Memòria anual ACEB

Page 1

Memòria 2019ACEB Memòria Anual 2019

ASSOCIACIÓ COMARCAL D’EMPRESARIS DEL BERGUEDÀ MEMÒRIA ANUAL 2019

3


Associació comarcal d’empresaris del Berguedà 4


Índex

INTRODUCCIÓ

06 08 09 12

Presentació Qui som. Missió, visió i valors Òrgans de govern. Junta Directiva 2019-2023 Línies de treball

ACCIONS

13 16 20 20 23

Actes i jornades Comissions de treball Reunions estratègiques Acords i convenis Publicacions

SERVEIS

24 25 26 28 30 31 32

Suport a l’emprenedoria Agència de Col·locació Formació Comunicació Nous socis Serveis als socis Representativitat


PRESENTACIÓ

ASSOCIACIÓ COMARCAL D’EMPRESARIS DEL BERGUEDÀ

PRESENTACIÓ JOSEP MARIA SERAROLS

Benvolguts socis, Em plau presentar-vos la memòria d’activitats de 2019, exercici compartit en dues meitats amb la Junta Directiva presidida per en Josep Fígols, de la qual també vaig tenir l’honor de formar-ne part. A les pàgines que segueixen hi trobareu amb detall les activitats dutes a terme. Aquests moments tan excepcionals que ens està tocant viure fan estrany parlar de 2019, un 30 de setembre de 2020, quan res no és com era, i amb això les necessitats, els neguits, el present i el futur de les empreses i de la comarca. Junts estem vivint aquest nou temps. El 12 de juny de 2019 vàrem renovar la Junta Directiva de l’associació; buscant nous aires, noves idees, noves cares, d’una manera natural i espontània - buscant persones, qualitats i capacitats - vàrem configurar una junta jove i paritària, també amb experiència, implicada i compromesa amb l’empresariat i el territori, idònia per a un avui que llavors no imaginàvem. Els reptes que ens marcàvem aleshores són més vigents davant l’oportunitat de trencament d’inèrcies que la present crisi ens reclama. Som la patronal del Berguedà, representant legítima de tots els empresaris de la comarca, de tots sense cap excepció. L’enfortiment del teixit empresarial és la premissa, i les aliances i complicitats amb les organitzacions sectorials, una prioritat. Avui, amb els acords ja consolidats amb l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà (El Gremi), l’Associació d’Agroturisme i Turisme Rural del Berguedà, la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga (Berga Comercial), l’Associació de propietaris de parcel•les del polígon industrial La Valldan de Berga, l’Associació de Comerciants de Casserres, la Unió de Botiguers i Comerciants de Cal Rosal-Olvan, som més de 600 empreses representatives de tots els sectors, de totes les mides i de totes les formes. Treballem per a fer-ho extensiu a les altres entitats sectorials de la comarca. També mantenim i hem reforçat la col•laboració amb la Delegació del Berguedà de la Cambra de Barcelona, valedors com som de la sinergia patronal + cambres, cadascú en el seu paper. 6


ACEB Memòria Anual 2019

Estem teixint complicitats positives amb tots els ens públics. Amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, on participem i reivindiquem un major pes dels socis privats en la presa de decisions; amb l’Associació pel desenvolupament Rural de la Catalunya Central on també hi som representats, amb el Consell Comarcal i amb tots els ajuntaments de la comarca. És vital establir definitivament una sòlida col•laboració del món privat i públic. Estem fermament convençuts que no hi haurà recuperació sense la participació protagonista i transcendent del teixit empresarial, des del moment zero amb la definició de les estratègies, continuant per la supervisió de les accions i la seva execució. Nosaltres estem conjugats per ser-hi. Volem integrar-nos “de veritat” a la Catalunya Central, on el Bages i l’Osona són màquines tractores del desenvolupament del país; nosaltres hi som a tocar, no som diferents. Hem de ser al centre i capitalitzar l’eix prepirinenc. Volem deixar de ser la “Catalunya de pas” a la qual sembla que ens han i ens hem condemnat. En aquest sentit, ens hem incorporat a la Patronal Metal•lúrgica de la Catalunya Central, amb representació al seu òrgan de govern, i també en el Fòrum Catalunya Central. Estem iniciant l’establiment de vincles permanents amb la recent creada Agrupació Empresarial de la Cerdanya. A nivell organitzatiu intern, la principal novetat que ens ha deixat el 2019 és la creació de la comissió ACEB Suma, la comissió d’empresàries i directives del Berguedà que visualitza el paper cabdal de la dona empresària i directiva berguedana en el nostre projecte d’associació i en l’impuls i recuperació de comarca. També, respecte de les divisions estratègiques, s’ha reforçat el paper de la comissió Taula de la Construcció del Berguedà, imprescindible participació experta en tots els aspectes indissociables del desenvolupament econòmic, com són la sostenibilitat i el medi ambient, a més de l’urbanisme, la construcció i el patrimoni industrial. El nostre equip tècnic s’esforça amb la màxima professionalitat i rigor per a fer possible que tot rutlli amb els mitjans disponibles, i per a garantir la sostenibilitat de l’associació. Recordeu que està permanentment a la disposició de tots els associats. Només ens cal el full de ruta definitiu, una estratègia de territori feta amb rigor i amb el més absolut consens de tots els agents; tenim el territori, tenim la gent, tenim el talent. En molt breu, us traslladarem la proposta que hem estat treballant aquest estiu. Vivim una era de canvis profunds, l’ACEB hi és per acompanyar-vos.

Molta força, sort i salut!

JOSEP MARIA SERAROLS

President

7


QUI SOM

ASSOCIACIÓ COMARCAL D’EMPRESARIS DEL BERGUEDÀ Des de 1977

QUI SOM

MISSIÓ

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB), constituïda l’11 de maig del 1977, va néixer com a iniciativa d’un grup d’empresaris per representar els interessos del teixit empresarial de la comarca.

Les nostres activitats tenen per finalitat acomplir la nostra missió, que aglutina:

L’ACEB, formada per més de 250 socis, és una associació empresarial, amb personalitat jurídica pròpia i sense ànim de lucre, d’àmbit comarcal i de caràcter multisectorial que integra i acull els gremis, associacions i empreses que en volen formar part. És una entitat oberta a les empreses de tots els sectors que desenvolupin la seva activitat econòmica dins els llindars de la comarca del Berguedà. És el paraigües on s’aixopluguen tot tipus d’empreses: grans, petites, consolidades, de nova creació i autònoms.

VISIÓ La nostra visió és ser un lloc neutral, un punt d’informació i suport on es promogui la participació de les empreses que formen part dels nostres projectes. Des de l’ACEB es programen un seguit d’accions per aconseguir millores per les empreses i treballadors del Berguedà.

8

• La vetlla per la promoció econòmica del Berguedà, programant les accions que siguin necessàries i afavorint la implantació de les empreses a la comarca, • Representar, donar suport i defensar a totes les empreses i de tots els sectors. • Ser agent proactiu i referent de les institucions tant públiques com privades en els àmbits econòmics i socials (Berguedà, Bages Nord i Lluçanès). • Màxima implicació i compromís en la definició de l’estratègia de la comarca. • La prestació de serveis a tots els associats (informació, gestions, préstecs d’espais) i el foment de la solidaritat en els empresaris afiliats a la nostra entitat. • La promoció de la formació com a element clau de renovació i desenvolupament de les empreses. • Afavorir la inserció laboral a la comarca per mitjà de serveis de recursos humans.

VALORS • Col·laboració • Vocació de servei • Transparència


ACEB Memòria Anual 2019

NOVA JUNTA DIRECTIVA Mandat 2019-2023 El NOSTRE EQUIP L’equip humà de l’ACEB el formen els tècnics i la Junta Directiva, que es reuneix periòdicament per fer un seguiment de les activitats de l’associació. Està formada per diferents representants de gremis, empreses i associacions. El mes de juny es va renovar la Junta Directiva i Josep M. Serarols és el president de l’entitat durant el mandat 2019-2023. D’aquesta nova junta en destaquen la joventut, paritat i la representació dels diferents sectors econòmics.

President

Francesc Xavier Gual i Llimós (Gual Steel, S.L.) Vicepresident

Joan Martín i Viñaras (Sistemas de Embalaje Sorsa S.A.) Secretari

Núria Cinca i Pau (Tesi Industrial Europa, S.L.) Tresorera

Josep M. Serarols i Ballús (Ballús. S.A.)

9


QUI SOM

Vocals Maria Costa i Ferrer (L’Escairador- Maria Costa) Marta Prat i Galitó (Indústria Avícola del Berguedà, S.L.) Rosa Prat i Serra (Clau 21, S.L.) Anna Romera Ramos (GCT Plus Ett, S.L.) Ramon Villaró i Barniol (EnginyPro, S.L.)

Vocals adjunts Jordi Macià-Rosell i Bars (Automòbils Pedret, S.L.) Gerard Orriols i Parera (Idesoftware Catalonia, S.L.) Albert Vilardaga i Mojal (Createch Solutions, S.L.) Lourdes Malé i Riu (Molles Malé, S.L.)

Equip de gestió Gerència Neus Piniella RRHH i Programes d’ocupació Alba Pellicer Comunicació i Màrqueting Irene Casanovas Formació Jèssica Morales

10


ACEB Memòria Anual 2019

Un record per a Josep Vancells Des de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà volem expressar la nostra gran tristesa per la mort de l’empresari i gestor administratiu Josep Vancells que ens va deixar el passat mes d’abril. Va ser durant molts anys membre de la Junta Directiva de l’entitat i el nostre tresorer. Va formar part activa de l’entitat en els anys de la transformació de l’ACEB cap a l’entitat que és avui, present de manera rellevant a la xarxa social i econòmica de la comarca. Home afable, familiar, gran viatger i treballador incansable. D’aquells que després dels sopars amb amics o coneguts prenia les claus de l’oficina passada la mitjanit per anar a repassar carpetes i expedients urgents pel dia següent. Sempre sol·lícit i professoral amb els que requerien els seus consells, la seva tasca professional o la seva amistat. Deixa un record molt càlid als nostres cors i lliçons vitals que no oblidarem mai. El nostre més sentit condol a la família i amics. Reposa en pau Josep.

11


4 línies de treball

ENFORTIMENT EMPRESARIAL Formació Contínua Club Export Pirineu Global Foment de l’Emprenedoria- Séniors ACEB Actes i jornades tècniques

RECURSOS HUMANS BORSA DE TREBALL Fem Ocupació per a joves 30 PLUS Formació Ocupacional

12

DINAMITZACIÓ SECTORIAL Comissions de Treball ACEBsuma Taula de la Construcció del Berguedà Associació de propietaris de parcel·les del Polígon Industrial la Valldan de Berga

COMUNICACIÓ Butlletí digital Pàgina Web Xarxes Socials Programa TV l’Estació ACEB


ACEB Memòria Anual 2019

ACTES I JORNADES 28 de febrer de 2019

24 d’abril de 2019

Autònoms, seguretat social i mútues, quin paper juga cadascun?

Debat amb els candidats a presidir la Cambra de Comerç de Barcelona

Una desena d’autònoms i professionals de la comarca van assistir a la xerrada organitzada amb la col·laboració de Mútua Intercomarcal, la qual va girar al voltant de l’impacte del nou Reial Decret que regula la situació laboral dels autònoms.

Les oficines de l’ACEB van acollir un debat entre els candidats a presidir la Cambra de Comerç de Barcelona.

La ponència va anar a càrrec de Germán Montaña, Director d’Atenció al Mutualista de Mútua Intercomarcal. Durant la jornada, els assistents van posar en comú necessitats i problemàtiques del col·lectiu i intercanviar opinions sobre el recent canvi legislatiu i com aquest pot afectar el dia a dia de la persona autònoma i en els seus drets i obligacions.

Els participants del debat van ser el presidenciable Enric Crous, exdirector general de Cacaolat i Damm i la general counsel de Telam; l’economista i advocat Ramon Masià; Carles Tusquets, president de Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya; Mònica Roca, de la candidatura d’empresaris independent que comptava amb el suport del Cercle Català de Negocis (CCN) i l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC); i Carol Daunert, portaveu de l’Associació 50a50. El debat va estar conduït pel periodista berguedà Xavier Gual i va comptar amb un bloc general, un apartat de repàs del programa electoral de cada candidat, i una darrera part dedicada a parlar sobre possibles solucions a problemàtiques del comerç a les comarques de la Catalunya central.

20 de març 2019

Visita a l’abocador de Berga Una vintena d’empreses van visitar l’abocador comarcal del Berguedà. La visita, organitzada juntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, tenia com objectiu donar a conèixer la instal·lació a les empreses de la comarca.

13


ACTES I JORNADES

14 de maig de 2019

Empreses del Berguedà aprenen a incorporar la innovació en els seus processos a través del gaming Més d’una quinzena d’empreses berguedanes i de comarques veïnes van assistir a la jornada “Augmenta la capacitat d’innovació de la teva pime”, organitzada des de la Delegació d’ACCIÓ a la Catalunya Central, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà.

Els cinc aspirants amb representació van protagonitzar un debat on la comarca va guanyar protagonisme. El debat va portar els candidats a conversar sobre temes d’abast comarcal com ara la revitalització del polígon comarcal d’Olvan, les obres a la C-16 entre Berga i Bagà o el funcionament del Consell d’Alcaldes que impulsa el Consell Comarcal.

La sessió anava dirigida a pimes locals per ajudar-les a ser més innovadores a l’hora de resoldre qualsevol repte de manera eficaç i divertida, basant-se en el gaming i la metodologia Binnakle, guanyadora del premi del Gamification World Congress.

12 de juny de 2019

Jornada tècnica: Enjardinaments i exteriors a les cases de turisme rural L’entorn de les cases de turisme rural és un element fonamental per millorar l’experiència de l’usuari. Aquesta jornada, organitzada juntament amb l’Escola Agrària del Solsonès, es va centrar en els diferents tipus d’actuacions per millorar els exteriors de les cases rurals.

22 de maig de 2019

L’últim debat abans de les eleccions. Debat municipal en clau econòmica Una seixantena de persones van omplir a vessar la sala gran de les oficines de l’ACEB en el darrer debat electoral de Berga. El debat va ser moderat pel periodista i empresari Xavier Gual i va comptar amb cinc dels vuit aspirants a l’alcaldia -els que tenien representació a l’Ajuntament.

14

La jornada s’adreçava a propietaris i gestors de masies de turisme rural, empreses de construcció, jardineria o manteniment d’aquest àmbit.


ACEB Memòria Anual 2019

20 de juliol de 2019

El desplegament d’alta velocitat a Ariège El Conseil Départamental de l’Ariège va oferir una xerrada a les empreses del Berguedà per explicar el projecte de desplegament d’alta velocitat al seu territori que suposa més de 140 milions d’euros d’inversió i té com objectiu el desplegament de 94.000 línies abans del 2025. Per això, tenien la necessitat de trobar empreses amb competències en diferents àmbits per tal de fer front a la implementació del projecte. Durant la sessió els assistents van poder concretar tots aquells dubtes que com empreses podien tenir en el cas que els hi pogués interessar treballar a l’Ariège en aquest projecte.

El món digital representa una gran oportunitat per als negocis ubicats en un entorn rural. Malgrat això, és un entorn complex on sovint costa entendre com podem explotar-ne les potencialitats. Per aquest motiu, vam organitzar una sessió juntament amb l’Escola Agrària del Solsonès adreçada a empreses del sector agroalimentari, turístic, rural, comerç i a la restauració i hostaleria. Les empreses participants van aprendre diferents eines per dinamitzar el seu negoci a les xarxes socials.

17 de desembre de 2019

La transició energètica en el sector industrial El Director de l’Institut Català d’Energia, Manel Torrent, va oferir una xerrada informativa a les oficines de l’ACEB per explicar les línies estratègiques del país per caminar cap a la transició energètica, i escoltar l’opinió dels empresaris de la zona sobre l’ús i l’accés a l’energia des de la comarca.

18 de novembre de 2019

Com construir una marca i vendre a l’era digital?

Torrent es va mostrar convençut que la comarca és una mina de biomassa, energia solar i hidràulica. En aquest aspecte, va fer una crida als privats perquè inverteixin per a la transició energètica: “Si algú té recursos i els pot invertir per fabricar eines per a la transició energètica, que comenci ja. Serà molt millor que aquestes eines les fem aquí, i no pas que les haguem d’importar de l’altra punta del món”.

15


COMISSIONS DE TREBALL

COMISSIONS DE TREBALL Taula de la Construcció del Berguedà (TCB)

El 2010 es va posar en funcionament a la seu de l’ACEB la Taula de la Construcció del Berguedà, un organisme nascut de la necessitat de donar una veu professional, no polititzada i única de tots els professionals que treballen al sector davant la detecció de problemes que afecten la comarca en matèria d’urbanisme. La dinàmica de treball és la reunió periòdica per tractar els diversos problemes, un treball en equip que ha generat un coneixement molt valuós de les situacions i problemàtiques dels diferents col·lectius implicats. Es tracta d’un punt de trobada i de debat rigorós sobre diferents aspectes relacionats amb el sectors de la construcció, patrimoni industrial, medi ambient, sostenibilitat,

desenvolupament... de tot el territori. L’objectiu és que qualsevol tema que afecti el municipi o comarca en temes d’urbanisme i de construcció, pugui ser resolt gràcies a la col·laboració de la TCB amb l’ajuntament corresponent. Està formada per representants dels següents col•lectius: • • • • • • •

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Col·legi d’Aparelladors Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials Gremi d’Electricitat Fontaneria i Afins Promotors i Constructors del Berguedà Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà

Reunió entre la Taula de la Construcció del Berguedà i el Consell Comarcal del Berguedà

16

Aquest 2019 els membres de la Taula de la Construcció del Berguedà s’han reunit amb el President del Consell Comarcal, Josep Lara, i el conseller de governació, entorn i medi natural del Consell Comarcal, Jesús Calderer. Durant la reunió, es van tractar diferents projectes i problemàtiques del Berguedà que s’han de desencallar com el Projecte Vies Blaves, el desdoblament de la C-16 Berga – Bagà, el Polígon d’Olvan i les antigues colònies tèxtils. Es va produir un intercanvi d’impressions entre els diferents agents amb aportacions variades i diferents punts de vista.


ACEB Memòria Anual 2019

COMISSIONS DE TREBALL Neix ACEBsuma, la comissió d’empresàries i directives del Berguedà La comissió de treball ACEBsuma va néixer l’octubre de 2019 amb l’objectiu principal de posar en valor i donar visibilitat a la dona en el món empresarial i econòmic.

PRESENTACIÓ AL MONESTIR DE SANT LLORENÇ

El monestir de Sant Llorenç va quedar ple a vessar en la presentació del mes d’octubre d’ACEBsuma, la nova comissió de dones de l’ACEB que vol trencar estereotips i donar eines a les empresàries perquè desenvolupin els seus negocis. L’acte va comptar amb la presència de tota mena d’autoritats comarcals, així com també representants de diferents àmbits de la societat berguedana.

Durant l’acte, es van relatar els motius de la creació d’ACEBsuma, es va ensenyar el vídeo de presentació de la comissió i van anunciar les principals accions que es volen desenvolupar.. La comissió té les portes obertes a tothom qui vulgui formar-ne part: “Com més siguem, més força i visibilitat tindrem”. L’acte va comptar amb la ponència de Meritxell Bautista, fundadora de Fibracat, sobre la seva experiència emprenedora. La jornada va acabar amb un piscolabis a l’exterior del monestir gràcies a la col·laboració d’una vintena d’empreses de la comarca, que van cedir els seus productes per oferir-los als assistents.

17


COMISSIONS DE TREBALL

Associació del Polígon de la Valldan Formen part de l’Associació de propietaris de parcel·les del Polígon Industrial La Valldan de Berga una cinquantena de socis i són membres de la Junta Directiva les següents persones: • • • •

Miquel Canal Herms (Canal Treballs de Serralleria, S.L) President Pere Caellas Vilandeny (Andreu i Caellas S.L) Secretari Josep Pons Camps (Grues Berga, S.L) Tresorer Joan Corominas Ballarà ( Corominas Transports, S.L) Vocal

L’Associació de propietaris de parcel·les del Polígon Industrial La Valldan de Berga va celebrar la Junta general d’associats 2019. En representació de l’Ajuntament de Berga hi va assistir el regidor d’Urbanisme, Via pública, Habitatge, Obres i Serveis, Aleix Serra. Des de l’associació es van traslladar les següents peticions: la destrossa feta durant les obres 1 Recuperar de la central de Biomassa. de les zones enjardinades 2 Manteniment (tallar herbes, poda d’arbres i replantar arbres trencats).

3 18

Senyalització en general però especialment de zones d’aparcament, direccions de carrers, actualització del plànol d’ubicació empreses... Renovació de l’asfaltat de tots els carrers, ja

4 que estan sense pintar.

5 Arranjament de voreres per als vianants. Millora de les xarxes de comunicacions

cablejats, tant de telèfon com de fibra 6 iòptica (cada vegada que hi ha vent cauen els cables al paviment i alguna o altra empresa es queden sense telèfon i internet).

Limitar velocitat de circulació al Camí de

Bartomeu i/o col·locar algun pas 7 Sant elevat per reduir velocitat.

8 Xarxa de clavegueram.


ACEB Memòria Anual 2019

Internacionalització Club Export Pirineu Global PIRINEU GLOBAL és un projecte transversal que compta amb la participació d’agents i institucions econòmiques del Berguedà. Té per finalitat oferir el màxim d’informació a les empreses que vulguin obrir-se a mercats estrangers, connectar amb altres companyies i emprenedors a través d’aliances estratègiques. L’ACEB col·labora amb ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, per oferir als associats diversos serveis relacionats amb la promoció internacional. Durant el 2019 la gerent de l’ACEB, Neus Piniella, ha visitat diferents empreses del Berguedà, juntament amb la Delegada Territorial d’ACCIÓ, Laura Sobrevias, per facilitar l’accés a serveis i recursos, especialment d’innovació i internacionalització. L’any 2018 ens va visitar Directora Trade de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions d’ACCIÓ a París, Carole Egea; i el Director de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Pequín, Gao Wei, juntament amb la Coordinadora Geogràfica de la Xina i Rússia d’ACCIÓ, Isabel Gimeno, per estudiar de quina manera les empreses sòcies interessades podien comercialitzar el seu producte tant a França com a la Xina.

Assessorament sobre l’exportació al Regne Unit 11 d’abril de 2019 El director de l’Oficina exterior de comerç i inversions de Catalunya a Londres, Oscar Martí, es va entrevistar amb diferents empreses del Berguedà interessades a exportar al Regne Unit o fer-hi accions comercials. Les empreses van rebre assessorament sobre com connectar la seva empresa a un dels pols d’innovació i competitivitat més potents del món i com troba-hi nous clients i col·laboradors. L’oficina de Londres connecta a les empreses catalanes amb un dels mercats més consolidats i una de les economies més dinàmiques i emprenedores del món. Els serveis que les empreses catalanes contracten amb més freqüència en l’oficina de Londres són els que les ajuden a penetrar en el mercat britànic: cerca de clients, proveïdors i distribuïdors, estudis de mercat i construcció d’agendes de contactes. 19


ACORDS I CONVENIS

REUNIONS ESTRATÈGIQUES L’ACEB trasllada al president de Foment inquietuds i propostes per impulsar la comarca del Berguedà El president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre es va reunir amb els representants de l’empresariat berguedà perquè els empresaris del la comarca traslladessin a la patronal les principals inquietuds i reptes de futur de la comarca tot analitzant la situació actual del Berguedà. A la trobada se li van exposar reivindicacions del teixit empresarial berguedà centrades en tres eixos a impulsar: Infraestructures, economia i societat, i telecomunicacions. Josep Sánchez Llibre es va comprometre amb el president de l’ACEB, Josep M. Serarols, a fer costat a l’entitat berguedana en les seves reivindicacions.

ACORDS I CONVENIS La Fundació AMPANS i l’ACEB col·laboren per la sensibilització de les empreses envers els i les joves en risc d’exclusió AMPANS i l’ACEB van signar un acord de col·laboració amb la voluntat de treballar conjuntament i efectuar accions bilaterals que afavoreixin la sensibilització de les empreses envers els i les joves en risc d’exclusió a través del programa Noves Oportunitats amb el desplegament d’accions adreçades a les empreses del Berguedà. Des de l’ACEB s’ofereix un espai per desenvolupar els seguiments i formació dels i de les joves del Berguedà que participen en el programa Noves Oportunitats. Així, els i les joves poden tenir un espai a la ciutat de Berga on sentirse acompanyants durant aquest procés de transició cap a la vida adulta a través de la inserció laboral o el retorn al sistema educatiu.

20

A les instal·lacions s’hi realitzen tutories individuals en les quals es treballen aspectes relacionats amb la recerca de feina i el suport emocional. Durant la primera edició es van realitzar un total de 43 entrevistes a joves del Berguedà dels quals 20 complien els requisits per accedir al projecte.


ACEB Memòria Anual 2019

L’ACEB promou l’emprenedoria als instituts del Berguedà per tercer any consecutiu Aquest any 2019, per tercer any consecutiu, ens hem apropat a les Escoles i Instituts de Secundària del Berguedà per desenvolupar una sèrie de jornades per transferir una nova mirada al món de l’empresa i l’emprenedoria a l’alumnat a través dels Sèniors ACEB L’ACEB i l’Obra Social “la Caixa” van signar, per tercer any consecutiu, un acord de col·laboració per donar continuïtat al cicle de xerrades que el grup de Sèniors ACEB va iniciar l’any 2017 en instituts i escoles de la comarca. El programa serveix per donar a conèixer el món de l’emprenedoria i de l’empresa als alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius del Berguedà, a través de la pròpia expertesa i experiència dels Sèniors de l’ACEB, què està conformat per exdirectius i exempresaris amb una llarga trajectòria professional i de reconegut prestigi. Durant aquests dos anys de col·laboració s’han organitzat una desena de xerrades a les quals hi han assistit prop d’un centenar d’alumnes.

Noves mirades al món de l’emprenedoria i l’empresa Tots els grups participants han valorat positivament el programa Noves mirades al món de l’empresa i l’emprenedoria, ja que els ha permès conèixer en primera persona què es necessita per crear una empresa pròpia des del punt de vista d’experts que els hi ha aportat una visió més tècnica que la dels docents durant les classes.

Centres IES Guillem de Berguedà (Berga) IES Bagà IES Pere Fontdevila (Gironella) IES Puig-reig Escola Xarxa (Berga) Xerrada dels Sèniors de l’ACEB amb els estudiants del Cicle Formatiu de grau mitjà de Mecànica de l’EscolaXarxa

21


FUNDACIÓ IMPULSA

LA FUNDACIÓ IMPULSA BECA 14 ALUMNES DE FORMACIÓ PROFESSIONAL AL BERGUEDÀ

Des de la Fundació Impulsa es promou l’accessibilitat d’alumnes de la Catalunya Central als cicles de formació professional (FP), acompanyant-los de manera transversal per obrir-los noves oportunitats professionals i incorporar-se al món laboral aportant els recursos necessaris. El mètode implica la interacció de diversos actors socials i econòmics del territori. Enguany el projecte s’ha desenvolupat al Berguedà impulsat per l’ACEB després de detectar la mancança d’oferta de professionals qualificats de diferents sectors així com la falta de cursos de Formació Professional. Durant el procés de selecció d’alumnes es van recollir 22 sol·licituds de beques i finalment s’han becat catorze alumnes del Berguedà perquè puguin estudiar algun curs de Formació Professional. Els professors dels sis centres de secundària del Berguedà van escollir quins alumnes creien amb més potencial, centrant-se en el talent i l’esforç. La beca inclou una ajuda econòmica, un ordinador portàtil i l’ajuda d’un mentor, que els guia i dona suport en els estudis que vulguin fer. Els escollits per a la beca són joves de setze anys que volen estudiar formació professional i que necessiten un ajut econòmic que els proporciona la Fundació, a través de les donacions que fan empreses de la zona. Actualment comptem amb una xarxa de mentors que brinden suport a través de l’aportació de coneixement, tutorització i acompanyament als joves. D’altra banda, Núria Cinca (Veserkal) i Neus Viñas (Catalana de Pinsos) actuen d’ambaixadores teixint xarxes de confiança i suport al territori. El model plantejat és el d’impulsar mitjançant beques, joves que puguin accedir a una formació de qualitat, implicant empreses que puguin finançar el projecte (aportant 1500€ anuals i facilitant un ordinador als participants del projecte).

22

El Berguedà compta amb 13 empreses patrocinadores que aporten suport econòmic.


ACEB Memòria Anual 2019

Catàleg de Productes Agroalimentaris del Berguedà El Catàleg de productes alimentaris del Berguedà es va publicar a finals de juny convertint-se en un nou canal de distribució on els productors tenen la capacitat i oportunitat d’oferir els seus productes de proximitat en un sol punt sense intermediaris. Dels 44 productors participants en la segona edició, 23, és a dir, el 52%, van manifestar que ha tingut vendes derivades del catàleg. En aquest sentit, s’ha creat un nou canal de venda directa entre productor i client a través de les cases de turisme rural i càmpings de la comarca. Es van editar 6.000 exemplars distribuïts a cases de turisme rural i càmpings de la comarca perquè els turistes que visiten el Berguedà puguin aprofitar el comerç de proximitat i de qualitat. Per aquesta segona edició s’ofereixen quaranta-cinc productes de gran qualitat. Tots estan produïts, fabricats i es poden comprar al Berguedà, alguns dels quals tenen la categoria de producte singular de la comarca, com el blat de moro escairat o el pèsol negre. La majoria de productors ofereixen productes de proximitat i el catàleg els dóna un impuls per promoure els seus productes més enllà del negoci local. Es tracta d’una iniciativa conjunta impulsada per l’Ajuntament de Gironella, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, amb el suport de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa està vinculada a la Xarxa Productes de la Terra, una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal impulsada per la Diputació de Barcelona que agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. L’objectiu principal de la Xarxa és enfortir aquest teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat.

23


PISPE

PISPE Programa integral de suport a les persones emprenedores OBJECTIUS

ACCIONS

L’ACEB forma part del Programa Integral de Suport a les Persones Emprenedores (PISPE), emmarcat en el Programa Catalunya Emprèn, que té el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i del Fons Social Europeu.

• Assessoraments a persones interessades en crear una empresa o que tinguin una idea de negoci. Orientació i seguiment tècnic de les persones que reben assessorament.

• Accions formatives puntuals en funció de les necessitats detectades com píndoles formatives.

Les persones que opten per l’emprenedoria com a sortida professional compten amb el suport de l’Associació d’empresaris del Berguedà que proporciona informació, orientació, seguiment tècnic, formació, i participació en programes específics.

• Serveis d’alfabetització homologat TIC).

Facilitem la transmissió de valors empresarials i l’interès per la creació d’empreses entre els joves d’instituts i escoles per part del grup de Sèniors.

• Jornades de sensibilització en emprenedoria als instituts i escoles de secundària en col·laboració amb CaixaBank.

L’objectiu és el suport a les persones emprenedores a través d’actuacions que impulsin la capacitat de creació d’empreses, fomentin l’esperit emprenedor i generin nous llocs de treball; desenvolupar un entorn favorable per facilitar la creació d’empreses; integrar i alinear actors, serveis i recursos a disposició de les persones emprenedores i desenvolupar la Xarxa Emprèn com a xarxa publicoprivada de suport a persones emprenedores a Catalunya.

24

digital

(Punt

• Accions i jornades de sensibilització organitzades per fomentar l’emprenedoria.

• Formacions organitzades per fomentar l’emprenedoria. •

Exposició dels diferents sectors econòmics on emprendre en l’espai de debat mensual l’Estació Aceb, que s’emet per Televisió del Berguedà.


ACEB Memòria Anual 2019

Recursos Humans

Agència de col·locació Impulsem l’ocupació de persones a l’atur a través de diferents programes d’inserció, en col•laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

30 PLUS Actuacions ocupacionals per afavorir la inserció laboral de les persones en situació d’atur de 30 anys i més grans (preferentment les d’entre 30 i 45), amb baix nivell de formació

FEM OCUPACIÓ PER A JOVES Programa dirigit a joves berguedans d’entre 18 i 29 anys que parteix de les necessitats de contractació de les empreses. Té com a objectiu afavorir la inserció laboral de persones joves en situació d’atur.

L’ACEB insereix 32 persones en situació d’atur a través de programes de formació i ocupació Durant el 2019 des de l’ACEB s’han gestionat i publicat un total de 82 ofertes a la borsa de treball, que es concreten en 49 persones contractades en llocs de treball diversos del Berguedà. D’aquest total, 32 empreses han contractat aquestes persones a través del programa Fem Ocupació per a Joves i el programa 30 Plus, per a persones a l’atur sense formació especialitzada d’entre 16 i 29 anys, i majors de 30 anys, respectivament. En total, han significat un ajut de més de 235.000 euros per les empreses del Berguedà. Pel que fa als perfils més demandats, han estat molt variats i en destaquen administratius i industrials (tècnics d’aigua, gas i calefacció). Aquest és el cinquè any consecutiu que l’ACEB participa en el programa Fem Ocupació per a Joves i el tercer any del 30 Plus, tots dos subvencionats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, i el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Com a entitat col·laboradora del Servei d’Ocupació de Catalunya fem intermediació laboral entre candidats i empreses. Si estàs buscant feina, ens pots enviar el teu currículum a rrhh@aceb.cat i t’inscriurem a la nostra borsa de treball. Si ets una empresa i estàs buscant personal ens pots enviar la descripció del perfil professional que necessites i la publicarem l’oferta de feina a la nostra web.

25


FORMACIÓ

FORMACIÓ OCUPACIONAL Aquest 2019 hem iniciat el Curs amb Certificat de Professionalitat Nivell 2 d’Activitats Administratives en la Relació amb el Client Aquest programa té com a finalitat la qualificació de persones a l’atur en el camp de l’administració i la gestió d’empreses per tal d’assolir un perfil administratiu polivalent per a pimes, mitjançant la metodologia de la simulació d’una empresa, reproduint situacions reals. Les persones que finalitzin el curs de 820 hores de durada amb 120 hores de pràctiques en empreses obtenen un Certificat de professionalitat de Nivell 2 (Activitats de Gestió Administrativa). Els alumnes es converteixen en un dels professionals més sol·licitats en qualsevol empresa o entitat del sector privat o públic, principalment en departaments comercials, de compres i / o magatzem, o en un servei de recepció, registre, atenció de reclamacions o atenció postvenda. Aquesta formació està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i el Servei Públic d'Ocupació Estatal.

FORMACIÓ CONTÍNUA L’ACEB ha tancat l’any 2019 amb 26 accions formatives finalitzades, el que suposa un total de 870 hores de formació i 394 persones formades a través de l’ACEB. S’han realitzat propostes formatives específiques per diferents sectors i/o àrees de treball com, per exemple, salut, idiomes, comptabilitat, desenvolupament personal, ofimàtica o administració. L’oferta formativa dirigida a autònoms, persones treballadores i desocupades impulsada aquest 2019 ha inclòs accions, tant de caràcter sectorial com transversal, que responen a les necessitats de les empreses per la contractació de personal, i d’aquesta manera aconseguir retenir el talent a la comarca del Berguedà.

26

Aquests cursos són totalment subvencionats pel Consorci de Formació Contínua de Catalunya i s’adrecen preferentment a persones treballadores. S’han realitzat amb la col·laboració de la Fundació Paco Puerto, la Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central (UPM), l’Escola Jaume Viladoms i la Unió Intersectorial del Ripollès (UIER). Cap d’aquestes formacions implica cost per l’alumnat, ja que estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i tenen el cofinançament del Ministerio de Empleo y Seguridad Social i del Fons Social Europeu.


ACEB Memòria Anual 2019

FORMACIÓ CONTÍNUA Un dels grans eixos de treball l'Associació Comarcal d'Empresaris és la formació. L'entitat treballa per l'especialització dels treballadors organitzant cursos per sectors econòmics i també transversals. Així mateix, l'entitat també ofereix formació a mida en funció de les necessitats específiques d'una empresa i oferir-los al mateix lloc de treball o a les nostres instal·lacions. Totes les nostres formacions són 100% subvencionades per persones treballadores i en situació d'atur.

FORMACIÓ TRANSVERSAL IDIOMES Anglès A1 A Anglès A2 A Anglès A2 B Anglès B1 B Intermediate English Conversation

TOTAL

GESTIÓ EMPRESARIAL

HORES

ALUMNES

75

14

75

14

75

15

60

12

25

17

310

72

HORES

Actualització fiscal i comptable

15

Comptabilitat avançada

60

17 12

Habilitats directives

20

15

IRPF

20

9

Actualització sociolaboral

15

15

170

85

HORES

ALUMNES

30

17

Eines de Coaching I Eines de Coaching II Gestió del temps Llengua de signes

ALUMNES

30

14

20

14

30

12

190

107

Millorant el coneixement de la llengua de signes catalana Gestió de l’estrès Intel·ligència emocional

TOTAL

SALUT I SEGURETAT LABORAL

HORES

ALUMNES

Operació de carretons

24

18

Primers auxilis

30

12

Ergonomia i higiene postural

30

15

Salut i exercici físic per l’esquena

20

18

104

63

774

327

17

40

HABILITATS PERSONALS

HORES

ALUMNES

Comptabilitat informatitzada

TOTAL

HABILITATS PERSONALS

Total

TOTAL

FORMACIÓ SECTORIAL CURS Nutrició i dietètica

30

19

Seguretat alimentària. Manipulació i control d’aliments

20

14

Acompanyament en el procés de dol

30

17

Promoció i negoci a través de les xarxes socials

TOTAL

HORES

ALUMNES

30

16

6

19

20

16

40

16 27

96

67


COMUNICACIÓ

COMUNICACIÓ Butlletí digital Cada mes l’ACEB envia el butlletí digital a tots els seus associats i altres usuaris donats d’alta per rebre l’actualitat empresarial de la comarca al seu correu electrònic. En un format breu, clar i dinàmic, s’informa dels actes d’agenda programats, properes formacions, notícies o novetats empresarials, subvencions i ajudes d’actualitat que poden ser d’interès per l’empresariat, entre altres comunicacions puntuals. Puntualment els nostres associats reben al seu correu electrònic els actes i activitats programades per l’entitat, siguin tallers, xerrades o cursos o informació d’interès empresarial.

Xarxes Socials L’ACEB es manté activa a les xarxes socials amb l’estratègia d’arribar als associats i informar, donar viabilitat als cursos i les activitats que impulsa l’entitat.

1.287

seguidors a Facebook www.facebook.com/AcebBerga

1.148

seguidors a Twitter www.twitter.com/AcebBergueda

550

seguidors a Linkedin www.linkedin.com/in/acebbergueda

www.aceb.cat

28

La nostra pàgina web s’actualitza amb notícies d’interès empresarial, ofertes de feina, informació dels cursos de formació contínua, l’agenda dels pròxims esdeveniments de l’ACEB i inclou el directori de tots els nostres associats.


ACEB Memòria Anual 2019

L’ESTACIÓ ACEB a Televisió del Berguedà Des de finals del 2016 participem en la producció i guió del programa l’Estació ACEB a la Televisió del Berguedà

Cada primer dimarts de mes a les 20.15h per TV Berguedà

36 convidats han passat pel programa en aquesta 5a temporada

Amb el patrocini de:

Es tracta d’un programa presentat per l’empresari, comunicador i membre de la Junta directiva de l’ACEB, Xavier Gual, juntament amb la periodista i comunicadora Eva Guijarro, com a revisora aportant dades del sector en qüestió.

Capítol 1. El comerç de proximitat

Capítol 2. Sèniors ACEB

Capítol 3. Nous emprenedors i experiències d’aventura

Els convidats són quatre empresaris o empresàries de la comarca del Berguedà o de comarques veïnes. Es tracta d’un espai de tertúlia i debat on les empreses prenen protagonisme i conversen sobre temes d’actualitat econòmics, laborals i tecnològics, entre d’altres. Cada programa parlem amb representants de diferents sectors perquè ens aportin la seva visió i opinió de temes concrets.

Capítol 4. Empreses tecnològiques

Capítol 5. La sanitat privada

Capítol 6. Dones empresàries

Capítol 7. Indústries amb llarga trajectòria

Aquesta cinquena temporada s’han gravat 9 programes i han passat pel banc de l’Estació ACEB un total de 36 convidats del Berguedà i el Bages. A l’octubre vam iniciar la 6a temporada.

Capítol 8. Esport i oci

Capítol 9. Restauradors de tota la vida

Tots els programes es poden recuperar a la web de l’ACEB o a la Televisió del Berguedà a la carta.

29


ELS NOSTRES SOCIS

Els nostres socis L’Associació Comarcal d’Empresaris, constituïda el 1977, és una associació empresarial que agrupa empreses de diferents sectors econòmics del Berguedà i comarques veïnes a més de gremis professionals.

L’ACEB coneix una a una les empreses associades, els ofereix comunicació directa i personal i ens permet saber de primera mà les seves necessitats específiques. Treballem per millorar la competitivitat de les empreses associades i dinamitzar el territori. Celebrem l’arribada de nous socis a l’entitat. Empreses de diferents sectors han donat la seva confiança i suport a l’entitat i a les accions que es desenvolupen per al benefici de tot el món empresarial del Berguedà.

NOUS SOCIS! El 2019 l’ACEB va donar la benvinguda a:

30

SECTOR

ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE CASSERRES

Entitat

ALBERT GARRIDO CASÒLIVA

Imatge i so

BAR SOL I CEL, S.C.P.

Hostaleria

BUSCALLA ANGLERILL, S.L.

Assegurances

CAL GARRETÀ

Hostaleria

COOPERA TECHNOLOGIES BARCELONA, S.L.

Serveis Professionals

ESCALES, PARQUETS I LAMINATS, S.L.

Comerç

ESPAI DENTAL NATURA, S.L.

Salut i Estètica

FREDERIC SOTO

Formació

FUNDACIÓ VIDAL FUNDACIÓ PRIVADA

Cultural

H20 CAT SERVICES, S.L.

Comerç

JESUS CASAS PERALTA

Formació

L’ARANYONET, CONSERVES ARTESANES

Alimentació

L’ESCAIRADOR- MARIA COSTA FERRER

Agroalimentari

LA CABANA BERGA, S.L.

Hostaleria

LA CÀPSULA SOLUCIONS, S.C.P.

Formació

MODAL JOB, S.L.

Electricitat

NOVOCEL FLEXIBLES, S.L.

Paper i cartó

ORTOPÈDIA ALVAREZ SAZ CABRA

Serveis i estètica

PEDRATOUR, S.L.

Serveis Professionals


ACEB Memòria Anual 2019

El 2019 l’ACEB va donar la benvinguda a:

SECTOR

RESTAURANT CAL PAJARES, S.L.

Restauració

RÈTOLS VISUAL

Arts gràfiques

RUMIANT- RAQUEL CAMPS TOR

Serveis

SALUT I EMPRESA, S.L.

Formació

SOLDEBER, S.L.

Industrial

SUAC, S.A.

Industrial

VIDALBA EXPERIENCIES, S.L.

Hostaleria

SERVEIS ALS SOCIS Assessorament Proporcionem assessorament de manera gratuïta en emprenedoria i sobre temàtiques molt diverses amb una atenció personalitzada, prèvia sol·icitud d’una cita: legislació i tramitació d’àmbit internacional, financer, mediambiental, noves normatives… També oferim assessorament sobre possibles ajuts o subvencions a rebre per part de l’empresari.

Avantatges Tenim acords i convenis amb diferents proveïdors de serveis que ofereixen condicions econòmiques preferents als nostres associats. És un servei online adreçat en exclusiva a les empreses associades, per promoure ofertes de productes i serveis entre els associats. Mantenim el conveni amb entitats asseguradores, empreses de subministrament i energia, entitats financeres, col·legis professionals... entre altres.

Borsa de treball Donada l’actual demanda de professionals per part de les empreses de la comarca, l’ACEB té a disposició dels associats un servei de borsa de treball. Som agència de col·locació i disposem d’una borsa pròpia i mitjans per a la cerca de perfils professionals. Els associats poden facilitar les dades i el perfil del lloc de treball vacant.

Lloguer d’aules L’ACEB disposa de diferents sales per als associats per a tot allò que desitgin i/o necessitin. Representa una eina de gran utilitat a l’hora de fer presentacions, formacions, reunions, juntes generals, seminaris, entrevistes, etc. Totes les sales estan equipades amb projector, pantalla, pissarra, sistemes de so i wi-fi. L’ús de les sales és gratuït i s’ha de reservar prèviament.

31


Gremis i entitats col¡laboradores

Actualment l’ACEB compta amb el suport dels diferents gremis i entitats associades:

Representativitat:

32


Associació comarcal d’empresaris del Berguedà
ASSOCIACIÓ COMARCAL D’EMPRESARIS DEL BERGUEDÀ Pl. Tarascon, 8 - 08600 Berga (Barcelona) Tel. 93 822 14 04 www.aceb.cat aceb@aceb.cat