Page 1

Accommodatie: wherever I lay my head, that’s my home! Waar je gaat wonen als je eenmaal geland bent? In een hostel waarschijnlijk! Er zijn er zoveel, dat je ze op de meest vreemde en ondenkbare locaties zult aantreffen. Veel backpackers kiezen voor deze goedkope manier van overnachten. Over het algemeen liggen de prijzen in de grote steden hoger dan in afgelegen gebieden. Naast het slapen in ‘dorm rooms’ (kamer met 3 tot 12 bedden) is er vaak ook de mogelijkheid om te kiezen voor een ‘double room’ (kamer met een tweepersoons bed) of een twin (kamer met 2 1-persoonsbedden). Uiteraard is het goedkoper om met meerdere mensen één kamer te delen. Vergeet dan niet je oordoppen mee te nemen. De keuken van een hostel is ‘the place-to-be’. Het is er vaak een gezellige bende. Er zijn pannen en potten aanwezig en een grote koelkast waar iedereen z’n etenswaren in bewaart. Er zijn vaak meerdere gaststellen zodat het ‘s avonds een gezellige chaos is als iedereen z’n potje staat te koken. Erg gezellig en goed voor de sociale contacten. Nog een voordeel van een hostel: In de meeste hostels hangen prikborden in de hal waar iedereen z’n bericht op kan hangen. Check regelmatig de aangeplakte briefjes op dit ‘message board’. Vaak staan er berichten als “auto/tent te koop” of “ Ik ga morgen naar Melbourne, wie wil meerijden?”. Ook worden er regelmatig baantjes aangeboden via de prikborden. Tevens kun je in de hostels ook uitgebreide informatie krijgen over georganiseerde dagtrips,

festiviteiten, lokale bezienswaardigheden, etc. Vaak is er ook de mogelijkheid om je e-mail te checken of is er wifi (gratis of tegen betaling). Nog een place-to-be voor backpackers zijn de ‘Caravan Parks’ (= campings). Daar kun je je tent opzetten (of je stationwagon met matras parkeren). Maar je kunt ook een on-site caravan huren. Zeker wanneer je met meerdere personen bent is dit een goedkoop, aantrekkelijk alternatief. Wel liggen de Caravan Parks vaak een eindje buiten het stadscentrum en ben je van eigen vervoer afhankelijk. De meeste campings hebben kookfaciliteiten en volop barbecuemogelijkheden. Daarnaast kun je overwegen om een appartement of huis te huren. En het is vaak nog voordelig ook. Je deelt de keuken, douche en toilet. In de krant kun je kijken of er een advertentie staat voor ‘Shared Accommodation’. Andere manieren om aan tijdelijke woonruimte te komen zijn de prikborden die overal in de hostels hangen, of notitieborden in universiteiten, bibliotheken, bij makelaars, café’s en winkels.

The plan is: there is no plan! Een goede voorbereiding is het halve werk, ook met je reis naar Australië. Wil je werken? Kijk dan goed in welk seizoen je waar moet zijn voor leuke baantjes. Wil je een auto kopen? Weet dan aan welke eisen een auto moet voldoen, hoe je ‘m moet registreren en verzekeren. Wil je snorkelen in het Great Barrier Reef? Kijk dan waar en wanneer je dat het beste kunt doen. Wil je ook naar Nieuw-Zeeland of een stopover in Azië maken? Zoek uit welke visa en eventuele inentingen je daarvoor nodig hebt. Kortom: weet wat de mogelijkheden zijn en weet wat er te doen, te zien en te koop is. Ga goed voorbereid op reis, maak een verlanglijst met wat je allemaal wilt doen en zien...maar pin je er niet op vast! Eenmaal Down Under zul je zien dat er weinig van je plannen terecht komt. Je ontmoet nieuwe vrienden waarmee je de Outback intrekt, je blijft langer in Sydney omdat het daar toch veel leuker is dan je gedacht had, je kunt met iemand meerijden naar Melbourne terwijl je naar Brisbane wilde, Tasmanië blijkt ineens ook heel mooi te zijn en via de achterneef van je reisgenoot kun je een tof baantje in Melbourne krijgen op de Australian Open. Laat het gebeuren, go with the flow...dát is backpacken!

Whaleshark Seizoen opzoeken

Broome

Exmouth

32°C

Cairns

Alice Springs 30°C

23°C Brisbane

Perth

Broome

25°C

20°C

18°C

Darwin

Exmouth

Alice Springs

16°C Adelaide Sydney Melbourne

27°C Brisbane

Hobart

Perth 22°C Adelaide Sydney Melbourne

Lente (september - november

Hobart

Darwin 33°C

Cairns

Broome

Zomer (december - februari)

Exmouth 23°C

Darwin 35°C

Exmouth 30°C

35°C

30°C

27°C Brisbane

Perth Cairns

Broome Alice Springs

Alice Springs

21°C Adelaide Sydney Melbourne

30°C Brisbane

Perth 26°C Adelaide Sydney Melbourne Hobart

Hobart

r

e ng La srit Bu

Cairns

ie arr at b gre reef

Lift zoeken?

Karijini NP?

Wes Xpo tern sure

Harvey Bay Coober Pedy

Bluemountain

Adelaide fruit plukken? april/mei

Kangaroo Island

fruit plukken?

Sydney

MELBOURNE

De seizoenen Down Under zijn net andersom dan we hier gewend zijn: december, januari en februari zijn de zomermaanden. In juni, juli en augustus is het dus winter. Om een eenvoudig beeld van de verschillende klimaten te krijgen, verdeel je het land in tweeën. Je trekt een denkbeeldige horizontale lijn door het midden van Australië. In de Australische zomer is het in het zuiden warm en zomers weer, terwijl het in het noorden van Australië tropisch en nat is. In de winter is het in het zuiden koel en regenachtig, terwijl het in het noorden van Australië juist tropisch warm en droog is. Snap je ‘m nog? Maar het goede nieuws is: met de juiste planning kan je het hele jaar van prachtig weer genieten!

n: boeke Ticket rne ou Melb ? rt a b o H

Brammelerstraat 15 7511 JG Enschede Nederland Tel: 0031 (0)53-4831040 info@activityinternational.nl www.activityinternational.nl

!

Fraser Island p

SurfCam

Byron Bay Aankomst 15-12

ean great Oc road

En dan nu het weer: waar schijnt de zon?

4WD TOUR

Brisbane

Under ostel ground H

Perth ound Undergr ? l? te Hos

Whits unda Island y s

Mission Beach

G Airlie Beach ve rey rt h re ou k n m d aa bu rt s

Alice Springs Duiken Coral Bay Ningaloo Reef

Cairns

Broome

Uluru!

Exmouth

Darwin

Herfst: maart - mei

!

Kakadu NP

Cape Tribulation

Winter (juni - augustus) 31°C

Cape York

huis naar ? 0 Darwin 10- 8

-oud en nieu w -Australia Da y 26-01

werken!

Laat ons je helpen met de voorbereiding!

Niet om op te scheppen of zo, maar we weten écht een heleboel over backpacken Down Under. Dus als je bij ons geboekt hebt (of van plan bent dit te doen), dan helpen we je heel graag bij de voorbereiding van je reis naar Australië (en NieuwZeeland). We kunnen je adviseren over alles wat met backpacken, werken en reizen te maken heeft en kunnen je advies geven over het afsluiten van de juiste reisverzekering. Een paar keer per jaar organiseren we infodagen speciaal voor het backpacken, reizen en werken in Australië en Nieuw-Zeeland. Kijk op onze site voor de data: www.activityinternational.nl/Agenda_infodagen.aspx

Facebook.com/ActivityInternational

Twitter.com/activityint

Youtube.com/activityint

All you

need to know about backpacking

Down Under!


Jobs in Australië

Vervoer: met de bus, trein of toch een auto kopen? Het plan is er: je wilt een tijdj e gaan reizen en in Australië. Maa werken r ja, wat nu? Hoe ga je het plan ve uitwerken? Wat rder moet je allemaa l regelen voorda het vliegtuig stap t je in t? En waar moe t je allemaal aa ken als je eenm n denaal Down Under bent? Hebben wij ev en goed nieuw s voor je: Activ national is offic ity Interieel uitgeroepe n tot Aussie Sp en wij kunnen ecialist je alles vertelle n over het back reizen en werke packen, n Down Under! Wij hebben jare reiservaring in nlange Australië en als je alle maanden die we als team optelt (afzonderlijk va n elkaar) in Au en Nieuw-Zee st ralië land hebben doorgebracht, ten we wel op da n ziteen paar jaar! We hebben er gewerkt, gere ge w oo nd, isd en vele mooie herinne gemaakt die ni rin ge n emand ons mee r afpakt. Nu jij Dus heb je vrag nog! en over highlig hts, routes, het hostels, auto’s kl im aat, kopen en waar je het beste een kunt vinden... Vr ba an tje aag het ons! W e’ve been there, done that! we’ve Om je alvast ee n beetje op weg te helpen, hebb wat informatie en we voor je op een rij tje gezet!

De afstanden in Australië zijn immens. Daar zul je rekening mee moeten houden en zeker de eerste tijd aan moeten wennen. Drie uur in de auto zitten om bij het volgende dorp te komen, is redelijk gewoon. Onderweg geen mens, geen dier en zelfs nergens een kerktoren aan de horizon kunnen ontdekken is zeker geen uitzondering. Een paar tips hoe je van A naar B kunt komen: De bus is een goede manier om veel van het land te zien en om van stad naar stad te reizen. Er zijn een aantal busmaatschappijen met allerlei soorten buspassen voorhanden die je verschillende delen van Australië laten zien. Je kunt hierbij zo vaak in- en uitstappen als je maar wilt. De meeste bekende busmaatschappijen zijn OZ Experience en Greyhound. Ook de trein is een prima optie en hoeft niet duurder te zijn dan de bus. Het is een comfortabele manier om het land te bekijken maar de trein is niet zo flexibel, je zult dus niet ‘off the beaten track’ reizen. Goede treinverbindingen vind je vooral aan de oostkust. Het per trein afleggen van enorme afstanden is gemakkelijk te plannen met de flexibele treinpassen tegen relatief voordelige prijzen.

Niet zo van het openbaar vervoer? Koop dan een auto! Tent, slaapmatje, slaapzak en koelbox achterin en off you go! Bij het kopen van een auto moet je je goed laten informeren zodat je alles wel goed geregeld hebt. Je moet voor het kopen van een auto minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van je rijbewijs. Kijk bij het zoeken naar een auto altijd eerst of er aanbiedingen zijn van andere backpackers. Informatie hierover vind je vaak op prikborden in hostels. Je zult zien dat de prijzen aanzienlijk lager zijn dan die van officiële autodealers. Ook de kranten staan vaak vol met advertenties voor tweedehands auto’s. In Sydney zijn twee goede Car Markets waar men speciaal gericht is op de verkoop van tweedehands auto’s aan backpackers. In Kings Cross, in het centrum van Sydney, vind je Kings Cross Car Market en Travellers Auto Barn. Je kunt natuurlijk ook een auto huren maar dat is een behoorlijk dure optie. Hiervoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Boek je een startpakket en/of ticket bij Activity International, dan krijg je van ons alle benodigde informatie (verzekering, Pink Slip etc) die je nodig hebt om een auto te kopen in Australië. Handig!

Met een beetje aanpakken en vooral doorzettingsvermogen zijn er diverse werkmogelijkheden te vinden in Australië voor backpackers. Denk bij deze baantjes overigens niet aan top-jobs in bekende internationale organisaties met riante salarissen en lease-auto’s maar meer aan de vakantiebaantjes die je in Nederland ook zou kunnen doen. Voorbeelden? Werk in het toerisme, keukenhulp, schoonmaker, receptionist, au pair, telemarketeer, productiemedewerker of verkoper. Soms kun je in ruil voor overnachtingen of eten ook werkzaamheden in een hostel verrichten. Je kunt het hele jaar door ook werken als fruitplukker. Bijna alle reizigers belanden wel eens tussen de appelbomen, tomatenstruiken of op een bananenplantage! Deze baantjes kun je vinden via uitzendbureaus, via andere reizigers en op prikborden in hostels. Bedenk wel dat je het zelf moet doen! Stap overal zelf op af. Deze techniek van werk zoeken is vaak de meest succesvolle. Ga letterlijk elke winkel en elk hotel, (fast-food) restaurant, motel, schoonmaakbedrijf en kantoor binnen en vraag of ze een baan voor je hebben. Wees voorbereid op teleurstellingen, maar: de aanhouder wint! Als je echt op zoek bent naar een baan, boek dan het Work & Travel Startpakket. Dit pakket is speciaal gericht op het snel vinden van werk in Sydney en de rest van Australië.

Is het nog ver?

Visum Australië Om Australië binnen te komen moet je een visum aanvragen. Hieronder noemen we de 2 meest aangevraagde visa met de voorwaarden. Working Holiday Visum

Om je een idee te geven van hoe groot Australië eigenlijk is hebben we de afstanden n tussen de grootste steden eve r in een tabel gezet. Even voo ben de duidelijkheid, we heb het hier over de afstand in kilometers.

Toeristen visum

Kosten: Ongeveer AUS $420

Kosten: Gratis

Je blijft langer dan 3 maanden en/of je wilt betaald werk gaan doen

Je blijft korter dan 3 maanden en mag meerdere keren per jaar 3 maanden in Australië als toerist doorbrengen mits je het land na 3 maanden tussentijds verlaat

Vrijwilligerswerk in Australië

Na aankomst precies een jaar geldig Je mag legaal werken, maar nooit langer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever

Je mag geen betaald werk doen, wel vrijwilligerswerk

Mogelijkheid om te studeren

Je mag met dit visum niet studeren

18 t/m 31 jaar: het visum moet je voordat je 31 wordt aanvragen

Mogelijk voor alle leeftijden

Paspoort moet geldig zijn voor de complete looptijd van je visum

Paspoort moet geldig zijn voor de complete looptijd van het visum (dus 3 maanden na aankomst)

Je moet over AUS $ 5000 aan reisgeld beschikken op moment dat je in Australië aankomt

Adelaide Adelaide

Kijk voor de meest recente informatie over visumzaken op www.immi.gov.au

Brisbane

Darwin

Melbourne

Perth

Sydney

2062

3024

725

2707

1424

3399

1686

4363

982

2885

3008

6050

2679

3749

4163

3994

3432

873

Brisbane

2062

Cairns

3384

1697

Darwin

3024

3399

Melbourne

725

1686

3749

Perth

2707

4363

4163

3432

Sydney

1424

982

3664

873

3984 4131

Naast betaald werk is vrijwilligerswerk eigenlijk ook een hele leuke optie om een tijdje te gaan doen. Via WWOOF bijvoorbeeld. WWOOF (Willing Workers On Organic Farms) is een organisatie van speciale (veelal organische) boerderijen in heel Australië. Aan de hand van de WWOOF-adressenlijst kun je werk vinden op aangesloten boerderijen in ruil voor kost en inwoning. De WWOOF-boerderijen zijn meestal kleiner dan de gemiddelde Australische farm. Ervaring is niet nodig. Het is een ontzettend leuke manier om het leven op een Australisch familiebedrijf van dichtbij mee te maken. Ook geschikt voor 30-plussers die geen betaald werk mogen verrichten, maar toch graag goedkoop willen reizen. Maar ook voor mensen die wel een Working Holiday Visum hebben is het een superleuke optie: weinig geld uitgeven, leven tussen de Australiërs zelf en veel nieuwe ervaringen opdoen. Tof toch! Naast het WWOOF-en kun je je ook inzetten als CVA-vrijwilliger. CVA staat voor Conservation Volunteers Australia. Je gaat dan meehelpen aan het behoud van de spectaculaire natuur en cultuur van Australië. En wakker worden tussen de kangoeroes, in het tropisch regenwoud of met uitzicht op een verlaten strand. De projecten van CVA starten wekelijks. Ze zijn verspreid door heel Australië. Je werkt in een team met vrijwilligers van allerlei nationaliteiten. Om de 1 à 2 weken wissel je van project. Misschien onderzoek je straks de schildpaddenpopulatie op een onbewoond eiland. Of verwijder je uitheemse planten aan de voet van Ayers Rock. Je hoort ter plekke wat voor werk je gaat doen. Wel kun je aangeven naar welke regio je voorkeur uitgaat. Meer informatie over WWOOF en CVA vind je op onze site: www.activityinternational.nl/Australie.aspx

Flyer Backpacking Down Under  

Alles wat je wilt weten over Backpacken in Australië/Nieuw-Zeeland.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you