Page 1

Handbalvereniging

Univé-Achilles Sinds 1962 handbal in Apeldoorn

e

aa w be

d o b r

In dit nummer o.a. Fotoreportage Univé-Achilles toernooi Onze vrijwilligers Pesten Fotoreportage Nederland-Tunesië Heren 1 bedankt supporters Verhalen van leden

Najaar 2012 Clubblad voor en door leden van AHV Univé-Achilles


2


GEBOORTEKAARTJE: Het is al even geleden (1 mei jl.), maar we wilden toch het geboorte kaartje van Daylano plaatsen. Als nog gefeliciteerd van de héle vereniging!

Inhoud Najaar 2012 5 Toiletrollenactie; Positief gestemd?

31 Mededeling EK handbal 2012

5 Handbalgymlessen; Club van 50

32, 33 Univé-Achilles bestaat dit jaar een halve …..

6, 7, 8, 9 Van de bestuurstafel

35 Oefeninterland in de Mheenhal

10,11 Pesten

36 Van de Jeugdcommissie

13 Bedankje voor de supporters

37 FysioNu; Startdag 2012

14 Deskundige hulp bij “grote schoonmaak”

38 Column en colofon

16, 17, 18, Univé-Achilles toernooi 2012 19 Speerpunten AHV Univé-Achilles 2012 — 2013 21 Dames 3 Univé-Achilles kampioen 4de klasse! 22 Redactioneel stukje, ingezonden door KFC 24, 25, 26 Jeugd teams 2012—2013 27 Amy en Marleen; Een jaar bij Univé-Achilles 29 Onze Vrijwilligers 30 Maurice en Nils; NK Beachhandbal 3


4


Toiletrollenactie Op 12 mei zijn we met 17 kinderen, een aantal spelers van Heren 1 en ouders de wijken van Apeldoorn in gegaan om toiletrollen te verkopen. Samen met de voorverkoop zijn er in totaal ruim 620 pakken verkocht. De reacties van de kopers, kinderen en begeleiders waren louter positief. Het was een geslaagde dag en we zijn zeker van plan om dit vaker te organiseren. Binnen onze vereniging is er sprake van echt verkooptalent. Een aantal topverkopers is beloond met een leuke waardebon van Intersport. Wij hebben nog voorraad over, dus als je (of jouw familie, vrienden, buren, collega's, etc.) nog toiletpapier nodig hebt dan kan je altijd contact met ons opnemen. Voordeel is dat iedereen toiletpapier nodig heeft! Tenslotte bedanken wij de sponsors Univé, Intersport, KFC, Lockershop en LogicX die het mede mogelijk hebben gemaakt om deze ludieke actie te organiseren. Frans Sijtsma, Sander Kluft, Chris Regts, Aad van der Burgh, Peter Rood

Positief gestemd? Trainers en coaches opgelet! De volgende sites geven jullie handige “do’s and don’ts” voor alle komende seizoenen die nog volgen in jullie “handballoopbaan”: www.positiefcoachen.nl ; www.coachesdienooitverliezen.nl ; http://www.sportzorg.nl/bibliotheek/abc/ pesten-op-de-club-doe-daar-wat-aan.html ; http://www.positivecoach.org Univé-Achilles weer aan de slag met handbalgymlessen. De vanaf 2011 ingezette lijn voor de introductie van handbal bij het basisonderwijs zal ook in het 4 e kwartaal van 2012 worden voortgezet. Deze actie is niet alleen opgezet om de jeugd kennis te laten maken met de handbalsport maar is er tevens op gericht kinderen te laten instromen bij de verschillende jeugdteams. Dus simpelweg “ledenwerving”. Met financiële ondersteuning van de gemeente Apeldoorn (regeling Maatschappelijk Sportief) worden bij de basisscholen in de nieuwe woonwijk Zuidbroek de handbal oriëntatie lessen gegeven bij de scholen De Vliegenier en De Diamant. Het gaat om 7 klassen uit de groepen 3-4 en een combinatie van de groep 4-5. Alle groepen krijgen 5 weken lang deze handballessen aangeboden die gegeven worden door vakleerkrachten die in dienst zijn van BSO/Sport. Univé-Achilles kan in totaal 50 uur inzetten en onderzocht zal worden of er nog meer scholen enthousiast kunnen worden gemaakt voor deze handbalgymlessen. De contacten zullen worden gelegd tijdens de schoolhandbal kampioenschappen. Het wordt toegejuicht als vanuit de leden van Univé-Achilles scholen worden voorgedragen voor deze handbalgymlessen voor de groepen 3 of 4. Er kunnen aan vier groepen deze handballessen worden gegeven. Hiervoor kan contact worden opgenomen met Dick van Groen telefoon 06 24569259.

Club van 50

Tygo Hissink (eerste lid) Fam. Vorst-Veerman Fam. Warmink Raymond en Natasja Diks Fam. Riggeling H.H. Nieuwenkamp Oma Sprengers Oma Beke-van Oers

Privé sponsoren

Met € 50,- per jaar ondersteunen de volgende mensen de breedtesport: Ben Hendriks Teun Martens Gerdien Kroon Dick en Elly van Groen Fam. Ten Hove G. Tuinder Fam. Van Rijt

Wilt u ook lid worden van de Club van 50? Neem contact op met de Sponsorcommissie, want u bent méér dan welkom! 5


Van de bes Anne Idema; voorzitter Inleiding Op het moment van schrijven is de zomer bijna voorbij. Iedereen is weer naar school, studie, en aan het werk of met andere activiteiten bezig. Het handbal seizoen is weer begonnen. Het bestuur hoopt dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad en nieuwe energie heeft kunnen tanken voor het seizoen 2012-2013. In deze “van de bestuurstafel” willen we terugkijken naar het voor Univé-Achilles zeer succesvolle seizoen 2011-2012. We willen jullie ook graag meenemen naar een aantal belangrijke onderwerpen voor het seizen 2012-2013. Deze speerpunten hebben we benoemd in de bestuursvergadering van augustus. Speerpunten 2012-2013: Verhuizing, Ledenwerving, Sponsors, Vrijwilligers, Statuten / HHR (pagina 13) Het bestuur wenst alle spelers, trainers, coaches, begeleiders en alle andere commissies en vrijwilligers in ieder geval veel succes in het seizoen 2012-2013. Laten we er weer wat moois van maken met elkaar!

Univé-Achilles 50 jaar De reünie was een groot succes. Vanaf de binnenkomst was het een feest van herkenning en gezelligheid. “Univé-Achilles mensen” van het 1e uur waren er en ze waren nog steeds trots op hun cluppie. Veel huidige leden waren er ook. Veel leden en oud-leden keken naar de gezichten op foto’s van toen en het “je lijkt nog steeds op je foto, alleen iets ouder / dikker” werd vaak gehoord. Na het eten gingen veel reünisten naar de Mheenhal voor de wedstrijd van heren 1. De Mheenhal zat lekker vol en samen met veel jeugdteams werd Heren 1 aangemoedigd. Helaas verloren de mannen deze wedstrijd, maar dat was dan ook het enige schoonheidsfoutje op de reünie. Het feest werd nog flink doorgezet in het clubhuis. Het was nog lang onrustig.

De Dames Interland Nederland – Tunesië. Op 23 maart was de Mheenhal afgeladen vol voor de oefeninterland Nederland – Tunesië. Ruim 800 mensen. En dat na slechts 3 weken voorbereiding. De wedstrijd liep op rolletjes! We mochten de complimenten van het NHV in ontvangst nemen en het was een prachtige gelegenheid om handbal in onze regio weer eens extra onder de aandacht te brengen. Zie pagina 35 Goed gevulde sporthal!

Ik zoek contact 6


stuurstafel Helaas, het EK ging toch niet door. Helaas, de dames van het Nederlandse Team mogen niet op het EK deelnemen, omdat het EK in Nederland en dus in Apeldoorn niet doorgaat. Tijdens een voorbezoek van de Europese bond werden door de Europese bond extra eisen gesteld aan o.a. het Omnisport Centrum. De kosten hiervoor bleken zo hoog, dat het NHV dit een groot risico vond voor handballend Nederland. Het NHV heeft de organisatie van het EK moeten teruggeven aan de Europese bond. Een begrijpelijk besluit, maar wel jammer voor zowel het handbal in Nederland als voor het Nederlands Damesteam. (zie pagina 31)

De C-1 is Nederlands kampioen Beachhandbal Op zaterdag 26 juni was het weer zover. De Nederlandse Kampioenschappen Beachhandbal op het strand van Julianadorp! In de vroege ochtend toog een grote bus en diverse auto’s naar Julianadorp. De weersvoorspellingen waren niet al te best, maar gelukkig bleef het droog. Ondanks dat het hard waaide, presteerden de 5 (jawel!) Univé-Achilles teams prima. Voor Univé-Achilles was natuurlijk het hoogtepunt dat de C1 Jongens Nederlands Kampioen werden. Het team kreeg een grote beker, echte medailles en veel gejuich van alle meegereisde ouders, andere Univé-Achilles teams en de vrijwel complete A1 die vast een dag eerder gekomen waren. Op maandag Kampioentjes!!! stond er een flink artikel met foto in de Stentor. Helaas wonnen de weergoden op zondag, zodat de A1 niet de kans kreeg de titel uit 2011 te verdedigen. In 2011 ging Univé-Achilles A1 met de titel aan de haal, in 2012 de jonge talenten van C1, en in 2013…… We zullen het zien, maar zeker is dat de combinatie Univé-Achilles en Beachhandbal een gelukkige is. (zie pagina 30)

Jongens A1 “De Stentor Publieksprijs” Op woensdag 8 februari jongstleden was het dan eindelijk zo ver. De uitreiking van de sportpenningen van de gemeente Apeldoorn aan de A1 van Univé-Achilles. De A1 heeft deze sportpenning verdiend met het behalen van het Nederlands Kampioenschap Beachhandbal 2011. Voor Univé-Achilles kwam het hoogtepunt van de avond met de bekendmaking van de winnaar van de Stentor Publieksprijs, waarbij de winnaar op basis van een internetstemming was bepaald. Een echte publieksprijs dus. Onze A1 stond in de finale met Tristan Lensink en de dames 1 van hockeyvereniging Ares. De spanning was goed te zien op de gezichten van de A1 jongens, ouders en andere talrijke fans toen de envelop geopend werd en de bekende woorden klonken “en de winnaar is…..”

“DE HANDBALLERS A1 VAN UNIVÉ-ACHILLES” Een groot gejuich bij de A1, ouders en fans en veel applaus van de andere aanwezigen. Daarna, een grote beker, veel foto’s, feliciteren en een drankje achteraf.

7


Van de bes Vervolg Heren 1, Heren 2 en Dames 3 Kampioen Na de degradatie van het vorig seizoen waren de verwachtingen hoog gespannen voor Heren 1 voor het seizoen 2011-2012. Het begin was wat stroef. Ongelukkig verliesje, gelijkspelen en ook een aantal blessures. Het inpassen van jeugd bleek elke wedstrijd nodig. Gedurende het seizoen kwam Heren 1 in een flow, elke wedstrijd werd gewonnen. Aan het einde van de reguliere competitie was een beslissingswedstrijd tegen Hercules nodig. Univé-Achilles won overduidelijk, het team liet er geen misverstand over bestaan wie de beste was. Het komende seizoen dus weer in de 1e divisie. (zie pagina 13) Heren 2 werd ook kampioen. Het team heeft in feite de hele competitie bovenaan gestaan, en stond dat na de laatste wedstrijd nog steeds. Een unicum voor Univé-Achilles, zowel het 1e als het 2e herenteam kampioen. Bij de damesteams werd Dames 3 kampioen. (zie pagina 21) Een puike prestatie van dit team. Ook werden weer diverse jeugdteams kampioen, zowel in de zaal als op het veld. Dat biedt in ieder geval weer een goed perspectief voor de toekomst.

Thies Berendsen en Rens van Kregten We mogen trots zijn op onze Thies en Rens! Het afgelopen seizoen zijn beiden echt doorgebroken naar de Heren 1 selectie en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het kampioenschap van Heren 1. Thies heeft daarnaast het hele seizoen gespeeld als oranje international in de Youth en ook Rens werd uitgenodigd om een aantal wedstrijden mee te spelen op een toernooi in Duitsland. Afgelopen weken is Thies begonnen op de Handbalacademie in Sittard, waarmee het NHV het succesvolle concept nu ook toepast op het mannenhandbal. Doel is natuurlijk om het Nederlandse mannenhandbal op een hoger niveau te krijgen. Helaas zijn Thies en Rens dit jaar niet te zien in ons eerste mannenteam. Beide mannen hebben gekozen om in de eredivisie te gaan spelen bij Swift Arnhem. Jammer voor Univé-Achilles. Jazeker! Maar laten we vooral trots zijn dat onze jeugdopleiding deze parels aflevert! We wensen beiden veel succes bij Swift en ze zijn natuurlijk altijd weer welkom bij Univé-Achilles.

Het Toernooi Ons toernooi werd alweer voor de 33e keer gehouden en het weer deed dit jaar goed mee. Verdeeld over 2 dagen konden alle wedstrijden gespeeld worden. Voor het eerst overnachtte onze eigen jeugd op ons toernooi. Dat beviel prima en lijkt voor herhaling vatbaar. Aan het begin van de zaterdagavond was het clubhuis afgeladen vol met oranje supporters die naar de 1 e wedstrijd van Nederland op het EK keken. Het resultaat kennen we, maar daarna gingen de handballers gewoon verder met feesten op het Univé-Achilles terrein en in het clubhuis. (zie pagina 16 tot en met 18)

8


stuurstafel Financiën Het boekjaar 2011-2012 kunnen we gelukkig weer met “zwarte cijfers” afsluiten. Dat is een compliment voor alle leden, kaderleden en iedereen die financieel meegedacht heeft. Alleen door de inzet van iedereen bij Univé-Achilles is dit resultaat mogelijk gebleken. Zetten we de ingeslagen weg voort? Ja, daar is geen twijfel over. De effecten van de economische crisis in Apeldoorn (zie ook het gronddossier) moeten nog helder worden. Subsidies lopen terug, kosten stijgen en ook ons mooie clubhuis heeft onderhoud nodig. Door de “zwarte cijfers” uit 2011-2012 hebben we wel weer meer mogelijkheden om goede keuzes te maken naar de toekomst. We kunnen weer beter naar voren plannen en als bestuur en vereniging weloverwogen besluiten nemen. Het is dan uiteraard wel nodig dat we “zwarte cijfers” blijven schrijven.

De verhuizing Over de verhuizing kunnen we nog weinig melden. Zoals bekend heeft de gemeente Apeldoorn financiële problemen als gevolg van de crisis en het “gronddossier”. We hopen op korte termijn weer met de gemeente verder te kunnen praten, nadat de gemeente de nodige besluiten heeft genomen over de toekomstig te ontwikkelen bouwprojecten.

Eenwording NHV Het NHV gaat verder op de weg naar 1 NHV, waarbij de afdelingen opgaan in de centrale NHV organisatie. Deze ontwikkeling is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van handbal in Nederland. In oktober zal de afdeling Oost haar opheffingsvergadering houden.

Seizoen 2011-2012 Al met al, het was een prachtig jaar voor Univé-Achilles. 9


Pesten NOTE: Het onderwerp “Pesten� komt ter sprake, omdat het van alle tijden is en niet omdat er een specifiek geval bij de redactie bekend is. Pesten heeft impact! Een trainster in Apeldoorn vertelde haar team over de gevolgen van pesten. Ze gaf alle kinderen van haar team een stuk papier en zei hen het te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze tegen haar team dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar kinderen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school en of de vereniging gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen. Pesten richt veel meer schade aan dan je denkt. 'Dat doet mijn kind niet!' Het steunen van de ouders van het pestende kind is niet eenvoudig. Het is voor ouders soms heel moeilijk om te horen dat hun kind 'een pestkop' is. Ouders hebben toch vaak een bepaald ideaalbeeld van hun kind. De informatie dat hun kind nu niet zo'n aardig, sociaal voelend kind is, kan die mythe ruw verstoren. De eerste reactie is vaak een ontkennende reactie, zoiets van 'Dat doet mijn kind niet!' Sommige ouders vinden het ook werkelijk niet de moeite waard om zich druk over te maken: 'Ach, die plagerijtjes gaan wel weer over'. Sommige ouders kunnen erg afwijzend reageren, sommige ook weten zich er totaal geen raad mee. Ouders kunnen ook een schuldgevoel krijgen: 'Waar heb ik gefaald?' Op zich zijn dit heel gewone reacties, niemand vindt het leuk om dit te horen over je kind. In het boek 'Pesten bij kinderen - adviezen aan volwassenen' komt de schrijver met enkele adviezen. Hij adviseert dergelijke ouders om dergelijke dingen niet als afbrekende kritiek op te vatten en er op dezelfde manier mee om te gaan als met opbouwende kritiek: als het waar is, dan moet ik er wat mee. Hij adviseert dergelijke ouders na te gaan of de opmerkingen steekhoudend zijn. Ouders kunnen dit doen door te luisteren naar wat de trainer als voorbeelden aandraagt. Dit betekent voor de trainer dat hij, als hij contact opneemt met de ouders van de pester, met steekhoudende argumenten, met duidelijke voorbeelden, moet komen. De ervaring leert dat dit contact van de trainer met deze ouders goed geargumenteerd moet zijn. Een ongenuanceerdere aanpak, gebaseerd op vermoedens, zonder concrete voorbeelden, zou meer kwaad dan goed kunnen doen. Verdere adviezen die de schrijver van het genoemde boek onder andere voor deze ouders heeft zijn: 1. raak niet in paniek 2. straf niet fysiek 3. probeer achter de oorzaak van het pesten te komen 4. probeer het kind gevoelig te maken voor wat het anderen aandoet 5. corrigeer agressieve buien 6. besteed aandacht aan je kind Deze zes-sporen aanpak komt uit het onderwijs. Zoals eerder is aangegeven hebben sportbonden tot op heden geen belangstelling voor dit onderwerp. Bert Brinkman heeft dit vertaald naar de club. Bij de punten betreffende het gepeste kind, de pester en de ouders wordt gemeld dat zo nodig geadviseerd kan worden om hen door te verwijzen naar deskundige hulpinstanties. De trainer kan in voorkomende gevallen de ouders verwijzen naar de voorhanden zijnde informatie, waar deze adviezen wel in genoemd zijn.

10


Pesten De club en de bond. Als vereniging moet je het pestprobleem serieus nemen. Je kunt er over in het clubblad publiceren. Je kunt jouw manier van omgaan daarmee ook als onderwerp opnemen in het jeugdbeleidsplan van de vereniging. Het zou heel goed zijn om duidelijke normen en waarden af te spreken binnen de vereniging en deze ook op papier te zetten. Men is van mening dat hierbij vertrouwenspersonen ingeschakeld kunnen worden. Zij kunnen die normen en waarden bepalen, zij kunnen ook die omgang en gedragscodes opstellen. Hiermee zou, binnen de club (binnen de bond) een discussie op gang gebracht kunnen worden over wat wel en wat niet geaccepteerd kan worden. Binnen de vereniging zou dit kunnen als thema binnen een trainersbijeenkomst. Het zou goed zijn om in dat kader je eigen handelen als trainer eens te spiegelen. Het NHV zou het onderwerp kunnen agenderen als onderwerp voor een Landelijke Jeugdkader Dag! Soms wordt er incidenteel ingegrepen, omdat het de spuigaten uitloopt. Die incidentele aanpak kan heel verkeerd uitpakken. Gepeste kinderen lopen bij zo'n incidentmethode nog meer de kans om gepakt te worden, omdat ze 'geklikt' hebben. Het zou dus zinvol zijn om tot een structurele aanpak te komen. In dit verband is het vreemd, dat sportbonden in vergelijking met de aandacht voor seksuele intimidatie in de sport, die uiteraard terecht is, niets van zich laten horen als het gaat om een structurele aanpak van pestgedrag.

Het niet aanpakken van het pestprobleem heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van alle kinderen! Het pestprobleem wordt lang niet altijd serieus aangepakt: Ouders zeggen dat het kind maar van zich af moet bijten. Ouders hebben sowieso moeite met het probleem pesten. Het is al heel moeilijk te accepteren dat jouw kind gepest wordt en niet zo populair is als jij wel gewenst zou hebben. Voor ouders van een kind dat pest is het ook moeilijk. Hoe zou het zijn om te moeten constateren dat nu net jouw kind een 'ettertje' is? Daarbij hebben leerkrachten (trainers) het te druk met andere zaken en ook vindt de trainer (de sportbond?) het zijn verantwoordelijkheid niet. Het kan ook gebeuren dat ouders wel actie ondernemen, naar de trainer stappen en dan blijkt de trainer 'de pester'. Ook dit soort incidenten komt voor. Om dit soort incidenten te kunnen oplossen pleiten specialisten voor vertrouwenspersonen bij de sportbonden zelf. Deze vertrouwenspersonen zouden zich bezig kunnen houden met de rol van seksueel, lichamelijk en geestelijk geweld. Volgens kenners zou dit kunnen leiden tot een hausse aan klachten. Zij zien dit niet als een probleem. Zij zijn van mening dat er dan eindelijk wat aan de problemen gedaan wordt. Het NOC/NSF kent zelfs de brochure 'Seksuele intimidatie in de sport, Beleid voeren bij een sportvereniging'. Zou het goed zijn om, net als een beleid om seksuele intimidatie te voorkomen, ook een pestprotocol op te nemen in het (jeugd-)beleid van de vereniging? Misschien zou het NOC/NSF of het NHV ook op dit gebied met een beleidsbrochure kunnen komen speciaal voor sportverenigingen?

Op de hieronder genoemde website kan je meer over pesten vinden. Bron: Bert Brinkman, www.bertbrinkman.nl

11


12


Bedankje voor de supporters bij Hercules-Univé-Achilles 1 “Achillianen”, “De aanwezigheid en vocale ondersteuning van de fans ondersteunt het team in zulk een mate, dat zij als het ware ‘’met een twaalfde man spelen’’. Door de aard van de fans en hun gedrag, kan louter hun aanwezigheid een diepgaande invloed hebben op de prestaties van beide teams.”… aldus Wikipedia én onze ervaringen over de 12e man. Door onze killer-instelling, samen met onze “12e man”, hebben we Hercules ingemaakt en het kampioenschap binnengesleept. BEDANKT VOOR ALLE STEUN! Na een seizoen kneden zijn Jan en Will erin geslaagd een gezellig en zeer gefocust team - met hoge balcirculatie en veel snelheid, een geoliede verdediging en een groot aantal ingestudeerde wissels - neer te zetten. Door de trainingsarbeid, jullie steun (bij opkomst stonden wij al met 1-0 voor!) en een goede focus hebben wij de beslissingswedstrijd tegen Hercules met overmacht gewonnen. Door de overtuigende winst, het uitblijven van vervelende overtredingen en een ‘over mijn lijk mentaliteit’ heeft het team bewezen mentaal te zijn gegroeid door een wedstrijd met een hoge druk perfect uit te spelen...in één van de beste wedstrijden van het seizoen. De ambiance en sfeer in Nieuwegein waren G-E-W-E-L-D-I-G ! Wij danken jullie hartelijk voor de steun voor/tijdens/na de wedstrijden, de Facebook berichten, sms'jes, toejuichingen en alles wat dit seizoen heeft bijgedragen aan de ongekende prestatie: kampioen in de hoofdklasse A en directe promotie naar de 1 e divisie. Sportieve groet, Namens spelers, begeleiders & coaches Univé-Achilles Heren 1, Peter van Rijt

P.S.: ook in Nieuwegein heeft Univé-Achilles een prestatie van formaat neergezet: de sporthal beheerder(s) vertelde(n) achteraf graag elke week zo’n wedstrijd met super sfeer te willen organiseren!

13


Deskundige hulp bij ‘grote schoonmaak’ U geniet van het leven op uw eigen manier. U gaat uw eigen weg, maar soms kunt u wel wat onafhankelijk financieel advies gebruiken. Of het nu gaat over uw hypotheek, pensioen of verzekeringen. Juist dan zijn we er; van start tot finish. Vraagt uw financiële administratie ook om overzicht en ziet u hier tegenop? Univé Stad en Land komt met een fris voorstel: wij bekijken uw papieren en geven ze u terug in een overzichtelijke map. En: u krijgt er een deskundig, financieel advies bij!

Extra service De grote financiële schoonmaak is een extra service van Univé Stad en Land. Wat u mag verwachten? Uw adviseur spit uw polismappen door en ruimt die op. Wat kan weg en wat moet bewaard blijven? Zo ontstaat weer het nodige overzicht. De adviseur kijkt ook inhoudelijk naar de polissen: hoe zit het met de dekking, past die nog bij uw situatie? Is de premie nog marktconform, of kunt u beter uw verzekering onderbrengen bij een andere maatschappij? Ook beoordeelt hij of u bent onder- of over-verzekerd. Of zelfs dubbel verzekerd, want dit komt vaker voor dan u denkt en kost u onnodig veel geld. Tijdens het adviesgesprek krijgt u alles weer netjes terug in een overzichtelijke map. En als blijkt dat oversluiten een slimme optie is, dan krijgt u van Univé Stad en Land een aantrekkelijke pakketkorting die kan oplopen tot 15 procent. Veel van onze klanten besparen hiermee honderden euro’s per jaar.

Financiële huishouding in topconditie Begin goed en neem uw financiële administratie mee naar de winkel. Onze adviseur helpt u graag met het op orde brengen van uw financiële zaken. Kortom, Univé Stad en Land helpt u uw financiële huishouding in topconditie te houden.

Uw opgeruimde voordeel • eindelijk overzicht in uw polis-map • financieel 100% ‘in control’ • geen onnodige dubbele verzekeringen • pakketkorting tot zelfs 15% • betrouwbaar en persoonlijk advies

Bereikbaarheid Onze winkel aan Christiaan Geurtsweg 8 in Apeldoorn is op werkdagen geopend van 8.30 tot 17.30 uur. Hiernaast zijn wij elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer (055) 599 56 50. Ons mailadres is apeldoorn@unive.nl.

Redactioneel stukje, ingezonden door Univé 14


15


Univé-Achill Op 9 en 10 juni jl. was het Univé-Achilles toernooi. In tegenstelling tot verscheidene voorgaande jaren hadden we alle twee de dagen heerlijk handbalweer. Er werd gehandbald, gekampeerd, gelachen, gegeten, gedronken, gefloten, er werden prijzen uitgedeeld en wie weet wat nog meer. Om de sfeer weer te geven volgen er een paar foto’s. Geschoten door onze club fotograaf Koen Rijpkema.

16


les toernooi

17


Univé-Achilles toernooi Natuurlijk bedankt de redactie van de Univé-Achillesbode de Toernooi Commissie voor weer een geslaagd toernooi!

18


Speerpunten AHV Univé-Achilles

2012—2013 Ledenwerving Helaas hebben we het afgelopen jaar een daling gezien in het aantal leden van UnivéAchilles. Dit betreft o.a. actief spelende leden die ophouden met spelen. We hopen natuurlijk dat we deze mensen nog vaak terugzien als trainer, coach, begeleider of lid van een commissie. We zien vooral een verminderd aantal leden in de allerjongste categorie: “De mini’s”. Twee jaar geleden hadden we nog 2 mini teams, dat is nu 1 dun bezet team. Dat jongste team is een heel enthousiast team, maar aanvulling is hier wel dringend gewenst. Vooral omdat de instroom in de jongste categorie uiteindelijk bepalend is voor de doorstroom naar de D, C, B en A over een aantal jaren. Dat is ook de reden dat we als bestuur van Univé-Achilles ledenwerving echt aandacht willen en moeten geven. In het bestuur hebben we in de begroting extra ruimte gemaakt voor ledenwerving.

Vrijwilligers Aan het begin van het seizoen 2012-2013 was het voor TC en JC een grote opgave om op alle teams genoeg trainers en coaches te krijgen. Het gaat vast lukken, maar op dit moment zijn nog niet alle plekken ingevuld. Dat is zorgelijk, omdat het een zware druk legt bij de TC en JC. En dat is jammer. Ook in de commissies zien we dat het lastiger wordt om vrijwilligers te vinden en te behouden. We zien dat niet alleen bij Univé-Achilles, maar ook bij andere sporten. Het moet ons allen echter wel aan het denken zetten: “Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat we voldoende vrijwilligers hebben en houden?” Het krijgen en behouden van Vrijwilligers is dan ook een belangrijk speerpunt voor Univé-Achilles in het seizoen 2012-2013.

Statuten / HHR Twee jaar geleden is binnen de vereniging al uitgebreid gesproken over de statuten en het huishoudelijk reglement. Het was oorspronkelijk de bedoeling om deze in het afgelopen seizoen te vernieuwen. Daar hebben we uiteindelijk niet voor gekozen. We hebben de keuze gemaakt om de statuten en HHR dit seizoen aan te pakken. In feite gaan we groot onderhoud doen op statuten en HHR, opdat dit weer klaar is voor de volgende 10 jaar. We hebben hierbij wel rekening te houden met veranderde wetgeving, regelgeving NOC/NSF en NHV en maatschappelijke thema’s als “omgang met kinderen”. Daarnaast zal duidelijker opgeschreven worden welke “rechten en plichten” leden en hun ouders / verzorgers hebben.

Sponsors Natuurlijk blijven we weer veel aandacht geven aan onze gewaardeerde sponsors. Vorig jaar hebben we een aantal leuke evenementen gedaan met onze sponsors. Dat smaakte naar meer. Onze sponsors zijn belangrijk voor Univé-Achilles. Door de inzet en betrokkenheid van onze sponsors hebben we als vereniging meer ruimte om handbal in Apeldoorn aantrekkelijk te houden en aantrekkelijker te maken voor nieuwe leden. 19


20


Dames 3 Univé-Achilles kampioen 4de klasse! Op 25 maart was het zover! Hoewel we de laatste wedstrijd op 1 april nog moesten handballen tegen de nummer 2, Quintus uit Hengelo Gld, wisten we al dat we op 25 maart in sporthal Keizerslanden in Deventer kampioen konden worden. Hiervoor moesten we winnen of gelijk spelen. Bij verlies van de punten zouden we op 1 april de wedstrijd moeten winnen. Kansberekening-technisch was het aannemelijker dat we de pot in Deventer zouden winnen omdat DSC een stukje lager op de ranglijst stond. Maar ja, we zouden niet het eerste team zijn die het presteert om door de spanning een ogenschijnlijk “makkelijke” wedstrijd uit handen te geven. Alle ingrediënten voor een geslaagde dag waren er. Al tijdens de koffie voor de wedstrijd stopte er een busje op het parkeerterrein. Een groot aantal bewoners van de Passerel waar Edith werkt, was met begeleiding naar Deventer gekomen. Uitgedost in oranje, met toeters, spandoeken en een goed humeur werden we bij het warmlopen door de groep verwelkomd vanaf de tribune. Enig enthousiasme kon ze niet worden ontzegd. Kort na de start van de wedstrijd bleek de groep bloedfanatiek publiek te zijn. Of het de spanning was, of de gebruikelijke opstartproblemen van de zondagochtend laten we in het midden. Maar ons spel is wel eens beter geweest. Ook het scoren ging moeizaam. We stonden achter. De tweedelijnsschutters raakten hoofdzakelijk de punten die we normaal gesproken vermijden: de doelpalen, de lat en de keeper van DSC. We zagen de afloop van de wedstrijd somber in, tot het moment dat Jolanda de eerste penalty stopte en Debby haar “scoormodus” had gevonden. Uiteindelijk werd de eindstand 9-13. We waren kampioen! Mede dankzij de club supporters die ons tijdens de wedstrijd onophoudelijk hebben toegejuicht! Op 1 april speelden we de laatste wedstrijd tegen Quintus in het Matenpark in Apeldoorn. Voor onze familie, partners, vrienden en gezinnen de kans om het vieren van ons kampioenschap nog eens dunnetjes over te doen. We worden niet zo vaak kampioen, dus wij hadden geen enkel bezwaar tegen een tweede feestje. Ook onze sponsors, waren uitgenodigd. Deze wedstrijd had spannender kunnen zijn als we de week ervoor niet hadden gewonnen en als de werkelijke keepster van Quintus in het doel had gestaan. Zij was tijdens onze eerste wedstrijd tegen Quintus erg lastig te passeren geweest, maar is een paar maanden daarna langdurig geblesseerd geraakt. Voor ons kampioenschap pakte dit gunstig uit, al zijn wedstrijden op volle sterkte natuurlijk altijd leuker om te spelen en te winnen. De laatste wedstrijd wonnen we ruim met 20-11 Het damesteam van Quintus is een plezierig team. Leuke sportieve meiden. Hoewel ze het jammer vonden dat ze zelf geen kampioen waren geworden, gunden ze ons een leuke wedstrijd en een feestje met heerlijk gebak. De wedstrijd verliep erg sportief. De enige smet op de dag was de koude douche die ons wachtte na afloop van de wedstrijd. Letterlijk. De dames vertrokken daardoor eerder dan gepland huiswaarts. Dames 3 bedankt via deze weg iedereen die tijdens onze kampioenschapswedstrijd(en) aanwezig is geweest en ons heeft aangemoedigd. We zijn ’s avonds met team en trainer wezen uit eten bij HyCatalunia.

Wij kijken uit naar volgend seizoen. Het belooft een spannende competitie te worden in de 3e klasse…

21


Als je in Apeldoorn de Kentucky Fried Chicken binnen komt, dan komt je de figuurlijke warmte al tegemoet. Naast de vriendelijke ontvangst geeft ook de vernieuwde aankleding van het restaurant de bezoeker een warm gevoel. KFC vindt het belangrijk dat de gast zich prettig voelt, iets waar alle medewerkers veel aandacht aan proberen te schenken. Naast dat er beneden gegeten kan worden in een gezellige omgeving, is er ook een ruime bovenverdieping waar ook de sfeervolle kinderhoek is gevestigd. Ook hier is ruim de gelegenheid om in kleine of grote gezelschappen van het uitgebreide assortiment van de KFC vestiging in Apeldoorn te genieten.

Een assortiment dat zijn oorsprong vindt in 1930 als Harland Sanders als eigenaar van een tankstation in Amerika besluit om voor vermoeid langstrekkende reizigers te gaan koken. Dit wordt een dusdanig groot succes dat hij begin jaren vijftig besluit het tankstation te laten voor wat het is en een eigen motel en restaurant te openen. Ook gaat hij zijn kookkunsten verfijnen en ontwikkelt hij de beroemde mix van 11 kruiden en specerijen, deze mix vormt nog steeds het fundament onder de succesformule KFC in de meer dan 15.000 KFC restaurants over de hele wereld. Binnen het concern zijn er maar twee mensen die het recept van de beroemde kruidenmix kennen. Deze twee mensen reizen nooit gezamenlijk en zorgen zelf voor een opvolger waar ze het recept aan overdragen.

Zo wordt er weinig aan het toeval over gelaten bij KFC. Iets dat ook geldt voor een andere belangrijke pijler van de fastfood keten, namelijk het versproduct. Alles vers is een reclame voor een restaurant dat zijn weerga niet kent. Drie keer per week wordt elke KFC vestiging van verse stukken kip voorzien die ze nauwgezet bereiden. Alle kip wordt ter plaatse door de koks van KFC gemarineerd en gepaneerd. Het marineren doen ze bij KFC van tevoren terwijl het paneren pas gebeurt bij het afbakken van de kipstukken als ze door de gast besteld gaan worden.

Reeds bij binnenkomst worden direct de temperaturen en tijden aan het product gelabeld. Dit gaat het hele traject tot afbakken door waarbij bij elke handeling er weer temperaturen en tijden worden genoteerd. Op deze wijze zorgen ze bij KFC dat altijd de verst mogelijke producten die het meest recent zijn afgebakken beschikbaar zijn voor de gast. Door de regelmatige aanlevering van kip werken ze bij KFC nog amper met bevroren kipproducten.

Naast alle gefrituurde kipstukken in de smaook nog vele andere (kip) producten in haar Twister. Dit betreft een opgerolde wrap met ten en een overheerlijke peper mayonaise. kocht waarbij het opmerkelijk is dat de gast drank. Bij KFC bieden ze naast natuurlijk ook heid om bijvoorbeeld een ma誰skolf bij de kip ma誰skolven waar de gast eventueel nog boter koolsla is al jaren een goede en lekkere aanin 2010 toevoegen van alle smaken Ben & brede keuze in het samenstellen van een com-

ken Original en Hot&Spicy , heeft KFC natuurlijk assortiment. Een erg gewild product bij KFC is de daartussen de meest malse kipfilets, sla en tomaUiteraard wordt dit product ook in een menu verniet gebonden is aan het standaard frietje en frisde mogelijkheid van een frietje ook de mogelijkte kiezen. KFC kookt al jaren de meest lekkere over kan laten doen. Ook de eigen huisgemaakte vulling van het menu voor haar gasten. Door het Jerry ijs in haar assortiment biedt KFC een zeer plete maaltijd.

Zoals in het buitenland al meer gebeurt, begint in Nederland KFC ook steeds meer bekend te staan als een goed alternatief te zijn voor mensen die zelf een keer geen zin hebben om te koken. Door een bucket Kip te kopen bij KFC gecombineerd met enkele smakelijke bijgerechten kan men voor een redelijke prijs thuis een complete maaltijd aanbieden. Bij KFC is de gast niet gebonden aan een menu per persoon maar kan de gast ook een bucket Kip bestellen om te delen met haar familie of vrienden. Door de bucket te combineren met enkele bijgerechten kun je zo eenvoudig een smakelijk meeneem menu samenstellen bij KFC.

Het KFC restaurant in Apeldoorn profileert zich als een echt familie restaurant. Naast prettige gezellig zitplekken waar gasten ook in grotere groepen kunnen plaats nemen heeft de KFC ook een erg mooie kinderhoek met speel pc en vele interactieve en educatieve elementen. Bij het grote terras voor het restaurant is ook nog een speel mogelijkheid voor kinderen, waarbij de ouders genietend van een afsluitend dessert of kopje koffie de kinderen nog even lekker kunnen laten uitleven.

Naast het mooie restaurant heeft de KFC in Apeldoorn ook nog een drive waar de gast vanuit de auto zijn of haar eten kan bestellen en meenemen. De drive van KFC is door de week tot 23:00 open en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 01:00.

22


23


Dames A1-jeugd

Heren A1-jeugd Tom

Bevelander

Kim

Buijs

Bart

Boer, de

Sanne

Dijkhof

Mike

Booij

Jessica

Meboer

Jurgen

Bruin

Nathalie

Mulder

Remco

Driessen

Liza

Noordhuizen

Thomas

Hoekman

Larissa

Pal, van der

Thomas

Jonker

Silke

Schaap

Jelmer

Kornegoor

Marijn

ten Hove

Dylan Disp

Werven, van

Jessica

Velden, van de

Olivier

Zwan, van der

Demi

Vorderman

Emiel

Trainer / coach

Hein Beke

Trainer

di. Oscar de Wit

Marie-Antoinette Diks

vrij. Dennis Heuvelmans Coach

in onderhandeling

Begeleider

in onderhandeling

Meiden B1 Abdallaoui

Zineb

Meiden B2

Bevelander

Ilse

Burghoorn

Vera

Broekhuizen, van

Loes

Dijk, van

Katja

Bronkhorst

Linda

Einde, van't

Melanie

Buckert

Zarina

Horst, van der

Amber

Klein

Sam

Middendorp, van

Melissa

Nijveen

Suzan

Schurink

Romay

Roo, de

Maaike

Steman

Danique

Rijpkema

Merel

Vranken

Gwen

Schaap

Lonneke

Wilders

Alexa

Riggeling

Marit

Wilders

Daret

Verschuur

Karlijn

Trainer

Joyce Kompagne

Wilders

Bente

Trainer

wo. Iris Wiegman

Coach

Tineke Beke

vrij. Saskia van Groen

Begeleider

in onderhandeling

Coach

Jose Riggeling

Begeleider

Ilona Schaap

Mini's

Serena Brand

Jongens B2 Berends

Jermo

Bloemen

Stijn

Kluft

Eva

Ceelen

Victor

Liebeek

Wessel

Dorst

Dimitri

van 't Erve

Dana

Hendricks

Jordy

Kluft

Aimee

Pierey

Lennard

Trainer/coach

Richard Liebeek

Trainer

wo. Corniels van Winkelen

JEUGD TEAMS 2012—2013

Brinkhof

vrij. Jasper van Yperen Coach

Corniels van Winkelen

Begeleider

in onderhandeling 24


Jongens B1

C2 Martijn

Abdallaoui

Safia

Bloemen

Tim

Burgh, van der

Bente

Bosch

Ruben

Cate, ten

Zoe

Dalen, van

Tyrone

Gurp, van

Romy

Deelman

Jort

Holtman

Amy

Kempe

Marijn

Langendonk

Celeste

Kloppenberg

Daan

Nijveen

Marleen

Kornegoor

Aldin

Rouw

Nienke

Kreuning

Janik

Sijtsma

Ilse

Meer, van der

Maik

Trainer

di. Ludia ten Cate

Pal, van der

Jelmer

Trainer

vrij. Marjolein van Groen

Tingen

Thom

Coach

Ludia/Marjolein

Vredenberg

Bodhi

Begeleider

Janet Abdallaoui

Weideman

Jesse

Trainer

wo. Wessel Tingen vrij. Jasper van Yperen

C3

Coach

Wessel Tingen

Ahmed

Johnson

Begeleider

Dennis Heuvelmans

Berg, van den

Sophie

Dennekamp

Isabel

Kooi, van der

Tessa

Krijger

Basten

Lamers

Isa

Schaake

Merel

Wezenbergh

Kevin

Zwam

Anouk

Trainer

Maaike Leenen/Timo Jonker

Coach

Maaike Leenen

Begeleider

Elja van de Berg

Begeleider

Wilfred Dennekamp

C1 Demuijnck

Delano

Idema

Nils

Kreuning

Sam

Pluim

Maurice

Regts

Corne

Tingen

Rick

Vries, de

Jason

Huitema

Thomas

Trainer

di. Harmen Voogt

Trainer

vrij. Frank Beke

coach

in onderhandeling

D2

Begeleider

Brigitte Rikken

Blom

Quilian

begeleider

Angelique Pluim

Buter

Luc

Groenewoud

Luuk

Hoekstra

Cas

Steman

Jordy

Wezenberg

Don

Trainer

Jelmer Schaap

Trainer

Tom Brinkhof

coach

Tom Brinkhof

JEUGD TEAMS 2012—2013

Arentsen

Jelmer indien mogelijk begeleider

Albert Jan Groenewoud

25


C4 Kim

Kleiboer

Romy

Leest

Hanne

Meer

Lisanne

Noort

Eva

Rozie

Melanie

Ruesink

Sophie

Sinke

Lisanne

Trainer

di. Ludia ten Cate

Trainer

vrij. Maaike Leenen

Coach

in onderhandeling

Begeleider

Alex Noort

D1

D3 Burgh, van der

Yael

Regts

Madelon

Sijtsma

Esther

Speelman

FerrĂŠ

Spijker

Noa

van Zwan

Kyra

Toonen, M.E.

Mirthe

Joosten

Tamara

Trainer/coach

Ciska van Vessem

Trainer/coach

Nathalie Bruin

Begeleider

Antoine Joosten

Beek, van

Marit

Bouhof

Iris

Brugman

Joy

Hierden van

Romy

Holtman

Lynn

Jong

Fleur

Leest

Hanne

Meer, van der.

Lisanne

Sinke

Lisanne

Trainer

Bas Brinkhof

Coach

Bas Brinkhof

Begeleider

Peter van Beek

JEUGD TEAMS 2012—2013

Bouhof

26


Wij zijn Amy en Marleen.

Amy en Marleen Dit willen wij mededelen aan alle mensen thuis. Wij gaan jullie vertellen wat wij vinden van Univé-Achilles. Ik en Amy zochten een team waarin werd samengewerkt en dat hebben we gevonden bij Univé-Achilles. Nu we eenmaal in de C2 zitten is het erg belangrijk dat we goed samenwerken. Dit moeten we vanaf nu meer gaan doen: voetenwerk, armhouding, samenwerking. Onze trainers Timo, Marjolein en Ludia steunen ons. Tijdens de trainingen wordt er sportief gewerkt dat vinden we fijn, en de trainingen zijn altijd erg sportief. Dit vinden wij leuk van handbal: dat we goed gehecht aan elkaar zijn en dat je actief in het veld kan rennen, het is ook gezelliger samen dan in je eentje dus daarom wouden we op handbal een teamsport natuurlijk. Gezellig ouwehoeren dat kunnen we ook wel.

Onze dromen zijn natuurlijk tophandballers worden!!! Daar komen we misschien, maar dan wel stap voor stap en dus proberen we daar te komen dus blijf maar dromen. Dat is een tip waar je altijd in moet blijven geloven, dat doen wij ook. Wij gaan natuurlijk nog heel lang geloven in onze droom. Wij willen net zo goed worden als het Nederlandse handbal team, en hopelijk gaat dit ons ooit lukken. We hebben een paar tips: 1. heb goeie handbalschoenen, 2. doe je haar vast, 3.heb goeie handbal-sokken en 4. knielappen. Komen jullie nog eens kijken bij het leukste team van Univé-Achilles de C2 natuurlijk. Dan zien jullie ons hopelijk later spelen in Oranje !!!

Een jaar bij Univé-Achilles

door de vader van Cas

Hallo ik ben Cas en ik zit al weer bijna een jaar bij Univé-Achilles. De moeder van Lynn uit mijn klas heeft gevraagd of ik niet een keertje mee wilde doen met handbal. Dat leek me wel leuk, ook omdat er al een paar kinderen uit mijn klas op handbal zitten. Ik heb een paar keer meegedaan met de training en mocht toen al meteen wedstrijden spelen op zaterdag. Ik vond dat zo leuk dat ik op handbal ben gegaan. Vorig jaar bij de mini’s en dit jaar bij de jongens D2. We zijn met zijn zessen, dus dat is niet zo veel. Als je nog jongens of meisjes kent van ongeveer 8 jaar die nog niet op handbal zitten, vraag ze dan of ze ook een keertje mee willen doen. Vorig jaar moesten we, één van de eerste wedstrijden in de zaal, tegen een team met allemaal meisjes met rode shirts. Die waren zo klein dat we makkelijk over ze heen konden gooien. De meeste tegenstanders waren alleen maar meisjes. In het begin wonnen we soms met heel veel, bijvoorbeeld 15-5. Later werd het wat lastiger en ging het meer gelijk op, waarbij we soms ook verloren hebben met 1 puntje verschil, bijvoorbeeld 4-3. We hebben ook buiten gehandbald, ik wist niet eens dat dat bestond. Verder waren er nog een filmavond, paaseieren zoeken, een groot toernooi en patatjes eten bij de KFC. Ik vond het heel leuk! Voor de ouders die nieuw zijn bij Univé-Achilles (en nog onbekend zijn met handbal) gaat een wereld open. Dingen die na zo’n eerste jaar vanzelfsprekend zijn, zijn in het begin even zoeken. Ok, woensdagmiddag 17:00 in de Mheenhal dat lukt nog wel. Maar volgende week veldtraining?? Huh, is handbal ook een veldsport dan? En waar zijn die velden? Oh ja, website, maar hoe heet de vereniging eigenlijk? Velddienst? Dat is ook wel weer het leuke van ‘erbij gevraagd worden’, lekker ongedwongen en voor alles een eerste keer. Na een paar weken heb ik een inschrijfformulier ingevuld en ben toen echt lid van de club geworden. Gelukkig hadden we in Marjolein een goede en enthousiaste begeleidster voor de mini’s, zodat we steeds op tijd waren geïnformeerd over de komende mini-toernooitjes en andere activiteiten. (De juiste wedstrijdformulieren meenemen was soms iets moeilijker, maar is altijd goed gekomen ). Alle ouders wilden graag hun kind zien handballen (en het is ook wel fijn als je eigen papa of mama er bij is), dus er waren altijd genoeg auto’s om naar de uitwedstrijden te gaan. En ook de sportzalen die de TomTom niet kent, hebben we samen altijd gevonden. Het heeft me verbaasd hoeveel de kinderen hebben opgestoken van het spel in een paar maanden tijd. In het begin nog allemaal op een kluitje en was het vangen en overspelen nog best moeilijk, in de laatste wedstrijden werd al flink vrijgelopen, de zijkanten opgezocht en samen gespeeld. Maar het blijft leuk om te tippen, en dat de keeper soms een handstand maakt in de goal, ach... De kinderen hadden vooral veel plezier en daar begint het toch mee. Ik heb gemerkt dat Univé-Achilles een actieve vereniging is en dat er veel georganiseerd wordt, kortom aangename kennismaking! 27


Sponsor Univé Stad en Land Mijn Hypotheek pakt uit in Apeldoorn Tekst: Univé Stad en Land Mijn Hypotheek, de onafhankelijke hypotheekadviseur, is nu ook gevestigd in Apeldoorn in de winkel van Univé Stad en Land. In de regio is deze naam nog niet zo bekend, maar nieuw is Mijn Hypotheek allerminst.

100% onafhankelijk Al ruim 5 jaar onderscheidt Mijn Hypotheek zich met een 100% onafhankelijk, helder en eerlijk advies. Belangrijk pluspunt van de hypotheekformule is het feit dat de adviseurs niet op provisiebasis werken, maar een vast laag tarief rekenen voor hun bemiddelingskosten. Zo weten klanten zeker dat het advies dat ze krijgen echt past bij hun persoonlijke situatie.

Een eerlijk advies Met een keuze uit meer dan 60 hypotheekaanbieders en tal van verschillende hypotheekvormen, weet Mijn Hypotheek steeds de juiste hypotheek te vinden voor haar klanten. Een hypotheek met lage maandlasten als het kan, maar altijd een hypotheek met de gewenste zekerheid. Eerlijkheid in het advies is belangrijk. Niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen van aantrekkelijke hypotheekproducten worden tegen het licht gehouden. En dat, zo vindt Mijn Hypotheek, is een prettig idee voor nu en voor later.

Geen verhuizing zonder Mijn Hypotheek ‘Geen verhuizing zonder Mijn Hypotheek’ is de slogan waarmee Mijn Hypotheek haar nieuwe vestiging in Apeldoorn snel bekend wil maken. Wie nog in 2011 een hypotheek afsluit via Mijn Hypotheek, ontvangt het eerste jaar een gratis woonverzekering naar keuze.

Mijn Hypotheek is gevestigd in het Univé Stad en Land kantoor aan de Christiaan

Geurtsweg 8 in Apeldoorn. Heeft u vragen over Mijn Hypotheek neem dan contact op met telefoonnummer 055- 599 56 50 of via apeldoorn@unive.nl. Kijk voor meer informatie op www.mijnhypotheek.eu.

28


Onze vrijwilligers Aad van der Burgh

En nu maar hopen dat wij niemand zijn vergeten. Mocht het zo zijn, dan alvast “sorry!”

Anne Idema Wieb Scheer

Truus Wickerhoff

Angelique Pluijm

Corine Schutte

Dick Branger

José Riggeling

Albert Jan Groenewoud

Hans Krenger

Sandra Buckert

Aty Verschoor

Jasper Wilders

Hetty Warmink

Marquitte Jonker

John Blom

Koen Rijpkema

Mini van Rijt

Jos Tijhuis

Gina Nieuwenhuis

Robert Pieterson

Marjorie Veneman

Bert Deelman

Annet Nijveen

Marleen Smit

Nelly Wiegman

Arja Grolleman Chris Regts

Peter Rood Edith Ruchtie

Rene Bergsma

Nick Zwarteveen

Marion van Rijt

Virgien Jonker

Petra van Rijn

Dennis Heuvelmans

René Hissink

Remco van der Meer

Marjolein van Groen

Harry Dallinga

Riana Wegman

Richard Liebeek

Martin ten Cate

Wil Venneman

Saskia van Groen

Dick van Groen

Henk Westerveld

Teun Martens

Eddy Zwarteveen

Ben Hendriks

Tineke Beke

Maarten Tjebbes

Mirjam Smit

Rob Wiegman

Frans Sijtsma

David Versloot

Serena Brandt

Hanne Leest

Timo Jonker

Iris Wiegman

Wessel Tingen

Janet Alaoui

Peter van Beek

Jessica Booy

Margreet de Roo

Joyce Kompanje

Richard Vredenberg

Ludia Ten Cate

Janet Lentjes

Maaike Leenen

Will Bakker

Marco Tomassen

Nico Vorst

Monique Vredenberg

Emin Nimani

Nathalie Bruin

Judith Booij

Rinald Kloppenberg

Janet Abdallaoui

Rens van Kregten (naar Swift)

Bennie van Gurp

Hein Beke

Brigitte Rikken

Harmen Voogt

Wilfred Dennekamp

Antoine Joosten

Peter van Beek

Alex Noort

Thies Berendsen Ils Pattipeilohy Wilfred Dennekamp Gerard Faber Joosten Ad van Dijk

Frank Beke Ilona Schaap Oscar de Wit Tom Brinkhof Jelmer Schaap Marie Antoinet Diks Jasper van Yperen Elja van de Berg

Als we iemand vergeten zijn, dan hebben we dat niet expres gedaan. Want we vinden dat iedere vrijwilliger vermeld moet worden, omdat UnivéAchilles niet zonder ze kan. Bedankt voor alle inzet de afgelopen jaren en hopelijk hebben we de volgende jaren hetzelfde aantal, maar het liefst meer, vrijwilligers.

CHAPEAU!!

Martijn Schutte

Bas Brinkhof Ciska van Vessem Corniels van Winkelen Dennis Scherpenzeel

29


Maurice (11)& Nils (10) Wij zaten vorig jaar in de C1. Dat was ons eerste jaar in een jongensteam. Wij hebben veel toernooien gespeeld. Ons eerste toernooi was het kersttoernooi in Denemarken. Daar zijn we met dubbeldekker bus heen gegaan. We zijn 4 dagen weggeweest. Op 2 dagen moesten we spelen. Het volgende toernooi was in Aalsmeer met de Pasen. Daar sliepen we 1 nacht in een sporthal. Toen we aankwamen moesten we meteen spelen en de volgende dag ook. Het derde toernooi was in Heythuysen. Daar was een heleboel jeugd van UnivéAchilles. Het laatste toernooi was ons eigen Univé-Achillestoernooi. Dit jaar mochten we daar voor het eerst slapen. Het slapen op ons eigen toernooi was erg leuk. Hopelijk mag dat volgend jaar weer. Helemaal op het laatst mochten we nog beach-handballen. In Stroombroek hebben we ons geplaatst voor het NK. We zijn met 5 teams naar Julianadorp gegaan. Er was heel veel wind. We zijn daar Nederlands kampioen geworden. Hopelijk wordt het dit jaar net zo leuk als vorig jaar. We kunnen niet wachten om te beginnen.

Nederlands kampioen

NK Beachhandbal

door Saskia van Groen

Na het behalen van de eindrondes van het NK beach handbal, door in Braamt de voorrondes te winnen, is het team van C1 op 23 juni onder leiding van Rob Wiegman, Richard Vredenberg en Remco van der Meer afgereisd naar Julianadorp. Op deze prachtige dag, met veel wind, moest de strijd worden aangegaan voor de enige echte titel: Nederlands kampioen. En die wilden de jongens maar wat graag binnenhalen om de opvolgers te worden van de heren A-jeugd die vorig jaar deze mooie titel hadden bemachtigd. Veel publiek was meegereisd, temeer omdat ook de MB1 op deze strijdlustige dag aanwezig was. De sfeer was uitmuntend. Ouders die soms nog zenuwachtiger waren dan de jongens De jongens moesten de eerste wedstrijd tegen Vrone, waarvan de eerste helft met gemak werd gewonnen. Helaas kon dit niveau niet worden vastgehouden, waardoor de wedstrijd eindigde in een 1-1 stand. Maar na een spannende shoot out werd de winst binnengesleept. De tweede wedstrijd werd gemakkelijk van HVV 70 gewonnen. Een beetje bibberend werd de derde wedstrijd tegen Borhave gestart en deze werd door de zenuwen onnodig tot een GOLDEN GOAL situatie geleid, maar daar hadden ze de zenuwen weer onder de knie en ook deze wedstrijd werd gewonnen. Op naar de laatste wedstrijd tegen Kwiek, die alles nog hadden verloren. Rob heeft zijn team aangespoord alles op alles te zetten om goed te spelen en als echte winnaars het toernooi te eindigen. En zo gebeurde het: de tweede Nederlands kampioen Beach handbal was een feit!!!! Feest.

Jongens C1 (en begeleiding) van harte gefeliciteerd met deze titel, we zijn trots op jullie!!!! 30


31


32


Bron: “Ikhandbal” (inclusief spelfouten)

33


Hoofdsponsor Rugsponsoren H1 en D1 Adverteerders

Teamsponsoren

Sponsoren breedtesport

Club van 50

Koop bij onze sponsoren!

Balsponsor

34


Oefeninterland in de Mheenhal!!! Op vrijdag 23 maart was er in de Mheenhal een oefeninterland tussen de dames van Oranje en de dames van Tunesië. De sfeer was super en daarbij wonnen “onze” dames ook nog eens. Koen was er ook en natuurlijk had hij zijn camera bij zich….

Dames Oranje

v Dames Tunesië

35


Van de Jeugdcommissie Als nieuwe voorzitter van de Jeugdcommissie heb ik de eer om voor de eerste bode van het seizoen 2012-2013 een stukje te schrijven. Het is jammer dat Sandra Buckert haar werkzaamheden voor de Jeugdcommissie heeft beëindigd. Tijdens de laatste vergadering voor de zomerstop heeft de Jeugdcommissie al afscheid van haar genomen. Langs deze weg bedank ik Sandra nogmaals voor haar langdurige inzet en betrokkenheid. Ondanks het vertrek van Sandra heeft de Jeugdcommissie zich weten uit te breiden in de persoon van Ron de Muynck. Marguitte Jonker, Angelique Pluim en José Riggeling completeren op dit moment het team. Ik schrijf hier bewust “op dit moment”. Een vereniging zoals Univé-Achilles kan niet zonder de steun van vrijwilligers. Nog belangrijker is voor mij dat de jeugd niet zonder een Jeugdcommissie kan. Immers de Jeugdcommissie is de schakel tussen onze jeugd en trainers/coaches/begeleiders/ bestuur en andere leden. Indien u als ouder van een handballende zoon of dochter deel wenst uit te maken van de Jeugdcommissie dan hoor ik dat graag. Een veel gehoorde opmerking is dat deelname aan de Jeugdcommissie veel tijd vraagt. Vanzelfsprekend hangt het van de definitie van het woord “veel” af. Volgens de Van Dale staat “veel” voor: Een groot aantal In grote mate Vaak Wat voor de één veel is, is voor de ander misschien weinig. Als u zich toch wenst in te zetten voor de vereniging kunt u ook denken aan het ondersteunen van de Jeugdcommissie bij bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld Sinterklaas, het worden van begeleider maar ook aan andere vrijwilligerstaken. Ondanks mijn nog korte deelname in de Jeugdcommissie wil ik toch terug kijken naar het afgelopen seizoen dat in het teken stond van het 50-jarig bestaan. Vanwege dit jubileumjaar is in overleg met de toernooicommissie de mogelijkheid geboden aan de jeugdleden om tijdens ons eigen Univé-Achilles handbaltoernooi 2012 te blijven overnachten. Dankzij de inzet van velen is dit een groot succes geweest. Tussen het samen eten en ontbijten bestond de mogelijkheid om naar een voetbalwedstrijd te kijken en naar de disco te gaan. Na de disco werd het voor velen spannend om in een tent te gaan slapen. Elk team had minimaal één begeleider voor de nachtwake en enkele “die hards” hebben het laat donker en vroeg licht zien worden. De sfeer zat er goed in en het smaakt naar meer. Dank aan iedereen die aan dit succes een steentje heeft bijgedragen! Voor de eerste keer werd aan het begin van het seizoen 2011-2012 een jeugdkamp georganiseerd op Riviera Recreatie Centrum te Biddinghuizen. Een jeugdkamp dat niet in het teken stond van (de) handbal. Het jeugdkamp stond juist in het teken van het leren kennen van het nieuwe team en andere clubgenoten. Het concept van dit jeugdklamp was geslaagd. In het weekend van 14-16 september 2012 heeft de tweede editie van het jeugdkamp plaatsgevonden. Naast enkele verbeteringen en aanpassingen in het programma is de vorm gelijk gebleven. Ik vertrouw er op dat het seizoen 2012-2013 weer een leuk , mooi en sportief seizoen wordt. De Jeugdcommissie gaat er in ieder geval voor!

Antoine Joosten

36


FysioNu Vanaf de laatste week van september is Maarten Mulder, fysiotherapeut van FysioNU, aanwezig op de woensdagavond voor een inloop spreekuur in de sporthal Mheenpark. Vanaf 18.00 tot 18.30 uur en vanaf 19.30 tot 20.00 uur kan je even langs komen voor een gratis consult. Tussendoor zal Maarten loop- en krachttraining geven aan Heren 1. Dit heeft Maarten de afgelopen 2 jaar gedaan op het Omnisport. Vanaf dit jaar zal hij dit tijdens de training gaan doen. Dus... heb je een blessure en wil je weten wat je er mee kan doen, loop dan even binnen!!

Startdag 2012 Zaterdag 1 september organiseerde Univé-Achilles de Start-dag 2012. Het weer was goed en de vrolijkheid hing in de lucht. Na informatie van het bestuur, technische zaken en jeugdzaken gingen de kinderen samen met ouders en begeleiders naar buiten. Een aantal spelers van Heren 1 had hun zaterdagmiddag opgeofferd om onze jonge spelers te vermaken met een spel: Ranking the Univé-Achilles Star. Ouders, coach, trainer, begeleiders in 1 team, de kinderen in het andere team. De mannen van Heren 1 waren de zinderende spelleiders. Na veel ohh’s, ahh’s over de uitslag van de vragen en veel gegiechel terug naar het clubhuis. De kinderen en ouders wisten nu wie volgens de ouders het langst onder de douche stond na een wedstrijd, of wie van de kinderen het meest op facebook zit. In het clubhuis stonden de Heren 1 spelers naast elkaar in de rij. Zij waren het doelwit van enkele bonusvragen. De kinderen en ouders kregen de vraag: Wie van de Heren vindt zichzelf het mooist? Elke speler werd aangewezen en de kinderen gilden als de speler die zij dachten aan de beurt was. De uitslag van de kinderen was duidelijk. Na een tweede bonusvraag werd de gezellige middag afgesloten. Weer een geslaagde dag aan het begin van het seizoen! Groetjes, Mirjam 37


Helden

in ‘t veld

Tekst: Albert Jan Groenewoud

Ik heb het niet zo op een “held in het veld”. Spelers die zich fantastisch vinden of fantastisch gevonden worden, omdat ze toevallig veel doelpunten gescoord hebben. Mooi hoor, dat “de held” er veel in gegooid heeft, maar ik zie het toch anders. Ik heb het liever over “helden in het veld”. Kijk! Als je op 6- of 7-jarige leeftijd op Univé-Achilles komt, dan speel je in de mini’s. Daar leren ze het belangrijkste aspect van handbal. Ik noem het in het kort “het S.G.H.principe”. Nooit van gehoord? Nou ik ook niet. Ik verzin het ter plekke. Het betekent: het Samen Gezellig Handballen principe. Als je verliest is het niet erg, als je maar plezier hebt. Na de mini’s komen de D-tjes. Hier is het “S.G.H.-principe” nog steeds van kracht. Alhoewel het besef van winnen of verliezen bij deze kinderen grotere vormen aanneemt. Dan komen de C-tjes. Je kunt bijna het “tjes” weg halen, want sommige kinderen zijn toch al behoorlijk lang. Maar dat is een andere discussie. Vanaf de C-tjes gaan de kinderen systemen draaien voor de aanval en meer afspraken maken in de verdediging. Natuurlijk is mijn wereldberoemde principe hier ook van toepassing, maar prestaties worden toch belangrijker. Als na een wedstrijd een keeper roept dat hij veel ballen gestopt heeft en dat daardoor het team gewonnen heeft, dan moet de trainer en/of coach optreden. Ook moeten de begeleiders ingrijpen als een rechteropbouw roept dat door zijn tien doelpunten de wedstrijd gewonnen is. Dit zijn namelijk de eerste symptomen van “held in het veld zijn”. Dit moet direct de nek om gedraaid worden. “Held in het veld” zorgt er voor dat alleen de aandacht uitgaat naar iemand die zichtbaar gepresteerd heeft. Het zorgt dus voor scheve ogen en scheve ogen zorgen voor geen plezier en als er geen plezier is, gaat mijn S.G.H.principe niet meer op. De vraag die een begeleider aan een zogenaamde “held” moet stellen is de volgende: “Waarom heb jij zoveel gescoord?” of “Waarom heb jij zoveel ballen tegen gehouden?” Dan blijken in 99% van de gevallen de prestaties van onze “helden” door de rest van het team te komen. Het goede sperren van de cirkelloper en het goede binden van de andere opbouwer zorgden er voor dat onze “held” kon scoren. Of het goede afschermen van de afgesproken hoek van de verdediger, waardoor de keeper zich kan focussen op de andere hoek en daardoor de ballen kon stoppen. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat ALS er een held is, dat het dan wel het hele TEAM is!! HELDEN DUS!!

COLOFON De Univé-Achillesbode is een publicatie van AHV Univé-Achilles, Laan van Kerschoten 12, 7316 EV Apeldoorn Redactie Albert Jan Groenewoud Eindredactie Arja Grolleman-Sprengers Foto’s Hans Krenger, Ils Pattipeilohy, Koen Rijpkema Contactadres achillesbode@gmail.com Met dank aan Dick van Groen, Anne Idema, Dames 3, Bernard de Dreu, het bestuur, Arja Grolleman-Sprengers, NHV, IkHandbal, Amy, Marleen, Nils, Maurice, André Hoekstra, Saskia van Groen, Peter van Rijt, en natuurlijk onze adverteerders en sponsoren. 38


39


40

2012-2 Bewaarbode najaar  
2012-2 Bewaarbode najaar  

Bewaarbode Apeldoornse Handbalvereniging Univé-Achilles.

Advertisement