Page 1

IA

IA

RO

AN

M

M

AN

RO

WWW.ACTUALITATEA-ROMANEASCA.RO

AUTORICARICA INTERNAZIONALE

CALL YOUR COUNTRY SUNĂ ÎN ROMÂNIA DE LA 5 CENȚI PE MINUT. INFO WIND.IT

ZIARUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

ANUL 9 | NUMĂRUL 21 | ITALIA ŞI SPANIA | 17 DECEMBRIE - 30 DECEMBRIE 2011 | GRATUIT

CU CÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ROMÂNIA, CU ATÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ITALIA. INFO WIND.IT

DIVERTISMENT

2012 - Anul schimbării!?

Dăruieşte

de Crăciun!

În Italia, Spania şi România, Moş Crăciun este la fel pentru români. Comunităţile de români din Italia şi Spania simt Crăciunul şi pregătesc bradul sub care copii vor găsi cadouri. Sau cei care se întorc în ţară, vor fi nerăbdători să ofere celor dragi chiar acasă surprizele din sacul mare al Moşului.

Moș Crăciun s-a născut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie când și unde anume. Dar se știe că Moș Crăciun este ceva magic ce se întâmplă în fiecare an pe 24 decembrie. De el ne sunt legate cele mai frumoase amintiri ale copilăriei și cu toții îl așteptăm în seara de Ajun să ne pună codouri sub bradul împodobit.

Şi pentru că drumul către țară pentru concediu merită tot efortul, românii știu că specifice acestei perioade sunt colindele, aceste minunate cântece de Crăciun care preamăresc Nașterea Domnului sau îi laudă pe Moș Crăciun și Mos Ajun. Cu 5 zile înainte de Crăciun în curțile din Modova, Ardeal și Țara Românească are loc tăierea porcului. Obiceiul se numește "Ignat" și

are loc pe 20 decembrie, de Sfântul Ignatie (de unde îi vine și numele). Alte tradiții specifice țării noastre sunt mersul cu "Steaua" (vestirea Nașterii Domnului), "Capra" sau de Anul Nou, "Ursul". Continuarea în PAG. 2

Citeşte despre obeiceiurile de Crăciun şi anul nou din Italia şi Spania Articol complet în PAGINA 2

Multe teorii spun că anul 2012 va aduce o schimbare extraordinară a omenirii. Lumea a început să fie tot mai îngrozită de apariția anului 2012, născând zeci de teorii ce dezvoltă cauzele ce ar putea determina sfârșitul lumii. PAGINA 14

Clanul Clăparu: femei date pradă câinilor

ROMÂNI ÎN LUME PAGINA 3

Expaţii din România au trimis acasă 200 mil. euro

SOCIAL

PAGINA 5

Gamă diversificată de programe turistice ECONOMIC PAGINA 6

Cum puteţi alunga singurătatea de sărbători

SĂNĂTATE PAGINA 10

Un român a devenit cel mai tânăr episcop catolic din lume

RELIGIE

PAGINA 13


2

SOCIAL

ME LLAMAN CALLE Actualitatea româneascã

EDITORIAL

ME LLAMAN CALLE - Se poate traduce prin “mi se spune strada” sau “ mi se spune destin”. Este una din piesele cele mai cunoscute ale unui mare artist care a venit și în România anul acesta. Dar cu siguranță succesul său este inegalabil în Spania precum și în țările latino americane. Aș putea adăuga Franța, Portugalia sau chiar Italia.

Pe numele său adevărat Jose-Manuel Thomas Arthur Chao, artistul a venit pe lume la 21 iunie 1961, la Paris. Manu Chao, împreună cu frații săi, au crescut într-o suburbie a Parisului, înconjurați de artiști și intelectuali, prieteni ai tatălui lor. Copilărind într-un mediu cultural foarte divers, personalitatea lui Manu a fost influențată în mod pozitiv, ceea ce a determinat mai târziu mixtura de sound-uri din muzica sa. Muzica lui Manu Chao are numeroase influențe: rock, sansoneta, salsa, reggae, ska și raï (stil algerian, marocan).

Manu Chao este artistul poporului și de multe ori al antimperialismului așa cum lui îi place să afirme, atacându-l în cântecele sale pe fostul președinte american George Bush. De multe însă atinge subiecte sensibile precum banii aruncați pe fereastră de politicieni și guverne, lupta pentru independență a popoarelor latino americane sau soarte “clandestinilor”, a acelora care vin dintr-o țară săracă în altă dezvoltată pentru a-și realiza un vis ce ține până la urmă de idealul fiecărui om. Fără a exista măcar o comparație în acest sens între Spania sau Italia și SUA, cred însă că mulți români sunt încă în poziția de clandestinos en estos

paises. Șomajul din Italia și Spania este mult prea ridicat ca ei să găsească cu ușurința un drum către un job decent. Ei sunt los desaparesidos de la Rumania, pentru care politicienii fac prea puțin. Uzantele diplomatice între țara noastră și Italia și Spania, deși larg mediatizate în presă când e vorba de noi reglementări pe o piață de muncă, nu sunt dublate de un sprijin informațional și educațional în aceste țări din partea autorităților noastre sau locale. De multe ori se pare că lucrurile sunt lăsate hazardului, dacă românul își găsește de muncă, bine, dacă nu, asta e. Și de aici para los clandestinos la vida es una tombola. Însă piesele lui Manu Chao sunt pline de speranță. În ele se regăsește bucuria de a pleca, de a încerca ceva nou, de a face față situațiilor dificile și, nu în cele din urmă, de a iubi. Optimismul este starea de spirit, încrederea și puterea oricând de a o lua de la capăt, Acultați măcar câte puțin din muzica lui Manu Chao, și veți vedea că în ciuda urcușurilor și coborâșurilor cotidiene, peste tot există speranța iar ziua împlinirii profesionale sau personale va veni pentru fiecare român.

| me llaman calle / debo alegria / calle cansada, calle dolida / de tanto amar / voy calle abajo / voy calle arriba / no me rebajo / ni por la vida / me llaman calle / y ese es mi orgullo / yo se que un dia llegara / yo se que un dia / vendra mi suerte / un dia me vendrá a buscar / a la salida un hombre bueno / dando la vida y sin pagar / mi corazon no es de alquilar.

Feliz Navidad!

Albert Craiciu

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Articolul complet din Pagina 1

Dăruieşte de Crăciun

Din moși-strămoși, Moș Crăciun vine încărcat de cadouri, în seara zilei de 24 decembrie. Copiii împodobesc bradul sau... în părțile sudice chiar palmierul!

În Italia, Spania și România, Moș Crăciun este la fel pentru români. Comunitățile de români din Italia și Spania simt Crăciunul și pregătesc bradul sub care copii vor găsi cadouri. Sau cei care se întorc în țară, vor fi nerăbdători să ofere celor dragi chiar acasă surprizele din sacul mare al Moșului.

Pastramă, șorici, caltaboș, cozonaci sunt pe orice masă în prag de sărbătoare. Și vinul fiert, voia bună, colindele și nu în cele de urmă regăsirea de sine.

Capra și ursul au ca protagoniști tinerii flăcăi care se costumează în capră (de Craciun) sau urs (în Ajun de Anul Nou) și merg și joacă la casele unde sunt fete de măritat. De asemenea, tot în Ajun de Anul Nou, copii merg cu "Uratul" pe la casele oamenilor, vestindu-le pe un fundal de clopoței un an nou mai bun și mai bogat decât cel care se termină. Se spune că dacă primii urători sunt băieți, atunci

anul care vine va fi unul foarte prosper pentru familia respectivă. În prima zi de Anul Nou, copiii mai obișnuiesc să meargă cu "Sorcova", semănând grâu în fața caselor oamenilor și aducându-le urări de sănătate. Acesta este farmecul unic al sărbătorilor din țară.

Crăciunul în Spania ține 14 zile, până la Bobotează. La miezul nopții de Crăciun se slujește liturghia la capela palatului regal la care participă și regele. La sfârșit se dă o serbare pentru copiii demnitarilor curții. Copiii spanioli pun în ghetuțe fân, sfeclă și zahăr pentru cei trei cai ai moșului, pe care le așează în geam. În tradiția lor caii parcurg în fiecare an distanța de la Betleem până în Spania. Dintre cei trei cai, Baltazar este cel care le

aduce daruri copiilor. Darurile se dau însă pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos). Românii care locuiesc în Italia știu că sărbătorile la italieni încep pe 13 decembrie, de Sfânta Lucia și țin până pe 6 decembrie, când se sărbătorește Epifania. Italienii sunt cei care pun poate cel mai bine în scenă Nașterea lui Iisus.

În Italia nu doar Moș Crăciun împarte daruri, ci și Befana, o bătrână vrăjitoare foarte prietenoasă cu copiii, care se deplasează pe mătură și verifică dacă au fost cuminți copiii lăsându-le cadouri lângă brad. Legenda spune ca La Befana s-a consultat cu trei regi astrologi pentru a-l găsi pe copilul Iisus și pentru a-i oferi acestuia adăpost.

O importantă tradiție italienească este cea a cântăreților. An de an cei care serbează nașterea lui Iisus ascultă colinde și cântece cântate la un instrument specific Scoției, anume cimpoiul. Din păcate această tradiție este pe cale de dispariție deoarece nu mai este respectată cum era odinioară.

Tradiția scenetelor are loc în ajunul Crăciunului, moment în care sunt organizate scenete și piese de teatru cu scenarii inspirate din cărțile sfinte.

Importantă și respectată de italieni în perioada sărbătorilor de iarnă este și povestea potrivit căreia sărbătoarea Crăciunului trebuie să dureze 12 zile. Astfel toate relele din an vor fi spălate și în noul an toată lumea va intra cu dreptul, fără păcate. Însă indiferent de țara în care românii aleg să-și petreacă sărbătorile, trebuie să se gândească la copii rămași acasă. Cei 85.000 de copii din țară se gândesc de mult timp la Moș Crăciun, au învățat bine poezia și au fost cuminți. Părinții lor trebuie să se gândească la ei și să facă tot posibilul ca Moșul să vină la ei oricât de greu ar fi drumul. Orice bucurie contează. Și dacă nu acum de Crăciun, atunci când?


ROMÂNI ÎN LUME

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Clanul Clămparu: femei date pradă câinilor şi apoi tăiate în bucăţi

Clanul Clamparu s-a menținut de-a lungul timpului în lumea infracționară prin multe acțiuni ilegale desfășurate prin diferite metode. În ceea ce privește prostituția, cruzimea cu care erau tratate victimele depășește orice imaginație.

La procesul liderului clanului, Ion Clămparu, numit și “Cap de porc” sau “Papa”, una dintre martorele protejate a povestit în ce constau pedepsele femeilor care nu respectau ordinele primite și nu se supuneau.

Martora, care a reușit să scape dintr-un bordel, povestește că a auzit de ororile pe care le comitea Ion Clămparu de la mai multe fete. Potrvitit declarației femeii, Clămparu se lăuda adesea cu faptele sale.

Pe lângă faptul că erau obligate să își vândă trupul în schimbul banilor, femeile care nu aveau o atitudine obedientă și creau probleme, erau mutilate și, apoi, date ca pradă câinilor înfometați. Femeia a depus mărturie la procesul șefului clanului Clămparu, după ce a reușit să fugă dintr-un bordel, unde mai multe fete aflate în aceeași situație i-au povestit despre ororile comise de

Clămparu. Mai mult decât atât, el chiar se lăuda adesea cu faptele sale. Cunoscutul interlop este judecat, în prezent, în Spania, la Madrid.

Cine este Clanul Clămparu Membrii acestei bande aduceau tinere din România,

amăgite cu false promisiuni ale unor locuri de muncă, iar odată ajunse în Spania erau obligate să se prostitueze, scrie ABC. În boxa acuzaților se vor afla, alături de Ion Clămparu, alte nouă persoane: Monica V., Tanifidis B., Nicolae I., Daniel S., Stan J., Druga B., Gheorghe D., Gheorghe C. și Marius A.V., fiecare dintre aceștia fiind acuzați de patru infracțiuni de proxenetism și exploatare sexuală a unor minore. Procuratura cere pedepse cu închisoarea între 20 și 28 de ani pentru fiecare dintre ei, plus plata a 30.000 de euro pentru fiecare din cele patru victime, care se vor afla la proces ca martori protejați. Faptele pentru care sunt judecați cei 10 acuzați s-au petrecut în anul 2000, potrivit Procuraturii, când inculpații au adus din România mai multe tinere conaționale, care ajunse în Spania au fost obligate să se prostitueze. În toți acești ani au circulat

tot felul de zvonuri despre locul în care se află. A fost situat în diferite țări, de pe cinci continente. S-a susținut că nu va mai putea fi niciodată reperat, căci și-ar fi făcut operație estetică, că și-a modificat amprentele și că a făcut rost de o nouă identitate... Dar realitatea a fost

mult cu totul alta. Din Madrid a plecat la Paris iar în ultimii șapte ani a făcut "naveta" între Portugalia, Franța și Marea Britanie. Mereu fugind de Poliție, mereu ascuns.

Ce spune una din victime

Una dintre victimele mafiotului Ion Clămparu, cunoscut și sub numele "Cap de Porc", a povestit cum erau pedepsite prostituatele care îndrăzneau să nu se supună ordinelor pe care le dădea acesta.

Pepa, numele fictiv al acestei femei care a declarat ca martor protejat împotriva lui Ion Clămparu, numit și "Cap de Porc" sau "Papa", a reușit să scape, după ce a fost obligată să se prostitueze în Casa de Campo și în bordeluri. Potrivit propriilor declarații, Pepa a aflat de la o colegă că Ion Clămparu îi înfipsese un cuțit în cap și că a ucis și ciopârțit alte două fete, ale căror corpuri au fost apoi aruncate pe

câmp, în pungi de gunoi, scrie El Pais.

I-a smuls dinții, i-a tăiat degetele și a dat-o pradă câinilor înfometați

Dar nu doar o singură colegă i-a spus femeii despre ciopârțirea celor două femei. Potrivit declarațiilor sale, însuși Clămparu i-a povestit acest lucru, după două săptămâni, cine știe dacă pentru a o teroriza sau pentru că era adevărat. Li s-a spus și ei, dar și altor fete, că dacă vor crea probleme vor sfârși la fel ca cele două femei. În plus, Pepa a aflat că la casa de la țară a lui Clămparu, din Mallorca, "legase o fată de un copac, pe care ulterior au sfâșiat-o câinii pe care îi ținuse înfometați în vilă. Iar înainte să o lege de copac, femeii i-au fost smulși dinții și i-au fost tăiate degetele". După ce femeia a fost ucisă de câini, a fost tăiată bucăți și aruncată, la fel, în pungi de plastic, pe câmp. Potrivit mărturiei femeii, Clămparu i-a spus că "s-a distrat pe cinste uitându-se cum o atacau câinii pe fată", pentru că "o merita". Peștele Pepei i-a arătat, apoi, acesteia o fotografie cu o tânără legată de mâini, cu ochii și gura acoperite, pe un scaun. I-a spus că aceea era fata de care auzise. Alte victime în acest caz și alte procese, în România și Spania, susțin de asemenea că Papa este Ioan Clămparu, "Cap de Porc", în vârstă de 43 de ani, considerat cel mai mare traficant de femei din lume. Poliția din Spania și din toată Europa l-a căutat, în zadar, ani de zile, până când, în cele din urmă, acesta s-a predat singur, la finele lunii septembrie, susținând că s-a săturat să trăiască în clandestinitate. În ciuda faptului că

Actualitatea româneascã

3

se crede că a făcut trafic de carne vie cu sute de femei, ba chiar mii, după unele surse, în Madrid este judecat doar pentru cinci cazuri de proxenetism, pentru niște fapte petrecute în 2000 și cu un dosar întocmit în 2002. Este vorba, așadar, de un capitol mic din istoricul său de infracțiuni, dar cu toate acestea ar putea primi 28 de ani de închisoare, potrivit cererii Procuraturii. Procesul a fost amânat în februarie

Procesul ar fi trebuit să înceapă in decembrie, dar unul din avocații apărării a cerut o amânare, susținând că nu poate ajunge la termenul stabilit, astfel încât procesul va debuta abia pe 1 februarie. Mărturia a cinci femei, între care și Pepa, cu un curaj extraordinar - punându-și viața în pericol lor și familiilor lor este cheia acestui caz și motivul pentru care Clămparu a ajuns, în sfârșit, la judecată. Poliția îl consideră liderul unei "multinaționale" a prostituției, care a generat milioane de euro profit. Procuratura îl acuză pe Clămparu că a obligat să se prostitueze cinci femei, între care și o minoră, și cere câte patru ani de închisoare pentru fiecare dintre aceste infracțiuni. Separat, pentru avortul provocat, procurorii mai cer opt ani de închisoare. În tot acest timp, la Tribunalul Național se studiază cererea de extrădare a României. În țară, Cap de Porc a fost condamnat în absență la 13 ani de închisoare pentru trafic de carne vie, pentru exploatare sexuală și spălare de bani.


4

Actualitatea româneascã

ROMÂNI ÎN LUME

Două persoane au fost arestate după o bătaie între un grup de români şi unul de bulgari, în Cipru

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Un cetățean român și unul bulgar au fost arestați, luni noaptea, în Cipru, în urma unei bătăi între chiriașii unui bloc de locuințe, scrie Cyprus Mail. Altercația a izbucnit când, după o ceartă, circa 5-6 români, înarmați cu bâte din lemn și țevi din plastic, s-au bătut cu chiriașii bulgari. Potrivit poliției cipriote, incidentul din Limasol a fost cauzat de faptul că rezidenții bulgari au afirmat că românii care locuiesc în clădire cauzează probleme.

În jurul orei 22:00, românii

înarmați cu bâte din lemn și tevi din plastic s-au bătut cu chiriașii bulgari din clădirea localizată din zona Yermasoyia. Un bulgar a fost transportat de urgență la spitalul din Limasol după ce a fost grav rănit la cap. Starea lui este stabilă fiind ținut, în continuare, sub tratament.

În urma altercației, poliția a arestat un român în vârsta de 39 de ani și un bulgar de 22 de ani, sub acuzațiile de tentativă de a comite o infracțiune, vătămare corporală, deținerea unei arme de foc și distrugere de bunuri.

O tabără de romi din Torino, incendiată după ce o adolescentă a minţit că a fost violată acolo

Tabăra a fost incendiată și cel puțin o persoană a fost bătută, dar, din fericire, nu s-au înregistrat victime mortale în rândul romilor, care au fugit la timp din calea mulțimii furioase.

O mulțime furioasă, formată din zeci de locuitori din Torino, a incendiată o tabără de romi din apropiere de orașul italian Torino, după ce o adolescentă de 16 ani a mințit la poliție, spunând că a fost violată de doi romi, scrie The Guardian. Fata susținea că doi romi au târât-o în spatele unei clădiri, unde ar fi violato. Adolescenta ar fi inventat această poveste săptămâna trecută, pentru a le ascunde părinților săi că și-a pierdut virginitatea. Autoritățile au

început să interogheze zeci de persoane din zona Torino, pentru a găsi martori la presupusul atac, iar informațiile despre asalt s-au răspândit repede. Circa 500 de persoane au luat parte la un protest pașnic sâmbătă, în cartierul Le Vallette (suburbie a Torino), însă o mulțime de 50 de oameni sa desprins din miting și s-a îndreptat spre o tabără de romi din apropiere. Pompierii au stins focul în două ore În timp ce locuitorii taberei au fugit, fără a se înregistra astfel victime mortale, manifestanții au dat foc la circa 20 de adăposturi improvizate și barăci, au aruncat cu pietre și au bătut cel puțin o persoană. Pompierii au reușit să stingă flăcările după două ore și

există informații că eforturile lor au fost împiedicate chiar de protestatari. Nimeni nu a fost rănit în incendiu. Două persoane au fost arestate și alte 20 sunt anchetate. Forțele de ordine au precizat că adolescenta și fratele său, care i-a confirmat declarațiile, vor fi acuzați pentru mărturie falsă. Fratele falsei victime a fost cel care a mărturisit adevărul la Poliție, după ce a văzut că tensiunea a escaladat.

Atacatorii, ultrași ai lui Juventus Torino

Conform unui secretar al Partidului Democrat din Italia, Paola Bragantini, protestatarii care au atacat tabăra de romi sunt suporteri fanatici ai lui Juventus, dintr-o facțiune

radicală a galeriei, cunoscută pentru rasismul său. De altfel, secretarul a precizat că atacatorii cântau melodii specifice stadioanelor, în timp ce priveau cum arde tabăra de romi. Bragantini a mai precizat că aceiași suporteri au scandat, de curând, injurii rasiste la adresa fotbalistului italian de culoare Mario Balotelli. Secretarul Partidului Democrat a declarat că, foarte probabil, atacatorii s-au ghidat după "resentimentul italienilor față de etnia romă", o practică des întâlnită în Italia.

A fost exploatată ura cetățenilor față de țiganii din tabără

"Acești oameni (n.r. atacatorii) știu să răspundă doar prin

violențe și au căutat orice scuză pentru a le comite. Ei au exploatat exasperarea locuitorilor din zonă, care vor să închidă de ani de zile această tabără de romi", a mai spus Bragantini. Primarul din Torino, Piero Fassino, a condamnat și el mentalitatea incendiatorilor, dar Bragantini a declarat că ceea ce s-a întâmplat își are rădăcinile în ura acumulată în ani de zile față de țigani. "Cei care și-au făcut din violență un mod de viață și caută doar scuze pentru a lua oameni la bătaie au exploatat exasperarea cetățenilor care au cerut de ani de zile închiderea taberei de țigani", a spus Bragantini.


Expaţii din România au trimis acasă peste 200 milioane euro

SOCIAL

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Străinii care muncesc în România au trimis în țările de origine, anul trecut, 206 milioane euro, o sumă mai mare decât cea înregistrată în anul precedent.

Potrivit datelor anunțate de Eurostat, valoarea a fost în creștere cu 22,6% comparativ cu 2009, în timp ce pe ansamblul Uniunii Europene avansul

a fost de aproape zece ori mai mic, de numai 2,5%, până la 31,2 miliarde euro. În 2009, expații din România au trimis acasă 168 milioane euro, în timp ce pe ansamblul spațiului comunitar, remiterile au fost de 30,4 miliarde euro. Datele Eurostat mai arată că 23% din totalul banilor trimiși în țările de origine de lucrătorii din UE au provenit din Spa-

Românii au avut în 2010 cea mai scăzuta putere de cumpărare din UE, după bulgari

Românii și bulgarii își împart ultimele două locuri din UE în ceea ce privește puterea de cumpărare. România a fost în 2010 pe penultimul loc din Uniunea Europeană după valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), cu 46% din media UE, fiind urmată doar de Bulgaria,

conform datelor Eurostat, citate de NewsIn. Astfel, în România, valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în PPS sa situat în 2010 la 46% din media Uniunii Europene (UE27, media egala cu 100%), față de 47% în 2009.

Un sondaj realizat de Fundația Alternativas relevă faptul că cetățenii spanioli consideră că băncile au o mai mare influență decât Guvernul asupra vieții persoanelor din Spania.

nia (7,2 miliarde euro), sume semnificative au mai fost trimise și din Italia (6,6 miliarde euro), Germania (3 miliarde euro), Franța (2,9 miliarde euro),Olanda (1,5 miliarde euro) și Grecia (1,1 miliarde euro). Remiterile din România în interiorul Uniunii au crescut în 2010 cu 34,2% față de 2009, la 106 milioane euro. Toto-

Cea mai prospera țară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg,unde indicatorul s-a situat cu 171% peste media Uniunii, urmată de Olanda, unde PIB per capita a fost cu 33% mai mare față de media din UE.

dată, remiterile în afara UE au sporit față de 2009 cu 12,3%, până la 100 milioane euro. La nivelul UE, cea mai mare parte a banilor trimiși de muncitori către țările de origine au ajuns în țări aflate în afara blocului comunitar, 22,3 miliarde euro, față de numai 8,8 miliarde euro cât au ajuns în alte state membre ale Uniunii. În mod tradițional, cetățenii

acestea, Irlanda, Danemarca, Austria și Suedia au avut un PIB pe locuitor exprimat în PPS între 20% și 30% peste media UE, iar Belgia, Germania și Finlanda între 15 și 20%.

Bulgaria a înregistrat 44% din media UE-27, la fel ca în 2009.

Doar 12 țări au avut în 2010 un PIB pe locuitor exprimat în PPS mai mare față de media din blocul comunitar. Dintre

Marea Britanie a înregistrat 12% peste medie, Franța-8%, iar Italia-1%, în timp ce Spania și Cipru s-au situat aproape de media UE.

îl au bancherii, urmați, la mică distanță, de Guvern, care se situează, astfel, pe locul doi al puterii. Cel puțin acestea sunt rezultatele unui studiu publicat de Fundația Alternativas, care utilizează date istorice ale Centrului de Investigații Sociologice (CIS), pentru a stabili o contrapoziție între puterea politică și cea econo-

mică, scrie El Confidencial. Sectorul bancar (32%) și Guvernul (26%) acaparează mai mult de jumătate din ceea ce studiul numește "capacitatea de a influența semnificativ viața persoanelor". În continuare, la mare distanță, se află marile companii, partidele politice, presa și sindicatele. Totuși, diferitele clase sociale

nu interpretează în același mod balanța puterii. Dacă se diferențiază răspunsurile celor chestionați pe clase sociale, vedem că cei din clasa mediede sus cred în proporție mai mare că băncile au putere mai mare decât Guvernul. Diferențele față de clasa medie și clasa de jos sunt de 7, respectiv 10 puncte procentuale.

Spaniolii cred că băncile sunt mai puternice decât Guvernul

Cetățenii spanioli cred că, independent de procesele democratice, în țară, ultimul cuvânt

Actualitatea româneascã

5

români care lucrează în străinătate trimit mai mulți bani în țară decât sumele ieșite prin intermediul expaților. Astfel, potrivit datelor BNR, anul trecut, remiterile au însumat 3,8 mld. euro, în scădere cu 11% comparativ cu sumele din 2009 și cu 42% față de cele din 2008.


6

Actualitatea româneascã

ECONOMIC

Agenţia de tursm Smith Travel oferă servicii de calitate în domeniul călătoriilor şi al transportului aerian, atât pentru turişti individuali cât şi pentru grupuri.

Ne adresăm tuturor categoriilor de vârstă cu o gamă diversificată de programe turistice atât în țară cât și în străinatate. Profesionalismul de care dă dovadă personalul nostru coroborat cu cunoștințele acumulate în domeniul ticketingului și turismului contribuie la asigurarea derulării cu succes a programelor turistice pe care le promovăm.

Gamă diversificată de programe turistice atât în ţară cât şi în străinătate >

Oficial: UniCredit nu se retrage din Europa de Est. Cine sugerează acest lucru este nebun Grupul bancar italian UniCredit, care are o prezență importantă pe piața din Europea de Est, nu se retrage din această regiune și cine sugerează acest lucru este "nebun", a declarat Gianni Franco Papa, vicepreședinte executiv al UniCredit, citat de Businessweek.

El a amintit că banca a amânat expansiunea sucursalelor din Ungaria și România, însă acest lucru nu înseamnă că se retrage din aceste țări. Totodată, banca va continua să deschidă noi unitați în Turcia, Rusia și Cehia și să crească numărul angajaților din regiune cu 1.100 de persoane în următorii cinci ani.

Oficialul UniCredit a precizat că cel care sugerează că grupul se retrage din Europa Centrală și de Est este "nebun", adaugând că este "de bun simț" să îți reduci cheltuielile când creșterea economică se temperează.

În luna ianuarie, Papa declara că UniCredit va deschide 900 de unități bancare în următorii cinci ani în statele care vor înregistra cel mai ridicat ritm de creștere economică. Planul in-

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Departamentele de turism intern și extern asigură rezervări pentru hoteluri și pensiuni atât în țară cât și în străinătate, bilete de odihnă și tratament precum și pachete turistice complexe ce integrează transportul aerian sau terestru prin intermediul autocarelor sau microbuselor cu cazări, transferuri etc;

Activitatea societății este în continuă dezvoltare diversificând gama serviciilor turistice oferite atât în țară cât și în străinătate. Oferim clienților noștri o gamă completă de servicii la tarife

cludea deschiderea a câte 300 de unitați în România și Turcia și 120 în Ungaria. După 11 luni, planul a fost revizuit din cauza înrăutățirii perspectivelor economice.

"Având în vedere mediul economic actual, deschiderea a 300 de unități bancare ar însemna sinucidere. Am pus în așteptare planurile și avem de gând să reexaminăm situația în următorii doi ani. România este una din țările noastre de bază", a declarat oficialul UniCredit referindu-se la România, care nu a revenit la ritmul de creștere pe care îl aștepta.

În Ungaria, "având în vedere ceea ce face guvernul, nu ar fi ințelept" sa rămânem la vechiul plan. Deschiderea de sucursale bancare în Turcia și Rusia va continua conform planului, în cele două țări urmând a fi deschise cel mult 400 de unități până în 2015.

Planurile UniCredit pe urmatorii cinci ani nu includ cumpărarea sau vânzarea de afaceri în regiune, a mai spus Gianni Franco Papa. Sursa: Hotnews

atractive, precum bilete autocar pentru diferite destinații europene; bilete avion pentru orice destinație, rută și companie aeriană (atât zboruri low cost cât și de linie) indiferent dacă aceasta operează sau nu zboruri din România; rezervări la hoteluri și pensiuni în țară și străinătate.

Așa cum avem nevoie de un doctor priceput, de un avocat persuasiv, de un consultant financiar experimentat, avem nevoie și de un consultant în travel care să ne ofere cele mai bune servicii personalizate adaptate nevoilor noastre. De aceea venim în întâmpinarea dumneavoastră cu pachete turistice complexe, sub forma de sejururi sau circuite, care integrează cazări, mese, transport aerian sau terestru cu autocare, respectiv microbuze, transferuri; bilete de odihnă și tratament în zone montane și balneare din țară și străinătate; vacanțe în toate stațiunile Mării Negre; tabere pentru elevi și studenți; turism intern și internațional, bazat

pe pachete prestabilite sau create la cererea clienților, individual sau de grup.

Timpul este important, iar consultanții noștri știu cel mai bine acest aspect și răspund prompt cererilor adresate.

Serviciile agenției Smith Travel vă sunt oferite la toate birourile Smith &Smith din orașele: Alexandria, Arad, Bucurețti, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău,Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Rădăuți, Roman, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu-Jiu, Tecuci, Timișoara, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Roșiori de Vede. Tarifele mici și serviciile excelente nu sunt un paradox la Smith Travel! O relație puternică înseamnă câștig echitabil pentru ambele părți. Nu este de mirare că avem atâția clienți fideli! Cristina Mișu Director agenție


ANUNŢURI GRATUITE

ANUNȚURI

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

LOCURI DE MUNCĂ

Societate comercială angajăm bucătar cu experiență pentru un fast food situat în Roma Italia.Trimiteți CV la adresa: contact@euroetnic .com sau direct la Centrul Comercial La Strada situat în Roma zona Statione Tiburtina, Circonvallazione Nomentana nr. 530.

Societate comercială specializată în distribuție produse alimentare angajează șef depozit și agenți de distribuție cu experiență în domeniu pentru zona Roma și împrejurimi. Pentru șef depozit se cere recomandare. Trimiteți CV la adresa: contact@euroetnic .com Supermarket românesc angajează vânzătoare cu experiență. Puteți trimite /depune CV la LA STRADA situat la

Trimite anunțul tău pe adresa redacție@actualitatea-romaneasca.ro sau caută centrele de colectare.

Roma, Circonvallazione Nomentana 530, zona Stazione Tiburtina, Roma.

SMITH&SMITH - societate specializată în transfer de bani pentru România și Rep. Moldova caută colaboratori ca agenți de vânzări pentru Italia și Spania. Să fie buni cunoscători de limba italiană și spaniolă și să aibă abilități de comunicare și de lucru pe calculator; De preferabil persoane cu experiență; Trimiteți CV la adresa: office@ smith-smith.ro Caut ore sau lung orario ptr. Curățenie în zona Prima Porta, Labaro, rog seriozitate, Elena. Tel. 3802874699

Fisioterapeuta fac masaj la domiciliu 15€/oră: anticelulitic, reflexso terapie, terapeutic, relaxare, rog seriozitate.

Tel. 3733436444 / 3802874699

Doamnă serioasă, cu experiență caut de muncă ca badantă. Tel. 3881029741

Doamnă serioasă caut loc de muncă fix; Tel: 3881476451

Caut loc de muncă BADANTĂ numai pentru doamne - Ostia; Tel: 3894511515

Caut loc de muncă badantă Ostia. Tel. 3338934205

Caut să înlocuiesc o persoană în timpul feriilor în zona Roma. Tel. 328.153.9907 INCHIRIERI

Închiriez cameră în Bagni di Tivoli începând cu data de 19 decembrie. Relații la telefon:

Actualitatea româneascã

7

3205766947

Primesc în gazdă o persoană serioasă, cameră mobilată în Villalba di Guidonia, Tel. 3293117300

Închiriem cameră (pentru doi băieți) zona metro battistini. Tel. 3403111289, 3206795242 VÂNZĂRI

Vând Renault Espace fabricație 2002, diesel Tel. 3895333382

Vând apartament 3 camere cu multiple îmbunătățiri, în Călărași. Preț negociabil Tel. 3275307210 DIVERSE

Profesoară calificată de mate-

matică, dau meditații clasele IXII. Tel. 3298744369 Închirieri auto România INOVATIN RENT A CAR Tel. 004 0745 425 902 WWW.INOVATIN.RO

ANUNŢURI GRATUITE


8

Actualitatea româneascã

JURIDIC

Cititorii întreabă, avocaţii răspund

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Aşteptăm întrebările dumneavoastră de natură juridică pe adresa redactie@actualitatea-romaneasca.ro

Noutăţi dar şi oportunităţi în relaţiile patrimoniale dintre viitorii soţi

În continuarea unui articol precedent prin care vă prezentăm regimurile matrimoniale din perspectiva Noului Cod Civil (NCC), venim cu lămuriri suplimentare, credem noi, utile oricărui cetățean român, oriunde s-ar afla acesta.

Codul Familiei de la 1954, abrogat prin intrarea în vigoare la 01.10.2010 a Noului Cod Civil (NCC) a lăsat să se incetățenească un singur regim matrimonial, cel al comunității legale de bunuri.

Noutatea adusă de NCC, așa cum precizăm și într-un articol anterior, constă în aceea că oferă viitorilor soți noi oportunități, acestea decurgând din faptul că reglemen-

Răspundem astăzi doameni Dora din Roma ca și altor multe îngrijitoare venite din România care aproape în fiecare zi mă contactează pentru a ști cum să se protejeze de abuzurile angajatorilor și de multe ori, din păcate, chiar și de hărțuire fizică și psihologică, la care sunt uneori obligate să se supună când au grijă de persoanele în vârstă.

tează în prezent încă 2 (două) tipuri de regimuri matrimoniale, consfiintând astfel o libertate absolută de alegere a regimului matrimonial de către viitorii soți, posibilitate inexistentă în vechea reglementare.

Prin urmare, chiar dacă ne repetăm, e bine de știut că avem în prezent în legislația noastră 3(trei) tipuri de regimuri matrimoniale: 1. regimul comunității legale (existent în România încă din 1954); 2. regimul separației de bunuri și 3. regimul comunității convenționale.

Cu alte cuvinte, regimul primar imperativ (noțiune doctrinară) rămâne regimul comunității legale, iar potri-

Există diverse tipuri de hărțuire, de la neîndeplinirea angajamentelor contractuale privind orele de lucru și plata salariilor, la privarea de mese regulate sau de orele de odihnă ajungând până la hărțuiala fizică și sexuală.

Deseori, îngrijitoarele din România, care datorită specificului muncii lor sunt mai puțin protejate și, prin urmare, uneori fără apărare, sunt plătite doar pentru jumătate din orele de lucru efectiv, nu au o zi fixă de odihnă, un orar fix când să știe când pot pleca acasă de la lucru și de cele mai multe ori nu primesc întotdeauna plata contribuțiilor și atunci când le primesc, primesc doar o fracțiune din suma datorată.

Multe îngrijitoare sunt pe cale să cedeze nervos și psihologic după ani și ani de muncă în aceste conditii, de

vit art. 329 NCC, trecerea la unul din celelalte două regimuri, al separației de bunuri sau al comunității convenționale se face obligatoriu în formă autentică, prin încheierea unei convenții matrimoniale, care va putea fi încheiată, atât înainte de căsătorie, producând însă efecte doar de la încheierea căsătoriei, cât și în timpul căsătoriei, caz în care va produce efecte de la încheierea acestei convenții, sau de la o altă dată ulterioară prevazută de părți în convenția matrimonială încheiată.

Condițiile de validitate ale convenției matrimoniale sunt prevăzute în art. 330 -335 NCC, acesta statuând obligativitatea formei autentice, multe ori nevoite să doarmă în încăperi lipsite și de cel mai mic confort, sau de aer curat, practic aproape 24 de ore din 24 la dispoziția celor vârstnici.

Pentru a vă proteja împotriva lipsei de resect cu privire la angajamentele asumate de către angajatorii din Italia nu există nici un mijloc practic atâta timp cât se rămâne în continuare la angajator, pentru că dacă cineva cere respectarea drepturilor sale de multe ori se poate găsi dat afară pe ușă cu valiza așa cum s-a întamplat în săptămâna asta la 2 cititoare ale noastre.

Acest lucru este valabil nu numai pentru români, cât și pentru italieni sau alți străini din Italia, pentru că respectul drepturilor se poate obține în instanță după încetarea raportului de muncă, primul demers facut după ce se renunță la jobul în cauză

consimțământul fiind exprimat personal sau chiar prin mandatar, cu precizarea că procura trebuie să fie una specială și să aibe un conținut prestabilit. Convenția matrimonială trebuie apoi să îndeplinească o serie de formalități privind publicitatea acesteia și anume: 1. înscrierea acesteia în Registrul Național Notarial al Regimurilor Matrimoniale (RNNRM); 2. în funcție de natura bunurilor inserate în conținutul convenției matrimoniale, această înscriere în RNNRM nu este suficientă, fiind necesară și îndeplinirea formalităților de publicitate imobiliară specifice, și anume notarea în Cartea Funciară și/sau înscrierea în Registrul Comerțului sau în alte regis-

.Nu este ușor, dar asta este situația. Așa că atunci când nu sunteți de acord cu privire la condițiile de muncă, primul lucru este să vă găsiți o slujbă mai bună, și numai după ce ați găsit-o, să reclamati abuzurile, cu excepția cazului în care situația este inadmisibilă și necesită o reziliere imediată.

Pentru a argumenta cazul în instanță durează cativa ani și apoi nu vă mai puteți baza pe banii la care sunteți îndreptățit, cu condiția ca fostul angajator să aibe unele bunuri materiale, o casă, o pensiune, etc. În caz contrar, posibilitățile pentru a încasa ceva vor fi foarte reduse, bazându-vă doar pe un avocat de încredere.

Înțelegerea modului în care anumite mecanisme de lucru functioneaza în Italia, vă poate fi utilă pentru a va solicita drepturile, deoarece atunci când nu ai spatele

tre de publicitate prevăzute de lege, cu precizarea că neîndeplinirea formalităților de publicitate speciale nu poate fi acoperită doar prin înscrierea în RNNRM.

În aceste condiții, ca specialiști, suntem deschiși oricăror colaborări și consilieri vizând o bună cunoaștere, interpretare și aplicare a noilor prevederi în materia relațiilor de familie. de câte ori veți avea nevoie.

Av. Adriana Bangălă Baroul București Tel. +40740. 576.962 Fax. +4021.314.19.42 E-mail: avocat@jurisdinamica.ro

acoperit în Italia este foarte periculos ... și multe îngrijitoare din România, din păcate, au avut parte de lecții dure de învățat.

Trebuie să reamintim că drepturile de a fi plătiti, la concediu, la lichidare nu se pierd și prin urmare atunci când schimbați locul de muncă, solicitați toate orele suplimentare și alte drepturi care vi se cuvin. în această perioadă, pierderea unui loc de muncă, chiar incomod, poate fi un lux pe care mulți nu și-l pot permite, prin urmare analizați bine situația înainte de a vă cere drepturile legitime, pentru că puteți avea probleme imediate.

Avocat Giancarlo Germani Viale Appio Claudio Nr.289, Roma, lângă stația de metrou Giulio Agricola Mobil: 00 39 329 312 1699 Tel. 00 39 06 715 420 56 Fax. 00 39 06 715 434 22


10

Actualitatea româneascã

CRONICĂ 5 mituri despre sănătatea dinților

SĂNĂTATE

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Spălatul pe dinți, folosirea aței dentare și două vizite anuale la medic sunt obligatorii pentru un zâmbet de invidiat. Însă nu numai aspectul estetic are de câștigat dacă respectăm ca la carte ritualul igienei dentare. Specialiștii americani de la Facultatea de Medicină Dentară Tufts vorbesc despre multe alte beneficii care vizează sănătatea întregului organism.

Ei au identificat 5 mituri care se vehiculează în legătură cu îngrijirea dinților și vin cu recomandări:

1. Doar dinții au de suferit dacă nu avem o igienă dentară corectă și o alimentație echilibrată. Acesta este doar un mit, iar femeile însărcinate ar trebui să știe că orice abatere de la regulile vieții echilibrate afectează sănătatea fătului. O dietă săracă în nutrienți va crește riscul de carii pentru viitorul bebeluș. Medicii sunt de părere că orice carență de calciu, vitamina A și proteine crește riscul de malformații bucale precum buza de iepure și gura de lup. Mai mult, medicii spun că orice suferință dentară va determina copilul să aleagă alimentele moi, precum dulciurile, în detrimentul celor mai dure precum legumele și fructele. În consecință, cariile pot crește riscul de obezitate.

2. Cu cât consumăm mai mult zahăr cu atât mai mult riscăm să avem carii. Și acesta este doar un mit, sunt de părere specialiștii. Nu contează cantitatea, ci timpul de expunere a danturii la zahăr. Așadar, cele mai periculoase sunt acadelele, dar același efect dezastruos asupra danturii îl au și băuturile carbogazoase. Acestea slăbesc smaltul dinților dacă sunt consumate pe termen lung.

3. Cariile dinților de lapte nu reprezintă o problemă atâta vreme cât micuții îi vor pierde oricum. Încă o concepție greșită, sunt de părere dentiștii americani. Aceasta pentru că orice carie a unui dinte de lapte poate duce la afectarea coroanelor definitive aflate în stadiu incipient de dezvoltare. Dacă dinții de lapte sunt extirpați prea devreme, există riscul ca dantura definitivă să aiba nevoie de tratament ortodontic.

4. Osteoporoza afectează doar coloana vertebrală și soldurile Ei bine, scăderea densității masei osoase poate duce și la pierderea danturii. Aceasta pentru că și maxilarul este expus la efectele osteoporozei. În lipsa unei susțineri puternice, dinții își pierd stabilitatea și implicit pot cădea.

5. Cariile afectează doar persoanele tinere, sănătoase Ei bine, nu este deloc așa. Vârstnicii se pot confrunta cu afectarea rădăcinilor dentare și din cauza unor medicamente precum antidepresivele, diureticele, sedativele și antihistaminicele. Mai mult, scăderea secreției de salivă o dată cu înaintarea în vârstă crește riscul de carii.

Psihoterapeut Florentina Bocai București - România - Specializare în psihoterapie și hipnoză clinică și terapie florală Bach

Au venit și sărbătorile de iarnă! Pentru românii care sunt departe de țară și se simt singuri lângă beteala sclipitoare a bradului încep acum frământările interioare. Apar „golurile în stomac”, reînvie amintirile cele mai dureroase legate de acasă, de cei dragi și… tot așa. Dar ar trebui să ne gândim că poate nu o singură dată în viață am trecut prin astfel de situații – să simțim gustul dulce-amar al singurătății, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. De aceea nu vă lăsați copleșiți de acest „rol” – cel de persoană singură –pentru ca puteți gândi și altfel in aceste momente magice.

Ascultați-vă intuiția și lăsați glasul inimii să vă

Cum puteţi alunga

singurătatea de sărbători

șoptească adevărul despre voi! Observați cum vă lăsați influențați de convingeri și păreri exterioare, cum faceți anumite lucruri doar ca să vă încadrați în tiparele sociale, doar de dragul că „și alții le fac” sau că „așa trebuie” sau „așa se face de sărbători”. Mai degrabă lăsați-vă inima să vă spună ce își dorește, ce îi aduce ei liniște.

Nu intrați în rolul de victimă gândindu-vă la ceea ce nu aveți, la câte vă lipsesc de sărbători! Acceptați că în viață avem atât cât depinde de noi. O femeie, spre exemplu, dacă se simte singură pentru că Făt-Frumos al ei întârzie să apară, ar trebui să privească și cealaltă față a medaliei – el există acolo

undeva, sau poate chiar a apărut, dar ea încă nu știe că este el. Poate că îi stă în fiecare zi în față, dar ea încă nu l-a recunoscut, sau… poate e momentul să-și revizuiască aceste gânduri pesimiste care o macină acum în prag de sărbători. Dacă vom aștepta întotdeauna să avem viața ideală, relația ideală sau iubitul ideal, acest fapt ne va aduce multă dezamăgire. Oamenii au calități și defecte, la fel și viața, poate avea și aspecte mai plăcute, dar și mai puțin plăcute. Depinde doar de noi cât acceptăm sau cât refuzăm. Făt-Frumos pe cal alb e posibil să nu existe în varianta idealistă pe care ați gândit-o inițial, dar e posibil ca eliberându-vă de așteptări, să acceptați și să înțele-

geți altfel oamenii și situațiile din viața voastră.

Nu vă plângeți nefericirea pe străzi! Faceți o listă cu ce v-ați fi dorit până acum să aveți. Observați care din dorințele voastre au depins doar de voi să fie realizate? Acceptați că în viață nu putem face decât ceea ce depinde de noi?

Acceptați-vă profund și complet, așa cum sunteți! Purtați-vă simplu, fără „împopo- țoneli”, uitați-vă în oglindă și bucurați-vă de ceea ce aveți și mulțumiți pentru ceea ce nu aveți, că poate nu vă era de folos pentru suflet! Acceptați realitatea propriei voastre vieți, cea pe care o trăiți! Nu vă ascundeți după măști pentru a părea în ochii celorlalți că vă e bine. Amintiți-vă ca iubirea, puterea și echilibrul vin din interiorul nostru, nu din exterior. Onorați-vă în fiecare zi de iarnă și amintiți-vă că tot ceea ce ne dorim de sărbători avem deja în noi!

Florentina Bocai Tel:0751.161.079 0733.413.089 psihflorentinabocai@yahoo.com www.florentinabocai.ro


BIOTERAPIE

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Actualitatea româneascã

11

Dansul

Elixir pentru minte, trup și suflet

Ne învăluie, ne cuprinde, în chip tainic ne dă măsura timpului în pulsații ritmice, avem sentimentul că noi nu mai suntem noi, ci am devenit însuși dansul… Ne curge prin vene și ne hipnotizează, sunetele ne imprimă mișcări eliberatoare. Această gamă de emoții, sentimente și mișcări, ne încălzesc literalmente trupul și ne înfierbântă spiritul cu presentimentul unei fericiri fără de sfârșit… Dansăm pentru că inima ne cere o stare de reconciliere între trup și minte, între spirit și trup, pentru că tot ceea ce suntem, în acele clipe capătă valențele unei nemijlocite bucurii pentru a fi, ființă fericită căreia neâmplinirile par să nu îi fi bătut niciodată la porțile vieții…Dacă despre om se spune că este un „animal simbolic” ale cărui atitudini, gesturi și mișcări, vocea însăși comunică ceva și reprezintă, toate acestea, o expresie fundamentală a ceea ce acel om este, înțelegem că prin dans lucrurile iau amploarea unei dezvăluiri aproape complete despre ființa aflată tocmai în cursul derulării acestei practici deloc unică printre specii… Nu doar omul dansează! Pentru a comunica ceva pe această cale, nu numai el se implică în ceea ce la păsări, spre exemplu, a fost numit

„dans de împerechere”, nu doar în organismele umane endorfinele-neurohormoni, neurotransmițători responsabili de starea de bine, supranumiți “hormonii fericirii”, apar ca o reacție la o varietate de stimuli endogeni și exogeni –sunt secretate întro cantitate necesară și suficientă pentru a susține funcții psihosomatice la parametrii optimi de funcționalitate, ci toate speciile existente în ecosistem sunt acordate la un anumit tipar comportamental necesar menținerii unei vieți mentale și emoționale propice vieții… Fiindcă, da, fără starea de bine lăuntric, fără a da curs unei dominante a fericirii în sufletele, în mințile și în trupurile noastre, devine aproape imposibil să mai vorbim despre binele existențial al unei ființe ci, dimpotrivă, începem să vorbim despre declinul treptat și tot mai extins -la toate nivelele sale structurale- al respectivei entități, înlăuntrul căreia sufletul și mintea sunt amprentate gradat cu energii specifice

lipsei de echilibru, unde funcțiile dissociative -generate și întreținute de dezechilibrul nonarmoniei minte - suflettind să acapareze imensul mecanism psihosomatic numit animal, om, ființă animată… Nu suntem doar trup, nu suntem doar minte. I a r ceea ce dă

viață acestor două părți componente ale unei ființe animate, sunt spiritul și sufletul, structuri matriceale preexistente și esențiale manifestării entității fizice vizibile, palpabile. Iar dacă pentru a ține trupul în parametrii specifici vieții îi oferim acestuia hrana și îngrijirea necesare, tot astfel, pentru a menține și alte structuri componente ale ființei noastre în

starea de viață, este esențialmente necesar să le hrănim cu hrana specifică acestora, o hrană de Lumină, adusă în noi prin tot ceea ce gândim, vorbim și acționăm benefic, specific vieții… Dansul efectuat pe ritmuri armonioase este o hrană pentru suflet, minte și trup, este un stimul enxogen-venit din afara noastră- generator de reacții endogene, interne, printre acestea numărânduse secretarea anumitor tipuri de neurohormoni necesari vieții celulare, vieții mentale, vieții afective… ”Believe or not” după cum este numită o celebră emisiune, dansul este medicament pentru minte, suflet și trup, se înscrie în categoria medicamentelor sută la sută naturale și este un elixir fundamental pentru buna funcționalitate a organismelor fizice… Prin dans comunicăm informații despre noi înșine și despre intențiile noastre vis-à-vis de o altă ființă, ne eliberăm de tensiuni psiho-somatice, determinăm generarea și metabolizarea informațiilor purtate de neurotransmițători în organismele noastre, ne menținem condiția fizică, eliminăm toxine, și întreținem stări mentale și sufletești eliminatoare de stres,ne acordăm la frecvențele armoniei, ale binelui, ale stării de fericire…Exprimarea întregii game de emoții posibile prin intermediul dansului, face ca acesta să fie de mult considerat în vastul occident o cale de terapie miraculoasă, astfel încât, terapia prin dans reprezintă în multe clinici specializate de pe glob una dintre cele mai importante căi de tratament în afecțiuni de natură psiho-

logică! Iată, așadar, cum dincolo de motivațiile sociale ale dansului, dincolo de faptul că este o cale de socializare prin excelență frumoasă și eminamente explicită, dansul trebuie privit ca o pornire naturală spre exprimarea vieții, tot așa cum este limbajul articulat ori mimica… Face parte din noi, trebuie să îi dăm curs și, dacă cândva un inițiat spunea că în sufletul fiecărui om există o simfonie ce așteaptă să fie interpretată, trebuie să știm și că, în întreaga noastră ființă există necesitatea împlinitoare și eliberatoare totodată, de a dansa ca mijloc de exprimare nonverbal esențial comincării de emoții, de sentimente, atragerii semenilor în marele carusel numit destin personal… Dansați, cântați, fiți viață prin toate căile posibile de exprimare cu care v-a înzestrat Dumnezeu și fie ca fiecare pas de dans pe care îl faceți, să fie încă un pas spre împlinirea fericirilor dorite… Fiți naturali, fiți vii și viața vă va răsplăti cu…Viață. Încă ceva… Dansați numai pe ritmuri armonioase, acestea sunt eliberatoare, împlinitoare… Ritmurile sacadate, agresive și exagerat de repetitive-a se vedea muzica house-tind să inducă în minte, suflet și trup, ruperea ritmurilor biologic, energetic, afectiv, prin intrarea într-o vibrație a cărei dominantă este lipsită de armonie, este deci, nenaturală. În Univers totul este armonie… Nu uitați… Ingrid Baciu Bioterapeut și specialist în terapii complementare. Telefon 0040.0736.461.496 0040.0726.432.150 ingridfaroud@yahoo.com http://terapiinaturiste2011.b logspot.com


12

Actualitatea româneascã

Actualitatea Românească este o publicație independentă iar părerile exprimate în cadrul articolelor și interviurilor nu exprimă punctul de vedere al redacției.

Actualitatea Românescă este echidistantă față de orice formațiune politică. Orice lider de opinie sau reprezentant al unei formațiuni politice ne poate scrie pentru realizarea unui articol sau a unui interviu pentru una din edițiile viitoare la adresa de email: contact@actualitatearomaneasca.ro

POLITICĂ

Familia regală a Spaniei, implicată într-un scandal de corupţie

Inaki Urdangarin, ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei și soțul prințesei Cristina, este implicat într-un scandal de corupție care lar putea arunca în închisoare pentru 15 ani.

Urdangarin deține titlul de duce de Palma de Mallorca, care i-a fost acordat în urma căsătoriei cu prințesa Cristina, cea mai mică fiică a regelui Juan Carlos, informează hotdogfish.com.

El este acuzat de procurorii din Insulele Baleare de fraudă, delapidare și corupție, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de

Noul pachet de austeritate adoptat de guvernul Monti

Cererile Marii Britanii pentru un tratament special pentru sectorul serviciilor financiare la summit-ul de săptămâna trecută de la Bruxelles ar fi afectat piața unică a UE, a declarat marți, 13 decembrie, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, citat de Reuters.

"Marea Britanie, în schimbul acordului său, a cerut un protocol specific pentru serviciile financiare, care, după cum sa prezentat, reprezenta un risc pentru integritatea pieței unice. Acest lucru a făcut compromisul imposibil", a declarat Barroso. Oficialul UE a adăugat că acordul care va fi aprobat de cel mult 26 de state membre

nu este suficient și statele membre trebuie să facă eforturi pentru reluarea creșterii economice și să impulsioneze piața muncii.

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, acesta urmând a fi semnat de majoritatea statelor membre. Acordul liderilor UE arată că toate cele 17 state din zona euro vor lua parte la noul acord, dar și posibilitatea ca noua din cele zece state noneuro să adere la acest pact după consultarea Parlamentelor naționale. Astfel, Marea Britanie rămâne singura care își menține decizia de a nu semna noul pact, fiind în acest moment complet izolată pe plan european.

președinte al organizației non-guvernamentale Noos.

Potrivit anchetatorilor, în 2005 și 2006, ducele de Palma de Mallorca ar fi atras fonduri publice către diverse companii în care acesta avea interese.

Urdangarin ar fi atras fonduri de 2,7 milioane de euro din banii destinați de către guvern Insulelor Baleare, pentru a organiza forumuri legate de sport și turism.

Potrivit ziarului El Pais, Urdangarin s-ar fi folosit de prestigiul Casei Regale pentru a atrage aceste fonduri

"Un pachet de măsuri care va salva Italia", așa a descris premierul Mario Monti proiectul de reformă adoptat duminică de echipa sa de miniștri și prezentat jurnaliștilor străini acreditați la Roma. Pachetul cuprinde o serie de măsuri de austeritate care ar urma să ducă la echilibrarea conturilor economiei italiene și la redobandirea, din partea Italiei, a încrederii pe piața financiară mondială. Schimbările pe care guvernul Monti dorește să le introducă, în ceea ce privește sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2012 vizează în primul rând acele persoane care se apropiau de vârsta

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

către organizația Noos.

Anchetatorii încearcă să afle ce s-a întamplat cu alte 2,5 milioane de euro pe care autoritățile le-au acordat instituției conduse de Urdangarin pentru a promova candidatura orașului Valencia la prima ediție a Jocurilor Europene, competiție care nu s-a desfășurat niciodată.

Casa Regală a Spaniei a încercat să se distanțeze de acest caz, afirmând doar că Urdangarin are dreptul să se apere împotriva acuzațiilor ce îi sunt aduse "ca orice alt cetățean". pensionării, dar vor fi constrânse, cu noua reformă, să lucreze mai mulți ani înainte să se poată bucura de pensie.

De la 1 ianuarie 2012, vârsta minimă pentru a ieși la pensie va fi urcată, de la 60 la 66 de ani pentru bărbați și de la 57 la 63 de ani pentru femei, urmând ca în 2018 și femeile să iasă la pensie la aceeași vârstă cu bărbații. Vor putea ieși la pensie bărbații care au plătit contribuțiile timp de 42 de ani și o lună, perioadă în cazul femeilor fiind de 41 de ani și o lună.

Jose Manuel Barroso:

Cererile Marii Britanii în ceea ce priveşte pieţele financiare ar fi afectat piaţa unică >>

O altă schimbare importantă se referă la înlocuirea sistemului "retributiv" în calcularea pensiei cu un sistem "contributiv". Mai precis, dacă până acum pensia era calculată în funcție de salariul avut în ultimii ani, de acum înainte este prevăzută trecerea la un calcul în funcție de sumele totale vărsate de-a lungul perioadei de cotizare.

Cea de-a treia schimbare majoră se referă la blocarea indexării pensiilor în funcție de creșterea inflației, timp de doi ani, cu o singură excepție, pensiile inferioare sumei de 950 de euro.


POLITICĂ - RELIGIE

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

PSD Anglia agrează strategia de colaborare cu Partidul Laburist pentru susţinerea lui Ken Livingstone la primăria Londrei

Pe data de 9 decembrie, la sediul central al Partidului Laburist în Victoria St 39, a avut loc întâlnirea dintre membrii ai conducerii PSD Anglia și reprezentanți ai echipei de campanie a candidatul laburist pentru primăria capitalei britanice în alegerile din mai 2012, fostul primar al Londrei, Ken Livingstone. Printre cei prezenți la discuții, în incinta sediului central, au

fost Jude Woodward, Director Campanie Relație Comunități, Alexandru Petrescu președintele PSD Anglia și vicepreședintele PSD Diaspora și Ciprian Bolos vicepreședinte PSD Anglia. Agenda discuției a fost centrată pe mobilizarea comunității românești din Londra în susținerea candidaturii lui Ken Livingstone la primăria Londrei. S-a agreat o strategie generală de colaborare pentru următoarele 6 luni premergă-

toare alegerilor din capitala britanică, ce va include luări de poziție comune de susținere a drepturilor românilor din Anglia, conferințe de presă comune cu participarea principalelor canale media din Marea Britanie, campanii de promovare în interiorul comunității românești prin intermediul membrilor PSD Anglia, organizarea de evenimente românești cu participarea consilierilor și oficialilor laburiști. Jude Woodward a apreciat nivelul ridicat de organizare al social-democraților români din Londra și speră ca sprijinul românilor pentru Ken Livingstone și Partidul Laburist să fie extins și dincolo de alegerile din mai 2012. “Oferim suportul nostru Partidului Laburist și candidatului Ken Livingstone pentru alegerile din mai 2012 la primăria Londrei – strategia de colaborare dintre PSD Anglia și parte-

nerii laburiști se întinde pe o perioadă lungă de timp, dincolo de alegerile locale din Marea Britanie – este un exercițiu bun pentru echipă PSD Londra de a își angrena conaționalii în actul primordial al democrației: VOTUL.” a spus Alexandru Petrescu. Anul 2012 va marca o activitate susținută pentru Partidul Social Democrat, organizația din Marea Britanie, cu evenimente și inițiative îndreptate către comunitățile românești din Regatul Unit. Sunt în plan deschiderea de noi filiale ale organizației PSD Diaspora, în Marea Britanie și Irlanda. Alături de colegii din Partidul Laburist, sindicate și organizațiile afiliate, sunt pregătite proiecte ce vor atrage participări semnificative din partea românilor ce locuiesc în Anglia. Biroul de Presă PSD Anglia, contact@psdanglia.co.uk

Olanda se opune, în continuare, aderării României la spatiul Schengen.

Olanda continuă să se opună aderării României și Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat, marți, ministrul olandez al Imigrației, Gerd Leers, precizând că cele două țări trebuie să înregistreze progrese clare în combaterea criminalității și corupției, progrese ce vor trebui constatate în viitorul raport al CE, potrivit publicației Sofia Echo, citate de Mediafax. Potrivit ministrului, Olanda dorește să se asigure că, după

Un român a devenit cel mai tânar episcop catolic din lume

aderarea celor două state la spațiul de liberă circulație Schengen, nu vor ajunge pe piețele UE "infractori sau persoane corupte". "Nu sunt un dușman al Bulgariei și al României. Sunt un prieten al Europei", a declarat Leers.

Olanda este singurul membru al Uniunii care se opune aderării celor două țări la spațiul Schengen. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că ceilalți membri nu împartășesc părerea Olandei

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolica, a devenit joi, la vârsta de 39 de ani, cel mai tânăr episcop catolic din lume, anunța Agerpres. El a fost hirotonit la Roma, în Biserica 'Santi Biagio e Carlo ai Catinari', în prezența Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale din Vatican, precum și a numeroși episcopi și prelați din România și din străinătate.

"Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost ales de către Sinodul Bisericii Greco-Catolice

cu privire la nivelul de corupție și criminalitate din România și Bulgaria, Gerd Leers a afirmat că și celelalte țări au îndoieli, acesta fiind motivul pentru care aderarea a fost amânată.

Leers a confirmat, încă o dată, că Olanda se va folosi de dreptul de veto în cazul în care Președinția UE va forța un vot asupra chestiunii aderării României și Bulgariei la Schengen. Amintim că problema aderării

din România, fiind proclamat de către Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea și de către Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Preafericitul Lucian Muresan, ca Episcop titular de Mariamme, pe data de 21 noiembrie 2011", a transmis preotul Adin Pop, de la Biroul de presă al Mitropoliei Blaj, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, părintele Claudiu Lucian Pop s-a născut la 22 iulie 1972, în localitatea Piscolt din județul Satu-Mare.

"În formarea sa religioasă și umană, a contribuit, alături de părinți, bunicul matern,

României și Bulgariei la Schengen va fi rediscutată în Consiliul JAI de miercuri, dar chestiunea nu va fi supusă votului, urmând ca dezbaterile pe această temă să fie reluate cel mai devreme în februarie 2012, susțin surse europene citate de Mediafax. Președinția poloneză ar urma să reamintească la reuniunea de miercuri că, urmare a opoziției manifestate de Olanda, nu s-a ajuns la nicio soluție privind aderarea celor două țări la Spațiul Schengen.

preotul greco-catolic Victor Vancu, în clandestinitate. Ulterior, prin bunăvoința și încrederea Preasfințitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma, din dorința de a explora orizontul spiritului uman, fiind hirotonit preot la 23 iulie 1995", se mai arată în comunicat.

În Cetatea Eternă, episcopul a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană, iar apoi la Universitatea Pontificală Gregoriană, obținand Licența în Teologie Spirituală (1998) și doctoratul în anul 2006. Între anii 2001 și 2007 a fost rector la Misiunea Greco-Catolică din Paris.

Actualitatea româneascã

13

Publicație fondată de Dr. Valentin Eugen Dăeanu

Redacția și administrația București, Str. Justiției, Nr.54, Et.2, Sector 4 Tel.: 004 021 335 88 00 Fax: 004 021 335 87 84 E-mail: redactie@actualitatearomaneasca.ro Redacția: Albert Craiciu, Luiza Ciorcășel, Florin Stan, Irina Stinghe Referent: Costel Cune

Art director & DTP: Cristian Călin

Director comercial și coordonator Italia: Cristiano Acquaroli Tel.: 0039 339 41 42 640; cristiano.acquaroli@gmx.com

Editat de: S-PRESS Internațional România ISSN 1583 – 2120

Administrator unic Dr. Adrian Vladimir Ciorcășel *** Actualitatea Românească este un ziar editat în România și se supune legilor românești în materie. Ziarul poate fi difuzat și retipărit oriunde în lume, cu acordul redacției, societății sau persoanei căreia i se încredințează acest drept.

Ulterior, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii GrecoCatolice Române, a fost numit de către Congregația pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului Pontifical 'Pio Romeno' din Roma.


14

Actualitatea româneascã

Bancuri...

Doi polițiști gonesc cu mașina. La un moment dat ocolesc o groapă și intră într-un pom. Ies amândoi dintre fiarele contorsionate, iar unul din ei zice: - Să știi că merităm o primă! Niciodată nu am ajuns așa repede la locul accidentului.

Prin ce se deosebește un om de o cămilă ? - Cămila poate să lucreze o săptămână fără să bea, iar omul poate să bea o săptămână fără să lucreze...

Un moș de 119 și nevasta de 109 merg la tribunal să divorțeze. Judecătorul: da de câți ani sunteți căsătoriți? - Apoi au trecut 80 răspunde moșul Judecătorul: Da de câți ani nu vă mai înțelegeți? - Păi de 50, domn judecător Judecătorul: Şi atunci ce ați așteptat până acu'? - Să moară copiii ca să nu sufere, răspunse moșul.

Un negru se pregătește să intre în Rai. La poarta Raiului, Sf.Petru îl întreabă cum îl cheamă. Din motive rasiale, negrul răspunde: - Leonardo DiCaprio. Nedumerit, Sf.Petru ia telefonul mobil și Îl sună pe Dumnezeu: - Alo, șefu', lamurește-mă și pe mine într-o chestiune. Titanicul a ars sau s-a scufundat?

Un bărbat și soția lui stăteau liniștiți la televizor. La un moment dat, el o întreabă: - Pun pariu că nu poți să-mi spui ceva care să mă întristeze și să mă bucure în același timp! - Dintre prietenii tăi faci cel mai bine dragoste! a replicat ea.

Ce este iubirea? – Lumina vieții. – Ce este căsătoria? – Factura la lumină.

DIVERTISMENT

www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Anul 2012 – Anul schimbării?

Multe teorii spun că anul 2012 va aduce o schimbare extraordinară a omenirii. Lumea a început să fie tot mai îngrozită de apariția anului 2012, născând zeci de teorii ce dezvoltă cauzele ce ar putea determina sfârșitul lumii. Cele mai circulate ipoteze cu privire la sfârșitul lumii sunt următoarele:

Calendarul mayas, bazat pe calcule astronomice, arată că sfârșitul unui mare ciclu de 5200 ani va fi pe 21 decembrie 2012. Această dată lasă loc multor interpretări, deși nu există dovezi substanți-ale, mayasii considerau data ca fiind una semnificativă. Mulți oameni au postulat că acestă dată ar fi sfârsitul lumii, iar alții cred că data simboliza pentru mayasi doar venirea unor mari schimbări, reprezentând începutul unei noi ere.

Civilizația Maya avea un sistem complex de calendare, dintre care unul numit “de lungă durată” care măsura perioade vaste de timp cu o mare precizie. Acest calendar măsoară un ciclu de 1.872.000 de zile sau aproape 5.125 de ani și este cunoscut ca ciclul de 13 baktun. Înregistrările arheologice arată că primii mayasi au apărut în urmă cu aproximativ o mie cinci sute de ani, în regiunile din America de Mijloc, o zonă care cuprinde azi Mexicul de Sud, Guatemala, Belize și Honduras.

Arheologii au avut dispute despre corelarea datelor din acest calendar cu cel modern, adică cu calendarul Gregorian, pe care îl folosim astăzi, și au concluzionat că începutul sau momentul zero al ciclului curent de 13 baktun este 11 sau 13 au-

gust 3114 i.Hr., însemnând că ciclul se încheie după 1.872.000 de zile, adică pe 21 sau 23 decembrie 2012. Nimeni însă nu știe de ce mayasii au ales decembrie 2012 ca sfârșit al timpului. Problema este complicată, de faptul că mayasii nu foloseau un singur calendar, ci mai multe calendare. Fiecare calendar avea un scop diferit, iar cel în cauză, care este cunoscut “de lungă durată”, este un calendar la fel ca oricare altul, care are ca scop măsurarea timpului. Singura excepție a acestuia, și care a panicat o lume întreagă, este ca acest calendar implică un ciclu unic de 1.872.000 de zile, care se va sfârși în 21 decembrie 2012. O altă teorie, susținută pentru prima dată de către filozoful grec Philolaus (350 i.H.), este cea a Planetei X.  Potrivit acestei teorii, în

data de 21 decembrie 2012 această planetă X (Nibiru) se va ciocni cu pământul și va duce la sfârșitul civilizatiei umane. Philolaus credea că pământul ar trebui să aibă o contra-planetă care să păstreze echilibrul.

Mai există și o altă speculație prin care se spune că această planetă va cauza distrugere și moarte și apariția unei rase de extratereștri, numită Annunaki (strămoșii noștri extratereștrii), ce își vor planeta înapoi.

Conform Tablițelor Sumeriene, noi oamenii suntem o rasă de sclavi, creați genetic de către locuitorii planetei X, în urmă cu sute de mii de ani, iar acești stăpâni ai noștri se vor întoarce pe data de 21 decembrie 2012.


www.actualitatea-romaneasca.ro

17 decembrie - 30 decembrie

Relaţia specială dintre scriitorul Martinez Sanz şi România (continuare din numărul trecut)

De ce Brâncuși, Eliade, Ionescu, Cioran și Tzara în romanul Pentagonul?

Doar enumerându-i ai suficiente motive. Sunt și alte nume importante, cu siguranță, dar aceștia 5, această Torá cu totul specială cum semnalează Romeo Niran în prefață, sunt nestematele unei coroane rare, un tezaur cu care puține țări se pot mândri, și în același timp este o coroană ce arată simbolul puterii, o putere enormă a oricare stat, și, totodată, este vorba de marile exemple pe care le-am evocat mai devreme (nota bene: în numărul trecut), oameni importanți de artă și cultură ai secolului 20 care au întâlnit în diaspora și în găzduirea de o altă țară și într-o altă limbă o soluție pentru a nu fi compleșiți.

Este adevărat că sunt cunoscuți în toată lumea dar în același timp se ignoră adesea originea lor.

Chiar strălucirea și impactul lor în lume au făcut posibil ca un stu-

dent să citească sau să contemple sculpturile, așa cum am fost eu la vremea respectivă pentru că apoi să cercetez operele lor și să încep să schitez "Pentagonul", într-un caiet de notițe, participând la seri literare și culturale.

Dintre aceste serii, îmi amintesc cu deosebită afecțiune și în detaliu un scenariu care l-am transpus cu Fabianni Belemuski. La lumina a numeroase lumânări, discutăm înconjurați de prieteni care au auzit de ... Cioran. Vreau să spun, o scenă, nu romantică, dar atât de frumoasă, cu aceste lumânari care au creat o atmosferă relaxată pentru a vorbi despre sinucidere, renunțare, descompunere, dezgust de sine și de tot.

Și cu toate acestea, am fost cu toți extrem de fericiți și zâmbitori. Este, desigur, ceva în contradicție cu un mod de gândire convențional, ca unicitate. Mi-a rămas această imagine în minte. Nu a fost duhul lui Tzara, însă nu am fost mult prea departe. Pe de

altă parte, mulți oameni mă întreabă de ce doar cinci. Ei trebuiau să fie cinci, deoarece "Pentagonul" este cartea centrală și fundamentală a unei serii de zece cărți în colaborare cu Niram Art numit "Humanometría" (măsura umană), la care lucrez și care imi va mai lua câțiva ani s-o termin. Întreaga serie urmează paralela cu el ordo geometricus de la cazul particular al monógon-ului la decagon.

În Pentagon sunt comparații între Brâncuși și Picasso sau între Ionesco și Ortega y Gasset. Puteți să ne explicati cauza acestor relaționări? Credeți că acestea vor ajuta cititorii spanioli să înțeleagă mai bine arta și literatura românilor?

Voi începe cu o comparație mult mai ușor de explicat. Există un pasaj în lucrarea lui Ortega y Gasset, Revolta maselor, în prefața pentru francezi, din care răzbate ideea că atunci când vorbim credem că putem exprimă cât gândim și că în acest mod ne străduim mult să ajungem la ceilalți cu cuvintele.

Cu toate acestea, chiar dacă facem acest lucru cu bună credință, în final nu ne-am înțelege mai bine decât, dacă am încerca să ghicim în cazul în care am fi muți. Sincer nu știu dacă Ionesco

CULTURĂ

a citit acest pasaj, dar lucrarea sa se conturează și se bazează pe această ideea a lui de Ortega, plecând de la Cântăreaţa cheală și ajungând la Scaunele și Lecția.

La rândul meu, acum 4 ani am preluat ideea lui Ortega cu ocazia primei mele lucrări, Comentarios a Unamuno y a aquéllos que quisieron ser como dioses, în a treia parte, care este un mic tratat de estetică și unde am apărat importanța metaforei în conținutul operei artistice și rolul poeziei, cărora în ultimii ani am adăugat gândirea unui filozof italian. Giorgio Colli, cunoscut mai mult pentru traducerile sale, critica și abordările lui Nietzsche, la seminariile și studiile sale despre filozofia greacă. Nu știu dacă acest lucru va ajuta cititorii spanioli să-l înțeleagă pe Ionesco, deși mi-aș dori. Eu cred mai degrabă că ar fi exact opusul, lucrările lui Ionesco vor putea ajuta pe spanioli dar și pe cei ce nu vorbesc spaniola, să înțeleagă această gândire orteguiană.

Pentru că, dacă recunoaștem , Spania este, probabil, locul în care Ortega este cel mai puțin citit ... și l-aș adăuga și pe Cervantes, deși aici mulți se vor simți jigniți. Iar lista poate fi mai mare. Există o indolență mare în țara mea legat de ceea ce am putea numi „al nostru”.

Actualitatea româneascã

15

Mai mult, și în special în afară, dar în interiorul mediului academic, Ortega deține o imagine proastă, cauzată de ignoranță, intoxicație ideologică și prea multe vorbărie. Se folosește numele lui pentru spectacol, și, probabil, pentru a desemna o autoritate, sau ceva de genul.

În cazul lui Brâncuși și Picasso, comparația mi-a fost inspirată în urma unei converstații de grup cu privire la sculpura celor doi. Până atunci, sculptura lui Picasso am trecut-o neobservată, așa cum am recunoscut de fapt chiar în "Pentagon". Ambii însă sunt precursori ai revoluționarii artei la începutul secolul al XXlea, și în ambii există un proces de simplificare și de purificare al formelor în lucrări despre capete și busturi, cu toate că, în realitate, urmează propria lor cale. Între ei, relația este contextuală și bazata pe spirit inovator, ajungând la un numitor comun în opera lor, în principal datorită climatului artistic care îi înconjoară și pe care cei doi îl interiorizează și îl interpretează în propria sa manieră. Ca și înainte, nu știu dacă Brancusi va fi înțeles prin Picasso, sau invers. Însa, în acest caz, spre deosebire de Ionesco și Ortega, avem motive să credem că este posibil.


CALL YOUR COUNTRY SI AUTORICARICA INTERNAZIONALE. CU CÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ROMÂNIA, CU ATÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ITALIA.

CALL YOUR COUNTRY. VORBEŞTI CU ROMÂNIA

ÎNCEPÂND DE LA

5 CENȚI PE MINUT.

ACTIVEAZĂ PÂNĂ LA 8 IANUARIE 2012 AUTORICARICA INTERNAZIONALE, LA FIECARE 15€ DE CONVORBIRI INTERNAȚIONALE AI UN BONUS DE 5€ PENTRU A APELA TOATE CELULARELE ŞI TELEFOANELE FIXE NAȚIONALE PENTRU 6 LUNI. ACTIVEAZĂ CALL YOUR COUNTRY CU UN SMS GRATUIT, ÎNCADRÂND CODUL CU SMARTPHONE-UL TĂU

ACTIVEAZĂ AUTORICARICA INTERNAZIONALE CU UN SMS GRATUIT, ÎNCADRÂND CODUL CU SMARTPHONE-UL TĂU

PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE COSTURI, CONDIȚII ŞI LIMITĂRI, INTRĂ PE WIND.IT Call Your Country. Cost minut către România: 5 cenți către rețea fixă şi 9 cenți către rețea mobilă. Cost semestrial 4€, gratis în promoție pentru primele 6 luni. Cost de activare 7€, gratis pentru noii clienți până la 8/01/2012. Impuls la răspuns 16 cenți, tarifare la impulsuri de 60 de secunde. Autoricarica Internazionale: 7 luni pentru a-ți cheltui toate bonusurile. Cost de activare 5€.

Actualitatea Romaneasca  

Ziarul Romanilor de pretutindeni

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you