Page 1

Bij ons 10 Zomer 2012

Samen buiten leven!

Onze vernieuwde dienstverlening

Alle bloemen in de knop, dat is z贸 mooi!


in Bij ons Klant aan het woord

4 Tips

Buiten leven in de praktijk

Voorwoord

Vraag het Accolade

14 Woon trends

11

Barbecueën? (Hou het) Gezellig!

15

Inhoud

Nieuws uit de organisatie

12 Bij ons nr 10 | 2

Er op uit!

Samen buiten leven Het fornuis ruilen we in voor de barbecue. Na het werk een koud biertje of een glas rosé op het terras. In de zomer is de tuin of het balkon een verlengstuk van de huiskamer. Juist dan is het extra belangrijk om rekening met elkaar te houden. Daarom investeren wij ook in de leefbaarheid van wijken. Leefbaarheid is een breed begrip. Voor ons betekent het dat we de buurt samen schoon, heel en veilig houden. Daarbij is het belangrijk om met elkaar in gesprek te komen en blijven. Dat geldt zowel voor u als huurder als voor ons. Regelmatig organiseren we activiteiten om de onderlinge contacten aan te halen. Bijvoorbeeld tuindagen of acties als ‘Pimp je portiek’. Na zo’n gezellige dag ziet de omgeving er ook mooier uit. Zo houden we het goed met elkaar. En staat de muziek dan een keer te hard? Dan is het makkelijker om elkaar aan te spreken. Samen maken we er een geweldige zomer van!

Voorwoord ��������������������������������������������������������������������������������������������� 3 Klant aan het woord ������������������������������������������������������������������������������ 4 Woontrends �������������������������������������������������������������������������������������������� 7 Nieuws uit de regio �������������������������������������������������������������������������������� 8 Barbecueën? (Hou het) Gezellig! ���������������������������������������������������������� 11 Nieuws uit de organisatie ��������������������������������������������������������������������� 12 Vraag het Accolade ������������������������������������������������������������������������������� 14 Er op uit ������������������������������������������������������������������������������������������������ 15 Nieuws uit de regio ������������������������������������������������������������������������������ 16 Puzzeltijd ���������������������������������������������������������������������������������������������� 19 Margriet Ausma, Koopwoningen ������������������������������������������������������������������������������������ 20 Vestigingsdirecteur Drachten

Bij ons is een uitgave van Accolade en bestemd voor alle huurders en belanghebbers. Tekst: Accolade, Suzanne Bergman. Fotografie: Theo de Witte Fotografie, Accolade. Concept & Realisatie: Noordwest 12, Merkstrategie & Ontwerp. Druk: Drukkerij Van der Eems. Redactieadres: Accolade, Postbus 341, 8440 AH Heerenveen, bijons@accolade.nl. Druk- en zetfouten voorbehouden. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van hele of gedeeltelijke passages uit de inhoud is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie.

Bij ons nr 10 | 3


Klant aan het woord

margreet ‘Ik ben dol op de hele natuur’

Buiten leven in de praktijk Margreet Kuindersma uit Heerenveen is absoluut een buitenmens. De tuin van haar huurwoning vaart wel bij haar groene vingers, en zijzelf is op haar plek te midden van veel groen. Buiten leven in de praktijk. Bij ons nr 10 | 4

In de zomer is Margreet het liefst buiten te vinden. Lekker wandelen met de hond, in recreatiegebied De Heide dat om de hoek ligt. Of ze fietst over het mooie pad om het Nannewiid heen. En als het even kan, eet ze buiten met haar drie dochters. ‘Ieder seizoen is er wel iets te genieten, maar als alles in de knop komt, dat is zó mooi. Pal naast mijn huis is een brede groenstrook. Iedere maand bloeit daar wel iets nieuws. Daar geniet ik van.’ Sinds anderhalf jaar woont ze in een hoekhuis op De Greiden, na jaren in een woonboerderij en daarna een vrijstaande woning te hebben gewoond. Geen minuut heeft ze spijt van de verhuizing.

‘En dat zegt wel wat, na al die ruimte. Maar ik woon hier zo fijn, in een groot huis, op een prachtige locatie, met veel groen om me heen. Een geweldige plek!’ Ook de buurt is prettig. Geen grote straatfeesten, wel altijd aanspraak uit andere tuinen als ze de hond uitlaat.

Rozen, lavendel en vlinders Jaren geleden hield ze een grote groentetuin bij, waarmee ze stopte toen ze kinderen kreeg. Maar ze begon het tuinieren te missen. Dus plantte ze vorig jaar een kiwistruik in haar achtertuin, gewoon om te zien of het zou lukken. Die doorstond de winter glansrijk.

Tips

1 2

Geen ruimte voor een (grote) moestuin? Bij tuinwinkels ver­ kopen ze kleine kweekbakken of zogenaamde vierkantemetertuin. Ook ideaal voor het balkon! Kruiden uit eigen tuin kunt u makkelijk invriezen. Pluk de kruiden en doe ze in de blender. Voeg water toe tot ze bijna onder water staan. Pureer het mengsel en giet het in bakjes voor ijsblokjes. Ideaal voor soepen of sauzen.

Bij ons nr 10 | 5


Woontrends

Verticaal tuinieren Sla van eigen balkon? Geen probleem! Zoek het gewoon in de hoogte met deze verticale plantenzakken. www.kitchengardenshop.nl ‘Ik ben heel benieuwd of hij kiwi’s gaat geven. Hij staat er nu in ieder geval heel vrolijk bij.

Experimenteren Ik heb de tuin in eerste instantie gelaten zoals hij was toen ik hier kwam wonen. Langzaam maar zeker verander ik hem naar mijn smaak. Zo heb ik de coniferen vervangen door een schutting om meer ruimte te maken. Maar de pergola en wijnstruiken laat ik staan. Ik vind het leuk om dingen uit te proberen. De pompoenen van vorig jaar waren geen succes – veel te groot –, maar dit jaar probeer ik een bloemenmix voor een boerentuin uit. Dat geeft vast een

bloemenpracht in augustus!’ Rozenstruiken heeft ze ook al gekocht, lavendel en een vlinderstruik staan nog op haar lijstje. Voor de geur en voor de vlinders.

De zee trekt altijd Ook vakanties brengt Margreet graag buiten door. Op het strand. De laatste jaren was dat vooral op Ameland. Maar omdat het de afgelopen keren niet zulk mooi weer was, gaat ze nu met haar twee jongste dochters naar Callantsoog. Want de zee trekt altijd. ‘Eén jaar brachten we door in NoordBrabant. Ook prachtige natuur daar, maar ik hou zó veel van het strand.

Dus wilde ik dit jaar naar NoordHolland. Hebben we net iets meer uitwijkmogelijkheden met slecht weer dan op een eiland. We verblijven in een tuinhuisje vierhonderd meter van het strand. Heerlijk.’

Dicht bij huis Iets dichter bij huis gaat ze graag met haar kinderen naar Sybrandy’s Speelpark in Rijs. Voor kinderen tot twaalf jaar is dat geweldig, vindt ze. ‘De attracties zijn daar anders dan anders.’ Maar de uitjes dicht bij huis, waar ze geen auto voor nodig heeft, zijn haar toch het liefst. ‘Ik ben gewoon dol op de hele natuur.’

margreet ‘Ik vind het leuk om dingen uit te proberen in de tuin’ Bij ons nr 10 | 6

Een schepje romantiek Tuinieren wordt met dit schepje gewoon romantisch. www.livinginthegarden.be

€ 4,50

€ 12,95

Waar is de eekhoorn? Als u de eekhoorn niet meer ziet, weet u wat u te doen staat. Water geven! Ideaal voor mensen zonder groene vingers. www.fonq.nl

Pittig kratje Zelf toevoegen: water en warmte. Met dit kistje vol pittige kruiden als chilipeper en koriander heeft u in een handomdraai een eigen kruidentuintje. www.hema.nl

€ 8,95

€ 29,95

Boompje raden Gratis! Hé, is dat niet een grijze slangenbast esdoorn? Met deze app weet u het binnen één seconde. www.leafsnap.com www.tuinenbalkon.nl

Bij ons nr 10 | 7


Franeker

Nieuws uit de regio Accolade en haar huurders zitten niet stil. Continu werken we aan nieuwbouw, wijkvernieuwing en het verbeteren van leefbaarheid. Hier, en verderop in deze Bij ons, leest u wat er momenteel speelt in de verschillende regio’s.

Drachten Sleutel voor eerste huurder in De Lente Het is zover! De eerste veertien huurwoningen in De Lente in NoordOost zijn opgeleverd. Uit handen van vestigingsdirecteur Margriet Ausma, ontving mevrouw Boerema als eerste de sleutel. Deze woning staat voor haar symbool voor een nieuwe start. ‘En de gevelsteen heeft zo’n mooie kleur!’.

Regionieuws

Bouw Sjaardemastraat volgens planning De renovatie van de panden aan de Sjaardemastraat in Franeker is in volle gang. In december 2011 werd de bouw stilgelegd. Er waren problemen met de levering van een deel van de benodigde grond. Nu dit in orde is, kan aannemer Van Marrum weer verder. De planning is onveranderd. Naar verwachting levert Accolade de panden in het voorjaar van 2013 op.

Feest op It Ankerplak De leefbaarheid in het appartementencomplex It Ankerplak in Franeker is de laatste tijd met sprongen vooruit gegaan. Het is er schoner, rustiger en veiliger. Dit vierden we met de bewoners onder het genot van een hapje en een drankje. Een leuke manier om elkaar te ontmoeten. Natuurlijk was er ook aandacht voor de dingen die nog beter kunnen. Er zijn veel ideeën en opmerkingen naar voren gekomen. We zoeken uit welke ideeën we kunnen uitvoeren. Alle bewoners ontvangen hierover bericht van ons.

Nieuwbouw Op de eerste en tweede verdieping komen 17 appartementen. Deze verhuren wij rechtstreeks aan de JP van den Bent Stichting. Op de begane grond komt een commerciële ruimte voor woningstoffeerder Greate Pier en een opslagruimte voor Martens Visservice. Zij zijn tijdens de bouw geopend.

Franeker

De Lente is voor iedereen De Lente bestaat uit 45 huurwoningen en 23 koopwoningen in het gebied Meerkoetstraat, Vogelzang, Valkstraat en Kievitstraat. De belangstelling voor huurwoningen was groot. Alle woningen zijn dan ook toegewezen. Wel zijn er nog enkele koopwoningen beschikbaar, met een koopsom vanaf € 167.000,- vrij op naam. Interesse? Bel dan met Makelaardij Hoekstra: (0512) 54 29 27. Voor meer informatie over de huurwoningen kunt u ons bellen op (0512) 58 04 00.

Bij ons nr 10 | 8

Bij ons nr 10 | 9


Drachten Wonen in de tuin van Drachten In het zuidwesten van Drachten bouwen we huurappartementen aan de Lauwers. Lauwerspark is de ideale plek voor mensen die houden van een groene en rustige woonomgeving. De minimale leeftijd voor de appartementen is 45 jaar. De nieuwbouw bestaat uit drie woongebouwen met in totaal vijftig appartementen. Na de zomer start de bouw. We verwachten de appartementen eind 2013 op te leveren.

Barbecueën? (Hou het) Gezellig! Geroosterde maïskolven

Locatie Lauwerspark ligt op een open, ruimtelijke plek. De locatie ligt aan de rand van woonwijk De Drait. De Drait is een wijk met veel voorzieningen, waaronder een winkelcentrum. De appartementen liggen in een parkachtige omgeving met veel groen en bomen.

Pimp je portiek! Hoe ziet de ideale portiek eruit? Het is het visitekaartje van een woning. Een aantal bewoners van de Hein Doekesstraat en Liaukemastraat in Sneek hebben er werk van gemaakt. Samen met kunstenares Merel Visser ‘pimpten’ zij hun portiek. De vaak grijze portieken zijn omgetoverd tot kleurrijke entrees. In twee flats aan de Furmerusstraat in Sneek pimpten bewoners hun bergingsdeur. Ook daar heeft het enthousiasme en de creativiteit geleid tot ware kunstwerken.

Pimp het Waagplein! Het succesvolle project krijgt een vervolg in Joure. Als proef nemen we het jongerencomplex aan het Waagplein onder handen. We zijn nog op zoek naar bewoners die willen meedenken over de entree. Woont u aan het Waagplein? Meldt u vandaag nog aan bij Anja Smink in Joure. Stuur een e-mail naar asmink@accolade.nl of bel (0513) 48 48 48.

Ingrediënten (voor 6 personen) • 6 jonge maïskolven (schutbladeren en draden verwijderd) • 150 gram zachte boter • 75 gram geraspte cheddar • zout

Indeling Ieder appartement heeft een ruime woonkamer met open keuken en twee slaapkamers. In de badkamer zit een douche, wastafel en toilet. Ook is er een apart toilet en een technische ruimte voor de wasmachine en droger. De royale balkons spreken tot de verbeelding. Parkeren kan op de binnenplaats. Ook is er een eigen berging op de begane grond. Belangstelling? De verhuur van Lauwerspark gaat voorspoedig. Wilt u meer informatie over Lauwerspark? Kijk dan op www.lauwerspark.nl. U kunt voor de beschikbaarheid ook contact opnemen met Accolade Drachten. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (0512) 58 04 00.

• Gebruik de juiste materialen. Houtskool van goede kwaliteit geeft weinig rook en dus weinig overlast. • Neem een elektrische of gasbarbecue. De klassieke barbecue op kolen heeft zeker zijn charme, maar heeft een veel doordringender geur. Een barbecue met deksel zorgt ook voor minder rook en geur. • Houd rekening met de windrichting. Zorg ervoor dat uw barbecueluchten niet rechtstreeks de tuin van de buren in waaien. Kies bijvoorbeeld een goed beschutte plek voor uw barbecue.

Sneek

Joure

Bij ons nr 10 | 10

Tips

Bereiding 1. Bestrijk de maïskolven met boter en bestrooi ze met zout en kaas. 2. Verpak elke kolf in een dubbele laag aluminiumfolie. 3. Leg de pakketjes zo’n 20 cm boven de houtskool en rooster ze in ongeveer 20 minuten gaar. 4. Keer ze elke 3 tot 4 minuten (ca. 20 minuten lang). Tips Snijd de kolven in plakken van 3 cm dik, rooster ze in 15 minuten gaar. Bestrijk na het roosteren met kruidenboter, serveer met de rest van de kruidenboter.

• Kondig aan dat u een barbecue gaat houden, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. En van de andere kant: geef het aan als u last hebt gehad van uw barbecueënde buren.

Bij ons nr 10 | 11


Nieuws uit de organisatie

Nieuws uit de organisatie Wij vernieuwen onze dienstverlening Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meesten klanten het liefst met ons bellen. Dit merken we dagelijks. We krijgen veel telefoontjes en dat worden er steeds meer. Ook maken steeds meer klanten gebruik van internet en e-mail. Daarom vernieuwen wij onze dienstverlening.

Telefonische bereikbaarheid Wij willen u graag nog beter van dienst zijn. Daarom kunt u vanaf 1 november één centraal nummer van Accolade bellen. Wij kunnen de meeste vragen dan meteen beantwoorden. We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen. Nieuwe openingstijden woonwinkels Komt u liever bij ons langs? Wij helpen u graag! De openingstijden van onze woonwinkels zijn per 1 juli 2012 gewijzigd. U kunt op de volgende dagen binnenlopen in onze woonwinkels:

Bij ons nr 10 | 12

• Heerenveen, Sneek en Drachten: op maandag, woensdag en vrijdag. • Joure en Franeker: op dinsdag en donderdag. De openingstijden zijn van 8.30 tot 17.30 uur. Natuurlijk zijn we ook iedere dag telefonisch bereikbaar. Vanaf 1 november 2012 is er een nieuw telefoonnummer. Tot die tijd kunt u ons gewoon bereiken via de bekende telefoonnummers. Heeft u nog vragen? Wij houden u natuurlijk verder op de hoogte. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met een woonwinkel bij u in de buurt. Of stuur een e-mail naar info@accolade.nl

Het Servicefonds loont! Elk huis heeft onderhoud nodig. Voor het groot onderhoud van uw woning mag u rekenen op Accolade. Denk aan buitenschilderwerk of het vervangen van dakgoten. Een deel van het klein onderhoud nemen we ook voor onze rekening. Het andere deel kunt u ook uit handen geven door lid te worden van ons Servicefonds. Voor een klein bedrag per maand bent u al lid van ons Servicefonds. Bent u lid? Dan nemen wij al het kleine onderhoud voor onze rekening. Hierbij kunt u denken aan het repareren van hang- en sluitwerk of het ontstoppen van een verstopte afvoer. Het lidmaatschap is niet verplicht, maar verdient zich al snel dubbel en dwars terug. Wie doet wat? Een compleet overzicht van alle werkzaamheden die onder het Servicefonds vallen, vindt u op

In deze rubriek lee st u

nieuws uit onze organisatie.

Bijvoorbeeld ove r het Se rvice-

fonds. Kijk voor al het nieuws

op www.ac colade.nl of volg ons

op Twi tte r via @AccoladeNL.

www.accolade.nl. Goed om te weten: herstelwerkzaamheden die door eigen schuld of nalatigheid van de huurder ontstaan, zijn altijd voor eigen rekening. Glasfonds Speciaal voor schade aan ruiten is er het Glasfonds. Ook hiervoor betaalt u slechts een klein bedrag per maand. U bent er dan van verzekerd dat een kapotte ruit vervangen wordt. Dus mocht er onverhoopt een voetbal door het ruit vliegen… Belt u dan ons gratis servicenummer 0800 – 38 38 383.

Wat leest u graag? Over welke onderwerpen leest u graag in de Bij ons? Laat het ons weten. Het is altijd leuk als lezers met ons meedenken. Uw tips en ideeën zijn van harte welkom! Mailen kan naar bijons@accolade.nl. U kunt natuurlijk ook een brief sturen. Dat kan naar Accolade, t.a.v. Redactie Bij ons, Postbus 341, 8440 AH Heerenveen.

Voorkom kosten Als er schade aan uw woning is ontstaan door uw eigen toedoen, dan zijn de reparatiekosten voor uw eigen rekening. Deze kosten zijn niet in het Glas- en Servicefonds inbegrepen. Let u er ook op dat u nooit zonder overleg of toestemming van Accolade een reparatieopdracht aan een klusbedrijf of glasservice geeft. Ook dan komen de kosten voor uw rekening.

Bij ons nr 10 | 13


Vraag het Accolade

Er op uit!

e d a l o c c A Vraag het

Huurt u een woning met een tuin? Heerlijk als de zon schijnt, maar hoe zit het eigenlijk met het onderhoud? Henk van Dijk, wijkbeheerder in Heerenveen, legt uit.

Tips

1 2

Maai het gras niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 3 tot 5 cm is prima voor de huidige weersomstandigheden. Bij warm weer, kunt u het gazon en planten het beste ’s ochtends of ’s avonds water geven. De zon werkt als een vergrootglas. Daardoor kunnen het gras en de planten verbranden.

Weer app

Waar zijn huurders zelf verantwoordelijk voor? ‘Voor een tuin die er onderhouden uitziet. Daar hebben we geen duidelijke richtlijnen voor, zo van: minimaal drie Afrikaantjes en een buxushaag. Ieder mag zijn tuin op zijn eigen manier in-

richten, of dat nou wild is of strak. Maar als iemand zijn tuin niet onderhoud, dan is dat zichtbaar. Daar spreken we mensen wel op aan.’

Wat gebeurt er dan? ‘Soms kunnen mensen hun tuin om fysieke redenen niet bijhouden. Bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking of ouderdom. Dan schakelen we instanties als Stichting Present in Heerenveen in. Zij leveren vrijwilligers voor het tuinonderhoud. In Heerenveen lenen we ook sinds kort tuin­ gereedschap uit. Zo proberen we

mensen de eerste keer op weg te helpen. Weigeren mensen om hun tuin te onderhouden, dan hebben we de tuinprocedure. Als ze hun tuin binnen zes weken niet op orde hebben, doet een externe hovenier dat voor ze. De kosten komen dan voor rekening van de klant. Gelukkig komt dat weinig voor. Meestal is een gesprek voldoende.’

Heeft u tips voor tuinonderhoud? ‘Hou het regelmatig bij! Dan is het een stuk minder werk. Een tuin kost nou eenmaal geld en tijd. Dat vergeten mensen weleens als ze een woning huren.

Bij ons nr 10 | 14

d of gaan aar het stran Kunnen we n ltuin? verdekte spee we naar de o oop helpt u de kn De weer app n. Van elk door te hakke hij elk weerstype is de hoogte. moment op

Er op uit

Park vol slingerpaadjes Voor grote kunstliefhebbers en kleine speurtochtenthousiastelingen. Het prachtige park rond Villa Vijversburg in Tytsjerk is al sinds de 18e eeuw gewild bij wandelaars. Kuierden aanvankelijk alleen de bewoners zelf in het park, nu is het vrij toegankelijk voor iedereen die wil genieten van de vele slingerpaadjes langs de rotstuin en de kruidentuin, de oranjerie en de kluizenaarshut, de theeschenkerij en de beeldende kunstwerken. Meer info op www.vijversburg.nl.

Zes hectare speelplezier Verkozen tot leukste uitje van Friesland in 2011! Wat is er eigenlijk niet te beleven op kinderboerderij Doniastate? Zes hectare speelplezier met een kabouterbos voor de kleinsten, een indoor speelruimte voor als het regent, een speel-, moesen een vlindertuin, en natuurlijk veel dieren. En dat zijn niet de minste: alpaca’s, reuzenslakken,

chinchilla’s en wallaby’s lopen, glijden, klauteren en springen er rond alsof het niets is. Maar geen zorgen, ook ‘gewone’ konijnen en schapen kunnen er worden geaaid. Toegang: € 3,-, meer info op www.doniastate.nl.

Voor gevorderden, of niet? Met uitzichten over zee en land leidt het Friese Kustpad over grote dijken en kleine dijkjes, langs vaarten en slootjes, over paadjes door weilanden en rustige achterweggetjes. Een prachtige manier om het Friese landschap te bezien. Van Stavoren tot Lauwersoog loopt het pad, 152 kilometer lang. Voor de gevorderde wandelaar, dus. Of u doet gewoon een stukje. Meer info op www.beleeffriesland.nl.

Het houdt niet op met één keer harken. Maar een tuin is ook ontzettend genieten. Als je er een beetje goed op past, heb je er veel plezier van!’

Bij ons nr 10 | 15


Joure

Nieuws uit de regio

Gezellig buurten in de Luwte

Wijkvernieuwing in Heerenveen-Centrum In mei presenteerden we samen met de gemeente Heerenveen onze plannen aan bewoners van de Compagnonstraat, Van Dekemalaan, Fortuinpassage en Sieger van der Laanstraat in Heerenveen-Centrum. Sloop en nieuwbouw De huidige woningen zijn ongeveer tussen de 65 en 90 jaar oud. De technische staat van de woningen is niet goed. Renovatie is in de meeste gevallen te duur. Ook halen we dan niet de kwaliteit die we voor onze klanten willen. Daarom is het plan om de meeste woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Er komt een divers woningaanbod terug voor de gesloopte woningen. In totaal slopen we 97 woningen. Hiervoor bouwen we 90 terug. Dit zijn sociale huurwoningen en een aantal koopwoningen. Overige woningen pakken we ingrijpend aan De woningen aan de Compagnonstraat en een deel aan de Van Dekemalaan blijven wél deels bestaan. Deze woningen hebben historische waarde. Daarom willen we graag de gevels behouden. Deze woningen krijgen een ingrijpende aanpak. Belangrijke voorwaarde is wel dat het financieel haalbaar moet zijn. Hoe nu verder? De bewoners begrepen de noodzaak van onze plannen. Ook heeft een aantal bewoners zich aangemeld om samen met ons mee te denken. Onder meer over de leefbaarheid en de nieuw te ontwikkelen woningen. We gaan verder met de (nieuwbouw)plannen. In het najaar van 2012 organiseren we voor de eerste wijkvernieuwingsfase weer een bewonersavond.

Regionieuws

Bouw St. Theresia van start De eerste paal voor het nieuwe zorgcentrum St. Theresia in Joure gaat binnenkort in de grond. Het oude St. Theresia aan de Professor Titus Brandsmaweg werd eerder dit jaar al gesloopt. Naar verwachting kunnen de bewoners in maart 2014 verhuizen naar hun nieuwe appartement. Het ontwerp Van de in totaal zes gebouwen, vormen twee het zorgcentrum St. Theresia. In het hoofdgebouw komen 52 zorgappartementen. Hiervan zijn 24 bestemd voor groepswonen. In de andere vier losstaande gebouwen komen 48 seniorenappartementen. Hiervan verhuurt St. Theresia 35. Accolade verhuurt 13 appartementen rechtstreeks aan particulieren.

Onder het genot van een hapje en een drankje maakten de kersverse bewoners van de Luwte ll kennis met elkaar. Alle eengezinswoningen in de wijk Drachtstervaart zijn inmiddels opgeleverd. Op 7 juni nodigden we de kers­ verse bewoners uit voor een buurt­ barbecue. Daar ontstonden al snel nieuwe contacten. Het mooie aan de wijk is, dat het omringd is door water. Een activiteit op het water mocht dan ook niet ontbreken! Met een aqua­ bubble konden kinderen over het water lopen. Ook konden ze zich uitleven op een octopusspringkussen. ‘Ik was al erg blij met onze nieuwe woning. Maar na vanavond ben ik ook erg blij met mijn buren! Leuk om op deze manier kennis met ze te maken!’ Aldus één van de bewoners.

Drachten

Aandacht voor de omgeving In het totale plan is veel aandacht besteed aan de inrichting van de om­ geving. De gebouwen staan straks in een prachtig groen park. Dwars door het park loopt een wandelpad. Dit park is openbaar en alleen toegankelijk voor voetgangers. Parkeren is mogelijk aan de buitenranden van het park. Zo ontstaat een veilige omgeving waar bewoners en omwonenden rustig kunnen genieten van de groene omgeving.

Heerenveen Bij ons nr 10 | 16

Bij ons nr 10 | 17


Puzzel

Start inloophuis de Beugel De meeste mensen wonen met plezier in het appartementencomplex op de Beugel. Een prima plek om te starten als je zelfstandig wilt wonen. Wel is er het nodige voor verbetering vatbaar. Accolade slaat daarom de handen ineen met de politie, MEE, Verslavingszorg Noord Nederland en de gemeente Heerenveen. Donderdag 28 juni openden we aan de Beugel een inloophuis. Hier kunnen bewoners terecht met vragen of voor informatie. De medewerkers helpen om de weg te vinden naar bijvoorbeeld hulp bij financiële problemen of jongerenwerk. Ook kunnen ze mensen begeleiden naar een studie of werk. Bovenal is het ook dé plek voor bewoners om ideeën aan te dragen. Accolade is elke maandag en donderdag van 16.00 - 17.00 uur in het inloophuis.

veen Heeren

Pu eltijd!

Maakt u kans op een Iris cheque van € 25,Stuur uw oplossing voor 10 augustus naar de redactie: bijons@accolade of Accolade, t.a.v. redactie Bij ons, Postbus 341, 84 40 AH He erenveen

Horizontaal 1 exploiteren; 8 woning; 15 waterpartij; 16 graad in vechtsport; 18 wielerwedstrijd; 19 geen bijzonderheden (afk.); 21 meertje; 22 fabeldier; 24 klapje; 25 scheikundig element; 26 meisjesnaam; 28 vogelspin; 31 broer van Jakob; 33 naaigerei; 35 sterrenbeeld; 36 Internationaal Standaardisatie Organisatie (afk.); 37 kleur; 38 soort springstof; 39 getij; 41 slijpvlak op edelsteen; 42 wiskundig getal; 43 pluspunt; 44 schoonmaakgerei; 45 toorn; 46 droog; 48 gecastreerde stier; 49 uitstekend; 52 boksterm; 53 halt!; 55 ruzie; 57 soort slang; 58 uitroep; 60 nimmer; 62 graansoort; 63 korte aard­ beving; 66 jongen; 67 voorzetsel; 68 tv-zender; 70 gebak; 71 troefkaart; 73 scheikundig element; 74 strijkinstrument; 76 Radio Filharmonisch Orkest (afk.); 77 christelijk feest; 79 blunder; 80 helemaal

Vertikaal 1 dringend; 2 televisie (afk.); 3 instemming; 4 groet; 5 onderkomen; 6 bijwoord; 7 betrekking; 9 klein kind; 10 rekening; 11 soort scheepstouw; 12 plaats in Zuid-Holland; 13 lectori salutem (afk.); 14 vrouw wiens man in overleden; 16 treurspel; 17 staat; 20 alcoholische drank; 22 paardensport; 23 reddingsorganisatie; 25 eiland in de Indische oceaan; 27 vochtig; 29 voertuig; 30 lichamelijke oefening (afk.); 32 vruchtvocht; 34 opslagplaats; 37 drinkfles; 40 woud; 42 teer; 46 kwetsuur; 47 verhoogde noot; 50 militair detectiesysteem; 51 overdreven mannelijk; 53 plaats in Noord-Brabant; 54 sporter; 56 val; 57 scheikindig element; 59 stop!; 61 armholte; 63 soort vetplant; 64 kluis; 65 zuivelproduct; 69 speelgoed; 72 hufter; 74 Verenigde Staten (afk.); 75 scheikundig element; 77 scheikundig element; 78 direct

Als de kruiswoordpuzzel goed is ingevuld, kan de slagzin worden opgelost door de letters te zoeken die in de overeenkomstige genummerde hokjes staan. Succes!

Workshop bewoners Robijnekamp

Drachten

Bij ons nr 10 | 18

Vijftien bewoners van de Robijnekamp en omgeving deden mee aan een speciale workshop. Ze dachten mee over hun nieuwe woning. Op deze plek gaan we 92 woningen slopen en 83 woningen terug bouwen. Samen met een architect van KAW architecten keken ze kritisch naar de plattegronden. De bewoners hebben duidelijke ideeën over bergingen, de plaats van de keuken en de badkamer. Ook heeft iedere bewoner hierin zijn eigen voorkeur. Flexibiliteit is dus een sleutelwoord. De realisatie van de woningen is naar verwachting in 2014.

Bij ons nr 10 | 19


Koopwoningen Interesse in één van de onderstaande woningen? Kijk voor meer informatie op www.makelaardijhoekstra.nl of bel met een vestiging bij u in de buurt.

Sneek

Drachten

Franeker

De Wiekslag vanaf € 224.500 v.o.n.

De Lente - Valkstraat vanaf € 227.250 v.o.n

Mr. Wichers Wierdsmastraat vanaf € 185.000 v.o.n.

Appartementen Aan het water, op loopafstand van het centrum en station van Sneek vindt u appartementencomplex De Wiekslag. De lichte en ruime appartementen bieden een geweldig uitzicht op het natuurgebied Spoordok. De appartementen hebben een oppervlakte van ca. 100m2.

4 ruime twee-onder-een-kapwoningen De ruime woningen hebben drie woonlagen, een zolder, woonkamer, woonkeuken en bijkeuken. Daarnaast beschikken de woningen over vier slaapkamers, een badkamer, berg­ruimte en een diepe tuin.

2 ruime Levensloopwoningen Gelegen nabij het centrum, in een groene parkachtige omgeving. Door de praktische indeling passen ze bij verschillende levensfase. De ruime woningen hebben twee woonlagen en een slaap- en bad­ kamer op de begane grond.

Drachten

Joure

Oudeschoot

De Lente - Meerkoetstraat vanaf € 167.000 v.o.n.

Prinses Margrietstraat 11 € 158.000 k.k.

Papaverstraat 11 € 122.500 k.k.

19 eengezinswoningen Op de begane grond bevinden zich de woonkamer, woonkeuken, inpandige berging en het toilet. Via de openslaande deuren in de keuken loopt u zo de tuin in. De woningen beschikken over twee of drie slaapkamers

Keurige tussenwoning De gemoderniseerde woning heeft een tuin op het westen met losse berging, halfopen keuken, badkamer en drie slaapkamers waarvan één met een deur naar het balkon. De zolder is bereikbaar via een vlizotrap. De woning ligt in de wijk Zuiderveld.

Knusse hoekwoning De woning heeft een losstaande stenen berging, ruime woonkamer, dichte keuken en drie slaapkamers. De douche is voorzien van een wastafel en wasmachine­ aansluiting. De bergzolder is bereikbaar via een vlizotrap.

Bij ons  

Huurdersmagazine Accolade

Advertisement