Page 1

SOCIAL

POLITIC

“Încercăm să nu îi facem pe oameni să devină dependenţi de occident” INTERVIU - Daniel Ţecu Preşedinte FADERE PAGINA 9

SOCIAL

Preşedintele Comisiei UE, Jose Barroso: România nu va intra în spaţiul Schengen în 2014 PAGINA 2

Cum scorneşte „Daily Mail” ştiri cu invazia românilor în Marea Britanie

PAGINA 3

GR

AT UI T

Ziarul românilor de pretutindeni

ANUL 11 | NUMĂRUL 19 | ITALIA ŞI SPANIA | 16 NOIEMBRIE - 29 NOIEMBRIE 2013

Italia va ajuta România să adere la Spaţiul Schengen,

afirmă ambasadorul român la Roma Italia intenţionează să ajute România în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, afirmă ambasadorul României la Roma, Dana Constantinescu, în contextul în care Italia va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2014. “Începutul mandatului meu intervine întrun moment în care relaţiile bilaterale dintre România şi Italia sunt excelente şi au ajuns la maturitate deplină. (...) Relaţiile dintre România şi Italia se bazează pe afinităţi culturale şi istorice şi pe idealuri comune”, în

cadrul unui parteneriat strategic consolidat, a subliniat Dana Constantinescu într-un interviu acordat agenţiei de ştiri TMNews.

Citeşte în Pag. 2 declaraţia lui Jose Barroso legată de aderarea României la Schengen

ROMÂNI ÎN LUME

Primarul unei comune din Franţa a intrat în greva foamei pentru un ROMÂN PAGINA 2

ROMÂNI ÎN LUME

Două românce din Italia sunt acuzate că au obţinut ilegal de la un italian 500.000 de euro PAGINA 6

ROMÂNI ÎN LUME

O femeie şi un copil de etnie romă, STROPIŢI CU ACID, în sudul Italiei PAGINA 6

SOCIAL

Dana Constantinescu, care este ambasador la Roma de cinci luni, este convinsă că Italia - în calitatea de membru fondator al UE şi în contextul în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada iuliedecembrie 2014 - va ajuta România să adere la Spaţiul Schengen. “Italia a susţinut constant aderarea ţării noastre la Schengen”, confirmând că România a îndeplinit toate criteriile tehnice în acest sens, a explicat Dana Constantinescu.

“Minunile nu mai sunt doar simple întâmplări fericite. Întreaga viaţă ne devine un continuu dialog tainic cu Bunul Dumnezeu.” Interviu - Mariana Tudoran PAGINA 8

CULTURAL

PAGINA 10

Patriarhia Română şi TVR vor colabora pentru promovarea culturii şi identităţii naţionale


2

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

Preşedintele Comisiei UE, Jose Barroso:

România nu va intra în spaţiul Schengen în 2014 România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând.

“România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014 (...) sunt prea multe opuneri”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI.

“Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, declara el. România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de

şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre. Aderarea celor două state membre UE la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.

www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Primarul unei comune din Franţa a intrat în greva foamei pentru un ROMÂN Site-ul realitatea.net a relatat povestea medicului român primit cu braţele deschise de locuitorii unei comune din Bretania în speranţa că vor beneficia din nou de sevicii medicale, după ce fostul titular al postului de doctor a ieşit la pensie. A intervenit, însă, o problemă birocratică, care îl împiedică pe medic să îşi exerseze profesia şi care l-a determinat pe primar să intre în greva foamei.

Primarul comunei La Motte, JeanPierre Guilleret a început o grevă a foamei în faţa Ordinului medicilor din localitatea Saint-Brieuc (de care aparţine administrativ şi comuna La Motte- n.red.). Primarul protesteză în acest mod pentru că medicul român Gino Pogani nu poate profesa fără a avea un aviz pozitiv din partea consiliului ordinului medicilor, care i-ar permite să obţină şi un număr de practician. “ Voi rămâne aici până îmi vor da

numărul lui de practician” a declarat alesul urbei. Conform acestuia,pentru acordarea avizului lipseşte un document pe care doctorul român l-a pus la dispoziţie. “ Ei mai spun că românul nu vorbeşte destul de bine franceza şi deloc dialectul din Bretania, dar până la urmă reuşeşte să se facă înţeles” întăreşte JeanPierre Guilleret. Decizia adoptarii acestei forme de protest a fost luată la presiunea cetăţenilor din comuna La Motte.

România şi Marea Britanie, principalele ale O româncă aleasă consilier destinaţii italienilor care municipal în Montreal vor să divorţeze Românca Magda Popeanu a fost aleasă în funcţia de consilier în districtul Côte-des-Neiges din Montreal, în provincia canadiană Quebec, în urma alegerilor de duminică.

Membră a partidului Projet Montreal, Popeanu a obţinut 1.953 de voturi (respectiv 30,86 la sută) din totalul de 6.485 de sufragii exprimate, devansând-o pe Helen Fotopulos cu 77 de voturi. Magda Popeanu locuieşte în Côtedes-Neiges–Notre-Dame-de-Grâce din 1992 şi a fost preşedinta Projet Montreal din 2006 şi până în 2010. De origine română, ea a fost candidata partidului în alegerile din

2005 şi 2009 în Côte-des-Neiges, când a obţinut 16 la sută şi, respectiv, 31,6 la sută din voturi.

la Centrul de formare profesională Leonardo da Vinci, clădirea CôteVertu.

După ce şi-a obţinut licenţa în Inginerie electronică şi a lucrat în domeniul IT, ea şi-a dedicat ultimii 20 de ani învăţământului şi facilitării schimburilor sociale şi profesionale în domeniul său de activitate.

Popeanu militează de opt ani pentru păstrarea moştenirii, siguranţei şi liniştii districtului Côte-des-Neiges– Notre-Dame-de-Grâce, precum şi pentru un mediu de viaţă de calitate înaltă prin creşterea responsabilităţii sociale, a respectului faţă de mediu şi faţă de ceilalţi.

Adeptă a educaţiei continue şi dinamice şi dornică să-şi împărtăşească experienţa, ea deţine un certificat de Formator pentru adulţi în mediul şcolar, o diplomă în Intervenţie în formarea profesională şi urmează să îşi termine formarea în Administrarea instituţiilor şcolare. În prezent, ea este director adjunct

Consiliul municipal este principala instanţă decizională a oraşului Montreal şi este format din 65 de aleşi: primarul general, care este şi primarul sectorului Ville-Marie, 18 primari de sector şi 46 de consilieri municipali.

România şi Marea Britanie au devenit destinaţiile preferate ale cuplurilor de italieni care doresc să divorţeze, scrie publicaţia britanică Daily Mail în ediţia online.

Un judecător britanic a primit, miercuri, solicitarea de a anula 180 de divorţuri acordate unor cupluri de italieni, după ce s-a descoperit că persoanele respective au asumat reşedinţe fictive în Marea Britanie doar pentru a putea divorţa. Sir James Munby, preşedintele Diviziei administrative britanice pentru familie, a fost informat că numeroase cupluri de italieni vin în

Marea Britanie pentru a divorţa, dată fiind procedura îndelungată de divorţ din Italia. Autorităţile britanice au aflat că 179 de cupluri de italieni au asumat aceeaşi adresă fictivă în Marea Britanie pentru a putea depune actele de divorţ. O altă destinaţie preferată de italienii care vor să divorţeze este România. În Italia, divorţul durează cel puţin trei ani; italienii pot divorţa în orice alt stat membru UE, însă este ilegală utilizarea unei adrese de rezidenţă falsă.


Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Actualitatea românească

3

Imagine: dailymail.co.uk

Imagine: dailymail.co.uk

Cum scorneşte „Daily Mail” ştiri cu invazia românilor în Marea Britanie Jurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor.

„«Din ianuarie, doar capra va mai rămâne» - declaraţia unui român, tată a şapte copii. Aşa cum spune un primar, jumătate din populaţia localităţii sale este în drum spre Marea Britanie, pentru salarii mai mari şi ajutoare“. Aşa începe

publicaţia britanică „Daily Mail“ un reportaj amplu apărut în ediţia online din 10 noiembrie, în care se arată cum le vor „invada“ românii, dar în special romii, ţara, după 1 ianuarie 2014, când urmează să se liberalizeze piaţa muncii. Ce „uită“ englezii

Berini, comuna Sacoşu Turcesc, pentru a sta de vorbă atât cu eroii din reportajul publicaţiei britanice, cât şi cu edilii şi ceilalţi localnici. Concluzia noastră: englezii, după cum spun sătenii, au venit de la Londra cu tot cu un scenariu bine pus la punct şi defăimător pentru ţara noastră, căutând în România doar personajele.

Articolul, documentat în comuna Sacoşu Turcesc (judeţul Timiş), este o amplă anchetă socială făcută de jurnaliştii britanici, axată, însă, pe o comunitate mică de romi. Jurnaliştii „Adevărul“ au mers în localitatea

Şi pentru ca toată povestea să iasă „ca la carte“ în paginile ziarului, au reinterpretat vorbele sătenilor, i-au ispitit cu joburi tentante în Marea Britanie şi au inventat chiar, ca personaj, „o capră a vecinului“.

Imagine: dailymail.co.uk

Imagine: dailymail.co.uk

Protest faţă de legea eutanasierii maidanezilor, în faţa Consulatului României din Milano - presă Activişti pentru drepturile animalelor au organizat un protest şi au intrat în greva foamei în faţa Consulatului României din Milano, denunţând legea care permite eutanasierea câinilor maidanezi.

Numeroşi activişti pentru drepturile animalelor s-au adunat începând de luni seară în Piaţa Lotto din Milano, montând un cort în faţa Consulatului României, relatează publicaţia italiană Il Giorno.

Şase dintre protestatari au intrat în greva foamei pentru a denunţa legea adoptată în România care permite eutanasierea maidanezilor. Primii activişti vor înceta greva foamei după 24 de ore, dar vor fi înlocuiţi de alţii care vor continua aceeaşi formă de protest, existând o rotaţie la fiecare 24 de ore. Mai multe mitinguri au avut loc în ultimele luni în faţa misiunilor diplomatice ale României din Italia,

însă de această dată activiştii intenţionează să continue protestele până când vor primi un răspuns favorabil din partea autorităţilor române. “Protestul nostru are obiectivul de a contribui la oprirea masacrului câinilor”, a declarat Giovanni Porta, membru al filialei italiene a organizaţiei Câinii Străzii (Les Chiens de Rues).


Ziarul românilor de pretutindeni 4 Imaginea României în Marea Britanie e încă proastă, deşi prinţul Charles începe să o îmbunătăţească Actualitatea românească

www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

România are încă o imagine proastă în Marea Britanie, deşi a început să fie îmbunătăţită în ultimii ani de prinţul Charles, a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheorghe Mărginean, reprezentantul în România al Thomas Cook Neckermann, prezent la târgul de turism World Travel Market de la Londra.

Banca Transilvania deschide o sucursală la Roma şi închide operaţiunile din Cipru

Mărginean spune că în ultimii doi ani campania de promovare în Marea Britanie, care îl are ca personaj central pe moştenitorul coroanei britanice, a reuşit să schimbe uşor imaginea României în Regatul Unit. “România are o imagine proastă în Marea Britanie. Contează, însă, foarte mult că prinţul Charles face parte din promovarea turistică a României pe piaţa britanică. Agenţii de turism englezeşti deja propun pachete turistice tematice «Pe urmele lui Charles»”, a adăugat Mărginean. Britanicii care vin în România sunt în general persoane cu vârsta de peste 60 de ani, cu venituri şi studii medii, şi regalişti înfocaţi, care vor să calce prin locurile în care a ajuns şi prinţul Charles. Aceştia sunt turişti care nu vin în România pentru hoteluri luxoase, pentru sejururi la mare sau pentru drumeţii în Carpaţi, ci pentru “natura neatinsă”, pe care o promovează moştenitorul coroanei britanice în filmul “Wild Carpathia”.

Gheorghe Mărginean spune că britanicii care cumpără astfel de pachete cheltuiesc până într-o mie de lire sterline pe sejur, bani în care intră biletul de avion, cazarea şi masa în România. Britanicii sunt pe locul 6 la capitolul turişti străini în România, după Germania, Italia, Franţa, Ungaria şi Israel. Anul acesta, în primele nouă luni ale anului, au venit peste 71.000 de persoane din Marea Britanie, nivel similar celui din primele nouă luni ale anului trecut, potrivit datelor INS

comunicate de Autoritatea Naţională pentru Turism. În 2012, destinaţiile româneşti au fost vizitate de mai mult de 91.000 de turişti britanici, în creştere faţă de 2011, când au venit aproape 81.000 de persoane din Marea Britanie. România a participat în perioada 4-7 noiembrie la Târgul de Turism World Travel Market de la Londra, cel mai mare târg destinat specialiştilor din domeniu. Contrucţia şi amenajarea standului României au costat peste 220.000 de lire sterline, fără TVA.

Banca Transilvania va deschide în noiembrie o sucursală la Roma, datorită numărului mare de români din capitala italiană, şi va închide, la 1 decembrie, operaţiunile pe care le are în Cipru, din cauza contextului economic nefavorabil pe termen mediu, a anunţat instituţia de credit.

Instituţia de credit va furniza clienţilor din Italia, atât persoane fizice, cât şi firme produse şi servicii precum depozite, credite, serviciile de mobile şi internet banking, carduri, serviciul de alertă prin SMS, posibilitatea achitării acturilor pentru furnizorii din România şi pachete de produse dedicate.

Formalităţile necesare pentru deschiderea sucursalei din Italia sunt în curs de finalizare. “Decizia extinderii Băncii Transilvania în Italia are la bază numărul mare de români din Roma: aproximativ 200.000, respectiv circa 10.000 de companii ale reprezentanţilor comunităţii româneşti din zonă”, se arată într-un comunicat al băncii.

“Tot referitor la prezenţa Băncii Transilvania pe piaţa internaţională, BT a luat decizia închiderii activităţii sale din Cipru începând cu 1 decembrie, conform strategiei sale de eficientizare a operaţiunilor, dar şi ca rezultat al contextului economic cipriot, nefavorabil pe termen mediu”, se mai spune în comunicat.

Atracţiile turistice româneşti, promovate pe taxiurile londoneze. Campania va costa peste 5 milioane de euro România va începe anul viitor o campanie de promovare outdoor în valoare de peste 5 milioane de euro în mai multe ţări, care va include reclame la metrou, în aeroporturi, pe autostrăzi, autobuze şi pe celebrele taxiuri londoneze.

“Vom începe un proiect de promovare outdoor a României pe pieţele ţintă (SUA, Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia etc.), dar şi pe unele pieţe de oportunitate, cum ar fi Israel, Turcia sau Republica Moldova”, a declarat

agenţiei MEDIAFAX Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), prezent la târgul World Travel Market, care se desfăşoară în perioada 4-7 noiembrie la Londra. Proiectul se va derula pe următorii doi ani şi va costa 5-6 milioane de euro. “Sunt prevăzute diferite modalităţi de promovare outdoor. În Marea Britanie, de exemplu, România va fi promovată de la taxiuri până la clădiri, metrouri şi aeroporturi. Vor fi promovate produsele turistice ale României.

Toată promovarea se face în baza unei analize detaliate a fiecărei pieţe. Vom promova turismul cultural, turismul în natură şi ecoturismul”, a spus Filipescu. Atracţiile turistice româneşti vor fi prezentate pe aproximativ 150 de taxiuri din Londra.

Filipescu a adăugat că panourile publicitare vor fi amplasate şi în zone de tranzit, aeroporturi, în staţii de metrouri şi pe autostrăzi. În Spania reclamele vor fi făcute şi pe autobuze.


6

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, pus sub acuzare pentru uciderea unei românce la Londra

Două românce din Italia sunt acuzate că au obţinut ilegal de la un italian 500.000 de euro Două românce sunt suspectate că l-au escrocat pe un italian în vârstă de 59 de ani, care are probleme psihice, convingându-l să le semneze cecuri bancare în valoare de cel puţin 500.000 de euro, scrie site-ul publicaţiei italiene Firenze Post.

Cele două românce, care au 28, respectiv 29 de ani, l-au cunoscut

la un restaurant din Florenţa pe un italian în vârstă de 59 de ani, care a fost foarte încântat să aibă o relaţie cu ele. Bărbatul, care are probleme psihice, a fost convins de cele două românce, într-un interval de o lună, să le semneze cecuri bancare de peste 500.000 de euro, sub pretextul nevoii de a cumpăra diverse bunuri şi de a face călătorii.

Anchetatorii, sesizaţi de părinţii foarte bătrâni ai italianului, au anunţat că suma cerută de cele două românce ar putea fi mult mai mare de 500.000 de euro. Carabinierii din Florenţa au emis un mandat de reţinere pe numele celor două românce, iar o instanţă a decis arestarea preventivă a acestora la domiciliu sub acuzaţia de escrocherie.

O femeie şi un copil de etnie romă, STROPIŢI CU ACID, în sudul Italiei O femeie este cercetată în Italia după ce a aruncat acid, din balconul locuinţei, spre o mamă de etnie romă şi spre copilul acesteia, în vârstă de un an şi jumătate, în oraşul Napoli, relatează site-ul ziarului Corriere della Sera.

Incidentul a avut loc pe strada Andrea Doria din Napoli, stârnind furia

trecătorilor care au fost martori.

O femeie a aruncat acid de la etajul 4 al unui bloc de locuinţe, stropind pe haine o femeie de etnie romă şi copilul acesteia. Copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost stropit pe frunte, iar hainele mamei s-au dizolvat în punctele în care au fost atinse de acid.

Cei doi au primit asistenţă medicală din partea trecătorilor, fiind transportaţi de urgenţă la spitalul de pediatrie Santobono din Napoli. Femeia care a aruncat acidul susţine că spăla pur şi simplu balconul, însă martorii afirmă că gestul ei a fost deliberat.

Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost pus sub acuzare pentru uciderea unei românce, Mariana Popa, găsită înjunghiată în estul Londrei, relatează BBC News Online.

Românca în vârstă de 24 de ani a fost găsită la 29 octombrie, înjunghiată în piept, potrivit bbc.co.uk/news/. Bărbatul, Farooq Shah, a fost acuzat de crimă şi va compărea sâmbătă în faţa tribunalului din Barkingside. Tânăra Mariana Popa era originară dintr-o comună din judeţul Buzău. Familia româncei a comunicat că femeia a plecat iniţial la muncă în Italia, însă, pentru că nu reuşea să îşi mai găsească de lucru acolo, a decis să plece în Marea Britanie, unde se afla de câteva săptămâni împreună cu concubinul său. Mama tinerei spune că aceasta ar fi fost însărcinată şi că era foarte bucuroasă.

Un şofer român în stare de ebrietate a provocat un grav accident rutier în Italia Un imigrant român din Italia, aflat în stare de ebrietate, a provocat un accident rutier soldat cu doi morţi şi patru răniţi, în apropierea oraşului Livorno (nord-vest), informează site-ul LiberoQuotidiano.net.

Românul N.C., în vârstă de 40 de ani, se afla la volanul unui vehicul marca Volvo S60, înmatriculat în Bulgaria. Bărbatul a pierdut controlul asupra volanului şi a lovit un autoturism Ford Focus, în care se aflau cinci italieni. Accidentul a avut loc între localitatea Collesalvetti şi oraşul Livorno. În urma impactului, doi pasageri din Ford au murit pe loc, iar trei sunt în stare critică. Românul, rănit şi el în accident, avea o alcoolemie care depăşea de şase ori nivelul legal prevăzut în legislaţia italiană.


www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Ziarul românilor de pretutindeni

Actualitatea românească

7

Basarabenii cunosc prezentatorii de la TVR 1, îi iubesc şi cred că îi aşteaptă Interviu Corina Cojocaru - Jurnalist TV Moldova 1

Vă rog să prezentaţi puţin ce înseamnă pentru dumneavoastră cariera de jurnalist la TV Moldova 1?

Sunt jurnalist cu acte în regulă din 2007, dar am început să cochetez cu această profesie din anul I de facultate. Am început cu ziarul ,,Tineretul Moldovei’’ şi ,,FLUX”, iar atunci îmi doream să fac această meserie toată viaţa, să scriu articole pentru ziar. Din 2005 până în 2012 am fost cuprinsă de altă dragoste – Radio Moldova Actualităţi. Moldova 1 a fost o surpriză şi o mare provocare pentru mine, spunându-mi că trebuie să gust din toate sferele jurnalismului, pentru a fi împăcată pe deplin. Emisiunea ,,Destine de colecţie’’ este marea mea responsabilitate de la Moldova 1, pe care o fac cu mare plăcrere, cu suflet, ca să fie pe placul celor care o privesc. Cum caracterizaţi media din Republica Moldova? Care sunt particularităţile ei?

Ca jurnalist mă simt liberă şi influenţată doar de problema despre care trebuie să scriu. Până la 2009 se simţea vădit influenţa politicului, prin mai multe mijloace de manipulare, cel mai grozav fiind faptul că nu aveam dreptul să utilizăm termenii Basarabia sau Limba Română (o parte din media, nu şi cele care se considerau independente). Astăzi situaţia este alta, te bucuri să poţi citi ziarele sau să asculţi buletinele de ştiri. La unele instituţii media se simt totuşi influenţe ale patronilor. IPNA Compania Teleradio Moldova este în viziunea mea cea mai echidistantă şi imparţială unitate media. Care sunt diferenţele între media din Moldova şi cea din România?

În Republica Moldova este mai mult constructivism şi aproape lipseşte presa galbenă. Mai avem norocul de a fi privaţi de asemenea hazard. Emisiunile tv din Moldova nu se transformă în show-uri despre orice, ba din contră am senzaţia că se

preţuieşte fiecare minut de emisie. Aşa e mentalitatea oamenilor de aici. Marele accent se pune pe problemele sociale, viaţa grea, dar şi pe viaţa politică, şi iarăşi raportată la situaţia societăţii. Avem multe de învăţat de la presa din România, dar sunt şi alte multe aspecte ce trebuie depăşite pur şi simplu şi să mergem mai departe. În opinia mea, TVR1 are o autorietate inestimabil mai mare decât alte canale TV româneşti graţie faptului că informaţiile sunt echidistante, prezintă nuanţe din mai multe surse, dispune de o arhivă de filme documentare. Faptul că TVR are reporteri peste hotare – Moscova, Washington, Berlin etc. ridică de asemenea ratingul acestei televiziuni. Cred totuşi că presa din orice spaţiu se adaptează la publicul pe care-l are şi aşa e normal. Consumatorul de media din R. Moldova este mai sensibil sau mai select decât în altă parte.

Cum credeţi că va influenţa prezenţa TVR-ului în grila de programe din R. Moldova după o aşa lungă absenţă? Cunosc foarte multă lume care adoră TVR-ul. Sunt dependenţi de emisiunile televiziunii române , pentru limba curată în care se vorbeşte acolo şi selecţia de emisiuni ce le este oferită. Erau indragite emisiunile ce ţin de agricultură, viaţa, etc. Basarabenii cunosc prezentatorii de la TVR 1, îi iubesc şi cred că îi aşteaptă cu mare plăcere. Deşi în zona de frontieră, de până la 30 km cu România, nu e nevoie să fie retrasmis canalul TVR, pentru că oamenii au norocul să-l recepţioneze direct de peste Prut. Eu când merg la părinţi profit din plin de acest cadou. Credeţi că cetăţenii din R.Moldova vor fi mai informaţi privind aderarea la UE în perspectivă prin prezenţa programelor româneşti naţionale?

Da, spectatorul moldovean era interesat de condiţiile de aderare impuse României, care erau

prezentate la o emisiune de autor (nu-mi mai amintesc numele prezentatorului) unde se vorbea de rigori economice în diferite domenii, inclusiv migraţia, normele impuse la calitatea alimentelor, condiţiiile de deplasare în statele UE. Însuşi faptul că tot mai mulţi moldoveni şi-au făcut cetăţenie română este un motiv de prezentare a acestui subiect la televizor.


8

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Minunile nu mai sunt doar simple întâmplări fericite. Întreaga viaţă ne devine un continuu dialog tainic cu Bunul Dumnezeu. Interviu cu Mariana Tudoran Ce înseamnă Asociaţia “Zâmbetul lui Daniel” şi ce şi-a propus asociaţia pe care o reprezentaţi?

“Zâmbetul lui Daniel” înseamnă forma de manifestare a recunoştinţei unei mame pentru toată iubirea şi binecuvântarea primite de la BUNUL DUMNEZEU prin cadoul perfect numit Daniel, în vârstă de 7 ani, care de anul trecut merge şi rosteşte cuvinte (n.r.: cromozomopatie 18, boala rară aflată în prezent în cercetare, care se manifestă în principal prin sindrom hipoton generalizat, întârziere motorie şi în vorbire). Reprezintă mijlocul de împărtăşire şi de valorificare a unei minunate experienţe de aproape şapte ani, pe parcursul căreia am descoperit, la modul cel mai direct şi vizibil, că nimic nu este întâmplător, că toate încercările din viaţă au ca scop găsirea şi păstrarea cărării în urcuşul spiritual, în desăvârşirea ca OM. Asociaţia “Zâmbetul lui Daniel” a apărut, astfel, în urmă cu aproape şase luni, din dorinţa totală de a ajuta copilaşi care, la un moment dat sau chiar din naştere, au dobândit anumite nevoi speciale. Obiectivul principal al asociaţiei este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu nevoi speciale, prin oferirea unui pachet de servicii constând în îngrijire specializată, recreere terapeutică, suport şi consiliere psihologică familiilor acestora. Care este povestea lui Daniel?

Daniel a venit în lume ca un copil sănătos (APGAR cu notă maximă). Încă din primele luni dădea dovadă de precocitate. Şi într-o zi nefastă totul se năruie. Corpul îi devine inert. Apare şi o febră mare (40 de grade), persistentă timp de aproape trei ani, care nu ceda la niciun tratament antifebril. Devenise un caz interesant din punct de vedere medical, intens dezbătut în mediile de specialitate. Diagnosticul final (cromozomopatie 18) i se pune în jurul vârstei de 1 an. Daniel este în evidenţă la UT Health Science Centre din San Antonio,

Publicaţie fondată de Dr. Valentin Eugen Dăeanu Redacţia şi administraţia Bucureşti, Str. Justiţiei, Nr.54, Et.2, Sector 4 Tel.: 004 021 335 88 00 Fax: 004 021 335 87 84

redactie@actualitatearomaneasca.ro

Texas, SUA, este înscris într-un Registru internaţional de evidenţă (ocupa poziţia 150), iar noi, părinţii, suntem într-o corespondenţă directă cu alţi părinţi din alte colţuri ale lumii aflaţi în aceeaşi situaţie. În România este în evidenţă la Institutul de cercetare Victor Babeş. Dar dincolo de toate acestea, cum spuneam la începutul interviului nostru, toate s-au dovedit a fi o mare binecuvântare. Daniel este învăţătorul care predă zilnic în familia noastră lecţia iubirii şi a iertării, a fericirii necondiţionate... Poate că pare paradoxal pentru mulţi oameni, care în mod firesc ar fi considerat că au de dus o povară, noi însă am simţit cum ne distanţăm de lucruri mărunte şi pot spune că fără Daniel, fără această experienţă, nu am fi reuşit să înţelegem ce este cu adevărat important şi frumos în viaţă. Dăca ne puteţi împărtăşi din minunile care au intervenit în viaţa copilului dumneavoastră...

Minuni. Binecuvântări. Aş putea spune că Daniel a adus, în familia noastră, acel moment ineluctabil când totul se schimbă. Cele cândva doar citite devin vizibile în viaţa noastră de zi cu zi. Minunile nu mai sunt doar simple întâmplări fericite. Întreaga viaţă ne devine un continuu dialog tainic cu Bunul Dumnezeu, cu Măicuţa Sfantă, cu Sfinţii... Am să vă împărtăşesc o minune din vara anului 2009: pe atunci soţul îi administra lui Daniel un medicament care, potrivit unor părinţi din afară, avusese efecte spectaculoase în sănătatea copiilor lor; începuseră să meargă şi să vorbească. Soţul meu se informase mult despre acest medicament şi îşi pusese mari speranţe în el. Numai că, după trei săptămâni de administrare, într-o vineri seara, înainte de injecţie, lui Daniel i se făcuseră pleoapele roşii şi groase, precum clătita din comerţ. Era o metamorfoză înspăimântătoare. Pe tot parcursul medicaţiei, copilul a avut aproape 40 de grade, dar cum temperatura aceasta ridicată devenise de mult starea lui normală,

Redacţia: Albert Craiciu, Luiza Ciorcăşel, Irina Stinghe Referent: Costel Cune

soţul nu a întrerupt tratamentul. Până în acea seară de vineri. Şi cum nimic nu este întâmplător, în acea săptămână auzisem pentru prima dată de minunile care se săvârşesc la Aiud, la Schitul “Înălţarea Crucii Domnului”. Auzisem cum un bărbat, după un accident grav de maşină, intrase în comă de ultimul grad şi era trimis acasă de doctori: să moară în patul lui. Considerau că mai are de trăit doar două-trei zile. Numai că soţia, femeie credincioasă, l-a urcat în maşină, l-a dus la Aiud, l-a atins de Sfintele Oseminte ale Sfinţilor Mucenici, l-a uns acasa cu uleiul sfinţit de la candela Măicuţei Domnului, iar după câteva săptămâni bărbatul se întorcea la Aiud, complet vindecat, să mulţumească. Aşa că, a doua zi, am “fugit” acolo. În fine, aduc ulei sfinţit de la candela Măicuţei, îi fac cu el semnul crucii pe frunte şi instant pleoapele i se desunflă. Nici măcar peste o fracţiune de secundă. INSTANT. Mai mult, îi dispare şi temperatura (după luni de spitalizări!). Sau, altă binecuvântare: până la trei ani copilul a avut în zona occipitală a capului o porţiune, cât gura unui pahar de vin, lipsită de păr. Nici cel puţin pufuleţ nu era. Toată zona era ca în podul palmei. Aşa îl născusem. (Şi nu era întâmplător!) Într-una din zile, mă pomenesc că zic: TATĂ, dacă i se va umple porţiunea aceasta cu păr, eu voi şti că el este bine. Îar în acea săptămână i se umple de par... Şi atât de multe altele... Apoi, drumurile la Ierusalim... Recunosc că nu aş fi crezut că voi ajunge vreodată în acele Locuri Sfinte. Am fost prima dată în 2008, când copilul a împlinit doi ani. L-am lăsat acasă cu 40 de grade temperatură, cu corpul inert, pe care nici cel puţin pernele nu-l reuşeau să-l sprijine. O mânuţă de om, care se încăpăţâna să-şi menţină greutatea: 7 kilograme. Am plecat cu toată nădejdea. De la 7 dimineaţa la 10 seara eram în pelerinaj, iar de la miezul nopţii până la 4-5 dimineaţa la Sfânta Slujbă de la Mormântul Sfânt. O continuă rugăciune. Iar când mă întorc, exact în ziua întoarcerii, copilul stă în

pătuţ, nesprijinit. În următorul an mă reîntorc să mulţumesc. Alte minuni. Alte reîntoarceri. Anul trecut, de Paşti, exact în ziua când ajung acasă, copilul s-a ridicat singur de pe covor şi a luat-o la pas spre pat, unde era tatăl lui. Dublă sărbătoare în familia mea... Şi, nu în ultimul rând, oamenii minunaţi care ne-au fost dat să îi întâlnim şi care printr-un înalt profesionalism neau ajutat cu copilul. Le vom fi toată viaţa recunoscători.

completate cu o serie de terapii alternative, cum ar fi terapia prin dans, prin muzică.

Ce înseamnă proiectul “Culorile Zâmbetului”?

Încă de la înfiinţare, acest proiect social a avut o foarte mare susţinere. Îl numesc proiect social pentru că se adresează în primul rând copiilor cu diverse dizabilităţi care provin din familii defavorizate, de la băieţelul meu înţelegând că există un potenţial uriaş de avansare în evoluţie numai în urma unor terapii medicale constante şi de calitate. Avem deja încheiate parteneriate cu instituţii prestigioase, cum ar fi Biblioteca Naţională a României şi ziarul Actualitatea Românească pentru diaspora românească.

Art director & DTP: Cristian Călin Editat de: S-PRESS Internaţional România ISSN 1583 – 2120

Actualitatea româneasca este un ziar editat în România şi se supune legilor româneşti în materie. Ziarul poate fi difuzat şi retipărit oriunde în lume, cu acordul redacţiei, societăţii sau persoanei căreia i se încredinţează acest drept.

Administrator unic Cristian Călin

Clubul “Culorile Zâmbetului” va fi mijlocul prin care asociaţia îşi va materializa scopul. Va fi un centru dedicat copiilor cu nevoi speciale, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, cu program prelungit (amănunte se găsesc pe website-ul asociaţie: www. asociatiazambetulluidaniel.ro). Din păcate, în Bucureşti există numai două astfel de centre cu program prelungit, extrem de puţine faţă de numărul mare de copii cu dizabilităţi. În centrele respective, dat fiind faptul că personalul de specialitate este insuficient, numărul de copii care revine la un specialist este extrem de mare. Situaţia aceasta se regăseşte, cum spuneam, în special în Bucureşti (în celelalte oraşe mari din ţară această problemă s-a rezolvat, existând mult mai multe opţiuni). Ca atare, este absolut necesar să fie mărit numărul acestor centre dedicate, cu program prelungit. În cadrul Clubului “Culorile Zâmbetului” se va urmări în principal: limitarea efectelor bolii copiilor cu diverse nevoi speciale şi dezvoltarea aptitudinilor lor de viaţă, recreerea, socializarea şi integrarea lor socială, acordarea de suport şi consiliere psihologică familiilor acestora, solidarizarea comunităţii pentru sprijinirea şi integrarea copiilor cu nevoi speciale. Aici, terapia prin joc va fi singura modalitate în care aceşti copii vor beneficia de terapiile de specialitate (kinetoterapie, logopedie, ergoterapie, masaj),

Din propria experienţă, am învăţat că dezvoltarea potenţialului copilului cu deficienţe este posibilă numai prin participarea activă a acestuia. Ca atare, este esenţial ca specialistul să creeze o atmosferă destinsă, de joacă, pentru a câştiga atenţia copilului şi a realiza, astfel, scopul terapiei.

De asemenea, componenta socială a acestui proiect s-a demonstrat a fi dată şi de susţinerea venită din partea a peste 300 de oameni cu suflet mare care, în primăvara aceasta, au contribuit la campania privind redirecţionarea celor 2% din impozitul pe salariu. Calde mulţumiri tuturor. Pentru ca acest proiect să se materializeze şi având în vedere că se adreseză cu prioritate copiilor cu diverse nevoi speciale din familii defavorizate este foarte important însă să rezolvăm problema locaţiei, prin atribuirea de către Primăria Municipiului Bucureşti a unei clădiri cu titlu gratuit. Sperăm să găsim şi aici deschiderea şi sprijinul necesare. Îmi doresc ca prin concretizarea acestui proiect, cât mai mulţi părinţi să spere în zile mai bune pentru copiii lor şi, de ce nu, în viitorul lor mai bun. Poate că mulţi dintre ei au uitat de “culorile zâmbetului” şi tocmai prin acest proiect vreau să îl regăsească...

PUBLICITATE ITALIA: Director comercial şi Publicitate Cristiano Acquaroli pentru Noesis Media srl Tel. 0039 339 4142640 cristiano.acquaroli@actualitatea.it


www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Ziarul românilor de pretutindeni

Actualitatea românească

9

Interviu cu Daniel Ţecu - Preşedinte FADERE

Încercăm să nu îi facem pe oameni să devină dependenţi de occident. Încercăm să nu le oferim doar “peşte” (hrană), încercăm să le dăm “undiţa” şi îi învăţăm să şi “pescuiasca”. Domnule Ţecu, aţi plecat acum 17 ani în Spania în căutarea unei vieţi mai bune, decente şi demne. Ce a însemnat Spania pentru dumneavoastră acum 16 ani şi ce înseamnă în acest moment? Cum vă simţiţi în Spania acum ca cetăţean român? Este o diferenţă foarte mare între ce era Spania când am venit şi ce este acum. Pot aminti două dintre diferenţe, una bună şi alta rea. Cea bună: toţi aveam unde lucra. Am venit în Spania când era cu adevărat o explozie de oferte de muncă, în mod special în construcţii. Nu puteai să munceşti atât cât era de muncă. Acum, dintre cei aproape un milion de români care sunt în Spania, în jur de 30% sunt fără un loc de muncă, iar o mare parte dintre ei au rămas fără nici un ajutor social. Dar există şi schimbări pozitive. Îmi amintesc de frica ce o aveam cu toţii de a nu fi expulzaţi. Am venit cu o viză de turist, iar după expirarea vizei, ca de altfel toţi românii care erau aici în Spania, am început să lucrez ilegal. Tot timpul trebuia să fii cu ochii în patru pe unde mergeai şi să eviţi să te întâlneşti cu poliţia spaniolă. Dacă te intersectai cu ei, din întâmplare, îţi cereau actele, iar tu, ca român în Spania, nu aveai viză, îţi făceau dosar de expulzare.

Una din direcţiile către care v-aţi canalizat energia a fost şi este voluntariatul. Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi voluntar în diferite proiecte în diferite ţări cum au fost Haiti, Uganda, Cuba sau Namibia, ţari totalmente diferite de lumea occidentală a consumului sau despre care românii cunosc foarte puţine detalii?

De când mă ştiu prioritatea numărul unu pentru mine în materie de voluntariat a fost România. Eu cred că România a fost şi, din păcate, încă este o ţară care are nevoie de oameni cu inima bună care sunt dispuşi să pună deoparte din timpul lor sau din agoniseala lor pentru cei de lângă ei. Este adevărat însă că am fost şi în ţări cu totul speciale. Pot spune în acest moment, după zece ani de proiecte umanitare în afara ţării, că am văzut ţările cu cea mai mare sărăcie din lume. Nu mă consider cu nimic special pentru acest lucru şi de câte ori vorbesc despre aceste ţări mă întristez. Este atâta sărăcie şi durere în lume că de multe ori este imposibil să ne imaginăm limita sărăciei fără să mergem acolo. Cuvintele mele nu pot descrie câte am văzut. Eram în Haiti după cea mai mare catastrofă naturală ştiută până acum... Trei sute de mii de morţi. Eram cu singura echipă de medici români care a fost în Haiti imediat după cutremur. Eram întrun campus universitar. Am făcut imediat din clasele colegiului cabinete medicale, unde medicii români asigurau asistenţă medicală pentru 25 000 de persoane fără adapost. Aproape toate clădirile oraşului Puerto Principe, capitala Haiti, erau la pământ, iar, cele care nu erau prăbuşite încă erau pe punctul de a cădea. Într-o zi, am decis cu un grup de colegi să vizităm zona în care nu mai era nici un edificiu în picioare. Era o imagine apocaliptică. Blocurile de 5 etaje căzuseră şi aveau forma unui sandviş. Totul era strivit. Pe unul dintre aceste mormane, undeva în vârful grămezii de moluz, am zărit o femeie. Stătea aşezată pe grămada de muluz cu o mână întinsă spre cer. Pe stradă lumea fugea în toate părţile. Toţi erau în căutare de hrană, însă pentru ea timpul se oprise. Părea că nu mai este interesată de nimic. Privea

fix într-un loc. M-am apropiat de ea şi am intrebat-o ce face acolo. Fără să mişte privirea, a început să-mi povestească că avusese o viaţă normală, cu 3 copii ai ei şi locuise cu soţul şi mama ei. În ziua cutremurului a plecat la cumpărături. Când s-a întors, a găsit blocul în care locuise transformat într-un morman de moluz. Şi sub acest moluz era familia ei. Trecuseră două luni şi jumătate de la cutremur şi încă nu începuse ridicarea moluzului şi scoaterea morţilor. De fapt era şi o zonă în care americanii nici măcar nu mai alegeau morţii din moluz. Încărcau totul în camioane, moloz şi morţi. Femeia era acolo de două luni şi jumătate. Nu am observat, că tot vorbind cu ea, se făcuse noapte şi gălăgia de peste zi încetase. Am continuat să vorbesc cu ea şi i-am zis că ar trebui să meargă undeva să doarmă, însă femeia a aprins un fel de felinar şi mi-a zis că ea va dormi acolo, aşa cum a făcut-o şi până acum. Îmi era greu să văd atâta suferinţă într-un om. Eram neputincios. Nu ştiam cum aş putea ajuta un astfel de om, dacă avea nevoie mai mult de mâncare, haine, locuinţă sau medicamente. Am vrut să mă ridic să plec, însă, în momentul în care am ridicat privirea, am încremenit. În faţa ochilor mei era o mare de felinare. Pe toate mormanele de moluz erau oameni care urmau să doarmă acolo. Vroiau să mai doarmă o seară cu familiile lor. Zeci, sute, mii de felinare aprinse, o linişte profundă şi sub dărâmaturi sute de mii de morţi. Acesta este sentimentul cel mai dureros pe care cineva îl poate avea. Să vezi atâta suferinţă şi să nu poţi face mai nimic pentru ei.

Cum percep aceste ţări sărace occidentul, lumea capitalistă? Unii dintre ei văd în occident duşmanul

care îi condamnă să rămână în sărăcie, alţii, salvarea vieţii lor. Paradisul la care va visa şi pentru care va lupta toată viaţa.

Aţi reuşit să legaţi prietenii şi să le menţineţi cu unii oameni din aceste ţări afectate de probleme? Simţiţi că acei oameni au încă nevoie de dumneavoastră? Da. Am legat prietenii frumoase. Totuşi, încercăm să nu îi facem pe aceşti oameni să devimă dependenţi de occident. Încercăm să nu le oferim doar “peşte” (hrană), încercăm să le dăm “undiţa” şi îi învăţăm să şi “pescuiasca”.

Şi totuşi România este una din cele mai sărace ţări din Europa, poate chiar cea mai săracă. Aveţi proiecte şi pentru România? Şi dacă da, în ce constau ele? Pentru România avem mai multe proiecte, însa, cel mai interesant este un proiect pe care intenţionăm să îl implementăm anul viitor la nivel internaţional şi care, sperăm să rezolve o problemă naţională a României. România este o ţară cu o sensibilitate destul de scăzută faţă de sectorul voluntariatului. Chiar şi aceia care vor să se dedice voluntariatului, nu au informaţie şi le este foarte greu să găsească ONG-ul şi proiectul potrivit pentru profilul, oferta şi interesele lor. Noi ne propunem să realizăm o bancă de date ale voluntarilor la nivel naţional.

•O familie care ar dori să meargă într-un proiect în afara României, o lună din an. •Alţii vor spune că ei vor să facă voluntariat la adăposturile câinilor de pe stradă sau să planteze copaci… În afară de dispoziţia persoanelor mai este important şi specilitatea lor: constructori, agricultori, ingineri, muncitori necalificaţi, asistenţi medicali, medici, etc. Fiecare dintre ei trebuie sp fie folosit în sectorul în care ar da cel mai bun randament. Ne vom pune în contact cu ONG-urile din România şi vom încerca să inserăm aceste persoane în proiectele lor. De asemenea, vom avea propriile noastre proiecte unde vor putea participa voluntarii din Banca de date. 2. În a doua parte, când deja vom dispune de un număr însemnat de voluntari, vom începe instruirea lor. Se vor realiza cursuri online pentru toţi voluntarii în aşa fel încât fiecare dintre voluntari să ştie să lucreze în domeniul în care este disponibil. În tot acest timp vom promova nevoia de voluntariat în rândul românilor şi vom promova pagina de internet pentru ca oamenii să îşi exprime disponibilitatea acolo. Ne vom uni eforturile la nivel naţional pentru introducerea unei legi în care perioada de voluntariat să fie trecută la vechimea în muncă. Acest proiect se va dezvolta exclusiv cu voluntari.

Acest proiect va avea două părţi: 1. Realizarea unui portal, unei pagini de internet, unde orice voluntar să se poata înscrie şi să îşi exprime oferta. Iată câteva exemple: •Poate există cineva care spune că poate lucra voluntar doar 3 ore pe săptămână, în fiecare duminică, şi că el ar dori să lucreze cu bătrânii. •Altcineva care spune că nu ar vrea să fie voluntar în oraşul sau, ci undeva în Deltă, că a auzit că acolo sunt oameni foarte săraci, şi se poate dedica doar 3 săptămâni pe an.

Cei care doresc să facă parte din acest proiect, îşi pot exprima intenţia direct pe adresa de email: presedintefadere@ gmail.com, printr-un CV însoţit de o explicaţie clară referitoare la ceea ce ar putea face în acest proiect.

Cum vă simţiţi ca român care locuieşte în Spania şi participa la proiecte umanitare în România? Nu sunt nici primul, şi nici ultimul. Românii sunt oameni cu inimă bună şi foarte mulţi când ajung într-o altă ţară încearcă să îi ajute pe cei nevoiaşi.


10

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Ioana Mihalache va reprezenta România la competiţia de frumuseţe Miss Earth 2013 din Filipine - FOTO

Patriarhia Română şi TVR vor colabora pentru promovarea culturii şi identităţii naţionale Patriarhia Română şi TVR au semnat un protocol de cooperare, prin care cele două instituţii îşi propun promovarea valorilor româneşti, spirituale şi culturale, mai ales în mediul rural şi în diaspora română, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Biroul de presă al Patriarhiei.

instituţii pentru promovarea culturii şi identităţii naţionale. “Cele două instituţii îşi propun promovarea constantă a valorilor româneşti autentice, spirituale şi culturale, mai ales în mediul rural şi în diaspora română, care, în ultimii ani, a cunoscut o creştere considerabilă”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, la Palatul Patriarhiei, părintele Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, au semnat un Protocol de cooperare între cele două

Conform protocolului, Patriarhia Română şi Televiziunea Română vor colabora pentru realizarea şi promovarea unor proiecte şi programe cu caracter religios-spiritual, social şi cultural-educaţional, inclusiv a

Ioana Mihalache din Constanţa va reprezenta România la competiţia de frumuseţe Miss Earth 2013 din Filipine, după ce aceasta a câştigat selecţia naţională a acestui concurs de frumuseţe, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Mihalache a fost aleasă să reprezinte România în cadrul competiţiei internaţionale de frumuseţe Miss Earth 2013. În total, la selecţia naţională Miss Earth România 2013 au participat 64 de candidate din mai multe oraşe ale ţării.

În urma selecţiei naţionale Miss Earth România 2013, organizată de către agenţia ExclusivEvent, Ioana

Ioana Mihalache are 23 de ani, 1,80 metri înălţime, dimensiunile ei fiind 87-61-91.

până-i vine rândul.. la care omul nostru se întinde peste ghişeu şi-i arde o palmă sănătoasă! Casieriţa, zbuciumată: - Cine-a dat? Omul nostru răspunde: - Nu ştiu, nu vezi ce aglomeraţie e aici? *** Cafea de criză….. Se ia o boabă de cafea, se leagă cu o aţă, şi se scufundă de 2-3 ori în ceaşca cu apă fierbinte. La fiecare 3 cafele se schimbă aţa… *** Un rus se duce la Luvru şi se opreşte în faţa Giocondei. Stă puţin, după care cheamă un supraveghetor: - Cât costă tabloul ăsta ? - Ştiţi, asta e Gioconda, capodopera, nu e de vânzare… - Nu mă interesează ! Cât costă ?

- Îmi pare rau…nu e de vânzare - Cheamă-l pe şeful tău ! Vine directorul muzeului, rusul o ia de la capăt: - Cât costă tabloul ăsta? - Ştiti, e Gioconda, e celebru, nu e de vânzare - CÂT ??? - Bine, 40 de milioane de euro - Ok. Rusul scoate valiza cu bani, o pune în braţe directorului. - Acum scoate-l din ramă şi dă-mi un marker ! Tabloul e scos din ramă, rusul ia markerul şi scrie pe faţa Giocondei ” La multi ani, Iura!”. După care, ia telefonul, şi sună pe cineva: “Alo, Serghei, ia tu cadoul că eu am luat felicitarea”

unor campanii umanitare pentru promovarea solidarităţii şi ajutorarea oamenilor săraci. Patriarhia Română, prin televiziunea Trinitas TV, şi Televiziunea Română vor realiza schimb de imagini din arhivele proprii, cu filmări ale bisericilor şi mănăstirilor monumente istorice şi ale locurilor de pelerinaj din ţară şi din străinătate, interviuri cu ierarhi, mari duhovnici şi preoţi, evenimente din viaţa comunităţilor româneşti din ţară şi străinătate etc.

BANCURI Berea nu te îngraşă, ci îţi dă un sprijin. De mese, de pereţi, de vitrine... *** Doi vânători erau undeva, într-o pădure. La un moment dat, unul dintre ei se prăbuşeşte la pământ, fără suflare, cu ochii daţi peste cap. Celălalt scoate repede celularul şi sună la Salvare. - Prietenul meu a murit. Ce să fac? strigă el în receptor. La care operatorul răspunde: - Mai întâi, calmaţi-vă şi eu o să vă ajut. Acum să ne asigurăm că e într-adevăr mort. Se lasă tăcerea, după care se aude zgomotul unei împuşcături. După care, tipul pune mâna pe telefon şi zice: - OK şi acum ce facem? *** -Vorbiţi engleza? - Numai cu dicţionarul. - Şi cu oamenii vă sfiiţi?

*** Oamenii de ştiinţă britanici, în urma cercetărilor privind efectele alcoolului asupra organismului uman, au stabilit următoarele: Vodka + gheaţă = afectează rinichii Rom + gheaţă = afectează ficatul Whisky + gheaţă = afectează inima Gin + gheaţă = afectează creierul Cine ar fi crezut că nenorocita aia de gheaţă poate afecta în asemenea hal organismul ?!? *** Aseară automobilul unui procuror s-a tamponat în clădirea bibliotecii municipale. Poliţia a constatat că în timpul accidentului clădirea bibliotecii mergea pe contrasens... *** Test de dragoste necondiţionată:

1. Încui nevasta şi câinele în portbagajul maşinii. 2. După două ore deschizi portbagajul şi vezi cine se bucură că te vede... *** Un om pleacă de la serviciu în pauza de masă, şi, grăbit, dă o fugă la bancă să platească o factură. Ajunge la bancă, intră, şi vede fericit că nu mai e nimeni... Se apropie de ghişeu: - Bună ziua... am de plătit o factură, va rog! Casieriţa: - Vă rog să vă întoarceţi la coadă, şi să vă aşteptaţi rândul, ca toată lumea... Omul nostru, nedumerit, se uită în jur, iese din bancă, apoi intră din nou, tot nimeni... aşteaptă puţin, apoi merge la casierie: - Bună ziua... am de plătit o factură, va rog. Casieriţa îl invită iar să aştepte la coadă


www.actualitatea-romaneasca.ro

16 noiembrie - 29 noiembrie

Ziarul românilor de pretutindeni

Actualitatea românească

11


Ar nr19 preview  

Actualitatea Romaneasca Nr . 19

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you