Page 1

pa

liv = skip t t e a f f a Sk ? s. 8 Facebook övs den h e b r ö f r Va e? s. 12 d n A e g i l he Uppdrag s. 14 n e r a m m so vända r e n h c o p Up s. 15 r a g n i n s l hä

krigets i m a e t Jesus och . 16 fotspår s t, Vått, hög


ka nästa kolla in du kan besö m so r Bloggar att a g g läsvärda blo loggrunda: Tre stycken månatliga b in d r ö g u d gång anson/   list. Läs om agen.se/lgh s s a .p m r en evange e fö /h e st å http:/ m tt e eller röst är spireras!  Varken ben ch låt dig in o n a m e d n la denna sprud press.com onär som ndgren.word lu rd a h ic /r erfaren missi :/ h c o http n o et.  rs e oristisk p oner kring liv En glad, hum upplevelser och reflekti na skriver om si tis.se/ am tjej.  er.bloggagra r av en rättfr v a g le n n ri a e /h d n :/ u p htt a trosf lättförståelig Vardagliga,     erg Sara Glasb

Skratta dig i form till badsäsongen Hundra skratt sägs motsvara en halv timmes gymnastik. Ett bra tips för dig som inte har råd att gå på gym. Skrattet aktiverar massvis med muskler. Kroppen får ny syrerik luft, pulsen ökar, blodcirkulationen kommer i gång och matsmältningen förbättras. Inte undra på att man ibland får träningsvärk efter ett riktigt gott garv! Skrattet utlöser också kroppens eget glädjeämne (endorfin) som dämpar stress, lindrar smärta och minskar rädsla och nervositet. Skratt sägs också göra oss mer kreativa, minska

2

Activate

are när människor skrattar. Kroppen känner inte någon skillnad på ett tillgjort och ett äkta skratt så det handlar helt enkelt om att lära sig att dra på mungiporna även om man inte har någon anledning. Så varför stressa fläsket av sig för att passa i badkläderna i sommar när du i stället kan skratta dig i form? Lycka till!  Sara Glasberg 


om n, ungd a k r y k Ut ur

ar!

foto: Julia Lytz

ör Gud något f et a r ö g kan h till d tigt. Oc a. r att EC ik ö r f v å p lo all och precis on av an– Tack de någ r att duger a för utm s s , d t o t lu s ö f m e o t tog s r d ea In De s variga. r i år An från a g v li a å n d r de ans r ner inga nsen va li Frank e n n A konfere tt det skulle United och ra kyrkan s d n u utan fö rja hända s Öre ungbö , Sions ö lin lm kunna a iM ders O stor An ersa p s saker. m do h Pett rens i Kennet issionär e f h n c o o k k ås m är m Och de Årets p en ungdomlig son so r a er na. . v ia r a llt Vas Filippin histo å d p a t ästan a n ik r r t ö å f t å u d p o ai e och som st var inn kyrdomar n e g r n la u a r t a i Alla ne annat v mlingen. spår: In sa samma i som kristna Sionför v r ö . g a t n ka nyt mycket ns med inte så m BJEH lsam a il t r ä vi t m o De s r mpisa våra ko

Jesus är uppst ånden!

Tankar ur hjärnverksamheten Jag vill leva för andra. Jag vill hjälpa i vardagen. Finnas där. Skapa förändring. Vara någonting för någon. Som en famn i ensamheten Som ett hopp i trolösheten Som en givare i själviskheten Som en ”dela med sig” i snålheten Som en hand i tomheten Som en boxningssäck i uppgivenheten Som en vän för mänskligheten Som en sanning i verkligheten Som salt i smeten Som en förändring av helheten Som en klippa i oroligheten Som en dyna för sömnlösheten Som en tryckförändring i örontrumpeten Som respekt för värdigheten Som en hejarklack för målmedvetenheten Som en förmedlare i meningsskiljaktigheten Som läkemedel mot dödligheten

Som en fiskare i undermedvetenheten Som ett skydd för känsligheten Som en polis för laglösheten Som ett svar på ovissheten Som en muskel för rörligheten Som en bruksanvisning för medvetenheten Som en ivrare för hängivenheten Som en familj i kravlösheten Som en bön i hopplösheten Som en vägvisare mot evigheten Som en del av enheten Som en turistattraktion i märkvärdigheten Som en försäljare av nödvändigheten Som liv i meningslösheten Som en kämpe för kärleken!  Herre, hjälp mig!     Sara Glasberg

3

Activate


Ärlighet, Bibeln och vänner är några av de saker som har hjälpt Cecilia Wester att börja få en ny och sund bild av sig själv.

I tio år accepterade Cecilia Wester att hon inte var nöjd med sig själv. Men för ett halvt år sedan förstod hon hur det egentligen borde vara och i dag har hon en helt annan syn på sig själv och sitt yttre.

4

Activate


et är omöjligt att inte bli på gott humör av att träffa Cecilia Wester, eller Cicci som hon kallas. Hon är avslappnad och glad och utstrålar en ödmjuk och naturlig självsäkerhet. Hon poserar glatt för kameran både nere på marken och uppe i träden och berättar att hon gillar att ”fixa sig”, alltså satsa på sitt utseende och sina kläder. Men det har inte alltid varit så. I nio och ett halvt av de senaste tio åren gick Cicci med bilden av att hon, framför allt fysiskt och utseendemässigt, inte dög som hon var. – Jag kunde inte säga om mig själv att jag var vacker eller värd att älska. Det är en sak att veta ”med hjärnan” att man duger och är fin som man är, men något helt annat att fatta det med hjärtat, säger hon.

Den viktiga ärligheten Cicci berättar att hon inte kände att andra såg ner på henne utan kraven kom bara från henne själv. Det märktes speciellt i relationerna till andra. – Jag blev otrygg och kunde inte vara mig själv när jag var med människor, säger hon. Till slut kom hon till en punkt då hon insåg att bilden hon hade av sig själv inte var hälsosam. Hon började med att gå till pappa Gud och säga som det var. Ärligt. Och så till en kompis. Där fick hon vara lika ärlig. Ärlighet är ett ämne som Cicci återkommer till flera gånger under intervjun. Det kan göra väldigt ont att säga som det är men det är nödvändigt för att man ska komma vidare och kunna ändra på sådant som inte är bra.

– I Bibeln står det att vi ska omvända oss och tro. Omvändelse kräver att vi inser vad vi behöver omvända oss från och sedan gör något åt saken. Helt konkret – hur ser jag på mig själv? Hur mycket tid lägger jag ner på att stå framför spegeln och titta på mig själv och vara missnöjd?

Ge inte upp! För att ett dåligt sätt att tänka ska kunna brytas måste man få in ett nytt. Och det är inte alltid så lätt. – Dåligt självförtroende är som en folksjukdom bland flickor och kvinnor. Jag tror att det också är en andlig strid. De här tankarna trycker ner oss jättemycket. Därför kan vi inte bara ge upp utan vi måste aktivt kämpa emot dem, säger Cicci. En viktig sak kan vara att lära sig både ge och ta emot komplimanger och beröm, tror Cicci. En annan sak som har hjälpt henne är att läsa bra böcker. Och självklart att prata med någon annan, berätta om sitt problem och också om planen för hur man ska ta sig ur det. Tillbaka till Ciccis egen självbild – vad tänker hon när hon ställer sig framför spegeln i dag? – Jag kan inte säga att jag är färdig, helt ”frisk”. Mitt ”tillfrisknande” har ändå bara pågått i ett halvt år, det går fortfarande upp och ner och jag får kämpa. Men i dag kan jag faktiskt stå framför spegeln och tycka att jag är vacker. Det är en härlig upptäckt!

5

Activate


Utgivare

Ledaren

Den som ger vinner alltid

G

enerösa människor förvandlar världen. De ser andra och de ser möjligheterna. De vill vara med när andra lyckas. De vill mäta sin framgång i hur de kan hjälpa andra att göra framsteg. De vet att varje dag är en ny chans att göra avtryck för att skapa en bättre värld.

Generositeten gör dig till en vinnare! De osjälviska och givmilda vinner alltid. I slutändan väljer man alltid de generösa, för att de förlöser en i stället för att hindra en. Om du vill vinna på alla livets områden, då ska du vara generös på alla områden: vännerna, familjen, äktenskapet, arbetsplatsen, klassrummet, din egendom, tid och förlåtelse. Då kommer det kommer att lysa ”champion” kring dig.

Generositeten gör dig attraktiv Det finns något storartat i osjälviskhet och generositet. Det andas utrymme kring sådana människor. Det finns alltid plats att växa nära generösa människor. De tror på dig, de ser möjligheterna i dig.

6

Activate

De sätter spår i ditt liv. Det är helt enkelt otroligt attraktivt att var nära generösa människor.

Generositet skapar respekt Jag lyfter på hatten för dem som använder pengar osjälviskt och för andras bästa i en tid då allt brukar handla om en själv. Jag ryser av beundran när jag ser unga ge bort allt de har till ett viktigt ändamål. Det skapar respekt. Det talar ett klart språk om hjärtats tillstånd. Respekt är inte bara ord, kunskap och status. Respekt får du när du omsätter din kunskap och dina ord i handling och lever som du lär. Det går inte att vara generös utan handling, inte heller att få respekt utan engagemang. 

Team Action Svenskfinland Skeppsgatan 10 B 65100 VASA Finland www.teamaction.org activate@teamaction.org

Ansvarig utgivare Tomas Forsbäck

Chefredaktör

Bianca Holmberg

Layout/design

Daniel Närhi / Dandelion Design

I redaktionen

Anna-Sara Forsbäck Jakob West Julia Lytz Sara Glasberg

Pärmbild

Linus Mickelsson

Illustration

Hanna Söderlund

Generositet smittar och påverkar

Serie

Generositet är smittosamt. Det framkallar abstinens. Börjar du ge, kan du inte sluta. Det är ett av de enklaste sätten att påverka din omgivning. En generös människa är inte bara själv en vinnare, utan gör alla runtomkring sig till vinnare.

Prenumeration

Varje dag är en ny chans. Varje dag passerar du hundratals personer, du träffar vänner, umgås med familjen. Varje person du talar med är din chans att påverka, ge och forma vinnare. Du är född till att vinna. Därför ska du leva generöst! Tomas Forsbäck 

Anna Hamberg

Activate är en gratis ungdomstidning som distribueras till den som meddelar namn och adress. (Finland)

Sponsring

Frivilliga gåvor betalas till: Korsnäs Andelsbank Team Action 555225-43651

Annonsering

1,00 euro/spaltmillimeter (exkl moms)


Text: Sara Glasberg | Foto: Kenneth Grönroos

Pa tal om..

Jesu aterkomst med Stefan Sigfrids Är Jesus på väg tillbaka? Trivs han inte uppe i himlen eller vad är det frågan om? Borde jag som kristen förbereda mig på något sätt? Stefan Sigfrids som är pastor i Sion församlingen i Vasa ger oss några svar på frågor om Jesu återkomst.  

Hur vet vi att Jesus är på väg tillbaka?

Vi vet att Jesus kommer tillbaka därför att han själv sade att han ska göra det. I Bibeln talar Jesus flera gånger om sin återkomst och vad den betyder för oss.

Varför måste han komma tillbaka?

För att förstå vad Bibeln talar om behöver man förstå skapelsehistorien. Gud skapade universum och människan men synden och ondskan kom in och förstörde det paradis som Gud skapade. Efter det har Gud arbetat med att återupprätta skapelsen till det han tänkte med den från början. Han sände sin son Jesus till jorden för att dö, försona människans synd och öppna en väg för människan tillbaka till Gud. Men fortfarande arbetar Gud med att upprätta allt. När Jesus kommer tillbaka en andra gång kommer han inte som ett litet barn utan som konung. Då kommer ondskan en gång för alla att ta slut, med andra ord så kommer Guds ursprungliga plan som han hade när han skapade himmel och jord att bli verklighet. Då blir det paradis för hela slanten.   

Vad ska hända innan han kommer? I Matteusevangeliet, kapitel 24 talar Jesus om olika svårigheter som ska komma. Falska profeter, stridslarm och rykten om krig, hungersnöd, jordbävningar, hat och förräderi. Laglösheten ökar och kärleken kommer att svalna hos de flesta. Trots det ska vi se till att inte bli skrämda. Guds rike segrar genom allt: ”Den som håller ut intill slutet skall bli frälst. Detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.”

Varför måste det hända så mycket hemska saker innan han kommer? För oss som lever i västvärlden på 2000-talet är allt tal om lidande, förföljelse och död ovant och skrämmande. Men sanningen är att kristna genom alla tider har upplevt förföljelser. Också i dag lider kristna martyrdöden för sin tro på Jesus.

Orsaken till ondskan och att den kommer att öka innan Jesus kommer tillbaka är att vår fiende djävulen kommer att göra allt han kan för att förstöra så mycket som möjligt av Guds skapelse. Men Gud ska vinna. Framtiden för en kristen är därför mycket ljus. Gud har lovat att ge oss den kraft vi behöver. ”Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. För jag är säker på att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre”, säger Paulus i Romarbrevet 8:37–39.

Hur kan man förbereda sig för hans återkomst?

I Bibeln talas det om att ha vita kläder. Det är en bild på att ha tagit emot förlåtelse för sina synder genom frälsningen. Att skjuta på beslutet att ta emot och följa Jesus är som att spela med livet som insats, eftersom vi aldrig vet hur vår framtid kommer att se ut. Det bästa sättet att försäkra sig om att man kommer att vara bland Jesu vänner vid hans återkomst är att hålla sin relation med Jesus levande, hålla sig till de grundläggande sanningarna i Bibeln och vara med i en sund kristen gemenskap. Att vara upptagen med att fullfölja Jesu missionsbefallning är också en bra försäkring mot att gå vilse.

Vad betyder det för mig som kristen när han har kommit? För mig som kristen betyder Jesu återkomst att jag får se den som jag älskar mest av alla, min vän och frälsare Jesus. Det betyder att jag kommer att få leva det liv som jag från början var skapad till, nämligen i relation med Gud, fri från ondska, lidande och död. När Jesus kommer tillbaka kommer han att komma till en församling som är större än någonsin förr. Det kommer aldrig att finnas så många troende på jorden som vid Jesu återkomst. Det kommer att bli en fantastisk segerdag för Guds rike och för oss som troende.

7

Activate


Lunarstorm, Websidorna och Berusad.org är alla sidor som haft storhetsperioder. Där har ungdomar samlats i skaror för att skapa sina krypin och personliga utrymmen. Tiderna ändras, barnen lär sig engelska och plötsligt vill alla bli internationella och känna Shang Haj från Hong Kong. Vem vill inte vara med på Facebook? Med över 400 miljoner aktiva användare har Facebook ungefär 11 000 gånger flera användare än Svenskfinlands största community Berusad.org.

Sofia Knipström – facebookare

Besökarna på det förr så populära Lunarstorm har de senaste åren minskat rejält medan den nya innesidan växer explosionsartat.

Är det ”no life” att ha Facebook?

Facebook verkar uppskattas av den enkla anledningen att det underlättar kontakten med människor. Man kan prata med sina kompisar dygnet runt utan att lämna rummet och har man vänner utomlands blir diskussionerna varken dyra eller krångliga att

mest om vad jag gör och om Gud, inte så mycket om hur jag mår.

Jonathan Salo – icke-facebookare

Facebook är bra om man känner folk i andra länder. Hur länge har du varit med på Facebook? – Ungefär ett år nu. Jag gick med då jag höll på att läsa till studenten. Hur mycket tid sätter du på Facebbok varje dag? – Säkert en timme, åtminstone. Jag är ju arbetslös (skrattar). Du tillbringar alltså närmare 400 timmar framför Facebook per år. – Ja, vad äckligt! Nej, Facebook är nog väldigt bra om man har kompisar i andra länder. Vad ska man tänka på gällande statusuppdateringar? – De flesta skriver nog inte så vettiga saker ... Man måste ju tänka på vem som läser det man skriver och vad man vill att människor ska veta. Själv skriver jag

Jonathan Salo är inte medlem på Facebook – ännu …

Varför är du inte med på Facebook? Först tyckte jag nog att jag inte hade tid, sedan blev det mera en grej att jag var en sådan som inte hade Facebook. Jag tror att jag skulle sätta rätt mycket tid på det om jag skaffade. Kommer du någonsin att bli facebookare? Troligtvis riktigt snart, faktiskt. Där finns så många människor jag vanligtvis inte har kontakt med. Jonathan kommenterar också det tidigare uttalandet: Alla barnen hade Facebook utom Siv, hon hade ett liv. – Facebook är en bra mötesplats och kanske ett komplement till riktiga möten med människor, men viktigast är ändå att man värdesätter sina ”verkliga” relationer!

“Facebook’s mission is to give people the power to share and make the world more open and connected.” Facebooks vision


genomföra. I dag är det naturligt att umgås över internet. Kan det då gå för långt? Kan man bli för ärlig på sin Facebook-sida och berätta saker man kanske borde hålla för sig själv? Är det bra att några hundra personer kan ha koll på vad man gör och har gjort och planerar göra? Då jag gick i lågstadiet någon gång på 1990-talet började mina vänner skaffa mobiltelefoner och en ny tid

tog sin början. Då var det häftigt att man kunde sms:a sina kompisar när man annars inte hade möjlighet till kontakt. I slutet av 2000-talet kom Facebook och blev nästan ett måste för unga människor. Farmville, statusuppdateringar, vem har ett förhållande ... För en del människor verkar det vara nästan ett måste att dagligen surfa runt och läsa om det senaste från alla hundratals vänner. Ligger det någonting i den okände personens uttalande: Alla barnen hade Facebook, utom Siv, hon hade ett liv? Text: Jakob West | Bilder: Jakob West, sxc.hu

Hört på gatan om Facebook Man kan skriva Jesus i sin statusuppdatering minst en gång per dag. Ska man inte bara vara kompis med dem man känner på riktigt?! De flesta av mina Facebookvänner ... ja, jag tror jag har pratat med dem i alla fall! Facebook är för nördar! Är det synd att logga in på Facebook under predikan?

Ett urval meningsfulla grupper man kan gå med i på Facebook “I bet males on Facebook can reach 1 million before females do!!!” ”Om 1000 joinar så går vi bar maga i Jakobstad i sommaren 2010” ”Vi som har fjunit bäbishår, och är stolta”

Facebook slukar lätt mycket tid – kanske det lönar sig att fundera över hur mycket …

Medelfacebookaren har 130 vänner Facebook lanserades i februari 2004 av Mark Zuckerberg. Över 400 miljoner aktiva användare. Cirka 200 miljoner av dem loggar in varje dag. Facebook har över 1 200 anställda. Medelantalet vänner bland facebookarna är 130 stycken.

I medeltal tillbringar facebookare cirka en timme på sidan varje dag. www.facebook.com/press Källor www.berusad.org, www.facebook.com/press, sv.wikipedia.org/wiki/Lunarstorm

9

Activate


GALLUP ACTIVATE 2/10

Text: Julia Julia Lytz Lytz || Foto: Foto: Julia Julia Lytz, Lytz, Bianca Bianca Holmberg Holmberg Text:

Tobias Jansson, 15 år, Närpes

Vilka internetcommunityn använder du? Facebook, Tagged och Berusad Hur använder du dig av dem? Jag pratar med vänner men använder dem också för att få kontakt med nya människor och lära känna bekanta bättre.

Vilka internetcommunityn använder du? Facebook, Bilddagboken och MSN Hur använder du dig av dem? Facebook använder jag för att hålla mig informerad om vad som händer och för att höra hur människor har det. Bilddagboken använder jag för att veta vad folk håller på med och MSN för att hålla kontakten med vänner och kunna ha intressanta diskussioner.

Matilda Granfors, 12 år, Vasa

Vilka internetcommunityn använder du? Facebook, MSN och Wordpress Hur använder du dig av dem? Jag använder Facebook och MSN till att prata med kompisar och till att prata med mina släktingar i Sverige. Dessutom bloggar jag på Wordpress.

Vilka internetcommunityn använder du? Facebook och Skype Hur använder du dig av dem? Jag använder Skype för att ringa till och hålla kontakten med vänner som befinner sig utomlands, och via Facebook håller jag lätt kontakt med många olika människor och håller lite koll på vad som händer.

Sanna Lindroos, 15 år, Karis

10

Activate

Felicia Lytz, 14 år, Närpes

Daniela Pakalén, 18 år, Åbo

Vilka internetcommunityn använder du? MSN och Facebook dagligen, och ibland också x3m-community och ircgalleria. Hur använder du dig av dem? Både för att hålla kontakt med vänner jag träffar mer sällan och för att tala eller bestämma något med vänner jag inte orkar ringa till. Men också för att kolla upp vad som har hänt med de vänner jag inte träffat på länge.


Vilka internetcommunityn använder du? Facebook och MSN Hur använder du dig av dem? Jag pratar med kompisar och får kontakt med nya, intressanta människor.

Mathias Holm, 17 år, Vasa

Anton Blomberg, 17 år, Nykarleby

Vilka internetcommunityn använder du? Facebook och MSN Hur använder du dig av dem? Jag diskuterar och pratar med människor och hjälper också ofta vänner som har det jobbigt eller har problem. Men jag använder dem också bara som tidsfördriv.

Vilka internetcommunityn använder du? MSN och Facebook Hur använder du dig av dem? Jag använder dem mest bara som tidsfördriv. Daniel Söderlund, 19 år, Nykarleby

Var med och ge

5%

av din sommarlön till Europa-mission!

Både i vårt eget hemland och ute i Europa finns det mängder av ungdomar som är desperata efter att få uppleva förlåtelse, frihet och äkta kärlek. Ungdomar som verkligen längtar och letar efter meningen med livet. Därför ordnar Team Action team ute i Europa och hemma i Finland, för att p re d i-

ka evangeliet och dela det underbara budskapet om Jesus till en värld som längtar efter sanningen. Nu har du möjligheten att vara med och göra en skillnad i vårt land och i vår världsdel, genom 5%-kampanjen. Kampanjen handlar helt enkelt om att vi vill se ungdomar vara med och ge 5 % av den lön

de tjänar ihop under sommaren till mission. Vill du vara med? På www.teamaction.org finns mera info och där kan du också anmäla dig till kampanjen. Din insats och gåva behövs - tillsammans kan vi verkligen göra en skillnad i Europa!

www.teamaction.org


12

Activate


Text: Benita Lindström | Illustration: Hanna Söderlund

Ett spännande liv med den helige Ande Många gånger begränsar vi den helige Ande till ungdomsmöten, gudstjänster eller häftiga konferenser. Visst är det härligt med möten där Andens närvaro är stark, men livet med den helige Ande tar inte slut där.

N

är du tar emot Jesus i ditt hjärta och ger ditt liv åt honom, flyttar den helige Ande in i dig. Han bor alltså i dig, inte i möteslokalen. Du kan fortsätta lära känna och uppleva honom när konferensen är slut och du åker hem. Jesus visste att hans lärjungar i alla tider, också du och jag, skulle få det svårt ibland efter att han farit tillbaka upp till Gud. Därför lovade han att ge oss den helige Ande, så att vi inte skulle skiljas från honom utan vara nära honom hela tiden. I Johannes 14:16-17 säger Jesus: Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot. Ty världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, eftersom han förblir hos er och skall vara i er. Den helige Ande är inte av den här världen – han är av Gud. Som kristen är du absolut beroende av honom för att kunna leva det spännande, meningsfulla liv som Gud planerat för dig. Det är genom den helige Ande som Jesus kan tala rakt in i ditt liv och leda ditt liv i rätt riktning (se Johannes 16:12-14).

I dig … Tack vare att den helige Ande bor i dig kan du lära känna Gud och komma närmare honom hela tiden. Det är Anden som öppnar Guds Ord, så när du läser Bibeln är det inte bara vilken text som helst. Innan jag läser Bibeln brukar jag be att den helige Ande ska öppna Ordet så att jag förstår det som Gud vill säga. När jag sedan börjar läsa kan

jag plötsligt inse något som jag aldrig tänkt på tidigare, fastän jag kanske läst samma ställe flera gånger. Andra gånger har jag fått styrka när jag känt mig svag, vishet när jag inte vetat vad jag ska göra, glädje när jag varit ledsen, blivit fylld av liv när jag känt mig tom på insidan. Det kan och vill den helige Ande göra i dig. När du räknar med honom kommer han att börja förvandla ditt liv så att du blir mer lik Jesus.

… och över dig Den helige Ande finns inte i ditt liv bara för din egen skull, utan också för andras. Tänk vad fantastiskt att Gud vill använda dig för att nå någon annan! Du får vara hans redskap och sprida hans kärlek i en värld som verkligen behöver den. Han hjälper dig, dels med sin kraft, dels med vishet och uppenbarelse. Jesus säger: Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns (Apostlagärningarna 1:8). Du kan göra sådant du aldrig trodde att du skulle kunna göra med hjälp av den helige Andes kraft. Du kan lägga händerna på sjuka, be för dem och de blir friska. Varför? För att den helige Andes kraft är över dig. Det är han som gör det, men han använder dig. Vi behöver Andens kraft i vardagen, för om du tänker efter kommer du säkert på människor i din omgivning – vänner, familj, klasskompisar, släktingar – som mår dåligt, är ledsna, deppade, sjuka eller helt enkelt skulle behöva få möta Jesus. Du

kan vara den som går till dem.

Lita på att det är den helige Ande! Den helige Ande är vishetens och uppenbarelsens Ande (Efesierbrevet 1:17). Om du räknar med honom, kommer han att berätta saker för dig – ge dig sina insider-tips. Han vet vem som behöver hjälp, uppmuntran eller en pratstund. Hur talar han då? Eftersom han bor i ditt innersta talar han också många gånger till ditt innersta. Våga lita på att den där känslan av att du ”bara vet” är från honom! En gång upplevde jag att jag skulle skicka ett kort till en vän och uppmuntra henne. Medan jag skrev undrade jag om det verkligen skulle göra någon skillnad alls att skicka iväg kortet, men jag skickade det ändå. Nästa dag fick jag ett sms av henne där hon berättade hur mycket kortet betydde för henne. Om den helige Ande uppmanar dig att göra något – gör det! Det är så du växer och lär känna hans röst. Vi har så ofta bortförklaringar: Tänk om det inte är den helige Ande, tänk om hon missförstår alltihop, jag hinner inte nu och så vidare. Vardagen med den helige Ande är ett samarbete med honom. Han kan uppmana dig att gå och prata med killen som alltid är ensam och utanför i skolan eller att ge en näsduk åt tjejen som gråter och fråga hur det är, men om du inte gör det blir det ogjort. Han behöver din villighet, och du behöver honom för att leva ett passionerat och äkta kristet liv. Inte bara på konferenser utan varje dag!

13

Activate


Sommaren är möjligheternas tid. Det är den bästa tiden att umgås, chilla, fördjupa vänskap och älska Jesus! Tomas Forsbäck | Bianca Holmberg

Ibland tycker vi att sommaren är den tid då passionen för Gud svalnar. Kom igen! I sommar blir det annorlunda, i sommar kan du få se liv förvandlas. Vi vill utmana dig att leva ett missionerande liv den här sommaren. Det betyder att du inte sitter och surar för att det är färre ungdomsmöten, utan du bestämmer dig för att göra en skillnad. Du bestämmer dig för att göra allt du kan för att någon av dina vänner ska hitta Jesus. Sommaren är alla tid1. Håll kontakten Grunden för att kunna vara ett ljus är att man har någon att lysa för. Det kan vara lätt hänt att man inte gör annat än är på läger och konferenser med sina kristna vänner på sommaren och glömmer att skolkompisarna faktiskt finns trots att det är lov. Ring, mejla, facebooka … eller skriv ett hederligt brev och fråga hur din kompis sommarlov har varit och om ni ska träffas något tag! De flesta människor uppskattar att man tar kontakt och bryr sig om dem, speciellt om det kommer lite oväntat. 2. Kristna + okristna = succé Vi har ibland en tendens att bygga en Berlinmur mellan vårt kristna gäng och våra okristna kompisar. Men lätta på järnridån och ordna en grillfest, en picknick eller en volleybollmatch på stranden för alla! På så sätt får dina icke-kristna vänner lära känna ditt kristna gäng i en bekant och ”normal” miljö, utan lovsång och tungotal, som kan verka konstigt för den som inte är van. Dessutom har du ett ypperligt läge inför nästa punkt.

14

Activate

ers chans. Ta vara på den! Jesus längtar efter att möta dina vänner. Han är där dina vänner är. Vill du haka på Jesus? Vill du göra din sommar till den mest meningsfulla hittills? Vill du att din sommar ska bli oförglömlig? Lev ett missionerande liv! Dröm om att dina vänner ska bli frälsta, be till Gud för dem varje dag och gör allt du kan för att visa på Jesus. Här är några enkla tips för att få igång din idémotor!

3. Läger och konferenser är gyllene tillfällen När grillfesten är över kommer dina vänner från båda lägrena att vilja träffa varandra igen. Lösningen: Du bjuder med dina okristna polare till lägret, konferensen eller sommarungdomssamlingen där dina kristna vänner också är. Miljön är främmande för dem som kommer för första gången men eftersom de redan känner en del människor blir det lättare för dem att trivas. Dessutom finns det

läger för olika smaker, en del med mera möten, bön och lovsång och andra med något tema, som dans eller friluftsliv. Håll ögonen öppna! 4. Fortsätt hålla kontakten Oavsett vad den eller de som du tog med dig någonstans tyckte, se till att fortsätta hålla kontakten efteråt. Det är viktigt på många sätt. Om personen blev rädd och inte ville vara med, är det viktigt att du följer upp och pratar med honom eller henne, förklarar det du kan. Och visar att han eller hon är din vän och inte ett frälsningsobjekt i första hand! Att bry sig är evangelisation i kvadrat. Om personen tyckte om det och till och med blev frälst, är det också otroligt viktigt att inte lämna honom eller henne ensam med sina funderingar! Fråga, prata, förklara, be tillsammans och dra med din vän på allt kristet som ordnas under resten av sommaren så att hon eller han får lära sig mera om att vara kristen!


S

olsken och palmer mötte mig då jag steg ut ur planet den 21 januari. Det var en underlig känsla att efter en lång flygresa plötsligt inse att jag hade kommit fram, jag befann mig i Sydney – Australien. Min första dag var omvälvande, det var dags att glömma minusgraderna och i stället vänja sig vid den varma vinden som slog mot mitt ansikte medan jag blickade ut över stranden som var full av turister.

garna och är med i gatuteam (street teams) på lördagarna. Gatuteam innebär att vi går ut och hjälper till med vad som helst som behöver göras, till exempel klippa gräsmattor, tvätta fönster och samtala med människor. Jag har också engagerat mig i Fuel som är ungdomsarbetet för 12-15-åringar.

att vi inte behöver någon titel, som lovsångsledare eller ungdomsledare, för att vara ledare. Det var svårt för mig i början att plötsligt vara bland en massa ledare utan att någon visste vem jag var. Men att jag inte har haft en titel här hindrar mig inte från att leva en livsstil som tjänar och uppmuntrar andra.

Längtan är viktigare än gåvor

Jag studerar alltså på Hillsong International Leadership College i Sydney City på worship-linjen. Här har jag vänner från USA, Kanada, Norge, Sverige, Danmark, Australien, Tyskland, Brasilien och så vidare. Vi studerar ledarskap och är mycket involverade i församlingslivet. Jag sjunger i kör på sönda-

Något av det viktigaste jag har lärt mig hittills är att det inte handlar om mina gåvor, utan det handlar om mitt hjärtas inställning. Gud behöver inte våra gåvor, han vill använda dem men han är inte beroende av dem. Men har vi en längtan och ett hjärta som älskar Gud, då kan han göra vad som helst genom våra liv. En annan sak som jag har lärt mig är

Det finns mycket att lära här på andra sidan jorden, Gud arbetar och talar, bekräftar drömmar och ger mig nya drömmar! Jag är oerhört tacksam till Gud att han för lite över ett år sedan öppnade vägarna för mig att fara. Så, nu ska jag ta mig till Australiens Citymarket ”Coles” och köpa lite australiensiskt godis (som inte är lika bra som i Finland). From Sydney with love Nicolina Koskinen

15

Activate


Ungdomar är likadana överallt.

Pastor Nermin har startat en ny församling i Bosnien.

Här är ett a ska centren för att igen radikala, m i Bosnien.

JESUS ÄR PA VÄG TILL KRIGETS OCH MUSLIMERNA

Text och foto: Tomas Forsbäck

Balkan är ett nytt missionsfält för Team Action. I fjol somras var vi där för första gången. I år ska Kroatien få återbesök och vi ska också till det muslimska Bosnien.

T

vå av de ungdomar som konkret fick uppleva Gud för första gången i sina liv under vårt första besök i Kroatien var Mathei och Sven. Vi fick redan i ett tidigt skede kontakt med dem. De var med på bönesamlingar, lovsångsstunder och outreacher. Och någonstans längs vägen väcktes en längtan hos dem att få tro på och uppleva Jesus. Efter några dagar bad de frälsningsbönen och senare i veckan blev de andedöpta. Något nytt hade verkligen börjat.

Teamets tro gjorde intryck I november fick vi träffa Sven och Mathei igen under en genomresa. De fortsätter växa i sin tro, är med i församlingen och leder till och med egna bibelstudier med andra ungdomar. De berättar spontant om

16

Activate

hur det finska teamet satt tydliga spår i deras liv. Hur sommarteamets besök blev startskottet på deras vandring med Jesus. – Det som gjorde mest intryck på mig var att se det finska teamets tro, lovsång och bön. Det visade verkligen för mig att Gud finns, säger Sven. Senare under hösten blev de två killarna döpta tillsammans med andra som kommit till tro under sommaren. Nu väntar nästa äventyr på dem, då de själva ska få komma med på sommarteam och får vara med och ge vidare av sin nyfunna tro på Jesus.  Greg och Lidija Tellman är våra kontaktpersoner som vi arbetat med på Balkan. De gör ett fantastiskt jobb med ungdomar i Osijek.

Greg kommer från USA, men bor som missionär i Kroatien. Lidija kommer från Osijek där paret nu bor med sina tre barn. I år är de också ledare för det tre veckor långa missionsteamet med femton kroatiska ungdomar som turnerar med vårt finländska Summer Challenge. Det blir spännande!

Hån, svek och förföljelse Ett av Kroatiens grannländer är Bosnien. Bosnien blev det brännheta gränsområdet mellan det muslimska Turkiet, det ortodoxa Östeuropa och det katolska Västeuropa. Än i dag är landet ett blandat kaos med muslimsk majoritet. Landet har ett stort behov av nya församlingar, pionjärinsatser och missionsteam. Men att starta församlingar i de här områdena är en


av de islamn som jobbar n föra in den muslimska tron

Böneband i en moské i Bugojno.

Sven och Mattei är två av dem som fick uppleva Gud i Kroatien senaste sommar.

AS BOSNIEN Bugojno är en av de mest onådda städerna i Bosnien.

svår kamp med nästan fler tuffa motgångar än framsteg. En av dem som gett sig in i utmaningen är Nermin och hans familj. Nermin flyttade till staden Bugojno för några år sedan. Bugojno är en av de tuffaste muslimstäderna i landet med ett nybyggt islamskt center för att stärka den extrema och sanna islamska tron bland sekulariserade muslimer i landet. Nermin började be för staden och startade sedan Alphakurser. Nu har han en församling med 15 regelbundna besökare, vilket är mycket med bosniska mått mätt.   Men det ligger mycket smärta bakom de goda siffrorna. Flera som kommit till tro under åren har återvänt till sin muslimska religion på grund av trycket. När jag sitter vid Nermins köksbord och lyssnar på hans berät-

telse vill jag nästa gråta. I sin kamp för människors frälsning har kyrkan gett ut allt de har, allt de äger och lever ett liv i enkel tro. Samtidigt får de stå ut med hån, svek och förföljelse från sina närmaste, samhället och de religiösa ledarna.

Konserter bland muslimerna Fastän muslimerna i Bosnien till stor del är sekulariserade är de bundna av sin muslimska bakgrund, vidskepelse och religion. Det är inte ovanligt med spådom, ockulta läkare och häxor, som också utövar sina krafter för att motarbeta Jesu evangelium i staden.  Nermin och hans familj är en av de kontakter som Team Action kommer att jobba med under sommar 2010. Nu har vi planerat in en vecka av konserter, evangelium och Jesus

i staden Bugojno. Vi tror och ber om ett gudomligt genombrott bland de över tusen ungdomarna som bor i staden. Balkan är alltså en riktig kompott av olika religioner, traditioner och kulturer. Den unga generationen har ett tufft förflutet med ett krig som slutade för bara femton år sedan. Men de har ändå samma puls som hela resten av Europa, påverkas snabbt av det västerländska tankesättet och lyssnar på samma musik som pumpar på diskoteken världen över. I fjol somras kunde vi konstatera att ungdomarna på Balkan bär på samma frågor och öppenhet för andlighet och Gud som ungdomar på alla andra ställen. De är nyfikna. Det är något helt nytt för dem att se unga som står upp för sin tro och berättar om hur Gud förvandlat deras liv.

17

Activate


När det kommer en bra våg gäller det att vara beredd.

vattnet kallt, där trivs Där vågorna är stora och hellre sitter i värmen Andreas Laurent. När andra r han och hans kompisar framför en öppen spis bege möta vågorna. sig ut med surfbrädor för att

Jakob West, Pati Blo Text: Jakob West | Foto:

m

Man sitter alltid och väntar ågsurfing är något man på vågor som ser olika ut lätt förknippar med från gång till gång. Man får varmare länder och sitta i naturen, uppleva den amerikanska tv-serier, och samtidigt ha roligt med men även i Finland finns utövare. sina kompisar. Andreas Laurent berättar att han t a vågsurf Andreas har som barn började med vindsurfi många år. ing efter att ha hittat en gammal Passar plånboken vindsurfbräda vid föräldrarnas sommarställe. Under en resa till Spanien var Även i Finland går det bra att surfa enligt Andreas. det för lite vind för att vindsurfa så han och hans kompisar fick tänka om. – Vi har hittat överraskande bra ställen men de kan

V

– Det blåste inte på stränderna då vi var i Spanien men vågorna var fina. Vi hade tidigare fått prova på vanlig vågsurfing och beslöt oss där och då för att köpa sådana surfbrädor. Sagt och gjort, vännerna köpte vågsurfbrädor och snart var de bitna utövare. – Vågsurfing är roligt. Det är en väldigt omväxlande sport då man aldrig kan öva samma sak två gånger.

18

Activate

vara svåra att komma till. Norge är också bra. Där är vågorna fina och vattnet så kallt att man ofta får vara ensam med sina kompisar. Att börja surfa behöver inte heller vara alltför dyrt. En begagnad bräda behöver inte vara dyrare än 50 euro. För dig som vill se lite av vad Andreas gör och har gjort finns det några fina videor på internet: www.vimeo.com/10666643 www.vimeo.com/2761535


Det går vilt till i forsen.

Lat vagorna ga höga!

Tomas Forsbäck

Jan Åbacka trivs bäst på vilda vatten, mitt i naturen. När andra kommer hem för en skön hemmakväll så drar Jan helst ut i vildmarken på äventyr.

an Åbacka har sysslat med allt från forsränning till bergsklättring, kaitsurfing, segling, vandring och motorcykeläventyr. Men allt som har med vatten och hav att göra står högst på listan. I sommar ska han upp till Ishavet för att paddla i de nordligaste fjordarna med ett gäng vildmarksguider i två  veckor. Han har paddlat aktivt de senaste fem åren. Det började med att han byggde sin egen kajak under studietiden, i brist på pengar.   Kajaken blev en succé och ledde till nya vattenäventyr. Paddling fascinerar. Det är elementet av vatten, natur och förmågan att ta sig fram smidigt som gör det tilltalande. Om man dessutom ger sig in på forspaddling ger det en extra kick.

Höga vågor Jan har provat på både havspaddling och forsränning. Båda har sin charm. – Ju mer vind och sjö det är desto mera kul och spännande. Helst ska vågorna gå höga, säger Jan.   Jan har sysslat med forsränning på  flera platser. Hemma i

Kronoby brukar han paddla en sträcka på 20-25 kilometer med en polare. På sträckan finns åtta forsar och den är en perfekt halvdagstur. Som mest har han gjort tre-fyradagars paddlingsturer.  Våren är den bästa tiden att forspaddla. När isen smälter fylls forsarna med vatten. Men även ute på havet är det intressant precis när isen har släppt. 

Mer äventyr i forsen Det händer lätt att man vurpar och blir våt. Därför är det bra att ha torrdräkt eller våtdräkt. Förutom det är det bara att sätt igång. Ett bra sätt är att gå  med i en paddlingsklubb. Där får man låna utrustning och gå  kurser och få grundkunskaper i paddling.   Vill man prova på forsränning går det också bra. Men då är det viktigt att man känner till vattendragen på förhand och kan hantera en kanot. Det är också bra att ha med någon som har lite erfarenhet av det. En hjälm kan rädda liv i forsen.  Paddling är ett perfekt sätt att njuta av naturen och sommaren på ett skönt och smidigt sätt. Vill man ha mer äventyr tar man mod till sig och tar sig ut i forsen. Det är bara att sätta igång.

Vågorna ska helst gå höga när Jan paddlar.

Jan Åbacka trivs i vattnet med paddeln i hand.

19

Activate


Ungdomsledaren skriver Julia Olin

Vem mar jag bra av att sällskapa med?

N

u när våren är här är det ett ypperligt tillfälle att tala om kärlek. En fråga som ofta dyker upp bland ungdomar är om det som kristen är okej att sällskapa med en som inte delar samma tro. Jag skulle gärna ställa frågan på ett annat sätt: En hurdan pojk- eller flickvän skulle vara bäst för dig att ha? De allra flesta människor ägnar en

hel del tankar åt att fundera på en hurdan pojk- eller flickvän som skulle passa dem och vem de kommer att dela sitt liv med. Det är verkligen intressanta saker att fundera på. När jag som 15-åring blev kristen förändrades mitt liv ordentligt och jag visste att jag ville ha ett liv med Jesus i centrum. För att kunna leva det livet insåg jag att jag verkligen behövde en kristen man vid min sida.  Konsekvensen av att sällskapa med en som inte tror blir alltför ofta att man tappar fokus från det viktigaste, det vill säga Jesus. Intresset i förhållandet blir delat om den ena vill leva ett liv där Jesus är i centrum medan den andra inte ens tror på Jesus och tyvärr blir alltid någon tvungen att kompromissa. Längtar du efter att få leva ett fullt ut även-

tyrligt, kristet liv? Bestäm dig då för att du ska ha en pojk- eller flickvän som kan utmana dig att gå ännu längre med Gud, stötta dig då du är svag och leva mitt i drömmen att bygga Guds rike tillsammans med dig! Du behöver våga lita på att Gud kommer att koppla dig samman med just en sådan person som du behöver. Min man har varit och kommer att vara en nyckelperson i mitt liv, en som påverkar mig oerhört mycket. På samma sätt kommer den du i förlängningen gifter dig med att ha en enorm påverkan på ditt liv och din framtid. Den intressanta frågan blir alltså inte om det är okej att sällskapa med en som inte har samma tro som du utan frågan blir vad du vill med ditt liv.

Den sanna självbilden finns hos Gud – Som tonåring ville jag aldrig se foton av mig själv, jag tyckte inte att jag dög. Jag var frustrerad och sökte efter något mer och jag började kompensera min svaga självbild genom att prestera, säger Marica Enlund.

M

arica Enlund är trebarnsmamma, Sibbobo och jobbar som församlingssekreterare i Filadelfia i Helsingfors. Hon har kommit i kontakt med frågor kring självkänsla dels genom sitt tidigare jobb som speciallärare, men allra främst genom sitt eget sökande och sin längtan efter en stark identitet i Jesus. – Det som helade mig och min självbild var den enorma kärlek jag fick uppleva. När jag förstod att Jesus gjort det möjligt för mig att alltid leva nära Gud öppnades en helt ny värld. Vad han säger om dig och mig är sanningen och den gör oss fria. Marica understryker att alla människor behöver få höra att de är älskade för den de är och inte i första hand för det de gör. Skolvärlden har lärt oss att betygsätta och jämföra oss med varandra och det är lätt att

20

Activate

tro att vår identitet sitter i hur väl vi lyckas prestera. De utseendeideal som vi i dagens samhälle hela tiden matas med gör det inte heller lättare för oss att vara nöjda med oss själva. Men Bibeln är tydlig med vårt värde. Vi är skapade till Guds avbild och Psalm 139 beskriver hur vi var påtänkta och planerade av Gud långt innan någon annan visste något om oss. I Johannesevangeliet 3:16 står det om hur Gud älskade världen så mycket att han utgav sin enfödde son. – Ingen far ger det bästa han har för något värdelöst! Gud längtar efter dig så mycket att han betalar för dig med det bästa han har – sin egen son. Så värdefull är du för honom! Så vad kan du då göra om du kämpar med de här sakerna och

behöver lära dig att tycka om dig själv? Marica säger att du helt konkret kan be Gud om en god självkänsla. Du får vara trygg i att det i Jesus varken finns behov av eller utrymme för dig att se ner på dig själv. Marica rekommenderar också att du pratar med någon som tar dig på allvar och som kan be med och för dig. Och slutligen kan du läsa vad Bibeln säger om dig. Marica tipsar om att du kan sätta in ditt eget namn i till exempel Psalm 23, Psalm 139 och i Höga visan. Höga visan är ett fantastiskt kärleksbrev från Gud till dig! – Du får också be att du ska få uppleva och känna Faderns kärlek. Den sanna, sunda och goda självbilden finns hos honom. Varje dag får jag lära mig lite mer om hur han ser på mig, säger Marica. Julia Lytz


mmaren gtan efter den sköna so län it låt r ha en on kti da Activate-re rrekturläsaninter vjuer, datorer och ko nd bla tt Mi . en nd ha er r öv ta ing. Där och då lät vi vå mn stä va lju s en ar mm so de hittade vi gtansfull du också tårögd och län e int r Bli a. öd fl ra åd a poetisk en betyder för oss? när du läser vad sommar När blommor na ler , och kjolar na dansar i vinden. Då jag ser en knyt näve med fart smälla mot kinden. Nu e de sommar, right? För manlighet stav as fight! Att kämpa, att tro är viktigare än vila och ro. Sporta och tävla är bättre än Brave-

Käraste sol, hur jag älskar ditt sken hur du färgar och värmer mina ben Käraste sol, hur jag älskar dina strålar som hela världen med klara

Tomas Forsbäck

| Foto: sxc.hu

Julia Lytz | Foto: sxc.hu

Stark het smak sommar Tvättar fluffiger själ Från äventyr Röd sol lyser Som vitt moln på fat Vilar i mjuk dröm miljö Röra gegga Vilken blandnin g Älskar!

Bianca Holm

heart, att känna st anken av grillad oxe är årstidens sä rart! I solnedgångens ra nd, lyssnar på R & B en skön ljum men strand, min lyxjakt surfar förb i. Livet är som en st ubin. Därför tävla, grilla , njut och chilla. För snart är hela ar ma sommar n förb i!

Käraste sol, hur jag älskar ditt ljus det fyller mig med ett galet sommarrus Jag älskar din värme, den skänker mig lycka nåde den som mitt solsken ifrån mig försöker knycka!

berg | Foto : sxc.hu

plast Även mina tofflor av hast. Sommarskor Söker jag fram i alla a! im pr så är nalkas ni n Ballerinaskorna, För nu när sommare .  na fi att svalkas.  h s oc Så ljuvligt söta Ser fötterna sin chan är or sk tyg na makafrua, mi a, a Mjuka och skön Lilltå, tenatua, kuckulu r.  bä na da så jag r et nä dr glada är fötterna storstampen upp i vä vrå och blivit en riktig flopp er ni strumpans mörka pp Flip-flops kunde ha sli Nu as rn säljningslisto ret.  I stället nådde de för skor av tjockaste läd här topp.  För nu är sommaren ler da r! an sk t tåt ps up r mina sommarskor bä Inte har det helle daler.  Och glatt jag an ars mm so a rlig de kring gamla he

Jakob W est | F oto: sx

c.hu

För som liga Är somm aren san den på stranden (den som inte känn s som mången knöl utan mes t som po tatismjöl) För de a ndra Är somm are och grisb n svett, kotlett iffsfett


saknar sommarjobb Jimmy Holmberg Saknar du fortfarande jobb till sommaren trots att du är arbetsför och ivrig? Det finns ändå möjligheter att få pengar till glass, badbollar och annat väsentligt. I stället för att förgäves vänta på din lottovinst kan du här läsa om några metoder som kan ge dig en lite tjockare plånbok.

22

Activate


SERIEN

)NFO

2$&) ! ' 2 % ' ! , 2 777 6!33 /

PROGRAM SOMMAREN 2010 Lร„GERDRAG 14 - 18 JUNI

KOMBILร„GER 29 JUNI - 3 JULI

ALLSร…NG Pร… VASSOR 19 JUNI

KRISTENDOMSSKOLAN 7 - 16 JULI

Fรถr dig som รคr fรถdd 1997 โ€“ 1999.

Lร„GERSKOJ 21 - 24 JUNI

Konst och kulturlรคger fรถr ungdomar i hรถgstadieรฅldern.

FAMILJEDAG PENSIONร„RSDAGEN 7 AUGUSTI

23 Activate


M

Returadress: Team Action Skeppsgatan 10 B1 65610 Vasa

När blev du frälst?

Hur blev du frälst? – Jag har alltid haft en barnatro men blev frälst på ett läger för ungefär fyra år sedan. På lägret frågade de ifall någon ville bli frälst och jag tyckte att jag ville vara med om det.     Vad betyder det för dig? 

Det var på ett barnmöte i Karis när jag var åtta, nio år gammal. Vi – Gud betyder nog ganska mycket för mig. Det är hade roligt och fick höra undervismånga saker som känns lättare efter att jag blev ning. Ledarna frälst och jag har lärt känna många kristna vänfrågade ner. Det lönar sig att bli frälst! om någon ville bli frälst och vi som ville gick till ett annat rum med en ledare och bad frälsningsbönen.

Vad betyder din tro för dig i dag? Allt. Den är viktig för mig och har hjälpt mig mycket. Jag vet inte vad jag skulle göra utan den. När jag har haft tunga perioder har jag varit jätteglad att Gud alltid har funnits nära mig. När en släkting till mig dog kunde jag till exempel luta mot Gud. Jag har inte alltid gjort som han har velat men han har varit tålmodig med mig.

Vem är Gud för dig?

Namn: Emilia Gustafsson Ålder: 15 år Ort: Karis

Han är min pappa. Någon jag alltid kan lita på. Han finns alltid nära och älskar mig. Utan honom skulle jag ha sämre självförtroende. Jag skulle inte heller ha de vänner eller den livsglädje jag har nu.

Vad skulle du säga till den som funderar på Gud? Tvivla inte, fortsätt tro att det finns en Gud.Det kan bara bli bättre om man tror på honom.

Namn: Alexander Nykvist Ålder: 14 år Ort: Esbo Gör: Går i högstadiet

Text ocht foto: Sara Glasberg

Emilia lutar sig mot Gud

”Det lönar sig att bli frälst”

Activate 2/2010  
Activate 2/2010  

Finlandssvensk kristen ungdomstidning