Page 1

ABplus Events

Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO

6-9 decembrie 2012 | Palas Iași Lifestyle Center

PROVINO Festival de Vin, Artă și Gastronomie 6 - 9 decembrie | Palas Lifestyle Center Iași

Festivalul PROVINO - platformă profesională pentru producători, specialiști, cunoscători și iubitori de vin Festivalul PROVINO a adus în fața publicului peste 250 de tipuri de vin din întreaga țară și peste 50 de vinuri din țări precum Australia, Africa de Sud și Spania. 23 de producători și importatori de vin au fost prezenți atît în expoziție, cât și în evenimentele PROVINO. Publicul prezent la Palas Iași Lifestyle Center a putut face cunoștință pe parcursul celor 4 zile de eveniment cu producătorii de vin al căror număr se situează pe un trend ascendent față de anul trecut, colecționari, pasionați și critici ai vinului și să primească indicații și sfaturi de consum de la profesioniști ai acestei industrii: reprezentanți ai învățământului superior agronomic, degustători autorizați, somelieri și cavaleri ai vinului. Printre aceştia s-au

numărat: Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Vinicola Averești, Agroindustriala Bucium, Gramma Wines, Senator Wine, Budureasca, Avincis, Cramele Recaș, Crama Oprișor, Vitiomicola Sâmburești, Vinarte, Casa de Vinuri Huși, Loza Wine, MV Profession 34 Franța, Casa de vinuri Negrini, Crama Gîrboiu, Liliac Winery, WineRO, Zarea, ABV Wine, Vinexpert, Remelluri Spania.

“ În festivalul PROVINO atât producătorii de vin cât și vizitatorii și-au petrecut timpul cu folos. Per ansamblu imaginea vinului a avut de câștigat. Apreciez faptul că PROVINO este pe un trend ascendent”, a declarat prof.dr. Valeriu V. Cotea, Președinte onorific al Festivalului PROVINO și președintele Comisiei de Oenologie a Organizației Internaționale a Vinului.


Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO

6-9 decembrie 2012 | Palas Iași Lifestyle Center

O suită de evenimente dedicate vinului Vinurile au fost vedetele Festivalul PROVINO prin evenimentele dedicate tuturor categoriilor de public: Conferința Wine & HoReCa, sesiunile de degustări colective și Tutored Tastings, masterclass-ul de vinuri, Școala vinului, seara exclusivistă Art, Wine & Gastronomy.

Din suita de evenimente PROVINO Iași 2012 au făcut parte prelegeri și seminarii de excepție, alături de un regal de vinuri românești: Conferința Wine & HoReCa Conferința a fost menită să aducă împreuă managerii segmentelor HoReCa și producătorii de vin, achizitorii și specialiștii vinului. În cadrul conferinței au fost susținute prezentări de: prof. dr. Valeriu V. Cotea, dr. Ing. oenolog Otilia Chiriță, Cătălin Păduraru, Marian Timofti, Tudor Balan, proprietar al Restaurant Enotecă Ralet și arhitectul Victor Grosu. De asemenea, și-au prezentat produsele pentru segmentele HoReCa reprezentanții Selgros Cash & Carry; Cramelor Recaș și Cramelor Oprișor.

Valeriu V. Cotea, Cătălin Păduraru, Marian Timofti, Cintia Colibaba, Cătălin Zamfir și Liviu Grigorică.

primi informații despre Vinul ca investiție și despre cum se inițiază o enotecă.

Seminarul Tutored Tastings Brunello di Montalcino. Susținut de Președintele OSR 2011 Marian Timofti, acest seminar a fost constituit din prezentarea și degustarea a șase vinuri din soiul Sangiovese.

Degustările asistate de specialiști au constituit pentu foarte mulți ieșeni o bună inițiere în arta degustării vinului.

Seminarul Tutored Tastings Vinurile premiate cu aur. Acest seminar a fost susținut de degustătorul autorizat ADAR și Ambasador al vinului, Cătălin Păduraru.

Wine Masterclass a constituit o premieră pentru România, prin prezența lui Frank Smulders, Master of Wine. Douăsprezece vinuri spaniole de excepție au fost degustate pentru a ilustra tema Școala Vinului – Revoluția În cadrul acestei serii de seminarii, masterclass-ului vinurilor spaniole. Participanții au cursanții au primit informații de la 6 specialiști ai vinului – prof. dr. avut, în continuare, șansa de a

2

Seara Art, Wine&Gastronomy Invitații au petrecut în Sala Turnurilor a restaurantului La Castel o seară de gală în compania a 12 vinuri premium românești și a trei feluri de mâncare rafinate pregătite de gastronomul Dan Boerescu. Amfitrionul serii a fost actorul Adrian Păduraru.


Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO

6-9 decembrie 2012 | Palas Iași Lifestyle Center

Primul masterclass din România susținut de un Master of Wine O incursiune inedită în lumea vinurilor spaniole, cu Frank Smulders, Master of Wine

Primul masterclass de vin din România susținut de un Master of Wine – Frank Smulders, a reprezentat o oportunitate unică de a experimenta o incursiune inedită în lumea vinurilor spaniole. FRANK SMULDERS este al doilea specialist în vin din Europa care a obținut titlul de Master of Wine, fiind unul dintre cei 300 de Masters of Wine din lume. Actualmente este wine director al Puhringer Group, responsabil pentru toate activitățile legate de vin din hotelurile Palais Coburg, Park Hotel Vitznau și Hotel Hartenstein, acestea deținând împreună cea mai importantă colecție de vinuri la nivel mondial. “A fost o mare plăcere pentru mine să fiu invitat la PROVINO în Iași. Mi-a plăcut extrem de mult că am putut împărtăși din experiența și cunoștințele mele despre Spania cu specialiști români ai vinului. Organizarea a fost perfectă, cu o sală bine aleasă,

pahare bune și cu o buna manevrare a vinurilor de către sommelieri profesioniști. De asemenea, m-am bucurat foarte mult că am putut cunoaște producători români de vinuri și degusta selecțiile excelente ale vinurilor acestora care prezintă un potențial crescut de calitate. Tot ce a însemnat PROVINO a reprezentat o experiență minunată pentru mine”, a declarat Frank Smulders MW. În cadrul masterclass-ului au fost degustate nouă vinuri spaniole, din regiunile DOC Rioja, Priorat și Vino de Pago și DO Toro, Ribera del Duero, Conca de Barbera, Rueda și Rias Baixas, într-o selecție inedită. Selecția pentru degustarea masterclass-ului a cuprins următoarele vinuri: Marques de Riscal Blanco, Martin Codax - Albarino, Zeta Punto Priorat, Miguel Torres – Grans Muralles, Marques de Grinon Dominio de Valdepusa – Petit Verdot, Bodega Burdigala – Campo Alegre, Vega Sicilia – Alion, Marques de Murrieta Reserva, Remmelluri Reserva.

3


Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO

6-9 decembrie 2012 | Palas Iași Lifestyle Center

Conferința Wine & HoReCa: Prima conferință dedicată vinului și industriei ospitalității din regiunea de Nord-Est

La conferință au participat proprietari și manageri de restaurante, producători de vin, achizitori din segmentul HoReCa și specialiști ai vinului. Nouă teme de interes pentru reprezentanții segmentului HoReCa au fost prezentate de cunoscuți specialiști din domeniu:

Vinuri românești vs. vinuri de import în restaurante Speaker: prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea, Președintele PNVV și Președintele Comisiei de Oenologie a Organizației Internaționale a vinului S-a dezbătut despre ce promovăm în restaurant, despre Vin românesc și vin de import și despre România, „lumea noua” a vinului în vechea Europa. Evaluarea senzorială a unui vin la achiziție Speaker: Dr. Ing. Enolog Otilia Chiriță

4

În cursul prezentării au fost clarificate aspecte legate de etapele degustării unui vin, analiza senzorială, caracteristicile care se evaluează la un vin și clarificarea noțiunilor aromă și buchet, formarea și evoluția aromelor în maturarea și învechirea vinului. Cartea de vinuri în restaurante. Wine Shop-uri în restaurante Speaker: Cătălin Păduraru, Degustător autorizat, Ambasador al vinului În această prezentare au fost descrise regulile creării unui wine list, de la criteriile de achiziție a vinurilor, până la modalitatea de prezentare a acestora. Serviciile și educarea ospătarilor. Educarea clienților Speaker: Marian Timofti, președinte al OSR 2011 O foarte instructivă prezentare despre educarea ospătarilor în ceea ce privește servirea clienților; despre cum se servește vinul; despre cum se recomandă mâncarea în funcție de vin și despre cum educăm clienții în ceea ce privește consumul de vin și alegerea vinului potrivit. Lista de vinuri - coordonată a succesului unui restaurant: Ralet Restaurant Enoteca Speaker: dr. Tudor Balan, proprietar al Ralet Restaurant Enoteca Dl. Tudor Bălan a vorbit despre necesitatea unui wine list în restaurant, despre regulile de compunere a unei liste de vinuri:

elemente obligatorii, elemente opționale și greșeli frecvent întâlnite. Moduri de structurare a listei de vinuri, după criterii diferite (după tipurile de vin sau după proveniență). Designul de restaurant – Spațiul comercial, creație sau afacere? Speaker: Arh. Victor Grosu, președinte al Grosu Art Studio “Succesul realizării unui interior depinde cât de bine va captura și transforma arhitectul viziunea beneficiarului într-o realitate construită. Pentru arhitect spațiul proiectat este o operă de artă, pentru benificiar este o investiție.”

Au fost prezentate și degustate două vinuri dedicate segmentului HoReca: Dl. Ciprian Roșca, director comercial al Cramelor Recaș a prezentat vinul alb Sole Chardonnay 2011. Doamna Luminița Tzakis, director național de vânzări al Cramelor Oprișor a prezentat vinul roșu La Cetate Miracol Merlot. Vinurile au fost însoțite de gustări oferite de organizator și de Restaurant Enoteca Ralet.


Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO

6-9 decembrie 2012 | Palas Iași Lifestyle Center

PROVINO a răspuns nevoii de instruire a publicului asupra consumului de vin

“Este o mare onoare pentru mine faptul că mă aflu printre producatorii de vin și specialiștii din festival și am reușit să schimbăm idei și impresii, eu le mulțumesc tuturor celor care au susținut fiecare seminar și fiecare degustare la PROVINO, mă bucur că am putut lua parte la cât mai multe evenimente”, a declarat Iulian Grigorescu din Brăila, cel mai fidel vizitator al PROVINO care a parcurs timp de patru zile toate evenimentele. Școala Vinului Pe parcursul a cinci ore de curs, amatorii au acumulat cunostințe despre arta degustării și despre asocierea vinului cu gastronomia. Structurată într-o parte teoretică și o parte practică, seminariile au avut tematici captivante: Vinurile lumii (Cătălin Păduraru), Asocierea Vin – Mancare, (Marian TImofti), Vinuri din soiuri tradiționale românești (Cintia Colibaba), Vinuri Cupajate (Liviu Grigorică), Vinuri baricate (Cătălin Zamfir).

Transylvania, Livia Șarbă 2011 – Crama Gîrboiu, Grasa 1984 – Cotnari, Caloian Cabernet Sauvignon 2010 - Crama Oprisor, Alira Merlot 2009 – WineRo, Feteasca Neagra Origini 2011 – Budureasca. Cel de-al doilea seminar, Vinurile Brunello di Montalcino, a adus pentru prima data la Iași în această succesiune, cinci vinuri din același soi de strugure, Sangioviese Grosso, vinificate diferit de același producator: Rosso di Montalcino, Morellino di Scansano, Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino “Vigna del Fiore” și Brunello di Montalcino Riserva.

Tutored Tastings

Degustările asistate de specialiști

Organizate în premieră la PROVINO, Tutored Tastings sunt seminarii susținute de profesioniști în domeniu, pe teme cheie de interes pentru pasionații de vinuri. Astfel, prin participarea la aceste seminarii, iubitorii de vin pot deprinde din tainele, istoria și specificul celor mai apreciate și deosebite vinuri. În cadrul seminarului Vinuri premiate cu Aur, au fost degustate vinurile: Sauvignon Blanc 2011 – Liliac

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, au avut loc sesiuni de degustări a câte 60 de minute, oferind participanților posibilitatea unică de a iși delecta simțurile cu unele dintre cele mai deosebite vinuri autohtone. Peste 200 de vizitatori au fost însoțiți de degustătorii autorizați într-o călătorie inedită pe tărâmul gusturilor aparte, în compania a douăsprezece sortimente de vin.

5


Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO

„De la ediție la ediție, vezi cum progresează, cum se dezvoltă. Evenimentele conexe, conferințele, masterclasurile, degustările asistate sunt însă lucrurile care diferențiază Provino de restul evenimentelor de profil de la noi. Și asta nu poate fi decât de apreciat și susținut!” George Mitea, blogger de vin, www.lucruribune.blogspot.ro

6-9 decembrie 2012 | Palas Iași Lifestyle Center

„Timp de două ore și jumătate, Frank Smulders ne-a livrat unul dintre cele mai condensate și concentrate rezumate supra vinurilor spaniole și asupra istoriei lor recente.” Bogdan Bocșe, blogger de vin, www.printrevinuri.ro

Mulțumim partenerilor pentru contribuția adusă dezvoltării Festivalului de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO.

6

Brosura prezentare provino iasi  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you