Page 20

Skärteknik

1

Metall - Skärande bearbetning

BRANSCHINFORMATION

Alfa Laval i Eskilstuna investerar i en Safan gradsax från Din Maskin Alfa Lavals kärnverksamhet baseras på tre nyckelteknolo- Servoelektrisk gradsax från Safan i gier: värmeöverföring, separering och flödeshantering. Alla Holland. tre har stor betydelse för industriföretag och Alfa Lavals tekniska expertis innehar här en ledande ställning. Alfa Lavals produkter säljs i cirka 100 länder, i 50 av dessa finns egna försäljningsorganisationer. Företaget har 20 stora produktionsenheter (12 i Europa, sex i Asien och två i USA) och 70 servicecentra. Idag är man totalt 11 500 anställda över hela världen. Flest anställda finns i Sverige med 1 900. Gustaf de Laval var ett stort tekniskt geni. Bland hans uppfinningar kan nämnas centrifugalseparatorn och den första fungerande ångturbinen. Han hann med att registrera 92 patent och starta 37 företag. År 1883 skapade han och hans partner Oscar Lamm Jr. företaget AB Separator, föregångaren till dagens Alfa Laval. Roger Karlsson, Team Manager i Eskilstuna, berättar om hur tankarna gick inför investeringen;

– Valet på Safan blev klart efter genomgång av vår kravspecifikation gentemot Safans prestanda. Vi gjorde även besök hos en verkstad som använder Safan, liksom besök och jämförelser mot konkurrenter. När vi hade samlat all information föll valet på Safan! Safan har ett rykte om sig att vara en lyhörd samarbetspartner, som med sitt know how kan hjälpa kunden att optimera produktionsmetoderna inom tunnplåtsbearbetning. Safan har varit innovativa föregångare med flera olika tekniska lösningar såsom servodrift och hybriddrift av kantpressar och gradsaxar. Safans hybridgradsax sparar energi, har låg ljudvolym och en hög noggrannhet.

Gnosjö Plåtförädling investerar i en servoelektrisk kantpress från Din Maskin Kvalitet, flexibilitet och leveranssäkerhet är bara några av ledorden för Gnosjö Plåtförädling! Där har man över 60 års erfarenhet av plåtförädling och verksamheten omfattar allt ifrån kompletta butiksinredningar till plåtdetaljer och andra tillbehör. Bockning, stansOperatören Toy vid den senaste i ning, laserskärning, svetsning raden av servoelektriska kantpressar och CAD-ritning är några av de från Din Maskin. tjänster som erbjuds.

MÄT och PRECISION

Idag är man 14 anställda och har en omsättning på över 30 miljoner kr. Gnosjö Plåtförädlings huvudsakliga verksamhet är kompletta butiksinredningar men de tillverkar också olika plåtdetaljer och tillbehör. Företaget verkar främst som en underleverantör till kunder som i sin tur arbetar mot slutkunder. Gnosjöandan är stark och man har ett nära samarbete med byg-

Greif i Västerhaninge köper Dimeco riktverk av Din Maskin

I Västerhaninge, ca 30 km söder om Stockholm, byggde 1960 det Holländska företaget Van Leer BV, en helt ny fabrik för tillverkning av plåtfat. Van Leer hade fabriker i hela Europa för tillverkning av fat och man hade förvärvat Askersundsverken som också tillverkade och renoverade plåtfat. Askersundsverken hade på 1950-talet Sveriges längsta lastbil. Den var hela 32 m lång och kunde lasta 452 plåtfat. Idag är Greif i Västerhaninge ett modernt tillverkningsföretag och en effektiv produktionsenhet. Där tillverkas nu endast 216,5 liters sprundfat samt 210 liters ringlåsfat, som levereras till den nordiska marknaden.

Tema

dens företag. För dig som kund betyder det kompetens och kapacitet samlat på ett ställe. Vid behov ombesörjs också hela projekt. Den moderna och till stor del helautomatiserade maskinparken består bland annat av CNC-styrda stansar och laserskärare. Gnosjö Plåtförädling investerar kontinuerligt i maskinparken för att alltid kunna säkerställa snabb leverans av högkvalitativa och kostnadseffektiva lösningar. Adam Boberg, en av fyra delägare i företaget, säger så här om investeringen: – Vi har sedan tidigare tre servoelektriska kantpressar, E-Brake, från Din Maskin (!) och det kändes självklart att investera i en fjärde när behovet uppstod. Alla på företaget kan köra maskinerna eftersom de är mycket användarvänliga. Elektriska maskiner är ju dessutom framtiden då det sparar miljön väldigt mycket. Att det sen är låga underhållskostnader på en E-Brake gör ju inte saken sämre! När Johan Söderberg, säljare på Din Maskin kom med erbjudandet att köpa en utställningsmaskin så slog vi till, avslutar han. Kantpressen E-Brake har en servoelektriskt driven pressbalk med en extrem noggrannhet. De faktorer som gör så många kunder nöjda med sin E-Brake är bland annat dess tysta gång och exakthet i bockningsoperationen. Viktigt att nämna är att en E-Brake är fri från hydraulolja genom servodriften.

Georgios Sarampasinas, fabrikschef på Greif i Västerhaninge, berättar: – Flera av våra produktionsenheter i Europa har Dimeco-utrustning och det har fungerat väldigt bra. Installationen hos vårt systerföretag i Falkenberg gick också mycket bra så på det sättet var det enkelt att välja leverantör när vi behövde utöka vår maskinpark.

18

Dimeco är en fransk leverantör av bandmatningsutrustning och en av världensledande tillverkare på området. De har ett brett program och är känt för sin kvalitet och driftsäkerhet. Hasplar finns för olika vikt och bandbredd samt i både enkel- och dubbelutförande. Som extra utrustning kan nämnas tryckarm, hydraulisk expandering, drivning, ladd- Michael Fredriksson, operatören som kommer att köra den nya maskinen. ningsvagn m m. Riktverket som Greif har beställt är ett Dimeco 1676/11HVV. Det klarar plåttjocklek på 1,2 mm i full bredd som är 1250 mm. Riktverket är utrustat med 11 riktvalsar. Enheten är även utrustad med hydrauliskt överföringsbord. För ytterligare information, kontakta: Din Maskin 0370-693400.

www.verko.se

Verko nr 12 2012  

Verko nr 12 har tema Mätteknik

Verko nr 12 2012  

Verko nr 12 har tema Mätteknik

Advertisement