răsturnat pe strada Făgetului rea încărcăturii prin fixarea acesteia pentru a nu se deplasa. Din fericire, în urma accidentului rutier nu au rezultat victime omeneşti, iar traficul rutier s-a desfăşurat în condiţii normale, singurele pagube produse fiind avarierea autotractorului şi distrugerea a aproximativ 100 de navete de bere care se aflau în semiremorcă.

n Poliţiştii din Făget au depistat un urmărit naţional

În 12.07.2012, poliţiştii din Făget l-au depistat pe Romeo G., din Vânători, Mureş, dat în urmărire naţională de Poliţia Mureş, fiind condamnat la 4,6 ani de închisoare, pentru furt. Romeo G. a fost depus în arestul IPJ Timiş.

n A intrat într-un TIR

Şi oboseala la volan este o cauză a accidentelor rutiere, un exemplu fiind M.N. Sebastian, de 37 ani, din Orăştie, care, conducând un autoturism pe raza localităţii Remetea Mare, dinspre Timişoara spre Lugoj a pierdut controlul volanului şi a lovit din spate un autotren care se afla parcat pe carosabil. Impactul a dus la rănirea gravă a şoferului autoturismului. În urma testării cu aparatul etilotest s-a constatat că bărbatul care a produs accidentul nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

SC BuŞu Cospic SRL Lugoj, str. Dr. Ep. Ioan Bălan nr.27,

execută: n confecţii metalice, balustradă inox, inele de criptă din inox. n comercializează uşi din lemn, geamuri şi oglinzi. Pentru comenzi şi informaţii: Tel. 0256.358.158 Tel. 0744.582.608

Depistaţi fără permise de conducere

În timp ce executau o acţiune pe linie rutieră, poliţiştii de la Făget au depistat în data de 14.07.2012, mai mulţi conducători auto care nu posedau pemise de conducere. Astfel în jurul orei 16.30, a fost depistat pe raza localităţii Margina C. I. Nicolae, de 45 de ani, din comună, care conducea un autovehicul confecţionat artizanal cu număr de înregistrare de la Primăria Margina. Din verificări a rezultat că şoferul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, motiv pentru care i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drunmurile publice fără a poseda permis de conducere.

De asemenea, în jurul orei 11.30, poliţişti din cadrul aceleaşi secţii, în zona lacului Surduc, l-au depistat pe Zenovie P., de 40 de ani, din Fârdea, în timp ce conducea un autoturism deşi avea permisul de conducere suspendat. În urma verificărilor s-a stabilit că şoferul nu mai avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din data de 12.03.a.c., pentru că a fost depistat conducând cu un permis necorespunzător categoriei din care făcea partea autovehiculul. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu permisul de conducere suspendat .

Cabinet Medical Obstetrică-Ginecologie dr. Niţu Răzvan

Medic Specialist Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie „Bega” Timişoara

NOU!

întrerupere de sarcină la cerere, prin aspiraţie

n consultaţii ginecologice complete, test Papanicolau n ecografii abdominale şi endovaginale n tratamentul colului prin electrocauterizare n mici intervenţii chirurgicale – montare sterilet n investigarea şi tratamentul sterilităţii n urmărirea sarcinii n asistenţă la naştere la Clinica „Bega” Timişoara şi la maternităţile private din Timişoara

Adresa: Lugoj, Str. Oltului nr.3, ap.1 (fosta Policlinică) Orar: Luni, Miercuri, Joi: 16-19. Tel.: 0723.572.811 sau 0752.119.994.

n Anul trecut, pe vremea asta, o maşină a intrat în gardul iteleului, culcându-l la pământ. Nici până azi nu s-a găsit nici un om drept să-l îndrepte. Tot anul trecut, după Crăciun, un bmw a intrat în parapeţii de la pasaj, îndoindu-i. Acum, nu se mai îndoieşte nimeni că până la Crăciun îi va îndrepta cineva. Dar cine ştie în ce an!? n Încet, încet începem să avem şi noi drumuri bune. Dar ce ne facem, fraţilor, cu bălăriile de pe marginea lor? Oare vara drumarii dorm? n Obişnuiţi cu întârzierile de trenuri, nu ne-a venit să credem când am auzit că există şi plecări anticipate. S-a întâmplat în Lugoj, zilele trecute. Şi, cică, se mai întâmplă, uneori, să plece trenul mai devreme. Cu vreo 20-25 de minute. n La Lugoj, Penny a demarat cu stângul. După ce n-a reuşit să-l convingă pe proprietarul clădirii care îi stă ca sula în coaste să o vândă, a mai scos în faţă nişte comunitari lătrători la presă.

n Ştirile săptămânii

n Miercuri, 18 iulie, pompierii lugojeni au intervenit la un bloc de pe strada Timişorii, pentru a opri un aragaz, pe care proprietarul apartamentului uitase o cratiţă. Fumul i-a determinat pe vecini sp sune la 112 şi să cheme pompierii. n Luni, 16 iulie, poliţiştii lugojeni au surprins în flagrant un bărbat care încerca să sustragă un autoturism parcat în spatele unui imobil. Suspectul a fost condus la poliţie pentru audieri unde i-a fost întocmit dosar penal pentru tentativă la infracţiunea de furt calificat. n Sâmbătă, 14 iulie 2012, poliţiştii l-au depistat în flagrant pe S. Vişinel, de 43 de ani, în timp ce sustrăgea un ceas de mână de la un stand ambulat amplasat pe strada Republicii, cu ocazia sărbătorii zilelor oraşului. Prejudiciul a fost recuperat pentru că ceasul a fost predat păgubitului, suspectului fiindu-i întocmit dosar penal pentru furt calificat. n Marţi, 17 iulie, un Mercedes care circula dinspre Timişoara spre Lugoj a intrat sub un TIR parcat pe marginea carosabilului, în localitatea Remetea Mare. Se pare că şoferul a adormit la volan. Pentru scoaterea lui dintre fiarele contorsionate ale maşinii a fost nevoie de intervenţia echipelor de descarcerare. n Miercuri, 18 iulie 2012, un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a oraşului. Pompierii nu reuşesc decât să le stingă pe rând, în timp ce altele izbucnesc în zilele următoare. Locatarii din zonă sunt îngroziţi de fumul şi mirosurile împrăştiate aproape zilnic în jur.

Str. Zorilor nr.3, Lugoj Tel. 0722.609.924

Estetic şi util, confort şi calitate

Daniel G. F., de 25 de ani, din Câmpia Turzii, conducea joi, 12 iulie 2012, un autotractor pe str. Făgetului, din Lugoj, iar la un moment dat, într-o curbă la dreapta, semiremorca pe care o tracta a intrat în balans şi încărcătura pe care o transporta a căzut pe partea carosabilă. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional pentru neasigura-

Bârfele de la Ceasul Electric

Tapiţerie

colţare, canapele, holuri, fotolii


4 ACTUALITATEA n În 2011, românii au n kikirimikiri n vorbit la telefonul mobil

58 de miliarde de minute, stabilind un nou record. Ca să vă imaginaţi ce înseamnă această cifră e ca şi cum 100 000 de persoane ar fi comunicat fără încetare, timp de un an. Păi, dacă tot nu facem nimic, măcar să vorbim. Că tare buni de vorbă mai suntem! n Deşi la examenul de bacalaureat s-a picat într-o veselie, în special la disciplina matematică, România a ocupat în acest an primul loc în Europa la Olimpiada Internaţională de Matematică şi locul 10 în lume, primele trei locuri fiind ocupate de Coreea, China şi Statele Unite ale Americii. Aşa suntem noi, românii, paradoxali. n Din cauza bulibăşelior care se petrec în ultimul timp pe scena politicii mioritice, leul românesc este pus la o cură drastică de slăbire. Pe spinarea lui, euro atinge aproape zilnic un nou moment istoric. De momente de acestea istorice, mai bine lipsă! n Securitatea aeroportului San Francisco a crezut că a identificat un bărbat cu o armă de distrugere în masă. “Teroristul” este Jonah Falcon, deţinătorul celui mai mare penis din lume, 22 cm în repaus şi 34 în stare de erecţie. Oamenii de la aeroport l-au oprit crezând că are în pantaloni un pachet cu o armă de distrugere în masă. O armă de distrugere în masă a femeilor! n Nu de puţine ori rămâi perplex când auzi la ce concluzii ajung unii cercetători. De pildă, potrivit unui studiu relizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au ajuns la concluzia că lacul de unghii şi fixativul de păr pot cauza creşterea riscului de diabet. Oare la ce risc se expun cei care poartă sandale de gumă asupra cărora acţionează razele de lună? Cât despre influenţa plagiatului asupra animalului politic, neam lămurit. Plagiatul poate să te transforme întrun premier, sau ministru. Mircea ANGHEL

n Un biciclist neatent a lovit o doamnă pe trecerea de pietoni

În data de 17.07.2012, la ora 12.30, Poliţia Lugoj a fost sesizată despre un accident în care a fost implicat Dumitru U., de 73 ani, din comuna Boldur care, în timp ce se afla pe bicicletă, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton. Din primele date, a rezultat că pietonul s-a angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni, moment în care a fost lovit de bicicletă. În urma accidentului rutier, a rezultat rănirea uşoară a pietonului Sofia D., de 63 de ani, din Lugoj, care a fost transportată la Spitalul Municipal pentru îngrijiri medicale. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

n Depistaţi de poliţişti în timp ce sustrăgeau fier vechi

La data de 12.07.2012, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Lugoj au depistat pe S. R. D., de 15 ani, din municipiul Lugoj şi C. A. A., de 16 ani, din aceeaşi localitate, în timp ce sustrăgeau fier vechi din incinta unei societăţii comerciale ce are ca obiect de activitate colectarea fierului vechi. Asupra acestora a fost găsită cantitatea de 16 kilograme de cupru, motiv pentru care poliţiştii au întocmit pe numele suspecţilor dosare penale pentru comiterea infracţiunii de furt. Cercetările vor continua în acest sens.

20-26 IULIE 2012

SOCIAL

Cel mai vechi obiect de breaslă al Lugojului este chivotul de la Protopopiat, datând din 1715

În articolul publicat în Actualitatea, cu titlul “Nestemata din comoara breslelor lugojene”, am menţionat că prima atestare a breslelor lugojene datează abia din 1818 şi spuneam că: ”prin decretul Împăratului Francisc I, din data de 5 iulie, se aprobă înfiinţarea breslei. Constituirea ei propriu-zisă se face însă în anul 1819, când în Lugoj existau meseriaşi în 33 de profesiuni, dar în noua breaslă n-au intrat decât 9 categorii”. Între timp, am descoperit probe care dovedesc o atestare mult mai veche şi anume din 1715! Alături de fotoreporterul Alexandru Baranyai, continuarea investigaţiilor, spre completarea datelor, ne-a purtat paşii la Colecţia Muzeală a Protoeriei Ortodoxe din Lugoj, unde Cristian Cerbu, custodele muzeului, ne-a prezentat o serie de obiecte care aparţinuseră breslelor lugojene. Am descoperit steagul calfelor cojocarilor si steagul Măeştrilor Argăsitori, din 1909, donat bisericii în anul 1930. Dar, această colecţie muzeală deosebită, constituită prin eforturile Părintelui V. Munteanu,

SC Lugomet SA SC Lugomet SA cu sediul în Lugoj, str. Timişoarei nr. 139, 141 produce: n poduri rulante cu sarcina de ridicare până la 200 tone n macarale portal n construcţii metalice pentru sectorul hidrotehnic (vane plane, batardouri etc.) n diverse construcţii metalice civile şi industriale n piese de schimb, reductoare, cuplaje, arbori translaţie, cârlige pentru poduri rulante n reparaţii şi montaj poduri rulante şi construcţii metalice Preţuri atractive Autorizaţie ISCIR şi ISO 9001/2000 Informaţii la tel: 0256/356110; fax: 0256/350325 info@lugomet.ro; contractari@lugomet.ro

găzduieşte însă şi un chivot deosebit, o adevărată bijuterie a Artei Regale! Chivotul are o importanţă deosebită la săvârşirea slujbei, acesta găzduieşte „sfintele taine”, este un obiect care nu putea fi comandat decât unui adevărat maestru aurar spre executare. În Sibiu este menţionat cel mai vechi aurar, 1346, acesta făcând parte şi din sfatul oraşului, organizarea în bresle a aurarilor se produce un secol mai târziu, sec XIV, cea mai veche tablă de breaslă este realizată în plumb la Sibiu. Modul de organizare a breslelor şi regulile impuse sunt menţionate în sec. XV. Aurul trebuia să fie de 18-20 carate şi argintul de 14-15 carate. Tabla breslei aurarilor din Braşov, din 1556, aflată actualmente, din păcate, la Muzeul Naţional din Budapesta, are o anumită formă şi superior prezintă trinitatea. Aceeaşi formă a trinităţii se regăseşte la IDEM la cheia chivotului din Lugoj. Plăcuţele de pe steagul Măeştrilor Argăsitori din Lugoj au EXACT aceeaşi formă, respectând astfel criteriile de executare ale lucrărilor maeştrilor aurari:

Chivotul existent la Protopopiat este datat din 1715, fiind astfel cel mai vechi obiect de breaslă al Lugojului, folosit la slujbele religioase ale comunităţii, a fost atribuit greşit comenzii lui Gurean, deoarece Biserica cu două turnuri a fost ridicată abia în 1759, când apare Gurean, acesta fiind amintit în 1753, când deţinea funcţia de obercneaz al Sărazului. Gavril Gurean a fost unul dintre cei mai puternici şi bogaţi obercnezi din Banat, fiind şi prim-epitrop al bisericii (1759-1771) şi cel mai darnic dintre contemporanii săi. Iată că avem o răsturnare de situaţie spectaculoasă: Ion Raţ de Mehadia este de fapt cel care a comandat chivotul spre a fi de folosinţă bisericii, acelaşi destoinic român ortodox renovând şi Turnul Sf. Nicolae, cel mai vechi vestigiu lugojean. Acest turn aparţinuse fostei bisericimănăstire “Sfântul Nicolae”, ctitorită – după toate probabilităţile – la cumpăna secolelor XIV – XV; anterior, va fi existat un sfânt lăcaş din material perisabil (lemn). Trecând prin vremuri grele şi suferind degradări, biserica a fost cel puţin de trei ori renovată. Cea mai importantă restaurare este terminată în 1726 de către administratorul-şef al districtelor Lugoj, Caransebeş şi Lipova, românul ortodox Ioan Raţ, care s-a bucurat de sprijinul localnicilor. Cu acest prilej îi adaugă şi turnul pe latura apuseană, cu temelia din cărămidă, având volutele laterale în baroc, original şi reuşit amplasate. Pe faţada acestuia s-au încastrat într-un chenar adecvat chipul Sfântului Nicolae în basorelief, datat din secolul al XVII-lea, iar în registrul de

ALPHA CLINICS Obstetrică - Ginecologie

Dr. Cătălin Ardelean Program: Luni: 12-18 Miercuri: 9-13 Joi: 10-18 Dr. Roxana Ardelean Program: Marţi: 10-18 Vineri: 10-18

jos o piesă heraldică flancată de pisania: “(RE)AEDIFICATA HAEC EC(C)LESIA PER ME IOANNEM RATZ DE MEHEDIA, SUPREMUM PR(A)EFECTUM INCLYTORUM DISTRICT(U) UM LUGOS, CARANSEBES ET LIPPA. ANNO DOMINI 1726 DIE 19(A) JUNII”. Nu întâmplător, basorelieful Turnului Sf. Nicolae, are aceleaşi decoraţiuni precum cele ale chivotului: Cel mai vechi inventar păstrat, al ptotopopiatului, din 1775, menţionează numele a 9 din 14 cărţi româneşti aflate în dotarea bisericii – Evanghelie (1746), Liturghier (1767), Apostol (1743), Biblie (1688), Pravilă (1652), Octoih (1774), Noul Testament (1648) etc., tipărite la Râmnic sau la Bucureşti, cu excepţia unora – mărturii limpezi că se slujea deja în româneşte. Acelaşi inventar mai enumeră odăjdii preoţeşti (chivot), vase de argint, lemn, fier sau aurite, cruci ferecate, două clopote ş.a. Un loc însemnat au ocupat în viaţa duhovnicească a parohiei slujitorii altarului. Ceea ce este cel mai spectaculos este atribuirea hramului „Adormirea Maicii Domnului ” noii biserici construite, adică Bisericii cu două turnuri, spre a fi în concordanţă cu scena de pe chivot! Între anii 1759-1766 “zeloşii cetăţeni români”, în frunte cu Gavril Gurean, au purces la ctitorirea unui nou şi măreţ lăcaş de închinăciune, au păstrat chivotul, folosit în vechea biserică şi l-au pus la loc de cinste în noua şi mândra biserică! Un zel luminat, în spiritul Bisericii, ştie că în casa lui Dumnezeu totul are sens, totul vorbeşte, totul trebuie să păstreze amprenta sacrului şi al misterului”. Patricia GHEMEŞ

sc SCHLIER CHRISTIAN srl

execută (de peste 20 de ani) confecţii metalice de calitate germană la preţuri româneşti:

porţi, garduri, balustrade din fier forjat, inox, copertine, mobilier metalic, hale şi multe altele.

n consultaţii ginecologice n test Papanicolau n ecografie transabdominală şi transvaginală n avorturi la cerere prin aspiraţie şi medicamentos n investigarea şi tratarea cazurilor de sterilitate n montare sterilet n cauterizare col uterin n dispensarizarea sarcinii n asistenţă la naştere Programări: luni- vineri: 11-18, la tel: 0748.061.061 n Lugoj, str. Bucegi nr.11 n n Timişoara, Calea Martirilor nr. 70, sc. B, ap.2 n

Lugoj, str. Făgetului nr.71, tel. 0256.351.946, 0727.783.135, mail: confectii_metalice@yahoo.com


20-26 IULIE 2012

SOCIAL

ACTUALITATEA 5

A fost stabilită componenţa comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local Lugoj

În şedinţa extraordinară a consiliului local, prima din actualul mandat, cei 16 aleşi locali prezenţi au stabilit componenţa comisiilor de specialitate din cadrul consiliului local. Fără prea multe negocieri, acestea fiind purtate anterior, componenţa celor cinci comisii, două de câte cinci membri şi trei de câte trei membri, este următoarea: Activităţi economico-financiare şi administrarea patrimoniului: Iosif Crăciunescu (preşedinte), Mihai Agache (secretar), Cristian Galescu, Adriana Corbeanu şi Adrian Fărcăgean (membri); Amenajarea teritoriului, urbanism, protecţia mediului: Ioan Ambruş (preşedinte), Gerlinde

Opriş (secretar), Albin Gaidoş, Constantin Savu şi Ştefan Blidaru (membri); Juridică, de disciplină, muncă, protecţie socială, de apărare a ordinii publice, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti: Voichiţa Coţolan (preşedinte), Rodica Cimponeriu (secretar), Marius Baboniu (membru); Învăţământ, sănătate, familie, activităţi social-culturale, culte, protecţia copiilor, tineret şi sport: Diana Szucs (preşedinte), Dardu Atanasiu (secretar), Alin Tech (membru); Agricultură, Comerţ, Turism şi Servicii Publice: Nicu Bădina (preşedinte), Ioan Barboni (secretar), Barbu Ciungulescu (membru). Ion MOLDOVAN

Cale liberă spre construcţia noului ştrand Aflat, după spusele primarului Francisc Boldea, pentru a 14-a oară pe ordinea de zi, în şedinţa extraordinară a consiliului local, raportul de evaluare al imobilelor, construcţii cu bază sportivă proprietatea SC Timişul din cartierul Ştrand, a fost în sfârşit aprobat de către consiliul local. Municipalitatea va plăti pentru clădirile din zonă 48.000 de lei, iar odată achiziţionate acestea vor fi demolate pentru a face loc noului ştrand al oraşului. Votul a înregistrat 15 decizii pentru (între care

şi Adrian Fărcăgeanu) şi două abţineri, cu repetiţie, Diana Szucs şi Ştefan Blidariu. O ultimă decizie din această şedinţă s-a referit la rectificarea bugetului local, în urma căreia se vor alege cu bani capitolele Cultură, recreere-230.000 lei, Sănătate - 606.000 lei, Transporturi (pe secţiunea de dezvoltare)- 619.000 lei şi autoritate executivă 76.000 lei. Au lipsit de la această şedinţă, condusă de Dardu Atanasiu, consilierii Marius Baboniu, Mihai Agache şi Ioan Ambruş. Ion MOLDOVAN

Un nou stadion, cu o capacitate de 7000 de locuri, ultramodern, va înlocui vechiul stadion al oraşului

Şedinţa extraordinară a consiliului local, prima din actualul mandat, a debutat cu o prezentare 3D a unui viitor proiect pe care municipalitatea şi-a propus să-l implementeze în viitorul apropiat. Este vorba despre construcţia unui nou stadion, cu o capacitate de 7000 de locuri, ultramodern, care să-l înlocuiască pe cel vechi. Noua investiţie, una destul de costisitoare, are şi o justificare, firma ce va ridica noul stadion fiind interesată de concesionarea vechiului teren de fotbal, unde va fi construit un super-market al unui dintre cei mai importanţi retaileri în domeniul alimentar. Lucrările la noul stadion vor începe abia atunci când municipalitatea va avea toate avizele necesare demolării celui vechi, primul dintre ele, cel mai uşor de obţinut, fiind din partea Consiliului Local. Ion MOLDOVAN

RVA MUREŞ INSOLVENCY SPECIALISTS SPRL, cu sediul în Târgu-Mureş, str. G-ral Ghe. Avramescu, nr. 4, judeţul Mureş, în calitate de lichidator judiciar al debitorului SC HARD INOX S.A., continuă,

LICITAŢIA PUBLICĂ pentru valorificarea bunurilor din patrimoniul debitorului SC HARD INOX S.A., cu sediul în Târgu Mureş, str. Budiului, nr. 68, judeţul Mureş, după cum urmează: Imobil situat în localitatea Lugoj, str. Dobrogeanu Gherea, nr.17, CF nr.2548, clădire industrială (corp fabrică, birouri, corp fabricaţie –ateliere, depozit, fabrică caseină, magazie, garaj, centrala termică) şi cu teren aferent în suprafaţă de 5.859 mp, la preţul de 206.580 EUR; Licitaţia va avea loc începând cu data de 27.07.2012 , ora 9, la sediul lichidatorului judiciar din Tg-Mureş, str. G-ral Avramescu nr. 4, judeţul Mureş şi se va repeta săptămânal în fiecare zi de vineri la aceeaşi oră, până la valorificarea bunurilor. Pot participa la licitaţie persoanele fizice şi/sau juridice care cumpără caietul de sarcini, achită garanţia de participare de 10% din preţul de strigare şi taxa de participare la licitaţie , până la ora 13 anterior zilei organizării licitaţiei. Garanţia de participare de 10% din preţul de strigare se virează în contul bancar S.C. HARD INOX S.A, deschis la Raiffeisen Bank S.A Tg-Mureş, COD IBAN RO61RZBR0000060010706737 , CUI RO 10605514, J26/368/1998. Informaţii suplimentare se obţin la telefoanele:0265/269700; 0265/261019; 0745653430; 0745146096;

n La referendum, aceleaşi secţii ca şi la alegerile locale

Pentru referendumul din 29 iulie 2012, privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, delimitarea secţiilor de votare din Lugoj este aceeaşi ca şi la alegerile locale. Astfel, două secţii se află în localităţile aparţinătoare Tapia şi Măguri, la şcolile generale din aceste localităţi (secţiile nr. 244 şi 243), iar celelalte 30 de secţii se află la: Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu” (secţia nr. 213), Şcoala generală nr. 3 (secţia nr. 214), Grădiniţa PP nr. 3 (secţia nr. 213), Grădiniţa PP nr. 4 (secţiile nr. 216 şi 217), Şcoala generală nr. 4 (secţia nr. 218), Grădiniţa PP nr. 5 (secţiile nr. 219 şi 220), Şcoala generală nr. 2 (secţia nr. 221), Şcoala generală din cartierul IC Drăgan (secţia nr. 222), Grădiniţa PN nr. 11 – din strada Libertăţii (secţiile nr. 223 şi 224), Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu” (secţiile 223, 226 şi 227), SC M.I.Sian Prest SRL – strada Timişorii nr. 125 (secţia nr. 228), Şcoala „Eftimie Murgu” – din cartierul Cotu Mic (secţiile nr. 229 şi 230), Grădiniţa PN nr. 13 – strada Bucegi nr. 39 (secţia nr. 231), Grupul Şcolar „Valeriu Branişte” (secţia nr. 232), Grădiniţa PP nr. 2 (secţia nr.233), Grupul Şcolar „Stefan Odobleja” – strada Buziaşului (secţia nr.234), Clubul Tineretului (secţia nr.235), Sala de lupte şi gimnastică „Francisc Horvath” (secţia nr.236), Baza sportivă „Ştrand” (secţia nr.237), Sala de sport „Lavinia Miloşovici” (secţiile nr. 238, 239 şi 240), Şcoala generală nr. 1 (secţia nr. 241) şi SC Tehnocer – strada Herendeştiului nr. 10 (secţia nr.242). La referendumul din 29 iulie, în judeţul Timiş (Circumscripţia electorală nr. 37) vor fi deschise 589 de secţii de votare.

n 600.000 de lei pentru Spital

Ultima rectificare a bugetului local a fost benefică pentru Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei”. La iniţiativa primarului Francisc Boldea, noii aleşi locali au suplimentat cu 600.000 de lei fondurile alocate unităţii spitaliceşti. Din această sumă, 300.000 de lei vor fi alocaţi pentru reabilitarea pavilionului de Neurologie, iar 300.000 de lei pentru achiziţia de aparatură şi instrumentar (un rezectoscop cu citoscop, 8 injectomate, o trusă de polipectomie, 8 monitoare pentru funcţiile vitale, 2 electrocardiografe, un aparat de ventilaţie mobil, instrumentar chirurgical). Aparatura se achiziţionează în funcţie de necesităţile pe care le are spitalul la ora actuală, în urma discuţiilor pe care primarul Francisc Boldea le-a avut cu şefii de secţii. Prin achiziţiile şi investiţiile realizate, administraţia lugojeană şi-a propus creşterea calităţii actului medical la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei”. Iar aceste investiţii sunt necesare, având în vedere că ţelul conducerii spitalului lugojean este de a creşte cu o treaptă clasificarea unităţii medicale, de la spital de gradul IV la spital de gradul III.

SC MATCON SRL

angajează urgent: n mecanic utilaje (autogreder) n muncitori calificaţi

pentru următoarele meserii: zidar, zugrav, lăcătuş, tâmplar. Cererile pot fi depuse zilnic, între orele 9 – 17, la adresa 20 Decembrie 33/A. Informaţii la telefon: 0256/359.698 sau la sediul firmei.


6 ACTUALITATEA

Loto15 IuLien20126/49

6 / 49: 32, 1, 45, 41, 44, 37 noroc: 1 0 2 0 3 8 9 5 / 40: 4, 9, 11, 34, 39, 28 super noroc: 4 0 2 3 5 7 joker: 44, 22, 32, 41, 43, 8 plus noroc: 4 3 1 3 7 4

n BĂNCI n

Dobânzi persoane fizice

6 luni Bancpost 7,00 BCR 11,50 Transilvania 10,00 Carpatica 11,00 BRD 6,75 Raiffeisen 9,00 Alpha Bank 10,00 Pireus Bank 9,00

1 an 7,30 11,00 10,00 11,00 7,00 9,50 9,25 8,50

n VALUTE n

1 euro 1$ 1£ 1 CHF 1 g aur

19 IuLie 2012

4,5647 3,7309 5,8164 3,8009 189,1205

ISSN 1584-3688 Sãptãmânal editat de Actualitatea Press Str. Nicolae Bălcescu 6 tel./fax: 0256/356.626 REDACŢIA: Director: Nicolae SILADE Redactor şef: Ion MOLDOVAN Redactor şef-adj: Liviu BRÂNDUŞONI SGR: Diana BUCŞA Redactori: Mircea ANGHEL (actualitate) Cristina FRĂŢILÃ (editorialist) Dan H. BRUDIU (sport) Remus V. GIORGIONI (cultură) Carmen SILADE (divertisment) Alex. BARANYAI (fotoreporter) Cristi VECERDEA-CRIV (cartoon) Mirela DRAGOTĂ, Cornel DRINOVAN (corespondenţi) Publicitate/Marketing: Lidia SILADE, 0769.62.62.76 Cont:

RO91BPOS36106523325RON01

BANCPOST Agenţia Lugoj Cod fiscal: 18248107 Tipar: SC West Tipo International SRL Timişoara Responsabil tipar: Micu MARIAN Difuzare: Gheorghe IORGA

Adresă e-mail: ziarulactualitatea@yahoo.com

20-26 IULIE 2012

Opt elevi lugojeni, printre cei Roxana Sandu s-a întors din Singapore cu medalia de n mai buni la admiterea în liceu bronz obţinută la Olimpiada internaţională de Biologie După media de admitere în liceu, în urma repartizării computerizate, opt elevi lugojeni se La cea de-a XXIII-a ediţie a din acest an a Olimpiadei

Olimpiadei Internaţionale de Biologie, desfăşurată în perioada 8-15 iulie, în Singapore, România a obţinut trei medalii de bronz. Printre cei trei elevi români medaliaţi s-a aflat şi Roxana Sandu, elevă care a absolvit, în acest an, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” din Lugoj, fiind pregătită de prof. Rodica Ciocan. Roxana Sandu a participat şi anul trecut la Olimpiada Internaţională de Biologie, însă, anul acesta, a obţinut o performanţă unică pentru municipiul Lugoj: prima medalie internaţională la o olimpiadă şcolară. La ediţia

Internaţionale de Biologie au participat 236 de concurenţi din 60 de ţări. Celelalte două medalii pentru lotul României au fost obţinute de Victor Şerban (clasa a XI-a, de la CN „Gh. Lazăr” din Bucureşti) şi de Cristian Alexandru Bolunduţ (clasa a XI-a, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca). Cel de-al patrulea component al lotului României, Laura Alexandra Antonaru (clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa), a intrat în posesia unui certificat de merit. Nicolae SILADE

Primăria Municipiului Lugoj, cu sediul în Lugoj, Piaţa Victoriei, nr. 4, organizează concurs de recrutare în vederea ocupării funcţiilor publice de execuţie vacante din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Lugoj, Direcţia Investiţii, Compartiment Investiţii, de: n INSPECTOR, grad profesional Superior n INSPECTOR, grad profesional Principal CONDIŢII DE PARTICIPARE: a) condiţii generale de participare la concurs: - candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici – republicată, cu modificările şi completările ulterioare. b) condiţii specifice de participare la concurs: - studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul „inginerie civilă” - construcţii civile, industriale, construcţii de drumuri şi poduri şi inginerie urbană; - vechime minimă în specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea funcţiei publice: 5 ani pentru funcţia de Inspector Principal şi 9 ani pentru funcţia de Inspector Superior; - cunoştinţe operare pe calculator – nivel mediu. CONDIŢIILE DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI: Proba scrisă se va desfăşura în data de 23.08.2012, ora 1000, iar interviul se va susţine în data de 28.08.2012, ora 1400 la sediul Primăriei Municipiului Lugoj din P-ţa Victoriei, nr. 4. Dosarele se vor depune la sediul Primăriei Munici-

piului Lugoj, Compartiment Resurse Umane până la data de 13.08.2012. Relaţii suplimentare la Compartiment Relaţii cu Publicul, camera 7, tel. 0256/352240, interior 210. BIBLIOGRAFIE pentru concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie vacante din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, Direcţia Investiţii, Compartiment Investiţii, de: n INSPECTOR, grad profesional SUPERIOR n INSPECTOR, grad profesional PRINCIPAL 1. Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici – republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 2. Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici – republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 3. O.U.G. nr. 34/2006 – privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii; 4. H.G. nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din O.U.G. nr. 34/2006; 5. Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii; 6. H.G. nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepţii a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora; 7. H.G. nr. 51/1996 privind aprobarea Regulamentului de recepţie a lucrărilor de montaj utilaje, echipamente, instalaţii tehnologice şi punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie.

situează printre cei mai buni 100 din judeţ. Cea mai mare medie din Lugoj a fost obţinută de eleva Mădălin Patricia Pop, de la CN „Coriolan Brediceanu”, cu media 9,93. Urmează: Vlad Vatau, de la Şcoala nr. 6 „Anişoara Odeanu”, cu media 9,90; Alexandru Nicu Lerinţ, de la CN „Coriolan Brediceanu”, cu media 9,88; Răzvan Mihai Stan, de la CN „Coriolan Brediceanu”, cu media 9,87; Daniela Mihaela Pripasu, de la Şcoala nr. 6 cu media 9,86; Andra Marina Soreg, de la CN „Coriolan Brediceanu”, cu media 9,80; Raluca Mihaela Schera, de la CN „Coriolan Brediceanu”, cu media 9,80 şi Florin Georgian Muntean, de la Şcoala nr. 2, cu media 9,75.

n S-a intrat cu medii mai mici la liceele din Lugoj

În acest an, la liceele lugojene s-a intrat cu medii mai mici decât în 2011. În urma repartizării naţionale computerizate, ultimele medii cu care s-a intrat au fost: Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”: 6,29 la specializarea matematicăinformatică, 7,58 la ştiinţe ale naturii - română, 5,32 la ştiinţe ale naturii - germană, 7,95 la filologie - română/engleză; Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”: 6,57 la matematică-informatică, 7,84 la ştiinţe ale naturii - română, 4,92 la ştiinţe ale naturii - ucraineană, 5,31 la filologie - română/ engleză, 6,02 la filologie - română/franceză; Grupul Şcolar „Aurel Vlaicu”: 4,71 la construcţii, instalaţii şi lucrări publice, 5,24 la electric, 5,16 la mecanică, 6,02 la economic; Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”: 4,12 la electronică automatizări, 4,08 la industrie textilă şi pielărie, 3,68 la mecanică, 5,84 la turism şi alimentaţie, 3,97 la protecţia mediului (specializare de la Grupul Şcolar „Ştefan Odobleja” care va fuziona, începând cu anul şcolar 2012/2013, cu Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”).

n Copilul meu frumos n Câştigătoarea săptămânii este Sorana Nicola Mihai

SC MATCON SRL angajează

ospătare pentru barul MATCON

Se oferă: n n salar atractiv; n n n cazare la cerere. Informaţii la telefon: 0723/157105

Aveţi un copil? Dacă nu, faceţi repede unul şi trimiteţi pozele lui (minim trei) pe email: ziarulactualitatea@yahoo.com şi va intra în concurs pe www. ziarulactualitatea.ro Adăugaţi câteva cuvinte frumoase despre el (plus nume, prenume, vârstă, localitate). Cel care obţine cele mai multe voturi va fi publicat în această pagină şi premiat.

n n n n n n Romina vă prezintă Vremea în zona Lugoj

160 C 360 C

Foto: Cristian PETRE (fishu)

n telefoane n

352.240 Primăria Lugoj Casa de Cultură M. 351.130 Casa de Cultură S. 353.253 357.886 Pro Arte Muzeu 354.903 Biblioteca 351.304 351.971 Protopopiatul Admin. Financiară 351.673 354.920 Camera Comerţ 351.776 Camera Muncă 351.812 Forţe de Muncă 351.750 Meridian 22 352.830 Salprest 359.679 Gara 351.212 Poliţia 352.372 Judecătoria 353.324 Pol. Comunitară 353.511 Jandarmii 351.560 Pompierii 353.731 Spitalul 358.000 Ambulanţa Stomatologie 0745.316.998 353.784 Pol. cu Plată 359.496 Pol. Gârleanu 356.688 Centrul Cev Urgenţe Gaz 0800.800.928 112 Număr de Urgenţă FARMACII 353.039 Maydis Farm 351.834 Salvia Farm 353.521 Alcris Farm 353.602 Farmacia 231 351.244 Îngerul Farm 358.429 Farm ACF Civig TAXI 351.888 Taxi Sandy

UTILE & SERVICII

n VINERI, 20 Iulie 2012: Vremea va fi caniculară. Temperaturi cuprinse între 16 şi 36ºC. n SÂMBĂTĂ, 21 Iulie 2012: Vremea va fi foarte caldă şi cerul va fi senin. Temperaturile vor fi cuprinse între 17 şi 32ºC. n DUMINICĂ, 22 Iulie 2012: Va fi foarte cald, iar cerul senin. Temperaturile vor fi cuprinse între 17 şi 33ºC. n LUNI, 23 Iulie 2012: Vremea va fi caldă şi cerul senin. Temperaturi între 17 şi 30ºC. n MARŢI, 24 Iulie 2012: Vreme caniculară. Temperaturi cuprinse între 20 şi 34ºC. n MIeCURI, 25 Iulie 2012: Vreme caniculară şi însorită. Temperaturi între 22 şi 34ºC. n JOI, 26 Iulie 2012: Vremea va fi foarte caldă. Cerul va fi senin. Temperaturi între 22 şi 33ºC.

n Reţeta săptămânii n

Cartofi franţuzeşti Ai nevoie de: 700 g cartofi, 150 g smântână, 150 g caşcaval sau emmenthal, 1-2 ouă, piper alb, un vârf de cuţit de nucşoară Cum procedezi: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se taie în rondele de 1 cm grosime. Se fierb în apă cu sare. Se dă prin răzătoarea mare caşcavalul. Se amestecă caşcavalul cu smântână, piper, nucşoară eventual şi ouăle. Se împart cartofii şi sosul în două sau în trei în funcţie de dimensiunea tăvii (2-3 l). În tavă se pun un rând de cartofi, sos, cartofi şi iar sos. Se preîncălzeşte cuptorul la 190°C; se gratinează timp de 30 de minute.


20-26 IULIE 2012

MOZAIC

Horaţiu Suciu, alături de profesori din 14 ţări, la Centropa Summer Academy 2012, Germania

Horaţiu Suciu, profesor la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” din Lugoj, participă, în perioada 9-19 iulie, la cea dea VI-a ediţie a seminarului Centropa Summer Academy. Manifestarea, organizată de Institutul Centropa, din Viena, se desfăşoară în oraşele Mannheim, Heidelberg, Worms, Frankfurt şi Berlin. Alături de peste 70 de profesori de istorie din 14 ţări (România, SUA, Israel, Macedonia, Serbia, Croaţia, Cehia, Lituania, Polonia, Finlanda, Suedia, Austria, Germania, Ungaria), profesorul lugojean participă, împreună cu ceilalţi profesori din ţările participante, la schimburi de experienţă despre predarea istoriei evreilor şi Holocaustului, precum şi la workshop-uri despre crearea de material didactic multimedia şi filme pedagogice. Totodată,

Horaţiu Suciu are ocazia să viziteze vechi situri evreieşti din Germania, să participe la prelegeri susţinute de autorităţi ştiinţifice din Germania şi SUA, dar şi să se întâlnească cu personalităţi politice precum: dr. Ulrike Freundlieb, primarul oraşului Mannheim, Hannah Rosenthal, reprezentantul special al guvernului SUA pentru monitorizarea şi combaterea antisemitismului, Nicola Beer, ministrul educaţiei din landul Hessen, Philip D. Murphy, ambasadorul SUA în Germania. Institutul Centropa, cu sediul în Viena, este preocupat de conservarea istoriei evreieşti din centrul şi estul Europei, dar şi de modul în care, această istorie, poate fi transmisă de profesori, în clasă, cu ajutorul celor mai moderne tehnologii. Nicolae SILADE

Clubul Rotary trimite copiii buni la învaţătură din Lugoj într-o tabără internaţională de vară

n Până în 26 iulie, noii liceeni trebuie să depună dosarele

Prima repartizare computerizată s-a încheiat vineri, 13 iulie 2012, când pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş au fost publicate listele cu elevii de clasa a VIII-a, care au intrat la liceu. Absolvenţii de gimnaziu care nu au participat la prima repartizare computerizată pentru admiterea la licee sau cei care nu au fost distribuiţi la niciun liceu vor putea completa între 16 – 20 iulie fişele de opţiuni pentru cea de-a doua etapă a repartiţiei computerizate, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Totodată, candidaţii care au fost repartizaţi la liceu în prima etapă vor trebui să depună dosarele de înscriere la unităţile de învăţământ la care au fost acceptaţi între 16 şi 26 iulie. A doua repartizare computerizată va avea loc în 23 iulie. La această etapă vor fi distribuiţi candidaţii care nu au participat la prima repartizare, cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii, candidaţii care au fost respinşi la liceele/ clasele care organizează probe de aptitudini, precum şi care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă. În 6 şi 7 septembrie va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare. Diana BUCŞA

rotarian 2012-2013, selecţia copiilor urmând a se realiza pe baza propunerilor cadrelor didactice din şcolile lugojene, ţinând seama de rezultatele finale la învăţătură din anul şcolar care va începe în septembrie. „Scopul Rotary constă în dorinţa de a ajuta, iar acest deziderat se încearcă să fie atins prin întreţinerea prieteniei ca pe o oportunitate de a-i ajuta pe ceilalţi, dar şi prin cultivarea bunăvoinţei pentru întelegerea internaţională, cât şi a păcii omenirii, prin comunitatea mondială a profesiilor umane”, a spus Ovidiu Bunget, preşedintele Rotary Lugoj 2012-2013. (A. P.)

NOU!

În cadrul unui parteneriat cu Cluburile Rotary Timişoara, Kikinda şi Szeged (proiectul TMB), Clubul Rotary Lugoj a oferit, în perioada 2-8 iulie 2012, unor copii cu vârsta între 10-12 ani, cu performanţe deosebite la învăţătură şi posibilităţi financiare mai modeste, posibilitatea de a merge într-o tabără internaţională la Morahalom (Ungaria) - Green Point International Summer. Evenimentul s-a dovedit a fi un prilej deosebit pentru copiii din trei ţări să se apropie în dorinţa de cunoaştere, realizarea de prietenii şi recreere. Proiectul va funcţiona şi în anul

ACTUALITATEA 7

SC Linea Arredo SRL

importator şi distribuitor mobilă italiană

Super ofertă limitată

dormitor italian începând de la 2.699 lei Preţul include suport pat şi saltea 160 x 200.

Acum şi corpuri de iluminat pentru interior şi exterior. Informaţii: tel: 0723.289.286.

Magazinul nostru s-a mutat peste drum: strada Bucegi nr.29


8 ACTUALITATEA n SHORT SPORT n SHORT SPORT n

n Mai întâi Gicu, acum 2 x Gică

Foarte important în România, într-o perioadă în care, în fotbalul românesc, de material uman nu ducem lipsă, problema îndepărtării de performanţă ţine în mare parte de lipsa unei strategii şi a mijloacelor materiale de susţinere a muncii la copii şi juniori. După încercarea din Trivale a lui Gicu Dobrin (a cărei poveste, „Şcoala Nicolae Dobrin”, susţinută de soţia sa, continuă încă, cu mari dificultăţi), în ultimii ani reprezentanţii de referinţă ai „Generaţiei de aur”, cum sunt ei alintaţi, au pornit şi finalizat investiţii în acest sens. Mai întâi Gică Popescu, apoi Gică Hagi au proiectat, au sădit, au muncit şi aşteaptă acum roadele.

n Craiova

Fostul căpitan al Barcelonei a cules deja, transferând în ligile I şi II din ţară, dar şi în străinătate. Şcoala are în componenţă 12 echipe de juniori, grupe 1994 – 2003 şi o echipă în liga a IV –a Dolj. Complexul sportiv are o suprafaţă de 50.000 m2, dispune de şase terenuri de antrenament, trei cu gazon natural (110x60m), unul cu gazon artificial (80x40m) şi două pentru minifotbal (40x20m). Baza materială este formată din două corpuri de clădiri, o sală de forţă, un minihotel cu 12 camere şi bucătărie cu sală de mese. Implicat şi într-un proiect la Târgovişte în care a investit deja peste 300.000 de euro, atacat de fisc, “baciul” se va descurca însă în mod sigur, mai ales că deunăzi şi-a exprimat intenţia de a ajuta, gratis, cu jucători, potenţialii viitori acţionari ai noii echipe Universitatea Craiova, invitată de F.R.F. – ciudată snoavă – în Liga a doua în acest an competiţional.

n Constanţa

La malul mării, locul de unde s-a lansat, cel mai bun fotbalist român din istorie a pus piatra de temelie a celui mai mare centru de juniori din ţară, şi nu doar. 9 terenuri de fotbal dotate cu instalatii de nocturnă, 4 cu gazon natural, 4 cu gazon sintetic şi unul cu nisip, o sală de sport, o pistă de atletism pentru testări, o clădire cu trei etaje, birourile pentru antrenori, 40 de camere pentru jucătorii din grupele mari, cantină, săli de conferinţe, vestiare, şi, separat, o clădire rezervată copiilor, sunt la dispoziţia “Academiei de fotbal Gheorghe Hagi”. Semnele cu privire la calitatea producţiei sunt mai mult decât încurajatoare, şi să sperăm că principalele direcţii, lansarea unor mari valori pe piaţa mondială, odată cu alimentarea loturilor naţionale la diferitele categorii de vârstă, vor avea sorţi cât mai mari de izbândă. Hagi, cu eticheta pe care singur şi-a produs-o, n-are nevoie de performanţă cu forţa în prima ligă, în chiar aceste zile izbucnind în media, mai mult sau mai puţin de cancan, un scandal legat de promovarea Viitorului Constanţa pe prima scenă. Pentru tot ce înseamnă fostul decar al naţionalei pentru România şi imaginea ei, să sperăm că balonul umflat artificial e o glumă de prost gust. Iar viitorul, fără sau cu majuscule, să sune bine! Dan H. BRUDIU

PANORAMA

20-26 IULIE 2012

Nou transfer al secţiei de volei După sârboaica Katarina Jovanovic, voleibalistă ce va ocupa postul de atacand secund, din această săptămână a apărut o altă noutate în tabăra voleibalistelor pregătite de Bogdan Paul. După retragerea Larisei Paşca şi plecarea Alexandrei Badea, căutările pentru zona de centru propun, iată, primul nume: clujeanca IOANA VASINCA, 27 ani, jucătoare cu experienţă ce a evoluat în prima ligă la Universitatea Cluj şi Universitatea Craiova, şi-a pus semnătura pe acordul cu C.S.M. Lugoj, urmând să se alăture grupului la reluarea pregătirilor. Până la startul acestora, se impune găsirea a cel puţin încă două soluţii pentru acoperirea posturilor deficitare ( un centru şi un universal – în locul Irinei Alexandru – legitimată la Blaj ). De asemenea, în luna august este posibil să se înregistreze şi alte noutăţi alături de senioarele şi junioarele de la C.S.Ş. Lugoj ce vor fi păstrate în lot. Dan H. Brudiu

Lugojenii au protestat, alături de preşedintele interimar, împotriva preşedintelui suspendat Duminică, 15 iulie 2012, începând cu orele 19, în Piaţa Unirii din Timişoara, societatea civilă din judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara a organizat un miting anti-Băsescu. Au participat circa 5.000 de oameni, care au scandat împotriva lui Băsescu. Din Lugoj au participat circa 300 de persoane. Preşedintele interimar, Crin Antonescu a susţinut un discurs

n Concurs de înot la Surduc

Clubul de înot Masters Timişoara organizează sâmbătă, 21 iulie 2012, cu începere de la ora 10, un concurs de înot în ape deschise, dedicat persoanelor peste 18 ani. Provocarea o constituie traversarea Lacului Surduc, în două probe, una scurtă, de aproximativ 400 de metri şi una lungă, de aproximativ 1600 de metri. Supravegherea competiţiei va fi asigurată de voluntari, care vor însoţi participanţii pe caiace şi bărci. Este recomandată folosirea căştilor de înot şi ochelarilor de înot. Înscrierea se va face la faţa locului, taxa de înscriere la competiţie fiind de 30 lei. Fiecărui participant i se vor acorda certificat de participare, tricou, glucoză, apă. Pentru primele trei locuri, se vor acorda diplome personalizate. D. BUCŞA

Technocer

Produce şi comercializează: n toate tipurile de betoane şi mortare n agregate de balastieră n închiriere utilaje terasiere n comercializare mixturi asfaltice n construcţii drumuri şi poduri

dur la adresa lui Traian Băsescu şi a clicii PDL. Poetul Mircea Dinescu, prezent la mitingul anti-Băsescu, a prezentat coperta revistei Caţavencii, cu o caricatură elocventă: “Vara asta se poartă altul”. Au mai susţinut discursuri: actorul Dorel Vişan, care a subliniat sus şi tare: “Ne-am săturat!”, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care şi-a exprimat speranţa că timişorenii vor veni la vot şi vor vota pentru demiterea lui Traian Băsescu, accentuând ideea că la Timişoara s-a declanşat Revoluţia din Decembrie 1989. Asociaţia de Revoluţionari “16 – 21 Decembrie 1989″ Lugoj a participat la miting alături de societatea civilă. Au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, deputaţii Sorin Stragea şi Dorel Covaci şi Ioan Ambruş, preşedintele PNL Lugoj. Unii participanţi au purtat tricouri albe, cu mesaje precum “BĂ!SE taie pensiile”, “BĂ!SE taie salariile”, “BĂ!SE duce ţara de râpă”, “DA, din jucător îl facem spectator”. De asemenea, oamenii au scandat “Jos Băsescu!” şi au avut pancarte cu mesaje precum: “Votează DA la referendum”, “Mergem la VOT” şi „Hai la referendum”. În 29 iulie 2012, poporul va hotărî dacă Traian Băsescu merită sau nu să mai fie preşedintele României.

Laborator de analize medicale Centrul Medical Dr. Cev, Lugoj, str. Făgăraş nr. 3

tel.: 0256/358617; fax.: 0356/459271; e-mail: cm_dr_cev@yahoo.com Aparatură generaţia 2012, analizoare complet automate, la standarde internaţionale, pentru: BIOCHIMIE, HEMATOLOGIE, IMUNOLOGIE, MICROBIOLOGIE, PARAZITOLOGIE.

Pentru 2012, reducere 15 % Şef laborator, Dr. Camelia Brînzei, medic specialist medicină de laborator

Recoltări analize: între orele 8- 11, Rezultate eliberate: între orele 15 – 16.

ENDOCRINOLOGIE Dr. Magdalena Caraivan, medic specialist endocrinolog.

Pentru majoritatea analizelor, rezultatele se obţin în aceeaşi zi.

Cabinet individual de psihologie ELENA petrovici AVIZ PSIHOLOGIC la obţinerea sau redobândirea permisului de conducere

Silcom

cu sediul în Lugoj, str. Timişorii, nr. 143-147

vinde

AVIZ PSIHOLOGIC la obţinerea şi păstrarea permisului de armă

Telefon: 0256/351.550 Fax: 0256/350.851 Mobile: 0727.770.530; 0768.109.648 Lugoj, str. Herendeşti nr. 10, email: technocer1@yahoo.co.uk

TESTĂRI LA SELECŢIA DE PERSONAL TEHNICI DE RELAXARE CONSILIERE PSIHOLOGICĂ Adresă cabinet: Lugoj, str. Cloşca nr.59 , tel: 0728229604

motostivuitor cu sarcina maximă 10 tone Informaţii la tel. +40256.307.300 sau la sediul SC SILCOM SA, str. Timişorii nr. 143-147


20-26 IULIE 2012

PANORAMA

ACTUALITATEA 9 n Semnarea protocolului de înfrăţire cu oraşul Corint

O corelaţie inedită între Arta Regală şi galeriile subterane ale Lugojului

În numărul 475 (2-8 iunie 2006) al ziarului Actualitatea, sub semnătura lui Nicolae Toma, apărea un material interesant cu privire la subteranele oraşului nostru. Chiar dacă existau mai multe locaţii cu posibilele localizări ale acestora, despre care se consemnaseră în decursul timpului date din diverse surse (unele dintre ele contradictorii), de un lucru însă, toata lumea era sigură: de existenţa galeriilor din parcul situat în spatele Vechii Prefecturi. Vechea Prefectură, în 1906

Şi aici părerile erau împărţite, unii susţineau că ar fi doar un singur buncăr din perioada războiului, alţii că ar fi intrarea sau punctul de plecare al tunelului care duce spre Bisericuţa Grofului situată în Dealul Viilor. Noi în cele ce urmează vom încerca să răspundem la întrebarea dacă există o corelaţie subtilă între localizarea lor din acel loc şi “marcajele în piatră” atât de cunoscute de iniţiaţi şi practicate de către arhitecţii care ne-au armonizat oraşul? Răspunsul la aceste întrebări îl găsim în legenda celui de-al 13-lea grad (Cavaler de Arcă Regală) din masonerie (R.S.A.A.), unul dintre gradele de perfecţie. Se spune că, demult, după distrugerea Templului lui Solomon, cercetând ruinele (acestea semnifică vestigiile tradiţiei pierdute), trei magi veniţi de la Babilon în pelerinaj (reprezintă călătoria de iniţiere), au descoperit o trapă ce acoperea un puţ foarte adânc (cuvântul ebraic pentru puţ este Beer = explicaţie, elucidare, interpretare). Drumul stăbătut de cei trei magi în subteran trece pe sub nouă arcade, fiecare dintre arcade având o poartă de bronz, având gravate pe ea simboluri specifice.

R: Pentru a depune acolo cuvântul sacru, ce-i aparţinea acestui Prinţ, regelui din Tir şi lui Hiram Abif… Fiecare arcadă, de fapt, înseamnă descoperirea unei cunoaşteri suplimentare, ea le deschide magilor o nouă poartă de înţelegere. Trebuie să nu uităm că, în arhitectură, bolta se sprijină pe o cheie de boltă, despre care Psalmul 118 face referire la Isus :“Piatra pe care au lepădat-o zidarii, a ajuns să fie pusă la capul unghiului clădirii”. Ajunşi la a noua arcadă, cei trei magi, descoperă Lumina (Divinitatea), aceasta ultima arcadă fiind luminată inexplicabil, de o sursă de o frumuseţe nemaiîntâlnită.

n Succes deplin meritat al Corului “Ion Vidu” în Grecia

Privind atent faţada Vechii Prefecturi, noi vom observa cu uşurinţă cele nouă arcade. Ştim de asemenea că anul începerii construcţiei acestei clădiri este 1843, imediat după incendiul devastator din anul 1842. Intenţia ridicării unei clădiri mai spaţioase pentru comitat a existat după cum rezultă din actele şedinţelor comitatense încă din anii 1840-1841. Dar, lucrările începute în 1843 s-au terminat abia în anul 1859. Masivitatea clădirii a determinat folosirea unei cantităţi mari de cărămidă. Planşeele etajelor s-au realizat din trunchiuri masive de brad alăturate, ţesute prin piroane de stejar. Clădirea a fost terminată în 1859 rezultând astfel un edificiu administrativ complex cu două etaje şi o mansardă la nivelul corpului central. 1.) Nicolae Stoichescu, Bibliografia localităţilor şi a monumentelor medievale din Banat, Timişoara, 1973,pag. 98 2.) Despre cantitatea imensă de căramidă folosită la ridicarea clădirii între 1852-1856 vezi D.J.A.N. Timiş,Timişoara, fond –Prefectura Judeţului Severin nr. inv 2/1856.Unul dintre întreprinzătorii locali care au lucrat la clădire a fost Franz Görner.

Instrucţiile prin întrebări şi răspunsuri, caracteristice masoneriei din iniţierea în acest grad sunt semnificative în acest sens: I: Eşti Cavaler de Arcă Regală? R: Am văzut marea Lumină. I: Eşti deţinător al secretului masonilor? R: Am străbătut subterana numită cripta sacră. I: Cum este ea alcătuită? R: Din 9 arcade, având la capătul ei o arcadă aparte I: Cine a construit-o? R: Solomon I: În ce scop?

Luni, 16 iulie, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a susţinut un spectacol în cadrul Festivalului Folcloric din oraşul Corint. După ansamblul lugojean, pe scenă a urcat grupul folcloric din localitatea elenă Assos. La spectacol au asistat primarul Lugojului, Francisc Boldea, şi primarul Corintului, Alexandros Pnevmatikos. Marţi, 17 iulie, cei doi primari au semnat procolul de înfrăţire dintre Lugoj şi Corint. Liviu SAVESCU

Nouă arcade atât pe faţada Vechii Prefecturi cât şi în alegoria ilustrată prin simboluri din masonerie? Coincidenţă sau nu, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi! Patricia Ghemeş

SC Lucprest Bomet SRL Lugoj, str. Nera nr 35/36, tel. 0256.354.330

Orar: luni - vineri 8,30 - 16,45 sâmbătă 9 - 13

n grupuri sanitare n faianţă n gresie n adezivi n vopsele lavabile n căzi de baie n cădiţe de duş n cabine duş n baterii de duş, lavoar, bideu şi diferite accesorii pentru baie n mobilier de baie

În perioada 5-11 iulie 2012, la invitaţia adresată de municipalitatea oraşului Korint-Assos Lecheo Perigiali şi a Corului Asociaţiei Culturale “REA” - Grecia, Corul “Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului a participat la cea de a XII-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional de la Assos. Scena festivalului, amplasată într-un loc deosebit de pitoresc, pe malul mării, în zona portului din Kato Assos, a găzduit sâmbătă, 7 iulie, prima seară de concerte a corurilor invitate în festival: Corul “Euripeios” din Khalkidas, Corul Mixt “Atlantis” din Monoikou, Corul “Ion Vidu” şi corul gazdă “REA”. În faţa unor invitaţi de marcă – compozitori, muzicologi şi dirijori din Grecia şi a unui numeros public – primarul Municipiului Korint, Charalambos Kambouris şi Preşedintele Asociaţiei Corurilor din Grecia, Antoniou Economou au deschis ediţia din acest an a acestei sărbători a cântului coral din această parte a Europei. Coriştii lugojeni au evoluat din nou la înălţimea aşteptărilor, încântând publicul prin acurateţea vocilor, măiestria interpretativă şi repertoriul ales (piese de virtuozitate laice şi religioase din repertoriul românesc şi universal) culegând binemeritate ropote de aplauze. A doua seară a festivalului, ultima, a găzduit gala de concerte a corurilor “Ag. Theodorou” din Loutraki, Corul de Tineret “REA” din Assos, Corul Feminin “Opus Femina” din Atena, un renumit cor din Grecia şi Corul “Ion Vidu”, care a avut onoarea să încheie acest festival. Şi acest concert a fost răsplătit cu îndelungi aplauze, evoluţia artiştilor lugojeni determinându-i pe specialiştii prezenţi la această manifestare să declare Corul “Ion Vidu”, în unanimitate, ca cel mai bun cor din întregul festival. De altfel, în urma prestaţiei corului lugojean, Andreas Chasapis, dirijorul Corului “Philarmonia” din Xylocastro, un important oraş din regiunea Peloponez, sudul Greciei, a propus Corului “Ion Vidu” să concerteze anul viitor în acest municipiu. Dirijorul corului în acest turneu a fost maestrul Iosif Todea, solist fiind tenorul Daniel Zah, care merită aprecierile şi mulţumirile noastre. Tudor Trăilă

Fabrica de Cărămidă Lugoj reprezintă o tradiţie de peste 100 de ani în producerea materialelor de construcţie

Produsele noastre:

n cărămidă plină n cărămidă eficientă mică n cărămidă eficientă mare n bloc ceramic goluri verticale

Fabrica de Cărămidă Lugoj Forever Pipe Lugoj, str. Herendeşti nr. 10

Tel: 0256/351.550; Fax: 0256/350.851 e-mail: office@foreverpipe web: www.caramidalugoj.ro


10 ACTUALITATEA

DIVERSE

Convocator

De nota zece

10

20-26 IULIE 2012

Consiliul de administraţie al SC Urban SA Lugoj

Cu sediul în Lugoj, str. Timişorii nr.151, înregistrată la ORC sub nr. J 35/1462/1992, având Codul unic de înregistrare RO 1847217, capital social subscris şi vărsat de 659970 lei,

Convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, pentru data de 16.08.2012, respectiv 17.08.2012 a doua convocare, ora 11 la sediul societăţii din Lugoj, str. Timişorii nr.151, jud. Timiş, pentru toţi acţionarii înregistraţi în registrul acţionarilor, ţinut la Depozitarul Central, la data de referinţă 6.08.2012, cu următoarea ordine de zi: 1. Analiza resurselor financiare ale societăţii. Aprobarea utilizării acestora (depozite bancare, contracte de împrumut, investiţii). 2. Aprobarea datei de 3.09.2012 ca dată de înregistrare. 3. Mandatarea preşedintelui Consiliului de Administraţie pentru efectuarea demersurilor necesare în vederea înregistrării hotărârilor AGEA la ORC şi publicarea în Monitorul Oficial. Dreptul de vot se poate exercita direct sau prin reprezentant, în condiţiile legii, iar procurile speciale se pot obţine de la sediul societăţii din data de 6.08.2012 între orele 8-15 şi se pot depune până la data de 14.08.2012 ora 15. Acţionarii care deţin cel puţin 5% din capitalul social, au dreptul în cel mult 15 zile de la data publicării convocării să introducă puncte pe ordinea de zi a Adunării Generale şi să prezinte cu cel puţin o zi lucrătoare înainte de data adunării, proiectele de hotărâre aferente noilor puncte. Acţionarii îşi pot exercita aceste drepturi numai în scris, transmise prin servicii de curierat/prin mijloace electronice. Fiecare acţionar are dreptul să adreseze societăţii întrebări privind punctele de pe ordinea de zi a adunării. Unul sau mai mulţi acţionari reprezentând individual sau împreună cel puţin 5% din capitalul social au dreptul de a introduce, prin cerere scrisă, puncte pe ordinea de zi AGA, în termen de cel mult 15 zile de la data publicării convocării, cu condiţia ca fiecare punct să fie însoţit de o justificare sau de un proiect de hotărâre propusă spre adoptare de către AGA şi cel târziu până în data de 14.08.2012 de a prezenta proiecte de hotărâre pentru punctele incluse sau propuse spre a fi incluse pe ordinea de zi a AGA. Fiecare acţionar are dreptul să adreseze întrebări în scris privind punctele de pe ordinea de zi a AGA până la data desfăşurării adunării, urmând a i se răspunde în cadrul AGA. Începând cu data de 6.08.2012, materialele informative aferente problemelor incluse pe ordinea de zi a AGEA se vor putea consulta şi procura de luni până vineri, între orele 8-15, la sediul societăţii. Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile de validitate la prima convocare, a doua convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor se stabileşte pentru data de 17.08.2012, cu aceeaşi ordine de zi, la aceeaşi oră şi la aceeaşi adresă. Preşedinte Consiliu de Administraţie, Iosif Panduru

Anunţ

SC IMI SRL

S.C. SALPREST S.A Lugoj anunţă populaţia municipiului Lugoj şi a comunelor învecinate că plata serviciului de coşerit, nu se efectuează pe loc, ci odată cu plata serviciilor de salubritate, fie direct la casieria societăţii, fie prin încasatorii de teren. Facem totodată precizarea că pentru curăţarea unui coş STAS (un nivel) se plăteşte suma de 27,53 lei, cu T.V.A. inclus. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon: 0256.352.834 (secretariat), între orele 7,30 – 14,30.

organizează: nunţi, botezuri, mese festive (preţuri avantajoase), pe strada A. Odeanu, nr. 9 (fostul Club ITL)

Informaţii la tel: 0723/296.944 sau 0726/735.337 Dormitor (reg.) Năframe

Robustă Scriere epică

Ipostaze

Inocent

Plete Plăpând

Strămoşii noştri

Mircea ANGHEL Hornar

Uimit

Cauze

State

Deosebiţi de calzi

Ramură Valeriu Anania

Staţie de tren Propria persoană Individ

Calici

Aurel Vlaicu

Reclamaţie

Teşite! A pătrunde

Cadenţă

VREI să fii proprietar pe o căsuţă cu garaj şi curte, la preţ de apartament, dar nu ai toţi banii? În 6 luni, maxim 12 luni, visul ţi se va îndeplini, dacă suni la 0727.662.492.

Ţară

s perle şi bancuri s JJJ “Luceafărul se duce la demagog, şi nu la demiurg, şi îi cere să-l facă muritor”. JJJ „Cătălina nu avea probleme financiare pentru că tatăl ei era împărat”. JJJ “Luceafărul a coborât pe Pământ şi a făcut sex cu aleasa inimii lui. Cătălina l-a iubit şi i-a dăruit un copil din flori, apoi s-au căsătorit”. JJJ ”Numele Hyperion vine din alăturarea a două cuvinte hyper si ion. Deci îl chema Ion, dar era mai activ.” JJJ ”Cu ultimul vers “nemuritor şi rece” Eminescu o lasă rece pe Cătălina.” JJJ “Sper că va plăcut. Cred că o să mai vin şi la anul.” JJJ “Latina clasică este o limbă moartă, care nu se poate vorbi decât în scris. După căderea Imperiului Roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară”. JJJ “Ce poate fi mai frumos ca o floare albastră? Aşa i-a venit poetului ideea

să scrie despre iubirea lui cu o floare care nu creşte pe toate drumurile.” JJJ “Cratima uneori apropie, alteori depărtează. În cazul secvenţei <> poţi să spui că face ambele lucruri, având în vedere că fără ea n-ai înţelege pe cine să ajuţi.” JJJ “Poţi să ai calităţi cât 10, dacă nai talent eşti rece. GHEAŢĂ” JJJ “Lucian Blaga a ştiut să îşi folosească calităţile şi azi îl sărbătorim pe bancnota de 200 lei. Este una dintre cele mai mari bancnote româneşti, şi a fost răpus doar de 500 lei cu Eminescu care e artist”. JJJ Barbatul meu mă înşeală ! - De unde ştii ? - Am patru copii şi nici-unul nu seamănă cu el ! JJJ - Doctore, aţi recomandat soţiei mele să se ducă la băi. E bolnavă ? - Nu ! Dvs. aveţi nevoie de linişte ! JJJ - În căsnicie, dragostea e ca supa; primele linguri sunt fierbinţi şi te frigi, iar ultimele sunt reci şi eşti şi sătul. JJJ


20-26 IULIE 2012

TIMP LIBER

Sunteţi pe aceeaşi lungime de undă?

1. Vi se oferă ocazia să petreceţi un weekend la mare, dar el preferă să rămână acasă. Cum procedaţi? a. N-are decât să rămână acasă. Tu vei merge cu o prietenă; b. Eşti dezamăgită, însă ştii că el are nevoie de odihnă; c. Tocmai bine, nici tu nu ai chef de mers la mare. 2. Ce îţi spune dacă te tunzi mai scurt decât de obicei? a. Aoleu! Ce ţi-ai făcut la păr?; b. Nu e rău să faci câte o schimbare din când în când; c. Această tunsoare te prinde foarte bine. 3. În timp ce tu te bronzezi stând întinsă la soare, el … a. Se învârte în jurul cearşafului ca leul în cuşcă; b. Stă sub umbrelă şi citeşte o carte; c. Are grijă să te dea cu cremă de protecţie pe tot corpul. 4. Cu ocazia aniversărilor voastre, el îţi oferă. a. Cadoul pe care i l-ai comandat; b. Un cadou original; c. Întotdeauna cadourile la care ai visat. 5. Soţul tău are o nouă colegă la serviciu. Dacă îţi vorbeşte mult despre ea, tu crezi că: a.

Vrea să te facă geloasă; b. Te avertizează că ar trebui să faci ceva pentru a-l recuceri; c. Relaţia voastră nu este ameninţată de această persoană. Rezultate Majoritatea A: Aveţi o relaţie tensionată şi sunteţi destul de departe de a fi pe aceeaşi lungime de undă. Există, ce-i drept, şi câteva puncte comune, dar, în general, nu prea vorbiţi aceeaşi limbă. Majoritatea B: Nu sunteţi întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă şi se întâmplă chiar să vă mai ciondăniţi uneori, mai ales atunci când aveţi puncte de vedere total diferite. Cu toate astea, găsiţi de fiecare dată modalitatea de a ajunge la un numitor comun. Majoritatea C: Fără nicio exagerare se poate spune că sunteţi făcuţi unul pentru celălalt. Cerul iubirii voastre este de un albastru senin, aproape fără urmă de norişor. Aveţi aceleaşi gusturi, aceleaşi idei şi aceleaşi visuri. De aceea, discuţiile în contradictoriu sunt foarte rare.

Există o lume care aşteaptă să fie descoperită în fiecare copil! Oferă-i copilului tău şansa de a descoperi această lume înscriindu-l la

Grădiniţa particulară Ysakiny Oferta grădiniţei: - predare bilingv română - engleză - mediu stimulativ pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor - activităţi extra-curriculare - evaluare/terapie psihologică - cadre didactice competente

Tarife:

Program educativ normal (7:30 - 12.00) 165 lei Program educativ prelungit (7.30 - 17:30) 350 lei

Orar: 6:30 - 17:30

Înscrierile se fac la sediul grădiniţei, între orele 9-17. contact: Director: Mihaela Marcu. Telefon: 0722.499.890. Adresa: Str. Episcop Ioan Bălan, nr. 39 (vis-a-vis de benzinăria Mol). Mail: officecasamarcu@yahoo.com Facebook : www.facebook.com/gradinitaysakiny

SERVICE AUTO CrisCar strada Ep. Dr. Ioan Bălan nr. 44 (fosta Semenicului)

reparaţii auto Informaţii la tel: 0256/329.731

Cuzman Company

str. Bobâlnei nr.11, tel: 0723.185.183

primeşte deşeuri din metal, carton şi plastic. Informaţii la sediul firmei, Lugoj, str. Bobâlnei nr.11, tel: 0723.185.183

ACTUALITATEA 11 Horoscop săptămânal

B

B

T

S

G

S

ERBEC: Intervalul este marcat de o percepţie acută a conflictelor ce se declanşează în jurul dv. Sensibilitatea maximă vă dezavantajează, deoarece se va manifesta ca picătura care umple paharul. Efectele se vor prelungi şi săptămâna viitoare, aşa că veţi avea timp să vă obişnuiţi cu starea respectivă.

aur: Aveţi cele mai favorabile ocazii de a câştiga banii şi prestigiu. Vă împlicaţi în acţiuni a căror reuşită e garantată de experienţa dvs. de viaţă şi de sprijinul unor oameni de afaceri importanţi. Vă înţe-legeţi de minune cu cei din jur şi vă place să călătoriţi. Relaxarea şi distracţia sunt şi ele binevenite. emeni: Dacă sunteţi deja implicat în conflicte, este posibil ca acestea să se acutizeze. Munciţi mult şi vă organizaţi exemplar, spre uimirea celor care vă considerau terminat din cauza unor boli care au trecut de mult. Sunteţi nevoit să faceţi multe drumuri, însă reuşiti să rezolvaţi tot ceea ce vă interesează.

R

alanţă: Trebuie să depui eforturi susţinute pe plan profesional. Evenimentele sociale îţi vor aduce noi relaţii. Investiţiile trebuie să fie cât mai prudente. Gândeştete de două ori înainte de a acţiona. Acordă atenţie investiţiilor imobiliare. Unii dintre membrii familiei nu prea sunt rezonabili.

corpion: Fă-ţi un program de îmbunătăţire a imaginii proprii. Îi vei impresiona pe ceilalţi cu generozitatea ta. Vei stabili noi relaţii. Sunt şanse mari de a comunica cu persoane care te pot ajuta săţi atingi scopurile. Te vei confrunta cu probleme de orgoliu la locul de muncă. În rest, totul e OK. ăgetător: Eşti plin de energie. Te implici în proiecte care vor fi recompensate corespunzător. Vei câştiga respect şi popularitate printre şefii şi colegii tăi. Vizitele la rude şi la prieteni vor fi plăcute. Te vei distra de minune. O relaţie romantică şi de durată se va stabili într-un colectiv căruia îi aparţii.

C

ac: Începeţi săptămâna în forţă şi aveţi de gând să continuaţi în acelaşi ritm, numai că nu dispuneţi de atâta vitalitate. Se poate spune că sunteţi lipsit de energie şi deja v-aţi săturat de scandaluri şi bârfe, de intrigile şi criticile pe care trebuie să le suportaţi de mai bine de două săptămâni.

apricorn: Relaţiile cu cei dragi au fost cam încordate în utimul timp. Ceri prea mult de la oameni şi chiar dacă nu-ţi place ceea ce auzi, învaţă măcar ceva din asta. Nu-i lua în seamă pe cei care te critică pentru că nu ai nevoie de aprobarea lor pentru a-ţi pune în aplicare planurile. Relaxează-te!

eu: În jurul dv. şi al partenerului de viaţă se produce un fel de vâlvă – ajungeţi subiect de discuţie pentru cunoscuţi. Nimeni dintre aceştia nu este răuvoitor, însă situaţia tot vă deranjează, orgoliul dv. fiind maxim. Discuţiile pot fi evitate dacă nu staţi pe acasă şi nu răspundeţi la telefoane.

ărsător: Se preconizează unele schimbări la locul de muncă şi în relaţiile cu ceilalţi. Sensibilitatea şi talentele tale de organizator vor avea ca rezultat schimbări care îi vor marca şi pe alţii. Continuă ceea ce ai început şi vei progresa alături de cei care au scopuri asemănătoare. Gândeşte pozitiv!

L

F

ecioară: Se va deschide un nou ciclu, care presupune oportunităţi profesionale. Şomerii sunt cei mai avantajaţi de aspectele astrale ale acestei săptămâni. Deschiderea care apare se manifestă prin speranţe, sănătate mai bună şi un loc de muncă convenabil. Apar surprize în aceasă săptămână

V P

eşti: Analizează noile pespective şi vezi ce te pândeşte după colţ. Dacă ceilalţi nu-ţi împărtăşesc atitudinea mergi de unul singur. Dorinţele celorlalţi te vor pune în contradicţie cu propriul instinct, dar în final vei găsi calea de urmat fără niciun amestec din afară. Vei obţine uşor o sumă mare de bani.


12 ACTUALITATEA

ving, bucătărie, baie; la etaj: 3 dormitoare+baie. Preţ 70.000 euro neg. Tel: 0721.810.620.

imobiliare Vând urgent aparta-

Lugoj, str. Dunării nr. 7A Tel. 0722 567 046, 0356 808 933

închirieri primesc în gazdă o doamnă la bloc, acces bucătărie, maşină de spălat, frigider, baie, televizor, internet, zonă centrală liniştită. Telefon: 0746.266.562. înCHIRIEZ spaţiu comercial de 40 mp pentru magazin alimentar, amenajat cu tot cu rafturi, preţ 200 euro pe lună, zona Ştrand. Tel: 0727.356.722. înCHIRIEZ spaţiu comercial vizavi de Poşta Mare. Schimb ap. 3 camere Lugoj cu Timişoara. Tel: 0727.709.050 sau 0762.547.120.

diverse

Vând laptop Lenovo T60, procesor core 2 DUO 1,86, video 512 etc, preţ 700 lei; Acer Aspira One D 260, procesor dual core 1,6, display LED 10,1”, cameră web etc, stare perfectă (în cutie) preţ 750 lei. Telefon: 0760.753.753 dureri de spate, dureri de picioare, hipertensiune, ulcer varicos şi alte boli - tratament cu lipitori medicinale. Tel: 0769.605.150. Vând vitrină pentru mezeluri cu congelator pentru sucuri sau lactate rafturi pentru magazin alimentar, aduse din Germania, de tablă, poliţe reglabile. Tel: 0727.356.722. Vând vitrină, vitrină mică albastră, 2 bucăţi aer

ef e

TE

OT

RAN

SL

AT

ION

ct u In în ăm f n te or l şi t o m eg d ra Sp tra aţ ali in du l. ns ii: ză ori ce 20 la te ri ce ri ti l. n a nr De on 07 ot lim uto “s . ce @ 23 ar b r ub 18 m ya .4 ia ă iz at po , et bri ho 42 le e o . . e ar 1 1 .c 82 98 om 0 tă , ! 9 ; ;

Info: str. 20 Dec. 1989 nr. 4 office@retourtm.ro 0049 176 991 474 93 0040 722 441 967 0040 766 516 055 retourtm.ro

SR

L

ReTour.gmbh

Service la domiciliu

condiţionat etc. Telefon: 0760.147.180. Vând instalaţie electrică pentru tractor mare, 650. Telefon: 0733.147.626. găsit baston telescopic. Se găseşte la sediul redacţiei Actualitatea. Vând laptopuri bune, IBM,HP şi DELL, procesoare intel de la 1,8 Ghz,începând de la preţuri cu 350 lei. Telefon: 0760.753.753. Vând Apple Ipad 64 GB, Wifi+3G în stare foarte bună, bateria ţine 12 ore, are încărcător, cablu de date şi husă, preţ 305 euro. Telefon: 0760.753.753. Vând familie albine cu lăzi pe 12 rame. Telefon: 0256/351.618. Vând grâu 0,9 lei/kg şi ovăz 1 leu/kg de calitate, transport gratuit, purcei de carne de 10 săptămâni. Telefon: 0723.675.042; 0720.816.901. vând staţie de erbicidat, semănătoare de porumb pe 4 rânduri cu fertilizator, plug cu 3 brăzdare (german), plug cu un brăzdar, are ridicare mecanică proprie, şiruitoare pe 3 rânduri+cuţite de îngropat, culegătoare de porumb pe un rând, tractor MaserFergunson, motor Percing 50 cai, disc cu 4 baterii, purtat în tiranţi, scalificator cu vibraţie subterană (necesită cardan),

Inchiriez rochii elegante pentru diverse ocazii, la preţuri foarte mici.

Spălătorie auto flora

Str. Făgetului, nr. 30

SC FLORA - DAM SRL Tel.: 0763.910.320; 0723.126.700

greblă tip păianjen în grup de ulei, căruţă veche din lemn cu jug şi loitre. Informaţii la telefon: 0723.484.047 sau 0767.292.102.

afaceri cabinet fizioterapie şi kinetoterapie - dr. fiziokinetoterapeut Monica Iordache - oferim servicii medicale cu aparatură de ultimă generaţie: fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic şi anticelulitic, reflexoterapie, presopunctură. Program: luni - vineri 8-18. Strada Bucegi nr.11. Informaţii la telefon: 0745.355.216; 0729.754.743. caut să mă angajez, permis de conducere categoria B, sau manipulant. Rog seriozitate. Informaţii la telefon: 0731.113.089; 0765.478.298. construcţii de la A la Z instalaţii sanitare şi electrice, zidărie, zugrăvit, rigips, laminate, izolaţii, piatră naturală. Tel: 0723.130.340. Electrician autorizat ANR grupa 2 A şi 2B (proiectare şi execuţie) execut instalaţii electrice interioare la case (vile) asigur proiectarea instalaţiei. Bat prize de pământ şi dau buletin de verificare a prizei

de pământ. Montez prize întrerupător lângă (lustre) automate de iluminat casa-scării la blocuri. Nou! Înlocuiesc tablourile vechi de la blocuri cu tablouri noi cu siguranţe automate. Preţuri negociabile. Tel: 0730.868.993. Electrician, execut instalaţii electrice. Informaţii la telefon: 0721.728.913 sau e-mail: cornel_cernoschi@ yahoo.com. Transport persoane şi pachete pe ruta România, Austria, Germania, Elveţia şi retur, de la adresă la adresă, cu autoturisme confortabile, preţuri avantajoase şi seriozitate. Pentru grupuri organizate, reduceri de preţuri. Informaţii la telefon 0724.217.979. Cabinet dermato-venerice Dr. Ţeţ Valer, Cotu Mic, bl. 34, ap. 2, consultaţii şi tratamente contra cost: luni-vineri, 13.30-17, sâmbăta, 9-12. Informaţii la telefoanele: 0256. 350.949; 0751.253.571. Închiriez la diverse festivităţi, nunţi, botezuri sau aniversări, porumbei albi, valabil şi pentru persoanele care deţin restaurante. Preţ informativ: 10 lei (porumbelul) în oraş şi 15-20 de lei în alte oraşe. Tel. 0763.653.008. Specialist IT, instalez şi depanez rapid, la domiciliul dvs. calculatoare, rootere, im-

Comuna Criciova anunţă publicul interesat asupra deciziei etapei de încadrare de către ARPM Timişoara de a nu se efectua evaluarea impactului asupra mediului şi evaluarea adecvată în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „modernizare străzi rurale în localităţile Criciova, Cireşu, Jdioara, comuna Criciova – program naţional de dezvoltare infrastructură” amplasat în localitatea Criciova, judeţul Timiş. Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul ARPM Timişoara, judeţul Timiş, localitatea Timişoara, b-dul Rebreanu nr. 18-18A, în zilele de luni-joi, între orele 8-16, vineri între orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet http//arpmtm.anpm.ri-acorduri de mediu. Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunţ, până la data de 25.07.2012.

Informaţii la tel: 0731.152.295

Vând Dacia 1300 pentru programul Rabla. Telefon: 0760.147.180. vând un Mercedes pe benzină, an fabricaţie ‘95, înmatriculat, VT până în 2014, preţ 3800 euro, negociabil, şi un Mercedes pe motorină, an fabricaţie ‘95, înmatriculat, VT până în 2014, preţ 4500 euro, negociabil. Tel.: 0725.422.671 sau 0356.884.649.

Transport persoane şi colete RomAnia - Germania

SC

20-26 IULIE 2012

auto

mente cu 2 camere, preţ 17.000-24.000 euro. Telefon: 0769.955.654; 0733.759.742. Vând casă cu etaj, pivniţă, instalaţie de gaz şi garaj. Preţ 80.000 euro negociabil. Telefon: 0256/438.019; 0745.603.999. Vând urgent apartament cu 5 camere (125 mp), în Cotu Mic, bl.3, etaj 1, complet utilat, preţ negociabil. Tel: 0727.886.767; 0767.383.858.; 0747.886.767. Vând casă 4 camere, bucătărie + cămară, anexe gospodăreşti, fântână arteziană şi grădină 1000 mp, localitatea Dumbrava strada principală nr. 308. Tel: 0356/711.396; 0748.994.587. Vând casă P+E, 4 camere, 2 bucătării, 2 băi, garaj, pivniţă, C.T.Gaz triofazic, termopan, parchet masiv - zonă liniştită, aproape de gară, preţ negociabil. Telefon: 0784.244.377. Vând casă P + 3, ultracentral, lângă Primărie, 650 mp construiţi, 698 mp teren. Preţ 384 euro / mp construit. Tel. 0743.975.053 vând apartament 3 camere, mobilat, confort 1, cu spaţiu locuibil de 81 mp din cărămidă, 2 balcoane, centrală proprie, Lugoj, zona centrală, Splaiul Coşbuc nr.3 Bis, et.1, ap.4. Informaţii la telefon: 0721.289.282, zilnic ora 10-12, 19-20, preţ 45.000 euro negociabil. vând apartament amplasat în Micro I, etajul 4, str. Castanilor, compus din hol. bucătărie, baie, 2 camere, gresiat, faianţat, geamuri termopane, uşă metalică, laminat. Preţ 16.500 euro. Telefon: 0744.130.222. vând teren intravilan în Coşteiu, 1500 mp, 20 euro/mp, negociabil. Tel: 0724.391.237. vând casă P+M, zona Tudor Vladimirescu, modernă, toate dotările (centrală termică pe gaz, gresie, faianţă, podele, termopane) compusă din: la parter: li-

n

PUBLICITATE

n spălat exterior n curăţat interior n curăţat tapiţerii n spălat covoare n polishat auto n terasă în aer liber n air hockey n tenis de masă n biliard n închiriat sală pentru petreceri private

Angajăm fete şi băieţi pentru Spălătorie!

talon mica publicitate 2012

Tel.: 0256.352.936 Vă oferă posibilitatea obţinerii permisului auto pentru categoriile A, A1 şi B

la A la Z, instalaţii electrice şi sanitare, la preţuri moderate. Experienţă demonstrabilă. Ne deplasăm oriunde. Informaţii la telefon: 0768.258.486.

matrimoniale caut pentru căsăto-

rie, ceştină (foarte), vârstă medie, fără copii. Telefon: 0769.955.654. doresc să cunosc o doamnă sau domnişoară serioasă între 32-42 ani, care să ştie să ofere iubire, nu pentru interese materiale, pentru o prietenie sau căsătorie. Rog seriozitate. Telefon: 0785.632.029.

aniversări

PENTRU Mirela, La mulţi ani!, multă sănătate, fericire, tinereţe fără bătrâneţe şi să ai parte de cât mai multă dragoste. Prietenii de la Actualitatea.

n Firmă de construcţii din Reşiţa

angajează

cu contract de muncă, pentru punctul de lucru din Franţa, muncitori calificaţi în următoarele meserii:

zidar, fierar, betonist, amenajări interioare (rigips), faianţar şi tâmplar. Se oferă salariu atractiv. CV-urile se depun la e-mail: banat.pro@hotmail.fr

SC DOMIPATRI SRL

Lugoj, str. Bucegi nr. 43, vizavi de Parcul George Enescu

De 10 ani în aceeaşi locaţie OFERIM:

n vânzare anvelope auto iarnă şi vară, noi şi second-hand; n jante aliaj şi oţel, din stoc şi la comandă; n servicii vulcanizare; n echilibrat roţi; n servicii spălătorie auto

OFERTĂ DE VARĂ

Program: Zilnic: 9 - 17; Sâmbăta: 9 - 12 Informaţii suplimentare: Lugoj, str. Nicolae Bălcescu nr. 5 Tel. 0722.376.133 Aplic unghii false cu gel, la domiciliu, zilnic după ora 10. Aplicare tipsuri cu gel50 lei; aplicare gel

pe unghii naturale - 40 lei; întreţinere - 25 lei. Informaţii la tel: 0728.831.405.

Salon masaj 0722.160.291; 0256/329.726 efectuează următoarele tipuri de masaj: reflexoterapie, masaj terapeutic, masaj relaxare, masaj anticelulitic, într-un ambient foarte plăcut.

Transport cu camion de 32 de tone: nisip, balast, cherestea, moloz, diverse. Preţ avantajos. Informaţii la telefon: 0734.417.636.

9 decese

Numele....................................... Prenumele.......................................... Adresa ............................................... Telefon........................................ Textul anunţului .................................................................................... ................................................................................................................ ................................................................................................................ ................................................................................................................ ................................................................................................................ ................................................................................................................ Taloanele se primesc zilnic la sediul redacţiei, Lugoj, str. N. Bălcescu nr. 6, între 9-15, până miercuri, ora 10

Şcoala de şoferi AUTO NICU

primante, instalez windows, devirusez etc. Inf. la tel.: 0724. 579.729, după ora 17. Service autorizat telefoane mobile şi calculatoare, cu o experienţă pe piaţa locală de peste 7 ani, deblocăm şi reparăm orice model de telefon mobil. Reparăm calculatoare şi laptopuri, orice model şi configuraţie. Deblocăm console jocuri: PSP, PS3, XBOX, WII. Instalări soft navigaţie pe telefoane şi GPS-uri. Amanet produse electronice! Preţuri fără concurenţă! Informaţii pe strada Siretului, nr.2 (vizavi de cabinetul stomatologic). Tel.: 0723.004.709. efectuez transport de colete şi persoane România - Austria - Italia şi tur retur. Informaţii şi rezervări la tel.: 0733.426.228 şi 00393291959500. filmări video - foto nunţi, botezuri, diferite ocazii, la preţ avantajos şi calitate deosebită. Informaţii la telefon: 0724695679. execut construcţii de

În perioada 11-17 iulie 2012, la Registrul de Stare Civilă din cadrul Primăriei, au fost înregistrate următoarele decese: Viorel Marinescu (55 de ani); Irina Corokoş (90); Veronica Bota (83); Elena Bojin (79); Margareta Ilie (91); Emilia Lăcătuşu (57); Ana Gyaraki (73); Rachila Roşu (90); Maria Iakob (65); Vilmoş Kalusi (50); Dumitru Toma Stoia (83); Dumitru Traian Savu (60).

155/80/13: 135 RON inclus MONTAT+ECHILIBRAT 155/65/13: 150 RON inclus MONTAT+ECHILIBRAT 175/65/14: 170 RON inclus MONTAT+ECHILIBRAT 185/65/15: 195 RON inclus MONTAT+ECHILIBRAT

Tel. 0722.428.849 sau 0763.922.113

SC MERIDIAN 22 SA În urma somaţiilor de plată trimise către utilizatorii care nu şi-au onorat obligaţiile contractuale către societatea noastră şi înregistrează sume restante la plată, S.C.MERIDIAN 22 S.A. anunţă continuarea acţiunii de debranşare de la reţeaua publică de apă. Cheltuielile aferente sistării, reluării furnizării serviciului- în sumă de 1.000 lei, cât şi costul refacerii carosabilului afectat - în sumă de 1.000 lei se suportă de utilizator (conf. Legii nr. 51/2006 - actualizată). Pentru a preveni aceste cheltuieli suplimentare, vă solicităm să efectuaţi plata sumelor restante la casieria societăţii sau în conturile bancare curente ale societăţii noastre în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, vă facem cunoscut că efectuarea plăţii facturilor restante, chiar în ziua programării pentru debranşare nu exonerează pe utilizatorul restant de plata cheltuielilor suplimentare aferente debranşării. Rebranşarea se va efectua în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la efectuarea tuturor CONDUCEREA plăţilor. SC MERIDIAN 22 SA LUGOJ


20-26 IULIE 2012

SUPERSTAR

Alessandra Ambrosio, mămică sexy la două luni după ce a născut Jos pălăria! Se vede că Alessandra Ambrosio este „îngeraş” Victoria’s Secret! La doar două luni după ce a născut, ca prin minune, ea este într-o formă de zile mari. Chiar dacă nu şi-a recăpătat încă dimensiunile de manechin, le-a afişat cu mândrie pe cele de femeie sexy. Supermodelul a devenit mamă pentru a doua oară în mai, când l-a adus pe lume pe Noah, al doilea său copil. Iată că nu a fost nevoie să treacă prea mult timp pentru ca brazilianca să atragă din nou privirile. Ea a făcut-o pe plaja din Malibu, acolo unde a jucat volei cu soţul ei, Jamie Mazur, şi cu un grup de prieteni, dar şi construind castele de nisip alături de fiica sa cea mare, Anja. Şi nu puţine doamne sau domnişoare se vor întreba, privind-o cum a făcut să-şi revină atât de rapid. Deocamdată, este secretul ei. Unul care, când îl va împărtăşi, se va dovedi banal. Dar la ea este extrem de eficient!

Scarlett Johansson, hot la plajă, în Sicilia

Va deveni actriţa cea mai bine plătită de la Hollywood pentru un film, dacă va accepta oferta de 20 milioane dolari făcută de producătorii „The Avengers 2”, iar Scarlett Johansson arată că îşi merită banii. Nu doar pentru talent, dar şi pentru cum arată. Fosta soţie a lui Ryan Reynolds se află în Sicilia, şi a profitat de asta pentru a-şi expune formele care i-au făcut pe mulţi bărbaţi să viseze frumos. Din păcate pentru admiratori, vedeta era însoţită. Nu s-a aflat cine este respectivul, de care Scarlett părea foarte apropiată. Unii spun că ar fi bodyguardul, alţii - că este vorba despre un director de publicitate, iubitul actriţei. Oricum, cine s-a mai uitat la el când frumoasa de 27 de ani se juca de-a sirena?!

Adele va deveni mamă peste două luni Surprize, surprize, când vine vorba despre Adele. Deşi abia a confirmat că aşteaptă un copil, iată că interpreta a ţinut ceva timp ascuns secretul. Şi asta pentru că peste două luni, cântăreaţa, în vârstă de 24 de ani, ar urma să devină mamă. „Adele abia a părăsit casa în ultimele luni, pentru că a vrut să păstreze vestea pe ntru ea cât mai mult timp. A încetat să mai facă sport acum câteva luni, şi de atunci nu a contat decât bebeluşul”, a declarat o sursă.

ACTUALITATEA 15

Ninel Conde, acuzată că are posteriorul praf

Ninel Conde a găsit cea mai bună soluţie pentru a dezminţi zvonurile că are probleme de sănătate. Despre vedeta mexicană s-a spus să are probleme cu posteriorul, după injecţiile pe care şi le-a făcut pentru a-şi mări fesele. Starul din „Rebelde” a postat însă pe contul personal de Twitter fotografii care arată că bârfele sunt exagerate. „Nu sunt bolnavă deloc! Ce spuneţi? Cum arăt?”, a scris Ninel pe reţeaua de socializare, încercând astfel să le închidă gura celor care o critică. Reacţia ei vine după ce, săptămâna trecută, o revistă mexicană a afirmat că interpreta ar face un tratament cu ultrasunele pentru a îndepărta urmările unor injecţii pentru bombarea posteriorului. Dar din poze nu prea se vede că ar fi adevărat ce pretind jurnaliştii. Pentru Ninel, a fost însă încă un prilej de a-şi arăta corpul. Ce-i drept, o vedere din spate era mai eficientă, dacă vroia cu adevărat să spulbere zvonurile.

Marika Fruscio, topless fierbinte pe barcă Courtney Love, dată în judecată de o fostă angajată Problemele sunt departe de a se fi terminat pentru Courtney Love. Cântăreaţa este acuzată de o fostă asistentă că a fost împinsă să încalce legea. Femeia o acuză pe Love că a angajat un hacker, care „a falsificat nişte documente”. Jessica LaBrie a depus plângere la Curtea Superioară din Los Angeles. Asistenta a lucrat pentru artistă din iunie 2010 şi până în iulie 2011 şi uneori şi 60 de ore pe săptămână. În plus, femeia o mai acuză pe cântăreaţă şi că nu a plătit-o.

Este vară, aşadar, a sosit sezonul potrivit pentru Marika Fruscio. Modelul italian cu forme atipice, dar generoase, nu a ratat prilejul să-şi expună „comorile”. A făcut acest lucru pe o barcă, între Puglia

şi Campania. Iar rezultatul a fost, ca de obicei, fierbinte. Normal, de vreme ce partea de sus a costumului de baie şi aşa redus la minimum - a dispărut rapid, iar vedeta a oferit un topless care nu mai

avea mult să producă accidente nautice. Până la urmă, ceilalţi conducători de barcă s-au mulţumit nu doar să o fluiere, dar şi să o claxoneze, arătând cât sunt de încântaţi de ceea ce văd.


16 ACTUALITATEA

PENTRU DVS.

n S-a inventat molecula anticarii

Molecula “anti-carii” poate fi inclusă în produse de igienă dentară precum pasta de dinţi sau apă de gură. Molecula se numeşte “Keep 32” şi elimină bacteriile care duc la apariţia cariilor. Jose Cordoba de la Universitatea Yale şi Eruch Astudillo de la Universitatea Chile spun că molecula are nevoie de 60 de secunde pentru a acţiona. În acest timp ea va ucide bacteriile de tip Streptococcus Mutans care transformă zahărul în acid lactic şi atacă smalţul dinţilor. Cercetătorii au pornit proiectul acesta în 2005 şi vor să vândă brevetul de invenţie unei companii precum Colgate sau Procter & Gamble.

n Dacă stai jos mai puţin, poţi trăi mai mult

Speranţa de viaţă a unei persoane poate creşte cu 2 ani dacă stă jos mai puţin de trei ore pe zi, potrivit unui studiu publicat în revista British Medical Journal. De asemenea, speranţa de viaţă a unei persoane care nu îşi petrece mai mult de două ore pe zi în faţa televizorului poate creşte cu circa 1,38 ani. “Rezultatele acestui studiu demonstrează că persoanele care stau aşezate perioade lungi de timp sau care urmăresc mult timp programele de la televizor, au speranţa de viaţă mai redusă”, conform autorilor studiului. Sedentarismul este cunoscut pentru faptul că favorizează diferitele tipuri de diabet, maladiile cardiovasculare şi creşte mortalitatea generală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne recomandă, pentru ne menţine sănătoşi, cel puţin 150 de minute de exerciţii fizice moderate sau intense pe săptămână.

20-26 IULIE 2012

Regina Scorpionilor a petrecut 33 de zile într-o cameră cu 5.000 de scorpioni

Regina scorpionilor şi-a întrecut propriul record. Thailandeza Kanchana Ketkaew a reuşit să rămână 33 de zile într-o cuşcă de sticlă, alături de 5.000 de scorpioni. În acest timp a fost muşcată de 13 ori. A fost foarte dificil, dar am încercat pentru că am primit multe încurajări din partea tailandezilor şi a turiştilor străini, a explicat Kanchana. Camera, în care tailandeza a petrecut cele 33 de zile, a fost amenajată într-un mall din oraşul Pattaya şi a fost dotată cu toate cele necesare unui trai normal, inclusiv televizor, frigider, un pat şi cărţi. Ea a putut părăsi încăperea timp de 15 minute, la fiecare opt ore, pentru a folosi toaleta. Ea spune că s-ar întoarce să folosească din nou camera, dacă cineva ar încerca să îi depăşească recordul. Kanchana şi-a cucerit porecla de Regina Scorpionilor acum şapte ani, când a petrecut 32 de zile împreună cu doar 3.400 de exemplare. Kanchana s-a obişnuit cu prezenţa scorpionilor şi chiar cu muşcăturile acestora, la care a devenit imună. Câţiva dintre ei au însoţit-o şi după ieşirea din cuşcă, la conferinţa de presă, dar faptul nu a părut s-o deranjeze prea mult.

Prima fotografie postată pe Internet va împlini 20 de ani de existenţă

O fotografie cu cele patru membre ale grupului pop Les Horribles Cernettes, considerată prima fotografie postată pe Internet, împlineşte 20 de ani pe 18 iulie. Grupul Les Horribles Cernettes era alcătuit din iubite sau prietene ale savanţilor implicaţi în programele de cercetare de la laboratorul ştiinţific CERN din Geneva. Piesele acestei trupe parodiau activităţile savanţilor din laboratorul CERN. Fotografia, postată de inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee în 1992, a fost editată pe un computer color Mac şi salvată în format “.gif”. Silvano de Gennaro, programator în informatică la CERN, a făcut această fotografie în timp ce se afla în culisele Hardronic Music Festival, un eveniment organizat de administratorii laboratorului CERN, pe 18 iulie 1992.

n Laser de 350 milioane de euro la Măgurele

Cel mai puternic laser din lume - European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Măgurele - va costa 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro), se arată în hotărârea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investiţie. Finanţarea construcţiei de la Măgurele “se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeană (...), şi de la bugetul de stat”. Contribuţia de la bugetul de stat va fi de circa 20%, anunţa în urmă cu o săptămână Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Unul din cele mai puternice lasere din lume, construit lângă Bucureşti. În Monitorul Oficial a fost publicată miercuri, 11 iulie, Hotărârea de Guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)”. Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este 1,47 miliarde de lei. Laserul care se va construi la Măgurele face parte din proiectul Extreme Light Infrastructure, al cărui obiectiv este construirea unui laser mult mai puternic decât cele existente deja, care va încerca să atragă particulele din vacuumul spaţiu-timp.

Restaurantul din Grădina de Vară vă aşteaptă într-un nou ambient!

n Pâinea de 500 de lire sterline

Pentru nunţi, botezuri, mese festive şi alte evenimente, preţuri începând de la 100 de lei/persoană!

Fiecărui lugojean, pâine de la Ardelean!

www.restaurantroyal.ro

BELLA GOLD & PARFUMS Vă aşteptăm cu o gamă diversificată de bijuterii din aur şi argint! Sigur veţi găsi ceva pe gustul dumneavoastră!

n bijuterii din aur n bijuterii din argint n bijuterii de sticlă Murano (Veneţia) n chihlimbar Rusia n perle Mallorca n ceasuri de marcă: Seiko, Jemis, Q&Q, Orient, Regent, Casio, Citizen, Vestino, Atlantic şi Adriatica n parfumuri franţuzeşti n iconiţe de argint

Vă aşteptăm cu cele mai diverse şi sofisticate modele de verighete din oraş Colecţia 2012

Fiecare client primeşte un

Lugoj, Str. Memorandului, nr. 2

Informaţii la telefon 0731.326.171

Cadou surpriză

v nou! v NOU!

Ardelean

din 1989

v nou! v NOU!

Brutăria

O felie de pâine prăjită rămasă de la micul dejun al Prinţului Charles în ziua în care s-a căsătorit cu Prinţesa Diana va fi scoasă la licitaţie în Derbyshire. Mama unei servitoare de la Palatul Buckingham care şi-a vizitat fiica în timpul căsătoriei regale din 1981 susţine că a luat felia de pâine pe care a depozitat-o într-o ceaşcă Royal Crown Derby în locuinţa ei de atunci. Potrivit unor evaluatori bucata de pâine s-ar putea vinde cu până la 500 de lire sterline.

Comercializează butelii Butangas BG cu guler (11 kg)-64 lei; AR fără guler (9 kg)-52 lei; Butelie galbenă (11 kg)- 64 lei.

La cel mai bun preţ din oraş

Orar: Luni-Vineri 10-18, Sâmbătă 10-14 str. Bucegi, nr. 26, tel. 0722.223.986; 329.505.

Actualitatea 794  
Actualitatea 794  

săptămânal pentru oameni inteligenţi

Advertisement