Page 1

2013. nyári különszám

HelloBaby! www www.hellobaby.hu ww ww w.he he ellobaby.hu

HelloBaby!

HOROSZKÓP: HOVÁ UTAZZ A GYEREKKEL?

NYÁRI KÜLÖNSZÁM

• MESE • REJTVÉNYEK • ÚTI PATIKA • STRANDKELLÉKEK

Hol üdülnek A SZTÁROK?

HURRÁ, NYARALUNK!

Ez biztos, de néha jól jön egy kis megerősítés. Immár független tesztekkel is bizonyított annak az 500 anyukának és újszülött gyermekének köszönhetően, akik részt vettek az egyik legnagyobb valaha folytatott, újszülött bőrrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban, hogy a JOHNSON’S® Baby Top-To-Toe® fürdető és az Extra Sensitive törlőkendő használata már az első naptól kezdve biztonságos.

40 bababarát szállástipp családi nyaralás

Nincs biztonságosabb gondoskodás, mint a JOHNSON’S® Baby gondoskodás. www.johnsonsbaby.hu

2013. 2013 20 13. ny nyár nyári árii kü külö különszám löns nszá zám m 4955 Ft 49

vízparti programtippek országszerte izgalmas külföldi úticélok

Most Peugeot teszthétvégét nyerhetsz


A különleges ügyféljogok által gyökeresen megváltozhat a pénzhez és a környezethez fűződő viszonya.

Közösségi betétek és hitelek

Átláthatóság

ú j www.hellobaby.hu

Meghatározhatom, hogy a betétben elhelyezett pénzem a bank milyen hitelcélra használja fel.

A bankom kiszámítja és megosztja velem, hogy mekkora összeggel járultam hozzá az éves nyereségéhez.

Becsületkasszás számlavezetési díj Társadalmi ügyek támogatása Én dönthetem el, hogy a banki nyereség 10%-ából mely civil szervezeteket támogassa a bank.

Havi számlavezetési díjam meghatározásával társadalmi ügyeket és a közösségi bank fejlesztését támogathatom.

¾ ¾ ¾ ¾ ¾

Bankot már felelős hitelezési és befektetési szabályok (pozitív és negatív szűrők) mentén is választhatok.

Felelős banki hitelezés

www.magnetbank.hu Ügyfélszolgálat: (06-40) 20-40-60 Párbeszéd a pénzügyi felelősségvállalásról, a fenntarthatóságról: www.facebook.com/magnetbank

2012

2012

1. helyezett

1. helyezett

tudomány ¾ ¾ lélek egészség ¾ meddőség ¾ ¾ hírek

tanácsadás fogamzás ciklusnaptár cikkek válaszok

Látogass meg minket megújult weboldalunkon és regisztrálj!


a szerke sz tõ le vele

hello, nyár! Júniustól felpörögnek az események, végre felkerekedhet a család és jöhet a várva várt nyaralás! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas kalandokat tartogat ez a pár hónap, érdemes jó előre beírni a naptárba a családi programokat. A kínálat igazán széles, egymást érik a fesztiválok, rendezvények, akár itthoni, akár külföldi nyaralást tervezünk. Színes, izgalmas nyári különszámunk nem más, mint egy családi nyaralásokhoz összeállított sokoldalú útikalauz, mely segít eligazodni a programok útvesztőjében, megoldásokat és tippeket ad a nyári utazásokhoz. Témáink kiválasztásakor mindenkire gondoltunk: a pici babákra, a kisiskolásokra éppúgy, mint az anyukákra és apukákra. A gondtalan családi kiruccanáshoz itt most megtalálsz mindent egy helyen! És hogy a strandra is érdemes legyen magaddal vinni lapunkat, keresztrejtvényekkel is kedveskedtünk, melyekkel értékes nyereményeket nyerhetnek a szerencsések!

Fotó: Kiss Nelly Smink: Erdei Réka

Kellemes nyári kalandozást!

Boldog babavárást mindenkinek! Szebeni Katalin Főszerkesztő

HelloBaby! 3


ta r ta lom

46

HelloBaby! 2013. különszám

hírek, aktualitások 6 Hírek

18

16 Luxusban nyaralnak a sztárok

bazár 18 Úticsomag anyának, apának, gyereknek

interjú 24 „Egy hátizsák bőven elég” Beszélgetés Görög Zitával

hobbi 28 Nyaralásunk legszebb emlékei Így készül a tökéletes fénykép

mamaegészség 30 Nyári kismamák Hogyan küzdd le a nyári akadályokat

babaegészség 32 Strandon a babával

babahoroszkóp 38 Milyen elemű a gyerek? Megmondjuk, hova vidd nyaralni!

24 4 HelloBaby!

Fotó: shutterstock.com

A legfontosabb szabályok


68

utazunk 42 Úti patika 44 Autóban a babával Hogyan utazzunk könnyedén, stresszmentesen? 46 Ausztria

50

Kalandozás a szomszédban 50 Hazai vizeken Programok, látnivalók a Balaton, a Tisza-tó, a Fertő-tó és a Velencei-tó környékén

könyvespolc 66 Nyárias olvasmányok gyerekeknek

mese 68 Játékeső

6

rejtvény 72 Rejtvények kicsiknek-nagyoknak

HelloBaby! állandó 3 Köszöntő 66 Könyvajánló 82 Boltok listája

HelloBaby! 5


hírek

ADAMO Szeretnéd a kicsit megnyugtatni? A bölcsővel kombinált Adamo bébihinta lehetőséget ad arra, hogy a lágy ringatózást hívjuk segítségül, amikor a babánknak nyugtatásra van szüksége, de épp nem tudjuk kézben tartani. 100% pamutból, és kezeletlen fából készül, így gyermek- és természetbarát.

PELENKAA A TERMÉSZETESSÉG JEGYÉBEN JE AL Libero pelenkák gyártásánál különös go gondot fordítottak a természetességre: ap pelenkákat klórmentesen fehérítik, ne e használnak bőrápolót, illatanyanem g sem pedig más irritáló anyagokat. go got,

Vigyázzunk egészségünkre nyaralás, világjárás közben is! Ilyenkor ugyanis olyan mikroorganizmusok juthatnak az emésztőrendszerbe, amelyek képesek arra, hogy a bélflóránk egyensúlyát felborítsák. A helyreállításában segíthet a Normaflore probiotikum. Jótékony baktériumot tartalmaz, mely ellenáll a gyomorsavnak, ezért az alsóbb bélszakaszt is sértetlenül éri el, ami biztosítja kiváló hatékonyságát. Hasmenéses megbetegedések esetén kapjanak akár a legapróbbak is Normaflore probiotikumot! www.normaflore.hu Bacillus clausii-t tartalmazó vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT! 6 HelloBaby!

Ag gumírozás latexmentes. A pelenka ké kényelmes és szivárgásmentes viseléséről speciális köldökvédő rész és derékgumírozás g gondoskodik.

Izgalmas játék a hosszú útra A mozgatható kormánykereket 6 kezelőgombbal látták el: motorzaj, rendőrségi sziréna, irányjelző, duda a és 2 különböző dallam m váltogatható rajta. Támasztékkal és talppal kapható. ó Ára: 4995 Ft-tól, Tchibo

Fotó: shutterstock.com utte tt rstock.com

Praktikus segítség a gondtalan dt l nyaraláshoz


an nt le -b po u d lt s s k ! g. -o -ról s 31-i Tö u 5% .hu l júli s 1 ero 24-tő a ye lib ájus n vé a 13. m ér 20

? e r e s eje? c d i a k k e s P elen é l e l ö ik, z s u p a Vagy

Fotó: shutterstock.com utterstock.com

Végy egy vidám, puha pelenkát, ami úgy Logo width = Logo illeszkedik, mintha 20% 20 % he heig ig ght of ad a babádra öntötték volna. Adj hozzá egy kis ölelgetést és egy csipetnyi mókát! Mit kaptál? Egy mosolygó babát… és egy bensőséges, boldog pillanatot kettőtöknek.

libero.hu 3xA

HelloBaby! 7

3xA


hírek

A GLUTÉN BEVEZETÉSE A BABA ÉTRENDJÉBE A legújabb szakmai ajánlásoknak megfelelően a gluténtartalmú ételeket (árpa, rozs, búza, zab) a nem kizárólag anyatejjel táplált babák esetében legkorábban kb. 4-5 hónapos kortól javasolt bevezetni. A Kecskeméti Gabonás Gyümölcsök napérlelte gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabona hozzáadásával készülnek. Pépes állagúak, így már 4-6 hónapos kortól ideálisak a glutén bevezetéséhez. A speciális gyártástechnológiának köszönhetően az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, áfonya) allergizáló magjai nem kerülnek bele a bébiételekbe, így ezek is biztonsággal adhatóak a babának. www.kecskemetibebietel.hu

A leggyengédebb ápolás A újszülöttek bőre a leggyengédebb ápolást igényli. A JOHNSON’S® Baby kifejezetten újszülöttek számára kifejlesztett termékei elnyerték a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlását. A JOHNSON’S® Baby top to toe fürdető és sampon már az újszülöttek első fürdetésétől használható. A JOHNSON’S® Extra Sensitive illatmentes törlőkendő szintén a leggyengédebb ápolást nyújtja a babák érzékeny bőrének és NO MORE TEARS® (Nincs több könnycsepp) formulájának köszönhetően nemcsak a baba testén, hanem az arcán is biztonsággal használható.

Nyaraláskor lá k is frissen tálalva Nyáron különösen oda kell figyelnünk a baba folyadékbevitelére. A cumisüveg mostantól mindig kéznél lesz a nyaralás vagy egy hosszabb kirándulás alkalmával: a „tommee tippee® Közelebb a természeteshez” hőtartó cumisüveg-tárolója egy praktikus tépőzáras fül segítségével a babakocsi fogantyújára akasztható. Kiváló hőtartó hatásának köszönhetően akár 4 óra hosszán át hidegen vagy melegen tart. Két darab termosz található egy csomagban, így a babák langyos ebédjét és a frissítő folyadékot tartalmazó cumisüveget is egyszerre magunkkal vihetjük. A kismamafutar.hu webáruházban igény esetén 1 darabos kiszerelés is beszerezhető. eszerezhető. www. tommeetippeetermekek.hu eetermekek.hu

Tiltólistán az apró magvak Játék közben ne adjunk a kisgyermeknek ennivalót, mert megnő a félrenyelés esélye, ha szaladgálás közben eszik, rágózik vagy cukorkát szopogat. Hároméves koruk alatt legyünk óvatosak az apró magvakkal is, mert ezeket beszippanthatják, akárcsak az apróbb óbb játékokat, alkatrészeket. Csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak és étkezzenek a kisgyermekek, a fulladásos balesetek, tragédiák többsége ség ge ugyanis elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással.

8 HelloBaby!

16


A pelenkázás játékos oldala Néha kicsit zajos… néha kicsit küzdős, és felér egy kiadós edzéssel… de a pelenkacsere mindig tartogat csodálatos és bensőséges pillanatokat a számotokra!

Míg a kezdő anyukák többsége csak túl akar lenni rajta, a rutinosabbak kihasználnak minden pillanatot a szeretgetésre, és megvannak a bevált módszereik a baba figyelmének lekötésére. Egy anyukának például az vált be, hogy tükröt tett a hálószobába. Korábban izgága babája annyira elámult a „másik” gyereken, hogy vígan hagyta magát bepelenkázni! Mások énekléssel, mondókákkal szórakoztatják, nyugtatják babájukat közben. És ha már úgyis bekészítetted az új Liberót, próbáld ki azt is, mit szól az édes katicához és mókás barátaihoz, akik mostantól benépesítik pelenkáinkat! Persze a játékos design nem minden – voltak más ötleteink is, hogy zökkenőmentessé tegyük a pelenkázást, és komfortossá a pelenka viselését: például a derék- és combgumírozás, amik védenek a szivárgás ellen; a DryTech felület, ami gyorsan elvezeti a nedvességet, a lábak közötti betétek, a tépőzáras rögzítés és még megannyi hasznos apróság. Odafigyelünk a gyártásnál a temészetességre is – pelenkáinkat klórmentesen fehérítjük, nem tartalmaznak latexet, illatanyagot és más irritáló anyagot, hogy védjük a babák bőrét!

Libero Baby Care Gondtalanul bolondozni persze nem csak pelenkázás közben lehet: ott a hajmosás, a fürdetés, a kenegetés, a popsitörlés… csak az a fontos, hogy mindig a baba igényeinek megfelelő termékeket használd! A Libero sampon, habfürdő, babaolaj, testápoló és nedves törlőkendők természetes összetevői – mint például a cukorrépa kivonat vagy a magas E vitamin tartalmú repcemag olaj – gyengéden ápolják a csöppségek érzékeny bőrét, viszont nem tartalmaznak parfümöt, alkoholt, parabént és mesterséges színező anyagokat.

Még több öröm a Libero pelenkákban! Ne félj, az új Libero csomagolásokból sem felejtettük ki a Libero Klub kódokat, amiket a libero.hu oldalon pontokra válthatsz, hogy aztán a pontokért folyamatosan bővülő, frissülő ajándékkatalógusunkból válassz magatoknak valamit! Minden pillanat remek alkalom arra, hogy megöleld, megpuszild babádat; hogy játszatok egy kicsit és egymásra nevessetek; hogy megsimogasd selymes, puha bőrét; és hogy jobban megismerjétek egymást.

Ilyen a pelenkázás is. Egy pillanat kettőtöknek. HelloBaby! 9

168x225 PRcikk

hellobaby indd 2

5/21/13 12:30 PM


hírek

Ringatózzunk! A tutec nemcsak egy ejtőernyőselyem függőágy, hanem egy közösség, egy életérzés, egy mosoly két fa között. Előhozza a felnőttekből az elfeledett gyerekkort, szórakozás a kicsiknek, felüdülés Bárki ülés a nagyoknak. nagyokn bármikor ármikor ringatózhat benne, akár aká az egész család! Ár: 11 900 Ft

Min Minden baba megérdemel egy pólyát A kisb kisbabák hamarabb megnyugszanak, kevesebbet sírnak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, ha születés után néhány hétig babapólyában tartjuk őket – az anyaméh ezzel a módszerrel idézzük fel számukmelegségét és nyugalmát nyu jótékony hatását egyre többen fedezik fel újra, szerte ra. A babapólya jótékon számtalan olyan előnye van, amellyel elősegíthetjük a világon, hiszen számtal a kezdeti időkben. az újszülött j harmonikus ffejlődését j www.mammabee.hu ww ww.mammabee.hu u

KIVÁLÓ KIVÁLÓAN FELSZÍVÓDÓ MAGNÉZIUM A terhesség és a szoptatás alatt akár 50%-kal is meg-

B Beszéljünk a betegségekről! M Megjelent Dr. Gyarmati Andrea D második könyve

emelkedhet a szervezet magnéziumigénye, ezért ilyenkor a kismama és a baba egészsége érdekében ajánlott a magnéziumpótlás. Fontos tudni azonban, hogy nem mindegyik magnézium hasznosul egyformán a szervezetünkben, ezért nem mindegy, milyen készítményt választunk! A Magne B6 Extra kiválóan felszívódó magnéziumot tartalmaz, így segíti a baba egészséges fejlődését. További információk a terhesség alatti magnéziumpótlás jótékony hatásáról: www.magneb6.hu A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

10 HelloBaby!

A „Beszéljünk” sorozat részekéntt megjelent j l t az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb gyermekorvos második könyve, amelyben a gyermekbetegségeket, kialakulásuk okait, kezelésüket igyekszik elmagyarázni. Mit kezdjünk a lázzal, a kiütésekkel, a fertőzésekkel? Mikor kell orvoshoz fordulni és mi az, amit magunk is gyógyítani tudunk otthoni körülmények között? Dr. Gyarmati Andrea könyve mindennapi segítséget nyújthat a kisgyermekes szülőknek.


HelloBaby! 11


hírek

A BABASÍRÁSRA AZONNAL REAGÁL A NŐI AGY A női agy – függetlenül attól, hogy van-e gyermeke a nőnek, vagy nincs – szinte be van programozva arra, hogy azonnal reagáljon az éhes csecsemő sírására. Egy vizsgálatból kiderült, az éhesen síró újszülött hangjára a két nem eltérően reagált: a nők agya azonnal készenléti üzemmódba kapcsolt, míg a férfiaké továbbra is pihenő állapotban maradt.

Veszélyes a D-vitamin-hiány A Tűzoltó Utcai Gyermekklinika felmérése szerint a 3 év alatti gyermekeknek 40 százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut, 15 százalékuk vitaminszintje pedig már kritikusan alacsony. A D-vitamin hiánya növeli a cukorbetegség és a daganatos megbetegedés kockázatát is. „Sok bajt meg lehetne előzni, ha 3 éves koráig minden gyermek naponta 400 egység D-vitamint kapna” – hívja fel a figyelmet dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó Utcai Gyerekkórház igazgatója. A szoptatás időszakában a gyermek D-vitamin-ellátottságát még lehet javítani az anya D-vitamin-hiányának megszüntetésével. Egyéves kortól a gyermekek többsége már a hagyományos élelmiszereken keresztül juthat csak hozzá ehhez a létfontosságú vitaminhoz. A vitaminpótlásra a naptejek használata miatt nyáron is szükség lehet.

A tengervíz olyan, mint a magzatvíz

Tengerpartra utazó családoknál gyakran felmerül a kérdés: a sós víz csípi-e a baba bőrét? Az egészen pici bébik anyukájuk hasában ebbe a természetes közegbe szoktak bele, a magzatvíz ugyanis összetételében hasonlít a tengervízhez. Arról nem is beszélve, hogy a sós vízben könnyebb mozogni, lebegni, és ezt a kicsik is megérzik.

TÁMOGATTÁK A SOPRONIAKAT A Soproni Erzsébet Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya támogatást nyert el, így különböző korú gyermekek részére (koraszülöttektől a serdülőkig) kékfény-lámpát, babamelegítőt, speciális mobil vérnyomásmérőt és öt ágyat sikerült beszerezniük. A pályázatot az ING a Gyermekegészségügyért Alapítványa írta ki.

12 HelloBaby!


közelebb

a természethez

Könnyen összeszerelhető, cumisüveghez csatlakoztatható kézi mellszívó

Cumisüveg tároló, amely akár 4 órán át hűvösen vagy melegen tart Cumisüvegbe helyezhető edényke, a tápszer higiénikus szállításához

NYARALÁS, KIRÁNDULÁS A BABÁVAL? NEM GOND!

közelebb a természeteshez

A tommee tippee® praktikus, egymással kiválóan kombinálható eszközei segítenek, hogy több időd maradjon a babádra és a közös élményekre!

www.tommeetippeetermekek.hu HelloBaby! 13


hírek

Így állítsd el a vérzést Az orrvérzés gyakori probléma gyermekkorban, de általában enyhe fokú és sokszor még magától is eláll. Persze mi is sokat tehetünk, hogy minél előbb csillapítsuk a vérzést, például azzal, ha előretartott fejjel leültetjük a gyereket. Két ujjal össze kell nyomni az orrcimpákat, megszorítva kissé az orrsövényt is – tartsuk így 10-15 percig. Az orrvérzést szintén csökkenti az orr hűtése jéggel, hideg vizes borogatással. Orvosi ellátás csak akkor szükséges, ha 15-20 percig nem áll el a vérzés, és nagy mennyiségű vér távozik.

OTTHON SEGÍTENEK Kisgyermekes családoknak nyújt segítséget az Otthon Segítünk Alapítvány. A szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesek életvezetési tanácsoktól kezdve a játékon át a gyerekfelügyeletig mindent megtesznek, hogy a családok élete könnyebb legyen. Hogy az otthon töltött időszak valóban az anyaság élményével legyen egyenlő. Tapasztalatok szerint ez a fajta segítség pozitívan befolyásolja a további gyermekvállalást. Jelenleg az ország 23 településén vannak jelen, a fővárosban is, szinte mindegyik kerületben.

Július 13-án szül Katalin Remélhetőleg nem lesz balszerencsés nap a 13-a a királyi családban, ekkorra várja ugyanis első gyermekének születését Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő. Akár leány lesz, akár fiú, édesapja után mindenképpen ő lesz majd az Egyesült Királyság uralkodója.

GYÓGYÍTÓ ÚSZÁS Az egyik legegészségesebb sportág, amelyet bárki, bármely életkorban elsajátíthat. A vízben könnyebben mozgunk, nem terhelődnek az ízületek, boka, térd, csípő, váll, ezért aztán az is bátran úszhat, akinek például sérülése, ortopédiai-, ízületi-, izomzati problémája, gerincferdülése van. Azoknak sem kell lemondaniuk a víz adta örömről, akik asztmásak vagy allergiásak. Az úszás megmozgatja az összes izmot, és fejleszti az állóképességet, ami a gyerkőcök számára is nagyon lényeges. A túlsúlyos kicsiknek is ajánlott, hiszen a vízben könnyebben mozognak, ráadásul le is fogyhatnak.

14 HelloBaby!


HelloBaby! 15


h í rek

Luxusban nyaralnak a sztárok Taylor Swift – Rhode Island 400 négyzetméteres luxusvilla Saját partszakasszal rendelkező luxusvillájában az énekesnőnek hét hálószoba, hat fürdő szolgálja a kényelmét, látogatói pedig kényelmesen elférnek a vendégházban.

Gyönyörű konyha, tágas fürdőszoba, fitneszterem, ez mind-mind megtalálható a félmilliárd forintot érő luxuskégliben, ahonnan gyaníthatóan a nyaralás idejére sem mozdul ki a házaspár. A romantikus estékről a csodaszép kert és a végében morajló vízesés gondoskodik.

16 HelloBaby!

New York egyik leggazdagabb üdülőhelyén vásárolt egy közel 800 négyzetméteres ingatlant J-Lo, aki ikreivel gyakran jár ide pihenni, kikapcsolódni. A hatalmas kert mellett a ház is gigantikus méretű: nyolc háló- és fürdőszoba található benne.

Celine Dion - Florida Nem kell strandra mennie A háromgyermekes sztárénekesnő háza köré valóságos vízi vidámparkot építtetett. A medencék mellett csúszdák gondoskodnak a gondtalan vakációról, de ha ehelyett inkább a tengerben lubickolna a család, nincs sok dolguk, csak kisétálnak a partra.

Fotó: ssh shu shutterstock.com hhuuttte tteers rst ssttoock occckk..co ccoom

Kevin Bacon – Los Angeles Vízesés a kert végében

Jennifer Lopez – Hamptons Nyolc fürdőszoba és ugyanennyi háló


Claudia Schiffer - Mallorca Örök szerelem Visszatérő vendég Mallorca szigetén a német szupermodell – gyermekkorában szüleivel sok időt töltött itt. A hagyomány megmaradt – ma már Claudia viszi a káprázatos szigetre három gyermekét.

ELKÉPESZTÔ LUXUSBAN TÖLTIK NYARALÁSUKAT A VILÁG LEGISMERTEBB SZTÁRJAI ÉS GYERMEKEIK. A TÖBBSÉG SAJÁT NYARALÓJÁBAN PIHENI KI A FÁRADALMAKAT, MÁSOK LAKATLAN SZIGETIG UTAZNAK, HOGY TÁVOL LEGYENEK A VILÁG ZAJÁTÓL. Angelina Jolie és Brad Pitt Francia álomkastély Provence-ban találták meg álmaik kastélyát. A 70 millió dollárra becsült Château Miraval legnagyobb előnye, hogy ott a lesifotósok nem tudják őket lencsevégre kapni.

A hercegi család – Frégate Távol a világ zajától Kate Middleton és Vilmos herceg 2011-ben nászútjuk helyszínéül választották az exkluzív Frégate magánszigetet, ahol elképzelhetetlenül szép strandszakaszok, kék víz és buja zöld növényzet várja a pihenni vágyókat.

Catherine Zeta Jones és Michael Douglas – Bermuda Egzotikus környezet, hatalmas kert Sokáig kereste álomnyaralóját a sztárpár, mire 10 évvel ezelőtt rábukkantak egy bermudai luxusházra. A helyszín nem véletlen: Douglas gyermekkora legszebb nyarait töltötte itt.

HelloBaby! 17


b a zá r STRANDTÁSKA ANDTÁSKA Strapabíró, pabíró, lemosható anyagból készült cipzárass táska, amely a megerősített aljnak köhetően stabilan áll. Ideális strandra, de szönhetően akár hétköznapi kiegészítőként is.

STÍLUSOS TUNIKA

Ára: 4495 Ft, Tchibo

A fürdőruhához illő tunikák tökéletesen feldobják a megjelenést. A Calzedonia kínálatában több összeillő párost is találsz. Ára: 11 000 Ft

Utazás elôtt érdemes emes praktikus listát készíosabb dolgokról, hogy biztosan tenünk a legfontosabb sünk itthon nk eg semmit ne felejtsünk itthon. Ad Adunk egy pár tip tippet, mi mit vinnénk magunkkal a nyaralásra!

Úticsomag ANYÁNAK HAJREGENERÁLÓ A Kerastase Bain AprèsA Grendha szandá szandálokban bem nyugodtan bemehetsz a hordh vízbe, hordhatod homokban és akár az is utcán is. Ára 7990 Ft Ára:

18 HelloBaby!

Soleil napozás utáni hajfürdője a nyaralás elengedhetetlen kelléke. Regenerálja a napsugárzásnak, sós és klóros víznek kitett hajszálakat. Puhává, könnyűvé és fényessé varázsolja a hajat. Ára: 5550 Ft

Fotó: shutterstock.com

PAPUCS ÉS SZANDÁ SZANDÁL EGYBEN


KULLANCSKISZEDŐ KKULLA A kulla kullancs eltávolí ításán legkönylításának n nyebb módja, ráadásu a szettben a adásul általáb van fertőtá általában le enítő és ragtapasz lenítő

VÍZÁLLÓ TASAK FONTOS DOLGOKNAK

is s. Ára is. Ára: 440-500 Ft

Belefér a mobil, a fontosabb iratok. Lopás ellen ugyan nem véd, de a víztől, homoktól maximálisan. Ára: 1990 Ft, Decathlon

TRENDI HŰT HŰTŐTÁSKA Jól jön a stra strandon, de akkor is, ha a káni kánikulában akarsz haz hazahozni a boltból fa fagyit vagy mélyhűtö tött termékeket (sőt a b bor is megőrzi benne hő őf hőfokát, piknikhez is bátra bátran ajánljuk). Ára: F Reisenthel ISO 19 900 Ft,

UV-AJAKVÉDŐ Előzd meg ajkaid kiszáradását, vagy ha megtörtént a baj, regeneráld Bioderma Photoderm Max (50+ SPF) ajakápolóval. Ára: 2790 Ft

NAPLÓ Stílusosan tudod fel-

SEBGYÓGYÍTÓ KRÉM SEBGYÓ

jegyezni az emlékeket,

Horzsolás, égés gyorHorzso

sőt rengeteg hasznos

sabban és szebben

információt kapsz a

gyógyu ha specigyógyul,

Moleskine városnéző

ális krémmel ápolod, például a La

naplókból. Ára: 4199 Ft

Roche Posay Cicaplast hámképződést serkentő krémével. Ára: 2699 Ft

HelloBaby! 19


b a zá r KISKOCSIS BŐRÖND KISKO Beleférnek a játékok, Belefé ruhák, és ha elfáradna a lu lurkó, akár húzhatjuk is rajta. Ára: 14 249 Ft, Trunki

FÜRDŐRUHA FÜ ÜRDŐRUHA KISRUH KISRUHÁVAL HÁVAL Ke Kedves edves kétrészes szett szett, t, amely-hez vehetünk. he ez akár kisruhát is ve ehetünk. Ára: Ár ra: bikini 2990 Ft, ruha 3990 39 990 Ft, Tezenis

VICCES RAGTAPASZ A rajzfilmfigurás ragtapaszok között újdonság a Spongya Bobos, mely kisfiúknak, kislányoknak egyaránt tetszeni fog. Ára: 890 Ft

Úticsomag a GYEREKNEK UV-SZŰRŐS SÁTOR Amíg nem mászik a baba, akár

LEGO-CROCS

utazó-kiságynak is használhat-

Az idei év nagy újdonsá-

juk. Ára: 16 690 Ft, Babymoov

ga, fiús és lányos színekben is kapható. Ára: 9490 Ft

BILI Nincs mindenhol enhol a van, bokor, és ha nikubújni. Higiénikusabb a Potty Flip® óbili. utazóbili. 50 Ft Ára: 450

20 HelloBaby!

Fotó: shutterstock.com

k oda akkor sem illik


KÜLTÉRI ANGRY BIRD RD juk Nagyobb gyerekeknek ajánljuk téri (számítógépezés helyett!) a kültéri Angry Bird-csomagot, melyben egy csúzli és három puha „mérges madár” található. Ára: 5990 Ft,

HAJBALZSAM HAJB JBBAL A ZS ZSAM GYEREKEKNEK A gyerekek haja hamar összegubancolódik a víztől és a széltől, amit legkönnyebben kifésülőbalzsammal tudunk rendbehozni. Ára: balzsam 3600 Ft, sampon 3600 Ft, L’Oreal

KEMPING EVŐESZKÖZÖK MENTŐMELLÉNY MENT Enélkül Enélk soha ne vigyük ki a nyílt vízre a gyereket! A játékboltokban árult árul felfújható mellények erre a célra célr nem alkalmasak! Vitorlás-, illetve ille túraboltokban árulnak ilyen ily profi mellényeket. Ára: Ár 10 990 Ft, Helly Hansen

Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekekkel a túrázást, kempingezést. Ez a praktikus Light My Fire gyerek „kanálgép” jól fog jönni. Ára: 1090 Ft

JÁTSZÓSZŐNYEG Ha szétnyitod, játszószőH nyeg, ha összecsukod, tároló. Ára: 4890 Ft

BIO NAPTEJ Az AnneMarie Börlind napvédők nem tartalmaznak mesterséges vegyi anyagokat, kizárólag növényi összetevőkkel védik a gyerekek bőrét (is). Ára: 5000 Ft

HelloBaby! 21


b a zá r

FÉNYKÉPEZÔGÉP Legszívesebben a medencében is fotóznád a gyerekeket? Semmi akadálya! A Canon új, Powershoot D20-as fényképezőgépe ugyanis vízálló. Ára: 81 000 Ft

Úticsomag APÁNAK GYORSTOLLAS GYO Itthon még alig ismert ága a tollaslabdának, Itth me mely kicsit squash, kicsit tenisz, de sokkal kevés vésbé megerőltető, ezért a gyerekekkel is tudsz ma majd játszani. Ára: 7500 Ft

3:1 BABAKOCSI Ha akarod, bringautánfutó, ha akarod túrakocsi, ha akarod, babakocsi, sőt, még síelni is lehet majd vele! Ára: 159 000 Ft-tól, Chariot

SÖRNYITÓ A fontos tárgy, ami mindig otthon marad, kivéve, ha a telefonod tokjába

Fotó: shutterstock.com

van rejtve. Ára: 8990 Ft, iPhone

22 HelloBaby!


FÜRDŐNADRÁG

NAPVÉDELEM Tudjuk, a férfiak nem szeretik ha ragad a naptej, ha látszódik, hogy zsíros. Épp ezért ajánljuk ezt a színtelen, spray-vel

Bár idén a rövid, atléta-futónadrág jellegű lesz a divat, sejtésünk szerint ez az úságú férfi fürdőnadrág, ami a a hosszúságú eknek tetszeni fog. Ára: 9000 Ft, legtöbbeknek onia Calzedonia

felvihető (tehát még kenni sem kell) 50-es fényvédelmet nyújtó napvédőt. Ára: 5790 Ft, Eucerin

FRISSESSÉG A sportolás vagy

UNIVERZÁLIS ELOSZTÓ ÉS TÖLTŐ

gyerekprogram olykor izzasztó do-

Egyszerre lehet tölteni

log. Nincs is jobb

mobiltelefonokat, vagy

egy esti levezető

további szivargyújtós

tusolásnál, pél-

eszközöket használni.

dául az Axe Deep

Ára: 3990 Ft, Tchibo

Space tusfürdőjével. Ára: 780 Ft

EGY MOZDULATTAL LEVEHETŐ FÉRFIAS KERÉKPÁRTÁSKA Férfias kerékpártáska, melyet egy mozdulattal levehetsz a bringádról. Nem csak nyara-

PRAKTIKUS

láskor fogod szeretni. Ár: 37 500 Ft-tól, Thule

A Crocstól már megszokott szuper minőségű gumiból készült vitorláscipő, nemcsak strandra. Ára: 18 990 Ft

HelloBaby! 23 HelloBaby


i nter j ú

„EGY HÁTIZSÁK BŐVEN ELÉG” Párjával és gyermekeivel első közös nyaralásukra készül Görög Zita – Törökországban töltenek el pár kellemesnek ígérkező napot. A bájos műsorvezető elárulta, egy kezén meg tudja számolni, hányszor volt eddig a gyerekekkel külföldön, ugyanis nekik tényleg inkább a Balaton a riviéra.

24 HelloBaby!


z

ita pár hónapja, egy fővárosi szórakozóhe-

lom: egy rövidebb nyaraláshoz egy hátizsák bőven

lyen ismerkedett meg belga párjával, és a

elég. Ha nem táborban, akkor legszívesebben apart-

hosszú beszélgetésből szerelem lett. Méghoz-

manban nyaralunk. Voltunk már együtt szállodá-

zá akkora, hogy Bjorn már Zita két gyermeke, a hat-

ban is, de két gyermekkel nehéz megtalálni az

éves Milán és az ötéves Lotti szívébe is belopta ma-

ideálisat, azt, amelyik igazán családbarát. Más a

gát. Első közös nyaralásuk helyszínéül Törökorszá-

helyzet, ha a párommal kettesben utazunk – beval-

got választották még annak ellenére is, hogy Zitáék

lom, olyankor a gyermeksírás kizökkent a nyugal-

sokkal gyakrabban utazgatnak belföldön.

mamból, így Bjornnal inkább a csendesebb szálláshelyeket részesítjük előnyben.

❀ Miért ódzkodtál eddig attól, hogy más országban vakációzzatok?

❀ Mi alapján választotok úticélt?

Másfél éves volt Milus, amikor először vittem őt kül-

Bevállalós vagyok, bármi jöhet, szívesen kutako-

földre, és akkor már Lotti a pocakomban volt. Kis-

dom a neten szállások és programok után. Nagyon

gyermekkel szerintem valóságos rémálom repülőre

aktív család vagyunk, így fontos, hogy az üdülés

ülni, és ezer kilométerekre utazni. Sokan azt mond-

idején is megtaláljuk azt a programot, ami kielégíti

ják, micsoda élmény ez a gyerekeknek, én viszont

ezt az igényt. Imádjuk a természetet, és a nyár be-

azt gondolom, hogy a hajnali charterjáratok, a ké-

köszöntével szinte minden időnket a zöldben tölt-

nyelmetlen utazás, a fáradtság és az idegen környe-

jük, szívesen kirándulunk például a Pilisben, na-

zet nem csak a kicsik idegeit kezdi ki, hanem még a

gyon tiszta ott a levegő. A Margitszigetre is szívesen

legedzettebb szülőkéit is. Most már elég nagyok az

kijárunk, ott kicsit piknikezünk, labdázunk, kacsá-

enyéim, hogy értékelni tudjanak egy külföldi uta-

kat etetünk a gyerekekkel. Legtöbbször négyesben

zást, de az is igaz: nekünk a Balaton eddig sokkal

tesszük mindezt, de ha éppen az öcsém, Bálint is

jobban bevált, képesek vagyunk akár csak egy dél-

ráér, ő is csatlakozik hozzánk.

után erejéig is leutazni a magyar tengerhez. ❀ Mennyire kell odafigyelned az alakodra a nyara-

Szerző: Molnár Ági Fotó: Silegon / Talaber Géza

❀ Az északi, vagy a déli partot szeretitek jobban?

lás alatt?

Szinte mindegy, bár az egyik kedvenc helyünk a déli

Nem is annyira a testsúlyomra vagy az alakomra fi-

oldalon van, ez pedig Balatonfenyves. Abban a sze-

gyelek, hanem inkább arra, hogy egészséges ételek

rencsés helyzetben vagyunk, hogy az ifjúsági tábor

kerüljenek az asztalra. Nem ragaszkodom hozzá,

vezetője régi családi barátunk, így nagyon gyakran

hogy bioételek legyenek a szállás kínálatában, de azt

látogatunk el oda. Tavaly például együtt nyaraltunk

fontosnak tartom, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt

az ott táborozó gyerekekkel. Imádjuk! És alig két óra

együnk. Emellett tavasszal méregtelenítő kúrába

alatt le is ér oda a vonat.

kezdtem, ami tulajdonképpen csak máriatövisből készült kapszulák szedéséből áll, így túl nagy erőfe-

❀ Nem sokan gondolnák, hogy Görög Zita képes vonatra pattanni…

szítésembe nem kerül végigcsinálni. Azóta viszont sokkal jobban bírom energiával a gyerekeket (nevet).

Pedig így van! Kényelmes, gyors, és a gyerekeknek is

Amikor csak lehet, gyalogolok, és persze sokszor a

nagy élmény nézni a tovatűnő tájat. A csomagjaink-

gyerekek utáni szaladgálás – pláne nyaralás idején –

kal sem kell sokat vesződnünk, én ugyanis azt val-

is felér egy-egy edzőteremben töltött órával. HB!

HelloBaby! 25


promó c ió

HASZNOS TEENDÔK gyermeke hasmenése esetén! A fertôzéses eredetû akut hasmenés, a légúti fertôzéseket követôen, világszerte a második leggyakoribb megbetegedés. Fôképp nyáron kell óvatosnak lennünk, mert olyankor a nagy meleg miatt könnyebben és gyorsabban romlanak az élelmiszerek, mert hamarabb elszaporodnak bennük a baktériumok. Mit NE tegyünk? Gyermeke ne igyon szénsavas vagy meleg italt, tejet,

Higiénia biztosítása: gyakori kézmosás, az ételek

koffein és alkoholtartalmú innivalót!

megfelelô tárolása.

Ne egyen nehéz, fûszeres ételeket!

A probiotikumok hatásos kiegészítôi a hasmenés kezelésének: enyhíthetik a tüneteket és csökkenthetik a has-

Az esetek túlnyomó többségében nincsen szükség:

menés idôtartamát.

hányáscsillapítók adására bélmûködést gátlók használatára csecsemôknél, gyermekeknél

Miért a Normaflore probiotikumot válasszuk hasmenés esetén?

aktív szén adására

Ez az egyetlen baktériumalapú, klinikai vizsgálatokkal iga-

antibiotikum-kezelésre

zolt, gyógyszer-minôségû probiotikum. Segíti a bélflóra helyreállítását vírusos vagy bakteriális

Mit tegyünk?

eredetû fertôzések okozta károsodás esetén.

A legfontosabb ilyenkor a folyadékpótlás

A benne található egyedi, jótékony baktériumtörzsek

Gyakran, kis adagokban ehet és ihat a kicsi – figyelembe

ellenállnak a gyomorsavnak, sértetlenül érik el az alsóbb

véve a gyermek igényét is.

bélszakaszt.

Ajánlott rehidráló folyadékkal pótolni az elveszített

Már csecsemôkortól adható, várandósok és szoptatós

folyadékot, hiszen nemcsak vízvesztés történik.

édesanyák is szedhetik.

Az anyatejes táplálást ne szakítsuk meg!

Íztelen, szagtalan folyadék, mely bármely italba

Ha nem tudjuk pótolni az elveszített folyadékot,

belekeverhetô.

akkor haladéktalanul vigyük orvoshoz a gyermeket.

Csak természetes hatóanyagot tartalmaz

SANOFI-AVENTIS Zrt. - 1045 Budapest, Tó utca 1–5. - Telefon: (+36 1) 505 0050 Fax: (+36 1) 505 0060 - Gyógyszerinformációs szolgálat: (+36 1) 505 0055 - www.sanofi.hu

26 HelloBaby!


Bacillus clausii-t tartalmazó vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELÔORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT! HelloBaby! 27


hobbi

Nyaralásunk legszebb emlékei \ Időnként a túl világos helyszínen

hogy csukják be a szemüket, majd

készített nyári felvételek alulexpo-

háromra nyissák ki – és ebben a pil-

náltak lesznek, mivel a fényképe-

lanatban repüljön a kismadár.

zőgép megpróbálja kompenzálni a \ Családi nyaralás alatt nem csak

ségét. Használjuk gépünk „vízpart”

minket, hanem kisgyermekünket

módját, hogy a felvétel tökéletes

is éri jó néhány olyan élmény, ami

legyen. A nyári éjszakákon pedig

a mindennapokban nem jellemző:

kapcsoljuk ki a vakut, és hosszú ex-

ahogyan a kisbaba felfedezi az új

pozícióval készítsünk felvételeket,

környezetet, amikor a kicsi először

ha van a gépen ilyen, akkor „éjsza-

látja meg mondjuk a Balatont vagy

kai” módban.

a tengert, amikor apa és anya átölelik egymást a naplementében…

\ Ha kisbabával nyaralunk, a

Ezeket a pillanatokat se felejtsük el

fényképező mindig legyen kéznél,

megörökíteni!

hiszen a csecsemőt nem lehet megkérni, hogy legyen a segítségünkre

\ Ha mozgó vizet, például egy pa-

– akkor alszik és akkor nevet, ami-

takot vagy hajózás közben a vizet

kor ehhez kedve van. Éppen ezért

szeretnénk kimerevíteni a képen,

nekünk kell elkapni a legjobb pilla-

akkor állítsuk a gépet rövid zár-

natokat!

sebességű módba. A kompozíció még szebb lesz, ha a környezet ele-

\ Komponáljunk olyan felvétele-

mei (például fák, sziklák) is látsza-

ket, ahol az arcok kitöltik a képet.

nak a fotón.

Állítsuk be kis családunkat úgy, hogy háttal legyenek a napnak (így

\ Figyeljünk arra, hogy ne mindig

nem hunyorítanak majd, és nem

családunk ugyanazon tagja fényké-

vágnak előnytelen arckifejezést).

pezzen. Cserélgessük a fotós szere-

Fényképezés előtt kérjük meg őket,

pét, és néha kérjünk meg egy arra járót, hogy örökítse meg az egész család mosolyát. HB!

28 HelloBaby!

Fotó: shutterstock.com

Mindannyian szeretnénk megőrizni a strandon töltött napok, az izgalmas kirándulások vidám pillanatait. Ha van megfelelő fényképezőgépünk, már csak 1-2 trükköt kell elsajátítanunk a szép, és jó minőségű fotók elkészítéséhez.

víz csillogását vagy a homok fehér-


Néhány tipp, amellyel megörökíthetjük nyári emlékeinket Nikon COOLPIX S31 A masszív, egyszerű és szórakoztató, 10 megapixeles S31 modellt az egész család használhatja. A méretes gombok, a világos menük könnyen kezelhetők. 5 méterig vízálló, 1,2 méterről leejtve még ütésálló, valamint pormentes, így ideális aktív otthoni vagy nyaralás alatti használathoz. Az automatikus elmosódásgátló technológia garantálja, hogy a gyorsan mozgó barátok és családtagok is éle esek lesznek a képeken. Ár: 27 700 Ft-tól élesek

Philips digitális Photoframe Képjavító technológiája automatikusan javítja a színeket és beállítja az optimális kontrasztot. Vidám, animációs óraként is funkcionálhat, ideális gyermekek számára. Ár: 22 900 Ft-tól

Canon SELPHY CP900 Wi-Fi funkciónak köszönhetően gyorsan és egyszerűen nyomtathatunk vele okostelefonról, táblagépről és más vezeték nélküli eszközről. Ár: 29 900 Ft-tól

BabaMamaTudakozó® KLUB KÁRTYA Elfogadóhelyek:

szabadidô

ÔSSEJT babamama ÜGYINTÉZÉS

babysitter szolgálat

AZONNALI A ZO ZON ONNALI VÁSÁRLÓI VÁSÁRLÓ ÓI KEDVEZMÉNYEK KEDVEZM MÉNYEK 3-50%-IG! • ORSZÁGOS Á HÁLÓZAT Á Ó • FELTÉTELEK NÉLKÜL • 150.000 FT ÉRTÉKBEN AJÁNDÉK KUPONFÜZETTEL!*

INGYENES IGÉNYLÉS! A Kuponfüzet partnereinknél történô igénylés esetén vehetô át. Interneten keresztül történô regisztrációja után kérjük e-mailben jelezze igényét, és mi elpostázzuk Önnek.

utazás, szálláshelyek

bébiételek, tápszerek

oktatás, képességfejlesztés

kismama és gyermekfotózás

gyermekruha kismamaruházat játék

bútor

4D Ultrahang

HelloBaby! 29


m a m ae gé szsé g

nyári kismamák A várandósság nem betegség – mondják sokan, és bár sok igazság van ebben, azért a nagy kánikulá kánikulában és a tűző napon mégis, valahogy minden sokkal ne nehezebbnek tűnik. Segítünk, hogyan küzdd le a nyári „akadá „akadályokat”. fokozott napvédelem

vitaminok ny nyáron is

A kismamák fokozott pigmentképződéssel számol-

A vitaminok a nag nagy melegben is nagyon fontosak,

hatnak, az arcon óriásszeplők jelenhetnek meg,

emellett pedig a m magnézium is – amire a kismamák-

pláne kreol bőrű nők esetén. Ezt a helyzetet a nap-

nak fokozottan sz szükségük van – számos jó hatással

fénnyel sajnos csak súlyosbítani és maradandóbbá

bír. Nagy melegb melegben, különösen utazás során a kis-

tenni lehet. A várandósoknak károsodnak a rostjai, és ha ezt a folyamatot napfénnyel terheljük, könnyebben képződnek striák, a szülés után pedig nehezebben re-

mamáknak kemé keményedhet a hasuk, fáradékonyabbak lehetnek. Ha már jó előre, az utazás megkezdése előtt magnézium magnéziumot szedünk, elébe mehetünk ezeknek a problémákn problémáknak. A vitaminok közül a B6-vita-

generálódik a bőr. Babavárás idején

min pedig – főleg az első trimeszterben – különösen

tehát semmiképpen nem javasolt a

jótékony a terhes terhességi hányás, reggeli émelygések

napozás, és ne tartózkodjunk hosszú

ellen, ezen felül ssegíti a folsav és a magnézium felszí-

ideig fénynek kitett helyen. Kenjük

vódását, beépülé beépülését.

magunkat fényvédővel, és ablak mellett ülve is krémezzük be ma-

szeresen és egész egészségesen táplálkozni, megfelelő mennyiségű foly folyadékot inni, ezért – és a farkaséh-

terméknek nagy-

ség és szomjúság ellen is – érdemes többféle ha-

jából fél óra kell,

rapnivalót (müzl (müzliszelet, aszalt gyümölcs) és vizet

mire felszívódik,

bepakolni nyaral nyaralás, illetve utazás alatt a kézitás-

és maximálisan

kába. A nyaralás alatt is étkezzünk rendszeresen,

ki tudja fejteni a

együnk többször többször, kis adagokban, így enyhíthetünk

hatását, de ne fe-

a gyomorégésen gyomorégésen. Fogyasszunk tápláló ételeket,

ledkezzünk meg az

sok gyümölcsöt, zöldséget. Ha olyan országba

Emellett lenge ruhával, kalappal védjük bőrünket a

30 HelloBaby!

Babával a pocakb pocakban kétszer olyan fontos rend-

gunkat. A legtöbb

utánkrémezésről sem.

naptól.

többször kev keveset

utazunk, ahol a v vízminőség bizonytalan, kerüljük az ottani nyers zzöldségeket és gyümölcsöket, vagy hámozzuk meg a azokat, vízből pedig csak palackozottat válasszunk válasszunk. HB!

Fotó: shutterstock.com

autóban utazva, vagy


Mostantó

lélek

edvezô lk

áron! bb

Ajánlott fogyasztói ár:

1.395 Ft* / 30 tabletta

Nem mindegy, milyen magnéziumot választ!

HU.MGP.13.02.01.

Terhesség és szoptatás alatt megnövekszik a szervezet magnéziumigénye, ezért ilyenkor a kis mama és a baba egészsége érdekében ajánlott a magnéziumpótlás. Fontos tudni azonban, hogy nem mindegyik magnézium hasznosul egyformán a szervezetünkben, ezért nem mindegy, milyen készítményt választunk! A Magne B6 Extra kiválóan felszívódó magné ziumot tartalmaz, így segíti a baba egészséges fejlôdését. További információk a terhesség alatti magnéziumpótlás jótékony hatásáról: www.magneb6.hu Vény nélkül kapható gyógyszer. A terhesség és szoptatás alatt konzultáljon a kezelôorvosával a további szedéssel kapcsolatban. Javasolt napi adag: maximum 250mg (2 tabletta). *A tényleges fogyasztói árak eltérhetnek az egyes patikákban. „Kedvezôbb ár”: a 2012-es IMS Dataview alapján becsült ajánlott fogyasztói átlagárhoz képest. SANOFI-AVENTIS Zrt. 1045 Budapest, Tó utca 1-5. - Telefon: (+36 1) 505 0050 - Gyógyszerinformációs szolgálat: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELÔORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT! HelloBaby! 31


b a b ae gé szsé g

strandon a babával a legfontosabb szabályok Annak ellenére, hogy 0-3 év között nem kifejezetten ajánlott a klasszikus értelemben vett strandolás, a kisgyermekes családok többsége vízparton tölti a vakációt. A gyerkőcöket nehezen lehet távol tartani a víztől, legyen az medence, tenger, vagy a Balaton, ezért, ne fosszuk meg őket az élménytől, de legyünk nagyon körültekintőek.

Csecsemőkorban a strandolás még

tenger – általában hidegebbek, és

nem igazán ajánlott, ám ha min-

nem biztos, hogy a gyerek megba-

denképpen vízpartra akarjuk vin-

rátkozik a nagy víztömeggel.

ni a csöppséget, válasszunk naptól védett helyet, és ne feledkezzünk

egyedül ne engedjük vízbe

meg a megfelelő folyadékpótlás-

A nagyobb gyermeket persze

ról, vékony sapkáról, ruhácskáról,

már nehéz távol tartani a víztől,

fényvédő krém használatáról. Az

ám ne engedjük, hogy szabadon

is fontos, hogy tiszta, jó körülmé-

ki-be járkáljon és csobbanjon.

nyekkel rendelkező helyre men-

Ha strandon vagyunk, őt csak a

jünk, továbbá – a fertőzések elke-

gyerekmedencébe engedjük be,

rülésére – a strandolást mindig

természetes vízpart esetén pedig

alapos fürdés kövesse. A szállodák

mindig menjünk be vele a vízbe

strandja talán jobb választás le-

mi is. Soha ne hagyjuk magára,

het a kisgyermekes családoknak,

és legyen rajta karúszó, mellény

mert a szabad vizek – folyók, tavak,

(egyébként pedig ha tehetjük, minél hamarabb tanítsuk meg úszni a kicsit). Soha ne várjuk meg, míg gyermekünknek belilul a szája a vacogástól, ugyanis lehűlt testtel könnyebben megfázik. Figyeljünk arra is, hogy ha érzékeny a füle, ne

Fotó: shutterstock.com

kerüljön bele víz.

32 HelloBaby!


folyadék, folyadék

faktorszámú napkrémmel. A

A különféle hőártalmak – hőgu-

krémezést a fürdés után ismé-

ta, napszúrás – leginkább nagy

teljük meg. Ha mégis lepirult a

melegben végzett fizikai terhelés

pici bőre, semmiképpen se ken-

hatására, elégtelen folyadékbevi-

jük túl zsíros készítményekkel,

tel mellett alakulnak ki. Ilyenkor

használjunk inkább kifejezetten

eszméletvesztés, fejfájás, hányás,

napégésre való termékeket. Ami

kiszáradás jelezheti a bajt. A gye-

a ruhákat illeti: a világos színű

rekek könnyen belefeledkeznek a

nyári ruhácskák a napsugarak

játékba a tűző napon is, ezért oda

nagy részét sajnos átengedik, de,

kell figyelnünk a határokra és a

még ha védenek is valamit, nem

kellő mennyiségű folyadékbevi-

helyettesíthetik a fényvédőt!

telre. A megelőzés részét képezi az is, hogy 12-15 óra között ne en-

adjunk rá papucsot

gedjük a napra, és ne tervezzünk

A kisgyermekek a közösségi

szabadtéri elfoglaltságot ebben

fürdőben ki vannak téve egyes

az időszakban. Hosszú, könnyű,

vírusos, bakteriális és gombás

jól szellőző ruhát adjunk a kicsi-

fertőzéseknek, ilyen például a

re, és semmiképpen se felejtsük

hüvely- és bőrgomba, vírusos

el a szemellenzős sapkát. Legyen

szemölcsök. Mindezek elkerülé-

ez egy könnyű fehér fejfedő, vagy

sére fontos, hogy papucs legyen a

széles karimájú kalap, olyan, ami

kicsi lábán, amit lehetőleg csak a

nem csak a fejét, hanem a fülét és

vízbe lépés előtt vegyen le. A pa-

tarkóját is védi.

pucs tengerparton is jó szolgálatot tehet, ugyanis a forró homok

nap ellen a ruha nem elég

könnyen megégetheti a baba tal-

A nyílt, árnyék nélküli vízfelület,

pát, arról nem is beszélve, hogy

a homok és a beton még felhős

beleléphet a parton eldobott éles

időben is rengeteg UV-sugár-

tárgyakba, kövekbe. Muszáj te-

zással jár, amire a kisgyerekek

hát a lábára adni valamit, ami

bőre különösen érzékeny. A

leginkább zárt, műanyag vagy

napégés elsőfokú égési sérü-

gumitalpú cipő vagy szandál le-

lésnek számít, annak minden

gyen. Ezekben még a tengerbe is

kellemetlenségével együtt. Az

be lehet menni.

GYEREKRÁDIÓ Programot keresel es—ben, szélben, napsütésben?

A MEGOLDÁS: Picur Rádió - A gyerekek hang-adója Éjjel-nappal magyar és angol nyelv› gyerekzenék, mesék, dalok, mondókák kiváló min—ségben Keress minket az interneten!

Kapcsold be, hogy kikapcsolódhass!

óvintézkedéseket komolyan kell venni: legalább negyedórával

Forrás: dr. Krivácsy Péter: Gyer-

a strandolás és fürdőzés előtt

mekkori vészhelyzetek – S.O.S.

kenjük be a gyerek testét magas

megoldások

www.picurradio.com HelloBaby! 33


promó c ió

Milyen folyadékot kaphat a baba az anyatejen kívül? Nyáron szervezetünk folyadékszükséglete jelentôsen megnô, ez különösen érvényes a csecsemôkre, hiszen ebben az életkorban a szervezet víztartalma 75%, míg felnôttkorban csak 60%. Normál körülmények között az anyatej fedezi a baba folyadék- és kalóriaszükségletét.

kozottan terhelik a babák szervezetét. Az 1,5 literes kiszerelésben kapható HiPP Bébivíz alacsony ásványianyagtartalmú, szénsavmentes, kristálytiszta ivóvíz. Szomjoltásra önmagában, vagy bébiitallal keverve is fogyasztható, ezen kívül tápszerek, tejpépek, bébiételek elkészítéséhez is ideális. Felbontás után

A hozzátáplálás megkezdésével, illetve

anyatej vagy ennek hiányában megfelelô

melegben vagy betegség miatt megnô a

tápszer, egynegyede egyéb folyadék

baba folyadékszükséglete, ezért naponta

(pl.: HiPP Bébivíz, Bébiital ), és csak egy-

A nyári melegben a kényelmes, gyors

több alkalommal ajánlott a folyadékot

negyede származzon az elfogyasztott

folyadékpótlásban nyújtanak segítséget

pótolni. Fokozottan figyeljünk a csecsemô

ételekbôl. A hozzátáplálás bevezetése

a gyümölcslé és gyógynövénytea fel-

itatására, mivel a kisbaba még nem tud

után nyáron önmagában sem az anya-

használásával készült 0,5 literes HiPP

szólni, ha szomjas, ezért a szülôk feladata

tej, sem a tápszer nem fedezi a meg-

Bio Tea & Gyümölcslé bébiitalok, melyek

arra figyelni, hogy a baba rendszeresen

emelkedett folyadékszükségletet.

ízletesek, és csak gyümölcsökbôl szár-

igyon. A csecsemôk folyadékszükséglete

24 óráig forralás nélkül felhasználható.

mazó, természetes módon elôforduló

körülbelül 150 ml/kg/nap, de nyáron ez

Izzadáskor, vagy betegség kapcsán (láz,

elérheti a 200ml/kg/nap mennyiséget

hányás, hasmenés) a baba nemcsak tisz-

is. Kb. 6 hónapos korig nem szükséges

ta vizet, hanem a vízzel együtt ásványi

A 0,2 literes HiPP Bébiitalok napérlelte,

a plusz folyadékpótlás, ha a csecsemô

anyagokat is veszít. Ezért a csecsemô

savszegény gyümölcsökbôl készülnek.

kizárólag anyatejet vagy tápszert kap

szervezetének megfelelô, ásványi anya-

A HiPP speciális gyártástechnológiának

(amennyiben nem áll rendelkezésre

gokat is tartalmazó folyadékot kell adni.

köszönhetôen az aprómagvas gyümöl-

elegendô mennyiségû anyatej).

cukrokat tartalmaznak.

A felnôtteknek való ásványvíz nem

bele a bébiitalokba, így ezeket is biz-

A hozzátáplálás során a baba új éte-

megfelelô a baba számára, mert a

tonsággal fogyaszthatják a babák és a

lekkel, ízekkel ismerkedik meg, így

magas ásványianyag-tartalom megter-

kisgyermekek.

az anyatej vagy a megfelelô tápszer

helheti a gyermek veséjét. A szénsavas

már csak egy részét képezi az étrend-

üdítôitalok sem ajánlottak a kicsiknek,

A HiPP Bébivíz újszülött kortól, a HiPP

nek. Ezért az elfogyasztandó folyadék

mert a szén-dioxidon kívül mesterséges

Bébiitalok 4 hónapos kortól ajánlottak

minôsége és mennyisége is változik. Egy

színezéket, aromákat, tartósítószere-

nemcsak babáknak, hanem az egész

9 hónapos csecsemô összes folyadék-

ket, nagy mennyiségû cukrot, esetleg

családnak.

szükséglete kb. 1,2-1,5 liter, ennek fele

koffeint tartalmazhatnak, melyek fo-

www.hipp.hu

34 4 He HelloBaby! H ellllo oB Baab b by!

Fotó: shutterstock.com

csök allergizáló magjai nem kerülnek


lĂŠlek

HelloBaby! 35


b a b ae gé szsé g

hasfájás, haspuffadás csecsemőkorban

Ennek a típusú hasfájásnak jel-

most kezdi el aktív működését,

bélgázok okozhatják, így keze-

legzetes tünetei vannak:

az emésztés folyamán a táplálék

lésére azok megelőzését, illetve

U a baba intenzíven sír és nincs

erjedéséből adódóan a belekben

kihajtását ajánlják.

egyéb betegségre utaló tünet a

sok gáz termelődik, amely a has

A természetben nagyszerű

háttérben

falát feszítve fájdalmat okozhat.

gyógynövényeket találhatunk,

U a sírás hasonló napszakban

Hasfájást okozhat a mohó evés is,

melyek segíthetik a gázbuboré-

jelentkezik, leginkább délután,

amikor a baba evés közben renge-

kok megszüntetését, kihajtását,

este

teg levegőt nyel. Ez először a gyo-

pl.: édeskömény, ánizs.

U a sírás naponta több óra hosz-

morban okozhat feszülést és fáj-

Gyógyszertárban kérjük a

szat tart és a hét több napján

dalmat, mindaddig, amíg büfivel

gyógyszerészek segítségét,

jelentkezik

el nem távozik onnan. Ha viszont

hogy melyik tea vagy csepp se-

nem sikerül evés közben vagy

gíthet.

után büfizni, a baba gyomrából a

Jó hatású lehet a pocak masz-

U behajlított térdeit felhúzza

levegő a belek felé tovább halad,

szírozása is. A testkontaktus,

U arcpirulás

ott okozva további hasfájást.

a ringatás, a monoton, surro-

U táplálási nehézségek

Egyes esetekben a szoptató

gó zaj mindenfajta babasírást

U a gondos orvosi vizsgálat sem

anyuka táplálkozására is érzé-

enyhít, akár a hordozóban,

kenyen reagálhat a baba. Ha az

vagy babakocsiban tett séta

anya puffasztó ételeket eszik, ál-

megnyugtató lehet a kicsinek,

a haspuffadás okai lehetnek:

talában a baba is hasfájós lesz.

és a szülőnek is jól eshet.

A baba emésztése és az emész-

hogyan segíthetünk?

vagy egyéb kísérő tünetek je-

tőrendszerének éretlensége,

A hasi görcsöket az evéskor, il-

lentkezése esetén mielőbb szak-

hiszen az emésztőrendszer csak

letve az emésztéskor keletkezett

emberhez kell fordulni! HB!

U a baba pocija feszes, kemény tapintású

talál kórosat

36 HelloBaby!

A panaszok tartós fennállása

Fotó: shutterstock.com

Újszülött- és csecsemőkorban a puffadás okozta hasfájás nagyon gyakori, jellemzően 3 hetes kortól 3 hónapos korig tart, de vannak olyan babák, akiknél hosszabb ideig, 4-6 hónapos korig is eltarthat.


lĂŠlek

HelloBaby! 37


b a b a horo sz kóp

nyaralás babákra szabva

MILYEN ELEMŰ?

A különböző alapelemekhez tartozó jegyek szülöttei különféleképpen érzik jól magukat nyaralás alatt. Míg a „tüzes” gyermekekkel érdemesebb aktívabb nyaralást szervezni, addig a „levegős” apróságokkal bátran keressünk fel egy kalandparkot. Aszerint, hogy gyermekünk mely

tert takar, mindegyiknek mást

tozik, így megtudhatjuk, mire is

csillagjegy, és ebből kifolyólag

jelent az ideális vakáció. A négy

vágyik valójában.

melyik ősi alapelem csoport-

elem: tűz, víz, föld és levegő, és

jában látta meg a napvilágot,

a tizenkét jegy közül mindegyik

TŰZ: Kos, Oroszlán, Nyilas

könnyebben eltervezhetjük a

beletartozik valamelyikbe. Gyer-

FÖLD: Bika, Szűz, Bak

közös családi nyaralást. Ugyanis

mekünk csillagjegye alapján

LEVEGŐ: Ikrek, Mérleg, Vízöntő

minden elem különböző karak-

keressük ki, melyik elemhez tar-

VÍZ: Rák, Skorpió, Halak

38 HelloBaby!

Szöveg: Dárdai Viktória Fotó: shutterstock.com

megmondjuk, hova vidd!


TŰZ A Tűz elemhez tartozó emberek már kisko-

A Föld jegyű babák állandóságra, nyugalomra

rukban is temperamentumosak, energikusak,

törekszenek, kiegyensúlyozottak, nagyon ragasz-

gyorsak, sokszor indulatosak és türelmetlenek.

kodnak meglévő dolgaihoz, a szokások és a rend-

A szülőknek sokszor nehéz dolguk van még úgy

szer teszik őket elégedetté. Szinte mindig éretteb-

is, hogy gyermekük ugyanakkor igen érzelmes,

bek koruknál, és rendkívül nehezen változtatnak

meleg szeretetet árasztó kis csöppség. Mivel a

bevett szokásaikon: ha már megszoktak egy

„tüzes” baba elég lendületes és kezdeménye-

helyet, később minden évben oda szeretnének

zőkészsége nem ismer határokat, mindenkép-

visszatérni. A földes jegyű csöppség az új dolgokat

pen olyan helyre érdemes utaznunk vele, ahol

egy kis fenntartással, óvatosan fogadja, ráadásul,

mindig szemmel tarthatjuk. Küzdőkészsége és

mivel igen határozott és céltudatos, nehezen lehet

akaratereje elevenné, érdeklődővé és rendkívül

őt meggyőzni. Próbáljunk olyan úticélt választani,

mozgékonnyá teszi őt, ezért – ha már idősebb

ahol a gyermekünk biztonságban érezheti magát.

–, érdemes olyan helyre menni, ahol intenzíven

Nincs könnyű dolgunk, de egy ilyen elemű csöpp-

mozoghat. Ha nem kötjük le a figyelmét és ener-

ség esetén a hegyvidékkel és a vízparttal sem lehet

giáját változatos programokkal, előbb-utóbb

nagyon mellélőni. A lényeg, hogy néha csöndben,

megkeresi a bajt.

egyedül elszöszmötölhessen, „alkothasson”.

LEVEGÔ

Szöveg: Dárdai Viktória Fotó: shutterstock.com

FÖLD

VÍZ

Könnyedség, mozgékonyság, kötetlenség jellemzi a

A víz elem alá tartozó gyerekek inkább zárkózott-

levegős jegyű babákat és kisgyermekeket, fokozott

nak mondhatók, ugyanakkor nagyon érzelmesek,

értelmi képességük már csecsemőként is világosan

előttük nincs titok. Ők azok, akik rendkívül érzéke-

látszik. Kifejezetten szétszórtak tudnak lenni, érdek-

nyek, nagyon könnyen megsértődnek apró dolgo-

lődésük szerteágazó, szinte semmi nem kerüli el a

kon is, óvatosan kell velük kommunikálni. A vizes

figyelmüket. Jellemző még, hogy nagyon barátko-

jegyben született csöppségek nagyon családcent-

zók, jól tudnak alkalmazkodni, ügyesek és gyorsak.

rikusak, ezért hajlamosak, arra, hogy kisajátítsák

Mivel változékony a természetük, érdemesebb

környezetüket és szüleiket: sokszor lehet tapasz-

olyan nyaralási úticélt választani – esetleg egy bevált

talni, hogy ha kell, ha nem, a kicsi anyja szoknyája

apartmant vagy panziót – , ahol ismerjük a szom-

mellett időzik. Ha nyaralni megyünk vele, folyton

szédságot, és nyomon tudjuk követni a csöppséget.

rajtunk tartja szemét, mindene a család, és szinte

Szüksége van privát szférára, hiszen a leginkább sza-

mindegy hol, a lényeg, hogy együtt lehessen szeret-

badságvágyó elemről van szó. Érdemes olyan helyen

teivel. Számára ideális lehet egy hosszú vakáció a

nyaralnunk vele, ahol kiélheti művészi hajlamait. Az

nagyszülőknél, de elsősorban a vizes helyek válhat-

egyhangú napozgatást nem kedveli, viszont a ka-

nak be. Ő az, aki szinte ki sem jön a vízből, de a sok

landparkokat és alkotóházakat neki találták ki.

pancsolás mellett sokat időzik a homokozóban is.

HelloBaby! 39


promó c ió

Selymes, mint a baba bőre

Az újszülött bőr ápolása Semmi sem fogható ahhoz a pillanathoz, amikor fürdetés után magunkhoz öleljük a kisbabát és beleszagolunk a nyakába, szinte érezzük a boldogság tiszta illatát. De semmi sem kétségbeejtőbb, mint egy síró csecsemő, aki a pelenka alatti kiütésektől nyugtalan… Márpedig, amilyen bársonyosan finom lehet egy újszülött bőre, annyira kiszolgáltatott is az első hónapokban a külvilágnak.

A „természetesség” hívei például úgy vélik, békén kell hagyni az újszülöttet, hogy a bőre a maga módján erősödjön. S a bőrápoláshoz nem kell más, mint tiszta víz és egy puha törlőkendő. Hiszen egyetlen újszülött se bújócskázik,

40 HelloBaby!

épít homokvárat vagy játszik királylányost, de még csak nem is mászik… hogyan is piszkolódhatna be? Ám minden baba táplálkozik, és szükségszerűen büfizik, no meg a pelenkát is gyakori cserére kényszeríti. Mindezen szennyeződéseket egy tiszta vizes, lágy törlés nem képes eltávolítani. S mivel a bababőr fejletlen, nincs meg a kellő védekezőképessége. Ha a bőrápolás a tiszta – de mégiscsak vezetékes és vegyileg kezelt – vízre szorítkozik, az úgy hat, akár egy szárítógép: a bőr kiszáradhat és kipirosodhat. Adódik tehát a kérdés, mit tehetünk, hogy megfelelően ápoljuk az újszülött érzékeny bőrét. A legfontosabb, hogy a

Fotó: shutterstock.com, pr

Hitek és tévhitek sokasága kering kerin a babák bőrápolásáról, és é persze, mindenkinek akad aka egy jó tanácsa, így nem ne csoda, hogy az újdonsült szülők nehezen d igazodnak el a sokféle i tipp és intelem sűrűjében. jébe Ám a baba ápolása, akárcsak a bőre, valójában kényes kérdés: kellő óvatosságot és körültekintést kíván.


b speciális igényeihez igazodó bőre termékeket alkalmazzunk a fürdet tés, a masszírozás és a pelenkaváltás során. S még jobb, ha közben arra is figyelünk, hogy jókedvűen teljenek a bőrápolás percei. Vegyük tehát sorra. A pelenkaváltás a baba számára egyfajta öntudatlan szabadságérzet élményével is jár, amikor percekig szabadon rugdalódzhat, s örömében – kivált, ha fiú – gyakorta rögtön pisil is. De ez az anyai szerető gondoskodás egyik fontos pillanata is, hisz épp a pelenkával fedett részt éri a legtöbb kellemetlen inger. Miután a pelenka felső részével alapvetően megtisztítottuk a babapopsit, válasszunk egy selymesen puha, mégis hathatós törlőkendőt. A JOHNSON’S® Baby illatmentes törlőkendőt kifejezetten újszülött babák számára fejlesztették ki, és lágy, akár a tiszta víz, így biztonsággal alkalmazható a baba egész testén, még a szemek környékén is. Ha pedig megjelenik néhány piros folt, ha kicsípi a popsit a pelenka, a hirtelen kétségbeesés helyett gyors megoldást kínálnak a speciális védőkrémek. A JOHNSON’S® Baby pelenkakiütés elleni védőkrém már első alkalommal is láthatóan eredményes, és a nagyon érzékeny bőrre is bátran alkalmazható, persze bármennyire is aggódunk, mértékkel kenjük a krémet, és legyen a babának kellemes, közben

gyengéden simogassuk a kicsit, mosolyogva beszéljünk hozzá. Az újszülött fürdetése és fürdés utáni masszírozása a nap fénypontja lehet. Az a családi rítus, amely a baba-mama bizalmi viszonyt megerősíti, hisz egy kicsit a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzetével jár – nem csak a gyakorlatlan anyának s apának… Ezt a kis feszültséget nemcsak a fürdetés, a mama megnyugtató érintése és hangja oldja, de a fürdetés utáni testápolás és maszszírozás is. A fürdéshez használjunk az újszülött bőrének megfelelő, gyengéd és folyékony JOHNSON’S® Baby fürdetőt és sampont (Top-to-Toe), majd a még vizes bőrt kenjük be lágyan babaolajjal, végül óvatosan itassuk le a nedvességet törölközővel. S ha a fürdés és lágy, olajos masszázs után magunkhoz öleljük a babát, pontosan értjük majd, miért született az a mondás: selymes, mint a baba ba bőre.

www .john sons baby .hu HelloBaby! 41


ú t i p at i ka

A pa pakolásnál elsôként tegyük be tásk táskánkba precízen összeállított úti p patikánkat, mert az otthon felej felejtett gyógyszert vagy vita vitamint nem biztos, hogy be tudj tudjuk szerezni nyaralásunk alatt. Olya Olyan termékeket csomagoljunk be, a amelyek már beváltak a mind mindennapok során.

Mit kerüljön az úti patikába? NÍTŐ SEBFERTŐTLENÍTŐ ő sebAz egész családnak megfelelő ulást, kezelők gyorsítják a gyógyulást, ókat, nem okoznak allergiás reakciókat, nek. nem csípnek.

LÁZ- ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ

SEBTAPASZ SEBTAPA

Célszerű olyat magunkkal vinni,

Kisebb sé sérülések ellátásához

amit már kipróbáltunk és biztosan

szükségü szükségünk lesz steril gézre,

működik. Ne az utazáson kezd-

sebkötöz sebkötözőre és vízhatlan sebta-

jünk el kísérletezni!

pasz pa szra is paszra is.

42 HelloBaby!

Fotó: shutterstock.com

LÁZMÉRŐ,


SZÚNYOGRIASZTÓ ÉS CSÍPÉS UTÁNI GÉL A viszketéscsillapító gél allergiás reakció esetén is jól jön! És ha már allergia: ne feledkezzünk meg a kalcium pezsgőtablettáról ssem!

KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIA SZÚNYOGRIASZTÓ A kullancs állandó rizikót jelenthet az egész család számára. Éppen ezért érdemes időben felkészülni az általa terjesztett

NAPOZÓKRÉM

betegségek ellen (védőoltás), és riasztókkal

Úti patikánk tartalmazzon napozókrémet és napozás utáni

is elűzni a nem kívánatos rovarokat.

bőrápolót egyaránt.

PROBIOTIKUM INTIM TERÜLET TERÜLETEK

Ha gyomrunk hajlamos érzékenyen reagálni, gon-

VÉDELME

doskodjunk megfelelő készítményről. Enyhébb tüne-

Azoknak, akik fo-

tek esetén a gyógyszerekre alternatívát jelenthet né-

gékonyak a női

hány gyümölcs is, mint például a banán és az alma,

fertőzésekre, érde érde-

melyek magas pektintartalmuk miatt megkötik a fo-

mes az utazás elő előtt

lyadékot a bélrendszerben. A hasmenés kezelésének

gondoskodniu gondoskodniuk

umok is hatásos kiegészítői: enyhíthetik a a probiotikumok

a megelőzésrő megelőzésről,

tüneteket éss csökkenthetik a hasmenés időtartamát.

éldá l ttejsavtartalmú j t t l ú prebiotikus bi tik hü l például hüvelygél alkalmazásával. Helyreállítja a hüvely normál pH-ját, elősegíti a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását, ezáltal alkalmas a fertőzések megelőzésére és az esetlegesen meglévő panaszok végleges kezelésére.

HelloBaby! 43


uta z u n k

autóban a babával Nem kell a szűk környezetünkben, vagy ne adj’ Isten a négy fal között töltenünk a nyarat, pusztán csak azért, mert autóba szeretnénk ülni a babával. Van egy-két tipp, amit megfogadva egy karon ülő csöppséggel is könnyedén, stresszmentesen vehetjük az kocsikázás akadályait. mény lesz, ha nézheti a tovasu-

kerüljük k üljük azokat k a táplálékokat á lálék k és é

tervezzünk, és készül-

hanó tájat, sőt, az is lehet, hogy

folyadékokat, amelyek hányin-

jünk fel előre az autós

végigalussza az utat, pláne ha

gert okozhatnak.

élményre. A „kellékeket” három

alvásidőre vagy éjszakára tervez-

Ahogy látjuk, ha babával indu-

részre bonthatjuk: az egyik pakk

zük az utazást. Semmiképpen

lunk útnak, nem ússzuk meg

a baba testi szükségleteit elé-

se a legmelegebb időszakban

tehát egy csomaggal. Szerencsés

gíti ki úgy is, mint harapnivaló,

induljunk el! A nyugtalanabb

esetben autónknak elég nagy az

pelenka, popsitörlő- és kenőcs,

babák figyelmét apró trükkel

utastere és tágas a csomagtar-

pelenkázóalátét, bilizés idősza-

vonhatjuk el: a kocsiban olyan

tója ahhoz, hogy kényelmesen

kában útibili, törlőkendő, cumi,

játékokat adjunk neki (egyen-

elférjünk benne mi is, továbbá

kényelmes viselet. A másik el-

ként, szépen sorban elővéve

minden, amire szükségünk lesz

tereli a csöppség figyelmét, és a

ezeket), amelyekkel még nem

a „gurulós kaland” során.

szórakoztatásáról gondoskodik:

találkozott korábban. Ezeket

játékok, könyvecske, babazene.

lánccal rögzíthetjük az üléshez,

A család biztonsága termé-

Ezen kívül ott van még az elő-

így nem kell mindig hajolgatni,

szetesen nagyon fontos: le-

vigyázatossági csomag: plusz

ha leesnek. Persze, kedvenc ba-

gyen megbízható az autónk,

takaró, váltás ruha, házipatika,

báját, takaróját, babazenéjét se

és rendelkezzünk a baba

műanyag zacskó (például a

felejtsük otthon.

életkorának megfelelő, jó

használt pelenkáknak), tapadós

minőségű gyermeküléssel.

napellenző, vagy fehér pelenka,

csak semmi romlandó!

A rögzítő csatokat is ellen-

ami védi őt a betűző naptól.

A falatkákat fedeles műanyagba

őrizzük! Hosszabb utazás-

tegyük, a gyümölcsöket, zöldsé-

nál iktassunk be pihenőidő-

figyelemelterelő hadjárat

geket daraboljuk fel előre. Rom-

ket, ha ébren van, mozgas-

Előfordulhat, hogy gyermekünk-

landó és „morzsázó” ételt lehe-

suk át a babát is.

nek önmagában az is nagy él-

tőleg ne vigyünk, és indulás előtt

44 HelloBaby!

Fotó: shutterstock.com

a

legfontosabb szabály:


lélek

peugeot.hu

ÚJ PEUGEOT 301 TÖBB MINT 120 ÉV AUTÓGYÁRTÁSI TAPASZTALATÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL

már

2 400 000 Ft-tól* Kombinált átlagfogyasztás: 4,3-7,3 l/100 km, CO2-kibocsátás: 112-168 g/km.

Egy stílusos autó a mindennapokra, egy stílusos autó az egész családnak: ez az új Peugeot 301! A márka mérnökei semmit sem bíztak a véletlenre, ami az autó minőségét és változó körülmények közötti megbízhatóságát illeti. A modellt majd 21 000 órás motor tesztnek, 5000 extrém körülmények közötti tesztnapnak, illetve 2500 pontos belső átvizsgálásnak vetették alá. Ám az autó kényelme és tágassága is figyelemre méltó! A 301 kategóriáján belül kiemelkedően nagy hátsó lábhelyével, valamint 640 literes csomagterével** (1 352 literre bővíthető) tovább fokozza az utazás élményét. Az új Peugeot 301 (Peugeot Finanszírozással) már 2 400 000 Ft-ért az Öné lehet, amihez most +1 év cascót és +2 év kiterjesztett garanciát adunk ajándékba*. További részletek márkakereskedéseinkben és a peugeot.hu oldalon. * Az ajánlat a 2013. május 3-tól megkötött ügyfélszerződésekre, a visszavonásig érvényes. Jelen ajánlat a Peugeot Finanszírozás zártvégű pénzügyi lízing ajánlata. Az új Peugeot 301 már 2 400 000 Ft-tól elérhető az 1 év ingyen Peugeot Casco+ szolgáltatással és a +2 év kiterjesztett ingyenes garanciával, de kizárólag a Peugeot 301 eXXtra finanszírozás igénybevétele esetén. A Peugeot 301 eXXtra finanszírozási szerződés megkötésének (és a +2 év ingyenes kiterjesztett garanciának) nem feltétele a casco biztosítási szerződés megkötése. Az egyéves ingyenes időtartam elteltével a casco biztosítás díjának megfizetése a lízingbevevőt terheli. Az egyéves ingyenes időtartam elteltével a casco biztosítás havi díja: minimum 4810 Ft. A Peugeot Casco+ részleteiről a www.peugeot.hu/casco/ oldalon és márkakereskedéseinkben tájékozódhat. A +2 év ingyen kiterjesztett garancia a 2 éves szerződéses garancián túl, a szerződéses garanciával megegyező szolgáltatásokat tartalmazó kiterjesztett garancia, amely az autó garanciájának kezdetétől számított 4 évig vagy 80 000 km-ig (amelyik határértéket előbb eléri az autó) érvényes. A szerződéses és a kiterjesztett garancia szolgáltatásai kizárólag abban az esetben vehetők igénybe, ha a Szervizkönyvben és a Kiterjesztett Garancia Szerződésben foglalt feltételek és körülmények egyidejűleg teljesülnek. A tájékoztatás nem teljes körű. Az akció részleteiről érdeklődjön a Peugeot-márkakereskedéseinkben! A Peugeot Hungária fenntartja magának a jogot az akció megváltoztatására. A kép illusztráció. ** Víztérfogat (VDA-szabvány szerint 506 liter)

ÚJ PEUGEOT 301 HelloBaby! 45


uta z u n k

AUSZTRIA

Kristálytiszta, kellemesen meleg vizű fürdőtavak.

➫ Programtipp: a wolfsbergi Schlossberg különle-

Álomszerű, üde zöld alpesi legelők. Azúrkék, ra-

ges monda- és mesevilága 2013. június 21–23. között

gyogó égbolt – ez mind Karintia! Ausztria legdéleb-

az óriások, boszorkányok és tündérek varázslatos

bi tartományában a Wörthi-tavat felfedezhetjük

világába röpíti a látogatókat. Július 10-én a gyerme-

hajóról is, emellett a parton 22 strandfürdő csábít

kek jámbor szamarak kíséretében túrázhatnak fel a

pancsolásra, vízisízésre vagy motorcsónakázásra. A

Saualpéra. Augusztus 9–18. között pedig megrende-

Klopeini-tóról se feledkezzük meg – ez a tartomány

zik a St. Andrä-i „Gackern” Szárnyasfesztivált, ahol

egyik legmelegebb fürdőtava, ahol a változatos csa-

lesz szénából kialakított hatalmas játszótér, állatsi-

ládi kikapcsolódásról tizenkét strandfürdő gondos-

mogató, lovaglás, tábortűz, lovaskocsis kirándulás és

kodik. A közelben található erdei élménypark sok iz-

szárnyasokból készült specialitások.

galmat tartogat, a tóparti sétány pedig megszakítás

➫ Tipp: a Karintia-kártyával több mint 100 kiránduló-

nélkül vezet körbe a tó körül. Karintiában találunk

hely látogatható ingyenesen, és több mint 60 szolgál-

számos piknikhelyet és megannyi rendezvényt – az

tatónál is vonzó kedvezményeket vehetünk igénybe.

itt töltött családi üdülés színt visz az életbe.

www.kaerntencard.at

46 HelloBaby!

Fotó: shutterstock.com, Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet

KARINTIA – változatos kalandok varázslatos környezetben


STÁJERORSZÁG – a családi specialista A stájer települések többsége a gyermekes családok speciális üdülési igényeire koncentrál. A Gröbminger Land régió például a kalandra vágyóknak kínál különleges élményeket. Oberwölzben a mesék és mondák állnak a kínálat középpontjában. A Ramsau am Dachstein régióban a hegymászást kedvelő apróságok és szüleik találhatják meg számításaikat. A stájer natúrparkok idén ünneplik fennállásuk 30 éves évfordulóját, ezért különleges programokkal várják a látogatókat. Nem érdemes kihagyni az 50 éves a Stübingi Szabadtéri Múzeumot sem (Graztól 15 kilométerre), ahol több mint 100 eredeti épület kínál egyedülálló és élményteli bepillantást

BÉCSI-ALPOK ALSÓ-AUSZTRIÁBAN –

a vidéki élet mindennapjaiba. Rossz időben sem kell

Varázslatos kilátás

a négy fal között maradni: a Joanneum Természet-

A Bécsi-Alpok mint üdülőhely komoly hagyomá-

tudományi Múzeum a megérinthető kiállítási tár-

nyokra tekinthet vissza – az UNESCO világörök-

gyaknak és az interaktív padoknak köszönhetően a

séghez tartozó semmeringi vasúttól a különleges

kicsiknek is jó szórakozást ígér.

fesztiválokig számtalan felfedeznivaló akad. A vendégszerető szálláshelyek kínálata az elegáns grandhoteltől a családias falusi vendégházakig terjed. ➫ Programtipp: napforduló a Duna partján 2013. június 15–22. A Wachau-NibelungengauKremstal régió rendezvényén többezer úszó mécses, fáklyák által megvilágított szőlőskertek és látványos tűzijátékok gondoskodnak a feledhetetlen pillanatokról.

➫ További infók: www.naturparke-steiermark.at; www.steiermark.com/wasser

Nyitott Szemmel: Ausztria Kossuth Kiadó, 5990 Ft

www.museum-joanneum.at; www.stuebing.at; www.airpower.gv.at ➫ Programtipp: 2013. június 28–29-én rendezik Európa legnagyobb repülős bemutatóját a Zeltwegben található Fliegerhorst Hinterstoisser katonai repülőtéren. Az Airpower13 nevű látványos

Útközben is hasznos segítőtárs: remek tippeket ad és részletes térképeket tartalmaz. (Megismertet a helyi szokásokkal, gasztronómiai specialitásokkal.)

showműsorra 300 000 nézőt várnak.

HelloBaby! 47


promó c ió

Nyár, napsütés, Sonnentherme!

48 HelloBaby!

Több, mint 800 méternyi csúszdaélmény: mindegy, hogy a „Quaxi” vagy a „Monster” csúszda: a határtalan csúszdaélmény elkápráztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A legnagyobb attrakció mégis a 270 méter hoszszú „XXL Monster Ride”, Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája, melyben úszógumival akár hárman is csúszhatnak egyszerre. Az ugrótoronyról 1, 2 vagy 3 méterről is a mélybe csobbanhatunk.

Fotó: Sonnentherme

Itt a legkisebbek és a legnagyobbak is biztosan megtalálják a személyre szabott szórakozási lehetőségeket! Az élményrészlegek a Sonnentherme élményfürdőben garantálják az első osztályú, felhőtlen kikapcsolódást, és persze egy felejthetetlen családi nyaralást! Az örömtől ragyogó szemekért pedig Sunny Bunnynak, a fürdő saját kabalájának egyedülálló heti programjai a felelősek.


Aki inkább a magasba vágyik, az

Sunny Bunny igazi rajongói tud-

felmerészkedhet a három méter

ják, hogy a Sonnentherme csa-

magas mászófalra: garantált a

pata minden nyáron egyedülálló

vizes érkezés a kültéri „Splash”

élményekkel, akciókkal kényezteti

medencébe.

kis vendégeit. A „Sunny Bunny’s

További információkat a www.

Kids Fun” program keretein be-

sonnentherme.at oldalon talál.

„Beszállás! A vonat indul!” –

lül színes szórakozási lehetősé-

Bármilyen kérdés esetén szívesen

hallani napjában többször a

gek állnak rendelkezésre a hét

állunk rendelkezésére!

Sonnentherme kültéri „játszó-

minden napján. A szabadtéri

réten”, mely kimondottan kicsik

színpadon és a Sonnentherme

számára készült: itt rója köreit a

élményfürdő külterén a művé-

kisvasút. Aki mégis a vízben ma-

szek egymásnak adják a kilincset,

radna, hajókázhat az elektromos

akik az igényes kikapcsolódásért

kishajókkal, saját kikötővel, hajó-

felelősek. Több workshop és kü-

házikóval és világítótoronnyal. Épí-

lönleges esemény kerekíti egésszé

tésztudásukat is megmutathatják a

a nyári programkínálatot. Aki ver-

picik a homokozóban a babastrand

sengeni szeret, indulhat a számos

homokos területén. A parkhoz

csúszdaverseny egyikén Ausztria

hasonló pihenőrész természetes

egyik leggyorsabb vízicsúszdáján,

árnyékával csalogat minden kedves

a Twisteren. A legnagyobb

vendéget, aki megpihenni vágyik a

ilyen verseny a „Citroen Speed

szédítő nyári élvezetek közben.

Contest” 2013. július 13-án.

Sonnentherme BetriebsgesmbH A-7361 Lutzmannsburg, Thermengelände 1 Tel: +43-(0)2615-87171-2223, Fax: DW -20 www.sonnentherme.com Email: presse@sonnentherme.at

HelloBaby! 49


uta z u n k

Fot贸: shutterstock.com

BALATON

50 HelloBaby!


A magyar tengeren szinte alig találunk olyan települést, ahol ne lenne legalább egy gyermekbarát strand tiszta öltözôkkel, játszótérrel, pelenkázási lehetôséggel, árnyat adó fákkal. Fôleg a déli partokon bukkanhatunk sekély, homokos partszakaszokra, ahol igazán biztonságos a fürdôzés. A Balaton körüli dombok és hegyek, illetve a legszebb pontokra emelt kilátók páratlan panorámát nyújtanak, a teljes egészében kiépített bicikli-útvonalakon pedig akár körbe is tekerhetjük a Balcsit. Ha kalandokra vágyunk, bobon száguldhatunk le a magasból, de megannyi izgalmat rejtenek az „állatos” programok is.

HelloBaby! 51


BALATONI PROGRAMOK A Salföld Természetvédelmi Major a Balatonfelvidéki Nemzeti Park egyik látogatóhelye, ahol régi magyar háziállatok, állatsimogató, játszótér, A Kápolnapusztai Bivalyrefűszer- és gyógynövénykert, lovaskocsikázás

zervátum és annak bivaly-

várja a látogatókat. A Balaton-felvidéki Nemzeti

csordái, valamint az interak-

Park további programjairól és látogatóhelyeiről

tív kiállítás és a mesélő sétaút

több info: www.bfnp.hu

egész évben látogatható.

Üdvözlet a fedélzeten! A nap-

Számtalan kalandpályát találhatunk a tó

lemente-túrák, bulihajók, sé-

körül. Zamárdiban másfél kilométernyi

tahajókázások mellett idén is

csúszópálya, vízidodzsem várja a csalá-

indulnak gyerekhajók kalóz-

dokat, Fűzfőn pedig a nyolcszáz méteres

programmal. Több infó:

bobpálya mellé építettek egy új panorá-

www.balatonihajozas.hu

mapályát is, hogy az adrenalin mellé balatoni kilátást is kapjunk. Gyenesdiáson 70 különféle akadálypályán tesztelhetjük ügyességünket, míg a tihanyi kalandszigeten vadregényes környezetben három különböző nehézségi fokú pályán, mászófalon, lecsúszópályán kalandozhatunk. Ha Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Kehidakustányban, Zalakaroson, Hévízen vagy Keszthelyen szállunk meg, váltsuk ki bármelyik helyi Tourinform irodában a West Balaton Card-ot, ami lényegében egy kuponfüzet és számtalan kedvezményt rejt, amelyeket a helyi szolgáltatóknál – éttermek, strandok, biciklikölcsönzők, kalandpark stb stb. – válthatunk be.

A balatonfüredi Jókai-kilá-

Zenés esték a „Balaton várában”, Ze

tóhoz jelzett turistaút vezet

20 2013. július 20.– augusztus 17.,

fel – a 317 méterre magasodó

Sz Szigligeti vár

fakilátóból csodálatos kilátás

An nyári hétvégi estéken újra megtelik

nyílik a tóra, és a Tihanyi-fél-

a sszigligeti alsóvár. Fellép a Csík ze-

sziget irányába. A Jókai hő-

ne nekar, a Budapest Bár, Rúzsa Magdi,

séről elnevezett Aranyember

a Magna Cum Laude és a Péterfi

útján ülőpadok teszik még

Bori & Love Band. A középkori várfalak között a gyerekek sem ma-

kellemesebbé és kényelme-

radnak ki a zenei forgatagból: péntek esténként az Alma együttes, a

sebbé a sétát.

Kolompos és a Garabonciás együttes dalaira táncolhatnak a kicsik.

52 HelloBaby!


bababarát

szállástippek Tihanyban, a Belső-tó partján áll a Levendula látogatóközpont, amely kicsik és nagyok számára is színvonalas, izgalmas, tartalmas pillanatokat szerezve mutatja be a Balaton-felvidék természeti értékeit. A látogatóközpont parkjában számos játékot találunk, a labirintustól a levendulásig és pallósorig. Hiába 2-5 méter mély a Hévízi-tó, az úszni nem tudók és a kisgyerekek is élvezhetik a gyógyvíz ked-

CLUB REGATTA BALATONLELLE*** www.clubregatta.hu

\]\

KÁLI ART INN *** HOTEL www.kaliartinn.hu

\]\

SPA HOTEL HÉVÍZ**** www.spaheviz.hu

\]\

vező hatásait, mert a Tófürdőben

GYŐRFI APARTMANHÁZ

vannak padlózott medencék, illet-

www.zamardiszallas.eu

ve gyermekmedence is. A bő for-

\]\

rású, csillogó felszínű tó zöld környezetben fekszik, tündérrózsák

FŐNIX HOTEL BALATONFÖLDVÁR ****

lebegnek a tetején, vize 3,5 nap

www.hotelfonix.hu

alatt teljesen kicserélődik, érthető,

\]\

miért olyan tiszta még nyáron is.

SIÓFOK HOTEL LIDÓ***

Balatoni Játszadalom: 2013. augusztus 8.–11.,

www.siofok-hotel.com

Zamárdi, Bácskai utcai szabad strand

\]\

A három kilométeres strandon lesz a rendezvény, amelynek táncház, színházi előadás, pecás

KOCZOR PINCÉSZET ÉS VENDÉGFOGADÓ BALATONFÜRED

célzóverseny, bábosok, komédiások,

www.koczorpince.hu

énekesek. Ha jó az idő, és meleg a

\]\

központi eleme a játék. Lesz hagyományőrző harcibemutató,

víz, ekkor alkotja 1000–1500

HOTEL GABRIELLA TAPOLCA ***

ember kézfogással a vízben a Balaton Szívét. III. Sárkányfesztivál, 2013. július 27.- augusztus 4., Balatonszárszó Igazi családi program! Lesz sárkányrepülő-bemutató, sárkányere-

www.hotelgabriella.hu Badacsonyi Fényvarázs,

\]\

2013. augusztus 19., Badacsonyi -Móló

STAN ÉS PAN PANZIÓ, BALATONALMÁDI

Látványos víziparádé, és

www.stanespanzio.hu

egyben az ország egyik leg-

\]\

getés, életnagyságú Csukás-bábfigu- szebb vitorlás felvonulása rák kiállítása, zenés meseelőadások,

zenei műsorokkal és mesés

PANORÁMA HOTEL***, TIHANY

népi játékok, Baricz Gergő-koncert.

tűzijátékkal.

www.panoramaht.com

HelloBaby! 53


uta z u n k

TISZA-TÓ

54 HelloBaby!


Egyre népszerûbb üdülési célpont a Tisza-tó és annak környéke: Tiszafüred, Poroszló és Abádszalók. A mozaikos tó felszínét számtalan sziget, holtág, ártéri erdô, és a rajta keresztülfolyó Tisza teszi szabdalttá, egyedivé, változatossá. A tó melletti túraközpontok számtalan programot kínálnak, és minden információt megadnak ahhoz, hogy a varázslatos birodalom utolsó szegletét is megismerhessük. Magyarország második legnagyobb tava aszfaltburkolatú kerékpárúton körbetekerhetô, szabadstrandjai között pedig találunk romantikusat, csendeset, és olyat is, ami éjszakai bulikat ígér.

HelloBaby! 55


TISZA-TAVI TISZA-T TAVI PROGRAMOK

Aratófelvonulás, újkenyérszentelés, 2013. augusztus

A vadregényes tájat igazán felfedezni

20., Karcag

csak vízről lehet, ezért nem érdemes

Népviseletbe öltözött fel-

kihagyni a virágoktól pompázó és

vonulók, hintók, szekerek,

madaraktól hangos nyári csónaktú-

lovasok, gépek felvonulása,

rákat – ezekre bármelyik kikötőben,

vidéki ízek, kézműves élel-

pl. Szabics, Kormorán – befizethe-

miszerek, házi készítésű

tünk.

ételek, italok vására.

A tavat körülölelő 2-3 méter magas, közel 70 km-es gát természetes kilátóként vezeti végig a bicajozás szerelmeseit, miközben nagyszerű panoráma nyílik a tóra, a szigetekre, madarakban gazdag természetvédelmi területre, köztük a Tisza-tavi Madárrezervátumra is. Könnyed élményben lehet részünk, hiszen a tó körül mindössze 1 m szintkülönbséggel kell megbirkózni, így az amatőrök és a kisgyermekek is probléma nélkül tekerhetnek rajta már csak azért is, mert a gát messze vezet az autóval járható utaktól.

A Tisza-tó nagy attrakciója a poroszlói Ökocentrum. Ez egy négyszintes látogatóközpont, ahol háromdimenziós vetítőterem, állandó kiállítások és Európa legnagyobb édesvízi akváriuma szórakoztatja az idelátogatókat. A labirintus-

A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területe (rövid út vezet a pusztáig), és így egyúttal a Világörökség része.

szerű akváriumrendszerben a

Szintén páratlan élményeket

Tisza-tavi állatok életébe nyer-

tartogat az egész család szá-

hetünk bepillantást, mindezt

mára a Tiszavirág Ártéri Sé-

úgy, mintha a tó mélyén sétál-

taút, amely egy tanösvény egy

nánk. A centrumot körülölelő

pici szigeten (ide szintén hajó-

park egyik része lényegében

val lehet átjutni), és informáci-

egy állatkert, ahol láthatunk

ós táblák segítségével mutatja

vidrákat, kormoránokat, tek-

be a tiszavirág, vagy más né-

nősöket, sakálokat. www.

ven a kérész életét, valamint a

tiszataviokocentrum.hu

Tisza-tó élővilágát.

56 HelloBaby!


bababarát

szállástippek A Tisza-tó körül lassan mélyülő, gyorsan melegedő, biztonságos partszakaszokat és strandokat is találunk. Abádszalókon sportolási lehetőségekkel hív a strand (jet-ski, vizisí), míg például Tiszafüred szabadstrandja inkább amolyan árnyas-romantikus, nyugodtabb partszakasz.

TISZA BALNEUM HOTEL**** A Tisza-tó egyik vadregényes szigetén épült fel a Robin Kalandsziget

www.balneum.hu

\]\

(bejutni csak csónakkal vagy komp-

CLUB THERMÁL KASTÉLY

pal lehet). Egyedülálló élménypark,

www.poroszlokastely.hu

amely garantálja az élmény-és

\]\

adrenalindús szórakozást. 140 aka-

TISZAVIRÁG APARTMANHÁZ

dályból álló kötélpálya, mászófal, tornapálya, játszótér, minigolf,

www. apartmantiszavirag.hu

íjászpálya, vízikenguru – ezek

\]\

mind-mind megtalálhatók itt. A ka-

FŰZFA PIHENŐPARK

landpark játszóház, azaz játszótér

www.fuzfapihenopark.hu

kiváló szórakozás a kisebb gyere-

\]\

kilátótorony, kötélcsúszda, erdei

keknek is. Fogathajtó Verseny,

HABLEÁNY HOTEL TISZAFÜRED

2013. augusztus 17.,

www.hableanyhotel.hu

Kunhegyes, Vásártér A versenyzők, fogatosok a

\]\

KORMORÁN VENDÉGHÁZAK

környező kis és nagykun településekről érkeznek a

www.kormorankikoto.hu

megmérettetésre. Az egész napos jó hangulatú versengés, a fogathajtás hagyományainak

\]\

megőrzését, ápolását tűzi ki célul. A rendezvény része a népmű-

ZÖLD WELLNESSHÁZ

vészeti bemutató és kézműves vásár.

www.zoldwellnesshaz.hu

Az Ökocentrum mellett, a tó belső

Sztárfellépők Abádsza-

\]\

területén található a különleges han- lók Fesztiválszínpadján:

DIÁNA VENDÉGHÁZ

gulatú Vízi Sétány, ahova csónak-

Szűcs Judit és Hevesi Tamás

kal lehet átjutni menetrend szerint

(június 22.), Oláh Gergő (jú-

www.dianavendeghaz. gportal.hu

közlekedő kishajókon. A sétány nem

nius 28.) Irigy Hónaljmirigy

más, mint egy másfél kilométer hosz- (június 29.), Vastag Csaba szú, cölöpökön álló pallóút (olyan,

(július 6.), Deák Bill Gyula

mintha a vízen járnánk) pihenőszi-

(július 20.), Csobot Adél (jú-

getekkel, madárvárakkal és madár-

lius 26.), Tankcsapda (július

\]\

KASTÉLYSZÁLLÓ TISZAROFF **** www.kastelyhoteltiszaroff.hu

megfigyelő toronnyal – ezek tetejéről 27.), Caramel (augusztus 3.),

\]\

mesés kilátás nyílik a mozaikos tóra.

Charlie (augusztus 9.) http://

NÁDAS PANZIÓ

www.vizisetany.hu

szalok.hu/2013/1.html

www.nadaspanzio.hu

HelloBaby! 57


uta z u n k

FERTŐ-TÓ 58 HelloBaby!

Szerző: Molnár Ági Fotó: shutterstock.com

Nyugat-Magyarországon sekély vizû tava a világörökség része, rengeteg történelmi látnivalóval. A tavon Ausztria és Magyarország osztozik, a magyar terület a tó kisebbik részét teszi ki. Nem az a klasszikus üdülôhely, mint például a Balaton, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne itt tartalmas napokat eltölteni. A tó közvetlen környékén fekszik a Fertô-Hanság Nemzeti Park és a Soproni Tájvédelmi Körzet is. A strandolás mellett kisgyermekkel kifejezetten izgalmasnak tûnnek a különféle hajós programok, a kisvonatozás és a madármegfigyelés.


HelloBaby! 59


A legismertebb strand a tó

FERTÔ-TAVI PROGRAMOK körül a Fertő-tavi vízitelep: lehet itt fürdeni, szörfözni, csónakázni, vitorlázni. A különféle sók a Fertő A Fertő-parti zenei fesztivált

iszapját gyógyhatásúvá

2013. augusztus 9–10. között ren- teszik, így amikor a Ferdezik meg a Fertő-tavi vízitele-

tő vizében úszunk, egy kis

pen, ahol a tervek szerint a Mag- gyógykúrában is részesüna Cum Laude is fellép.

lünk.

Érdemes időt szánni Hegy-

A Fertő-tavon sétahajókázhatunk, és akár valamelyik ausztri-

kőre, és annak fürdőjére is.

ai kikötőbe is átkelhetünk a két hajózási társaság segítségével,

Hegykő kedvelt turistacélpont amelyekről több infó: www.fertohajo.hu, www.fertotavihajoutak. a Fertő-tó feletti dombvonulat hu Érdemes befizetni egy naplemente-túrára, vagy olyan sétaoldalán, illetve tetején, ter-

hajózásra, amelynek során a kapitány bemutatja a tó élővilágát,

málvizét 2004-ben gyógyvízzé

a Nemzeti Park és a Világörökségi területek

nyilvánították. A termálfür-

szépségét. Menetrendszerinti hajójáratok in-

dőben nyitott, ásványvízzel

dulnak a romantikus burgenlandi falucskába

feltöltött, feszített víztükrű

Mörbischre, de részt vehetünk hajókázással

medencék is vannak, a kicsiket

és kisvonatozással egybekötött városnéző

játszótérrel várják. Nemrég

kiránduláson is. Szervezett hajós kirán-

megduplázták az öltözők befo-

dulással Ausztria legkisebb városát

gadóképességét, átalakították

Rustot is megcsodálhatjuk.

és korszerűsítették a gyógymedencét. A Szent-Mihály római katolikus plébániatemplomot szintén érdemes megtekinteni. És ne hagyjuk ki a madár-

A Fertő-Hanság Nem-

megfigyelő-szabadidőparkot

zeti Parkban, a túrá-

sem, ahol szintén van játszó-

zók és a természetimá-

tér, és egy kilátó csodás pa-

dók paradicsomában

norámával. Több info: www.

jelentkezhetünk pél-

hegyko.hu

dául kenutúrára (túravezetővel), amelynek során érdekes mocsári növényekkel és a nádas rejtekében élő állatokkal találkozhatunk. Indítanak hajnali madárlest is, de ezekre a programokra előzetesen kell jelentkezni. Több info: www.ferto-hansag.hu

60 HelloBaby!

Magyarország tíz legjobb kerékpárútvonalából az egyik épp a Fertő-tó körül tekereg, ám több elágazás a tó környéki településekre és a tájvédelmi területekre vezet. Összefüggően akár 350 km-es bicikliút-hálózatot is végigjárhatunk.


bababarát

Győr ugyan nem a legközelebbi város,

szállástippek

ám ha július elején nyaralunk itt, ne hagyjuk ki a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Győrkőcfesztivált július 5–7. között. Az idén hatodik alkalommal kerül a kicsik uralma alá Győr belvárosa. Az eddigiekhez hasonlóan idén is ingyenes a belépés, és még több programmal várják a gyerekeket: báb-

SZIDÓNIA KASTÉLYSZÁLLODA RÖJTÖKMUZSAJ **** www.szidonia.hu

\]\

FERTŐDI KÚRIA VENDÉGHÁZ

színház, meseszínpad, táncegyüttesek

www.kuriahaz.hu

előadása, játszóház, zenés foglalkozá-

\]\

sok, stb.

ROZÁLIA VENDÉGHÁZ

„Eszterházi Vigasságok” címmel egész nyáron átívelő kulturális

www.rozaliavendeghaz.hu

koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély.

\]\

A programsorozat május 31-én indul és szeptember 15-én ér véget, így nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is lesz. A három hónap alatt a zene játszsza a főszerepet, de a koncertek mellett színházi és táncelőadá-

PATONAI PANZIÓ *** www.patonai.hu

\]\

sok valamint folyamatos családi programok – gyerekkoncertek,

TORNÁCOS PANZIÓ

hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők – is színesítik a

www.tornacos.hu

programkavalkádot.

\]\

ESTERHÁZY-KASTÉLY www.eszterhaza.hu/ kastelyszallo

\]\

RÁBENSTEINER APARTMAN-PANZIÓ www.rabensteiner.hu

\]\

TULIPÁNOS VENDÉGHÁZ www.falusilovasszallas.hu Hegykői Vigasságok, 2013. augusztus 3.,

\]\

Hegykői grófkert

UJVÁRI PANZIÓ

Vérbeli falunapi programsorozat szabadté-

www.ujvaripanzio.hu

ri sütés-főzéssel, ingyenes sétakocsizással,

\]\

zenei programokkal, a sörsátorban bállal, éjszaka tűzijátékkal; vasárnap gyermek-

MARBEN PANZIÓ ÉS ÉTTEREM

programokkal, meghívott sztárvendéggel.

www.marben.hu

HelloBaby! 61


uta z u n k

VELENCEI-TÓ

Szerző: Molnár Ági Fotó: shutterstock.com

Hazánk második legnagyobb természetes tava számtalan lehetôséget nyújt az ideérkezô családoknak. Itt fekszik az ország egyetlen ökostrandja, de megtalálják számításaikat a wellness szerelmesei és a fanatikus természetjárók is. A nádszigetekkel tarkított víz alapvetôen sekély, a strandokon a vízminôség kiváló, a környéket folyamatosan szépítik, fejlesztik. Szinte minden hétvégén koncertek, fesztiválok visznek életet a velencei estékbe, így nem véletlenül vált az utóbbi idôkben egyre több utazó legkedvesebb nyaralóhelyévé.

62 HelloBaby!


HelloBaby! 63


VELENCEI-TAVI PROGRAMOK Az Agárdi Gyógy-, és Termálfürdőben június 15-től augusztus 20-ig színes programokkal, játékokkal várják a kisgyerekeket. Keszeg Karcsi Kölyökstrandján lesz baba-mama sarok a 0-2 éveseknek, óriásugráló csúszdával a 2-5 éveseknek, logikai feladatok minden korosztály számára, élő tekepálya. A Velence Resort & Spa****

Nyaralás alatt sem kell lemondanunk környezettudatosság-

superiorban tematikus hétvé-

ról – Magyarország első ökoszemléletű strandján szelektíven

gékkel, izgalmas és tartalmas

gyűjtik a hulladékot, a büfék palackpréssel vannak felsze-

programokkal várják a családo- relve, még a lángos is bio, a limonádé pedig tisztított vízből, kat. Júniusban a központi elem biocitromból és -mézből készül. A legkisebbeket is számos a vakáció és a gyümölcs lesz.

programlehetőség várja a rönkjátszótéren, míg a felnőtt sportrajongók petanque-, strandröplabda-, lábteniszpályán próbálhatják ki ügyességüket, ha épp nem vízibiciklizni támad kedve a családnak. A gárdonyi strandon idén is megrendezik a már hagyományosnak számító Bio Fesztivált, VW Bogar Találkozót és a tóúszást is. www.sportbeach.hu Nem kell ahhoz vízi jártasság, hogy családosul kenuba szálljunk, és a vízen suhanva ismerjük meg a tó igazi arcát. A kb. másfél órás felfedezőutakat a tavat jól ismerő túravezetők irányítják – velük hosszabb evezésekre és napfelkelte-kenutúrára is elmehetünk. 4 éves korig ingyenes a részvétel. www.velenceitohajozas.hu

Már-már kultikus helyszín az

Pákozdon, a Katonai Emlékpark minden nap nyitva áll a látoga-

agárdi popstrand, ami nap-

tók előtt. A kül- és beltéri kiállítások, emlékhelyek és emlékmű-

pal biztonságos strandnak, a

vek megtekintése kiváló programlehetőség az egész családnak,

nyári estéken pedig családias

a kávézó nagy teraszáról pedig mesés kilátás nyílik a Velencei-

hangulatú koncerteknek ad

tóra. Ha már Pákozdon járunk, érdemes megnézni a jellegzetes

otthont. Idén is fellép többek

alakú sziklacsoportokat, azaz az Ingóköveket is. Ne hagyjuk ki a

között a Neoton, a harminc-

Pákozd-Sukorói Arborétumot sem – itt találhatunk tájházat, pici

éves R-Go, Demjén Ferenc és

belső tavat és játszóteret is, valamint egy remek kilátót, ahol is-

az Irigy Hónaljmirigy.

mét megcsodálhatjuk a gyönyörű tájat.

64 HelloBaby!


bababarát

szállástippek Kabóciádé - Családi Fesztivál, 2013 június 15-16., Veszprém A Kabóca Bábszínház hagyományos kétnapos rendezvényét színházi előadás, koncert, animációs filmvetítés, tárlatvezetés, kézműves foglalkozások, játszóházak színesítik.

VELENCE RESORT & SPA**** SUPERIOR www.velencespa.hu

\]\

VITAL HOTEL NAUTIS**** www.hotelnautis.hu

\]\

A Gárdonyi parkban él-

VIKING HOTEL***

ményközpontot találha-

www.vikinghotel.hu

tunk, ahol a gyerekek lovagolhatnak (akár pónin is),

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

lovaskocsikázhatnak, ügyes- rengeteg programmal várják a természetkedvelőket. Július 13ségi játékokban vehetnek

\]\

VARGA PANZIÓ ÉS ÉTTEREM

részt, állatokat simogathat-

án például madárgyűrűzés lesz a

nak. Ahol artista és cirku-

nádasban, augusztus 9-én pedig

www.vargaetterem. mindenkilapja.hu

szi produkciók szórakoz-

meteorvadászat a Sas-hegyről. To-

\]\

tatják őket, és ahol még az

vábbi információk a programokról

íjászkodást

és a környék tanösvényeiről:

is kipró-

www.dinp.nemzetipark.gov.hu

HOTEL HOLDFÉNY *** www.hotelholdfeny.hu

\]\

bálhatják. www.

Anna-napi gyümölcsünnep,

PANORÁMA VENDÉGHÁZ

ecbservices.

2013. június 20., Dinnyés

hu/gardonyi-

Lekvárfőző fesztivál és hagyomá-

western-

nyos táncos mulatság, nem csak

www.szallasinfo.hu/ panorama_vendeghaz_ sukoro

park

az Annáknak és Panniknak.

\]\

A Veszprémi Állatkert folyamatosan új lakókkal bővül: nemrég kis

SPORT BEACH CAMPING

teve született, struccpárok érkeztek – ők egyébként a zsiráfokkal

www.sportbeach.hu

együtt már birtokba is vették az új kifutójukat, ami dupla akkora,

\]\

mint a régi. Az Állatkert minden nap nyitva áll a látogatók előtt, kicsiknek és nagyoknak egyaránt feledhetetlen élményt nyújt. A Kölyökdzsungel

HOTEL LAGUNA www.hotellaguna.hu

játszóházban a

\]\

kalandra vágyó

CUCU VENDÉGHÁZ

lurkók kedvükre

www.cucuvendeghaz.hu

kúszhatnak, mász-

\]\

hatnak, csúszdázhatnak. www.veszpzoo.hu

GÉMESKÚT ÉTTEREM ÉS PANZIÓ www.gemeskut.hu

HelloBaby! 65


köny ve s p olc

Nyárias olvasmányok gyerekeknek

Amikor nincs iskola, a gyerekek szívesebben olvasnak – vélik sokan. Íme, egy kis ízelítő gyerekeknek szóló olvasmányokból, strandra, utazáshoz vagy egyszerűen csak kíváncsiskodáshoz… Mi MICSODA mini - Itt a nyár, csuda jó a Balaton!

Mi MICSODA Junior - A tenger Milyen tengerek vannak a világon? Hová tűnik a víz apály idején? Mennyire mély a tenger? A kis olvasók előtt feltárul a tengerek világa: betekinthetnek a tenger legmélyére, megismerhetik a trópusi és a sarki tengerek élővilágát, megtudhatják, hogyan befolyásolja a tenger az éghajlatot és hogyan hasznosítja az ember a tengert. Ára: 2950 Ft, Tessloff Babilon Kiadó

Kis kukta

Bartos Erika

Minden, amire a kis kuktáknak szükségük van a konyhában

Vendégségben Pécs városában

Enni jó. Főzni öröm. A szakácskönyv ételeit elkészíteni gyerekjáték. A Kis kukta csomag segítségével rövid idő alatt mesterszakácscsá válhatsz! Készen állsz egy kis főzőcskére? Ha igen, tedd a fejedre a séfsapkát, lapozd fel a dobozban lévő fantasztikus szakácskönyvet, és irány a konyha! Ára: 4800 Ft, Alexandra Kiadó

66 HelloBaby!

A 2-4 éves kicsikkel a képeket nézegetve megbeszélhetjük, milyen a vonat, a kemping, a csúszda, a vízibicikli, a kikötő. De a tihanyi komp sem maradt ki a könyvből és az elengedhetetlen lángosevés sem. Az élettel teli, kedves rajzok alapján elmondhatjuk a kicsiknek, miért van a bója a vízben, miért fontos a naptej és hol él a pocok. A könyv végén a minikvíz és a kukucskálóablakok már megszokott tartozékai a Mi MICSODA mini köteteknek. Ára: 1990 Ft, Tessloff Babilon Kiadó

Ha nem is elvarázsolt, de varázslatos városba hívogatja a gyermekeket Bartos Erika. Ez a könyv többet ad, mint egy pécsi fotóalbum, gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép, mesésebb és kedvesebb, mint egy turistakézikönyv. Kedves Olvasó! A kisvonat előállt, tessék beszállni, indulunk! Ára: 2999 Ft, Alexandra Kiadó


ITT MINDEN A CSALÁDRÓL SZÓL! Kisgyerekkel is élmény és igazi kikapcsolódás a nyaralás egy valódi bababarát vagy gyerekbarát rá át hotel ho h o extrái között

Minden Mi M i 10 év alatti gyermek INGYEN veheti tii igénybe a hotel összes szolgáltatását (amennyiben a gyerek a szüleivel azonos szobában alszik). Oxigén Hotel**** & ZEN Spa

Minden eszköz biztosított ahhoz, hogy a család minden tagja pihenhessen. Baba- és gyerekbarát eszközök, programok és animátorok szolgálják, hogy anyuka és apuka is elengedhessék magukat.

Nem kell mindent előre tervezni, és a szülőknek egy sor kompromisszumot kötve lemondaniuk az izgalmas programokról, mert itt minden a családról szól! A család apraja-nagyja megtalálja a gyerekbarát Oxigén Hotelben**** a számára tökéletes kikapcsolódást.

Minden kis vendégünk ajándékot kap.

Noszvaj, Szomolyai út I www.oxigenhotel.hu I info@oxigenhotel.hu I Telefon: (36) 463 007

HelloBaby! 67


me se

Fotó: pr

Játékeső

68 HelloBaby!


Zinka egy délután körbenézett a szobájában. A

Elképesztő sebességgel álltak neki a rendrakás-

hatalmas rendetlenségtől szinte már lépni sem

nak. Miközben Piruett izgatottan zsongott körü-

lehetett. Játékok hevertek mindenütt egymás he-

löttük, a két barát gyorsan két kupacba rendezte

gyén-hátán. Simafül egészen beleolvadt a környe-

a játékokat. A kisebbik halomba kerültek azok a

zetébe, csak az egyik füle látszott ki a sok színes

darabok, amelyek Zinka és Simafül szívének a leg-

holmi közül. Zinka hiába kereste őt, sehol sem

kedvesebbek voltak. A nagyobbik rakás olyan hol-

találta, pedig barátja ott feküdt a földön, szinte

mikból állt össze, amelyek valamiért nem nőttek

mellette.

annyira hozzájuk.

– Simafüüüül! Merre vagy? – rikoltotta el magát

Zinka a nagyobbik kupacra mutatott, és így szólt:

Zinka.

– Na, ezeket visszük!

A fülsiketítő kiáltástól Simafül ijedtében a plafo-

– Jó, de hogyan? – aggodalmaskodott Simafül.

nig ugrott.

– Bízd csak rám, van nekem egy feneketlen zse-

– Miért kiabálsz, Zinka? Itt vagyok!

bem!

– De jó, hogy megvagy, Simi! – sóhajtott fel a kis-

Ahogy ezt kimondta, Zinka varázskabátja kinyílt,

lány megkönnyebbülten.

és a belső zseb az összes játékot mind egy szálig

– Nem jó ez így, én már ki se látszom a sok játék

magába szívta. Piruett és Simafül ámuldozva fi-

közül, tennünk kell valamit! – panaszkodott Si-

gyelte, ahogy a kabát elnyeli a hatalmas kupac já-

mafül.

tékot. Mert egy igazi varázskabát ilyet is tud.

Ekkor megjelent az ablakpárkányon régi ismerő-

– Indulhatunk! – mondta Zinka mosolyogva.

sük, Piruett, a jóságos pillangó.

A két barát Piruett kíséretében felkerekedett, hogy

– Képzeljétek, Bíbornak megint fülemülebabái

a sok-sok játéknak új otthont keressen. Amikor

születtek! – újságolta lelkesen. – Ott rakoncát-

megérkeztek Bíbor fészkéhez, ő épp a rendetlen-

lankodnak az üres fészekben, csipognak és pró-

kedő újszülöttekkel viaskodott.

bálgatják a szárnyaikat, de nincs semmi, amivel

– Szia, Bíbor! Hoztunk nektek meglepetést! – kia-

játszhatnának.

bált fel Zinka kedvesen.

Zinka körbenézett a rumli-hegyen, és elgondolko-

– Nekem? Jaaaj, de aranyosak vagytok! Piruett,

dott.

hogy vagy? Rég nem láttalak!

– Támadt egy ötletem! – kiáltott fel hirtelen, majd

– Hát nem emlékszel? Reggel együtt repkedtünk

odahajolt Simafülhöz és Piruetthez, hogy beavas-

órákon át a sárga pipacsmező felett! – méltatlan-

sa őket a nagy tervbe.

kodott a pillangó.

HelloBaby! 69


me se

Bíbor valamiért soha nem emlékezett semmire.

– Tényleg, mintha már említetted volna.

– Hűha, tényleg, bocs, egyre feledékenyebb va-

A varázskabát ebben a pillanatban kinyílt, Zinka

gyok! Sebaj, örülök, hogy itt vagytok! Miért is jöt-

zsebéből színes játékok röppentek elő, hogy aztán

tetek?

mindegyik a fészekben landoljon a fiókák mellett.

– Meglepetést hoztunk – mosolygott Zinka türel-

A kis csöppségek azonnal nekiláttak, hogy birtok-

mesen.

ba vegyék az izgalmas holmikat.

70 HelloBaby!


– Megnézhetem, mit kaptatok? Olyan kíváncsi vagyok! Megnézhetem? Megnézhetem? – repdesett Piruett a fészek körül. A kis fülemülék büszkén a fejük fölé emelték, és bemutatták Piruettnek a frissen szerzett kincseket. Mindegyikük kapott egy-egy ajándékot, amivel csendesen eljátszadozhatott, és Bíbor is nagyon örült, mert végre lepihenhetett. Miután elköszöntek a Bíbor-családtól, Zinka, Simafül és Piruett tovább folytatta útját. Harsogó Sziklaszirt felé vették az irányt, hogy a környék legnagyobb kőtömbjének segítségét kérjék. – Mit akartok itt? – förmedt rájuk morcosan a hatalmas kődarab, amikor megérkeztek a lábához. – Azért jöttünk el hozzád, mert csak te tudsz rajtunk segíteni – válaszolta a kislány, majd beavatta Harsogó Sziklaszirtet is a titkos tervbe. A szikla hümmögött egy darabig, végül bólintott, és talán egy picit még el is mosolyodott. – Rendben. De fogjátok be a fületeket, nehogy

beragyogta a hegyeket, a völgyeket, a folyókat, az

megsüketüljetek!

óceánokat, a földeket, az egész világmindenséget,

És ekkor Harsogó Sziklaszirt dörgedelmes dalba

de még az alagutakat is.

kezdett, olyan hangosan énekelt, hogy a dal a föld

VÉGE

másik féltekén is hallatszott. Zinka kabátja újra kinyílt. Az összes kincs egyszerre röppent ki, és mind fölfeküdt Harsogó Sziklaszirt énekének dallamára. Piruett Simafül orrára szállt, onnan figyelte a varázslatot. Színes játékfelhő kúszott az égre, hogy aztán egymástól elszakadva, egyenként szálljanak tova céljuk felé. A küldemények a világ végére is elhallatszó énekhang szárnyán jutottak el új otthonaikba, ahol a gyerekek már nagyon várták őket. A földkerekség milliónyi pontján ugyanabban a pillanatban rengeteg gyerek érezte egyszerre

ZIN NK KA A ÉS ÉS SIM SIM AFÜ FÜ L FÜL VAR VA AR A RÁ ÁZS ZS SL LAT AT A TOS K KA KAL A L AND ND DJAI JJA A Zin Z n ka am mag ag a ga ab abi b bii zt zzto t s, s, jós j zzív ívv ű kisslá llán á ány, y, aki ak a ki k i neem fééll sem semmit miitől, mit őlll, mer m me e t egy b bűv űv ű ös ös rruh uh uh hada adarab ad ada rab ab b va a bir van bir ttok ok ok á ába b n. n. A Azz any nyy uuk áj káj á átó át l kapo k apo apott t t va var arrázs a rázs ázzssk ka kab ab báto át t át m dig ma min agán án n vviisel iseli, sel el i, mer err t az ert a z mági á kus ág k us eerrejével ku ejével ejé vel me megg-g véd vé védi é i őt és a tá á rsa rssa itt a baj ajb j an. n. Le L gjo gjobb gj jobb b ba bar b a á átj tjja ja S Sima ima iim ma fü m füll, a rövi ö d öv dlá lá lábú, bú bú, b ú, h ú hu u rk rka ka k ates ttes es estű tű kut ut yak u ya a eve evverék ék k, a kii fol fo o yto yytton éh ééhe h s. s. Zin Z i nka k a és S ka Si mafül Sim afü fü l eegyü gyü g yüttt fed fed dezi ezi k ffel ell a vilá v ilágot ilá ág go got ot o, mes m esés séss uta utazás ut z ásaik zás a ik ai aik k so orán n a ké képzel kép épzel zellet és és a való all sság ág ha á ha atár tá tár á rán ár án kal kaland alan a an o and ozn zn nak ak. k Bookli Boo lii n nee

ugyanazt. Zinka jó szívét. Ami egy pillanatra kör-

HelloBaby! 71


rej t vény

Rejtvényünk helyes megfejtői között egy Peugeot 301 ajándék teszthétvégét sorsolunk ki a Peugeot Hungary Kft. jóvoltából. Beküldési határidő: 2013. augusztus 30. Eredményhirdetés: 2013. szeptember 16. A helyes megfejtéseket várjuk a jatek@amedia.hu e-mailcímre vagy postai úton a következő címre: Absolut Media Zrt. 1075 Bp. Madách Imre út 13–14. További információért hívja a +36 1 398 0344-es telefonszámot vagy írjon a terjesztes@amedia.hu e-mail címre. A játékban való részvétel egyben önkéntes adatközlés is. Az adatközlő hozzájárul, hogy a közölt adatait a kiadó előfizetői névjegyzékében nyilvántartsa és számára előfizetésekkel, akciókkal kapcsolatos tájékoztatókat küldjön. Megrendelésével továbbá hozzájárul, hogy a kiadó tájékoztató- és reklámanyagokat küldjön és az itt közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére (1075 Budapest, Madách Imre u. 13–14.) írt levéllel bármikor visszavonható.

72 HelloBaby!


promó lélek c ió

több, mint ajándék! Rangos szakmai díjat nyert a PromoBox Box BabaCsomag A több mint kétszázezer megajándékozott kismama mellett a szakmai zsűri elismerését is elnyerte a babamama marketing speciális eszközével, az anyukáknak szóló szülés utáni ajándékcsomagokkal foglalkozó PromoBox Kft. Az április végén Egerben megrendezett Junior Expo „Jó Vállalkozás – Biztos Jövő!” szakmai versenyének fődíját Fejérdy Zsófia, a PromoBox Kft. ügyvezetője vehette át. A rendezvényen fiatal vállalkozók mutatták be tevékenységüket.

Mivel érdemelte ki a PromoBox

És hogy mit éreznek a PromoBox

Kft. ezt a nívós szakmai díjat?

BabaCsomaggal megajándékozott

A 2010-ben alakult vállalkozás

anyukák? Egy boldog édesanya

a marketingkommunikáció

így emlékezett vissza az örömteli

egyik speciális eszközének se-

pillanatra: „Ajándékot mindig

gítségével, ajándékcsomagok-

szeret kapni az ember. Életem

kal kedveskedik a gyermeküket

legszebb ajándéka a kislányom

világra hozó édesanyáknak a

érkezése volt. Másnap egy más-

szülést követő napokban, or-

fajta meglepetésben részesültem,

szágszerte, szinte valamennyi

ugyanis kaptam egy nagyon szép

kórház szülészeti osztályán. A

és különleges Promobox ajándék-

cég megalakulása óta legfonto-

csomagot. Nagyon örültem ennek

sabb célkitűzései közé tartozik

a különleges doboznak. Megle-

az informálás, a családok se-

petésemre nemcsak termékmin-

gítése. Az édesanyáknak és az

tákat és kis ajándékokat találtam

újszülötteknek szánt hasznos

benne, hanem számos más dolgot

információkat és ajándék ter-

is. A legmeghatóbb egy gyönyörű

mékmintákat az együttműködő

ajtódísz volt egy megható levéllel:

partnerek rendkívül hatéko-

„Isten hozott”, ami több hónapig

nyan, közvetlenül a célcso-

díszítette a bejárati ajtónkat. Még

portnak tudják eljuttatni egy

a mai napig is forgatom azt a kis

reklámzajmentes pillanatban.

könyvet, amiben hónapról hó-

A kórházak nővérei által átadott

napra követhettem csöppségem

Promobox BabaCsomagot a

fejlődésének szakaszait is. Azt

kismamák örömmel és biza-

hiszem több anyuka nevében is

lommal fogadják. A doboz a

kimondhatom, hogy életre szóló

sok ajándék mellett az Emberi

üzeneteket kaptunk a babacso-

Erőforrások Minisztériumának

magban.”

jóvoltából egy Babaköszöntő aj-

További információ:

tódíszt, valamint a Magyar Ál-

info@promobox.hu

lami Operaház Útravaló CD-jét

www.promobox.hu

is tartalmazza.

tel: +36 20 441 8052

HelloBaby! 73


rej t vény

Rejtvényünk helyes megfejtői között 3 db Farkasházi Réka CD-t és egy mesedélutánt sorsolunk ki a www.anyakanyar.hu jóvoltából. Beküldési határidő: 2013. augusztus 30. Eredményhirdetés: 2013. szeptember 16. A helyes megfejtéseket várjuk a jatek@amedia.hu e-mailcímre vagy postai úton a következő címre: Absolut Media Zrt. 1075 Bp. Madách Imre út 13–14. További információért hívja a +36 1 398 0344-es telefonszámot vagy írjon a terjesztes@amedia.hu e-mail címre. A játékban való részvétel egyben önkéntes adatközlés is. Az adatközlő hozzájárul, hogy a közölt adatait a kiadó előfizetői névjegyzékében nyilvántartsa és számára előfizetésekkel, akciókkal kapcsolatos tájékoztatókat küldjön. Megrendelésével továbbá hozzájárul, hogy a kiadó tájékoztató- és reklámanyagokat küldjön és az itt közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére (1075 Budapest, Madách Imre u. 13–14.) írt levéllel bármikor visszavonható.

74 HelloBaby!


Rejtvényünk helyes megfejtői között 3 db Mammabee Kemby multifunkcionális táskát sorsolunk ki a Mammabee webáruház jóvoltából. Beküldési határidő: 2013. augusztus 30. Eredményhirdetés: 2013. szeptember 16. A helyes megfejtéseket várjuk a jatek@amedia.hu e-mailcímre vagy postai úton a következő címre: Absolut Media Zrt. 1075 Bp. Madách Imre út 13–14. További információért hívja a +36 1 398 0344-es telefonszámot vagy írjon a terjesztes@amedia.hu e-mail címre. A játékban való részvétel egyben önkéntes adatközlés is. Az adatközlő hozzájárul, hogy a közölt adatait a kiadó előfizetői névjegyzékében nyilvántartsa és számára előfizetésekkel, akciókkal kapcsolatos tájékoztatókat küldjön. Megrendelésével továbbá hozzájárul, hogy a kiadó tájékoztató- és reklámanyagokat küldjön és az itt közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére (1075 Budapest, Madách Imre u. 13–14.) írt levéllel bármikor visszavonható.

HelloBaby! 75


rej t vény

Rejtvényünk helyes megfejtői között 3 db Adamo hintát sorsolunk ki az Adamo Hammock Kft. jóvoltából. Beküldési határidő: 2013. augusztus 30. Eredményhirdetés: 2013. szeptember 16. A helyes megfejtéseket várjuk a jatek@amedia.hu e-mailcímre vagy postai úton a következő címre: Absolut Media Zrt. 1075 Bp. Madách Imre út 13–14. További információért hívja a +36 1 398 0344-es telefonszámot vagy írjon a terjesztes@amedia.hu e-mail címre. A játékban való részvétel egyben önkéntes adatközlés is. Az adatközlő hozzájárul, hogy a közölt adatait a kiadó előfizetői névjegyzékében nyilvántartsa és számára előfizetésekkel, akciókkal kapcsolatos tájékoztatókat küldjön. Megrendelésével továbbá hozzájárul, hogy a kiadó tájékoztató- és reklámanyagokat küldjön és az itt közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére (1075 Budapest, Madách Imre u. 13–14.) írt levéllel bármikor visszavonható.

76 HelloBaby!


Rejtvényünk helyes megfejtői között 3 db Tutec függőágyat sorsolunk ki a Tutec Bt. jóvoltából. Beküldési határidő: 2013. augusztus 30. Eredményhirdetés: 2013. szeptember 16. A helyes megfejtéseket várjuk a jatek@amedia.hu e-mailcímre vagy postai úton a következő címre: Absolut Media Zrt. 1075 Bp. Madách Imre út 13–14. További információért hívja a +36 1 398 0344-es telefonszámot vagy írjon a terjesztes@amedia.hu e-mail címre. A játékban való részvétel egyben önkéntes adatközlés is. Az adatközlő hozzájárul, hogy a közölt adatait a kiadó előfizetői névjegyzékében nyilvántartsa és számára előfizetésekkel, akciókkal kapcsolatos tájékoztatókat küldjön. Megrendelésével továbbá hozzájárul, hogy a kiadó tájékoztató- és reklámanyagokat küldjön és az itt közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére (1075 Budapest, Madách Imre u. 13–14.) írt levéllel bármikor visszavonható.

HelloBaby! 77


g yerek rej t vény

kösd össze a pontokat!

78 HelloBaby!


HelloBaby! 79


Főszerkesztő: Vezető szerkesztő: Művészeti vezető: Korrektor: Munkatársak:

Szebeni Katalin k.szebeni@hellobaby.hu Molnár Ágnes Gombás Gizella Virágh Lavínia Dárdai Viktória

Szerkesztőség címe: 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. Levélcím: 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. e-mail: szerkesztoseg@hellobaby.hu Telefon: +36 1 398 0344 Fax: +36 1 398 0345 www.hellobaby.hu Kiadó: Hirdetés:

Absolut Media Zrt., 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. Somodi Krisztina +36 30 623 5665 k.somodi@hellobaby.hu

A fenti e-mail címekre történő e-mail küldésével az adatközlő hozzájárul ahhoz, hogy e-mail címe, illetve egyéb közölt adatai alapján a kiadó a számára tájékoztatót és reklámanyagot küldjön, és az e-mail címet, valamint a közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközlés önkéntes. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére írt levéllel bármikor visszavonható.

Nyomda: Telefon e-mail: Terjesztés: Előfizetésben: A lap előfizethető: Megrendelhető ■ e-mailben:

Absolut Print Kft. +36 1 398 0344 info@absolutprint.hu Lapker Zrt. terjeszti a Magyar Posta Zrt. Üzleti Ügyfelek Üzletág Központi Hírlap Iroda. a kiadóban, postákon és a kézbesítőknél

terjesztes@amedia.hu hirlapelofizetes@posta.hu címen ■ telefonon: +36 80 444 444 zöld számon ■ levélben: MP Zrt. Központi Hírlap Iroda, Budapest 1900 További információ: +36 80 444 444 zöld számon Internetes elérhetőség: www.posta.hu Előfizetési díj: egy évre 2490 Ft; fél évre 1335 Ft A HelloBaby! magazinnal kapcsolatos minden szerzői jog az Absolut Media Zrt.-t illeti. Minden jog fenntartva. Meg nem rendelt kéziratokat és fotókat meg nem őrzünk és nem küldünk vissza. A magazinban megjelenő hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk. HU ISSN 2060-3282

80 HelloBaby!

TA

H

w ww.hellobaby.hu

HelloBaby!

i mpre ssz u m

C


Fizess elô a HelloBaby! magazinra

2970 Ft helyett csak 2490 Ft

NAGYOKNAK

HelloBaby! KICSIKNEK ,

2013. május–június 495 Ft

www.hellobaby.hu

GRAMOK TAVASZI PRO

K TIK ETIK SZÜLE D SZÜL ÁD SALÁD CSAL C

NEM ALSZIK A BABA? tipp a nyugodt éjszakákért

10

Így pótold a vasat!

Receptek kismamá

knak

ÚJRA EGYÜTT

után Szex szülés ÁÉRT BÖJTTEL A BAB

TÍTÓKÚRA TAVASZI TISZ gamzásért a könnyed fo

HelloBaby! 1

Fizess elő egy évre a HelloBaby! magazinra, így a hat lapszámért 2970 Ft helyett csak 2490 Ft-ot kell fizetned!

✁ MEGRENDELŐLAP (töltsd ki a megrendelőlapot, és küldd el levelezési címünkre!) Név:

Település:

Utca:

Házszám:

Irányítószám:

E-mail:

Emelet/ajtó: Telefon:

Levelezési címünk: 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. A épület 8. emelet Megrendelhető a kiadóban a terjesztes@amedia.hu címen.

HelloBaby! 81


b oltok l i s tája

Tunika www.calzedonia.it/hu • Strandtáska Tchibo boltok • Grendha szandál www.lifestyleshop.hu • Kerastase kizárólag kiemelt szalonok • Kullancskiszedő gyógyszertárak, túraboltok, vadászboltok • Vízálló mobiltartó Decathlon sportáruházak • Hűtőtáska www.trend-design.hu • Bioderma gyógyszertárak • Moleskine napló Írók boltja, Alexandra könyváruházak és www.alexandra.hu • La Roche-Posay gyógyszertárak • Tezenis www.tezenis.hu • Trunki Alexandra könyváruházak és www.alexandra.hu • Salvequick ragtapasz gyógyszertárak, drogériák, szuper- és hipermarketek • Babymoov sátor www.minimano.hu • Crocs www.overland.hu, www.tranzitshop.hu • Potty Flip utazóbili Drogerie Markt • L’Oreal szuper- és hipermarketek, drogériák • Kültéri Angry Bird www.jatektenger.hu • Light My Fire evőeszközök www.mountex.hu, túraboltok • Helly Hansen mentőmellény www.mountex.hu • Játékszőnyeg www.jatektenger.hu • AnneMarie Börlind Müller, bioboltok • Canon www.canon.hu • Gyorstollas www.barbapapa.hu • Chariot utánfutó www.bikefun.hu • Sörnyitó-iPhone tok www.starking.hu • Eucerin gyógyszertárak • Fürdőnadrág Calzedonia • Elosztó/töltő Tchibo boltok • Axe drogériák, szuper- és hipermarketek • Thule kerékpártáska www.bikefun.hu • Nikon www.nikon.hu • Philips www.philips.hu/c/

82 HelloBaby!


A különleges ügyféljogok által gyökeresen megváltozhat a pénzhez és a környezethez fűződő viszonya.

Közösségi betétek és hitelek

Átláthatóság

ú j www.hellobaby.hu

Meghatározhatom, hogy a betétben elhelyezett pénzem a bank milyen hitelcélra használja fel.

A bankom kiszámítja és megosztja velem, hogy mekkora összeggel járultam hozzá az éves nyereségéhez.

Becsületkasszás számlavezetési díj Társadalmi ügyek támogatása Én dönthetem el, hogy a banki nyereség 10%-ából mely civil szervezeteket támogassa a bank.

Havi számlavezetési díjam meghatározásával társadalmi ügyeket és a közösségi bank fejlesztését támogathatom.

¾ ¾ ¾ ¾ ¾

Bankot már felelős hitelezési és befektetési szabályok (pozitív és negatív szűrők) mentén is választhatok.

Felelős banki hitelezés

www.magnetbank.hu Ügyfélszolgálat: (06-40) 20-40-60 Párbeszéd a pénzügyi felelősségvállalásról, a fenntarthatóságról: www.facebook.com/magnetbank

2012

2012

1. helyezett

1. helyezett

tudomány ¾ ¾ lélek egészség ¾ meddőség ¾ ¾ hírek

tanácsadás fogamzás ciklusnaptár cikkek válaszok

Látogass meg minket megújult weboldalunkon és regisztrálj!


2013. nyári különszám

HelloBaby! www www.hellobaby.hu ww ww w.he he ellobaby.hu

HelloBaby!

HOROSZKÓP: HOVÁ UTAZZ A GYEREKKEL?

NYÁRI KÜLÖNSZÁM

• MESE • REJTVÉNYEK • ÚTI PATIKA • STRANDKELLÉKEK

Hol üdülnek A SZTÁROK?

HURRÁ, NYARALUNK!

Ez biztos, de néha jól jön egy kis megerősítés. Immár független tesztekkel is bizonyított annak az 500 anyukának és újszülött gyermekének köszönhetően, akik részt vettek az egyik legnagyobb valaha folytatott, újszülött bőrrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban, hogy a JOHNSON’S® Baby Top-To-Toe® fürdető és az Extra Sensitive törlőkendő használata már az első naptól kezdve biztonságos.

40 bababarát szállástipp családi nyaralás

Nincs biztonságosabb gondoskodás, mint a JOHNSON’S® Baby gondoskodás. www.johnsonsbaby.hu

2013. 2013 20 13. ny nyár nyári árii kü külö különszám löns nszá zám m 4955 Ft 49

vízparti programtippek országszerte izgalmas külföldi úticélok

Most Peugeot teszthétvégét nyerhetsz

HelloBaby! 2013. nyári különszám