Värnamo 2022

Page 1

VÄRNAMO EN TIDNING OM ATT BYGGA EN HÅLLBAR KOMMUN LÅNGT IN I FRAMTIDEN

4

VAR OCH NÄR – KOLLA IN KARTAN VAR DET SKA BYGGAS

6 ”Ett bra liv – med nära till allt” Pontus Kvick och Anna Björkander med sina döttrar har alltid bott i Värnamo.

2

VI BYGGER SOM ALDRIG FÖRR

8

UT I NATUREN – HÄR FINNS NÅGOT FÖR ALLA

12

KONST OCH INDUSTRI – I SITTVÄNLIG FÖRENING

16

NYA ARENAN – SÅ KOMMER DEN ATT BLI


Vill du läsa tidningen i mobilen? Scanna QR-koden.

Stadsplanering in i framtiden

Värnamo är en attraktiv kommun dit många vill flytta och etablera sig. Här finns möjligheter att bo nära vatten, eller centralt inne i stan. Men det är inte bara bostäder som byggs. Kommunen satsar även på nya skolor och idrottshallar, till exempel Trälleborgsskolans idrottshall där första spadtaget togs i maj.

Efterfrågan på bostäder är rekordstor –

Nu bygger vi som aldrig förr Värnamo växer och fler vill flytta hit. Inte minst läget lockar med attraktiva boendemiljöer, och företagen ger spännande arbetstillfällen. Efterfrågan på byggbar mark för flerbostadshus är därför mycket stor. – Allt detta ger en god grund för nybyggnation, säger Henrik Storm, som är Värnamos stadsarkitekt. – JA EFTERFRÅGAN ÄR STÖRRE än

på mycket länge, säger Henrik Storm. I dag jobbar vi med planprojekt som tillsammans rymmer uppemot cirka 1 500 lägenheter. Största delen av dessa projekt har privata exploatörer, och det är verkligen roligt att se att det finns efterfrågan på byggbar mark i ett växande Värnamo. Hur kommer det sig att Värnamo blivit en så populär bostadsort? – Flera saker spelar in, säger Henrik Storm. En kombination av att vi aktivt jobbar med att göra Värnamo attraktivt och att vi genomför förtätning som ett koncept. Våra företag växer och det för

med sig att fler vill bo och verka i Värnamo. Förtätning som koncept, vad menar ni med det? – Vi kan inte växa utåt på samma sätt som tidigare när villabebyggelsen bredde ut sig och tog mycket mark i anspråk. Vi jobbar mot kommunens vision att vi ska vara 40 000 invånare 2035. Då är det attraktiva lägenheter i flerbostadshus som kan göra den tillväxten möjlig. Flerbostadshus blir ett komplement till villabebyggelsen, och vi skapar därmed en större variation i bostadsutbudet.

”Planprojekten rymmer cirka 1 500 nya lägenheter” Henrik Storm

Många vill väl fortfarande bo i villa i Värnamo? – Ja, inte minst vår tomtkö vittnar om det. Men samtidigt har Värnamo som stad blivit mer spännande med bland

annat ett stort utbud av restauranger som har längre öppettider, och olika mötesplatser som skapar ett ”stads­ mässigt liv”. Ökar efterfrågan att bo centralt i lägenhet? – Ja många föredrar det, och inte bara unga, även äldre som bor i villa kanske vill flytta och bo mer centralt. Finns det plats i Värnamo för flerbostadshus? – Ja det handlar ju om förtätning där vi till exempel kan använda parkeringsplatser för bostadsbyggnation, och bostäder ovanpå parkerings­ platser. Visst, det kommer att ta tid att lösa alla utmaningar på vägen, men det går att klara, och jag är övertygad om att det här är en bra väg, säger Henrik Storm, som påpekar att en förutsättning är att man har en bra dialog med de företag som ska bygga. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm

Henrik Storm, stadsarkitekt.

PRODUCERAD AV: Active MediaPartner Nordic AB REDAKTÖR: Anders Post OMSLAGSFOTO: Rosie Alm GRAFISK FORM: Joakim Forsberg TRYCK: Bold Printing Mitt, Sundsvall

2

FÖR TIDNINGAR KONTAKTA: Active MediaPartner Nordic AB, Jörgen Lundh, tel. 070-282 07 50 jorgen.lundh@activemediapartner.com www.activemediapartner.com

VID FRÅGOR OM INNEHÅLLET KONTAKTA: Henrik Storm Tel. 0370-37 70 00 henrik.storm@varnamo.se kommun.varnamo.se • www.varnamo.se


ANNONS

ENERGISNÅLA VILLOR från 125 kvm upp till 200. Hög standard med 2.70 lägsta invändig takhöjd.

Sjönära tomter – ett framgångsrikt koncept John Svensson från Fastighetsbyrån Värnamo har uppdraget att sälja de sjönära tomterna.

Foto: Rosie Alm

– Vi säljer tomterna och NK Fastigheter säljer byggnationen av husen genom entreprenadavtal. I samråd med mig har Niklas och Kenny tagit fram två husmodeller som vi sett är populära och som går att variera efter kundens önskemål. Men förutom dessa finns ytterligare en mängd hustyper att välja på, eller som kan skräddarsys tillsammans med NK Fastigheter.

Från Fastighetsbyrån: Robin Stark, Maria Bui, Linda Lindquist, John Svensson, Jelena Jarl, samt från NK Fastigheter: Niklas Jalonen och Kenny Emanuelsson.

Drömmen om tomt och villa vid vatten är inte långt borta Niklas Jalonen och Kenny Emanuelsson startade sitt företag NK Fastigheter med sikte på att bygga unika villor efter kundernas önskemål. Sedan har företaget växt och nu ingår även flera andra bolag inom byggbranschen, och även hyresfastigheter.

Konceptet har visat sig vara mycket

framgångsrikt och intresset är stort för att bo nära vatten med naturen inpå knuten. Niklas och Kenny berättar att idén

• NK fastigheter AB bedriver försäljning av tomter och fastigheter. Detta är ett dotterbolag under NK Group, tillsammans med NK uthyrning och service AB, som är byggbolag och bedriver maskinuthyrning. NKbo AB förvaltar hyresfastigheter.

Foto: Rosie Alm

– NK Fastigheter säljer fastigheter och tomter, medan NK uthyrning & service står för byggnationen av våra kundanpassade hus, säger Niklas Jalonen. Vi bygger villorna på våra egna eller andras tomter. Inte bara i Värnamo, utan även på flera andra ställen i Sverige. Och vi letar hela tiden efter tomter för nya projekt. – Vår affärsidé, utöver flexibla kundanpassade hus, är unika och sjönära tomter, säger Kenny Emanuelsson.

NK FASTIGHETER

Strandnära sjöbodar vid sjön Hindsen.

med sjönära tomter började 2019 när de köpte upp mark vid sjöarna Hindsen och Lången med klartecken för byggnation av sjöbodar, bryggor och båtplatser. I nästa etapp som börjar 2023 ska det bli ytterligare sju tomter med villor. Dessutom finns ett antal fristående tomter utanför det

www.nkfastigheterab.se

• Ägare är Kenny Emanuelsson och Niklas Jalonen. • Senaste investering; en lösullsblås för isolering av såväl nya byggnationer och äldre.

detaljplanelagda området som vi sålt, även dessa med sjönära läge. Kenny understryker att man bara anlitar lokala underentreprenörer när villorna byggs. – Det är inte alla som jobbar så, det tycker jag är viktigt att påpeka.

Hur går försäljningen av tomterna? – Det här är ett väldigt populärt koncept, säger John Svensson. Läget är attraktivt där alla villor har någon form av vy över sjön Hindsen. Jag kan nämna en tomt som ligger mycket högt så man har utsikt bort mot södra delen av sjön, vilket handlar om flera mil. Vad vi säljer är egentligen en tomt och drömmen om ett nytt hus. Har alla tomterna tillgång till vatten? – Ja, men alla har inte sjöbodar, det är de första åtta tomterna som NK Fastigheter köpte upp. Men alla har tillgång till brygga och båtplats. Hur stora är tomterna? – Det varierar, säger John Svensson. Den minsta är på 856 kvadratmeter, och den största som är till salu nu ligger på drygt 7 000 kvadratmeter.

FASTIGHETSBYRÅN VÄRNAMO • Vi hjälper våra kunder att söka ny bostad, då vi har goda kontakter med både kommunala och privata bostadsbolag på orten. • Vi förmedlar villor, bostadsrätter, kommersiella fastigheter, jord skogs- och hästgårdar och är verksamma i Värnamo kommun, Gnosjö kommun och Vaggeryds kommun. • På kontoret arbetar sju personer inklusive ägarna John Svensson och Linda Lindquist.

www.fastighetsbyran.se

3


Var och när?

Ett pärlband av nya bostadsområden Här kan du läsa om nya bostadsområden som planeras eller är under byggnation. Var de ligger kan du se på kartan intill.

1 Mossle

ligger ett par kilometer från Värnamo centrum mellan väg 27 och Värnamo sjukhus. Här byggs den nya stadsdelen Mossle, där det blir en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus.

9 Kvarteret Sadelmakaren

utmed Halmstadsvägen där 130 hyresrätter ska byggas med inflyttning våren 2023.

10 Bredaryd

Nyligen har 8 lägenheter färdigställts och inom Häggegårdsområdet planeras det byggas cirka 25 nya lägenheter. I Häggegårdsområdet finns också tomter för villor.

2

Kvarteret Röret ligger centralt i

3

Spjutet och Höken är en parkeringsyta

11 Bor

4

Kvarteret Kärleken ligger nära gamla

12 Åminne

5

Karlsdal

13 Stora Gavlö

6

Tre Liljor består av två kvarter mycket

14 Helmershus

7

Kvarteren Vindruvan och Gåsen

Värnamo och är ett flerfamiljshus under uppförande på en gammal bensinmackstomt. Inflyttning sker till hösten.

till Hemköp där det blir cirka 60 lägenheter som har ett fantastiskt läge mitt i Värnamo nära ån. Projektet innehåller både hyresrätter och bostadsrätter.

sjukhusområdet, omgärdat av Lagan på två sidor och med natur och fritidsområde inpå knuten. Avståndet till centrala Värnamo är cirka 300 meter.

Vid Floragatan kommer cirka 25 bostäder att uppföras som lägenheter och radhus.

centralt nära Flanadentorget med butiker och hotell. Det ena kvarteret ägs av kommunen och det andra är privatägt. Totalt cirka 300 lägenheter.

är före detta Åhléns parkering utmed Storgats­ backen. Mycket centralt nära järnvägsstationen. Hela kvarteret ska bebyggas och utökas med ytterligare ett kvarter (Gåsen) där det nu är parkering och olika mellanrumsytor.

8 Aftonfalken

är en av kranstätorterna och för närvarande pågår utbyggnad av ett villa­ område vid Majvivevägen. Utbyggnation av nästa etapp planeras att ske inom de närmsta åren.

strax söder om Värnamo är ett omtyckt och växande samhälle som ligger vackert precis intill sjön Vidöstern. Kommunen har tagit fram ett trettiotal tomter till försäljning.

är ett stadsnära område två kilometer söder om Värnamo intill sjön Vidöstern. Här ska det byggas villor i olika etapper, men även flerbostadshus och förskola (se artikel på sidan 21).

15 16 Skogsfållen

I Nöbbele pågår planering för ytter­

ligare cirka 20 bostäder.

Här pågår planering för cirka 8 nya villa­ tomter som en komplettering av det befintliga villaområdet.

Mossle – ny stadsdel med Värnamos högsta hus centrum mellan väg 27 och Värnamo sjukhus byggs den nya stadsdelen Mossle. Här planeras bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus. Just nu byggs en vårdcentral och förskola i ett hus som blir Värnamos

4

Gröndal

ligger precis vid länsgrän­ sen mot Kronoberg. Här pågår planering för ett antal villatomter i strandnära läge.

ligger längre ut från Värnamo centrum, närmare bestämt i Nylund. Här blir det både flerbostadshus och radhus.

ETT PAR KILOMETER från Värnamo

Västhorja Södra

högsta. Ovanpå vårdcentralens två våningar reser sig ytterligare sju våningar med 25 lägenheter. – Ett superläge med fantastisk utsikt, säger Värnamos stadsarkitekt Henrik Storm. Mossle ligger stadsnära men ändå lantligt med tillgång till naturområ-

den, badplatser och friluftsliv. Här ska bli plats för cirka 800 boende i olika upplåtelseformer. – Just nu håller vi på med den tekniska infrastrukturen. Byggstart räknar vi med senhösten 2022, säger Henrik Storm.

Hornaryd


Rusken

Norregård

10

Hindsen

Bredaryd

Värnamo 12

Forsheda

11

Bor

Åminne Vidöstern

151

Flåren

Horda

Bolmen 13

Furen

Rydaholm

127

Duvelund

Nylund

4

Lagan

7

8

Prostsjön

Amerika

3

6

9 2

E4 Vråen

Karlsdal

Östermalm

5

Rörstorp

16 Lagan

1 Mossle

Nöbbele 27

15

Bredasten

14 Vidöstern

5


Bygga & bo

Familjen Björkander Kvicks villa ligger i Hornarydsområdet med promenadavstånd till centrum.

”Bra att det byggs, det ger liv och rörelse i kommunen” Anna Björkander och Pontus Kvick har vuxit upp i Värnamo. Anna med rötter i Gnosjö. De träffades 2003 på puben Harrys, och på den vägen är det – nu med barn, bil och villa.

mycket med nya krogar och längre öppettider. – Även Gummifabriken är värd att nämna i det här sammanhanget, inte minst som en kreativ mötesplats för konst, nöjen och kultur, säger Anna.

ANNA BJÖRKANDER och Pontus Kvick

Det planeras en hel del bostadsbyg­ gande inne i stan. Det handlar om förtätning med flerbostadshus centralt, hur ser ni på det? – Bra, säger Pontus, då blir det ännu mer liv och rörelse och fler aktiviteter skapas.

bor i en villa i Hornarydsområdet med sina två döttrar, som är tio och tretton år. I Värnamo är det nära till allt, och Hornaryd ligger på promenadavstånd till centrum. – Ja det är väldigt centralt, säger Anna, som har en medicinsk fotvårdssalong inne i Värnamo. Den här intervjun görs på telefon, och när jag ringer Annas salong så har Pontus kommit dit och sitter med fötterna i ett skönt fotbad. Han jobbar annars som ingenjör i Ljungby kommun. – Vi gillar att träffa vänner och gå ut och äta och ta ett glas vin, säger Pontus. När man bor så nära som vi gör så behöver man inte tänka på att ta bilen. Anna flikar in att stadslivet i Värnamo de senaste åren har blommat upp jätte­6

Vad gör ni på fritiden? – För min del är det fotboll, säger Pontus. Men även innebandy och padel. Ny arena och hemmalaget i Allsvens­ kan, betyder det mycket för Värnamo? – Ja absolut, det är jättestort, i alla fall för oss som gillar fotboll. Jag spelade själv i IFK Värnamo upp till 20-årsåldern, men då handlade det om division två och tre.

– Tjejerna har många fritidsintressen, bland annat ridning. De är i stallet flera gånger i veckan och där är jag gärna med och hjälper till med olika saker, till exempel när det är ridtävlingar, säger Anna, som tycker att mycket av hennes tid annars går åt till företaget.

”Stadslivet i Värnamo har blommat upp de senaste åren” Anna Björkander

Plötsligt avbryts vi av ett telefonsamtal som kommer från en av döttrarna som är hemma med en kompis. – Jag måste ta det så det inte hänt något, säger Anna. Efter en stund är hon tillbaka och meddelar att det handlade om att få baka. Kan ni nämna något som är bra, respektive mindre bra i Värnamo? Det blir tyst en lång stund.

– Oj, säger Anna, det var svårt, i alla fall att hitta något som är mindre bra. Men det positiva är närheten till allt. Och naturen förstås, till exempel fantastiska Apladalen. Bland det positiva nämner jag gärna även Vandalorum, som jag tycker är superbra när det gäller konst och kultur. – Jag joggar mycket och då kan jag väl nämna fritidsområdet Borgen, säger Pontus. – Du frågade om något som var mindre bra i Värnamo, säger Pontus som funderat på frågan en stund. Det kunde vara bättre när det gäller skolorna. De är alldeles för få och räcker inte till. Men nu ska det ju byggas fler … så vi får väl se. Anna, du kommer ju från Gnosjö. Hur är det med Gnosjöandan, har du fått med dig något av den? – Ja absolut, företagandet sitter i märgen. Nu har jag startat mitt eget företag, och det känns bra. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm


Foto: Rosie Alm

ANNONS

– Vi bygger mer hållbart än kunden kräver, säger uthyrningsansvarig Rasmus Olsson.

Nivika Fastigheter bygger hållbart i ett växande Värnamo Det är något alldeles speciellt att vara den första hyresgästen i en av Nivikas lägenheter. Redan nu går det att anmäla intresse för en av de 130 nybyggda hyreslägenheter med hög standard på Gröndal.

Nivika Fastigheter går tillsammans med kommunen in i fas tre och är med och bidrar till att Bredasten industriområde växer. – Vi har diskussioner med fler företag om att bygga särskilt anpassade lokaler för deras etableringar i området. Framför allt är det företag som vuxit ur sina gamla lokaler som nu vill flytta till större, säger uthyrnings­ ansvarig Rasmus Olsson.

Bli första hyresgästen i Nivikas nya kvarter

Förutom att Nivika bygger bostäder

på många orter i södra Sverige, förvärvar bolaget även äldre fastig­ heter som förädlas genom renovering innan en ny hyresgäst flyttar in. – Det säkerställer en uppgradering av standarden till nyproduktionsnivå även i det äldre beståndet, säger Therese Gyllensten. I dagsläget är cirka 42 procent av Nivikas fastighetsbestånd bostäder och bolaget förvärvar tomtmark bland annat för nyproduktion av bostäder. Målet är att ha 60 procent bostäder inom några år. Ett exempel är projektet Sadelmakaren i Värnamo

som ska bli inflyttningsklart till nästa sommar/höst. – Det går tyvärr inte att boka sig för lägenheterna som vi bygger centralt i Värnamo ännu, men intresset är väldigt stort redan nu, säger Therese Gyllensten. Det är på Gröndal i Värnamo som Nivika bygger 130 hyreslägenheter med planerad inflyttning under tredje kvartalet nästa år. Sadelmakaren kommer att innehålla ettor, tvåor, treor och fyror med hög standard och har stort fokus på hållbarhet. Byggnaderna uppförs enligt ”Miljöbyggnad silver” vilket bland annat ställer stora krav på energieffektivitet och inomhusklimat. Miljöfokuset kommer även att märkas genom att det kommer att finnas solcellspaneler på taket och parkeringsplatser som är anpassade för elbilar. – Det är något alldeles speciellt att vara den första hyresgästen i en lägenhet. Det uppstår ofta en särskild känsla i en nyproducerad lägenhet, säger Therese Gyllensten. Än så länge går det som sagt inte

Foto: Rosie Alm

Therese Gyllensten, hyresansvarig inom Nivika i Värnamo, tycker att hon har världens bästa jobb: att få ha daglig kontakt med befintliga och nya glada hyresgäster. – Bostaden är en sådan central del av människors liv. Många är så tacksamma över att få flytta in i en ny eller nyrenoverad och fräsch lägenhet, säger hon.

– Att överlämna nycklar till nya glada hyresgäster är det bästa med mitt jobb, säger hyresansvarig Therese Gyllensten.

att boka sig för någon lägenhet. Men på vår hemsida nivika.se/sadelmakaren kan man lämna en icke bindande intresseanmälan för en lägenhet. – Jag kommer att kontakta alla som visat intresse i god tid innan det blir dags att boka sig för en lägenhet i Sadelmakaren, säger Therese Gyllensten.

Hittills har Nivika Fastigheter inte byggt verksamhetslokaler på spekulation som sedan står tomma i väntan på rätt hyresgäst. Men eftersom företag hör av sig med ökade behov och att nya lokaler tar tid att bygga börjar man nu undersöka om de ändå ska utveckla koncept för lokaler som är lätta att anpassa. – För oss är det viktigt att bygga hållbart och mer energieffektivt än kunden kanske kräver. Det är en del av Nivikas signum att ha hjärtat på det rätta stället, säger Rasmus.

I Värnamo har vi i dagsläget inga

tomma lägenheter och vakansgraden är mycket låg även på våra kommersiella lokaler. – I takt med att staden växer

behöver vi både bygga fler kommersiella lokaler och bostäder i Värnamo, säger Martin Svensson. Nivika Fastigheter har som affärsidé att växa genom att säkerställa expansionen långsiktigt. Därför bygger företaget inte nytt innan kommersiella hyresavtal är undertecknade eller när det finns en tydlig efterfrågan på bostäder. – Värnamo är fortsatt högintressant för oss. Hör därför gärna av dig om du äger en tomt som lämpar sig för nybyggnation av bostäder eller kommersiella lokaler, säger Martin Svensson.

Foto: Rosie Alm

”Vi söker alltid efter nya tomter” Nivika är en långsiktig fastighets­ ägare med mål att ha exceptionellt nöjda hyresgäster. – Vår affärsidé är att bygga och förvalta fastigheter på lång sikt. Därför är vi också måna om att våra hyresgäster trivs, säger uthyrningschef Martin Svensson.

Värnamo kommun har beslutat att området kring industriområdet Bredasten ska utökas. Nivika är en av de fastighetsägare som satsade vidare på området och man har även tidigare under flera år varit med och satsat på Bredasten. Bolaget har i dag ett stort antal fastigheter på området där såväl butiker, bilfirmor, lager som restauranger har etablerat sig. Bland de senaste projekten kan nämnas ett logistikcenter och en pågående renovering av ett hotell. Men behovet av verksamhetslokaler är fortsatt stort i Värnamo och nu finns inte många tomter kvar. – En del lokaler blir förstås lediga som vi bygger om och anpassar för nya hyresgäster. Men allt oftare bygger vi nya lokaler som är specialanpassade för verksamheten, säger Rasmus.

– Fler lokaler och bostäder behöver byggas i takt med att Värnamo växer, säger uthyrningschef Martin Svensson.

www.nivika.se

7


Fritid i utveckling

Friluftsliv och motion för alla smaker I Värnamo finns goda möjligheter för den som vill komma ut i naturen och motionera. Och det finns mycket att välja på – från enklare promenadstigar till naturområden som erbjuder en mängd aktiviteter. Text: Anders Post

Foto: Rosie Alm

– DET ÄR I NÄRHETEN av vår egen bostad som 90 procent av vår utevistelse sker, säger kommunens skogsförvaltare och projektledare Joakim Norgren. Vardagsrörelsen gör oss friskare, något som kommunen satsat på de senaste sju åren, bland annat genom att anlägga så kallade rörelsestråk. Här kan man promenera, cykla och jogga eller vara hjulburen. En enkel möjlighet att ta sig ut var man än bor. Osuddenrundan inne i Värnamo är exempel på ett sådant rörelsestråk. Joakim Norgren menar att anlägga den här typen av enkla stråk kräver en ganska liten investering, och har dessutom låga driftskostnader, men är i högsta grad en investering för hälsan. Friluftsliv vid vatten är ofta lockande.

Här har kommunen de senaste åren

8

skapat mer än tio våtmarker och dammar med kilometerlånga rörelsestråk, där det finns bänkar, viloplatser och vindskydd. – Finns det inte en sjö i närheten så har vi helt enkelt skapat vatten, säger Joakim Norgren.

grund torvmark. I anslutning till vattnet har vi även byggt ett vindskydd, och i området går en 3,8 kilometer lång mountain­bikebana. Dessutom finns planer på elbelyst motionsspår. Joakim Norgren berättar om ytterligare en

Ett exempel på detta är Skräddarbo, ett

område som ligger utanför Bor. Här köpte kommunen in mark för att bygga bostäder, men det visade sig att marken inte var lämpligt för bostadsbyggande. – I stället har vi sett områdets potential för rekreation, friluftsliv och motion, säger Joakim Norgren. Det som saknades i området var någonting som lockar förutom en vacker natur. Detta något var vatten. Och nu har vi skapat cirka tiotusen kvadratmeter vattenyta genom att dämma upp och schakta i en

Joakim Norgren tillsammans med projektledaren Keith Johansson från fritidsförvaltningen. Båda är idékläckare och formgivare av våtmarker och flera av kommunens fritidsanläggningar.

plats där man skapat våtmarker. Det är i området mellan Stomsjö gård och Mossle, på södra sidan om väg 27. – Här anlägger vi ett helt nytt omfattande strövområde, där vi redan skapat två stora våtmarker som tillsammans är 60 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär 30 fotbollsplaner. Här finns ett rikt fågelliv och en vacker miljö, bitvis nära Sörsjön. Det blir ungefär två mil rörelsestråk för både hästar, cyklister och flanörer. I området placeras fem olika små vindskydd/hus där man kan vila medan


ANNONS

Ett nytt kvarter växer fram i centrumnära och attraktiva Karlsdal.

Tryggt och trivsamt i trähus Vill du äga ditt eget centrum­ nära radhus eller lägenhet med gångavstånd både till såväl handel som grönska och porlande vatten? Då är det nya kvarteret på Floras gränd något för dig. – Det är vårt första projekt i Värnamo och vi bygger dem i trä med lågt klimatavtryck, säger Örjan Jonsson, divisionschef Derome bostad. Med sitt centrumnära läge med

matsäcken aväts. Ett av dessa blir två våningar med utsikt över Sörsjön, och som det går att övernatta i. – Arbetet är inte färdigställt förrän i slutet av nästa år. Men vi hoppas kunna öppna det mesta av anläggningen för Värnamoborna redan till sommaren. Borgen Outdoor är ett välkänt frilufts­

område med en helt annan karaktär än det nya strövområdet söder om Värnamo. Här erbjuds en mängd möjligheter till aktivitet, bland annat motionsspår, slalombacke, cableboardanläggning, bastu och servering. – Här är det folkliv, fart och fläkt. Till skillnad från Stomsjö gård som blir ett lite vildare och tystare strövområde med olika målpunkter. Till exempel en naturlig källa där man kan dricka vatten, säger Joakim Norgren.

Naturen runt knuten Vill du hitta till sköna platser att upptäcka tillsammans med familj och vänner? Ladda ned appen Naturkartan. Där hittar du både kända och okända naturpärlor i hela kommunen. Upptäck allt från härliga cykelleder och utsiktspunkter till spännande konst. Naturkartan utvecklas ständigt och nya platser tillkommer.

gång- och cykelavstånd till den porlande Lagaån och natursköna Apladalen med sitt hembygds­ museum är Karlsdal redan i dag ett attraktivt bostadsområde i Värnamo. Nu bygger Derome ett nytt kvarter med både lägenheter i olika storlekar och radhus. – Närheten till både sportaktiviteter och förskolor gör att det blir attraktivt för de flesta familjer, säger Örjan Jonsson. Inflyttningen sker i mars 2024, och försäljningen är i full gång. 17 lägenheter är sålda så det finns 8 lägenheter kvar att välja på för de som vill flytta till Floras gränd.

– Byggbranschen måste förändras och målet är ha ett fossilfritt byggande, förenkla, förbättra och skapa lösningar som möter behoven idag och i framtiden, säger Örjan Jonsson. Vi bygger i trä och prefabricerar i fabrik vilket är ett klimatsnart sätt att bygga på. Det finns många fördelar med att

flytta in i en nyproducerad bostad. Förutom att man slipper tänka på budgivning och renovering, så är du först på plats och kan vara med och påverka din lägenhet med ett brett utbud av tillval. – Dessutom är det väldigt trivsamt att bo i trähus. Vi har några av Sveriges nöjdaste kunder som känt sig trygga med sitt bostadsköp hos oss. Det är vi väldigt stolta över, säger Örjan Jonsson.

Det är första gången Derome

bygger bostäder i Värnamo. Men historien bakom Sveriges största familjeägda träindustri började redan 1946. Inom koncernen finns kedjan från skog till färdigt hus, vilket är unikt.

Örjan Jonsson, divisionschef Derome bostad.

Se mer på naturkartan.se/varnamo

www.derome.se

9


Högt tryck på lägenheter Finnvedsbostäder har drygt 2 800 lägenheter. Kötiden ligger i snitt på 2,7 år i centralorten, och i kransorterna 1,5 år. Uthyrningsgraden är hög och ligger på 99,1 procent. – Förutom ”vanliga” lägenheter

har vi även kategoriboenden som studentbostäder, 65+ boende och ungdomsbostäder som möjliggör för unga att få sin första bostad, berättar Finnvedsbostäders marknadschef Camilla Lundh.

Är era kunder nöjda? – Vi gör fortlöpande kundundersökningar, så kallat Nöjd Kund Index (NKI) där man med hjälp av en poängskala jämför bostadsbolagen i landet – såväl allmännyttan som privatägda. Senast hade vi 72 poäng av 100 i jämförelse med de 150 största bolagen. De som fick högst poäng landade på 77, berättar Camilla Lundh. Så det får man säga var ett högt och bra betyg, men självklart strävar vi emot att utvecklas och bli ännu bättre. Att genomföra hyresgäst­ undersökningar är därför ett viktigt hjälpmedel för oss i det arbetet. I stadsdelen Mossleplatån bygger Finnsvedsbostäder 27 lägenheter i Värnamos högsta hus. Inflyttning i början av 2023.

Så går det till att få en lägenhet hos Finnvedsbostäder Du registrerar dig och skapar

ett konto på hemsidan, sedan samlar du köpoäng (ett poäng per dag) i Finnvedsbostäders bostadskö. Lediga lägenheter för uthyrning publiceras på hemsidan. Det är en helt transparent process där man enkelt kan se status för hur man ligger till i kön på den lägenhet man sökt. Finnvedsbostäder har lägenheter i Bredaryd, Forsheda, Rydaholm, Bor och i centrala Värnamo.

FAKTA FINNVEDSBOSTÄDER Antal lägenheter: 2809 Antal lokaler: 201 Antal anställda: 50

10

Ett gott liv i en bra bostad och trygghet spelar viktiga Kommunens behov av bostäder växer. En av de stora aktörerna på marknaden är kommunägda Finnvedsbostäder som har fler­ bostadshus över hela Värnamo kommun. På det här uppslaget kan du bland annat läsa om var och hur Finnsvedsbostäder bygger nya hyreslägenheter. I stadsdelen Mossleplatån som ligger

nära väg 27 söder om sjukhuset planeras för 200 lägenheter i olika boendeformer. Först ut är Finnvedsbostäder som bygger en vårdcentral och 27 lägenheter med inflyttning i början av 2023. I anslutning till huset anläggs ett grönskande torg. – Med sina nio våningar blir det här

Värnamos högsta hus med en fantastisk utsikt över bland annat sjön Vidöstern, säger Per-Magnus Rylander, som är fastighetsutvecklingschef. Hur stora blir lägenheterna? – Det är blandat med ettor, tvåor och treor – alla med inglasade balkonger, förutom lägenheten längst upp som får en fantastisk terrass. En annan nybyggnation är Kvarter Villan i centrala Rydaholm 3 mil österut från Värnamo centrum. Här är det frågan om ett betydligt mindre hus. – Det blir åtta lägenheter i varierande storlekar. Vi påbörjade byggnationerna i höstas på tomten vid Västra Storgatan och Järnvägsgatan, säger Per-Magnus Rylander. Värt att nämna är att vi använder mycket trä, exempelvis när

det gäller bjälklag, väggar och golv. Exteriört blir huset som en stadsvilla i två våningar. Per-Magnus Rylander berättar att man lägger ner stor omsorg runt huset med planteringar och grönområde. Liksom i lägenheterna på Mossleplatån är standarden hög, alla lägenheter är utrustade med diskmaskin, mikrovågsugn, tvättmaskin och torktumlare. Lägenhetsstorlekarna är ettor, tvåor och fyror – alla med balkonger. Klart för inflyttning i mars 2023. Finnvedsbostäder underhåller bostadsbeståndet fortlöpande. Särskilt viktigt med tanke på att vissa hus har många år på nacken. Ett exempel är kvarteret Giggen på Tryggarpsbacken som inrymmer 50 lägenheter och byggdes 1968. Här pågår en större


Illustration: Accent Arkitekter

ANNONS

I kvarteret villan i centrala Rydaholm blir det åtta lägenheter i varierande storlekar.

Kvarteret Salvian i Värnamo är ett av Finnveds­ bostäders nyare bostadskvarter som är byggt enligt passivhustekniken.

Arbetet med energi och miljö sänker klimatavtrycket Finnvedsbostäders förvaltningschef Andreas Farving och tekniske chefen Stefan Johansson berättar här om företagets energisparprojekt och hållbarhetsarbete. Finnvedsbostäders verksamhet är ISO-certifierad på kvalitet, miljö och arbetsmiljö, vilket innefattar företagets hela verksamhet. – Syftet med ISO-certifiering är kortfattat att man uppfyller lagar och ställda krav och kontinuerligt utvecklar verksamheten med tydliga strukturer i organisationen, berättar Andreas Farving. Vad gör ni för att minska klimatavtrycket? – Vi kan bidra till minskningen bland annat genom att välja rätt drivmedel. Vi använder elbilar, biogasbilar och fordon som går på HVO diesel. Dessutom satsar vi hela tiden på att gå över till batteridrift när det gäller handhållna maskiner. Hur är det med grön el och vindkraft? – Vi använder oss bara av grön el, säger Stefan Johansson. När det gäller vindkraft har vi gjort ett antal investeringar, bland annat genom köp av andelar i vindkraftverk för el till vårt fastighetsbestånd. Solceller sätter vi alltid upp vid större renoveringar och vid nybyggnation. Hur kan hyresgästerna själva få ner energiförbrukningen? – Genom det, för oss och hyresgästerna, populära IMD (individuell mätning och debitering,) säger Stefan Johansson. Det som är mest intressant är mätning av varmvattnet, där hyresgästen själv kan reglera sin förbrukning och därmed kunna påverka sin hyra.

Kvarteret Giggen på Tryggarpsbacken, som byggdes 1968, genomgår renovering och modernisering.

där miljö roller

Hur är det med tryggheten i era bostadsområden? – Att våra hyresgäster ska känna sig trygga är viktigt för oss, säger Andreas Farving. Vi har bland annat avtal med Securitas, en väl fungerande störningsjour, samt trygghetsvandringar tillsammans med kommunen och andra aktörer. Vårt trygghetsarbete har resulterat i få störningar, och jag vill nämna projekt Malmen där vi samarbetade med polis och Värnamo kommun. Utgångsläget var ökad otrygghet kopplat till enstaka personer. Under åtta veckor ökade vår närvaro, vi var observanta på skadegörelse och hade väktarbevakning. Samarbetet ledde i förlängningen fram till att Polisen grep ett antal kriminella som därmed försvann från området.

ombyggnad av lägenheterna etappvis fram till hösten 2022. – Vi gör en stamrenovering med bland annat nya badrum och ny ventilation. Vi förbereder även för diskmaskin, tvättmaskin och tork­ tumlare.

En lyckad satsning alltså? – Ja, intervjuer med de boende bekräftade att det blev en helt annan stämning och trygghet i kvarteret.

Blir det stora hyreshöjningar efter en så omfattande renovering? – Vi jobbar inte så, säger Per-Magnus Rylander. Visst blir det något högre hyror, men helt rimliga. Vi vill att våra hyresgäster ska kunna bo kvar. Från vänster: Camilla Lundh, marknadschef, Andreas Farving, förvaltningschef Stanley Guldmyr, vd, Per-Magnus Rylander, fastighetsutvecklingschef.

Passivhus är något ni satsat på? – Ja, säger Stefan Johansson. Det handlar om väldigt täta och välisolerade hus med ventilationsaggregat i varje lägenhet. Genom sina aktiviteter i lägenheten tillför man egen värme, räcker inte detta till så finns även möjlighet att skjuta till extra värme via ventilationen. Vi byggde vårt första passivhus 2006, och fortsatte med det till 2015 då vi övergick till Miljöbyggnad Silver, ett certifieringssystem som är mer omfattande och gäller bland annat materialval, miljö och energi.

Foto: Rosie Alm

www.finnvedsbostader.se

11


Industri och kultur

Bänkarnas stad förenar konst och industritradition med motion och vila Utefter Lagan i Värnamo är det lätt att hitta en bänk att sitta på för vandraren. De flesta är vanliga bänkar i ett standardutförande som finns i alla städer. Men Värnamo har gått ett steg längre och skapat konstnärligt gestaltade bänkar. BLAND DESSA BÄNKAR hittar man till

exempel Gemenskap (Turkens bänk) i Åbroparken, som har sin speciella historia. Värnamos kulturchef Lars Alkner berättar: – Det var entreprenören Kadim Akca som ville tacka sin hemort Värnamo genom att finansiera en uppvärmd bronsskulptur som kunde påminna om den parkbänk han en gång sov på som uteliggare på 70-talet. Så småningom blev han företagare och mångmiljonär.

Men därifrån till att kalla Värnamo för Bänkarnas stad är väl steget ganska långt? – Det var en idé som fick fotfäste, säger Lars Alkner. I dialog med samhällsbyggnadsförvaltningen, tekniska förvaltningen, Värnamo företagareförening och Vandalorum kom man fram till att donerade och konstnärligt gestaltade bänkar kunde bli en symbol för en stark design- och möbelkompetens, företagaranda och bidra till ett konstnärligt attraktivt Värnamo. Lars Alkner berättar att företagare, för­­-

eningar och privatpersoner i kommunen kan donera en bänk. Kulturnämnden står för godkännandet av donationen och en referensgrupp hjälper till att ta fram formgivare/konstnär som utför projektet. – Man ska även hitta en lämplig plats

0 Gemenskap är bänk nr 0, som kom till innan projektet och inspirerade till det.

12

för bänken. Och här kommer Lagan in i sammanhanget, säger Lars Alkner. Den del som rinner genom Värnamo har kommit lite i skymundan, men genom projekt Laganstråket ska å-rummet på olika sätt lyftas. Här har nu bänkarna fått sina givna platser i ett promenadstråk på båda sidor utefter vattnet. Hela bänkrundan kräver en promenad på nästan sex kilometer, och då kanske bänkarna kommer väl till pass för lite vila. Men en gång- och cykelbro som invigdes 2020 och ingår i projektet Laganstråket gör att man kan gena och förkorta promenaden.

”Hela bänkrundan kräver en promenad på nästan sex kilometer” Lars Alkner, kulturchef

– Det är lite Golden Gate över hängbron som är belyst på kvällen, säger Lars Alkner, som gärna nämner samarbetet som förenar flera av kommunens förvaltningar med företagarna och den privata stiftelsen Vandalorum. – Många blir lite förvånade över att vi hittat samma mål och tillsammans satsat på det, tydligen lite ovanligt, men för oss i Värnamo känns det naturligt. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm

Värnamos kulturchef Lars Alkner och Linus Enochsson, projektledare på tekniska förvaltningen, provar jämvikten på Charlotte Gyllenhammars bänk Equilibrium.

1 Polygon är den första bänken i projektet Bänkarnas stad som invigdes 2017. Den är donerad av Värnamo Företagareförening och formgiven av arkitekten Johnny Grauengaard som vill att bänken ska vara inklude­ rande, skapa nyfikenhet och framhäva upplevelsen av Lagan.

2 Den andra bänken i projektet Bänkarnas stad heter Peace och invigdes 2018. Den är donerad av Nivika Fastigheter AB och formgiven av konstnä­ ren Fredrik Wretman. Namnet Peace kommer av att formen på bänken ovanifrån bildar ett fredsmärke som kommer att synas på Google Earth.


Plugga mera! Redan i höst!

Vill du plugga yrkeshögskola eller högskola?

Behöver du kompetensutveckling och jobbar inom näringslivet?

Behöver du kompetensutveckling och jobbar inom offentlig sektor?

Har du barn eller barnbarn som är eller vill bli teknikintresserade?

3 Bänken Equilibrium är den tredje bänken som invigdes 2021. Den är formgiven av Charlotte Gyllenhammar och ska symbolisera jämvikt mellan de två barnen som sitter på gungbrädan. Equilibrium är donerad av Värnamoparet Bengt och Gunnel Liljedahl.

Scanna QR-koderna med mobilkameran och få mer information! Har du några frågor? Välkommen att kontakta Henrik Rosenqvist, marknadskommunikatör 0370-37 74 25, henrik.rosenqvist@varnamo.se campus.varnamo.se 13


Växande företag

Företagen expanderar och kommunen bygger ut nya industriområden Värnamo växer befolkningsmässigt och en rad nya bostadsområden kommer att se dagens ljus. Men även företagen växer, vilket ger fler arbetstillfällen och ökar inflyttningen. KOMMUNEN SATSAR på mer industri-

mark för att nya och etablerade företag ska kunna växa. I Bor, Bredaryd, Forsheda, Horda, Lanna och Rydaholm gör företagen stora industrisatsningar. I Forsheda blir det även en mindre handelsplats. I Värnamo centralort görs också flera stora satsningar av företag. – Att tillhandahålla mark för industrier och andra verksamheter är oerhört viktigt för att vi ska uppnå vår vision som den mänskliga tillväxtkommunen, säger Frans Martinsson, som är exploateringsingenjör på Värnamo kommun. Vi befinner oss i den företagsamma Gnosjöregionen, kommunen måste kunna möta upp företagens behov av mark.

”För närvarande bygger vi ut gator och infrastruktur” Frans Martinsson

Bredasten är kommunens största verksamhetsområde och ligger i korsningen mellan riksväg 27 och E4 i sydöstra delen av Värnamo stad. Området har byggts ut i etapper och nu är i stort sett alla industritomter sålda. VAD GÖR MAN NÄR området är fullbelagt och det finns efterfrågan? Jo man utökar och satsar på en ny etapp, vilket nu blir den tredje i ordningen. Den aktuella etappen ligger söder om det befintliga industriområdet och är på drygt 30 hektar.

– Vi har precis terrasserat marken samt byggt ut gator och infrastruktur för att kunna börja försäljningen av mer tomtmark, säger Frans Martinsson. Är det här ett bra industriläge? – Ja, hela Värnamo kommun är en bra plats för tillverkande företag. Tomter som ligger i skyltläge utefter E4 och väg 27 är särskilt populära. Det gäller också i Bredaryd, där kommunen nyligen har sålt flera tomter på Ängarnas industriområde utmed riksväg 27, berättar Frans Martinsson. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm

Frans Martinsson, som är kommunens exploateringsingenjör, visar var det finns lediga industritomter.

”Bra infrastruktur och nära där våra anställda bor” Ett av de företag som valde att etablera sin verksamhet i Bredaryd på Ängarnas industriområde är National Bredaryd som är en del av National Sweden AB med 250 anställda.

– Vi tillverkar och monterar plastartiklar till medicinteknikoch läkemedelsföretag över hela världen, berättar företagets vd Cristian Hallin. Tillverkningen sker i renrumsmiljö ungefär som i en operationslokal. – I vårt labb arbetar vi ständigt med att hitta nya innovativa

14

lösningar, både vad gäller produkt- och materiallösningar. När flyttade ni till Bredaryd? – För tre år sedan byggde vi en helt ny fabrik på Ängarnas industriområde. Detta på grund av en expansiv fas där vi behövde nya, större och modernare lokaler. Innan vi byggde den nya industrilokalen har vi bedrivit vår verksamhet på annan plats i Bredaryd. Varför valde ni Bredaryd? – Majoriteten av våra anställda

Christian Hallin är vd för National Sweden AB.

bor i trakterna runt Bredaryd, så det var ett starkt argument för lokaliseringen, säger Cristian Hallin. Här finns dessutom mycket bra infrastruktur som underlättar för verksamheten.

National Bredaryd tillverkar medicinteknik som levereras över hela världen. För tre år sedan byggde man en helt ny fabrik på Ängarnas industriområde.


ANNONS

Foto: Rosie Alm

Nu när allt fler företag möjliggör för sina anställda att arbeta hemifrån är det viktigt att kunna lita på att uppkopplingen fungerar och är säker. Värnamo Energi har ett stabilt och robust fibernät som gör Värnamo till en attraktiv plats att bo, arbeta och etablera verksamheter i. På bilden från vänster Malin Classon, Mattias Rosén och Helen Eriksson.

Värnamo Energi ett it-bolag i framkant Att Värnamo Energi erbjuder förnybar el och fjärrvärme är det nog ingen som har missat. Att de också är ett it-bolag i framkant kan där­ emot vara en nyhet för en del. – Vi är stolta över att Värnamo Energi är ett viktigt nav när det gäller att tillhandahålla energitjänster. Att vi även erbjuder robusta fibernät och flexibla bredbands- och tvtjänster som sticker ut på marknaden, är häftigt säger Malin Classon, vd Värnamo Energi. Värnamo kommun är bland de bästa

i landet när det gäller fibertäckning. – Vi har byggt ett nät som erbjuder högklassig bredbandsuppkoppling

inne i stadskärnan och som även sträcker sig ända ut på landsbygden, säger Helen Eriksson, marknadschef på Värnamo Energi. Värnamo Energi har arbetat med fiberutbyggnad i många år. Under 2022 avslutas den kvarstående utbyggnaden i landsbygdsområden som delfinansieras av Europeiska jordbruksfonden. – Vi är måna om och drivs av att skapa riktigt bra och konkurrens­ kraftiga it-tjänster. Våra flexibla lösningar gör det möjligt för kunder att byta bredbandshastighet och skifta tv-kanaler varje dag. Därmed kan kunden anpassa sina tjänster efter de behov hushållet har för

”It-lösningar som sticker ut”

stunden, säger Mattias Rosén, affärsutvecklare på Värnamo Energi. – Utöver detta så är det viktigt för oss att erbjuda våra kunder personlig support. Kunder kan lösa det mesta via vår hemsida, men om de behöver hjälp får de prata med en människa, säger Helen. Många av samhällets funktioner är i dag digitala, vilket ställer höga krav på fiberinfrastruktur och tjänster. För hushållen är nyttan inte längre att i första hand tillgodose jakten på förströelse, utan det handlar om så mycket mer. – Toleransen för att elen slås ut under några timmar är högre än om bredbandet strular. Nu när allt fler

företag möjliggör för sina anställda att arbeta hemifrån är det viktigt att kunna lita på att uppkopplingen fungerar och är säker, säger Mattias. Värnamo Energi har ett aktivt hållbarhetsarbete med att bland annat erbjuda förnybar el och fjärrvärme, de bygger även ut elnätet för att möta de utmaningar som ett växande antal elbilar och solceller innebär i samhället. Utöver elnätet så är givetvis även fibernätet en viktig pusselbit när det gäller hållbarhet. – Att ett stabilt och robust fibernät stärker demokrati, utbildning och ekonomi är de flesta överens om, bra it-infrastruktur gör också Värnamo till en attraktiv plats att bo, arbeta och etablera verksamheter i, säger Malin.

www.varnamoenergi.se

15


Arena för elitfotboll

Allsvensk fotbollsarena ska loc I höstas avancerade IFK Värnamo till Fotbollsallsvenskan. För att kunna spela i Allsvenskan ställs höga krav på hur en fotbollsarena ska vara utformad. Finnvedsvallen motsvarar inte kraven, därför har kommunfullmäktige beslutat att en ny arena ska byggas. Föreslagen placering är på Ljussevekaområdet. – UNDER TRE ÅR får Finnvedsvallen dispens för att arrangera allsvensk fotboll, ungefär den tid det kan ta att bygga den nya arenan, säger kommunens fastighetschef Stefan Åberg.

Kraven på en allsvensk fotbollsarena är höga, kan du nämna några saker som krävs? – Det är 58 punkter som måste uppfyllas. Ett av kraven är minst 3 000 sittplatser, andra exempel är särskilda medierum, sponsorutrymmen, säkerhetsrum och VIP-platser. Dessutom ska omklädningsrummen ha speciella mått. Och inte minst, föreningen måste ha tillgång till en plan med måtten minst 105 gånger 65 meter. Enigheten att bygga en ny arena är stor bland Värnamos politiker, men platsen är inte fastställd? – Förslaget är Ljussevekaområdet, som vi ska utreda, säger Stefan Åberg. Platsen ligger strategiskt rätt, med gångstråk och cykelväg till centrala Värnamo. Och någon form av infartsväg måste göras från Ljussevekaleden. Hänsyn ska också tas till att platsen ligger inom ett vattenskyddsområde. När kan spaden sättas i marken för den nya arenan? – Efter detaljplanearbete och granskning, samt förutsatt att platsen håller för byggnation, så skulle jag gissa på drygt ett år. Alla arenor av den här typen är inte identiskt lika även om det ställs specifika krav från Fotbollförbundet, hur ska arenan i Värnamo se ut? – Vi har tittat på en hel del andra

fotbollsarenor i landet, pratat med spelare och föreningar i Allsvenskan. Vad har liknande arenor till exempel haft för publiksnitt under året? För Värnamos del har vi landat i att klara 5 500–6 500 åskådare, och vi behöver minst 220 gånger 280 meters yta för arena, parkering och olika kringytor. Eftersom

”Det är 58 punkter som måste uppfyllas, ett av kraven är 3000 sittplatser” Stefan Åberg, fastighetschef

Flytta till Bofast

Vi har lägenheter och lokaler i ditt närområde

Vi erbjuder ett brett urval av hyresbostäder med bland annat par- och radhus i markplan. Centralt eller med lantligt läge på ett 30-tal orter i västra Sverige. För närvarande har bolaget ca 1 250 lägenheter och lokaler.

För mer information kontakta oss på tel. 0345-408 40 Bofast • Bruksgatan 2, Hyltebruk • www.bofast.se • info@bofast.se Öppettider: Måndag-Torsdag 08.00-16.30 • Fredag 08.00-14.00

16

marken inte lämpar sig för tung betong så har vi fastnat för att ha mycket träinslag i byggnaden. Det blir två stora läktare, en på varje långsida. Huvudläktaren ska bland annat innehålla omklädningsrum, samlingsrum, och media. Vi undersöker även möjligheterna att flytta en befintlig limträläktare från Finnveds­


Landsbygdsdialog på 16 orter

cka tusentals åskådare

Värnamo kommun ser dialog med landsbygdsinvånarna som viktigt och arbetar aktivt för att skapa möjligheter till medbestämmande. Sedan några år jobbar vi aktivt med landsbygdsdialog enligt en väl förankrad modell. Under en fyraårscirkel sker dialog på 16 orter. Under 2022 är det dialog i Hörle, Lanna, Bredaryd och Forsheda. Övriga orter som ingår i dialog­ programmet är Bor, Dannäs/Torskinge, Fryele, Gällaryd, Horda, Hånger, Kärda, Nydala, Ohs, Rydaholm, Tånnö och Åminne. Läs mer om landsbygdsdialogen på kommun.varnamo.se/landsbygdsdialog

Nya sidor om bygglov

Kommunens fastighetschef Stefan Åberg beräknar att den nya fotbollsarenan tar cirka ett år att bygga.

IFK Värnamo – några milstolpar IFK Värnamo, som från början hette Idrotts­ föreningen Kamraterna Värnamo bildades 1912.

Stor glädje när IFK Värnamo skrev in sig bland Sveriges fotbollselit. Om cirka tre år ska den allsvenska fotbollsarenan stå klar i Värnamo.

vallen, och sätta den på ena kortsidan, säger Stefan Åberg, som är noga med att påpeka att den nya arenan är till för både dam- och herrfotboll. Hur kommer Finnvedsvallen att nyttjas i framtiden? – Den finns kvar som friidrotts­

anläggning och breddfotbollsarena. Vi har gjort en hel del renoveringar som är klara nu, säger Stefan Åberg. Text: Anders Post Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter och Rosie Alm

Den ursprungliga spelardräkten var helvit med vita tröjor och vita byxor. Under 2021 spelade IFK Värnamo i Superettan efter att man 2020 vann Division 1 södra. Säsongen 2022 spelar man i Allsvenskan. Nuvarande huvudtränare är Kim Hellberg med Jonas Thern, David Selini och Tony Johansson vid sin sida som assisterande tränare. IFK Värnamo spelar än så länge sina hemmamatcher på Finnvedsvallen i väntan på en ny arena, och använder sig av träningsanläggningen på Ljusseveka.

Våra medborgare kommer ofta med bra tankar och idéer. Under hösten 2021 använde vi oss av dessa för att påbörja ett projekt med att ta fram nya bygglovssidor på kommun.varnamo.se. Målet är att det ska bli lättare att söka bygglov. På de nya sidorna har information om kostnader, hur lång handläggningstiden är och vilka handlingar som behövs vid ansökan lagts till. Det finns också fler kategorier att välja mellan Har du fler frågor? Kontakta kontaktcenter på 0370–37 70 00 eller kontaktcenter@varnamo.se

Klimatanpassning Värnamo kommun arbetar med klimatanpassning. Klimatanpassning handlar om att anpassa samhället efter de klimatförändringar som redan märks av i dag och de som kan komma att påverka oss i framtiden. Enligt klimatanalyser kommer det framtida klimatet i kommunen att bli torrare och varmare under sommarhalvåret och mildare samt blötare under vinterhalvåret.

STÖRST PÅ SOFFOR Soffan spelar huvudrollen i de flesta hem. Den har en självklar plats både i vardagslivet och vid festliga tillfällen. Hos oss kan du alltid hitta en soffa som passar din stil, dina behov och ditt hem. Välj mellan en mängd olika former, färger, tyger och material!

VÄRNAMO 17


Nya skolor på gång

Värnamo växer – då behövs nya skolor och idrottshallar I kommunen finns 19 grundskolor där 4 200 elever går. Behovet av nya skolor är stort, och nu ska ytterligare två skolor med tillhörande idrottsanläggningar byggas. Dessutom tre förskolor med byggstart efter sommaren. TRÄLLEBORGSSKOLAN ÄR en F-5-skola

med 450 elever i västra delen av Värnamos tätort. Nu ska den rivas och på samma plats byggs en helt ny skola, som tillsammans med Gröndalsskolan, med sina 550 elever och integrerad grundsärskola, får tillgång till den nya idrottshallen Park Arena. – Byggnationen av den nya Trälleborgsskolan drar vi i gång direkt efter semestrarna i sommar, säger Värnamos fastighetschef Stefan Åberg. Trälleborgsskolan kommer att stå färdig till hösten 2024 och då har Park Arena varit i gång under ett år. Ytterligare en grundskola planeras? – Ja arbetsnamnet är ”Ny skola i Väster”, säger Stefan Åberg. Den ska ge plats för 350 elever och får en idrottshall till sitt förfogande. ”Ny skola i Väster” blir en del av Västhorja by där det finns bebyggelse med lång historia. Skolan ska vara klar till julen 2025.

”Nu ska skolan rivas och byggas upp på nytt” Stefan Åberg, fastighetschef

Men det är inte bara grundskolor som byggs, även tre förskolor: Ekengatan, Magnusgatan och Jannelund. Det är så kallade konceptförskolor, vilket innebär att de är exakt likadana och kan handlas upp samtidigt. Produktionsstart sker efter sommaren och inflyttning under 2024. – Vad som sticker ut när vi bygger de nya skolorna är att vi lägger mycket fokus på materialvalet, säger Stefan Åberg. Vi har till exempel valt att bygga med trästommar och träbjälklag, vilket

Stefan Åberg är kommunens fastighetschef. Här berättar han bland annat om en ny skola som ska byggas för 350 elever. Och som dessutom får en egen idrottshall.

ger en avsevärt mindre klimatpåverkan än betong. Dessutom siktar vi på miljöbyggnad Silver. – Även upphandlingsformen är lite speciell, säger Stefan Åberg. Den kallas Strategisk partnering där man arbetar och planerar tätt ihop med entreprenören och tillsammans följer upp ekonomin. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm

Två nya idrottshallar Park Arena blir en hall med 300 sittplatser, som delas av med vikväggar så att det kan bli tre mindre hallar. Här planeras även en fotbollsplan med konstgräs. Idrottshallen vid ”Ny skola i väster” har enklare sittplatser, och omklädningsrum för skolgymnastiken.

Hur ser framtiden ut för skolorna i Värnamo? Vi frågar kommunens barn- och utbildningschef Johan Grahn.

Kommunen har en vision om 40 000 invånare 2035, vad betyder det när det gäller skolor och förskolor? Hur ser behovet ut, och var är det störst? – Behovet är stort när det gäller skolor i de centrala

18

delarna av staden då centrum ska förtätas med bostäder. Om Värnamo växer söderut (Helmershus och Nöbbele) så kommer det även där behöva finnas både förskolor och skolor. Sedan är behovet av renoveringar stort på Figy-Finnvedens gymnasium och Gröndal inledningsvis, och på lite längre sikt Forsheda 7–9, och en del av

våra landsbygdsskolor som till exempel den i Fryele. Är nuvarande skolbyggnader anpassade till dagens peda­ gogiska arbetssätt, hur ser du på det? – Till viss del är lokalerna användbara, klassrummen är ofta bra men biytor i form av grupprum, arbetsrum för

pedagoger, lokaler för fritidshem, skulle vi behöva ha andra och större ytor för.

Miljöcertifiering av en byggnad innebär att miljöarbetet och byggnadens miljö­ prestanda granskas av tredje part, som även genomför certifiering­ arna. Miljöbyggnad Silver är den näst högsta certifieringsgraden där Guld är den högsta.

Strategisk partnering är en strukturerad samver­ kansform där nyckelaktörer (beställare och entreprenör) samarbetar för projektets bästa i en öppen dialog och en transparent arbetsmiljö. Strategisk partnering bygger på fullständig ärlighet och öppenhet mellan parterna.


ANNONS

våra projektgrupper utifrån vilka kompetenser som behövs till en given uppgift. Projektet på Mossle­ platån kräver en rad olika kompetenser, såsom arkitektur, konstruktion, tillgänglighet, energi samt bygg- och projektledning. Kompetenser som vi har ”in house” på bsv, så projektet passar oss extra bra. Vi är cirka hundra medarbetare och tillsammans har vi kompetens att tillgodose alla krav som ställs när det gäller hållbarhetsaspekter och miljöhänsyn, säger Johnny Grauengaard.

Det nio våningar höga bostadshuset

välkomnande, trekantigt stadsdelstorg med parkeringsplatser för de som besöker vårdcentralen. Stråken för gång- och cykeltrafik kopplas samman med det befintliga nätet kring sjukhuset. Johnny Grauengaard uttrycker det som så, att bsv inte bara erbjuder sina kompetenser utan även är samhällsbyggare. bsv engagerar sig i olika organisationer som Hjärta för barn, Rotary, ritar projekt på ideell basis åt bland andra Erikshjälpen – en verkstad i Rumänien – och senast har de illustrerat en skola i Burundi. – Som samhällsbyggare i Sverige arbetar vi med helhetsbilden. Vi

med vårdcentralen i botten blir startskottet på den helt nya stadsdelen Mossleplatån. Byggnaden har ritats på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Finnvedsbostäder. Region Jönköping flyttar Vårdcentral Väster från sjukhuset till nya byggnaden och blir hyresgäst tillsammans med hyresgästerna i de 27 lägenheterna i husets högdel. Bsv har goda erfarenheter av att bygga vårdcentraler och även landskapskompetens för att kunna skapa en levande stadsdel med bostäder. – Vår bredd är vår nisch. Vi skapar

Framför vårdcentralen anläggs ett

Foto: Rosie Alm

Nya bostadsområdet på Mossleplatån har inte bara ett fantastiskt läge nära sjukhuset och E27, lägenheterna får också en unik utsikt över Värnamo. – Ja, det blir Värnamos högsta hus. I avsaknad av ett kyrktorn kommer det höga huset att bli en ny fixpunkt – ett tydligt landmärke – som välkomnar alla som reser in i den nya stadsdelen, säger Johnny Grauengaard, vd för bsv arkitekter & ingenjörer som har ritat huset.

Illustration: bsv arkitekter & ingenjörer ab

Mossleplatån blir Värnamos nya landmärke

I avsaknad av kyrktorn blir det nio våningar höga bostadshuset ett nytt landmärke för Mossleplatån.

planerar och är engagerade i hela byggprocessen och om kunderna vill, är vi med från första skissen till dess kunden får sitt slutbevis och kan ta byggnaden i anspråk. Vi vill skapa byggnader och uterum där människor lever och trivs. Det är framför allt hur det vi bygger främjar de mänskliga interaktionerna som utgör de hållbara avtryck som vi vill åstadkomma med våra projekt, säger Johnny Grauengaard.

– Hållbarhet är att skapa byggnader och bostäder där människor lever och trivs, säger Johnny Grauengaard, vd bsv arkitekter & ingenjörer.

www.bsv.se

ANNONS

SANDAHLS ENTREPRENAD

Logistik och entreprenad med kvalitet och ärlighet som kännemärken

Inom logistikdelen transporterar och

levererar Sandahls gods året runt, dygnet runt – stort och smått, lätt och tungt – till när och fjärran. Erfarna chaufförer och trafikledare ser till att godset anländer enligt tidtabell. På entreprenadsidan är Joakim Hansson ny vd sedan några månader. Han bor passande nog i Skillingaryd där familjeföretaget Sandahls en gång startade. – Jag kommer från tillverkningsindustrin och har de senaste åren arbetat inom Trelleborgskoncernen, berättar Joakim Hansson. Så jag tror att jag kommer in med lite nya ögon i denna, för mig, nya bransch.

ASFALTBELÄGGNING Som helhetsleverantör utför Sandahls förberedande underarbeten och transport av massor och material.

Vad siktar du på som ny vd? – Mitt mål är att vi ska öka vår tillväxt och vårt resultat, samt bygga en struktur inom bolaget som stödjer vår fortsatta utveckling. Kan du beskriva Sandahls entreprenad? – Vi har en fantastisk bredd och kompetens där vi erbjuder många tjänster så som entreprenadtjänster, avfallshantering, transport- och maskintjänster, spoltjänster samt materialförsäljning med egna grusoch sandtäkter. Utöver detta har vi även inspektionstjänster av betongkonstruktioner. Du har inte varit på Sandahls så länge, men vad är dina första intryck av företaget? – Det finns en ärlighet, prestigelöshet och kompetens som bygger långsiktiga relationer med kunderna. Det är väl det som kännetecknar den så kallade Sandahlsandan som

Foto: Rosie Alm

Familjeföretaget Sandahls historia börjar 1949 då Ingvar Sandahl vid 22 års ålder startade åkeri i Skillingaryd. I dag är Sandahls AB ett av Sveriges största privatägda företag inom logistik och entreprenad.

AVFALLSHANTERING/RECYCLING Här finns allt från kommunal sophantering, privat containerservice till hantering och lagring av industriellt avfall.

Joakim Hansson är ny vd på Sandahls entreprenad.

många ger uttryck för. Och så är det förstås kvalitet. Så även om vi kommer att satsa på en rejäl tillväxt de kommande åren, så ska vi aldrig rubba på kvaliteten i våra tjänster, säger Joakim Hansson.

www.sandahls.com

TRANSPORTJÄNSTER Specialfordon redo för flytt, lyft och transport. MASKINTJÄNSTER Omfattande maskinpark inom bygg, anläggning och industri. MATERIALFÖRSÄLJNING Sandahls erbjuder företag och privatpersoner en mängd olika material med egen tillverkning av asfalt och betong. INSPEKTIONSTJÄNSTER Här handlar det om förebyggande inspektioner för bland annat byggnadsverk och ledningar. Kontor finns i Värnamo, Skillingaryd, Ljungby, Anderstorp och Hyltebruk. Inspektionstjänsten finns i Karlskrona och Kristianstad.

19


Maskiner inom industrin har ofta en lång mekanisk hållbarhet, medan de digitala styrsystemen snabbare föråldras i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt. – I stället för att kassera och byta ut en maskin som egentligen fungerar, hjälper vi till att byta ut styrsystemet och gör en mekanisk uppdatering. Det är en mycket bättre lösning för miljön, säger Lars Davidsson, platschef på DynaMate i Värnamo. Det finns förstås fler fördelar att

uppdatera i stället för byta ut maskiner än hållbarheten. Man slipper bygga nya fundament för att passa en ny maskin. Det blir inte nödvändigt att byta ut alla verktyg som specialanpassats för maskinen. Det krävs inte utbildning för att

hantera en befintlig maskin. Och det är billigare. – Att göra en renovering av maskinen kostar kanske 60 procent av vad det kostar att köpa en ny och så håller maskinen i tio till femton år till. Och då räknar vi bara med själva anskaffningskostnaden, säger Lars Davidsson. Idén är inte ny. DynaMate är en del av Enerco Group. Volvo, Saab och Scania är bland de största kunderna. Med åren har företaget utvecklats till att kunna erbjuda heltäckande servicelösningar för industrier. – Många har ett serviceavtal där vi kommer ut till kunden ett par gånger per år för att se över deras maskiner. Det gör att vi känner våra kunder väldigt väl och kan säkerställa att det inte blir onödiga driftsstopp, säger Lars Davidsson. Spridningen över landet är stor

På väg mot nytt boende? Vi hjälper dig med bolån. Livet har en förmåga att överraska oss. Vi vet aldrig exakt vad som väntar runt hörnet. Vad som än kommer härnäst så finns vår bank där du är, redo att hjälpa dig på vägen – oavsett om det gäller sparande eller lån.

20

Foto: Rosie Alm

Renovera maskinen i stället för att köpa nytt är både billigare och mer hållbart

ANNONS

med lokala serviceverkstäder i Mora, Falun, Eskilstuna, Södertälje och Värnamo. DynaMate är relativt små i Smålandsregionen. Det vill de nu ändra på. – Självklart vill vi satsa i vår egen hembygd. Vi ser en stor potential i Värnamo och har bred kunskap som kan komma fler industrier till nytta i närområdet, säger Lars Davidsson. Som en del av lokala satsningen söker DynaMate fler duktiga programmerare och maskinservicespecialister. – Vi jagar attraktivt folk som vill vara med om att ta DynaMate in i framtiden, säger Lars Davidsson.

Nu när DynaMate växer jagar platschefen Lars Davidsson och gruppchefen Nils-Göran Jensen ny personal till verksamheten i Värnamo.

www.dynamate.se


Lantligt och stadsnära

Attraktiva strandnära villaområden ska byggas i Helmershus Helmershus är ett stadsnära område två kilometer söder om Värnamo intill sjön Vidöstern. Den planerade bebyggelsen ska bestå av villor, radhus, flerbostadshus samt förskola. Allt genomförs i etapper där den första är påbörjad, och den andra fortfarande bearbetas på detaljplanenivå. KOMMUNENS PLANERINGSARKITEKTER

Josefina Magnusson och Kristoffer Lideberg berättar att det tidigare funnits en tegelindustri på platsen. Kommunen äger marken som lämpar sig väl för ett nytt attraktivt bostadsområde. – Helmershus etapp två får direktkoppling till sjön och med cykelavstånd till Värnamo tätort, säger Josefina Magnusson. Här blir plats för ett 50-tal villor och dessutom ett antal radhus. Nere vid sjön finns två äldre tegeltorklador, där det kan bli aktuellt med två flerbostadshus om strandskyddet upphävs. Hur ligger projektet i tiden? – Vi arbetar just nu med detaljplan för etapp två, säger Josefina Magnusson.

Denna har tidigare varit ute på samråd, så nästa steg är att den ställs ut för granskning så att myndigheter och andra som har intresse av förslaget kan ta del av handlingarna och lämna synpunkter. Om allt går som planerat och planen blir godkänd kan kommunen så småningom komma i gång med att anlägga gator och nät för vatten, avlopp och dagvatten. Allt som lägger grunden för bostadsbyggandet. Hur gör man för att få köpa en tomt här? Och får man bygga hus efter eget tycke och smak? – Tomterna fördelas från kommunens tomtkö. Byggnationen på platsen är tänkt att formas utifrån en sammanhållen känsla genom att materialval och färger smälter in naturligt. Trä, tegel och puts med naturnära färger ska vara karaktäriserande för området. – Det sjönära läget är förstås en kvalitet i sig, liksom närheten till natur och stora strövområden. Apladalen ligger till exempel på cykelavstånd, säger Josefina Magnusson. – I etapp ett söder om det beskrivna området kommer också ett 50-tal villor

Kristoffer Lideberg och Josefina Magnusson är planarkitekter och arbetar med den nya stadsdelen Helmershus – ett lantligt område nära vatten.

att byggas. Men här har man kommit betydligt längre och håller nu som bäst på med markberedning, säger Kristoffer Lideberg. Skillnaden mellan de två områdena är att etapp två har naturlig länk ner mot vattnet och de gamla

ladorna, vilket inte etapp ett har. Men läget är annars lika attraktivt med närhet till stad, land, skog och vatten. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm

ETABLERA PÅ BREDASTENS FÖRETAGSPARK MED SKYLTLÄGE MOT 27:AN 28 SEPTEMBER

MY HAPPY PLACE - AL PITCHER

11 NOVEMBER ALLA KÄNNER ANKAN

27 OKTOBER

VAR MED OCH UTFORMA ERA FRAMTIDA LOKALER Inflyttning nästa etapp höst 2023

FLASHBACK FOREVER

9 OKTOBER

HUNDRAÅRINGEN

27 OKTOBER

NYBLOM & BETNÉR

4 NOVEMBER

DET ÄR SÅ SYND OM MIG

KÖP BILJETTER PÅ GUMMIFABRIKEN.NU

Kontakta Hans Eriksson 072-541 91 00 • hans@rpzfastigheter.se

21


Värnamo i historien

Trafik och miljö

1236

Värnamo (Wernamo) nämns i skriftliga källor.

1620

Värnamo lydköping bildas. Det innebar vissa rättigheter som handelsplats. Värnamo var under inflytande av Jönköping.

1871

Värnamo köping bildas. Tätorten bildar en egen administrativ enhet. Tidigare inflytandet från Jönköping upphör.

1920

Värnamo stad bildas. Värnamo ges stadsrättigheter med en egen administrativ enhet.

1947

Värnamo stad och socken bildar en gemensam administrativ enhet.

1972

Värnamo kommun bildas. Värnamo stad blir centralort i kommunen.

Kommunens trafikplanerare Peter Gustavsson menar att sista ordet inte är sagt när det gäller eventuell rivning av den nästan hundraåriga viadukten som förbindelselänk I Värnamo.

Vara eller icke vara – det är frågan om viadukten Tillgänglighet på allmän plats Allmänna platser ska vara tillgängliga för alla. Därför arbetar vi med direktiven för något som kallas "Enkelt avhjälpta hinder". Några exempel på enkelt avhjälpta hinder kan vara: höga trösklar, nivåskill­ nader, tunga dörrar, dålig kontrastmarke­ ring, dålig ljudmiljö, dålig belysning eller att det saknas ledstänger. Värnamo kommun har nyligen börjat arbeta med tillgänglighetsdatabasen (TD). I tillgänglighetsdatabasen hittar du information om tillgänglighet i vardagen. Det kan vara information om vårdcentral, restaurang, butik eller bibliotek. Tillgänglighetsdatabasen kan ses som ett hjälpmedel för dig med någon form av funktionsnedsättning. Platsen ska vara beskriven så väl att du kan avgöra om du kan besöka platsen utifrån de behov du har. Du hittar tillgänglighetsdatabasen på www.t-d.se

22

När får den mångomtalade 85-åriga viadukten som förbinder östra och västra delen av staden sin lösning? I oktober 2020 uppdrog Värnamo kommunfullmäktige samhällsbyggnadsnämnden att utreda förutsättningar för en förbindelse som ersätter viadukten. DEN NUVARANDE förbindelsen har därefter tjänstgjort enbart som gång- och cykelväg. Men är viadukten i så dåligt skick som man kommit fram till i en undersökning? – Sista ordet är kanske inte sagt än, säger Peter Gustavsson, som är trafikplanerare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Värnamo kommun. Det här är en trafiklösning som varit betydelsefull i nästan hundra år och därmed format Värnamos stadsbild. Tidigare band viadukten ihop gamla Riksettan (Riksväg 1) och väg 27 som gick igenom centrala Värnamo.

Har viadukten nu spelat ut sin roll? – Konditionen är enligt en undersökning så dålig att vi inte kan få ut den önskade funktionen. Av säkerhetsskäl är viadukten därför avstängd för fordonstrafik sedan hösten 2020. Samhällsbygg-

nadsförvaltningen har fått i uppdrag att titta på alternativa lösningar. Man har kommit fram till ett förslag med en grov kostnadsuppskattning på 300 miljoner för att bygga en ny förbindelse. Skulle en ny förbindelse bli identisk med den nuvarande? – Sannolikt inte i sin utformning, säger Peter Gustavsson. Om vi ska bygga en ny förbindelse måste vi ta hänsyn till kommande bostads- och verksamhets­ exploateringar i centralorten. Dessutom vilka trafikslag som de kommande hundra åren behöver ta sig över järnvägen på den aktuella platsen. Allt påverkar allt, menar Peter Gustavsson.

”Vi behöver få fler att gå och åka stadsbuss” Peter Gustavsson trafikplanerare

Du talar om att sista ordet inte är sagt om rivning och en ny viadukt? – Ja, det handlar om väldigt mycket pengar som måste vägas mot andra satsningar i ett växande Värnamo. Givetvis är detta en politisk fråga, men

som tjänsteorganisation försöker vi ge politikerna rätt förutsättningar att prioritera utifrån kommunens ekonomiska läge. Vi skulle kunna möjliggöra lite andrum tills vi vet hur kommande stadsförtätning påverkar behovet och utformningen av en ny förbindelse. Även miljöaspekten spelar in. Vi tror att fler behöver välja andra trafikslag än bilen för de allra kortaste resorna, menar Peter Gustavsson. I Värnamo är 50 procent av alla resor inne i tätorten så korta att många skulle kunna ske med cykel på 15 minuter. Vi behöver även få fler att gå och åka stadsbuss. Dagens stadsbusstrafik uppskattas inte av Värnamoborna och vi jobbar kontinuerligt för att Jönköpings Länstrafik, som har rådigheten över kollektivtrafiken, ska se över linjenätet på linjerna 51, 52 och 53. Så småningom kanske behovet av att köra bil genom Värnamo ska uppfyllas via kringleder. Allt det här måste finnas med när vi diskuterar en ny förbindelse. – Hur stora är egentligen skadorna? Skulle det gå att förlänga livslängden på den nuvarande viadukten till en bråkdel av vad en ny kostar, så vinner vi tid. Även det bör vägas in i kommande beslut. Text: Anders Post Foto: Rosie Alm


Värnamo

evenemang

Engagemang skapar framgång och tillsammans ser vi till att Värnamo är en plats där människor träffas, stöttar och lyfter varandra. Idéer blir verklighet som ger evenemang och aktiviteter för alla. I sommar kommer du kunna ha det riktigt roligt på hemmaplan. Stort, smått, lokalt, internationellt, väntat och oväntat. Du hittar alla evenemang och aktiviteter på varnamo.se/handerivarnamo


Från Värnamo med stolthet Industriella flaggskepp börjar bli ovanliga i svenska städer. Men i Värnamo finns ett som går för fulla segel. Det handlar om wellpapp. Ett material som går från klarhet till klarhet, i takt med marknadens ökade behov av effektiva och miljömässigt hållbara förpackningar. – Wellpapp var smart redan för hundrafemtio år sen, säger VD Thorbjörn Sagerström. Låg vikt, styrka och

DS Smith är en internationell förpackningskoncern med återvinning i fokus. Värnamo är centrum för den nordiska regionen, där Thorbjörn är VD. Här finns huvudkontor med marknadsavdelning, designavdelning och en modern fabrik. – Dagens kunder kräver betydligt mer än lådor till sina produkter. Det har gjort att vår designavdelning hela tiden växer. I dag är det mer än 50 personer som jobbar med att uppfylla kravlistan som medföljer varje nytt förpackningsprojekt.

www.dssmithpackaging.se

Luft – en dödssynd Problemlösningen börjar ofta redan i kundens produktion. Här handlar det om att packa produkten på ett sätt som går i takt med producerande maskiner – eller inkommande order, beroende på hur man säljer och distribuerar. E-handeln har gjort att många företag har avancerade lager och en ofta komplicerad mix av produkter, som kräver förpackningar i olika storlekar. Att ”skicka luft” har blivit en dödssynd. Alltså räcker det inte med automatiserad inpackning – man måste också kunna skräddarsy formatet på varje försändelse. Plast – en utmaning Mindre luft i transporten ger alltså mindre koldioxid i luften. Men för att en förpackning ska anses hållbar måste man också minska plasten. Och där finns en stor utmaning. Det gamla sättet, att emballera ömtåliga produkter med tjocka plastblock var självklart effektivt. – Vårt mål är att ersätta den

formbarhet är grunden. Lägg därtill en naturnära råvara, som återvinns till 97 procent. Egenskaper som ger oss fantastiska möjligheter att skapa effektiva förpackningar för morgondagens krav.

onödiga plasten. Och vi gör det med kunskap. Modernt stötskydd bygger på minutiösa beräkningar där tryck och stötar tas upp av förpackningens konstruktion. Eventuella inlägg är ofta av grövre wellpapp eller annat pappersbaserat material. – Allt för att hela förpackningen ska kunna gå till samma enkla återvinning. Snits – ett måste Såväl e-handel som modern butiksförsäljning gör att kunden ofta fattar köpbeslut på egen hand. Det ger förpackningen nya roller. Både att sälja i butiken och att uppfylla förväntningar när ett e-paket anländer. – Kort sagt, det handlar om marknadsföring. Med allt vad det innebär i form av snitsiga bilder, text och grafiskt uttryck, poängterar Thorbjörn. Kunskap – en självklarhet DS Smith är en tongivande arbetsgivare i Värnamo – del av en multinationell koncern där kunskapsspridning över nationsgränserna är en självklarhet. Den gemensamma

nämnaren hos samtliga enheter är att erbjuda marknaden återvinningsbara produkter som fungerar i en framtida cirkulär ekonomi. – Att jobba på DS Smith är att ägna varje dag åt produkter med betydelse för både miljön och funktionen i det framtida samhället. En unik möjlighet för människor med engagemang, kunskap och kreativitet, avslutar Thorbjörn Sagerström.