Page 1

Az Ön ajándék példányát a Wörwag Pharma támogatta!

HelloBaby! magazin

hónap Különszám

Vizsgálatok hónapról hónapra Vitaminok a babavárás idején

Kismama-

NAPTÁR Milyen lesz

a szülés? HB_9honap.indd 1

2016. 03. 24. 12:37


Gratulálunk! Kezdetét vette életed talán egyik NGIHQPVQUCDDȌUNGILGNGPVɦUȌIVGNLGUGDDKFɦU\CMC Kövesd nyomon tested változását és kisbabád HGLNɦFȌUȌVGI[FKIKVȄNKUVGTJGUPCRNȕDCPЏ

Ingyenes okostelefon-alkalmazás iOS-re és Androidra

HB_9honap.indd 2

2016. 03. 24. 12:38


9 hónap

Alapító: Főszerkesztő:

Szebeni Katalin W. Ungváry Renáta ungvary.r@hellobaby.hu

A kiadványt Szerkesztette: Opus-Text Bt. Művészeti vezető: Ignáth Attila Korrektor: Virágh Lavínia Közreműködtek: Károlyi Nati, Csörgő Andrea, Rákóczi Ágnes, Sződy Judit, Opus-Text Bt Szakértők: Dr. Joó József Gábor PhD Egyetemi adjunktus Szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus www.antemed.hu, Rákóczi Ágnes szülésznő, szoptatási szaktanácsadó IBCLC www.par-beszed.eu, dr. Dezső Flóra aneszteziológus, Sződy Judit pszichológus, szoptatási szaktanácsadó IBCLC www. szody.hu, Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó, LLL szoptatási tanácsadó www.csorgo.hu, Károlyi Nati dúla www.nativita.hu, W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC www.szoptatasitanacsadas.hu Szerkesztőség: Levélcím: e-mail: Telefon: Fax: Web:

1075 Budapest, Madách I. út 13–14. 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. szerkesztoseg@hellobaby.hu +36 1 398 0344 +36 1 398 0345 www.hellobaby.hu

Kiadó:

Absolut Media Zrt., 1075 Budapest, Madách I. út 13–14.

A fenti e-mail címekre történő e-mail küldésével az adatközlő hozzájárul ahhoz, hogy e-mail címe, illetve egyéb közölt adatai alapján a kiadó a számára tájékoztatót és reklámanyagot küldjön, és az e-mail címet, valamint a közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközlés önkéntes. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére írt levéllel bármikor visszavonható.

Nyomda: Terjesztés:

Absolut Print ingyenes

A HelloBaby! magazin előfizethető a kiadóban, postákon és a kézbesítőknél. Megrendelhető a kiadótól a terjesztes@amedia.hu e-mailcímen vagy a +36 1 398 0344-es telefonszámon.

Szívesen veled tartunk,

h

a elfogadsz minket kísérőnek, kalauznak a babavárás kilenc hónapja alatt, majd utána, amikor először vagy többedszer ízlelgeted, milyen is újszülött vagy kisgyermek szülőjének lenni. Mindent elkövetünk, hogy magazinunk segítségével fontos, hasznos, megbízható, szakmai szempontból is hiteles információkhoz juthass hozzá első kézből, s igyekszünk mindezt szórakoztatóan, színesen, izgalmasan nyújtani! Ha azonnali válaszra vársz valamelyik kérdésedre, kattints a honlapunkra (www.hellobaby.hu), ahol a kereső segítségével szinte minden gyakorta felmerülő problémára megoldást találsz. Ha szívesebben lapozgatsz és böngészel egy hagyományos magazint, válaszd a kis női táskában is könnyen elférő, kéthavonta megjelenő HelloBaby!-t. Ha előfizeted, még jobban jársz! Ezúton szeretném figyelmedbe ajánlani természetes babakozmetikum-családunkat is, amelynek valamennyi termékét már a babavárás idején meg fogod szeretni! Itt nézheted meg, mi mindent nyújtanak neked és családodnak: www.hellobabycosmetics.hu

Boldog babavárást kíván W. Ungváry Renáta főszerkesztő és a HelloBaby! magazin csapata

tartalom 4 8 11 12

A HelloBaby! magazinnal kapcsolatos minden szerzői jog az Absolut Media Zrt.-t illeti. Minden jog fenntartva. Meg nem rendelt kéziratokat és fotókat meg nem őrzünk és nem küldünk vissza. A magazinban megjelenő hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

14

HU ISSN 2060-3282

17

Lezárás dátuma: 2016.03.23. HU14/15BET3PL1.

18

HB_9honap.indd 3

3

A babavárás első harmada A babavárás második harmada Mit ne egyél a várandósság idején? Vitaminok, táplálékkiegészítők, vas- és folsavpótlás szakértői szemmel A babavárás harmadik harmada Magnéziummal az egészséges anyagcseréért Vizsgálatok a várandósgondozás során

21 Kellemetlen, de nem veszélyes: lábikragörcs 22 Miben segít a szülésznő és a dúla? 24 A kórházválasztás szempontjai 26 Top 10 kérdés a szülésről 29 Ha stresszelsz, keményedik a pocakod! 30 Császárral szülni 32 Miért magas a császárarány? a szakértő véleménye 33 Kalauz újszülött szülőknek

2016. 03. 24. 12:38


4

9 hónap

Összeállította: Károlyi Nati dúla

Hétről hétre kibontakozó varázslat A babavárás első harmada

1. HÉT

3. HÉT

A várandósság hosszát mindig az utolsó menstruáció első napjától számítjuk, így jön ki az átlagosan negyven hét. Ezért nem árt, ha feljegyzed ezt a napot. Akinek az átlagos, 28 napnál hosszabb a ciklusa, hosszabb várandósságra is számíthat. A túlhordás tehát nem a 40. héten, hanem a 42. után kezdődik! Kíváncsi vagy, mikor lesz a „terminusod" (ez a szülés várható napja)? Adj az utolsó vérzésed első napjához hét napot, majd vonj le belőle három hónapot!

Végül a hozzá legjobban illő hímivarsejt előtt nyitja meg a burkát, hogy magába fogadja. A megtermékenyült petesejt folytatja vándorútját a petevezetékben, miközben 4, 8, 16, 32, majd 64 sejtté osztódik. Ebben a kezdeti időszakban még minden kisbaba méretei egyformák. Az egyéni különbségek csak sok héttel később fognak megmutatkozni.

2. HÉT A tested hónapról hónapra felkészül a fogamzás lehetőségére. Minden nőnek megvan a maga egyedi ritmusa, a peteérés pontos napja pedig még ciklusonként is ingadozhat néhány napot. Érdemes akár több lehetőséget teremteni az együttlétre középidő táján! Ha így történik, mire az érett petesejt kiszabadul, „kérők” millióval találkozik majd a petevezetőn áthaladva és a méh felé sodródva.

HB_9honap.indd 4

4. HÉT Egy hét vándorlás után megérkezik a méhfalhoz, ahol 5 nap alatt beágyazódik. Ekkor azonban olyan aprócska még, hogy ultrahangvizsgálattal nem mutatható ki. Ennek a hétnek a végén talán már izgatottan figyeled, hogy tapasztalod-e a készülődő menstruáció első jeleit. Sok nő azonban, valamiféle belső megérzésre hallgatva, már ekkor biztos abban, hogy babát vár. A terhesség első fizikai jele lehet, hogy az elkövetkező héttől a fokozódó alhasi vérbőség miatt gyakrabban kell pisilned.

2016. 03. 24. 12:38


9 hónap

5. HÉT

7. HÉT

Nem minden anya tudja még biztosan, hogy babát vár! Ha az ovuláció és a megtermékenyülés a „tankönyvihez” képest később történt, a pozitív tesztre is várni kell még! Ultrahanggal még csak a szikhólyag látszik, ami táplálja a babát a kezdeti hetekben, míg a méhlepény át nem veszi ezt a feladatot. Mit tapasztalsz te? A szervezeted kezdi érzékelni, hogy nagy munka vette kezdetét: fáradékonyabb vagy, nő az energia- és a folyadékigényed is. Mi történik a babával? Az egész teste csupán 2 milliméter – ami egy kölesszem méretével egyezik meg, de a szíve már kialakult és működik!

Bár a pocak mérete még nem árulkodó, a hangulatod annál inkább. Elkezdesz befelé fordulni. Ha csak teheted, félrevonulsz pihenni, és látni sem bírod az eddig imádott kávédat. Mit tapasztalsz te? Fokozódik az érzékenységed a szagokra, ízekre. Sokaknál ez az émelygés első időszaka! Szerencsére a legtöbb várandósság során a hányás nem ölt veszélyes mértéket. A mennyiség helyett a minőségre érdemes a hangsúlyt fektetni a táplálkozásban, a fizikai aktivitásban és a szabadidős programokban is. Mit tudunk a babáról? Akkora, mint egy babszem: popsitól fejig 8-9 milliméter! Kialakul a gerinc, a bordák, és a végtagok is szépen növekednek. Az agya is rengeteget fejlődik, és az arca is egyre formásabb!

6. HÉT Már egyértelmű a teszt eredménye, és a tüneteid is egyre feltűnőbbek! Ha most mész ultrahangvizsgálatra, van esély, hogy láthatjátok már a babácskát, és a szív lüktetése is látható a képernyőn. Mit tapasztalsz te? A melleid készülődnek a szoptatásra. A mirigyállomány megduzzad, és a mellbimbó mirigyei is megnagyobbodnak. A várandósság bizonyossága bizonytalanságot, kételyt, aggodalmat hozhat felszínre. Tested remekül érti a dolgát, ám felmerül benned, vajon te magad hogy fogsz tudni lépést tartani a sok változással? Mit tudunk a babáról? 4 milliméter hosszú, rizsszemnyi emny méretű testén már „rügyeznek” végtagkezdemények, és k” a végtagke kezd kialakulni alakulni a szeme és a szája is.

HB_9honap.indd 5

5

A babavárás első harmada

8. HÉT Már nem kényelmesek az eddig hordott nadrágok, pedig lehetséges, hogy még semmit nem híztál, vagy akár veszítettél is a súlyodból. Mit tapasztalsz te? Hasad növekedését még inkább a gyakori puffadások okozzák. Egyes kismamák még nem merik teljesen átengedni magukat a felhőtlen várakozásnak, mások pedig szívesebben tartogatják még néhány hétig maguknak és párjuknak a babavárás édes titkát. Mit tudunk a babáról? Már több, mint másfél centi az ülőmagassága (ez a CRL-érték) Mérete megegyezik egy olajbogyóéval! Alakul a bélrendszere, de a belek egy része egyelőre a köldökzsinórban vár, hogy tágasabb legyen a hely a baba pocakjában.

2016. 03. 24. 12:38


6

9 hónap

Hétről hétre kibontakozó varázslat

9. HÉT

11. HÉT

Mintha kezdene egyensúly kialakulni ebben a folyamatos változásban! Mit tapasztalsz te? Kitapasztalod, melyik napszakban mekkora mennyiségben és milyen ételek esnek jól. Komolyan veszed a kezdődő hányingert, és az enyhébb fáradtságot is, ami rendszerint késő délután, estefelé tör rád. Mit tudunk a babáról? Ülőmagassága 22-33 milliméter, ami egy szőlőszem mérete, a súlya pedig 1,5 gramm körüli. Van orrocskája és fülkagylója is. Megkezdődik a belső nemi szervek és a végbélnyílás kifejlődése, a szívkamrák és a billentyűk is kialakulnak.

Kiskönyv a táskában, ultrahangfelvételek a pénztárcádban, a hűtön, a telefonodon, mindenhol. Éjjel nappal a titokzatos okzatos pocaklakóról álmodozol, megg magadról és a párodról, hogy vajon milyen yen szülők lesztek. Mit tapasztalsz te? A rosszullétek étek mérséklődnek, a legtöbb esetben lassacskán meg is szűnnek. Végre semmii nem ejthet csorbát az áldott állapot hangulatán. gulatán. Némi ingadozás továbbra is előforlőfordulhat. Mit tudunk a babáról? Ülve 5 centi körüli a magassága, ami egy kiwi mérete. Kialakult a külső nemi mi szerve, de még nem lehet annyira jól látni ultrahanggal, hogy biztosan megg lehessen állapítani kisfiú-e vagy kislány. ny.

10. HÉT Mostantól számíthatsz egyenes kérdésekre a barátoktól. Vagy kérdezés nélkül is biztosak benne, hogy jövő karácsonyra egy csomag pelenka lesz a leghasznosabb ajándék nektek. Mit tapasztalsz te? Hol a rózsaszín fellegekben jársz, hol megmagyarázhatatlan szomorúság tör rád. A baba egy kicsit neked is juttat a hormonlöketből, ami ezekben a hetekben éri őt. Mit tudunk a babáról? Akár négy centis is lehet a popsija és a fejbúbja közti hossz! Akkora, mint egy eper! Ám súlya mindössze 4 gramm. amm. Uj Ujjai különváltak, az ebihalfarok eltűnt, kialakulóban. űnt, körme és fogcsírái fogc

HB_9honap.indd 6

A babavárás első harmada

12. HÉT Ez az első trimeszter utolsó hete, ete, sokak számára a nagy bejelentés ntés ideje. Mit tapasztasz te? Végre jól vagy! agy! Sugárzol! Ha szereted a munkádat, kádat, talán visszakapcsolsz a régi aktiviktivitási szintedre. A társasági életbe tbe is lelkesen térsz vissza. De a nyugiugisabb időszakokban egyre többet bet gondolsz a babára. Mi újság a babával? Készen van an minden belső szerve, már csakk növekednie, érnie, és erősödnie nie kell! Tud nyelni, csuklani, pisilni, ilni, sőt még hangot is tudna adni, csak a magzatvíz ilyen célra nem cs aalkalmas közeg. Ülőmagassága ga 55 és 60 miliméter között van,, a teljes hossza 8 centis is lehet – akkora, mint egy szilva!

2016. 03. 24. 12:39


7

9 hรณnap

A D-VITAMIN HOZZรJรRUL

Vitag.A5hird012016.lezรกrรกs dรกtuma:2016.02.16. 16

รšJ!

a csontok, az izmok รฉs az immunrendszer normรกlis mลฑkรถdรฉsรฉhez.

1

,<9ร”7(0)0A6; ;:ร.,<9,5+,3,;,TmQ\ZHULTHIL[LNZtNLRRVJRmaH[mUHRJZย€RRLU[tZt[PSSL[]LHN`LYTLRLRMLQSอ‡KtZt[ tZLNtZaZtNt[tYPU[อ‡tSLSTPZaLYLRRLSRHWJZVSH[VZLNtZaZtNYL]VUH[RVa}LUNLKtS`LaL[[mSSx[mZVRQLN`atRtULRTLNmSSHWx[mZmY}S

FIGYELMEZTETร‰S: A Z ร‰TREND-KIEGร‰SZรTล FOGYASZTรSA NEM HELYET TESรTI A KIEGYENSรšLYOZOT T, VEGYES ร‰TRENDET ร‰S A Z EGร‰SZSร‰GES ร‰LETMร“DOT! A NAPI AJรNLOT T MENNYISร‰GET NE Lร‰PJE TรšL! A TERMร‰K KISGYERMEKEK TลL ELZรRVA TARTANDร“!

Wร–RWAG PHARMA 1021 Budapest, Hลฑvรถsvรถlgyi รบt 54. I Tel.: (1) 345-7350 Fax: (1) 345-735 I info@woerwagpharma.hu I www.woerwagpharma.hu

HB_9honap.indd 7

2016. 03. 24. 12:39


8

9 hónap

Hétről hétre kibontakozó varázslat

A 13. HÉT

16. HÉT

A legbékésebb harmad első hete.! Mit tapasztalsz te? A hajad dús és erős, a bőröd tiszta és fényes, a melleidet pedig bármelyik címlaplány megirigyelhetné. Tele vagy életerővel! Mi újság a babával? Jó nagyot nőtt! Már akkora mint egy nyári alma! Hossza 8 centi, és akár 3 deka a súlya. A belei elfoglalják lassan végleges helyüket, a máj és a hasnyálmirigy működésbe lép. Kialakult a baba szemhéja, és már vannak ajkai is.

A terheskönyveket már kiolvastad, most az újszülött működéséről szólók következnek. Az utóbbi 20-25 évben sok új felfedezés látott napvilágot a babákról. Azokat a könyveket részesítsd előnyben, amik ezekből a hiteles, bizonyítékalapú eredményekből indulnak ki. Mit tapasztalsz te? Jól vagy, de már érzed a méhed súlytöbbletét: a tartószalagok kezdenek nyúlni, érezhetsz enyhe feszülést a pocakodban. Jobban esik oldalt fekve pihenni, mint hanyatt. Mi újság a babával? Már érzi az ízeket a magzatvízen keresztül. Egyél sok egészséges ételt – hadd szokjon rá! Akkora, mint egy avokádó! Ülőmagassága 9,7 centi körül van, kinyújtózva akár 15 centis is lehet, súlya kb. 85 gramm. Már pelyhedzik a hajacskája.

14-15. HÉT Most, hogy mindenki tudja a nagy hírt, érkeznek az első tanácsok, mit egyél, mit igyál, mit tegyél, mit kerülj. Csak azt fogadd el, amiről úgy érzed, tényleg jót tesz nektek! Mit tapasztalsz te? A mellbimbóid sötétebbé válnak, a köldöködtől pedig egy barna vonal fut lefelé a szeméremdombodig. A baba már régóta mocorog odabenn, de csak a 15. hétre nő akkorára, hogy talán megérezd a mozdulatait enyhe rebbenések formájában. Ha nem, akkor sincs ok aggodalomra! Néha a 20. hétig is várat magára ez az élmény. Mi újság a babával? Tud mosolyogni, és szívesen szopja az ujját is, ha az arcához ér a kis keze. Már ő is edz a szopizásra! Vetekszik a mérete egy őszibarackéval: 10 centi a hossza, a súlya pedig 45 gr gramm a 14. héten, majd egy héttel ttel később már 13 centi a hossza.

HB_9honap.indd 8

A babavárás második harmada

17. HÉT A párod keze folyamatosan a pocakodon. Nem tántorítja el a tény, hogy az anyán kívül még hetekig senki nem érzi a magzatmozgást. Mit tapasztalsz te? Talán élvezed a kitüntetett figyelmet, de lehet, hogy néha már terhes számodra, hogy csak a várandósságod a téma, bárkivel is találkozol. Nyugodtan fejezd ki, ha nem szeretnéd egy-egy vizsgálat eredményét mindenkivel megosztani, vagy ha nem esik jól még egy tányér leves. Nem kell kettő helyett enned! Mi újság a babával? Már hall! Lehet énekelni, mesélni neki! Egyre inkább gömbölyödik, gyűjti magára a hurkácskákat, de csak 150 grammnál tart a súlya. Hossza 17 centi – ez egy kisebb grapefruit mérete.

2016. 03. 24. 12:39


9 hónap

18. HÉT

20. HÉT

Kisfiú vagy kislány? Most kiderülhet... Akarjátok egyáltalán tudni? Megvan a maga szépsége annak, ha több, mint 20 hétig ízlelgethetitek a gondolatot, hogy lányos vagy fiús szülők lesztek. A szonográfust mindenképpen avassátok be a terveitekbe, ha nem szeretnétek, hogy elszólja magát. Mit tapasztalsz te? Hormonális okok miatt az orrnyálkahártyád megduzzad. Ez orrdugulást okozhat. Segíthet, ha gyakran átmosod az orrod belülről. Mi újság a babával? Érzékeli a pocakon át beszűrődő fényeket, és élénk mocorgással reagál rájuk. Kialakulnak a végleges fogak csírái is. 20 deka, 18 centi – vagyis mint egy közepes krumpli. És készen vannak az ujjlenyomatai is!

Félidő! Feltéve, hogy babád a terminus körül jön világra. Látványos változást tapasztalsz, ha hétről hétre fotózni kezditek a pocakodat. Mit tapasztalsz te? Nemcsak az orrdugulás nehezítheti a légzésedet! A baba is a nyomhatja a tüdődet. Ezen legfeljebb a testhelyzeteiddel tudsz valamennyit segíteni Mi újság a babával? Egyre növekszik: 20 centi körüli a teljes testhossza, ez egy salátacukkini mérete. A súly pedig: 240-250 gramm.

19. HÉT Nyárias öltözékben már az idegenek számára is egyértelmű az állapotod. Legalább előre engednek a pénztárnál, és átadják a helyet a buszon. Ha ülni szeretnél, nyugodtan kérj helyet magatoknak! Mit tapasztalsz te? Fokozódik a kíváncsiságod a kisbabád iránt. Próbálsz minden apró jelből következtetéseket levonni. Sokat izegmozog? Akkor biztos kis izgága lesz. Csuklott a torta után? Kis mohó! Mi újság a babával? Él, mint a hal a vízben: ficánkol, bukfencezik, izegmozog. Súlyra 230 gramm, hosszra pedig akkora, mint egy zellergumó – nagyjából 19 cm. Bőrét magzatmáz borítja, ez védi a felázástól.

HB_9honap.indd 9

9

A babavárás második harmada

21-22. HÉT Ezen a héten végre van esély, hogy talppal vagy ököllel „adjon egy pacsit” a tenyerébe a pocaklakó. Szólj a párodnak, ha élénknek tapasztalod a picit, és vezesd a kezét oda, ahol jó eséllyel már érzékelhet valamit a mozgásából. Mit tapasztalsz te? Hasad egyre nagyobb. Bőröd viszket és feszül a gyors nyúlástól. Ne éld meg kudarcként, ha minden kenegetés ellenére is „becsíkosodik”. Sok kismamával megtörténik. Ettől csak egyedibb lesz a megjelenésed bikiniben! Mi újság a babával? Olyan hangosan dobog már a szíve, hogy akár hagyományos sztetoszkóppal is hallható! Van már szemöldöke, szempillája, és a sejtképződés is beindult csontvelőjében. 280 gramm körül tart a súlya, a 22. héten már 360 gramm körüli, hossza a 25 centit is elérhet.

2016. 03. 24. 12:40


10

9 hónap

Hétről hétre kibontakozó varázslat

23. HÉT

25.HÉT

Talán most kezd komolyabban foglalkoztatni a szülés gondolata. Legfőbb ideje, hogy végiggondold, mit szeretnél, és elkezdj tájékozódni a lehetőségeidről. Mit tapasztalsz te? Néha rövid időre megkeményedik a pocakod. A méhed már gyakorol, hogy élesben minden olajozottan menjen. Ha nagyon gyakorivá válna, mindenképpen kérd ki a téged gondozó bába vagy orvos tanácsát. Mi újság a babával? Alvási ritmusa kialakult, rendszeresen álmodik is. 450 gramm, és 28 centi, mint egy kukoricacső. Ha kislány, már ott rejtőzködnek a petefészkében a sejtek, amelyekből az unokáid lesznek 20-30-40 év múlva.

Érzelmes időszak közeleg! Szokatlan felindulással reagálhatsz minden, gyerekekkel kapcsolatos hírre. Mit tapasztalsz te? A mozgás nehézkesebbé válik, megint befelé kezdesz figyelni. Visszatér a gyakori vizelési inger, és az érzelmek is túlcsordulnak. Mi újság a babával? Akkora, mint egy karfiol! 70 dekát nyom, és 33 cm hosszú. Ezen a héten a tüdeje fejlődik a legtöbbet.

24. HÉT Mérföldkőhöz érkeztetek! Azoknak babáknak, akiknek valamiért ilyen korán kell megszületniük, jól felszerelt centrumokban már esélyük van az életben maradásra. Figyelj a tested jelzéseire, és tartsd tiszteletben a határaidat! Mit tapasztalsz te? A baba pont akkor kezd felélénkülni, mikor ledőlnél. Pocakod akkora már, hogy kifelé domomborul a köldököd! Mi újság a babával? Hossza: 30 centi. És közel fél kiló! Ha kisfiú, már ár a herezacskóiban lehetnek a heréi. i.

HB_9honap.indd 10

A babavárás második harmada

26. HÉT Meglehetősen leköti gondolataidat a várandósság. Munka vagy kikapcsolódás közben is azonnal reagálsz egy futó pocaksimivel szinte minden babamoccanásra. Mit tapasztalsz te? Továbbra is nagyon érzelmes hangulatban vagy, jólesik a párod testi és érzelmi közelsége. Az intimitás akkor is fontos, ha valami miatt kerülitek a szexet vagy el vagytok tőle tiltva! Mi újság a babával? Tovább érik és fejlődik a tüdeje – a kinti élet legfontosabb feltétele. Minden egyes odabent töltött nap rengeteget számít! A héten kinyitja a szemét. Hossza, akár egy padlizsáné: 34 cm. Súlya közel 800 gramm. pedig kö

2016. 03. 24. 12:40


9 hónap

11

ÉTELEK, AMELYEKET JOBB KERÜLNI, HA BABÁT VÁRSZ 1.

Néhány baktérium (szalmonella, lisztéria) és élősködő (toxoplazma) veszélyt jelenthet a magzat egészségére, ezért érdemes az alábbi tanácsokat szem előtt tartani:

Sok szóbeszéd és tévhit kering arról, mit szabad és mit nem a várandósság idején. Az étkezés terén is bőven kapunk jó tanácsokat, nem ritkán találkozni olyan kismamával, aki a vitaminok és táplálékkiegészítők mellett már alig mer enni valamit. Szerző: Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó Összegyűjöttük azokat az ételeket, amelyeket érdemes kerülni, vagy fogyasztásukat legalábbis mérsékelni, ha babát vársz. Ami már köztudottnak számít, hogy figyelni kell a só- és a cukorbevitel mértékére, és hogy ártalmas az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

A húsokat jól süsd át, vagy főzd meg teljesen! Győződj meg arról, hogy a fagyasztott hús biztosan kiengedett a főzés előtt, és ügyelj a félkész/készételek alapos átmelegítésére is! A nyers húst tartsd a fagyasztóban elkülönítve úgy, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, amikor a nyers húst dolgozod fel, utána moss alaposan kezet! Fogyassz pasztőrözött vagy forralt tejet és kerüld azokat a házi készítményeket, amelyek nyers tejterméket tartalmaznak, ilyenek lehetnek a lágy és nemespenészes sajtok. Kemény sajtok, pasztőrözött, kezelt tejből készített termékek nyugodtan fogyaszthatók. Kertészkedéskor használj gumikesztyűt, majd utána moss alaposan kezet! A tojást főzd keményre és ne válassz nyers tojásból készült ételt, süteményt se!

2. 3.

4. 5.

Babavárás előtt sokan fogyasztanak feketekávét, teát, Ha pedig korábban nem figyeltél az élelmiszerek címkéjére energiaitalokat, amelyekről többé-kevésbé le is szoktak vásárláskor, akkor itt az ideje, hogy elkezdd, hiszen sok mondani a kismamák (egészen fontos információhoz juthatsz a kalóriatarA toxoplazmózis elsősorban azért nem kell lemondani a napi talom, a lejárati idő és az adalékanyagok abban az esetben veszélyes, ha tekintetében. tejeskávédról), az azonban már a még meg nem fertőzött anya nem annyira ismert, hogy a csoéppen a várandóssága idején koládé és a kakaó is tartalmaz válik azzá. Hazánkban a felnőtt Forrás: A WHO irányelvei a várandósság koffeint, ami gátolja a kálcium alatti táplálkozásról (Healthy Eating during népesség fele már korábban átesett fertőzésen. és a vas felszívódását. Pregnancy and Breasfeeding)

HB_9honap.indd 11

2016. 03. 24. 12:40


12

9 hónap

Dr. Joó József Gábor szülésznőgyógyász, klinikai genetikus

Tankolj fel egészséggel!

HB_9honap.indd 12

Sok nő számára egészségtudatosságban is komoly fordulatot jelent a babavárás. Tudatosan tervezett várandósságok esetén nem ritka, hogy a leendő édesanyák már a tervezés hónapjaiban is elkezdenek nagyobb figyelmet fordítani a táplálkozásra, több időt tölteni friss levegőn a szabad ég alatt, és beépítik mindennapjaikba a rendszeres testmozgást. Szakértőnket arról kérdeztük, milyen vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek, hogy a szervezetük csúcsformában tudja majd fogadni és táplálni a magzatot – egészen a születéséig.

2016. 03. 24. 12:40


9 hónap

- Minden vitamin közül a folsavat tartom a legjelentősebbnek a babatervezés időszakában. Ennek hatása a legjelentősebb: Czeizel és Papp professzor kutatásai igazolták, hogy védelmet nyújt a velőcsőzáródási, és bizonyos szívfejlődési rendellenességek ellen. Érdemes már a tervezés ideje alatt megkezdeni a szedését, és folytatni egészen a 12. hétig – tájékoztat dr. Joó József Gábor szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus szakorvos – Mivel a vasés a folsav-anyagcsere egymással összefügg, érdemes olyan készítményt választani, amivel a kettőt egyszerre lehet bevenni. A vas a terhesség előrehaladtával egyre fontosabbá válik, hiszen a keringési igény jelentősen megnövekedik. A szervezetnek muszáj lépést tartania ezzel, hogy elegendő mennyiségű hemoglobin gondoskodhasson a magzat oxigén- igényéről. A hemoglobin felépítésében pedig kulcsfontosságú a vas szerepe. Nem szabad elhanyagolni a táplálkozás jelentőségét sem. A spenót, máj, cékla, mák kiváló vasforrások. Megfelelő étrenddel a gyógyszeres vaspótlás bizonyos hányada kiváltható. A vaspótlás mértékéről a kismamát gondozó szülészorvos dönt.

Az egészséges várandósságért Ha a baba kifejlődött, már csak arról kell gondoskodni, hogy minden szükséges anyaghoz hozzá tudjon jutni, amitől érett, életerős emberkévé növekedhet a várandósság hátralévő heteiben. – A második harmadtól kezdve

HB_9honap.indd 13

a magnézium bevitele is egyre fontosabb – folytatja álláspontja kifejtését a szakember – többféle szakmai ajánlás létezik arról, hogy mikortól érdemes megkezdeni a magnéziumszedést, én a 18-20. héttől szoktam javasolni a pácienseimnek. Ennek az ásványi anyagnak az úgynevezett tokolitikus hatása a leginkább közismert: gátolja a méhtevékenységet. Ez azért fontos, mert a túl intenzív, illetve a túl gyakori méhtevékenység a méhszáj kinyílásához vezethet, ami vetélést, koraszülést idézhet elő. A magnéziumnak érfallazító hatása is van, ezért kedvezően befolyásolhat magas vérnyomásos kórképeket is. Ezen felül neuroprotektív hatással is rendelkezik: képes kivédeni bizonyos idegrendszeri károsodással összefüggő állapotokat és elősegíti a magzat méhen belüli normális ütemű növekedését.

13

ségek kialakulása közötti összefüggés. Azonban viszonylag új az a kutatási terület, ami a D-vitamin és a várandósság kapcsolatát vizsgálja. Vannak már arra utaló eredmények, hogy már a fogamzás is nehezebb az optimálisnál alacsonyabb D-vitamin szinttel. Úgy tűnik a D-vitamin- hiány hajlamosít bizonyos magzati kórképekre is. Viszont szemben a folsavval, ami vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni, a D-vitamin zsíroldékony vitamin, így könnyen felhalmozódhat a szervezetben. Érdemes ezért vérvizsgálat segítségével meggyőződni róla, hogy szükség van-e D-vitamin szedésére a várandósság alatt, s ennek ismeretében dönteni az adagolásról - zárja szavait dr. Joó József Gábor. HB!

A baba csontjaiért A napfény nemcsak a kismama lelkének tesz jót! Bár a bőrgyógyászok véleménye megoszlik a várandósság alatti napozásról, érdemes nyáron is naponta eltölteni egy rövid időt a kora délelőtti és késő délutáni órákban a félárnyékban. Borongósabb évszakokban babát várva erre nincs lehetőség. Pedig a mama és a baba szervezete ilyenkor is ugyanannyi D-vitamint igényelne. – Régóta ismeretes a D-vitamin jelentősége a csontfejlődésben, illetve a D-vitamin-hiány és bizonyos csontfejlődési rendellenes-

2016. 03. 24. 12:40


14

9 hónap

Hétről hétre kibontakozó varázslat

27. HÉT

30. HÉT

A nagy beszélgetések időszaka. Ha eddig nem történt volna meg most egyeztettek róla, ki hogy képzeli el a szülés utáni heteket, hónapokat, éveket. Talán a névválasztásban is közös nevezőre juttok. Mit tapasztalsz te? Kívánós vagy. Lehet, hogy te is azok közé tartozol, akik szakítanak a normákkal: mazsolával szórod meg a rántottát, és tejszínhabba mártogatod a kovászos uborkát. Vagy az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy muszáj görögdinnyét enned. Mit újság a babával? Rengeteget fejlődött az agya, a hallása is egyre kifinomultabb. Körülbelül 1 kiló, és 37 cm – mint egy kisebb sütőtök.

Ha éjszaka nehezen találsz kényelmes alvást biztosító pózra, próbálkozz a térded, combod közé rakott szoptatós párnával vagy kispárnával. Mit tapasztalsz te? Ha eddig viszonylag kisebb léptékben növekedett a súlyod, most felgyorsulhat a tempó. Ügyelj arra, hogy javarészt egészséges ételeket fogyassz, kerüld az üres kalóriákat, főleg a cukrot és finomított szénhidrátokat, fehér lisztet. Mi újság a babával? Hossza elérheti a 38 cm-t, súlya pedig az 1450 grammot. Már nem csak szemöldöke, hanem szempillája is van! Ha arcához ér valami, arrafelé fordítja a fejét: ez a keresőreflex, ami igen fontos lesz majd a sikeres szopás kivitelezéséhez.

A babavárás harmadik harmada

28-29. HÉT A legtöbb család nekilát a babaholmik beszerzésének. Töltsd fel a mélyhűtőt, és gondolkodj el azon, hogyan szervezzétek az evést az első hetekben. Mit tapasztalsz te? Talán szorongás kerít hatalmába a bababoltok katalógusait lapozgatva, vajon telik-e a költségvetésből mindenre, ami kell. Ne aggódj emiatt! A babának leginkább a szüleire van szüksége – meg néhány kényelmes ruhára. A többi csak reklámfogás! Mi újság a babával? Súlya már 1100 és 1250 gramm közötti. A hossznövekedésben már egyre nagyobbak az egyéni eltérések. Fájdalomérzékelésre is képes, és a szopóreflex első jeleit iss tapsztalhatjuk nála.

HB_9honap.indd 14

31. HÉT Ha eddig nem tetted volna, mostanában ellátogatsz a fogorvosodhoz. Most kényelmesebben elintézhetsz minden szükséges kezelést, mint akkor, amikor már meglesz a baba. Mit tapasztalsz te? Lehet, hogy minden fogmosásnál erősen vérzik az ínyed. Ez a fokozott vérbőség következménye. Mi újság a babával? Súlya 1600 gramm körüli, és az egyre szűkebbé váló hely miatt kissé mintha kevesebbet mozogna. A feltűnő tűn változásokat azért jelezd az orvosodnak. o

2016. 03. 24. 12:40


9 hónap

32. HÉT

34. HÉT

Itt az ideje, hogy elmenjetek szülésre felkészítő tanfolyamra! Érdemes a választott kórházban is meghallgatni, és jól jártok, ha egy független felkészítésen is részt vesztek. Mit tapasztalsz te? Erőteljes magzatmozgásokat, bukfenceket tapasztalhatsz. Sok magzat ebben az időszakban elfoglalja már a születési pózt, és fejjel lefelé helyezkedik el. Mi újság a babával? Szopóreflexe már akár tökéletesen működhet, de ha szoptatni próbálnád, még valószínűleg nehézsége volna a szívás-légzés, nyelés összehangolásával. Súlya 1800 gramm körüli.

Többször is megállsz a lépcsőn, gyorsan kevésnek érzed magad körül az oxigént. Belső szerveid hihetetlenül kicsi helyre préselődtek össze. Mit tapasztalsz te? Egyre gyakrabban viszket a hasad. Ez normális a feszülő bőr miatt. Enyhíthetsz rajta, ha rendszeresen bekened egy kis hűsítő testápolóval. Ha hajlamos vagy a visszeresedésre, ezen a héten már kellemetlen lehet számodra az ülés és a hosszas ácsorgás. Érdemes kompreszsziós harisnyát viselni. Mi újság a babával? Az átlagos súly 2200 gramm, a testhossz pedig 43 cm.

15

A babavárás harmadik harmada

35. HÉT 33. HÉT Egyre fokozódó izgalmat érzel a szülés közeledtével. Akár hogyan is vesszük, ez már a célegyenes! Tegyél róla, hogy jól érzed magad, pihenj, és kihasználd a pároddal a kettesben tölthető időszakokat! Mit tapasztalsz te? Erősödő hüvelyi folyás jelentkezhet, ami akkor kóros, ha égő, viszkető érzés is társul hozzá. Mi újság a babával? A legtöbb magzat eléri a bűvös két kilós határt és túllépi a 40 cm-es testhosszt. Akár egy jól megtermett ananász! Azt szokás mondani: már csak híznia kell!

HB_9honap.indd 15

Jól esik, hogy összecsomagoltad már a legfontosabb holmikat. De azért naponta teszel még hozzá valami apróságot. Mit tapasztalsz te? A farkasétvágy vetélkedik a gyorsan kialakuló teltségérzettel. Kicsi a hely a gyomrodban, de hamar megéhezel újra. Szívesen veszed, ha alkalmad nyílik napközben több, kisebb étkezésre. De egy felnőtt adag már riktán csúszik le egyszerre. Mi újság a babával? Ha most születne, valószínűleg 2400-2500 gramm között lenne a súlya, hossza pedig már majdnem fél méter!

2016. 03. 24. 12:41


16

9 hónap

Hétről hétre kibontakozó varázslat

36. HÉT

38. HÉT

A 24 hetes szülési szabadságból négyet már szülés előtt kivehetsz. Vagyis mostantól kezdve! Mit tapasztalsz te? A gondolataidat nehezen tudod bármi másra összpontosítani, mint a szülés és a baba. Amit lehet, elrendezel az otthonodban, terveket kovácsoltok az első hetekre. Mi újság a babával? Ha most születne meg, nem hordozna már jellegzetes koraszülött vonásokat. Szopóreflexe már tökéletesen működik, de a teljes érettséget még mindig nem érte el. Ennek ellenére kb. 2600 grammos súlyával már nem kerülne koraszülött osztályra.

Már a szülésről álmodsz, és az útvonalaidat úgy tervezed, hogy WC is legyen út közben, hiszen a méhed tekintélyes nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Mit tapasztalsz te? Nyugtalanok az éjszakáid, többször is vándorolsz pisilni, majd nehezedre eshet visszaaludni. Sehogyan sem kényelmes. Újra és újra kínoz a gyomorégés, ezért tejet és mandulát készítesz az ágyad mellé. Mi újság a babával? A testét borító piheszőrök lassan eltünedeznek, de a fülcimpáján és a háta közepén még születése után is hónapokig látható maradhat. A legtöbb kisbaba születési súlya ezen a héten már meghaladja a három kilót.

A babavárás harmadik harmada

37. HÉT Oszd be a naptáradban a hátra levő időszakot. Mit szeretnél, és mit kell még elintézned? Mit tapasztalsz te? Ez a furcsa fájdalmak időszaka lehet. A méh nagy súlya miatt megnyomhat egy-egy idegvégződést, a nyilallás kisugározhat a combodba, derekadba. Mi újság a babával? Súlya körülbelül három kiló, átlagos hossz 46,5 cm. Ha még mindig nem fordult fejjel lefelé, valószínűleg marad is a fordított pozíció.

HB_9honap.indd 16

39-42. HÉT Itt az idő! És ezt nem csak ti tudjátok, hanem a rokonság és a barátok is: ne csodálkozz, ha gyakran csörög a telefonod. Ne hagyd magatokat sürgetni! Legyen mindig feltöltve a telefonod, legyen kéznél a táskád az összekészített okmányokkal. Mit tapasztalsz te? Izgatott várakozással telnek a napok és az éjszakák. A 40. hét után már határozottan türelmetlenül. ha Mi újság a babával? A magM zatmozgásokra már inkább a fészkelődés jellemző. A kislányok átlagosan 3250 grammos súllyal, a kisfiúk pedig 3400 grammal születnek, és mindent tudnak, amire csak szükségük lehet. Téged az illatodról is megismer a kisbabád, és ha szopik, éppen az arcodat látja élesen.

2016. 03. 24. 12:41


9 hónap

17

Magnéziummal az egészséges anyagcseréért tatási Vadonatúj ku ja fel fieredmény hív a magnégyelmünket őnyös haziumpótlás el ségi cutásaira terhes szenvekorbetegségben és dő kismamák etében. magzataik es

A

terhességi cukorbeteg várandósoknál a probléma mértékétől függően gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésre, szigorú diétára, és egyeseknél inzulin adagolására is szükség lehet a normális vércukorszint biztosítása érdekében. Ha a vércukorszint tartósan magas marad, az a fejlődő magzatra is negatívan hat. Nő a fejlődési rendellenességek és a túlságosan nagy testsúly kockázata. Születés után, amikor hirtelen megszűnik a cukortúlkínálat, az érintett újszülöttek vércukorszintje kórosan alacsony értékekre eshet vissza. Ez aztán további problémák sorát okozhatja. A terhességi diabéteszben szenvedő anyáknál a későbbiekben nagyobb az esély a valódi cukorbetegség kialakulására. Izgalmas téma tehát, hogy milyen eszközökkel befolyásolhatjuk kedvező irányba ezt az egyre több kismamát érintő kóros állapotot. Az American Journal Of Clinical Nutrition 2015. júliusi számában jelent meg az a közlemény, amely

HB_9honap.indd 17

M

a magnéziumhiányos, terhességi cukorbeteg kismamák magnéziumpótlásának eredményeit vizsgálta egy kettősvak, placebokontrollált kutatás keretei között. Az egyik csoportba tartozó várandósok napi 250 milligramm magnéziumkiegészítést kaptak, míg a másik csoport csupán placebót vett be. Az eredményeket a magnézium illetve placebo hat héten át történő szedése előtt és után vett vérvizsgálatokra alapozták. Míg a magnéziumszint változása nem mutatott számottevő különbséget a két csoport közt, egyértelmű volt a magnéziumpótlás előnyös hatása a kismamák anyagcseréjére, többek között az éhgyomri vércukorértékre, az inzulinrezisztencia alakulására és a gyulladásos faktorokra. Különösen biztató eredmény, hogy a magnéziumot kapó kismamák csoportjának újszülöttjei körében jóval ritkábban fordult elő újszülöttkori sárgaság és csupán ötödannyi esetben volt szükség a baba kórházi ápolására az első életnapokat követően. HB!

2016. 03. 24. 12:42


18

9 hรณnap

Minden rendben? - Vizsgรกlatok a vรกrandรณssรกg alatt

HB_9honap.indd 18

2016. 03. 24. 12:42


9 hónap

19

Hogy a kilenc hónapnyi, örömteli várakozás biztonságban és nyugalomban telhessen, fontos időről időre ellenőrizni, minden rendben van-e a kismamával és a babával. Szülésznőgyógyász szakértőnket, dr. Joó József Gábort a várandósság alatti a vizsgálatokról kérdeztük. Betekintés a magzat birodalmába – ultrahangvizsgálatok a várandósság idején Az ultrahangvizsgálat lehetővé teszi, hogy már a születése előtt megcsodálhassuk kisbabánkat. Ha kérünk egy kis képet vagy rövid videót a vizsgálatról, másoknak is eldicsekedhetünk csemeténk bájos arcvonásaival, formás talpacskáival. Az ultrahangvizsgálat nem csupán egy szép családi élmény, hanem az egyik legfontosabb információforrás a várandósgondozást végző szakember számára. – Öt alkalommal végzünk utrahangvizsgálatot a várandósság során. Az elsőre, amit nulladik ultrahangnak szoktunk nevezni, a 6. hét körül kerül sor. Ennek célja a méhen belüli terhesség tényének megállapítása – magyarázza dr. Joó József Gábor szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus szakorvos. - A következő ultrahangvizsgálat már tulajdonképpen egy genetikai szűrés. Ez a 12.-13. héten történik. Ekkor kerül sor a nyaki redő mérésére, ami a Down-szindróma szűrésének egyik fontos része. A 18.-20. hét között következik az az ultrahangvizsgálat, amelyet a köznyelv genetikai ultrahangként emleget. A megnevezés oka, hogy ilyenkor már felismerhetők azok a fejlődési rendellenességek, amelyek anatómiai eltérésekben is megmutatkoznak. A 28-32. hét közötti ultrahangvizsgálaton a magzat

HB_9honap.indd 19

növekedésére vagyunk kíváncsiak, a 36.-37. héten pedig a magzat elhelyezkedésére és a szüléskor várható méreteire. Van két speciális ultrahangvizsgálat, amit csak külön indokkal végzünk: a flowmetria a magzati és a méhlepényi keringésről ad információt, a magzatiszívultrahang pedig kifejezetten a szív működését deríti fel részletesen.

A legszebb ritmus kihangosítva – a CTG vizsgálat Bár Doppler készülékkel már a 15. héttől meg lehet hallgatni a kisbaba szívhangját, a CTG-vizsgálatok alkalmával hosszú percekig van erre lehetőségünk. Ez a műszer nemcsak a kisbaba szívhangját, hanem a méh tevékenységét is figyeli. Izgalmas látvány, hogyan változik az összehúzódások görbéje a baba fészkelődésével, mocorgásával egyidejűleg. A szakemberek számára ez a vizsgálat az egyik legfontosabb információforrás a magzat állapotáról. – Az embernek két szerve jelzi, ha oxigénhiány lép föl: a szív és az agy. A kardiotokográf (CTG) készülék a magzat szívműködését az anyai méhtevékenységgel együtt vizsgálja, célja a kóros állapotok felismerése, megkülönböztetése a normális ingadozásoktól. A 35. héttől hetente érdemes végezni, a 40. héttől kezdve a méhlepény öregedése miatt már két-három naponta szükséges. A CTG-eredmény bizonyos esetekben kórházi felvételt, és naponkénti

2016. 03. 24. 12:42


20

9 hónap kontrollt indokolhat, ha pedig fenyegető oxigénhiány gyanúja merül fel a görbe alapján, császármetszést végeznek – mutat rá a szakember a CTG-vizsgálat legfontosabb funkcióira.

Kellemetlenek, de hasznosak – és kötelezők A vérvételek és vizeletvizsgálatok esetében sajnos nincs olyan vonzerő, mint az ultrahangnál vagy a CTG-nél. – A vér- és a vizeletvizsgálatok a várandós nő általános egészségügyi állapotáról, szervezete egészéről adnak képet. A várandósság fokozott igénybevételt jelentő komoly feladat, fontos rendszerként is átlátnunk az egészet. A vérképből kiderülhetnek olyan részletek, amik miatt speciális gondozásra lehet szükség, vagy a szülés módjáról való döntéshozatalba is beleszólhatnak – világít rá a vérvizsgálatok jelentőségére a szülészorvos. - A vizeletvizsgálatok pedig a cukorbetegséget, és a terhességi toxémiát hivatottak kimutatni. A vérvizsgálatok közül külön kitérnék a cukorterheléses vizsgá-

HB_9honap.indd 20

latra, ami a 24-28. héten történik. Az anyák egyre idősebb korban vállalkoznak a terhességre, az életkor előrehaladtával pedig egyre nagyobb a terhességi cukorbetegség kockázata. Fontos időben észrevenni, mert felismerve és kordában tartva csökkenthető a lehetséges szövődmények valószínűsége.

Saját kérésre - saját zsebből Több út is áll azok előtt, akik valamilyen oknál fogva szeretnék felmérni bizonyos genetikai rendellenességek kockázatát, ami érintheti a magzatukat. – A legbiztosabb válasszal még mindig az amniocentézis (magzatvízvizsgálat) és a chorionbiopszia (chorionboholy vizsgálat) tudnak szolgálni. Ezek 99 százalékos valószínűséggel ki tudják mutatni a különféle rendellenességeket – szögezi le dr. Joó. - Az amniocentézis vetélési kockázata 0,5 és 1 százalék közötti, a chorionbiopsziáé pedig 1-2 százalék. Ezt sok kismama túlságosan magasnak találja, ezért egyre népszerűbbek az anyai vérből történő biokémiai szűrések. A

kombinált teszt egy vérvételből és egy ultrahangvizsgálatból áll. Ez a 12. héten javasolt. A Quartett-teszt négy különböző fehérje szintjét vizsgálja a vérmintában. Ezt a 16.-17. héten lehet elvégezni. Az integrált teszt két vérvételből és egy ultrahangvizsgálatból áll. Két lépcsőben történik a 12. és a 16. hét között. Az így kikalkulált eredmény hitelessége hozzávetőleg 85-87 százalék. Magyarországon öt cég kínál lehetőséget úgynevezett NIPT- teszt végzésére. Ez a vizsgálat az anyai vérből mutat ki magzati DNSrészeket és közel olyan megbízható eredményt ad, mint a magzatvízvizsgálat. Ezek a tesztek teljesen kockázatmentesek, viszont nem részei a hagyományos várandósgondozásnak és a társadalombiztosítás egyiket sem támogatja. Sajnos elég költségesek, de aki megengedheti magának az árát, annak lehetséges alternatívát kínálnak a vetélési kockázattal járó vizsgálatokkal szemben – összegzi a genetikai szűrésekkel kapcsolatos tudnivalókat dr. Joó József Gábor. HB!

2016. 03. 24. 12:43


9 hónap

JAJ, a lábam!

B

21

Nyugtalan éjszakákat okozhat a terhesség harmadik harmadában gyakran jelentkező lábikragörcs. Az intenzív fájdalom legtöbbször álmából ébreszti fel a kismamát.

á r gyakori, szinte minden babát váró nőt érintő

a tökmag (535), a napraforgómag (420), a kesudió (270), a

jelenségről van szó, az okát tulajdonképpen a

70 százalék feletti kakaóbabtartalmú étcsoki (270). Figye-

mai napig sem ismerjük. Összefüggésbe hozzák

lembe kell venni azt is, hogy a táplálékkal bevitt magné-

hirtelen mozdulatokkal, a vádliizomzat hirtelen nyúlá-

zium felszívódási aránya 35-40 százalék, és ez növekedhet

sával, azzal, ha hosszasan egyféle testhelyzetben idő-

abban az esetben, ha az anya magnéziumhiányos. A ter-

zünk, köze lehet hozzá a folyadékhiánynak – ez utóbbira

hesség alatt ajánlott napi magnéziumbevitel 310 mg. Egy

utalhat, ha egyidejűleg gyakran látod úgy, hogy sötét

átlagos terhesvitamin magnéziumtartalma 100 mg körüli.

színű, erős szagú a vizeleted. Felmerült az a lehetőség is,

• Orvosi tanácsra, az eddig felsoroltak mérlegelése után

hogy az egyre szaporodó lábikragörcsök a fokozódó mag-

a magnéziumpótlás közvetlen formája is felmerülhet

néziumhiánnyal függnek össze. Mivel azonban úgy tűnik,

gyógyszerek segítségével.

hogy a lábikragörcsöknek kellemetlenségükön kívül nincs más negatív hatása sem a kismamára, sem a magzatra, a

ÉRDEMES MAGNÉZIUMOT SZEDNI?

téma elmélyült és alapos kutatása várat még magára.

Több kutatásban is vizsgálták ezt a kérdést, hiszen a megfelelő magnéziumszint rendkívül fontos szervezetünk

AMI SEGÍTHET

egészséges működéséhez, különösen a babavárás idején.

Leginkább a következő lépéseket szokták ajánlani az

Feltételezték, hogy a magnéziumpótlás előnyösen hat a kicsi

vádligörcsre panaszkodó várandósnak:

születési súlyára, a toxémiára, magas vérnyomásra és a szü-

• Igyon sok folyadékot, mégpedig lehetőleg egyenletes napi

letés körüli halálozásra, ezt azonban a legutóbbi, 2014-es

eloszlásban. • Mielőtt lefekszik és fölkel, nyújtózkodjon egy kicsit, moz-

kutatáselemzés nem igazolta. A vádligörcsre,

gassa meg a lábait, körözzön a lábfejével, felváltva húzza

a fokozott izomfeszült-

vissza és feszítse le a lábfejét, ezekkel a kicsi, fekve is elvé-

ségre azonban kedve-

gezhető mozgásokkal ugyanis serkentjük az izmok vérellá-

zően hathat, és a hiány-

tását, s ezáltal csökkentjük a görcsös összerándulás lehető-

állapotot mindenképpen

ségét. A sport, a séta kedvező hatású.

meg kell szüntetni. HB!

• Fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket. A tíz dekánként legalább 150 milligramm magnéziumot tartalmazó élelmiszerek tartoznak ebbe a csoportba, például

HB_9honap.indd 21

2016. 03. 24. 12:43


22

9 hónap

M I T N Y ÚJ T a s z ü lé s z n ő é s d ú l a?

Szerző: Rákóczi Ágnes szülésznő

Az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá vált, hogy a várandósok szülésznőt és/vagy dúlát választanak. Sokszor keveredik a két fogalom, és fel is teszik a kérdést: miben segít az egyik és miben a másik?

A

szülésznő egészségügyi végzettségű szakember, akinek feladata a várandósság, szülés és gyermekágyas időszak kísérése, segítése. Egészséges várandósság, szülés esetén ezt önállóan is megteheti, magas kockázatú esetekben szakorvossal közösen végzik az ellátást. A dúlák ugyanennek az időszaknak a szakemberei. Ez nem egészségügyi végzettség, kifejezetten a kismamák, az édesapák, majd megszületés után a teljes család igényeinek megfelelően az információval való ellátást, a fizikai komfortérzetet és a lelki kísérést biztosítják a hozzájuk fordulóknak.

HB_9honap.indd 22

2016. 03. 24. 12:43


9 hónap

Még nem általánosan elfogadott Sajnos még vannak olyan szülészeti intézmények, ahol nem ismerték fel a folyamatos társas jelenlét szerepét a szülés alatt, ezért nem engednek be dúlákat a szülőszobára vagy választás elé állítják a családokat: vagy a nő párja vagy a dúla. Egyes intézményekben a szülésznőválasztást sem engedélyezi a vezetőség, bár a családoknak lenne ilyen igénye. Hiszen sok évvel ezelőtt is a szülésre készülő édesanyák felől érkezett az igény: szeretnék a várandósság alatt megismerni azt a személyt, aki életük legmeghatározóbb időszakában velük lesz és a babájukat világra segíti. Nézzük mit várhat egy szülésre készülő édesanya a választott szülésznőtől! • A várandósságot, szülést és gyermekágyas időszakot az élet természetes részének, egészséges folyamatnak tekinti. • A találkozások alatt információt ad a várandósságról, szülésről, újszülöttről, szoptatásról, korszerű ismereteket az egészséges életmódról, fizikai aktivitásról, táplálkozásról, valamint korrekt információt a szűrővizsgálatokról, eljárásokról és az esetleges kezelésekről. • Segít a szülési terv elkészítésében: ez lehet írásos vagy szóbeli is. Együttműködésük alatt megismerik egymást, optimális esetben bizalmi kapcsolat alakul ki közöttük, mely a szülőszobán fog „kamatozni”. Ezt személyre szabott figyelemmel és gondoskodással érik el. • Vajúdás alatt odafigyelő, érzékeny, szükségletekre hangolt gondoskodást és érzékeny támogatást biztosít, mely a folyamatos jelenléttel

HB_9honap.indd 23

valósítható meg. Nem az a fontos, hogy ki nyújtja pl. a természetes fájdalomcsillapítási lehetőségek közül a borogatást vagy a maszszírozást – dúla vagy szülésznő –, a lényeg, hogy a szülő kismama és babája álljon a figyelem középpontjában. • A szülésznő – végzettségéből adódóan – észleli a szülés haladását, vizsgálja a vajúdó kismamát, meghallgatja a magzat szívműködését, védi az anya gátját a baba megszületésekor. Megszületés után segíti az anya-baba páros egymásra találását, az „aranyórában”, az első szoptatást és természetesen az édesapát is a családdá válásban. Bár a szülések nagy része természetesnek indul, a szülésznőknek fel kell ismerniük, ha a folyamat eltér ettől. Ilyenkor orvosi segítséget kérnek – otthon szülésnél eldöntik, hogy szükséges-e az intézménybe kerülés – és képesek arra, hogy elkezdjék a szükséges ellátást a szülészorvos vagy újszülött gyógyász megérkezéséig. És ha császárral fogok szülni? A tavalyi statisztikák szerint a nők negyven százaléka császármetszéssel hozza világra kisbabáját. Amikor vajúdás közben kiderül, hogy a baba megszületése ilyen módon fog történni, a választott szülésznő továbbra is az anya mellett marad: előkészíti a műtéthez és felkészül a baba fogadására is. Amikor az orvos kiemeli az újszülöttet, ő veszi át. Intézményi lehetőségektől és szokásoktól függően – optimális esetben – már a műtőben segítheti az anya-baba páros első találkozását, melyet állapotuknak megfelelően

23

tovább segíthet a műtőből való kikerülés után a gyermekágyas osztályon. Így – bár némi halasztással – de megvalósulhat a bőrkontaktus és első szoptatás a császármetszéses édesanyák esetében is. Mivel az anyának több órát kell a műtét után feküdnie, ezért nagyon fontos, hogy legyen egy hozzáértő személy velük, mert csak így szabad a kisbabát az édesanyjánál hagyni. Ha a szülésznő nem tud az anyával maradni, a dúla szerepe felbecsülhetetlen lehet ebben a folyamatos jelenlétben és segítésben. Tisztázd előre! Azt, hogy melyik intézményben ki vagy kik mehetnek be a szüléshez, császármetszés esetén a műtőbe, hova kerül az édesanya a műtét mál gyermekágyas után (normál részlegre vagy agy intenzív osztályra), ki lehet vele ebben az időszakban, n, mi az újszülöttellátás látás és elhelyezés rutinja, kedik el hol helyezkedik a dúla ebben en az ellátási folyayamatban, – mindezt érdemes előre őre átbeszélni a választott szülésznővel vagy az intézmény által tartott szülésre lésre felkészítő tanfolyamon, on, szülőszobaalátogatáson. n.

2016. 03. 24. 12:43


24

9 hónap

KÓRHÁZAT VAGY

Az egyes intézmények gyakran nagyon eltérő lehetőségeket biztosítanak, így bizony nem ugyanaz történik minden szülészeti osztályon. Hogyan alakul majd az ellátás a vajúdás alatt, a szülőszobában, majd pedig az ott töltött napok idején – ezeket a szempontokat mérlegelheted Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó segítségével.

L

é nyeges információ, hogy az adott kórház szülészeti osztályán mekkora a császármetszések aránya. Ez az adat a különböző kórházakban 11% és 71% közé esik, ami nagy különbség, ha arra gondolunk, hogy az indokolt arány valahol 15-19 százalék körül lenne ideális az Egészségügyi Világszervezet álláspontja alapján. Ha jó egészségnek örvendesz és semmi sem utal egészségügyi kockázatra, akkor érdemes az egyetemi klinikák helyett egyszerű, kisebb forgalmú osztályt választani, itt általában nagyobb az esély a természetes szülésre. Ha azonban felmerül a koraszülés lehetősége, vagy speciális ellátásra lehet szüksége az újszülöttnek, akkor nem érdemes ragaszkodni a választott orvoshoz, hiszen a kisbaba így messzire kerülhet tőled, valamint maga a továbbszállítás is megviselheti, ha gond van. Az együttes ápolásra, a közelségre pedig éppen a beteg kisbabának óriási szüksége lesz. Fontos arról is tájéko-

HB_9honap.indd 24

zódni, hogyan alakul az ellátás császármetszés esetén, és lehetőséget biztosítanak-e a testkontaktusra rögtön műtét után, és hol biztosítják számotokra az együttlétet kezdettől fogva.

MI A SZOKÁS A SZÜLŐSZOBÁBAN? Az Egészségügyi Törvény 11. paragrafusa biztosítja azt a jogot számodra, hogy a vajúdás és a szülés alatt veled lehessen az általad választott kísérő. Ezt az alapjogot azonban korlátozhatja az intézmény a házirendje alapján, ezért feltétlenül pontosítsd, milyenek a helyi szokások, mikortól lehet veled a kísérőd. A szülés természetes menetét, a kisbaba útját az támogatja, ha a nő szabadon választja meg a testhelyzetet, amiben vajúdik, és azt is, ahogyan a kisbaba végül megszületik. Érdemes ezért megkérdezni, van-e olyan körülmény, amikor ez nem lehetséges és hogy kinek a jogköre dönteni erről? A legtöbb édesanya arról mesél, hogy jól esett neki a

2016. 03. 24. 12:43


9 hónap

25

ORVOST VÁLASSZAK?

meleg víz fájdalomcsillapító hatása borogatás, fürdés, vagy zuhany formájában. Ez sem mindenhol elérhető, szempont lehet a választáskor, hogy milyen alternatív fájdalomcsillapításra van lehetőség. Tájékozódj előre a rutinszerűen alkalmazott beavatkozásokról, hogy ne érjen majd váratlanul, ami történik.

pozícióban magától is el tudja kezdeni a szopást, ha már kész erre! Akkor sem kell megijedni, ha ez akkor és ott mégsem sikerül. Előfordul, hogy a baba a szülés alatt alkalmazott gyógyszerek hatása következtében csak néhány órával később jut el a hatékony szopásig.

EGYÜTT A GYERMEKÁGYON KÖZVETLENÜL A SZÜLÉS UTÁN Miután a kisbaba megszületik, következik a szülés utolsó része, világra jön a méhlepény is. Ha orvosi indok nem tesz mást szükségessé, akkor jó megvárni, amíg a köldökzsinórban abbamarad a lüktetés, és csak azután elvágni. Így az újszülött értékes vérmennyiséghez jut még, ami csökkenti a vashiány esélyét a későbbiekben. Ezt követi az aranyórának nevezett időszak, amely valójában nem korlátozódik egyetlen órára, hanem a babával közvetlen bőrkontaktusban töltött, zavartalan időszakot jelenti. Vigyél magaddal a szülőszobába két kis puha takarót, hogy ezekkel lehessen betakarni a hasadon fekvő kisbabát! Ha ez szándékotok ellenére nem valósulhatott meg, később is érdemes ide visszakanyarodni, és a kisbabádat bőrkontaktusban magadra fektetni! Ebben a

HB_9honap.indd 25

A hatályos Egészségügyi Törvény biztosítja számotokra a 24 órás együttlét jogát. Ha állapototok lehetővé teszi, érdemes is élni ezzel, mert minden újszülöttnek az édesanyja közvetlen közelében van a legjobb helye, így tudod a kellően gyakori szoptatást megvalósítani, és a szükségtelen, az első napokban hatványozottan kártékony tápszeres pótlást elkerülni. A „Bababarát Kórház” címmel rendelkező kórházakban pedig egységes irányelvek alapján támogatják, hogy magabiztos szoptató édesanyaként térj majd haza gyermekeddel. Előfordul, hogy a távolság korlátokat állít, mert csak egyetlen szülészet van elérhető távolságban számodra. Ugyanakkor a tájékozódás ilyenkor is lényeges, hiszen segít felkészülni a körülményekre. A kórházi szülésfelkészítőt ezért semmiképp se hagyd ki! Ott a kérdéseidet is megválaszolják. HB!

2016. 03. 24. 12:43


26

9 hónap

Szerző: Sződy Judit pszichológus

Lehet, hogy már unod a szüléstörténeteket, mégsem tiszta még az összes részlet. Segítünk eligazodni, de a legjobb, ha megkérdezed a szülészedet is. Ahány ház, annyi szokás!

10

Top kérdés a szülésről HB_9honap.indd 26

2016. 03. 24. 12:43


9 hónap

1.

EZ MÁR A SZÜLÉS?

A filmekben olyan egyértelmű a dolog, a valóságban azonban elég sokszor hallunk vaklármáról: bementünk, de hazaküldtek… Ezt persze szeretnéd elkerülni. Ha megreped a burok, és elfolyt a magzatvíz, biztos lehetsz benne, hogy itt hamarosan baba lesz. Írd fel a burokrepedés pontos időpontját, ez fontos adat a szülés körüli segítőknek. Ugyanígy tuti jel, ha rendszeresen, tízpercenként, vagy gyakrabban olyan méhösszehúzódásokat érzel, amelyek megállásra késztetnek. Ezekben az esetekben hívd a szülésznőt, hogy lassan találkoznotok kell. A szülés beindulására utaló korábbi jelek: rendszereződő méhösszehúzódások, derékfájás, a nyákdugó távozása, étvágytalanság, hasmenés. Ezek a jelek is a szülés közeledésére utalnak, de még nem kell kapkodni. Hívj mentőt, ha erősen vérzel (cseppeknél nem kell), ha a kizúduló magzatvízzel a köldökzsinór is „előreesik”, vagyis látszik a szeméremtestben. Gyorsan kialakuló ödéma, szikralátás, gyomortáji fájdalom, látászavar mind a préeklampszia jele.

2.

APA BEJÖJJÖN?

Ezt együtt kell eldöntenetek: nagyon fontos, hogy mindketten egyetértsetek ebben. A vajúdás és a szülés különleges helyzet, melynek során az a legjobb, ha mindenki „magát adhatja”, őszintén kifejezheti érzéseit, szükségleteit. Ha az anya és az apa kész erre, és képesek éles helyzetben egymást elfogadni, támogatni, akkor fantasztikus élmény mindenkinek az apás szülés – a kisbabának is. Ám, ha a kapcsolatotok jelenlegi állapotában úgy érzitek, hogy „viselkedni kell” a másik előtt, ha bármelyikőtök szorong attól, hogy nem tud megfelelni a másiknak, akkor jobb, ha még szülés előtt beszéltek erről az érzésről. Ha valamelyikőtöknek komoly ellenérzése van, inkább ne erőltessétek az együttszülést. Kompromisszumot is köthettek: lehet, hogy jobb, ha apa bent van a vajúdás alatt, de a kitolási szakasznál kimegy. Vagy éppen fordítva: a vajúdás alatt nincs bent, de a baba érkezésénél igen.

3.

27

jelenti, hogy egy személy bent lehet végig, te döntöd el, hogy ki legyen. Valójában rajtad kívül senki nem tudja, ki az, aki valódi segítséget nyújt neked. A legtöbb szülésnél a gyermek apja van jelen, de lehet akár egy barátnő, a saját édesanyád, vagy éppen anyósod, lehet a testvéred, ha vele vagy olyan viszonyban. Érdeklődj előre a lehetőségekről.

4.

MEDDIG TART A VAJÚDÁS?

5.

EHETEK, IHATOK?

A vajúdás hossza átlagban 6-8 óra, de ez tényleg csak átlag. Létezik rohamos szülés, és több napos vajúdás is. Ha a magzat és az anya is jól van, nincs ok sürgetni. A legtöbb szülészeti intézményben írott vagy íratlan egyezség van arról, mikor és hogyan avatkoznak be, ha elhúzódónak ítélik a vajúdást. A leggyakoribb gyorsító eljárás a burokrepesztés és az oxitocininfúzió. Az epidurális érzéstelenítéstől is gyorsító hatást várnak, de ez a módszer többnyire a vajúdást gyorsítja meg, a kitolási szakasz pedig tovább tart. Természetes szülésgyorsítás, ha a nő szabadon mozoghat, és maga választhatja meg a vajúdás és szülés testhelyzetét. Közelebb kerül az anya a baba megszületéséhez, ha megfelelő számára a környezet és nem kell semmit nélkülöznie: ehet, ihat, nem fázik, vannak segítői, és szabadon kifejezheti érzéseit.

A nemzetközi ajánlások már nem tartalmaznak az evés, ivás tiltására vonatkozó cikkelyeket. Ha az anya szomjazik, éhezik, nagyon nehezen tudja a szülésre összpontosítani az energiáját. A legtöbb anya szívesen fogyaszt kis mennyiségű, energiadús ételeket, az egyik kedvenc a csoki. Ám sokan vannak, akik egyáltalán nem tudnak enni ebben az állapotban. Energiaforrásnak megfelelhet a szőlőcukor is átmenetileg. Szülés előtt mindenképp tisztázd a szülést segítő team tagjaival, hogy mi az álláspontjuk a vajúdás alatti evéssel kapcsolatban.

KI LEHET BENT VELEM?

Az egészségügyi törvény 11. § (5) bekezdése kimondja: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen…” Ez azt

HB_9honap.indd 27

2016. 03. 24. 12:43


28

9 hónap

6.

FEKVE? ÜLVE? FEJEN ÁLLVA?

Régi bábai tapasztalat, hogy az anya mindig ösztönösen megtalálja azt a pozíciót, amely a babának is a legjobb feltételeket biztosítja. Sok szülőszobában találhatunk a falról lógó kötelet, ebbe jól lehet kapaszkodni. A nagy labda ringatózásra és pihenésre alkalmas. A kádban nagyon jól el lehet lazulni, az ágyon pedig feküdni, mégpedig sokan az oldalt fekvést érzik a legjobbnak. Egyes szülészeteken a kitolási szakasz is folyhat medencében vagy az anya által választott testhelyzetben. Sajnos több olyan intézmény van, ahol a kitolási szakasz csak a szülőágyban, fölhúzott lábakkal történhet. Érdeklődj a választott szülészeten, vajon nekik milyen a szemléletük?

7.

MILYEN FÁJDALOMCSILLAPÍTÁST KÉRJEK?

Nem célszerű előre dönteni, hiszen nem tudhatod, milyen mértékű fájdalmat kell elviselned és azt sem, hogy mennyi ideig. Dönts akkor és ott. A legismertebb fájdalomcsillapítás az epidurális érzéstelenítés (EDA), melynek során a gerinc epidurális terébe vezetnek érzéstelenítő anyagot. Hatására deréktól lefelé csak nagyon korlátozottan érzel fájdalmat. A többi gyógyszeres fájdalomcsillapításhoz képest ennek van a legkisebb hatása a magzatra, de sok tanulmány igazolta, hogy az EDA kíséretében született babák sokszor az átlagnál aluszékonyabbak és nehezen táplálhatók eleinte. Sok kórházban használnak még nitrogénoxidul-gázt, melynek belégzése enyhíti a fájdalmat. Egyéb fájdalomcsillapítókat a lehetséges mellékhatások miatt ritkábban használnak ma már. Annál biztonságosabbak a természetes fájdalomcsillapító eljárások, mint a szabad mozgás, különböző borogatások, masszázs.

8.

és a mamát: a műtőasztalról a kisbabával együtt veszik le, és így viszik őket a gyermekágyas osztályra. Ha tervezett császármetszéssel fogsz szülni, érdemes rákérdezni az orvosodnál, hogy az adott intézmény mennyire nyitott a „gyöngéd császár” lehetőségére.

9.

KÖTELEZŐ A GÁTMETSZÉS?

Nem kötelező. Már nem az. Pár éve még szinte minden hüvelyi szülésnél volt gátmetszés. Ma már a legtöbb intézményben nincs szükség minden esetben gátmetszésre: ha a baba feje képes átgördülni, akkor gátvédelem mellett születhet meg a baba. A legtöbb szülésznő büszke arra, hogy jól tud gátat védeni. Érdeklődj a szülésznődtől, az adott intézményben mi a belső protokoll?

10.

HOGY SZÜLETIK MEG A LEPÉNY?

A méhlepény a baba megszületése utáni fél-egy órán belül megszületik magától. Sok kórházban nem várják meg, hogy ez az idő leteljen: a méh külső maszszírozásával, a köldökzsinór enyhe húzásával serkentik távozását. Természetes segítség a lepény távozásához a szoptatás. A szoptatás során felszabaduló oxitocin hormon méhösszehúzódásokat okoz, ezzel segítve a lepény megszületését. A lepény távozásával még nincs vége a méhösszehúzódásoknak. Főleg szoptatás alatt, de azon kívül is tapasztalhatsz összehúzódást, ami lehet fájdalmas, de a szülés intenzitását semmiképp nem éri el.

MIT JELENT A „GYENGÉD CSÁSZÁRMETSZÉS”?

Magyarországon a császármetszések aránya lassan eléri a 40%-ot, ez a tendencia világszerte hasonló. Ez a hatalmas szám arra ösztönzi az orvosokat, hogy megpróbálják minél inkább a természetes szüléshez hasonlóvá tenni a műtéti szülést a baba számára. A kiemelés lassúbb, a köldökzsinór elvágása az eddig szokásosnál később történik meg. A babát az anya mellkasára teszik a kiemelés után közvetlenül, és gyorsan betakarják őket. Egyes intézményekben egy percig sem szakítják el a babát

HB_9honap.indd 28

2016. 03. 24. 12:43


9 hónap

29

Éld az életed, DE kímélő üzemmódban! A babavárás nem betegség, sőt, könnyen lehet, hogy éppen most vagy tele tervekkel, és még annyi mindent el szeretnél végezni a szülés előtt. Vajon belefér?

E

lőfordul, hogy lelkesedésüknek az egyre gyakoribbá váló haskeményedések szabnak határt. Ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel orvosi tanácsért fordulnak a várandósok. Dr. Joó József Gábor szülésznőgyógyászt kérdeztük.

Mennyire tekinthető veszélyes tünetnek a haskeményedés? dr. Joó József Gábor: A várandósság előrehaladtával nő a méh ingerlékenysége. A magzat is egyre nagyobb, egyre gyakrabban lökődik a méhfalnak. Ezért a 20-22. héttől kezdve egyre gyakoribbá válnak a méh összehúzódásai. Ez természetes jelenség. Problémát csak az okoz, ha a kismama túl gyakran tapasztal ilyesmit, vagy túl erősek ezek a méhösszehúzódások.

Milyen veszélyei vannak ebben az esetben? dr. J. J. G: A túl intenzív méhtevékenység a méhszáj tágulásához vezethet. Ezzel a hüvely és a méh közötti védvonal meggyengül. Így a baktériumok könnyebben szállhatnak fel, ez pedig növeli a fertőzések, a burokrepedés, illetve a fenyegető vetélés vagy koraszülés kockázatát.

HB_9honap.indd 29

Mit tehetnek a kismamák a keményedések mérséklése érdekében? dr. J. J. G.: Saját pácienseimnek megelőző célból is szoktam javasolni a magnéziumkészítmények szedését a 20. héttől egészen a 37. hétig. Ezen felül fontos a rendszeres pihenés napközben is. Ha nem is alvást, de egy óra „heverészést” mindenképpen hasznos beépíteni a mindennapokba.

Melyek azok a fizikai terhelések, amelyeket célszerű visszafogni várandósan? dr. J. J. G.: Minden normális, hétköznapi tevékenység végezhető, de fontos a mértékletesség. Ezt nehéz néha elfogadnia a kismamáknak, akik életerős fiatal nők, és egészséges felnőttként gondolnak magukra, mint ahogy azok is. Mégis, a terhesség alatt a fizikai terhelhetőség viszonylag gyorsan csökken. A teendőket célszerű kissé csökkenteni. A nagy terhelést jelentő nehéz súlyok emelgetésével és a hosszú lépcsőzésekkel járó tevékenységeket pedig lehetőség szerint inkább kerüljék. HB!

2016. 03. 24. 12:44


30

9 hónap

Szakértő: Dr. Dezső Flóra aneszteziológus

a n e y Il

r á z s c sá

s é z s t e m

Lehet, hogy eleve műtétre készültök, de arra is nagy az esély, hogy váratlanul dönt az orvos császármetszés mellett. Összefoglaltuk, mire számíthatsz, ha így alakul. Mire számíthatsz? Amikor eldől, hogy császármetszésed lesz, az első lépés, hogy folyadékpótló infúziót kapsz, majd katétert vezetnek a hólyagodba, hogy a műtét alatt és utána, mindaddig, amíg visszatér az érzékelésed, elvezesse a képződő vizeletet. Ezután következik az érzéstelenítés. A kismamát felültetik, előrehajlik, az altatóorvos pedig kitapintja

HB_9honap.indd 30

a csigolyák közti megfelelő helyet, majd egyszeri szúrással a gerincfolyadékkal telt gerinccsatornába adja be a gyógyszert, amelynek helyi érzéstelenítő hatása van. Az anya megfelelő fektetése révén kettő-öt perc elteltével gátlódnak a mozgató és érző idegek körülbelül a mellbimbó magasságáig. Ilyenkor elzsibbad a lábunk (ezt ellenőrzik egy hideg vattával érintgetve a bőrt), nem tudjuk

2016. 03. 24. 13:11


9 hónap

megemelni, gyakran úgy érezzük, hogy nehezebben kapunk levegőt. Ennek oka, hogy néhány légzési segédizom is blokkolódik – elsősorban a hasi légzés lesz gyengébb - de a többi izom is tökéletes légzést tesz lehetővé. Ezúttal is fontos a megfelelő pozíció, ahogyan hanyatt fekvésnél a harmadik harmadtól kezdve mindig: kicsit balra döntve kell elhelyezkednie a kismamának. Ez megelőzi, hogy a terhes méh összenyomja a nagy hasi vénát és így a méhhez kevesebb vér jusson.

31

adják a baba kiemelése után – g yakran a szokásosnál erősebb szívdobogásérzésed lehet.

Amikor már itt a baba

A babát világrajövetele után megvizsgálják: megmérik, felöltöztetik és odaviszik az édesanyához pár percre. Azért nem hosszabb időre, mert a műtőben hideg van, és azt a pár perces babák nem kedvelik. Bizonyos európai országokban és remélhetőleg nemsokára hazai kórházakban is, a babákat azonnal a kiemelés Szövőmények után odaadják az édesgerincérzéstelenítés után Mit érzel a szúrás anyáknak, mellkasukra fek· hátfájás a szúrás helyén, áltaután? tetik, úgy takarják be őket lában két-három nap alatt elmúlik. Elhúzódó A szúrást követően, – csak ezután követneurológiai zavar ritkán fordul elő – zsibbadás, ahog y hanyatt fekszel, kezik a mérés és öltözbizsergés kisebb területeken (epidurális szúrás után szintén az érzéstetés. Műtét végén, 1:10000-1:15000). Súlyos neurológiai sérülés (bénulás) telenítő hatására, ha a hasat összeelőfordulása extrém ritka, 1:24000-50000. g yakran szédülést, varrták, kitolják az · poszt- durapunkciós fejfájás (epidurális érzésteleníálmosságot érezédesanyát a szütésnél, ha a tű picit tovább megy és bejut a gerinccsatorhetsz a vérnyomás lőszobára, ahol nába; spinális érzéstelenítés után ritkán százból egy-két csökkenése miatt. Magyarországon esetben történik ilyen, akkor, ha a nagyon vékony tű Ennek orvoslására néhány kórházban elő vannak készítve már egyből mellre által ütött lyuk nem záródik magától. Általában gyógylehet tenni a babát, néhány másodperc szerekkel csillapítható, majd megszüntethető, legés ettől kezdve együtt alatt ható g yóg yszerek. végső esetben saját vér beadása szükséges is maradnak. Felkelni A műtét alatt tompa nyoa korábbi háti szúrás környékére, ami a műtét után körülbelül mást-húzást érezhetsz, de azonnal zárja a lyukat, megszünhat órával lehet először – ha éles fájdalmat nem. A baba teti ezt a fájdalmat. minden kedvezően alakul. kiemelése előtt a szülészorvos a bordaív alatt erős nyomást fejt ki az öklével, ez szintén lehet kellemetlen, de nem minNem jobb az altatás? denkinek – ilyenkor nyomja ki a babát a méhből Akkor jobb, ha gyors döntés születik a műtétről, és azon a pici lyukon, amit vágott. Ezt követően, nincs idő megvárni a gerincérzéstelenítés hatását, amikor a méh állapotát, azt kissé megemelve illetve előfordulnak olyan anyai és magzati betegellenőrzik, meghúzódik a hashártyát beidegző ségek, amikor jobb az altatás. Akkor is erre fog bolygóideg, amit a spinális érzéstelenítés nem sor kerülni, ha a spinális vagy epidurális érzésteképes blokkolni – ez inkább kényelmetlen, lenítés valamiért nem működik, vagy ha az anya émelygő érzés, nem éles fájdalom, és csak rövid az altatáshoz ragaszkodik. Kicsivel magasabb a ideig tart. Szintén előfordulhat eg y sugárzó, kelkockázata, mint a spinális érzéstelenítésnek. Előlemetlen érzés a jobb vállban a műtét alatt vag y fordulhat a savas gyomortartalom légcsőbe jutása utána, ennek oka, hog y néha a rekeszizom és a is, ezért kis pohár savközömbösítőt kell inni műtét máj közé a műtét során levegő szorul, és a különelőtt. Az altatáshoz adott gyógyszerek befolyáféle idegeken keresztül ilyesmi érzést közvetít. solják a magzatot, őt is egy kicsit elálmosítják, A szülész által rendelt méhösszehúzó g yóg yszer ennek kezelése a gyermekgyógyász feladata, ő beadását követően – ezt a vérzés csökkentésére mindig jelen van a császármetszésnél.

HB_9honap.indd 31

2016. 03. 24. 13:11


32

9 hónap

Ön szerint mivel magyarázható a császármetszések világszerte megugrott gyakorisága? Dr. J.J.G. : Az utóbbi évtizedekben az orvosok tevékenysége fokozott kontroll alá került. A szakmai előírások is szigorúbbá váltak, és a társadalmi figyelem is egyre jelentősebb. Így gyakran a kelleténél súlyosabban esik latba az a szempont, hogy jogilag ne lehessen utólag fogást találni egy-egy döntésen. Mint az gyakran elhangzik a témában: azért még soha nem büntettek meg senkit, mert császármetszést végzett, azért viszont már ítéltek meg csillagászati összegű kártérítéseket, ha nem műtét mellett döntött. Az orvosoknak, kórházaknak jogilag biztonságosabb a császármetszés. A köztudat is egyre inkább ezt tartja az alacsonyabb kockázatú megoldásnak. Dr. J.J.G.: A mai szülők többsége legfeljebb két gyermeket vállal, így érthető és jogos az az igényük, hogy szeretnék, ha az a kettő “garantáltan” egészséges legyen. Az emberek bizalma megingott az orvosi szakértelemben. Ma mindent meg kell magyarázni a pácienseknek, mit miért csiná-

HB_9honap.indd 32

Dr. Joó József Gábor szülésznőgyógyász, klinikai genetikus

Császárok kora A technika fejlődésével a császár-metszés napjainkra életmentő operációból az egyik leggyakrabban végzett műtétté vált. Az elmúlt huszonöt évben tíz százalékról átlagosan negyven százalékra nőtt a császármetszés gyakorisága. A tendencia lehetséges okairól dr. Joó József Gábor szülész-nőgyógyász klinikai genetikus szakorvost kérdeztük.

lunk, és sokkal jobban számít, mint eddig, hogy a páciens mit szeretne. A teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy a császármetszés távolról sem minden esetben jelenti a szülés biztonságosabb módját. Manapság a páciensek sokkal nehezebben viselnek el és kezelnek egy olyan élethelyzetet, melyben egészségi állapotuk, akár életük is jelentősen ki van szolgáltatva egy másik ember tudásának, rátermettségének, s ez a bizalmatlanság egyik forrása lehet. Mi a magyarázata, hogy míg az egyik kórházban 11 százalék a császárarány, a másikban 50 százalék feletti? Dr. J.J.G.: A legmagasabb rátájú kórházak között vannak azok a progresszív csúcsintézmények, ahol kifejezetten magas kockázatú várandósokat látnak el, akiknél gyakrabban válik szükségessé és indokolttá a műtét. Kisebb kórházak magas császárarányai az adott főorvosok védekező stratégiájáról árulkodhatnak. Ez valamennyire érthető is, hiszen egy több százmilliós kártérítést kiszabó ítélet egy egész intézmény működését ellehetetlenítheti. HB!

2016. 03. 24. 12:44


9 hónap W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC írása

33

Kalauz újszülött szülőknek Egyszerre szakad a szülők nyakába a felismerés, hogy végre tényleg itt a baba, és itt a felelősség is! Ráadásul nem is ritka, hogy a szülők addig inkább csak messziről láttak kisbabát, most pedig ki kellene találni, mi a baja, ha sír, és vajon mije fájhat, amikor annyira üvölt, hogy levegőt sem vesz, felhúzza lábait és görcsbe rándul az egész kis teste.

A

szerint legalább három óránként ébresztgetni kell. ggodalmasan figyelitek, amikor békésen • Az egyik rád szól, hogy ne hagyd örökké a melleden alszik: vajon rendesen vesz levegőt? És miért lógni, mert kirágja, feláztatja a bimbót. A másik a csak húsz percet alszik, amikor végre álomba sebes bimbó láttán is csak megrántja a vállát és azt szenderül? Vagy miért alszik már órák óta? Talán mondja, anyuka, ez ezzel jár. valami baja van? Egészen könnyű volna a helyzet, Nem csoda, ha nagyon elbizonytalanodtok, hogy ha egyértelmű lenne, mit kell tenni a babával. De akkor most voltaképpen mit is kellene a babával csimár a kórházban elkezdtek záporozni az ellentnálni. És honnan tudhatmondó tanácsok: Az újszülött azonban a látszattal ellentétben nem játok, hogy minden rendben, • Az egyik csecsemős szebonyolult, nehezen kiismerhető lény, igényeit rint várj legalább két órát és eleget eszik, eleget alszik, nem olyan nagy ügy kielégíteni, mint ahogy mire újra mellreteszed, látszik, és viszonylag egyszerűen megállapítható, eleget kakil. Mert azt is kell a másik biztat, tedd csak hogy jól van-e, vagy ideje segítséget keresni. neki, akármilyen pici baba. mellre minden nyikkanásra. Íme az az öt egyszerű alapelv, amit következetesen szem előtt tartva hamarabb összeszoktok, és így nem• Az egyik esküszik a bimbóvédőre, a másiknak első sokára teljes joggal úgy érezheted, ti, a gyerek szülei dolga, hogy leveteti. • Az egyik azt mondja, örülj neki, ha alszik, a másik tudjátok a legjobban, mi és hogyan jó neki:

HB_9honap.indd 33

2016. 03. 24. 12:44


34

9 hónap testközelség és a szopás iránti vágyat csillapítani! Próbáld csak ki! Túl gyakran nem lehet szoptatni!

4.

1.

Mi kell az újszülöttnek? Tele pocak, gyakori szopás, testközelség. Mielőtt a mérleg rabjává válsz, tartsd szem előtt, hogy a szoptatás ősidők óta csodafegyver: a baba leghatékonyabb vigasztalója, elaltatója, védelmezője, és emellett még a táplálék forrása is.

2.

Miből láthatod, hogy jól van, eleget eszik? 10-14 napos korára visszanyeri a születési súlyát, majd attól kezdve legalább 2-3 dkg-ot hízik naponta (heti viszonylatban minimum 15-20 dkg-ot). A harmadik nap után már nem ürít magzatszurkot, megjelenik előbb a barnás átmeneti széklet, majd a sárga anyatejes. A negyedik-ötödik hétig jellemzően naponta 3-5-ször vagy többször kakil, 6-7 pisis pelust produkál.

3.

Hogyan nyugtassam meg, ha sír? Tedd mellre, és figyeld, hogy folyamatosan, hatékonyan szívja-nyeli-e a tejet. Ha igen, akkor valószínűleg éhes volt. Ha csak cumizik, valószínűleg éppen erre, egy kis természetes cumira vágyott. Lehetőleg ne ajánlj fel neki játszó-, illetve nyugtató cumit. Ha már nem segít a szoptatás vagy etetés, kösd hordozókendőbe, és sétálgass vele tempós léptekkel fel-alá. Még énekelhetsz is hozzá. Ha aludni szeretnél inkább, várd meg, míg a kendőben ő is elalszik, aztán dőlj le az ágyra, egy nagypárnának támasztva a hátadat úgy, hogy a baba rajtad marad. Abban eléggé biztos lehetsz, hogy hasfájás elleni szerekkel nem tudod a

HB_9honap.indd 34

Mennyit kell aludnia? Egy idő után annyira fáradt és kialvatlan lehetsz (ehhez kezdetben elég néhány átvirrasztott éjszaka), hogy egyszerűen létfontosságúvá válik számodra, hogyan érhetnéd el végre az eszik-alszik állapotot, mégpedig minél hosszabb alvásszakaszokkal. Ám a kisbabákat úgy alkotta meg a természet, hogy többségük nem szeret kiságyban, egyedül aludni, még akkor sem, ha a pocak tele van. Ebben nagy szerepet játszhat az otthagyástól való ősi félelem. Egy ilyen pici baba még nem látja, nem ismeri fel a biztonságos gyerekszobát, a nappali berendezését, hanem egy olyan ösztönfázisban tart a fejlődése, amikor az ősi ösztönök dominálnak. Ezek pedig azt súgják: akkor vagy biztonságban, ha fognak, hordoznak, cipelnek, szoptatnak, ha érzed a másik test melegét, biztonságot adó ölelését. Ezért bizony a legtöbb kisbaba kiharcolja magának a testkontaktust. De ne aggódj, nem lesz mindig így! A harmadik hónap környékén egyre inkább kinyílik a világra, és amikor körülnéz, ő maga is látja, hogy nincs körülötte semmi ijesztő, fenyegető, megismeri a megszokott környezetet, követ a tekintetével, ha eltávolodsz tőle. Ami azért abban továbbra sem akadályozza meg, hogy szüleit tekintse a legjobb alvótársnak.

5.

Miből látszik, ha komoly baja van? Ha a baba bágyadt, keze, lába ernyedten lóg, feltűnően sokat alszik és szinte felébreszthetetlen, veszít a súlyából és sokat sír, arckifejezése aggodalmas, hat órán keresztül nem pisil, kérj tanácsot a gyermekorvostól vagy a védőnőtől, esetleg szoptatási tanácsadótól abban az esetben, ha azt gyanítod, hogy nem szopik eleget. Az első három hónapban komoly fertőzése is lehet a babának úgy, hogy közben láztalan vagy legfeljebb hőemelkedése van. A babáról alkotott összkép sokkal lényegesebb tényező, mint az, hogy mennyi a hője, vagy mennyit szopott egy órával ezelőtt.

!

Ha úgy érzed, a ti esetetek más, mint a többi, vagy nem várt nehézségekkel kell szembenézned, vagy ennyi egyszerűen kevés ahhoz, hogy megnyugtasson, kérj segítséget! HB!

2016. 03. 24. 12:44


9 hónap

Fedezd fel a HelloBaby! varázslatos világát!

35

A babavárás 40 hetének minden szépsége és emléke egy könyvbe gyűjtve. Keresd a könyvesboltokban!

ALVÁSNAPTÁR A KISGYERM EKKOR VÉGÉIG

www.hellobaby.hu

HelloBaby! 2016. április-május 595 Ft

VIZSGÁL ATO

CSALÁD SZÜLETIK

13 beültetés, egy kislány!

FUSS BABAKOCSIVAL ÉS gyerekkel!

K, HA K KÉS ÉSIK A BAB A

Fizess elő egy évre a HelloBaby! magazinra, így a hat lapszámért 3570 Ft helyett csak 2970 Ft-ot kell fizetned! Lájkolj minket facebookon, hogy naprakész lehess!

HellloBaby! www.hellobaby.hu

5 év,

2016. február-március 595 Ft

CSALÁD SZÜL ETIK

Mit nyúújta újtjtan jt nak akk a genetik ettika kai aii vviz i sgáála á llato t k tok

Har H araapp és é rúg úg

Mitől lyukadnak a gy gye yer ere reke rek kem em! ki a tejfogacskák?

A leg le tren t ndi dibbbb J M JEL ME ZE K K ICS KIC SIK I KN NE EK K

NEKED IS SIKERÜLHET Neked is!bizt SZÜLÉS császár után:

Fb.: HelloBaby.magazin www.hellobaby.hu

onsHelloBaby! ágot1 adh ad dhat dh

AD DÚ ÚL Ú LÁ ÁS S ÁS SZ ZÜ Z ÜLÉ ÜL É ÉS HelloBaby! 1

COSMETICS

M

R N AT U U KOZ M E T IK

M

R N AT U U KOZ M E T IK

R N AT U U KOZ M E T IK

M

R N AT U U KOZ M E T I K

M

Kozmetikumaink természetes alapanyagokból, mesterséges adalékok nélkül készülnek. A hello baby kozmetikumok gyengéden kényeztetik a bőrt és a hajat.

M

R N AT U U KOZ M E T IK

Keresd webáruházunkban: www.hellobabycosmetics.hu

HB_9honap.indd 35

2016. 03. 24. 12:44


Magnéziumpótlás

magnerot

®

Várandós állapotban és szoptatás alatt a magnéziumszükséglet körülbelül 50%-kal megnő, 300-350 mg/nap szükségletről legalább 450 mg/nap1 lesz. Szakirodalmi adatok alapján2 a magnézium felszívódása fokozódik, ha szerves savakkal egyidejűleg juttatják a szervezetbe. A magnerot® tabletta esetében az orotát segíti a felszívódást.

Kapható a patikákban!

Mit érdemes tudni az orotát ról? • a görög oros szóból származik, jelentése tejsavó, megtalálható a tejtermékekben (tehén-, birka-, kecsketej) • pozitívan befolyásolja a zsíranyagcserét, védőhatást gyakorol a szívizomzat és az érrendszer sejtjeire3 • szállító-molekulaként bejuttatja a magnéziumot a sejtekbe4

MAG hb9hth01.2016. lezárás dátuma: 2016.03.01

www.magnerot.hu

WÖRWAG PHARMA KFT. 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54. I Tel.: (1) 345-7350 I Fax: (1) 345-7353 I info@woerwagpharma.hu I www.woerwagpharma.hu 1. Dr. Fazekas Tamás: A magnézium. 179.,218., 1992. 2. Magnerot alkalmazási előírás 3. Jellinek Harry, Takács Éva: Koleszterindiéta és magnézium_orotát terápia morfológus szemmel - New Zealand, nyulakon végzett kísérleteink tükrében. 25-28.,Orvostudomány 1996/2. 4. ZEANA C. Magnesium orotate in myocardial and neuronal protection. Rom J Intern Med. 1999; 37(1):91-7.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT! VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

HB_9honap.indd 36

2016. 03. 24. 12:45

Profile for Business Publishing Services Kft.

9 hónap HelloBaby! különszám  

9 hónap HelloBaby! különszám