Page 1

Proef de lente! Heerlijke aspergerecepten en meer

Vers van het land en dan... DE BASISBEREIDING VAN VERSE ASPERGES

Livar het Limburgse Kloostervarken HET WELZIJN VAN HET LIMBURGSE VARKEN

Asperges verdienen respect INTERVIEW MET FRANÇOIS GEURDS


COLOFON Uitgave ‘Proef de Lente!’ is een uitgave van het Nederlands asperge centrum, onderdeel van Aceera BV Ontwerp en illustratie Studio Denk Fotografie Nederlands asperge centrum Drukwerk Tonnaer Teksten Nederlands asperge centrum Livar BV FG Restaurant Recepten Nederlands asperge centrum De Rooise Boerderij Nederlands asperge centrum Postbus 6008 5960 AA Horst +31 77 397 4060 info@aspergecentrum.nl www.aspergecentrum.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgaven mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, e-mail/ internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.

HOOFDSPONSOREN

SPONSOR


VOORWOORD

Proef de asperge! Het is weer voorjaar, tijd om te genieten van het witte goud! Ieder jaar openen we in de tweede week van april officieel het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen duurt maar kort, slechts 3 maanden, want op 24 juni stoppen de telers met oogsten. Niet omdat ze er genoeg van hebben, maar omdat de aspergeplanten voldoende rust nodig hebben om ons volgend voorjaar weer van heerlijke asperges te kunnen voorzien. Nog meer reden om in deze periode zo vaak je kunt lekkere asperges te gaan halen! Asperges smaken het best wanneer je ze zelf klaarmaakt. De voorbereiding, het combineren van ingrediĂŤnten en de heerlijke geuren die opstijgen, allemaal pure voorpret. Met dit magazine bieden wij een helpende hand. Zowel de beginner als de gevorderde aspergekok kan zijn vingers aflikken bij dit magazine, vol met gerechten en handige tips. Veel kookplezier!

INHOUD

ARTIKELEN 4 Weetjes over asperges 6 Basisbereiding asperges 36 De Asperge Hotspots van Nederland 44 Interview met François Geurds 50 Livar, het Limburgse Kloostervarken VOORGERECHTEN & SOEPEN 9 Carpaccio van asperges 11 Spinazie-aspergesalade met parmaham en dressing van blauwaderkaas 13 Tagliatelle van asperges 15 Vegetarische salade 16 Gegrilde aardappelschijfjes met pesto en aspergeslierten 18 Aspergesoep met roomkaas en kruiden 19 Aspergesoep met ham en ei BIJGERECHTEN, SNACKS & LUNCHGERECHTEN 20 Aspergebitterballen met friet van zoete aardappel 21 Asperges in een knapperjasje 22 Asperge pistolet 24 Italiaanse verrassing 26 Asperges op de barbecue HOOFDGERECHT 30 Aspergeschotel 31 Aspergerisotto met tomaat en spinazie 33 Charlotte van asperges 34 Asperges met zalm, dilleroom en aardappeltjes 35 Geroerbakte asperges met kip en courgetti 40 Marokkaanse tajine van kip, couscous en Nederlandse witte en groene asperges NAGERECHTEN 43 Asperges met fruit 46 Asperges met verse aardbeien en blauwe bessen 49 Asperge ijs met frambozen en chocolade amandelkoekjes SAUSJESPAGINA 28 Sausjes die heerlijk samengaan met het witte goud KIDSGERECHT 25 Aspergewrap met ei en ham


Asperges! Een puur product...

4

Nederlandse asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen, van begin april tot en met 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn maar let dan goed op de afkomst, er wordt dan namelijk ook meer buitenlands product aangeboden.

E

r zijn 3 soorten asperge; witte, groene en paarse. In Nederland worden voornamelijk witte asperges verkocht (en geteeld). Slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. Paarse asperges worden op zeer kleine schaal geteeld en verkocht. De paarse asperge kun je prima rauw eten! Het hoge suikergehalte maakt deze asperge erg geschikt om te eten in een frisse salade. Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse asperges groeien boven de grond.

Asperges zijn tijdens het seizoen verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Maar veel van de Nederlandse asperge wordt zo van het land verkocht. Lekker en vooral vers! Vaak hebben telers in hun winkel vele producten om je aspergegerecht helemaal compleet te maken! Ook bij groentemannen kun je terecht voor asperges. Zij hebben een hoop kennis over het product en kunnen je vertellen hoe je asperges het beste kunt bereiden.


Asperges zijn goed voor de lijn! Er is vrijwel geen andere groente bekend dat zo weinig calorieĂŤn en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

Je gaat er misschien van uit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dat niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges vers zijn? 1 verse asperges hebben glanzende stengels 2 A ls de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid

3 Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet

ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken

Hoe bewaar je asperges?

Je kunt asperges goed 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

5


VERS VAN HET LAND EN DAN... 6

Basisbereiding asperges

Asperges, een bijzondere groente. Ze zijn maar een beperkte periode per jaar verkrijgbaar en daarbij ook nog eens superlekker! Dit komt door de unieke smaak en de zachte structuur. Reden genoeg om tijdens het seizoen vaak van asperges te genieten. Haal ze bij de teler, supermarkt of groenteman en ga aan de slag! Nog nooit asperges klaargemaakt? Het is niet zo moeilijk als je denkt! Met een klein beetje aandacht zet je in een handomdraai een heerlijk aspergegerecht op tafel. Wij helpen je op weg!


Stap 1: Schillen

Stap 2: Koken

Asperges kun je op diverse plekken geschild kopen. Schil je ze liever zelf? Dat doe je zo:

De meeste aspergerecepten beginnen met het koken van de asperges. Volg onderstaande stappen en je hebt altijd perfect gegaarde asperges!

1 Snijd voordat je begint met het schillen van witte asperges ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en leg de asperges 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze makkelijker te schillen. 2 Schil de asperges vervolgens met een speciale aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit steeds iets overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Heb je geen aspergeschiller? Gebruik dan een dunschiller en schil twee keer helemaal rond. Groene asperges hoeven over het algemeen niet geschild te worden, snijd wel ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Hebben de asperges dikke stengels, schil dan alleen de onderste helft van de stengels. Paarse asperges hoeven niet te worden geschild, snijd hierbij wel ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af.

Witte asperges 1 Leg de geschilde asperges plat in een pan

met ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. 2 Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. 3 Haal de asperges voorzichtig uit het kookvocht met een schuimspaan of twee vorken en laat de asperges goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Groene asperges 1 Blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt).

2 Haal de asperges voorzichtig uit het kook-

vocht en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Paarse asperges

Het bijzondere van paarse asperges is dat je ze niet hoeft te koken. Vanwege het hoge suikergehalte zijn paarse asperges heel geschikt voor verwerking in verse salades. Was de paarse asperges goed, snijd een stukje van de onderzijde en ze zijn al klaar.

7


Gelegen in het hart van het grootste aspergegebied is ZON met 140 aspergetelers, al 100 jaar een begrip op het gebied van dit witte goud. Asperges komt vers van onze telers, rechtstreeks van het land. De asperge wordt met zorg en passie geteeld, gesorteerd en verpakt. Zowel verse asperges als panklare gemaksproducten. Dat is ĂŠcht vers en dat proef je!

www.aspergetijd.nl facebook.com/aspergetijd twitter.com/aspergetijd


Carpaccio van asperges

9

met parmaham, parmezaan en witte truffelolie

Tip: De ham kan je ook vervangen door gerookte zalm. Dit recept is ook lekker als je geen truffelolie gebruikt.

voorgerecht met witte asperges voor 6 personen 20 minuten

Ingrediënten

Bereiding

• 8 dikke rechte witte

1 De asperges uit dit recept worden niet gekookt. Schil de asperges en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde. 2 Neem dan de geschilde asperge aan het uiteinde en maak dunne plakjes met de dun schiller. 3 Breng de asperges op smaak met de truffelolie, balsamicoazijn en de zwarte peper. 4 Leg 2 plakjes parmaham plat op een bord en dresseer de asperges luchtig op een hoopje op de ham, strooi er de kaas over en werk af met de rucola.

• • • • • • •

asperges 8 dunne plakjes parmaham 1 bosje rucola 50 g Parmezaanse kaas balsamicoazijn extra vierge olijfolie witte truffelolie zwarte peper uit de molen


Tip: Lekker met geroosterd maĂŻsbrood en boter.

10


Spinazie-aspergesalade met parmaham en dressing van blauwaderkaas salade met groene asperges voor 6 personen 40 minuten

Ingrediënten • • • • • • • • • • • •

8 witte asperges 120 g parmaham, in dunne plakjes 75 g blauwaderkaas 1 el witte wijnazijn 3 el slagroom 1 dl olijfolie 1 tl Dijon mosterd 1 tl fijngesneden verse tijm zout en zwarte peper 250 g jonge spinazie 1 el fijngesneden peterselie reepjes zongedroogde tomaat op olie

Bereiding 1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Leg de asperges in ruim koud water, voeg een snufje zout toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat ze nog 15 minuten met de deksel op de pan nagaren. Laat ze goed uitlekken en afkoelen. 2 Verhit de grill op de hoogste stand. Snijd de plakjes ham een paar keer overlangs door en grill ze op een bakplaat ca. 15 cm onder het grillelement knapperig. Laat ze op keukenpapier afkoelen. 3 Snijd de afgekoelde asperges in schuine stukjes. Pureer in een blender de kaas, azijn, slagroom, olie, mosterd en tijm tot een licht romig mengsel en breng op smaak met zout en peper. Was de spinazie en droog hem in de slacentrifuge. 4 Meng in een grote kom de spinazie luchtig met de asperges en zoveel dressing dat de salade luchtig blijft. Verdeel de zongedroogde tomaatjes en knapperige ham over de salade. Bestrooi met peterselie.

11


Kwaliteit heeft een naam

Tienray - Vierlingsbeek - Apeldoorn Voor al uw witte, groene en geschilde asperges. Ook voor streekproducten.

Mackayweg 2, 5865AL Tienray - Tel.: 0478 692822 info@martensasperges.nl - www.martensasperges.nl


Tagliatelle van asperges Tip: Laat voor een vegetarisch gerecht de zalm weg. Voeg in plaats daarvan stukjes mango of ananas en geroosterde pijnboompitten toe.

salade met witte asperges voor 4 personen 30 minuten

Ingrediënten • • • • • • • • • •

400 g witte asperges 1 sjalotje (banaansjalot), fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesneden snufje citroentijm fijngesneden bieslook (voor garnering) peper en zout 100 ml (blanke) azijn 50 ml olijfolie 1 blaadje Radicchio Rosso p.p. dun gesneden gerookte zalm, 2 tot 4 stukjes p.p.

13

Bereiding 1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Voeg de azijn en olie samen in een kom en meng hier de fijngesneden sjalot, knoflook en de kruiden door. Peper en zout naar smaak toevoegen. Roer alles goed door en laat het mengsel even staan zodat de smaken vrijkomen. 2 Snijd met een dunschiller over de lange weg lamellen van de asperges, ook de koppen meenemen. Voeg de lamellen toe in de kom en roer deze goed door het mengsel van azijn en olie. Laat het geheel ongeveer 15 minuten marineren (garen). 3 Leg een blaadje gewassen sla op een bord of in een kom. Haal de asperges uit de marinade en drapeer deze over het slablad. Verdeel daarover heen de zalm. Garneer de salade met de fijngesneden bieslook.


Vegetarische salade 14


salade met witte asperges voor 4 personen 15 minuten

Ingrediënten • • • • • • •

500 g asperges 125 g geitenkaas 100 g rucola sla 100 g walnoten reepjes zongedroogde tomaat op olie 1 el balsamicoazijn vloeibare honing

Bereiding

Tip: Heerlijk met vers stokbrood.

1 Rooster de walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Schil de asperges en snijd ze in schuine stukken van ongeveer 3 cm. Verhit 1 el olijfolie en 1 el olie van de gedroogde tomaten in de wok en bak hierin de asperges in 5 minuten beetgaar. Blus af met 1 el balsamicoazijn en kruid de asperges met peper en zout. Roer de gedroogde tomaten erdoor en laat alles afkoelen. 2 Verdeel de rucola over de borden en verdeel hierover de asperges. Verkruimel de geitenkaas en strooi die over de asperges. Schenk wat honing over de salade heen en garneer met de geroosterde walnoten.

15


Gegrilde aardappelschijfjes met pesto en aspergeslierten 16

voorgerecht met witte asperges voor 4 personen 60 minuten

Ingrediënten • • • • • • • • •

6 asperges 4 grote aardappelen 1 bos basilicum 2 teentjes knoflook 30 g pistachenootjes 70 ml olijfolie 50 g Parmezaanse kaas 1 el citroensap zout en peper

Bereiding 1 Was de aardappelen goed en snijd ze in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Kook ze kort totdat ze een beetje zachter worden. Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Snijd de asperges met een Juliennesnijder over de lange weg in dunne sliertjes en blancheer deze ongeveer 2 minuten in kokend water. Laat de asperges goed uitlekken en afkoelen. 2 Meng de aspergesliertjes met een scheutje olijfolie, citroensap, zout en peper. Snijd 1 teentje knoflook in kleine stukjes. 3 Leg bakpapier op de bakplaat en smeer deze in met olijfolie en de knoflook.

Leg de aardappelschijfjes op de bakplaat en laat ze daar ongeveer een half uur liggen zodat de olijfolie en knoflook in de schijfjes kan trekken. Verwarm in de tussentijd de oven op 200°C. 4 Meng de basilicum, knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas en pistachenootjes met een staafmixer of keukenmachine tot een heerlijke pesto. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Bak de aardappelschijfjes in ongeveer 20 min goudbruin. Smeer de pesto op de aardappelschijfjes en krul daaroverheen de aspergesliertjes.


Brabantse Asperges, toch

van kop tot kuntje de lekkerste

Het Brabants Asperge Genootschap promoot al ruim 20 jaar de Brabantse aspergecultuur. In een tijd dat kwaliteit en VERS bij de consument hoog in het vaandel staan, wijzen wij de aspergeliefhebber de weg naar onze leden, aspergetelers en restaurateurs. Meer weten? Kijk op onze website: www.brabantseasperge.nl


Aspergesoep met roomkaas en kruiden 18

soep met witte asperges voor 4 personen 30 minuten

Ingrediënten

Bereiding

• 500 g witte asperges • 1 klein pakje roomkaas

1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Snijd de asperges in stukjes, aspergekopjes apart houden. Breng de overige aspergestukken met witte wijn, water en bouillontabletten aan de kook en laat ze in 1015 minuten gaar koken. 2 Snijd de ui en de knoflook in fijne stukjes. Verwarm een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes. Voeg de ui en knoflook toe aan de bouillon. 3 Voeg de roomkaas en crème fraîche toe en pureer de soep. Breng de soep weer aan de kook en voeg de aspergekopjes toe. Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat. Garneer de soep met wat fijngehakte peterselie en bieslook.

• • • • • • • • • •

met knoflook en kruiden 1 dl witte wijn 125 ml crème fraîche 600 ml water 2 kruidenbouillonblokjes 1 ui 1 teentje knoflook 2 el fijngehakte peterselie 2 el fijngehakte bieslook Peper en zout eventueel nootmuskaat naar smaak


19

soep met witte asperges voor 4 personen 30 minuten

Aspergesoep met ham en ei

Ingrediënten

Bereiding

• • • • • • • • • •

1 Schil de asperges en snijd ze in stukken van 2 cm. Houd de aspergekopjes apart. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de suiker en de asperges toe. Laat dit 10 minuten koken en kook ondertussen de eieren hard. 2 Pureer de asperges in de pan met bouillon tot een gladde soep. Laat de boter smelten in een apart pannetje en voeg de bloem, een beetje van de soep en de slagroom toe, goed roeren. 3 Voeg het geheel toe aan de soep en roer goed door. Voeg de aspergekoppen toe en laat de soep nog enkele minuten doorkoken. Voeg naar smaak zout en peper toe. 4 Snijd de beenham in reepjes en verkruimel de eieren. Verdeel de soep in kommen en strooi de beenham en het ei eroverheen.

350 g witte asperges 4 eieren 200 g beenham 1 l groentebouillon 1 dl slagroom 1 tl suiker peterselie 30 g bloem 30 g boter zout en peper


Aspergebitterballen met friet van zoete aardappel

lunch met witte asperges voor 6 personen 70 minuten inclusief wachttijd

Ingrediënten

20

• • • • • • • • • • • •

250 g asperges 4 eieren 210 g bloem 50 g boter 250 g paneermeel 3 dl aspergevocht zout en peper mosterdsaus 3 grote zoete aardappelen 1 tl paprikapoeder 1 tl komijn frituurolie

Bereiding 1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Laat de asperges 5 min zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat nog 15 min met het deksel op de pan nagaren Laat de asperges vervolgens goed uitlekken en snijd ze in stukjes. Bewaar het aspergevocht! 2 Smelt voor de roux de boter in een pan en roer 60 g bloem erdoor. Schenk het aspergevocht erbij (zorg er altijd voor dat óf de roux óf het aspergevocht warm is, zodat de ingrediënten goed binden). Blijf goed roeren totdat een gladde massa ontstaat. Voeg de stukjes gekookte asperges toe en strijk het mengsel uit op een plaat of in een schaal. Dek af met huishoudfolie. Laat de roux opstijven in de koelkast gedurende 2 uur (deze moet écht koud zijn). 3 Verwarm de oven voor op 200°C. Was

de zoete aardappel en snijd deze in plakken en vervolgens in frietjes van ongeveer 0,5 cm. 4 Splits de eieren. Zet het eiwit, de rest van de bloem en het paneermeel klaar in verschillende schalen of borden. Haal de koude roux uit de koelkast. Schep een beetje roux op een eetlepel en wentel eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer. Vorm er mooie ronde ballen van. 5 Bak de frietjes van zoete aardappel ca. 20 min in het midden van de oven, haal ze eruit en draai ze allemaal om. Bak 6 aspergebitterballen tegelijk in de (frituur) pan op 180°C in 3-4 min goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe. Serveer met mosterdsaus.


Asperges in een knapperjasje snack met witte asperges voor 4 personen 30 minuten

21

Ingrediënten • • • • • • • • • • • • •

16 witte asperges 125 g bloem 50 g pijnboompitten 200 ml droge witte wijn 2 eieren 2 eidooiers 3 el olijfolie 50 g geraspte Parmezaanse kaas 1 teentje knoflook 0,5 rood pepertje zonder zaad 3 el fijngehakte bladpeterselie zout frituurolie

Bereiding 1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Zet de asperges in een pan met koud water en een snufje zout op het vuur. Kook de asperges 5 minuten zodat ze beetgaar zijn en laat ze goed uitlekken. 2 Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een hete droge koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze zeer fijn. Pers de knoflook en snijd het pepertje in zeer fijne stukjes. 3 Klop de eieren, eidooiers, olie, wijn, bloem en een snufje zout tot een glad beslag. Meng de pijnboompitten, kaas, peterselie, pepertje en knoflook erdoor. 4 Verhit de frituurolie tot 180˚C. Haal de asperges goed door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk 3 minuten lang. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.

Tip: Roer voor de afwisseling eens 2 el Pernod en geraspte schil van een halve citroen door het beslag in plaats van het knoflookteentje.


Asperge pistolet

22

lunch of brunch met witte asperges voor 6 personen 10 minuten

Ingrediënten

Bereiding

• • • • • •

1 Snijd de pistolets horizontaal open en bestrijk de binnenzijde met (kruiden)boter. Leg hierop de plakjes vleestomaat, asperges en plakken Parmaham. Bestrooi dit met de geraspte kaas. 2 Bak de pistolets vervolgens gedurende 6 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.

3 voorgebakken pistolets 600 g gekookte asperges 8 plakken Parmaham 80 g vleestomaten 240 g geraspte kaas (kruiden)boter


De mooiste en lekkerste asperges Unieke aspergerassen. Speciaal voor u! Prius

NIEUW

Cumulus

2398 Adv Aceera Receptenmagazine_156x206mm.indd 1

Cygnus Erasmus

NIEUW

14-12-16 15:55


Italiaanse verrassing 24

lunch of brunch met groene asperges voor 4 personen 15 minuten

Ingrediënten • 400 g groene asperges • 4 tortilla’s • 150 g verse roomkaas met peper

• 8 plakjes rauwe ham • 1 schaaltje tuinkers

Bereiding 1 Was de asperges en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Kook de asperges in ongeveer 3 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken en afkoelen. Verwarm intussen de tortilla's in een grote koekenpan tot ze zacht zijn. Neem ze uit de pan en leg ze op het aanrecht of een plank. Laat ze iets afkoelen en besmeer ze met de roomkaas. Laat langs de randen 1 cm vrij. 2 Knip de tuinkers los en strooi dit over de roomkaas, leg de plakjes ham erop. Verdeel de asperges over de tortilla's en rol ze stevig op. Leg ze tot gebruik eventueel verpakt in plastic folie in de koelkast. Snijd de tortilla's voor het serveren in schuine stukken.

Tip: Vervang de ham eens door gerookte zalm.

Tip: Ook leuk voor in de picknickmand. Voor een vegetarische variant kun je de ham vervangen door zongedroogde tomaatjes.


25 lunch met witte asperges voor 8 personen 20 minuten

IngrediĂŤnten

Bereiding

24 asperges 4 hard gekookte eieren 8 plakken boerenham 8 el mayonaise 2 el grove mosterd 1 tl suiker krop frisĂŠe sla peper en zout 8 tortilla wraps

1. Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Laat de asperges 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat nog 15 minuten met het deksel op de pan nagaren. Bewaar het aspergevocht! 2. Prak de hard gekookte eieren en snijd de ham in fijne reepjes. 3. Meng de mayonaise, aspergevocht, mosterd en suiker en breng op smaak met zout en peper. 4. Was de sla en laat deze goed uitlekken. 5. Verdeel in het midden van de wraps de FrisĂŠe sla. 6. Leg daarop 3 asperges per wrap. 7. Verdeel de saus over de gehele onderzijde van de wraps. 8. Bestrooi de asperges met een el fijngeprakte ei en een el hamreepjes. 9 Rol de wraps van beneden naar boven, begin aan de zijde waar de saus zit. 10. Snijd de wraps schuin door. Leg de stukken kruislings over elkaar zodat de binnenkant goed zichtbaar is.


Asperges op de barbecue Tip: Serveer met op de barbecue gepofte aardappels.

26

bijgerecht met witte asperges voor 4 personen 10 minuten

Ingrediënten • 1 kg geschilde asperges • ambachtelijke beenhamplakken

(evenveel als het aantal asperges)

• kruidenboter • bouillonblokje

Bereiding 1 Blancheer de asperges in water met het bouillonblokje. Laat de asperges na het blancheren goed uitlekken. 2 Bestrijk de plakken beenham aan de binnenkant met kruidenboter. 3 Rol de asperges een voor een in een plak ham en leg ze daarna op de voorverwarmde barbecue. Draai ze af en toe om. Als de ham is verkleurd naar een lichtbruine kleur en de vormen van het rooster zichtbaar zijn, is het geheel gereed om op te dienen.


WAT ETEN WE VANAVOND?

ASPERGES!

ASPERGES MET DE LEKKERSTE SAUS! Met de heerlijk zachte, romige Saus voor Asperges van Knorr zet je de lekkerste aspergegerechten op tafel. Snel en makkelijk. Dat wordt het hele aspergeseizoen smullen! Ontdek meer recepten met asperges op Knorr.nl


SAUS! 28

Wij Nederlanders zijn gek op saus. En dat is niet anders bij asperges. Er zijn een aantal sausjes die heerlijk samengaan met het witte goud. Daarom selecteerden wij speciaal voor jou de essentials en hun recepten. Lekker simpel en vreselijk lekker!


HOLLANDAISESAUS 100 g boter 1 grote eidooier (op kamertemperatuur) verse citroen of citroensap zout 1 tl water

1 Verwarm de boter totdat het helemaal gesmolten is (het mag niet bruin worden). Giet de gesmolten boter in een kan met schenktuit. 2 Doe de eidooier in de hoge beker van je staafmixer. 3 Voeg een theelepel water, wat citroensap en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet ‘m aan. 4 Vervolgens giet je, met de blender aan, heel langzaam de gesmolten boter erbij. Langzaam zal de saus dikker worden.

CITROENSAUS sap van 1 citroen 3 el olijfolie nootmuskaat

1 Meng de olijfolie met het citroensap en nootmuskaat in een kommetje en roer alles goed door elkaar. Lekker bij groene asperges! Maak het gerecht compleet met Parmezaanse kaas.

EIERSAUS 2 hardgekookte eieren, per persoon per ei een volle el yogo-, mayo- of halvanaise koffiemelk kipkruiden bieslook peper en zout

1 Pel de eieren en prak deze fijn. 2 Doe de eieren, mayo- of halvanaise, kipkruiden en bieslook in een ruime kom en roer alles goed door elkaar. 3 Voeg de koffiemelk toe en blijf roeren tot er een zachte saus ontstaat. 4 Breng op smaak met zout en peper. 5 Voor het serveren de saus in de magnetron iets verwarmen tot lauwwarm (niet koken).

KRUIDIGE ASPERGESAUS 2 sjalotjes 1/2 bosje peterselie bieslook 1 tl tijm 1 el tomatenketchup 1 el rozemarijn azijn 1 el kappertjes 3 el olijfolie peper/zout suiker

1 Sjalot, peterselie en bieslook fijn maken. 2 Meng in een kom de sjalot, peterselie, bieslook, tijm, tomatenketchup, azijn en kappertjes. 3 Voeg al kloppend met een vork de olijfolie toe. 4 Blijf kloppen tot licht gebonden saus en breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker. Lekker met gekookte asperges op toast!

BOTERSAUS 125 g boter 35 g bloem 5 dl bouillon zout en peper

1 Smelt 35 g boter in een pan en roer de bloem erdoor. 2 Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. 3 Laat de saus al roerend 3 min zachtjes koken. 4 Haal de pan van het vuur en roer de resterende boter in kleine stukjes door de saus. 5 Breng op smaak met zout en peper.

29


30

hoofdgerecht met witte asperges voor 4 personen 15 minuten

Asperge ovenschotel

Ingrediënten

Bereiding

• 1 kg asperges • 1 kg kruimige

1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Laat de asperges 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat nog 15 minuten met het deksel op de pan nagaren. Schil de kruimige aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Breng in een pan een laag van 4 cm water met zout aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze met de deksel op de pan in 20 minuten gaar. 2 Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Voeg al roerend met een houten spatel zo veel melk toe dat het een fijne, smeuïge puree wordt. Voeg de boter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend op zacht vuur tot de boter is gesmolten. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 3 Vet de ovenschaal in en leg de asperges op de bodem. Verdeel daarover heen de in kleine stukjes gesneden ham. Schep de aardappelpuree er bovenop en verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel. Laat de ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden mooi bruin kleuren. 4 Serveer met een gekookt eitje en een klontje boter of wat boterjus.

• • • • • • •

aardappelen 150 ml melk Klontje boter 100 g geraspte kaas 150 g achterham 1 mespuntje nootmuskaat 4 hardgekookte eieren peper en zout


Aspergerisotto met tomaat en spinazie

Tip: Kook de aspergeschillen en kontjes mee tijdens de bereiding van de groentebouillon voor een extra volle smaak.

31

hoofdgerecht met witte asperges 30 minuten 4 personen

Ingrediënten

Bereiding

• • • •

1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Vul een pan met water en voeg de asperges en een snufje zout toe, zorg dat de asperges net onder staan. Breng het water aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat nog 15 minuten doorgaren. 2 Was de rijst onder koud stromend water totdat het water helder blijft en laat deze uitlekken in een (bol)zeef. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Bak de ui, knoflook en ongekookte risottorijst in olie totdat de rijst glazig wordt. Voeg vervolgens 50 ml wijn en 50 ml bouillon aan het rijstmengsel toe. Blijf goed roeren totdat de rijst het vocht heeft opgenomen. Herhaal dit totdat alle wijn en bouillon opgebruikt is. Houd het geheel zachtjes aan de kook totdat de rijst gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Proeven is hierbij de sleutel tot succes. Roer als laatste de roomboter door de risotto. 3 Meng de asperges, tomaat en spinazie door de risotto, bak dit op middelhoog vuur totdat de spinazie geslonken is en breng het geheel op smaak met peper, zout en oregano. Roer als laatste de geitenkaas (in stukjes) er doorheen.

• • • • • • • • •

1 tot 1,5 kg asperges 1 ui 1 à 2 teentjes knoflook 200 g ongekookte risottorijst 200 g cherrytomaatjes 2 volle handen verse spinazie 80 ml droge witte wijn 600 ml groentebouillon 150 g geitenkaas 2 tl roomboter 2 tl oregano peper en zout olie (om in te bakken)


Proef de Lente…

In ons restaurant of op ons sfeervolle terras geniet u van al het heerlijks wat de lente ons te bieden heeft. Asperges, traditioneel of inventief bereidt, geef onze koks de vrije hand en laat u zich meevoeren naar ongekende smaaksensaties. ‘De Rooise Boerderij’ Gastronomisch Gemoedelijk Gastvrij

Schijndelseweg 2, 5491 TB Sint-Oederode 0413-474 901 | info@rooiseboerderij.nl


Charlotte van asperges

Tip: Dit heerlijke gerecht kun je ook eten bij Restaurant De Rooise Boerderij!

met zalmtartaar, krokant gebakken gamba, gefrituurd kwarteleitje en kruidensalade

33

hoofdgerecht met witte asperges voor 4 personen 40 minuten

Ingrediënten

Bereiding

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

1 Kook de asperges beetgaar in water met zout en laat ze afkoelen in het vocht. Kook de kwarteleitjes gedurende 4 minuten, spoel ze af onder koud water en verwijder de schil. Was de sla en pluk deze fijn, meng het met de helft van de fijngesneden kruiden en breng op smaak met de French dressing. 2 Snijd de zalmfilet zeer fijn tot tartaar en breng deze op smaak met de gemalen peper en grof zeezout. Voeg de helft van de overgebleven kruiden, de citroenrasp en citroensap toe en meng alles goed. 3 Dep de gamba´s droog op keukenpapier. Haal ze door de bloem, klop het overtollige bloem eraf. Haal ze door het eiwit en vervolgens door de Panko. Frituur de gamba's goudbruin, eventueel nazouten voor de smaak. 4 Plaats 4 stekers rond (8 cm) op een plateau. Verdeel de asperges in gelijke grote (6 cm) en snijd doormidden. Plaats de asperges tegen de binnenkant van de steker en vul deze af met de gemarineerde zalmtartaar, garneer met de kruidensla en de gekookte kwarteleitjes. Plaats ze daarna op een bord en voeg op speelse wijze de gefrituurde gamba’s toe.

16 stuks asperges 400 g Noorse zalmfilet 4 gamba's, Black Tiger 4 kwarteleitjes 2 sjalotjes, fijngesnipperd 0,5 bosje bieslook, fijngesneden 0,5 bosje dille, fijngesneden 0,5 bosje kervel, fijngesneden 2 dl French dressing 1 bos frisée sla 1 el citroensap 1 el Kikkoman sojasaus rasp van een halve citroen grof zeezout versgemalen peper Panko, Japans broodkruim eiwit bloem


Asperges met zalm, dilleroom en aardappeltjes 34

hoofdgerecht met witte asperges voor 4 personen 25 minuten

Ingrediënten • • • • • • •

600 g asperges 500 g krielaardappeltjes 4 el verse dille 65 g zure room 200 g gerookte zalm peper en zout nootmuskaat

Bereiding 1 Schil de asperges zorgvuldig en verwijder ongeveer 1,5 cm van de onderzijde. Borstel de nieuwe aardappeltjes schoon. Doe de aardappeltjes in een kookpan en giet er water bij tot ze net onder staan. Strooi zout over de aardappeltjes en kook ze in ongeveer 12 minuten gaar met een deksel op de pan (De kooktijd is afhankelijk van de soort aardappelen en de grootte). Controleer na 5 minuten koken de aardappelen regelmatig door er met een vork in te prikken, als dat makkelijk gaat zijn ze gaar. 2 Kook de asperges 5 minuten in een ruime pan met kokend water, zout en nootmuskaat naar smaak. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het hete kookvocht nagaren (Laat asperges niet langer in het hete water liggen dan de aangegeven tijd. Ze garen nog na en kunnen daardoor slap worden!). 3 Snijd de dille fijn. Roer het grootste gedeelte van de dille (bewaar een beetje voor de garnering) door de zure room, breng op smaak met peper en zout. Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en laat ze goed uitlekken. 4 Verdeel de asperges, de zalm en de aardappeltjes over de borden. Serveer de dilleroom ernaast en bestrooi met de rest van de dille.


Geroerbakte asperges met kip en courgetti

35

hoofdgerecht met witte en groene asperges voor 4 personen 30 minuten

Ingrediënten • • • • • • • • •

1 kg groene (en) of witte asperges 50 g kipfilet in reepjes 2 courgettes 2 el olie peper en zout 2 el sojasus 1 el oestersaus 1 tl gemberpoeder 3 lente-uitjes

Bereiding 1 Schil de asperges, verwijder de harde uiteinden en snijd in stukken van 4 à 5 cm. Snijd de courgettes met Jullienesnijder of Spirelli in sliertjes (Heb je deze niet in huis? Maak dan met behulp van een dunschiller en mesje sliertjes van de courgette). 2 Verhit de olie in de wok en bak de kipreepjes goudbruin. Voeg de asperges toe en roerbak deze 4 minuten mee. Voeg vervolgens de sojasaus, oestersaus en de gember toe. Roerbak alles totdat de asperges beetgaar zijn. 3 Bak de courgetti kort in wat olijfolie en verdeel over de borden. Verdeel de geroerbakte asperges over de courgetti heen. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en strooi deze vlak voor het serveren over het gerecht.


in

SEN A DNReEdS erland

40

n méér da

1

22

25

7

6

11

11

4 12

20

10

De Asperge hotspots van Nederland


14 15

17 5

10

17

3

4

21

1

9

16 2

3

9

13

19 18

6

7

13

8

12 15 18 20

2

24

8

5

Telers

Restaurants

Proef de Lente maakte een rondje langs de Nederlandse aspergevelden en restaurants en zocht de favoriete stekjes uit!

14

23 16

19


De Asperge hotspots van Nederland... Telers 38

1. Aspergeboerderij v.d. Heijden Gemert 0492 367 146 www.asperges-gemert.com

8. Aspergeboerderij Oppe Haes Roggel 06 185 284 00 www.aspergeroggel.nl

2. Mts. Hupkens Neeritter 0475 565 137w ahupkens@hetnet.nl

9. Asperges is lekker Echt-Susteren 0475 401 619 www.aspergesislekker.nl

3. Verdi B.V. Heeswijk-Dinther 0413 291 211 www.geschildeasperge.nl

10. Agrarisch bedrijf De Beijer Vessem 0497 594 003 www.debeijerasperges.nl

4. d'n Aspergehof Huijbers Mierlo 0492 661 391 aspergehofhuijbers.nl

11. A spergebedrijf de Weerd Raalte 0572 357 726 www.deweerdraalte.nl

5.

Van Empel asperges Haaren 0411 622 941 www.vanempelasperges.nl

12. John Klerken Maasbree 077 711 4001 www.klerken.com

6.

Goertz aspergeplanten en verse asperges Maria Hoop 0475 543 128 www.goertzasperges.nl

13. Boerderijwinkel t Zittard Sint Odilienberg 0475 537 024 www.zittard.nl

7. Martens asperges Tienray 0478 690 040 www.martensasperges.nl

14. De Nederheide Asperges Schijf 0165-534193 www.aspergehof.nl

15. A spergeboerderij Sonnenschein Panningen 077 - 306 07 75 www.aspergeboerderij sonnenschein.nl 16. Boerderijwinkel Konings Nederweert-Eind 0495-631651 www.boerderijwinkelkonings.nl 17. Van Son Asperges Haarsteeg 073-5113073 www.vansonasperges.nl 18. Berben Groene Asperges Linne 0475-461444 rietberben@hotmail.com 19. A sperge - A2, Groentefarm Janssen Hunsel 06-10910721 www.asperge-a2.nl 20. Peeters Asperges Helden 06 27427478 esther-johan@ziggo.nl 21. Goorts Asperges Erp 0413 212 549 www.goortsasperges.nl


22. Broersen Asperges Warmenhuizen 06 27820477 www.broersenasperges.nl

5. De Heeren van Overloon Overloon 0478 642 227 www.heerenoverloon.nl

23. A spergeboerderij Schalk Prinsenbeek 076 542 3817 www.aspergeboerderijschalk.nl

6. Restaurant De Zwarte Haan Sint Jacobiparochie 0518-401649 www.dezwartehaan.nl

13. Herberg Stadt Stevenswaert Stevensweert 0031 475 552376 www.Herberg-Stevensweert.nl 14. R  estaurant de Deining Groede 0117 376 500 www.restaurantdedeining.nl

7.  Restaurant De Dolle Joncker Nijkerk 033 245 9544 www.dollejoncker.nl

15. Restaurant – Feestzalen De Wekker Reusel 0497 642 451 www.restaurantdewekker.nl

8.  Herberg/Brasserie De Bongerd Beesel 077 476 2170 www.herbergdebongerd.nl

16. ZEEZICHT Breda, CafĂŠ Restaurant - Terras Breda 076 514 8248 www.zeezichtbreda.com

9.  De Korenmolen Maasbommel 0487 542 610 www.korenmolen.nl

17. Restaurant de Gelagkamer Oirschot 0499 578 000 www.gelagkamer.nl

10. Restaurant Kawop Lochem 0573 253 342 www.kawop.nl

18. Restaurant Da Kepello Panningen 077 307 7778 www.dakepello.nl

11. Gelagkamer Hoogh Zwolle 038 421 7670 www.gelagkamerhoogh.nl

19. Brasserie Boven de Rivieren Sleeuwijk 0183 307 353 www.bovenderivieren.nl

12. L andgoed De Uitkijk Hellendoorn 0548 654 117 www.landgoeddeuitkijk.nl

20. Hotel Erkelens Rolde 0592 241 221 www.hotel-erkelens.nl

24. Maatschap Houben Maasbracht 06 194 912 97 / 06 483 876 19 www.verseaspergesonline.nl 25. A spergekwekerij familie Buijs Bilthoven 030 228 2147 www.aspergesutrecht.nl

Restaurants

1. Restaurant IJmond IJmuiden 0255 513 536 www.restaurantijmond.nl 2. Hotel & Brasserie de Zwaan Venray 0478 513 400 www.hotel-de-zwaan.nl 3. De Dorpsherberg Ospel 0495 641 356 www.dedorpsherberg.nl 4. Herberg de Witte Gans Dalfsen 0529 430 515 www.wittegans.nl

39


Marokkaanse tajine van kip, couscous en Nederlandse witte en groene asperges 40

hoofdgerecht met witte en groene asperges voor 4 personen > 60 minuten

Ingrediënten • 750 g kippendijen, in stukjes gesneden

• 2 banaansjalotten, gesnipperd • 300 g geschilde witte en • • • • • • • • •

groene asperges, in stukjes gesneden 2 blikjes gepelde tomaten, gesneden 3 teentjes knoflook, fijngesneden 12 stelen verse koriander, geplukt 2 el Marokkaanse kruiden (Ras el Hanout) 1 bouillonblokje, kip of groenten olijfolie 400 g couscous 1/2 tl saffraandraadjes of -poeder peper en zout

Bereiding 1 Maak een marinade van een scheut olijfolie, Marokkaanse kruiden, knoflook en zout. Meng dit door het vlees en laat het 2 uur intrekken. Zet de tajine op laag vuur en voeg de knoflook met banaansjalotten toe en laat even sudderen. Voeg de tomaten met het sap toe en laat weer even sudderen. 2 Verhit een koekenpan met een scheut olijfolie en bak het vlees op hoog vuur. Voeg het gebakken vlees toe aan de tomaten. Verkruimel een bouillonblokje in het mengsel en voeg peper naar smaak toe. Laat dit drie kwartier pruttelen. 3 Voeg de aspergestukjes toe met de koriander en laat nog 15 minuten doorgaren. 4 Breng een pan met ruim water, zout en saffraan aan de kook, voeg de couscous toe en laat 5 minuten staan. Giet de couscous in een zeef en meng er wat olijfolie doorheen. Serveer de couscous samen met het asperge-vleesgerecht in de tajine.


41


Asperges met fruit 43

Tip: Lekker met roomijs.

nagerecht met witte asperges voor 4 personen 20 minuten

Ingrediënten

Bereiding

• • • •

1 Schil de asperges zorgvuldig, snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en snijd ze doormidden. Voeg in een hete wok- of braadpan met een laagje olie de rauwe aspergestukken toe en bak om en om tot een mooie bruine kleur op de asperges komt. 2 Voeg daarbij het fruit naar keuze toe. Strooi een schepje suiker met het water over de asperges en het fruit om het gerecht te karamelliseren.

350 g witte asperges 1 dl water schepje suiker Fruit naar keuze, bv ananas, mango, peer, appel, roodfruit, perziken, nectarines, sinaasappel, mandarijn, meloen. Gebruik je rood fruit, let dan op dat je dit slechts kort hoeft te verwarmen. De witte asperges gaan anders een onsmakelijk kleurtje krijgen. Gebruik geen druiven, i.v.m. het taaie schilletje.


François Geurds:

Asperges verdienen respect Een geslaagde combinatie vind ik lauwwarme asperges –in gelijke slierten gesneden- met kaviaar, yuzu (Japanse citrusvrucht) en een nage gebaseerd op zeevruchten. De frisse tonen in deze ceviche versterken de zwavelige en zilte indrukken. Die diepgang, I love it. Waak er alleen voor –dat geldt niet alleen voor dit gerecht- dat de asperges suf worden gekookt. Er moet wel een bite aan zitten. Dat je ze zorgvuldig moet schillen, anders te bitter en te houterig, da’s alom bekend.

M

et asperges kun je zoveel kanten op, je moet je er alleen niet al te veel fratsen mee uithalen. Asperges moet je in hun waarde laten. Asperges staan in de hiërarchie der groenten niet zonder reden bovenaan - zo delicaat, zo specifiek, zo onvergelijkbaar. Asperges verdienen respect. Bij FG Food Labs heb ik leuk voorjaarsgerechtje op de kaart staan met kabeljauw, meiraap, hazelnoot, mintolie en een gelei van witte asperges. Vernieuwend staat niet gelijk aan ingewikkeld, althans niet per se. Voor alles geldt dat de smaken op het bord vooral niet mogen vloeken.

Wist je dat er in Nederland jaarlijks 18 miljoen kilo aan asperges (98 procent wit, 2 procent groen) wordt geteeld? In totaal ligt er in Nederland 3500 hectare aan aspergevelden, verdeeld over 660 bedrijven waarvan 242 in Noord-Brabant en 339 in Limburg. Ik heb een passie voor asperges. Zelfs in die weinige uren dat ik slaap, gemiddeld vier uur per nacht, mag je mij ervoor wakker maken. — François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant**, FG Food Labs* en FG Bistro in Rotterdam

45


46

Asperges met verse aardbeien en blauwe bessen nagerecht met witte asperges voor 4 personen 25 minuten

Ingrediënten

Bereiding

• • • • • • • • • •

1 Schil de asperges zorgvuldig en verwijder ongeveer 1,5 cm van de onderzijde. 2 Kook de asperges 5 minuten in een ruime pan met kokend water en een el zout. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het hete kookvocht nagaren. 3 Giet de asperges af, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken. 4 Snijd de asperges in stukje van 3 cm. 5 Was de aardbeien schoon en halveer ze. 6 Pers de limoenen uit boven een pannetje. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg dit samen met de wijn bij het limoensap. 7 Kook het mengsel zachtjes in tot een siroop. Laat het iets afkoelen. 8 Meng de siroop door de asperges, aardbeien, blauwe bessen en basilicum. Verdeel dit over 4 schaaltjes 9 Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan totdat ze een lichtbruine kleur krijgen. 10 Verdeel de slagroom over de desserts en strooi de amandelen erover.

300 g asperges 200 g aardbeien 200 g blauwe bessen 100 g suiker 2 limoenen 1 vanillestokje 50 ml witte wijn 1 el gehakte verse basilicum 2 el geschaafde amandelen 125 ml slagroom


Voor keukenbenodigdheden, kookinspiratie en leuke gadgets ga je naar onze webshop! aspergecentrum.nl/webshop


48


nagerecht met witte asperges voor 6 personen 90 minuten

Ingrediënten IJS:

• • • • •

6 asperges 300 ml slagroom 4 stuks eigeel 50 g zoetstof naar eigen smaak 1 vanillestokje

AMANDELKOEKJES: 55 g amandelschaafsel 1 rauw eiwit zoetstof naar eigen smaak 10 gram pure chocolade Garnering: 200 g frambozen cacaopoeder

• • • • • • •

Bereiding ijs 1 Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Snijd de asperges in kleine stukjes. 2 Giet de slagroom in een pan. 3 Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de slagroom. 4 Voeg de asperges toe en kook ze totdat ze zacht zijn. 5 Pureer de asperges met de room in een keukenmachine en wrijf de aspergemassa met een lepel door een fijne zeef zodat alleen het aspergeroom overblijft. 6 Klop de eigelen met de zoetstof en giet al roerend de warme aspergeroom erbij. Zet de massa op een laag vuurtje en laat lichtjes binden terwijl je goed blijft doorroeren. Als het goed gebonden is dan de basis voor het ijs goed laten afkoelen. 7 Voordat je het ijs gaat maken eerst even proeven of het zoet genoeg gemaakt is en dan de aspergemassa in de ijsmachine gieten. Volg de instructies van je ijsmachine om het ijs te maken. Indien je geen ijsmachine bezit dan kun je de aspergemassa 2 á 3 uur in de diepvries zetten. De aspergemassa elk half uur even goed doorroeren met een vork.

Bereiding chocolade amandelkoekjes 8 Verwarm de oven op 170 graden (hetelucht 150 graden). 9 Roer de amandelen met wat zoetstof door het, ongeklopte, vloeibare eiwit. 10 Leg bakpapier op je ovenplaat. Schep 15 kleine bergjes op het bakpapier en druk ze zo plat mogelijk zonder dat je ze teveel uit elkaar drukt. 11 Bak de amandelkoekjes in 20 minuten mooi droog en bruin. Laat afkoelen buiten de oven. 12 Smelt de chocola au bain marie. 13 Zodra de koekjes zijn afgekoeld doop je ze een stukje in de warme chocola. Laat goed opstijven op het bakpapier. 14 Schep het ijs op een bordje of in een glas en serveer er wat frambozen bij. Strooi er een beetje cacaopoeder bij en steek een amandelkoekje erin.

49


Livar

het Limburgs Kloostervarken

50

Varkensvlees met smaak,dat vlees komt van de Livarvarkens. De oorsprong van deze bontgekleurde varkens ligt op abdij Lilbosch in Echt. Livarvarkens kunnen naar hartenlust buiten wroeten en rollen in de modder en binnen uitrusten op een bed van stro. Alle Livarboerderijen hebben het hoogste dierenwelzijnspredicaat, namelijk drie sterren Beter Leven.

D

e maaltijd van deze bijzondere varkens bestaat uit vers geteelde Limburgse granen. Het vlees van de Livarvarkens is doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een aangename en natuurlijke smaak. Bovendien kent het vlees bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies waardoor het heel mals en sappig blijft. Livarvlees is authentiek, ambachtelijk en eerlijk! Livar heeft verschillende gekookte hamsoorten in haar assortiment die de asperges op perfecte wijze kunnen begeleiden zoals Livar Kookham en Livar Bourgondische ham. De zachte en delicate smaak

van de asperges heeft niet veel opsmuk nodig. De klassieke bereidingswijze, verse Limburgse asperges, een mooie gekookte ham, ei en een botersausje, blijft favoriet. De Livar Kookham heeft een mooie naturelle smaak en past daardoor perfect bij de koningin van de groente. Bekijk onze website voor het recept: Limburgse Asperges op Klassieke wijze met Livar Gekookte Ham en ei.

www.livar.nl


Livarvarkens kunnen naar hartenlust buiten rollen in de modder


HET ASPERGE RECEPTENMAGAZINE

Heerlijk, de lente is begonnen!

B

omen en planten gaan weer bloeien, de winterjassen gaan uit en de deuren open. Ook op culinair gebied is de lente een feestje, met als hoogtepunt Nederlandse asperges!

Postbus 6008 5960 AA Horst T +31 77 397 4060 info@aspergecentrum.nl www.aspergecentrum.nl

Š 2017

Verse, Nederlandse asperges hebben een heerlijk unieke smaak en beet. De moeite waard om tijdens het aspergeseizoen zoveel mogelijk van te genieten. Soep, risotto, pasta, salade of juist een heerlijk traditioneel recept, je kunt alle kanten op met de asperge. Veel inspiratie en handige bereidingstips vind je in dit receptenmagazine. Laat je ook inspireren!

Profile for Aceera

Proef de lente 2017  

De vele aspergerecepten in dit magazine geven je inspiratie om het hele seizoen te genieten van asperges.

Proef de lente 2017  

De vele aspergerecepten in dit magazine geven je inspiratie om het hele seizoen te genieten van asperges.

Profile for aceera