Page 1

ÚJ ROVAT Gubás Gabival és Farkasházi Rékával www.hellobaby.hu

HelloBaby! 2013. január–február 495 Ft

CSALÁD SZ SZÜLETIK ZÜLETIK

JÓ A MAMÁNAK, JÓ A BABÁNAK! ❀ AquaNatal ❀ Watsu víziterápia ❀ Ma-uri masszázs

Munka GYES után Mi változik 2013-ban? ITT A VÉGE, FUSS EL VÉLE…

Milyen a jó mese?

ÉLETMÓDTIPPEK BABATERVEZÉSHEZ ájurvéda – a személyre szabott segítség HelloBaby! 1


BPA

mentes

közelebb a természeteshez Örömteli etetés a babának és a mamának A tommee tippee® a babák természetes táplálását támogatja, ezért minden egyes termékét a picik valódi igényeit szem előtt tartva tervezték. A termékcsalád innovatív elemei praktikusan kombinálhatók egymással és a lehető legkevesebb darabból állnak, ezáltal időt és energiát takarítanak meg Önnek. A tommee tippee® termékek segítenek a legtöbbet kihozni a babájával töltött gyönyörű és izgalmas időszakból! *417 closer to nature® cumisüveget használó anyuka megkérdezésével, az USA-ban a Mayborn megbízásából a Silver Stork által 2012. augusztus 7-e és 11-e között lefolytatott on-line felmérés szerint.

2 HelloBaby!

Keresse legfrissebb, speciális ajánlatainkat itt: www.tommeetippeetermekek.hu


a szerke sz tõ le vele

az első 24 óra Amikor a kisfiam születésére készültem, a fejemben megfogalmazódott kép szerint kapkodva szedegetem a holmimat, izgalmas botorkálás a lakásban, vajon mit hová tettem, majd kocsiba ülünk és irány a kórház. Pár óra múlva már karomban a kicsi, én mosolygok boldogan. És itt véget ért a képzeletem, eddig gondoltam végig a forgatókönyvet, pont. Ám a valóságban a történetünk tulajdonképpen akkor és ott kezdődött, az izgalmas fejezetek még csak ezután következtek. Az első 24 óra a boldogság mellett kérdések tengerét is a nyakamba zúdította. Hogyan szoptassak? Kitől kérdezzek? Mit ehetek? És az egyik kulcskérdés, ami nagyon izgatott: mikor alhatok? Behozzák hozzám a kicsit vagy én keressem meg? Zsongott a fejem, kétségek közt lavírozva igyekeztem a legjobb döntéseket meghozni, ám sok minden ért meglepetésként. Azt gondolom, a fenti történet sok anyuka számára cseng ismerősen. Az első gyermek érkezése különösen nagy kihívást jelent, bármennyire is igyekszünk mindent jól csinálni, az alapos felkészülés sokat segíthet a kezdeti káosz kezelésén. Hogy ez könnyebben menjen, összeállítottunk a kismamák számára egy cikket az első 24 óra teendőiről (44. oldal), mi is történik a kórházban a mamával és a Fotó: Kiss Nelly Smink: Erdei Réka

babával, mire készüljünk. Hiszünk benne, hogy a felkészültség biztonságérzetet ad, ami a nyugodtabb, harmonikusabb szüléshez is hozzájárul.

Boldog babavárást mindenkinek! Szebeni Katalin Főszerkesztő

HelloBaby! 3


ta r ta lom m

68

HelloBaby! 2013. január–február

egyensúlyban 18 Ájurvéda a babatervezésben Egy ősi tudomány személyre szabott tippjei

18

24 Mit tartogat számunkra 2013? Asztrológiai előrejelzés

ha nem jön a baba 26 Anyám miatt vagyok meddő? A terméketlenség olykor énvédelem

család születik 28 „Négy év után végre velünk is megtörtént a csoda!” Andrea és Krisztián története

jön a baba! 34 Hírek várandósoknak 36 Így pótold a vasat! – a megfelelő fejlődésért 38 Csak te meg ő… Relaxáló technikák kismamáknak és 42 „Így mondtam el: babát várok!” Személyes történetek olvasóinktól 44 Az első 24 óra a babával Mi történik a szülés után?

8 4 HelloBaby!

Fotó: 123rf, photos.com

a magzatnak


itt a baba! 48 Hírek a babavilágból 52 Munka GYES után Mi változik 2013-ban? 58 Amulett és masszázs avagy babaélet Afrikában

nô a baba! 64 Hírek kisgyermekeseknek 66 Anyakanyar Új rovatunk Gubás Gabival és

58 44

Farkasházi Rékával 68 Meséről mesére Mi való a piciknek? 72 Meséről mesére Programajánló családoknak

38 HelloBaby! állandó 3 Köszöntő 6 Szakértőink 8 Hírek, aktualitások 14 Levelesláda 16 HelloBaby! kisokos 74 HelloBaby! szómagyarázat 75 Meddőségi központok listája 76 Családtámogatási kisszótár 78 Horoszkóp 82 Mítosz és valóság

HelloBaby! 5


sza kér tõi n k

...akik segítik munkánkat Dr. Bernard Artúr szülész-nőgyógyász, dr. habil; a budapesti Kaáli Intézet tudományos igazgatója

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus adjunktus

Szenyán Zoltán Dr. Demjén László

természetgyógyász,

szülész-nőgyógyász

egészségtan-tanár;

MeDoc Egészségközpont

reflexológus és bioenergetikus

Kupás Anita természetes családtervezési

Dr. Takács Judit

és MFM szakmai tanácsadó;

gyermekorvos

termékenység-menedzser

Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász,

Dr. Zselinszky Eszter

életmód-tanácsadó és

egészségügyi jogász

terapeuta; www.eletmodtanacs.hu

Balyi Balázs

Várkonyi Éva

vezetõ embriológus

dietetikus

Dr. Tisza Timea Soltész Krisztina

bőr-és nemigyógyász,

pszichológus

kozmetológus szakorvos; HPV- és STD-centrumvezetõ

6 HelloBaby!


Fizess elô a HelloBaby! magazinra 2970 Ft helyett csak 2490 Ft

ás Gabival ÚJ ROVAT Gub

és Farkasházi

Rékával

HelloBaby!

www.hellobaby.hu

2013. január–február 495 Ft

IK ETIK ZÜLET SZÜL CSALÁD SZ

JÓ A MAMÁNAK, JÓ A BABÁNAK! CAqua Natal rápia CWatsu vízite zázs CMa-u ri mass

Munka GYES után 3-ban? Mi változik 201

E… FUSS EL VÉL ITT A VÉGE,

Milyen a jó me

se?

PPEK ÉLETMÓDTIEZ ÉSHEZ BABATERVszabott segítség élyre ájurvéda – a szem

HelloBaby! 1

Fizess elő egy évre a HelloBaby! magazinra, így a hat lapszámért 2970 Ft helyett csak 2490 Ft-ot kell fizetned!

✁ MEGRENDELŐLAP (töltsd ki a megrendelőlapot, és küldd el levelezési címünkre!) Név:

Település:

Utca:

Házszám:

Irányítószám:

E-mail:

Emelet/ajtó: Telefon:

Levelezési címünk: 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. A épület 8. emelet Megrendelhető a kiadóban a terjesztes@amedia.hu címen.

HelloBaby! 7


Egyszerűbbé válik az örökbefogadás A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni. Ezért is fontos, hogy az örökbefogadást érintő szabályozások egyértelműbbé válnak: egyszerűsödik az eljárás, bevezetik az örökbefogadói gyest - ez alapján azok, akik 3-6 éves

hírek

gyermeket fogadnak örökbe, fél évig otthon maradhatnak vele. 2002-ben még 836 örökbefogadás volt, majd ez a szám folyamatosan csökkent, de 2011-ben már ismét 800 fölé emelkedett.

A méhnyakszűrés a védőnők feladata lehet 2015. május 1-jétől a területi védőnők népegészségügyi méhnyakszűrés elvégzése. A védőnői ellátásba jelenleg a családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, az anyaságra való felkészülés segítése tartozik bele, emellett részt vesznek a lakossági célzott szűrővizsgálatok szervezésében is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint növelni kell a szervezett méhnyakszűréshez való hozzáférést, különösen a falvakban élők számára.

8 HelloBaby!

Tudtad? Február második vasárnapján (idén tehát február tizedikén) ünnepeljük a Házasság Világnapját, amit harminc évvel ezelőtt, a házasság intézményének népszerűsítésére hoztak létre. A Világnap szimbóluma egy férfit és nőt jelképező, gyertyára emlékeztető forma, mely azt fejezi ki, hogy a házastársi szeretet fényt áraszt a világra.

Fotó: 123rf, photos.com

alapfeladatai közé tartozhat a szervezett


HelloBaby! 9


hírek

Rákkezelés után iss jó maradhat a sperma rma Egy amerikai kutatás szerint megőrzött ött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket ejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak. Egyelőre még csak majmokkal kísérleteztek a tengeren túli kutatók, de eredményeiket mérföldkőnek nevezik. A pubertáson már átesett rákbeteg pácienseknek lehetőségük van rá, hogy a sugár- vagy kemoterápia előtt lefagyasszák hímivarsejtjeiket, ez a lehetőség azonban nem áll fenn, ha gyerekkorban, a nemi érés előtt van szükség ilyen kezelésekre. Ebben az esetben is el lehet azonban raktározni azokat az őssejteket, amelyek normális esetben kamaszkorban kezdik meg a spermiumok termelését. „Eredményünk azt demonstrálja, hogy az adott őssejteket le lehet fagyasztani, majd ki lehet olvasztani anélkül, hogy elveszítenék aktivitásukat” aktivitásukat – mondta a kutatást vezető szakember.

Rendszeres szex, egészséges baba A kutatók szerint a babát tervező pároknak rendszeresen kellene szeretkezniük, mert ha a nők a teherbe esés előtt legalább 3-6 hónapig ki vannak téve partnerük spermájának, nagyobb eséllyel fogan egészséges gyermekük.

Túlsúlyos tinik, meddő pasik Normál alkatú társaikkal szemben, a súlyfelesleggel küzdő 14-20 éves fiúk szervezetében 50%-kal kevesebb tesztoszteron termelődik, ez a későbbi években impotenciát, meddőséget okozhat. A túlsúly és a meddőség közti kapcsolat nők esetében is fennáll, ám az életmódváltás sokszor önmagában is jelentősen növeli a fogamzás esélyét.

10 HelloBaby!


Hogyan változnak az alvási periódusok az első években? Mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél/kisbabáknál ciklikusan váltják egymást a mély és éber alvási időszakok. A felszínes, úgynevezett REM alvási időszakban a baba aktívabb, mozog, forog, esetleg még sír is, ezt követően azonban újra visszakerül a mélyalvási fázisba. Az alvási ciklusok időtartama az életkor előrehaladtával egyre nőnek, és nagyjából 1,5-2 éves korra kezd a felnőttek alvásához hasonlítani. Ez az alvás érése. Az újszülöttek alvása esetén sokkal hosszabb a felszínes alvási szakasz: szemének lecsukódása után az álmos baba nagyjából 20 perc alatt merül mélyalvásba. A felszínes alvási szakaszok is nagyjából 10 percesek, ha ilyenkor még álmos és nem zavarja meg semmi az álmát, akkor ismét visszakerül a mélyalvási szakaszba. A baba alvási ciklusai kezdetben 30-40 percesek, 6 hónapos korban már egyórásak, 1 éves korra pedig 1,5 óra körülire nőhetnek. Az életkor előrehaladtával nemcsak egyre hosszabban, hanem egyre mélyebben is tudnak aludni a gyermekek, ez az idegrendszer érési, fejlődési folyamatának a következménye. A nyugodtan, hosszan átaludt éjszakai periódusok nemcsak a szülők pihenése szempontjából fontosak: a zavartalan alvás segíti a napközbeni információk feldolgozását és elraktározását. Ez a nappali alvásra is igaz: a totyogók jobban emlékeznek a frissen megtanult játékokra, ha utána 4 órán belül volt lehetőségük aludni is. Az elegendő menynyiségű alvásnak a mozgás fejlődésében is szerepe van, az egyre többet mozgó babának rohamosan fejlődnek az izmai és az idegrendszere, ahhoz azonban, hogy ez a fejlődés zavartalan és

folyamatos maradhasson, szükség van nyugodt éjszakai alvásra is, amikor az izmok regenerálódhatnak, az idegrendszer pedig feldolgozhatja az újonnan tanultakat. Habár úgy tűnhet, az alvás érésének folyamata töretlenül halad előre, azaz egyre többet tud aludni a baba az idő előrehaladtával, ez nem ennyire egyszerű. Az első néhány hétben a babák alkalmazkodnak a külvilághoz, és többnyire 3 hónapos koruk körül már képesek hosszabban aludni éjszaka. 5 és 12 hónapos kor között azonban ezt a békésebb állapotot felváltja a nyugtalanabb alvás időszaka. A fogzás, a gyors mozgásfejlődés, a szeparációs szorongás, mind-mind ha-

tással van a baba éjszakai nyugalmára. Sőt, ebben a korban már sokkal nagyobb adagokat is esznek, így sokkal többször kell vizeletet üríteniük éjszaka – a fogzás miatt a vizelet összetétele is más, ezért a babák bőre ilyenkor még könnyebben kipirosodhat. Ezért is fontos, hogy a pelenka minél gyorsabban elvezesse, és magában is tartsa a nedvességet, így minimalizálhatóak a bőrproblémák is. Az idegrendszer érése révén a legtöbb alvással kapcsolatos nehézség 1,5-2 éves korra teljesen rendeződik, és a baba ettől kezdve már sokkal hosszabban és mélyebben alszik, mint korábban.

BIZONYÍTOTT SZIVÁRGÁS ELLENI VÉDELEM – MINDEN ALVÓPOZÍCIÓBAN A Pampers Active Baby különleges nedvszívó rétegének köszönhetően, azonnal elvezeti a nedvességet, és akár 12 órán át szárazon tartja a baba bőrét, kellemes érzetet biztosítva a picinek. Pamutpuhaságú anyaga és rugalmas szélei révén kiválóan illeszkedik a baba alakjához, és a természetes éjszakai mozgás közben is megakadályozza a szivárgást. A tökéletes összhang érdekében, használjon Pampers Baby Fresh popsitörlőt pelenkázáskor.

1

= 1 SZÁRAZ ÉJSZAKA

A Pampers* kiválóságát a Magyar Védőnők Egyesülete igazolja, tagjai tapasztalata alapján. *Pampers Active Baby, Pampers New Baby

További információért, látogassa meg weboldalunkat a www.pampers.hu címen, és csatlakozzon közösségünkhöz a Pampers Magyarország Facebook oldalán!

HelloBaby! 11


hírek

A diplomások előbb vállalnak második gyermeket A Budapesti Corvinus Egyetem felméréséből kiderül: a magasabb iskolai végzettségűek hosszú ideig várnak az első gyermekre, viszont a második gyereknél igyekeznek behozni a kiesett időt. Így aztán az első szülés után a diplomások előbb vállalnak újra babát, mint például az érettségizettek. Az 1966 és 1975 között született diplomások a harmadik gyermek vállalására is fogékonyabbak, mint a hasonló évben született középfokú végzettségűek. Az adatok szerint a diplomás nőknek bizonyos korosztályban kevéssel ugyan, de több gyermekük van, mint az érettségivel rendelkező társaiknak, s így nem feltétlenül igaz az a sztereotípia, miszerint a diplomásoknak a karrier az első.

Magyar kutatói program a sikeres IVF-ért A mesterséges megtermékenyítések nagyobb sikeréért indít kétéves közös kutatói programot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Kaposvári Egyetem. A több mint 755 millió forintos, uniós támogatásból finanszírozott projekt keretében szakemberek a főleg azt vizsgálják majd, hogy melyik embriót érdemes beültetni. Mivel nem magát az embriót vizsgálják, megelőzik annak sérülését. Magyarországon évente 5 ezer mesterséges megtermékenyítéssel, beültetéssel járó beavatkozást végeznek, ebből 1200-1500 jár gyermekáldással. A két egyetem együttműködése elősegítheti a jelenlegi arány javítását.

12 HelloBaby!


HelloBaby! 13


le vele sl ád a

ségével válaszolunk a hozzánk érkező olvasói levelekre. Hozzászólásaitokat továbbra is várjuk a sz szerkesztoseg@ z hellobaby.hu címre! Sziasztok! Az ismerősi körömben az egyik kismamánál terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, és azóta egy másik barátnőmnél is ez történt. Neki azt mondták, ez egyre több terhes nőt érint. Lehet, hogy nekem is diétáznom kell majd, ha babát várok? E., Balatonfüred Kedves E.! Úgy tűnik, a terhességi cukorbetegség (amit gesztációs diabétesz néven is ismerhetünk) tényleg egyre több várandósnál üti fel a fejét, persze ez nem azt jelenti, hogy nálad is törvényszerűen bekövetkezik. Annyit azért érdemes róla tudni, hogy a terhesség alatt ismerik fel (sokszor sajnos elég nehezen), és „átmeneti” anyagcsere-zavar is lehet, azaz rendeződhet a terhesség után.

k

14 HelloBaby!

Sziasztok! Tényleg igaz, hogy az inkontinencia a kismamáknál is előfordul? Én eddig azt hittem, hogy csak a változókorban jellemző. Ems Kedves Ems! A terhesség alatt a megnövekedett nyomás, és a hormonváltozás miatt elernyedő szövetek miatt valóban jelentkezhet némi vizeletcsepegés. A harmadik trimeszterben pedig azért jellemző, mert a méh és a baba is nyomja a hólyagot. Szülés után a medenceizmok lazák és továbbra sem működnek megfelelően, tehát a gyermekágyi időszakban továbbra is fennállhat inkontinencia. Amint azonban a test visszanyeri a régi formáját, általában a vizelettartási gondok is elmúlnak, amit például Kegel-gyakorlatokkal mi magunk is meggyorsíthatunk.

k

Kedves HelloBaby! Párommal pár hónapja hagytunk fel a védekezéssel, mert babát szeretnénk. Eddig nem jött össze, és egyre inkább azt gondolom, ennek én vagyok az oka. Sokszor fáj a hasam, de az orvosom szerint ezek csak a ciklust kísérő fájások. Nem mindig jön meg időre a menzeszem, ha meg is jön, borzasztóan görcsöl, szerintem valami nincs rendben. Mit csináljak? Mi van, ha valami komolyabb gond miatt nem jön a baba? Niki, Veresegyház

k

Kedves Niki! Először is: mindenképpen keress fel egy olyan nőgyógyászt, aki a panaszaidat hallva komolyan veszi azokat, és legyintés helyett inkább alaposan kivizsgál. Tüneteid alapján panaszaidat okozhatja például endometriózis is, sőt, a meddőség már önmagában is ennek egyik tünete lehet. A fájdalmas menstruáció, a gyakori hasmenés vagy épp a székrekedés, az alhasi-, háti- illetve vesetáji fájdalom, hasi görcs mind-mind az endometriózis tünete. Lehet, hogy nem ilyen nagy a baj, de mindenképpen járj utána!

Fotó: 123rf

Szakértőink segít-


Promóció

Vidám gondoskodás a kisbabádnak! Ugye Te is bármit megadnál, hogy mosolyogni lásd gyermeked? A kisbabád kacagása minden pillanatot megszépít, így érthetô, ha még a pelenkázás közben is bolondozással próbálod felvidítani. Természetesen minden anyuka arra törekszik, hogy gyermeke bôrét a legkiválóbb termékekkel ápolja, de a fürdetés és a peluscsere még így is sokszor krokodilkönnyek kíséretében zajlik. Az AVON számára mind az anyukák, mind a babák boldogsága rendkívül fontos, ezért a vállalat megalkotta AVON Baby termékcsaládját. A termékek nem csupán gyermekgyógyászatilag teszteltek és tökéletesen ápolják a babák érzékeny bôrét, de azt is elôsegítik, hogy többször halld a gurgulázó kacagást, amely mindig mosolyt csal arcodra. Könnymentes babasampon és babafürdetô a vidám babákért A könnymentes termékek garantálják, hogy a fürdetés jó hangulatban teljen és nem szárítják a babák érzékeny bôrét. Hidratáló testápoló és bôrnyugtató babaolaj a meghitt pillanatokért Mélyen hidratálja a kisbabák vékony bôrét, miközben bensôséges hangulatot nyújt a kismamának és a babának.

Pelenkakiütések elleni védôkrém és törlôkendôk, hogy több idô maradjon a játékra A krém cink-oxiddal védi és ápolja az irritált bôrt, míg a törlôkendôk hidratálják és ápolják, panthenoltartalmukkal védik a babák érzékeny bôrét. A kisbabák világa gondtalan, tele van vidámsággal és játékkal. Az AVON új termékeivel szeretné megôrizni és elôsegíteni ezeket a boldog pillanatokat. Készülj fel rá, hogy a jövôben többször veszed majd elô a fényképezôgépet és a kamerát, hiszen ezeknek a vidám perceknek a megörökítése felbecsülhetetlen. Nincs is kedvesebb, mint egy kacagó kisbabáról pancsolás közben készített kép. Csempéssz vidámságot a mindennapokba, hogy gyermekeddel együtt élvezhess minden együtt töltött pillanatot!


HelloBaby!

kisokos

így mu´´ködik a no´´i ciklus terméketlen időszak hossza állan-

sza mindenkinél más, de

dó: 12–16 nap (erre is ugyanaz vo-

az adott személynél élet-

natkozik, mint a ciklushossznál: az

TÁMOGATÁSÁVAL

kortól függően ugyanazt a mintát

adott személynél általában

hónapon keresztül). Válasszuk ki

mutatja. Normálisnak tekintjük

ugyanolyan hosszúságú). Az, hogy

a legrövidebb ciklus napját (pl.

a 25-36 nap közötti ciklushosszt.

az adott ciklusban milyen hosszú-

27 nap), és vonjunk ki belőle 18-

A ciklus első napja a menstruáció

ságú a termékeny szakasz, mindig

at. Az eredményül kapott szám –

első napjával egyezik. Egy menst-

a peteérési fázis határozza meg. A

a példában szereplő esetben 9 – a

ruációs ciklus a következő szaka-

gyermekáldásra készülő hölgyek

potenciálisan termékeny időszak

szokból áll: relatív terméketlen na-

egyik legfontosabb feladata saját

első napja. Ezután ki kell vonni

pok a ciklus elején, termékeny fázis

termékeny periódusuk pontos

11-et a leghosszabb ciklusból (pl.

– amely a petesejt érését és kiszaba-

meghatározása, ehhez nyújt egy

30 nap), így 19-et kapunk. Ez je-

dulását (ovuláció) foglalja magába

kis segítséget a HelloBaby!.

löli a lehetséges termékenységi

–, végül az abszolút terméketlen

Első teendőnk a menstruáció pon-

időszak utolsó napját. Így, ha a

időszak a ciklus végén. Az abszolút

tos feljegyzése (legalább tizenkét

példában szereplő nő ciklusa

a ciklusod napról napra 1–5. nap Ha az előző ciklusban nem következett be fogamzás, leválik a méh nyálkahártyája – ezt nevezzük menstruációnak. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje alacsony. A testhőmérséklet 35,5 és 36,5 ˚C fok között van.

6-7. nap A belső szerveink és az agyalapi mirigy működéséért felelős hipotalamusz kiválasztja a gonadotropin-termelődést (GnRH) elősegítő hormont. E hormon feladata, hogy a hipofízist két másik hormon, a tüszőérést serkentő hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) kiválasztására serkentse. Az FSH

16 HelloBaby!

elősegíti, hogy a petefészekben található petesejtek közül néhány növekedni kezdjen, és az őket körülvevő tüsző ösztrogént termeljen. A nyák szempontjából egyéntől függően ilyenkor lehetnek teljesen száraz napok, mert a méhnyaknyák termelődése ösztrogénfüggő, és ha még nincs elegendő hormon a vérben, nem vagy alig képződik nyák.

a menstruációkor levált felső hámréteget a megmaradt mirigyállományból elkezdje újraépíteni. Az alapréteg megvastagszik, a nyálkahártya vérdúsabb lesz.

10. nap A megnövekedett ösztrogénszint hatására a méhnyaknyák mennyisége nagyobb lesz, ragadósabbá, csirizessé válik, a színe fehéres-sárgás lesz.

12. nap 8. nap (és a 12. nap között) A növekedő petesejt körül levő tüsző is egyre nagyobb, ezért az ösztrogénkiválasztás növekszik. Ennek a hormonnak a másik feladata – a nyáktermelés mellett, hogy a méhben

A méhnyaknyák áttetsző, csúszós és nyúlós jellegű lesz, jelezve, hogy közeleg az ovuláció. A fogamzás valószínűsége most a legnagyobb. (Ha ilyen minőségű nyák jelen van, a spermiumok élettartama a közösülést követően

Szöveg: Kirnyán Kinga, Kupás Anita Illusztráció: Veress Zénó

a

menstruációs ciklus hosz-


✃ 27 és 30 nap hosszúságú között

teérés folyamata, ragadóssá, fe-

ingadozik, a legtermékenyebb

héres-sárgássá válik a nyák.

időszak a 9. és a 19. nap között

Az ovuláció környékén a méh-

várható.

nyak nyák egyre folyósabb,

Ez azonban még mindig túl

hígabb, nyúlósabb lesz (mint

hosszú időtartam az ovuláció

a nyers tojásfehérje), a hüvelybe-

pontos meghatározásához. To-

menetet érezhetjük olajosan

vább szűkíthetjük a valószínűsé-

csúszósnak is. Ha megtörtént a

get az alaphőmérséklet mérésé-

pete kiszabadulása, a nyák mi-

vel (naponta, ébredés után, mie-

nősége visszaváltozik, és ismét

lőtt kikelünk az ágyból). A ciklus

merete!), nagy a valószínűsége,

sűrű, fehéres, ragadósabb lesz,

elején, az ovuláció előtt a legtöbb

hogy megtörtént a petekiszaba-

ill. el is tűnhet. Ha ez a változás

nő esetében ez 35,5 és 36,5 Celsi-

dulás.

bekövetkezik, akkor biztosak le-

us fok között van. Ha a mért érté-

További segítséget nyújt a méh-

hetünk abban, hogy volt pete-

kekhez viszonyítva a hőmérsék-

nyaknyák változásának nyomon

let megemelkedik legalább

követése. Ezt a hüvelybemenet-

0,2 C°-kal, és magasabb is marad

nél vizsgáljuk naponta többször.

napra mutatjuk be, mi történik

legalább 3 napon keresztül (a

A ciklus elején, a menzesz után

egy átlagos, 28 napos ciklus so-

pontos meghatározáshoz fontos

a hüvelybemenet lehet száraz,

rán a terhességre készülő női

azonban bizonyos szabályok is-

érdes; majd ahogy elindul a pe-

szervezetben.

kettőtől öt napig terjedhet, ezért a szex ezen a napon könnyen fogamzást eredményezhet, még ha az ovuláció pár nappal odébb is van).

test (corpus luteum) képződik, mely felelős a progeszteron hormon termeléséért. Ennek a hormonnak az egyik feladata, hogy a már elkezdett méhnyálkahártyát teljesen felépítse úgy, hogy az alkalmas legyen egy esetleg bekövetkezett fogamzás után az embrió befogadására.

25-27. nap

13-15. nap Az ösztrogénszint egyre magasabb, ezért az LH-termelődés is fokozódik. Az ún. ösztrogéncsúcs kiváltja az LH hormon csúcsát, aminek hatására a tüsző megreped és a pete kilökődik. Ezt nevezik ovulációnak. A pete kiszabadulása után 12-18 óráig életképes, ennyi idő áll rendelkezésre a megtermékenyítéséhez.

Az alábbi táblázatban napról-

Ha a pete nem termékenyült meg, a sárgatest felszívódik, a progeszteronszint csökkenni kezd (megtermékenyülés esetén a progeszteronszint magas marad). A méhnyálkahártya szöveteinek vérellátása, táplálása rosszabb lesz, emiatt elvékonyodik és a visszafejlődés elindul.

17-20. nap Ha a testhőmérséklet 3 egymást követő napon át magas marad, és a nyák minősége is romlik, ill. el is tűnik, a termékeny periódus általában véget ér.

16. nap (és a 24. nap között) 21-22. nap A petekiszabadulás után a petefészekben visszamaradó tüszőből ún. sárga-

érésünk.

28. nap Ha nem történt megtermékenyülés, az ösztrogén és a progeszteron szintje leesik. A méhnyálkahártya szétdarabolódik és vérzés kíséretében lelökődik. Ez a menstruáció már a következő ciklus kezdetét jelenti.

A progeszteron szintje eléri a legmagasabb pontját.

HelloBaby! 17


a d é v r u j Áa babatervezésben

Szerzô: Dr. Csomai Zita Fotó: photos.com

e g yen s ú lyb a n

18 HelloBaby!


A kiegyensúlyozott életmód a sikeres fogamzás egyik alapvető feltétele. De honnan tudhatjuk, mi a megfelelő számunkra? Az ájurvéda tudománya választ adhat kérdéseinkre!

d

e mi is az az ájurvéda? Szó szerinti fordításban az „Élet Tudományának” is nevezik, ahol az ájur az életet, a véda pedig a teljes, tökéletes tudást jelen-

ti. Az 5000 éves holisztikus életszemléleti és gyógyító rendszer, India ősi kultúrájának a mai napig élő hagyatéka. Az ájurvédát nevezik az „Orvostudományok Anyjának” is, mivel egyetemes elvei az évezredek folyamán szinte valamennyi főbb gyógyászati rendszer alapjává váltak. A gyógyításon túl a legnagyobb hangsúly a megfelelő életmódon alapul, ezáltal megteremthetjük saját magunkon belül azt a harmonikus egyensúlyt, ami biztosítja az egész szervezet testi-lelki egészségét. Az ájurvéda tehát a megelőzéssel és a kialakult panaszok, betegségek kezelésével egyaránt foglalkozik. Az ókori indus bölcsek szerint, ha megismerjük az alkatunkat, és az annak megfelelő életmódot követjük, akkor a szervezetünk egyensúlyban, azaz teljes egészségben él. Ennek a rendnek a megbomlása panaszokat, később betegségeket okoz.

HelloBaby! 19


e g yen s ú lyb a n

A BABATERVEZÉS LÉPÉSEI ÁJURVÉDIKUS SZEMMEL: 1. Az egyéni alkat meghatározása. Ennek ismeretében egészséges életmód folytatása. 2. Méregtelenítés testi, lelki szinten. A felhalmozódott méreganyagok kiürítése, a szervezet megfelelő működésének alapfeltétele. 3. Az alkatnak megfelelő étkezés, tápláló, a jó minőségű ételek, fűszerek fogyasztása fizikailag készíti fel a testünket a várandósságra, a szülésre és a szoptatásra. 4. A jógagyakorlatok a szervezet energetikai helyreállításában, és fenntartásában segítenek. 5. Meditációs gyakorlatok segítenek lelkileg felkészülni a baba fogadására, általuk oldódnak a félelmek, a szorongások. 6. Olajos masszázs segít a stresszoldásban, az egyensúly helyreállításában, az energiakeringés helyreállításában. 7. Amennyiben még ezután szükséges, szakember segítségével az alkatnak megfelelő kezelést lehet alkalmazni, gyógynövényekkel, homeopátiás szerekkel, kristályokkal.

Mi is az ALKAT? (prakriti) Az ayurvéda a kezelésben nem a gyógyításra, hanem a ránk jellemző, nekünk megfelelő egyensúly, harmónia helyreállítására helyezi a hangsúlyt. Az alkatot a 3 dosha (típus) aránya alkotja, ezek a Vata, a Kapha és a Pitta. A testtípusokat alapvetően az öt elem (éter, levegő, tűz, víz, föld) építik fel. Az alkatunk a születésünk pillanatában a ránk jellemző egyensúlyi állapotot jelenti, meghatározza alapvető tulajdonságainkat.

20 HelloBaby!


Mindegyik dosha jelen van minden emberben, az

ban ez lustaságba, sőt akár depresszióba csaphat

egymáshoz viszonyított arányuk a meghatározó.

át. Hajlamosak a túlzott váladékképződésre, hurutos betegségekre, arc- és orrmelléküreg-gyulladás-

A Vata dosha (szél-testtípus) jellemzői: A Vata felelős minden mozgásért a szervezeten

ra, valamint allergiára. Az érzelmeikre jellemző a ragaszkodás, a felhalmozás.

belül. Az ide tartozó emberek általában vékony mozgékonyak mint a szél. A gondolkodásuk, be-

Fontos a méregtelenítés (panchakarma)!

szédük is lendületes. Jellemző rájuk, hogy a bő-

Az ájurvéda legfontosabb alapszabálya, hogy

rük száraz, végtagjaik hidegek, hiszen a szél hűt.

bármiféle kezelés megkezdése előtt méregtelení-

Gyakran rosszul, éberen alszanak, álmukból gon-

teni kell a szervezetet, különben csak mélyebbre

dolataik, álmaik miatt felriadnak. Emésztésük

nyomjuk a mérgeket a szövetekben.

gyakran kényes. A Vata alkatú emberekre jellem-

Természetesen a méregtelenítés is az egyéni al-

ző, hogy általában többet akarnak, mint ameny-

katnak megfelelően történik, általában 21 napos

nyit bírnak, emiatt sokszor kimerülnek fizikailag.

méregtelenítés javasolt. Ez magában foglalja a

Hajlamosak az aggódásra. Kóros állapotára jel-

testi méregtelenítésen (böjt, masszázs, hashajtás,

lemző a gyomor-bélrendszeri panaszok, puffa-

beöntés, stb.) túl a lelki méregtelenítést is, medi-

dás, székrekedés, túlzott félelmek, aggodalmak.

tációval, jógagyakorlatokkal segíti a szervezet tel-

testalkatúak, gyakran kifejezetten soványak,

jes megtisztulását. A Pitta dosha (tűz-testtípus) az anyagcserét uralja, mint egy belső tűz. A Pitta alkatú emberek arányos testfelépítésűek, hajlamosak az izza-

A szervezetet hét alapvető szövet, alkotó-

dásra, nem szeretik a meleg időjárást. Jellemző az

elem építi fel. A táplálékok az ájurvéda felfo-

erőteljes étvágy és emésztés olyannyira, hogy nem

gásában egy körforgásban jutnak el a szöve-

tudnak egyetlen étkezést sem kihagyni. Heves

tekhez, ebben a sorrendben:

természetűek, hajlamosak az ingerlékenységre és

1. Plazma (a vér folyékony alkotói)

hamar dühbe gurulnak, a szenvedély és a nagy in-

2. Vér

dulatok sem állnak messze tőlük. Kóros állapotára

3. Izom

jellemzőek a gyulladásos betegségek, lázas állapo-

4. Zsír

tok, túlzott ingerlékenység, dühkitörések.

5. Csont 6. Csontvelő, ideg

A Kapha dosha (föld+víz-testtípus) uralja

7. Spermium, reproduktív szövet

magát az anyagot, a szervezet stabilitását biztosít-

Ez a babatervezésben azért nagyon fontos

ja. Általában erőteljes, nehéz testfelépítésűek, hí-

információ, mert a spermium, illetve a repro-

zásra hajlamosak. Bőrük olajos, puha, szemük ha-

duktív szövetek a legutolsók a sorban, tehát

talmas. Haja, körmei erősek. Általában jellemző-

ha a szervezetben bárhol probléma van, a

jük az erő és a kitartás. A legnyugodtabb emberek,

táplálék és az energiakeringés akadályozott,

jó alvók és szeretnek is aludni, de kóros állapot-

az a termékenységre is negatív hatással lesz.

HelloBaby! 21


e g yen s ú lyb a n Személyre szabott kezelések

A Pitta-típus kezelése: ezzel szemben a

Az ájurvédában a betegeket alkatuknak megfelelő-

hűtés javasolt. Hűtő hatású a kókuszolaj masz-

en kezelik. Ha valamilyen hatásra az egyik dosha

szírozáshoz. Minden olyan beavatkozás jótékony

felszaporodik a szervezetben, akkor kibillenti az

ami nyugtató hatású, legyen az masszázs, jóga

egyensúlyából. Ilyen hatások eredhetnek például

vagy meditáció. Az édes, fanyar és keserű ízek

táplálkozásból (nem az alkatunknak megfelelő éte-

mind hűtő hatással bírnak, közülük a leghidegebb

lek, fűszerek fogyasztásakor), vagy nem megfelelő

és leginkább szárító hatású a keserű íz. A nyers

testmozgás végzése esetén, vagy lehetnek érzelmi

ételek, főként a saláták, zöldségek és édes gyü-

eredetűek (például a túlzott félelmek, az aggódás).

mölcsök fogyasztása ajánlott. Minél több folyadék

Akkor is kibillen a szervezet a harmonikus egyen-

fogyasztása fontos! Az italokat nem szabad for-

súlyi állapotból, ha túl sok a méreganyag, vagy

rón fogyasztani, és kerülni kell a túlzottan olajos

nincs megfelelő arányban a munkavégzés, a fizikai

ételek fogyasztását. Kerülni kell a túl sok gabona

aktivitás a pihenéssel.

fogyasztását. Pitta alkatú embernek semmiképp

A kezelés célja: az egyensúly visszaállítása, a keze-

nem javasolt a csípős ételek és a túlzott só fo-

lés során a fizikai tünetek mellett nagy hangsúlyt

gyasztása.

kap az érzelmek kezelése is. Alkalmaznak gyógyszereket, homeopátiás szereket, ásványokat, kris-

A Kapha-típus kezelése: a melegítés mel-

tályokat. Emellett a jóga, a masszázs, a meditáció,

lett a súly- és a vízcsökkentés a legfontosabb.

az akupunktúra is alapvető kezelési technikák.

A pikáns, a keserű és a fanyar ízek az étrendben mind szárító, könnyítő hatásúak. A hízási haj-

A Vata-típus kezelése: nagyon fontos a me-

lam miatt energiaszegény étrend követése aján-

legítés, masszázsnál használhatunk szezámolajat. A

lott. A szénhidrátot, fehérjét és zsírt csökkentse

fűszerek, gyógynövények közül a pikáns, kissé csípő-

a minimálisra, egyen minél kevesebbet, tartson

sek „fűtő” hatásúak, például a gyömbér, a fahéj. Az

böjtöket. Az édességet és a gabonaféléket ke-

ételekben az édes, savanyú és sós ízek javasoltak

rülni kell. A zöldségek fogyasztása nyersen és

levesek gyakori fogyasztása. Az étel legyen tápláló és zsírokban, fehérjében gazdag, mert a vata alkatúak sok energiát fogyasztanak, de nem hajlamosak az elhízásra. Nem ajánlott a nyers koszt, mert az emésztésük általában gyenge. Emész-

főzve is javasolt. A víz eltávolítására használhatunk vízhajtó, izzasztó gyógynövényeket, pl. a gyermekláncfűgyökeret, a nyírfalevelet és a bodzavirágot. A pikáns gyógynövények, mint a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg nemcsak emésztést serkentő és szélhajtó hatással rendelkeznek,

tési panaszok-

de izzasztó és nyál-

nál a lenmagot

kaoldó hatásúak is,

és balhafűmagot használjunk.

22 HelloBaby!

azaz növelik a tüzet és csökkentik a vizet. HB!

Fotó: photos.com

elsősorban. Számukra szükséges a forró italok,


Harmonizálja a felborult menstruációs ciklust Enyhíti a menstruációt megelőző tünetegyüttest (PMS) Csillapítja a mellek érzékenységét, fájdalmát (Mastodynia) • Természetes gyógynövény hatóanyagú, hormonmentes gyógyszerkészítmény • Barátcserje + 5 gyógynövény biztosítja az összetett hatást • Hosszantartó terápiára is alkalmazható • Garantált minőség: BNO 1095 • Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban

A női lét szakaszai ciklikusságukkal erősen kötődnek a Holdhoz. Az igéző égitest és a női ciklus között a legkézenfekvőbb összefüggés az időtartamuk: egy menstruációs ciklus éppen annyi ideig tart, mint egy holdhónap. Ha minden jól megy, négyhetente, nagyjából 4-5 nap alatt, fájdalommentesen zajlik le a változás. Sajnos azonban a nők több mint fele számol be ennek az ellenkezőjéről: rendszertelen, túl bő vagy túl kevés, esetleg a menzesztől függetlenül jelentkező vérzésről, ami sokszor görcsös fájdalommal is jár. Ilyenkor segíthet a Mastodynon® belsőleges oldatos cseppek! A menstruációs ciklus zavarai a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati rendellenességek. Egy vizsgálat szerint a menstruációs ciklus különböző típusú zavaraiban szenvedő nőbetegek 62-82%-ánál a menstruációs ciklus 3 hónapos Mastodynonnal® történt kezelést követően helyreállt. A Mastodynon® harmonizálja a felborult ösztrogén-progeszteron egyensúlyt, így helyreállítja a felborult menstruációs ciklust. Ki ne hallotta volna már egy-egy hirtelen és sokszor szélsőségesen kitörő hangulatváltozás esetén: ugyan, csak „azok a napok” következnek. Ám van, amikor erős, testi kísérő tünetei is vannak a menstruációt megelőző napoknak. A menstruációt megelőző tünetegyüttes, a PMS a menopauza bekövetkeztéig

a nők mintegy 40%-át érinti. És hogy mik ezek? Elsősorban testi tünetek: a mellek érzékenysége, fájdalma, fejfájás, migrénes panaszok, hányinger, puffadás, székrekedés, súlygyarapodás, a lágyrészek duzzanata, esetleg ízületi fájdalmak. Ezek mellett a hangulati változások is lényegesek: idegesség, ingerlékenység, depressziós hangulat léphet fel, sőt bizonyos esetekben átmenetileg a szellemi képességek is csökkenhetnek, a koncentrálóképesség zavara, feledékenység és zavartság. És ilyenkor segít a Mastodynon® belsőleges oldatos cseppek! Egy vizsgálat szerint a menstruációt megelőző tünetegyüttesben szenvedő nőbetegek 64%ánál javultak a tünetek 3 hónapos Mastodynonnal ® történt kezelést követően. A Mastodynon® harmonizálja a felborult ösztrogén-progeszteron egyensúlyt, így enyhíti vagy megszünteti a tüneteket. A Mastodynon® természetes gyógynövény hatóanyagú, hormonmentes, hoszszantartó terápiára is alkalmas homeopátiás gyógyszerkészítmény, melyben a Barátcserje és 5 gyógynövény biztosítja az összetett hatást! HIRDETÉS Schwabe Hungary Kft. 1117 Budapest Nádorliget u. 8. E ép. fszt. 1. +36 1 431 89 34 schwabehungary@t-online.hu 2012.10/Mastodynon/L/H+PR/02

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG HelloBaby! 23 KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


Az új évben megtalálhatjuk régóta fennálló problémáink gyökerét, és végre békét teremthetünk magunkban. Fejleszthetjük alkalmazkodási képességünket, mindemellett felismerhetjük a biztonságos családi fészek fontosságát is. Mindezek ellenére az új év nem ígérkezik könnyűnek, de 2012nél mindenképpen könnyebb lesz.

a

z egész emberiséget érintő gaz-

továbbtanulhatunk. Több lehetőségünk

dasági változások sokaknál egy

adódhat kedvezményes családi uta-

mély belső átalakulási folyamatot

zásra és könnyedebben kommu-

indítottak el az utóbbi időkben. Ez a fejlődési folyamat meghozhatja

nikálhatunk szeretteinkkel. Június

gyümölcsét 2013-ban, amikor a

végén a Jupi-

nehézségekhez hozzászokva és

ter a Rák ál-

azokhoz alkalmazkodva az ér-

latövi jegy-

tékrendek reformja felé vehet-

be lép, en-

jük az irányt. A családok és kisebb csoportok az összetartozással és összefogással járó értékeket is-

nek következtében a család szerepe elő-

merhetik fel. Az asztrológiában a

térbe kerülhet: szeretetünket

hosszabb távra kiható, lényegesebb ese-

könnyedebben kinyilváníthat-

ményekre a nagybolygók – Jupiter, Sza-

juk, szabadabban beszélhetünk a

turnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó –

szívünket nyomó gondjainkról, és a gyer-

helyzetéből következtethetünk. Vegyük

mekáldás fontossága sokaknál előtérbe

hát sorra, milyen év elé nézünk a bolygók

kerülhet. Egyre inkább az otthon melegé-

állása alapján!

re és biztonságára vágyhatunk nemcsak anyagi, de lelki téren is.

Középpontban a család A Jupiter – a nagy szerencse bolygója – jú-

Megtanulunk spórolni

nius végéig az Ikrek jegyében jár, ami any-

A Szaturnusz – a nagy sorsbolygó – egész

nyit jelent, hogy a tanulás, szellemi fejlő-

évben a Skorpió jegyében jár, és mindenkit

dés terén eredményeket érhetünk el: gyer-

érintő anyagi témákat hoz felszínre. Lehe-

mekünket gördülékenyen beiskolázhat-

tőségünk lesz arra, hogy anyagi problémá-

juk, és akár mi magunk is

inkat rendezzük, pénzügyi téren biztonsá-

24 HelloBaby!

Szerző: Dárdai Viktória Fotó: photos.com

2013: a felismerések, a változtatások és a család éve

e g yen s ú lyb a n


2013

got teremtsünk és megalapozzuk a jövőnket. Megtanulhatjuk értékelni azt, ami adatott, és leckéket vehetünk a megtakarítások magasiskolájából. A Szaturnusz a Skorpióban megtanítja az emberiséget arra, hogy felismerjük saját határainkat az élet összes területén. Megbocsátóbbak, türelmesebbek és megértőbbek leszünk.

Az igazság pillanata Az Uránusz egészen 2019-ig a tüzes Kosban jár, és

móniában élhetünk. A Neptunusz segít abban,

fényszögeinek köszönhetően hirtelen, váratlan,

hogy megerősödjünk hitünkben, és így pozití-

gyökeres változások állhatnak be életünkben tavasszal és az év vége felé is. A nem működő családok széthullhatnak, hirtelen házasságok

vabb gondolatokkal járjuk utunkat. Felismerhetjük eredendő lényegünket, és a pénz hajkurászása helyett rájöhetünk arra, hogy a természet gyermekeként a természet törvényeit követve kell

köttethetnek és sok igazságra

élnünk saját érdekünkben. Előtérbe kerülhetnek

fény derülhet egyik pillanat-

a globális összetartozás, az egység és a szeretet

ról a másikra. Nagy kihívások

értékei, hogy új értelmet kapjon életünk. Ez

előtt állunk, miközben hajla-

azonban lassú folyamat és nem egy év alatt megy

mosak leszünk elhamarko-

végbe!

dott lépéseket tenni, vagy több vasat tartunk tűzben és két végén égetjük a gyertyát. Sokan érezhetik úgy, hogy tele vannak energiával, ám nem árt az óvatosság: ja-

Növekvő empátia A Plútó hatása tavasszal és télen is erőteljesen érvényesül – a belső átalakulás bolygója szemléletváltásra int. Nyár derekán embertársainkkal,

nuártól egészen a nyár közepéig gyermekeinkre

családtagjainkkal szemben nagyobb empátiát

sem árt jobban odafigyelnünk. A mértéktelen

érezhetünk, és kreatívabbak lehetünk a gyerme-

hiszti, a hirtelen, meggondolatlan reakciók és a

künkkel való játékban is. A Plútó állása kedvező a

balesetveszély esélye most megnő.

mélyebb spirituális élményekre, a tudatos lét megélésére – intuíciónk, tisztánlátásunk felerő-

Erős hit, pozitív gondolkozás

södhet.

A Neptunusz a Halak állatövi jegyben jár, és ez általánosságban arra hajlamosít, hogy többet

Mindent összevetve, 2013-ban lehetőségünk lesz

foglalkozzunk egészségi állapotunkkal, külső és

arra, hogy alkalmazkodjunk a minket érő válto-

belső harmóniánkkal. Több lehetőségünk adódik

zásokhoz a tapasztalat és a szellemiség, valamint

szeretni és feltétel nélkül elfogadni saját magun-

az önmagunkba vetett hit és szeretet segítségé-

kat, ezáltal a körülöttünk lévő emberekkel is har-

vel, a gondolatok tudatos irányításával. HB!

HelloBaby! 25


h a nem jön a b a b a

Anyám miatt vagyok meddő? Megdöbbentő, de anyánkkal való kapcsolatunk valóban befolyásolhatja, képesek vagyunk-e teherbe esni. Gyakori, hogy túlvédő, határozott, vagy szeretettel fukarkodó anyát feltételez a pszichológus akkor, ha a leletek szerint minden rendben, ám a baba mégsem akar megérkezni.

s

ok olyan párnál bekö-

beazonosítható szervi okok)

az anyaság felé, amelyet felelős-

vetkezik a gyermekáldás,

sokszor a saját anyával való kap-

ségvállalási helyzetnek értékel-

akik látszólag súlyos

csolatban kell kutakodni…

hetnek, és amellyel nem tudnak

lelki problémákkal küzdenek,

szembenézni. Egyes elméletek

ugyanakkor számos alkalommal

Nem leszek olyan, mint ő

szerint a meddő nő édesanyja

azzal szembesülhetünk, hogy

„A meddő nők nehezebben fo-

tudattalanul elutasította nő- és

párok, akiknek látszólag nin-

gadják el női szerepüket, ez pedig

anyaszerepét, vagy legalábbis

csenek lelki problémáik, hiába

eredményezhet egy ellenállást

ambivalensen viszonyul hozzá,

várnak a teherbeesésre. A lelki tényező és a meddőség kapcsolata számos kutatás alapját képezi a mai napig, és a szakemberek egyre biztosabban állítják, hogy van kapcsolat a kettő között. A meddőség egyfajta énvédelem, a női szereppel, gyermekvállalással kapcsolatos konfliktusokra adott válasz. Isdőség esetén (azaz, amikor nincsenek

26 HelloBaby!

Szerzô: Molnár Ágnes Fotó: photos.com

meretlen eredetű med-


így lánya, akire kivetíti negatív

től függetlenül, fantasztikusnak

csolat. Vagy a túlidealizált elvárá-

érzéseit akár el sem jut az anyasá-

és tökéletesnek is láthat a lánya

soknak való megfelelés. Ha példá-

gig – mondja az egyik lehetséges

– hangsúlyozza Krisztina –, ám

ul úgy érezzük, nem tudunk olyan

magyarázatot Soltész Krisztina

sokszor az anyai kép átalakítá-

tökéletesek lenni, mint a saját

pszichológus. Az is lehet, hogy az

sa, reálissá tétele, és a saját, erős

anyánk. Pedig a tökéletes túl sok,

anyával való elégtelen kapcso-

anyakép elengedése kell ahhoz,

„elég jó” anyának kellene lenni.

lat, a róla kialakított negatív kép

hogy a nő végre teherbe essen. Ha

A szakértő szerint az ilyen szub-

a felelős a meddőségért. Példá-

időszakosan leválik az anyjáról,

jektív stressz nagyon ártó hatású!

ul, ha a nő azt érzi, anyja sosem szerette igazán, nem babusgatta, csak elutasítást kapott tőle érzelmileg. Vagy egy másik példa,

A meddôség egyfajta énvédelem, a nôi szereppel, gyermekvállalással kapcsolatos konfliktusokra adott válasz.

amikor valaki azt mondja: „nem leszek olyan, mint az anyám”.

akkor lesz termékenység a földön

Segíthet a terápia

Ezzel viszont az a baj, hogy ez egy

– ezt olvashatjuk a görög mitoló-

Az ismeretlen eredetű meddő

tagadás, és tagadásra nem lehet

giában Perszephoné és Démétér

pácienseknél elég hamar szóba

építeni! Sokszor azért kell a terá-

történetében.”

kerül az anyával való kapcsolat. Krisztina szerint, ha az illető

pia, hogy a páciens igent tudjon mondani valami másra” – magyarázza Krisztina.

Amikor az anya túl tökéletes

túlidealizálja az anyját, és azt mondja, hogy fantasztikus nő,

Sokakban felmerülhet a kérdés:

akinek mindig van válasza és

Irányított lányok

miért van az, hogy másoknak sok-

megoldása mindenre, akkor gya-

„Meddőséget okozhat, ha a nő-

kal nagyobb lelki teherrel, sokkal

nakodni kell, hogy az édesanyja

nek túlvédő édesanyja van. Olyan

problémásabb anyával kell meg-

kontrollja gyerekszerepben tartja

anya, aki soha nem engedte meg,

küzdeniük, mégis teherbe tudnak

a nőt, és akadályozza az anyává

hogy gyermeke a saját fejlődési

esni? Krisztina szerint ez mind

válásban. A pszichoterápia be-

szintjének megfelelő önállóságra

egyéni érzékenység függvénye:

szélgetésen, álommunka-értel-

tegyen szert, ehelyett a mai napig

vannak, akik sokkal stresszeseb-

mezésen és imaginációs techni-

túlkontrollálja, túlirányítja őt. Ez

ben reagálnak, mások hipp-hopp

kán alapul. Ez egy olyan terápia,

önbizalomhiányt, szorongást,

túllendülnek ugyanazon a prob-

amely diagnosztizál és gyógyít is,

emiatt meddőséget is okozhat.

lémán. A stressz (és a szorongás)

de változó, hány találkozó szük-

Egy túlvédő anya egyébként több-

különben is alattomos tényező:

séges a sikerhez. „Én mindig azt

féleképpen is viselkedhet – lehet

néha észre sem vesszük, meny-

mondom: a receptet sajnos én

ő egy olyan típus, aki a széltől is

nyi stressz gyűlik össze bennünk,

sem tudom. De az biztos, hogy

óvja a gyermekét. Lehet, hogy

amit nemcsak a sok munka, a ha-

a megtermékenyítéshez nem

szorongó, félénk ember, vagy épp

táridők betartása vagy egy rossz

csak testben, de lélekben is sok

az ellenkezője: határozott, ellent-

főnök okozhat, hanem bizony

mindennek klappolnia kell. És ha

mondást nem tűrő, erős anyuka.

olyan lelki folyamatok is, mint

ehhez külső segítségre van szük-

Egy túlvédő anyát, viselkedésé-

amilyen a saját anyával való kap-

ség, éljünk vele bátran.” HB!

HelloBaby! 27


c sa l ád sz ü let i k

NÉGY ÉV U TÁN K N Ü L E V E R G É V IS MEGTÖRTÉNT A CSODA!

Szerző: Molnár Ági Fotó: privát, phtos.com

t is ár első házasságuk alat Andrea és Krisztián m lesz könnyű szülővé m ne l: za az k lte sü be szem s életüket, rövid időn zö kö k té zd ke el or ik válniuk. Am k, ám egy babát nem belül orvoshoz fordulta négy év és négy lehet siettetni: Panna y, ideje lombik után döntött úg legboldogabb megérkezni, és a világ üleit. két emberévé tenni sz

28 HelloBaby!


„6 éve, amikor elkezdődött közös életünk, azonnal tudtuk, hogy babát szeretnénk” – vág bele történetükbe Vincze-Tóth Andrea, aki megjegyzi: férjének is, és neki is volt már egy előző házassága, amiben egyiküknek sem sikerült a gyermekvállalás. Emiatt úgy döntöttek, nem próbálkoznak sokáig, ha rövid időn belül magától nem sikerül, orvoshoz fordulnak. Teltek a hetek, gyűltek a negatív tesztek, így 2008 februárjában elmentek a János kórház meddőségi centrumába. „Dr. Koncz Jánossal és Dr. Kanyó

„ „

Katalin biológussal átbeszélve arra jutottunk, a vizsgálatok eredményének tükrében tudunk csak

4 lombik után megérkezett Panna

tovább lépni. Férjemnél és nálam is találtak olyan problémát, ami miatt nem maradt más hátra, csak a lombikprogram. Már az elején otthonosan éreztük magunkat az intézményben, mindenki a segí-

lán mert tényleg szent meggyőződéssel hittek ab-

tőkészen állt hozzánk, és aki volt már ilyen kiszol-

ban, hogy egyszer karjaikban is tarthatják őt.

gáltatott helyzetben, az pontosan tudja, milyen

Ugyanezen hit mentén édesanyának és édesapá-

fontos ez.” A pár tudta, hogy nem lesz könnyű „me-

nak szólították egymást, és a mai napig így hívják a

net”, de egy cél lebegett a szemük előtt: közös gye-

másikat. „Mindezt azért tartjuk fontosnak elmon-

reket szeretnének, és ezért bármire képesek.

dani, mert szerintünk a hit a legerősebb, és feladni soha, de soha nem szabad!”

édesanyának, édesapának nevezték egymást

mindent kibeszéltek magukból

Eltelt három év, ezalatt négy beültetésen estek át

A pár azt meséli, hogy a négy év alatt sok vizsgála-

Andreáék, de nem tapadtak meg a kincseik. Ők ne-

ton estek át, de a természetet is segítségül hívták:

vezik így az embriókat, akiket a beültetések előtt

vitaminokat szedtek, különféle teákat ittak. Nem

mikroszkóp alatt is láthattak. „Elnéztük, ahogy

jártak pszichológushoz, vagy például

ficeregnek, és máris ragaszkodni kezdtünk hozzá-

kineziológushoz, Andrea ugyanis azt gondolja,

juk – nehéz volt elengedni őket. A sikertelen próbál-

hogy ezt az egészet nem lehet könyvből megtanulni

kozások után mindig együtt sírtunk, de rövid szo-

– aki nem éli át a babatervezést, a hónapokig, sok-

morkodást követően haladtunk tovább, és soha

szor évekig tartó küzdelmet, annak valószínűleg

nem adtuk fel” – mondja a pár, akik mindig is tud-

fogalma sincs a lelki háttérről. Egy fórumra viszont

ták, hogy lesz gyermekük. Honnan tudták ilyen

felregisztráltak, ahol a törzsközönséget hasonló

biztosan? Mert akarták, és rettentő sokat gondoltak

problémákkal küzdők alkották – tőlük sok lelki se-

rá. Ha megláttak egy szép baldachint, babaruhát

gítséget kaptak, hiszen egy nyelvet beszéltek. „Leg-

vagy babakocsit, mindig megbeszélték, hogy Pan-

inkább azonban egymásból töltekeztünk: sok időt

nának vagy Barnabásnak is ilyet vesznek majd.

töltöttünk együtt, kártyáztunk, sétáltunk, és ami-

Igen, a nevükön nevezték leendő gyermeküket, ta-

kor belefért anyagilag, elutaztunk pár napra. Min-

HelloBaby! 29


v váltsanak témát. Sajnos néha az emberek bele sem gondolnak abba, mekkora fájdalmat okozhatnak a másiknak. Több barátunk van, aki babára vágyik, és soha nem kérdezgetjük őket, a jó hírt ú úgyis azonnal elárulják.”

A legszebb leg vicc Térjünk Té jü k vissza i februárhoz! A beültetés után két héttel, egy hétfői napon volt aktuális a vérvétel. Andrea két nappal előbb csinált egy terhességi tesztet, ami negatív lett, a következő napon még egyet, amin szintén nem tűnt fel a két csík. „Menstruációt jelző hasfájást éreztem, ezért úgy döntötden érzésünket kibeszéltük magunkból, szerintem

tem, nem megyek vissza hétfőn, mert nem szeret-

ez nagyon fontos a nehéz időkben. A mi kapcsola-

nék lehorgasztott fejjel végighallgatni a rossz hírt.”

tunkon ez a sok év szerencsére csak erősített.”

Andrea csak kedden reggel jelent meg a vérvételen, szólították, bement és várt az eredményre. „Gratu-

ami még a beavatkozásnál is rosszabb

lálok!” – mondta az orvos. Annyira meglepődtem

Elérkezett 2011. februárja, és az ötödik lombik

hogy zavaromban megkérdeztem, „Mégis mihez?”

program, amire Andreáék ugyanúgy készültek,

„Ehhez a gyönyörű terhességhez!” Ez közel két éve

ahogy eddig: injekciók, méhpempő, különleges

történt, de még most is könny szökik a szemembe…

gyógytea, fürjtojás – sorolják mosolyogva. „A beül-

Azonnal hívtam Krisztiánt, aki csak azt tudta haj-

tetés után ismét jött az idegtépő várakozás, ez

togatni: „ugye viccelsz édesanya?” Ez volt életem

ilyenkkor a legrosszabb. Mondják, „élj úgy ahogy

legjobb vicce! Végre megtörtént velünk is a csoda,

eddig”, de ez képtelenség, hiszen csak azon jár az

szülők leszünk! Felnéztem az égre, és megköszön-

eszed, vajon sikerül-e? Egyébként a legnehezebb a

tem édesapámnak, hogy levette a terhet, amit a be-

körülöttünk lévő emberek hozzáállása: ők persze

ültetés előtt rábíztam. Ő 2009-ben hunyt el, és van

csak jót akarnak, nem is akarom, hogy bárki hara-

egy festmény, amin ketten vagyunk rajta – leültem

gudjon rám amiatt, amit most mondok… De a fe-

elé, lehunytam a szemem, és elképzeltem, ahogy

lesleges fontoskodás részükről, meg az a sok elcsé-

lelkemen ülő teher (sikerül-e a beültetés?) átkerül

pelt jó tanács, hogy ne görcsöljünk, engedjük el és

rá. El tudtam engedni ezt a nyomasztó érzést, és

sikerül… A várakozás mellett ezt kezelni a legnehe-

szerintem ez is szerepet játszhatott abban, hogy si-

zebb. Egyszer karácsonykor, a nagycsaládi összejö-

kerrel jártunk.

vetelen valaki azt mondta hangosan: „De jó lenne ha Andikának és Krisztiánnak jövőre babája len-

Jöhet a kistesó?

ne!”. Felkaptam a vizet, és azt válaszoltam, hogy mi

A kilenc hónap gyorsan eltelt, de volt benne egy

most nem szeretnénk babát, mert külföldre uta-

nehéz időszak, és Andrea szerint dr. Szuromi And-

zunk. Dehogy utaztunk – csak azt akartam, hogy

rásnak köszönhetik, hogy Vincze Panna Luca

30 HelloBaby!


c sa l ád sz ü let i k 2011. november 3-án császári körülmények között megszületett. Bencze Tünde szülésznő a császár mellett biztosította Krisztiánnak, hogy 15-20 percet Pannával tölthessen kettesben. Az apuka így emlékszik vissza az első találkozásra: „A gyönyörű gombszemével figyelt, szájával csücsörített, és hallgatta, ahogy elcsukló hangon próbálom neki mondani, hogy mennyire vártuk őt.” A pár szerint a siker kulcsa – sokadjára ismételve – talán tényleg az, hogy soha nem adták fel a küzdelmet, és mindvégig hittek a sikerben. Azt mondják, nélkülözhetetlen egy jó orvosi stáb, mint amilyen az övék is volt, de fontos a család, a barátok támogatása is, akik tartották bennük a lelket. „Vágyunk egy kistestvérre, és ha kell, megint elindulunk ezen a rögös úton. Mindenkinek csak azt tudjuk ajánlani:

„ „ …feladni soha, de soha nem szabad!

képzeljetek el az álmaitokat, ami egyszer valóra fog válni!” HB!

HelloBaby! FELHÍVÁS Nincs két egyforma történet. Oszd meg velünk TE is! Írd meg nekünk, miként érkezett a baba a családba, hogyan élted meg életed nagy fordulópontját! LEVELEDET VÁRJUK SZERKESZTŐSÉGÜNK CÍMÉRE VAGY E-MAILBEN A SZERKESZTOSEG@HELLOBABY.HU CÍMRE! HelloBaby! 31


jรถn a b a b a!

32 HelloBaby!


»

jön a baba...

HelloBaby! Egy új fejezet a HelloBaby! magazinban és a Te életedben…

34.

hírek

36.

az elsô 24 óra

38.

csak te meg ô

HelloBaby! 33


hírek

jön a b a b a!

Magas vérnyomás, alacsonyabb IQ Az anya terhességi magas vérnyomása károsíthatja a gyermek felnőttkori szellemi képességeit. Négyszáz, 1934 és 1944 között született férfit vizsgáltak: először 20 éves, majd 69 éves korukban végeztek intelligenciájukat felmérő teszteket. Minden egyes résztvevő anyjának orvosi adatai is rendelkezésre álltak

Ásítanak a magzatok a méhen belül Egy brit kutatócsoport

a várandósság időszakából. Az elemzés-

4D-ultrahangos felvételekkel

ben a finn kutatók úgy találták, hogy

bizonyította be nemrég, hogy

azoknak a férfiaknak, akik anyjának magas volt a vérnyomása a terhesség

méhen belül valóban ásítanak a magzatok, ami nem az álmossággal, hanem az agyi

alatt, fiatalon és idős korban is ala-

fejlődéssel függ össze. Az ásí-

csonyabb volt az intelligenciahá-

tás és más hasonlóan bonyo-

nyadosa.

lult izommozgások ugyanis idegi impulzusokat küldenek az agyba, ezzel „programozzák” a normális működésre.

Ha a várandósság utolsó heteiben a baba túl közel fekszik a rekeszizomhoz, bizony nehezebben vesz a kismama levegőt. Az enyhítésre jó tipp, ha a várandós naponta többször keveset eszik, és kerüli a megterhelő házimunkát. Segíthet, ha a megszokottnál hosszabb időt szán például a vasalásra, és néha lelkiismeret-furdalás nélkül lehuppan egy kényelmes fotelba kinyújtóztatni a végtagjait. 34 HelloBaby!

A magzatok a 24. terhességi hétben óránként átlag kétszer ásítanak, míg a 36. héten szinte egyáltalán nem.

Minden tizedik gyerek koraszülött Magyarországon ma körülbelül minden tizedik baba a terhesség 37. hete elÐtt jön a világra. Sajnos a koraszülések száma világszerte növekszik, amelyet a sok kiváltó tényezÐ is befolyásol: ilyen például a rossz higiénés körülmény, a táplálkozási szokások vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés aránya. Magyarországon például az észak-keleti megyékben, a roma lakosság körében jelentÐsen gyakoribb a koraszülés az országos átlagnál.

Fotó: photos.com

NEHEZEBB A LÉGZÉS, MI A TEENDŐ?


Lassabban fog olvasni a gyerek, hogyha terhessége alatt dohányzik Olvasási problémákkal fog küzdeni a gyermek, hogyha édesanyja a terhesség alatt dohányzik – mutatott rá egy tanulmány, amelyről a Fox News számol be. Nem kis különbséget találtak ugyanis azoknak a gyerekeknek az olvasási készségében, akik a méhen belül füstnek voltak kitéve, összehasonlítva azokkal, akik nem.

Mikor látszik a pocak? A legtöbb terhes pocak szemérmesen viselkedik, és a második trimeszterig alig árulkodik arról, hogy baba növekszik benne. Persze attól, mert nem látszik egyértelműen, a kismamát még szoríthatja a nadrág. Ha ennél korábban gömbölyödésnek indul, az inkább felpuffadásra utal, illetve a korai feltűnő pocakot a lazább hasi izmok is okozhatják. Ebből kifolyólag akkor is előfordulhat, ha a kismama a második vagy harmadik gyermekét várja.

HelloBaby! 35


jön a b a b a!

Így pótold a vasat! Várandósság és szoptatás idején megemelkedik a szervezet vitamin- és ásványianyag-igénye. A magzat egészséges fejlődéséhez a folsav mellett nélkülözhetetlen elem a vas. A hiányállapot megelőzéséhez dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus ad tanácsokat. A nők szervezetében keringő,

rendelhet el. A terhesség alatti

átlagosan 5 liter vér mennyisége

vasraktárak kimerülése rendsze-

a terhesség alatt megnő, nagy-

rint a várandósság félidejében

jából 6-6,5 liter biztosítja a kis-

következik be. Aggodalomra ad

mama és a magzat ellátását. A

okot, ha az eleinte normálisnak

jelentős növekedés következté-

tekinthető fáradtság a 20. hét

ben a haemoglobinok számára

tájékán ismét visszatér általános

mindig az orvos által felírt ada-

is több vas szükségeltetik ahhoz,

gyengeségérzettel, levertséggel.

golás szerint szedjük, a meg-

hogy az oxigén szállítását meg-

Vérszegénységre figyelmeztet

felelő felszívódás érdekében

felelő módon elláthassák. Ennek

még a sápadtság, a körmök töre-

C-vitaminnal együtt. A meg-

hiányában a magzat egészséges

dezése, hajhullás és a fejfájás is.

előzésében és a kezelésében

elégtelen vérellátás oxigénhi-

Vaspótlók

– vörös húsok, hal, tojás – fo-

ányhoz, alacsony születési súly-

Nőknél a vérszegénység gyakori

gyasztása mellett kiegyensúlyo-

hoz, koraszüléshez vezethet.

probléma, a megelőzésre ezért

zott vasellátottságot és a baba

ügyelni kell. A tervezett teher-

tökéletes fejlődését biztosíthat-

Figyelmeztető jelek

beesés előtt fontos feltölteni a

juk a reformkonyha szerint is.

A terhesség alatti rendszeres

vasraktárakat, így nagy esély-

Például saláták, nyers-, párolt-

laborvizsgálatok segítségével

lyel csökkenthetjük a panaszok

zöldség-köretek hidegen sajtolt

a vashiány időben kiszűrhe-

megjelenésének veszélyét. A ke-

mákolajjal történő dúsításával,

tő. Vannak azonban intő jelek,

zelőorvos kiegészítő vaspótlást

vagy például céklás ételek, le-

amelyek meglétekor a kezelőor-

írhat elő a kismama részére.

vek fogyasztásával.

vos soron kívüli vérvizsgálatot

Fontos, hogy a készítményeket

www.endokrinkozpont.hu

36 HelloBaby!

Fotó:photos.com

a klasszikus étrendi ajánlatok

fejlődése sem biztosítható: az


HelloBaby! 37


jön a b a b a!

Csak Te meg Ő… 38 HelloBaby!

Szerző: Dárdai Viktória Fotó: 123rf

Munkából a vizsgálatra, védőnőtől a bababoltba, szülésfelkészítőről a lakásfelújításba sietve nem mindig könnyű időt szánni a „befelé figyelésre”, pláne ha a kismama mindeközben jó feleség, szuper barátnő vagy megbízható testvér akar maradni. Pedig a meditáció, a relaxálás, a babára hangolódás még nagyobb örömmé varázsolja a gyermekvárást és a szülést is megkönnyítheti. Különféle formáit szedtük egy csokorba.


a

várandósság alatt az idő

segít az ödéma elkerülésében, emel-

már ekkor fontos a ráhangolódás,

előrehaladtával az édes-

lett szeretetet, elfogadást, érintést,

valamint a légzési, illetve női ener-

anyának egyre több figyel-

nyugalmat ad. A MA-URI masszázs

giákat aktiváló gyakorlatok, amit az

met kellene szentelnie arra, ami

támogatja az anyukát abban, hogy

AquaNatal ad. Például előkészíti a

„odabent” történik, ám jelenlegi

a legtermészetesebben áradhasson

has- és medenceizmokat a szülés-

kultúránkban ez sajnos nagyjából

belőle a nagybetűs anyaság.

re úgy, hogy a vízben, a gravitáció

lehetetlen az elvárások, a munka, az

www.litewellness.hu/kismama-

hatása alól kikerülve a kismamák

orvosi vizsgálatok miatt. A kisma-

program/kismama-masszazs

szabadabban mozoghatnak. A fog-

mák kevéssé tudják felfedezni a tes-

lalkozásokon jóga- és tánc-mozgásanyagot használnak, de ugyanek-

természetesen anyává válni. Ebből

Kismama-relaxáció – oldja a félelmeket

a „hiányosságból” fakadnak a kétsé-

A várandósság alatt végzett rela-

relaxáció. Az AquaNatal örömmel

gek, a görcsök és például a fájdalom-

xáció csökkenti a magzatra káros

tölt el, elősegíti a lazítást és a pozi-

tól való félelem. Összegyűjtöttünk

stresszt, feszültséget, stabilizálja a

tív testkép kialakítását, a speciális

pár olyan lehetőséget, amelyek – ha

hangulatingadozásokat, befelé for-

légzőgyakorlatok pedig a vajúdás

csak egy órára is – kikapcsolják a le-

dítja a figyelmet, segít ráhangolódni

alatt csökkentik a feszültséget.

endő édesanyákat, engednek befelé

az anyaszerepre, segíti az anya és

www.aquanatal.com

figyelni, hogy valóban együtt lehes-

gyermeke közötti kapcsolat és a

www.sportmax.hu

senek: ők és babáik.

korai kötődés kialakulását. A szülés-

tük erejét, amely azt súgja: képesek

kora szerepet kap a meditáció és a

MA-URI masszázs – áradó anyaság

ajánlott – a fentiek mellett oldja a

Watsu – meditatív állapot babának és mamának

szüléssel kapcsolatos félelmeket,

Különleges relaxációs-meditációs

Holisztikus gyógyító és energetikai

szorongásokat, lerövidíti a vajúdást,

vízi terápia a napi stresszoldásra,

rendszer, amely intenzíven, ám fáj-

segíti a fájdalom és a fáradtság le-

várandósság alatt a kismama és a

dalom nélkül kezeli az egész testet,

küzdését. Az egyéni relaxáció telje-

magzat kapcsolatának elmélyíté-

képes átmozgatni és ellazítani a tel-

sen személyre szabott, csoportban

sére, a babavárás nehézségeinek

jes izomzatot. A masszőr ősi polinéz

viszont könnyebb meditálni.

leküzdésére. A Watsu egyfajta teljes

táncok alaplépéseit használva tán-

www.fitformaujpest.hu

testi masszírozás, amit kb. 35 °C-os

re felkészítő relaxáció – a 32.héttől

col az asztal körül, miközben főként

vízen fekve kap a leendő anyuka. A vízben a masszőr szavak nélkül

végez a kismamán. A masszázshoz

AquaNatal – igazi megkönnyebbülés

olajat használnak, ezért ruhátlanság

Speciális vízi mozgásforma, amely

randóst, aki a lebegés, a nyugalom

szükséges, de mindig csak az a test-

ötvözi a vízi fitneszt és a szülésre va-

és víz kellemes felhajtóerejének

felület van kitakarva, amelyet éppen

ló mentális, pszichés és fizikai felké-

p köszönhetően meditatív állapotba

kezelnek. A masszázs megszüntet-

szülést. A várandósság korai szaka-

ma és magzat magzata at együtt at ata kerül. A kismama

heti a derék-, lábfájdalmakat, frissít,

szában is érdemes elkezdeni, hiszen

alkarral simító, ölelő mozdulatokat

tartja és gyengéden ringatja a vá-

HelloBaby! ll b 39


jön a b a b a! lebeg és szabadul meg a mindennapos fizikai terhelésektől. A Watsu

Árvai Nóra pszichológus:

csökkenti a szorongást, javítja az

A STRESSZ ÁRTHAT A BABÁNAK

alvási ritmust és a közérzetet, erősíti

„Amikor egy kismama már tudja, hogy új élet növekszik benne,

az immunrendszert, és egy nagyon

szeretne vigyázni rá, és mindent megtenni érte. Ugyanakkor a

mély relaxációs állapot érhető el

hétköznapi életnek is mennie kell tovább, vár a munka, a háztar-

általa.

tás, a nagyobb testvér ellátása, a párkapcsolat ápolása. Ráadásul

www.ramadaresortbudapest.hu

rohanó világunk mindennapi kihívásait az áldott állapottal járó új

www.napsugarelethaz.hu/

aggodalmak is tetézik, fokozva a félelmeket: „Vajon egészséges

watsu-kismamaknak.php

a baba?”, „Jó anya leszek?” Természetes, hogy a kilenc hónap sok szorongással jár, hiszen minden változik, és az érzelmekben

Kismamajóga – nyugalom a változások közepette

semmihez sem fogható kavalkád alakul ki: öröm, boldogság, vára-

Jótékony testi-lelki hatásokkal bír a

a kismama, azzal a babának is árthat, mert a feszültség hatására

jóga kismamákra szabott változata,

stresszhormonok termelôdnek, amelyek eljutnak a fejlôdô magzat-

amely a 14. héttől kezdve ajánlott

hoz is. Stressz hatására csökken a méhbe jutó vér mennyisége, így

azoknak is, akik korábban nem jó-

az optimálisnál kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz juthat a kicsi.

gáztak. A kismamajóga nem tartal-

A krónikussá váló stressz köztudottan gyengíti az immunrendszert,

maz a terhességre nézve káros po-

így fogékonyabb a fertôzésekre, amelyek a babára is hatással le-

zíciókat. Része lehet a gátizmok tré-

hetnek. A terhesség késôi szakaszában a túlzott stressz koraszülés-

ningje és a speciális gátmasszázs is.

hez is vezethet.

A jógagyakorlatok oldják a görcsö-

Az itt bemutatott módszerek mindegyike jó, hogy a várandós nô

ket, javítják a kondíciót, hatásosak

kikapcsolódjék, és arra az adott idôre csak önmagára és babájára

lehetnek a pluszkilók ellen is, emel-

figyeljen, ám az is elég lehet, ha otthon, egyedül leheveredik, a

lett a speciális légzőgyakorlatok,

pocakjára teszi a kezét, és a kicsire gondol, mert így ösztönösen

relaxáció és meditáció segít, hogy a

és könnyedén kialakíthatja az úgynevezett „lelki köldökzsinórt”,

várandósok ráhangolódjanak ma-

és figyelheti babája reakcióit, mozdulatait. Úgy gondolom, a cso-

gukra és magzatukra. A jóga öröm-

portos foglalkozásokra inkább az anyának van szüksége, hogy

teli belső nyugalmat ad, amelyre a

mozogjon, megôrizze kondícióját, és olyan kismamák társaságban

kismamáknak is alapvető szükségük

legyen, akikkel megoszthatja tapasztalatait, megvitathatja kérdé-

van egy olyan élethelyzetben, ami-

seit. A baba optimális fejlôdéséhez „odabent” elég ingert jelente-

kor minden változik.

nek az anya mindennapi tevékenységeibôl származó hatások, és

www.kismamajoga.lap.hu

a szüleitôl felé áradó szeretet. A csoportos foglalkozások ezen

www.shantijogastudio.hu

felül jelenthetnek egyfajta „extrát”, amelyekrôl bátran elmond-

kozás, aggódás, kiszolgáltatottság. Ha azonban túl sokat aggódik

ható, hogy ami a mamának jó, azt a baba is élvezni fogja.” HB!

40 HelloBaby!


l e f d s t l tö

promó c ió

magnéziumraktáradat!

Terhesség idején kiemelten fontos a magnézium pótlása, amelyet olykor külső forrásból kell beszereznünk.

a

mikor várandós vagy, akár

ezért a feltüntetett mennyiség jelentős ré-

50%-kal is megemelkedhet a

sze valóban hasznosul. Ennek hatékony-

napi magnéziumszükségleted.

sága nagymértékben függ attól, hogy

Kiterjedt tanulmányok igazolják, hogy a

a magnézium milyen formában jut a

terhesség alatti magnéziumpótlás ked-

szervezetedbe. A magnézium bél-

vezően hat az alábbi állapotok veszélye

rendszerből való felszívódását és a

esetén: spontán vetélés, fenyegető kora-

sejtekbe való bejutását a B6-vita-

szülés, a méhen belüli magzati fejlődés

min jelenléte segíti elő.

lelassulása. Ezért nagyon fontos, hogy a várandósság idején biztosítsd a szervezet megfelelő magnéziumellátottságát.

milyen gyorsan töltôdöm fel magnéziummal?

HU.MGP.12.03.01

A magnéziumraktár feltöltéséhez több

hogyan biztosítható hatékonyan a magnéziumpótlás?

hétre is szükség lehet. Ezért a magnézium-

Magnéziumszükségleted kielégítéséhez

hiszen a hosszan fennálló és nagyobb

pótlást nem elég néhány napig folytatnod,

a változatos étrend mellett szükség lehet

mértékû magnéziumhiány több betegség

egyéb, külső forrásból származó pótlásra

kialakulásához is hozzájárulhat.

is. A magnéziumlaktát a legjobban felszí-

TIPP: A Magne B6-ban lévő magnézi-

vódó magnéziumsó, minimum 8-szor

um jobban hasznosul, mint a más termé-

annyi szívódik fel belőle, mint az oxidból,

kekben található magnézium-oxid. HB!

Vény nélkül kapható gyógyszer. A 36. terhességi hét után és a szoptatás alatt konzultáljon a kezelőorvosával a további szedéssel kapcsolatban. Javasolt napi adag: maximum 250 mg (4 tabletta). SANOFI-AVENTIS Zrt. 1045 Budapest, Tó utca 1–5. · Telefon: +36 1 505 0050 · Gyógyszerinformációs szolgálat: +36 1 505 0055 · www.sanofi.hu

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, HelloBaby! 41 VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELÔORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


jön a b a b a!

Így mondtam el:

! k o r á v t á b ba

TÁMOGATÁSÁVAL

Van, aki azonnal elkotyogja, van, aki a megfelelő alkalomra várva napokig titkolja. Az örömhírt mindenki másképp adja a világ tudtára, de mindig jó visszaemlékezni!

Eszter:

san, hogy mindenki hallja: „Na, és

Negyedik hónapja próbálkoz-

tudod nekünk mit hozott a Miku-

ja a mai napig féltve őrzi pénztár-

tunk, én pedig ismét bevásároltam

lás? Egy pozitív terhességi tesztet!”

cájában a névjegykártyát.

a tesztekből. A páromnak már nem

Szegény nem értette, miért kell ettől

is mertem elárulni, mert tudtam,

mindenkinek visongani és sírni, és

Ágnes

hogy azt mondaná: túl korai még,

minek borulunk egymás nyakába.

Amikor eldöntöttük, hogy

legyek türelmesebb. Előző este, ti-

Talán csodálkozott is, hogy a fel-

babát szeretnénk, azt hittük,

tokban bekészítettem a vécébe a

nőttek milyen nagyon tudnak örül-

azonnal sikerülni fog, és lelkese-

kicsomagolt tesztet, és hajnalban

ni akkor is, ha nem csokit kapnak

désünkben minden hónapban

félig csukott szemmel kisetten-

a Mikulástól…

együtt teszteltünk a férjemmel.

kedtem, félálomban vártam az hogy bármit is kimutat, és már épp

A kudarcos hónapok után kerülEmese

tük ezeket a közös „élményeket”,

Amikor a nőgyógyászomtól

inkább egyedül vártam az újabb

úgy döntöttem, hogy pár nap múl-

megtudtam az örömhírt, hazafelé

csalódásra, ám egyszer csak po-

va ismételek, amikor megláttam

végig azon gondolkoztam, hogyan

zitív lett a teszt! Zokogtam örö-

a második csíkot is! Ő volt Dani!

áruljam el férjemnek, hogy apuka

mömben, tudtam, ha telefonálok,

Úgyhogy amikor visszabújtam az

lesz. Hirtelen megláttam egy bol-

képtelen leszek elmondani a nagy

ágyba és halkan a párom fülébe

tot, ahol névjegykártya-készítéssel

hírt. Inkább lefényképeztem a te-

búgtam, hogy terhes vagyok, azt

is foglalkoznak, ekkor pattant ki

lefonommal a tesztet, és elküldtem

sem tudta, miért mondom ezt, és

az ötlet: készítettek egy kártyát va-

a páromnak. Persze azonnal rám

honnan tudom! Szemeket kipat-

lami kedves kis üdvözlőszöveggel,

telefonált, úgyhogy a közös öröm-

tanni úgy még sosem láttam, azóta

és a baba várható születési idejé-

sírás sem maradt el, az mms-t pe-

is letörölhetetlen az a vigyor a ké-

vel. Alig bírtam magamban tarta-

dig féltve őrizzük azóta is.

péről, pedig Dani már 2 éves. A csa-

ni a jó hírt, de megérte estig várni,

ládom épp aznap este, december

míg hazaérkezett, mert nagyon

Várjuk a te történetedet is a

6-án jött hozzánk vacsorára. 5 éves

nagy volt a meglepetés és az öröm!

szerkesztoseg@hellobaby.hu címre!

unokaöcsémnek mondtam hango-

Lilla lányunk már ovis, de apuká-

42 HelloBaby!

Fotó: photos.com

eredményre. Nem bíztam benne,


HelloBaby! 43


jön a b a b a!

Az első 24 óra a babával Biztos elképzelted már, milyen lesz a szülés, de arra vajon gondoltál, hogy mi történik közvetlenül azután, hogy kibújik a baba? Mikor szopik először, mikor lehet megfürdetni, és vajon mikor tudod picit kipihenni magad a szülés után?

(a szobádba). Császármetszés

s

gyógyulásodat, a méh tisztulását

esetén meg kell várni, amíg újra érzed, és mozgatni tudod a lábad, illetve biztos talpon tudsz maradni, ez általában öt-hat órát jelent. Ne lepődj meg, ha hirtelen felállásnál erős vérzést tapasztalsz, ez

zülést követően, ha min-

Amikor mindketten átestetek a

szolgálja. Ha érzéstelenítést kap-

den rendben zajlott, a

szükséges viziten, a következő

tál, lehet, hogy nem érzed telje-

legtöbb kórházban a kis-

kétórás megfigyelési időszakot

sen, mennyire meg van duzzadva

babát pár percre az mellkasodra

újra együtt tölthetitek. Ilyenkor

a szeméremtájék, de számíts rá,

teszik, ami megnyugtató mind-

kerül sor az első szoptatási kísér-

hogy még két hétig nagyon érzé-

kettőtök számára. A méhlepény

letre, amelyben a szoptatási ta-

keny lesz. A szülés megpróbál-

leválása, megszületése után az or-

nácsadó segíthet.

tatásai után nagyon jól esik egy

vos megvizsgál, ellátja a sebeket,

frissítő zuhany, a babádat addig

a gátmetszést pedig összevarrja.

Jól esik a fürdő

nyugodtan bízd az apukájára!

Van, ahol a babát ez idő alatt vi-

A megfigyelési időszak után át-

A kicsik ilyenkor általában mély

szik el megfürdetni, megmérni.

visznek a gyermekágyas osztályra

álomba zuhannak.

44 HelloBaby!

Szerző: Jean Orsolya Fotó: 123rf

az ún. gyermekágyi vérzés, ami a


Az első együttalvás

élete első oltását, és vért is vesz-

rendben találtak. Távozáskor au-

Szülés után nagyon fontos, hogy

nek tőle, valamint azt is figyelik,

tomatikusan kézhez kapod a te

odafigyelj a megfelelő folyadék-

nem sárgult-e be.

és a babád zárójelentését, a ke-

bevitelre, mert ez a tejelválasztás

resőképtelenséget igazoló 10-es

serkentéséhez is nélkülözhetet-

Mikor mehetünk haza?

kódú, valamint védőnőlátogató

len! Ha megéheztél, nyugodtan

A legtöbb kórházban normál

igazolást. Ezután nem marad

ehetsz is. Öt-hat óra elteltével

szülésnél három, császárosnál öt

más hátra: irány haza! HB!

kicsikéd biztosan jelezni fogja,

nap után engedik el a kismamá-

hogy megéhezett. Amennyiszer

kat, ha a vizsgálatokon mindent

csak lehet, tedd mellre, hiszen ezzel is serkented a tejtermelést, mindamellett a testi kontaktus

A baba okmányai

az összehangolódásotokat is se-

• SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONAT

gíti. A legtöbb anyuka ilyenkor

A szülés helye szerinti önkormányzatnál lehet igényelni. Ha

már fáradt és aludni szeretne

a szülôk házasok, a gyermek anyakönyveztetésekor be kell

— szenderegjetek együtt! A szülé-

mutatni az anyakönyvvezetônek egy 90 napnál nem régebbi,

szetek többsége 12 vagy 24 órás

hitelesített házassági anyakönyvi kivonatot, amely a házas-

rooming-in rendszerű, ami azt

ságkötés színhelyén vagy a területileg illetékes anyakönyvi

jelenti, hogy a babáddal együtt

hivatalban szerezhetô be. Nagyobb kórházakban van kirendelt

lehetsz egy szobában, de bármi-

anyakönyvvezetô, aki a szülés másnapján elkéri az anyukától

kor kérheted, hogy vigyék el pár

a személyi igazolványt, lakcímkártyát, a házassági anyakönyvi

órára, vagy éjszakára. Hallgass az

kivonat hitelesített másolatát és az apasági nyilatkozatot –

ösztöneidre!

mire megkapjátok a kórházi zárójelentését, elkészül az anyakönyvi kivonat is, ami elôfeltétele a baba után járó családtá-

A vizsgálatok ideje

mogatás és mindennemû egészségügyi ellátás igénylésének!

Szülés után nyolc-kilenc órával

• TAJ-KÁRTYA

a gyermekorvos megvizsgálja az

Az OEP területi kirendeltsége, Budapesten a Fôvárosi és

újszülöttet: meghallgatja a szívét,

Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár II. számú ügyfél-

megvizsgálja a csípőjét, fiúknál

szolgálati irodája adja ki. Igénylését a kórház automatikusan

a heréket, és megbizonyoso-

elindítja.

dik arról, hogy van-e a babának

• ADÓSZÁM

széklete és vizelete. Nyugodtan

A területileg illetékes APEH igazgatóságnál lehet kérni: az

jelezheted, ha te is jelen szeretnél

adókártyát átlagosan egy hónap múlva vehetitek kézbe, de

lenni a vizsgálatnál, illetve ké-

már az ügyintézés napján él az adószám.

sőbb, a fürdetésnél. Lassan elér-

• LAKCÍMKÁRTYA

kezik a pelenkacsere ideje is – ha

A területileg illetékes okmányiroda állítja ki, igényléséhez a

kell, kérj segítséget a csecsemős

szülôk személyi igazolványa, lakcímkártyája és a pici születé-

nővértől. Kórházban tartózkodá-

si anyakönyvi kivonata kell.

sotok idején kisbabád megkapja

HelloBaby! 45


it t a b a b a!

46 HelloBaby!


itt a baba...

»

HelloBaby! Újabb fejezet a HelloBaby! magazinban és a Ti életetekben…

47.

hírek

52.

munka gyes után

58.

babaélet afrikában

HelloBaby! 47


hírek

it t a b a b a!

Babánk megérzi, ha szomorúak vagyunk A csecsemők agyának speciális vizsgálatakor állapították meg kutatók, hogy 3-7 hónap közötti gyermekek jobban odafigyeltek az olyan emberi hangokra, mint a köhögés vagy az ásítás, mint az

által keltett

NEM BÍRJA A BABÁZÁST MEGAN FOX

zajokra. Ebből

Kifogott a gyerekneve-

arra következ-

lés a színésznőn, aki

tetnek, hogy a

több dadát is felvett,

ismeretlen, a víz vagy a játékok

kicsik már három

hogy kímélje magát. A

hónapos korban

nappali dadus besegít

képesek megkülön-

a Noah körüli teendők-

böztetni egymás-

ben, míg az éjszakás

tól a szomorú és

felvigyázó azonnal ug-

a semleges han-

rik, ha a kicsi felsír vagy

gokat. A szakem-

felébred. Megan és fér-

berek szerint ez

je, Brian Austin Green

a módszer akár

így minden reggel ki-

az autizmus korai

pihenten ébredhetnek,

felismerésében is

ami – ahogy mondják

hasznos segítséget

– a lehető legnagyobb

nyújthat.

ajándék számukra.

Felújították a repülőtér baba-mama váróját A Baby Lounge, vagyis baba-mama váró a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljának tranzit területén található. Van itt játszósarok, valamint modern pelenkázó- és szoptatóhelyiség is azoknak az utasoknak, akik kisgyermekkel nem-schengeni országba utaznak, így már nemcsak a SkyCourtban, hanem az útlevél ellenőrzés után, a 2B terminálon is találnak kifejezetten a számukra épített váróhelyiséget.

48 HelloBaby!


ÁLOMSZÉP ALTATÓDALOK BABÁKNAK ÉS MAMÁKNAK A Bizek Emi nevéhez fűződő „Álomszép – zene babáknak és mamáknak” sorozat első lemeze 2007-ben készült el. A nagy érdeklődésnek köszönhetően azóta két további lemezzel bővült a sorozat, nemrég pedig megjelent az Álomszép 4. – altatódalok babáknak és mamáknak című lemez is. A lemezek anyagát az alkotók budapesti kórházak szülészeti osztályain is tesztelték. Az itt dolgozó szakápolók és orvosok elmondták, hogy a harmonikus zene mind a kisbabákra, mind az anyukákra, de még az osztályok dolgozóira is kellemesen hatott. Az Álomszép lemezek anyaga egyfelől relaxatív, másfelől klasszikus zenei alapokkal fejleszti a kisbabák muzikalitását. A negyedik lemez kissé eltér a többitől: itt jelenik meg először a dalszöveges ének, amelyeket népi altatódalokból válogattak, a zeneműveket most is szimfonikus hangszerek hangja kíséri. www.alomszepzene.hu

Ülve jobban tanulnak a bébik Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kisbabák jobban tanulnak, hogyha ülnek. A csecsemők 6,5 hónapos korukra már képesek segítség nélkül felülni, ami megkönnyíti számukra, hogy elérjék és megtapogassák a különböző tárgyakat. Az amerikai eredmények szerint azok, akik később kezdik el megismerni a tárgyakat, az iskolában lemaradhatnak a tanulásban, vagyis ez befolyásolja szellemi fejlődésüket.

ÖSSZEMENNEK SZÜLETÉS UTÁN? Mondják, a csecsemők kisebbek lesznek a születés után, ám nem kell aggódni, nem mennek össze! Ha a kórházban 52 centiméteresnek mérték az apróságot, majd néhány nappal később a gyermekorvos csak 50 centiméteresnek látja, annak általában nagyon egyszerű a magyarázata: valaki rosszul mért. A szülésznők általában hajlékony mérőszalagot használnak és a fejtetőtől a talpig mérnek, a végén általában felfelé kerekítenek. A gyerekorvosok viszont egy ún. mérőtálba helyezik az apróságot, és így gyakran lefelé kerekítenek, hisz az újszülöttek nem feszítik ki lábaikat. Habár a babák születésük után nem lesznek rövidebbek, súlyuk valószínűleg csökken, születési súlyukhoz képest 300-400 grammot is „fogyhatnak”, de ez teljesen normális, aggodalomra semmi ok!

HelloBaby! 49


it t a b a b a!

mi okozhatja a csecsemőkori hasfájást? Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz van, mint a hasfájás, orvosi nevén: infantilis kólika. Viszonylag gyakori a babák körében, fontos, hogy tisztában legyünk a tüneteivel és a kezelésével. naponta egy vödör tejet inna

hogyan segíthetünk?

napos korig a hasfájás

meg! Valószínűleg nekünk is fáj-

A hasi görcsöket az evéskor,

miatti vigasztalhatatlan

na a hasunk… Ahogyan érik és

illetve az emésztéskor keletke-

sírás naponta jelentkezhet, és ez

fejlődik a bélrendszer, növekszik

zett bélgázok okozhatják, így

nem csak a babát, hanem a szü-

a hasüreg, lassan múlik a hasfá-

kezelésére azok megelőzését,

lőket is nagyon meggyötri. A kó-

jás is. Ez általában 3-4 hónapos

kihajtását ajánlják. Azt szokták

lika a csecsemők 30-40%-ánál

korban következik be.

javasolni a szoptató anyukának, hogy ne egyen puffasztó

fordul elő, egyenlően oszlik el mindkét nemnél, és egyaránt el-

a kólika jellegzetességei

ételeket, kerülje a koffein-

terjedt az anyatejjel táplált vala-

✿ a baba intenzíven sír és

tartalmú italokat, csokoládét,

mint a tápszeres babák körében.

nincs egyéb betegségre

diót, citrusféléket, a zöldségek

utaló tünet

közül a brokkolit, káposztát,

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a kólikás fájdalmat az „evéskor nyelt levegő”, valamint az emésztőrendszer éretlensé-

✿ a sírás hasonló napszak-

karfiolt, esetleg a tehéntejet.

ban, leginkább délután, es-

A gázbuborékok megszünte-

te jelentkezik

tését, kihajtását segíthetjük

✿ a sírás naponta több óra

szélhajtó, puffadásgátló gyógy-

ge okozza. A csecsemők kicsiny

hosszat tart, és a hét több

növényekkel például édeskö-

hasüregében található belek,

napján jelentkezik

ménnyel, ánizzsal. Jó hatású

éretlenségük folytán, olykor „rendetlenül” vagy igencsak

✿ a baba pocija feszes, kemény tapintású

lehet a pocak masszírozása is. A testkontaktus, a ringatás,

erőteljesen mozognak. A csecse-

✿ behajlított térdeit felhúzza

a monoton, surrogó zaj min-

mők ebben az életkorban test-

✿ arcpirulás

denfajta babasírást enyhít, de

súlyuk 10-20 %-ának megfelelő

✿ táplálási nehézségek

a hordozóban vagy babakocsi-

anyatejmennyiséget kebeleznek

✿ a gondos orvosi vizsgálat

ban tett séta is megnyugtató

be – ez olyan, mintha egy felnőtt

50 HelloBaby!

sem talál kórosat

lehet a kicsinek. HB!

Fotó: photos.com

p

ár hetes kortól 3-4 hó-


lĂŠlek

HelloBaby! 51


it t a b a b a!

Munka GYES után, avagy az anyukák jogai MI VÁLTOZIK 2013-BAN?

Szöveg: Dr. Zselinszky Eszter Fotó: photos.com

A kismamák és a szülés után munkába visszatérő anyukák nagy része nem igazán tudja, hogy a munkajogi szabályok pontosan milyen védelmet biztosítanak, főleg az új Munka Törvénykönyve 2012-es hatályba lépése és a szabályok változása után. Ezeket a kérdéseket vesszük sorra.

52 HelloBaby!


a

laposan megváltoz-

vagyis amint az megszűnik, a

ebben az esetben munkavi-

tathatja a kismamák,

védelem is megszűnik. Ez azt

szonya megszüntethető. Ez

szülők életét az új

jelenti, hogy a visszatérő kis-

a gyakorlatban azt jelenti,

szabályozás. Habár a legtöbb

mama a gyermek 3 éves kora

hogy ha a baba 3 éves kora

rendelkezés hatályba lépett

után védelmi idő, korlátozás

előtt visszatérő anyukát a cég

2012-ben, bizonyos szabályok

nélkül bocsátható el.

nem tudja korábbi munka-

csak 2013. január 1-jét köve-

• Fontos és új szabály, hogy a

körébe visszavenni, és nem

tően alkalmazandóak. Sajnos

felmondási védelem fennál-

is tud felajánlani neki másik

általános tapasztalat, hogy a

lásának feltétele az is, hogy a

hasonló munkakört, akkor a

kismamák visszafoglalkozta-

munkavállaló előzetesen tájé-

munkáltató elbocsáthatja a

tási aránya nagyon alacsony,

koztassa a munkáltatót a fel-

kismamát és nem kell részére

a munkáltatói hozzáállás sok-

mondási tilalom okáról, vagy-

a korábbi, ún. állásidőt sem

szor diszkriminatív. Ugyanak-

is a terhesség tényére vagy a

kifizetni, illetve ilyen ren-

kor a jog védi a munkavállaló-

lombikprogramra csak akkor

des felmondás esetén nem

kat, aggódni nem kell, de nem

hivatkozhatunk, ha arról előt-

jár végkielégítés sem. Sajnos

árt tisztában lenni a változá-

te főnökünket bizonyíthatóan

megjósolhatóan ezt fogják

tájékoztattuk.

leggyakrabban használni a

sokkal.

• További fontos változás,

munkáltatók a visszatérő kis-

Felmondási védelem

hogy amennyiben az anya

mamák esetében, ugyanak-

• Változatlan főszabály, hogy

visszatér a munkahelyére

kor azért nem kell megijedni,

nem lehet felmondással

még gyermeke 3 éves ko-

természetesen a felmondás

megszüntetni a munkavi-

ra előtt, akkor alapvetően

okának valósnak és indo-

szonyt várandósság, szülési

megilleti ugyan a fenti fel-

koltnak kell lennie. Ha valaki

szabadság (24 hét), a gyer-

mondási védelem, de még-

mégis ilyen helyzetbe kerül,

mek gondozása céljából

is van olyan kivételes eset,

mindenképpen fontos, hogy

igénybe vett fizetés nélkü-

amikor a munkaviszonya

keressen fel munkajogászt,

li szabadság (maximum a

megszüntethető. Amennyi-

ügyvédet!

gyermek 3 éves koráig) és a

ben a felmondás indoka a

lombikkezelés (a megkez-

munkavállaló munkaviszony-

déstől számított legfeljebb

nyal kapcsolatos magatartá-

6 hónapig) fennállása alatt.

sa vagy nem egészségi okkal

Van azonban új szabály, ami

összefüggő képessége, és

megszüntette a gyermekápo-

nincs a munkahelyen másik,

lási táppénz igénybevétele

olyan betöltetlen munkakör,

alatti felmondási védelmet.

ami az anyuka képességei-

• Újdonság, hogy a felmondá-

nek, végzettségének megfe-

si védelem kizárólag a fenti

lelő lenne (vagy van ilyen, de

időtartamokra vonatkozik,

azt az anya nem fogadja el),

A MUNKÁBA VISSZATÉRÉS SZÁNDÉKÁT MINDIG ELÔRE, TÉRTIVEVÉNYESAJÁNLOTT LEVÉLBEN JELENTSÜK BE!

HelloBaby! 53


it t a b a b a! Részmunkaidő

Szabadságok

(többes ikergyerekeknél a gyere-

Mielőtt végképp elkesered-

A gyerekek utáni pótszabadsá-

kek számának megfelelően).

nénk, azért egy nagyon kedve-

gok rendszere nem változott,

A GYES-ben részesülő szülő a

ző változást is hozott a törvény

azaz egy gyerekre 2, két gyerekre

gyerek 1 éves koráig nem dol-

azzal, hogy a köztisztviselők

4, kettőnél több gyerekre pedig

gozhat, ám azt követően igen,

után most már a munkába

összesen 7 nap pótszabadság

ez azonban a heti 30 órát

visszatérő, magánszférában

jár, és ez mindkét szülőt meg-

(napi 6 óra) nem haladhatja

dolgozó kismamák is kérhe-

illeti – nem kell választania a

meg. Ennek indoka az, misze-

tik munkaszerződésük rész-

szülőknek, hogy ki veszi igény-

rint a GYES a gyermek gon-

munkaidőre való módosítását.

be. Megmaradt az „apanap”,

dozásáért járó ellátás és azon

A munkáltatónak az anyuka ké-

egy gyermek születése esetén

szülők esetében, akik teljes

résére kötelessége módosítani

továbbra is 5 nap pótszabadság

munkaidőben dolgoznak, nincs

a szerződést akár napi 4, akár

jár az apukáknak, és a két hóna-

kieső jövedelem, amit pótolni

6 órásra. Ez a lehetőségünk

pos kivételi korlát sem változik.

kellene. Az időkorlátozás nem

ugyanakkor csak a gyermek

Bővült ugyanakkor az ikergyer-

áll fenn, ha a szülő a munkát

3 éves koráig áll fenn, bár ter-

mekek születése esetén kive-

otthonában végzi, ilyennek

mészetesen utána is lehet rész-

hető szabadnapok száma, ez

minősül például a távmunka,

munkaidőben dolgozni, csak

az eddigiektől eltérően 7 napra

a megbízás vagy a vállalkozási

akkor már a munkáltatónak ezt

változott.

tevékenység. Ikrek esetében

nem kötelező a törvény alapján

• A szabályok változása folytán

sem áll fenn ez a korlát, azzal,

engedélyeznie.

2013. januártól az otthon töl-

hogy ebben az esetben csak az

tött időre kapott fizetés nélküli

egy gyermek után járó összeget

szabadság első hat hónapjára

kaphatja munka mellett a szülő.

járó szabadságot a munkaválalapján pénzben már nem

Közszférában dolgozók, figyelem!

lehet meg váltani. Erre vonat-

Sokan dolgoznak a közszfé-

kozóan megállapodás csak

rában is – a rájuk vonatkozó

lalóval kötött megállapodás

december 31. napjáig volt érvényesen köthető.

speciális törvény tavaly szintén hatályba lépett. A felmondási védelem esetei náluk is ha-

54 HelloBaby!

Munka GYES mellett

sonlóan alakulnak a munka-

A gyermekgondozási

amennyiben a köztisztviselő

segély összege 2013-

anyuka megy vissza dolgozni a

ban nem változik,

kicsi 3 éves kora előtt, egy nagy

viszonyban dolgozókéhoz, de

28 500 Ft havonta, ikrek

különbséggel találkozunk: a fel-

esetén ennek a kétszerese

mentési védelem itt teljes körű,


vagyis az anyuka a gyermek 3 éves koráig védettnek minősül. A rájuk vonatkozó törvényben ugyanis nem szerepel az a kitétel, ami a munkaviszonyban dolgozó anyáknál sajnos tavaly belekerült a Munka Törvénykönyvébe a munkaviszony megszüntetésének kivételes esetéről.

EGY GYEREKRE 2, KÉT GYEREKRE 4, KETTÔNÉL TÖBB GYEREKRE PEDIG ÖSSZESEN 7 NAP PÓTSZABADSÁG JÁR

A mai dolgozó anyukáknak

tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó szabályokkal, hogy az előnyös és hátrányosabb döntésekre, a jó és rossz helyzetekre fel tudjanak készülni. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy egyeztessünk a munkáltatónkkal, ne féljünk párbeszédet kezdeményezni, és ha elakadunk, forduljunk szakemberhez. Mindez azonban nem csak a munkavállaló kismamákra, anyukákra, de a munkáltatókra is igaz kell, hogy legyen. HB!

HelloBaby! 55


promó c ió

tények és tévhitek

a lázról

tippek láz ellen

e

Az Algoflex Baby a már jól be-

vált Algoflex termékcsalád tagja, mely kellemes málnás ízben elérhető és már három hónapos kortól adható.

gy közösségbe kerülő kis-

babákat (még, ha erős is a gyanú,

gyermek gyakrabban lesz

hogy „csak” egyszerű fogzás

patikában elérhető orvosság segít

beteg, mint korábban, ez

A vény nélkül kapható, bármely

okozza a lázat) mindenképpen

a kellemetlen tünetek enyhítésé-

természetes folyamat. Az esetek

lássa orvos, – a pár heteseknél a

ben, az éjszakai nyugalom bizto-

nagy részében viszonylag gyor-

hőemelkedés is konzultációt igé-

sításában, legyen szó lázról, fej-

san lezajló gyulladás áll a háttér-

nyel. Nagyobb gyerekeknél is

vagy fülfájásról, esetleg torok-

ben, de abból, hogy milyen érté-

szükséges a vizsgálat, ha a láz

gyulladásról vagy fogzásról. A

ket mutat a lázmérő, vagy milyen

egy-két nap alatt nem szűnik.

málnaízű szuszpenzió könnyen

hosszan tart a lázas állapot, még

A láz segít a betegen, mert gá-

és pontosan adagolható a prakti-

nem lehet a baj súlyosságára egy-

tolja a kórokozók elszaporodását,

kus adagoló segítségével, ami fon-

értelműen következtetni. Egy

és gyorsítja az ellenanyag-terme-

tos szempont, ha a virrasztó, kial-

enyhe vírusfertőzéstől is magasra

lést, ugyanakkor a szervezetet is

vatlanságtól kótyagos anyukák

szaladhat a gyermek láza, és egy

gyengíti, terheli a szívet, a kerin-

szempontjára is gondolunk.

vesegyulladás is járhat „csak egy

gést. Ezért 38 fok felett csillapíta-

2012 szeptemberétől az Algoflex Baby

kis hőemelkedéssel”. A lázas kis-

nunk kell!

ajánlott fogyasztói ára 854 Ft!*

gyermekre, télen se öltöztessük be, ● A lázmérések eredményeit jegyezzük fel,

az „izzasztás” gyermeknél tilos!

percenként cseréljük a felmelegedett lepe-

hogy a gyerekorvost pontosan tájékoztat-

● 38 fok felett kezdjük meg a lázcsillapí-

dőt. (És nem dunsztolunk, azaz nem terí-

hassuk.

tást, gyógyszeresen és fizikális módszerek-

tünk még plédet is a lepedő fölé! Arra

kel is (hűtőfürdő, borogatás).

ügyeljünk, hogy ne legyen huzat.)

hagyni (például a lázgörcs veszélye miatt.)

● A fürdő nem lehet hideg, a gyermek

● Nem szabad erőltetni az evést, akkor

● Lényeges az állandó folyadékpótlás, de

hőmérsékletét vegyük kiinduló értéknek,

sem, ha fogyott a gyermek, csak könnyű

egyszerre mindig csak pár kortyot itassunk

onnan hűtsük le a vizet 30 fok körülire.

ételeket kapjon a lábadozás alatt: zsírsze-

a gyermekkel. (A kiszáradás jelei: cserepes

A vacogás kerülendő, ugyanis hőt termel

gény levest, turmixot, krumplipürét, kom-

ajkak, beesett kutacs, árkos szem, a köny-

a szervezetben. A borogatás során fejtől

pótot, stb.

nyek és a vizelet hiánya.)

lefelé az egész testet be kell borítani

● És ne feledjük: az öngyógyító folyamatok

● Könnyű, szellős ruhát adjunk a lázas

langyos vizes lepedővel. Ha szükséges,

egyik legfontosabb generátora az ölelés!

Lázas gyermeket nem szabad magára

56 HelloBaby!


HelloBaby! 57


AMULETT és MASSZÁZS – avagy babaélet Afrikában 58 HelloBaby!

Szerző: Trembácz Éva Zsuzsanna Fotó: privát, 123rf

it t a b a b a!


BABAFÜRDETÉS REGGEL, SHEA VAJ A CSECSEMÔ BÔRÉRE, A GYEREKEK ANYJUK HÁTÁRA KÖTVE – A SZENEGÁLI CSECSEMÔK ELSÔ ÉVE SOK MÁS PONTON IS KÜLÖNBÖZIK MAGYAR TÁRSAIKÉTÓL. E TÖBBSÉGÉBEN MUZULMÁN NYUGAT-AFRIKAI ORSZÁG CSECSEMÔGONDOZÁSI SZOKÁSAI AZ ÔSI AFRIKAI HAGYOMÁNYOK, A MUSZLIM SZOKÁSOK ÉS A MODERN BABAÁPOLÁSI SZEMLÉLET ÉRDEKES EGYVELEGÉT MUTATJÁK.

HelloBaby! 59


it t a b a b a! Szülni egyedül kell

megszokott, hogy bármikor betoppanhat vendég a

A szenegáli nők életük egyik legfontosabb eseményét,

házba, és ezt a szokást egy újszülött érkezése sem írja

gyermekük születését egyedül élik át. A leendő apuka

felül; rokonok, ismerősök bármikor látogathatják a

és a rokonok nem tartózkodhatnak a helyiségben,

kisbabát és anyukáját.

csak a bába, vagy fejlettebb városokban az orvos világra segíti a babát. A tradicionális családok ma is tar-

Menü: csípős rizses hal

tanak a kórházi szüléstől, így nem ritka, hogy kompli-

Muzulmán szokás szerint a nők a gyerekeket kétéves

káció esetén lovasszekérrel szállítják a vajúdó nőt az

korukig szoptatják, feltéve, ha időközben nem esnek

orvoshoz, vagy a vidéken működő egészségközpont-

teherbe. Gyakori az utcán, buszon, nyilvános helyen

ba. A baba születése után az újdonsült anyuka két-há-

etető nők látványa. Itt ugyanis bárhol lehet szoptatni,

rom, de akár hat hónapra is a szüleihez költözik, ahol

és a nőknek ehhez el sem kell takarniuk felsőtestüket.

nemcsak gyermekét, de őt is felépüléséig kényeztetik

A tejtermelést elősegítő ételek közé a nyers mogyorót,

a család nőtagjai. Édesanyja mellett lánytestvérei,

a tejjel készült köleskását sorolják, míg tiltólistán sze-

unokatestvérei masszázzsal, forró fürdővel segítenek

repel a mangó, a kissé keserű helyi fehérrépa, és az

neki a regenerálódásban.

egyébként magas C-vitamin-tartalmú, de a babának hasmenést okozó majomkenyérfa-gyümölcs. A

Babamasszázs és amulett

hasfájós csecsemőket a trópusi guava gyümölcsből

A hazai szokással ellentétben a piciket reggelente für-

készült teával kúrálják. A hozzáetetés már a baba két-

detik, de a nyári 40 fokos, párás melegben a második,

három hónapos korában megkezdődik; ekkor az anya

esti mosakodással zárul a babák napi rituáléja. A sze-

által is fogyasztott köleskását, majd öt-hat hónaposan

negáli gyerekek bőrét fürdés után babaolaj helyett

a helyi ételt, a szósszal pépesített, csípős rizses halat

shea vajjal kenik be. A csecsemők mindennapjainak

kapja a pici. Már ezt megelőzően is ismerkedik a baba

elengedhetetlen része a masszázs, amely az általunk

a később fogyasztandó ételek ízével, hiszen a felnőt-

ismert lazító és baba-szülő kapcsolatot erősítő jelle-

tek ételéből egy leheletnyit már pár hónaposan a cse-

gen túl egy másik célt is szolgál: a helyiek úgy gondol-

csemő ajkára kennek.

ják, hogy a rendszeres és alapos masszázs teszi formássá a babák testét. A csöppséget először fekve,

Védelem és spiritualitás

majd a kezüknél és lábuknál fogva a levegőben lógva

A szenegáli nők szorosan hátukra kötve hordják a

masszírozzák lépésről-lépésre. Úgy gondolják, hogy

csecsemőket, mert így nyújtanak védettséget a ba-

ezzel elkerülhető, hogy a baba füle elálló legyen, de

bának mind fizikai, mind spirituális értelemben.

ilyen módon a nyak kecsessé, a derék pedig vékonnyá

Úgy tartják, hogy a nap bizonyos időszakaiban ártó

tehető. A kislányok gyöngyből készült láncot is kap-

szellemek jönnek elő, ezért reggel és este 7 óra körül,

nak, hogy nyakuk szépvonalú legyen. A rossz energi-

valamint délben a lakásban is hátukra véve biztosít-

ák elűzésére a gyerekek már egész korán fehér kagyló-

ják a baba számára a védelmet. Ha az édesanya ép-

ból cérnára fűzött amulettláncot viselnek nyakukon

pen nincs a házban, akkor másik nő köti hátára a

és derekukon. A babákat soha nem csiklandozzák,

gyereket. A férfiaknak ez ugyanúgy nem feladata,

mert szerintük az dadogást okoz. Csukláskor is érde-

ahogy a baba körüli teendők ellátása is nagyrészt a

kes módszert alkalmaznak: egy megnedvesített cér-

nőre hárul, mert a férfié egyértelműen a családfenn-

naszálat tesznek a gyerek feje búbjára. Szenegálban

tartó szerep. Vállalkozó szellemű apukák az altatás-

60 HelloBaby!


ban segédkeznek — míg a nők háton, a férfiak vállon vagy ölben rázzák a picit. A kicsit szigorúan tilos egyedül hagyni, de ha erre még-

minél szélesebb körben informál-

is rákényszerül az édes-

ják, a kormány számos oktató célú

anya, akkor a rossz energi-

kampányt indított az elmúlt évek-

ák elűzésére a gyerek mellé

ben. A közelmúltban Dakar-szerte

kést, botot vagy egy szén-

óriásplakátok hívták fel a gyermek-

darabot helyez. A nyugati világban alkalmazott al-

áldásra váró párok figyelmét a teherbeesést megelő-

vástréning és egyéb alvást segítő módszerek itt nem

ző HIV-szűrés fontosságára. Hasonló társadalmi cé-

ismertek. A csecsemő egy ágyban alszik a szülőkkel,

lú felhívás figyelmeztette a szülőket arra, hogy ne

míg a nagyobb gyerekek szintén közös ágyban alsza-

adjanak cukros vizet a csecsemőknek. A szúnyogcsí-

nak. Éjjel is a baba igénye szerint szoptatnak a nők,

péssel terjedő malária sajnos nagy számban szedi

és ez nemcsak az etetést, hanem a baba megnyugta-

áldozatait a gyerekek közül. E napjainkban már ke-

tását és álomba ringatását is szolgálja.

zelhető betegség megelőzésének fontosságára folyamatos tájékoztatással és ingyenes szúnyoghálókkal

A jobb esélyekért

hívják fel a figyelmet, azonban vidéken még ma is

A csecsemők itt is átesnek a gyermekbénulás, tbc el-

úgy tekintenek a maláriában szenvedőre, mint akit

leni oltáson, amelyért szüleiknek egy csekély össze-

természetfeletti erők kerítettek hatalmukba. A táp-

get kell fizetni. Nemcsak anyagi okok, de sok helyen

szer térhódítása miatt a szoptatás előnyeit

a szülők az ismeretlentől való félelem miatt is pró-

promotáló kampányt indítottak, ami azért is ki-

bálnak kibújni az egyébként kötelező oltások alól,

emelkedő fontosságú, mert az országban még min-

így az egészségügyi alkalmazottak sokszor házról-

dig széles rétegeket érint az alultápláltság. Reméljük,

házra járnak, hogy beadják a szükséges vakcinát a

ezek az erőfeszítések segítenek abban, hogy a szene-

gyerekeknek. Annak érdekében, hogy a lakosságot a

gáli csecsemők magyar társaikéhoz hasonlóan jó

csecsemő- és gyermekgondozással kapcsolatban

esélyekkel induljanak az életben. HB!

HelloBaby! 61


nő a b a b a!

62 HelloBaby!


nő a baba...

»

HelloBaby! Újabb fejezet a HelloBaby! magazinban és a Ti életetekben…

46.

anyakanyar

68.

mesék világa

72.

programajánló

HelloBaby! 63


hírek

nô a b a b a!

OKOSABB A GYERMEK, HA SOKAT JÁTSZOTT A MAMA Az ingergazdagabb környezetben felnőtt nőknek eszesebb lesz a gyermekük, még akkor is, ha ők maguk esetleg kevésbé ideális körülmények között nőnek fel – állapította meg egy kutatás. Kiderült, a környezet megváltoztathatja a DNS-t. Azok az anyukák

Beszélő babakezek

tehát, akik gyermekkorukban sokat

Lapozgatás közben játékosan el-

játszottak, akikkel sokat foglalkoztak

sajátíthatunk egy jól bevált mód-

a szülők, élénkebb észjárású gyerme-

szert: a babajelbeszédet. A baba-

ket nevelnek, akik ráadásul jobb me-

jelbeszéd a hallási ingerhez vizu-

móriával és tanulási képességekkel is

ális és mozgásos ingert kapcsol,

rendelkeznek.

ezáltal segíti a beszéd megértését, gyorsítja a beszédfejlõdést,

Adjunk sört a gyereknek?

elõsegíti a kreatív gondolkodást, s

Egy japán sörgyártó tudományos kutatásokra

teszi a szülõ-gyermek köteléket.

hivatkozva azt állítja, hogy a sör egyik össze-

Mindezek mellett remek szórako-

tevőjének nagy mennyiségű fogyasztása még

zás az egész családnak. A soro-

súlyosabb betegségektől (tüdőgyulladás, hörg-

zatban eddig két kötet jelent meg,

hurut) is megóvhatja a kisgyermekeket. A rek-

Menjünk sétáni! és Gyere játszani!

lámszagú és erősen megkérdőjelezhető kutatás

címmel.

szerint 30 doboz 350 milliliteres sört kellene elfogyasztani ah-

9 hónapos kortól ajánlott.

hoz, hogy a sörben található egyik vegyület kifejthesse vírusölő

Tessloff Babilon Kiadó.

hatását.

Ár: 1590 Ft

ami a legfontosabb: még erõsebbé

MÉREGDRÁGA RUHATÁRA VAN A BABÁNAK A ma már tíz hónapos India-Rose Hatton a vártnál nyolc héttel korábban született, sokáig az is kétséges volt, hogy életben marad. Szerencsére minden jól alakult, ezt pedig azóta is méregdrága ajándékokkal ünneplik a kislány szülei. A brit család eddig húsz millió forintnak megfelelő összeget költött luxustermékekre, például gyémántként csillogó cumira, tüllruhákra, fejdíszekre. „Már most több ruhája van, mint amire valaha is szüksége lesz. Egyszerűen csak szeretem, ha a lányom divatos” – mondja India anyukája.

64 HelloBaby!


Vár a Puskin Kuckó! Régi és új mesékkel, programokkal várja az óvodásokat, kisiskolásokat a Puskin Moziban a Puskin Kuckó, ahol bábszínházi előadások, verses hétvégék, koncertek, filmvetítések, valamint kreatív foglalkozá-

SOKAT TÉVÉZNEK A GYEREKEK

sok teszik változatossá a programokat.

Naponta több mint 15 percnyi reklámot néznek a gyere-

és vetítéssel egybekötve. Február 9-én az

kek, másfélszer annyit, mint tavaly. Ez persze nem csoda

Air Corde Trió Állati zenék című műsora

– Magyarország a második legtöbbet tévéző európai or-

csupa olyan zeneművet sorakoztat fel,

szág, ráadásul nálunk a kicsik nagy szabadságot élvez-

amely állatokkal kapcsolatos. Gryllus Vil-

nek a tévéképernyő előtt: a családok csaknem felében a

mos a farsang közeledtével február 16-án

gyermek szülői kontroll nélkül, teljesen egyedül határoz-

Maszkabál című koncertjével várja a láto-

hat arról, hogy mit néz meg, akár már ötéves kor alatt is

gatókat.

Február első hétvégéjét a verseknek szentelik, vasárnap pedig Nyulász Péter tart interaktív foglalkozást sok találós kérdéssel

egyedül dönthet.

Mit tegyünk, ha beüti a fejét? A kúszó-mászó apróságok még nem ismerik a határokat, a veszélyeket, és gyakran fejjel mennek a falnak, a radiátornak, a polcnak… Hogyan előzhetjük ezt meg? Soha ne hagyjuk egy percre se magára a (pelenkázó)asztalon, magasabb ágyon, mert legurulhat, leeshet. Mindig biztos kézzel fogjuk meg, a hordozóban pedig gondosan kössük be a biztonsági övet. Otthon az éles sarkokra érdemes sarokvédőt szerelni. Ha beüti a fejét, és vérzik, akkor folyó vízzel mossuk le a sebet és a környékét, Betadine-nal fertőtlenítsük, majd steril gézlappal fedjük be. Ha a fejkoppanást követően bármi szokatlant észlelünk nála, ha például vérzést észlelünk a fülből, az orrból, illetve, ha az esés kapcsán elveszíti az eszméletét, hányingere van, hány, haladéktalanul forduljunk orvosohoz.

HelloBaby! 65


nô a b a b a!

Új rovatunkban az anyakanyar.hu két szerzője, GUBÁS GABI és FARKASHÁZI RÉKA enged betekintést családjuk mindennapjaiba. A népszerű színésznők édesanyaként sok hasznos tapasztalatot szereztek a gyermeknevelés terén, amelyeket velünk is megosztanak, mert azt vallják, együtt könnyebb! 66 HelloBaby!

é

ltem az életem, aztán egyszer csak vágyni kezdtem egy gyerekre. Mert volt egy férfi mellettem, és úgy éreztem, igen, ő az, aki-

nek szívesen szülnék kisbabát. És akkor egyszer csak megérkezett a családba egy csöppség, egy apró lény, és mi akkor tán még nem is voltunk igazi család, de általa már legálisan is összetartoztunk. És hirtelen minden átértékelődött. Az életritmusom, a napirendem, a célom, még a személyiségem is megváltozott. Úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy ettől a pillanattól kezdve az én életemben helyére került, és egyben értelmet is kapott minden.


És amint a karjaimban tartottam Attilát, a kisfi-

Ez így is volt, de miért is nem lehet kimondani,

amat, tudtam, mi lesz a legfontosabb számomra

hogy hányni rossz dolog? Aztán jött a következő

ezután: a legjobbat akartam és akarom neki,

probléma. Én gyakran használtam az állapo-

illetve nekik ma is, merthogy mára már két cse-

tomra azt a szót, hogy terhesség. Rendszerint

metém is van. Anna lányom tavaly nyáron szü-

kijavítottak, hogy milyen csúnya szó ez, inkább

letett, azóta duplán tudom, mi számít igazán.

áldott állapot. Igen, persze egészen az utolsó

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a kör-

hetekig, amikor az ember cipeli azt a 22 kiló

nyezetemben olyan emberek vannak, akik ha-

pluszt. Ajjaj, megint elszóltam magam. Igen,

talmas tapasztalatukkal és tudásukkal sok min-

22 kilót híztam.

denben segítettek már nekem, hogy könnyebb

Beni születése után leginkább az alvás hiánya

legyen eligazodnom az anyaság útvesztőjében,

viselt meg. 4-5 hónap „nemalvás” felőrli az

és hogy mindemellett magamra is jusson elég

ember idegeit. Nagyon megijedtem magamtól,

idő, figyelem, legyen energiám megélni és átélni

amikor egyik éjjel, az ötödik ébredés után ko-

a mindennapok csodáit, erőben, egészségben,

moly indulatokat éreztem imádott kisbabám

sosem feledve, hogy nemcsak anya, hanem fe-

iránt. Félve meséltem el egy barátnőmnek, aki

leség, nő, és színésznő is vagyok. Ezeket az apró

szintén félve vallotta be, hogy ő is érzett már

titkokat, praktikákat szeretném megosztani az

hasonlót. Akkor kölcsönösen megnyugtattuk

Anyakanyar olvasóival. Hogy én is segíthessek

egymást, és megfogadtuk, hogy nem lesznek

Nektek, legyen szó egészséges életmódról, táp-

tabutémák közöttünk. Aztán megszületett a kis-

lálkozásról, várandósságról, szépségápolásról,

lányom, Rebeka, és ismét új tapasztalatokkal

olvasásról, vagy akármiről, ami velünk, anyák-

lettem gazdagabb. Így elkezdtem a magam had-

kal, feleségekkel, dolgozó nőkkel, háziasszo-

járatát. Próbáltam mindig őszintén nyilatkozni

nyokkal, barátnőkkel kapcsolatos lehet.

anyasággal, nőiséggel kapcsolatos témákban.

Szeretettel,

Gubás Gabi

m

Örülök, hogy őszintén beszélhetünk, akár kényes témákról is. Ahol megoszthatjuk egymással az örömünket. Szeretném, ha az Anyakanyar olyan fórum lenne, ahol egy fárasztó nap után,

ielőtt Beni megfogant, éveken át

amikor semmi sem úgy sikerült, ahogy tervez-

másra sem vágytam, csak arra, hogy

tük, ingerültek voltunk a gyerekkel, (ami után

legyen egy kisbabám. Azt éreztem,

persze mardos a bűntudat), megnyugvást talál-

hogy akkor lesz teljes az életem. Aztán megtör-

na az ember. És elhinné, hogy attól ő még fan-

tént a csoda. Milyen őrült boldogság volt! Nem

tasztikus feleség, nő és színésznő – csak éppen

voltak kétségeim, hiszen ez volt az álmom.

rossz napja volt. De legalább be meri vallani.

Az első 3 hónap azonban nagyon nehéz volt számomra. Folyton rosszul voltam. Legnagyobb döbbenetemre, ha hangot adtam szenvedésem-

Szeretettel,

Farkasházi Réka

nek, jórészt azt a választ kaptam, nehogy panaszkodjak, hiszen nagy boldogság ért engem.

www.anyakanyar.hu

HelloBaby! 67


nô a b a b a!

MESÉRŐL MESÉRE Szülőként gyakran szembesülhetünk a problémával, hogy hiába a bőség zavara, nem tudjuk, milyen könyvet emeljünk le a polcról, és hogy milyen típusú mesét olvassunk, mondjunk az esti lefekvéshez. Milyen mese való az egészen piciknek?

m

ondják, a mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, ami ráadásul életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. A mesével gyógyítani is le-

het, a mesélés továbbá segíthet abban, hogy a gyermek optimista és cse, a személyiségének alakulása is nagyban függ attól, hogy egyáltalán mesélünk-e neki, és persze, hogy mit. Ennek tudatában talán még nehezebb a dolgunk, amikor arról kell döntenünk, mely könyvet csapjuk fel, és milyen történetbe kezdjünk bele estéről estére?

68 HelloBaby!

Szerző: Molnár Ági Fotó: photos.com, 123rf

érzelmileg sikeres legyen, de a fantáziája, a gondolkodása, a szókin-


Maradjunk a könyveknél, legyünk együtt!

biztonságot ad, amellyel le lehet zárni

Kerekes Valéria, meséléskutató szerint

a félelmeket és szorongásokat.

egy eseménydús napot, fel lehet dolgozni

napjainkban valóban a bőség zavara van, se szeri se száma a mesekönyvek-

Mesék az életemről

nek, miközben a legtöbb szülő sajnos

„Minden gyermek igényli, szereti a me-

nincs tisztában azzal, hogy különböző

sét és nyitott is rá már egész pici korá-

korosztályú gyermekeknek különböző

ban!” – mondja Valéria. „A kisgyermek

mesét kéne olvasni, mondani. A meséről

első életévét saját teste és a környezete

az terjedt el a köztudatban, hogy ez egy

intenzív felfedezése tölti ki. Legelső iro-

lehetőleg rövid, csattanós, szórakoztató

dalmi élményük a ringatás, cirógatás

történet, pedig a mese ennél sokkal ko-

közben, édesanyjuk szájából elhangzó

molyabb „dolog”. És hiába tűnik jó ötlet-

egyszerű ritmusok, rövid hang-, szótag

nek tévén vagy DVD-n keresztül megis-

és szóismétlések. Ezt követően jönnek a

mertetni a különböző meséket a kicsik-

rövidebb mondókák és versek, majd a

kel, jusson eszünkbe: a külső kép gya-

képeskönyvek, amelyek oldalain jól kö-

korlatilag megszünteti a fantázia

rülhatároltan láthat különböző élőlé-

működését és a történet feldolgozását is

nyeket és élettelen tárgyakat: állatokat,

nagymértékben korlátozza, amire egyébként nagy szükségük lenne egy adott történet teljes mértékű befogadásához. „Mesélés közben a szülővel eltöltött „csak róla szóló idő” megalapozza és megerősíti a gyermek édesanyja és édesapja iránti bizalmát” – véli Valéria, aki szerint egyetlen olyan tevékenységben sem vagyunk annyira együtt gyermekünkkel, mint a mesélésben. A sajátos légkör, a bensőséges szituáció érzelmi

HelloBaby! 69


it t a b a b a!

gyümölcsöket, járműveket, formákat, stb. A

vasás után. „Kezdeményezzek beszélgetést a

lapozgatás közben bővül a szókincse, és las-

meséről? „Mondjam-e neki, mi a tanulság?

san kezdetét veheti az első rövid történetek

A válasz mindkét esetben: nem!” – jelenti ki a

mesélése” – magyarázza Valéria, aki hozzáte-

meséléskutató, aki szerint a gyermeket hagyni

szi: a gyermek leginkább a szűkebb környeze-

kell, hogy ő kérdezzen, ha felmerül benne az

tében lévő embereket és tárgyakat ismeri, így

adott mesével kapcsolatban egy-egy gondolat,

kezdetben az ezekkel kapcsolatos meséket él-

érzés. A szakértő a félelmetes mesékkel kap-

vezi legjobban. A saját életéről szóló rövid tör-

csolatban azt mondja: ne féljünk ezektől, sőt,

ténetek, amelyekben saját vagy más nevén,

ha egy történet közepén azt érezzük, „Ez bor-

esetleg egy állat bőrébe bújva ő a főszereplő -

zasztó!,” akkor is fejezzük be a történetet. „So-

örömmel töltik el, és többek között erősítik az

ha ne hagyjunk félbe mesét, különben nem

éntudatát is. „2-3 évesen is még azt szeretik

tud helyre kerülni az adott történethez kap-

hallani, ami velük, családjukkal történt az-

csolódó teljes élmény. Szülőként érdemes elő-

nap. Imádják, amikor anya vagy apa improvi-

re megismerkedni a szöveggel, hogy elkerül-

zál, még annak ellenére is, hogy e történetek

jük ezt.” Kerekes Valéria azt is tanácsolja: me-

szókincse általában gyérebb.”

séljünk bátran saját gyermekkorunkról, és ne ijedjünk meg, ha mindennap el kell ismételni

Hogyan olvassunk, meséljünk?

a történeteket, a kicsiknek ugyanis nagyon

„Gyakran teszik fel a szülők azt a kérdést, hogy

fontos a kiszámíthatóság, ez biztonságot ad

hogyan, mennyit foglalkozzanak a mesével ol-

neki. HB!

70 HelloBaby!


Az állatmesékrôl

Nag s emű Nagyszemű ű lap lapozó – Háziállatok

Kétéves kor után a gyermekek

Ki néz rád hatalmas szemek-

érdeklôdve fordulnak a különbözô

kel? Az első összefüggő törté-

állatok felé (figyelik ôket, beszél-

net a baba könyvtárában. Vi-

nek hozzájuk és legtöbbjüket

dám, változatos, nagyszemű

minden félelemérzés nélkül meg-

figurák. A szemek mozognak, zörögnek.

simogatnák), és kíváncsian hall-

Részletgazdag illusztrációk, egyszerű történet.

gatják a különbözô állatmeséket.

18 hónapos kortól ajánljuk.

Ezek átláthatóbbá teszik egy-egy

Tessloff Babilon Kiadó. Ár: 1890 Ft

közösség szabályait, ami segítheti közösségekbe való beilleszkedés-

A sárkányok szigete – Kókusz Kokó kalandjai

ben. Míg a háromévesek legin-

Kokó, a kis sárkány élete csodá-

kább az állatokról szóló történe-

latos és mulatságos kalandok

teket kedvelik, az ötéveseknek a

sorozatából áll. Legjobb barát-

a gyermeket a bölcsi, vagy ovis

tündérmesék a kedvencük, az is-

jával, Matildával, az apró süni-

kolába lépés küszöbén pedig a

vel az őserdőben ismerkedett meg, majd szám-

novellamesék felé fordul a figyel-

talan közös kalandot éltek át együtt. Ingo

mük. A felsorolt mesetípusok

Siegner író, illusztrátor és meseíró történetei

mellett minden gyermek rajong

gyorsan meghódították az ifjú olvasók szívét

azokért a történetekért, amelyek-

világszerte. Ventus Libro Kiadó. Ár: 1690 Ft

ben ô, családtagjai, rokonai, ismerôsei a mesehôsök.

Doris Lauer: Oszkár a kádban Az esti fürdés jó mulatság: meg lehet fürdetni a játék kacsát, anyát meg apát is élvezet lefröcskölni pancsolás közben. És végül még patyolattiszta, illatos is lesz az ember! A csintalan kisfiú kedves, szeretetteli meséi minden kisgyerekhez szólnak, hiszen ők maguk is hasonló történetek főszereplői – nap mint nap. Alexandra Kiadó, 2009. 1499 Ft

HelloBaby! 71


pro g ra m ajá n ló

TÉLBÚCSÚZTATÓ ÉS KULTURÁLIS PROGRAMOK AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Babakoncert Első találkozások az élő zenével Tipegő, totyogó vagy még járni sem tudó apróságok lepik el az Üvegterem szőnyegét, hogy szüleikkel, nagyszüleikkel együtt élő zenét hallgassanak. Közismert, hogy a korai zenei élmények életre szólóan meghatározók lehetnek, s hogy az ismerkedést a zenével nem lehet túl korán elkezdeni. A Babakoncertek olyan zenehallgatási lehetőséget kínálnak, ahol a hangzás, a zenedarabok összeállítása, a környezet a babák szükségleteihez és befogadói képességeihez igazodnak. A hangversenyeken különböző stílusú énekes és hangszeres kamarazene szólal meg rövid tételekben, összesen harminc perc terjedelemben, a Zeneakadémia fiatal művészeinek előadásában. Művészetek Palotája — Üvegterem, 2013. január 28. (hétfő) 10:15

A rút kiskacsa

Farsang Farka

az AMETIST BÁBSZÍNHÁZ előadása

Vidám maskarások vonulnak végig

A jól ismert Andersen mese bábszínházi adaptációját láthatjuk csodaszép, különleges technikájú, klasszikus bábfigurákkal. IBS színpad, 2013. január 27. (vasárnap) 10:00

Tihanyi Téltemetés

az utcákon a Visszhang-dombig, ahol Carneval herceg köszönti őket. A dombon menyegzőt tartanak, az esküvő után hatalmas máglyát raknak, rádobják a tél koporsóját, és hajnalig táncolnak a tűz körül. Sőt, a farsangi mulatságon még a Fánk királynő is

Kortárs magyar mesék – kiállítás

tiszteletét teszi! Tihany, faluközpont, Művelődési Ház, Visszhang-domb, 2013. február 9.

XXI. századi magyar mesék illusztrációi kortárs művészek műhelyéből. A mese olyan örök téma, amely a felnőttek és a gyermekek világában egyaránt fontos szerepet tölthet be. A tárlat a Magyar Kultúra Hete alkalmából kortárs magyar meseírók történeteit mutatja be rendhagyó módon, fiatal képzőművészek ilvizuális élményt teremt a gyermek és a felnőtt látogatók számára egyaránt. Győr, Borsos Miklós Állandó Kiállítás - Gyermekmúzeum, 2013. január 11 – március 8.

72 HelloBaby!

Fotó: PR

lusztrációinak segítségével. A szöveg és a kép egységével újszerű, verbális és


Kaposvári Farsang – Dorottya Napok Megannyi színes produkció, színházi előadás, néptánccsoportok, jelmezkavalkád és természetesen farsangi bál biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást. A karnevál idejére Kaposvár belvárosa népművészeti vásár színtere lesz, ahol nemcsak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok igazi télbúcsúztató ünnepség legyen. Kaposvár, 2012. február 2-3.

V. Országos Farsangi Fánkfesztivál A fesztiválon az ország minden részéből érkező amatőr és

Busójárás

profi fánksütő csapatok meg-

A mohácsi sokácok messze földön

méretésére kerül sor. Kilence-

ismert népszokása, a busójárás ide-

dikén lesz a vidám farsangi

jét a tavaszi napfordulót követő el-

felvonulás, a fánksütő csapa-

ső holdtölte határozza meg. A beöl-

tok versenye, a nívós kulturá-

tözött busók a Koló téren találkoz-

lis műsor, valamint újabb kí-

nak a Dunán csónakokkal átkelt

sérletet tesznek a Guinness-

más busó csoportokkal – együtt a

rekord felállítására. Nagykanizsa, 2013. február 8–9.

főutcán át vonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Szürkületkor visszatérnek a fő-

Téltemető Tavaszköszöntő A hagyományos téltemető-tavaszköszöntő során a mólónál búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. A délután folyamán bábuégetés lesz, sőt a bátrabb résztvevők akár meg is mártózhatnak a jeges Balatonban. Balatonalmádi, Szent Erzsébet liget, Öregpark, 2013. február 24.

térre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak az emberekkel, ezzel ér véget a Farsangvasárnap. Kedden a főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.. Mohács, 2013. február 7-12.

HelloBaby! 73


HelloBaby!

kisokos

szótár Néha olyan kifejezésekkel is meg kell ismerkedned, amelyek orvosi diplomát igényelnének. A rövidítések megfejtése még komolyabb kihívást jelenthet. A HelloBaby! összegyűjtötte a leggyakoribb eljárá-sok magyarázatát, így a konzultációk során nem leszel zavarban!

ART

GnRH

asszisztált reprodukciós

gonadotropin releasing hormon:

technológia: a mesterséges meg-

ra hipotalamusz által termelt hor-

termékenyítés eljárásai

mon, amely az agyalapi mirigy hormontermelését befolyásolja

CASA computer assisted sperm analysis:

HCG

számítógépes spermiumanalízis

humán choriogonadotropin: az embrió által termelt első

LH

CCCT

hormon, ez alapján történik

luteinizáló hormon: a hipofízis

clomiphene citrate challenge test:

a terhesség kimutatása

sárgatestképző hormonja

a peteérés gyógyszeres kiváltása

HSG

MESA-PESA

EEJ

hiszteroszalpingográfia:

férfi termékenyítő anyag nyerése

elektroejakuláció: elektro-

petevezeték-átjárhatósági

punkcióval, herecsatorna-elzáró-

mos stimulációval kiváltott

vizsgálat, átfecskendezés

dás esetén

ICSI

OHSS

ET

intracitoplazmatikus spermium

petefészek hiperstimulációs

embriótranszfer: az embrió

injekció: a hímivarsejt bejuttatása

szindróma: az IVF-kezelésen át-

beültetése a méhbe

a petesejtbe

esett nők 1-2 százalékánál fordul

spermiumkilövellés

FSH

IUI

a has felfúvódása, a petefészkek

follikulus stimuláló hormon: a hi-

intrauterin inszemináció: a sper-

megnagyobbodása, komolyabb

pofízis peteérést segítő hormonja

miumok méhbe történő befecs-

esetekben alhasi fájdalmak, illet-

kendezése

ve folyadékveszteség

IVF

PGD

zigóta intrafallopiális transzfer:

in vitro fertilizáció: lombik-

preimplantációs genetikai

a megtermékenyített petesejt

ban történő megtermékenyítés,

diagnózis: az embrió beültetés

beültetése

lombikprogram

előtti genetikai vizsgálata

GIFT, ZIFT gaméta intrafallopiális transzfer,

74 HelloBaby!

Illusztráció: Veress Zénó

elő, tünetei: testsúlygyarapodás,


meddőségi központok Budai Meddőségi és In Vitro

Kaáli Intézetek

POTE Szülészeti és

Fertilizációs Központ

www.kaali.hu

Nőgyógyászati Klinika

In Vitro Fertilizáció

Szent János Kórház 1125 Budapest, Diósárok út 1. Telefon: 06-1-458-4579

Budapest

1125 Budapest, Istenhegyi út 54/A.

Szakrendelés

Telefon: 06-1-202-2802

7624 Pécs,

● Debrecen

Édesanyák útja 17.

4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Dévai Klinika Ambuláns Nőgyógyászati Centrum

● Győr

1112 Budapest, Törökbálinti út 56.

9026 Győr, Szabadrév u. 11.

Telefon: 06-1-309-7755

Telefon: 06-96-511-210

www.devaiintezet.hu

● Miskolc

Róbert Károly Magánklinika

3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76. Forgács Intézet 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143. Telefon: 06-1-285-2091 www.forgacsintezet.hu

Telefon: 06-46-347-600 ● Szeged

6725 Szeged, Semmelweis u. 1.

1135 Budapest, Lehel út 59. Telefon: 06-1-451-26-46 Meddőségi részleg: 06-1-451-26-55 www.robertklinika.hu

Telefon: 06-62-423-623 ● Tapolca

(társintézet)

Semmelweis Egyetem

Pannon Reprodukciós Intézet

I. Szülészeti és

8300 Tapolca, Bartók Béla u. 1-3.

Nőgyógyászati Klinika

Humán Reprodukciós Intézet

Telefon: 06-87-510-365

Asszisztált Reprodukciós Osztály

1138 Budapest, Madarász V. u. 47-49.

● Kaposvár

1088 Budapest,

Telefon: 06-1-799-5120

7400 Kaposvár, Tallián Gy. u. 20-32.

Baross u. 27.

www.versysclinics.com

Telefon: 06-82-801-801

Telefon: 06-1-266-0115

Versys Clinics Fotó: Stockexpert

Telefon: 06-72-326-222

Telefon: 06-52-537-517

HelloBaby! 75


HelloBaby!

kisokos

családtámogatási

kisszótár Terhességi-gyermekágyi segély (TGYS) Ez az ellátás csak annak jár, aki a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napon át biztosított volt. A szülési szabadság időtartamára (168 napon át) folyósítható, összege a napi pénzre vonatkozó szabályok

két szoptatja, illetve az a szü-

veli, és annak születését meg-

szerint számítják. A tgyás

lő, nevelőszülő, aki 12 évesnél

előző két évben legalább

2012-ben már az örökbefogadó

fiatalabb beteg gyermekét

365 napig biztosított volt.

anyának és a gyámnak is jár-

ápolja. A jogosultság feltételei

A tgyás lejártát követően vehe-

hat, illetve a vér szerinti édes-

ugyanazok, mint a táppénz

tő igénybe, és a baba 2. élet-

apának is, amennyiben az

esetén, vagyis a gyermekápo-

évének betöltéséig jár, akkor

édesanya valamilyen okból

lási táppénzre ugyanazok a

is, ha az ellátás igénybevételét

(pl. egészségi állapota, vagy

biztosítottak jogosultak, akik

időközben – például átmeneti

elhalálozás) nem tudja igénybe

keresőképtelenségük miatt

munkába állás miatt – megsza-

venni.

táppénzt kapnának.

kítják.

Gyermekápolási táppénz

Gyermekgondozási díj Anyasági támogatás A szülést követően az a nő jo(GYED)

A szülőt megillető pénzbeli el-

A GYED nem szociális juttatás,

gosult erre az egyszeri támo-

látás, amit akkor kap, ha mun-

és nem azonos a GYES-sel!

gatásra, aki terhessége alatt

káját gyermeke betegsége mi-

Biztosítás alapú ellátás, amely-

legalább négy alkalommal –

att nem tudja ellátni. Kereső-

nek célja, hogy pótolja a szülő

koraszülés esetén legalább

képtelennek minősül az anya,

kiesett jövedelmét, ezért csak

egyszer – terhesgondozáson

aki kórházi ellátás alatt álló,

annak a szülőnek jár, aki gyer-

részt vett. Akkor is megilleti az

egyévesnél fiatalabb gyerme-

mekét saját háztartásában ne-

anyát, ha a gyermek halva szü-

76 HelloBaby!

Szerző: Dr. Frei Anita Szerkesztette: Molnár Ágnes Illusztráció: Veress Zénó, 123rf

átlagkereset 70%-a, ezt a táp-


✃ Segítünk eligazodni a támogatások rengetegében, hogy te is tudd, ki jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra, mikor jár gyermekgondozási segély, és mekkora a családi pótlék összege. Családi pótlék (CSP)

szülője vagy eltartója maga-

2010. augusztus 30-tól a csa-

sabb összegű családi pótlék-

ládi pótlék két ellátást foglal

ban részesül.

magába: a nevelési ellátást és Előbbit a még nem tanköteles,

Gyermeknevelési támogatás (GYET)

utóbbit a tanköteles gyerme-

Az ellátásra a szülő, nevelő-

kek után folyósítják. Csak egy

szülő, gyám jogosult, aki saját

példa a családi pótlék havi ösz-

háztartásában három vagy

letett. Az igényt a szülést kö-

szegére: egygyermekes család

több kiskorút nevel. A támoga-

vető 6 hónapon belül kell be-

esetén: 12 200 Ft, egy gyerme-

tás a legfiatalabb gyermek 2.

nyújtani. Összege 2011-ben

ket nevelő egyedülálló esetén:

életévének betöltésétől 8. élet-

64 125 Ft, ikergyermekek ese-

13 700 Ft.

évének betöltéséig jár. Havi

az iskoláztatási támogatást.

tén 85 500 Ft.

összege 28 500 Ft. A köz-

Magasabb összegû családi pótlék

nyelvben ezt hívják „főállású

Ha a gyermek tartósan beteg,

szolgálati időnek minősül, de

Alanyi jogon, havi rendszeres-

vagy súlyosan fogyatékos, ma-

nem számít munkaviszonyban

séggel járó gyermekgondozási

gasabb összegű CSP jár a csa-

töltött időnek.

támogatás. Összege 28 500 Ft,

ládnak. Ezt a fajta nevelési el-

ikergyermekek esetén 57 000 Ft.

látást folyósítják például az

Gyes mellett a baba 1 éves

1500 gramm születési súly

koráig nem lehet kereső tevé-

alatt született gyermekek után

A családi támogatások feltételeirôl bôvebben itt olvashatsz:

kenységet folytatni, és ez-

3 éves korig, különös betegség

www.oep.hu („Ellátások Ma-

után is csak maximum heti 30

nélkül is. Az illetékes Kincstár-

gyarországon” menüpont)

órát meg nem haladó időtar-

tól kell igényelni. Jó tudni: uta-

.kormany.hu/hu/emberi www.kormany.hu/hu/emberi-

tamban (kivéve, ha a munka-

zási kedvezményre (kedvezmé-

orrasok-miniszteriuma eroforrasok-miniszteriuma

végzés az illető otthonában

nyes menetjegy stb.) jogosult

történik.)

az a személy, aki vagy aki után

Gyermekgondozási segély (GYES)

anyaságnak”. Nyugdíjszerző

HelloBaby! 77


milyen évkezdetet

horo sz kóp 201 3. ja nu á r–febr u á r

✩ ÍGÉRNEK A CSILLAGOK? ✩ ✩ ✩ ✩ ✩ Kos (03. 21.-04. 20.) K

Ikrek (05. 21.-06. 21.)

Bika (04. 21.-05. 220.) 0.)

2013 eleje túlfűtött ér-

hoz képest nyugodtabban indul

Év elején érzelmeid d erősen ő hullá hullámám

zelmekkel, heves szen-

számodra. Januárban több időt és

zóak: túlzottan befolyásolhatnak a

vedéllyel jellemezhető:

figyelmet szánsz szeretteidre, be-

környezetedben zajló események,

ezeket a napokat javarészt pár-

leértve partneredet is, a körülötted

sérülhetsz a másokkal folytatott

kapcsolati ügyeid kötik le, ám a

lévőkkel nyitottabb és megértőbb

kommunikáció során. A közeli

vitákat forró éjszakák követhetik.

lehetsz, temperamentumod kissé

hozzátartozóiddal, pároddal és

Januárban és februárban is gyak-

alábbhagyhat. Februárban — rád

barátaiddal hol nagyon jól, hol

rabban panaszkodsz barátaidnak

amúgy nem jellemző módon —

kifejezetten konfliktusos napok

az otthoni veszekedések miatt,

álmokba ringathatod magad és

várnak rád. Vedd figyelembe, hogy

bár a megoldás mindig abban

olyan emberek szavának adhatsz

minden megélt esemény a tanítód-

rejlik, hogy partnered érzelmeit is

hitelt, akik nem érdemelnék meg.

dá válhat: a tapasztalás meghozza

figyelembe véve alakítsd napjai-

gyy csalódj!j Légy óvatos, nehogy

a szükségszerű belső változásaidat.

dat és cselekedeteidet. A sorsodat

JJanuárban és februárban belső

te irányítod!

Rák (06. 22.-07. 22.) 2 2.) Sem a január, sem a február nem

nyugalomra van szükséged.

Szűz (08. 23.-09. 22.)

kecsegtet az otthon nyugalmával,

Oroszlán (06. 22.-07. 22.)

Nagy esély van arra,

ráadásul a szerelem és a párkap-

Könnyebben kezdődik számodra

hogy párkapcsolatodban újra fel-

csolat terén is inkább feszültsé-

az újév, mint azt gondoltad volna.

lángoljon a szerelem, esetleg egé-

gek várnak rád. Pedig te akkor

Tavalyhoz képest sokkal többet

szen új kapcsolat vár rád. Azonban

vagy igazán boldog, ha békés

pihenhetsz, feltöltődhetsz ener-

az is előfordulhat, hogy olyan

családi körben lehetsz, így érde-

giával és jóérzéssel. Arra azonban

kapcsolat után vágyódsz, ami

mes minden megtenned ennek

ügyelj, hogy vágyaid a realitás

nem neked való és a kiszemelted

érdekében: vitás helyzetekben

talaján maradjanak. Januárban és

nem teljesen őszinte veled. Legyél

diplomatikusan fogalmazz, min-

februárban kissé túlfűtött lehetsz

óvatos februárban is, hiszen te is

dig mondd el a véleményedet.

érzelmileg, hangulati hullámzások

tudod, hogy a szerelem néha vak.

Nem működő kapcsolataid meg-

várnak rád, de ha sikerül ezeket

Kicsit talán kibillenhetsz egyensú-

szakadhatnak, menthető kapcso-

önnyebben kordában tartanod, könnyebben

lyo lyodból, de a végén mégis sikerül-

lataid viszont elmélyülhetnek.

ép poldódnak meg az elkép-

he et talajt fogni. A realitás talaját. het

78 HelloBaby!

zeléseid.

✩ Szöveg: Dárdai Viktória Fotó: 123rf

Az újév újé a megszokottk Az


Az emberi kapcsolatok terén 2013 elején ején én lle lehull a lepel! A Rákok kapcsolataira most inkább a feszültség jellemző, a Szüzekre szerelmi téren várnak meglepetések, míg a Skorpió jóhiszeműségét könnyen kihasználhatják. A Bakok lezárhatják végre menthetetlen kapcsolataikat, igazi öröm pedig főleg a Nyilasokra vár. Vajon mire számíthat a többi jegy? Mérleg (09. 23.-10. 22.) Nagy esély N él mutatkozik k ozik ik arra arra, h ho hogy családodban és baráti körödben hirtelen, nem várt események történjenek,

Skorpió (10. 23.-11. 22.) Skorpi 2 013 elején l é tele l lleszell 2013

Nyilas (11. 23.-12. 21.) 1.) Az újév sok boldogsággal indul párkapcsolatodban és családi

eenergiával, sokat segít-

téren egyaránt. Jobban szót értesz

h hetsz embertársaidon,

az emberekkel, tökélyre fejleszted

ám ezt ki is használhatám

a kommunikációs stratégiádat,

negatív csalódások is várhatnak

ják. Megeshet, hogy olyan szekér

optimistábban szemlélheted a

rád. Februárban több jelölt is

után futsz a szerelemben, ami

körülötted zajló eseményeket,

lesz körülötted, ám a kialakuló új

nem vesz fel, ám te annyira szeret-

pároddal pedig kellemes napokat

kapcsolatokat flörtként, futó aján-

nél szerelmes lenni, hogy elhiszed:

tölthettek együtt. Önismereted

dékként kezeld, mert ez az időszak

ez érzés valós. Csalódhatsz, ha

sokat fejlődhet az újévben, főleg

nem a legmegfelelőbb a lehorgo-

nem vigyázol! Ha párkapcsolat-

annak kezdetén. Mindent egybe-

nyozásra. Ha tartós párkapcso-

ban élsz, fontold meg minden

véve: örömteli emberi kapcsolatok

latban élsz, készülj fel az érzelmi

lépésedet, mert nem biztos, hogy

várnak rád.

többek között emiatt is pozitív és

hullámzásokra.

egy ideálisnak tűnő új lángolásért

m edet. megéri felrúgni régi életedet.

Bak (12. 22.-01. 20.)) Sok öröm vár majd

Vízöntő (01.21.-02.18.)

Halak (02.19.-03.20.).)) H JJól ól ó h haladsz a boldogságh vezető úton, és ssághoz

rád tavasszal, amikor rád kacsint-

Az újévben megtanulhatod attod od

m most talán azon is érdemes jobban

hat a szerelem – erre érdemes

élvezni az életet: újabb utakat

elgondolkoznod, hogy egyedül te

érzelmileg is „rákészülni”: meg-

fedezhetsz fel a szerelemben és

változtathatsz saját sorsodon. A

oldani a régóta húzódó konflik-

a szexben is. Az első két hónap

te dolgod, hogy eldöntsd: milyen

tusokat, lezárni a menthetetlen

megfelelő időszak, hogy elter-

változtatásokra van szükséged, és

kapcsolatokat. Ha jól működő

vezd, életed mely területét akarod

milyen lépéseket kell ezért meg-

kapcsolatban élsz, megértőbb,

felpezsdíteni – ám azt talán már

tenned. A bolygóállások megfelelő

toleránsabb lehetsz partnered-

most is érzed, hogy a boldogság-

energiákat biztosítanak a tervek

del, aki minden esetben számít-

recept csak nagy változtatások

kivitelezéséhez. Ha új szerelembe

hat rád. Munkádban kitartásra

árán valósítható meg. Ez az év

bonyolódsz, várj az elkötelező-

lesz szükséged, ám érdemes állni

elhozza számodra az önmegvaló-

déssel nyárig, addig próbálj kicsit

a sarat.

sításhoz szükséges bátorságot és

szabadabban élni.

kreativitást.

HelloBaby! 79


HelloBaby!

i mpre ssz u m Főszerkesztő: Vezető szerkesztő: Művészeti vezető: Szerkesztő: Korrektor: Munkatársak:

Szebeni Katalin k.szebeni@hellobaby.hu Molnár Ágnes Gombás Gizella Dárdai Viktória Virágh Lavínia Jean Orsolya, Trembácz Éva Zsuzsanna

Szerkesztőség címe: Levélcím: e-mail: Telefon: Fax:

1075 Budapest, Madách I. út 13–14. 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. szerkesztoseg@hellobaby.hu +36 1 398 0344 +36 1 398 0345 www.hellobaby.hu

Kiadó: Hirdetés:

Absolut Media Zrt., 1075 Budapest, Madách I. út 13–14. Somodi Krisztina +36 30 623 5665 k.somodi@hellobaby.hu

A fenti e-mail címekre történő e-mail küldésével az adatközlő hozzájárul ahhoz, hogy e-mail címe, illetve egyéb közölt adatai alapján a kiadó a számára tájékoztatót és reklámanyagot küldjön, és az e-mail címet, valamint a közölt adatokat marketingcélból a hozzájárulás visszavonásáig kezelje. Az adatközlés önkéntes. Az adatközléshez adott hozzájárulás a kiadó címére írt levéllel bármikor visszavonható.

Nyomda: Telefon e-mail: Terjesztés: Előfizetésben: A lap előfizethető: Megrendelhető ■ e-mailben:

Absolut Print Kft. +36 1 398 0344 info@absolutprint.hu Lapker Zrt. terjeszti a Magyar Posta Zrt. Üzleti Ügyfelek Üzletág Központi Hírlap Iroda. a kiadóban, postákon és a kézbesítőknél

terjesztes@amedia.hu hirlapelofizetes@posta.hu címen ■ telefonon: +36 80 444 444 zöld számon ■ levélben: MP Zrt. Központi Hírlap Iroda, Budapest1900 További információ: +36 80 444 444 zöld számon Internetes elérhetőség: www.posta.hu Előfizetési díj: egy évre 2490 Ft; fél évre 1335 Ft

A HelloBaby! magazinnal kapcsolatos minden szerzői jog az Absolut Media Zrt.-t illeti. Minden jog fenntartva. Meg nem rendelt kéziratokat és fotókat meg nem őrzünk és nem küldünk vissza. A magazinban megjelenő hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk. HU ISSN 2060-3282

80 HelloBaby!


HelloBaby! 81


m íto sz & va ló ság

a mítosz Szoptatás alatt sokkal többet kell enni

a valóság Van némi igazság abban, hogy a szoptatós anyukának valamivel többet ajánlott fogyasztania, a tejelválasztás ugyanis az ő táplálkozásából történik (emellett a terhesség

Szakemberek figyelmeztetnek: ez a többlet ne szükségtelen édességekből, nassolnivalókból és fehér kenyérből álljon! Szoptatás alatt a folyadékbevételt is kissé emelni kell, kb. 850 ml-rel.

82 HelloBaby!

Illusztráció: photos.com

alatt kialakult raktárakból). Hogy mennyivel ajánlott többet enni? Semmiképpen sem sokkal, maximum az eredeti energiaszükséglet 25-30%-ával, és ez kb. 600 kalóriát jelent.


BPA

mentes

közelebb a természeteshez Örömteli etetés a babának és a mamának A tommee tippee® a babák természetes táplálását támogatja, ezért minden egyes termékét a picik valódi igényeit szem előtt tartva tervezték. A termékcsalád innovatív elemei praktikusan kombinálhatók egymással és a lehető legkevesebb darabból állnak, ezáltal időt és energiát takarítanak meg Önnek. A tommee tippee® termékek segítenek a legtöbbet kihozni a babájával töltött gyönyörű és izgalmas időszakból! *417 closer to nature® cumisüveget használó anyuka megkérdezésével, az USA-ban a Mayborn megbízásából a Silver Stork által 2012. augusztus 7-e és 11-e között lefolytatott on-line felmérés szerint.

Keresse legfrissebb, speciális ajánlatainkat itt: www.tommeetippeetermekek.hu

ú j www.hellobaby.hu ¾ ¾ ¾ ¾ ¾

tudomány ¾ ¾ lélek egészség ¾ meddőség ¾ ¾ hírek

tanácsadás fogamzás ciklusnaptár cikkek válaszok

Látogass meg minket megújult weboldalunkon és regisztrálj!


84 HelloBaby!

HelloBaby! 2013. január–február  

HelloBaby! 2013. január–február

HelloBaby! 2013. január–február  

HelloBaby! 2013. január–február