Page 1

BUTLLETÍ INFORMATIU DE DIFUSIÓ GRATUÏTA - NÚMERO 41 - ANY XII, MAIG 2010

Els veïns reclamen als Mossos d’Esquadra i a la Guàrdia Urbana més seguretat al barri - Més agilitat en el procés de denuncia dels ciutadans de fets delictius. - Sessions informatives de prevenció i seguretat. - Més eficàcia a l’hora de resoldre les comunicacions que es fan per part de les Associacions. - Solucionar el problema dels cotxes que circulen per la vorera per accedir o sortir dels pàrquings del carrer Cristòfol de Moura (tram Bac de Roda-Fluvià), abans que es produeixi un greu accident.

Vorera per on circulen els cotxes a Cristòfol de Moura

D

avant l’increment de robatoris als pàrquings de la zona i la conseqüent preocupació del veïnat, vam demanar a l’Ajuntament una reunió per tractar aspectes de seguretat. La reunió va tenir lloc al Centre de Barri Bac de Roda-Poblenou el passat dia 18 de març, i hi van participar membres de la nostra Associació, persones del moviment associatiu del barri i representants de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Els representants dels cossos de seguretat assistents van informar-nos que havien detingut als responsables dels robatoris als pàrquings, i en relació a les demandes van prendre nota per passar-les als seus superiors. No obstant això, la sensació que tenim és que els recursos emprats són limitats, i que les seves actuacions es prioritzen segons el grau de gravetat que ells consideren. D’altra banda, encara no hem rebut respostes concretes pel que fa als temes tractats a la reunió. Comissió d’Urbanisme

* * * * * *

Els assistents a la reunió vam voler transmetre la preocupació dels veïns i vam demanar un seguit de mesures per retornar la tranquil·litat a la zona.

Necessitat d’ombra a l’espai de petanca del Parc del Centre

Entre aquestes reclamacions es troben: - Més presencia al carrers, tant de Guàrdia Urbana com de Mossos. - Millorar l’enllumenat general dels carrers i de zones concretes del barri.

A l’última visita efectuada amb Parcs i Jardins es va demanar arbrat a l’espai de petanca per tal de poder gaudir de l’ombra i jugar en condicions, sobretot ara que arriba l’estiu. Ens van prometre que s’estudiaria el tema, però no tenim encara cap resposta. Quan ens donaran una solució?


Pàg. 2

Amigues i amics lectors de Barri9... ...Teniu una hora lliure a la setmana?! Participeu al programa de les parelles lingüístiques, on voluntaris i aprenents conversen 1 hora a la setmana durant 10 setmanes! A través de les deu trobades la persona aprenenta, que ja té un nivell mínim de català, millora la seva expressió oral i guanya seguretat i confiança al parlar. Per la seva banda la persona voluntària no ha de tenir cap títol ni cap certificat de nivell, simplement enraonar el català que parlem tots, el del carrer. Es tracta de crear un ambient distès i agradable per tal que l’aprenent perdi la vergonya i es deixi anar. Les parelles les planifiquem en base a horaris i zones compatibles, de manera que les trobades es poden fer allà on prèviament tots dos membres de la parella lingüística han proposat: al Centre de Barri tot gaudint de la companyia, al bar tot fent un cafè, als espais habilitats d’una biblioteca, al centre de la ciutat, en un parc agradable, etc. El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona aparella voluntaris i aprenents respectant també altres preferències demanades, com ara l’edat, el sexe, aficions, etc. Cada any més barcelonins i barcelonines formen part del Voluntariat per la llengua. 1.680 parelles formades a Barcelona durant el 2009. Anima’t! Tens vergonya de parlar en català? Vols ser APRENENT? Vols obrir una porta als qui comencen a parlar català? Vols ser VOLUNTARI? Suma’t al VxL! Centre de Normalització Lingüística de Barcelona – Voluntariat per la llengua. Tel. 93 4356685. Altes: www.VxL.cat.

Inaugurat el Casal de gent gran Quatre Cantons El passat 30 d’abril es va inaugurar el nou Casal per a gent gran Quatre Cantons, situat al Camí Antic de València. A l’acte van assistir el regidor del districte, Francesc Narváez, i l’alcalde, Jordi Hereu, el qual va mencionar la importància d’aquests nous espais de proximitat per a la gent del barri. Aquest nou equipament municipal compta amb 670 m2, distribuïts en sales-taller per a fer activitats, vestíbul, sala d’actes, sala de noves tecnologies i una zona de bar. Per a més informació, podeu apropar-vos o bé trucar al: 93 307 06 74. A gaudir-lo!

La Sònia viu al Poblenou i és una voluntària per la llengua que ens ha volgut explicar la seva experiència amb la Linda, una noia suïssa que des de fa un temps viu al barri. Què vas fer per ser voluntària per la llengua, Sònia? Fa un any i mig vaig veure un reportatge sobre un voluntari en un programa de TV3, i em va agradar tant la seva feina que vaig voler provar l’experiència. Vaig contactar amb el Consorci, i em van buscar una persona del programa propera al meu barri: la Linda. Ha de ser una persona amb un nivell bàsic de català per mantenir converses en aquest idioma durant deu dies, una hora a la setmana aproximadament. Però les teves converses amb la Linda no s’han desenvolupat només en deu cites... No, en realitat nosaltres portem ja gairebé un any i mig conversant. Al principi no quedàvem exactament un cop per setmana, sinó que a vegades estàvem dues setmanes o més sense veure’ns. Ens veiem menys, però les nostres trobades eren de fins a tres hores. De què parleu quan quedeu? De moltes coses! Ara som com dues amigues més del barri que queden per xerrar. Al principi la Linda estava molt interessada en aprendre el nom dels aliments per així poder desenvolupar-se millor en el mercat. També parlem molt de cuina, perquè a les dues ens encanta. Ens portem tan bé que fins i tot marxem les dues de cap de setmana amb les nostres respectives parelles. Què t’ha aportat aquesta experiència com a voluntària? De tot. Ara tinc una amiga al barri, he pogut intercanviar molts aspectes culturals, he aprés coses noves, i sobre tot he notat que a la Linda les nostres converses en català l’ajuden molt per a la vida diària aquí, i això et fa sentir bé. Rosa Sánchez


Pàg. 3

Infos Centre de Barri Bac de Roda-Poblenou

e de Barri!

al Centr Nou projecte

Aquest mes hem posat en marxa l’Espai-Debat Bac de Roda com a espai de participació ciutadana. Tots els darrers dimecres de mes s’organitzaran trobades en forma de xerrada-debat on hi haurà ponents convidats coneixedors del tema a tractar. Es pretén que tots els temes siguin de rigorós interès (urbanístics, socials...) per motivar la vostra participació, mantenint-vos informats i obrint la possibilitat a les vostres preguntes, idees, comentaris, crítiques i opinions. Propers debats: - 26 de maig: Reciclatge i recollida de residus. Una feina que fa tothom? L’esforç que suposa al ciutadà és correspost per part de l’Ajuntament? - 30 de juny: Seguretat al barri. És suficient? És àgil el procés d’una denúncia? Us esperem a tots i a totes al Centre de Barri Bac de Roda-Poblenou cada darrer dimecres de mes. I recordeu... la vostra participació és important!

Teatre i espectacles al Centre de Barri! El CdB Bac de Roda-Poblenou posa en marxa la programació d’espectacles de petit format, a l’espai teatre. El proper espectacle serà el 29 de maig: cançons i poesia amb Niu Palomar. I el 19 i 20 de juny, teatre: El Síndrome Chukolsky. Més informació al Centre. Us esperem! Trobareu teatre el 3r. cap de setmana de cada mes.

Biblioteca! Ja es poden agafar llibres de la biblioteca del CdB i llegir-los a casa. Només cal que ens facilitis les teves dades i un telèfon de contacte. Endu-te la cultura a casa o gaudeix-la al Centre tot prenent un cafè!

* * * * * * Barcelona WiFi En breu es posarà en marxa el pla Barcelona WiFi al CdB. Amb aquesta iniciativa impulsada per l’Ajuntament es pretén apropar el ciutadà a l’actual societat del coneixement, de manera ràpida, còmoda i lliure. Els usuaris podran navegar de manera gratuïta per la xarxa, consultar el correu electrònic o cercar informació al web. Connecta’t i socialitza’t al Centre de Barri!

Festes de maig del Poblenou Ja són aquí les Festes de Maig del Poblenou! Els dies 21, 22 i 23 de maig baixeu a la Rambla i participeu en les activitats que organitzen les diverses entitats del barri. Són activitats adreçades a tothom i per a totes les edats: concerts i música en viu als carrers al vespre; teatre al Casino de l’Aliança dissabte a la nit; tallers de dansa i música; el correfoc del Drac, la Víbria i el Drac petit dissabte a la nit; passejar diumenge per la Rambla i visitar la Fira d’Entitats i Artesans. No us quedeu a casa i gaudiu-les!


Pàg. 4

Festa Major 2010

3

Properes activitats

Encara que us sembli molt lluny, ja tenim pràcticament tancat el programa d’activitats que portarem a terme durant la Festa Major del Poblenou que enguany tindrà lloc del 10 al 19 de setembre. Tot i les dificultats que tenim per tirar endavant aquesta iniciativa, tant econòmiques com de persones que col·laborin amb nosaltres, volem seguir fidels al criteri d’oferir tot allò que puguem de forma gratuïta. Però això sí, amb la col·laboració voluntària de tot el veïnat que vulgui ajudar... Pel que fa a les activitats que s’organitzaran, tindrem les tradicionals com ara els balls, espectacles infantils, havaneres, castellers, festa per a la gent gran, etc.. i d’altres més innovadores o recuperades com un torneig de tennis-taula que organitzarem conjuntament amb la Federació Catalana de Tennis-Taula (tindrà lloc el dissabte dia 11 de setembre), tota una tarda de diferents tallers oberts i moltes més activitats que més endavant coneixereu.

Aquest juliol tornen... les nits de pel·lícula!

1

4

Doncs sí, com cada estiu des de ja fa tres, torna el Cinema a la Fresca durant el mes de juliol. Ve molt de gust quan comença a angoixar la calor sortir a l’aire lliure i gaudir de la fresqueta del vespre. Si a més podem veure una bona pel·lícula i ens ubiquem en un escenari agradable com és un parc, el Parc del Centre, aleshores estem a punt de viure una nit “de pel·lícula”. Aquest any us sorprendrem amb dues pel·lícules ben diferents: Charlie y la fábrica de chocolate el dissabte 3 de juliol, i Avatar, el dissabte 10. Per amenitzar la nit, disposarem d’un servei de bar amb aperitius i begudes. I si a més col·labores amb nosaltres, ajudaràs a tirar endavant aquestes nits de pel·lícula i entraràs en el sorteig de dos sopars en dos bons restaurants del barri. Així que ja ho saps, els dissabtes 3 i 10 de juliol, a les 22h, apropeu-vos al Parc del Centre del Poblenou a veure cinema de la manera més refrescant possible. Us esperem!!

Excursions

Excursió diumenge 6 de juny. Anirem a Figueres a visitar el Castell de Sant Ferran. Després de la visita tornarem a Sant Pere Pescador per dinar al restaurant l’Era. Preu socis/es: 37 €. Preu simpatitzants/es: 39 €. Visita al Castell: 3 €. (El preu inclou també l’esmorzar). Inscripcions: Dimarts i dijous de 19 a 20.30h. al Centre de Barri Bac de Roda-Poblenou (Antic de València 96-106).

Excursió dia 4 de juliol. Estem treballant en la propera excursió que segur es farà el diumenge dia 4. Tan aviat com tinguem més informació us la farem arribar. Vacances d’estiu a Astúries. Del 2 al 9 d’agost. Anirem a Oviedo, Gijón, Covadonga, Cangas de Onís, Luarca, Cudillero, Avilès, Tazones, Cabo Peñas, Villalde Luanco, Lastres…de vegades amb guia oficial, i d’altres tot passejant sense guia. També visitarem el Museo de la Sidra a Nava i el Museo de la Mineria (El Entrego). Preu socis/es: 586 €. Preu simpatitzants/es: 590 €. Suplement habitació individual: 210 €. Inscripcions: Dimarts i dijous de 19 a 20.30h. al Centre de Barri Bac de Roda-Poblenou (Antic de València 96-106).

Revetlla de Sant Joan

2

Ja s’acosta i tothom en tenim ganes ja que això suposa l’arribada de l’estiu i després de tanta aigua... doncs us oferim una Revetlla al Parc del Centre del Poblenou el dimecres dia 23 de juny amb un sopar, ball i gresca amb una Discoteca Mòbil. Cal portar el sopar i nosaltres posarem les taules, les cadires, la coca i el cava. Els preus de les reserves seran els mateixos de l’any... 2008: 9,-€ pels socis/es, 11,-€ per la resta de persones adultes i 4,-€ per als infants (amb una invitació per consumir al bar). A partir del dimarts 1 de juny podeu demanar més informació i/o retirar tiquets al Centre de Barri Bac de Roda-Poblenou.

Aquest butlletí ha estat possible gràcies a la col·laboració de: Laura Forcada (redacció), Rosa Maria Sánchez (redacció), Mònica Gómez (redacció i maqueta), Manel Pascual (coordinació i redacció), Montse Mayol (publicitat), Mari Cortés (distribució), Jaume Badia (distribució), i anunciants.

Edita:

Amb el suport de:

Dipòsit Legal: B-18743-1999 Imprimeix: idem art gràfic, Marià Aguiló, 24 EDITA: CER BAC DE RODA // Camí Antic de València 96-106. Tel./Fax: 93 303 24 47 // POBLENOU - 08005 BARCELONA // EMAIL ASSOCIACIÓ: entitat@cerbacderoda.es - EMAIL BUTLLETÍ BARRI9: barri9@cerbacderoda.es

Barri9-41  
Barri9-41  

D avant l’increment de robatoris als pàrquings de la BUTLLETÍ INFORMATIU DE DIFUSIÓ GRATUÏTA - NÚMERO 41 - ANY XII, MAIG 2010 A l’última vis...

Advertisement