Page 1

1. ACTUALITAT


1.ACTUALITAT 1.1.

Immigració a Catalunya ........................................................4

1.2.

Xarxes socials, m’acceptes com a amic? ...........................6

1.3.

Hàbits dels joves catalans a les nits ...................................9

2. POLITICA 2.2. 13 D, Consultes populars..........................................................11

3. TURISME 3.1.

Barcelona................................................................................16

4. CINEMA I MÚSICA 4.1.

Història del cinema en català................................................21

4.2.

La Pegatina ............................................................................23

5. MODA 5.1.

Com vestim a Catalunya? ....................................................26

6. ESPORTS 6.1.

Marc Bartra.............................................................................29

6.2.

L’ Hoquei patins català..........................................................32

6.3.

Xavi Rabasseda......................................................................34

7. TV 7.1.

L’APM......................................................................................37

8. ENIGMES I ASTROLOGIA 8.1.

Hospital del Tòrax..................................................................39


8.2.

Horòscop................................................................................40

9. GASTRONOMIA 9.1.

El bulli....................................................................................43

9.2.

3 receptes catalanes.............................................................45

10. MEDI AMBIENT 10.1.

L’agricultura a Catalunya.....................................................50

10.2.

Catalunya i el canvi climàtic................................................54

11. BIOGRAFIA 11.1.

Gerard Piqué.........................................................................58

Descobreix la nova fragància d’Antoni Borrull 39,90 €


Els immigrants a Catalunya; Origen, Motius i Llengua

Catalunya,

com a important

pol de concentració de riquesa dins d’Espanya, ha estat tradicionalment un país receptor d’immigrants, especialment durant la segona meitat del segle XX. Desde el 1950 que ha viscut importants onades migratòries que han permès el seu creixement demogràfic i econòmic. Aquests primers grans ACTUALITAT moviments migratòris provenien de molts llocs d’Espanya ; Castella, Galicia, Andalusia... A partir dels anys 70, però, la immigració de Catalunya canvia ja arriba al milió de persones. La xifra d’immigrants s’ha multiplicat La immigració a Catalunya de per cinc signe en els i darrers s’insereix sis anys. En total n’hi ha 940.000 mil , 280.000 de les quals, no tenen gradualment, com la resta papers. Ara bé, d’on provenen? quins motius els motiven a emigrar? Dominen la nostra llengua? d’Espanya, en un procés més ampli a nivell europeu; els fluxos migratoris procedents de països no europeus (sobretot africans, asiàtics i sudamericans) van adquirint cada vegada més importància. A Catalunya aquests nous immigrants són majoritàriament d’origen nord-africà, sobretot marroquins (en aquest sentit,

possiblement, van jugar un paper clau les relacions que s’establiren entre Espanya i Marroc a partir del protectorat de l’època franquista).


12 de cada 100 dels

En el gràfic de sectors de launa millor feina són elsde reagrupament sinó tot immigrants que pàgina es pot veure el clarprincipals motius pertipus d'entrades independents domini del Marroc com aviuen traslladar-se a Espanya. Laque tenen com a propòsit a Catalunya principal “emissor” dequalitat de vida és unreunir-se amb familiars o la afirmen parlar i ampli queparella. immigració cap a Espanya. Elsconcepte molt immigrants del Marrocescriure remet als estàndards de el català. representen el 16% de lesbenestar socioecòmic d'unaLa manca de feina és el quart per ordre nacionalitats estrangeres desocietat: de consum, de motiu Catalunya. Romania iserveis, de seguretat,d’importància, sempre per l’Equador segueixen el Marrocd'oportunitats laborals,darrere de trobar una millor feina, que és la més amb un 7% i un 6%formatives... important. Aquest fet indica respectivament. Més lluny Les raons familiars és un dels que és molt més la precarietat apareix Bolívia , Colòmbia, altres motius. Reunir-se amb laboral que no pas l’atur en el Itàlia, Xina amb un familiars- és el tercer motiu país d’origen que expulsa la percentatge més baix. L’altra gran pregunta és si d'immigració, a poca distànciamajoria dels immigrants cap a coneixen els idiomes del país.Ara bé , tots aquestsdels anteriors. Cal entendre la un nou lloc. Ara bé, existeixen Tres de cada quatre estrangersimmigrants tenen unes causesreagrupació en sentit ampli: diferències significatives en afirmen parlar i escriure elimportants per deixar els seusno només s'hi inclouen lesels motius per migrar en castellà. En aquests resultatspaïsos i provar sort en unreagrupacions a través d'unfunció de la nacionalitat. tant favorables té molt a veure altre. La qualitat de vida ipermís el fet que la majoria d’ells trobar tinguin el castellà com a llengua materna ( llatinoamèrica ). Però també en la resta de procedències l’ idioma que s’ aprèn es el castellà i no el català. Un 12% dels nascuts a l’estranger afirmen poder parlar i escriure el català. Una xifra que segons el govern català anirà augmentant els següents anys. La generalitat planeja fer classes gratuïtes de català per als immigrants que resideixin a Barcelona. Així doncs, s’espera que el bon nivell de català que han assolit aquests immigrants es vagi superant a poc a poc i amb paciència!


En Joan i la Maria es van conèixer en una festa. En lloc de donar-se el número de telèfon, van quedar que es buscarien per facebook. En Josep i la Marta van deixar de ser parella però van seguir mantenint contacte per facebook i ara la Marta no s’atreveix a penjar les fotos del seu viatge a Argentina perquè ACTUALITAT en gairebé totes surt amb un altre noi.

Xarxes socials

Xarxes socials, m’acceptes com a amic?

Aquestes són algunes de les incomptables experiències i anècdotes que passen per Facebook. Les xarxes socials són espais virtuals Les xarxes socials creades a través Virtual Exhibicionisme on els usuaris es socialitzen d’Internet estan les relacions amb amics, parlen de modificant la Un altre aspecte essencial seva vida personal, personals de tal maneradins que Facebook Facebookes la intercanvien fotos, etc. necessitat de convertir s’estàespais convertint en el punt de reunió de la Aquests ja han estat vida pròpia en un reality notícia la seva milersper de persones. show. Tots els psicòlegs seguretat però els experts coincideixen que si és un asseguren que no és dolent mètode ideal per recuperar tenir un contacte en aquest tipus de medis. velles amistats o renovar-les també poden crear una falsa Segons els psicòlegs les sensació de tenir més amics persones tenim dividida la dels que es tenen i que en nostra vida social en: cap cas aquestes relacions treball, família i amics. han de ser substituïdes per Referent als últims poca les cara a cara. També gent manté els amics de la coincideixen en que l’ésser infància o de la universitat. humà mai és totalment Les xarxes social trenquen les barreres d’aquests sincer ni ho explica comportaments segons absolutament tot als altres. asseguren els psicòlegs.


Són perillosos llocs?

aquests

Encara que s’han donat casos de gent que suposadament enganyava per quedar i abusar de menors, aquests han estat molt minoritaris. A més a més aquests llocs disposen de diversos mètodes de seguretat com per exemple la limitació de l’edat o el control dels missatges escrits. Les xarxes socials signifiquen una segona oportunitat per als joves que, en el món exterior, no aconsegueixen comunicar-se amb el seu entorn: en les xarxes, el jove tímid, amb dificultats de relació o que té problemes per a trobar persones d'interès en el seu ambient, pot comunicar-se a la seva manera, sense complexos i per a un públic molt més ampli. Un altre dels grans avantatges de les xarxes és el seu caràcter col·laboratiu. Els joves hi comparteixen continguts de manera constant i, d'aquesta manera, també coneixements. Fins i tot es passen apunts de classe i es consulten dubtes. És a dir, aprenen a estudiar i a treballar en equip, qualitat molt valorada en les empreses.


Què

Els gràfics A continuació es mostren un seguit de gràfics on surten reflectides tres tipus de dades: Registre a Facebook, freqüència de connexió i dades falses o correctes. Els enquestats són un grup de 50 persones que tenen entre 14 i 18 anys. El 80% afirmen estar registrats i el 20% restant no.

fa el meu fill adolescent tota la tarda davant de l'ordinador?

d'escola; hi ha milers d'adolescents més de tots els racons del món a Internet amb qui poden establir aquest tipus de relacions virtuals. Per a l'adolescent, la xarxa social és una prolongació del seu món, del grup on se sent comprès i amb el qual s'identifica. Així doncs, cadascú opina davant del tema, xarxes socials beneficioses o perjudicials?

El més comú és mantenir la comunicació que ha iniciat a migdia al pati d'escola, només que d'una manera diferent. La relació en les xarxes socials no és tan intensa en el pla físic com en el presencial (es poden veure, però no tocar), encara que ofereix centenars de maneres de comunicar-se sense la necessitat física de veure's cara a cara: vídeo, àudio, veu, imatge, text, jocs... Aquesta fórmula no és exclusiva per als amics

Pel que fa a connexions, un 60% reconeix connectar- se ACTUALITAT cada dia, un 34% dos o tres cops per setmana i el 6% restant gairebé mai.

Xarxes socials, m’acceptes com a amic?

Per últim, tant sols 2 dels 50, van respondre que les dades proporcionades a la xarxa eren inventades i no corresponien amb la seva veritable identitat.

La conclusió és que cada vegada hi ha més registrats, i el nombre creix sobretot en edats més baixes. D’altra banda una gran majoria es connecta cada dia a la xarxa. Per últim, poca gent menteix a l’hora de proporcionar les dades o almenys poca ho reconeix.

SI; 80%; NO; 20%;

Gairebé mai De 2 a 3 cops cada setmana Cada Dia

0%

50%

100%


L’alcohol

Set

de cada deu joves

entre 15 i 18 anys afirma que almenys dues vegades cada mes surt de festa. Un 60% d’aquests reconeix beure alcohol d’una manera mesurada, un 10% no beu, i el 30% restant beu massa. ACTUALITAT L’altre qüestió són els efectes a llarg i curt termini que provoca l’alcohol. El primer problema i el més greu és el cervell. A curt termini, és a dir, poques hores després d’haver ingerit Cada vegada preocupen més els mals hàbits l’alcohol, els neurotransmissors s’alteren dels adolescents quan surten de festa. i l’alcohol modifica la seva El 90% Alcohol, drogues i música, són tant solsdels unaenquestats funció produint canvis en la assegura conèixer tots els visió, petitadisminució mostra dedels la nit. efectes de l’alcohol, i el reflexes o pèrdua 10% restant diu que no d’equilibri. coneixen aquets efectes

Joventut ; vida nocturna

El cor i l’aparell circulatori també pateixen certs desequilibris ja que l’activitat cardíaca augmenta i debilita la capacitat del cor de bombejar sang. L’alcohol també afecta greument a l’estomac, al pàncrees o al fetge. A tots aquests efectes directes sobre el cos, se li pot afegir el risc d’accident de trànsit o el risc de perdre l’equilibri, caure i fer-se mal.

pels seus òrgans. Un 40% del 90% que coneix els efectes, diu que si que els preocupa els problemes que puguin tenir en un Un 80% dels futur els seus òrgans vitals. entre El 60% restantjoves diu que els 14 i efectes no els preocupen o 18 anys estan que ara per ara són joves i el cos ho aguantaregistrats tot. a

Facebook.

L’alcohol va ser el causant del 40% dels accidents mortals de trànsit durant l’any 2009 tot i els estrictes controls dels Mossos d’Esquadra a Catalunya o de la Guàrdia Civil a l’Estat Espanyol


Drogues Les principals drogues consumides pels adolescents són la marihuana, les amfetamines o la cocaïna. Un 20% dels enquestats afirma haver pres alguna substància del tipus anterior. La resta diu no haver-ne pres mai. La marihuana s’emporta la palma amb un 80%. Aquesta droga es consumeix fumada o preparada com si fos te. Té uns efectes de somnolència, alteració de la coordinació, molt riure, canvis d’humor, al·lucinacions, i sobretot gran efecte sobre els pulmons a causa del fum. Les amfetamines són poc consumides pel difícil que és aconseguir-les i un 5% dels enquestats reconeix haver provat una pastilla algun cop en la seva vida. Els seus noms vulgars més coneguts són Speed, o simplement pastilles. Les pastilles s’ingereixen, s’inhalen o simplement es desfan en una mescla líquida.

Aquesta droga fa sentir alegre, fort i prepotent a qui la pren. Augmenten la freqüència cardíaca, provoquen suors freds, tremolors i mals de cap. L’ús prolongat causa visió borrosa i al·lucinacions. Per últim la cocaïna es consumida per un 15% dels enquestats. A la cocaïna també se la coneix com “coca”, o “neu” o “polvo”. La cocaïna s’inhala pel nas o es fuma. Els 30 primers minuts la cocaïna dona una sensació de poder i energia. Més tard, augmenta greument la pressió arterial i la freqüència cardíaca. El problema de la cocaïna és que el primer cop que se’n consumeix ja es pot patir la mort ja que augmenta d’una manera molt exagerada la sensació de falta d’aire. Les preguntes han estat realitzades al atzar i anònimament i els resultats ja semblen ser una mica alarmants, ara bé, tothom ha dit la veritat o algú ha mentit?


El

diumenge

13

de

desembre de 2009, 161 poblacions d’arreu de Catalunya van fer la següent pregunta a 700.000 persones que estaven convocades: “Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, democràtic, independent i social, integrat en la Unió Europea? Aquestes consultes han estat organitzades per la societat civil i sense la mínima intervenció dels partits polítics. El POLITICA precedent de totes aquestes consultes va ser Arenys de Munt, on la participació va rondar el 42%. El SI, va guanyar clarament amb un 96,33% dels vots, i el NO, va quedar resignat a un 2,29%. Els més rebuscats diuen que el SI va guanyar ja que a les consultes només hi van assistir qui està a favor de la independència i que qui està en contra es va abstenir a anar votar.

13-D, CONSULTES POPULARS

La comarca d’Osona fou la comarca on hi van haver més municipis participants. El Ripollès, el Pla de l’Estany i les Garrigues també van ser de les més importants respecte al nombre de municipis organitzadors.

Reaccions i suport a les consultes. Des de un primer moment Esquerra Republicana de Catalunya i Convergència i Unió van donar el màxim suport i van dir estar a favor de les consultes.

CUP, i altres potències polítiques no tant fortes però alhora molt nacionalistes van mostrar D’ARENYS també un clarDADES interès en el tema. D’altra banda el Partit Socialista Català, liderat per José Montilla, es va declarar totalment96,63% neutre però va advertir de que les consultes populars només ajudarien als desacords entre el govern central de Madrid i el govern Català. Montilla i el seu partit pensen que per aconseguir l’autogovern no és estrictament necessària l’ independència i va defensar que l’autogovern es pot aconseguir esdevenint un estat federal. A més, el PSC segueix centrat en l’Estatut d’Autonomia i les possibles retallades del govern Español cosa que fa que no els interessi remoure gaire l’ambient.

No cal ni esmentar la posició del Partit Popular, ja que han declarat les consultes com a il·legals, no DE MUNT i no importants. vinculants, Per part de la població catalana, les consultes han estat rebudes de diverses maneres. Hi ha els qui diuen que no els interessa la política i no els importa que Catalunya sigui independent o no i els que es declaren en contra però una gran part de la població ha rebut aquesta SI proposta com quelcom NO interessant i s’han bolcat plenament en donar suport. BLANC

S’han creat plataformes organitzatives per municipis i s’ha aconseguit crear un esperit nacionalista que fins 2,29% aleshores no era tant 1,08% pronunciat. El principal motiu pel qual molta gent torna a parlar d’un possible estat lliure són


motius econòmics o ideològics, és a dir, molta gent defensa que la repartició dels impostos que es fa al govern Central no es proporcional. Pel que fa als motius ideològics defensen que Catalunya és una nació i que algun dia se’ns ha de tornar el que ens van prendre al 1714. Els gràfics mostren les dades de tot Catalunya juntament amb les 5 poblacions amb més habitants que van realitzar les consultes.

DADES DE TOT CATALUNYA 3,21% 1,54% 0,36%

NO BLANC

94,89%

de

NULS

VIC

Pel que fa a tot Catalunya la participació va ser del 27,41%.

1,48% 0,55%

La capital d’Osona, Vic, va destacar per la seva alta participació d’un 42,45%, és a dir, 14.000 dels 33.000 i escaig que podien votar, van participar. D’altra banda a Vilanova i la Geltrú la participació va ser tant sols d’un 15,68% i el NO va tenir un paper destacat

SI

0,10%

97,87%

SI NO BLANC NULS


VILANOVA I LA GELTRÚ

4,88%

A Vilafranca del Penedès, capital de l’Alt Penedès la participació va ser del 22,10% 7.000 persones de les 32.200 cridades a votar. A Roses la participació va ser molt escassa i els organitzadors ho van declarar un fracàs. Tant sols un 10,44% de la població va assistir a les urnes. Aquí el NO va tenir una mica més de força.

consulta popular, Sant Jaume de Frontanyà va tenir cert èxit, només 2 persones de les 21 no van anar a votar. El resultat va ser clar; 18 van votar que SI i tant sols una persona va optar pel NO.

Els resultats van ser molt criticats per les idees 0,92% SI espanyolistes i els seus principals representats. Hi NO va haver cert moviment en BLANC les televisions, fent debats i Per últim a Sant Cugat del NULS enquestes, creant també Vallès amb 59.000 habitants 92,96% una moviment social. Es va cridats a votar, va respondre POLITICA parlar de fer un partit favorablement i un 25,67% independentista unit per a d’aquests va anar a votar. des d’ Espanya sobre el les pròximes eleccions són absolutament Deixant de banda els pobles 13Dcatalanes, una opció que Hagués estat amb més habitants, el poble esbiaixades. ERC, CiU i alguns partits més quin hagués estat el més petit que organitzava la encara estan estudiant. resultat les critiques i el distorcionament hagués existit. Dit això penso que en ROSES cap moment els A continuació hi DEL ha una VILAFRANCA PENEDÈS que opini sobre el futur polítics s’han atrivuit cap entrevista amb un alt del seu país i perquè 4,16% mèrit però és indiscutible càrrec del partit Esquerra aquest esdevingui un 7,09% que hi ha algun partit Republicana de Catalunya estat independent i tot i 0,98% 1,79% ( ERC ) que fa anys porta que no s’ha volgut que la votació no era 0,44% treballant per crear SI pronunciar per evitar vinculant i que els SI 0,12% cosciència col·lectiva de NO disputes i mal ambient ja recursos eren més que NO la necessitat que BLANC que aquesta és la primera mínims es va mobilitzar BLANC Catalunya camini cap a la vegada que dóna la seva un 30% de la població NULS i va guanyar un91,00% sobirania com a únic camí NULS opinió “en públic” de les catalana pera frotar amb garanties consultes. SI. Hem de tenir en 94,42% el futur i poder fugir del compte que la gent està Com veus els resultats de la constant ESPOLI fiscal que desencantada que VALLÈS quan consulta popular? SANT CUGATi DEL estem sotmesos els son cridats a les urnes en La interpretació d’uns ciutadans d’aquest país. qualsevol comesa resultats sempre corre el Molts politics hem ajudat 5,31% no electoral sovint risc de ser molt subjectiva a tirar endavant les s’arriba ni al 50%, per 1,12% però la lectura dels tant el resultat del 13D és SI consultes i ho hem fet resultats de la Consulta del 1,23% també com a ciutadans. fantàstic i segurament NO dia 13 em sembla altament millorable en un futur, positiva. Per primera vegada BLANC esperem poc llunyà. a la història d’aquest país la NULS 92,34% societat civil s’ha organitzat Creus que els polítics us per celebrar una consulta heu atribuït un mèrit que popular en tres dates és de la població civil, tal i diferents arreu del territori com diuen a Espanya? català per demanar a la 1,24%

13-D, CONSULTES POPULARS


ERC, quina posició ha pres respecte a les consultes? ERC des del primer dia ha donat suport a les consultes populars per la Independència però a més de fer-hi costat, també des del primer moment s’ha posicionat pel SI rotund i ha ajudat a tots els pobles i ciutats on ha pogut a que es poguessin celebrar amb èxit. Creus que és un pas endavant i servirà realment per alguna cosa? Penso que, per lluny que estiguem, mai havíem estat tan a prop d’aconseguir la independència d’aquest país. El 13D ha estat una fita històrica, una festa de la democràcia i un avantmatx del Referèndum vinculant que algun dia ens ha de vehicular cap a la sobirania nacional. És un pas important cap a la fita perseguida. L’ independència arribarà : MAI, EN POC TEMPS, EN UN FUTUR ? No sé quan arribarà la independència de Catalunya, si fos per mi la tindríem des d’ahir però és un tema molt i molt complex. En qualsevol cas ara ja som molts els qui la volem i la volem per motius diferents, n’hi ha que per història, per sentiment, per motius culturals, econòmics, de competències……; però mai havíem estat tants. Penso que arribarà en un futur poc llunyà.

de

Respecte a les declaracions d’alguns partits dient que això era il·legal, què tens a dir? Sempre hi ha partits que busquen mil i una excusa per carregar-se qualsevol cosa però la voluntat d’un poble mai es pot titllar d’il·legal, a banda que d’il·legal no en tenia res, simplement no era vinculant i arreu on es va celebrar es va fer de manera escrupolosa i vetllant perquè ningú s’ho pogués carregar.


ESPARVOFF


Barcelona és la capital de Catalunya, de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès. És una ciutat banyada per les aigües del mediterrani i també se la coneix com a Ciutat Comtal. És la segona ciutat més poblada de l’Estat Espanyol amb més d’un milió i mig de persones tot i que la seva àrea metropolitana consta de trenta-sis municipis amb una població TURISME d’uns tres milions i mig d’habitants. D’altra banda també ha estat escenari de diversos esdeveniments mundials com la Expo de 1888, o els jocs olímpics del 1992.

Barcelona

Història L’ industrialització del Segle XIX va fer que Barcelona es convertís en un centre polític, econòmic, cultural i al front del moviment de la Renaixença. Al 1897 la ciutat va destruir les seves muralles y van planificar el “Pla de l’Eixample” de Cerdà. El “Pla de l’Eixample” va fer que la ciutat fos dividida en quadricules. Els carrers formaven quadres però els cantons de les cases no eren punxeguts sinó rectes. Al segle XX el metro i el port de Barcelona van evolucionar de forma notable però el crack mundial del 29 i el posterior inici de la guerra civil va frenar l’evolució

Plànol original del Pla Cerdà durant aproximadament A més la població civil una dècada. Durant la Barcelona va apostar molt guerra civil la ciutat va ser pel transport privat, i això bombardejada i les tropes va fer que es creessin molts franquistes la van ocupar al aparcaments. gener del 1939. Després de la mort del La dictadura va fer de general Franco, Barcelona Barcelona una forta es va beneficiar de potència industrial i això va l’entrada a la Unió Europea provocar una gran i de la celebració dels Jocs immigració que provenia Olímpics l’any 1992 ja que bàsicament del sud de la es van desenvolupar nous península. Aquesta projectes culturals i immigració va suposar la urbanístics. creació de barris obrers i la Districtes i barris creació d’importants noves Barcelona està dividida en vies de comunicació. Els 10 districtes els quals ferrocarrils van començar a actuen com a una espècie tenir força i es va crear de propi municipi. una xarxa densa i moderna. Passejant pel centre es pot L’aeroport de Barcelona veure tot el barri gòtic i les també guanyava cada rambles de Barcelona. vegada més força.


Entra al web de la revista i gaudeix d’un vídeo turístic de la ciutat amb els monuments més importants

TURISME

Barcelona

Barcelona té molts i molts parcs. El més conegut és el Parc Güell. Està situat a Gràcia i va ser dissenyat per Antoni Gaudí. L’altre parc més conegut de la ciutat és el parc de la ciutadella. Pel que fa a zones de bones vistes el Tibidabo i Montjuïc. Al Tibidabo s’hi troba l’església del sagrat cor, el parc d’atraccions i la torre de Collserola, antena de telecomunicacions de la ciutat dissenyada per Norman Foster. Gràcies a la regeneració del litoral del 1992 pels Jocs Olímpics Barcelona consta de sis platges. Les platges són totalment cèntriques

i estan situades a pocs minuts de qualsevol punt de la ciutat. Totes estan equipades pels millors dels serveis (dutxes, vigilància, aparcaments, vestidors en alguns casos...). Les sis platges són: La platja de Sant Sebastià, Barceloneta, Nova Icaria, Bogatell, Mar bella i Nova mar bella. Barcelona té un gran nombre de museus, que abasten diferents àrees i èpoques. El Museu Nacional d'Art de Catalunya posseeix una coneguda col·lecció d'art romànic, mentre que el Museu d'Art Contemporani de Barcelona se centra en l'art català i espanyol posterior a l’any 1945.

La Fundació Joan Miró, el Museu Picasso i Fundació Antoni Tàpies tenen importants col·leccions d'aquests artistes de renom mundial. Diversos museus cobreixen els camps de la història i l'arqueologia, com el Museu etnològic, el Museu d'Història de Catalunya, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona i el Museu Egipci, aquest últim de propietat privada. El Museu Eròtic, o el Museu de la Xocolata en són uns dels més peculiars, mentre que el Cosmocaixa, que és un museu de la ciència de Fundació la Caixa, va rebre el premi al Museu Europeu de l'Any en 2006.


Per últim, una visita obligatòria si es va a Barcelona és El Temple Expiatori de la Sagrada Família, conegut simplement com la Sagrada Família, que és un dels més coneguts exemples del modernisme català i que ha esdevingut tot un símbol de la ciutat.


L’arribada

del cinema a

Catalunya es remunta al 1895, on el dia 5 de Maig a Barcelona es va presentar el cinetoscopi de Thomas Alva Edison. Al 1896 els germans Lumière van realitzar les seves primeres mostres a la Plaça de Catalunya. Mesos després Emili i Antoni Fernández van crear el Cinematògraf Català, un espai on es van començar a fer projeccions periòdiques.

CINEMA PocI MÚSICA a poc noves sales de cine van anar apareixent a Barcelona a mesura que els empresaris veien benefici econòmic. Les pel·lícules que es projectaven eren de França, Estats Units o Itàlia.

Història del cinema a Catalunya

La primera pel·lícula amb argument va ser Baralla en un cafè l’any 1897 de Fructuós Gelabert creador de Films Barcelona. Un altre personatge important és Segundo de Chomon que va començar a introduir tècniques com el maquetatge. Algunes de les seves obres recreaven Gulliver o el Patufet. Més tard Albert Marro, fou el pioner dels documentals a Catalunya i va fundar Hispano Films. Les pel·lícules més destacades d’aquella època són Don Juan Tenorio, Joan de Serrallonga o Don Pedro el cruel.

El cinematògraf va ser difós per Baltasar Abadal arreu de les comarques de Catalunya. Al 1914 Barcelona és declarada centre cinematogràfic de l’Estat Espanyol. Amb la guerra civil i la dictadura el cinema en català va quedar clarament apartat però al 1975 va recuperar el seu vigor i prestigi i es va formar l’Insitut de Cinema Català. En aquests últims anys Barcelona ha guanyat fama per la seva capacitat per

per crear pel·lícules d’animació, de dibuixos animats i el rodatge de spots publicitaris i doblatge. Barcelona també celebra diverses trobades anuals de tema cinematogràfic. Per exemple, s’ha convertit en un punt clar del cinema pornogràfic. També, des de 1992, se celebra la Mostra Internacional de Films de Dones o el Festival Internacional de Cinema de Barcelona. Ara bé, Barcelona no és ni molt menys l’única ciutat de Catalunya on el cinema


té importància. El Festival Internacional de Cinema de Catalunya, conegut com a Festival de Sitges, va ser inaugurat al 1967 i està considerat un dels millors festivals de cinema de tota Europa i sobretot s’especialitza en cinema fantàstic. A Lleida per exemple cada any es fa un festival de cinema llatinoamericà i a Girona hi ha el museu del cinema. Entre les principals pel·lícules destaquen La Plaça del Diamant, Amic/Amat, Un parell d’ous o La ciutat cremada. Ara per ara a Catalunya es fan bastants pel·lícules tot i que no tenen gaire fama ni gaire sortida, però el que realment funciona són les novel·les com El cor de la ciutat o Ventdelplà. La Generalitat ha fet un pla per recuperar el cinema en català i farà que un 30% de les pel·lícules que es reprodueixin en cinemes de Catalunya siguin doblades al català.


La

Pegatina és un grup

català de rumba de Montcada i Reixach que va néixer l’any 2003. L’any 2004 van treure el primer disc “BSO Cortocircuit 2004” on tant sols hi havia un parell de cançons. El seu nom en aquella època era La CINEMA I MÚSICA Pegatina Sound System i durant aquest any van fer el seu primer recorregut per Espanya.

La pegatina

Aquest disc obté una gran fama i comencen un gran nombre de concerts i comencen a promocionar -se. Més tard s’afegeixen al grup quatre membres més i venen 4.500 copies del disc i van fer un gira per Europa passant per països com Suïssa, França, Itàlia, Espanya i Grècia. Al concert de final de gira van vendre les entrades 10 dies abans i fins i tot van vendre 300 discs al Japó.

Al 2006 el seu nom canvia a Dos anys més tard, al 2009, “La Pegatina” i graben el seu primer disc titulat “Al presenten el seu últim disc “Via Mandarina” on músics Carrer”. Aquest disc La pegatina és la nova sensació de la rumba barreja llengües com el com Melendi, El puchero del Hortelano, castellà, el català o el catalana. El grup va començar al 2003o iEstopa van gallec i hi col·laboren col·laborar. actualment ja treballa en la seva gira europea artistes com Manu Chao, Che Sudaka o Txarangö.

Actualment estan preparant la seva gira i de moment ja tenen 9 països europeus concertats que són : França, Espanya, Bèlgica, Holanda, Polònia, Suïssa, Anglaterra, Alemanya i Andorra.


MIKE’S UNDERWEAR


MODA

Com vestim a Catalunya?

En el següent article es mostra un petit estudi sobre quins estils de moda segueixen els joves catalans. Els resultats del gràfic estan basats en una enquesta a 50 joves entre 16 i 18 anys. Actualment se segueixen uns tipus de moda predeterminats. L’estil Emo, L’estil Hippie, la Moda Urbana o simplement un estil propi que no segueix cap de les anteriors estètiques. Les persones que segueixen l’estètica Emo porten uns pantalons de colors foscos i amb les cames molt ajustades. Porten camises sempre amb coll de “V” de ratlles i de colors foscos. Acostumen a portar corbates o guants de colors molt vius. Pel que fa al pentinat porten un tallat

com el que es mostra a la fotografia o semblant. A més, s’acostumen a maquillar una ombra d’ulls negre. Per últim, les sabates acostumen a ser de tela i de ratlles o de quadres de colors. L’estil hippie no passa de moda i actualment sembla que es torna a recuperar. Es caracteritzen per robes de colors brillants, destenyits, camises llargues, pantalons acampanats o camises molt primes. Pel que fa a simbologia l’estil hippie acostuma a dur una flor o el signe de la pau. Acostumen a portar els cabells llargs o amb una cinta al cap. Però actualment aquesta moda ha canviat i els “nous hippies” vesteixen amb roba de ratlles, pantalons amples i com a pentinat


utilitzen les denominades “Rastes”. A la foto següent es pot veure l’estètica.


La moda urbana cada vegada s’està convertint en l’estètica més seguida pels joves. La moda urbana no segueix una estètica definida però és el tipus de roba que pots trobar en qualsevol botiga de moda “moderna”. A la web de la revista podeu veure una sèrie de vídeos on es mostren passarel·les i models de moda urbana.

Un 10% segueix l’estil hippie, un 70% la coneguda moda urbana i el 17% restant diu no seguir cap mena de moda i tenir un estil totalment propi i gens condicionat.

Per últim sempre hi ha la gent que segueix el seu propi estil i no es deixa endur per les tendències.

VIATGES MARTÍ

En el petit estudi realitzat, el 3% dels enquestats segueix l’estètica emo.

100 anys al teu costat


Entrevista amb Marc Bartra

Marc

Bartra

Aregall,

o

simplement “Bartra” s’està convertint en el nou jugador el qual tothom es mira i el cos tècnic del Futbol Club Barcelona ha dipositat en ell moltes esperances. Nascut a El Vendrell, amb el seus 17 anys, està jugant al Barça Atlètic i ja ha debutat amb el primer equip tot i que prové de l’Español. Va estar un temps lesionat però ara sembla a ser que ja està llest per lluitar per arribar a aconseguir el seu objectiu; Jugar al primer equip.

ESPORTS Hola Marc, primer de tot, ja estàs recuperat de la lesió? Bé la veritat és que encara estic una mica tocat però es podria dir que ja estic bé del “Jugar al tot.

A part del futbol, també estàs estudiant oi? Si, m’estic traient la carrera d’INEF a la URL Blanquerna, la requereix veritat és que m’agrada molt.

Barça estar molt bé físicament”

Com portes la pressió de ser conegut? Doncs molt millor del què em pensava tot i que encara no sóc gaire conegut ( jajaja ) però tinc el meu grupet de fans i tot! Doncs així de noies les que vols eh!... (jajaja) Les noies és un tema a part. S’ha de saber portar i tenir clar el que realment són els teus objectius i tenir-los per davant d’això. Ara mateix no porto res serio.

Suposo que deu ser un gran canvi d’exigència el pas d’un equip local a un equip gran... Molt, és un gran canvi, Jugar al Barça requereix estar molt bé físicament. Explica’ns una mica la teva trajectòria abans de jugar al Barça. Primer vaig començar al equip del poble del costat d’on sóc, al CE Vendrell i dos anys després vaig fitxar per l’Espanyol on hi vaig estar dos anys també.

Jo estava força bé a l’Espanyol i al primer any ja va venir el Barça a buscar-me però no va ser fins al segon que no vaig decidir a marxar. Va ser complicada l’elecció però el Barça era el meu equip i era el que volia des de petit. Durant tot aquest temps has estat a la Masia? A la masia no m’hi vaig instal·lar fins fa 2 anys i ja era el meu 6è any al club.

I ara, encara hi vius? Bé, jo ara visc a casa meva però em passo gairebé tot el dia a la Masia, allà mengem, entrenem i ho fem tot. Es podria dir que és la meva casa diürna. Però no, cap al tard vaig a la “Uni” i a dormir a casa meva.


Recordes la primera vegada que et vas posar la samarreta del Barça? On va ser? Quina edat tenies? Sí, són moments que mai s’obliden. Va ser un partit a les instal·lacions al costat del mini estadi. Tenia 10 anys i jugàvem contra l’Europa. Portava el dorsal 15 i vaig marcar un gol, dels millors dies de la meva vida sens dubte.

I la data exacta i el lloc en el qual vas debutar amb el primer equip? Quina sensació vas tenir? I tant… 19-8-09, trofeu Joan Gamper. Serà difícil oblidar el dia del debut al camp nou amb l’estadi plè i rodejat dels meus idols, vaig sentir que el somni des de que era petit s’estava complint. A més tenia la família i els amics al camp per animar-me i això va ser un factor molt important per mi. Fins i tot tenia ganes de plorar, estava molt nerviós però crec que vaig poder respondre bé davant la gran pressió.

Sembla ser que ets un dels homes en qui confien més tant el Pep Guardiola com el teu míster Luis Enrique i fins i tot Johan Cruyff ha dit que tens molt de futur, què n’opines? Tenir la confiança dels dos entrenadors és una cosa que et dona orgull i autoestima per a seguir treballant cada dia, crec que no s’ha de pensar en un futur sinó en cada entrenament i cada partit. Així segur que tot va arribant. I respecte a les declaracions del Johan, doncs la veritat és que m’agradaria jugar en la selecció Catalana, més que en l’ Española.


Entrevista amb Marc Bartra

Com veus el Madrid aquest any? No em fa por, sempre que nosaltres sapiguem portar el ritme i jugar cada partit al 100%. Han fet una gran inversió i aquí qui ha de demostrar alguna cosa són ells. Em declaro clarament en contra de la filosofia del Senyor Pérez, prefereixo la cantera que la cartera.

Messi o Cristiano? Messi és el millor jugador del món sens dubte tot i que el Cristiano Ronaldo és un jugador molt fort i molt potent, però clarament elegeixo Messi. A més és amic ESPORTS meu personal, així que, què he de dir? ( jajaja)

El secret per ser un bon central quin és? Jo personalment penso que per ser un bon jugador de futbol no s’ha de portar a dins com diu molta gent si no que s’aconsegueix a partir d’una gran forma física i sobretot, s’ha de seguir els consells dels entrenadors i dels qui han jugat en la posició corresponent anteriorment. Però també crec que és cert que els jugadors que tenen una gran tècnica no ho han après, tenen més facilitat per pensar els moviments amb més rapidesa.

Què opines de que hi hagi jugadors que marxen a lligues europees per motius de salari? Ho faries? Ho trobo respectable. A aquestes edats no es cobra una gran fortuna i si un equip anglès et dona l’oportunitat de triomfar s’ha d’aprofitar, mira el cas de Cesc Fàbregas, o en Piqué. No crec que ho fes, dec molt al Barça però si mai no compto per l’entrenador llavors buscaria solucions... Doncs Marc, moltes gràcies per l’entrevista i esperem que d’aquí uns anys la podem repetir amb un Bartra conegut internacionalment. Gràcies a tu per haver-me concedit el plaer de respondre entrevistes, m’he sentit important per un moment. (jajaja )


L’Hoquei patins català

Història de l’hoquei patins a Catalunya

El 16 de desembre de 1915 es va jugar el primer partit d’hoquei patins a Catalunya. Aquest partit el van jugar l’Indian Hoquei Club i l’Sport Hoquei Club. Uns anys més tard, al 1928 es va crear la Federació Catalana de Patinatge la qual englobava i en engloba actualment, tots els esports relacionats amb els patins. Durant els anys posteriors es van formar una sèrie de equips d’hoquei i al 1930 s’organitza el primer campionat català de patinatge. Un altre dada important fou la ESPORTS

creació de la primera pista dedicada exclusivament a aquest esport a Girona, la pista de Vista Alegre. Més endavant, després de la guerra civil espanyola, l’hoquei arrela molt a Reus i Sabadell. Al 1947, la selecció espanyola formada únicament per catalans debuta internacionalment. 4 anys més tard aquesta selecció guanya el campionat del món a Barcelona. Al 1954 i 1955 es repeteix la història i guanyen de nou el mundial. Al 1957, guanyen l’europeu, una selecció sempre formada per catalans exclusivament. A partir d’aquests anys es van creant equips que en l’actualitat tenen molta importància i han estat sempre en l’elit mundial, com per exemple el FC Barcelona, el CP Voltregà, el Club Patí Vic, o el CN Reus.

Més tard aquesta selecció guanya el campionat del món a Barcelona. Al 1954 i 1955 es repeteix la història i guanyen de nou el mundial. Al 1957, guanyen l’europeu, una selecció sempre formada per catalans exclusivament. A partir d’aquests anys es van creant equips que en l’actualitat tenen molta importància i han estat sempre en l’elit mundial, com per exemple el FC Barcelona, el CP Voltregà, el Club Patí Vic, o el CN Reus. Durant els anys 60 i 70 la selecció guanya sempre els títols disputats i el FC Barcelona poc a poc passarà a ser el club dominador de l’hoquei català juntament amb el CP Vic i el CP Voltregà. A nivell de clubs a Europa, el domini de l’hoquei català

es clarament seu, guanyant totes les copes d’Europa des de la seva creació excepte una. A l’any 80 un grup de gent de La Corunya crea un equip el HC Liceo la Corunya, un equip format bàsicament catalans i argentins, mai espanyols. Aquest equip va aconseguir guanyar diversos títols. Amb l’arribada de la democràcia i la mort del dictador Francisco Franco, Catalunya crea la seva pròpia selecció i disputa alguns amistosos contra equips europeus, guanyant sempre d’una manera clara. L’any 2004 i el 2005, la selecció catalana guanya la Grup Tarradellas Cup una copa de caire amistós, bastant important a nivell mundial.


per Espanya, formada pels jugadors que formaven l’antiga Catalunya vencedora del Mundial B.

Alguns jugadors destacats Entre els jugadors més importants o més reconeguts destaquen Sergi Panadero, Alberto Borregán o Guillem Trabal.

El cas Fresno El 27 de Març de 2004 la Federació Catalana de Patinatge es reconeguda de manera oficial com a un membre independent de dret total a la Federació Internacional de Patinatge (FIRS). Aquest fet va provocar que Catalunya pogués participar en el mundial B de seleccions ja que per accedir al mundial A, s’ha d’haver guanyat o obtingut una bona posició en el B. Catalunya com a nova selecció hi participa i guanya apallissant totes les seleccions contraries. Així doncs, Catalunya entraria a participar al Mundial A que es celebrava a Fresno ( Califòrnia, EUA ) a l’any 2005. Quan tot estava encarrilat, pressions polítiques des de l’estat Espanyol provoquen que una assemblea es repensi millor la situació de Catalunya com a selecció independent i fa que aquesta deixi de ser reconeguda com a tal. Catalunya va ser exclosa i aquell mundial va ser guanyat

Sergi Panadero juga actualment al FC Barcelona però prèviament havia jugat al CP Voltregà on va guanyar una copa. Fou membre del famós equip català guanyador del Mundial B i de l’equip que va guanyar el Mundial A l’any següent. Alberto Borregan juga també al FC Barcelona i des de fa un parell d’anys és el capità. També es capità de la selecció catalana i de la selecció espanyola. Té un ampli palmarès on destaquen les 8 copes d’Europa i les 13 OK lligues. Per últim, Guillem Trabal és actualment el porter del Reus Deportiu. Trabal està considerat dels millors porters del món juntament amb Víctor Agramunt.


Xavi Rabaseda, el “Ruso”

Xavi

Rabaseda (24-02-1989)

va néixer a Ripoll i actualment està jugant al FC Barcelona de bàsquet. Molts experts diuen que té un bon futur per endavant tot i que ell és una persona honesta i també és bastant modest. A la següent entrevista passarem pel seu passat, present i sabrem les seves expectatives de cara al futur. El Ruso va anotar fa poc els seus primers punts amb el Barça i tot i que poques vegades va convocat, sempre ha fet un gran paper a la pista.

Xavi, lo de "el ruso", té un significat especial o es simplement un mot per l'evidència semblança física? ESPORTS És simplement un mot que hem van posar a l’europeu junior a Madrid, els comentaristes deien que no tenia el físic d’un jugador espanyol i d’aquí va sortir.

Tens un físic espectacular per ser un escolta, quin és el secret? Treballar molt, sempre m’he pres el bàsquet com alguna cosa més que un esport per divertir-se des de que vaig signar pel Barça. No hi ha més secret que voler sempre una mica més del que ets i tens.

Encara em queda l 掹 ltim esgla� per completar aquest viatge que va comen 鏰 r fa 8 anys

Com et vas sentir quan estaves jugant a la UE Ripoll i vas saber del barça? Et va ser fàcil marxar? Creus que ha valgut la pena? Va ser una cosa molt i molt especial, per molts el Barça és el millor club, i que s’interessés per mi va ser una sorpresa molt gratificant. De seguida vaig dir que si, tot i que els primers anys fossin molt durs, tant per mi com pels meus pares i familiars ja que tenia nomes 13 anys. Per suposat que ha valgut la pena, ara mateix el bàsquet ocupa el primer lloc a la meva vida i ho és tot, no se que faria sense poder jugar. Tot i que encara em queda l’últim esglaó per completar aquest viatge que va començar fa 8 anys.

A part del bàsquet, estudies? Si, estic estudiant ADE a través de la UOC (a distància). És difícil compaginar-ho però si un s’ho proposa es pot fer perfectament. No m’agradaria patir una lesió o que les coses no anessin bé i no tingués res a fer llavors. De les medalles de bronze que vas guanyar a Leon i a Grècia, quina et va fer sentir més bé? En vaig guanyar un altre a Letònia. Potser em quedaria amb la última, on vaig tenir un paper més destacat i important dins la selecció i també perquè era la última vegada que podia aconseguir una medalla amb categories inferiors.


Actualment jugues al WTC Cornellà, ens pots explicar què és això d'un equip vinculat? Es com una cessió? Simplement es com un Barça B, quant acabes de junior encara et queda molt camí per formar-te com a jugador, és com una cessió a un equip professional però amb dos finalitats, una formar-te i l’altre jugar amb jugadors més experimentats, de més edat i dels que has d’aprendre’n moltes coses. 13 de abril de 2009: Amb el 22 , Xavi Rabaseda! ... et diu alguna cosa? Quina és la sensació de jugar al Palau Blaugrana? Va ser el meu debut al Palau, una setmana abans a la lliga ACB, sents moltes coses no? Des de que vaig arribar que anava a veure partits, entrenaments i després d’uns anys, era jo el que estava allà. En cap moment em podia imaginar que el que un dia era un somni s’estigués fent realitat.

I aquells primers punts! A més d'esmaixada!... Si, l’equip s’havia el que significava per mi, llavors em van ajudar al màxim perquè pogués anotar. Com et veus en un futur? Crec que si segueixo treballant algun dia seré fix en les alineacions del Barça, aquest és el meu principal objectiu.


Rilax El millor descans al millor preu


A

ningú li estranya sentir

frases com : Cuidao!, Què passa?, o A robar carteras! L’APM? cada vegada té més èxit a TV3 i té una audiència molt alta. Es tracta d’un programa d’humor realitzat per ràdio i televisió. Produït per Televisió de Catalunya, s’emet a TV3 i Catalunya Ràdio.

Orígens L’origen es troba en una secció del programa El Matí de Catalunya Ràdio TELEVISIÓ creat per Antoni Bassas i Xavi Bosch. L’èxit de la secció va fer que TV3 realitzes un programa de televisió especial al juliol de 2004. Però els bons resultats d’audiència (una mitjana de 595.000 espectadors i una quota de pantalla del 23,2% ). El 2004 va passar a ser un espai setmanal de 20 minuts, amb una quota de pantalla del 25,1% i una audiència mitjana de 679.000 espectadors. Del novembre al juliol del 2006 va tenir una audiència mitjana de 626.000 espectadors i una quota de pantalla del 22,3%. L'"Alguna pregunta més?" de TV3, en la quarta temporada, es va consolidar en el "prime time" amb un "share" superior al 20% i una audiència mitjana de 617.000 espectadors. L'última temporada ha arribat a una audiència mitjana del 20,4% de "share"

Alguna pregunta més ?

ENTRA A LA WEB DE LA REVISTA I GAUDEIX DELS MILLORS VIDEO DE L’APM?


LEGUET


HOSPITAL DEL TÒRAX ; MITE O REALITAT?

Fenòmens

paranormals

rituals satànics suïcidis, restes d’humans i actors i directors de cine com a testimonis privilegiats. El misteri i la llegenda deixen empremta en la majoria de pobles i ciutats de tot el món. Avui en dia és difícil no trobarI MISTERIS un lloc en cada ENIGMES poble on es diu que aquella casa esta maleïda o que en un cert lloc hi passen fets estranys. Terrassa n’és un clar exemple. Concretament a les a fores de la ciutat, a la carretera que va fins el terme municipal de Mata pedra. En la gran majoria dels casos, és simplement això, llegenda, però hi ha altres llocs que són dignes d’investigar ja que aparentment hi passen fenòmens molt estranys.

Els interns que hi havia a l’antic hospital del Tòrax de Terrassa provenien de les diferents comunitats autònomes ja que pertanyia al ministeri de Sanitat. Molta d’aquesta gent se sentia abandonada pels seus familiars ja que la distància feia impossible les visites periòdiques. Això juntament amb el seu mal estat físic incitava al pacient al suïcidi. En aquest hospital els suïcidis era el més normal, superant clarament les estadístiques de tots els hospitals de aquella època.

HOSPitAl dEl RE

Als voltants de l’hospital, hi ha diversos llocs oberts que ens permeten l’entrada. A més a més d’una església en ruïnes i els jardins del propi hospital, on diuen que només allà ja se’t posen els pels de punta. En aquells jardins hi va haver diversos suïcidis quan l’hospital es trobava en ple funcionament. .

Actualment els rumors sobre successos estranys a l’interior de l’hospital i als seus voltants són bastant comuns per part de tota la gent que hi ha posat els peus. Cada vegada més, el fenomen s’està escampant per fora de Catalunya i fins i tot de l’estat Espanyol. Tota la gent que hi ha accedit asseguren sentir veus i sorolls, i es sorprenen pel mal funcionament de les càmeres fotogràfiques i de vídeo. A tot això cal sumarhi ombres, i algunes suposades aparicions.

Segons diu la gent que hi ha entrat a dins hi han viscut unes situacions paranormals com per exemple fer una gravació de vídeo i després trobar-se que les cintes són verges, fer fotografies i que després siguin totalment fosques o fins i tot amb algunes ombres misterioses. Als voltants de l’hospital hi ha llocs carregats de misteri, com l’església abandonada, on moltes veus diuen que l’església satànica hi practica rituals, o la casa del Colomar on els canvis bruscs de temperatura són el més habitual. Aquesta casa però sol estar sempre tancada. L’altre lloc per destacar són els jardins els quals anomenen “la jungla”. Aquí era on la gent s’hi llençava.

Des de aquí, segons alguns testimonis es senten veus, crits i lamentacions. Aquest hospital ha estat escenari d’algunes pel·lícules de terror i ara la generalitat i l’ajuntament de Terrassa es disposen a vendre’l per fer un parc audiovisual i uns estudis de gravació. Les empreses Filmax i cromosoma tenen una gran part del terreny comprat i podran utilitzar-les per les seves gravacions de pel·lícules de terror com van ser el cas de Ouija, Fragiles, The Machinist, o Los sin nombre. Moltes han estat les critiques dels experts en fenòmens paranormals. Així doncs, Hospital del Tòrax, mite o realitat ?


HOROSCOP , Descobreix com t’anirà l’any 2010

ENIGMES I ASTROLOGIA

CÀNCER ARIES

TAURO LEO

GÈMINI VIRGO

del 22 21 de juny marçalal23 20de d'abril juliol

del del24 21de d’abril juliol al al 20 23 de d’agost maig

del 24 21 d’agost de maigalal23 21de desetembre juny

Amor: L’amor Magníficen any elsper crancs

Amor: Amor:Fes-t’ho Aviat començaràs mirar perquè una

Amor: Tindràs Serà el teu unaany relació en

es presentauna començar molt relació complet novajasi no estindràs que té parella. una plena, Si estàs en una relacióbonica, profunda, pot sertendre que l’amor i es deteriori llarga relació, i esara perdi bé, la d’una màgia. nit.

no relació lligaràs breu capi sense dia. Truca a un psicòleg importància. o fes un Si tens canviparella d’imatge vigila de perquè no fer-lisi el segueixes salt, ho així sabrà seguiràs i et perdonarà, solter totaperò la vida. mai més serà el mateix.

molt llarga, aquest camp.serà Surtl’amor de festa. de la Esta clar teva vida que i us estàs casareu fetaper la sortir ade platja lligar. Hawaii Donaràs i tindreu unauna cossalluna gran a unadepedra mel per i entota tindràs tres. Europa.

Diners: La Veuràs tevaalguns nit d’èxit diners et

Diners: Diners:Sigues Si tensintel·ligent una feina fixa i

Diners: Et Tant tocarà sortirlade quiniela festa

portarà de tant en unes tant pèrdues però no molt trobaràs grans ja que cap el feina costfixa. de laMal any en aquest senyoreta és decamp 3 milions però prova a jugar a la loteria. d’euros.

roba les coses a l’empresa t’anirani estafa prou bé, a hisenda d’altra però bandaintenta tanca que la porta no ningú de casa ho amb vegi perquè clau, podries pots estar-te endur-tetres un anys ensurt. a la presó.

de t’ajudarà no futbol gràcies a tenir a un la gol a butxacasegon l’últim plenade però l’Espanyol. intenta buscar una una Guanyaràs feina fortuna mitjanament i ben pagada. podràs deixar de treballar.

Salut: Tot Granperfecte any respecte tot i que a la

Salut: Salut:Cap Vigila problema, amb els amals la

Salut: Quan No tindràs veus cap que han

hauriesles salut, decartes fer-teastrals alguna preveuen revisió perque mirar no si tindràs tens cap mena de alguna malaltia complicació, de com a molt un constipat. transmissió sexual.

presó hàbitsetalimentaris. cuidaran bé,Les nocartes et faltarà mostren menjar que pots i no patir tindràs alguna cap infecció malaltia. greuAoles algun dutxes tumor, vigila estigues ambalels casfongs. .

marcat a l’últim problema, les cartes segon i ets presenten ric el teu cor estabilitat no aguanta tot i que et potun ve seratac quede l’estrès cor però t’acabi ets afectant. molt fort i et recuperes.


LIBRA

ESCORPIO

SAGITARI

del 24 d’octubre al 23 de setembre

del 24 al 22 de novembre

del 23 de novembre al 22 desembre

Amor: Hi haurà un gran

Amor: Any rodó. Tu i la teva

Amor: Descobriràs la

amor, però no pas per tu. Tindràs un any desastrós, et deixarà la novia per un altre i cauràs en profunda depressió però ho podràs superar.

parella tindreu una bessonada i sereu feliços per sempre més. Vigila amb la germana de la novia que té en ment demanar-te per quedar.

poligàmia i començaràs una relació amb 2 parelles. Al principi costarà per la gelosia però al final resultarà totalment gratificant al llit.

Diners: Com que t’haurà

Diners: Els bessons només et

Diners:Pensa que hauràs de

deixat la parella et centraràs en el treball i tindràs un gran nombre d’ingressos però treballaràs 14 hores diàries.

duran despeses però tu i la teva parella us podeu permetre aquest luxe ja que us tocarà la grossa.

comprar els regals multiplicats per 2, el menjar per 2... mal any, intenta calmar-te.

Salut: Perfecte, físicament

Salut: L’estrès de les

Salut: Gaudiràs d’esplèndida

estaràs més fort que mai i fins i tot et proposaran anar a un concurs de culturisme.

criatures et passarà factura i et començaran a sortir alguns cabells blancs.

salut gràcies a l’exercici físic. Vigila a l’hora de menjar massa marisc.


CAPRICORN

AQUARI

PISCIS

del 23 de desembre al 20 de gener

del 21 de gener al 19 de febrer

del 20 de febrer al 20 de març

Amor: La teva manca de

Amor: La persona a qui

Amor: Degut a la teva falta

sinceritat i fidelitat t’engegarà totes les possibles relacions. Et cansaràs de la gent del teu sexe i et convertiràs en homosexual.

estimes et donarà falses esperances després d’una intensa tarda en una piscina. Després et dirà que s’havia confós.

d’amor decideixes anar amb senyoretes i t’enamores d’una noia de Cuba, morena i guapa, i us caseu i teniu un fill.

Diners: Amb sort no et

Diners: La piscina era del veí

Diners: La dona no s’ha

moriràs de gana. Canvia el govern i s’assabenta de que t’has casat amb un homosexual i et desterra.

ric del costat i us denuncia i això fa que hagis de pagar una multa per invasió de la propietat. 9000€.

acostumat a no rebre diners quan manté relacions i et fa pagar, al cap de tres mesos estàs arruïnat.

Salut: Possiblement faràs

Salut: Et refredes a la piscina

Salut: Pobre però amb una

una revolució i durant l’assalt a la Zarzuela el rei t’atropellarà amb la seva moto.

i agafes una pneumònia i estàs quinze dies al llit a quaranta graus de febre.

salut de ferro decideixes anar a pujar l’Everest on et congeles els dits dels peus.

Clean


GASTRONOMIA

El bulli

El

bulli és un restaurant

situat a Cala Montjoi, a Roses, província de Girona. Té tres estrelles Michelin i ha estat considerat el millor restaurant del món als anys 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009. Actualment és en propietat del cuiner Ferran Adrià el qual és considerat dels millors cuiners del món. El restaurant està construït en una antiga Masia de la costa Brava. És un restaurant molt famós arreu del món i rep milers d’encàrrecs i reserves de taula. Per poder-hi dinar necessites reservar la taula amb set o vuit mesos de temps.

El restaurant només obre sis mesos l’any i serveix un menú degustació amb desenes de plats, i el preu aproximat és de 300 euros per persona. El Bulli va ser creat per un matrimoni alemany i el van fer com un bar pels estiuejants. El nom ve donat pels gossos de la raça Bulldog que tenien el matrimoni. A partir dels anys 60 el bar va convertirse en restaurant i poc a poc va anar agafant prestigi. Molts cuiners bons van passar per aquí i al 1981 van aconseguir l’estrella Michelin.


Al 1984 va entrar en Ferran Adrià com a cuiner, el qual l’any següent va passar el mestre de cuina i xef. Uns anys més tard (1990) es va associar amb Juli Soler i van començar a innovar amb cuina molecular que es basa en l’aplicació de la física i la química en la cuina. Aquest treball els hi va ser gratificat amb una altre estrella Michelin l’any 1997. A l’abril de 2008 va ser escollit millor restaurant per la revista britànica “Restaurant”. Al 2009 va repetir sent així, el millor restaurant de l’any. Juntament amb el Bulli, la cuina catalana destaca per els restaurants Sant Pau de Carme Ruscalleda, situat a Sant Pol de Mar, Can Fabes de Santi Santamaria, o el Celler de Can Roca dels germans Roca, situat a Girona. En l’actualitat la cuina catalana i sobretot el menú degustació està de moda, tot i que algunes persones asseguren passar gana en aquest tipus de menús, els experts asseguren que aquest tipus de cuina et fa experimentar una sensació molt agradable a les papil·les gustatives.


És, sens dubte i amb permís dels canelons de Sant Esteve, el plat més típic de les festes de Nadal. Si es vol fer com cal, requereix temps i paciència, però el resultat s'ho val. El problema és que no s'aconsella preparar-la amb gaire antelació perquè la col i la ceba fermenten amb facilitat. És molt important parar esment a tirar cada ingredient a l'olla en el moment adequat, segons el temps de cocció que necessiti. Necessitem una sèrie d'ingredients perquè l'escudella tingui més bon gust. Per a 6 persones, ens caldrà: 1 ceba 1 porro 1 nap gros GASTRONOMIA 1 xirivia (només si agrada) 2 pastanagues 2 branques d'api 1 os gros de vedella 1 os de pernil (sobretot, cal que no sigui ranci) 200 grams de cigrons remullats

Les receptes més típiques de Catalunya

Les hortalisses es netegen, però no es tallen gaire petites perquè es podrien desfer. Es posa tot en una olla amb uns cinc litres d'aigua freda.

ESCUDELLA I CARN D’OLLA Per fer la carn d'olla

Ens caldrà: 1 peu de porc tallat ½ orella de porc 6 ossos d'espinada 1 pit de pollastre el coll, les potes i el pedrer d'un pollastre; les ales també van bé per donar més bon gust a l'escudella És millor que el peu de porc i la mitja orella hagin estat un parell de dies amb sal a la nevera. Abans de posar-lo a l'olla, per tant, s'hauran d'esbandir. Tots els ingredients es posen a l'olla quan el brou ja bull. Ens haurem de carregar de paciència, perquè l'escudella ha de bullir molt a poc a poc, sinó l'aigua s'evaporaria, de dues a tres hores. Si, tot i així, veiem que s'evapora, podem afegir més aigua, sempre que sigui calenta per evitar que s'aturi l'ebullició. És clar que si ho feu amb l'olla a pressió, anireu molt més de pressa.

Per fer la pilota La pilota podríem dir que és l'estrella del plat. Ens caldrà: 200 grams de carn de porc trinxada o de botifarra crua 100 grams de carn de vedella trinxada 1 ou 1 cullerada de pa ratllat all i julivert ben picats farina Si la carn de porc no és de botifarra, hi posarem també sal i pebre Es barregen tots aquests ingredients i se'ls dóna forma de pilota amb l'ajuda de la farina. Aquesta bola, o boles, es posarà a l'olla uns tres quarts d'hora abans que acabi la cocció.

Les patates i la col Necessitarem també mig quilo de patates i una col petita o mitja de grossa. Es pelen les patates en trossos no gaire petits i es desfulla la col, deixant a part els tronxos gruixuts. Les patates les posarem a l'escudella mitja hora abans que acabi la cocció, i la col un quart d'hora abans.


La botifarra negra En necessitarem uns 250 grams i l'afegirem a l'olla uns cinc minuts abans que acabi la cocció. Si la hi poséssim abans, podria rebentar, i només l'hem d'escalfar.

Els galets Com més grossos són, més Nadal fan. Ens en caldran uns 250 grams. Quan falti una mitja hora per haver de servir l'escudella, en treure'm una part del suc, encara que la cocció no s'hagi acabat. Quan arrenqui el bull, hi afegirem els galets i els anirem remenant suaument fins que torni a arrencar el bull. El temps de cocció dependrà del tipus de pasta, per la qual cosa el millor és mirar què diu el paquet. Els galets es poden farcir amb la pilota. Si es fa així, caldrà calcular que haurem de fer més quantitat de pilota i que la pasta haurà de bullir una 30 minuts com a mínim. També és important que ens recordem de deixar una part del suc per a la carn d'olla, perquè es refreda amb molta facilitat.


Ingredients: - 1 Kg. Ametlla molta - 800 gr. Sucre - 300 gr. Patata o moniato bullit- - 4 Rovells d'ou. - 1 pell de llimona ratllada Per decorar els panellets o donar-li sabor: pinyons, ametlla trossejada, fruites confitades, coco ratllat, cafè sol.luble, sucre glaç...

GASTRONOMIA Elaboració:

Abans d'enfornar, pintar amb ou batut els panellets de pinyons i ametlla a trossets. Els decorats amb una ametlla sencera, els passarem abans per clara d'ou i després per sucre glaç Per a que no s'enganxin a la llauna, a la base de cada panellet, podem posar un trosset de paper d'alumini, pa d'àngel o bé posar-los en un motlle dels que s'utilitzen per a les trufes de xocolata. Agafar les parts de la massa que teníem reservades i donar a cadascuna el sabor que vulguem: barrejar amb coco ratllat, cafè soluble dissolt amb una mica d'aigua, cacau en pols... Un cop li hem donat la forma, arrebossar amb sucre glaç.

Les receptes més típiques de Catalunya

Barrejar tots els ingredients: la farina d'ametlla, el puré de moniato, els rovells de l'ou, la llima ratllada i el sucre. Treballar bé fins aconseguir una massa homogènia. Per a fer panellets de coco, cafè, xocolata, etc., haurem de separar la massa en tantes parts com sabors diferents li vulguem donar.

PANELLETS

Agafar una porció de massa i amb les mans donarli forma rodona. Arrebossar de pinyons, ametlla a trossets o decorar amb fruita confitada.

Els panellets no necessiten gaire temps de cocció. Els posarem durant 5/6 minuts a la part baixa del forn per a que es coguin de la base. Després, els pujarem a la part mitja i els tindrem entre 5 i 6 minuts més. S'ha d'anar vigilant constantment, perquè cada forn és diferent i es podrien cremar. La temperatura del forn, que prèviament haurem escalfat, ha de ser entre 170/180º.


ALLIOLI Per últim, l’allioli és una salsa que serveix per acompanyar carns a la brasa i molts altres tipus de plats. Ingredients: Alls, ou, oli i sal. Preparació: Per a què l'oli emulsioni, cal una certa temperatura. Convé que l'ou porti un parell d'hores fora de la nevera. Si fa fred, convé temperar el morter - sobretot si és de marbre -, tenint-lo una estona ple d'aigua ben calenta Es posen els alls al morter, amb una mica de sal, i es piquen fins a fer una pasta. Llavors s'hi afegeix un rovell d'ou i es remena fins que el color es torna groguenc. Amb la mà de morter es continua remenant sense parar i, amb l'altra mà, s'hi va tirant oli a raig. Si la pasta no se'l beu de seguida, es continua remenant sense afegirhi oli. Quan se l'ha begut, es reprèn el raig, fins que la pasta sigui ben espessa. Llavors, ja no en vol més. Se li donen unes quantes voltes més, fins que tot l'allioli quedi agafat a la ma de morter, i ja es pot servir. L'allioli no es guarda; cal fer-lo i menjar-lo de seguida. Passades unes hores, l'all s'esbrava i l'ou es pot contaminar de salmonel·losi.


Clínica d’odontologia

MARTÍNEZ


Catalunya és un país on l’agricultura representa un percentatge molt baix d’ocupació laboral. Al litoral català i en els cursos baixos dels rius es dóna una agricultura d’elevada productivitat ja MEDIque AMBIENT s’aprofita la fertilitat d’aquests sòls i la bonança del clima i la disponibilitat d’aigües fluvials o dels aqüífers. Ara bé, la costa és un espai molt poblat i amb moltes ciutats on l’agricultura difícilment pot competir amb el turisme A Catalunya com ai conseqüència del gran amb el creixement urbà o del sector el sector primari el pestraçat de industrial, noves carreteres. participa amb un percentatge molt baix en

93 45599 8887

L’agricultura, pesca i ramaderia a Catalunya

A l’economia les comarques més del país. urbanes molt poques persones es dediquen a l’agricultura i algunes d’elles ho fan a temps parcial (ho compaginen amb feines industrials). Ara bé, el Maresme és una excepció ja es conrea molt producte basat en el sistema hivernacle especialitzat en flors i botànica i hortalisses. En canvi a les antigues riques hortes del Baix Llobregat els conreus estan desapareixent a causa de l’ampliació de l’Aeroport del Prat i del gran creixement que esta patint la població en aquella zona.

Altres zones importants són les terres de l’Ebre, a les comarques del Baix Ebre, Montsià i al Delta de l’Ebre on es produeix arròs. A les terres interiors regades pel riu Segre s’hi conreen arbres fruiters en petites explotacions però molt capitalitzades, és a dir, estan molt mecanitzades i produeixen una gran quantitat d’aliment gràcies a la formació de cooperatives agràries que ajuda a reduir els costos dels camp. La pera, la poma i el préssec són els principals productes de les terres interiors i de les comarques de Lleida.

Barcelona

A les zones més humides de Girona i a les comarques del Prepirineu els conreus estan dedicats a la producció de farratges i blat de moro que es destinen bàsicament a l’alimentació de la ramaderia. A les terres litorals i prelitorals de secà, s’hi conreen cereals, vinya i olivera amb un grau molt alt d’especialització (centrar la producció única i exclusivament a un tipus de conreu). Per exemple a la comarca de la Segarra s’especialitzen amb l’ordi, o les Garrigues amb l’olivera.


A les comarques del Penedès i el Priorat la vinya té un gran paper i d’allà surt la majoria del vi que produïm a Catalunya, tot i que a les comarques de l’Alt i Baix Empordà també es conreala una mica de A Catalunya ramaderia vinya. té més importància que l’agricultura fet que hi que L’altre pelproducte aporta el ser 59% la sembla que de últimament producció final progrés agrària és està en (farratges i blatl’avellaner de moro “ha l’avellana, pel bestiar). A lesles zones de de colonitzat” terres muntanya hi ha i ramaderia Tarragona el sud de que Catalunya. pastura als prats però actualment la explotació Pel que fa a les propietats, ramadera dedicada a la llet a Catalunya predominen les i la carn està estabulada. propietats petites i La ramaderia estabulada es d’explotació familiar tot i basa en un tipus de que amb un gran nivell de ramaderia intensiva en què tecnologia i de els animals es crien en capitalització gràcies a les granges i s’alimenten tot el MEDI AMBIENT cooperatives, com abans ja dia amb pinso i viuen en hem esmentat. espais molt reduïts. L’agricultura catalana Aquestes granges es troben està destinada sobretot escampades per zones als mercats interns i a la rurals i fins i tot a tocar exportació, per tant diem d’algunes ciutats.

que Catalunya té una agricultura de mercat i no de subsistència. Ara bé, aquesta explotació agrària també presenta una sèrie de problemes com ara la sobreexplotació dels aqüífers o l’ús abusiu dels adobs i dels productes químics. El problema de la sobreexplotació dels aqüífers és que cada vegada es necessita més aigua per regar i s’està exhaurint les poques reserves d’aigua que queden al subsòl. Pel que fa a l’ús dels adobs químics i productes fitosanitaris es pot dir que si s’abusa d’ells es crema la terra i aquesta perd fertilitat i a la llarga pot quedar deserta i contribuir a la desertització del país. A més, aquets adobs es filtren per la terra i arriben al subsòl on s’hi troben els

aqüífers i l’aigua d’aquests queda contaminada. Tots aquests problemes s’estan intentant solucionar amb el tema dels productes transgènics. Ningú coneix de moment els efectes que poden causar aquests productes a la salut humana i a la fertilitat de la terra però molts experts afirmen que podrien solucionar la gana mundial. Altres diuen que els transgènics no són bons per la salut humana i que destrueixen i desfertilitzen el sòl.

L’agricultura, pesca i ramaderia a Catalunya

Les dades característiques sobre el nombre d’animals mostren la importància ramadera de Catalunya en relació amb la resta de l’estat Espanyol. Catalunya produeix un alt percentatge de la producció ramadera d’Espanya. Hi destaca sobretot el sector del porc i de les vaques. Actualment la producció ramadera està patint una petita davallada i un descens lleuger per culpa de la crisi econòmica i l’augment dels costos del petroli i del menjar pels animals però els ramaders intenten augmentar més la producció amb avenços tecnològics, cosa que els hi suposa també una despesa però esperen recuperar el capital invertit en un futur no gaire llunyà.

Un dels sectors de la ramaderia que està de cap a caiguda és el sector oví. Antigament la llana de les ovelles era molt preuada però ara amb l’aparició de nous teixits tèxtils la llana s’ha deixat de comprar. Com a molt s’aprofita la carn de els xais petits o de les cabretes ja que de les ovelles només se’n pot aprofitar la llet o els derivats làctics. A més, poca gent vol dedicar-se al sector ramader de les ovelles ja que requereix una dedicació més important en comparació a les granges de bestiar perquè es necessita un pastor que porti el ramat de banda a banda de la muntanya.


Catalunya és un país que consumeix molt peix i però que té un mar empobrit i explotat des de èpoques romanes. El nostre país depèn de la importació massiva de peix de l’exterior i de l’aqüicultura per proveir-se de peix fresc a un preu mitjanament assequible. Per tenir una idea del consum només s’ha de veure que el mercat central del peix de Barcelona hi treballen 1000 persones i venen unes 85.000 tones de peix l’any. Pel que fa al peix pescat als mars de casa nostra, les llotges del litoral català subhasten el peix a la tarda quan han acabat la jornada els pescadors. Les més importants són les llotges de Barcelona, Blanes, Arenys de Mar, Palamós o Roses. Aquest peix es ven directament a la gent o a peixateries que després vendran al client.


Alguns experts preveuen que a l’any 2020 el 70% del peix que es consumirà a Catalunya serà peix de criança. Catalunya juntament amb Galícia, és una de les regions més avançades en l’aqüicultura. L’aqüicultura requereix molta tècnica així com coneixements científics i molt capital.

MEDI AMBIENT

El mar mediterrani no és un bon mar per la pesca ja que ha estat explotat durant molts segles i això ha fet que quedés molt explotat. A més, la tècnica de l’arrastre ha destruït molt fons marí. Actualment la sobrepesca i la pesca il·legal són dos temes que el govern intentarà tractar. De moment ja han començat per fer els forats de les xarxes més petis per evitar que els peixos que no mesurin una determinada mida puguin ser pescats.

El canvi climàtic a Catalunya

També controlaran els vaixells que surten de port per tal d’assegurar-se que compleixen la normativa i no fan un abús del mar. D’altra banda els pescadors es queixen de l’augment del preu del petroli, i per això pesquen més peix, és a dir, la quantitat de peix que pescaven abans no els dona prou rendiment econòmic. El govern ha assegurat que trobarà solucions aquest any 2010, tothom espera que així sigui.


Un canvi

climàtic és

qualsevol variació global del clima de la terra. El canvi climàtic ve produït per l’emissió de gasos contaminants que esta rebent l’atmosfera terrestre. Un canvi climàtic no és una cosa per prendre-la en broma però sembla que els polítics no ho entenen i no s’han posat d’acord a Copenhage per intentar posar algun remei a aquest problema. Greenpeace i altres organitzacions ja s’han posat en marxa i han pressionat fortament a Dinamarca tot i que han

estat fortament reprimits per la policia danesa. L’atmosfera no aguanta l’emissió de gasos contaminants i això fa que la radiació dels rajos solars es quedi a la terra i no reboti cap a l’espai. Aquesta escalfor fa pujar la temperatura mitjana del planeta. Amb l’augment de les temperatures, el gel dels pols es desglaçarà i augmentarà molt considerablement el nivell del mar, provocant del desgel dels glaceres en inundacions i l'Himàlaia conseqüències Amb l’ascens diversos devastadores pelsdepaïsos i en el nivell del mar, lesmetres ciutats costaneres o innumerables zones properes al mar. costaneres del planeta – deltes com els del Nil, Mekong i Changjiang desapareixeran. Les sequeres faran encara més dura la vida en les regions àrides. Els experts preveuen una sèrie d'esdeveniments en cadena: desaparició de la coberta vegetal reactivació de dunes, pèrdua de biodiversitat, fams i moviments migratoris. Alguns models prediuen la conversió de la selva amazònica ni més ni menys que en una sabana si el planeta es calfa entre dos i tres graus. El que està clar és que l'Amazònia està “greument amenaçada” escena quan ja hi ha altres agents en acció, els incendis, la desforestació i

A més, les industries estan emeten fums contaminats amb partícules de sofre, i aquest es queda en suspensió a l’aire. Quan plou, l’aigua recull aquestes partícules de sofre en suspensió i cauen a la terra dissoltes. Això és el que s’anomena pluja àcida. La pluja àcida crema les terres, les fulles i fins i tot es cancerígena per l’ésser humà. Destrueix hàbitats dels animals perquè crema tota la diversitat vegetal. Les aigües dels rius també es contaminen de les partícules. La pluja cau al sòl i es filtra, aquesta aigua contaminada arriba als aqüífers cosa que ajuda a


a la desertització. El canvi climàtic produirà un augment considerable de les pluges torrencials, i si es talla els arbres les fulles d’aquests no podran fer de protecció de la sorra.

la fragmentació de la selva. D’altra banda els esculls de corall desapareixeran per culpa de l’augment de la temperatura de l’aigua. A les zones muntanyoses es parla d’allaus de fang, a Alaska d’allaus de gel, tot apunta a catàstrofes. Augmentaran també els tornados i huracans, les pluges torrencials i els incendis.

tot això cal sumar-hi el PeròA quines conseqüències desgel dels Hi haurà tindrà per a la pols. península un desgel massiu per sota ibèrica? dels 5.000 metres respecte Un escalfament més de al nivell deldemar. Aquest dos graus significaria estiusi es gel és aigua dolça moltbarrejarà més calorosos i major amb aigua salada sequedat en general. i això farà que perdem una Plouria de menys les especialment nostres grans en lareserves primavera i a l’estiu. d’aigua potable. El del mar augmentarà Ja nivell comença a notar-se: considerablement i les investigadors espanyols han ciutats que properes descobert ara ales mar patiran les fulles, conseqüències. plantes treuen flors i fruitsUnaunes dos setmanes pujada de 2,6 graus abans que fa cinc dècades, respecte a l'era mentre que l'arribada preindustrial augmentarà biològica de la tardor eles risc considerablement MEDI AMBIENT retarda. Aquests canvis d'inundacions en les suposen desajustos principals conques fluvials importants de l'Índia, en Bangla els Desh i ecosistemes. Les Nepal, regions espècies que a més que patiran noles conseqüències s'adapten s'extingiran.

Per últim Entre un 9 i un 52% de les espècies del planeta estan amenaçades d'extinció pel canvi climàtic. Que es donen més o menys extincions està directament relacionat amb quant pugen les temperatures en els pròxims 50 anys, així com amb la possibilitat de migrar que tinguin les espècies. Aquelles espècies que no siguin capaços d'adaptar-se ni desplaçar-se s'extingiran.

El canvi climàtic i les conseqüències a Catalunya

Un altre efecte que ja es percep en les costes catalanes és l'augment del nivell del mar, no sols pel desgel, sinó sobretot perquè l'aigua es dilata al escalfar-se. Alguns estudis suggereixen que en la costa mediterrània el mar ha pujat més de cinc mil·límetres a l'any en l'última dècada, i de 10 a 15 mil·límetres en el Cantàbric. Si la tendència es manté, al 2050, el delta de l'Ebre estaria a punt de desaparèixer; el mar hauria pujat uns 32 centímetres aproximadament. La pujada del nivell del mar inundarà les terres baixes i salinitzarà les reserves d'aigua potable i provocarà la invasió de l'aigua salada marina en aqüífers costaners afectant

importants ecosistemes com el delta de l'Ebre o Doñana, i a més es posaran en marxa processos d'erosió i sedimentació amb efectes negatius posteriors. El mar pujarà en la costa gallega a raó de 2,2 mil·límetres anuals cosa que perjudicarà de valent als pescadors de marisc o als treballadors de piscifactories ja que hauran de renovar totes les instal·lacions perquè les de l’actualitat quedarien inundades completament. Un altre tema d’importància és l’arribada de malalties característiques de climes calents com ara la malària.

Un altre aspecte a comentar és la fauna autòctona de la zona. Les espècies tropicals s’apoderarien de Catalunya perquè el clima serà el mateix que en les zones tropicals i això faria que la fauna i la flora de la zona quedes rellevada. Es preveu que afectarà a un 20 o un 30% de la fauna. El canvi climàtic està en mans de tothom i cadascú de nosaltres podem aportar el nostre granet de sorra per intentar salvar el nostre planeta. Reciclatge, energies renovables, evitar l’ús abusiu dels derivats del petroli i algunes propostes més estan sobre la taula.


I LI DIUEN PIQUENBAUER . . . Gerard Piqué. 22 anys, un gran palmarès, i alguns ja diuen que serà el millor central del Barça i fins i tot de la selecció Espanyola.

Gerard

Piqué

Bernabeu,

semblarà una broma, però el seu segon cognom coincideix amb el nom de l’estadi del seu màxim rival.

Els colors a la sang Neix el 2 de febrer de l’any 1987 a Barcelona. La seva família ja havia estat lligada al Futbol Club Barcelona, ja que el seu avi, Amador Bernabeu, havia estat directiu del club durant l’època de presidència de Josep Lluís Nuñez i Joan Gaspart. L’any 2004 decideix marxar cap a Anglaterra a defensar els colors del conjunt dirigit per Sir Alex Ferguson, el Manchester United. La temporada 2004-2005, alterna partits amb el filial de l’equip ESPORTS anglès i amb el primer equip tot i que amb molt poques oportunitats. L’any 2006 Gerard Piqué accepta la cessió al Real Saragossa de la lliga Espanyola. Allà aconsegueix la continuïtat que no havia tingut a Anglaterra. L’any següent retorna cap a Anglaterra i allà gaudeix de més minuts dels que s’esperava i aconsegueix guanyar la Champions League. Degut al seu gran rendiment, el Futbol Club Barcelona i el seu entrenador Josep Guardiola, es fixen en ell i paguen tant sols 5 milions d’Euros. El seu fitxatge no va despertar gaire il·lusió ja que va ser eclipsat pels fitxatges de jugadors com Dani Alves o Hleb. Però la gent l’esperava amb els braços oberts, Gerard Piqué tornava a casa seva.

Un ídol del triplet

Revelació de la temporada

La temporada 2008-2009 començà i semblava que el jugador no jugaria massa. Però poc a poc el tècnic li té més confiança i comença a gaudir de minuts. Juga 19 partits de la lliga Espanyola on l’expulsen en dues ocasions i li treuen vuit targetes grogues. Té més sort a la Copa del Rei on juga de titular tots els partits i marca un gol. D’altra banda, a Europa, juga 7 partits i és clau en els partits previs a la final de Roma. Ara bé, la gent li agafa afecte quan marca l’últim dels sis gols al Bernabeu i es gira cap a la grada i ensenya a l’afició madridista la samarreta del Barça.

Des de el madridista Fernando Hierro el futbol espanyol no coneixia un central amb tant de talent i suficiència com el de Gerard Piqué. El jugador ha demostrat tenir la total confiança de l’entrenador Pep Guardiola i del seleccionador nacional Vicente del Bosque.


Porta el dorsal 3, herència del lesionat Gaby Milito. Amb el seu 1,93 metres d’alçada s’ha convertit en un ídol pels culers i sobretot per les noies més jovenetes les quals el troben tot un sex symbol tot i que ha rebut moltes crítiques per “xulo” i per haver faltat el respecte al Real Madrid en la celebració famosa del seu gol.

A hores d’ara tant sols una promesa de futur, això si, amb molt bones maneres, ara bé, serà tant bo com s’espera d’ ell ? Serà capaç de mantenir-se a alt nivell durant un llarg temps? Serà capaç de portar el pes de ser el central del barça després de que Puyol es retiri? Gerard Piqué Bernabeu, jove promesa, li diuen Piquenbauer!


REVISTA  

ALFA revista

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you