Page 1

Ghana – de voorbereidingen gaan verder!

De eerste voorbereidingen zijn achter de rug.. Je application form is ingevuld, referentie is aangevraagd, je levensloop is geschreven en misschien heb je je eerste vaccinaties ook al gehad. Het is niet niks, zo’n reis naar Ghana! Nu jij voor jezelf de eerste praktische voorbereidingen hebt getroffen willen wij je met behulp van dit document graag proberen wat verder voor te bereiden op dat wat je straks allemaal te wachten staat daar in het verre Ghana. Waarom? Misschien denk je nu.. Waarom een speciaal voorbereidingsdocument? Wanneer je naar Ghana gaat ga je in feite ‘back to basic’, wat een enorme uitdaging kan zijn. Wij willen zeker weten dat onze vrijwilligers van bepaalde cultuurverschillen, gezondheidszaken, visum etc. op de hoogte zijn voor ze gaan vertrekken. Gedurende de oriëntatie waarmee je straks in Ghana zult starten zul je sommige punten wellicht nogmaals horen, evenals tijdens de vrijwilligersbijeenkomst.

Het lezen van dit document is een belangrijk en verplicht onderdeel van de voorbereiding op je vertrek naar Ghana. Wij ontvangen graag een bevestiging van je nadat je dit hebt doorgelezen. Mocht je ergens vragen over hebben.. Bel en mail ons gerust!

Uitdaging? ‘Uitdaging’ is misschien niet het juiste woord. Ghana is mooi, bijzonder, bruist van cultuur en staat bekend om zijn vriendelijke bevolking. Fantastisch dus! Ghana is ook arm, heeft een compleet andere cultuur dan de cultuur die jij gewend bent, er zijn geen Westerse ‘gemakken’, het eten is anders, het is warm… Kortom, alles is anders dan in Nederland. In modernere Afrikaanse landen zoals Zuid Afrika zijn altijd wel gebouwen te vinden waar jij even het gevoel krijgt dat je in Europa bent. Zo zou je in Zuid Afrika gerust een bezoekje kunnen brengen aan de Mc Donalds, kun je lekker een avondje naar de bios, en zijn er grote shopping malls met airco waar je lekker een dagje kunt shoppen! In Ghana.. Zijn deze niet of nauwelijks te vinden. Natuurlijk gaan we hier in Nederland en België ook niet dagelijks naar de Mc Donalds en draait ons leventje hier niet om shoppen alleen. Echter, wanneer al dit soort dingen niet meer te vinden zijn zul je beseffen dat we hier toch wel erg verwend zijn. Het is erg lastig om je hier vanuit Nederland een voorstelling van te maken. Stel je eens voor dat je ’s avonds om half 8 in bed ligt, omdat er geen stroom is, en er dus verder toch niets te doen is? Stel je eens voor dat je ’s ochtends om half 6 opstaat omdat dan de zon ook opgaat, je je gaat douchen met behulp van grote emmers water, en je je behoefte doet in een gat in de grond. Lastig he? Dit kan je leven in Ghana zijn. En we kunnen je verzekeren.. Het went heel erg snel! Ook douchen met behulp van emmers water is lekker verfrissend. En als je ’s ochtends zo vroeg op staat en de hele dag in de weer bent is het heerlijk om ’s avonds lekker vroeg je bedje in te duiken!


Hoe zag je dag in Ghana eruit?

Wellicht krijg je een beetje een beeld van een dag in Ghana door het verhaaltje van Rianne te lezen:

Met 's ochtends vroeg opstaan en ontbijten. Daarna liep ik naar het weeshuis toe, wat altijd een erg gezellige route was aangezien iedereen je begroet en tegen je praat. In het weeshuis aangekomen waren meestal alle kinderen er nog en zaten ze meestal nog te ontbijten. Ik zat tijdens het ontbijt met ze te kletsen en hielp ze daarna hun haren en kleren goed te doen voordat ze naar school gingen. Als de kinderen op school waren had ik 2 kleintjes van 2 en 3 jaar om mij mee te bemoeien. Ik douchte ze, speelde met ze en hielp daarnaast om het eten klaar te maken voor de rest van de kinderen als ze uit school kwamen. Als de kinderen uit school kwamen hielp ik ze met huiswerk en speelden we een uurtje. Daarna was het tijd om de was af te halen en op te ruimen en om water te halen. Na het water halen was er nog een half uurtje speeltijd (meestal in het park) en daarna vertrok ik weer naar mijn gastgezin. Als ik thuis kwam had mijn lieve gastmoeder het eten altijd al klaar staan en kon ik zo aanschuiven met een heerlijk Ghanees gerecht. We aten samen en keken vaak televisie of kletsten wat. Om 9 uur sprong ik onder de douche en daarna viel ik al snel in slaap aangezien het heel intensief was.

Aankomst in Ghana.. en dan? Na aankomst op de luchthaven in Ghana word je altijd opgehaald door een medewerker van onze lokale partnerorganisatie, SYTO. Deze medewerker brengt je vervolgens naar het ‘Pink Hostel’, hier zul je de eerste dagen in Ghana verblijven. Je start in Ghana altijd met een oriëntatie. Wanneer je een 4-weeks programma hebt geboekt begint je oriëntatie op maandag en reis je op woensdag verder naar de plaats waar je vrijwilligerswerk gaat doen. Bij de langere programma’s eindigt je oriëntatie op donderdag, en zul je op vrijdag verder reizen naar de plaats waar je vrijwilligerswerk doet. De medewerkers van SYTO halen jou en je groepsgenoten tijdens de oriëntatie iedere ochtend op van het Pink Hostel en brengen je naar het kantoor van SYTO. Hier zul je 1 dagdeel workshops volgen die worden gegeven door de medewerkers van SYTO. Het andere dagdeel ga je iets leuks doen; zo breng je o.a. een bezoekje aan de markt van Accra, leer je een echt Ghanees gerecht koken en ga je lekker een middag naar het strand. Tijdens de workshops leer je van alles over cultuurverschillen, rondreizen in Ghana, gezondheidszorg en ziektes, geldzaken etc. Tijdens deze dagen kun je rustig wennen aan je compleet nieuwe omgeving, voor het vrijwilligerswerk daadwerkelijk zal starten. Je bent tijdens de oriëntatie altijd met een groepje internationale vrijwilligers en leert dus meteen wat mensen kennen. Een superleuke start van je verblijf in Ghana! Na afloop van de oriëntatie halen de medewerkers van SYTO je op woensdag- of vrijdagochtend op van het Pink Hostel, en brengen zij je naar de bus waarmee je verder zult reizen naar je nieuwe woonplaats. Hier word je opgehaald door de regiocoördinator van SYTO of door je gastgezin. De medewerkers van SYTO zorgen dat je in Accra in de juiste bus komt, en zij betalen ook je buskaartje. De reis terug naar Accra regel je uiteindelijk zelf. Goed te doen hoor, je hebt snel genoeg door hoe je het makkelijkst kunt reizen in Ghana. Je regiocoördinator en je gastgezin kunnen je hier ook altijd tips over geven. Veel deelnemers gaan na het vrijwilligerswerk nog rondreizen en reizen dus niet rechtstreeks terug naar Accra. Een aanrader!


SYTO? SYTO is onze lokale partnerorganisatie. SYTO staat voor ‘Student and Youth Travel Organisation’. Zij zijn eenmaal in Ghana je aanspreekpunt. Natuurlijk mag je ook altijd bellen en mailen naar Activity International als je in Ghana zit. Wij helpen je graag! De medewerkers van SYTO zijn echt ter plaatse, wij merken zelf dat dit contact vaak wat sneller gaat als je in het land van bestemming bent. Wij kunnen helaas zelf niet overal een eigen kantoor starten, en werken om deze reden samen met lokale partnerorganisaties. Voordeel hiervan is dat zij de taal spreken en de cultuur van een land veel beter kennen dan wij, en het voor hen dus vaak veel makkelijker is om iets te regelen. Wij werken al vele jaren samen met SYTO. Het hoofdkantoor van SYTO zit in Accra. Hier zul je tijdens de oriëntatie nogal wat uurtjes doorbrengen. Je zult hier o.a. Kingsley ontmoeten, en Mercy. Op hen kun je altijd terugvallen tijdens je verblijf in Ghana. Naast het hoofdkantoor in Accra heeft SYTO in iedere regio van Ghana een regiokantoor met een regiocoördinator. Tijdens het vrijwilligerswerk zul je vooral contact hebben met je regiocoördinator; hij/ zij komt je bezoeken tijdens het vrijwilligerswerk, kan je helpen met tips tijdens het rondreizen, helpt je als je ziek bent etc. In regio’s waar veel projecten en vrijwilligers zijn organiseert de regiocoördinator regelmatig een vrijwilligersbijeenkomst waarbij je jouw ervaringen kunt delen met je medevrijwilligers. Bij SYTO werken alleen Ghaneze mensen. Dit is je eerste kennismaking met de Ghaneze cultuur. Door de jarenlange samenwerking met bedrijven van over de hele wereld werken zij voor Ghaneze begrippen op een erg ‘Europese’ manier. Toch kun je soms ook bij de medewerkers ter plaatse merken dat er cultuurverschillen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld best eens voorkomen dat je een afspraak hebt met je regio coördinator en hij/zij later komt dan afgesproken. Waarom? Omdat zij zijn opgegroeid met het idee dat tijd een relatief begrip is. Dit is voor hen de normaalste zaak van de wereld, ze doen dit zeker niet om je dwars te zitten, en het is ook niet de bedoeling om je hiermee te irriteren. Iets te laat komen is voor Ghanezen net zo normaal als boodschappen doen bij de Albert Heijn is voor een Hollander.. Ghaneze mensen zeggen zelf wel eens ‘This is Africa’ als je hier iets van zegt.. Maar hierover later meer!

Aan de slag! Bij het 4-weekse programma begin je meestal op donderdag met het vrijwilligerswerk, en bij de langere programma’s op maandag. Er zijn heel veel projecten in Ghana, het ene project is wat meer gestructureerd dan het andere project. Wanneer je hier begint met een nieuw (bij)baantje ben je gewend dat er een soort inwerkprogramma voor je klaar ligt, of dat je een tijdje meeloopt met een collega. In Ghana hoeft dit niet zo te zijn. Het kan best zijn dat je de eerste week zelf heel veel initiatief moet nemen. Ook weer zo’n cultuurverschil! Het werktempo ligt in Ghana wat anders dan hier, en Ghaneze mensen zijn het niet echt gewend om tegen elkaar te zeggen wat de ander moet gaan doen. Zo kan het best zijn dat ze je bij aankomst een stoel aanbieden, en je hier lekker laten zitten. Voor sommige Ghaneze mensen is dit een prima manier om de dag door te komen. Jij bent echter met een hele andere instelling naar Ghana gekomen, je wilt graag iets DOEN! Bij ieder project wordt eigen initiatief zeer op prijs gesteld en erg gewaardeerd. Kom gewoon van de stoel af, en begin lekker te werken. Bij een project waar je met kinderen werkt is dit vaak niet moeilijk, daar zie je eigenlijk altijd wel iets wat je kunt doen. Verzin een spelletje, ga lekker spelen met de kids, of biedt aan om te helpen met de dagelijkse werkzaamheden op het project, zoals bijvoorbeeld eten koken of de was. Na een


aantal dagen zul je zien dat je vanzelf je plekkie zult vinden, en dat het voor je collega’s makkelijker zal worden om taken aan je te geven. Wanneer je in je dagelijkse leven niet gewend bent om met kinderen te werken en geen horde broertjes/ zusjes/ oppaskindjes hebt kan het handig zijn om je hier voor vertrek vast op voor te bereiden zodat je ter plaatse wat makkelijker initiatief zult kunnen nemen. Je kunt bijvoorbeeld eens nadenken over spelletjes die jij vroeger zelf deed waarvoor je weinig materiaal nodig hebt, zoals bijvoorbeeld zakdoekje leggen, of verstoppertje. Je zou, wanneer je les wilt geven in Ghana, wellicht ook kunnen vragen of je een dagje mee mag lopen op je oude basisschool, en je zou natuurlijk het bijgesloten boekje met kinderspelletjes eens door kunnen lezen. Bij een medisch project is het vaak iets lastiger om zelf initiatief te nemen, helemaal als je zelf nog geen medische werkervaring hebt. Vaak bespreek je bij een medisch project ter plaatse wat je taken en werktijden zullen zijn. Bij een groot ziekenhuis zul je meedraaien in de diensten, en bij een wat kleinere kliniek werk je wellicht alleen overdag. Ook hier geldt, geef aan wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en laat zien dat je graag aan de slag wilt. Blijf er rekening mee houden dat het werktempo een stuk lager ligt dan hier. Dit horen we vooral van vrijwilligers die in Nederland al jaren werkzaam zijn in de medische sector. Zij zijn het gewend om hetzelfde werk te doen met steeds minder personeel, en dus enorm hard te werken. In Ghana werkt dit vaak wat anders, als iets vandaag niet gebeurt kan het morgen wel. Alweer zo’n cultuurverschil! Weer even wennen, maar ook iets om van te leren. Nadat vrijwilligers weer thuis zijn horen we vaak dat het eigenlijk ook erg fijn is om niet de hele dag zo te hoeven stressen.. Bij sommige projecten werk je een dagdeel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een kliniek patiënten ontvangt tot 13.00u., en de medewerkers daarna lekker vrij zijn. Bij een weeshuis kan het zijn dat de kids ’s ochtends naar school gaan, en na 13.00u. weer in het weeshuis zijn. In dat geval zul je vooral ’s middags werken. Ter plaatse hoor en bespreek je wat je werktijden zullen zijn. Mocht je in het dorp of de stad een project zien dat je erg aanspreekt en waar je wel graag een aantal uurtjes per week zou willen helpen zou je hier natuurlijk ook altijd zelf initiatief in kunnen nemen, en er je hulp aan kunnen bieden! Zo zou je bijvoorbeeld voor kunnen stellen om extra Engelse lessen te geven in een community center, mee kunnen lopen met de kids van het weeshuis naar hun school en daar kunnen vragen of ze nog extra hulp nodig hebben, bij de lokale voetbalvereniging aan kunnen bieden om te helpen bij het verzorgen van de voetbaltraining etc. Al deze initiatieven worden altijd gewaardeerd! Je bent hier helemaal vrij in en hoeft dit niet met ons of met de medewerkers van SYTO te overleggen. Dit mag natuurlijk altijd, mocht je dit fijn vinden. Zoals je nu weet kan het soms zijn dat het een aantal dagen duurt voor je je plekkie hebt gevonden bij je project. Mocht je na enkele dagen echt sterk het gevoel hebben dat je niets kunt betekenen op het project zou je hier ter plaatse altijd over kunnen praten met je collega’s, je medevrijwilligers, je gastgezin en natuurlijk met de medewerkers van SYTO. Samen kunnen jullie kijken naar een oplossing. Mocht deze niet te vinden zijn dan is het altijd mogelijk om overgeplaatst te worden naar een ander project. Geef SYTO altijd wel een paar dagen de tijd om dit te kunnen regelen, zij moeten op zoek naar andere accommodatie en andere projecten benaderen. Dit kost soms eventjes een paar dagen de tijd. Ditzelfde geldt wanneer je niet happy bent bij je gastgezin . Geen zorgen, dit gebeurt niet vaak hoor! Maar het kan voorkomen dat het gewoon niet klikt met de mensen in je gastgezin, of de vrijwilligers die bij hetzelfde gezin verblijven. Het is absoluut niet de bedoeling dat jij je niet happy voelt in je gastgezin of bij je project, geef dit ook gewoon aan zodat je met de medewerkers van SYTO kunt kijken naar een oplossing. Je gaat naar Ghana om mensen te helpen, maar dit kan alleen als je zelf happy bent. Geef het dus echt aan op het moment dat je in Ghana bent, zodat er gezocht kan worden naar een ander gezin of een ander project. Wanneer je na thuiskomst pas aangeeft dat je helemaal


niet op je plek zat in het project is het voor ons niet meer mogelijk om wat aan de situatie te veranderen. Geld ingezameld? Soms zamelen vrijwilligers geld in voor ze vertrekken naar Ghana, om dit ter plaatse te kunnen besteden aan het project. Fantastisch initiatief natuurlijk! Dit wordt overigens zeker niet van je verwacht, de projecten zijn vaak allang blij dat je ze komt helpen. Mocht je geld hebben ingezameld raden we altijd aan om dit nooit meteen aan te geven bij het project. Kijk eerst rustig een tijdje rond naar iets waarvan jij denkt dat ze er op het project behoefte aan hebben. Dit kan van alles zijn; bijvoorbeeld rijst, een koelkast, speelgoed, schooluniformen, ziektekostenverzekeringen voor de kids.. Noem het maar op! Sommige projecten worden gesteund door de Ghaneze overheid, en andere projecten zijn geheel afhankelijk van giften en donaties van sponsoren. Het ene project heeft hierdoor ook veel meer voorzieningen dan het andere project. Er zijn echter altijd projecten waar ze hulp kunnen gebruiken! Mocht je het gevoel hebben dat bij jou project alles redelijk in orde is dan zou je altijd de medewerkers van SYTO kunnen vragen of zij een project weten waar ze je donatie/ hulp goed kunnen gebruiken. Je kunt ook altijd informeren bij je medevrijwilligers, misschien werken zij wel bij een project waar de situatie erg schrijnend is. Geef het geld nooit aan iemand van je project, maar probeer het altijd zelf te besteden. Onze collega's van SYTO kunnen je hier altijd bij helpen! Probeer het te investeren in iets duurzaams, oftewel, 'geef geen vis, maar leer mensen hoe ze moeten vissen', zoals onze collega's van SYTO dit mooi kunnen verwoorden. Wanneer je geld hebt ingezameld en ter plaatse blijkt dat je net niet genoeg geld hebt voor datgene dat je graag zou willen kopen/ verbouwen of verbeteren (mocht bijvoorbeeld de badkamer op je project een grondige opknapbeurt kunnen gebruiken) dan zou je hier contact over op kunnen nemen met de meiden van Stichting 'Amazing Children'. Zij hebben heel veel geld ingezameld met de verkoop van schilderijen, en willen hier graag andere vrijwilligers mee helpen. Zo hebben zij onze ex-deelneemster Djune geholpen bij de bouw van een klaslokaal in Ghana, en hebben zij ex-vrijwilligsters Linda en Buiske gesteund bij het opzetten van een ICT project in Ghana. Meer informatie Stichting Amazing Children vind je op de volgende website; www.amazingchildren.nl. Gastgezin De meeste deelnemers verblijven in Ghana bij een gastgezin. Een erg leuke manier om de Ghaneze cultuur van dichtbij mee te maken. Soms ben je de enige vrijwilliger die bij het gastgezin verblijft, en soms verblijf je hier met meerdere vrijwilligers. Je slaapt op een kamer die je eventueel deelt met een medevrijwilliger. De badkamer, keuken etc. deel je met je gastgezin. Badkamer, keuken? Een soort van badkamer en keuken eigenlijk.. De meeste gastgezinnen hebben geen stromend water. Douchen doe je met behulp van een ‘bucket shower’; dit zijn grote emmers water waaruit je met een kleiner emmertje water schept en dit over je hoofd en lichaam giet. Even wennen, maar vaak erg verfrissend! Het ene gastgezin heeft echt een badkamer waar je in een bad staat te ‘bucket showeren’, maar er zijn ook gastgezinnen die buiten hun huis een paar muurtjes hebben neergezet waarachter de emmers met water staan. Een bijzondere ervaring, helemaal als het donker wordt en je staat te ‘douchen’ onder de mooie sterrenhemel..


Er zijn gastgezinnen met een echt toilet (zonder stromend water, vaak spoel je door m.b.v. emmers water), en er zijn ook gastgezinnen met een gat in de grond waarin je je behoefte kunt doen. Sommige gastgezinnen hebben dit gat iets opgehoogd en er een wc bril opgelegd waardoor je wel gewoon kunt zitten. Denk er wel aan dat je het wc-papier niet in de pot gooit, maar ernaast in een emmertje. Dit voorkomt verstoppingen. Niet ieder gastgezin gebruikt toiletpapier, het is handig om te zorgen dat je altijd toiletpapier bij je hebt. Ga er nooit vanuit dat dit wel aanwezig zal zijn bij je gastgezin/ op je project/ tijdens het reizen. Koken gebeurt bij het een enkel gastgezin op een gasfornuis, maar bij de meeste gezinnen in een pan op een vuurtje buiten het huis. Ditzelfde geldt overigens voor drinkwater. Sommige gastgezinnen drinken gewoon water uit de put. Dit moet jij zeker niet gaan doen! Onze magen kunnen hier erg door van streek raken.. Zorg dat je altijd beschikt over drinkwater. Je kunt overal flessen water kopen, maar het is vaak stukken goedkoper om ‘zakjes’ water te kopen. Dit zijn vierkante zakjes water van ongeveer een halve liter water per zakje. Deze zakjes zou je zo leeg kunnen drinken, maar je kunt er ook je flessen mee vullen. De zakjes zijn te koop in grote zakken van een stuk of 40 zakjes, je kunt dus makkelijk een voorraadje aanleggen. Tijdens de oriëntatieweek zul je deze ‘zakjes water’ vanzelf langs zien komen.. Ook hierbij kun je je vanuit Nederland vaak moeilijk een voorstelling maken! De faciliteiten verschillen dus heel erg per gastgezin. Vaak hebben de gastgezinnen wel een deel van de dag elektriciteit, maar ook dit hoeft niet. Sommige gastgezinnen hebben elektriciteit dat wordt opgewekt m.b.v. een generator. Als de generator kapot is kan het gerust een paar dagen tot weken duren voor deze weer gemaakt is. Wanneer je tijdens het weekend gaat reizen zou je al je oplaadbare apparaten (telefoon, camera etc.) mee kunnen nemen en deze op kunnen laden in het ho(s)tel waar je verblijft. Niet alleen de faciliteiten verschillen per gastgezin, maar natuurlijk verschillende ook de gezinnen zelf. De meeste gastgezinnen vinden het erg leuk om iemand uit een ander land in huis te hebben, zij willen je het liefst overal mee naartoe nemen! Het gebeurt ook wel eens dat een gastgezin net een vrijwilliger in huis heeft gehad die wat meer op zichzelf was, in dat geval zal het gastgezin je wat meer met rust laten. Neem in dat geval zelf veel initiatieven, vraag of je je gastmoeder kunt helpen met koken, of je mee mag naar de markt etc. Wordt vaak erg gewaardeerd! Het gezinsleven in Ghana is anders dan in Nederland. Zo wordt er door gastgezinnen niet altijd gezamenlijk gegeten, maar eten familieleden allemaal apart op hun eigen tijd. Bij andere gezinnen is het avondeten overigens wel weer een echte gezamenlijke happening.. Het eten in Ghana is heel anders dan in Nederland. In het begin koken de meeste gastgezinnen een apart maaltje voor de inwonende vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld rijst met een sausje, of pasta met een sausje. Je kunt natuurlijk zelf altijd aangeven dat je graag met de Ghaneze ‘pot’ wilt mee eten. In Ghana eet men erg pittig, dit is voor ons vaak weer eventjes wennen. Vaak eet men niet met bestek, maar met de handen. De meeste Ghanezen eten heel erg veel rijst, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Niet ieder gastgezin eet groente, vooral in het Noorden, waar niet zoveel groeit, is groente niet persé dagelijkse kost. Sommige gastgezinnen wonen in hetzelfde gebouw als je project. Dit is bijvoorbeeld bij weeshuizen wel eens het geval. Gastgezinnen zijn zeker goed te vertrouwen, je kunt, als je tijdens de weekenden gaat reizen, je spullen hier gerust achterlaten. Berg je waardevolle spullen echter altijd goed op; laat nooit je laptop/ camera/ geld slingeren,


maar berg dit altijd op in je koffer/ backpack en sluit deze goed af. In Ghana komt iedereen bij elkaar over de vloer, je weet nooit of er op deze manier toch iemand bij je spullen kan die kwade bedoelingen heeft. Neem altijd het zekere voor het onzekere. Gastgezinnen worden altijd geselecteerd door SYTO. Mocht het op de een of andere manier niet klikken met je gastgezin kun je dit altijd aangeven zodat SYTO kan kijken of zij je kunnen herplaatsen naar een ander gezin. This is Africa! Oftewel ‘T.I.A.’! Deze uitdrukking zul je zeer regelmatig tegenkomen tijdens je verblijf in Ghana, of wanneer je verblijft in een ander Afrikaans land. Het is een veelgebruikte opmerking in Afrika voor het bij ons bekendere ‘C’est la vie’. Als er iets onverwachts, ongeplands of iets aparts gebeurt, wat in Afrika nog weleens wil gebeuren, schudden lokale mensen vaak rustig hun hoofd, halen hun schouders op en zeggen ‘This is Africa’. Dit betekent dat iets gaat zoals het gaat, en het betekent ook gewoon ‘doe relaxt en rustig aan’. Accepteer tegenslagen en dat het soms wat langer duurt voordat je een doel bereikt.... Voorbeelden van ‘T.I.A.’ die je in Ghana zeker tegen zult komen zijn: -

Je moet vaak en veel wachten, alles duurt langer dan in Nederland. Wanneer je bijvoorbeeld met de bus gaat reizen ben je in Nederland gewend dat de bus vertrekt op het geplande tijdstip. In Afrika hoeft dit niet zo te zijn; daar vertrekt de bus als ‘ie vol zit, als de chauffeur klaar is met zijn lunch, als passagiers zijn uitgekletst met familieleden die ze naar de bushalte brengen.. Kortom, de bus vertrekt als iedereen er klaar voor is, of dat nu stipt op de geplande tijd is of enkele uren later maakt in Afrika niet uit. Even wennen voor de meeste Nederlanders en Belgen, wij komen uit zeer gestructureerde landen waar bussen en treinen op de minuut horen te vertrekken. Maar onthoud.. T.I.A., je verandert er niets aan en kunt hier maar het best zo snel als mogelijk aan wennen. (Je zult ook weer moeten wennen als je weer terug bent in Nederland/ België.. Als je rustig 5 minuutjes te laat aan komt fietsen bij het station en je weer zult realiseren dat de bus hier op niemand wacht! ☺)

-

Niet alleen de bussen in Afrika houden zich niet zo precies aan de tijd zoals wij dat doen, de meeste Afrikaanse mensen doen dit ook niet. De meeste Afrikanen spreken zelfs geen tijd af, of spreken helemaal niks af; maar komen gewoon, of komen niet als er iets tussendoor komt. ‘Tijd’ is in Afrika een relatief begrip, tijd is van elastiek. Soms is het echter zo dat als je wél een tijd afspreekt, mensen daar aardig strikt in zijn. Maar net zo vaak zit je regelmatig te wachten op mensen met wie je wat afgesproken hebt. Als je ze dan de volgende dag tegenkomt en vraagt waarom ze niet zijn geweest reageren ze soms verbaasd: "maar het regende toch?". Als het regent ga je niet naar buiten; logisch! Het belangrijkste om te ontwikkelen als je in Afrika bent is geduld. Zonder geduld erger je je groen en geel, want veel tijd wordt doorgebracht met wachten. Geduld is in Afrika een erg hoog aangeschreven eigenschap; geduldige mensen zijn wijs en bereiken altijd wat ze willen omdat ze de tijd hebben om het voor elkaar te krijgen.

-

In Afrika is het heel normaal om iets van iemand te vragen als je iets nodig hebt of iets van de ander mooi vindt. Het gebeurt regelmatig dat iemand je oorbellen, schoenen, Ipod of om je geld vraagt. Omdat dit bij ons niet snel zal gebeuren weet je niet goed wat je moet zeggen. Een algemeen geaccepteerde reden om iets niet te geven is dat je er maar één van hebt. De meeste Afrikanen geven het gevraagde vaak wel (aan een vriend, familielid of een erg arm persoon; niet aan een wildvreemde) als ze er twee of meer van hebben. Je kunt gerust glimlachend ‘no, sorry’ zeggen. Ook kan je uitleggen waarom je het gevraagde echt niet kan missen; zolang je dit op een vriendelijke manier doet en niet met een beledigde of geïrriteerde ondertoon worden mensen niet boos als je weigert.

-

Onze Nederlandse directheid wordt niet altijd begrepen in Afrika. Andersom is het voor ons vaak even wennen aan deze Afrikaanse directe vragen om geld of spullen. In Nederland en Ghana – voorbereidingen gaan verder


België zijn we niet gewend dat iemand je direct vraagt om je oorbellen of je geld, of informeert naar de aanschafprijs van je vliegticket of je digitale camera.. Geld aan elkaar uitlenen is in Afrika de normaalste zaak van de wereld, veel gebruikelijker dan geld sparen! Een grote familie en kennissenkring betekend in Afrika een grote sociale zekerheid. Aangezien de meeste vrijwilligers een redelijk strak budget hebben raden we altijd om geen geld uit te lenen aan de collega’s op je project, aan je gastfamilie of aan vrienden. Het kan vaak een tijdje duren voor je het geld weer terugkrijgt, wat soms voor een ongemakkelijke situatie kan zorgen. Ook hier kun je weer gerust ‘nee, sorry’ zeggen, en eventueel uit kunnen leggen dat jij zelf niet over zoveel geld beschikt. Vervelend, omdat je het vaak wel kunt missen. Maar als je éénmaal begint aan iets voorschieten of iets uitlenen kan het goed voorkomen dat hier vaker om wordt gevraagd, dat het steeds moeilijker wordt om dit te weigeren, en dat jij op jouw beurt aan het eind van je verblijf bij je thuisfront om geld moet vragen... Directheid in geldzaken is echt een enorm cultuurverschil! Als tip kunnen we je meegeven dat Ghanezen erg blij zijn met de vrijwilligers in het land. Wanneer je aangeeft dat je vrijwilliger bent, geloven zij dat jij geen rijke toerist bent, maar vooral interessant om mee te kletsen.

-

Eigendommen zijn minder persoonlijk dan bij ons; wat van je familie (of goede vrienden) is, is ook van jou. Als je bij een familie woont maak je tijdelijk deel uit van dat gezin en zo behandelen ze jou, maar ook je spullen. Als je dus niet wilt dat leden van je gastgezin bepaalde dingen gebruiken/lenen, berg ze dan goed op.

-

In Afrika begroet iedereen elkaar op straat en is het erg onbeleefd om alleen ‘hallo’ te knikken en weer door te lopen. Mensen vragen elkaar bijna altijd hoe het gaat en hebben verschillende begroetingsrituelen. Wanneer Afrikaanse mensen iemand die in hun dorp loopt niet kennen vragen ze waar hij/ zij vandaan komt en wat hij/ zij komt doen. Uit beleefdheid en uit nieuwsgierigheid! Met je Europeaanse uiterlijk valt het natuurlijk al snel op dat je niet uit Ghana komt, mensen zullen je dus vaak vragen wie je bent en waar je vandaan komt. Kinderen willen allemaal met je kletsen, en ook mannen zijn vaak erg geïnteresseerd in je. Je zult zien dat het eerste huwelijksaanzoek snel aan je is gedaan! Het is aan te raden om een ring te dragen, zodat je soms kunt zeggen dat je al getrouwd bent. De ene dag heb je immers wellicht meer energie en zin om lekker te kletsen dan de andere dag.. Op deze manier wijs je deze mannen op een hele beleefde manier af.


Reizen in Ghana Er is veel te zien en te doen in Ghana, het is een prachtig land! Lekker rondreizen gedurende de weekenden of na het vrijwilligerswerk is dan ook zeker een aanrader. Het is een erg veilig land, ook als meisje alleen of met z’n 2en is het geen probleem om rond te reizen in Ghana. In Ghana heerst een enorme sociale controle, mensen zullen je goed in de gaten houden tijdens het reizen. Probeer ’s nachts reizen overigens wel te vermijden, de wegen in Ghana zijn slecht en straatverlichting is schaars, de kans op ongelukken is ’s nachts groter. We zien vaak dat vrijwilligers elkaar in het weekend op gaan zoeken en samen gaan reizen. Iedereen wil graag meer van het land zien, het is erg gezellig en leuk om dit met je internationale medevrijwilligers te doen! Tijdens de oriëntatieweek vertellen onze collega’s van SYTO hoe je het makkelijkst kunt rondreizen, welke busmaatschappijen het best/ snelst zijn etc. Je zult al snel merken dat reizen, zoals alles in Ghana, veel tijd kan kosten. Bussen rijden immers vaak pas als ze er klaar voor zijn en de wegen zijn slecht waardoor bussen vaak niet echt door kunnen rijden. Wanneer je een lange afstand wilt afleggen voor een weekendje weg zou je gerust eens een dagje vrij kunnen vragen op je project. Laat wel duidelijk blijken dat het vrijwilligerswerk je prioriteit nummer 1 is en ga niet iedere week op donderdag al weg om op dinsdag weer terug te keren… Laat ook duidelijk weten aan je gastgezin wat je gaat doen en wanneer je weer terug zult komen, zodat zij zich niet onnodig ongerust hoeven te maken tijdens je weekendje weg. Mocht je tijdens je terugreis veel vertraging hebben waardoor het eruit ziet dat je toch ’s nachts zult moeten reizen is het handig om in een wat grotere plaats uit de bus te stappen, daar te overnachten en de volgende dag weer verder te reizen. Vergeet in dit geval zeker niet je gastgezin in te lichten! Zij hebben hier alle begrip voor.

Wanneer je beschikt over een goede en informatieve reisgids is het heel makkelijk om je eigen weekendtrips te organiseren in Ghana. Wij raden aan om de ‘Bradt Travel Guide – Ghana’ aan te schaffen, hierin staat bijna iedere plaats in Ghana beschreven, staat aangegeven waar je in bepaalde plaatsen kunt slapen, hoe je van A naar B komt etc. Dit zal je ‘reisbijbel’ zijn tijdens je verblijf in Ghana! Het is een Engelstalig boek en vooral handig tijdens het reizen, je nestelt je er voor je vertrek niet lekker mee in de bank, hiervoor is het boek echt te praktisch geschreven. Mocht je het leuk vinden om voor je vertrekt lekker te lezen over de Ghaneze cultuur raden wij aan om het boekje ‘Ervaar Ghana’ te kopen of te lenen. Dit is echt een boek dat je lekker kunt lezen; hier staat van alles in over Ghaneze gebruiken, de cultuur etc. Ook staan hier veel leuke reistips in!

Je zult in Ghana veel reizen per ‘TroTro’. Trotro's zijn busjes waarmee in Nederland maximaal 8 of 10 mensen vervoerd worden. In Ghana kunnen er echter veel meer mensen in een trotro. Soms wel 20.. En een paar geiten, en bagage, en een paar kippen.. Echt een belevenis! Tijdens de oriëntatieweek legt SYTO uit hoe je per trotro kunt reizen. Het lijkt ingewikkeld, maar je zult het al snel onder de knie hebben!


Ghana – praktische zaken Geld in Ghana Pinnen kan in Ghana helaas niet, er zijn wel pinautomaten maar die accepteren onze Nederlandse/ Belgische ‘maestro pas’ niet! (Probeer het overigens wel, in Ghana veranderen dingen immers ook.. Mocht je eindelijk wel kunnen pinnen met je Europese pinpas, laat dit ons dan zeker weten zodat wij dit weer aan andere vrijwilligers door kunnen geven!) Wat nu? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Het handigst is om voor vertrek een creditcard aan te schaffen; met een creditcard kun je in Ghana wel gewoon pinnen. Een creditcard van Visa is in Afrika het meest algemeen geaccepteerd. De meeste Nederlandse banken geven alleen creditcards uit van ‘Mastercard’, een creditcard van Visa zou je o.a. aan kunnen vragen bij de ANWB. Mocht je al beschikken over een creditcard van Mastercard dan zou je deze overigens gewoon mee kunnen nemen. Deze wordt niet overal geaccepteerd; wanneer je dit zou vergelijken met Nederland dan zou je hier bijvoorbeeld alleen bij de pinautomaten van de Rabobank mee kunnen pinnen. Die zijn er genoeg, het kan alleen voorkomen dat je hier soms een stukje voor moet reizen. Dit geldt overigens altijd! Het kan goed zijn dat er geen pinautomaat is in de plaats waar je woont. Houdt altijd je geldzaken heel goed in de gaten, en ga nooit pas op zoek naar een pinautomaat als het eind van je geld in zicht komt. Er kan van alles gebeuren; zo zou je met je allerlaatste geld een taxi kunnen nemen naar de pinautomaat en er vervolgens achter kunnen komen dat deze leeg is, of dat de stroom is uitgevallen, zodat het een paar dagen kan duren voor je er weer geld op kunt nemen.. Erg onhandig, maar This Is Africa! Ga dus altijd pinnen als het eind van je geld in zicht is, maar je nog wel voldoende geld achter de hand hebt om een paar dagen mee verder te kunnen. Alternatief.. Het is voor lang niet iedereen mogelijk om een creditcard aan te schaffen. Je zou kunnen vragen bij je bank of bij de ANWB of je ouders garant kunnen staan. Een heel goed alternatief is echter een zogenaamde ‘pre-paid creditcard’. Dit is een creditcard van Mastercard of van Visa waar je eerst zelf geld op moet storten voor je deze kunt gebruiken. Het is dus geen ‘tijdelijke lening’, zoals een normale creditcard vaak wel wordt gezien. Deze pre-paid creditcards zijn beschikbaar voor iedereen. Er zitten weinig kosten aan verbonden, het is echt een aanrader! Deze pre-paid creditcards zijn er van Mastercard (het ‘Cash Passport’); deze is te koop bij het ‘GWK’ (Grenswisselkantoor), vestigingen hiervan vind je op ieder groot treinstation. Nog handiger, omdat deze nog meer geaccepteerd is in Ghana, is de ‘3V Prepaid Creditcard’ van VISA. Deze is o.a. te koop bij alle vestigingen van ‘Primera’. Meer informatie over deze betaalmogelijkheden vind je via de volgende websites;

-

https://www.3vcard.nl

-

http://www.cashpassport.com/1/nl/nl/

de

Wij raden altijd aan om een 2 betaalmiddel mee te nemen, zodat je nooit zonder geld zult zitten. Zo zou je nog wat cash euro’s of dollars mee kunnen nemen die je ter plaatse in geval van ‘nood’ om kunt wisselen naar lokale valuta. Wanneer er iets met je (pre-paid) creditcard gebeurt waardoor je deze niet meer kunt gebruiken kun je bijna altijd wel terugvallen op je medevrijwilligers. Een alternatief is een money transfer via de ‘Western Union’. Je thuisfront kan in dit geval wat geld overmaken bij een Western Union kantoor in Nederland, naar een kantoor in Ghana. (Kantoor moet je vooraf even checken!) Na een minuut of 20 zou je dit bedrag kunnen ophalen bij het afgesproken kantoor in Ghana. Meer informatie hierover vind je via de volgende link: - http://www.gwktravelex.nl/westernunion


De meeste vrijwilligers geven ter plaatse zo’n € 300,- tot € 350,- per maand uit aan weekendtrips, lunches, uitgaan etc. Dit uitgavenpatroon verschilt natuurlijk per vrijwilliger, de een geeft meer uit dan de ander. Het is ook afhankelijk van de plaats waar je woont; zo zul je meer geld uitgeven wanneer je verblijft in een grote stad dan wanneer je woont in een klein dorpje. Simpelweg omdat er in steden meer mogelijkheden zijn om geld uit te geven, je zou hier wellicht ’s avonds nog eens wat kunnen gaan drinken, of souvenirs kunnen kopen.. In een klein dorpje zijn vaak geen tot weinig winkels, waardoor geld uitgeven al bijna lastig wordt! Houdt altijd een beetje geld over voor de terugreis vanuit je woonplaats naar Accra (en voor eventuele overnachtingen in Accra), zoals je inmiddels weet is de terugreis voor eigen kosten. Je betaald in Ghana met de ‘Cedi’, €1,- is ongeveer 2,50 Cedi, natuurlijk afhankelijk van valutaschommelingen. Lekker makkelijk omrekenen dus! Taal De officiële taal in Ghana is het Engels. Hiernaast worden er heel veel dialecten gesproken. In principe spreken de meeste mensen Engels, maar er zijn ook dorpjes waar mensen alleen het lokale dialect spreken. Tijdens de oriëntatieweek krijg je een boekje met daarin verschillende woorden en zinnen in het lokale dialect dat bij jou in de regio wordt gesproken. Het is erg leuk om een paar woorden, zoals bijvoorbeeld een begroeting, in je lokale dialect te leren. Lokale mensen waarderen dit vaak heel erg! Handig om mee te nemen!

-

Kleding natuurlijk! Probeer niet teveel mee te nemen (makkelijker gezegd dan gedaan spreken wij uit eigen ervaring..). Neem veel luchtige kleding mee. Probeer ‘oudere’ kleding mee te nemen die je eventueel achter kunt laten bij je project. Kleding draag je in Ghana vrij intensief, meestal doe je de shirtjes die je tijdens je verblijf in Ghana hebt gedragen helemaal niet meer aan nadat je weer thuis bent. Ter plaatse kun je hier altijd mensen mee blij maken! Laat de kleding bijvoorbeeld achter op je project, bij je gastgezin, of geef het af bij het SYTO kantoor, zij kennen genoeg projecten waar ze je oude kleding goed kunnen gebruiken. Ditzelfde geldt voor oude handdoeken, halfvolle shampooflessen etc. Ook hier kun je altijd mensen blij mee maken. Heb jij meteen meer ruimte voor alle leuke Afrikaanse souvenirs!

-

Neem niet alleen ‘praktische’ kleding mee, Ghaneze mensen vinden het heerlijk om zich lekker op te doffen als ze uitgaan of als ze naar de kerk gaan. In je afritsbroek en op je TEVAslippers voel je je dan al gauw ‘underdressed’.

-

In het Noorden van Ghana moet je je bovenbenen bedekken. Hier zou je wel rokjes etc. aan kunnen doen, maar met een legging eronder.

-

‘Blotere’ kleding zou je in Accra wel aan kunnen doen, dit is een grote stad aan het strand, de meeste mensen zijn hier wel gewend aan wat meer ‘bloot’. Met name in het Noorden van Ghana en in kleinere dorpjes is dit niet het geval en word bijvoorbeeld een blote buik al snel als aanstootgevend gezien. Een hemdje met dunne spaghettibandjes is geen probleem, zorg echter dat het hemdje bovenaan goed aansluit en je niet teveel inkijk hebt. Wanneer je veel met kinderen zult werken zul je bovendien veel moeten bukken, kinderen op moeten tillen etc. waardoor je kleding nogal eens kan verschuiven. Zorg voor praktische kleding als je aan het werk gaat.

-

’s Avonds moet je je goed tegen muggen kunnen beschermen, zorg voor een lange dunne broek, en een shirt met lange mouwen. Een dikke trui is niet nodig, in Ghana koelt het zelden


af. Een wat dikkere trui of vest kan wel fijn zijn in het vliegtuig. Nog 2 extra dikke truien meenemen is echter niet nodig. Iets met lange mouwen kan ook fijn zijn wanneer je met het openbaar vervoer zult reizen. Je zult je kleding met de hand wassen. Witte kleding blijft vaak niet lang wit, aan te raden is om niet teveel witte kleding mee te nemen. Hele mooie kleding waar je heel zuinig op bent kun je beter thuislaten.. Door het wassen met de hand slijt kleding vaak een stuk sneller.

-

Mobiele telefoon! Je kunt je mobiele telefoon gewoon meenemen, mits deze ‘sim lock vrij’ is. Je zou ter plaatse een lokale sim kaart kunnen kopen waarmee je bereikbaar bent voor je medevrijwilligers en natuurlijk voor je thuisfront. Dit is vaak veel goedkoper dan bellen met je Nederlandse/ Belgische simkaart. Je thuisfront zou je voordelig kunnen bellen met behulp van een voordeelnummer, kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de volgende website; www.belpiraat.nl. Wanneer je een smartphone hebt zou je deze mee kunnen nemen. Een wat oudere telefoon ‘voelt’ vaak wat prettiger, soms voelt het wat ongemakkelijk om een hele mooie ‘shiny’ mobiel bij je te dragen.

-

Wereldstekker! Wanneer je in Ghana gebruik wilt maken van een stopcontact moet je eerst een ‘wereldstekker’ in het stopcontact doen. Onze Nederlandse/ Belgische stekkers kunnen anders niet gebruikt worden.

-

Het kan ook handig zijn om een oplader mee te nemen op zonne-energie, waar je bijvoorbeeld je mobiele telefoon of je zaklamp mee op kunt laden. Soms kun je voor een paar euro ook een extra batterij kopen voor je mobiel. Zo heb je meer kans dat je mobiel bereikbaar bent.

Bereikbaarheid in Ghana Zoals je inmiddels weet is elektriciteit niet altijd aanwezig in Ghana. In de meeste steden zit wel een internetcafé. Wanneer je in een dorpje geplaatst bent kan het zijn dat je een stukje per trotro moet reizen voor je bij een internetcafé bent. Hier zou je kunnen Skypen, je weblog bij kunnen houden en kunnen mailen met het thuisfront. Laat je thuisfront duidelijk weten dat internet geen stabiel iets hoeft te zijn in Ghana, en dat het dus zo maar kan voorkomen dat je een weekje geen gebruik kunt maken van het internet. Het kan immers goed zijn dat je aankomt bij het internetcafé en vervolgens blijkt dat er geen stroom is. Of bent druk bezig met het typen van je weblog en ineens valt de stroom uit.. This Is Africa.. Het kan allemaal! Het kan handig zijn om je verhaal eerst in 'Word' te typen en het regelmatig op te slaan zodat je het in één keer op je blog of in je mail kunt plaatsen. Het internetcafé van Vodafone zit op veel plekken in het land en hier horen wij goede verhalen over. Hij is ietsje duurder dan de andere cafés, maar daarentegen is de verbinding over het algemeen goed! Soms spreken deelnemers met het thuisfront af om iedere week op een vast tijdstip met elkaar te bellen of te Skypen. Wanneer je naar Ghana gaat is dit vaak lastig, het kan immers goed zijn dat je geen bereik hebt op dit tijdstip, of dat het internet niet doet. Hierdoor kan je thuisfront onnodig ongerust worden. Probeer dit te voorkomen. Ditzelfde geldt wanneer je niet zo goed in je vel zit.. Probeer dit te bespreken met je medevrijwilligers, met je gastgezin, en met de medewerkers van SYTO. Natuurlijk kun en móet je dit ook altijd bespreken met je thuisfront. Houdt echter goed in gedachten dat het zo kan voorkomen dat je na het gesprek een paar dagen niets van je kunt laten horen. Wanneer je thuisfront enkele dagen niets van je hoort nadat ze een gesprek met je hebben gehad terwijl je een dipje had maken ze zich natuurlijk snel zorgen. Terwijl het goed kan zijn dat jij weer helemaal opgelucht bent doordat je het 'dipje' hebt kunnen bespreken met je thuisfront, en weer fluitend verder gaat!


Gezondheid in Ghana Voor je kunt vertrekken naar Ghana heb je een aantal vaccinaties nodig. Je moet hiervoor even een afspraak maken met de GGD bij jou in de buurt, met je huisarts, of, wanneer je in België woont, een afspraak maken bij het 'Tropisch Instituut'. De medewerkers van deze instanties kunnen je precies vertellen welke vaccinaties en medicatie je nodig hebt voor je kunt vertrekken. Naast de vaccinaties die je voor vertrek ontvangt moet je ter plaatse ook malariatabletten slikken. Ghana is malariagebied, het is dus erg belangrijk dat je deze meeneemt en ter plaatse blijft innemen. Ook met deze malariamedicatie blijft er een kans bestaan dat je malaria krijgt. In Ghana is dit een veel voorkomende ziekte, wanneer je zorgt dat je op tijd naar een arts/ ziekenhuis gaat zodat je de benodigde medicatie kunt innemen zul je hier ook snel weer van kunnen genezen. Tijdens de oriëntatieweek legt SYTO uit wat de symptomen zijn van malaria, en hoe de gezondheidszorg in Ghana werkt. Wanneer je je als Europeaan meldt bij een arts in Ghana word je altijd direct getest op malaria. Mocht je ziek zijn of je niet lekker voelen kun je dit altijd aangeven bij je gastgezin of bij de (regio) coördinator van SYTO, zij kunnen je vertellen naar welke dokter/ kliniek je het best kunt gaan, en zij gaan zo nodig graag met je mee. Ga liever 3 keer te vaak naar de dokter dan 1 keer te weinig! Houd je lichaam goed in de gaten, en ga echt naar de dokter als je iets niet vertrouwt. Door het andere eten, andere klimaat etc. kan je lichaam heel anders reageren dan je normaalgesproken gewend bent. Zorg dat je een goede 'thuisapotheek' meeneemt, met o.a. de volgende producten; ORS, paracetamol, diarreeremmers, pleisters, vitaminetabletten, zonnebrandcrème (hoge factor, de zon is in Ghana heel erg fel!), after sun, anti muggen spul met DEET etc. Verder is het drinken van Cola een verassend goed medicijn. Bij verstopping helpt cola bij het verteren van het voedsel en daarnaast biedt het een bom suikers die je goed kunt gebruiken wanneer je je niet lekker voelt. Hoe nu verder? Visum en plaatsingsgegevens! Voor je naar Ghana kunt vertrekken heb je een visum nodig. Dit visum moet je voor vertrek aanvragen. Nadat je visum is aangevraagd heb je ongeveer 60 dagen om Ghana binnen te komen. Het heeft dus geen zin om je visum al 4 maand voor vertrek aan te vragen, in dat geval is je visum al verlopen als je het land binnenkomt.. Je krijgt van ons per post een ‘visumpakket’ toegestuurd waarin je alle papieren vindt die je nodig hebt om je visum aan te kunnen vragen. Hierin vind je o.a. een visumbrief van SYTO en een brief van Activity International. Om deze visumbrief bij SYTO aan te kunnen vragen hebben we een kopie/ scan van je paspoort nodig. Zorg dus dat deze, mocht je dit nog niet hebben gedaan, zo snel mogelijk naar ons wordt toegestuurd/ - gemaild! Controleer de gegevens in het visumpakket goed, en kijk goed na of alle gegevens kloppen, en laat het meteen aan ons weten als er iets aangepast moet worden. De medewerkers bij de Ghaneze ambassade zijn vaak erg streng, zorg dat al je gegevens in orde zijn voor je je visum aan gaat vragen zodat je niet nog eens terug hoeft! Ga niet in discussie met de medewerkers van de ambassade, blijf altijd beleefd. Je vraagt een visum aan voor 90 dagen. Wanneer je Ghana binnenkomt krijg je echter een stempel in je paspoort, en mag je met je visum nog maar 60 dagen in het land blijven.. Vreemd, maar T.I.A.! Je zult je visum dus ter plaatse moeten verlengen. Het verlengen van je visum wordt gedaan door onze collega’s van SYTO. Zij hebben hier wel je paspoort voor nodig.. Deze kun je na aankomst in Ghana bij ze inleveren. Zij bewaren je paspoort in een grote kluis, en gaan iedere maand voor je naar de ambassade om je visum te verlengen. De kosten van een visumverlenging zijn ongeveer $40,-. De kosten van de eerste verlenging zijn voor SYTO, hierna betaal je dit zelf aan ze.

Ghana – voorbereidingen gaan verder


Zorg zelf dat je altijd een kopie van je paspoort bij je hebt, helemaal omdat je originele paspoort natuurlijk bij SYTO in de kluis ligt. Je krijgt van SYTO een ‘ID-card’, hiervoor moet je een pasfoto meenemen. Tip; scan je paspoort en mail deze naar je eigen mail, zodat je altijd een nieuwe kopie uit kunt printen in een internetcafé. Geef niet zomaar een kopie van belangrijke documenten aan derden. Wanneer dit wel nodig is, wordt aangeraden om de reden van het kopiëren over de kopie heen te schrijven zoals aangegeven op de foto hiernaast. Hierover kun je meer lezen via deze link: http://www.softskills.nl/voorkom-id-fraude/ Ongeveer 3 weken voor je vertrekt krijg je van ons je ‘plaatsingsgegevens’ toegestuurd. Hierin vind je de gegevens van het project waar je bent geplaatst, en van je gastgezin in Ghana. Tips en opmerkingen van ex-deelnemers! - Neem voldoende geheugenkaartjes of een USB met voldoende opslagruimte mee voor je digitale camera, zodat je regelmatig een back up kunt maken van je foto's. - Probeer je erop voor te bereiden dat Ghaneze mensen heel direct over geld praten en je hier ook om kunnen vragen.. Soms levert dit ongemakkelijke situaties op. - Mocht je nog wat plek hebben in je tas, neem dan iets 'lekkers' mee van thuis, zoals bijvoorbeeld Cup a Soup, zakjes Opkikker, mueslirepen of snoepjes. Soms is het heerlijk om iets vertrouwds te kunnen eten. - Onderschat de cultuurshock niet.. Het kan echt enkele dagen of misschien wel weken duren voor je gewend bent aan je nieuwe leventje in Afrika. Bespreek alles wat je meemaakt met je medevrijwilligers, zij maken hetzelfde mee als jij! - Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad/gemaakt. Na een paar dagen ben ik gewend geraakt aan de Ghaneze cultuur en dit heb ik niet als een cultuurshock ervaren. Eenmaal terug in Nederland echter wel. Ik heb er veel moeite mee weer in het Nederlandse ritme te komen. - Je leert niet alleen een andere cultuur kennen, maar ik heb ook mijzelf leren kennen en heb veel mensenkennis opgedaan. Ik zou deze afgelopen vijf weken voor geen goud gemist willen hebben. Niet dat ik vijf weken lang non-stop gelachen en gefeest heb, maar ik heb van elke dag en elk moment genoten - hoe moeilijk het soms ook was. - Probeer in Nederland zo min mogelijk verwachtingen te maken van de periode in Ghana die je te wachten staat. Eenmaal in Ghana zal het allemaal heel anders zijn dan dat je je in Nederland ooit had kunnen bedenken. Niet in de negatieve zin van het woord, niet in de positieve zin. Je komt in een andere cultuur terecht en daar kan je je eigenlijk niet op voorbereiden. Sta open voor alle dingen die je ziet, ruikt, doet en hoort vanaf het moment dat je op het vliegveld in Accra aankomt. Laat alles over je heen komen en GENIET! Ik heb er bewust voor gekozen om naast mijn gastfamilie zoveel mogelijk contact te hebben met de Ghanese bevolking. Ik ben met Ghanese mensen op reis geweest en heb op hun eigen plaatselijke projectjes geholpen. Dat contact heeft mijn reis een gouden randje gegeven. - Haal alles er uit wat er in zit! Wees niet te bang om om hulp te vragen aan de partnerorganisatie in Ghana. Probeer zoveel mogelijk contact te maken met andere vrijwilligers, voor zowel het samen reizen, maar ook om je mogelijke problemen mee te bespreken. Mocht je niet lekker in je vel zitten,


laat het direct weten aan de organisatie, zodat ze iets aan je situatie kunnen veranderen, zodat je wel het beste uit je buitenlandavontuur kunnen halen! - Een vriendin raadde me van te voren aan om een 'lakenzak' mee te nemen. Hier was ik zelf nooit opgekomen, omdat ik er nog nooit van had gehoord. Maar als ik die niet bij me had gehad had ik hem zeker gemist, met name in hostels waar ze niet altijd schone lakens hebben. - Probeer je zoveel als mogelijk aan te passen. Onthoud ‘This Is Africa’, dingen gaan zoals ze gaan. Blijf lekker relaxt, net zoals de Ghaneze mensen zelf. - Je leert een land kennen die niet alles heeft zoals wij dat hebben. Wij zijn verwend met alles wat we hier in Nederland hebben zoals een klein voorbeeld: water. Liters per dag gebruiken we hier en we vinden het de normaalste zaak van de wereld. In Ghana is dit echt niet zo en moet je eerst water halen voordat je überhaupt kan douchen. Dit is een klein voorbeeld. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je het leven in Nederland weer gaan waarderen en dat het je ogen opent hoe het er ook aan toe kan gaan in de wereld. - Ga naar het buitenland zonder enige verwachting. Dat maakt het, het meest bijzonder.

Dat was 't voor nu... Mail je ons even nadat je het document hebt gelezen? We maken dan even een afspraak voor een telefonisch interviewtje. Dit gaat in het Engels.. Geen zorgen over maken hoor, het 'basis Engels' van de meeste Nederlanders is prima. Na het interviewtje kunnen we eventuele vragen over de voorbereidingen of over de informatie in dit document doornemen. Je mag ons tussendoor natuurlijk ook altijd bellen en mailen mocht je vragen hebben; we helpen je heel graag! Veel succes met de verdere voorbereidingen!

Ghana – voorbereidingen gaan verder

Ghana -voorbereiding gaat verder-  

Voorbereidingsdocument Ghana

Ghana -voorbereiding gaat verder-  

Voorbereidingsdocument Ghana