Page 1

Ontdek wat we voor u kunnen betekenen.


stappen naar de geschikte medewerker

U hebt een vacature? Dat treft, want VDAB heeft een uitgebreide databank met geschikte profielen. Bovendien raadplegen ook werknemers ons om hun loopbaan een nieuwe wending te geven. Maak dus uw vacature kenbaar bij VDAB en vind de ideale kandidaten in 4 stappen. En hoe beter u uw vacature omschrijft, hoe meer kans op succes.

1.

Tip

4

In

Geen ‘Mijn VDAB’ en toch uw vacature p ­ ubliceren? Wilt u liever uw vacature persoonlijk doorgeven aan onze ­consulenten in de werkwinkel of aan uw account­ manager? U vindt de contact­gegevens op onze website of bel gratis naar 0800 30 700.

Registreer en beheer zelf uw vacature online

Vindt u niet meteen uw kandidaten in onze databank? Registreer op de VDAB-website uw vacature via uw persoonlijke HR-ruimte ‘Mijn VDAB’. Om toegang te krijgen tot deze toepassing, vraagt u uw code en paswoord aan via ‘Mijn VDAB’. Een handige tool begeleidt u bij de invoer van uw vacature. Is uw vacature bekend, dan vergelijken wij uw selectiecriteria met de objectieve criteria uit het profiel van de werkzoekenden zoals beroep, diploma of afstand tot de plaats van tewerkstelling.

Nieuw: competentiegerichte matching

Geeft u een vacature in, dan kunt u voortaan aanvinken over welke competenties de kandidaten moeten beschikken. Ook werkzoekenden geven hun competenties in. Op die manier vergroot de kans op een kwaliteitsvolle match. Tip: schat de competenties realistisch in!

makkelijk uw vacature(s) met kandi2. Match daten in onze uitgebreide cv-databank

Hier kiest u uw kandidaten, en bewaart en beheert u uw selecties. U contacteert meteen de profielen die u interesseren. Wij blijven u op de hoogte houden van nieuwe cv’s die aan uw selectie voldoen. Zo mist u geen enkele potentiële kandidaat. Bovendien nemen we uw jobaanbod gratis op in onze vacaturedatabank. Hiermee bereikt u duizenden werkzoekenden, maar ook mensen die al een job hebben. Want ongeveer 60 % van de bezoekers zijn werknemers op zoek naar een andere baan.

3.

Volg uw vacature(s) ­ persoonlijk op

Via uw persoonlijke tool ‘Mijn VDAB’ op de VDAB-site beheert en volgt u uw wervings-actie volledig zelf op: van bij de vacature-invoer en de selectie, tot en met de uitnodiging van de kandidaten. En dat vanaf de eerste minuut na publicatie.

ons feedback 4. Geef op uw sollicitaties

Dit helpt ons om uw toekomstige kandidaten optimaal te selecteren.


Extra hulp van ons nodig?

Wij gaan graag mee op zoek naar een geschikte kandidaat voor u.

VDAB volgt uw vacatures op de voet

Bovendien zijn we sterk geëvolueerd in het organiseren van allerhande collectieve bemiddelingsacties zoals jobbeurzen, jobdates,… die echt een meerwaarde kunnen betekenen.

Elke dag schatten we de kans in of uw vacature snel ingevuld geraakt. Is die hoog, dan krijgt u via e-mail een overzicht van de acties. Denken we dat het lang gaat duren voor u uw geschikte kandidaat vindt, dan onderzoekt onze bedrijfsconsulent welke extra acties nodig zijn en houdt u daarvan op de hoogte.

Met onze handige begeleidingstool en de vele mogelijkheden van uw persoonlijke ‘Mijn VDAB’, raakt u zelf al een heel eind op weg met uw vacatures. Uiteraard kunnen we nog meer bieden. U kan ons ook vragen om u mee te ondersteunen bij het vinden van een geschikte kandidaat.

Ook in ‘Mijn VDAB’ krijgt u feedback over onze bemiddelingsacties. Deze service is gratis en vraagt u aan bij uw vacature-­ invoer in ‘Mijn VDAB’.

Uw vacature doorgeven aan VDAB? • Via uw HR-ruimte: ‘Mijn VDAB’ op de VDAB-site • Via de VDAB Servicelijn: bel gratis naar 0800 30 700 (elke werkdag van 8u tot 19u) • Via de werkwinkel in uw buurt • Via uw accountmanager

Tip

We kijken mee indien nodig.

Hebt u moeilijkheden om in uw vacature een duidelijke taakomschrijving of juist profiel te verwoorden? Duid bij de invoer van uw vacature de optie aan “Ik wil dat een VDAB-medewerker mijn vacature inhoudelijk nakijkt”. Wij contacteren u om samen de vacature te overlopen en aan te passen.

Verdient uw vacature wat extra aandacht? Met Job in de kijker belicht u uw vacature op een snelle en eenvoudige manier op vdab.be. Uw vacature vier weken met Job in de kijker-logo in onze jobdatabank of bovenaan de zoekresultatenpagina's? Dat kan. Of we nemen uw vacature voor die periode op in het bannerwheel op de tab Jobs en Mijn loopbaan.

profiel opzoeken in ‘bedrijven in de kijker’. Dit is een bedrijvengalerij met handige alfabetische index.

Het partnership Bedrijf in de kijker, is het ultieme employerbrandingproduct. Al uw vacatures worden hierbij automatisch met logo in de jobdatabank gepubliceerd en al uw vacatures worden bovenaan de resultatenpagina's getoond.

Heeft u een bedrijfs- of vacaturefilm op YouTube of een ander platform? Link dan deze film aan uw bedrijfsprofiel in 'bedrijven in de kijker'. Bovendien krijgt hij extra visibiliteit bij 'werk in beeld' en wordt het extra gepromoot via  vdab.tv. Op die manier maakt u uw boodschap dynamisch en levendig. Zo wordt uw communicatie krachtiger en inspireert u uw kandidaten.

U krijgt een uitgebreid bedrijfsprofiel op onze VDAB-site, volledig in uw huisstijl, waar u uw vacatures aan koppelt. Werkzoekenden kunnen zo uw bedrijfs-

Met de vraag van de week bedenkt u een originele vraag om uw employerbrandingverhaal extra in de verf te zetten en uw bedrijf voor te stellen.

Maak u zichtbaar op de grootste jobsite van Vlaanderen Adverskinning Wilt u voor één dag alle registers opentrekken? Wilt u maximale visibiliteit? Dan kunt u onze homepage van een originele wrapper voorzien.

Leaderboard U promoot uw bedrijf en vacatures exclusief in een horizontale banner op de meest zichtbare plaats van onze homepagina, met of zonder animatie.

Banner Uw bedrijf en vacatures krijgen met banners een prominente plaats op onze homepagina, op de tab ‘Jobs’ of de tab ‘Mijn loopbaan’. Een link naar een specifieke landingspagina met meer info is voorzien.


Zijn uw kandidaten moeilijk te vinden? Ook dan mag u op ons rekenen. We gaan ver om de geschikte kandidaat voor u te zoeken Vlaanderen kampt met een structureel tekort aan arbeidskrachten. Daarom gaan we ook buiten Vlaanderen op zoek naar geschikte kandidaten.

Interregionaal VDAB zoekt actief naar uw kandidaten, ook in Wallonië en Brussel. Hiertoe hebben we interregionale mobiliteitsteams opgezet samen met Le Forem, ACTIRIS en ADG. Zo wisselen we vacatures en werkzoekenden uit tussen de verschillende gewesten. Een inter­ regionale consulent bekijkt samen met u wat de taal- en technische vereisten zijn van uw vacature en gaat op zoek naar kandidaten met een passend profiel.

Internationaal Als er voor uw vacature onvoldoende aanbod is in Vlaanderen, Brussel of Wallonië, dan zetten we samen met u rekruteringsacties op over de landsgrenzen heen. Hiervoor werken we samen met onze partners in de verschillende landen van de Europese Economische Ruimte. Onze internationale bemiddelaars helpen u hierbij. We leiden samen uw kandidaten op voor de functies die u zoekt.

Werkplekleren Ook u als werkgever kan de werkzoekenden dichter bij de arbeidsmarkt brengen. We coachen werkzoekenden intens om zo vlot mogelijk een gepaste baan te vinden. En hopelijk is dat bij u. We doen dat met de modernste technieken en met persoonlijke begeleiding. VDAB leidt continu gemotiveerde werkzoekenden op zodat ze zo vlugger terug een plaats op de arbeidsmarkt in kunnen nemen. Daarnaast zet VDAB zich ook in om die jongeren die qua kennis of attitude nog wat ver afstaan van de arbeidsmarkt alle kansen te bieden om aan de ontbrekende competenties te werken. Ook u, werkgever, kan deze werkzoekenden hierbij helpen.

Speciaal: Individuele beroepsopleiding De formule van individuele beroepsopleiding (IBO) geeft u de kans om een werkzoekende gedurende een bepaalde periode een opleiding in uw bedrijf aan te bieden en hem of haar daarna ook in dienst te nemen. Tijdens de opleiding

krijgen u en de kandidaat vanuit VDAB een intensieve begeleiding. Tijdens die opleiding betaalt u geen loon of RSZ, maar wel een productiviteitspremie. Die premie is gelijk aan het normale loon voor de job in kwestie min de gemiddelde werkloosheidsuitkering. U vergoedt ook de verplaatsingskosten en verzekert hem of haar tegen arbeidsongevallen. Na de opleiding biedt u de werkzoekende een arbeidsovereenkomst aan.

Bij u op de werkvloer Wij organiseren mobiele opleidingen in uw bedrijf, op maat van uw vacature en de competenties van de kandidaten. We werken graag samen met u een programma uit.

Zijn uw kandidaten perfecte vaklui maar hebben ze onvoldoende kennis van het Nederlands? Onze opleidingen Nederlands voor anders­ taligen zijn kort, intensief, taakgericht en geïntegreerd. We vertrekken vanuit reële taalsituaties in de werkcontext. Ook tijdens een individuele beroepsopleiding (IBO) is het mogelijk om twee keer per week taalondersteuning te krijgen.

Alles over uw e opleiden op vd


Levenslang leren: Ook voor uw medewerkers. Inzetten op competentieontwikkeling van het eigen personeel is een absolute uitdaging voor de toekomst. Ook hiervoor heeft VDAB een uitgebreid aanbod! Laat een werkzoekende uw werkvloer kennen Een stage is voor een werkzoekende, in opleiding bij VDAB, de ideale weg om de knepen van het vak te leren op de werkvloer, onder begeleiding van een ervaren werknemer.

VU : Fons Leroy - gedelegeerd bestuurder, Keizerslaan 11, 1000 Brussel

Tijdens deze periode beoordeelt u zelf de competenties van de cursist en stuurt ze bij, samen met onze stagebegeleider. Een stagiair biedt heel wat voordelen voor uw bedrijf: u creëert in uw bedrijf een lerende werkomgeving waar ook uw huidige werknemers hun voordeel mee doen en u neemt de meest geschikte stagiair in dienst, als u dat wilt.

Op het scherm Ons aanbod webleren is met 270 cursussen en 25.000 deelnemers per jaar dan ook verrassend ruim! Ons programma omvat onder meer: succesvol presenteren, een toolkit voor leidinggevenden, meettechnieken metaal, klantgerichte communicatie, mechatronica, hydraulica, elektriciteit, lassen, boekhouding, verkooptechnieken, Office-pakketten. Het volledige aanbod e-learning vindt u op vdab.be/webleren.

In onze opleidingscentra Jaarlijks volgen duizenden werknemers bij ons een opleiding in zowat alle mogelijke beroepsdomeinen. We beschikken dan ook over een unieke opleidingsinfrastructuur en ervaren instructeurs in volgende zes sectoren: bouw en hout • industrie • transport en logistiek • diensten • zorg • handel, administratie, verkoop en ICT

Trouwens, stagiairs die u niet aanwerft, kennen de kwaliteiten van uw bedrijf en kunnen over uw werkgeversimago reclame maken.

Instapstages voor jongeren!

eigen personeel dab.be/werkplekleren.

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

Wilt u jongeren extra kansen geven om hun competenties, bij u op de werkvloer, te versterken? Dan is een instapstage het middel. Een instapstage is een betaalde stage van drie maanden voor jongeren (-25 jarigen) die geen diploma middelbaar onderwijs hebben en al 6 maanden van hun beroepsinschakelingstijd achter de rug hebben. U betaalt de stagiair per maand een stagevergoeding van 200 euro (bij een voltijdse stage). U moet hierop geen sociale bijdragen betalen. De RVA op zijn beurt geeft de jongere per gewerkte dag een stage-uitkering. Alles over werkplekleren op vdab.be/werkplekleren.

U kunt nu een instapstage online aanvragen via onze site.


Ondersteunende maatregelen De Vlaamse en federale overheden voorzien extra ondersteunende maatregelen voor werkzoekenden die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, de zogenaamde kansengroepen. Dat zijn vooral allochtonen, langdurig werkzoekenden, laaggeschoolde werkzoekenden, arbeidsgehandicapten en 50-plussers. Als u een medewerker in dienst neemt Neemt u een werknemer in dienst of leidt u hem op, dan komt u misschien in aanmerking voor bepaalde tewerkstellings- en opleidingsmaatregelen. We zetten er enkele op een rijtje.

Startbaan Via deze maatregel geeft u een jonge werkzoekende (maximum 26 jaar) een eerste of een nieuwe kans op de arbeidsmarkt. U krijgt RSZ-vermindering en mogelijks een tussenkomst in het nettoloon (zie Activa).

Doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen Wanneer u uw eerste werknemers gaat aanwerven krijgt u een financiële ondersteuning. Deze maatregel is een RSZ-vermindering voor de eerst aangeworven werknemers (maximum 3 werknemers).

Vlaamse tewerkstellingspremie 50+ Neemt u een werkloze 50-plusser in dienst met een contract van onbepaalde duur? Dan komt u in aanmerking voor de premie 50+ meer informatie over deze of andere maatregelen: www.dejuistestoel.be.

Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) Werft u een medewerker met een arbeidshandicap aan of hebt u zo iemand in dienst? Dan kunt u een ondersteuningspremie krijgen van VDAB. Via ons vraagt u bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen aan voor werknemers die erkend zijn als persoon met een arbeidshandicap. Dien uw aanvraag in via vdab.be/arbeidshandicap.

Activa Werft u een werkzoekende aan die in aanmerking komt voor de werkkaart uitgegeven door de RVA? Dan komt u in aanmerking voor Activa. Concreet betekent dit dat u minder RSZ moet betalen én dat u in bepaalde gevallen maar een deel van het loon moet betalen. Het andere deel betaalt de RVA. Op www.rva.be vindt u meer informatie (Klik bij ‘Tewerkstelling’ op ‘Activa’).

We zijn experten in arbeidsbemiddeling... ook als het moeilijk is Heeft uw bedrijf het moeilijk? Wordt uw bedrijf zelf geconfronteerd met ontslagen door herstructurering, collectief ontslag, sluiting, gerechtelijke reorganisatie, vereffening of faillisement? In deze moeilijke periode doet u best een beroep op onze sociale interventieadviseurs. Zij helpen u bij de al dan niet verplichte oprichting van een tewerkstellingscel. Centraal hierbij staat de opvang en begeleiding van uw ontslagen werknemers naar een nieuwe job. Samen met de sociale partners, sectorale opleidingsfondsen en een outplacement­ bureau begeleiden we de ontslagen medewerkers en helpen uw werknemers zo snel mogelijk terug aan de slag. Het Sociaal Interventiefonds van VDAB betaalt de outplacementbegeleiding, als u dat zelf niet meer kunt. Wij bepalen de modaliteiten en het outplacementkantoor dat de begeleiding op zich neemt. Zo genieten uw werknemers toch van een optimale service. U vindt meer informatie over deze verplichting op www.herstructureringen.be.

Premie voor outplacementbegeleiding

Als u een medewerker opleidt KMO-portefeuille

Meer informatie?

Bent u een Vlaamse KMO en investeert u in opleidingen voor uw personeel? Dan komt u in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Dat is een subsidie die oploopt tot 15.000 euro.

Op de VDAB-site, luik werkgevers – maatregelen, heeft u een overzicht van alle Vlaamse en federale maatregelen. Ook een VDAB-medewerker kan u maatgericht informeren en begeleiden bij de aanvraag van een maatregel: contacteer uw accountmanager of onze gratis servicelijn (0800 30 700, elke werkdag tussen 8-19u)

Voorziet u outplacementbegeleiding voor ontslagen werknemers? Dan kunt hiervoor een tegemoetkoming krijgen in de kosten.


Heeft u nog vragen? Kijk op vdab.be/werkgevers of bel 0800 30 700


Meer dan op één manier bereikbaar U hebt een vraag? De VDAB-consulent is op verschillende manieren bereikbaar: Online Surf naar vdab.be en kies rechts­boven voor onze werkgeverssite. U krijgt er alle antwoorden op uw professionele vragen.

Bel gratis 0800 30 700 Onze consulenten geven u professioneel advies over onze vacature­ behandeling, opleidingen of tewerkstellingsmaatregelen. Zij staan elke werkdag voor u klaar van 8 tot 19 uur.

Contacteer onze VDAB-accountmanagers Om uw vragen persoonlijk te beantwoorden, beschikken we over een netwerk van accountmanagers. Elk van hen is verantwoordelijk voor één of meer sectoren en geeft u informatie en persoonlijk advies over: • de opmaak en verschillende publicatiemogelijkheden van uw vacature;

Infosessies We organiseren regelmatig in uw buurt informatiesessies over HR-onderwerpen. We richten die in samen met partners zoals sociale secretariaten, sectorfondsen en werkgeversorganisaties. U vindt ze op vdab.be/agenda.

• de opleidingsmogelijkheden en verschillende leerformules; • alle steunmaatregelen bij tewerkstelling en opleiding; • werking & situatie van de arbeidsmarkt; • het gebruik van de VDAB-website;

Volg ons via:

• HR-gerelateerde vragen en thema’s. Tik ‘accountmanagers’ in op onze site en ontdek wie uw persoonlijk VDAB-­aanspreekpunt is.

Meer info op vdab.be/werkgevers of bel 0800 30 700

VDAB Werkgeversfolder  
VDAB Werkgeversfolder  
Advertisement