Escolta! On mengen dos, mengen trenta

Page 1

ESCOLTA! ON MENGEN DOS,

MENGEN TRENTA.

L’EINA ÚTIL DE CUINA DE CAMPAMENTS PER A PERSONES NOVELLES O AMB GANES DE PROVAR COSES NOVES!


INTRODUCCIÓ L’Equip d’Hàbits Saludables us presentem “Escolta! On mengen dos, mengen trenta.”. Es tracta d’un receptari pensat per facilitar als agrupaments escoltes, especialment a la intendència, la tasca de dissenyar els menús de campaments de forma equilibrada, així com cuinar plats que siguin saludables, adaptables segons el nivell del cuiner i que agradin tant als més grans com als més petits. Hi ha receptes variades, per a cuiners novells i per als més atrevits i també consells o recomanacions útils. Esperem que aquestes receptes us serveixin d’inspiració per als vostres menús. Us animem a compartir els vostres descobriments!


ACCIÓ ESCOLTA I L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE L’Educació per la Salut és un dels cinc eixos transversals del programa educatiu d’Acció Escolta, apostem per una educació basada en la prevenció i desenvolupament dels hàbits bàsics de la salut, en la defensa i la promoció de la salut individual i col·lectiva amb la finalitat d’obtenir una millor qualitat de vida. És a dir, una manera de viure d’una forma més lliure, responsable i feliç.

L’ALIMENTACIÓ L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida i a totes hores del dia, a part de complir amb la seva funció nutritiva també ens fa compartir moments especials, ens mostra sensacions i sabors nous o serveix d’excusa perfecta per gaudir de bona companyia. A més, és sempre tan a prop nostre que no ens n’adonem de com de rutinària la fem! Perquè a qui no li agrada començar el dia sense un bon cafè amb la mesura justa de llet i els mateixos grans de sucre cada dia? I encara que la nostra mare o el nostre pare segueixi pas a pas la recepta original dels canelons segur que mai arribaran a tenir el mateix gust que els de l’àvia… Queda sempre aquesta sensació que tot el que és anterior sempre és millor. Veient com avancen les coses i ara que la cuina està a l’abast de tothom, proposem una manera més fàcil per tal de treballar amb petits i grans una alimentació saludable. Proposem una classificació dels aliments per colors per tal que la composició dels plats sigui d’allò més clara i equilibrada. Cada persona segons la seva edat i activitat té unes necessitats alimentàries concretes, quan estem de campaments es realitza molta activitat física i a més, els infants i joves es troben en edat de creixement. Així doncs en els dies de campaments necessitem tenir aquest aspecte molt en compte i oferir una alimentació més energètica i completa. És important recordar que hem de mantenir unes premisses bàsiques com són: fer cinc àpats repartits durant el dia, menjar tres peces de fruita i dues de verdura i evitar els excessos de greixos i sucres.


COM FER UN PLAT EQUILIBRAT? Seguint la línia del Receptari, us proposem una manera de classificar els aliments visual i senzilla per ajudar-vos amb la composició dels vostres àpats. L’energia necessària durant el dia és recomanable aportar-la a partir dels diferents grups d’aliments, els quals es poden associar per colors: • Farinacis o Hidrats de Carboni: els trobarem a la pasta, cereals

(arròs, blat, avena, mill…), patates, galetes… • Fruita i Verdura • Làctics: iogurt, formatge, llet... • Aliments proteics: llegums (llenties, cigrons, mongetes, pèsols...),

ous, peix, carn... El nostre cos necessita nutrients en diferent mesura, per tal de seguir una alimentació saludable el que hem d’intentar és assegurar l’aportació d’aquests elements mitjançant tots els grups d’aliments. Aquí trobem les relacions de racions recomanades al dia:

Grups d’aliments bàsics

Racions diàries

Làctics

2-3 racions

Farinacis

4-6 racions

Proteics

2 racions

Fruites

2-3 racions (1cítrica)

Verdures i hortalisses

2-3 racions (1 crua)

Olis / fruits secs

3-6 racions

Aigua

1’5/2 litres

*Aquestes racions s’haurien de concretar segons l’edat en què es troba l’infant o jove. Podeu trobar més informació a: http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/vida_saludable/alimentacio/


Pel que fa a la composició dels àpats: • L’esmorzar és un àpat decisiu en l’equilibri alimentari, però cal que sigui complet, i el plat contingui els colors següents: •

làctics, com: iogurt, llet, formatge… I millor si són semidesnatats.

cereals, com per exemple: pa, galetes, cereals d’esmorzar…

• fruita fresca sencera, trossejada, sucs…

I a l’esmorzar de mig matí pot ser un bon moment per introduir els fruits secs, consumibles a qualsevol espai del campament. O també totes aquelles peces de fruita que són sobrants dels àpats anteriors, aquestes ens aportaran energia immediata al moment.

Una pastanaga és una fruita divertida, fàcilment consumible, i econòmicament assumible. • A l’hora de dinar s’ha de recuperar energia i agafar-ne més per acabar el dia, llavors es recomana un plat en què ocupin la major part els farinacis i les verdures i hortalisses, mentre que es reserva una petita part per als aliments protèics (carn, peix, ous i llegums). Les postres haurien d’estar constituïdes per fruita fresca i, com a beguda, aigua.

Una bona manera de recordar el verd és preparar acompanyants com amanida, senzilla de preparar i refrescant.

Per a tots els infants sense fons d’estómac i que mai en tenen prou es poden tenir a disposició llesques de pa, ja que conté sucres d’assimilació lenta i farà que es sentin tips més estona. D’altra banda, seria una bona opció ajudar-los a reconèixer si és sensació de gana real.


Pel que fa a la composició dels àpats: • Els refrigeris, els coneguts berenar i esmorzar de mig matí, és important repartir-los adequadament segons les activitats i necessitats del dia. Per exemple, si el sopar és molt d’hora i anem a dormir tard una opció és substituir el berenar per un ressopó. Doncs la recomanació és distribuir les ingestes durant el dia per una millor assimilació dels nutrients, repartint de la manera més harmònica possible els àpats al llarg del dia. • L’estructura del sopar pot ser semblant a la del dinar, tot i que en aquest cas pot prevaldre més la part de color verd. No pot faltar una bona part de farinacis i aliments proteics, per així recuperar energia. També es pot introduir algun postre làctic a l’hora de sopar. La cuina de la nit hauria de ser més suau i de fàcil digestió. Durant els campaments es duu a terme més activitat física de la que estem acostumats, per aquest motiu és important que es tingui més en compte l’aport energètic encara quan hi ha activitats especials.

CONSUM RESPONSABLE Vivim en un món globalitzat on cada dia és més fàcil accedir a tot tipus d’aliments sense ser conscients del que això comporta i on hem perdut la consciència de menjar per poder viure i ens hem apropat a la cultura de menjar per plaer. Amb aquest document intentarem que, com a entitats educatives que som, puguem tractar amb consciència aquests conceptes. D’una banda, el fet que puguem accedir a qualsevol tipus d’aliment promou que oblidem el consum responsable. Per poder fugir d’aquesta irresponsabilitat i a la vegada poder accedir a aliments diversos hem de fixar-nos amb dos conceptes molt clars: • La importància del Kilòmetre 0: És important que intentem afegir a les nostres receptes el màxim d’aliments provinents del territori. D’aquesta manera reduïm costos ecològics de transport i donem suport a les petites explotacions agrícoles que ens envolten i petits negocis del territori. • Productes de temporada: Si ens fixem amb el Km 0 aconseguirem que la majoria de productes que consumirem siguin de temporada. Això equival a més qualitat, més quantitat i millor preu. Més qualitat perquè els productes que no són propers es transporten en fred i acostumen a rebre canvis de temperatura que trenquen la seva cadena de fred i perden gran part de les seves propietats. Més quantitat perquè al ser productes propers la producció és major. Per últim, millor preu perquè no paguem taxes de transport tan elevades ni d’emmagatzematge extrem.


D’altra banda és important que tinguem clar que, tot i que l’acte d’alimentarse ha de ser un acte plaent, també ha de ser un acte responsable i de consciència personal. És important que els infants i joves vegin que ens esforcem perquè els agradi el menjar però que som conscients que han de menjar productes variats i han de menjar amb seny pel que fa les quantitats. A l’hora de cuinar, hem de procurar que no hi hagi un excés de menjar sobrant, per això ens hem de fixar bé amb les racions. D’altra banda, és important que els infants i joves puguin participar activament de la seva decisió pel que fa a la quantitat que mengen. Hem de procurar que no sobri menjar en el seu plat, una bona manera pot ser que ells triïn la quantitat que volen menjar i tinguin la possibilitat de repetir després. A nivell pràctic, si ens sobra menjar i tenim neveres o cambres frigorífiques als campaments on en puguem emmagatzemar el podem guardar per al proper àpat dels caps o bé per acompanyar el següent àpat si podem rebaixar una mica la quantitat que teníem pensada. Per exemple utilitzant aliments sobrants com a condiments d’amanides, o utilitzar les peces de fruita que resten per fer una macedònia; afegint a aquesta suc de taronja, el qual servirà per mantenir la fruita trossejada en bon estat. D’aquesta manera l’exemple que estem donant als nostres educands és un exemple conscient i ètic. De la mateixa manera podem dedicar uns minuts abans de començar els campaments a explicar com seran els menús en general (cada dia menjarem carn/peix/ou, menjarem verdura cuita i crua, fruita a mig matí…) d’aquesta manera els donem l’oportunitat a què facin preguntes a la intendència directament i podem explicar el perquè de la tria d’aliments (de temporada, de proximitat…).


Normes bàsiques manipulació i consum d’aliments

*

NORMES BÀSIQUES PER A LA MANIPULACIÓ I EL CONSUM D’ALIMENTS En la intendència d’uns campaments és important recordar que la seva realització és una mica més complexa que una cuina domèstica, doncs el volum de menjar és molt més gran. Però és perfectament assumible sempre tenint en compte aspectes referents a unes bones pràctiques higièniques. És important tenir-les en compte perquè els comensals són un nombre gran de persones, i perquè les instal·lacions d’una cuina de campaments no seran les més convencionals tot i intentar-ho. A més, a l’estiu la temperatura és més alta i pot malmetre els menjars ja cuinats. De manera que cal sempre treballar tenint sempre en compte les següents indicacions:


normes bàsiques de manipulació i consum d’aliments

*

PER A LES PERSONES QUE MANIPULEN ELS ALIMENTS: • Mantingueu la higiene personal i la de la roba que utilitzeu. • Tingueu cura de rentar-vos les mans amb aigua i sabó tantes vegades com calgui (sobretot després d’anar al lavabo i de mocar-vos). • En cas d’afectació cutània, cal protegir-la amb un embenatge impermeable, que s’ha de mantenir sempre net. • No fumeu, ni mengeu xiclet, ni esternudeu o tossiu sobre els aliments. • No apliqueu insecticides sobre els aliments, els estris de cuina i altres materials que puguin estar en contacte amb els aliments.

PER A LA PREPARACIÓ I L’EMMAGATZEMATGE DELS ALIMENTS: • Instal·lar la cuina en una zona amb el màxim d’ombra possible o que el sol hi doni les menys hores possibles. • Feu servir aigua potable. Si l’aigua no prové d’un sistema de subministrament públic, desinfecteu-la abans d’utilitzar-la. • Netegeu les superfícies de treball i els estris de cuina abans i després de fer-los servir, especialment en cas de manipular aliments crus. • Protegiu els aliments dels insectes, rosegadors i d’altres animals. Per exemple, emmagatzemar el menjar a sobre de palets per no estar en contacte amb el terra, i sempre mantenint-los en envasos tancats. • Absteniu-vos d’utilitzar maionesa d’elaboració pròpia. Compreu-la ja envasada i que es pugui mantenir a temperatura ambient. • El menjar que sobri confeccionat amb ou o llet s’ha de llençar. • Consumiu els aliments immediatament després de cuinar-los. • La llet ha de ser envasada i s’ha de llençar la que sobri (es pot fer servir també llet condensada o en pols, utilitzant sempre aigua potable). • La carn i el peix s’han de conservar sempre en fred. • La carn i el peix congelats han d’estar completament descongelats abans de cuinar-los. Cal començar a descongelar-los el dia abans de la cocció (ha de fer-se sempre a la nevera a 4º C, o com a mínim en un lloc fresc, ombrejat i protegit). • Les verdures congelades s’han de coure sense descongelar.


• La verdura i la fruita s’ha de rentar amb aigua potable abans del consum i, si s’han de consumir crues, cal submergir-les en una solució d’aigua amb lleixiu apte per a la desinfecció d’aigua per beure durant 5 minuts (per a cada litre d’aigua, 4 gotes de lleixiu, si és de 50 g/l). Finalment, s’han d’esbandir bé amb aigua potable. • Els aliments continguts en llaunes o envasos que estiguin rovellats, abonyegats o bombats o que en obrir-se desprenguin gas o mala olor s’han de llençar. Cal vigilar les dates de caducitat. — No s’han d’emmagatzemar els aliments en llocs que siguin molt calorosos, assolellats o excessivament humits. • Les truites d’ou sempre han d’estar ben cuites per tal d’evitar salmonel·losi (No fer-ne a l’estiu si aquestes no han de ser consumides immediatament).

Amplieu aquesta informació a: www.gencat.cat/salut > Àmbits d’actuació > Empreses i establiments > Empreses i professionals de l’àmbit alimentari > Manipuladors d’aliments.

normes bàsiques de manipulació i consum d’aliments

*


normes bàsiques de manipulació i consum d’aliments

*

CONSELLS A INTRODUIR SALTEJADAMENT ENTRE LES RECEPTES • Procureu utilitzar aliments de temporada i de proximitat en el territori on us trobeu. El vostre pressupost ho agrairà i el planeta també. • Cada àpat hauria d’estar compost de: cereals (arròs, pasta, cuscús, mill..), vegetals (verdures/hortalisses/fruites cuites o crues) i proteïnes (vegetals: llegums, tofu, seitan… animals: carn, ous, peix, formatge..) • Una peça de fruita a mig matí pot ser una opció per agafar energia i arribar a l’hora de dinar més saciats. • Els sopars han de ser més lleugers per afavorir una bona digestió. Tot i això en un Raid es pot avançar l’hora de sopar i fer un plat més consistent per recuperar energia. • Els fruits secs que donem als infants i joves haurien de ser crus i no salats. • Després d’una activitat intensa sota el sol podeu provar de berenar taronja amb un grapat de fruits secs! Us encantarà la idea! És un bon moment per combinar la fruita seca i els seus minerals ens ajudaran a recuperar-nos aviat. • (per la recepta de l’entrepà) Per tenir una mica de varietat en els entrepans durant els campaments, es poden pensar alternatives com la tonyina, formatge, sardines, anxoves, botifarra... • És recomenable incloure en el menú propostes gastronòmiques relacionades amb aspectes culturals i festius del nostre entorn o d’altres cultures. Doncs l’alimentació és un acte social amb el qual es pot utilitzar com a eina educativa! • (per alguna recepta amb fregits) Oli d’oliva o oli de girasol? L’oli d’oliva és caracteritza pel seu alt contingut en antioxidants, els quals són sensibles a altes temperatures. Per això sempre es recomana el d’oliva per menjar-lo cru, tot i que es pot utilitzar perfectament per fregir. Però durant la fregida quan s’ha de cuinar molta quantitat de menjar i s’ha de reutilitzar aquest oli de cocció, normalment es recomana el de girasol perquè el preu el fa una opció més viable. • (en alguna recepta amb llegums) Les llegums són un aliment que últimament s’està recuperant, i és una de les bases de la nostra dieta. Són feixugues de cuinar però gràcies a un inventor anglès anomenat Peter Durand podem gaudir del bon gust de les llegums amb un simple moviment: obrint una llauna!


1

IDEAL PER:

DIFICULTAT:

1ers plats

AMANIDA DE LLENTIES ESTRIS NECESSARIS: Safates/bols Escorredors Ganivets Taules de tallar

FÀCIL

10 Llenties Tomàquets d’amanida Olives Pebrot vermell Blat de moro

1,3 kg

escorregudes

5

grans

250 g

escorregudes sense pinyol

2

25

50

75

3,250 kg 6,600 kg 9,750 kg escorregudes

13

grans

500 g

escorregudes sense pinyol

4

escorregudes

26

grans

1 kg

escorregudes sense pinyol

8

escorregudes

35

grans

1,5 kg

escorregudes sense pinyol

10

grans

grans

grans

grans

250 g

500 g

1 kg

1,5 kg


AMANIDA DE LLENTIES

1

Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Escorrem les llenties i les remullem amb aigua freda en un bol.

Podem afegir o treure els ingredients que vulguem, és una amanida molt refrescant per a l’estiu. Si li afegim tonyina pot ser un plat únic.

2. Rentem i tallem els tomàquets a dauets petits.

1ers plats

3. Tallem les olives per la meitat. 4. Tallem el pebrot vermell a dauets petits. 5. Escorrem el blat de moro i el remullem amb aigua freda. 6. Barregem tots els ingredients i amanim amb una mica d’orenga i oli d’oliva.

Aquest àpat el podem acompanyar amb arròs (o qualsevol cereal) i ja tindrem un àpat complet.


ARRÒS A LA MILANESA DIFICULTAT: MITJÀ

ESTRIS NECESSARIS: 1ers plats

IDEAL PER:

1

Fusta de tallar Ganivet Paella Recipient

10

25

50

75

Arròs

750 g

2 kg

4 kg

6 kg

Pit de pollastre

625 g

1,5 kg

3 kg

4,5 kg

Salsitxes

500 g

1,250 kg

2,5 kg

3,750 kg

Tomàquet triturat

1 kg

2,5 kg

5 kg

7 kg

Cebes

2-3

7

14

30

All Brou de pollastre Oli Safrà

5

12

24

36

dents

dents

dents

dents

1,5 l

4l

8l

16 l

8

grans

2

20

grans

5

40

grans

10

60

grans

15

cullerades postre

cullerades postre

cullerades postre

cullerades postre

400 g

1 kg

2 kg

3 kg

Sal Formatge emental (opcional)


ARRÓS A LA MILANESA

1

Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Tallem el pollastre a daus i les saltsitxes a trossos.

Just abans de servir hi podem posar formatge per sobre.

2. Fregim tot el tall junt en una paella amb una mica d’oli. 1ers plats

3. Un cop cuit, ho reservem. 4. Amb l’oli sobrant, sofregim la ceba trinxada i al cap d’una estona, hi afegim els alls també picats. 5. Un cop sofregit, ho triturem tot plegat, ho tornem posar a la paella i hi afegim el tomàquet triturat i un polsim de sal. 6. Un cop cuit el tomàquet, afegim la carn al sofregit. 7. A continuació es tira l’arròs a la paella i l’ arrossegem durant uns minuts. 8. Després hi aboquem el brou, que prèviament haurem escalfat, i hi tirem el safrà. 9. Ho deixem bullir tot uns 20 minuts, fins que l’arròs estigui cuit i s’hagi embegut l’aigua.

Es poden canviar o treure els diferents tipus de carn. Podem acompanyar el plat amb un plat de bròquil i pastanaga una mica saltejada per la paella.


1

IDEAL PER:

1ers plats

AMANIDA DE CIGRONS DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: 2 Bols Olla Colador Espàtula

FÀCIL

Cigrons en llauna Llaunes petites de tonyina Tomàquets vermells (de ramallet)

Ganivet Safata Obre llaunes (si s’utilitzen cigrons en llauna)

10

25

50

75

500 g

1,25 kg

2,5 kg

3,75 kg

7

18

36

55

10

25

50

75

Grans d’all

7

18

18

18

Os salat blanc

2

4

6

8

Fulla de llorer

2

4

6

8

Oli Sal


AMANIDA DE CIGRONS

1ers plats

1

Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Obrim la llauna de cigrons amb un obrellaunes i els escorrem amb un colador, és recomenable passar-hi una aigua per tal d’extreure el líquid acompanyant.

Aquesta amanida es pot fer substituint els cigrons per altres llegums: llenties, mongetes blanques, pèsols...

2. Tallem paral·lelament els tomàquets en trossets petits. 3. Treiem tot l’oli de la tonyina i l’esmicolem. 4. Finalment, posem els cigrons, la tonyina, els tomàquets en una safata i ho amanim al nostre gust amb oli i sal.

Les amanides de llegums, com les d’arròs, es poden barrejar també amb pasta (llacets, espirals, etc...), amb patata, i amb altres ingredients, com ara gambes, barretes de cranc, pernil dolç, etc...


1

IDEAL PER:

1ers plats

ENTREPÀ COCODRIL DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS:

FÀCIL

Bol Escuradents Safata ovalada

10

25

50

2,5

6,25

12,5 barres

barres

Pernil dolç

10

25

50

75

Formatge

10

25

50

75

Pa

Enciam Olives farcides Ametlles torrades Maionesa (pasteuritzada)

barres

10

barres

25

50

75 19

75

fulles

fulles

fulles

fulles

2

4

2

2

12

12

12

12

10

cullerades

25

cullerades

50

cullerades

75

cullerades


ENTREPÀ COCODRIL

1

Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Tallem un crostó d’uns 10 cm de la barra de pa i el reservem.

Els ingredients poden ser els que vulguem: Embotit, tonyina, etc... I la quantitat del pa variarà segons l’edat a qui vagi dirigit el plat.

1ers plats

2. Obrim pel mig la resta de la barra i en traiem la molla. 3. Tallem trossos de formatge, pernil i enciam, i els posem en un bol. Afegim la maionesa i ho remenem bé. 4. Farcim la barra amb la barreja. 5. Obrim el crostó longitudinalment i a la part de baix hi clavem les ametlles com si fossin les dents del cocodril. 6. A la part de dalt hi encaixem amb 2 escuradents partits les 2 olives que faran d’ulls. 7. En una safata ovalada hi ajuntem el cap amb el cos. 8. Perquè quedi més divertit, apuntalem les dues llesques del crostó que fa de cap amb un escuradents a la punta, com si el cocodril tingués la boca oberta.

La maionesa ha de ser pasteuritzada ja que conté ou. És a dir, maionesa que a l’hora de comprarla la trobem en estanteries a temperatura ambient, no en refrigeració. Sobretot si utilitzem maionesa, els entrepans s’han de consumir al moment. O sinó col·locar la salsa al just abans de menjar-los. Es pot fer un entrepà cocodril per a cada nen o si anem curts de temps cada cap se’n pot fer un per mostrarlo als infants. Ideal per consumir-los durant un raid o ruta.


AMANIDA RUSSA DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Ganivet Bol 2 olles Taula de fusta per tallar Batedora

MITJA

1ers plats

IDEAL PER:

1

4

10

25

50

75

Patates

200 g

500 g

200 g

200 g

200 g

Mongeta tendra

100 g

250 g

100 g

100 g

100 g

Pèsols

100 g

250 g

100 g

100 g

100 g

Pastanagues

100 g

250 g

100 g

100 g

100 g

Tonyina Ous Olives farcides

3

7,5

19

38

57

llaunes

llaunes

llaunes

llaunes

llaunes

2-3

5-7

16

30

40

125 g

312,5 g

761,25 g 1522,5 g 2283,5 g

250 cl

625 cl

1562,5 cl 3125 cl 4687,5 cl

1

2,5

1 llauna petita

Sal Maionesa (pasteuritzada) Oli suau Ou

6

13

19


AMANIDA RUSSA

1ers plats

1

Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Pelem les patates i les pastanagues i les tallem a daus. Desgranem els pèsols i tallem la mongeta tendra a trossos ben petits.

Per amenitzar aquesta recepta s’hi poden afegir altres ingredients, com ara pernil serrà, gambes petites, blat de moro o, per guarnir el plat amb un color ben vistós, pebrot escalivat.

2. Posem a bullir les pastanagues, els pèsols i la mongeta amb aigua que prèviament haurem salat al nostre gust. Al cap de 10 minuts hi afegim les patates. Quan estigui tot cuit, ho escorrem i ho reservem. 3. A continuació, fem els ous durs posant-los a bullir 5 minuts aproximadament en un pot amb aigua i, un cop cuits, deixem que es refredin, els pelem i els tallem a trossos petits. 4. Tallem la tonyina de les llaunes, l’escorrem i l’esmicolem. 5. Tallem les olives farcides a trossos. 6. Per fer la maionesa, fiquem l’ou, l’oli i la sal en un pot i ho batem fins que quedi ben lligat. 7. Posem en una safata les verdures, la tonyina, l’ou dur i, per acabar, les olives, i ho barregem amb la maionesa.

Podem acompanyar el plat amb unes croquetes d’espinacs i formatge philadelphia. Es recomanable utilitzar maionesa tractada tèrmicament, pasteuritzada.


1ers plats

1

AMANIDA DE CUSCÚS IDEAL PER:

DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Olla Taula per tallar Ganivets Safates

FÀCIL

Cuscús

10

25

50

75

500 g

1,5 kg

2,5 kg

3,75 kg

Tomàquets

4

10

20

30

Pastanaga

4

10

20

30

Olives

300 g

750 g

1,5 kg

2,5 kg

Blat de moro

150 g

500 g

1 kg

1,5 kg

Panses

150 g

500 g

1 kg

1,5 kg


AMANIDA DE CUSCÚS

1ers plats

1

Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Portem l’aigua al punt d’ebullició, hi afegim el cuscús i apaguem el foc quan el bull torni a arrencar.

Podem afegir i treure ingredients com vulguem

2. Escorrem el cuscús i el deixem repartit per les safates perquè no es cogui més.

Podem acompanyar el plat amb una hamburguesa de pollastre.

3. Tallem els altres ingredients ben petits i barregem. 4. Podem afegir una mica de vinagre de mòdena i amanir amb l’oli.

Una altra manera de coure el cus cus, consisteix en estirar-lo en una safata i a la vegada calentar brou de pollastre. un cop estigui calent, afegirlo poc a poc i anar removent i provant. Així es pot arribar a coure de manera més sencilla.


TRUITA DE PATATES DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Paella Ganivet Recipient gran. Es recomana tenir a mĂ un plat o algun altre estri per donar la volta a la truita.

FĂ€CIL

Ous pasteuritzats Ceba Patates Oli de gira-sol (adient per a fregits)

10

25

50

75

10

25

50

75

2

mitjanes

6

5

mitjanes

13

8

mitjanes

26

15

mitjanes

35

mitjanes

mitjanes

mitjanes

mitjanes

1 l.

1,5 l.

2 l.

2,5 l.

2ons plats

IDEAL PER:

2


TRUITA DE PATATES Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Tallem la ceba en juliana (talls petits) i la posem en una paella a foc lent evitant així que es cremi, fins que estigui cuita. Ho sabrem ja que tindrà un to daurat. 2. Mentre esperem que la ceba es cogui , aprofitarem per pelar les patates i tallar-les a daus. Es recomana que no siguin gaire grans per facilitar-ne la cocció. 2

3. Una vegada tinguem les patates tallades retirarem la ceba de la paella i la deixarem reposar.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: Quan parlem de menjars col·lectius, es recomana l’ús de l’ou pasteuritzat per evitar risc a partir malalties com ara la salmonela. Podem acompanyar el plat amb una amanida de cuscús o amanida i pa amb tomàquet.

2ons plats

4. Afegim prou oli a la paella per coure les patates i que estigui calent. Les patates estaran prou cuites una vegada estiguin toves, és a dir, es puguin tallar amb un ganivet sense fer gaire força. 5. Una vegada estiguin cuites les retirem de la paella i les barregem amb la ceba. 6. Treiem l’oli sobrant (recordeu guardar-lo en un recipient per reutilitzar-lo o portar-lo a la deixalleria). 7. Afegim l’ou pasteuritzat amb la ceba i les patates cuites. Barregem bé tots els ingredients. 8. Posem la barreja a la paella i la deixem coure a foc lent, evitant així que quedi crua per dins i massa cuita per fora. 9. Per saber si està prou cuita, ho identifiquem per l’olor. Caldrà donar-li la volta perquè s’acabi de coure.


RISSOTTO DE CEPS DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Cassola o paella gran Olla Ganivets Medidor de líquid

COMPLEXA

10

25

50

Arròs

1 kg

2,5 kg

5 kg

7,5 kg

Ceps

400 gr

800 gr

1,6 kg

2,4 kg

Ceba tendra

ceps cuits

ceps cuits

ceps cuits

75

ceps cuits

2

4

8

10

Parmesà ratllat

400 gr

1 kg

2 kg

2,5 kg

Vi blanc

300 ml

750 ml

1,5 l

2,250 l

2,5 l

6l

12 l

18,5 l

al gust

al gust

al gust

al gust

Brou vegetal Pebre i oli d’oliva

al gust

al gust

al gust

al gust

2ons plats

IDEAL PER:

2


RISSOTTO DE CEPS Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Tallem les cebes tendres a dauets i les posem a la cassola amb un rajolí d’oli fins que s’enrrosseixin. 2. Paral·lelament posem una olla al foc i hi anem escalfant el brou, no cal que bulli. 3. Quan la ceba estigui rossa, afegim l’arròs i el remenem durant uns minuts perquè absorbeixi el sabor de la ceba. 2

4. Comencem a tirar el brou a l’arròs, cullerot per cullerot. Quan s’absorbeixi el primer cullerot, tirem el següent i així fins que l’arròs estigui lligat i cuit.

2ons plats

5. Quan ens quedi un quart del brou per afegir, posem el vi i els ceps. 6. Quan s’hagi absorbit el vi, seguim afegint el brou fins al final. 7. Quan haguem acabat el brou afegim el parmesà sense deixar de remenar. 8. Afegim un polsim de pebre i llest per servir.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: És important que quan estigui cuit l’arròs el dividim en safates, perquè si es queda al fons de la cassola es cou amb l’escalfor. És important que anem remenant durant tota l’elaboració. És important anar tastant l’arròs per anar veient si ens cal afegir més o menys brou. Podem acompanyar aquest plat amb un 1r plat d’amanida verda amb tonyina.


BIQUINIS DIFICULTAT: FÀCIL

Paella gran Safates Ganivet Escumadera/pala de fregir

10 Pa de motlle integral Gall d’indi/pernil dolç Formatge per fondre a llonzes Mantega o margarina

2

ESTRIS NECESSARIS:

20

llesques

10

llonzes

10

25 50

llesques

25

llonzes

25

50 100

llesques

50

llonzes

50

75 150

llesques

75

llonzes

75

llonzes

llonzes

llonzes

llonzes

100 gr

250 gr

500 gr

750 gr

* En aquesta recepta hem comptat amb un bikini per cada infant i jove, tot hi així podeu modificar-ne les quantitats depenent de l’edat que tinguin i afegir més entrepans per als més grans.

2ons plats

IDEAL PER:


BIQUINIS Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Muntem els entrepans llesca de pa- pernil/gall d’indi- formatge- llesca de pa. 2. Afegim una mica de mantega o margarina a la paella i hi posem els entrepans. Els aixafem amb l’escumadera o la pala de fregir fins que quedi daurat i calent. 3. Repetim el procés per ambdúes cares de l’entrepà.

2ons plats

2

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: Podem agafar una paella gran i fer 4 entrepans a la vegada. Perquè no se’ns refredin els Bikinis els posem en safates i hi anem posant paper d’alumini a cada ranglera perquè es conservi la calor. Podem utilitzar pa integral ja que està menys processat i conté fibra, que afavoreix la nostra digestió. Per estalviar temps es pot substituir el pa per “tortitas” mexicanes, i per donar-li un toc més aromàtic es pot afegir unes fulles d’orenga. Per exemple, podem acompanyar aquest plat amb una amanida de tomàquet.


TALLARINES A LA CARBONARA DIFICULTAT: ALTA

ESTRIS NECESSARIS: Olla Paella Cassola Espàtula Safata

2

10

25

50

75

Tallarines

750 gr

1,9 kg

3,8 kg

5,7 kg

Bacó fumat

625 gr

1,5 kg

3 kg

4,5 kg

2,5

6,25

12,5

Oli

19

cullerades

cullerades

cullerades

cullerades

250 gr

625 gr

1,250 gr

1,9 kg

Sal Formatge rallat Per a la beixamel Farina Llet Margarina Pebre blanc

5

12,5

25

38

cullerades

cullerades

cullerades

cullerades

1250 ml

1,5 kg

3 kg

4,5 kg

2,5

cullerades

6,25

cullerades

12,5

cullerades

19

cullerades

2ons plats

IDEAL PER:


TALLARINES A LA CARBONARA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Fem bullir les tallarines en una olla amb força aigua salada i hi tirem un rajolí d’oli.

Per fer aquest plat, cal que procurem que la beixamel quedi clara, perquè sinó la pasta s’enganxa.

2. Mentrestant, fregim el bacó fumat, tallat a trossos, en una paella amb oli calent i, un cop cuit, l’escorrem i el reservem.

2

3. Per fer la beixamel, posem una cassola petita al foc i hi desfem la margarina. Tot seguit hi afegim la farina tot remenant i, un cop cuita, hi anem abocant la llet de mica en mica sense deixar de remenar perquè no es facin grumolls. Per últim, hi posem la sal, el pebre i la nou moscada, i ho deixem al foc fins que arrenqui el bull.

2ons plats

4. Un cop tenim la beixamel feta, hi afegim el bacó. 5. Finalment posem les tallarines en una safata, les barregem amb la salsa beixamel i el bacó, i hi tirem formatge rallat per sobre.

A banda del clàssic emmental, hi ha altres menes de formatge rallat que també poden anar-hi bé, com ara el parmesà. Podem acompanyar aquest plat de pasta amb una amanida de tomàquet, pastanaga, formatge fresc i olives negres.


CIGRONS AMB SALSA DE TOMÀQUET DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS:

2

Bol Olla Espàtula Safata Paella Colador

MITJA

4

10

25

50

75

Cigrons en llauna

500 gr

Tomàquet triturat

400 gr

750 gr

1,9 kg

3,8 kg

5,7 kg

1

2,5

6,25

12,5

19

5

12,5

Ceba All Oli Sal

2

grans

3

cullerades

1,250 kg 3,125 kg 6,250 kg 9,375 kg

grans

7,5

cullerades

grans

19

cullerades

25

grans

38

cullerades

38

grans

57

cullerades

2ons plats

IDEAL PER:


CIGRONS AMB SALSA DE TOMÀQUET Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. En una paella, sofregim la ceba tallada amb una mica d’oli i, un cop cuita, la triturem i hi afegim el tomàquet amb una mica de sal ( si és molt àcid hi posem una mica de sucre).

Aquesta recepta es pot realitzar amb qualsevol altre llegum.

2. Tot seguit, rentarem els cigrons amb aigua freda i els posarem a escórrer amb un colador en una olla. Un cop escorreguts els cigrons, els posem en una safata i hi afegim el sofregit.

2ons plats

2

Si no tenim gaire temps es pot comprar el tomàquet triturat i ja sofregit, de manera que només caldrà escalfar-lo. Podem acompanyar aquest plat amb unes “fajitas” d’espinacs crus, tomàquet, olives, blat de moro...


CREPS DE FORMATGE I PERNIL DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Cassola Pot de batedora Batedora Paella Safata

MITJA

Pernil dolรง Formatge ou

2

10

25

50

75

8

20

40

60

8

20

40

60

talls

talls

talls

talls

talls

talls

talls

talls

1

2,5

4

6

Farina

100 gr

250 gr

500 gr

750 gr

Llet

200 ml

500 ml

Oli

5

12

cullerades

cullerades

200 ml

500 ml

50 g

125 g

1000 ml 1500 ml 24

cullerades

32

cullerades

Sal Nata Formatge ratllat

1000 ml 1500 ml 250 g

375 g

2ons plats

IDEAL PER:


CREPS DE FORMATGE I PERNIL Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Barregem en una cassola la nata i el formatge ratllat i ho posem a reduir a foc lent uns 10 minuts. En acabat, ho reservem.

Si volem estalviar temps es poden comprar les creps ja preparades, com: les tortitas de blat. Així només caldrà omplir-les i calentar-les.

2. En un pot de batedora hi posem la llet, la farina, l’ou, una mica d’oli i una mica de sal i ho batem fins que quedi homogeni.

2

3. A continuació, en una paella ben calenta i untada amb oli, hi aboquem una mica de massa que hem preparat. Hem de procurar que ocupi, ben plana, tot el fons de la paella.

2ons plats

4. Quan començi a quallar i a fer bombolles, la girem perquè es faci a l’altre costat. Podem fer tantes creps com la massa doni de sí. 5. Cobrim una porció de la crep amb els talls de formatge i pernil i la pleguem en quatre plecs. 6. A continuació, la fregim en una paella amb oli fins que quedi daurada. 7. En una safata col·loquem les creps i la salsa pels costats.

Podem acompanyar aquest plat amb una amanida russa.


ESPAGUETIS A LA NAPOLITANA DIFICULTAT:

Olla Paella Espàtula Colador Safata

FÀCIL

Espaguetis Tomàquet triturat Ceba Oli

2

ESTRIS NECESSARIS:

10

25

50

75

750 g

1875 g

3750 g

5625 g

1000 g

2500 g

5000 g

7500 g

2,5

6

12,5

19

5

12,5

25

37,5

cullerades

cullerades

cullerades

cullerades

250 g

625 g

1250 g

1875 g

Sal Sucre Formatge rallat (emmental)

2ons plats

IDEAL PER:


ESPAGUETIS A LA NAPOLITANA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Fem bullir els espaguetis amb força aigua, on tirem sal i un raig d’oli.

Podem complementar aquest plat amb humus i trossets de verdura crua per sucar (pastanaga, mongetes, cogombre, olives…).

2. Paral·lelament, sofregim la ceba picada ben petita en una paella amb oli. 3. Un cop cuita la ceba, la separem, la triturem i la tornem a posar a la paella amb tomàquet triturat. 2

4. Hi tirem sal al nostre gust i, si el tomàquet és massa àcid, un punt de sucre.

2ons plats

5. Després barregem el sofregit amb els espaguetis (colats previament per eliminar l’aigua) i els col·loquem en una safata. Finalment hi tirem el formatge ratllat pel damunt.

Prodem utilitzar cereals integrals en aquest cas,pasta integral, per augmentar el contingut de fibra del plat.


MACARRONS A LA BOLONYESA DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Olla Taula de fusta per tallar Paella Colador

2

4

10

25

50

75

Macarrons

300 g

750 g

1875 g

3750 g

5625 g

Carn picada (de porc, de vedella, de pollastre...)

300 g

750 g

1875 g

3750 g

5625 g

TomĂ quet triturat

400 g

1000 g

2500 g

5000 g

7500 g

1

3

6

13

19

Ceba Oli Margarina

2

cullerades

1

5

cullerades

2,5

12,5

cullerades

6

25

cullerades

13

37,5

cullerades

19

cullerades

cullerades

cullerades

cullerades

cullerades

Formatge ratllat 100 g

250 g

625 g

1250 g

1875 g

Sucre Sal

2ons plats

IDEAL PER:


MACARRONS A LA BOLONYESA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Fem bullir els macarrons en una olla amb aigua salada i hi tirem un rajolí d’oli.

Podem acompanyar aquest plat amb un gaspatxo a l’estiu o amb una crema de porros a l’hivern.

2. Mentrestant, tallem la ceba petita i la sofregim en un paella amb oli. Un cop cuita, la triturem i la tornem a posar a la paella. 3. Després hi tirem la carn picada i la deixem uns minuts al foc, fins que estigui cuita. 2

4. A continuació, colem els macarrons amb un colador per treure l’aigua i hi afegim el tomàquet triturat. El salem al nostre gust i, si és massa àcid, hi tirem una mica de sucre.

2ons plats

5. Finalment hi podem afegir formatge ratllat.


PÈSOLS SALTEJATS AMB PATATA DIFICULTAT: FÀCIL

ESTRIS NECESSARIS: Tauleta per tallar Ganivet Paella Pala per remenar

10

2ons plats

IDEAL PER:

2

25

50

75

Pèsols

2,5 kg

7 kg

14 kg

21 kg

Patates

1 kg

2,5 kg

5 kg

7,5 kg

Oli

5

12

24

36

cullerades soperes

cullerades soperes

cullerades soperes

cullerades soperes

Pebre

al gust

al gust

al gust

al gust

Sal

al gust

al gust

al gust

al gust


PESOLS SALTEJATS AMB PATATA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

1. Comencem pelant les patates i tallant-les a dauets petits.

Hi podem afegir xampinyons al saltejat. Podem fer el mateix plat amb faves.

2. Dorem les patates a la paella. 3. Afegim els pèsols prèviament bullits o congelats. 4. Saltegem amb el pebre i la sal fins que quedin ben cuits.

2ons plats

2

Podem acompanyar amb una amanida de d’arròs o pasta amb tomàquets xerri, blat de moro i pipes de carabassa.


MACEDÒNIA DE FRUITES SOBRE TULIPES I GALETA DIFICULTAT:

ESTRIS NECESSARIS: Bol Ganivet Batedora 1 tassa Olla Safata

MITJA

Tulipes de galeta

10

25

50

75

10

25

50

75

Poma

2

6

12

18

Taronja

2

6

12

18

Plàtan

2

6

12

18

Pera

2

6

12

18

Kiwi

2

6

12

18

Nous pelades

200 g

450 g

900 g

1,3 kg

Panses

200 g

450 g

900 g

1,3 kg

Llimona

2

6

12

18

Sucre

15

cullerades

35

cullerades

70

cullerades

P

100

cullerades

Postres

IDEAL PER:


MACEDÒNIA DE FRUITES SOBRE TULIPES I GALETA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Pelem i tallem a trossos petits totes les fruites i hi posem el suc de llimona per sobre perquè no es rovellin. 2. Posem en un bol les fruites tallades i hi afegim les nous trencades a trossos, les panses i, finalment, el sucre o la nata o la crema de xocolata. 3. Ho remenem bé, ho distribuïm entre les tulipes de galeta i ho servim.

Postres

P

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: Aquestes postres es poden fer amb la fruita que es vulgui, però si combinem els colors, tindrem l’èxit assegurat.


BROQUETES DE FRUITA AMB XOCOLATA DIFICULTAT: FÀCIL

Plàtan

ESTRIS NECESSARIS: Ganivet Palets de fusta (per fer les broquetes) Safata Recipient Bol

10

25

50

75

2

5

10

15

Kiwi

2

5

10

15

Raïm

15

grans

50

grans

100

150

20

50

100

150

500 g

1,25 kg

2,5 kg

3,75 kg

10

25

50

75

Maduixes mitjanes Xocolata de cobertura Pals de broquetes

grans

P

grans

Postres

IDEAL PER:


BROQUETES DE FRUITA AMB XOCOLATA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Pelem les fruites i les tallem a daus. 2. Punxem les fruites amb les broquetes tot intercalant-les per tal de combinar els colors. 3. Posem les broquetes en una safata i hi tirem per sobre la xocolata, que haurem desfet prèviament al microones. 4. Posem les broquetes a la nevera fins que la xocolata s’endureixi.

Postres

P

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: Aquestes broquetes de fruita es poden cobrir amb xocolata blanca i xocolata negra. També podem col·locar la xocolata en un bol per compartir i que cadascú se la serveixi al gust.


MACEDÒNIA P

DIFICULTAT: FÀCIL

ESTRIS NECESSARIS: Taula per tallar Ganivet Bol Exprimidora Nevera (opcional)

10

25

50

75

Plàtan

3

6

12

18

Préssec en almívar

3

6

12

18

Poma

3

6

12

18

Pera

3

6

12

18

Maduixes

25

63

126

189

Taronges

5

13

26

39

Sucre

3

cullerades

6

cullerades

12

cullerades

18

cullerades

P

Postres

IDEAL PER:


MACEDÒNIA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Pelem i tallem les fruites amb un ganivet tot evitant la pell, els pinyols i el cor de les fruites. 2. Netegem les maduixes amb aigua freda i les tallem en 4 trossets. 3. Tallem les taronges per la meitat i les exprimim. 4. Col·loquem el suc en un bol, hi afegim les fruites i el sucre. Deixem reposar la barreja durant 15 minuts i ho servim.

Postres

P

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: Si volem prendre la macedònia freda, la podem introduir a la nevera. És important que tapem el bol amb plàstic de cuina per tal de no alterar el gust de la macedònia. Podem rentar les fruites i tallar-les amb pell per preservar certes vitamines i augmentar el contingut en fibra del plat.


ARRÒS AMB LLET IDEAL PER: P

DIFICULTAT: FÀCIL

ESTRIS NECESSARIS: Olla Espàtula Tapa d’olla Nevera (o lloc fresc) Safata o gots

10

25

50

5l

12,5 l

25 l

37,5 l

Arròs

500 g

1250 g

2500 g

3750 g

Sucre

250 g

625 g

1250 g

1875 g

Llet

Ou pasteuritzat

7-8

rovells d’ou

18-19

rovells d’ou

37-38

rovells d’ou

75 P

56

rovells d’ou

Canyella en pols

Postres

Vainilla en pols


ARRÒS AMB LLET Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Rentem l’arròs i el posem en llet freda. 2. Afegim la canyella i la vainilla en pols. 3. Ho posem al foc, tot removent-ho per tal que no s’enganxi a les parets de la olla. 4. Tapem l’olla per coure-ho a foc lent. 5. Quan l’arròs estigui inflat i cuit ho apartem del foc, li afegim el sucre i els rovells d’ou ( o l’ou pasteuritzat). 6. Ho barregem tot i ho deixem refredar. 7. Finalment ho presentem en una safata o gots.

Postres

P

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: En comptes d’utilitzar ous frescos és convenient utilitzar ous pasteuritzats. La vainilla i la canyella es poden posar a gust del consumidor.


GELATINA P

DIFICULTAT: FÀCIL

ESTRIS NECESSARIS: Olla Espàtula Ganivets Bol Nevera Safata i/o gots

10 Gelatina en pols

2,5

25 6

50 2,5

2,5

sobres

sobres

Suc de poma

625 ml

1563 ml

3125 ml 4688 ml

Suc de préssec en almívar

625 ml

1563 ml

3125 ml 4688 ml

5

13

25

38

625 g

1563 g

3125 g

4688 g

Llimones Fruites variades (préssec, maduixes, kiwi...)

sobres

75 sobres

P

Postres

IDEAL PER:


GELATINA Abans de començar cal que ens assegurem de tenir tots els ingredients necessaris, els estris i l’espai necessari per manipular-ho.

1. Escalfem el suc de poma i l’almívar d’una conserva de préssec juntament amb suc de llimona. 2. Quan comenci a bullir, incorporem la gelatina en pols i ho removem durant 4 minuts a foc suau, fins que comencem a notar que adquireix una textura cremosa. 3. Traiem l’ olla del foc i deixem que la gelatina es refredi. 4. Trossegem la fruita de manera regular (en quadradets) i les col·loquem en flameres individuals o gots. 5. Hi afegim la gelatina amb cura i cobrim les fruites. 6. Ho refredem a la nevera durant 45 minuts. 7. Finalment ho servim.

Postres

P

TRUCS I ASPECTES A TENIR EN COMPTE: Cal cobrir les fruites completament per a què quedin entremig de la gelatina. En comptes de gots individuals, la gelatina es pot servir en safates i després tallar les racions un cop la gelatina estigui sòlida. Els grams que conté cada sobre va d’ acord amb la marca utilitzada. Es recomana seguir les instruccions facilitades a cada sobre de gelatina en quant a quantitat.