Page 1


Directeur Poelie en zijn Circus Rondo zijn aangekomen in Breda


Voor de grote show oefenen en oefenen de artiesten tot ze honger krijgen


Ze gaan eten en zijn zo moe dat ze daarna in slaap vallen

Eentje was er aan het snurken, maar wie?

Gelukkig vallen ze weer in een diepe slaap


Directeur Poelie wordt wakker van de eerste zonnestraal en schrikt!

Heee, waar is iedereen?

Achter de tent niet! In de kast niet!

ze zijn naar een circusplaneet? Waar zijn alle circusdieren?

De directeur komt allerlei wezens tegen en vraagt; "waar zijn alle dieren?" Er wordt verteld over een circusplaneet, misschien zijn ze daarheen?


De directeur stapt in een raket en vliegt met zijn raket richting de planeet waar iedereen hem over vertelde...


Poelie landt met zijn raket op de circusplaneet waar hij allerlei gekke wezens ontmoet

Wu yaga gah ahyag

Ruh ruh?

"Hebben jullie mijn circusdieren gezien?" vraagt poelie aan de wezens. 'Purdepurdepurde" antwoordt een van de wezens. "Ruh gwyaaaag" antwoordt een ander. Poelie kan de wezens niet verstaan maar maakt ondanks dat veel nieuwe vriendjes op de circusplaneet.

?


purde purde purde

Muawa

Ruh gwyaaaag

Ook hier vindt poelie zijn dieren niet Hij vervolgt zijn zoektocht en vertrekt met zijn raket...


o nee… pruttel pruttel… gaat de raket kapot… hij valt naar beneden en landt op het water.


Wij zijn verdwaald! wat moeten we doen?

Poelie heeft een idee. Hij heeft ballonnen in zijn broekzak. Samen blazen ze de ballonnen op, bouwen ze een luchtballon en gaan naar huis.

Hij is op Hawaï! En... heee kijk! Daar loopt giraffe! “Kom lieve dieren, gaan jullie mee naar huis?” Waar is huis?


Poelie maakt samen met zijn dieren en de nieuwe vrienden van de circusplaneet, een heel bijzondere circusvoorstelling voor de hele stad!


the end


Dit kinderboekje is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Schalm. Mieke Driessen (die je misschien wel kent van de leuke kleine Foompjes) heeft met alle klassen gewerkt aan de illustraties met dit kinderboekje als prachtig resultaat! De kinderen hebben geleerd wat illustraties zijn en hoe een boek wordt gemaakt. Dat de schrijver de tekst maakt en een illustrator het beeld. Het thema van het boekje is ‘Circus’. De kinderen hebben deelgenomen aan een circus workshop van Pam Ketelings en Mieke om kennis te maken met het thema. Daarna zijn de kinderen in de klas aan het werk gegaan met het maken van illustraties voor het verhaal maar ook het verhaal zelf hebben ze helemaal zelf bedacht! Alles wat je in dit boekje ziet, is door de kinderen van de Schalm gemaakt! Ze zijn allemaal ware artiesten te noemen!


the making of


Wat hebben de kinderen gedaan rondom het thema circus? Alle kinderen hebben drie lessen met Mieke aan het circus thema gewerkt. Tijdens de eerste les werd er een circus workshop gegeven door Pam en Mieke. In de aula kregen de kinderen les in: jongleren met doekjes en balletjes, acrobatieken, koordlopen en alles wat nog meer met circus te maken heeft. Tijdens de daarop volgende lessen hebben de kinderen al knutselend het verhaal van de (in beginsel verdrietige) circusdirecteur en zijn verdwenen dieren bedacht. Hieruit is het boekje ontstaan met de door de kinderen zelf verzonnen titel 'CIRCUS RONDO EN DE VERDWENEN CIRCUSDIEREN'. De naam CIRCUS RONDO is bedacht door groep wit, "...ze hebben het helemaal zelf bedacht, de knapperds."

De kinderen brainstormen over waarom de dieren weg zijn... …omdat …omdat …omdat …omdat …omdat …omdat …omdat …omdat …omdat …omdat

ze een vriendje zijn gaan opzoeken op een andere planeet hun kooi open stond zijn de dieren weggelopen ze hele goede vriendjes gevonden hebben ze niet meer in het circus willen werken ze geen kunstjes willen doen de directeur zegt: “HALLO, HALLO NIET WEG GAAN” ze op het verkeerde transport zijn gezet. ze in het verkeerde vliegtuig zitten en met een noodlanding op Hawaï belanden. olifant heeft gepoept en dat stonk zo hard dat de dieren gevlucht zijn door onweer de dieren zijn ontsnapt (waarschijnlijk leeuw, tijger of olifant als eerst)

en waar de dieren naartoe zijn... Mieke vraagt aan de kinderen om in het vakje naast directuer 'Poelie' een wezen te tekenen dat hem verteld waar de dieren zijn. Een van de kinderen zet er eenzelfde Foomp in en zegt dat het een spiegel is. Anderen hebben bedacht; …ze zijn naar een ander land gevlogen? …ze zijn naar huis. Ze gaan eten, drinken en plassen. ...ze zijn terug in de vrachtwagen gekropen? ...ze zijn vertrokken naar de circusplaneet? ...ze zijn weggelopen naar een ver land? ...ze zijn onder tafel?

Waar zijn alle circusdieren?


De kinderen hebben tijdens de workshop gewerkt met stelten | pedalo | doekjes | balletjes | bordjes | ton | hoela hoop | vlaggen | bal | diabolo springtouw | flowerstick | koord | parachute. Ook hebben ze allerlei acrobatiek oefeneningen op de mat gedaan!


groep roze, rood en geel

De jongste kinderen hebben gekleurd en het planetarium gestempeld. Sommigen hebben geposeerd voor een spiegel, daar werd een foto van gemaakt, waar ze vervolgens gekke artiesten van hebben gemaakt.

groep wit, blauw en groen

De middengroep is aan de slag gegaan met het knippen van de circusdieren, plakken en tekenen. Daarnaast was hun taak ook om na te denken over de gekke artiesten op de circusplaneet. De kinderen hebben fotokopieĂŤn van zichzelf uitgeknipt, gehusseld en weer opnieuw in elkaar gezet tot de gekste figuren.


groep paars, oranje en goud

De kinderen van deze groepen leerden alles over de Duitse fotograaf Jan von Holleben die op een wel heel bijzondere manier foto’s maakt. Hij fotografeert namelijk van bovenaf. Dezelfde techniek hebben de kinderen gebruikt om de meest fantastische en onmogelijke foto's te maken. Ineens is vliegen door de lucht mogelijk! De kinderen hebben eerst de scènes op papier uitgetekend en vervolgens voor de camera geposeerd.


GROEP ROZE, ROOD EN GEEL tekeningen "waar zijn de circusdieren?"

onder tafel?

...

Waar zijn alle circusdieren? op reis?


verstopt?

circusplaneet?


GROEP WIT, BLAUW EN GROEN collage's gekke circusartiesten


GROEP ROZE, ROOD EN GEEL stempels planetarium


GROEP ROZE, ROOD EN GEEL fotografie gekke circusartiesten


Zo leuk; Desi & Jente hebben geprobeerd om de kleurplaat precies hetzelfde in te kleuren!


GROEP ROZE, ROOD EN GEEL kleurplaten circusdieren


GROEP PAARS, ORANJE EN GOUD fotografie scene's verhaal


GROEP WIT, BLAUW & GROEN collage's gekke circusartiesten


Grrrrawl! GROEP WIT, BLAUW EN GROEN tekeningen & knipsels circusdieren


GROEP WIT, BLAUW EN GROEN tekeningen & knipsels circusdieren


GROEP PAARS, ORANJE (OP DE FOTO) EN GOUD fotografie scene's verhaal


GROEP ROZE, ROOD EN GEEL collage's gekke circusartiesten


GROEP PAARS, ORANJE EN GOUD fotografie scene's verhaal


GROEP PAARS, ORANJE EN GOUD fotografie scene's verhaal


GROEP WIT, BLAUW EN GROEN collage's gekke circusartiesten


Jongleren tijdens de circus workshop!

Circus Rondo  

Book about "circus Rondo". A fictional circus story made up by the children of the Mytyl School Breda. All drawings are made by the children...