Issuu on Google+

NAPI HÍRVÁLOGATÁS

Milánó díszpolgárságot ad a dalai lámának Kína olaszországi nagykövetsége és a Milánóban élő kínai közösség is hevesen tiltakozott az észak-olaszországi város önkormányzatának döntése ellen, hogy díszpolgári címben részesíti a dalai lámát, akinek csütörtökön tervezik átadni az elismerést, írja az MTI. A milánói kínaiak közössége közleményben hangsúlyozta, hogy hibás döntésnek találja a dalai láma kitüntetését, ami szerintük sérti a több tízezer "milánói-kínait". Hozzátették, hogy a dalai lámának ítélt díszpolgári elismerés nem veszi figyelembe a "valós történelmi tényeket", és egy "egyszerű" vallási vezetőt egy valóságban nem létező állam vezetőjeként tüntet fel. A milánói kínai közösség emlékeztetett, hogy tagjai jelentősen hozzájárulnak az észak-olaszországi város gazdasági fejlődéséhez. Még határozottabban fogalmazott Kína római nagykövetsége, amely szerint a milánói önkormányzat lépése az egész kínai népet súlyosan megsérti, és negatívan befolyásolja a kínai-olasz viszonyt és a két ország közötti együttműködést.

15 embert túszul ejtettek egy belga áruházban Fegyveres rabló túszul ejtett 15 embert Brüsszel Forest nevű negyedében egy Carrefour-áruházban -írjaaz Breakingnews.com. A túszejtés rövid ideig tartott, Brüsszel polgármesterének nyilatkozata szerint az elkövető a rendőrség kiérkezése után megadta magát. Egy szemtanú azt nyilatkozta a helyi VRT tévécsatornának, hogy a túszejtőnél csak kés volt. Beszámolója szerint nem terrortámadásról, hanem félresikerült rablási kísérletről volt szó, ebből bontakozott ki a túszdráma este hét körül. A helyszínre a túszejtés után percekkel megérkezett a rendőrség, az üzlet felett helikopter körözött és felfegyverzett egységek álltak készenlétben a környéken. A rabló hamarosan megadta magát a túlerővel szemben, az eddigi beszámolók szerint senki nem sérült meg.

247/2016 • 2016. OKTÓBER 20.

Lekapcsolták az internetet a WikiLeaks alapítójánál Saját felelősségére szivárogtatott ki újabb dokumentumokat

Lövöldözés volt egy San Franciscó-i iskola parkolójában Négy középiskolai diákot ért találat egy magyar idő szerint kedd éjjeli lövöldözésben San Franciscóban. A rendőrség első helyzetelemzése szerint az egyik diák volt a célpont, de összesen három fiú és egy lány sérült meg - a 15 éves lányt a mentők válságos állapotban szállították kórházba, két fiút szintén mentőnek kellett elszállítani, a negyedik áldozat a saját lábán ment elsősegélyre. A June Jordan School for Equity   középiskolát a nagy erővel kiérkező rendőrök egy órán keresztül lezárták, és csak azután oldották fel a vesztegzárat, hogy bizonyossá vált, a lövöldözés elszigetelt incidens. A lövöldözés négy gyanúsítottját a rendőrség jelenleg is keresi.

Kivégeztek egy szaúdi herceget Ecuador elismerte, hogy korlátozza a négy éve a londoni nagykövetségén élő WikiLeaks-alapító Julian Assange internet-hozzáférését, de tagadja, hogy ezt amerikai nyomásra tenné. A dél-amerikai ország külügyminisztériumának közleménye leszögezte, hogy Assange "saját felelősségére" szivárogtatott ki újabb dokumentumokat Hillary Clinton zárt körű beszédeiből és levelezéséből. Quito azonban "nem akar részt venni" az amerikai elnökválasztási kampányban, ezért "saját szuverén jogával élve" ideiglenesen korlátozta a követség internetkapcsolatát. A több százezer amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató hackert/politikai aktivistát azzal vádolják Svédországban, hogy 2010. augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált Stockholmban. Ezért 2010. decemberében Londonban svéd kérésre őrizetbe is vették őt. De másfél éven át óva-

dék ellenében szabadlábon volt, csak naponta jelentkeznie kellett a rendőrségnél, miközben ügyvédei a különböző fórumokon próbáltak fellebbezni az ügyében. Végül amikor a Scotland Yardtól hivatalos idézést kapott, nem adta fel magát, hanem 2012. június 19-én Ecuador londoni nagykövetségére ment, és politikai menedékjogot kért, majd kapott. Azóta a követségen él. Magatartását azzal indokolta, hogy ő nem követett el semmilyen bűncselekményt, a vádak politikai indíttatásból születtek. Assange attól is tart, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetnék a több százezer bizalmas dokumentum kiszivárogtatásáért.

Kivégezték Szaúd-Arábiában Turki bin Szaúd al-Kabir herceget, miután bűnösnek találták emberölésben, írja aReuters. Az országot vezető királyi család tagja egy verekedés után rántott fegyvert, majd megölt egy szaúdi férfit. Szaúd-Arábiában még mindig gyakoriak a kivégzések, azonban az csak ritkán történik meg, hogy uralkodócsalád egyik tagja kapja a legsúlyosabb büntetést. Arról nem érkezett hír, hogy milyen módon végezték ki a herceget, de az országban ennek a legszokványosabb módja a karddal való lefejezés.

Mai időjárás BUDAPEST

3 / 14 °C Várható csapadék: 0 mm


247/2016 • 2016. október 20.

A kormányzó iszlamisták nyerték a marokkói választásokat

A kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) nyerte hivatalos eredmények szerint a marokkói parlamenti választásokat a 395 tagú törvényhozásban 125 képviselői mandátumot szerezve írja az MTI. A PJD 2011-ben került hatalomra, azóta nagykoalícióban kormányzott a liberálisokkal, a kommunistákkal és a királypártiakkal az észak-afrikai államban. Az előző napi választások eredményeképpen azonban ismét más politikai erőkkel kell szövetségre lépniük az iszlamistáknak, ha továbbra is kormányozni akarnak. Abdeliláh Benkirán miniszterelnök, aki egyben a PJD vezére is, a demokrácia győzelmeként méltatta a választási eredményt. Benkirán ugyanakkor kizárta a koalíciót a királyt támogató Autenticitás és Modernitás Pártjával (PAM), amely 102 mandátumot szerzett, és így a parlament második legnagyobb politikai erejét képzi. A PAM választási kampányban igyekezett liberális pártként bemutatni magát, és a szabadságjogok, és különösen a nők jogainak kiterjesztésével próbálta megnyerni a választókat. A párt a marokkói királyság burkolt iszlamizációjával vádolja a PJD-t.

Ismét sztrájkok bénítják Belgiumot Sztrájkok és tüntetések bénítják pénteken Belgiumot, tiltakozásul a kormány megszorító politikája ellen. A több szektorra kiterjedő munkabeszüntetés fennakadásokat okozott az országban. A tiltakozásokat a három nagy belgiumi szakszervezet, a szocialista FGTB, a kereszténydemokrata CSC és a liberális CGSL közösen hirdette meg. Korábban általános országos sztrájkot terveztek, erről azonban végül letettek. A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be Brüsszelben. A városban a szokásosnál ritkábban járnak a metrók, a villamosok és a buszok is – közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat. Sajtóhírek szerint több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatásában is vannak fennakadások. Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedés többnyire zavartalan az országban. A sztrájk nincs hatással a belgiumi repülőterek működésére. A tiltakozás a közlekedés mellett más szektorokat is érint: az ING holland pénzügyi szolgáltatónak például az összes bankfiókja zárva tart pénteken Belgiumban. 2

Ledózerolhatják Hitler szülőházát Ausztriában A braunaui ház helyére új épületet emelnek

Szakértők javaslatát elfogadva Adolf Hitler szülőházának lebontása mellett döntött az osztrák belügyminiszter. A braunaui ház helyére új épületet emelnek, amely karitatív vagy közigazgatási célokat fog szolgálni - írja az MTI. Wolfgang Sobotka szerint a háznak csak az alapzata marad meg. Ennek egyes források szerint azért van jelentősége, mert az épület a környező házakkal együtt épp a 17. századi alapzata miatt élvez műemléki védettséget. A belügyminiszter közölte, már kedden elindítják a lebontással végződő projekt jóváhagyásának parlamenti folyamatát. A magántulajdonban lévő, de az állam által bérelt ingatlan évek óta üresen áll, felújításra szorul. A tulajdonos azonban nem engedi felújítani. Egyes vélemé-

Németországba menekülnének a török diplomaták Menedékjogot kért Németországban több török diplomata a hazájukban történt puccskísérlet után – írja az MTI a Süddeutsche Zeitung (SZ) nyomán. Az ügy tovább növelheti a feszültséget a berlini és az ankarai vezetés viszonyában. A müncheni SZ két regionális közszolgálati médiatársasággal, a Norddeutscher Rundfunkkal (NDR) és a Westdeutscher Rundfunkkal (WDR) közösen hozott létre tényfeltáró munkacsoportot. A jelentésük szerint török biztonsági szervek úgy tudják, hogy július 15-én éjjel, a törökországi hatalom-átvételi kísérlettel egy időben a berlini török nagykövetségen puccsisták megpróbálták átvenni az irányítást, a külképviselet kormányhű dolgozói pedig elbarikádozták magukat a német főváros kormányzati negyedében álló épületben.

nyek szerint azért, mert nem akarja, hogy az épület veszítsen a náci diktátorhoz köthető jellegéből. A Die Presse szerint Gerlinde P. a közelmúltban jelezte, hogy fel akarja mondani a bérleti szerződést és értékesítené a házat. Az állam jelentkezett is vevőként, de a tulajdonos nem állt kötélnek, később már nem is reagált az állam részéről tett ajánlatokra. A belügyminisztériumban aggodalmak támadtak emiatt, és a kormány végül idén tavasszal úgy döntött, hogy az épület gazdájának kártalanítása mellett kisajátítja az ingatlant. Az erről szóló törvényjavaslatot nyáron fogadta el a kabinet. Atörökországi puccskísérletbukása után nyolc török diplomatát rendeltek haza Németországból, de a tényfeltáró csoport értesülése szerint legkevesebb hárman nem tértek vissza hazájukba, hanem menedékjogot kértek a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF). Köztük van a berlini nagykövetség korábbi katonai attaséja is.

Eddig csak két embert ítéltek el a kölni zaklatók közül Eddig mindössze két embert ítéltek el szexuális kényszerítés miatt a Kölnben szilveszterkor elkövetett szexuális zaklatásokkal és lopásokkal összefüggésben – írja az MTI a kölni bíróság adatai alapján. Aszilveszteri támadások ügyébenmintegy 1200 feljelentést tettek Kölnben, nagyjából

Oroszország ötödször is megvétózta a tűzszünetet Szíriában Oroszország megvétózta szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnal beszüntetésére és humanitárius folyosók megnyitására szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban, írja az MTI. Később a testület elutasította azt az orosz indítványt, amely szerint a fegyvernyugvás megteremtése érdekében kivonnák az an-Nuszra Front fegyvereseit a szíriai Aleppó keleti részéből. A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az előző négy alkalommal Peking is csatlakozott Moszkvához, ezúttal azonban nem. A 15 tagú BT-ben 11 tag a javaslat mellett, ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Oroszország mellett Venezuela utasította el a francia kezdeményezést. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a szavazás előtti napon azt mondta: a szombat "az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e, vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre". Az orosz tervezet szintén azonnali tűzszünetre szólította volna fel a konfliktusban érintett feleket, annyiban azonban más volt, hogy nem tartalmazta a légicsapások és katonai repülések beszüntetését Aleppó felett. Az orosz kezdeményezést támogatta Kína, Egyiptom és Venezuela.

500-at szexuális bűncselekmények miatt. Azonban a városi bíróságon eddig csupán 19 eljárást folytattak le, összesen 22 vádlott ellen. Egy 21 éves iraki férfit szexuális kényszerítés miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, 26 éves algériai társa pedig szexuális kényszerítés kísérlete miatt ugyancsak egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Elmarasztaló ítéletet hoztak 17 további esetben is, de nem szexuális bűncselekmény, hanem jellemzően lopás miatt.Egy vádlottat felmentettek. Az ítéletek közül 11 jogerős, 8 per fellebbezéssel folytatódik. A kölni városi bíróság még nagyjából egy tucat ügyet tárgyal a szilveszteri támadásokkal összefüggésben. A már lezárt ügyek vádlottjai kivétel nélkül férfiak, a legfiatalabb 16, a legidősebb 35 éves, van köztük 10 algériai, 9 marokkói, 1-1 tunéziai, iraki és líbiai állampolgár. A még zajló perekben a vádlottak algériai, marokkói, iraki, egyiptomi, afganisztáni és iráni férfiak.


247/2016 • 2016. október 20.

Putyin mégis tárgyal Berlinben Ukrajnáról Berlinben találkoznak szerdán a „normandiai négyek”, hogy Ukrajnáról tárgyaljanak – jelentette be Petro Porosenko. Az ukrán elnök nyilatkozata alapján egyértelműnek tűnik, hogy a francia, német, orosz, ukrán négyes összejön, bár korábban az orosz elnök szóvivője közölte: „Aligha kerül sor a találkozóra.” Ezzel együtt a lehetőséget az orosz elnök sem zárta ki –írtaaz Unian.ua. A lebegtetésnek kedden délután vetett véget Vlagyimir Putyin, tudatva, hogy elmegy a tárgyalásra –írtaa Ria Novosztyi. „Egyeztetni fogják óráikat” – fogalmazta meg a visszafogott várakozásokat Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Porosenko eddig csupán a francia elnök és a német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése alapján állította, hogy Francois Hollande és

Economist: Orbán befolyását nem szabad túlértékelni Budapest mágusa címmel közölt véleménycikket az Economist gazdasági lap hétvégén megjelenő friss száma. A kvótanépszavazás alkalmából írt elemzés legfontosabb következtetései: Orbán Viktor befolyását, hatalmát nem szabad túlértékelni. A magyar miniszterelnök ugyanis főként a valódi hatalom nélküli Brüsszelt támadja, nem pedig azt a (tényleges hatalommal rendelkező) Angela Merkelt, aki konkrétan megtestesíti mindannak az ellentétét, amit Orbán a menekültpolitikában képvisel.A magyar miniszterelnök Brüsszel-ellenes akcióit nem szabad a Brexithez hasonlítani: az EU-tagság támogatottsága az egyik legmagasabb a magyarok körében.Orbán javaslataiból a válság megoldására, miszerint az európaiak szüljenek több gyereket, a menekülteket meg egy nagy líbiai menekülttáborban kellene felfogni, alapvetően hiányzik a komolyan vehetőség.A kormányfőnek igazából csak szerencséje volt az ellenfeleivel. Orbán ahhoz, hogy fenn tudja tartani a hatalmát, folyamatosan új ellenségeket keres.

Angela Merkel mellett Putyin is jelen lesz a berlini találkozón. Oroszország egyébként is formális kívülállóságát hangsúlyozza, arra hivatkozva, hogy nem részese a konfliktusnak, legfeljebb közbenjárhat azért, hogy a keletukrajnai felkelők készek legyenek a megállapodások betartására. (Moszkva hivatalosan nem ismerte el, hogy fegyverrel, katonai erővel is segítette a donyecki és luganszki szeparatistákat.)

Obama: Trump úrnak azt javaslom, ne nyafogjon

Azt javaslom Trump úrnak, hogy ne nyafogjon, és próbáljon meg szavazatokat szerezni - ezt üzente Barack Obama a republikánus elnökjelöltnek egy keddi sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Trump szerint biztos el lesz csalva a választás,írja a BBC. "Egyébként meg az, hogy már az előtt nyafogsz, hogy véget ért volna a játszma, nem egé-

szen azt a vezéregyéniséget és keménységet mutatja, amit egy elnöktől vársz" - tette hozzá."Ha mást kezdesz hibáztatni, amikor nem mennek a dolgaid és vesztesz, akkor nincs meg benned az, ami kell ehhez az álláshoz" - folytatta. (Trump most épp lejtmenetben van a kutatások szerint, amiben nagy szerepe van legutóbbi botrányának)

Leszakadt egy függőhíd, kilencen meghaltak Balinál Kilenc ember meghalt, harmincan megsérültek, amikor leszakadt a függőhíd, amely két kis szigetet kötötött összes az indonéziai Bali közelében. Az áldozatok helybéliek, akik egy vallási ceremóniára tartottak. A víz nem volt mély, az áldozatokat a híd roncsai sebezték halálra. Három gyerek is van közöttük -írja a BBC. Azt egyelőre nem tudják, mitől szakadt le a gyalog híd, amely Nusa Lembongan és Nusa Ceningan szigetét kötötte össze. Mindkét sziget népszerű a turisták körében.

3


247/2016 • 2016. október 20.

Nem fogad több repülőt Ferihegy 1

Tulajdonost váltott a Népszabadság tulajának tulaja

Nem fogad többé repülőket és utasokat a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálja, mondta el a Lánchíd Rádión Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója. Az 1-es terminál már a 2012-es Malév-csőd után bezárta kapuit, de most tisztázták, hogy a 2-es terminálon végrehajtandó jelentős beruházások miatt már biztosan nem lesz szükség az újranyitására. Öt év alatt ötvenmilliárd forintotfordít fejlesztésrea Budapest Airport, a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálján már megkezdődöttaz új utasmólóépítése, amelynek révén tízezer négyzetméterrel és kilenc utashíddal gyarapodik a légikikötő, és a fogadókapacitás 15-16 millió utasra nő. "A Budapest Airport feladata, hogy az 1-es terminált eredeti Bauhaus-stílusában megőrizze, így tehát nincs mód arra, hogy ezt a létesítményt fejlesszük a 21. századi igényeknek megfelelő színvonalra." Az épület irodaházként és rendezvényhelyszínként szolgál majd tovább, a terminál előtti betont pedig kisgépek és teherszállító repülők használják.

Nem kapnak német támogatást az uniós migránsok Németországban a belügy szigorítaná a szociális támogaátsokat, írja az MTI. Azt szeretnék megakadályozni, hogy az uniós migránsok a várható támogatásokért vándoroljanak továbbra is hozzájuk. Ezért munkaviszonyhoz, korábbi tartósabb munkaviszonyhoz kötnék szociális ellátásokat. Ez egyébként elég magától értetődő is: ha tényleg biztosításként tekintünk általában a társadalombiztosításra, akkor ott a korábbi befizetéseinkből kaphatunk vissza, ha adott problémák kerülnek elő az ember életében. Az már többek közt a magyar kormányoknak is a fölényeskedése, hogy erre a visszajuttatásra gyakran szeretnek valamiféle kegyként, segélyként hivatkozni, holott nem erről van szó. Németországra visszatérve a belügy koncepciója már áprilisban elkészült, amivel leginkább azért akarnak fellépni, hogy ha mondjuk egy magyar kivándorol hozzájuk, akkor fél év után ne legyen még jogosult az értékesebb német szociális juttatásokra. Az új tervezet szerint öt évig kéne normálisan, extra állami támogatás nélkül élni ott ahhoz, hogy jogosult legyen egy uniós migráns a helyi szociális támogatásokra. 4

Érdekes változások történtek a Népszabadság tulajdonosi hátterében, még közvetlenül azelőtt, hogy a lapot beszántották, derült osztrák cégadatokból. A Népszabadságot is tulajdonló Mediaworkstulajdonosaa QDW Beteiligungen GmbH, amely múlt hét csütörtökig közvetlenül a VCP Investment Holding AG alá tartozott. A céget azonban két nappal a Népszabadság lekapcsolása előtt egy ciprusi cég alá szervezték, az új tulajdonos a VCP Trading & Investments Cyprus Limited lett. A határon átnyúló céges kapcsolatok felderítésével is foglalkozó, újságíróknak segítő szervezet, azInvestigative Dashboardsegítségével tovább hámozva a hátteret, úgy tűnik, a ciprusi cég egy

A németek uniós szinten betiltanák a benzines- és dízelautókat A német tartományok azt akarják, hogy 2030 után ne lehessen benzinés dízelmeghajtású autókat eladni – értesülta Spiegel hírmagazin. A lap szerint ezzel a német szövetségi felsőház legutóbbi ülésén álltak elő, és nemcsak Németországra vonatkozó, hanem teljes európai uniós tiltást akarnak. A tartományok az Európai Bizottságtól akarják kérni, hogy tegye elérhetővé "a kibocsátásmentes közlekedést", és legkésőbb 2030-tól csak olyan autókat lehessen eladni, amelyekből nem jön ki egy gramm szén-dioxid sem. A rendelkezést a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták vezette tartományok is támogatják, és a Zöldek is kifejezetten üdvözölték. Tehát a teljes német politikai paletta kiállt a dolog mögött, már ami a tartományok vezetését illeti. A Zöldek egyébként a parlament jóval nagyobb hatalommal bíró alsóházában is egy hasonló tilalom keresztülvitelét akarják elérni.

LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior   3233 Mátraháza Telefon: +36 21 300 7200 Fax: +36 21 300 7201 info@hotelmatra.hu www.hotelmatra.hu

Arab olajsekek mentik meg a német bankóriást A Detusche Bank legnagyobb részvényeseinek számító katari befektetők kitartanak a bajba jutott német pénzintézet mellett, sőt erősíteni akarják jelenlétüket a bankban –írtaa Reuters az ügyre rálátó forrásaira hivatkozva. Ebből pedig úgy tűnik, hogy még sincs végveszélyben a legnagyobb német bank, amelynek az elmúlt hetekben sokan elkezdtek a bedőlésétől félni. A katariak a Reuters szerint nem terveznek megszabadulni a Deutschében lévő részesedésüktől, sőt kifejezetten növelni akarják a részvényállományukat. A katariak egyébként az utóbbi hetekben nagyjából 1,2 milliárd dollárt buktak a bank papírjainak mélyrepülésén, miután a Deutsche körül kialakult pánik az idén 46 százalékos részvényárfolyamcsökkenést hozott. Viszont ezek szerint az arab olajsejkek úgy gondolják, most már olyan alacsony a papír ára, hogy megéri bevásárolni belőle.

Kiadja: Absolut Media Zrt. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. +36 1 398 0344 www.hotelujsag.hu www.amedia.hu

holland cég tulajdonába tartozik, a holland cég pedig az osztrák VCP-hez kapcsolható, vagyis úgy tűnik, a Mediaworks és a hozzá tartozó Népszabadság egyelőre még házon belül maradt. A tranzakciót azonban a történtek fényében könnyen lehet úgy értelmezni, mint a Népszabadságot is tulajdonló kiadó eladásának előkészítését. Sajtóhírek ugyanis korábban arról szóltak, hogy eladósorba került a Mediaworks, és a Népszabadságot is azért kellett bezárni, mert azt a jövőbeli tulajdonos a vétel feltételéül szabta.

1,9 milliárd volt a legnagyobb fizetés tavaly

A legnagyobb jövedelemmel rendelkező magyar tavaly 9,8 milliárd forintot keresett, míg a legmagasabb fizetés 1,9 milliárd volt - írja a Világgazdaság a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva. A tavalyi adóbevallások alapján az első száz legnagyobb jövedelmet bevalló személy összesen 130,5 milliárd forintnyi jövedelmet vallott be tavaly, ami 23 százalékkal több, mint a 2014-es adat. A jövedelmi különbségek a leggazdagabbak között is nőttek, ugyanis amíg az első százba már 499, milliós keresettel be lehetett kerülni - ami 12 százalékkal több a tavalyi alsó határnál -, a legnagyobb jövedelem megduplázódott. A legnagyobb jövedelem 9 milliárd 759 millió forint volt, ami 124,5 százalékkal több a tavalyi csúcsjövedelemnél, ami 4,3 milliárd forint volt. Annyit lehet tudni, hogy a legtöbbet kereső magyar osztalékként vette fel jövedelmét, méghozzá külföldön. A legmagasabb jövedelmek elég nagy része származott osztalékból: a legjobban kereső száz magánszemély bevallott jövedelmének 62,4 százaléka osztalék, 21 százaléka pedig árfolyamnyereség volt. A legnagyobb munkabért kapó személy a 18. helyen végzett a listán. A múlt évre vallott legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelem 1 milliárd 757,4 millió forint volt. Az ezt bevalló adózónak összesen 1 milliárd 886,8 millió forint összevont jövedelme volt.


247/2016 • 2016. október 20.

Közös koncertet ad Al Di Meola és Szarka Tamás 2016. október 22-én lépnek fel közösen a Budapesti Kongresszusi Központban

A világhírű Grammy-díjas gitáros és a Ghymes Együttes frontembere 2016. október 22-én a Budapesti Kongresszusi Központban ad Szuperkoncertet. A világhírű Grammy-díjas gitáros Al Di Meola és Szarka Tamás, a Ghymes Együttes frontembere 2016. október 22-én lépnek fel közösen a Budapesti Kongresszusi Központban. A szuperkoncert Sztárvendége Tokody Ilona, Kossuth-díjas operaénekes valamint a Budapesti Ifjúsági Kórus. Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő immár 38 éve áll színpadon. A Ghymes Együttes frontembere 2006-ban mutatta be a Zeneakadémián első önálló szerzői estjét. Tamás segítségére a Grammy-díjas gitáros Al Di Meola lesz az egyedülálló koncerthangulat

megteremtésében. A Guitar Magazine által többször a "Világ legjobb gitárosa" címmel kitüntetett Meola lemezein a fúziós jazz, és a Latin jazz ugyanúgy megtalálható, mint a világzene, a flamenco vagy a funk. A világhírű zenész már várja az őszi budapesti koncertet, amely a tervek szerint ősbemutató is lesz egyben. A koncert a Danubius Music menedzselésével és az Art Anzix Színház szervezésében valósul meg. Jegyvásárlás: http://www.eventim.hu/hu/jegyek/szarka-tamas-al-di-meola-budapest-kongresszusi-kozpont431879/event.html

Közeleg a cipőmánia! Főszerepben a lábbelik az Arena Stílustitkok Workshopján „Add a megfelelő cipőt egy nő lábára, és meghódítja a világot!” – mondta Marilyn Monroe, és milyen igaza volt! Egy stílusos topánban sokkal magabiztosabbak vagyunk. Ha Te is odavagy a cipőkért, és alig várod, hogy felfedezd a legújabb trendeket, október 20-án az Arena Plazában a helyed! A Stílustitkok Workshopon Orosz Barbara vezetésével megmutatjuk a legfrissebb cipődivatot, segítünk, hogyan válaszd ki a tökéletes fazont, és szó lesz arról is, mit árul el rólad a kedvenc lábbelid! Minden kérdésedre választ kaphatsz szakértőinktől október 20-án, az Arena Stílustitkok Workshopon, ahol ezúttal a lábbeliké lesz a főszerep. Oláh

Dóra stylist beavat a legforróbb cipőtrendekbe, segít eligazodni a különböző stílusok között és hasznos tippeket ad, hogy mindig a legkényelmesebb darabot vihesd haza. Takács Bernadett pszichológustól pedig megtudhatod, mit árul el rólad a kedvenc lábbelid. Az esemény háziasszonya a tűsarkak igazi szakértője, Orosz Barbara lesz! A trendelőzetesek után megismerheted az Arena Plaza mesés cipőkínálatát, ráadásul még apró ajándékokkal is kedveskedünk a résztvevőknek. A workshop időpontja: 2016. október 20. (csütörtök) 18:00-19:00 Helyszín: az Arena Plaza emelete, rendezvényhelyszín (a Media Markt előtt) A regisztráció és a részvétel ingyenes!

Jutalomjáték - hamarosan a mozikban! Sir Michael Gifford színészlegenda lehetetlen alak: mindenkivel goromba, folyamatosan károm-kodik, kiszámíthatatlan, betegen pedig még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát űzte már el maga mellől, és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznő, Dorottya. A lány titkon abban reménykedik, hogy Sir Michael a szárnyai alá veszi, tanulhatja tőle a mestersé-get, ám az idős színész vele is nyers és bárdolatlan. Amikor azonban kiderül, hogy Dorottyának van humorérzéke, ráadásul nagy Shakespeare-rajongó, kapcsolatuk egy csapásra megváltozik: Michael megenyhül, egykori önmagát látja a lány törekvésében, Dorottya pedig barátra talál az idős színészben. Brian Coxot, a legendás angol színészt – akit olyan filmekben láthatott eddig a közönség, mint A Bourne-rejtély, az X-Men 2. és a Trója – fantasztikus alakításáért a Brit Film- és Televíziós Aka-démia, a BAFTA skóciai szervezete a legjobb filmszínész díjára jelölte. Dorottyát a fiatal a ma-gyar-osztrák származású színésznő, Coco König játssza, akinek a JutalomJáték az első filmszerepe.

ColourMyStyle - Ragány Angéla stylist, szín- és stílustanácsadó

Öltözködésünk két legfontosabb pillére: 1. milyen színeket, illetve 2. hogy milyen szabásvonalú ruhákat viselünk. Szeretnéd tudni melyek azok a színek, színtónusok, amelyeket viselve arcbőrünk, hajunk és szemünk természet adta színei tökéletesen harmonizálnak? Ha jól kiválasztott színeket viselünk az arcunk ragyog, életre kel, szemünk csillog, megjelenésünk összességében üdévé és kiegyensúlyozottá válik. Emellett elengedhetetlen, hogy a ismerjünk a testünket, és sajátosságainak figyelembevételével válasszuk ki a számunkra legidálisabb darabokat. Ha úgy érzed, mindezekben bizonytalan vagy, a legjobb helyen jársz :-) info.colourmystyle@gmail.com https://colourmystyleblog.wordpress.com/ M: (30) 597 9988

Időjárás

P

Szo

V

6 / 12

6/9

6 / 13

Magyarország Budapest: Debrecen: Eger:

3/14 2/13 4/15

Athén: Bécs: Berlin: Bukarest: London: Madrid:

17/25 6/12 6/12 9/16 8/14 11/24

Kecskemét: 2/15 Keszthely: 3/14 Miskolc: 2/14

Európa Moszkva: Párizs: Pozsony: Prága: Róma: Varsó:

1/6 6/15 5/13 3/11 8/21 4/9

Kultúra Budapesti Történeti Múzeum Gyerek /Kor/Kép - Gyermek a magyar képzőművészetben

2016. OKTÓBER 12 - 2017. FEBRUÁR 19. A magyar képzőművészet rendkívül gazdag szebbnél szebb gyermekábrázolásokban. Ennek ellenére utoljára 1940-ben volt olyan tárlat, amely a gyermek hazai ábrázolásait mutatta be. A kiállítás tehát hiánypótló vállalkozás, amely az ezredforduló korszerű szempontrendszere mentén dolgozza fel a témát. Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő, jövő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló pozitív fogalmak sorát társítjuk. Kiállításunk annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. Kiállításunk négy évszázad távlatában több mint 200 művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videó-munkák a 17. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, játékról, iskoláról, szegénységről, háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. Szándékunk szerint mindez változatosan tükrözi azt a gazdagságot és kvalitást, magas színvonalat, amely a magyar képzőművészet gyermekképét jellemzi.

5


247/2016 • 2016. október 20.

Ronaldónak kilenc lövésből sem jött össze a gól

A Real Madrid nagyon simán, 5-1-re ütötte ki a Legiát a Bajnokok Ligája csoportkör 3. fordulójában. Az ötből egyetlen gól sem jutott Cristiano Ronaldónak. Ugyanakkor Marco Asensio és Álvaro Morata gólját a portugál Európa-bajnok készítette elő. A statisztikák alapján C. Ronaldo kilencszer próbálkozott a góllövéssel, kétszer sikerült eltalálnia a kaput, de azt a két kísérletet Arkadiusz Malarz védte. Ebben a szezonban 3 BL-meccsen két gólt, 5 bajnokin ugyancsak két gólt lőtt. Ami önmagában véve szép eredmény, de azért Ronaldo ennél sokkal többre képes.

Oroszul írt, halálos fenyegetést kapott az IAAF-elnök Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség brit elnöke közölte, hogy halálos fenyegetéseket kapott az orosz atléták olimpiai kizárása után, írta az MTI. A versenyzőként kétszeres olimpiai bajnok sportdiplomata a New York Times amerikai napilapnak annyiban részletezte a fenyegetéseket, hogy azokat orosz nyelven kapta. A tavaly ősszel kirobbant orosz doppingbotrány következményeként az IAAF kitiltotta az összes orosz atlétát a riói olimpiáról. A nemzetközi Sportdöntőbíróság pedig elutasította a 68 érintett fellebbezését, végül egyedül a távolugró Darja Klisina indulhatott a brazíliai játékokon. Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta Oroszországot. A WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Buffon: Még ne tervezzétek a temetésem Megöregedett?

A Juventus legendás, 38 éves kapusa az utóbbi hónapban három meccsén szokatlan hibákat vétett, amire többen azonnal temetni kezdték, mondván, egyszer mindenki megöregszik, úgy látszik, nála most jött el az idő. Ezek után egyértelmű volt, hogy a Lyon ellennem fért bele több hiba Buffonnak, ám a kapus nemcsak hibátlanul hozta le a meccset, amit csapata végül 1-0-ra megnyert, de az egész mezőny legjobbja volt. Több nagy védése mellett két extra bravúrt is bemutatott, hárította Lacazette tizenegyesét, és kiütötte Fekir megpattanó lövését, utóbbi megmozdulása valószínűleg a a szezon legnagyobb védése volt a Bajnokok Ligájában. A mérkőzés után aztán alaposan kiosz-

totta bírálóit. "Szervezhetik a temetést, de nincs kinek. Sokszor mondtam már, minden beképzeltség nélkül, hogy nagyon önkritikus vagyok, és nincs szükségem arra, hogy azokra hallgassak, akik arra használják az ilyen helyzeteket, hogy tiszteletlenek és igazságtalanok legyenek másokkal." "Sok hülyeséget hallottam az elmúlt hetekben, de csak egy igaz megjegyzést: ʼTöbbet várok Buffontólʼ. Ez igaz, ezzel teljes szívemből egyetértettem."

Djokovics váratlan vereséget szenvedett, ütőt tört

Ronaldinho Pestről üzent Messinek Nagy meglepetésre az elődöntőben vereséget szenvedett, így kiesett a világranglista-vezető Novak Djokovics a sanghaji tenisztornán. A szerb játékos sima két szettben kapott ki a 15.-ként rangsorolt spanyol Roberto Bautistával szemben. Összecsapásuk egy óra 48 percig tartott. Korábbi öt meccsükön mindig Djokovics nyert. A szerb meglehetősen feszült volt, miután képtelen volt brékelni ellenfelét az első jászmában, még az ütőjét is összetörte. Eredmény, elődöntő: Bautista (spanyol, 15.)-Djokovic (szerb, 1.) 6:4, 6:4Murray (brit, 2.)-Simon (francia) 6

Az elmúlt két évtized egyik legtechnikásabb futballistája, a világbajnok és aranylabdás brazil Ronaldinho népszerűsíti majd a világon a magyar találmányt, a Teqballt, írta az MTI. A 36 éves világsztárt kedden mutatták be, a sajtótájékoztató előtt több száz drukker gyűlt össze, hogy megcsodálhassa a Barcelona korábbi klasszisának egy-egy mozdulatát a Teqball-asztal mögött. "Aki szereti a futballt, aki szereti igazán megjátszani a labdát, annak nagyon fog tetszeni ez a játék. Természetesen elsősorban a technikai tudást javítja"

- mondta Ronaldinho, aki két rövid videóüzenetben az FC Barcelona mai sztárjainak, Lionel Messinek és Neymarnak is felajánlott egy-egy Teqball-asztalt. Ronaldinho újságírói kérdésre elmondta, Pelét tartja minden idők legjobb brazil futballistájának, a képzeletbeli rangsorban pedig saját magát nem sorolná az élmezőnybe. Ezt követően rövid bemutatót is tartott a sajtó képviselői előtt. A Teqballt egy hajlított pingpongasztalon játsszák a lábteniszhez hasonlóan, ketten, négyen, vagy speciális szabályok között akár többen is.


title