Page 1

Hèt tijdschrift voor de operator en technisch vakman

Een vertrouwd vakdiploma!

Verder in dit nummer: Karttoernooi 2010 Vrouwen aan de slag De schoonste gascentrale van Europa Van appel naar sap Gezond bij Rockwool

CAMPAGNE:

VAPRO op de radio

Nummer 3 Zomer 2010


Inhoud Hét tijdschrift voor de operator en technisch vakman, is een uitgave van de VAPRO groep. VAPRO groep Postbus 24090 2490 AB Den Haag T 070 - 337 83 00 F 070 - 320 51 86 E info@vapro.nl I www.vapro.nl Redactie Herbert Boland, Hanneke van Gaans, Wiljo Florijn, Melanie Lancel, Henny Luijten, Marvin Moentadj, Marion Reerds, Marjolein Veeninga, Sonja van Venrooij. Vormgeving Beeldvorm, Pijnacker Foto omslag Lourens Smak Drukkerij Veldwijk-Van Loon Grafische bedrijven Verschijning 6 keer per jaar

4

6

Een sociaal leven naast de ploegendienst Op de oproep ‘Operator zoekt vrouw’, over hoe je je sociaal leven kunt plooien als je in ploegendienst werkt, kregen we van de Platform-leden enkele uiteenlopende reacties.

10

VAPRO Karttoernooi 2010 Na drie heats en een voor sommigen dramatisch verlopen finale, is Marinus Keuvelaar, operator bij Exxon Mobil Chemicals, als eerste geëindigd. Op 27 mei namen zestien leden van het Platform het tegen elkaar op voor de titel VAPRO Kart Kampioen 2010.

De schoonste gascentrale van Europa Enecogen bouwt de meest effectieve en de schoonste aardgascentrale van Europa in Europoort. Dergelijke centrales blijven nodig, omdat wind- en zonne-energie weliswaar onuitputtelijk, maar niet constant zijn. Het bedrijf zoekt operators om de installatie in 2011 in bedrijf laten gaan.

Verspreiding Dit tijdschrift wordt gratis verspreid onder leden van het Platform voor Operators, operators en operators in opleiding, ploegchefs, productie­chefs, praktijk­ begeleiders, praktijkopleiders en verantwoordelijken voor opleidingen binnen bedrijven in de (proces-)industrie. Wie kan aantonen tot de doelgroep te behoren kan zich als abonnee aanmelden via registratie@vapro.nl Advertenties Mooijman Marketing & Sales T 070 - 323 40 70 E info@mooijmanmarketing.nl Adreswijzigingen Adreswijzigingen kunnen onder vermelding van onderwerp (adreswijziging VAPRO) via e-mail (registratie@vapro.nl) worden doorgegeven. Productie Beatrijs Media Groep T 076 - 530 90 31 E info@beatrijs.nl ISSN 1878-8033 © Copyright 2010 Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie van VAPRO is een onafhankelijk opererend orgaan. Meningen en opinies in het blad geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de bestuurlijke organisaties vertegenwoordigd in de VAPRO groep noch die van de redactie.

12 Proces in het zonnetje

Van biologische appel naar fles met sap Deze keer zijn we op bezoek bij Ariza in Helmond. Het bedrijf heeft een grote reputatie op het vlak van biologische groente- en vruchtensappen. We kijken hoe het er daar aan toe gaat.

18

Rockwool-operators ­gezonder Rockwool heeft een heel programma opgezet om alle medewerkers, en zeker de operators, gezonder te krijgen. In dat kader is ook een fietsclinic georganiseerd ter voorbereidingen van de Tristan Hoffman challenge.


Column

9

Vrouwen aan de slag in Rotterdamse haven

Coriene de Kwant-Weststrate is een van de twee vrouwelijke procesoperators bij Huntsman Holland. In het kader van het oriëntatietraject ‘Vrouwen klaar voor de haven!’ vertelt ze erover.

Carrière in de industrie? Vroeger werden alle opleidingen voor procesoperator ‘VAPRO-opleidingen’ genoemd. In het alledaags spraakgebruik is dat vaak nog zo. Maar er zijn meer aanbieders van procestechnische opleidingen.

16 Campagne! VAPRO heeft in juni een advertentiecampagne gehouden op radio en billboard. Misschien heb je deze wel zien staan of de spotjes op de radio gehoord. We willen aandacht vragen voor het vertrouwde industrie-vakdiploma dat VAPRO biedt. Want ondanks de veranderingen in het onderwijs naar competentiegericht, blijft het VAPROdiploma voor operators en technici goud waard, want overal erkend en het bereiken van vakmanschap staan meer dan ooit voorop. Kijk op pagina 16 voor de advertentie of op www.vapro.nl op ‘Vertrouwde Vakopleidingen’.

En verder 5 5 15 20 20

Uit het diploma dat je na afloop van een opleiding ontvangt, blijkt vaak niet via welke opleidingsmethode je hebt gewerkt aan het verbeteren van je theoretische en praktische vaardigheden. Tijdens gesprekken met werkgevers, operators en technici hebben we gemerkt dat het wel belangrijk is om te kunnen laten zien dat je een opleiding hebt gevolgd volgens de VAPRO-methode. Want diploma’s van VAPRO worden overal herkend en erkend en staan garant voor een opleiding waarbinnen theorie en praktijk optimaal op elkaar zijn afgestemd. Dit komt niet in de laatste plaats door de opleidingsfilosofie die VAPRO in samenwerking met de industrie heeft ontwikkeld. Wij vinden dat de werkplek de beste leeromgeving is om je vakmanschap eigen te maken. De werkplek is het centrum vanaf waar je als operator complexe installaties kunt bestuderen, processen beheren en zelfstandig in staat bent problemen op te lossen. Wanneer je de werkplek door en door kent, ben je daadwerkelijk in staat te controleren, bij te sturen en in te grijpen als er iets fout dreigt te gaan. Binnen het model van VAPRO is dat heel belangrijk. Onze opleidingen zijn zo opgebouwd dat er geen sprake is van afvinken van onderwerpen, maar dat onderwerpen in verschillende situaties terugkomen tijdens de hele opleiding. Theorie en vaardigheden lopen zo continu en vloeiend in elkaar over. Met een VAPRO vakopleiding investeer je in jezelf en in je bedrijf. En dat is belangrijk. VAPRO draagt graag bij aan het versterken van de Nederlandse industrie en zet met jullie stappen in de richting van vakmanschap. Daarom zeggen we: “Carrière in de industrie? Het begint met een VAPRO-opleiding!”

Win een motorweekend! Kort nieuws Trainingskalender Sudoku

Tycho van den Born, Commercieel directeur VAPRO Heb je vragen over onze opleidingen? Neem contact op met de klantenservice via 070 301 10 86.

Raadplaat vapro nummer 3

zomer 2010

3


Platform

Een sociaal leven naast de ploegendienst Op de oproep ‘Operator zoekt vrouw’, over hoe je je sociaal leven kunt plooien als je in ploegendienst werkt, kregen we van de Platform-leden enkele uiteenlopende reacties.

Prima te combineren

We zien elkaar weinig

Ik ben een operator van een waterjet-snijmachine (4000 bar!) en we maken keukenbladen van graniet, composiet, ceramistone en glasstone. Sinds ruim een jaar werk ik in een drieploegenrooster. De hele week steeds hetzelfde. Vroeg van 06.00 tot 14.15, laat van 14.15 tot 22.30 en de nacht van 22.30 tot 06.00 uur. Ik moest de eerste maanden erg wennen aan een drieploegenrooster. Ik kende dat nog niet. We draaien dit rooster omdat het nog steeds erg druk is op het werk. We hebben weinig gemerkt van de crisis. Ik heb een gezin, mijn vrouw werkt fulltime als manager en onze zoon is 6 jaar. De weken dat ik late dienst heb (14.15-22.30 uur) zie ik ze dan ook maar erg weinig. Voor de rest zijn de tijden goed te noemen en heb ik veel tijd voor mijn gezin. Daarnaast ben ik voorzitter van een autoclub (www.grandepuntoclub.nl) en daar gaan ook nog eens de nodige uurtjes in zitten. Gelukkig vindt mijn vrouw dit ook leuk, dus kunnen we de hobby goed combineren met mijn werk en mijn vrije dagen. Regelmatig in de weekenden weg met de club, vergaderingen en noem maar op. De ploegendiensten komen mij meestal goed uit, zodat ik overdag ook de nodige tijd over heb. Momenteel kan ik me dus erg goed vinden in de drieploegen en heb lekker veel vrije tijd over voor mijn hobby. Alleen de zondagen dat ik ‘s avonds moet beginnen zijn nog steeds erg vervelend, omdat ik dan die zondag ook nergens zin in heb. Maar dit is maar één maal in de drie weken. Mijn hobby’s en mijn werk zijn prima te combineren, ook mijn gezinsituatie is er niet veel door veranderd. Naast de extra ploegentoeslag en prestatietoeslag (samen 25% extra) houd ik ook nog eens lekker veel vrije tijd over. (Toni) ■

Laten we wel wezen, als er meer voordelen dan nadelen waren, kregen we ook geen toeslag voor ploegendiensten! Mijn vrouw heeft bewust een baan gezocht die paste bij mijn rooster. Nu ze hogerop kan komen, zou ze wel op vaste uren op haar werk aanwezig moeten zijn, maar dat gaat mijn diensten absoluut niet. Aangezien ze dan net zoveel gaat verdienen als ik mét ploegentoeslag, zou de beste keuze zijn als ik ander werk zou gaan zoeken. Maar het is daarvoor een slechte tijd en ik heb het best naar mijn zin! Ik zou dan wel minder feestjes missen omdat ik middagdienst dan wel nachtdienst heb. Mijn hobby’s (fitness, muziek luisteren, films kijken en houtbewerking) zijn solistisch omdat dit gewoon het makkelijkste in te plannen is. Momenteel is bij ons de bruto- gelijk aan de nettobezetting omdat men ook niet weet wat er economisch gaat gebeuren. Wij draaien een vijfploegenrooster, maar zijn vorig jaar ook al drie keer veranderd van rooster. Ik kan niet wisselen omdat mijn vrouw haar beschikbaarheidsdagen drie weken van te voren moet opgeven bij haar werk. Ik heb wel een dag ouderschapsverlof, dus werk ik vijf dagen en heb vijf dagen vrij. En als ik vrij heb, werkt mijn vrouw meestal. Behalve dat ik mijn vrouw erg weinig zie, is het voor de rest goed te doen. (Giel) ■


WIN

Nieuws Win een weekend motorrijden! Verruil je veiligheidshelm en andere pbm’s voor een coole helm en dito motor-outfit. Leden van het Platform voor Operators maken namelijk kans op twee motorfietsen voor een heel weekend! Heb je ‘alleen’ een autorijbewijs? Geen probleem, er zijn ook motoren met drie wielen. Wat moet je doen? Vertel ons kort welke opleiding en trainingen je hebt genoten en wat

je werkgever doet om kennis in de ploeg te houden. Vertel ook wat je ambities zijn en wat je gaat doen om deze ambities waar te maken. De winnaar kiezen we uit de inzendingen. Je verhaal maakt sowieso kans om gepubliceerd te worden in dit magazine. Stuur het naar operator@vapro.nl of laat het achter in de VAPRO Hyves. De redactie is heel benieuwd! ■

Maak plaats, daar komen de meiden aan!

kunt werken aan de uitvoering van je loopbaan. Je vindt er een salarisindicator en tools voor het schrijven van een CV en sollicitatiebrieven. ■

Nederland loopt zijn achterstand in nu meer jongeren kiezen voor een technische opleiding. In het hbo is de dalende trend gestopt en is een stijging ingezet. Ten opzichte van 2002 is er een groei van de instroom van 15 procent. Deze groei komt voor een groot deel op het conto van meisjes. ■

Verzilver je ­diploma 
 Veel bedrijven vragen bij aanname van nieuwe operators om een VAPRO-opleiding als achtergrond.
Maar aan je diploma is niet altijd te zien of je een VAPRO-oplei-

Online loopbaancentrum

Winnaars ­kaarten TT A ­ ssen

Ga snel kijken naar de loopbaansite www.talentinuitvoering. nl. Deze is helemaal gericht op mensen die binnen de chemie en procesindustrie werken. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging vind je er de loopbaanverkenner. Voor degenen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, of een studie volgen en willen weten wat ze daarmee kunnen, zijn er functiebeschrijvingen. Ook is er een afgeschermd deel waar je actief

We hebben enkele kaartjes voor de TT verloot onder nieuwe leden en onder leden die een collega hebben gewezen op de voordelen van het platform. De gelukkige winnaars zijn M. Koch van Dutch Cocoa en T. Schuurmans en M. Verstraaten van MSD. Gefeliciteerd! We hebben ze gevraagd met een paar leuke foto’s terug te keren en die op de Hyves te zetten. ■

ding hebt gevolgd. Veel operators willen dat wel laten blijken. Daar hebben we nu een oplossing voor: het VAPRO Branchediploma. Dit wordt afgegeven aan alle operators die een volledige VAPRO CGO-opleiding hebben gevolgd. Aanvragen van het VAPRO Branchediploma is heel gemakkelijk en kan via het aanvraagformulier op de website |www.vapro.nl.
of bij je opleider. ■

VCA en VVI ­afgestemd De bestaande VCA- en VAPRO VVI-opleiding zijn beter op elkaar afgestemd. Hierdoor is niet alleen duidelijkheid ontstaan over welk certificaat in een specifieke situatie het meest wenselijk is, ook sluit de inhoud van beide trajecten beter op elkaar aan. Het VVI-pakket is opgeknipt in een VCA-deel en een VVI-deel. Operators in opleiding kunnen zo eerst hun VCA-certificaat behalen en vervolgens het VVI-deel. VAPRO brengt ook een apart VCA-boek uit dat is afgestemd op de aangepaste eind- en toetstermen van VCA 2009. Meer informatie via Dirk de Knecht, d.d.knecht@vapro.nl. ■ vapro nummer 3

zomer 2010

5


Platform Marinus Keuvelaar, Exxon Mobil Chemicals, snelste na 15 ronden

VAPRO Karttoernooi 2010 Kijk op vapro.nl/kart voor het video-verslag.

Dat er tussen operators ware Schumi’s rondlopen, was op 27 mei te zien in Race Planet Delft. Daar namen zestien leden van het Platform het tegen elkaar op voor de titel VAPRO Kart Kampioen 2010. De snelste was Marinus Keuvelaar, operator bij Exxon Mobil Chemicals. Zijn baangemiddelde van 36,42 seconden over 15 ronden was genoeg voor de eer en de wissel­ trofee, die hij overnam van Michel Mentink, die licht teleurgesteld aangaf slachtoffer van materiaalpech te zijn. Bolide 13 was niet het beste paard van stal, deze pech overkomt de allerbesten.

Snelle baan, hoge moeilijkheidsgraad

Champagne voor de snelste rondetijd 6

vapro nummer 3

zomer 2010


Marinus Keuvelaar, winnaar 2010

Poul Alemen, derde prijs

Dave Wils, tweede prijs

Helm af en napraten: wat deed jij nou?

Bekend­ making finale­ plaatsen

Men liet zich de broodjes goed ­smaken

Michel, winnaar 2009

Piet Mertens maakte met 35,06 de beste rondetijd van de dag, goed voor een fles bubbels. Maar door wisselende prestaties kon hij niet meer dan een zesde positie bereiken. Tweede en derde plaats voor Dave Wils (via ProIndustry werkzaam bij Hexion) en Poul Aleman (ook Exxon Mobil Chemicals). Johan Stee en Stefan Sijmons moesten de finalestrijd voortijdig staken. Race Planet Delft is een snelle en door de scherpe bochten en hoogteverschillen een lastige baan die alle ingrediënten heeft voor felle duels. Alle deelnemers bleven gezellig mee-eten en lieten zich het buffet met soep goed smaken. Geopperde ideeën: vaker karten en ook in andere delen van het land! Het VAPRO Platform gaat er zich over buigen. We kunnen in ieder geval terugzien op een geslaagd evenement van het Platform. ■ vapro nummer 3

zomer 2010

7


De Enecogen-partners Eneco en DONG Energy, willen energie leveren met minimale CO2 -uitstoot. De Enecogen gascentrale, die nu in aanbouw is, speelt hierbij een belangrijke rol. Als de wind niet waait of de zon niet schijnt, kan er toch energie geleverd worden. Enecogen is de meest effectieve en schoonste centrale van Europa en gaat in 2011 in bedrijf.

Voor onze, nieuw op te zetten, onderhoudsorganisatie zoeken wij per direct een talentvolle en betrokken:

Daarnaast zoeken wij voor onze, nieuw op te zetten, productie-organisatie per direct meerdere gedreven en betrokken:

TECHNICIANS E, C & I

OPERATORS

m/v en

m/v (fulltime en ploegendienst)

TECHNICIANS MECHANICAL m/v (fulltime)

DOEL VAN DE FUNCTIE Als Operator ben je verantwoordelijk voor het optimaal uitvoeren van bedienings- en controlewerkzaamheden in de controle-

DOEL VAN DE FUNCTIE

kamer en aan de installaties. Hierbij zijn eerstelijns onderhouds-

Als Technician voer je de onderhoudsplannen van de organisatie

werkzaamheden inbegrepen. Je bent een collegiaal persoon, die

optimaal uit. Tevens draag je zorg voor een goed en veilig werkkli-

graag wil samenwerken aan ‘jullie’, in aanbouw zijnde centrale.

maat binnen je eigen afdeling. Je bent een collegiaal persoon, die

Tevens draag je bij aan een goed en veilig werkklimaat binnen de

graag wil samenwerken aan ‘jullie’ in aanbouw zijnde centrale.

eigen shift.

JOUW PROFIEL

JOUW PROFIEL

Je bent een gedreven vakman, die bewezen succesvol is in het uit-

Je bent in hoge mate stressbestendig en hebt discipline bij het

voeren van complex onderhoud binnen de energie-, olie-, gas- of

uitvoeren van de werkzaamheden. Veiligheid, orde en netheid

chemische industrie. Je bent sterk in problemen oplossen en je

staan bij jou hoog in het vaandel. Je bent collegiaal in de omgang

weet het beste van je collega’s in jouw team naar boven te halen.

en je hecht waarde aan eerlijkheid en gezondheid.

WIJ VRAGEN

WIJ VRAGEN

Een MBO-opleiding niveau BOL 4, Elektrotechniek, Energietech-

Een MBO-opleiding, niveau BOL 3/4 Energietechniek, AOT of

niek of procesautomatisering (C & I) of;

Werktuigbouwkunde;

Een MBO-opleiding niveau BOL 4, Energietechniek, AOT of

Kennis op het gebied van veiligheid, milieu en kwaliteit van

Werktuigbouwkunde;

organisaties binnen energieopwekking, industrie voor olie- en

Kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en kwa-

gaswinning en chemie;

liteit van organisaties binnen energieopwekking, industrie voor

Aanvullende opleidingen op grootschalige energieopwekking

olie- en gaswinning en chemie;

hebben een pré, zoals REWIC A;

Aanvullende opleidingen op onderhoudsgebied hebben een pré;

Drie jaar relevante werkervaring;

Drie jaar relevante werkervaring;

Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;

Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Eindejaarsstudenten en net afgestudeerde MBO’ers niveau BOL 4 Energietechniek nodigen we ook uit om te solliciteren.

ONS AANBOD

INTERESSE?

Bij Enecogen ligt de focus op plezierig en veilig werken. Profes-

Solliciteer dan direct online via www.enecogen.nl en stuur ons je

sionaliteit en een gedreven, resultaatgerichte instelling worden

cv en motivatie. Voor meer informatie kun je contact opnemen

bij ons niet alleen gewaardeerd maar ook beloond. Naast een

met Frans Rijnja, Sr. Recruiter, telefoon +31 (0)6 2245 2281.

bovengemiddeld salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Solliciteer!

bieden wij je de uitdaging om mee te werken aan een nieuw te vormen organisatie. Er is voldoende ruimte om door te groeien en je te ontwikkelen in een opleidingstraject op maat.

8

vapro nummer 3

zomer 2010

enecogen.nl


Opleiden

Vrouwen ­zetten stap naar ­‘mannenberoepen’

Vrouwen aan de slag in Rotterdamse haven In een eerder nummer van dit blad hebben we een oproep geplaatst naar een vrouwelijke operator die graag wil vertellen over haar werk. Coriene de Kwant-Weststrate, procesoperator bij Huntsman Holland, ging er op in en gaf een zeer goed verzorgde presentatie voor elf vrouwen die meedoen aan het oriëntatietraject ‘Vrouwen klaar voor de haven!’.

Coriene werkt vijf jaar bij Huntsman en is gek op haar baan, het afwisselende karakter spreekt haar erg aan. Ze werkt op de MDI-fabriek waar methyl diisocyanaat wordt gemaakt. Het is een halffabricaat voor polyurethaan, het bekende pur-schuim, dat als isolatiemateriaal wordt gebruikt, maar ook in autostoelen en matrassen toepassing vindt. Continudienst en privéleven Coriene werkt in een vijfploegendienst met 2-2-2 rooster. Ze gaat mee in het operatorcliché dat de ochtenddiensten het minst bevallen en dat de middagdiensten altijd wel het leukst zijn. Coriene heeft haar privéleven volledig ingesteld op haar rooster. Haar partner werkt vier dagen in de week, haar zoontje gaat drie dagen in de week naar de crèche en blijft een dag in de week bij een goede vriendin. , Coriene vindt dat ze het goed geregeld heeft en kan het op deze wijze nog jaren volhouden.

Vrouwelijke operators Er werken 120 medewerkers bij Huntsman in de volcontinudienst, waarvan twee vrouwelijke operators. Bij Huntsman zijn er extra faciliteiten voor vrouwelijke operators. Zo heeft het bedrijf voor Coriene extra kleedkamers en douches laten bouwen. Ze heeft een eigen sleutel van het kantoorgebouw en kan daar te allen tijde naar de wc. Coriene heeft goede herinneringen aan de periode van haar zwangerschap. Haar leidinggevende wist dat ze kinderen wilde. Toen het zover was kreeg ze dagdiensttaken toegewezen. Ze herinnert zich goed hoe zorgzaam haar collega’s in die periode waren. Carrièrekansen Coriene is ambitieus en geeft aan wachtchef te willen worden. Binnen Huntsman zijn er voldoende mogelijkheden om deze ambitie waar te maken. Coriene zelf is bezig met het doorlopen van haar werkgebieden, zodat ze op termijn plaatsvervangend wachtchef kan worden. ■

Het oriëntatieproject ‘Vrouwen klaar voor de haven’ biedt talentvolle vrouwen uit de regio Rotterdam met minimaal een mbo 4 denk- en werk­ niveau die werkzoekend zijn, willen herintreden of net van school komen een unieke kans om kennis te maken met vrijwel alle facetten en een aantal beroepen uit de Rotterdamse haven en procesindustrie. Het project is gericht op training, oriëntatie en toeleiding naar een stage of werkervaringsplaats in een intensief traject van maximaal 6 maanden. Hiermee wil initiatiefnemer Legato vrouwen als potentiële werknemers meer onder de aandacht brengen bij werkgevers. Het STC en VAPRO verzorgen de verschillende theoretische modules over scheepvaart, vervoer en expeditie en procestechniek. Beide hebben al ruime ervaring in het uitvoeren van verkorte opleidingstrajecten. Legato zorgt voor de lessen op het gebied van onder andere persoonlijke en werknemersvaardigheden en (bedrijfs)cultuur. Tevens zijn er gastlessen, excursies en er worden speeddatesessies georganiseerd. In de laatste fase volgt de bemiddeling vanuit Legato naar een werk-, stage- of opleidingsplek bij participerende bedrijven of onderwijsinstellingen en brancheopleidingen. Dit zullen bedrijven zijn in de procesindustrie, cargadoorsbedrijven en overige havengerelateerde bedrijven waar passende vacatures beschikbaar zijn gesteld. Voor meer info, mail naar info@vapro.nl.

vapro nummer 3

zomer 2010

9


Technologie

De schoonste gascent Europa komt in Europo Enecogen zoekt operators Enecogen, een partnership tussen Eneco en DONG Energy, bouwt de meest effectieve en de schoonste aardgas­centrale van Europa. Dergelijke centrales blijven nodig, omdat wind- en zonne-energie weliswaar onuit­ puttelijk, maar niet constant zijn. Het bedrijf zet in op een lage CO2-uitstoot en neutraliseren van NOx. Hoe dat werkt, leggen we hier uit. En trouwens, Enecogen zoekt operators, want in 2011 moet de installatie al in bedrijf gaan.

Het liefst wekken we energie op zonder dat er ook CO2 bij vrijkomt. Maar als de wind niet waait of de zon niet schijnt, is gas nodig om toch energie te leveren. DONG Energy wil dat in 2040 85 procent van zijn warmte- en energieproductie CO2-neutraal is. Gascentrales zoals Enecogen en windparken op zee zijn de hoekstenen van die strategie. Eneco richt zich op de productie, handel, transport en levering van gas, elektriciteit, warmte en bijbehorende diensten aan twee miljoen klanten. Het bedrijf streeft naar een duurzame energieopwekking in 2030, onder andere met windparken. Voor de continuïteit van de energie investeert men in duurzame productie en in gascentrales en gasopslag. De meest efficiënte en schoonste gascentrale De Enecogen gascentrale maakt gebruik van de schoonste fossiele 10

vapro nummer 3

zomer 2010

brandstof, wat zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot dan een kolengestookte centrale. Ook het hoge rendement van 59 procent zorgt ervoor dat er per Megawatt zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten. In vergelijking met andere energiecentrales is de CO2-uitstoot van Enecogen zo’n 25% lager. De gascentrale wordt bovendien uitgerust met een installatie die de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) met 80 procent reduceert. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat Enecogen de schoonste van Europa is. De modernste technieken zijn verwerkt in de automatisering, wat zorgt voor betrouwbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit.

van de Siemens 4000F gasturbine. De gasturbine is gekoppeld aan een NEM driedruks afgassenketel waarin, voor een optimaal energetisch rendement, de restwarmte in de uitlaatgassen van de gasturbine gebruikt wordt voor het produceren van stoom. Deze stoom wordt gebruikt voor het aandrijven van een Siemens SST5-5000H stoomturbine. Elke eenheid is ontwikkeld om zo snel en betrouwbaar mogelijk te kunnen starten en stoppen. Belangrijk is ook om snel van belasting te kunnen wisselen om zo pieken en dalen in het stroomverbruik of van de energieproductie van bijvoorbeeld windmolens te kunnen opvangen.

Snel opstarten en stoppen Nog wat technische details voor de liefhebbers. Het betreft twee productie-eenheden. Elke eenheid beschikt over de nieuwste versie

Technische snufjes Het hoge rendement en de lage emissies worden bereikt door een reeks van ontwerpkeuzen. De compressorschoepen van de


trale van oort

Operator in de energie: REWIC gasturbines zijn voorzien van een speciale coating die de luchtweerstand vermindert. Ook zijn de gasturbines uitgerust met een hydraulische axiale verplaatsingsinrichting. Deze installatie stelt het bedrijf in staat om tijdens de productie de positie van de rotor te beïnvloeden. Hierdoor wordt de speling tussen de turbine loop- en leischoepen geminimaliseerd. Hoewel als gevolg van deze verplaatsing de speling tussen de compressor loop- en leischoepen juist groter wordt, is er sprake van een netto winst. Het rendementverlies in de compressor is namelijk kleiner dan de rendementwinst in de turbine. De gasturbine heeft bovendien een holle rotor, wat gunstig is voor de massa. Bovendien kan hij daardoor sneller van temperatuur ofwel belasting wisselen. Om de warmte in de rookgasstroom en dus de afgassenketel langer

vast te houden tijdens stilstand, zijn de gasturbine en de ketel uitgerust met kleppen. Deze blokkeren de luchtstroom door zowel de gasturbine als de ketel waardoor de ketel langer warm en op druk blijft. Als gevolg hiervan kan een snellere opstarttijd worden gerealiseerd. NOx aanpakken Beide eenheden zijn voorzien van een zogenaamde SCR-installatie, wat staat voor selective catalytic reduction. Deze bestaat uit een ammonia-injectiesysteem en een katalysator. De ammonia verdampt door vermenging met de hete uitlaatgassen, waarna het dampmengsel weer in de ketel geblazen wordt en door de katalysator stroomt. Deze stimuleert dan een chemische reactie waarbij de ammonia reageert met de stikstofoxiden in de uitlaatgassen volgens de vergelijking NH3 + NOx = H2O +

VAPRO biedt voor operators die willen werken in de energiesector speciale opleidingstrajecten: REWIC. Kijk op www.vapro-college.nl en zoek ‘REWIC’. Voor operators die voorbij hun horizon willen kijken is het een interessante carrièrestap om te overwegen.

N2. Hierbij komen het onschuldige water en stikstof vrij. Met een SCR is het mogelijk om milieuvriendelijker te opereren. Vacatures In 2011 gaat alles in bedrijf. Wil je daar onderdeel van zijn? Enecogen is op zoek naar (shift) teamleaders, operators en technicians. Kijk op www.enecogen.nl. Wie weet, druk jij er straks op de ‘power’-knop. ■ vapro nummer 3

zomer 2010

11


Proces in het zonnetje

Van biologische appel Deze keer zijn we op bezoek bij Ariza in Helmond. Het bedrijf heeft een lange ervaring en grote reputatie op het vlak van biologische groente- en vruchtensappen. Ariza levert aan de hele wereld.

1 Vruchtensapconcentraat wordt vanuit een scheepscontainer door operator Roland Scheepens gelost in kleinere inklapbare kratten, die met een heftruck in het gekoelde magazijn worden gereden. Alle handelingen bij Ariza gebeuren volgens strenge voedselveiligheidsnormen.

2 Het magazijn bevat de gevarieerde voorraad aan vruchten- en groentesapconcentraten, van waterig tot puree, gekoeld bij 4 graden. Deze zijn zo lang houdbaar. Bepaalde producten worden in een vriesruimte bewaard.

3 De basis voor veel dranken is appelsap. Daarvan heeft Ariza een grote, gekoelde voorraad in rijen opslagtanks, in de varianten zuur en zoet. Operator Wiljan van Bussel bedient de pomp om de mengketel te vullen. 12

vapro nummer 3

zomer 2010

4 Mengketels met roerwerken. Hier worden aan de hand van recepturen voor klanten of voor de eigen merken batches gedraaid. Wiljan neemt een monster om te zien of het product aan de specificaties voldoet.


naar fles met sap Veel producten vinden hun weg via de supermarkt naar baby’s en peuters. Het concentraat, de basisgrondstof, komt voor een groot deel uit een eigen fabriek in Turkije, die met name de lokale appeloogst verwerkt. Kwaliteit, duurzaamheid en aandacht voor de mens staan hoog in het vaandel. De kersverse VAPRO-operators Roland, Wiljan en Rick laten ons het bedrijf zien.

5 Het eindproduct, in dit geval appelsapconcentraat, wordt afgevuld in vaten. Wat opslag- en transport betreft is het bedrijf flexibel, er zijn veel typen verpakkingen gangbaar. Maar wat het niet doet is bottelen, dat gebeurt extern.

6 In de voedingswereld, en zeker in de biologische, is er op alle momenten in de keten, van pluk tot fles, voortdurend controle. Dit om te waarborgen dat het product veilig, gezond en niet te vergeten lekker is. En baby’s zijn helemaal kritische consumenten!

7

Laborante Beata Nozka onderzoekt een monster op zuurgraad. Ze werkt op de afdeling die ook nieuwe producten ontwikkelt. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar technische eigenschappen, maar zeker ook naar de smaak. ■ vapro nummer 3

zomer 2010

13


MOTOPORT ALTIJD AAN KOP!

MOTOPORT BIEDT ALLES VOOR DE VEELEISENDE MOTORRIJDER: Keuze uit meer dan 1000 nieuwe en 3000 gebruikte motoren Motoren van alle merken en voor elk budget MotoPort Quality Occasions voor kopen zonder risico Het grootste aanbod kleding, helmen en accessoires Een landelijk dekkend service netwerk

Bij MotoPort zien wij motorrijden als topsport. Daarom zorgen wij ervoor dat we altijd overal met kop en schouders bovenuit steken. Zo vind je bij ons het grootste aanbod aan (nieuwe en gebruikte) motoren, kleding en accessoires. Alles van topkwaliteit. Bovendien staan wij je altijd te woord met een deskundig advies en een perfecte service. Race dus hals over kop naar MotoPort en ervaar het zelf.

We’ve got more in store www.motoport.nl

Je vindt MotoPort in Almere, Amsterdam, Assen, Breda, Den Bosch, Echt, Goes, Hengelo, Hillegom, Hippolytushoef, Leek, Leeuwarden, Rockanje, Rotterdam, Uithoorn, Veldhoven, Wateringen, Wormerveer en Zelhem. Je vindt MotoPort Express in Hoogezand en Heerenveen

TTAssen-SPB_185x270-magDEF.indd 1

14

vapro nummer 3

14-06-2010 09:22:39

zomer 2010


Service

Trainings­ kalender VAPRO College biedt dit najaar een keur aan interessante trainingen voor operators, technici en iedereen die betrokken is bij opleiden en begeleiden. Kijk voor precieze data, locaties en prijzen op vapro-college.nl. Meld je aan via de website.

Training

Data

Locatie

Instrueren op de werkplek

7 september

Den Bosch

Didactische vaardigheden voor praktijkbegeleiders

16, 17 sept. en 7, 8 okt.

Nieuwegein

Bedrijfsexaminator VAPRO CGO-model BO/A/B

14, 21 en 28 september

Bunnik

Functioneringsgesprekken voeren voor medewerkers

21 september

Nieuwegein

Leergang opleidingsmanagement

start 28 september

Amersfoort

Leergang opleidingsmanagement

start 1 oktober

Vlaardingen

Masterclass GHS/CLP

5, 12 oktober

Den Haag

Beoordelingscyclus voor leidinggevenden

5 oktober

Amersfoort

Bedrijfsbegeleider/beoordelaar VAPRO CGO-model BO/A/B, CGO

6, 13 en 20 september

nog niet bekend

CGO, hoe zet je het in?

5 oktober

Nieuwegein

Leidinggevende en coachende vaardigheden

15 oktober

Rotterdam

Bedrijfsbegeleider/beoordelaar VAPRO CGO-model BO/A/B, CGO

1, 8 en 15 november

Nieuwegein

Bedrijfsexaminator VAPRO CGO-model BO/A/B, CGO 1-daagse

3 november

Nieuwegein

Bedrijfsbeoordelaar/examinator VAPRO CGO-model BO/A/B, CGO

4, 11 en 18 november

Nieuwegein

Didactische vaardigheden voor praktijkbegeleiders

9, 10, 30 november en 1 december

nog niet bekend

Professioneel communiceren in de praktijk

23 november

nog niet bekend vapro nummer 3

zomer 2010

15


Wil Wiljij jijje jetalenten talentenmaximaal maximaalbenutten benuttenenenben benje jeopopzoek zoeknaar naareen eenbedrijf bedrijfdatdatgedreven gedrevenwordt wordt door doorinnovatie, innovatie,diversiteit diversiteithoog hoogin inhethetvaandel vaandelheeft heeftenenprestaties prestatiesbeloont? beloont?Denk Denkdan daneens eens aan aaneen eenbaan baanbijbijCargill. Cargill.

Waarom Waaromkiezen kiezenvoor voorCargill? Cargill? Cargill Cargill is met is met 138.000 138.000 medewerkers medewerkers in 67 in 67 landen, landen, eeneen wereldwijde wereldwijde hoofdrolspeler hoofdrolspeler in de in de voedselketen voedselketen en en houdt houdt zichzich voornamelijk voornamelijk bezig bezig metmet de de handel handel in, in, op-open en overslag, overslag, transport transport en en industriële industriële verwerking verwerking vanvan agrarische agrarische grondstoffen grondstoffen voorvoor de de veevoederveevoederen en levensmiddelenindustrie. levensmiddelenindustrie. In Nederland In Nederland is Cargill is Cargill op op grote grote schaal schaal actief actief in de in de productie productie en en marketing marketing vanvan glucosestroop, glucosestroop, zetmeel, zetmeel, cacaoproducten, cacaoproducten, sojameel, sojameel, plantaardige plantaardige oliën, oliën, vruchtensappen, vruchtensappen, mout mout en en geharde geharde vetten. vetten. MetMet eeneen omzet omzet vanvan ruim ruim € 5,3 € 5,3 miljard miljard behoort behoort Cargill Cargill tot tot de de toptop vanvan hethet Nederlandse Nederlandse bedrijfsleven. bedrijfsleven. Kenmerkend Kenmerkend voorvoor onze onze organisatie organisatie is de is de open, open, informele informele en en directe directe manier manier waarop waarop menmen metmet elkaar elkaar omgaat. omgaat. OnsOns bedrijf bedrijf heeft heeft eeneen platte platte organisatiestructuur organisatiestructuur metmet korte korte communicatielijnen. communicatielijnen. EenEen vanvan onze onze fabrieken fabrieken is de is de sojafabriek sojafabriek in Amsterdam. in Amsterdam. In deze In deze fabriek fabriek vervaardigen vervaardigen wewe uit uit sojabonen sojabonen hoogwaardige hoogwaardige producten producten diedie alsals grondstof grondstof dienen dienen voorvoor de de veevoederveevoederen en levensmiddelenindustrie. levensmiddelenindustrie. Deze Deze producten producten worden worden in Europa in Europa afgezet. afgezet. HetHet bedrijf bedrijf telttelt ruim ruim 80 80 medewerkers medewerkers en en behoort behoort in zijn in zijn soort soort tot tot de de toptop in de in de wereld. wereld. Voor Voor deze deze productielocatie productielocatie zoeken zoeken wijwij eeneen

Allround Allround Operator Operator (vijf-ploegendienst) (vijf-ploegendienst)

Profiel: Profiel: Doel Doel van van dede functie: functie: MTS procestechniek procestechniek of of Vapro Vapro B/C. B/C. AlsAls Allround Allround Operator Operator benben je je verantwoordelijk verantwoordelijk voor voor hethet controleren controleren enen • •MTS Sterkeaffiniteit affiniteitmet metprocestechnologische procestechnologischeproductieprocessen; productieprocessen; bijsturen bijsturen vanvan hethet productieproces. productieproces. JeJe werkt werkt volgens volgens dede geldende geldende proceproce- • •Sterke Bekend Bekendmet methethetwerken werkenmet metSCADA SCADAen/of en/ofDCM DCMbedieningsbedieningsdures dures enen standaards, standaards, roulerend roulerend over over dede verschillende verschillende werkplekken, werkplekken, in in systemen. systemen. eeneen vijfploegendienst vijfploegendienst met met eeneen gemiddelde gemiddelde werkweek werkweek vanvan 33,6 33,6 uur. uur. • •Communicatief. Communicatief. • •Prestatiegericht. Prestatiegericht. Werkzaamheden: Werkzaamheden: Zelfstandig enen in in teamverband teamverband kunnen kunnen werken. werken. • •Verrichten Verrichten vanvan procesbedieningsprocesbedieningsenen controlewerkzaamheden controlewerkzaamheden concon- • •Zelfstandig Ambitie omom opop termijn termijn door door te te kunnen kunnen groeien groeien naar naar eeneen leidingleidingform form dede productieinstructies, productieinstructies, procedures procedures enen dede binnen binnen hethet bedrijf bedrijf • •Ambitie gevende gevende positie. positie. geldende geldende kwaliteitszorgsystemen. kwaliteitszorgsystemen. • •Signaleren Signaleren enen oplossen oplossen vanvan afwijkingen afwijkingen enen storingen storingen in in hethet proces. proces. • •Registreren Registreren vanvan productieproductieenen kwaliteitsgegevens. kwaliteitsgegevens. Reageren? • •Nemen Nemen vanvan monsters monsters enen uitvoeren uitvoeren vanvan voorgeschreven voorgeschreven analyses. analyses. Reageren? • •Onderhouden Onderhouden vanvan contacten contacten met met betrokken betrokken collega’s collega’s enen afdelingen. afdelingen. www.cargill.nl www.cargill.nl JeJe kankan reageren reageren viavia • •Verrichten Verrichtenvanvanschoonmaakwerkzaamheden schoonmaakwerkzaamhedenenenzorgen zorgenvoor voororde orde enen netheid. netheid. Voor Voor meer meer informatie informatie kankan je je bellen bellen met met dede afdeling afdeling • •Verlenen Verlenen vanvan assistentie assistentie tijdens tijdens stops. stops. recruitment: recruitment: 020-5801199 020-5801199 • •Bijdragen Bijdragen aanaan dede verbetering verbetering vanvan dede productieprocessen, productieprocessen, proceduproceduresres enen werkwijzen. werkwijzen.

Engaging Engaging to to deliver deliver Acquisitie Acquisitie naarnaar aanleiding aanleiding vanvan dezedeze advertentie advertentie wordt wordt nietniet op prijs op prijs gesteld. gesteld.

vapro nummer 3

zomer 2010

17


Service

Rockwool-operators gezond in bedrijf dankzij BRAVO BRAVO ondersteunt fietsclinic Tristan Hoffman challenge Een van de activiteiten in het kader van BRAVO was de organisatie van een fiets­clinic, waar mensen van Rockwool en VAPRO aan deelnamen. Het vormde onderdeel van de voorbereidingen voor de Tristan Hoffman challenge, de beklimming van de Stelviopas om geld voor goede doelen op te halen. Op 4 juni werd er door een groep van 21 mensen met steun van ex-profrenners Bart Voskamp en Jan van Velzen een tocht van 120 km gereden. Deze voerde langs mooie en zo mogelijk autoluwe wegen in de regio van Rockwool. Met een gemiddelde van bijna 29 km per uur werd er stevig doorgetrapt. Na afloop gaven de ex-profs een interessante en leerzame presentatie over hun rijke fietscarrières. Het beviel zo goed dat het een herhaling waard is, zo gaven de deelnemers unaniem aan.

Rockwool is wakker geschud door de uitkomsten van een preventief medisch onderzoek onder het personeel in 2008. Daaruit bleek dat een groot deel van de medewerkers leden aan overgewicht, een hoge bloeddruk of stress. Dat kan en moet anders. Daarom is men een programma gestart onder de naam BRAVO. De letters staan voor (meer) Bewegen, (stoppen met) Roken, (matigen van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning: allemaal onderwerpen waaraan je moet werken om een gezonde leefstijl te hebben en te houden.

18

vapro nummer 3

zomer 2010

Leefstijl Marcel Hundscheidt is kartrekker van BRAVO. Marcel: “Bij Rockwool zijn het de mensen die het verschil maken. Daarom is het voor ons belangrijk dat onze medewerkers enthousiast, bevlogen en vitaal zijn. En dat kan alleen als ze gezond zijn. Veel gezondheidsklachten en- risico’s hebben te maken met ieders individuele leefstijl. Ze zijn van grote invloed op je kwaliteit van leven. Ook voor het bedrijf zijn het omstandigheden om rekening mee te houden. We zochten naar manieren om ziekteverzuim en uitval te voorkomen en vitaliteit van medewerkers te bevorderen. We zijn BRAVO gestart om kennis, bewustwor-

ding en actieve betrokkenheid met een aantal gezondheidsthema’s te vergroten.” Bewust De BRAVO-projectgroep zet het thema vitaliteit letterlijk op de agenda. Marcel: “Rockwool hecht veel waarde aan een gezond werkklimaat en vindt het belangrijk dat medewerkers gezond en fit zijn én blijven. Iedereen is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en vitaliteit, maar het bedrijf wil iedereen daarin ondersteunen met middelen en informatie. Het belangrijkste wat we willen bereiken is dat iedereen zich meer bewust wordt van de BRAVO-thema’s. Daarnaast bieden we faciliteiten en mogelijkheden om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.” Aanhaken BRAVO kent activiteiten op individueel en op groepsniveau. Marcel: “Met activiteiten en communicatie


In eerdere nummers van VAPRO hebben we stil­gestaan bij de consequenties van ploegendienst op eten en slapen. Over het algemeen is het voor operators best moeilijk om gezond te leven en te werken. Overgewicht, slechte conditie en stress liggen op de loer. Rockwool onderkende dat en maakt er werk van. Het hele bedrijf, kantoor en productie, doet mee aan het BRAVOproject: iedereen gezonder en fitter!

willen we iedereen bewust maken van de effecten van bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning op je gezondheid. Na het bewustzijn volgt natuurlijk ieders actieve betrokkenheid om er ook echt wat aan te doen. We zijn in 2009 gestart met de thema’s bewegen, voeding en stress. Deze sprongen er bij het onderzoek als de meest problematische uit. Inmiddels is er een collega met overgewicht die dit onder professionele begeleiding aanpakt en er in ons personeelsblad over vertelt. Daar gaat een positieve werking naar het hele bedrijf van uit. In de productie zijn er twee ploegen die zijn gestart met stoppen met roken. Door dat samen te doen stimuleer je elkaar en sleep je elkaar er doorheen. We communiceren hierover en hopen dat ook andere

ploegen zullen aanhaken.” Balans BRAVO omvat allerlei activiteiten: fitnessacties, zogenaamde ‘Balansdagen’, elke eerste maandag van de maand een speciaal BRAVO-menu, gratis fruit, een complete ‘Vitaliteitsweek’ en een workshop stresshantering. Een deel is al begonnen, andere liggen klaar om aan te pakken. Op de balansdagen wil men rondom de ploegenwissel een blok van 2,5 uur gebruiken om medewerkers uit te leggen hoe belangrijk een verantwoorde voeding is, maar ook hoe de balans is tussen belasting, belastbaarheid en stress. De operators gaan hierbij leren de signalen van stress vroegtijdig te herkennen en hoe je je dan toch kunt ontspannen. ■

Op een dag ga je geld verdienen Waar kun je werken en leren? Wij bieden je een job waar je werkt én leert. SWA organiseert leer/werk-trajecten die een half jaar tot twee jaar kunnen duren. Dat doen we voor analisten, procesoperators, metaalbewerkers, havenmedewerkers en electrotechnici. Dat betekent dus: geld verdienen en toch verder leren! Kijk op onze website naar de mogelijkheden in jouw regio. SWA Personeelsdiensten Amsterdam • Beverwijk • Breda • Utrecht • Zaandam

weetvanwerken.nl vapro nummer 3

zomer 2010

19


Puzzelen

Sudoku

5

Vul de cijfers 1 t/m 9 in. Elk cijfer mag maar één keer in elke rij, elke kolom en elke zone ingevuld worden.

Veel puzzel plezier Oplossing woordzoeker VAPRO 2, 2010 De winnaar van de woord­ zoeker uit het vorige nummer was ­Lennart Maliepaard uit ­Middelharnis. Lennart, gefeliciteerd, de  Bol.com-bon komt eraan! ■

2

4

2

1

6

6

3

7 6

9 3

8

7

7 1

1

4

7

9

1

5

6

2

Raadplaat

4

www.ruiterpuzzel.nl

Lees de oplossing van boven naar beneden in de gekleurde hokjes. Stuur deze naar operator@vapro.nl.

6

Oplossing raadplaat VAPRO 2

Wat is hier afgebeeld? We zoeken de officiële naam en een beschrijving van de werking. Stuur je oplossing, voorzien van je postadres, naar operator@vapro.nl en maak kans op een bol.com bon.

20

vapro nummer 3

zomer 2010

Bij de vorige raadplaat hebben we het te moeilijk gemaakt. Aan de buitenkant van het apparaat was de functie moeilijk af te leiden. Steven Cocquyt suggereerde dat het een bandfilter was en dat kwam enigszins in de buurt. Wat je ziet is namelijk een bandpers van het merk Voran. Ze worden gebruikt voor het uitpersen van fruit. De band maakt daarbij een paar omlopen langs een aantal rollen waarbij de pulp steeds verder wordt uitgeperst en het sap onder de band wordt opgevangen. We willen niet flauw doen en sturen de bol.com-bon naar Steven. ■

Een vertrouwd vakdiploma!  

VAPRO magazine deel 3 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you