Page 1

POLITIC

POLITIC

INTERVIU: VIOREL BADEA Senator pentru Europa şi Asia

“Datoria clasei politice româneşti în general, şi a Guvernului Ponta, în special, este aceea de a creea oportunităţi de muncă şi de investiţii în România” PAGINA 3

EDITORIAL

Gluma lui Băsescu, de la un italian:

“V-am invadat în 101-102, voi, acum, cu vreun milion de români” PAGINA 3

Transilvania este brandul românesc promovat de Prinţul Charles PAGINA 2

GR

AT UI T

Ziarul românilor de pretutindeni

ANUL 11 | NUMĂRUL 10 | ITALIA ŞI SPANIA | 8 IUNIE - 21 IUNIE 2013

PAGINA 9

ROMÂNIA

Aproape 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an PAGINA 4

ROMÂNI ÎN LUME

Şomajul din Italia a crescut la maximul ultimilor 36 de ani Rata şomajului din Italia a avansat de la 11,9% în luna martie la 12% în luna aprilie, atingând astfel nivelul maxim începând din 1977, au anunţat autorităţile italiene, citate de cotiodianul britanic The Guardian. Nivelul şomajului pentru luna martie a fost revizuit la 11,9%, de la 11,5% anunţat anterior. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un şomaj de 11,6% în aprilie. Rata persoanelor care nu pot găsi un loc de muncă s-a menţinut astfel peste 10% pentru a 15-a lună consecutiv.

Şomajul în rândul tinerilor se situează la 40,5%.

Italia este una dintre ţările zonei euro afectate puternic de criză, agravată de îndatorarea ridicată a ţării şi de lipsa angajamentului clasei politice pentru reformarea economiei. Datele publicate de autorităţile de la Roma arată şi o diferenţă majoră între nordul şi sudul ţării. Astfel, în Nord, regiune cu o industrie puternică, rata şomajului este de două ori mai mică decât în Sud.

Potrivit unei prognoze recente a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, economia în recesiune a Italiei se va contracta cu 1,8% în acest an.

Un imigrant român a tras focuri de armă într-un bar din nordul Italiei PAGINA 8

ROMÂNI ÎN LUME

Cecen lovit cu toporul în cap, în Franţa, într-o încăierare între ceceni şi români PAGINA 8

POLITIC

Zgonea: Suntem hotărâţi să realizăm angajamentele asumate, ca românii să aibă drepturile europenilor PAGINA 6

ROMÂNI ÎN LUME

Un elev român s-a aruncat de la etajul unei şcoli din Roma. PAGINA 10

CULTURAL

Capra cu trei iezi vine la copiii români din Spania PAGINA 14


2

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Transilvania este brandul românesc promovat de Prinţul Charles EDITORIAL de Albert Craiciu

Am scris în numărul trecut despre Primarul Salvamar din clipul cu Loredana ce apare în costumaţie vintage pentru a promova staţiunea Mamaia deşi, când vezi clipul nu identifici nicio imagine turistică de pe la noi. Mai mult palmierii îţi dau de gândit dacă nu domnul Mazăre a ales ca locaţie de filmări Ibiza, justificând astfel măcar parţial costul unui clip nul din punct de vedere artistic. Elena Udrea, cu ani în urmă, era implicată într-un scandal care şi în ziua de astăzi este reluat pe pagina tabloidelor. Întrebarea rămâne retorică: s-a justificat investiţia în cea mai scumpă frunză din lume deşi s-ar fi putut achiziţiona cu 250 de euro dintr-un stoc de imagini de pe internet? Ministerul Turismului, condus în 2010 de Elena Udrea, a ales ca asocierea THR ¬ Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA Taylor Nelson Sofres să realizeze brandul turistic al României. Desenarea controversatei frunze care reprezintă logo-ul României a costat 96.000 euro, însă grosul sumei prevăzute în contractul de realizare a brandului turistic de ţară a fost alocat pentru realizarea sondajelor telefonice executate de angajaţii consorţiului spaniol THR&TNS. În final, valoarea totală a contractului se ridică la 900.000 de euro (Jurnalul Naţional).

Dacă primul exemplu se poate traduce printr-un plagiat de prost gust, al doilea exemplu pare inspirat din chinurile facerii unei viziuni turistice în care promovarea nu este susţinută de infrastructura hotelieră şi căile de acces. Şi totuşi, România are un agent de turism. Unul străin, dar care se dovedeşte mai credibil decât toţi guvernanţii români ce aveau şi au atribuţiuni în acest sens. Prinţul Charles, fără să-şi propună să ne înveţe să facem turism, a devenit în ultimul timp cel mai bun ambasador turistic al României. Mai mult costurile pentru români sunt zero iar Fundaţia Prinţului Charles susţine chiar proiecte de infrastructură şi reabilitare locale. Că această fundaţie se implică, este de apreciat şi “jos pălăria”. Însă până la urmă, în esenţă, aici este secretul şi firescul: se reabilitează, se investeşte în infrastructură, pentru a pune temelia conceptului de turism. Avem de a face cu etapele de bază, ale primilor paşi în generarea de turism durabil. Totodată, notorietatea Prinţului Charles este incontestabilă iar promovarea este una naturală, fără bani aruncaţi pe apa sâmbetei pentru mediatizare. Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET),

patronată de Prinţul Charles, a fost înfiinţată în România în anul 2000, cu scopul de a conserva şi pune în valoare peisajul cultural şi natural din localităţile cu biserici fortificate din Transilvania, obiectiv pentru atingerea căruia a implementat peste 1.100 de proiecte în 49 de sate şi 6 oraşe, cu o valoare totală de 4,92 milioane de euro. Preşedintele fundaţiei, Jessica Douglas-Home, explică, într-o broşură editată în anul 2000, de ce a fost aleasă această zonă: “În luna iulie 1993, împreună cu doi prieteni, am pornit din Bucureşti spre o zonă situată la nord de Braşov, total nepregătiţi pentru ceea ce urma să descoperim în Transilvania. Am găsit cetăţi fortificate cu picturi murale, străduţe pavate cu piatră de râu, case cu inscripţii şi stucaturi, pajişti, păduri şi văi cu flori sălbatice, specii rare de flori şi fluturi. Cirezi de vaci şi bivoli îşi îndreptau paşii spre păşune în zori, pentru ca în amurg să se întoarcă negreşit în ogradă la muls. Am fost fermecaţi. Descoperisem o imagine a Europei rurale a cărei bogăţie şi frumuseţe se păstrau neatinse”. Cel mai important proiect al MET la Mălâncrav a fost însă restaurarea şi introducerea în circuitul turistic a Conacului Apafi, datând din secolul al XV-lea, care a aparţinut principelui Mihaly Apafi. Un alt exemplu de succes este Viscri,

satul care avea să devină cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri despre frumuseţile satului din Transilvania. Casa „regală” din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO. Până la urmă, Guvernul României, s-a trezit se pare din dolce far niente şi o minte mai luminată a decis finalmente că e loc şi de investiţie în acest sat, alocând 1,65 milioane de lei pentru finalizarea lucrăilor de aducţiune a apei şi 2,7 milioane de lei pentru drumurile din localitatea Viscri, realizându-se în paralel şi documentaţia necesară pentru sistemul de canalizare. La începutul acestei luni, moştenitorul coroanei Marii Britanii a înnoptat la una dintre proprietăţile lui din Valea Zălanului, din comuna Malnaş. Primarul comunei Malnaş, Kasleder Jozsef, a precizat că, în prezent, Prinţul Charles deţine patru case în satul Valea Zălanului, lucrările de renovare fiind începute şi la cea

achiziţionată în acest an. Kasleder a afirmat că optarea moştenitorului tronului Marii Britanii pentru această zonă ar putea contribui foarte mult la dezvoltarea ecoturismului şi a agriculturii tradiţionale. “Este vina noastră că nu am reuşit încă să construim pe acest brand. Faptul că Prinţul Charles a investit în această zonă ar putea contribui foarte mult la dezvoltarea ecoturismului, a gospodăriilor bio. Nu este nevoie de investiţii mari, ci de un proiect pentru a sprijini localnicii care se ocupă de agricultura tradiţională, care produc produse locale”, a spus primarul. Personal, i-aş recomanda actualului Ministru al Turismului, să înţeleagă simplitatea acestor exemple. Se pleacă de la investiţii în case simple de 15.000-20.000 făcute de personalităţi care gustă peisajele naturale şi le promovează de la sine în interviurile din mass media, inclusiv în ţara lor. Iar costul de promovare este zero pentru bugetul statului. Alegeţi, stimaţi guvernanţi, câteva personalităţi din afară pentru care Maramureşul, Delta, Dobrogea, Marea Neagră ar putea reprezenta ceva, invitaţi-le pentru că ele vor duce vorba mai departe în lumea largă iar oamenii şi locurile din România vor avea un alt viitor.


www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Ziarul românilor de pretutindeni

Actualitatea românească

3

“Datoria clasei politice româneşti în general, şi a Guvernului Ponta, în special, este aceea de a creea oportunităţi de muncă şi de investiţii în România, în aşa fel încât conaţionalii noştri să poată rămâne acasă, alături de familie şi să îşi poată folosi abilităţile şi priceperea în dezvoltarea şi progresul României şi al românilor”

INTERVIU: VIOREL BADEA -

Senator pentru Europa şi Asia Ce aduce nou proiectul de lege adoptat în data de 8 mai 2013 privind modificarea legii 299 / 2007 pentru românii din diaspora?

bilateral şi multilateral în ceea ce priveşte respectarea şi promovarea drepturilor comunităţilor de români din aceste state.

Iniţiativa legislativă de modificare a legii 299/2007 adoptată de Parlamentul României la propunerea mea urmăreşte, în primul rând, crearea unui cadru instituţional capabil să promoveze în mod decisiv şi nemijlocit interesele comunităţilor de români din vecinătate şi Balcani. Totodată, adoptarea unanimă a acestei modificări legislative marchează ireversibil asumarea responsabilităţii politice şi morale a statului român faţă de românii de pretutindeni, indiferent de modalitatea în care aceştia sunt recunoscuţi de autorităţile statelor gazda. În acelaşi timp, prin această iniţiativă, autorităţilor române li se deschid noi paliere de negociere cu statele din vecinătate şi Balcani, atunci când au loc discuţii la nivel

Există vreo particularitate în abordarea principalelor etnonime în funcţie de fiecare comunitate de români din diferite zone? Care sunt consecinţele ulterioare în zona Balcanică comparativ cu alte zone ale demersului dumneavoastră? Pentru a avea o imagine limpede asupra folosirii principalelor etnonime, vă voi da două exemple care, cred eu, vor fi edificatoare în acest sens. În primul rând, apariţia termenului “moldovean”, utilizat ca formulă de identificare a românilor dintre Prut şi Nistru (Basarabia), termen lansat din punct de vedere lingvistic de I.V. Stalin în anii ’50, odată cu “fabricarea” aşa-zisei limbi “moldoveneşti”, proces prin care liderii sovietici încercau să

creeze un alt popor şi o alta limbă, distincte de poporul român şi de limba română. Al doilea exemplu este de dată recentă şi anume tentativa autorităţilor de la Belgrad care promovează, de multe ori oficial, necesitatea standardizării aşa-zisei limbi “vlahe”, vorbite de un aşa-zis popor “vlah”, cu origine necunoscută, fără istorie şi fără tradiţii şi obiceiuri proprii. O dată cu promulgarea modificării legislative despre care vorbim aici, statul român se delimitează oficial şi definitiv de acest tip de abordare mistificatoare şi profund jignitoare pentru identitatea naţională românească.

Ce alte proiecte legislative (şi nu numai) aveţi în vedere în viitorul apropiat? Printre proiectele legislative la care lucrăm acum, aş evidenţia proiectul de lege pentru promovarea

Gluma lui Băsescu, de la un italian:

votului prin corespondenţă, reluarea proiectului de lege pentru facilitarea transportului cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor României, proiect care a fost deja respins o dată de majoritatea USL de la Senat, precum şi proiectul de lege pentru diminuarea cuantumului taxelor consulare, care va intra în dezbaterea Comisiei Românilor de Pretutindeni de la Senat în data de 11 iunie a.c.

Cum vedeţi fenomenul migraţiei din România în 2013-2014? Din nefericire pentru noi toţi, migraţia românilor către statele Europei occidentale va continua atât timp cât oamenii politici de la Bucureşti nu vor fi capabili să ofere un context social şi economic favorabil traiului decent în România. Imposibilitatea autorităţilor române de a încuraja investiţiile şi implicit

de a crea noi locuri de muncă, coroborată cu politicile sociale falimentare (corupţie metastatică, lipsa de respect a administraţiei în relaţia cu cetăţeanul, insecuritatea sanitară din unităţile spitaliceşti din România), precum şi inexistenţa unor politici de protejare a bussiness-ului autohton creeaza tot atâtea motive pentru ca cetăţenii români să îşi părăsească ţara în căutare de alte oportunităţi de dezvoltare personală şi de promovare a intereselor familiale. Tocmai din acest motiv, consider că datoria clasei politice româneşti în general, şi a Guvernului Ponta, în special, este aceea de a creea oportunităţi de muncă şi de investiţii în România, în aşa fel încât conaţionalii noştri să poată rămâne acasă, alături de familie şi să îşi poată folosi abilităţile şi priceperea în dezvoltarea şi progresul României şi al românilor. Albert Craiciu

“V-am invadat în 101-102, voi, acum, cu vreun milion de români” Preşedintele Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri italieni o glumă auzită de la un politician important din ţara acestora despre momentele istorice dintre România şi Italia, respectiv invaziile din perioada Daciei raportate la cele din perioada modernă. “Vin la nişte oameni care au demonstrat că în România se poate, la nişte oameni hotărâţi să dezvolte afacerile în continuare în această

ţară. Nu pot să nu îmi aduc aminte gluma unui important politician italian, cu care discutam la un moment dat, şi rememoram istoria cu invazia romană din 101-102, 105-106. Şi rememoram legăturile istorice, culturale, de limbă, iar el mi-a replicat: „bine, noi v-am invadat în 101-102, 105-106, dar voi ne-aţi invadat acum, cu vreun milion de români”. Ceea ce părea un schimb istoric echitabil. Asta spune foarte multe, când ne face plăcere

să constatăm momente istorice importante, când, într-un fel sau altul, naţiunile noastre s-au integrat. Şi au luat una de la alta ce au avut fiecare mai bun”, a spus Băsescu. Preşedintele a ţinut să sublinieze faptul că oamenii de afaceri italieni au creat în ultimii zece ani un număr impresionant de firme, asigurând 60.000 de locuri de muncă în economia românească, investind 1,6 miliarde de euro.


4

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Aproape 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

Ministrul german al Muncii: Liberalizarea pieţei muncii nu va creşte fluxurile de lucrători români Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale a arătat, într-o întâlnire cu ministrul Mariana Câmpeanu, că nu crede că liberalizarea pieţei muncii va produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar şi pe experienţa cu UE8. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice arată într-un comunicat de presă, că în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul Mariana Câmpeanu a efectuat-o în Germania, ministrul Ursula von der Leyen a arătat că nu se aşteaptă la o creşetere a fluxurilor de lucrători români. “Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale a precizat faptul că nu consideră că momentul liberalizării pieţei muncii va produce schimbări semnificative în ceea ce

priveşte fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar şi pe experienţa cu UE8. De asemenea, ministrul Von der Leyen a considerat că liberalizarea completă a pieţei muncii va aduce beneficii economice ambelor state”, se precizează în comunicat. Ministrul Mariana Câmpeanu a mai avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania şi cu membrii Asociaţiei Oraşelor Germane, subliniind deschiderea pe care autorităţile române o au pentru colaborare şi pentru identificarea soluţiilor optime care să vină în sprijinul cetăţenilor români, oriunde s-ar afla aceştia. Discuţiile celor doi miniştri au vizat colaborarea bilaterală şi în cadru european, accentul fiind pus pe libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană, în perspectiva liberalizării complete a pieţelor muncii în toate statele membre

începând cu 1 ianuarie 2014.

În prezent, nouă din cele 26 de state membre ale Uniunii Europene aplică restricţii cetăţenilor români care doresc să muncească într-o altă ţară UE. Statele care aplică restricţii sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Portugalia, Ungaria şi Grecia au renunţat la aplicarea regimului tranzitoriu cetăţenilor români începând cu 1 ianuarie 2009 şi Danemarca începând cu 1 mai 2009. Accesul lucrătorilor români pe pieţele muncii din statele care au impus restricţii se realizează în baza legislaţiei naţionale a statului respectiv şi în baza eventualelor acorduri bilaterale privind circulaţia forţei de muncă, încheiate de România cu aceste state, în principal cu Germania, Spania, Franţa şi Elveţia.

Aproximativ 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările scandinave, aratăm un studiu realizat de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice. Studiu, parte a unui proiect european extins, şi efectele pe care le au aceste realităţi asupra sistemului de sănătate din România, au fost analizate de MediHelp International, furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală şi de Est. Conform datelor statistice, din 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, şi până în februarie 2013, un număr de 28.000 de doctori şi 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, 80% dintre cadrele medico-sanitare fiind acceptate, după ce au le-au fost analizate diplomele şi cunoştinţele de limbi străine. În 2010, peste 7.000 de specialişti în domeniul medical au părăsit ţara, iar peste 4.000 au fost dispuşi să lucreze în străinătate. Un an mai târziu, 16.500 de doctori şi asistente au semnat contracte de muncă în

BMW va recruta 25 de tineri şomeri din Spania, pentru “a da înapoi” comunităţilor unde vinde maşini BMW va recruta 25 de tineri şomeri din Spania, care vor lucra la sediul companiie din Munchen timp de un an, întrun program pilot prin care producătorul auto vrea să “dea înapoi” comunităţilor din ţările unde exportă, potrivit The Guardian. Astfel, 25 de tineri spanioli (18-25 de ani) vor primi un stagiu de training

de un an la BMW, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung directorul de resurse umane al BMW, Milagros Caina-Andree. “Vor fi introduşi în cultura germană, probabil vor fi găzduiţi de o familie BMW şi vor lucra în dezvoltare, vânzăr, marketing sau un alt domeniu. După aceea, aceşti tineri vor pleca acasă sau vor putea rămâne aici”, a afirmat ea.

Reprezentantul BMW a adăugat că, dacă va avea succes, programul ar putea fi extins şi către alte ţări, precum Italia sau Grecia. “Vrem să dăm ceva înapoi acestor ţări, unde ne vindem maşinile”, a spus oficialul BMW. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a avertizat că Europa ar putea fi dezbinată de şomajul în rândul tinerilor, care a

ajuns la aproape un sfert, dublu faţă de rata generală. Germania, Franţa, Spania şi Italia cer măsuri urgente în sprijinul tinerilor care nu îşi găsesc locuri de muncă. Liderii europeni au identificat drept principală cauză a şomajului ridicat în rândul tinerilor din sudul Europei costurile ridicate de creditare pentru companii.

afara graniţelor ţării, dublu faţă de 2010, când 8.100 au semnat astfel de contracte. Printre toţi profesioniştii care îşi caută un loc de muncă în străinătate, angajaţii din sistemul medical se situează pe locul doi din punct de vedere numeric, conform statisticilor de emigrare. “Studiile arată că 80 la sută dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 euro, iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiştilor români pleacă în alte tări. În aceste condiţii, clinicile şi spitalele din România au tot mai puţini profesionişti care care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienţii sunt nevoiţi să caute ajutor în afara graniţelor ţării”, spune preşedintele MediHelp International, Zahal Levy, citat într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. Cercetările mai arată că fenomenul emigrării personalului medical din România a fost declanşat odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi pe fondul crizei economice. Potrivit realizatorilor studiului, o strategie eficientă pentru această problemă lipseşte, iar măsurile de angajare a forţei de muncă din zonele rurale s-au dovedit neeficiente.


AGN_000107_ActualitateaMag260x370.indd 1

04/06/13 17.36


6

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Italia pregăteşte un plan care ar încuraja angajaţii în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor

Zgonea: Suntem hotărâţi să realizăm angajamentele asumate, ca românii să aibă drepturile europenilor Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că între România şi Regatul Unit există un parteneriat strategic caracterizat de relaţii apropiate de cooperare în plan internaţional şi că românii doresc să se bucure de toate drepturile pe care le au ceilalţi europeni. Valeriu Zgonea a vorbit în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul vizitei preşedintelui Camerei Comunelor a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, John Bercow. “Ştiu că sunteţi un susţinător energic al diplomaţiei parlamentare şi îmi exprim convingerea că această vizită va contribui la consolidarea legăturilor dintre Parlamentul României şi Parlamentul Regatului Unit. Cred cu tărie că prin intensificarea cooperării interparlamentare putem răspunde mai bine aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la noi şi obiectivelor comune ale celor două ţări. Noi vrem ca cetăţenii noştri, românii, să se

bucure de toate drepturile pe care le au ceilalţi cetăţeni europeni şi pentru atingerea acestui deziderat suntem hotărâţi să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni leam asumat în relaţia cu partenerii europeni”, a afirmat Zgonea. El a adăugat că între România şi Regatul Unit există un parteneriat strategic caracterizat de relaţii apropiate de cooperare în plan internaţional, atât în principalele dosare europene, cât şi în cele bilaterale.

Guvernul italian vrea să reducă şomajul în rândul tinerilor printr-un program care presupune ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru în favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodată ca “mentori”, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

şomajului se plasează la peste 12% în zona euro şi 11% în UE.

Ministrul Muncii, Enrico Giovaninni, a declarat că va discuta în următoarele zile cu liderii sindicali ideea “predării ştafetei între generaţii”, care ar urma să fie introdusă în contractele de muncă.

Noul guvern de coaliţie instalat în Italia, condus de premierul Enrico Letta, nu a prezentat încă planuri care vizează crearea de noi locuri de muncă. Totodată, deficitul creat de noul program în ceea ce priveşte contribuţiile la fondurile de pensii ale angajaţilor în vârstă va fi acoperit din bani publici.

Oficialul a precizat că sindicatele s-au arătat în favoarea iniţiativei. Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori şi ar ajuta tinerii să-şi găsească mai uşor locuri de muncă. Şomajul a devenit o problemă majoră în Europa odată cu criza financiară şi declinul economic prelungit. Rata

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a efectuat în perioada 23-25 mai 2013 prima vizită de lucru în Regatul Spaniei. Programul zilei de 23 mai 2013 a cuprins întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din oraşul Guissona. Cu acest prilej, ministrul Cristian David a vizitat Cooperativa Area de Guissona, unde mai mult de 30% dintre muncitori sunt cetăţeni români. Oficialul român a salutat conducerea fabricii pentru exemplul de convieţuire dintre cele două culturi şi eforturile depuse pentru păstrarea identităţii culturale şi spirituale româneşti, prin crearea unor centre de limba română.

CE anunţă că dă în judecată M.Britanie din cauza ajutoarelor sociale pentru imigranţi UE

Discuţiile cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române prezenţi în Catalunia şi Insulele Baleare s-au purtat în sediul Parohiei Ortodoxe Barcelona, tema principală fiind nevoia construirii unui nou lăcaş de cult în regiunea Leida. Oficialul român a dat asigurări în privinţa sprijinului oferit de statul român.

CE precizează că a luat această decizie

în urma mai multor contacte oficiale şi informale cu autorităţile britanice. În schimb, Londra aplică un test al “dreptului de rezidenţă”, în urma căruia cetăţeni UE nu pot primi anumite ajutoare sociale la care au dreptul în baza legislaţiei Uniunii, ca de exemplu ajutorul pentru copii, subliniază Comisia în comunicat.

Planul a fost descris de Giovannini drept “costisitor, dar posibil”. Reducerea şomajului în rândul tinerilor a fost asumată ca prioritate de cabinetul Letta. Ministerul Muncii analizează mai

Autorităţile au adoptat totodată creşterea cu 1 miliard de euro a finanţării programului de suplimentare a salariilor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic. Programul de schimb de generaţii este probabil cea mai ambiţioasă măsură. În linii mari, iniţiativa prevede ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să lucreze cu jumătate de normă, cedând unui tânăr restul programului de lucru. Firmele ar plăti mai modest angajaşii tineri, în timp ce guvernul va suplimenta contribuţiile sociale pentru lucrătorii în vârstă astfel încât să menţină nivelul asigurat de munca cu normă întreagă.

Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în Spania

“Marea Britanie este şi va fi un partener strategic al ţării noastre, am convingerea că legăturile de prietenie dintre parlamentele noastre vor susţine dezvoltarea acestui parteneriat. De asemenea, cred că în cadrul cooperării interparlamentare vom avea foarte multe de învăţat unii de la ceilalţi. Parlamentul Regatului Unit are o tradiţie seculară şi este în multe privinţe un model de urmat de forurile legislative din toată lumea”, a spus Zgonea.

Comisia Europeană (CE) a decis să dea Marea Britanie în judecată la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru un eşec în aplicarea testului “obişnuit de rezidenţă” cetăţenilor UE care trăiesc în această ţară şi solicită ajutoare sociale, anunţă Comisia într-un comunicat.

Şomajul în rândul tinerilor a atins cote alarmante de aproape 25%, depăşind 50% în Grecia şi Spania. În Italia, şomajul în rândul tinerilor se ridică la 38,4%, iar rata generală a şomajului este de 11,5%, potrivit datelor Eurostat.

multe măsuri, pe lângă “predarea ştafetei”. Printre acestea se numără optimizarea legislaţiei astfel încât companiile să poată angaja mai lesne lucrători pe bază de contracte temporare, precum şi facilitarea prelungirii acestora.

În ziua de 24 mai 2013, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut o întrevedere cu Xavier Bosch şi Maria Rosa Fortuny, membri ai Direcţiei Generale pentru Imigraţie, din cadrul Ministerului Muncii şi Afacerilor Sociale. La întâlnire au participat şi primari ai localităţilor cu importante comunităţi româneşti

din Aria Metropolitană Barcelona. Discuţiile au vizat subiectul integrării cetăţenilor români în regiunile spaniole, proces ce trebuie gestionat cu ajutorul autorităţilor locale, atât la nivel administrativ cât şi guvernamental. Reprezentanţii autorităţilor locale au evocat importanţa programelor de formare pentru integrarea cetăţenilor români. Un alt punct al discuţiilor l-a constituit problematica minorilor români care comit infracţiuni şi sprijinul tutelar oferit de statul spaniol pentru aceştia. Vizita a continuat cu o întrevedere a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, cu preşedinta Parlamentului din Catalunia, Nuria de Gispert. Cu acest prilej, demnitarul român a prezentat liniile de acţiune ale portofoliului său, discuţiile celor doi demnitari vizând construirea unor relaţii bilaterale îndreptate spre soluţii optime la problemele de integrare. Ministrul delegat a salutat ideea de a avea un plan de lucru comun, accentuând, totodată, colaborarea cu organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile specializate în astfel de problematici. Totodată, oficialul român a subliniat relaţiile apropiate dintre cele două state prin latinitate şi creştinism. În cadrul vizitei, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu primarul Barcelonei, Xavier Trias. Principalele teme ale discuţiei

au vizat numărul mare al cetăţenilor români din Barcelona, în 2004 fiind înregistraţi aproximativ 3000 de rezidenţi, iar în 2013, aproape 7000. Primarul Barcelonei a apreciat modul în care cetăţenii români s-au integrat în societatea spaniolă, doar 200 dintre aceştia fiind în evidenţele serviciului de asistenţă socială. Totodată, edilul Barcelonei şi-a arătat sprijinul pentru crearea unor centre de ajutor pentru “persoanele vulnerabile”. Cu acest prilej, oficialul român a evidenţiat aspectele pozitive ale migraţiei şi mobilităţii pentru societatea spaniolă. Agenda ministrului delegat pentru românii de pretutindeni a cuprins şi întrevederea cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Valencia, Castellon şi Alicante. Ministrul Cristian David a prezentat principalele direcţii de acţiune ale mandatului său: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români, păstrarea identităţii culturale şi lingvistice, susţinerea procesului de integrare, apropierea faţă de familiile din ţară şi promovarea imaginii şi a intereselor României peste hotare. Vizita în Spania a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, s-a încheiat în Barcelona, unde oficialul român s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Sursa: MAE


COMISIOANE AVANTAJOASE

NOU! ROMA Circonvallazione Nomentana 526 (vicino a Centro Commerciale LaStrada) 06.442.924.54


8

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Americani, indignaţi că un grup de români şi-a făcut tabără la un memorial 9/11 din Londra Turişti americani s-au declarat indignaţi de faptul că un grup de români a instalat o tabără la un memorial dedicat victimelor atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 într-o grădină londoneză, Grosvenor Square, relatează London Evening Standard în ediţia electronică. Aproximativ 12 nomazi est-europeni s-au instalat în grădina Grosvenor Square din Mayfair, creată pentru a comemora victimele atacului terorist de la Turnurile Gemene în New York, în 2001. Potrivit unor martori oculari, aceştia se adăpostesc sub arcadele memorialului, situat lângă Ambasada Statelor Unite. Cele 12 persoane şi-au împrăştiat

lucrurile şi gunoaiele în grădină, potrivit ghidului turistic Warren Grynberg, care plănuia să conducă grupul în zonă vinerea trecută. “De obicei duc turişti americani în grădină să citească placa comemorativă, dar nu am putut să facem acest lucru. Americanii au fost dezgustaţi şi supăraţi. Păreau foarte dezamăgiţi. Românii se aflau acolo ignorând complet ceea ce reprezintă acest loc şi fără vreun pic de respect. Să fiu cinstit, mi-a fost ruşine”, a declarat Grynberg, care este ghid turistic de 16 ani.

Grynberg, originar din Ilford, a declarat că nu a mai văzut, anterior, nomazi în grădină. Memorialul a fost inaugurat în 2003 şi este administrat de Parcurile Regale. Familiile

Un imigrant român a tras focuri de armă într-un bar din nordul Italiei - Corriere della Sera Un imigrant român a deschis focul cu un pistol într-un bar din nordul Italiei, stârnind panica celor prezenţi, dar fără a răni pe nimeni, relatează ziarul Corriere della Sera, în ediţia online.

stârnind panica celor prezenţi.

Incidentul a avut loc într-un bar din localitatea italiană Thiene, situată în apropierea oraşului Vicenza. Românul Gheorghe Niţu a scos un pistol şi a tras opt focuri de armă, în aer, în bar şi în faţa localului,

Românul, care are antecedente penale, a fost reţinut de carabinierii chemaţi de localnici.

Tânărul în vârstă de 25 de ani a declarat că a vrut să îl sperie pe un italian de 54 de ani care i-ar datora 6.000 de euro.

Nicio persoană nu a fost rănită în incident.

Nouă români, arestaţi în decurs de trei zile în regiunea Strasbourg pentru furturi de metal Nouă români au fost arestaţi în urma unei serii de furturi de metale şi piese de utilaje în decurs de trei zile, la Strasbourg şi în regiunea oraşului, a anunţat conducerea securităţii publice de la la nivel departamental, relatează Le Parisien. Potrivit unei surse apropiate anchetei, o patrulă de poliţie aflată într-o misiune împotriva furturilor, în zona unor societăţi de colectare de metale, a reperat două vehicule, încărcate cu aproximativ 700 de kilograme de cupru, în valoare de aproximatib 25.000 de euro. Poliţiştii au interceptat un vehicul şi au reţinut două persoane care se aflau la bord, cetăţeni români în vârstă de 20 şi, respectiv, 28 de ani. Celălalt vehicul a reuşit să scape şi

s-a îndreptat spre Germania, unde a fost interceptat, ulterior, de o patrulă germană. La bordul vehiculului se aflau doi români, în vârstă de 30 şi, respectiv, 35 de ani. Trei români, cu vârste între 30 şi 35 de ani, au fost reţinuşi de altă patrulă, în timp ce demontau cabluri şi piese din cupru, în incinta unei societăţi dezafectate, unde au pătruns prin efracţie. O altă patrulă a interceptat dimineaţa un vehicul la bordul căruia se aflau doi români, în vârstă de 23 şi, respectiv 29 de ani, care aveau pe haine pete de noroi şi iarbă. În vehicul au fost găsite piese de utilaje electrice, furate de pe un şantier. Furturile de metale s-au intensificat în ultimele luni, notează Le Parisien.

victimelor din Marea Britanie în atacurile de la 11 septembrie ajută, de asemenea, la întreţinerea zonei. “Poliţia Metropolitană şi contacte (americane) în domeniul securităţii sunt la curent cu prezenţa românilor în parc. Înţelegem că li se permite să rămână atât timp cât nu comit infracţiuni”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite. Scotland Yard a mobilizat poliţia călare în mai, anterior, în cadrul unei operaţiuni vizând est-europeni ce dormeau sub cerul liber în West End. Ofiţerii au vizat “puncte fierbinţi” la Bryanston Square, în Marylebone, şi Marble Arch. Cerşetori pot fi văzuţi din nou, în mod regulat, la Marble Arch, după ce au degradat zona anul trecut, înaintea Jocurilor Olimpice.

Suspect român, arestat în Franţa pentru o dublă crimă în Elveţia Un român în vârstă de 36 de ani a fost arestat şi plasat în aşteptarea extrădării în închisoarea din Luynes, în sud-estul Franţei, în cadrul unei anchete privind asasinarea unui cuplu de sexagenari în cantonul Geneva, a anunţat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP. Potrivit acestei surse, bărbatul a fost

reţinut în stare de ebrietate pe 8 mai de către poliţişti la La Ciotat (sud) şi a fost plasat în detenţie în baza unui mandat elveţian pentru dublă crimă. Cei doi sexagenari au fost găsiţi morţi, după ce au fost bătuţi şi apoi strangulaţi, pe 10 noiembrie 2012, la Châtelaine, în cantonul Geneva. Investigaţile au permis rapid

anchetatorilor să ia urma suspectului, potrivit unei surse apropiate dosarului. Suspectul a refuzat să fie transferat către Elveţia, într-o primă audiere, săptămâna trecută. Curtea de Apel din Aix-en-Provence urmează să se pronunţe asupra extrădării acestuia.

Cecen lovit cu toporul în cap, în Franţa, într-o încăierare între ceceni şi români Un bărbat a fost grav rănit la nivelul capului cu o lovitură de topor într-o încăierare între mai multe persoane de naţionalitate cecenă şi română, la Epinay-sur-Orge, relatează postul RTL în pagina electronică.

Victima a fost condusă într-o stare considerată de către salvatori gravă la Spitalul Henri-Mondor, la Créteil, însă viaţa acesteia nu era în pericol, au precizat aceste surse. Un cetăţean cecen, bărbatul a fost plasat în arest preventiv la spital, iar alt rănit a fost transportat la un

spital parizian. Opt persoane au fost arestate preventiv de poliţişti.

Forţele de ordine au intervenit către ora locală 22.00 (23.00, ora României) pentru a pune capăt încăierării, care a avut loc pe un drum paralel cu autostrada A6. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, participanţii la această confruntare violentă, al căror număr nu a fost precizat, erau înarmaţi cu cuţite, cel puţin un topor şi bare metalice. Motivul confruntării nu a fost stabilit cu certitudine de oficiali de la

nivel departamental din Essonne, însărcinaţi cu ancheta. Potrivit unor elemente preliminare, pare să fie vorba despre vânzarea unui teren.

Român pus sub acuzare în Franţa pentru comiterea unui viol Un bărbat originar din România, în vârstă de 31 de ani, a fost pus sub acuzare pentru un viol în formă agravată comis la Arras, în nordul Franţei, în urmă cu patru ani, pe baza unei probe de ADN, relatează La Voix du Nord în ediţia electronică.

cunoscut. Acest lucru nu a mai fost valabil după arestarea românului, într-o spargere comisă în regiunea pariziană, când acesta a lovit poliţişti cu o bară metalică şi a fost rănit cu un glonţ. Atunci i s-a prelevat ADN, iar numele său a ieşit la iveală în cazul de viol de la Arras.

ADN prelevat la vremea comiterii faptelor, pe 7 august 2009, la Arras, nu corespundea niciunui individ

Românul a negat faptele în timpul arestului preventiv, însă victima sa, în vârstă de 17 ani la data comiterii

violului, cu care a fost confruntat, l-a “identificat în mod oficial”, a anunţat Parchetul din Béthune. Bărbatul a fost predat Parchetului din Béthune joi dimineaţa, iar ulterior a fost pus sub acuzare pentru viol. O procedură judiciară a fost deschisă, iar un judecător de instrucţie a fost numit pentru caz. Ulterior, românul a fost escortat de forţele de ordine spre Închisoarea Fleury-Mérogis.


10

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Un elev român s-a aruncat de la etajul unei şcoli din Roma. A avut noroc că a căzut pe o maşină Tragedie în Roma, Italia, unde un elev român, de 16 ani, s-a aruncat de la etajul trei al Liceului nautic «Marcantonio Colonna» din zona Marconi. Băiatul a căzut în curtea şcolii peste o maşină parcată sub edificiu, fracturându-şi picioarele, potrivit gazetaromaneasca.com. La faţa locului, a sosit imediat o salvare care l-a transportat la Spitalul San Camillo. Copilul a suferit fracturi multiple şi un traumatism cranian, dar viaţa nu îi este pusă în pericol.

Poliţia a audiat un coleg de clasă, unicul martor ocular al incidentului. Potrivit declaraţiilor acestuia, ar putea fi vorba de o cădere accidentală sau de un joc sfârşit prost, scrie ANSA. Nu se exclude nici o tentativă de suicid. “Nu îl cunoaştem bine, a sosit în această şcoală cu un an în urmă”, este declaraţia unui coleg reprodusă de ANSA. Leggo, citat de gazetaromaneasca. com, publică mai multe detalii care ar putea explica gestul: băiatul ar

fi fost gay şi nu mai suporta bătaia de joc a colegilor şi reproşurile părinţilor. Într-un mesaj publicat pe Facebook, băiatul ar fi anunţat că are de gând să se sinucidă, luându-şi adio de la mama lui. Preşedintele organizaţiei “Equality Italia”, Aurelio Mancuso, care deţine informaţii despre caz, a declarat că tatăl băiatului nu accepta homosexualitatea acestuia.

Suspecţii români în cazul dublului asasinat din Spania ar fi primit câte o mie de euro pentru crimă Spaniolul Juan Cuenca Lorente, în vârstă de 36 de ani, plasat în arest preventiv în cazul uciderii a doi cetăţeni olandezi, între care fosta voleibalistă Ingrid Visser, ar fi plătit celor doi suspecţi români câte 1000 de euro pentru această crimă, informează publicaţia ABC,

citată de Mediafax. Juan Cuenca Lorente, fost conducător al Club Atletico Voleibol 2005 din Murcia, este considerat de poliţie persoana care a avut ideea şi a ordonat celor doi români să-i asasineze pe jucătoarea olandeză

Ingrid Visser şi pe logodnicul acesteia Lodewijk Severein, aceştia fiind torturaţi, tranşaţi şi îngropaţi într-o plantaţie de lamâi. Potrivit presei spaniole, cei doi români au 47, respectiv 60 de ani. “Cuenca ar fi plătit în jur de o mie

de euro autorilor crimelor atroce, deşi nu se exclude posibilitatea ca ei să fi primit mai mult”, scrie ABC, care notează că Ingrid Visser era însărcinată în şase săptămâni. Motivele acestui asasinat, conform ABC, sunt de ordin economic, Cuenca având o datorie de mii de euro la fosta jucătoare. Mai mult, Cuenca era asociat cu partenerul de viaţă al lui Ingrid Visser la o societate

din Gibraltar, care avea ca scop spălarea de bani. “Cu acest asasinat, Cuenca scăpa de datorie şi rămânea unic asociat la firma din Gibraltar”, notează ABC. Fosta sportivă în vârstă de 35 de ani şi concubinul ei Lodewijk Severein, 57 de ani, sunt dispăruţi din 13 mai, iar autorităţile cred că au fost ucişi, aşteptând rezultatele ADN pe două cadavre găsite în regiunea Murcia.

Italia pregăteşte un plan care ar încuraja angajaţii în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor Guvernul italian vrea să reducă şomajul în rândul tinerilor printrun program care presupune ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru în favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodată ca “mentori”, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Ministrul Muncii, Enrico Giovaninni, a declarat că va discuta în următoarele zile cu liderii sindicali ideea “predării ştafetei între generaţii”, care ar urma să fie introdusă în contractele de muncă. Oficialul a precizat că sindicatele s-au arătat în favoarea iniţiativei. Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori şi ar ajuta tinerii să-şi găsească mai uşor locuri de muncă. Şomajul a devenit o problemă majoră în Europa odată cu criza financiară şi declinul economic prelungit. Rata şomajului se plasează la peste 12% în zona euro şi 11% în UE. Şomajul în rândul tinerilor a atins cote alarmante de aproape 25%, depăşind 50% în Grecia şi Spania.

În Italia, şomajul în rândul tinerilor se ridică la 38,4%, iar rata generală a şomajului este de 11,5%, potrivit datelor Eurostat. Noul guvern de coaliţie instalat în Italia, condus de premierul Enrico Letta, nu a prezentat încă planuri care vizează crearea de noi locuri de muncă. Totodată, deficitul creat de noul program în ceea ce priveşte contribuţiile la fondurile de pensii ale angajaţilor în vârstă va fi acoperit din bani publici. Planul a fost descris de Giovannini drept “costisitor, dar posibil”. Reducerea şomajului în rândul tinerilor a fost asumată ca prioritate de cabinetul Letta. Ministerul Muncii analizează mai multe măsuri, pe lângă “predarea ştafetei”. Printre acestea se numără optimizarea legislaţiei astfel încât companiile să poată angaja mai lesne lucrători pe bază de contracte temporare, precum şi facilitarea prelungirii acestora. Autorităţile au adoptat totodată

creşterea cu 1 miliard de euro a finanţării programului de suplimentare a salariilor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic. Programul de schimb de generaţii este probabil cea mai ambiţioasă măsură. În linii mari, iniţiativa prevede ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să lucreze cu jumătate de normă, cedând unui tânăr restul programului de lucru. Firmele ar plăti mai modest angajaţii tineri, în timp ce guvernul va suplimenta contribuţiile sociale pentru lucrătorii în vârstă astfel încât să menţină nivelul asigurat de munca cu normă întreagă.

Minor român arestat în Elveţia pentru agresarea unei bătrâne Un tânăr român în vârstă de 13 ani a fost arestat de poliţia geneveză în cadrul unei anchete asupra unei tâlhării comise în martie, într-o seară, la domiciliul unei bătrâne, la Vernier, în cantonul Geneva, relatează cotidianul elveţian francofon Le Nouvelliste în ediţia electronică. Potrivit publicaţiei, minorul a recunoscut că este unul dintre cei doi autori ai agresării bătrânei.

Cealaltă persoană este căutată în continuare, a anunţat poliţia geneveză într-un comunicat. Femeia, în vârstă de 77 de ani, a fost bătută. Cei doi agresori au plecat după ce i-au luat suma de 12.000 de franci elveţieni (aproape 9.700 de euro), bijuterii şi un telefon mobil. Potrivit Le Nouvelliste, minorul este suspectat, de asemenea, de comiterea altor tâlhării. El a fost pus la dispoziţia unui tribunal pentru minori.


Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Rugăciunea de contemplare

Actualitatea românească

11

Fabianni Belemuski Zgomotul este întotdeauna caracteristica predominantă a lumii exterioare. Afară se întâmplă lumea şi ea intră în noi prin simţuri. O experimentăm în mod natural şi fără complicaţii, ceea ce este în afară are loc, credem, fără implicarea noastră. Acest fapt, care prin simplitatea sa evidentă devine banal, este în realitate un miracol. Prin ce circumstanţe, prin ce conjucturi misterioase în universul infinit a apărut o conştiinţă care judecă lucrurile, care le analizează şi le înţelege, un eu care interpretează şi modifică realitatea, este un mister. Miracolul cel mare se ascunde la vedere. În timp ce noi credem că este normal ceea ce este, miracolul existenţei, al conştiinţei individuale în infinit, se întâmplă. Acum, în momentul prezent, acum când eu scriu, acum când cineva citeşte. Am pus sub lupă acest aspect

esenţial pentru a readuce în mintea cititorului, în măsura în care îmi este posibil s-o fac, ideea că ceea ce este, ceea ce suntem gratuit, ar trebui să producă în noi o stare permanentă de mulţumire. Suntem prinşi într-o construcţie mentală a propriei realităţi, pe care o supraestimăm, şi zgomotul lumii noastre ne împiedică să ne bucurăm pur şi simplu pentru că există ceva şi pentru că noi înşine existăm. Am fi putut foarte bine să nu fim deloc şi de fapt, toate probabilităţile arată că ar fi fost mai plauzibil să nu fim. La călugării ortodocşi, rugăciunea cea mai înaltă care îi poate fi adresată lui Dumnezeu este rugăciunea de contemplare, un fapt semnificativ, având în vedere că lumea este scenariul unei lupte permanente pentru supravieţuire. În loc să se roage pentru ca suferinţa să înceteze, pentru ca bucuria să crească şi împărăţia lui Hristos să se instaleze printre noi, în loc să ceară

sănătate, minuni, sau alte intervenţii divine, călugării, atunci când sunt în deplină legătura cu Dumnezeu... contemplă. Această dezicere de lume, această îndepărtare de zgomot, această reducere la tăcere a existenţei este un necesar act de igienă spirituală. Singur în univers, eu-l contemplă existenţa şi de fapt se contemplă pe sine însuşi în ea. Iar când contemplă, lumea îşi pierde din consistenţă şi pelicula ce ne acopera ochii împiedicându-ne viziunea clară, începe să dispară. Contemplarea profundă depăşeşte categoriile şi diferenţierile artificiale, ea este dincolo de personal, pe tărâmul în care binele şi răul îşi pierd relevanţa despotică în funcţie de care ne guvernăm vieţile. În contemplare, ochiul vede lucrurile şi le admiră în splendoarea lor nenumită, urechea diferenţiază sunetele şi se bucură de nuanţe pe care nu obişnuim să le percepem, nasul adulmecă, pielea

– ca un suprem organ ce acoperea fiinţa – vibrează la întâlnirea cu vântul, cu atingerea lumii care o mângâie. În contemplare uităm ceea ce am crezut şi credinţa devine innecesară în faţa certitudinii că suntem, care îşi recapătă valoarea de miracol inefabil. Limba nu poate descrie, gândul nu poate gândi, planul dispare, trecutul, prezentul şi viitorul sunt noţiuni abstracte, timpul nu a fost nicicând altceva decât acum! Contemplarea în singurătate ar trebui să facă parte din programul zilnic al oricărui om, căci numai în astfel de momente el reuşeşte

să se debaraseze de zgomot, de influenţe, de cerinţele lumii care îl asediază constant. Contemplarea propriei vieţi, a propriei poziţii în marea mişcare generală îi oferă individului posibilitatea nepreţuită de a-şi recăpăta libertatea într-un timp al interdicţiilor, influenţelor, recomandărilor, într-o eră a tutelării în care statul, societatea, circumstanţele, sunt adevăraţii stăpâni ai existenţelor individuale. Contemplarea îi redă omului condiţia de miracol al naturii, condiţia de obiect liber şi sublim pe care lumea în general, i-o fură prin miraj, tentaţii, şi promisiuni întotdeauna deşarte.


12

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

Bombă alimentară.

Carnea de pui din comerţ ne distruge sistemul imunitar Consumăm fără să vrem antibiotice, hormoni şi substanţe cancerigene, care ne ajung în organism chiar prin mâncarea pe care o punem pe masă. Autorităţile europene avertizează că 87% din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice periculoase. Pe mesele românilor ajunge tot mai multă carne provenită de la animale care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice, astfel că şi consumatorii vor deveni imuni la acţiunea benefică a acestor medicamente. Ultimul raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că 87% din puii crescuţi în fermele din România au dezvoltat rezistenţă la ciprofloxacină, tetraciclină şi ampicilină, substanţe care se folosesc şi pentru tratarea unor infecţii postoperatorii sau a unor boli ca otita sau bronşita. În cazul porcilor, cea mai mare Publicaţie fondată de Dr. Valentin Eugen Dăeanu Redacţia şi administraţia Bucureşti, Str. Justiţiei, Nr.54, Et.2, Sector 4 Tel.: 004 021 335 88 00 Fax: 004 021 335 87 84

redactie@actualitatearomaneasca.ro

rezistenţă, de aproape 60%, este la tetraciclină, antibiotic utilizat pentru tratarea unor boli ca pneumonia sau a infecţiilor urinare. România a ajuns în această situaţie alarmantă pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară nu are capacitatea de a face verificări ca la carte, dar şi pentru că există un vid legislativ, care le permite marilor producători să reducă din costuri, tratând preventiv animalele, iar micilor fermieri să cumpere medicamente din magazine în care nu lucrează niciun medic veterinar, iar principalul criteriu de selecţie al produsului este preţul cel mai mic. “Până la sacrificare, puiul petrece cam 3 săptămâni în fermă. Aproape în jumătate din această perioadă i se administrează preventiv antibiotice, ca să nu se îmbolnăvească sau ca promotor de creştere”, arată Bogdan Novenschi, preşedintele Federaţiei Medicilor Veterinari din România. Redacţia: Albert Craiciu, Luiza Ciorcaşel, Irina Stinghe Referent: Costel Cune

Din păcate, consumatorii nu îşi pot da seama dacă puiul pe care îl cumpără este sănătos şi dacă acesta nu conţine substanţe chimice periculoase deoarece pentru asta este nevoie de efectuarea unor analize de specialitate. Tratezi puiul, îmbolnăveşti consumatorul Consumând constant carne de la animale care au fost tratate cu antibiotice, şansele românilor de a se vindeca uşor de infecţii scad simţitor. Medicii vor fi nevoiţi să le administreze medicamente din ce în ce mai puternice şi mai scumpe pentru a le salva vieţile. Legea interzice sacrificarea animalelor la mai puţin de două săptămâni după ce au fost tratate cu antibiotice pentru ca substantele să fie eliminate, dar nu toţi crescătorii respectă această regulă. În plus, dacă un anitibiotic nu dă rezultate în două-trei zile, ţăranul îl schimbă cu altul şi tot aşa, până ce animalul fie se însănătoşeşte, fie este sacrificat tocmai pentru că nu dă semne de redresare. Nici în ferme lucrurile nu stau mai bine. În loc să investească

Art director & DTP: Cristian Călin Editat de: S-PRESS Internaţional România ISSN 1583 – 2120 Administrator unic Cristian Călin

în asigurarea unor condiţii optime de viaţă animalelor, ca să le ferească de boli, producătorii le administrează antibiotice preventiv, pentru ca scapă mai ieftin. Substanţele folosite pentru tratarea puilor rămân în corpul uman timp de 40 de zile, timp în care devenim imuni la tratament. “Consumul cronic al acestor antibiotice, conduce la prăpuşirea sistemului imunitar. Principalele afecţiuni sunt sindromul intestinului permeabil, până la intoleranţe alimentare grave”, a afirmat dr. Gheorghe Mencinicopschi. “Puiul se injectează cu antibiotic, iar remanenţa acestuia este de circa 40 de zile. Ingerând antibioticul odată cu puiul consumat, imunitatea organismului nostru scade; noi deja avem un antibiotic continuu. Din această cauză, antibioticele pe care le mai avem pe piaţă nu prea îşi mai fac efectul. Acum, toată lumea este răcită şi până nu ia un augmentin nu mai face faţă. Tulpina este mult mai rezistentă.”, a declarat Eugen Irimia, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Actualitatea româneasca este un ziar editat în România şi se supune legilor româneşti în materie. Ziarul poate fi difuzat şi retipărit oriunde în lume, cu acordul redacţiei, societăţii sau persoanei căreia i se încredinţează acest drept.

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Riscuri şi pentru consumatorii de lapte Mai mult decât atât, persoanele care consumă lapte de la vaci aflate sub tratament se expun la pericole foarte mari. De exemplu, medicamentele antiparazitare conţin o substanţă care afectează dezvoltarea normală a fătului şi poate duce la apariţia hidrocefaliei, boală cunoscută şi ca “apă la creier”. “Pentru cine cumperi lapte, brânză, carne sau ouă de la ţărani? Pentru copii, pentru bătrâni, pentru cei bolnavi, pentru gravide, ca să le dai alimente sănătoase. Simpla fierbere a laptelui sau a cărnii nu te scapă de probleme”, avertizează medical veterinar Corneliu Maier. De aceea, spune el, este imperios necesar ca autorităţile să reglementeze corespunzător utilizarea medicamentelor de uz veterinar. Un alt ucigaş ascuns în carne şi lapte este estrogenul, conţinut de medicamente folosite pentru creşterea fertilităţii. Numeroase studii au arătat că această substanţă este cancerigenă.

PUBLICITATE ITALIA: Director comercial şi Publicitate Cristiano Acquaroli pentru Noesis Media srl Tel. 0039 339 4142640 cristiano.acquaroli@actualitatea.it


www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

Ziarul românilor de pretutindeni

Actualitatea românească

13

Restituirea preţului actualizat al imobilului. Repunerea în termenul de prescripţie. Zilele trecute am fost întrebată de un cititor al ziarului nostru, fost chiriaş al unui imobil primit de la stat şi ulterior revendicat de foştii proprietari, dacă: -se mai pot recupera sumele plătite Statului Român de către foştii chiriaşi ale căror contracte de vânzare – cumpărare au fost desfiinţate irevocabil prin hotărâri judecătoreşti ulterioare?

considerabilă de bani. Acţiunea i-a fost însă respinsă în anul 2010 ca neîntemeiată.

Fireşte că răspunsul nu poate fi unul general valabil, ci el diferă în funcţie de momentul la care au fost desfiinţate irevocabil contractele de vânzare cumpărare.

Această nouă lege specială priveşte expres situaţia foştilor chiriaşi a căror contracte de vânzare – cumpărare au fost desfiinţate irevocabil cu sau fără eludarea Legii nr. 112/1995.

În speţă, Dl. V, un cititor fidel al ziarului nostru, a aflat în anul 2007 că i-a fost constatat nul absolut contractul de vânzare – cumpărare încheiat cu eludarea prevederilor Legii nr. 112/1995.

Întrucat Dl. V ceruse prin acţiunea sa din 2008, valoarea de piaţă a imobilului şi nu preţul actualizat, aşa cum cere legea specială din 2009, acţiunea sa a fost respinsă ca neîntemeiată, instanţa nemanifestându-şi rolul activ, aşa cum ar fi fost util în cauză, de a recalifica cererea introductivă raportat la modificările legislative survenite.

Astfel că, în anul 2008, dânsul a introdus o acţiune prin care a cerut să fie despăgubit de Statul Român la valoarea de piaţă a imobilului pe care l-a pierdut irevocabil şi pentru care în anul 1996 plătise o sumă

În timpul acestui proces, la data de 06.02.2009 a intrat în vigoare Legea nr. 1/2009 de modificare şi completare a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv.

În prezent, Dl. V ar mai avea

posibilitatea să ceară doar preţul actualizat, raportat la dispoziţiile Legii nr. 1/2009, însă numai cu condiţia admiterii cererii sale de repunere în termenul de prescripţie, care s-ar fi împlinit la data de 6.02.2012. Cum Dl. V a aflat de respingerea acţiunii sale iniţiale doar în octombrie 2012, formularea unei cereri de repunere în termenul de prescripţie se impune în maxim 1 lună de la momentul luarii la cunoştinţă a respingerii acţiunii sale iniţiale. Modalitatea de calcul a preţului actualizat se face în funcţie de indicele preţului de consum din perioada 1996 – 2012 şi / sau rata inflaţiei, comunicată de Institul Naţional de Statistică. Restituirea preţului actualizat se face, prin intermediul instanţei de judecată, de către Ministerul Economiei şi Finanţelor din fondul extrabugetar constituit în temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare.

Prin urmare, Dl. V ar putea introduce o nouă acţiune prin care să solicite preţul actualizat al imobilului, chiar dacă termenul de prescripţie s-a împlinit în februarie 2012, cu condiţia formulării în termen şi admiterii cererii sale de repunere în termenul de prescripţie.

Vă dorim mult succes! Av. Adriana Costache (fostă Bangălă) Baroul Bucureşti Tel. +40740. 576.962 Fax. +4021.314.19.42


14

Actualitatea românească

Ziarul românilor de pretutindeni

www.actualitatea-romaneasca.ro

8 iunie - 21 iunie

BANCURI - Ai slăbit grozav! Ai o dieta nouă?... - Da. Legume - cartofi, morcovi, sfeclă... - Le fierbi sau le prăjeşti? - Le SAP !!! Un tip se uită la TV şi vorbea singur... La un moment dat, exclamă: - Nu merge acolo, tâmpitule, nu te du... Fugi!! Soţia, din camera cealaltă: - La ce te uiţi? - Nunta noastră. Doctorul: - Ce s-a întâmplat? - Nu ştiu ce să mă mai fac. De fiecare dată când soţul meu vine acasă băut, mă bate de mă rupe. - Am un leac foarte bun pentru asta. Când soţul tău vine acasă băut, tu imediat iei o cană de ceai de muşeţel şi faci gargară şi tot faci gargară. Două săptămâni mai târziu, femeia, arătând proaspătă şi renăscută, se întoarce la doctor. - A fost o idee strălucită. De fiecare dată când soţul meu venea acasă băut, eu făceam doar gargară cu ceai de muşeţel, şi el nici măcar o dată nu m-a atins. - Vezi dacă-ţi ţii gura?! Soţia către soţ: - Dragă, trebuie să-i spui fiului nostru să nu se însoare cu proasta aceea! - Asta-i culmea, de parcă pe mine m-a atenţionat cineva… Găsindu-şi nevasta cu un străin în pat, o întreabă: - De la el e suta de dolari pe care mi-ai dat-o ieri? - Da… - Şi cei 200$ de săptămâna trecută? - Da… - Atunci înveleşte omul, că răceşte. De vânzare rochie de mireasă, frumoasă, fără mâneci, albă, mărimea 46, voalul inclus, purtată o singură dată, din greşeală! Bărbatul vine acasă: - Iubito, am o problemă… - De câte ori să-ţi spun? Acum suntem căsătoriţi, nu mai vorbim la singular, ce e al meu e şi al tău. - Bine… secretara noastră a rămas însărcinată cu noi… - Dragii mei colegi, azi este vineri, hai să cumpărăm o vodcă şi să o amestecăm cu suc. - De care suc? - Gastric. Fiul unui scoţian, aflat în armată, îi scrie tatălui său: “Am cunoscut o fată frumoasă, vreau să mă însor cu ea, trimite-mi două lire ca să-mi fac o fotografie cu ea, să ţi-o trimit ca să ştii şi tu cum arată”. La câteva zile, tatăl îi trimite o liră, cu următoarea scrisoare: “Trimite-mi poza fetei, pe tine te cunosc”. Un tip se trezeşte cu o mahmureală groaznică. Merge la baie şi privinduşi faţa umflată şi mototolită şi ochii bulbucaţi, spune: - Pai, cum dracu’ să nu bei cu faţa asta?! Un moş de 119 şi nevasta de 109 merg la tribunal să divorţeze. Judecătorul: da de câţi ani sunteţi căsătoriţi? - Apoi au trecut 80 răspunde moşul Judecătorul: Da de câţi ani nu vă mai înţelegeţi? - Păi de 50, domn judecător Judecătorul: şi atunci ce aţi aşteptat până acu’? - Să moară copiii şi să nu sufere, răspunse moşul. Miezul nopţii. Un beţiv se leagană din gard în gard, când e oprit de un poliţist. - Vă rog frumos, actele dv. şi să-mi spuneţi unde mergeţi! Beţivul se uită lung şi răspunde: - Mă duc la o conferinţă despre efectele nocive ale alcoolului şi despre riscul beţivilor de a deveni rataţi. Poliţistul se uită la el fix şi întreabă: - La ora asta? Cine ţine o conferinţă despre aşa ceva la miezul nopţii? - Nevastă-mea şi, mai mult ca sigur, şi soacră-mea...

Capra cu trei iezi vine la copiii români din Spania Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în perioada 31 mai - 10 iunie cel mai mare turneu de teatru românesc pentru copii în Spania, la Barcelona, Valencia, Castellón de la Plana, Alicante, Ciudad Real, Alcalá de Henares, Salamanca şi Zaragoza. Turneul cuprinde un număr de opt reprezentaţii cu spectacolul „Capra cu trei iezi” al Teatrul „Luceafărul” din Iaşi care vor avea loc în: Barcelona, Valencia, Castellón de la Plana, Alicante, Ciudad Real, Alcalá de Henares, Salamanca şi Zaragoza. Aceste zone sunt nu doar provincii importante din Spania , ci şi regiuni în care se concentrează o mare parte din comunitatea românească.

Antelo, Lucica Nichistroi, Claudiu Picu). Spectacolul programat la Salamanca, pe 9 iunie, a fost inclus în cadrul Festivalului Internaţional de Arte din Castilla y León “FÀCYL”. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului şi pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Direcţia Generală Românii de Pretutindeni din cadrul Institutului Cultural Român, organizează în Spania între 31 mai-10 iunie, un turneu de teatru pentru copii.

ICR Madrid precizează într-un comunicat de presă că spectacolul de teatru, bazat pe clasica poveste a lui Ion Creangă cu o dramatizare de Ion Agachi, este impresionant la nivel vizual (decorurile sunt inspirate din pictura naivă a lui Gheorghe Ciobanu), iar artiştii ieşeni care contribuie la realizarea acestei performanţe sunt: Ion Ciubotaru (regia), Mihai Pastramagiu (scenografia), Matilda Andrici (muzica) şi actorii Beatrice Engel, Dumitru Georgescu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu şi Mariana Teleman.

La organizarea acestui turneu participă: Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, Consulatul General al României la Barcelona, Consulatul României la Castellón de la Plana, Asociaţia Suflet Românesc/Alma rumana din Valencia, Universitatea din Alicante, Asociaţia ARIPI din Alicante, Centro „Las Cigarreras” (Primăria oraşului Alicante, Asociación Hispanorumana de Castilla-La Mancha din Ciudad Real, Centro Hispanorumano din Alcalá de Henares, Consejería de Cultura y Turismo de la Junta de Castilla y León, Festival Internacional de las Artes de Castilla y León “FÀCYL” din Salamanca, Asociaţia ACASĂ din Zaragoza.

Spectacolul va fi jucat în română şi în spaniolă (versiunea spaniolă se datorează grupului de traducători coordonaţi de Cătălina Iliescu de la Universitatea din Alicante: María

Programul reprezentaţiilor: Barcelona, 31 mai, ora 09.15, la Colegio Escuelas Pias Lluria (C/ Aragó, nr. 302, Barcelona), spectacol în limba spaniolă.

Valencia, 1 iunie, ora 18.00, la Centro Cultural Ca Revolta (Santa Teresa nr. 10, Valencia), spectacol în limba română. Castellón de la Plana, 2 iunie, ora 16.30, la Pabellon La Pérgola – Parque Ribalta (Paseo Ribalta s/n – Avda. Barcelona Castellón de la Plana), spectacol în limba română. Alicante, 4 iunie, ora 10.30, la Centro Cultural Las Cigarreras – Caja Negra (C/ San Carlos, 78 Alicante), spectacol în limba spaniolă; ora 14.30, la Colegio Mayor de la Universidad de Alicante (San Vicente Del Raspeig , Alicante), spectacol în limba spaniolă; ora 19.00, la Colegio Mayor de la Universidad de Alicante (San Vicente Del Raspeig , Alicante), spectacol în limba română cu subtitrare în limba spaniolă.

Ciudad Real, 5 iunie, ora 17.00, la Museo López Villaseñor (C/ de los Reyes, 11 Ciudad Real), spectacol în limba română. Alcalá de Henares, 8 iunie, ora 12.00, la CEPI Hispano- rumano (C/ Goya nr. 5 local, Alcalá de Henares Madrid), spectacol în limba română. Salamanca, 9 iunie, ora 12.00, la Teatro Juan del Enzina (C/ el Tostado 2, Salamanca, reprezentaţie programată în cadrul Festivalului Internaţional de Arte din Castilla y León “FÀCYL” din Salamanca, spectacol în limba spaniolă. Zaragoza, 10 iunie, ora 16.00, la Teatro Arbolé (Parque del Agua Luis Buñuel. Paseo del Botánico, 5 Junto al Puente del Tercer Milenio, Zaragoza), spectacol în limba română.


AGN_000107_ActualitateaMag260x370.indd 1

04/06/13 17.36

Actualitatea Romaneasca nr. 10  

Actualitatea Romaneasca nr. 10

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you