Page 1

Tweemaandelijks tijdschrift Januari - Februari 2017 Jaargang 38 - Nr.: 1

A.C.A. V.Z.W.

België Belgique P.B. – P.P. 3570 Alken 1 BC 8456

A.C.A.-NIEUWS

Toelating gesloten verpakking 3570 Alken 1 – BC 8456

V.U. Reekmans Ludo Hemelsveldstraat , 26 3570 Alken Erkenningsnummer: P 806026


VOORWOORD

Dag ACA-vrienden, Het winter, lees veldloopseizoen, zit er zo goed als op. He pisteseizoen meldt zich aan. Dat wil zeggen dat modder-, sneeuw- en bevroren omlopen voor enkele maanden opzij geschoven worden en plaatsmaken voor (hopelijk) zonovergoten pistewedstrijden. En voor ACA is dit idem dito. De veldloop half januari kende op een hertekend parcours een vlot en sportief verloop. Mede dank zij de gewaardeerde hulp van een hele ploeg vrijwilligers. Thans wacht het pisteseizoen. Met meer dan 230 leden moet dat ook weer lukken. De jaarlijks terugkerende meetings, zoals, onder meer, de BVV voor dames, de jeugdnacht, de nacht, de olimpic,… zullen de pas gerenoveerde pistebanen weer gaan bevolken. Voeg daarbij de diverse kampnummers en het zal weer mooi worden om zien. Daarbuiten staan de Brouwerijloop, eveneens op een vernieuwd parcours, en de Duoloop ook weer op het programma. Velen kijken met enthousiasme uit naar dit nieuwe zomerseizoen. Ook bestuur en trainers zijn er klaar voor. Al moet andermaal gezegd dat ACA hongerig blijft voor geëngageerde personen, die hetzij als bestuurslid, hetzij als jurylid, hetzij gewoon als helper of vrijwilliger, mee willen helpen aan de invulling en werking. Er is en er blijft een nood aan bestaan. En, zoals jullie weten, koken kost geld. Ook inzake sponsoring kan ACA nog best een steuntje verdragen. Het bestuur staat open voor alle ideeën, initiatieven en plannen hieromtrent. Ze zijn meer dan welkom. Laat maar iets horen. Ook zou het prettig en aangenaam zijn mocht het ondertussen digitaal ingeburgerd clubblad, meer gestoffeerd worden met teksten en foto’s, ingezonden door leden en/of familie, trainers, vrijwilligers, … Alzo wordt het clubblad een gevarieerd leesstuk, waar met belangstelling naar uitgekeken word. Zoals jullie kunnen lezen is er toch ook nog wat werk aan de winkel. Maar met de vitaminen van de nakende lente en zomer in de lucht moet dat lukken, of niet?

Jos Boiten Voorzitter


ACA BERICHTEN Vanaf nu kunnen ook de nieuwe inschrijvingen voor het seizoen 2016-2017 gebeuren. Diegenen die vorig seizoen aangesloten waren, hebben ondertussen reeds hun nieuwe aanvraagformulier ontvangen. Wij vragen de nieuwe borstnummer aan van zodra het formulier binnen is en heet lidgeld gestort of cash betaald is. Voor de nieuwelingen, die nog geen aanvraagformulier ontvangen hebben, kunnen dit altijd verkrijgen op het secretariaat of vragen in de kantine. Ook voor hen is het zelfde van toepassing. Dus de aanvraag kan gebeuren zodra aanvraagformulier en lidgeld in orde is. Er zijn nog prestatieboekjes van vorig seizoen voorhanden op het secretariaat. Ook diegenen, die vorig jaar nog niet lid waren en niet het boekje voorkomen kunnen toch ook eentje krijgen Indien er nog mensen zijn die vorig seizoen (winter of zomer) een clubrecord verbroken hebben en hun beker nog niet gekregen hebben, kunnen deze vragen op het secretariaat Vergeten kledingstukken en andere zaken worden bewaard in de kantine. Hiervoor kan men altijd terecht bij de mensen achter de toog. Zijn je spikes te klein en nog in ordelijke staat, dan kan je deze altijd te koop stellen op het secretariaat voor een schappelijke prijs. Je helpt er beginnende sporters mee. NIEUWE CLUBTRUIEN Deze zijn nog altijd verkrijgbaar in de kantine tegen de prijs van 20€. GROENE SWEATERS MET NAAM Deze kan men bestellen voor de prijs van 25€ met bedrukking. Let op: Daar we moeten wachten tot er 5 bestelling zijn kan de wachttijd soms (zeer)lang oplopen. Er is een mogelijkheid om de naam te laten borduren. Dit gaat sneller maar de prijs bedraagt dan wel 30€.


Beste jeugdatleet, beste ouder, Zaterdag 18 maart 2017 is het weer zover. De VAL jeugddag heeft dan plaats in de topsporthal in Gent. Zoals elk jaar zal ook ACA weer van de partij zijn. Dit is een dag voor de jeugd en de begeleidende ouderen, waaraan zij enorm veel plezier beleven. Vraag maar aan diegenen die het jaar voordien geweest zijn, zij willen absoluut terug indien ze kunnen. Op het programma staan een aantal proeven, die in groepjes van 4 dienen afgewerkt te worden samen met een begeleider. Elk uur worden 2 proeven afgewerkt en heeft men de mogelijkheid om nog een extraatje te doen, zoals steltlopen, touwtrekken, horse race, robotklimmen enz. Iedereen van de jeugdatleten t/m miniem mag en kan meedoen. Tevens mag men zelfs een vriendje meebrengen dat niet bij de club aangesloten is om mee te doen. Ook zoals elk jaar maken wij de verplaatsing met de bus. Deze wordt door ACA gratis ter beschikking gesteld. Er dient dus niets betaald te worden. Het wordt wel vroeg opstaan want de bus zal vertrekken om kwart voor zeven, omdat de eerste proeven reeds beginnen om 9u30. Het einde is voorzien rond 16u00 zodat wij waarschijnlijk tussen 18u00 en 19u00 terug in Alken zijn. Per 4 atleten is er ook een begeleider nodig van minimum 16 jaar. Wij vragen dan ook of er ouders zijn die een dol leuke dag willen beleven en een groepje willen begeleiden. Zij dienen zich dan ook op te geven op het onderstaand inschrijvingsformulier. Gelieve het onderstaand formulier in te vullen en af te geven aan één van de trainers of in de kantine. Met vriendelijke groeten Het jeugdtrainersteam & bestuur -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ik, ondergetekende, wens volgende personen in te schrijven voor de VAL jeugddag. Naam

Geb.datum

1.

………………………………………………………………………………………………………………………

2.

………………………………………………………………………………………………………………………

3.

………………………………………………………………………………………………………………………

4.

……………………………………………………………………………………………………………………..

5.

……………………………………………………………………………………………………………………..

Ik zelf wens wel/niet mee te gaan als begeleider. Ondergetekende: ....................................................


Geef jij genoeg aandacht aan je herstel?

herstellen van looptraining Soms loop je in je enthousiasme meer dan goed voor je is. Het goede weer, je loopmaatjes of een aankomend evenement kunnen je soms die extra boost geven. Als je goed naar je lichaam luistert weet je wel of je in een week teveel getraind hebt of niet. Ga je door, dan loop je het risico op blessures. Als je tijdelijk nu een pauze neemt, herstel je. Waar moet je op letten om compleet te herstellen.

Heb je pijn? Ben je zo ver gegaan tijdens je trainingen dat je nu lichte pijn ervaart? Pijn is lastig voor een sporter. Veel sporters wuiven de pijn weg en gaan alsnog op pad. Door pijn ga je anders bewegen, anders lopen. Je wilt de pijnlijke spieren of gewrichten ontzien. Zelfs al heb je nauwelijks pijn, als je er toch al op reageert vooraf, ga je ook anders lopen. Als het gevoel van pijn al in je hoofd aanwezig is, ga je er ook naar handelen. Het beste is als je pijnvrij bent. Dan is je hele motoriek op orde en kun je vrij bewegen. Je kunt hierdoor snel ook weer je hardlopen volledig oppakken. Met pijn gaan lopen betekent ook dat je herstel van spierweefsel vertraagt.

Balans Herstel is niet een opgave om stil te blijven staan. Beweging, rust en zeker intensiteit, daartussen ga je balanceren voor goed herstel. Werd vroeger vaak herstel gekoppeld aan geĂŻsoleerde bewegingen, bijvoorbeeld rekoefeningen voor je kuit, nu wordt steeds meer gewezen op oefeningen voor het hele lichaam. Bij hardlopen heb je zeker rekening te houden met de impact van je pas. Al snel vang je per stap


vier keer je gewicht op. Daarom is het voor een hardloper extra zoeken naar de balans in zwaarte van je training in een periode van herstel.

Hoe voelen je spieren aan Herstel kan een lichte duurloop zijn als je de impact van je pas aankunt. Wil je het voorzichtiger aanpakken dan kun je herstel combineren met technische loopoefeningen. Onderzoekers wijzen er op dat het voor de sporter belangrijk is dat spieren en positie van spieren weer volledig geaccepteerd zijn. Met lichte technische oefeningen kun je het gevoel voor hardlopen weer helemaal terugkrijgen. Vanuit het herstel met de oefeningen kun je beoordelen of je ver genoeg bent om je gewone duurtrainingen of zelfs je intensieve trainingsvormen zoals interval weer op te pakken.

Afstand nemen van afstand Herstel voor een hardloper is dan ook niet gebonden aan afstand. Belangrijker is de impact en de intensiteit. Een andere factor waar je echt rekening mee moet houden is de bewegingsuitslag. Kun je die onvoldoende maken dan is het tijd om de nadruk op oefeningen te leggen en niet te denken aan te maken kilometers.

Herstel vlak na en een dag na de training? Het is lastig aan te geven hoe lang hersteltijd moet zijn. Per persoon is de gevoeligheid op blessures anders. De een heeft sneller last van zijn spieren dan een ander. Uit onderzoek blijkt dat actief blijven sneller het herstel verbetert. De zwaarte in belasting binnen die herstelperiode is voor iedereen anders. Let zeker op hoe je je voelt vlak na een training. Nog belangrijker is een dag later, hoe sta je er dan voor? Beantwoord lichte progressie niet meteen weer met het teruggaan naar het oude trainingsniveau. Het inschatten van intensiteit blijft de sleutel naar compleet herstel.

Bron : prorun.nl


Beste atleet en ouder,

Zondag 12/3/2017 is er weer het Belgisch kampioenschap veldlopen in Wachtebeke, waar we verleden jaar zelfs een gouden medaille wegkaapten met onze benjamin jongens. 1. Voor wie hieraan wil deelnemen wil ik het volgende zeggen. Jeugdatleten pupillen en miniemen moeten niet vooraf ingeschreven worden en kunnen zich zo aanmelden op het BK. 2. Indien er een ploegje van benjamins (4) in overleg met de trainers zou gevormd worden, die samen willen deelnemen, moet dat wel aan mij gemeld worden zodat ik deze kan inschrijven. 3. Alle atleten vanaf cadet welke wensen deel te nemen aan dit BK moeten mij verwittigen zodat ik hen kan inschrijven want dit moet via het secretariaat gebeuren. Dit moet gebeuren ten laatste op zondag 26/2/2017. 4. Ook dit jaar kunnen via de clubs weer inkomtickets aan verminderde prijzen verkregen worden. Normale verkoopprijs is 9€. In voorverkoop is dit 7€ en via de clubs is dit 6€20 voor een bestelling van minimaal 10 tickets. (6€ + 2€ portkosten) Wie hiervan wil gebruik maken dient mij ook zo snel mogelijk te verwittigen want ik moet ten laatste 2/3/2017 de bestelling en betaling doen. Met vriendelijke groeten Marc Knaepen Secretaris ACA

WEDSTRIJDEN 7 JANUARI 2017.LIMBURGS INDOORKAMPIONSCHAP VANAF CADET. HEUSDEN.DAG 1 Voor onze indooratleten komt het seizoen nu pas goed op gang met dag 1 van het Limburgs Kampioenschap in Heusden. Met 7 waren ze aanwezig en dat bleef ook deze keer weer niet onopgemerkt. Bij de cadetten meisjes waren Yenthe Vendrix en Tine Vanhelmont van de partij. Tine weerde zich kranig in zowel verspringen als kogelstoten. Yenthe gaat natuurlijk meer voor de spurtnummers met de 60m en 60m horden. Met een goede 9.01 op de 60m kwam zij iets te kort voor een podiumplaats. Op de 60m horden, liep zij naar een nieuw PR in 10.25, wat haar meteen ook brons opleverde. Dan bij de scholieren ging Ruben Vanhelmont zijn kans op de 60m en in het verspringen. En dat was redelijk succesvol. 7.72 bleek goed voor brons en in het ver leverde een sprong van 5m88 zelfs zilver op. Dan komen we bij de junioren en bij Pieter Leemans . Ook hij combineerde de 60m en het verspringen en met respectievelijk 7.38 rn 6m23 haalde hij 2 x een zilveren medaille binnen. Voor goed zouden de senioren dan maar moeten zorgen. Bob Smits nam als opwarmertje het kogelstoten erbij om dan met een verspringsprong van 6m00 net op een vierde plaats te eindigen. Dan de 60m met natuurlijk Niels Theijs en trainingsmaatje Benjamien Mathijs. Het werd ook een Alkense dubbelslag met 1 en 2 in 6.98 en 7.09 voor beide een fantastisch goede prestatie. Benjamien deed daar nog een 6m71 bovenop in het verspringen wat hem ook eens goud opleverde. Evenals de 6m23 van Pieter bij de junioren is de 6m71 van Benjamien in het verspringen goed voor een nieuw clubrecord. Als we dan alles even samentellen komen we uit op 2 x goud, 4 x zilver en 2x brons. Dus 8 medailles met 7 atleten is toch zeker een ACA prestatie die mag gezien worden. Op naar Gent morgen voor dag 2. Verslag: Marc Knaepen


8 JANUARI 2017.LIMBURGS INDOORKAMPIONSCHAP VANAF CADET. HEUSDEN.DAG 2 Voor dag 2 van het PK was de verplaatsing wel iets verder. Vandaag waren dus de proeven vanaf 200m aan de beurt in Gent. Nu maar 3 vertegenwoordigers. Ten eerste cadet Daan Reenaers zie zijn geluk beproefde op de 800m en de 400m. In beide proeven behaalde hij ook het podium. Dat werd brons op de 800 en zilver op de 400. Da papa van Daan, Michel dus, deed als master mee met de senioren mannen 200m. Natuurlijk was hij als master niet opgewassen tegen al dat jonge geweld. Dus geen podium maar toch een verdienstelijke 200m. Tot slot nog iemand die ook gisteren van de partij was. Junior Pieter Leemans ging ook zijn kans op de 200m. Ei zo na werd het goud maar uiteindelijk moest hij toch tevreden zijn met zilver. Indien hij mogelijk in de snelle reeks mocht lopen met zijn rechtstreekse tegenstander waren die 5 hondersten, die hij nu tekort kwam, er misschien wel uitgekomen. Maar uiteindelijk toch weer 3 medailles met 3 atleten is niet slecht. Alhoewel er op deze twee dagen toch nog altijd wat meer ACA atleten aan de start mochten komen. Verslag: Marc Knaepen

29 JANUARI 2017 KVV AC. GENT. Voor het KVV AC in Gent waren er 2 ACA’ers weerhouden om deel te nemen. Dat waren Niels Theijs en Benjamien Mathijs, beiden op de 60m en Benjamien voegde er ook nog het verspringen aan toe. Niels was één van de favorieten en ook voor Benjamien behoorde een finale in zowel 60 als verspringen tot de mogelijkheden. Niels won zijn reeks in 6.97 meteen zijn beste van het seizoen en had daarmee in totaal de tweede tijd. Benjamien werd tweede in zijn reeks in 7.11 zijn twee honderdsten boven zijn beste en ook met de zevende tijd naar de finale. Heel mooi was dat op een Kampioenschap van Vlaanderen AC, 2 Alkense atleten in de finale. Het werd nog mooier in de finale waar Niels gelijktijdig over de streep kwam met een andere atleet in een tijd van 6.93. Weer een verbetering. De fotofinsh moest de winnaar aanwijzen en hier haalde Niels het. Dus goud voor ACA, terwijl Benjamien zich ook stilletjes van 7 naar 5 verbeterde in de finale. Dus voor beiden een prachtresultaat. In het verspringen bleef Benjamien 13cm onder zijn record maar hier ook een finaleplaats een 6de plaats in de stand. Alletwee dus dikke proficiat. Verslag: Marc Knaepen

18 FEBRUARI 2017 BK AC INDOOR. GENT. Het Belgisch kampioenschap AC is in België het hoogtepunt van het indoor atletiekgebeuren. Voor deze wedstrijden werden er 2 ACA’ers geselecteerd. Met name Benjamien Mathijs en Niels Theijs. Voor beiden was dit op de 60m. In reeks 2 kwam Benjamien aan bod. Hij werd 4de in een tijd van 7.08 meteen een verbetering van zijn PR. Achteraf bleek dit nog echter iets te weinig voor een finaleplaats. Niels zat in reeks 4, die hij ook met glans won in 6.98 en meteen ook goed voor een finaleplaats. In die finale ging het er zeer snel aan toe en Niels snelde naar de 4de plaats in zijn beste seizoenstijd van 6.91. Daar de nummer 2 echter niet de Belgische nationaliteit bezat (wat noodzakelijk is voor een Belgisch kampioenschap) kwam Niels dus toch nog als derde op het podium. Nogmaals een heel dikke proficiat aan onze beide ACA’ers die onze kleuren daar in Gent hoog hielden Verslag: Marc Knaepen


VELDLOOP WEDSTRIJDEN 8 JANUARI 2017 26STE ATLA VELDLOOP. De veldlopen van het LCC werden in 2017 hervat met de veldloop in Lanaken. ACA waarschijnlijk door de mindere weersomstandigheden maar met 35 atleten aan de start. De enigste 2 podia van de dag kwamen op naam van Gust Penders met een derde plaats bij de 1ste jaars pupillen en van Tamirat Houben, die tweede werd bij de tweedejaars miniemen. Hopelijk zijn zij zich allemaal aan het uitrusten voor volgende zondag onze veldloop in Alken te lopen om dan met een knalprestatie uit te pakken.

Benjamin meisjes 2009 Nicolaij Phebe (11)

Benjamin meisjes 2008 Vandersteen Magali (10)

Benjamin jongens 2009 Teuchy Liam (10)

Pupillen meisjes 2006 Froidmont Louise (14) Vandersteen Liesl (19) Lenaers Ella (24) Casters Margo (29)

Pupillen jongens 2007 Pupillen jongens 2006 Penders Gust (3) Ballet Finn (5) Ivens Vince (6) Vandeweyer Wout (11) Knuysen Yarne (8) Lenaers Tibe (15) Muyldermans Dieter (17)

Miniemen jongens 2005 Muyldermans Matthias (9) Roncada Elias (11) Knuysen Yarne (15)

Miniemen jongens 2004 Houben Tamirat (2)

Cadetten jongens Penders Vic (10) Driesen Sim (16)

Junioren meisjes Driesen Jet (5)

Masters Dames Van Zand Maja (6) Uitdebroeks Anja (11) Strouwen Bea (12) Olaerts Kristel (15) Nijs Monique (19)

Masters mannen Werckx Ludo (23) Pelgrims Edouard (30) Driesen Dimitri (34) Lenaers Gert (37) Govaerts Kris (39) Ruymen Michel (42)

Scholieren jongens Jaspers Gilles (7)

Pupillen meisjes 2007 Roncada Elena (15) Vandeweyer Kaat (23)

Verslag: Marc Knaepen


15 JANUARI 2017 LCC VELDLOOP. ALKEN

Uitslag: Ben 2009 Dames 770m Uur:12:44 2 2115 Claes Nahla 13 2213 De Bock Valerie 15 1697 Aerts Matthea 16 1048 Nicolaij Phebe 20 1672 Van Velsen Mira

09 09 09 09 09

ACA ACA ACA ACA ACA

3'06 3'41 3'43 3'44 3'52

Ben 2008 Dames 770m Uur:12:52 15 1050 Vandersteen Magali 19 1674 Lemmens Steffie 20 1186 Raymaekers Lisa

08 08 08

ACA ACA ACA

3'29 3'45 3'45

Ben 2009 Heren 770m Uur:12:56 13 6880 Teuchy Liam 15 7589 Vannitsen Manu

09 09

ACA ACA

3'32 3'43

Ben 2008 Heren 770m Uur:13:02 16 8338 Vanmechelen Daan

08

ACA

3'20

Pup 2007 Dames 1300m Uur:13:07 1 5481 Vanoppen Martha 10 4037 Vendrix Yirthe 11 4835 Jonet Noor 14 4034 Roncada Elena 21 4768 Vandeweyer Kaat

07 07 07 07 07

ACA ACA ACA ACA ACA

5'23 4'56 4'56 6'06 6'43

Pup 2006 Dames 1300m Uur:13:17 7 4976 Trekels Tine 15 5287 Froidmont Louise 21 4036 Vandersteen Liesl 28 4039 Vanschoonbeek Eline 31 4094 Lenaers Ella

06 06 06 06 06

ACA ACA ACA ACA ACA

5'36 5'47 6'13 6'28 6'34

Pup 2007 Heren 1300m Uur:13:22 2 1093 Willems Thor 3 403 Penders Gust 8 1137 Ivens Vince 9 1260 Knuysen Yoran 16 402 Lenaers Tibe 18 335 Muyldermans Dieter

07 07 07 07 07 07

ACA ACA ACA ACA ACA ACA

5'02 5'13 5'38 5'39 6'10 6'19


Pup 2006 Heren 1300m Uur:13:30 3 1178 allet Finn 12 1099 Vandeweyer Wout 16 1101 Thijs Rune 17 338 Appeltans Lom 19 336 Van Heyghen Quinten

06 06 06 06 06

ACA ACA ACA ACA ACA

6'02 6'42 6'58 7'00 7'06

Min 2005 Dames 1500m Uur:13:37 5 8043 Tijtgat Marie 9 7679 Thijs Chloé

05 05

ACA ACA

6'14 6'22

Min 2004 Dames 1500m Uur:13:43 12 7677 Maris Ine

04

ACA

6'37

Min 2005 Heren 1500m Uur:13:57 5 6032 Cupers Dorian 9 4888 Muyldermans Matthias 11 5613 Knuysen Yarne 12 4889 Roncada Elias 17 4890 Vanschoonbeek Jelle

05 05 05 05 05

ACA ACA ACA ACA ACA

5'51 6'07 6'21 6'23 6'43

Min 2004 Heren 1500m Uur:14:01 1 5688 Houben Tamirat 3 5500 Santermans Warre

04 04

ACA ACA

5'15 5'39

Cad Dames 2220m Uur:14:13 12 1430 Vanhelmont Tine

03

ACA

9'29

Cad Heren 5 1255 8 876 13 873 19 1767 25 1287 832

2940m Uur:14:32 Vijgen Sander Penders Vic Driesen Sim Petry Alexander Mgbokwere Denzell Daenen Robin

02 03 02 03 02 03

ACA ACA ACA ACA ACA ACA

11'01 11'14 11'53 12'52 13'54 Opg

Sch Heren 3785m Uur:14:59 9 3173 Ivens Toon

01

ACA

14'47

Jun Dames 1 587 6 439

5030m Uur:15:37 Nelissen Paulien Driesen Jet

99 99

ACA ACA

19'53 24'03

Sen Dames 5030m Uur:15:42 8 1618 Driesen Femke 10 1619 Driesen Loes

96 97

ACA ACA

24'08 24'20


Mas Dames 5030m Uur:15:53 8 3519 Van Zand Maria 9 3548 Uitdebroeks Anja 12 4059 Sobkowiak Martine 13 3518 Strouwen Bea 16 3913 Philippaerts Greta 25 3520 Smolders Elke 26 3576 Van der Vorst Ria 27 4098 Nijs Monique

56 72 79 67 64 77 48 60

ACA ACA ACA ACA ACA ACA ACA ACA

24'18 24'25 24'47 24'48 25'51 28'59 29'17 29'18

Mas Heren 23 5090 29 5145 30 5174 31 5141 35 5847 41 5146 44 6238 46 5083 48 5088 51 6632

6275m Uur:16:25 Neven Rudi Werckx Ludo Pelgrims Edouard Driesen Dimitri Claes Benny Lenaers Gert Huybrechts Stefaan Govaerts Kris Ruymen Michel Buttiens Marc

63 60 55 70 61 70 69 52 56 58

ACA ACA ACA ACA ACA ACA ACA ACA ACA ACA

25'37 26'43 26'51 27'00 27'29 28'10 28'37 29'17 29'47 30'19

Sen Heren 8720m Uur:16:51 13 2176 Ruymen Wouter

89

ACA

33'56

Verslag: Marc Knaepen

15 JANUARI 2017 LCC VELDLOOP. ALKEN ACA veldloop onder de loep genomen door afstandstrainer Peter Onder zeer gunstige weersomstandigheden vond op 15 Jan de veldloop van ACA plaats. Bij de cadetten meisjes was het Tine Vanhelmont die haar best ging doen voor ACA en meer dan dat gedaan heeft. Dat Sander Vijgen (Cad H) zich zeer sterk voelde in zijn vel bewees hij in de eerst km. Vanaf de start liet hij de hele horde cadetten achter zich. Maar zijn benen waren nog niet klaar voor zo een snelle start waardoor hij spijtig genoeg maar toch nog mooi 5de eindigde. Wat meer training en een strategische start en Sander staat op het podium. Vic Penders (Cad H) was ook in zijn element, met een tijd van 11’14” op 2,940km was hij maar 13″ achter Sander. Hij eindigde 8ste algemeen en 2de Cadet geboortejaar 2003. Sim Driesen, Alexander Petry en Denzell Mgbokwere liepen meer dan een behoorlijke wedstrijd. Toon Ivens (Sch 2001) eindigde mooie 4de bij de jongens van zijn geboortejaar. De drie eerste plaatsen algemeen waren voor de meer ervaren rotten. De Jun dames zullen het weer geweten hebben dat Paulien Nelissen meegedaan heeft. Van bij de start tot finish liep ze op kop. Ze eindige dan ook mooi op de eerste plaats. Het was een streling voor het oog om de zusjes Driesen (Loes, Jet, Femke) samen door de modder, gras en zand te zien ploeteren. In hun kielzog kwamen Master mama Driesen (Anja Uitdebroeks) en Maja Van Zand dichter en dichter. Op 1km van het einde was het voor Jet en Femke genoeg geweest en lieten ze de anderen achter. De Masters vrouwen hadden 5,030km voor de boeg. Voor sommige die meer van de stratenlopen genieten een hele klus. Anja Uitdebroeks en Maja Van Zand eindigde zeer dicht op elkaar nadat ze de zusjes Driesen het vuur aan de schenen hebben gelegd. Op 20 seconden volgden Martine Sobkowiak en Bea Strouwen die


meer dan een voortreffelijke wedstrijd liepen. Greta Philippaerts had het wat moeilijker en maakte er een doorgedreven training van. Dat Elke Smolders diep kan gaan en nooit opgeeft hebben we kunnen zien. Van in het begin voelde ze zich niet optimaal maar ze bleef maar doorgaan. Bij de finish had ze dan ook moeilijk bij haar ademhaling maar werd door ACA loopvrienden op haar gemak gesteld. Ria Van Der Vorst en Monique Nijs liepen de hele wedstrijd samen en zijn dan ook op 1″ na samen aangekomen. Mooi om te zien hoe ze elkaar hielpen en samen afzagen. Na ziek te zijn geweest voelde trainer en coach Rudi zich weer helemaal in zijn nopjes en liep dan ook een zeer goede wedstrijd. Hij finishte mooi 23 ste op 55 Masters. Op plaats 29/30/31 kwamen Ludo Werckx, Edouard Pelgrims en Dimitri Driesen binnen nadat ze serieus opgejut waren door den tweede trainer Peter. Die vond het niet beter om de lopers op te jagen in plaats van zelf mee te doen. De excuus van dat hij zijn spikes had weggegooid, bla bla bla J. Zeer mooie prestaties van Benny Claes, Gert Lenaers en Ruymen Michel die zelf hun wedstrijd maakten en hun eigen tempo liepen. Voor Stefaan Huybrechts was het zijn allereerste cross. Hij eindigde met een zeer goed gevoel en vond dat het voor herhaling vatbaar was. Kris Govaerts liep de hele wedstrijd samen met een virus en voelde zich niet al te best. Ook voor hem was het aankomen alsook Marc Buttiens die een comeback maakte na een tijdje blessureleed. Een dikke pluim voor hen allemaal.

28 JANUARI 2017 LCC 61STE PARKLOOP. SINT-TRUIDEN. De wijziging van zondag naar zaterdag in de vooravond voor de LCC cross was toch geen onverdeeld succes en leverde zeker niet een groter deelnemersveld op , wat toch één van de bedoelingen was. Voor ACA waren er 42 atleten komen opdagen wat zeker ook niet meer is dan vorig jaar. Overwinningen werden niet genoteerd voor ACA maar wel een aantal podiumplaatsen zoals Martha Vanoppen (2de), Gust Penders (2de) Marie Tijtgat (3de) en Warre Santermans (3de). Volgende week begint het natuurlijk echt te tellen met het Limburgs Kampioenschap in Lanaken.

Benjamin meisjes 2009

Benjamin jongens 2009

Benjamin meisjes 2008 Pupillen meisjes 2007

4. Claes Nahla

16. Teuchy Liam

20. Appeltans Cil

19. Nicolaij Phebe

2. Vanoppen Martha

24. Vandersteen Magali 14. Vendrix Yirthe 26. Raymaekers Lisa

19. Roncada Elena

27. Lemmens Steffie

26. Vandeweyer Kaat

Pupillen jongens 2007

Pupillen meisjes 2006

Pupillen jongens 2006

Miniemen meisjes 2005

2.Penders Gust

13. Froidmont Louise

4. Ballet Finn

3. Tijtgat Marie

9. Ivens Vince

24. Vandersteen Liesl

16. Vandeweyer Wout

29. Vanschoonbeek Eline


Miniemen jongens 2005

Miniemen jongens 2004

Cadetten jongens

Scholieren jongens

7. Muyldermans Matthias

3. Santermans Warre

4. Vijgen Sander

8. Jaspers Gilles

10. Roncada Elias

8. Penders Vic

15. Vanschoonbeek Jelle

16. Driesen Sim 24. Petry Alexander

Junior Meisjes

Senior dames

Master dames

Master heren

6. Driesen Jet

8. Driesen Femke

11. Van Zand Maja

31. Werckx Ludo

12. Uitdebroeks Anja

33. Pelgrims Edouard

14. Strouwen Bea

38. Lenaers Gert

17. Philippaerts Greta

39. Driesen Dimitri

19. Smolders Elke

42. Govaerts Kris

Senior Mannen 5. Vanholst Michiel 16. Ruymen Wouter

Verslag: Marc Knaepen

5 FEBRUARI 2017 LIMBURGS VELDLOOPKAMPIOENSCHAP. LANAKEN. Vandaag was het Limburgs kampioenschap veldlopen aan de beurt. Verleden jaar was dit nog bij ons in Alken, maar nu moesten wij ons dus verplaatsen naar Lanaken. ACA haalde 2 titels binnen met Tamirat Houben (min 2004) en Paulien Nelissen (jun). Wat de masters ben ik nog niet zeker van de podiumplaatsen maar zeker was de titel bij de W60 voor Maja Van Zand. Podiumplaatsen verder nog voor Claes Nahla (2de), Penders Gust (2de) en Ballet Finn (3de) en dan nog een viertal masters. Beginnen met de dames met een derde plaats voor Bea Strouwen (W45) en er was ook goud voor Maja Van Zand (W60). Ook bij de masters mannen 2 podiumplaatsen. Beide bij de M60 met zilver voor Marc Hiemeleers en brons voor Edouard Pelgrims. In alle geval dikke proficiat aan alle aca’ers, die weg naar Lanaken vonden.

Benjamin meisjes 2009

Benjamin meisjes 2008

Benjamin jongens 2009

Benjamin jongens 2008

2. Claes Nahla

17. Vandersteen Magali

17. Teuchy Liam

9. Vanmechelen Daan

22. Aerts Matthea


Pupillen meisjes 2007

Pupillen meisjes 2006

Pupillen Jongens 2007

Pupillen Jongens 2006

4. Vanoppen Martha

14. Froidmont Louise

2. Penders Gust

3. Ballet Finn

22. Vandeweyer Kaat

24. Vandersteen Liesl

4. Willems Thor

20. Vandeweyer Wout

34. Lenaers Ella

8. Knuysen Yoran

25. Thijs Rune

20. Lenaers Tibe

26. Van Heyghen Quinten

26. Muyldermans Dieter Miniemen meisjes 2005 Miniemen jongens 2005

Miniemen Jongens 2004 Cadetten jongens

10. Tijtgat Marie

8. Muyldermans Matthias 1. Houben Tamirat

4. Vijgen Sander (4de 2002)

Opg. Thijs ChloĂŠ

12. Roncada Elias

12. Penders Vic (4de 2003)

5. Santermans Warre

18. Driesen Sim (10de 2002)

Opg. Knuysen Yarne Scholieren jongens

Junioren Meisjes

Senioren dames

Master dames

11. Jaspers Gilles (6de 2000)

1. Nelissen Paulien

5. Helsen Heleen

13. Uitdebroeks Anja

4. Driesen Jet

9. Driesen Femke

14. Strouwen Bea

10. Driesen Loes

16. Van Zand Maja 20. Olaerts Kristel 21. Philippaerts Greta

Senioren heren

Masters heren

8. Vanholst Michiel

24. Hiemeleers Marc 31. Pelgrims Edouard 33. Driesen Dimitri 37. Lenaers Gert 42 Govaerts Kris 44. Buttiens Marc

Verslag: Marc Knaepen


12 FEBRUARI 2017 KVV VELDLOPEN. ROTSELAAR. Een week na het Limburgs kampioenschap in Lanaken waren er weer enkele ( een twaalftal) aan de start van het Vlaams kampioenschap in Rotselaar. En ook daar kwamen we met medailles naar huis. Bij de jeugd moeten wij een podiumplaats (plaats 3) vermelden voor Tamirat Houben bij de miniemen van 2004. Bij het grotere werk zorgde ook Paulien Nelissen voor brons bij de junioren. En dan natuurlijk onze masters dames. Hier was er zilver voor Maja Van Zand bij de W60 en ook nog brons voor Ria Van der Vorst bij de W65. Proficiat aan allen, ook aan diegenen die het podium niet haalden maar wel meehielpen om ACA te promoten op de dit kampioenschap.

Verslag: Marc Knaepen

19 FEBRUARI 2017 LCC DALO VELDLOOP. LOMMEL. Vandaag de laatste cross van het Limburgs cross criterium (LCC) in Lommel. Met wat concurrentie van ondermeer de midwinterjogging in Kiewit en een indoor aflossingswedstrijd in Gent was dit de LCC wedstrijd met de minste ACA opkomst. Tevens kon enkel Nahla Claes bij de benjamins een podiumplaats versieren met een tweede plaats. Voor de andere ACA uitslagen kan je hieronder terecht. Benjamin meisjes 2009

Benjamin meisjes 2008

Pupillen meisjes 2007

Pupillen meisjes 2006

2. Claes Nahla

23. Vanderssteen Magali

26. Vandeweyer Kaat

16. Froidmont Louise

20. Aerts Matthea

26. Raymaekers Lisa

31. Vandersteen Liesl

22. Nicolaij Phebe Pupillen jongens 2007

Pupillen jongens 2006

Miniemen jongens 2005

Cadetten jongens

7. Penders Gust

12. Vandeweyer Wout

19. Knuysen Yarne

7. Vijgen Sander

11. Knuysen Yoran

19. Ballet Finn

12. Ivens Vince 19. Muyldermans Dieter Junioren meisjes

Masters dames

Masters heren

8. Driesen Jet

10. Strouwen Bea

26. Pelgrims Edouard

12. Van Zand Maja

33. Driesen Dimitri

15. Uitdebroeks Anja

34. Neven Rudi

17. Philippaerts Greta

37. Lenaers Gert

25. Van der Vorst Ria

39. Werckx Ludo

26. Nijs Monique

47. Govaerts Kris 48. Ruymen Michel


STRATENLOPERS 8/1/2017 : 13e Jogging de l’an neuf – Antheit 11,4km 301dln 101 Di Vito Domenico 177 Meekers Stefan 263 Pittomvils Marie-Anne

55.205 1u00.42 1u11.05

(V3 : 5/19) (V2 : 30/49) (A2 : 8/15)

15/1/2017 : Annendaalloop – Posterholt (NL) 10,5km 152dln 4 Van Marcke Pascal

1u15.34

(M40 : 1/24)

21/1/2017 : 2de Estafetteloop speelhofrunners – Sint-Truiden 1 uur 10 25 25 29 29 31 33 33 37 44 44 46 46 47 50 53 53 59 59 66 67 67

96dln Van Marcke Pascal Vanholst Michiel Uitdebroeks Anja Govaerts Kris Werckx Ludo Uitdebroeks Romain Neven Rudi Strouwen Bea Di Vito Domenico Polders Jos Van den Bossche Marnic Driesen Loes Driesen Jet Vanclee Gert Driesen Sim Nicolaij Sven Sobkowiak Martine Van Zand Maja Philippaerts Greta Baers David Manshoven Rene Vereecken Rudi

16726m 15428m 15428m 15120m 15120m 14980m 14792m 14792m 14240m 14000m 14000m 13771m 13771m 13750m 13597m 13490m 13490m 13180m 13180m 12778m 12550m 12550m

(G+90 : 1/9) (G+70 : 3/12) (G+70 : 3/12) (H+110 : 3/7) (H+110 : 3/7) (H+110 : 4/7) (G+90 : 3/9) (G+90 : 3/9) (H+100 : 5/7) (H+90 : 2/4) (H+90 : 2/4) (D-70 : 2/4) (D-70 : 2/4) (H+70 : 14/16) (J : 2/9) (G+70 : 6/12) (G+70 : 6/12) (D+110 : 1/1) (D+110 : 1/1) (H+70 : 15/16) (H+110 : 6/7) (H+110 : 6/7)

29/1/2017 : Louis Persoons memorial – Genk 21km 4 16 111 127

181dln Van Marcke Pascal Hiemeleers Marc Polders Jos Zwerts Danny

1u15.34 1u24.19 1u52.50 1u55.36

(mas : 1/102) (mas : 8/102) (mas : 66/102) (mas : 77/102)

29/1/2017 : 22e Jogging d’hiver – Sprimont 11,6km 321dln 220 Vereecken Rudi 272 Pittomvils Marie-Anne

1u13.21 1u21.37

(V3 : 17/24) (A2 :19/26)


5/2/2017 : Le joggin de Mayeur : Herstal 11km 219dln 59 Di Vito Domenico 129 Vereecken Rudi

50.22 57.28

(V3 : 4/23) (V3 : 13/23)

12/2/2017 : Le semi MJ sport – Alleur 11km 257dln 16 Bellen Peter 179 Pittomvils Marie-Anne 21,1km 345dln 13 Van Marcke Pascal 143 Di Vito Domenico 163 Meekers Stefan 215 Philippaerts Greta 231 Vereecken Rudi

42.52 1u04.38

(V1 : 3/51) (A2 : 3/16)

1u17.16 1u39.08 1u42.35 1u49.26 1u51.06

(V2 : 1/61) (V3 : 8/19) (V2 : 30/61) (A2 : 5/14) (V3 : 12/19)

18/2/2017 : Le jogging de St.Martin – Nandrin 11,28km 471dln 102 Govaerts Kris 191 Van Zand Maja

54.21 59.43

(V3 : 5/28) (A3 : 1/6)

19/2/2017 : Le trail de l’école de Robermont – Liège 8,7km 140dln 84 Vereecken Rudi

55.14

(V3 : 7/9)

19/2/2017 : Midwinterjogging – Kiewit 10km dames 104dln 9 Sobkowiak Martine 53 Pittomvils Marie-Anne 61 Jacobs Ingrid 76 Coteur Rita 10km heren 248dln 2 Vanholst Michiel 10 Ruymen Wouter 22 Hiemeleers Marc 23 Bellen Peter 51 Van Poucke Christophe 100 Meekers Stefan 143 Polders Jos 144 Coenegrachts Tom 152 Baerts David 158 Zwerts Danny 214 Jonkmans Stefan 226 Barbier Guido

46.18 58.01 1u00.48 1u04.01

(mas : 5/70) (mas : 34/70) (mas : 42/70) (mas : 51/70)

33.32 36.29 38.03 38.17 41.31 46.16 50.52 51.00 51.28 52.20 57.54 1u00.30

(Sen : 2/53) (Sen : 8/53) (mas : 9/192) (mas : 10/192) (mas : 28/192) (mas : 66/192) (mas : 104/192) (mas : 105/192) (mas : 113/192) (mas : 118/192) (mas : 162/192) (mas : 172/192)


WEDSTRIJDKALENDER MAART-APRIL 2017 4/3/2017 . Indoor. BK Jun/Bel Indoor. Topsporthal Blaarmeersen, Zuiderlaan 14, 9000 Gent. https://www.atletiek.be/evenementen/2017/03/04/bk-junbel-indoor

4/3/2017 . Indoor. Jeugdmeeting Indoor. Golazo Arena, Veenderweg 48, 3550 Heusden-Zolder. http://www.avtoekomst.be/wedstrijden.php

5/3/2017 . Indoor. BK Cad/Sch Indoor. Topsporthal Blaarmeersen, Zuiderlaan 14, 9000 Gent. https://www.atletiek.be/evenementen/2017/03/05/bk-cadsch-indoor

11/3/2017 . Indoor. BK + PK Masters Indoor. Topsporthal Blaarmeersen, Zuiderlaan 14, 9000 Gent. https://www.atletiek.be/evenementen/2017/03/11/bk-masters-indoor-pk-masters-indoor

12/3/2017 . Veldloop. BK Veldlopen + Finale CrossCup. Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke. http://www.sport.be/crosscup/2016/nl/belgischkampioenschap/

18/3/2017 . Indoor. VAL JEUGDDAG. Topsporthal Blaarmeersen, Zuiderlaan 14, 9000 Gent. https://www.atletiek.be/jeugd/kids/jeugddag

19/3/2017 . Veldloop. BK veldlopen Masters. Park ter Beuken, Bergendriesstraat, 9160 Lokeren. http://www.avlo.be/index.php/2016-09-27-19-07-28/wedstrijden/bk-masters-met-jeugdprogramma

26/3/2017 . Indoor. Meeting. Golazo Arena, Veenderweg 48, 3550 Heusden-Zolder. http://www.avtoekomst.be/wedstrijden.php

Tweemaandelijks tijdschrift januari februari 2017  
Tweemaandelijks tijdschrift januari februari 2017  
Advertisement