Academie Artemis | Alumni Magazine 004

Page 1

ACADEMIE ARTEMIS | HOGESCHOOL VOOR STYLING: MODE, MEDIA, INTERIEUR & FOOD | JANUARI 2016 | N O . 004

ARTEMIS

0

0

4


THE FUTURE IS YOUR CREATION

COLOFON Uitgave: Academie Artemis, januari 2016. Wijzigingen voorbehouden. Het is niet toegestaan om, zonder voorafgaande toestemming van Academie Artemis, door Academie Artemis gepubliceerde teksten en/of beelden over te nemen, te (doen) publiceren of anderzijds openbaar te maken of te verveelvoudigen. CoĂśrdinatie: Academie Artemis Tekst: Laura Kemp Ontwerp: Frank August, liekebergman.nl & nouch.com Druk: Rodi Media Oplage: 6.000 Cover: Project Capsel (www.me-ik.com) Concept & Styling: Meike Fleskens FotograďŹ e: Suzanne Copier Model: Stijn Stumpel Academie Artemis biedt de voltijdopleiding Bachelor Allround Styling, deeltijd- opleidingen en verschillende verdiepings- en kennismakings cursussen, waaronder een module retailstyling.


004

ARTEMIS ALUMNI MAGAZINE

ALS HOGESCHOOL VOOR STYLING LEIDT ACADEMIE ARTEMIS CREATIEF JONG TALENT OP DAT MAATSCHAPPELIJKE-, CONSUMENTEN- EN MARKTTRENDS WEET TE SIGNALEREN, TE ONDERZOEKEN, TE ANALYSEREN EN TE VERTALEN NAAR INNOVATIEVE EN VISIONAIRE CONCEPTEN. EIGENHEID, VISIE, CREATIVITEIT EN INNOVATIE WORDEN GEKOPPELD AAN MARKTINZICHT, COMMERCIE EN DOELMATIGHEID. IN DIT ALUMNI-MAGAZINE VIND JE EEN OVERZICHT VAN DE CAR-RIÈRES, WERKZAAMHEDEN EN UITDAGINGEN VAN HET LEVEN ALS STYLIST. DOOR MIDDEL VAN BEELD EN INTERVIEWS KOMEN OUDSTUDENTEN AAN HET WOORD DIE EEN INKIJK BIEDEN IN HUN WERK. EEN STYLIST IS BIJ UITSTEK EEN BEROEPSPROFESSIONAL DIE DE ONTWIKKELINGEN IN DE MAATSCHAPPIJ EN IN HET BEDRIJFSLEVEN VOOR MOET ZIJN. STYLING IS EEN UITDAGEND VAKGEBIED DAT ALTIJD IN BEWEGING IS. HET VORMT ZICH CONTINU NAAR BEHOEFTEN, TRENDS EN NIEUWE MANIEREN VAN SAMENWERKEN. ARTEMIS ALUMNI STAAN HIER MIDDENIN! DIT MAGAZINE IS BEDOELD VOOR IEDEREEN DIE WIL WETEN WAT ARTEMIS STYLING IN DE PRAKTIJK INHOUDT EN IN WELKE DYNAMISCHE WERELD JE TERECHT KUNT KOMEN.


KIM ARNOLD KIM ARNOLD IS STYLIST VOOR TELEVISIEPROGRAMMA’S EN VOOR FASHION EDITORIALS. BINNEN DEZE TWEE GEBIEDEN KAN ZE HAAR COMMERCIËLE EN CREATIEVE KANT KWIJT.

Hoe heb jij je de afgelopen tijd ontwikkeld? Door veel te werken, heb ik meer diepgang gekregen. Zo weet ik nog heel goed, dat er tijdens mijn eerste Artemis beoordeling gekscherend werd gezegd dat ik ‘verder moest kijken dan GTST. Ik moest toen heel hard lachen, maar pikte het wel op. Ik ben me gaan verdiepen in architectuur, musea, maatschappelijke ontwikkelingen en geschiedenis. Als stylist is het erg belangrijk om onderzoek te doen en de diepte in te gaan. Achter elke trend zit een verhaal. Kun je een voorbeeld geven van een concept dat je hebt bedacht en hoe dat in zijn werk ging? Bij mijn laatste opdracht, kwam het idee ineens tot leven tijdens onze zoektocht naar een locatie. Fotografe Liselotte Fleur had een prachtige tropische locatie gevonden. Hierdoor kreeg ik meteen concrete inspiratie, door de kleuren en natuur. De focus moest komen te liggen op de jaren zeventig, maar dan op een moderne manier. Bijvoorbeeld: een flared jeans in combinatie met een statement designer piece. Dit was een futuristische jasje gemaakt van hout! Wat zijn de overeenkomsten/verschillen tussen je opdrachtgevers? Hoe pas je je werk daarop aan? Ik werk als styliste voor televisieprogramma’s maar doe ook de styling voor fashion editorials. Voor laatstgenoemde mag je echt out of the box denken en ben je minder beperkt. Die vrijheid in mode vind ik heerlijk. Bij styling voor televisie moet het vaak draagbaar en commercieel zijn, dat is ook een uitdaging! In het mooiste geval sluit je dan een compromis, een beetje van de presentator met een styling handschrift van mij.

www.kimarnold.nl

4

Styling> Kim Arnold, Fotograaf> Domen / van de Velde, Model> Marlou @ Paparazzi MM, Haar> Pablo Kumin @ Ballsaal MNGMT, Make-Up> Peter Dwars @ House Of Orange, Publicatie ‘Origin’> 001designSCENE Magazine

Hoe is het met je gegaan na je afstuderen bij Academie Artemis? Toen ik net was afgestudeerd bij Artemis ben ik meteen aan de slag gegaan bij het kinderprogramma Hip Voor Nop. Vanaf seizoen 2 ben ik bij de EO-familie gekomen en we zijn nu alweer druk bezig met seizoen 5! Maar ik kan ook een gat in de lucht springen als mijn werk op de cover staat bij de print editie van DESIGN scene, een fashionmagazine uit de UK.


RUIGROK

DENISE

Styling> Denise Ruigrok, Illustratie> Sella Molenaar, Fotograaf> Melody Lieftink, Model> Moisha @ De Boekers, Make-Up & Haar> Peter Dwars @ House of Orange

5

DENISE RUIGROK IS FREELANCE FASHION STYLIST EN WERKT VOOR UITEENLOPENDE FOTOSHOOTS. DENK BIJVOORBEELD AAN (ONLINE) MAGAZINES TOT AAN EEN LOOKBOOK SHOOT VAN EEN DESIGNER. Hoe is het om een professioneel, zelfstandig fotostylist te zijn? Ik ben een teamplayer. Wat ik zo interessant vind aan fotostyling, zijn de samenwerkingen die steeds weer voortkomen uit de fotoshoots die je met verschillende teams doet. Een team bestaat vaak uit een fotograaf, een make-up artist, een model en een stylist. Eigenlijk zorgt het voor een ‘sneeuwbaleffect’: wanneer bijvoorbeeld de fotograaf waar je eens mee werkte een volgende keer een stylist nodig heeft, zal hij of zij je weer benaderen. Mits je goed werk hebt geleverd natuurlijk. En zo zal je de volgende keer weer met dezelfde fotograaf werken, maar dan bijvoorbeeld weer met een andere make-up artist die vervolgens weer hetzelfde doet! Zo groeit je netwerk snel. Welke opdracht is jou bijgebleven? Voor het merk MPHVS verzorgde ik de styling van de fotoshoot voor de nieuwe collectie, die gepresenteerd is op de Dutch Design Week in Eindhoven. Erg leuk ook was de samenwerking met fashion illustrator Sella Molenaar. Via de visagist van mijn afstudeeropdracht van Artemis kwam fotografe Melody Lieftink aan mijn gegevens en benaderde ze mij om de styling te verzorgen van een fotoshoot. Er was veel vrijheid voor mij. Waar ik rekening mee moest houden was dat Sella Molenaar er later nog illustraties bij zou maken. Dit alles was geïnspireerd op een liedje dat zij had uitgekozen. Echt weer eens wat nieuws en super om aan mee te werken!

www.deniseruigrok.com

LEONOR VON SALISCH

www.leonorvonsalisch.nl / www.xoberlin.nl

Hoe heb je voet aan de grond gekregen als stylist in Berlijn? De eerste zeven maanden ben ik begonnen als fulltime assistent bij een bekende Duitse styliste (Jennifer Hahn). Het was een intensieve ervaring om mee te kunnen werken aan alle grote producties en te leren hoe dat in zijn werk gaat. “Ein guten Job”, is niet zomaar “ein guten Job.” Dertig Ikeatassen met stylingmateriaal om een grote klant te kunnen bedienen en grote budgetten om mee te werken. Ik kwam in aanraking met (voor mij onbekende) Duitse celebrities en we deden veel commerciële - en editorial productie. Het was heel hard werken; dag en nacht paraat staan. Na een half jaar intensieve werkervaring, durfde ik de stap te nemen om voor mezelf te beginnen. De leukste producties waar ik vervolgens ingerold ben, was de styling assistentie voor een grote Deichmann commercial. Wat ik bijvoorbeeld ook heel leuk vond om te doen was de styling en decoratie van een Grazia Magazine fashionevent.

LEONOR VON SALISCH WERKT RUIM EEN JAAR ALS STYLIST IN BERLIJN. DEZE ONGEPOLIJSTE, ‘ONAFFE’ STAD IS DE ULTIEME VOEDINGSBODEM VOOR HAAR BREDE INTERESSES. is de voedingsbodem die ik nodig heb om mijn geest vrij te laten fantaseren. Ik hou ervan dat de stad “onaf” en “ongepolijst” is; daarbinnen zit namelijk heel veel ruimte voor interpretatie en inspiratie. Ik heb behoefte aan plekken, mensen en situaties die contrasteren en samen iets vertellen. Door de stad lopen of met de metro onderweg zijn en mensen observeren. Deze fascinatie is altijd terug te herleiden naar styling; waarbij ik ook altijd opzoek ben naar een bepaalde esthetiek in Waarom wilde je graag freelancen? Het was voor mij vormen, kleuren, compositie, of materialen die samen voor de hand liggend dat ik als freelancer in Berlijn aan iets vertellen en ik in een video- of foto concept kan de slag zou gaan. Ik zie er de uitdaging van in om mezelf uitwerken. breed te ontwikkelen en op projectbasis voor klanten te werken. Alsof ik aan het roer van mijn eigen schip sta en met mijn eigen initiatief, op lange termijn het meeste kan bereiken. Het werk is zo gevarieerd; soms heb ik een klus voor een paar maanden. Soms meerdere korte klussen. Daarnaast moet je tijd investeren in het opbouwen van contacten en tijd benutten om vrij werk te maken. De freelance wereld is een dynamische wereld. produceren we fashionvideos in Berlijn; korte en esthetische impressies waarbij het concept, de locatie, het model, de gefeaturede kleding en het teamwerk allemaal hand in hand gaan. De constellatie van ons drieën is heel uniek en voor fashionlabels een gunstig alternatief om met ons te werken, in plaats van met grote productiebureaus. We zijn onszelf nu op de kaart aan het zetten.

En wat is het laatste nieuws? Samen met mijn vriend Welk effect heeft Berlijn op jou als stylist? Als stylist (producer) en een andere vriend (goede cameraman), heb ik een passie ontwikkeld, waarbij ik mij constant laat heb ik het productiebedrijfje, xoberlin opgericht. Hierbij inspireren door alles wat er om mij heen gebeurt. Berlijn


VILDAN allerleukst. Dit is nog best moeilijk want in Dubai moet je voor elke stap die je buiten zet voor commerciële doeleinden, toestemming vragen aan de Emiraten!

Welke bronnen en ontwikkelingen raad je aan om te volgen om inspiratie op te doen? Kijk op ongewone websites, lees onbekende tijdschriften. Raadpleeg bronnen waar andere mensen niet naar zouden kijken. Dit zijn de dingen die een unieke inspiratie geven. Wijk af van de massa! Wat wil je meegeven aan nieuwe studenten? Een allround opleiding geeft je veel voordelen in een bedrijf. Dit trekt de meeste bedrijven aan. Je pakt één ding op en vervolgens ben je overal in het bedrijf te vinden. Op deze manier hoef je jezelf ook niet te beperken tot één vakgebied.

6 TONCA

Dat is inderdaad best anders dan wij in Nederland gewend zijn. Bevalt het je om te werken in het buitenland? Jazeker! Ik zit hier nog niet al te lang. Maar werken in het buitenland geeft een ander perspectief, dat is erg leerzaam en soms even wennen. Daar waar je in Nederland van bepaalde dingen kan uitgaan, word ik hier soms verrast door andere ‘regels’. Zo had ik laatst een afspraak om 12.00, die zonder reden om 13.00 begon. Fashionably late denk ik dan maar, haha.

VILDAN TONCA HEEFT DE SPRONG GEWAAGD EN WERKT ALS JUNIOR CREATIVE PRODUCT MANAGER BIJ KINDERKLEDINGMERK JUST ESSENTIALS. LOCATIE: DUBAI! Hoe ben je bij JustEssentials in Dubai terechtgekomen? Ik was dit bedrijf tijdens mijn zoektocht naar een stage al tegengekomen. Toen zaten ze helaas al vol. Toen ik zag dat ze een vacature online hadden gezet dacht ik, niet geschoten is altijd mis. En een baan in DUBAI; te gek! Ik werd aangenomen en nu zit ik al een aantal maanden in Dubai. Kun je het bedrijf en jouw werk omschrijven? JustEssentials focust zich op de jonge ouder en ontwerpt babykleding tot kinderkameraccessoires. Ik onderzoek en analyseer trends en vertaal dit naar concepten en nieuwe producten. Ik ontwerp daarnaast verpakkingen en bepaal de kleuren van producten. Verder organiseer ik fotoshoots en doe ik productfotografie. Ook onderhoud ik contact met leveranciers over producten en moet ik productprijzen berekenen en bepalen. Lekker allround dus, net als bij Artemis. Heeft Academie Artemis je kunnen klaarstomen voor het werk dat je nu doet? Absoluut! Mijn allround opleiding komt enorm van pas. Zo kan ik binnen het bedrijf aan alle kanten bijspringen. Interieur, media, marketing, fashion of fotografie. We hebben alles al een keertje gehad op de academie. Op welk project ben je het meest trots? Het houden van de fotoshoot en productfotografie vind ik het


7

ANNE

ROHOF

Lovechock? Vertel! Sinds oktober werk ik op de marketingafdeling van het chocolademerk Lovechock. Lovechock maakt RAW chocolate. Het bedrijf is jong en het team is klein; dat past bij mij. De producten zijn allemaal handgemaakt van biologische cacao uit Ecuador. Omdat de cacaobonen ongebrand en koud gemalen zijn, zit Lovechock vol flavonoïden en ‘liefdesstofjes’, oftewel Lovechock. Heb je in die korte tijd dat je er werkt, al grote projecten voorbij zien komen? Jazeker! Ik heb de laatste paar maanden heel hard gewerkt voor ons nieuwste product, de Lovechock Rocks. Dit zijn vruchten en noten met rauwe chocolade en superfoods. Het project begon in de keuken bij Laura de Nooijer; de oprichtster van Lovechock en chocolademaakster. Daarna hebben we ons social media netwerk gevraagd om met ons mee te denken. Daar kwam de hazelnoot als grote favoriet naar voren en toen wisten we: De Rocks Hazelnoot moet er komen!

“Voor de look and feel van Lovechock, moet ik natuurlijk ook de chocolade proeven...” Hoe belangrijk is een marketingstylist bij een bedrijf als Lovechock? Als je kijkt naar de identiteit van Lovechock is het een product waarin twee werelden elkaar kruisen. Dit zijn Raw; healthy nature en Happiness , genot en liefde. Deze werelden hebben we vertaald in de verpakkingen. Binnen de fotografie wilden we hetzelfde gevoel laten terugkomen. Al spelende met de positionering van de Rocks en de associaties die we wilden opwekken heb ik een fotografiebriefing opgesteld. Hierbij moest ik de samenhang vinden tussen Lovechock als merk en de Rocks als product. Styling zorgt voor een bepaald gevoel en draagt bij aan de gehele beleving. Tijdens mijn opleiding aan Artemis heb ik veel geleerd over beeldcommunicatie. Je leert dat alles op elkaar aan moet sluiten. Vooronderzoek naar merk, product en doelgroep is daarom erg belangrijk en iets waar je als student aan Artemis ook veel mee aan de slag gaat. Academie Artemis heeft mij een sterke basis gegeven.


8


TESSA SCHOUTEN Kun je iets over je baan bij Studio Linda Franse vertellen? Deze baan is voortgevloeid uit een opdracht; namelijk het ontwerpen van de huisstijl voor Studio Linda Franse (SLF). Voor SLF ontwikkel ik nu concepten en werk ik grafische elementen uit binnen verschillende projecten. Wat ik hier zo leuk aan vind, is de samenwerking met interieur- en product designers. Doordat ik met hun expertises in aanraking kom, verbreed ik mijn kennis. Vooral een 2D ontwerp zien groeien tot een 3D totaal plaatje, vind ik leerzaam.” Hoe is de combinatie tussen vast werk en freelance? Ik ben gaan freelancen om mezelf uit te dagen. Ik wilde het altijd al proberen en ik was bang dat als ik eenmaal een fulltime baan zou hebben, die stap niet meer zou durven nemen. Het was nu of nooit, en als het zou mislukken, zou ik altijd nog in loondienst kunnen werken. Maar het gaat nu goed! Ik merk dat hard werken voor jezelf enorm veel energie geeft. Het beste gevoel is als je je eigen ontwerp terugziet in de praktijk. Laatst kwam er een werkbusje voorbij rijden met een logo dat ik had ontworpen, dat geeft een enorme kick!” Naast mijn parttime baan werk ik op freelance basis voor verschillende bedrijven. Ik heb me vooral gespecialiseerd in brand identity op grafisch vlak, in combinatie met trendresearch. Zo creëer ik voor bedrijven een visuele identiteit, passend in deze tijdsgeest, hun kernwaarden en marktkansen. Daarnaast werk ik momenteel aan een online concept voor een woningtextielonderneming. Zij willen hun offline formule doorvoeren op online vlak en ik denk hierin mee als stylist, vormgever en trend forecaster.

9

TESSA SCHOUTEN WERKT SINDS ANDERHALF JAAR BIJ STUDIO LINDA FRANSE; EEN STRATEGIE- EN DESIGNSTUDIO IN HARTJE AMSTERDAM. DAARNAAST HEEFT ZE HAAR HANDEN VOL MET UITEENLOPENDE FREELANCE-PROJECTEN. Welke praktijkinzichten zou je willen delen? Mijn insteek is dat je niet vóór een opdrachtgever maar sámen met een opdrachtgever werkt. Luister goed naar het verhaal van de klant en vertaal dat vervolgens met jouw kennis als stylist naar een concept. Vergeet niet dat je een product maakt binnen het expertisegebied van de klant. Verder zou ik iedereen willen aanraden om tijd te maken voor vrij werk. Doe wat je leuk vindt, experimenteer en knal het online zodat iedereen ziet dat je bedrijf bestaat. Ook als je het reuze druk hebt! Door vrij werk te maken blijf je jezelf ontwikkelen. Wat is zo boeiend aan het vak? De uitdaging, geen dag is hetzelfde. We hebben te maken met wisselende trends, verschillende opdrachtgevers, een andere markt, vernieuwende technieken etc. Wat is er nu interessanter om continu de belangrijkste punten hieruit te filteren en dit te bundelen in een conceptvoorstel voor een klant? Of het nu gaat om een ontwerp voor een product of een nieuwe brand identity. Beste advies voor mensen die een stylingopleiding bij Academie Artemis willen volgen? Je gaat het halen als je passie hebt voor het vak, als je het oprecht leuk vindt om bijv. musea te bezoeken en je te verdiepen in trends en projecten. Natuurlijk hoef je niet alles even leuk te vinden, maar als de opdrachten echt voelen als huiswerk dan gaan het zware jaren worden!

www.tessaschouten.nl


Concept & Styling > Meike Fleskens, Fotograaf > Suzanne Copier, Model > Stijn Stumpel, Haar > Tom van de Wiele

10


11

MEIKE FLESKENS

MEIKE FLESKENS HEEFT EEN VASTE BAAN BIJ TECHSTARTUP MANUS MACHINA EN WIJDT ZICH DAARNAAST AAN MEERDERE FREELANCE PROJECTEN. IN AL HAAR WERK KOMT MEIKE’S PASSIE VOOR MATERIALEN, TEXTIEL EN INNOVATIE DUIDELIJK NAAR VOREN.

Laten we beginnen bij je vaste, parttime baan bij Manus Machina. Wat houdt die in? Manus Machina is een start-up die handschoenen maakt met een bedieningsfunctie. Smart-gloves dus. Ze kunnen video games besturen, maar bijvoorbeeld ook drones. We maken ze vooral om te gebruiken bij het spelen van games in virtual reality. Werken bij Manus Machina is heel uitdagend aangezien het product nog in de ontwikkelingsfase zit maar steeds dichter bij een consumentenversie komt. Ik ontwerp de handschoen, anderen programmeren de techniek die erin verwerkt wordt. Daarvoor moet ik constant creatieve oplossingen bedenken die te produceren zijn, niet te veel geld kosten en alle techniek zo goed mogelijk verbergen. Naast je werk bij Manus Machine heb je veel freelance projecten. Voor een daarvan gebruik je mensenhaar. Kun je daar meer over vertellen? Het idee is ontstaan tijdens mijn afstudeerproject voor Artemis. Ik was op zoek naar alternatieve en duurzame grondstoffen en experimenteerde met het idee. Mijn collega van Manus Machina zag dit op mijn website, hij overwoog al langer om zijn haar af te knippen en besloot na het zien van

mijn project de knoop door te hakken. Daarna mocht ik Wat een bijzonder project. Heb je nog tijd voor andere opdrachten? Ook nog! Andere opdrachten er een muts van maken. zijn erg uiteenlopend. Zo heb ik onlangs een illustratie Mensenhaar is een duurzaam materiaal dat het textiel gemaakt voor een ansichtkaart. Maar ook de sloven extra emotionele waarde geeft. Dit zijn belangrijke voor het personeel van bar/restaurant Luce. Een pop-up eigenschappen, zeker in een tijd waarin we steeds restaurant dat tijdens het jaarlijkse evenement Glow het Stadhuisplein van Eindhoven vulde. bewuster worden van de materialen die we gebruiken. Hoe zorg je er voor dat dit product onder de aandacht komt? Tot nu toe heb ik vooral profijt gehad van mond tot mond reclame. Sommige mensen reageren wat onwennig, maar veranderen hun mening door positieve reacties van anderen. Ook de presentatie georganiseerd door Artemis op de Dutch Design Week heeft veel aandacht opgeleverd. Inmiddels lijkt Ventura Lambrate (Milaan Design Week) dichterbij te komen en ben ik in gesprek met ziekenhuizen en een stichting die kankerpatiënten en hun naasten opvangt. De opdrachten geven mij een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt het namelijk maar één keer maken en het gaat soms om gevoelige verhalen. Mensen die door ziekte hun haar verliezen, of een vrouw die het haar van haar overleden man aan mij wil geven.

Zou je iets mee willen geven aan andere startende stylisten? Wat ik bij zowel mijn baan als met mijn eigen bedrijf heb geleerd is om niet bang te zijn en te vertrouwen op mijn visie. Iedereen maakt wel eens een (inschattings-) foutje maar zolang je open staat voor response en feedback en dit combineert met je eigen visie blijf je groeien.

www.manusmachina.com (Manus Machina smart gloves) www.me-ik.com (Capsel)


13

FRIDAY NEXT FRIDAY NEXT: In deze conceptstore is van alles te doen en te zien. Artemis alumnus Paulien de Vries en haar partner Esther Blaffert, bieden met Friday Next een breed assortiment aan design, meubels, mode- en woonaccessoires, inclusief een studio voor interieuradvies. Daarnaast zijn Esther en Paulien ook eigenaar van twee HAY winkels. Paulien: “Wat begon als een klein idee is uitgegroeid tot een paar prachtige winkels en een eigen label.� De Friday Next Store & Studio is op de Overtoom 31. www.fridaynext.com

T.I.T.S T.I.T.S.: Vers uit de Artemis-koker! T.I.T.S store is een originele en brutale conceptwinkel met een mix van funky nieuwe merken. Ontwikkeld door Bachelor alumnus Nathalie Zoeteweij. De store vind je op de De Clerqstraat 78 in Amsterdam. www.tits-store.com

RIKA RIKA : Rika is inmiddels een klein imperium van alumnus Ulrika Lundgren. Het kleding- en accessoiremerk bestaat uit de Rika Store, Rika Magazine en Rika Maison. Ulrika omschrijft zichzelf als smaakmaker en styliste die graag het creatieve proces in gang zet. De Rika Store bevindt zich in de Oude Spiegelstraat 12 in Amsterdam. www.rikastudios.com


12

STORE OF DAYDREAMS

LOVE STORIES

Store of Daydreams: het kinderwinkel concept van Marloes Bronkhorst is online gestart, maar heeft sinds september 2015 ook een fysieke store in Laren. Met merken in de pocket zoals het Zweedse kindermerk Mini Rodini, Little Remix (zusje van Designer Remix), Tiny Cottons, Soft Gallery, Bobo Choses en Stella McCartney Kids, waar Marloes zelf voor gewerkt heeft in New York, breidt Store of Draydeams zich steeds verder uit. Ook werkt Marlies met onbekende nieuwe kids-designers in het midden tot hoog segment. Store of Daydream, Nieuwe weg 43, Laren.

LOVE Stories: in twee jaar tijd uitgegroeid tot een begrip voor liefhebbers van lingerie. Modestyling alumnus Marloes Hoedeman zag kansen binnen ondergoed en sleepwear in het midden-hoog segment. Met succes. Love Stories telt in Nederland nu meer dan vijftig verkooppunten, waaronder De Bijenkorf. Wereldwijd loopt het aantal tegen de driehonderd winkels, met topwinkels als het Britse Selfridges en Galeries Lafayette in Parijs. www.lovestoriesintimates.com

www.storeofdaydreams.com.nl

HEMPSTORY HEMPSTORY: een lifestyle winkel van deeltijd alumni Linda Lindquist en Marijn Blaauw waarbij duurzame toepassingen van de hennepplant centraal staan. In de shop vind je een assortiment verzorgingsproducten, voedingsmiddelen, kleding, accessoires en homefurnishing, allemaal gemaakt met of van de grondstoffen van de vezelhennepplant. De winkel? Die vind je op de Oudezijds Achterburgwal 142 in Amsterdam. www.hempstory.nlBoter, kaas en melk, Styling > Marijn Visser, Fotograaf > Anthony Lohan

STUDIO

VOORHUIS

STUDIO VOORHUIS IS EEN CREATIEVE STUDIO DIE OP BASIS VAN STORYTELLING CONCEPTEN UITWERKT TOT ON- EN OFFLINE MEDIA-UITINGEN. ARTEMIS ALUMNI JUDITH WITJES EN MARIJN VISSER ZIJN COLLEGA’S BIJ DIT ALLROUND CONCEPTBEDRIJF EN WERKEN REGELMATIG SAMEN AAN UITEENLOPENDE PROJECTEN. Kunnen jullie iets vertellen over de werkwijze van Studio Voorhuis? Marijn: Wij vertalen het merkverhaal van klanten naar creatieve concepten. Om dit te bewerkstelligen heeft Studio Voorhuis een team van creatieven in dienst met ieder hun eigen specialisatie. Van concept, fotografie, video, tekstschrijven, social media campagnes tot webdesign. En alles daar tussenin! Waaruit bestaan jullie werkzaamheden? Judith: Studio Voorhuis heeft veel klanten uit de foodbranche, daarom werk ik veel samen met onze foodstylist en natuurlijk altijd met een fotograaf. Mijn collega stylisten en ik zorgen er samen voor dat het volledige proces en dat alles op de set aanwezig is. Dit vergt veel voorbereiding, maar dat is juist leuk. Vaak maken we moodboards voor de klant; soms krijgen we deze ook aangeleverd. Die vormen het begin van de styling en zijn de leidraad bij het selecteren van items, accessoires en collecties. Voor de grote projecten zoeken we ook modellen, locaties en zetten we draaiboeken in elkaar.

Marijn: Het is fijn om samen te werken met zoveel specialismes en de creatieve know-how onder een dak te hebben. Zo leer je van elkaar en kun je elkaar helpen en inspireren. Het proces hangt natuurlijk ook met elkaar samen en je werkt gezamenlijk naar een resultaat. Er worden concepten bedacht, ontwerpen gemaakt en gefotografeerd. Vervolgens gaan de art directors/vormgevers er mee aan de slag en uiteindelijk de webdesigners. Belangrijkste leerervaring? Marijn: Vooral de manier van kijken die je leert op de academie, heb ik hier nog verder geperfectioneerd. Kijken naar composities, licht, maar ook de kleinste details in styling en food. Het is belangrijk om de juiste balans te zoeken tussen al deze aspecten.

http://www.studiovoorhuis.nl/


16


Styling & Design > Shera Smit / Alles in naam van > The Sting B.V.

SHERA SMITH

17

SHERA SMITH IS DESIGNER BIJ THE STING. ZE ONTWERPT DAMES- EN HERENCOLLECTIES VOOR DE PRIVATE LABELS.

Hoe ben je terechtgekomen bij The Sting? In 2012 studeerde ik Cum Laude af en koos ervoor om eerst stage te lopen bij Nederlands label “Avelon”. Hierna heb ik als Designer Womenswear gewerkt bij het label: “Zoe Karssen”. Omdat ik mij graag verder wilde ontwikkelen binnen een groter bedrijf, ben ik gaan werken als Designer bij The Sting. Door na mijn deeltijdstudie eerst een stage te volgen had ik meer kennis en zelfvertrouwen tijdens mijn eerste baan. Waar ben je op dit moment mee bezig bij The Sting? Een van mijn meest recente en tevens grootste projecten is het opstarten van nieuw label: “Distrikt Norrebro”. Dit label is geïnspireerd op de Scandinavische minimalistische trend die zich steeds vaker voordoet. Aan mij de taak om deze trend op commerciële wijze te vertalen naar collecties, passend bij het retailconcept van The Sting. Hoe bevalt het je om bij een gevestigd label te werken? Ik heb nu het geluk dat ik bij een label mag ontwerpen dat qua stijl overeenkomt met mijn eigen stijl. Toch wil ik mensen ook meegeven, dat je als stylist zeker binnen de commerciële retail, ook dingen moet maken die je zelf nooit zou dragen. Zie dit als een uitdaging, het maakt je werk afwisselend! Nu ik drie jaar aan het werk ben als stylist heb ik genoten van de passie waarmee er gewerkt wordt binnen kleine labels maar heeft The Sting mij meer commercieel inzicht gegeven. Wat is je droom voor de toekomst? Dan zou ik graag weer voor een high end label willen werken. Prijstechnisch is er meer mogelijk zodat je als designer met betere kwaliteiten kunt werken en je kunt net weer een stapje verder gaan. Wie weet wel in het buitenland!


FOLKERT VAN DER KOOIJ Folkert van der Kooij startte direct na zijn afstuderen in 2014 zijn eigen interieurbureau ‘Studio Oak’

Studio Oak is een ontwerpstudio op het gebied van interieur- en conceptontwikkeling voor restaurants, kantoren, bars, hotels en particulieren. Niet alleen het concept en ontwerp, maar ook de realisering wordt uitgevoerd door Studio Oak. Hiervoor werkt Folkert nauw samen met interieurbouwers, meubelleveranciers en lichtarchitecten. Vanuit de filosofie van de studio wordt gewerkt met lokale producenten en materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Duurzaamheid, ambacht, het verhaal achter het ontwerp en materiaalgebruik staan centraal. De eerste klant was Opgeweckt Noord, tevens de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Studio Oak verzorgde het interieurconcept tot

INTERIEURONTWERPER MET en met de realisatie, inclusief lichtplan, meubeltekeningen, kleuren, decoratie en de bouw van het ontwerp. De grote media aandacht voor de eerste verpakkingsvrije winkel en de uitvoering van het concept leidde direct tot nieuwe opdrachtgevers. Na de verpakkingsvrije winkel volgde opdrachten van Bio Lokaal, een tweede verpakkingsvrije winkel in Nederland, diverse restaurants, retailers en bedrijfsruimtes. Folkert : “Het totale plaatje is interessant, dus niet alleen een mooi interieurontwerp, maar een gedegen onderzoek en de vertaling hiervan naar een passend concept. Het zorgt ervoor dat mijn projecten een verhaal en inhoud hebben. De manier van werken, kijken en observeren, zoals ik heb geleerd op de academie, pas ik bij elk project opnieuw toe. Dat is denk ik de basis van de goede start en de mooie opdrachten die ik het afgelopen jaar mocht uitvoeren.” www.studiooak.nlVerpakkingsvrije winkel BioLokaal

18

Verpakkingsvrije winkel BioLokaal


Interieurconcept ‘Soixante Neuf’ - Volkshotel

RS

Burgerbar Geflipt

19

ROSA WINKEL

VT-Wonen publicatie

Rosa Winkel volgde de deeltijdopleiding Interieurstyling en is werkzaam als interieurontwerper en eigenaar van ‘Studio Roos’. Studio Roos bedenkt interieurconcepten voor een breed scala aan opdrachtgevers. Van galeries, kantoren, tot particulieren. Bovendien werd haar eigen woning recentelijk uitgelicht in VT-Wonen. Voor het Amsterdamse Volkshotel bedacht Roos het interieurconcept ‘Soixante Neuf’

Rosa is ook de persoon achter het interieur van Burgerbar Geflipt en start-up Framer. Burgerbar Geflipt zit op de hoek van de Albert Cuypstraat en de Van Woustraat in Amsterdam. Geflipt is een hamburgerrestaurant waar je terecht kan voor een eerlijke burger, biertjes en een goede kop koffie. De inrichting van de zaak is een kruising tussen een gezellige huiskamer en een burgerbar. Bakstenen muur, grote houten tafel, hoge tafel met krukken langs het raam, een balie en een keuken met tegeltjes. www.roosamsterdam.nl

19

Het Volkshotel bestaat uit meer dan 160 ‘standaard kamers’ ontworpen door Bas van Tol en 9 ‘speciale kamers’ die werden ontworpen door bijzondere talenten. Deze mensen werden gevonden door middel van een wedstrijd. De opdracht was om een kamer te visualiseren die je niet meer zou willen verlaten. Rosa bedacht een “sensuele kamer zonder clichés” genaamd ‘Soixante Neuf’. Met dit idee, dat voortkwam uit haar examenproject, won Rosa de pitch.


ESMÉ BRINKMAN WERKT ALS REDACTEUR EN MEDIASTYLISTE BIJ HET ONLINE INTERIEURMAGAZINE ROOMED.NL. DE WEBSITE IS EEN ONDERDEEL VAN ONLINE UITGEVERIJ WAYNE PARKER KENT, WAAR ONDER ANDERE OOK NSMBL, CULY, WANT, MANNERS EN FROOT ONDER VALLEN.

Hoe ben je bij Roomed terechtgekomen? Ik ben bij Roomed begonnen als freelancer. Dat was namelijk dé manier om bij dit bedrijf ‘binnen te komen’. Ik werkte parttime en had daarnaast ook een parttime kantoorbaan die ik al had tijdens mijn studie. De vastigheid van mijn kantoorbaan was heel fijn, want daarnaast had ik tijd om mezelf te ontwikkelen en heb ik leuke freelanceprojecten kunnen doen en mijn portfolio kunnen uitbreiden. Sinds kort ben ik fulltime in dienst bij Roomed, en dat bevalt me heel goed. Hoe leuk ik de afwisseling van het freelancen ook vond, ik merk dat ik op m’n best ben als ik me helemaal kan storten op één project. Wat kunnen we ons voorstellen bij jouw werk als mediastylist? Naast dat wij de site elke dag vullen met de leukste interieurs en wooninspiratie, zijn we ook verantwoordelijk voor alle social media én de sponsored content. Roomed.nl is een onderdeel van online uitgeverij Wayne Parker Kent. Het valt dus onder één bedrijf, maar iedereen is zelf verantwoordelijk voor de content op de websites. Samen met mijn hoofdredacteur publiceren we zes artikelen per dag. Er is veel variatie in de onderwerpen waar wij over schrijven: ‘binnenkijkers’, nieuws, tips, hacks, DIY’s, fotoreportages, hotel -en winkelreviews en interviews.

Op welk projecten je het meest trots? De content die wij zelf maken. We speuren elke dag het internet af, en ‘cureren’ zo wat er op Roomed moet komen. Maar we maken zelf ook artikelen met architectuur, (styling)tips, interviews/reportages, binnenkijkers en DIY’s. Vooral de video’s op ons Youtubekanaal zijn echt bijzonder. Wayne Parker Kent is een jong bedrijf, met veel ambitieuze mensen die er stuk voor stuk keihard voor gaan. In mijn eerste maanden hier heb ik zóveel geleerd over de online wereld en advertisement. Ik zit er helemaal op mijn plek! Bijzonderheden of leuke weetjes over de opdrachten /baan? We werken hard en veel (het internet staat natuurlijk nooit stil), maar daar staan veel leuke dingen tegenover: slapen in toffe hotels, op persreis naar Parijs, events en etentjes. Wat is jouw advies voor scholieren, stylingliefhebbers die er over nadenken om een stylingopleiding bij Academie Artemis te volgen? Het beste advies wat ik je kan geven is: heb lef. In alles wat je doet: zowel in je schoolopdrachten als straks bij het solliciteren of het opzetten van je eigen bedrijf. Probeer je meteen zoveel mogelijk te onderscheiden, denk goed na over waar je écht goed in bent. Toen ik nog studeerde solliciteerde ik bij een creatief bedrijf. Tijdens het gesprek werd mij verteld dat “hier in Amsterdam wel 300 meisjes zijn zoals jij”. Een rotopmerking, maar het was voor mij wel een eye-opener.

“HET BESTE ADVIES DAT IK JE KAN GEVEN IS: HEB LEF. IN ALLES WAT JE DOET..”

ESMÉ BRINKMAN

20


21


HEARST MAGAZINES CHRISTINE BOLAND ICE INTERNATIONAL AMERICA TODAY HUNKEMÖLLER VICTOR & ROLF SUIT SUPPLY

ALUMNI O GATEN TE NATWERK RIVER ISLAND WEHKAMP MARQT G-STAR BUSR


OM IN DE HOUDEN!

DE CARRIÈRES EN VERHALEN DIE VOOR DEZE EDITIE ZIJN UITGELICHT VORMEN EEN GREEP UIT DE LOOPBANEN VAN ARTEMIS ALUMNI.

NAAST DE ERVARINGEN DIE TE LEZEN ZIJN IN DEZE UITGAVE, VIND JE ARTEMIS ALUMNI BIJ GEVESTIGDE BEDRIJVEN ZOALS VIKTOR & ROLF, MARQT, SUIT SUPPLY, RIVER ISLAND, HUNKEMÖLLER, HEARST MAGAZINES, BUSR, NATWERK, AMERICA TODAY, G-STAR, ICE INTERNATIONAL, CHRISTINE BOLAND EN WEHKAMP. ARTEMIS ALUMNI ZIJN DAAR ACTIEF ALS MARKETEERS, GRAFISCH VORMGEVERS, TRENDFORECASTERS EN PRODUCT DESIGNERS. EN DIT ZIJN NOG MAAR EEN PAAR VOORBEELDEN VAN DE VELE FUNCTIES WAARIN ARTEMIS ALUMNI WERKZAAM ZIJN. OOK WERKEN MEERDERE ALUMNI OP FREELANCE BASIS VOOR VERSCHILLENDE OPDRACHTGEVERS. ANDEREN HEBBEN ERVOOR GEKOZEN OM ZICH AAN TE SLUITEN BIJ EEN START-UP, OF VOLGEN HUN PERSOONLIJKE VISIE EN STARTEN EEN EIGEN ONDERNEMING. EEN AANTAL ALUMNI HEBBEN INTERNATIONALE CARRIÈRES EN WERKEN BIJ BEDRIJVEN IN ONDER ANDERE SHANGHAI, DUBAI EN LONDEN. MET DEZE ALUMNI-UITGAVE GEVEN WE EEN INDRUK VAN DE BREDE MOGELIJKHEDEN EN INZETBAARHEID ALS STYLIST IN HET PROFESSIONELE WERKVELD. WIL JE MEER WETEN OVER ACADEMIE ARTEMIS EN DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN ARTEMIS-STYLISTEN? BEZOEK DE ARTEMIS WEBSITE OF VOLG DE ACADEMIE OP SOCIAL MEDIA EN KOM EEN KEER LANGS OP DE OPEN DAG. HTTP://WWW.ACADEMIEARTEMIS.NL FB: ACADEMIE ARTEMIS INSTA: ACADEMIE ARTEMIS (#ACADEMIEARTEMIS) TWITTER: @ACADEMIEARTEMIS


T

E

H

I

O

YU

R

C

F

U

TU R

S

E

E R

I T

A O

N