Page 1

ROMÂNI ÎN LUME

Primul român distins de Regina Elisabeta cu titlul de Cavaler George Iacobescu PAGINA 4

ROMÂNI ÎN LUME

O româncă a fost desemnată să cânte noul imn al Austrie Soprana Ildiko Raimondi PAGINA 4

MELANCHOLIA EDITORIAL

... anului 2012 şi cel mai bun film al anului 2011 PAGINA 2

IA

IA

RO

AN

M

M

AN

RO

WWW.ACTUALITATEA-ROMANEASCA.RO

AUTORICARICA INTERNAZIONALE

CALL YOUR COUNTRY SUNĂ ÎN ROMÂNIA DE LA 5 CENȚI PE MINUT.

Românii din Italia vor avea de achitat impozit pentru proprietăţile din ţară INFO WIND.IT

ZIARUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

ANUL 10 | NUMĂRUL 1 | ITALIA ŞI SPANIA | 14 IANUARIE - 27 IANUARIE 2012 | GRATUIT

Guvernul italian condus de Mario Monti a hotărât ca toți străinii care muncesc legal pe teritoriul Italiei, inclusiv cei peste 350.000 de români, să plătească impozite anuale pentru proprietățile pe care le dețin în țările din care provin, informează jurnalul.ro.

În anumite situații se poate ajunge la dubla impozitare

Taxa va reprezenta 0,76 la sută din valoarea proprietăţii declarate. Din această sumă se va deduce impozitul pe proprietate plătit în România de exemplu. Măsura se va aplica şi în cazul proprietăţilor care nu produc venituri.

Circa 350.000 de români muncesc legal în Italia, iar numărul acestora este de aşteptat să crească, după ce executivul italian a decis liberalizarea completă a pieţei muncii pentru români, de la 1 ianuarie 2012. Astfel, românii vor trebui să-şi

declare proprietăţile în România, chiar dacă aceste proprietăţi nu le aduc niciun venit. Însă nu este clar cum va obţine guvernul italian informaţii despre proprietăţile străinilor de peste hotare şi despre taxele pe care le-au plătit pentru aceste proprietăţi în ţările lor de origine.

În anumite situaţii se poate ajunge la dubla impozitare, dar "este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene pentru a ne putea pronunţa", a declarat Natasja Bohez Rubiano,

ofiţerul de presă al comisarului european pentru taxe, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta. "Comisia Europeană nu a studiat în detaliu noua lege italiană privind impozitarea proprietăţilor din străinătate, de aceea este dificil să comentăm asupra ei” a mai adăugat ofiţerul de presă.

În prezent, aproximativ 350.000 de români lucrează oficial în Italia. Guvernul italian a deschis piaţa muncii pentru români de la începutul acestui an.

CU CÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ROMÂNIA, CU ATÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ITALIA. INFO WIND.IT

SOCIAL

Ce aduce noua lege a sănătăţii pentru pacienţi, medici şi industria asigurărilor

Proiectul noii legi a sănătăţii va schimba din temelii funcţionarea sistemului medical. Fiecare român va fi afectat direct şi peste 5 miliarde de euro, su un potenţial de creştere imens, se va deschide companiilor private de asigurări de sănătate. PAGINA 3

Povestea uimitoare a unui orfan român, fără antebraţe care studiază la Oxford

ROMÂNI ÎN LUME

PAGINA 4

Neregulile de la CEC Bank scoase la iveală ECONOMIC PAGINA 7

Uzucapiunea în lumina Noului Cod Civil

JURIDIC PAGINA 8

Reduceri de până la 30% la vacanţele de pe litoralul românesc în 2012

DIVERTISMENT

PAGINA 14


MELANCHOLIA

2

Actualitatea româneascã

SOCIAL

...anului 2012 şi cel mai bun film al anului 2011

Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite şi-a ales preferații din 2011. "The Tree of Life" a plecat cu cele mai multe premii, dar filmul lui Lars von Trier, "Melancholia", a câştigat trofeul pentru cel mai bun film al anului. Kirsten Dunst a obținut pentru rolul ei din "Melancholia" premiul pentru cea mai bună actriță. Totodata , "Melancholia" de Lars Von Trier a primit premiul pentru cel mai bun film european în 2011, la cea de-a 24-a gală a premiilor Academiei Europene de Film de la Berlin.

Dar ce este Melancolia?

DEX-ul o defineşte ca o stare de tristețe, de deprimare, amestecată cu visare şi cu dorința de izolare; p. gener. tristețe (uşoară), sau o boală psihică care se manifestă printr-o continuă depresiune, prin tristețe morbidă, prin apatie, delir, halucinații, anxietate şi obsesia sinuciderii. – (din fr. mélancolie, lat. Melancolia). Melancolia este o forma putenica de depresie. În timp ce filmul pare la prima vedere, cel puțin dintr-un anumit punct de vedere, o reprezentare în scena a acestei depresii, nu cred că Lars Von Tiers a avut în totalitate acest lucru in vedere, efectul ei este mai mult decât o experiență bipolara a tulburarii mentale.

„Melancholia” nu este doar un film despre sfârşitul lumii, ci este un film despre propriul sfârşit, despre cum ne acceptăm sfârşitul în fața unui dezastru ce nu poate fi evitat.

Melancolia "se deschide pe muzica lui Wagner" Tristan şi Isolde ", apocaliptic şi în doliu, cu imagini tulburătoare ale unei lumi care nu este cea mai bună. O femeie îmbrăcată în rochie de

mireasă aleargă printr-o pădure ale cărei ramuri par să o prindă ca într-un coşmar Disney. Pluteşte într-un iaz, ținând flori, precum Ophelia. O altă femeie încearcă să-şi facă drum, cu un copil într-o iarbă mlăştinoasă. Privind cerul observă o altă planetă, de o mare dimensiune. Pământul este pe cale să dispara.

De la scenele de la prima deschidere ale Melancholiei lui Lars von Trier am realizat că această poveste apocaliptică nu va implica eroi capabili de fapte vitejeşti sau neobişnuite de ultim moment. Amatorii de cinema de dezastru de genul filmului „2012” vor fi dezamăgiti. Pentru toți ceilalți, Melancholia este o călătorie frumoasă şi emoționala în psihanaliză şi inevitabilitate. Scenele de deschidere sunt unele dintre cele mai mai memorabile realizate vreodată. Secvențele de mişcare lentă ce marcheaza sfârşitul zilelor noastre sunt de o mare frumusețe şi rămânând întipărite în minte, pe fondul muzicii lui Wagner. De asemenea,o fotografie aeriană cu 2 cai ce sunt călăriti de 2 femei reprezintă o capodoperă cinematografică autentică. Din acest motiv, pentru cei ce nu au vazut încă filmul , le recomand să-l vadă într-o sală de cinema pentru a aprecia pe deplin frumusețea scenei. Sfârşitul lumii nu a fost niciodată mai frumos.

Melancholia a fost filmat într-un castel magnific din Suedia, care găzduieşte nunta lui Justine. Lui von Trier îi place contrastul dintre romantic, grandios, stilizat şi o anumită formă a realității.

Cu ocazia căsătoriei, Justine (Kirsten Dunst) şi Michael (Alexander Skarsgård) dau o recepție somptuoasă în casa lui Claire, sora lui Justine (Char-

EDITORIAL

lotte Gainsbourg) şi a cumnatului ei (Kiefer Sutherland). În acest timp, planeta Melancholia se îndreaptă spre Pământ... Prima parte a filmului se numeşte Justine şi vorbeşte despre sora melancolică şi căsătoria ei. Cealaltă este Claire şi acoperă numărătoarea inversă, până la sfârşit. Cum spune regizorul: «Dacă tot trebuie să ajungem în iad, măcar să începem bine». Justine, interpretată de Kirsten Dunst, o fire melancolică, căreia îi este greu să îşi găsească un rost în lume şi să îşi asume toate ritualurile care pentru ea sunt lipsite de conținut, se simte liniştită atunci când lumea se apropie de sfârşit. Sensibila Claire, sora sa mai mare, jucată de Charlotte Gainsbourg (Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Cannes, în 2009, în filmul precedent al lui Lars von Trier, Antichrist), care îşi construieşte o viață frumoasă şi, prin urmare, consideră că este greu să-i spui adio. «Cred că Justine este foarte mult din mine», spune von Trier. «Personajul ei se bazează mult pe cine sunt eu şi pe experiențele mele vis-à-vis de profețiile apocalipsei şi pe depresie. În timp ce Claire este menită să fie o... persoană normală», râde regizorul. «Psihanalistul meu mi-a spus că melancolicii sunt de obicei mult mai echilibrati decât oamenii obişnuiți în fața unui dezastru iminent», spune von Trier, «în parte pentru că ei pot spune: ”Ți-am zis eu!”, dar şi pentru că nu au nimic de pierdut». Merită să mergeți la Melancholia în timpul liber. Veți aprecia mai mult, probabil, ceea ce aveți în jurul dumneavoastră şi cu precădere lucrurile simple care vă fac fericiți în viața de zi cu zi şi care uneori trec neobservate.

Un an fericit fără apocalipse!

Albert Craiciu

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

INS: Salariul mediu net a crescut cu 2,3% în noiembrie, la 1.491 lei

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.054 lei în noiembrie 2011, în creştere cu 46 lei față de luna anterioară, iar salariul mediu nominal net a fost de 1.491 lei, cu 34 lei mai mult decât în octombrie, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.705 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857lei).

În noiembrie, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sfârşitul de an), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost în creştere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net: • cu 29,2% în alte activități extractive; • între 10,0% şi 12,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activități de servicii anexe extracției; •între 6,5% şi 8,5% în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activități industriale, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare şi fonduri de pensii, depozitare şi activități auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice; • între 5,0% şi 6,5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea substanțelor şi a produselor chimice, extracția

minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepția mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), de dificultățile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activități economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale.

Cele mai importante scăderi ale câştigului salarial mediu net: •cu 6,3% în industria metalurgică, respectiv cu 4,2% în fabricarea produselor din tutun; •între 1,0% şi 2,0% în transporturi pe apă, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în: •învățământ (4,0%) ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice; •sănătate şi asistență socială (1,2%) ca urmare a plății drepturilor salariale restante cuvenite salariaților din unele unități din domeniul asistenței sociale care s-au confruntat cu dificultăți financiare în lunile precedente, precum şi a disponibilizării personalului care realiza câştiguri salariale mici. •Administrație publică (1,0%) ca urmare a acordării de sume restante pentru diferite sporuri ori a plății concediilor de odihnă.


SOCIAL

www.actualitatea-romaneasca.ro

Ce aduce noua lege a sănătăţii pentru pacienţi, medici şi industria asigurărilor?

14 ianuarie - 27 ianuarie

Proiectul noii legi a sănătăţii (publicat pe siteul Ministerului) va schimba din temelii funcţionarea sistemului medical. Fiecare român va fi afectat direct şi o piaţa de peste 5 miliarde de euro, cu un potenţial de creştere imens, se va deschide companiilor private de asigurări de sănătate. O parte dintre criticile experților FMI au dus la modificări în corpul legii, altele au fost ignorate de către autori. Deocamdată, în pofida declarațiilor preşedintelui Traian Băsescu şi ale ministrului Sănătății, termenul limită până la care se vor putea face propuneri de modificare a legii este 28 ianuarie 2012. NOUTĂȚI PENTRU PACIENȚI:

* asigurarea medicală de bază este obligatorie (acoperită ca şi astăzi din contribuția socială reținută din salariu) dar asiguratul va putea alege liber compania privată de asigurări medicale cu care să încheie un contract şi spitalul în care să se trateze (dacă acesta se află printre cele cu care lucrează compania privată de asigurări medicale cu care pacientul a încheiat contractul); * asiguratorul poate fi schimbat anual, dar doar în lunile octombrie - noiembrie; * opțiunea încheierii unei asigurări medicale suplimentare; valoarea maximă a deductibilității din taxe pentru fiecare asigurat este de 300 de euro pe an; asigurarea opțională va acoperi şi coplata; * cei neasigurați vor putea beneficia de asistență medicală doar în cazul unei urgențe sau a unor boli cu potențial epidemic; * printre veniturile asupra că-

rora se calculează contribuția pentru asigurarea obligatorie se numară salariile, activitățile independente, veniturile obținute din agricultură, din cedarea folosinței bunurilor, din investiții, etc.; * coplata (o taxă suplimentară plătită medicului) se menține pentru serviciile medicale care vor fi incluse în asigurarea medicală de bază dar nu pot depăşi o sumă anuală mai mare decât salariul pe o lună; dovada coplații se va face prin "tichetul moderator pentru sănătate". VOR AVEA ASIGURARE MEDICALĂ DE BAZĂ FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ NIMIC:

* pensionarii cu pensii mai mici de 740 lei; * copiii şi tinerii până la 26 de ani dacă sunt studenți; * persoanele cu handicap; * gravidele şi lauzele; * soțul, soția sau părinții fără venituri proprii aflați în întreținerea unei persoane asigurate rămân asigurați doar dacă persoana asigurată plăteste o contribuție de 5,5% din jumătate din salariul minim de bază brut; * membrii unei familii care au dreptul la ajutor social.

CE SERVICII MEDICALE VA CONȚINE PACHETUL DE BAZĂ?

* Serviciile medicale care vor fi incluse în asigurarea medicală de bază se definesc printr-un contract-cadru anual, nu prin această lege cadru. Totuşi, experții FMI critică proiectul de lege pentru că acesta nu descrie procesul prin care acest pachet de bază va fi definit şi nu menționează obligativitatea folosirii unor studii sau date statistice în acest scop.

NOUTĂȚI PENTRU MEDICI:

* vor putea negocia salariile cu spitalele în care lucrează; * schimbări minime în privința malpraxisului, termenul de prescriere va scădea de la trei ani la un an; * medicii de familie îşi pot constitui o echipă de asistența comunitară (formată din asistent medical, mediator comunitar, moaşa, asistent social, fizioterapeut). COMPANIILE DE ASIGURARI PRIVATE:

* pentru a fi acceptați pe piața din România trebuie să aibă în portofoliul internațional cel puțin un milion de asigurați, iar valoarea asigurărilor încheiate să fie de cel puțin 250 milioane euro; * în cazul asigurărilor obligatorii companiile private nu au dreptul să refuze pacienți(invocând vârsta sau istoricul sănătății) şi nu au dreptul să rezilieze contractele odată ce ele au fost încheiate; * angajatorii vor avea un avantaj de negociere cu companiile private de asigurări medicale față de un individ; * pot negocia cu spitalele şi cabinetele medicale prețul serviciilor medicale în limita tarifului maxim stabilit de CNAS; * Ministerul Finanțelor va păstra rolul de colector al contribuțiilor obligatorii; * 7% din banii proveniți din asigurările medicale obligatorii vor rămâne la CNAS pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi echilibrarea riscurilor între asiguratorii de sănătate. NOUTĂȚI PENTRU SPITALE:

* spitalele devin autonome (poziția şi răspunderea direc-

torilor de spital vor creşte) şi vor putea fi organizate ca societăți comerciale, fundații sau asociații; * spitalele care acceptă pacienți doar cu asigurare medicală de bază vor putea solicita tarife suplimentare pentru cel mult 30% din numărul de paturi; * vor apărea "spitalele de interes național", stabilite prin hotărâre de guvern, singurele care vor putea fi finanțate suplimentar direct de la bugetul de stat (o măsură criticată de FMI pentru că ar favoriza clientelismul politic); * cheltuielile cu salariile personalului din spitale nu va putea depăşi 70% din decontările de la Fondul Național de Asigurări, limitându-se astfel cheltuielile cu numerosul personal ne-medical din spitalele româneşti. NOUL ROL AL CNAS:

* stabileşte un preț maxim pentru serviciile medicale pe care asiguratorii privați nu-l pot depăşi; * supraveghează şi monitorizează funcționarea caselor private şi ia măsuri pentru evitarea apariției monopolului pe piața asigurărilor medicale private; * decide criteriile în funcție de care sunt acceptate pe piață companiile de asigurări private; * controlează şi gestionează sistemul informatic prin care se ține evidența asiguraților români; * funcția de preşedinte al CNAS rămâne una politică, numirea fiind făcută de primul-ministru; * CNAS-ul nu va mai putea aloca direct fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală şi construirea/consolidarea de unități medicale.

Sursa hotnews.ro

Actualitatea româneascã

3

CUM AU PETRECUT ROMÂNII DIN ITALIA NOAPTEA DINTRE ANI

Aproape trei sute de români din Milano au petrecut împreună Revelionul, într-un restaurant pe trei etaje. Organizatorii i-au aşteptat pe români cu muzică românească şi, mai ales un meniu tradiţional mioritic. Din meniu, nu au lipsit sarmalele, mămăliguţa şi friptura gătită ca acasă.

Chiar dacă nu suntem acasă, vrem să petrecem româneşte”, au declarat românii. Unii dintre ei au recunoscut că ar fi mers bucuroşi de Sărbători acasă, dar ar fi riscat să-şi piardă locul de muncă, sau, pur şi simplu, nu au avut bani, fiind afectați şi ei de criza economică. Alte petreceri de Revelion cu meniuri tradiționale au fost organizate la Roma, Torino şi în alte oraşe din Peninsulă.

Costul de persoană a variat între 60 şi 100 de euro, şi în funcție de meniul ales.

La Roma, compatrioții noştri au sărbătorit intrarea în 2012 cu şampanie şi muzică uşoară sau populară. Din România, cântăreața Daniela Gyorfi a venit special să cânte de Revelion pentru comunitatea de români, iar cei care au preferat muzica din Bucovina au putut să o asculte pe Steluța Floriştean.


4

Actualitatea româneascã

George Iacobescu, primul român distins de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Cavaler

Omul de afaceri George Iacobescu, preşedinte şi director executiv al grupului Canary Wharf a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, primind titlul de Cavaler (Knight Bachelor), se arată într-un comunicat al ambasadei României la Londra, remis Mediafax.

George Iacobescu, cetățean român, "a primit titlul de Cavaler (Knight Bachelor) pentru aportul său în slujba activităților caritabile, comunității şi industriei serviciilor financiare, devenind astfel primul român distins de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu un astfel de titlu, care dă dreptul la folosirea apelativului "Sir" înaintea prenumelui", precizează ambasada. George Iacobescu s-a născut în 1945 la Bucureşti şi a emigrat în Canada în 1975. În 1983, odată cu începerea lucrărilor de construcție a

ROMÂNI ÎN LUME

centrului "World Financial Center", s-a stabilit la New York, devenind şi vicepreşedintele executiv al companiei care s-a ocupat de finalizarea acestui proiect.

"În anul 1987, a fost inițiat, ca urmare a deciziei premierului Margarteh Thatcher, un proiect de reconversie şi reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit «Canary Wharf» şi care a fost încredințat firmei pentru care lucra George Iacobescu. El sa mutat la Londra, devenind vicepreşedinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea şi construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf'", se mai precizează în comunicatul ambasadei. În 1994, a fost promovat ca membru în Consiliul de Administrație al Canary Wharf Holdings Limited ca director

Povestea uimitoare a unui orfan român, fără antebraţe, care studiază la Oxford

Un orfan român a avut o şansa extraordinară în anul 1993, când a fost adoptat de către o familie britanică. Deşi era născut fără antebrațe şi cu un picior deformat, copilul de atunci, care astăzi are 20 de ani, studiază acum la Oxford.

Cu toate ca închiderea orfelinatelor din România a fost o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeana, mai există şi astăzi încă 40.000 de copii în astfel de unități, susține ziarul britanic The Sun.

Între 600 şi 700 de copii români au ajuns să trăiască în Marea Britanie în anii '90. Dar din octombrie 2001 s-a suspendat adopția internațională a acestor copii.

În anul 1991, fosta asistentă Jane Nicholson, în varstă de 65 de ani, şi-a dedicat viața ajutorării copiilor orfani din România. Ea a înființat o asociație de caritate, numită "Fara", pentru a ajuta această cauză.

The Sun publică povestea unui orfan român, pe nume Cornel, născut în 1991, fără antebrațe şi cu o deformație a piciorului drept. Mama sa a avut un şoc după naştere şi l-a părăsit.

Un doctor i-a dat doar câteva zile şanse să trăiască. Copilul a fost dus într-un orfelinat de la țară. Dar soarta lui Cornel a fost una norocoasă.

Doreen Munn, o britanică, mama a patru fete, a fost atât de impresionată de imaginile orfanilor români, încât a venit cu un camion de ajutoare pentru aceştia. "În 1992, am fost într-o călătorie în nordul României, pentru a vedea cum a fost utilizat ajutorul adus de noi", a spus Ken, soțul lui Doreen.

"Am cerut să văd orfelinatul şi un medic ne-a spus că un copil de şapte luni, Cornel, avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Venind înapoi în Marea Britanie, Doreen a vorbit despre situația lui Cornel şi un spi-

devenind executiv, vicepreşedinte executiv în 1996 şi preşedinte executiv în martie 1997.

"Canary Wharf este considerat ca fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric «City» care sa dezvoltat de-a lungul a 500 de ani. Ca volum al tranzacțiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să dețină o treime din cel derulat în City, depăşind însa volumul de tranzacții derulate în Frankfurt", potrivit ambasadei române la Londra.

În iunie 2003, George Iacobescu a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în 2007 a fost numit custode al British Museum.

Sursa: hotnews.ro

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

Doi români, arestaţi într-o parcare din Paris sub acuzaţia de furt din bancomate

Doi români au fost arestaţi în noaptea de duminică spre luni sub acuzaţia de furt din bancomate, într-o parcare din arondismentul al VIII-lea, lângă Champs Elysees, în timp ce forţau intrarea unui local tehnic în interiorul căruia s-au refugiat, relatează site-ul Metrofrance.com

Polițiştii au găsit asupra celor doi bărbați de origine română, a căror identitate şi vârstă nu au fost precizate, un pistol fals, două valize cu haine şi suma de 2.600 de euro în numerar, dar şi 20 de tije şi zece role de bandă adezivă cu față dublă, materiale care pot fi utilizate la furtul din distribuitoarele automate de bancnote.

"Acest tip de materiale este cunoscut serviciilor de poliție", a declarat o sursă apropiată dosarului. "Utilizatorii tal a promis că-l va ajuta", a declarat Ken.

În 1993, Cornel a fost adoptat de către familia lui Doreen şi Ken. După sosirea în Anglia, medicii au decis să-i amputeze piciorul drept, care era deformat.

Acum, în varstă de 20 de ani, băiatul studiază filosofia şi teologia la Oxford. În afară de studiile sale, Cornel a înființat o organizație caritabilă, care să ajute persoanele cu handicap din România. "Motivația mea pentru înfiinațarea acestei asociații caritabile a fost simplă: pentru a oferi oamenilor cu handicap din România aceleaşi oportunități, pe care le-am avut eu", a spus Cornel.

introduc cardul în fanta bancomatului, formează codul pin şi aşteaptă bancnotele degeaba. Cardul este retunat, dar bancnotele rămân blocate din cauza bandei adezive. Ulterior, infractorii revin şi recuperează liniştiți banii", a descris sursa citată modul de operare.

La Paris, sunt comise tot mai numeroase infracțiuni prin utilizarea acestei tehnici. Infractorii acționează de cele mai multe ori după închiderea băncilor, pentru ca clienții să nu se poată plânge în legătură cu ceea ce se întâmplă la bancomat decât a doua zi.

Cei doi bărbați suspecți au fost plasați în arest preventiv la sediul Comisariatului de Poliție al Arondismentului al VIII-lea, unde se aflau în continuare luni seara.

O româncă a fost desemnată să cânte noul imn naţional al Austriei

Soprana Ildiko Raimondi, născută într-o localitate din judeţul Arad, a fost aleasă să intoneze noul imn naţional al Austriei, intitulat "Patria marilor fiice şi fii!".

„Noul imn a fost o soluție rapidă. În Austria s-au schimbat multe lucruri în bine şi era normal ca aceste lucruri să fie oglindite într-un nou imn național. Dar mai este de lucru şi în Austria. În primul rând discriminarea este încă un subiect real. Asta se întâmplă şi la Operă, unde femeile au şanse mai puține decât bărbații. Un tenor de 60 de ani are încă şanse să

joace rolul iubitului mai tânăr. Mie, la 40 de ani, mi s-a spus că doar nu am pretenția să joc rolul Susannei din Figaro", a spus soprana, pentru Die Presse. Ildiko Raimondi a vorbit şi despre copilăria din România, amintind că şi-a petrecut-o lângă grădiniță şi în biserică. "Preotul era cel mai bun prieten al meu şi de la 2 ani mergeam la Biserică şi cântam", a rememorat soprana. Ildiko s-a născut în 1962 şi se trage dintr-o familie de unguri stabiliți în judetul Arad. Înainte de a se căsători cu un italian, s-a numit Ildiko Szabo.


CALL YOUR COUNTRY SI AUTORICARICA INTERNAZIONALE. CU CÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ROMÂNIA, CU ATÂT VORBEŞTI MAI MULT CU ITALIA.

CALL YOUR COUNTRY. VORBEŞTI CU ROMÂNIA

ÎNCEPÂND DE LA

5 CENȚI PE MINUT.

ACTIVEAZĂ PÂNĂ LA 8 IANUARIE 2012 AUTORICARICA INTERNAZIONALE, LA FIECARE 15€ DE CONVORBIRI INTERNAȚIONALE AI UN BONUS DE 5€ PENTRU A APELA TOATE CELULARELE ŞI TELEFOANELE FIXE NAȚIONALE PENTRU 6 LUNI. ACTIVEAZĂ CALL YOUR COUNTRY CU UN SMS GRATUIT, ÎNCADRÂND CODUL CU SMARTPHONE-UL TĂU

ACTIVEAZĂ AUTORICARICA INTERNAZIONALE CU UN SMS GRATUIT, ÎNCADRÂND CODUL CU SMARTPHONE-UL TĂU

PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE COSTURI, CONDIȚII ŞI LIMITĂRI, INTRĂ PE WIND.IT Call Your Country. Cost minut către România: 5 cenți către rețea fixă şi 9 cenți către rețea mobilă. Cost semestrial 4€, gratis în promoție pentru primele 6 luni. Cost de activare 7€, gratis pentru noii clienți până la 8/01/2012. Impuls la răspuns 16 cenți, tarifare la impulsuri de 60 de secunde. Autoricarica Internazionale: 7 luni pentru a-ți cheltui toate bonusurile. Cost de activare 5€.


6

Actualitatea româneascã

ECONOMIC

mânia pot alege moneda în care vor să primească banii. Spre exemplu dacă o persoană primeşte din Italia 350 de euro poate alege sa schimbe 200 Euro şi să primească Lei iar restul de 150 Euro să rămână neschimbați. Considerăm că astfel oferim clienților noştri un serviciu suplimentar ajutându-i să economisească timp şi bani.

R: Care sunt principalele ţări din Uniunea Europeana către care Smith& Smith îşi îndreaptă atenţia în anul 2012?

Orizonturi Smith&Smith 2012

INTERVIU - Marius Dascălu - Consilier Smith&Smith

R: Doresc să îmi spuneţi care sunt obiectivele Smith&Smith pentru anul 2012.

MD: În ceea ce priveşte obiectivele noastre vă pot spune că ne dorim să venim în întâmpinarea clienților noştri cu multe servicii şi produse noi, la fel ca în decursul

anului 2011 şi totodată să consolidăm produsele nou lansate. Menționez în mod special operațiunile de schimb valutar conexe activității de plăți şi serviciul “Acasă” – transfer de bani către Repubica Moldova. De curând beneficiarii tranzacțiilor inițiate cu destinația Smith&Smith Ro-

MD: Este cert faptul că românii plecați la muncă în străinătate s-au orientat cu precădere către țările din bazinul mediteranean şi anume: Italia, Spania, Grecia, Cipru, etc, țări din care provine majoritatea covărşitoare a transferurilor de bani.

Cu toate acestea, în ultima perioadă, posibil şi datorită faptului că aceste țări sunt cele mai greu afectate de criza financiară observăm o creştere uşoară a numărului de tranzacții care provin din Franța, Germania şi țările nordice la modul general vorbind. Având în vedere aceste

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

evoluții, Smith&Smith va face eforturile necesare pentru a fi prezentă şi în aceste noi areale. Vrem să oferim clienților noştri acelaşi serviciu de calitate cu care i-am obişnuit până acum.

R: Cum apreciaţi că vor fi afectaţi românii din străinătate de criza în anul 2012?

MD: Este evident faptul că această criză financiară a afectat toată Europa şi cu certitudine a afectat românii atât în România cât şi pe cei aflați în străinătate. Pot să spun că am observat de-a lungul timpului că un atribut al românilor din străinătate este perseverența lor în a-şi reclădi viitorul. Astfel aceştia chiar dacă întâmpină greutăți de cele mai multe ori aleg să schimbe oraşul sau poate chiar țara în speranța unor condiții mai bune fără a alege să revină în România. Consider că spiritul românesc care ne-a facut să supraviețuim pe parcursul istoriei ca popor le va da putere pentru a rezista dificultăților şi pentru a-şi realiza visele pentru care muncesc.

R: Știm că Smith&Smith este prezentă în viaţa ro-

mânilor din străinătate de 12 ani. Ce planuri aveţi pentru a deveni cel puţin la fel de cunoscuţi şi în ţară?

MD: Am abordat această provocare în două moduri. În primul rând am demarat un program de relocare a punctelor noastre de lucru în centrele comerciale din oraşele în care activăm deoarece dorim să avem un program extins, astfel funcționând 7 zile din 7, 10 ore în fiecare zi. Totodată, astfel devenim vizibili în fața clienților noştri, prezența noastră în centrele comerciale având rezultate îmbucurătoare până acum. Cealaltă abordare este rodul muncii colegilor din cadrul departamentului de marketing care au reuşit să ne aducă în casele clienților noştri prin intermediul campaniilor pe care le deruleaza în mod constant. Facem aceste eforturi pentru a promova inclusiv serviciile de transfer de bani între birourile noastre din România cât şi pentru serviciul “ACASĂ” – transfer de bani între România şi Republica Moldova. Marius Dascălu Consilier


Curtea de Conturi scoate la iveală nereguli la CEC Bank www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

CEC Bank a efectuat lucrări de rebranding la unele spaţii, care au fost ulterior închise/relocate, uneori chiar la un interval foarte scurt de timp de la data terminării lucrărilor, arată Curtea de Conturi în raportul public pe anul 2010.

Curtea de Conturi a descoperit deficiențe referitoare la derularea procesului de rebranding operat de CEC Bank, printre care şi "lipsa unei prevederi interne referitoare la modul de includere în procesul de rebranding a spațiilor deținute/administrate de bancă şi, după caz,

închiderea/relocarea lor, situație în care s-a constatat că unele spații, la care s-au efectuat lucrări de rebranding, au fost ulterior închise/relocate, uneori chiar la un interval foarte scurt de timp de la data terminării lucrărilor".

De asemenea, instituția a mai constat lipsa unor criterii de încadrare a cheltuielilor cu reclama şi publicitatea, în categoria cheltuielilor de constituire sau în categoria cheltuielilor de exploatare.

"Astfel, cu privire la cheltuielile privind serviciile de publicitate, producție şi relații

ECONOMIC

publice, efectuate în cadrul procesului de rebranding s-a constatat că o parte dintre acestea au fost evidențiate în contul 'Cheltuieli de constituire', iar altele au fost înregistrate în conturile de cheltuieli de exploatare, fără a fi precizate criteriile care au stat la baza acestei departajări", se arată în raport.

Potrivit raportului, Curtea de Conturi a constatat nerespectarea reglementărilor interne referitoare la achiziția de bunuri şi servicii, precum nesolicitarea, în unele cazuri, de către bancă, participanților la licitații, a unor documente prevăzute de norma internă

Economia Germaniei a crescut cu 3% în 2011, cu un deficit public de 1%

În 2011, consumul a crescut cu 1,5%, în condițiile în care acest indicator era până acum punctul slab al Germaniei. Exporturile au crescut cu 8,2% iar investițiile private în bunuri de producție s-au majorat cu 8,3%, potrivit cifrelor provizorii. Cu o valoare de 26,7 miliarde

de euro, respectiv 1% din PIB, deficitul public a revenit sub pragul de 3% impus de tratatele europene, pentru prima oară din 2008.

Cu aceste cifre, Germania pare să continue să crească mai repede decât marii săi vecini, care nu au publicat însă, până în prezent, cifre oficiale.

Franța estimează o creştere de 1,75% şi un deficit public inferior țintei oficiale de 5,7%. Marea Britanie prevede o creştere de 0,9% în 2011 şi un deficit public de 8,4% pentru anul bugetar 2011-2012 (care se încheie în martie).

Economiştii se aşteaptă la o încetinire puternică a economiei germane în 2012, chiar

un recul la începutul anului, din cauza crizei de încredere care minează Zona Euro. Guvernul mizează pe o creştere de 1% în 2012.

Modelul economic al Germaniei, bazat pe o puternică industrie exportatoare, a permis o relansare viguroasă după profunda recesiune din 2009, precum şi scăderea şomajului, cu prețul majorării inegalitaților sociale.

Multiplicarea locurilor de muncă pe perioade determinate şi norma redusă, combinate cu o austeritate salarială, au făcut ca pragul de sărăcie să se mențina peste 14%, unde stagnează de mai mulți ani.

Sursa: hotnews.ro

7

Mafia privind achiziția de bunuri şi servicii.

În raport se menționează şi efectuarea, în unele cazuri, a unor achiziții suplimentare celor prevăzute în contractele inițiale, fără încheierea unor

acte adiționale.

Tema acțiunii de control a fost situația, evoluția şi modul de administrare a patrimoniului, în perioada 2009-2010. Sursa: ziare.com

a devenit "banca numărul 1" a Italiei (raport)

Criminalitatea organizată are tot mai mare influenţă asupra economiei italiene în timpul crizei economice, mafia devenind acum cea mai mare "bancă" a ţării, arată un raport de combatere a criminalităţii SOS Impresa citat de presa internaţională.

Creşterea economică a Germaniei a atins 3% în 2011, permiţând astfel reducerea deficitului public la 1% din PIB, potrivit cifrelor publicate miercuri de oficiul pentru statistica Destatis, preluat de AFP. În 2010, cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere record de 3,7%, cu un deficit public de 4,3%.

Actualitatea româneascã

"Cu lichidități de 65 miliarde de euro, Mafia din Italia este banca numărul unu a țării", scrie într-o declarație a grupului din Palermo care a realizat raportul.

Împrumuturile cu costuri exorbitante luate de la grupurile criminale au devenit "o urgență națională", arată raportul dat publicității marți.

Activitățile de crimă organizată generează anual o cifră de afaceri de 140 de miliarde de euro şi un profit de peste

100 de miliarde de euro, adaugă documentul. Grupurile mafiote precum Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli, 'Ndrangheta din Calabria au o mare influență asupra economiei italiene generând profituri echivalente cu 7% din PIB-ul Italiei, scrie Reuters. Creditarea la costuri exorbitante a devenit o sursă din ce în ce mai sofisticată şi profitabilă de venit, alături de traficul de droguri,contrabanda cu arme, prostituția, jocurile de noroc şi înşelătoria,avertizează raportul. Victimele perfecte ale acestor clanuri mafiote sunt companiile mici lovite puternic de criza economică şi care au urgentă nevoie de bani pentru a supraviețui, mai scrie în document.

Sursa: hotnews.ro


8

Actualitatea româneascã

JURIDIC

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

Aşteptăm întrebările dumneavoastră de natură juridică pe adresa redactie@actualitatea-romaneasca.ro

Cititorii întreabă, avocaţii răspund

Uzucapiunea în Noul Cod Civil

Răspundem Domnului Toma Iulian din Italia care ne-a spus ca părinţii săi folosesc un teren agricol în România de mai bine de 5 ani fără să deţină acte pe el, ci doar o chitanţa de mană de la un presupus proprietar, şi ne întreabă dacă, Noul Cod Civil, prin reglementările sale, îi poate veni în ajutor?

Stimate cititor, în primul rând vă mulțumim că ne urmăriți şi că sunteți la curent cu modificările aduse de NCC. Întradevăr, în materia dobândirii proprietății asupra imobilelor, uzucapiunea a suferit modificări importante prin NCC, mai ales cu privire la termenele şi condițiile în care poate fi obținută. Astfel, uzucapiunea de 30 de ani şi uzucapiunea de 10 până la 20 de ani, reglementate de Codul Civil de la 1864, au fost înlocuite în prezent de uzucapiunea extratabulară de 10 ani (art. 930 NCC) şi uzucapiunea tabulară de 5 ani (art. 931 NCC).

1. Uzucapiunii extratabulare de 10 ani prevede că dreptul de proprietate asupra unui imobil sau un dezmembramant al acestuia poate fi înscris în cartea funciară dacă s-a exercitat o posesie neviciată timp de 10 ani, imobilul nu a fost înscris până la acea dată în cartea funciară, sau

dacă a fost înscris, proprietarul său să fi decedat sau, în cazul persoanelor juridice, acestea să-şi fi încetat existența, ori să fi fost înscrisă în cartea funciară o declarație de renunțare la dreptul de proprietate asupra acelui imobil. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, putem spune că se poate dobândi dreptul de proprietate asupra imobilului, însă numai de la momentul înregistrării declarației de înscriere a uzucapiunii în cartea funciară, şi numai dacă o terță persoană (spre exemplu, moştenitorul proprietarului care a decedat) nu a înregistrat deja o cerere privind înscrierea propriului său drept asupra imobilului. Dacă terțul îşi întemeiază cererea de înscriere a dreptului său pe o cauză legitimă, îl poate împiedica pe uzucapant în

dobândirea proprietății, chiar dacă termenul de uzucapiune de 10 ani a fost împlinit. Este de menționat că în cazul uzucapiunii extratabulare, termenul uzucapiunii începe să curgă din momentul în care imobilul posedat a rămas fără proprietar, respectiv proprietarul a decedat, şi-a încetat existența sau a renunțat la dreptul său de proprietate, chiar dacă posesia celui care invoca uzucapiunea a început anterior acestui moment. Prin urmare, situația expusă de dvs. şi supusă analizei noastre din perspectiva modificărior aduse de NCC nu îndeplineşte condițiile uzucapiunii extratabulare de 10 ani.

2. În ceea ce priveşte uzucapiunea tabulară de 5 ani, prevăzută de art. 931 NCC, aceasta operează numai în

situația în care posesorul unui imobil, cu buna – credință considerându-se proprietar, dar în baza unui titlu nevalabil, îşi înscrie dreptul său asupra imobilului în cartea funciară. Dacă după momentul înregistrării cererii sale de înscriere în cartea funciară, acesta exercită o posesie utilă şi neviciată timp de 5 ani, acesta poate dobândi dreptul de proprietate prin intermediul uzucapiunii tabulare de 5 ani, care nu mai poate fi contestat, de la momentul înregistrării cererii de înscriere. Pentru a se putea dobândi astfel dreptul de proprietate, buna – credință trebuie să existe atât în momentul intrării în posesie, cât şi la data înregistrării cererii de înscriere în cartea funciară. Dispozițiile referitoare la aceste două tipuri de uzucapiune imobiliară astfel cum au fost modificate se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a Noului Cod Civil, respectiv după data de 1 octombrie 2011. Prin urmare, situația expusă de dvs. şi supusă analizei noastre din perspectiva modificărior aduse de NCC nu îndeplineşte nici condițiile uzucapiunii tabulare de 5 ani.

Totusi, situația expusă de dvs. poate avea o rezolvare practică în legislatia noastră din perspectiva dispozițiilor Codului Civil de la 1864 care era în vigoare la data începerii posesiei, respectiv în urmă cu aproximativ 5 ani, aşa cum ne-ați precizat. Mai exact peste încă 5 ani, deci la împlinirea unui termen de 10 ani de posesie netulburată, părinții dvs. sau dvs. ca mandatar al acestora, prin intermediul unui avocat, vă puteți adresa instanței cu o acțiune în constatarea uzucapiunii de 10 ani îndreptată împotriva presupusului adevărat proprietar. Codul Civil de la 1864

prevede că acest mod de dobândire este aplicabil în situația în care posesia este de bună – credință şi se întemeiază pe un just titlu (adică pe un titlu translativ de proprietate care însă nu provine de la adevăratul proprietar, ci de la altă persoană. Dacă acest titlu translativ ar proveni de la adevăratul proprietar, nu s-ar mai pune problema uzucapiunii, ci ar fi suficient acest titlu). Termenul de 10 până la 20 de ani despre care vorbeşte Codul Civil de la 1864 este prevăzut astfel întrucât diferă în funcție de domiciliul adevăratului proprietar şi va fi de 10 ani, dacă acesta locuieşte în circumscripția teritorială a aceluiaşi tribunal județean unde se află imobilul şi de 20 ani, dacă adevăratul proprietar locuieşte în circumscripția teritorială a altui tribunal județean decât cel în raza căruia se află imobilul. Acestea fiind spuse, vă urăm mult succes şi vă stăm la dispoziție cu lămuriri suplimentare ori de câte ori veți avea nevoie. Av. Adriana Bangălă Baroul Bucureşti Tel. +40740. 576.962 Fax. +4021.314.19.42 avocat@jurisdinamica.ro


N ĂŽ I N A B E T I M I  TR 5 #  ! ) . ÂŤ / 2 M A R G Y * E N E T O U M IN

M 0 1 N ĂŽ G N U J ĂŚI A H T I * M * S & I H E T I L M U S A S A I L R A L O D , O R U ĂŽN E E TALE L I N I Ă‚ E ĂŽN M A E R E ALEG

Birourile situate ĂŽn locaĹŁiile din CENTRELE COMERCIALE operează 12 ore pe zi ARAD -Atrium Center 10:00-22:00 CLUJ CLUJ -Iulius Mall 10:00-22:00 n 10:00-22:00 GALAČšI - Complex Moder Modern IAĹžI - Iulius Mall 10:00-22:00 rivale 09:00-21:00 PITEĹžTI - Magazin TTrivale RĂ‚MNICU VĂ‚LCEA - River Plaza Mall 10:00-22:00

-%-"25!,2%ĂŹ%,%)-/.%9'2!-

ExcepĹŁie de la acest program fac birourile din BucureĹ&#x;ti: L-V 10:00-18:30; S 10:00-15.00, D ĂŽnchis, PiteĹ&#x;ti Republicii: L-V 08.30-16.30, S 10.00-15.00, D ĂŽnchis, RădăuĹŁi L-V 09.00 - 18.00 (pauză 13.00-14.00); S 10.00 - 15.00, D ĂŽnchis Vede ede L-V 09.00 - 18.00 (pauză 13.00-14.00); S 10.00 - 15.00, D ĂŽnchis RoĹ&#x;iori de V

Birourile Smith&Smith sunt prezente ĂŽn următoarele localitÄƒĹŁi:

GalaĹŁi, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, BistriĹŁa, BotoĹ&#x;ani, Brăila, BraĹ&#x;ov, BucureĹ&#x;ti, Buzău, Cluj, ConstanĹŁa, Craiova, FocĹ&#x;ani, Ga laĹŁi, Vede, Tecuci, Vâlcea, âlcea, RoĹ&#x;iori de V ede, Roman, Sibiu, Slatina, Suceava, TârgoviĹ&#x;te, TârgoviĹ&#x;te, Te cuci, IaĹ&#x;i, Piatra NeamĹŁ, PiteĹ&#x;ti, PloieĹ&#x;ti, RădăuĹŁi, Râmnicu V TimiĹ&#x;oara, Tg. Jiu, Ti miĹ&#x;oara, Tulcea, Tulcea, V Vaslui. aslui.

ĂˆNFUNCĂŻIEDEORARULAGENĂŻILORĂŤIDELEGISLAĂŻIALOCALçÂŚNVIGOARE

6ALUTAESTEALEASçDEPERSOANACARETRIMITEBANII ŒNMOMENTULEFECTUçRIIOPERAïIUNII0LATACUUNANUMITTIPDEVALUTçSEFACENUMAIŒNANUMITELOCAïIIDEPRIMIREÍIŒNLIMITADISPONIBILITçïIIACELEIVALUTELAMOMENTULRIDICçRIISUMEI0ENTRUMAIMULTEDETALIITERUGçMSç VIZITEZIWWWMONEYGRAMCOM4AXADESCHIMBVALUTARNUSEAPLICçLAOTRANZACïIEŒNCAZULŒNCAREVALUTASPECIlCATçDEEXPEDITORESTEACEEAÍICUVALUTATRANSFERULUIDETRIMITERE4AXELEDETRANSFERSEAPLICçTUTUTORTRANZACïIILOR Š -ONEY'RAM4OATEDREPTURILEREZERVATE


10

Actualitatea româneascã

CRONICĂ SĂ MÂNCĂM  SĂNĂTOS

Salată corsicana cu ou şi capere

Ingrediente 4 ouă 3 cepe roşii 200 g de brânză de capră 80 g măsline negre 1 cutie fileu de anşoa 15 cl de ulei de măsline 2 măsline 2 linguri de ceapă verde tocată mărunt sare şi piper

Cu o zi înainte de prepararea salatei, decojiţi şi tocaţi fin ceapa. Puneţi-o într-un bol de salată cu ulei de măsline. Adaugaţi sucul de lămâie. Lăsaţi ceapa să se marineze la rece. În ziua consumării, fierbeţi ouăle tare, timp de 10 minute. Decojiţile şi tăiaţi-le rondele. Deschideţi şi cutia de anşoa şi scoateţi sâmburii măslinelor. Scurgeţi şi păstraţi sosul de ulei şi lamaie în care aţi marinat ceapa. În bolul de salată care conţine ceapa, adaugaţi caperele şi măslinele. Asezaţi peşte şi fileurile de anşoa, rondelele de ou şi brânza tăiată în cuburi. Stropiţi apoi cu dressingul rezultat din marinarea cepei pe care l-aţi pus anterior deoparte. Presăraţi la final ceapa verde mărunţită. Se serveşte rece cu pâine de ţară.

SĂNĂTATE

Un pas înainte cu 12 dorinţe pentru suflet

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

Psihoterapeut Florentina Bocai

Bucureşti - România - Specializare în psihoterapie şi hipnoză clinică şi terapie florală Bach

La început de An Nou să ne propunem să facem un pas înainte spre bucurie, încredere şi iubire iar acest fapt presupune să dăm deoparte ultimele reziduri şi impurități mentale ale minții, spălându-ne astfel sufletul cu înțele-gere, iertare şi compasiune. Oare de ce nu suntem dispuşi să ne recunoaştem greşelile şi ne e atât de greu să ne cerem iertare de la cei fațaă de care am greşit? Da, trăim într-o societate în care suntem îndemnați să ne impunem, să intrăm în competiție cu ceilalți şi mai puțin să-i slujim , să-i ajutăm, dar ..cine şi cum ne poate învăța să iertăm? Uneori am vrea să iertăm doar pentru a ne înlătura stările anxioase sau pentru a menține un anumit comfort şi o bună relaționare cu ceilalți, dar în timp, observăm că iertarea cu adevărat nu a pătruns în sufletul nostru. Când vrem să iertăm, ne gândim de multe ori cum va reacționa celălalt când ne vom cere iertare sau când îl vom ierta, dar tot ceea ce contează este să aveți curajul să vă asumați responsabilitatea propriilor fapte, să vă smeriți exprimându-vă regretul pentru tot ce a fost cândva. Nu putem face un pas înainte dacă nu ne-am iertat pe noi înşine mai întâi! Să ne facem curat în suflet şi apoi să sădim noi seminţe pentru anul care vine – cele 12 dorinţe per-

sonale! “Iertaţi-vă unii pe alţii” – este un îndemn spre iertare ce înseamnă să ne reconstruim persoana lăsând deoparte egoismul şi ignoranța, un îndemn pentru a-l putea înțelege pe celălalt. Alegeți acum la sfârşit de an, trei persoane importante pentru voi: mama, tata (chiar dacă nu mai sunt în viață) şi nu în ultimul rând...pe voi înşivă, şi gândiți-vă la ce credeți că ați greşit sau care v-a greşit cândva şi aveți acum resentimente. Exprimați-vă deschis părerile de rău dacă ați greşit sau cu ce anume credeți că v-au greşit şi oferiți-le iertarea. Desigur, nu putem să-I iertăm pe alții dacă nu ne iertăm şi pe noi înşine. Spuneți acum sincer şi deschis:

Iartă-mă/ Îmi pare rău/ Îți mulțumesc/ Te iubesc!

Iartă-mă pentru toată suferinţa pe care ţi-am provocat-o! Îmi pare rău pentru faptele mele de atunci! Îţi mulţumesc pentru toate lecţiile pe care leam primit şi învăţat de la tine! Și să ştii că... te iubesc, dincolo de tot, din tot sufletul! Să nu uităm că iertarea este un proces plin de constientizări şi la iertare nu se ajunge dintr-o dată, peste noapte pentru că iertarea nu se face

din politețe şi nici la comandă.

Să nu uităm că iertarea este dovada cea mai concretă a iubirii, este uşa deschisă spre pace şi împăcare cu noi înşine, o ocazie de a ne redescoperi pe o nouă treaptă a conştiinţei.

Iar apoi după ce am iertat şi ne-am iertat, adică pământul a fost arat şi nivelat, putem sădi în el noi semințe pentru anul 2012 pe care tocmai lam întâmpinat! Să facem un pas înainte în 2012 şi să ne ascultăm vocea sufletului pentru a înțelege mai bine ce ne dorim cu adevărat să avem, să facem sau…să fim. Dar acum e momentul să ne ascultăm dorinţele sufletului care vorbesc cu adevărat despre noi. Va fi o adevarată binecuvantare să aveți un jurnal personal în care să notați cu respect şi considerație la fiecare sfârşit de an, lucruri importante pentru suflet, stabilind astfel o legătură interesantă între ce vă doriți cu mintea şi ceea ce simțiți cu sufletul. Pregătiți-vă pentru un nou început şi faceţi simbolic un pas înainte gândind: ,,Las toate tristețile din 2011 în urma mea și fac un pas înainte spre anul 2012...un pas spre bucurie, iubire și speranță!,, şi apoi scrieţi pe hârtie 12 dorinţe care depind doar

de voi, nu de alții, pentru a fi realizate. De exemplu: Să renunț la critica în relația cu copilul meu,/ Să devin mai iertător cu colegii şi mai ales cu mine însumi,/ Să fiu mai tolerant cu soția mea,/ Să-mi organizez mai bine timpul şi să-mi duc la bun sfârşit proiectul X etc. Alegeţi dorinţe fără a vă gândi la timpul, vârsta sau banii pe care gândiţi că îi veţi avea sau nu în acest an. Dacă o femeie îşi doreşte un copil atunci această dorința depinde şi de voința partenerului ei de viață. Să ne punem dorințe care depind numai de noi! Să ne imaginăm lucruri frumoase pentru noi pentru că astfel ne impresionăm subconştientul să ducă la îndeplinire a ceea ce spunem sau gândim. După vorba cunoscută, ai grija ce îți doreşti, că se îndeplineşte, oare de ce nu am gândi constructiv despre propriul viitor? Deschideţi-vă braţele şi primiţi în anul 2012 cu bucurie! Înconjoarați-vă de oameni veseli cu care să vă facă plăcere să vă petreceți timpul şi cu care să simțiți că puteți dă un alt sens vieții voastre! Un an 2012 binecuvântat cu lucruri folositoare pentru suflet! Florentina Bocai Tel:0751.161.079 0733.413.089 psihflorentinabocai@yah oo.com www.florentinabocai.ro


www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

ANUNŢURI GRATUITE

LOCURI DE MUNCĂ

Societate comercială angajăm bucătar cu experiență pentru un fast food situat în Roma Italia.Trimiteți CV la adresa: contact@euroetnic .com sau direct la Centrul Comercial La Strada situat în Roma zona Statione Tiburtina, Circonvallazione Nomentana nr. 530.

Societate comercială specializată în distribuție produse alimentare angajează şef depozit şi agenți de distribuție cu experiență în domeniu pentru zona Roma şi împrejurimi. Pentru şef depozit se cere recomandare. Trimiteți CV la adresa: contact@euroetnic .com Supermarket românesc angajează vânzătoare cu experiență. Puteți trimite /depune CV la LA STRADA situat la Roma, Circonvallazione Nomentana 530, zona Stazione Tiburtina, Roma. SMITH&SMITH - societate specializată în transfer de bani pentru România şi Rep. Mol-

dova caută colaboratori ca agenți de vânzări pentru Italia şi Spania. Să fie buni cunoscători de limba italiană şi spaniolă şi să aibă abilități de comunicare şi de lucru pe calculator; De preferabil persoane cu experiență; Trimiteți CV la adresa: office@ smith-smith.ro Doamnă serioasă, caut de muncă ca: badantă, baby sitter, curățenie, călcat, curățenie scări. Tel. 346.612.1848.

Doamnă religioasă, serioasă caut de lucru ca badantă pentru femeie bătrână. Tel. 3278193929

Tânără serioasă caut de muncă la ore sau fix. Experiență îngrijire copii, curățenie. Tel. 393801264546 Caut de muncă la ore sau la fix urgent. Cu referințe şi experiență. Tel. 3491915794

Doamnă serioasă şi muncitoare caut de lucru la o bătrână. Tel. 389.2461.172

POLITICĂ - RELIGIE

Actualitatea româneascã

Trimite anunțul tău pe adresa redacție@actualitatea-romaneasca.ro sau caută centrele de colectare.

Lupu Maria, 50 ani, doresc să înlocuiesc doamne care pleacă în concediu. Tel. 389.7955.302

Persoană serioasă caut un loc de muncă ca bucătar, experiență din 2007 în Italia, Tel. 327.089.9977

Cerco lavoro a ore o lung orario nella zona Prima Porta, Sacrofano. Alexandra Cel. 388.922.5469 Donna rumena cerco lavoro a ore. Lavinia. Cel. 3298744369 ÎNCHIRIERI

Bărbat serios caut cameră sau dividere cu alți bărbați. Tel. 3892461172

Primim 2 băieți în gazdă, în apropierea stației de metrou Battistini. Tel. 340.3111.289/ 320.6795.242 Închiriez cameră în Villalba, 250+bollette, Tel 320.6573427

Ostia: închieiez o cameră pentru 2 persoane zona Idroscalo

350euro/lună, bollette incluse. Tel: 3889080088. Ostia: affittasi cameră Ostia, per informazioni Tel: 3469809827

Închiriez cameră 300€/luna, via Valle Muricana zona Prima Porta Tel: 3888318444; cer maximă seriozitate

Închirez cameră Bagni di Tivoli (RM) Tel.3273489194. Affittasi camera zona Ostia Lido, Via dei Promontori, Tel: 3469809827 DIVERSE

Vendo olio extravergine di oliva, produzione umbra. 8€/l. Cell. 393.7111.226 Vând garsonieră Focşani (centru lângă Big). Preț convenabil. Tel. 327.2870.222

Vendo renault espace, anno 2002, diesel. Cell. 389. 5333.382

Vând apartament 3 camere cu îmbunătățiri – Călăraşi, Str.Victoriei Bl.F1 Preț negociabil. Tel. 346.612.1848.

Fisioterapistă, fac masaj la domiciliu 15€/oră tel 393733436444; 3802874699 Închirieri auto România INOVATIN RENT A CAR Tel. 004 0745 425 902 WWW.INOVATIN.RO


12

Actualitatea româneascã

INTERVIU

POLITICĂ

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

WILLIAM BRÎNZĂ Preşedinte PDL Diaspora Cum consideraţi că a fost anul 2011 din punct de vedere al eforturilor PDL de a fi alături de românii din diaspora în 2011.

În tripla mea calitate de secretar executiv PDL, preşedinte PDL Diaspora, preşedinte al Comisiei parlamentare a comunităților de români din afara granițelor țării, dar mai de cu seamă în cea dată prin votul românilor, de deputat de diaspora, vă propun să facem împreună bilanțul activităților din 2011. Întrucât acțiunile au fost de substanță şi într-un număr însemnat, îmi este greu să vi le prezint în ordinea importanței aşa că va fi o prezentare aleatorie.

-În 2011 am condus cele 12 întâlniri pe care Comisia pentru românii din străinatate le-a inițiat cu ambasadori ai statelor cu misiuni diplomatice în România şi aici amintesc: Franța, Austria, Belgia, Republica Moldova, Canada, etc. Întâlnirile vor contiua şi în 2012 şi vă pot confirma că vom avea la începutul lunii februarie o dezbatere cu ambasadorul Ungariei în România, urmată de o întâlnire cu reprezentantul Portugaliei în țara noastră. - recunoaşterea BOR de către Italia a constituit un efort de echipă şi rezultatul a fost unul care a bucurat nu doar promotorii ci beneficiarii direcți, mai exact românii noştri din Italia. Aşa cum am mai spus sper că acest exemplu să netezească drumul recunoaşterii BOR şi în alte state, cât mai curând. - în fiecare week-end din anul 2011 am avut întâlniri cu românii din străinatate (la ei în comunitate) dar şi la nivelul autorităților locale şi regionale din țarile de adopție a românilor care au ales să muncească şi să trăiască în străinătate.

Care a fost cea mai mare realizare a dumneavoastră în 2011?

Faptul că românii au învățat în sfârşit să îşi ceară drepturile, atât pe pământ străin, cât şi în România. Că nu le mai este jenă sau teamă să ceară socoteală politicienilor pe care i-au ales, trimițându-i să îi reprezinte în Parlament şi să fie solidari cu conaționalii atacați pe nedrept. Mă bucur că se mândresc cu originile lor (pentru că baza educației şi a muncii au dobândit-o în România) şi faptul că nu se jenează să afirme că "Sunt mândru că sunt român" este privit cu admirație de autoritățile şi cetățenii din țările de adopție pentru că, foarte multe companii din țările în care munesc şi trăiesc în prezent, bat la porțile României şi doresc să investească în țara noastră

- m-am implicat atât cât de mult am putut şi m-am folosit de prerogativele mele şi relațiile mele dezvoltate pe tărâm spaniol pentru a discuta şi găsi soluțiile necesare pentru eliminarea restricțiilor impuse cetățenilor români sau măcar, reanalizarea acestora şi diminuarea efectelor şi aplicării lor. Aşa cum ştiți am însoțit membri ai guvernului la întâlnirile cu oficialii spanioli, eu însumi am discutat cu fiecare în parte şi s-au văzut ceva rezultate. Odată cu noul instalarea noului guvern îmi manifesc încrederea că aceste

restricții vor fi cât de curând eliminate, ele servind doar pentru o propaganda populistă.

- Sunt extrem de fericit că prin diplomatia parlamentară, acest concept care a marcat, în 2011, acțiunile comisiei parlamentare pe care o conduc, am reuşit să realizăm o vizită de lucru în Republica Serbia. Este un pas mic, care va fi continuat de acțiuni mari! Mă bucur foarte mult însă că am reuşit să punem bazele unui dialog, care promite să fie unul de substanță, cu acțiuni concrete pentru românii noştri din Republica Serbia Ce v-aţi propus să realizaţi pentru diaspora în 2012?

În primul rând voi continua proiectele mele, unul dintre cele mai dragi fiind cel al repatrierii "creierelor"în țară. De asemenea, îmi propun să fiu la fel de combativ în relația cu autoritățile străine atunci când drepturile românilor sunt încălcate, asemeni românilor mei care au trimis mii de mesaje de susținere atunci când opoziția m-a atacat pe nedrept când am propus reducerea taxelor consulare, intoducerea votului prin corespondență sau când am am ridicat un premiu în numele românilor din afara

granițelor țării. Opoziția a primit şi ea mii de mesaje, dar de protest.

Cum credeţi că vor fi influenţate pieţele de muncă din Spania şi Italia în 2012 şi care vor fi principalele tendinţe pe piaţa muncii din diaspora?

Românii care au dovedit seriozitate şi loialitate față de locul de muncă nu vor avea probleme. Este posibil însă să aiba loc uşoare mişcari către țările nordice sau Italia (unde guvernul a liberalizat piața muncii pentru români ). Sunt convins însă că vom avea şi un procent însemnat de cetățeni români care vor reveni acasă, odată cu companiile la care au lucrat în străinătate, care îşi deschid puncte de lucru în România. Este o politică pe care am promovat-o şi mă bucur că am reuşit să o implementez şi o voi continua. Tot în procentrul românilor care vor reveni se vor număra şi conaționalii noştri care au reuşit să obțina fonduri europene şi vin "acasă" să îşi deschidă o mică afacere. Modificări mari nu vor fi însa şi îi rog pe români să dea dovadă de eleganța fața de țara de adopție, pentru ca vremurile grele sunt trecătoare şi ne afectează pe toți indiferent de țara în care trăim. Cu toții trebuie să înțelegem că pe lângă drep-

turi avem şi obligații iar obligația primordială este să respectăm legile şi rigorile țării de adopție.

Consideraţi că românii vor migra din Italia şi Spania către alte pieţe de muncă mai puţin afectate de criză?

O parte din răspuns il aveți mai sus. Vreau însă să subliniez că nici o țară din lume nu a scăpat de efectele nefaste ale crizei economice motiv pentru care, o piață a muncii ce astăzi poate părea atractiva, mâine poate avea probleme. În concluzie , cel puțin o perioadă, trebuie să dam dovadă de multă prudență în schimbarea locului de muncă ți mai ales a țării de adopție. Ce le uraţi românilor din diaspora la început de an?

Tuturor românilor, oriunde sar afla, le transmit cele mai calde urări de sănătate, linişte sufletească şi le doresc să dea dovadă de acea toleranța de care avem nevoie pentru o conviețuire armonioasa. Totodată îmi exprim recunoştința pentru dedicația şi puterea cu care, de-a lungul anilor, reusesc sa mentina viu spiritul romanesc.


www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

Lansarea filialei PSD Irlanda În cursul acestei luni va avea loc la Dublin, lansarea filialei din Irlanda a Partidului Social - Democrat, organizaţia PSD Diaspora.

Alături de fondatori şi invitați la şedința de înființare a organizației, va participa şi o delegație a socialdemocraților români din Marea Britanie, condusă de Alexandru Petrescu,

preşedinte al organizației PSD Anglia şi vicepreşedinte PSD Diaspora. La şedință este aşteptată şi o delegație a Partidului Laburist Irlandez, condusă de Desmond O’Toole, liderul activiştilor PES din Irlanda. „Înființarea organizației social-democraților români din Irlanda se datorează unor oameni ce au înteles că prin participarea în arena politică

2012 – An Omagial

În Patriarhia Română, anul 2012 a fost proclamat de Sfântul Sinod Anul Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. Proclamarea oficială a fost făcută de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe 1 ianuarie, după săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. După cum informează agenţia de presă Basilica a patriarhiei, actul oficial a fost citit de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dima.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, în care subliniat importanța Anului Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor: „Anul 2012 este Anul Tainei vindecării sufletului de boala păcatului, căci aceasta este cea mai grea boală, şi vindecării trupului, deoarece, adesea, bolile trupului sunt urmarea bolilor sufletului. Nu întotdeauna boala trupească este urmarea păcatului, uneori fiind chiar o înțelepciune a lui Dumnezeu pentru a preveni

POLITICĂ - RELIGIE

românii îşi pot reprezenta conaționalii şi milita pentru drepturile lor în țara de adopție. Alături de organizația PSD Anglia vom continua să reprezentăm comunitățile româneşti în raport cu autoritățile locale dar şi prin includerea măsurilor de susținere a românilor din diaspora în programele guvernamentale social-democrate din România”, a declarat Alexandru Petrescu Acțiunea face parte din programul PSD Diaspora de a in-

augura filiale social- democrate în țările unde există comunități semnificative de români, în vederea susținerii drepturilor acestora, inclusiv accesul liber la piața muncii, acolo unde acesta este încă îngradit. Ședința de înființare va avea loc la Bewley’s Hotel Dublin Airport, Stockhole Lane, Swords, Co. Dublin. Pentru informații suplimentare puteți adresa mesaje la contact@ psdanglia.co.uk Biroul de Presă PSD Anglia

13

Cum a fost sărbătorită Naşterea Domnului în Parohia Albacete

Bucuroşi că după foarte mulți ani de aşteptare pot participa la Sfânta Liturghie în ziua Crăciunului, credincioşii Parohiei Albacete au trecut pragul locaşului de cult cu multă nădejde şi emoție în suflete. Au aprins lumânări, s-au rugat, şi-au pomenit părinții şi frații adormiți întru Domnul, au legat punți de rugăciune cu cei de acasă. Această frumoasă atmosferă a fost întregită de copiii Școlii Parohiale ”Sfântul Grigorie Decapolitul” care ală-

turi de corul parohial condus de doamna preoteasă Elena Daniela Hogea, au pus în scenă o mică piesă de teatru despre Naşterea Domnului Iisus Hristos şi i-au colindat pe enoriaşii noştri. Auzind că şi în aceste locuri există copii cuminți, Moş Crăciun a dorit să-i cunoască personal, aducându-le mici daruri dulci. Toate aceste acțiuni au făcut parte dintr-un proiect mai amplu numit ”Sărbători cu Har” şi care se află la cea de a treia ediție în acest an.

păcatul. Însă, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că trebuie să avem compasiune față de orice om care suferă, atât sufleteşte, cât şi trupeşte. De aceea, Sfinții Părinți ai Bisericii au învățat foarte repede că Mântuitorul Iisus Hristos nu ia trimis pe Apostoli doar să propovăduiască Evanghelia, ci să şi săvârşească Sfintele Taine şi să vindece pe cei bolnavi”.

În încheiere, Preafericirea Sa a felicitat preoții din spitale, personalul medical, precum şi pe toți credincioşii care ajută persoanele bolnave. 2012 a fost declarat Anul Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedința de lucru a Sfântului Sinod al BOR din 17 februarie 2011. În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru cu caracter național bisericesc pentru realizarea proiectului religios - duhovnicesc, cultural - editorialistic şi mediatic intitulat 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bol-

Actualitatea româneascã

Publicație fondată de Dr. Valentin Eugen Dăeanu

Redacția şi administrația București, Str. Justiției, Nr.54, Et.2, Sector 4 Tel.: 004 021 335 88 00 Fax: 004 021 335 87 84 E-mail: redactie@actualitatearomaneasca.ro Redacția: Albert Craiciu, Luiza Ciorcășel, Florin Stan, Irina Stinghe Referent: Costel Cune

Art director & DTP: Cristian Călin

Editat de: S-PRESS Internațional România ISSN 1583 – 2120

Administrator unic Dr. Adrian Vladimir Ciorcășel ***

navilor în Patriarhia Română.

Potrivit acestui program, Patriarhia Română şi eparhiile din țară şi străinătate vor organiza conferințe pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri şi seri duhovniceşti despre Taina Sfântului Maslu. De asemenea, profesori de la instituțiile de învățământ teologic ortodox vor realiza stu-

dii, comentarii, bibliografii cu conținut biblic, patristic, istoric, dogmatic, liturgic, omiletic-catehetic, pastoral şi social-medical despre Taina Sfântului Maslu. O atenție specială va fi acordată acestei Sfinte Taine în cateheza ortodoxă, lucrarea pastorală, social-filantropică şi medicală a Bisericii şi slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Actualitatea Românească este un ziar editat în România și se supune legilor românești în materie. Ziarul poate fi difuzat și retipărit oriunde în lume, cu acordul redacției, societății sau persoanei căreia i se încredințează acest drept. PUBLICITATE ITALIA: Director comercial şi Publicitate

Cristiano Acquaroli

pentru Noesis Media srl Tel. 0039 339 4142640 cristiano.acquaroli@gmx.com


14

Actualitatea româneascã

Bancuri...

DIVERTISMENT

reduceri de până la 30%

*****

Barmanul îi dă cafeaua clientului care constată că în ea există o muscă. Indignat acesta îl intreabă: - Ce înseamnă asta? La care barmanul ia ceaşca, se uită atent în ea şi zice: - O fi vreo calătorie sau o vacanţă. Nu ştiu exact că nu prea mă pricep la ghicit… - Logodnicul meu continuă să se laude tuturor că se va-nsura cu cea mai frumoasă fată din lume! - Auzi la el, nesimţitul! Și pe tine dragă, de ce te mai ţine-ncurcată? *****

Judecătorul: – Și cum s-a întîmplat? La care inculpatul răspunde: - Păi fiind invitat la ea, a apărut într-un halat foarte scurt. Eu voiam să mă dau la ea, dar conştiinţa nu şi nu. Apoi a apărut deschisă la un nasture. Eu voiam să mă dau la ea, conştiinţa nu şi nu. Apoi a apărut desfăcută la doi nasturi. Eu voiam să mă dau la ea, conştiinţa nu şi nu. Apoi a apărut cu halatul desfăcut de tot. Eu voiam să mă dau la ea, conştiinţa nu şi nu. Atunci judecătorul enervat îi zice: - Dar mai las-o dracu de conştiinţă! - Păi aşa am zis şi eu, domnule judecător. *****

Un american primeşte trabantul comandat şi, văzându-l, zice: - Tari nemţii ăştia! Înainte să livreze maşina au trimis o machetă de carton.

14 ianuarie - 27 ianuarie

Înscrieri timpurii

ună Bulă la linia erotică. - Ce bine-mi pare că m-ai sunat, spune vocea. - Și mie, zice Bulă. - Ia zi, ce pot să fac astăzi pentru tine? Să ştii că fac orice! Stă Bulă şi se gândeşte ce să ceară. Deodată îi vine o idee: - Ce-ar fi să mă suni tu?

*****

www.actualitatea-romaneasca.ro

“INSCRIERI TIMPURII”

Oferă turiştilor reduceri de până la 30% pentru vacanțele pe Litoral, sezonul 2012. Singura condiție este rezervarea vacanței din timp şi achitarea pachetelor de vacanță în intervalul de mai jos. Profitaţi acum, OFERTĂ LIMITATĂ!!!

MAMAIA: Hotel 2* - de la 199 lei/pers, 5 nopti cazare Hotel 3* - de la 259 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun Hotel 4* - de la 321 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun

EFORIE NORD: Hotel 2* - de la 140 lei/pers, 5 nopti cazare Hotel 3* - de la 170 lei/pers, 5 nopti cazare Hotel 4* - de la 330 lei/pers, 5 nopti cazare EFORIE SUD:

Hotel 2* - de la 126 lei/pers, 5 nopti cazare

NEPTUN: Hotel 2* - de la 142 lei/pers, 5 nopti cazare Hotel 3* - de la 214 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun SATURN: Hotel 3* - de la 302 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun Hotel 4* - de la 330 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun Hotel 5* - de la 453 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun

JUPITER: Hotel 2* - de la 205 lei/pers, 5 nopti cazare Hotel 3* - de la 165 lei/pers, 5 nopti cazare OLIMP: Hotel 2* - de la 250 lei/pers, 5 nopti cazare cu mic dejun

MANGALIA: Hotel 3* - de la 291 lei/pers, 5 nopti

cazare cu mic dejun

COSTINESTI: Hotel 3* - de la 204 lei/pers, 5 nopti cazare

CAP AURORA: Hotel 3* - de la 201 lei/pers, 5 nopti cazare

Condițiile programului “ÎNSCRIERI TIMPURII”: Programul este valabil pentru rezervări confirmate şi achitate până la data de 31.01.2012, astfel: - Achitarea unui avans de minim 30% în termen de 48 ore de la emiterea facturii şi achitarea diferenței până cel târziu 31.01.2012

- În cazul în care optați pentru un singur transfer bancar, acesta va fi pentru suma INTEGRALĂ, în maxim 48 ore de la emiterea facturii. Pentru ANULAREA / RENUNȚAREA la pachetele de servicii contractate în acest program, după ce acestea au fost confirmate şi facturate, penalizarea este de 100% din valoare.


CULTURĂ

www.actualitatea-romaneasca.ro

14 ianuarie - 27 ianuarie

Horia Mihail Pianistul

concertează în Germania pentru consulii străini acreditaţi la Munchen

Horia Mihail va concerta în cursul acestei luni, la Munchen, în prezenţa primului ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer şi a peste 150 de consuli acreditaţi în Germania, în Kuppelsaal al Parlamentul Bavariei, interpretând lucrări de Serghei Rachmaninov şi Franz Liszt. Concertul pianistului român este urmarea succesului repurtat recent cu ocazia recitalului organizat de Consulatul României la Munchen la Senatsaal al Parlamentului Bavariei. Potrivit Radio România, acest

recital deschide un an ce are în perspectivă mai multe interesante proiecte solo, concertante şi de muzică de cameră ale pianistului Horia Mihail, dintre care amintim o serie de evoluții în Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră şi Rapsodia pe o temă de Paganini de Rachmaninov în țară şi în străinătate, continuarea proiectelor „Pianul călător” şi „Duelul viorilor” şi nu numai. Horia Mihail este solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio, calitate în care a susținut în ultimii ani mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Națională Radio şi di-

rijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar şi în turnee în țară sau străinătate (la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziția Mondială de la Shanghai în iulie 2010), De un remarcabil succes la public s-au bucurat recitalurile solo din cadrul Anului Chopin de la Bucureşti şi Viena sau cele din cadrul Anului Liszt.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD solo apărut la Editura

Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. De-a lungul anului 2011, Horia Mihail a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Zilele Enescu de la Berlin şi la Festivalul Internațional "George Enescu". Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din țară în luna septembrie. Dacă proiectul Pianul călător l-a dus pe pianistul Horia Mihail până la Paris, în a doua parte a anului 2011 Horia Mihail a continuat să susțină recitaluri peste hotare, la Viena, Berlin, Praga şi Munchen.

La finalul anului trecut, Horia Mihail a cântat la Sala Radio alături de Orchestra Națională Radio, dirijor Tomasz Bugaj, o lucrare în primă audiție românească - W. Lutosławski: Variațiuni pe o temă de Paganini, pentru pian şi orchestră, în cadrul unui concert în onoarea preşedinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene. Ultimul său proiect de anvergură pe 2011 l-a adus alături de celebrele cântărețe de origine română Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina

Actualitatea româneascã

15

Văduva, pe scenele din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara în cadrul unui turneu național de succes desfăşurat între 17 şi 23 decembrie.

În perioada 2005-2010, Horia Mihail a evoluat frecvent ca membru al ”Romanian Piano Trio” susținând concerte de mare succes în țară şi străinătate şi a realizat cinci turnee naționale de anvergură - sub titlul Music ON, care s-au finalizat şi cu 3 CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius, finalizate prin apariția 3 CD-uri Stradivarius: Encore, Virtuoso şi Romantic.

De-a lungul carierei sale Horia Mihail a susținut peste două mii de concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră pe patru continente, colaborând cu artişti români şi străini cunoscuți precum Roman Totenberg, Andres Diaz, Nathaniel Rosen, John Williams, Christian Badea şi a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Italia, Statele Unite.


* in ate. rile rezerv ate dreptu To . td L r sfe oney Tran oinstar M ©2011 C

lor CMT al agenţi ru c lu e d mul e progra funcţie d

Comisioane Italia Ä România Suma transferată () 0 – 50,00 50,01 – 100,00 100,01 – 200,00 200,01 – 500,00 500,01 – 700,00 700,01 – 800,00 800,01 – 900,00 900,01 – 1.000,00

Comision () 5,00 7,00 11,00 15,00 19,00 22,00 26,00 29,00

Actualitatea Romaneasca 16 Ianuarie 2012  

Actualitatea Romaneasca - Ziarul romanilor de pretutindeni

Actualitatea Romaneasca 16 Ianuarie 2012  

Actualitatea Romaneasca - Ziarul romanilor de pretutindeni

Advertisement