Page 1

RAPORT DE EVENIMENT Realizat de asociația culturală PRO EVENT 10 iulie 2013

PRO EVENT

Ungheni nr 2, Iași, T 0232278811, F 0232217791, www.feiasi.ro


PRO EVENT

RAPORT EVENIMENT FIE 1


PRO EVENT

Concluzii raport

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL EDUCAȚIEI ÎN CIFRE: Număr total de evenimente: 303 evenimente Audiență: 100.267 participanți direcți Invitați și artiști participanți: 1056 persoane Copii și adolescenti performeri în spectacole: 1120 persoane Echipa FIE IAȘI 2013: 107 persoane Voluntari: 250 de voluntari din care 114 implicați constant în organizare în perioada 14 – 24 iunie Jurnaliști acreditați: 53 Expunere media în valoare de aproximativ 100.000 euro

În cuprinsul prezentului studiu sunt evidenţiate benefciile majore ale Festivalului Internațional al Educaţiei, privite din diferite perspective:

Artişti – festivalul este descris în studiu ca o oportunitate pentru artişti de a-şi prezenta munca, de a-şi dezvolta propriile afaceri, de a dezvolta şi testa noi idei, de a întâlni alţi artişti (networking) şi o oportunitate de dezvoltare profesională prin comparaţia cu alţii şi intrarea într-o competiţie. Principalul benefciu este cel al expunerii oferite.

Forme de artă – din analiza datelor rezultă din nou focusarea festivalului pe expunere, promovarea unor noi forme de artă find un benefciu major adus de festival în peisajul local şi naţional. De asemenea, un alt benefciu este acela de a oferi o perspectivă de ansamblu asupra relaţiei artist-public ţintă, de a consolida relaţia dintre aceştia prin aducerea culturii în stradă, mai aproape de public, în văzul spectatorilor. Festivalul este privit din această perspectivă ca un forum pentru manifestarea spiritului inovator al tinerilor şi a forţelor creative, având ca rezultat opere de artă, colaborări între artişti, naşterea unor noi proiecte în interiorul diferitelor comunităţi de artişti prezente în festival, toate acestea având impact asupra dezvoltării formelor de artă şi asupra modului în care sunt privite şi înţelese acestea.

Publicuri ţintă – privind din perspectiva publicurilor ţintă, benefciile aduse de festival sunt diferite: creşterea calităţii ofertei culturale, a calităţii vieţii şi a coeziunii sociale; oportunitatea de a vedea ceva diferit sau de a se familiariza spre exemplu cu un gen diferit de muzică cum este opera; posibilitatea de a interacţiona cu invitaţii

RAPORT EVENIMENT FIE 2


PRO EVENT

din festival şi de a învăţa prin puterea exemplului; ocazia de a vedea producţii/opere de artă/invitaţi din străinătate aduşi în oraşul lor de festival, şi producţii noi, de top, cotate pe plan internaţional, la care nu ar f avut acces în mod obişnuit; ocazia de a petrece timpul liber într-o manieră plăcută, în apropierea casei şi cu costuri mici. Comunitatea de business – direcţiile de analiză vizează trei aspecte: benefciile de imagine pentru diferite branduri care se asociază cu festivalul; dezvoltarea companiilor din industria creativă care susţin festivalul în calitate de parteneri, co-producători şi sponsori, sau a celor care furnizează servicii pentru festival având un benefciu economic; posibilitatea de a derula acţiuni de responsabilitate socială prin susţinerea iniţiativelor locale şi a participanţilor din festival (tineri creatori, studenţi şi elevi premiaţi, ş.a.).

Privind în perspectivă şi având în vedere rezultatele şi impactul pe termen lung, investiţiile realizate în festival se vor întoarce către cei care au susţinut dezvoltarea acestuia întrucât interesul investitorilor în oraş este stimulat prin desfăşurarea unor activităţi menite să atragă vizitatori din regiune, din ţară şi din afara ţării. Acest rezultat este în strictă relaţie de dependenţă cu dimensiunea pe care o va avea festivalul la următoarele ediţii, având în vedere tipul şi natura evenimentelor şi de asemenea cu activităţile derulate în sprijinul festivalului, cum ar f activităţi de strângere de fonduri. Economia locală privită ca întreg – festivalul are un mare potenţial de a atrage dezvoltarea economiei locale privind din perspectiva veniturilor atrase în oraş prin strimularea participării unui număr mare de persoane din afara acestuia. Dezvoltarea festivalului în sine va atrage dezvoltarea sectorului turistic, venituri pentru sectorul hotelier şi sectorul de servicii ca urmare a cheltuielilor realizate de publicul festivalului, şi creşterea interesului investitorilor pentru zona Iaşului. Proflul local şi regional – festivalul creşte vizibilitatea şi promovează imaginea Iaşului la nivel regional şi naţional, având toate datele pentru a creşte şi a atinge dimensiunea de brand al oraşului. În prezent Festivalul Internaţional al Educaţiei este unul dintre principalele proiecte culturale din dosarul de candidatură al Iaşului pentru titlul de capitală europeană. Prin organizarea anuală a FIE Iaşul devine un pol de atracţie pentru un număr mare de turişti, acest lucru contribuind atât la dezvoltarea economiei locale cât şi a economiei regiunii. Nu în ultimul rând, în viitor festivalul poate atrage dezvoltarea unei comunităţi proprii şi poate crea în relaţie cu aceasta noi premise pentru dezvoltarea economică. Președintele de Onoare al FIE IAȘI 2013, maestrul Radu Beligan “Fie ca această primă ediție a Festivalului Internațional al Educației – FIE Iași să constituie cel dintâi pas dintr-un lung șir de evenimente care să aducă în atenția românului, și nu numai, atât imaginea unui Iași deschis artelor și educației cât și a spiritului românesc autentic veșnic deschis la nou și însetat veșnic de cunoaștere”.

Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace “Mă bucur că am putut să joc măcar un mic rol în Festivalul Internațional al Educației. Trebuie să spun că mi se pare o foarte bună idee pe care o voi duce cu mine acasă”.

RAPORT EVENIMENT FIE 3


PRO EVENT

1. Introducere 1.1 Context „FIE, eveniment identitar al oraşului Iaşi”

Conceptul FIE Festivalul Internațional al Educației dezvoltă un câmp cultural nou în România și înscrie Iașul în rândul celor mai creative orașe din Europa printr-un concept nou, acela de “educație, cultură și artă în aer liber” și, mai ales, “educație prin entertainment”. Dimensiunea educativă a festivalului se refectă în conceptul, structura și programul evenimentului, dar și în maniera de organizare. Accentul este pus pe colaborare, comunicare, libertate, întâlnire, schimb de experiență și de idei, educație, cultură urbană, lectură, divertisment și diversitate. Istoricul FIE Conceptul Festivalului Internaţional al Educaţiei - “educație, cultură și artă în aer liber” și, mai ales “educație prin entertainment” a fost creat de ABplus Events, find prezentat Primăriei Municipiului Iași și lansat în dezbatere publică în data de 4 martie 2011. Festivalul a avut o ediție pilot prin organizarea concertului de muzică clasică “Clasic 300” realizat în data de 2 iunie 2012, cu participarea invitaţilor speciali Mioara Cortez, a violonistului Gabriel Croitoru, alături de corul şi orchestra “Filarmonicii de Stat Moldova” din Iaşi, sub bagheta maestrului dirijor Sabin Păutza. Concertul a prilejuit anunţarea FIE pentru 2013 şi lansarea ofcială a imnului FIE, însoţit de simbolul FIE, sigla FIE care a fost proiectată în timpul concertului pe clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi. Proiectul pilot a confrmat necesitatea unui festival identitar pentru Iaşi, atât prin reacţia comunităţii ieşene cât şi prin sprijinul oferit de reprezentanţii administraţiei publice locale, a mediului academic şi a mediul de business, conturarea clară a posibilităţilor de realizare a festivalului FIE Iaşi find ulterior posibilă la începutul lunii aprilie 2013. Începând cu prima ediție desfășurată în perioada 14 – 24 iunie 2013 Iașul a devenit “oraşul Festivalului Internaţional al Educaţiei”, trecând de la nivelul de oraş al educaţiei pure la nivelul de centru urban creativ şi creator de evenimente cultural-educaţionale de anvergură europeană. Printr-un program amplu şi o desfăşurare de forţe care a stimulat participarea întregii comunităţi, dar şi creativitatea individuală, printr-un efort colectiv remarcabil, care a angrenat oameni valoroşi din cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură ale oraşului, Festivalul Internaţional al Educaţiei - FIE 2013 și-a propus să fe doar începutul unui proiect amplu de valorifcare a imensului potenţial cultural, educaţional, social, uman şi economic pe care îl are Iaşul şi care Culturală Europeană.

RAPORT EVENIMENT FIE 4

poate propulsa Iașul pe drumul spre obţinerea statutului de Capitală


PRO EVENT

La doi ani după lansarea ideii festivalului şi după dezbaterea publică, FIE, cel mai amplu eveniment cultural şi educaţional al Iașului în ultimii 20 de ani a adus în faţa publicului un program de manifestări care au avut ca scop punerea în valoare a orașului, a artiștilor invitați și aducerea culturii în stradă.

“Iașul nu are doar trecut, ci și viitor”

FIE în contextul “Iași Capitală Culturală Europeană”

Primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita: „Iașul a devenit o capitală culturală vie a României, nu una onorifcă doar, ca până acum. Acest festival demonstrează că suntem mult mai pregătiți și mult mai implicați și că Iașul poate să devină un oraș cu adevărat cultural, un oraș european. Îmi doresc foarte mult să avem anual o participare mare la festival, ca toate evenimentele să fe bine cunoscute de către ieșeni”. Viorel Barbu, academician: „Înainte de a deveni o Capitală Culturală Europeană, Iaşul trebuie să redevină o capitală culturală românească. Este cu totul remarcabil ce propune Festivalul Internațional al Educației, dimensiunea personalităţilor care participă şi publicul căruia i se adresează”. IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei: „Orice eveniment care îi adună pe oameni împreună pentru un țel nobil este binevenit. Iar dacă acest moment cuprinde în sine și dimensiunea educației este cu atât mai necesară oasemenea abordare. Și a-i educa pe oameni șau a încerca să împlinești acest demers și prin alte demersuri decât prin cartea, prin catedră, prin profesorul recunoscut este cu atât mai bine findcă sunt persoane care receptează mai bine educația prin alte segmente decât cele tradiționale. Arta, spiritualitatea,constituie două momente importante în acest sens”. Directorul Festivalului Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi, Florin Mindirigiu: „A fost un efort organizatoric imens, dar sper ca publicul să nu f simţit efortul nostru, ci doar bucuria de a duce la bun sfârşit prima ediţie a unui proiect ambiţios pentru Iaşi. FIE îşi aşteaptă publicul şi la anul, şi peste doi ani, şi peste mulţi ani! Sperăm că FIE va deveni un festival respectat, cu tradiţie, care va demonstra ca Iaşul merită să intre în grupul restrâns al Capitalelor Culturale Europene. Nu în ultimul rând, sperăm ca ieşenii să îşi dorească să fe festivalul şi anul viitor“.

Evenimentele FIE – FESTIVALURI ÎN FESTIVAL SĂ FIE EDUCAȚIE GALA FIE – GALA DE CELEBRARE A EXCELENŢEI ÎN EDUCAŢIE CONFERINȚE MOTIVAȚIONALE FIE SERILE FIE ZIUA ABSOLVENTULUI SĂ FIE MUZICĂ OPERA FILM FESTIVAL RAPORT EVENIMENT FIE 5


PRO EVENT

CLASIC 300 Clasic 300 DEBUT CONCERT INTERNAȚIONAL KAAS CHANTE PIAF SĂ FIE TEATRU/SĂ FIE DANS CĂLĂTORIILE LUI GULLIVER SARAIMAN SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ IAŞI FRINGE FESTIVAL SĂ FIE ARTĂ FESTIVALUL DE ARTE VIZUALE SĂ FIE CARTE FESTIVALUL DE CARTE ȘI AUTORI PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI

FIE - Un eveniment cultural de anvergură, proiectat să devină o emblemă a oraşului Personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi reprezentanţi ai instituţiilor administrative au susținut încă de la început organizarea Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE).

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului: “În capitala de onoare a României, vă asigur că veți avea tot sprijinul meu și al Chișinăului de a pretinde la titlul de capitală europeană în 2021”.

Toni Hrițac, Redactor Șef “Ziarul de Iași”, Partener FIE: „Festivalul poate avea rolul de a sprijini Iașul în a deveni capitală culturală europeană, există o componentă tehnică pentru acest lucru, dar cred și trebuie să existe și o componentă comunitară. Nu trebuie să facem acest festival pentru a f capitală culturală europeană pentru că, în felul acesta, îl vom termina în 2020 sau 2021. Festivalul trebuie să existe în măsura în care este cerut de comunitate și ar trebuie să fe cerut, pentru că Iașul are componenta aceasta educativă foarte importantă. Trebuie să existe în sine, să fe un mod de a celebra, de a f festivi câteva zile din an pe ceea ce trăim tot timpul, pentru că, din punctul acesta de vedere, educația este o misiune continuă”.

Rectorul Universității Tehnice din Iași, prof.dr.ing. Ion Giurma: “Eu cred că acest festival este foarte bine venit pentru orașul Iași, îi crește vizibilitatea atât în țară, cât și în străinătate și, prin intermediul acestui festival și a altor manifestări de acest fel, Iașul are șansa să devină capitală culturală europeană. Automat Universitatea Tehnică este componentă a sistemului educațional findcă, făcând un mic calcul, științele inginerești au avut un loc foarte important în dezvoltarea societății. Tot ce vedeți dumneavoastră în jur în acest oraș și îi conferă identitate este construit de ingineri și de arhitecți”. RAPORT EVENIMENT FIE 6


PRO EVENT

Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, prof.dr. Vasile Ișan: “Festivalul Internațional al Educației pune în evidență caracterul nobil și intelectual al orașului, iar o asemenea inițiativă, care celebrează cultura, este extrem de importantă întrucât ecourile sale transmit, cu certitudine, un semnal pozitiv despre ce se petrece în orașul nostru. Acest început de bun augur, aduce așadar în atenție ce se întâmplă în universitățile, liceele, școlile și celelalte instituții de cultură”. Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, prof.dr.Vasile Vîntu: “Cred că FIE va f unul dintre pilonii importanți la realizarea proiectului Iași capitală culturală europeană, alături de celelalte manifestări realizate în tot acest timp. Un eveniment de o asemenea anvergură va crea cu siguranță o imagine pozitivă a României în străinătate și prin aceasta câștigăm. Tot ce înseamnă promovarea culturii, științei și a educației contribuie la conturarea unei imagini pozitive a orașului”. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, prof.dr. Vasile Astărăstoae: “Festivalul Internațional al Educației merită el însuși un premiu pentru că aduce știința, arta și cultura în stradă și o apropie de cei cărora le este destinat, de cetățeni”. Conf. univ. dr. Irina Lungu, prorectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi: „Verbul „a f“ este cel mai important, înainte de „a face“ şi de „a avea“. Să FIE acest festival o tradiţie care să înceapă astăzi sub cele mai bune auspicii!“. Oltiţa Cîntec, critic de teatru: „Cred că e momentul să scuturăm un pic colbul de pe efgia Iaşului şi să ne ocupăm mai insistent de prezent şi mai ales de viitor. Aşa cum arată toate datele, acest festival are şansa să FIE un eveniment de anvergură europeană, aşa cum Iașul poate să organizeze“. Valentin Ciucă, critic de artă: “Ideea de a realiza acest proiect a stimulat artiştii ieşeni, în sensul de a participa la un nivel defnitoriu pentru starea actuală a artelor ieşene. Cele două galerii de pe celebra stradă Lăpuşneanu, respectiv N. N. Tonitza şi Tehodor Palady, au găzduit un veritabil Festival al Artei, confgurând prin aceasta valorile artei contemporane. Fiecare creator şi-a evaluat oferta şi a rezultat un spectacol vizual cu impact maximal la publicul ieşean, din ce în ce mai selectiv şi exigent”.

RAPORT EVENIMENT FIE 7


PRO EVENT

1.2 Obiectivele studiului Prezentul studiu are menirea de a realiza o analiză în profunzime a efectului FIE şi o prezentare realistă şi argumentată a impactului Festivalului Internaţional al Educaţiei la prima ediţie, din punct de vedere cultural, social, economic şi mediatic. Studiul evidenţiază rezultatele festivalului, impactul şi ecourile acestuia la nivel regional şi naţional.

Evenimentele distincte afate în portofoliul FIE, toate dintre acestea menite să se contureze în timp ca veritabile “festivaluri în festival”, dau măsura rezultatului FIE, arătând amploarea evenimentului şi diversitatea acestuia din punct de vedere al experienţelor culturale pe care le oferă şi al publicurilor ţintă cărora i se adresează. Fiecare dintre aceste evenimente afate în plină dezvoltare sunt analizate în mod individual din punct de vedere al rezultatelor şi al contribuţiei pe care o au în a spori impactul festivalului prin oferta multiplă de activităţi şi diversitatea conţinutului.

Studiul are trei obiective principale:

Să furnizeze rezultatele primei ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei prin intermediul unei analize a

impactului educativ, cultural, social, economic şi mediatic •

Să constituie un raport de impact al primei ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei la care se va face

trimitere şi la care se vor raporta şi ediţiile următoare •

Să dezvolte o metodologie de evaluare a fecăruia dintre evenimentele festivalului cuprinzând metodele

şi forma de evaluare şi de colectare a datelor

RAPORT EVENIMENT FIE 8


PRO EVENT

2. Metodologie

Un pas important în dezvoltarea conţinutului prezentului studiu a fost colectarea datelor privind evenimentele festivalului, interpretarea şi analiza rezultatelor.

Metodele utilizate pentru realizarea studiului au fost următoarele:

- observarea directă realizată de către organizatorii festivalului şi voluntari - analiza informaţiilor fnanciare - analiza situaţiei privind participarea publicului la evenimentele festivalului - analiza gradului de ocupare a unităţilor hoteliere - feedback-urile directe culese de la părţile implicate în festival

În cuprinsul studiului se regăsesc impresii, judecăţi de valoare şi declaraţii ale părţilor implicate în festival, ale partenerilor şi susţinătorilor, ale participanţilor, fe că vorbim despre artişti invitaţi, actori independenţi înscrişi cu spectacolele lor la Iaşi Fringe Festival, tineri artişti plastici şi artişti vizuali are au creat ad-hoc în Tabăra de Creaţie, artişti care au expus la Gala Atelier 35, critici de artă, critici de teatru şi jurnalişti.

RAPORT EVENIMENT FIE 9


PRO EVENT

2.1 Matricea părţilor implicate în festival Analiza inclusă în prezentul studiu a vizat perspectivele şi rezultatele din prisma tuturor părţilor implicate în festival.

Evenimentele şi festivalurile incluse în FIE redau diversitatea evenimentului având impact asupra unor categorii distincte de actori care devin părţi implicate în festival, fecare având rolul său şi o contribuţie la reuşita evenimentului. De altfel, printr-un program amplu şi un conţinut de calitate, FIE a stimulat participarea întregii societăţi, reprezentând oraşul printr-un cumul de evenimente creative. FIE reprezintă în continuare o platformă deschisă gata să primească evenimente, festivaluri, concerte, conferinţe, expoziţii din zona educaţională şi culturală a Iaşului. Nucleul schemei părţilor implicate în festival îl reprezintă organizatorii festivalului şi echipa de experti, cei care realizează conceptul, conduc şi dau formă activităţilor festivalului. În apropiată relaţie cu aceştia sunt personalul temporar şi voluntarii care sunt totodată piloni de bază ai festivalului şi benefciari de asemenea. Toate festivalurile au, în afară de suportul sectorului public şi fonduri atrase din sectorul privat. Chiar dacă categoriile de rezultate de care sunt interesaţi sunt diferite (ex. rezultate sociale versus rezultate ce ţin de promovare şi notorietatea brandului), fnanţatorii din ambele sectoare sunt preocupaţi şi interesaţi în mod egal de

RAPORT EVENIMENT FIE 10


PRO EVENT

impactul festivalului şi avantajele atrase, pe care le analizează în raport cu investiţia făcută pentru susţinerea festivalului. Pentru anumite secţiuni ale festivalului, cum este Iaşi Fringe Festival, scopul declarat este de a susţine tinerii artişti şi de a le oferi un suport şi un prilej de exprimare. Aceşti artişti au la rândul lor o perspectivă unică asupra experienţei trăite pe durata festivalului, cu atât mai mult cu cât mare parte dintre aceştia au termeni de comparaţie întrucât au participat la evenimente similare. Pentru aceasta, ei pot f deci “resurse ideale” pentru a analiza calitatea festivalului şi competivitatea acestuia. Acelaşi lucru poate f spus şi despre jurnaliştii care asigură acoperirea mediatică a festivalului.

2.2 Modelul logic al Festivalului Internațional al Educației Analiza care face obiectul studiului de impact a avut în vedere modelul conceptual al Festivalului Internaţional al Educaţiei, fuxul logic al datelor de intrare, al proceselor şi al rezultatelor de proces.

RAPORT EVENIMENT FIE 11


PRO EVENT

2.3 Colectarea datelor O combinaţie de date cantitative şi date calitative sunt exploatate în prezentul studiu, incluzând mărturii ale participanţilor, ale audienţei, ale artiştilor. Colectarea datelor utilizate pentru realizarea studiului s-a făcut cu accent pe două căi de colectare – datele de cercetare primară ale fecărui eveniment şi managementul informaţiei.

2.3.1. Datele de cercetare primară ale fecărui eveniment din cadrul FIE

RAPORT EVENIMENT FIE 12


PRO EVENT

2.3.2. Managementul informaţiei

În timp ce datele de cercetare primară generează informaţie în special pentru capitolele prezentului studiu care vizează secţiunile de impact ale FIE, există un set de date furnizate strict de organizatorii festivalului, în special informaţiile despre inputuri şi rezultate: - informaţiile fnanciare legate de structura surselor de fnanţare a festivalului - informaţiile fnanciare despre cheltuielile realizate de organizatorii festivalului - informaţii despre numărul total al performerilor şi date fnanciare care îi privesc pe aceştia - date despre resursele umane – incluzând cifre legate de propriul staff şi voluntari - informaţii despre implicarea comunităţii în festival - informaţii legate de politica festivalului - rezultate-cheie ale festivalului – incluzând numărul total de evenimente şi audienţa existentă la fecare dintre acestea

RAPORT EVENIMENT FIE 13


PRO EVENT

3. PRINCIPALELE REZULTATE FIE 3.1 IMPACT EDUCATIV– generează angajament social şi experienţe de învăţare informală Dimensiunea principală a Festivalului Internaţional al Educaţiei este una educativă. În programul festivalului au fost planifcate o serie de evenimente care să redea şi să reprezinte dimensiunea educativă a FIE: I. GALA FIE – Ceremonia de acordare a distincţiilor FIE – eveniment conceput pentru constituirea unei tradiţii de evidenţiere în cadrul FIE a Iaşului cultural-ştiinţifc şi a personalităţilor din domeniul ştiinţei şi educaţiei. Pentru prima dată în cadrul unui festival de referinţă pentru Iaşi au fost recunoscute în mod public implicarea, rezultatele şi proiectele în educaţie realizate de membri ai comunităţii, fără a se limita la mediul academic, şcolar. Au fost acordate 10 premii unor personalități care infuenţează sistematic prin activitatea lor dezvoltarea intelectuală şi morală a noii generaţii care reprezintă viitorul, astfel: 5 premii acordate de cele 5 universități publice de stat din Iași, 2 premii acordate de Boardul FIE, un premiu oferit de Academia Română Filiala Iași și 2 premii acordate de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Scopul organizării Galei FIE este de a aduce recunoaştere personalităţilor din comunitatea ieşeană care desfăşoară activităţi cu caracter fundamental de transmitere a experienţei de viaţă, a culturii către generaţia tânără, infuenţând sistematic dezvoltarea intelectuală şi morală a noii generaţii care reprezintă viitorul. II.

Premierea excelenţei în educaţie, eveniment organizat în mod tradiţional în deschiderea concertului anual de muzică clasică “Clasic 300” – 35 de studenţi şi elevi au fost recompensaţi cu un premiul în bani (oferit de instituţia în care urmează cursurile sau de sponsorii atraşi de aceasta) pentru rezultate deosebite.

Premierea studenților și elevilor cu rezultate deosebite s-a realizat astfel: Inspectoratul Școlar Județean Iași a premiat 5 elevi; Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași a premiat 3 studenți și două echipe formate fecare din trei studenți; Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a premiat șase studenți; Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași a premiat fecare un număr de 5 studenți. III.

“Clasic 300 Debut” – concert în aer liber oferit de studenţii din corul şi orchestra Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi corpului profesoral din Centrul Universitar Iaşi şi tuturor iubitorilor de muzică.

RAPORT EVENIMENT FIE 14


PRO EVENT

IV.

Conferinţele motivaţionale FIE organizate cu susţinerea universităților publice din Iași

16 iunie 2013: Conferința “Unde am fost și unde vrem să ajungem în medicina de urgență” susținută de dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, eveniment organizat împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași 18 iunie 2013: Conferința “Despre inginerie...cu măsură” susținută de prof.dr.ing. Iulian Ciocoiu, eveniment organizat împreună cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași 19 iunie 2013: Conferința “Învăţăturile înalte” în Iaşi – oraş al “inteligenţei româneşti”susținută de prof.dr.univ. Ion Toderașcu, un eveniment organizat împreună cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași 20 iunie 2013: Conferința “Arta în Viaţă. Viaţa în Artă” suținută de mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu, violonistul Remus Azoiţei, dirijorul Vlad Conta un eveniment organizat împreună cu Universitatea de Arte George Enescu din Iași 21 iunie 2013: Conferința “Universitatea agronomică – între tradiţiile, evoluţiile şi turbulenţele vieţii rurale româneşti şi europene” susținută de Academician Păun Otiman, eveniment organizat împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași V. Întâlnirile informale cu personalităţi din diverse domenii invitate în cadrul Serilor FIE, având rol de transmitere a experienţei de viaţă şi rol de împărtăşire a experienţei profesionale.

VI. Atelierele de creaţie organizate în stradă, care facilitează interacţiunea între artiştii vizuali şi artiştii plastici şi publicul iubitor de artă VII. Atelierele interactive din programul Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi, care favorizează derularea procesului de învăţare experimentală VIII. Expunerea publicului la actul cultural în spaţii neconvenţionale şi încurajarea accesului la actul cultural ca prim pas către îmbogăţirea cunoştinţelor şi educaţie IX. Încurajarea noilor forme de exprimare prin artă, susţinerea şi promovarea artei neconvenţionale şi a tinerilor performeri prin organizarea Iaşi Fringe Festival. X. Ziua Absolventului – transformarea tradiţionalului marş şi a ceremoniei de binecuvântare a absolvenţilor şi studenţilor din Centrul Universitar Iaşi într-o sărbătoare a întregului oraş, prilej de mândrie locală.

RAPORT EVENIMENT FIE 15


PRO EVENT

3.1.1 Angajamentul social la FIE Având în vedere bugetul redus de timp (2.5 luni), prima ediţie a FIE a fost posibilă printr-un efort colectiv remarcabil, care a angrenat oameni valoroşi din cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură ale oraşului. FIE IAȘI organizat în perioada 14 – 24 iunie 2013 de Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia PRO EVENT, alături de Producătorul General ABplus Events şi împreună cu universităţile publice de stat din Iaşi, Academia Română Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a capacitat un număr important de instituții și personalități ale vieții culturale ieșene, prin implicare în calitate de preşedinți de secțiuni, consilieri, parteneri, membri ai comisiilor de nominalizare, jurizare și acordare a premiilor și distincțiilor FIE. Implicarea locuitorilor oraşului, a voluntarilor, a instituţiilor de cultură şi a mediului de afaceri alături de mediul academic şi mass-media poate f interpretată ca o măsură a angajamentului social şi a mândriei de a f parte a celui mai amplu eveniment organizat până în prezent la Iaşi. FIE a generat o desfăşurare impresionantă de forţe şi o mobilizare a uneia dintre cele mai valoroase resurse ale Iaşului, resursa umană, mobilizarea generală realizată imediat după conturarea posibilităţilor de organizare a festivalului într-un termen scurt find remarcabilă.

RAPORT EVENIMENT FIE 16


PRO EVENT

3.1.2 Asigurarea unor experienţe antrenante de învăţare informală

Entuziasmul publicurilor ţintă pentru a lua parte la activităţile şi evenimentele festivalului se va transforma în timp în benefcii de învăţare pentru marea majoritate a acestora. Învăţarea include o mai bună înţelegere a conţinutului cultural şi a unor aspecte educative şi sociale atinse prin activităţile festivalului. Evenimentele FIE au asigurat atât activităţi de învăţare formală cât şi activităţi de învăţare informală. Un număr de 356 de elevi au fost antrenați direct în activități creative: ateliere de chimie distractivă (ex. înghețarea garoafelor – introducerea garoafelor în azot lichid) , experimente de fzică (experimente cu vid: sunet în vid, ferbere în vid; circuite electrice și energie din plante; inerția gazelor, turbina cu aburi, supermagneți); activități interactive științifce și tehnice; scenete realizate având ca subiect de pornire fragmente din cărțile de povești, jocuri distractive realizate pe marginea unor lecturi din cărți ș.a. Pe parcursul desfăşurării Festivalului Internaţional al Educaţiei – Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a implementat proiectul “Paşi de copil în Iaşii Marilor Zidiri”, proiect prin intermediul căruia în jur de 900 de copii de la sate au avut ocazia să viziteze festivalul şi să participe la ateliere, lecturi şi prezentări de carte, întâlniri cu autori şi spectacole. Proiectul “Paşi de Copil în Iaşii Marilor Zidiri” promovează o multitudine de aspecte printre care: - şanse egale pentru copii - nevoia de cultură - bucuria cunoaşterii - comunicarea şi valorifcarea unor concepte ca prietenia, solidaritatea, dăruirea Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi în cifre: •

6667 de participanţi în auditoriu la piese de teatru şi spectacole de muzică

1224 de tineri performeri pe scenă

356 de elevi participanţi la ateliere

41 de grupuri organizate de elevi, în vizită la festival

885 de elevi proveniţi din şcolile din mediul rural au vizitat festivalul, acesta find un rezultat al proiectului

“Pasi de Copil în Iaşii Marilor Zidiri” derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi •

80 de profesori supervizori

88 de evenimente organizate pe parcursul a 5 zile

59 de spectacole realizate pe 3 mari scene

32 de ateliere interactive

26 de lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu autori şi invitaţi speciali

RAPORT EVENIMENT FIE 17


PRO EVENT

Cu prilejul Festivalului Internațional al Educației, studenții, masteranzii, doctoranzii și absolvenții din Centrul Universitar Iași au participat la o serie de conferințe motivaționale special pregătite de universități astfel încât experiența învățării la cursuri să fe completată prin exemple de reușită și modele de bune practici în domeniul lor de activitate. Cele 7 conferinţe motivaţionale organizate în parteneriat cu universităţile ieşene au întrunit un public de 1.400 de spectatori, peste 40% dintre aceştia find studenţi, masteranzi şi doctoranzi. 3.500 de spectatori au participat la SERILE FIE - întâlniri informale, realizate la scenă deschisă, cu personalităţi din diverse domenii, acestea având ca scop transferul de cunoştinţe şi împărtășirea experienţei de viaţă şi a unor date şi întâmplări semnifcative din viaţa profesională. În perioada FIE, ieşenii au putut vedea artiştii lucrând, în aer liber, în atelierele organizate în cadrul Festivalului de Arte Vizuale, una dintre secţiunile festivalului dedicate artei. Piaţa Unirii şi strada Lăpuşneanu au găzduit colecţii inedite de artă, ateliere de creaţie coordonate de tinerii artişti, realizate pe scenă, în văzul spectatorilor, vernisaje şi expoziţii. Prin acest tip de evenimente dedicate artei FIE a generat pentru publicul său experienţe de învăţare informală urmărind totodată următoarele obiective: •

promovarea tinerilor artişti

creşterea interesului publicului larg pentru artă

popularizarea conceptului de "educaţie prin artă"

Prof. univ. dr. Petru Bejan: “Densitatea evenimentelor din domeniul artelor vizuale din perioada FIE depăşeşte orice aşteptare. Piaţa Unirii este plină de artişti tineri care şi-au instalat tabăra de pictură şi cred că pentru prima dată se vorbeşte despre ea ca o piaţă a artelor şi sperăm să rămână la fel şi după festival”.

3.1.3 Dezvoltare personală şi a abilităţilor non-cognitive, „life skills”

Un alt aspect al experienţelor de învăţare pe durata festivalului se referă la acele experienţe trăite de cei peste 250 de voluntari ai FIE şi de staff-ul temporar. Dedicându-se activităţilor festivalului, aceştia au acumulat cunoştinţe noi, au dezvoltat preocupări noi şi acordă în prezent o atenţie mai mare evenimentelor din sectorul cultural, arătând o mai bună înţelegere a activităţilor din acest domeniu. În plus, FIE a oferit o experienţă pozitivă de lucru voluntarilor care s-au implicat în toate etapele de dezvoltare ale festivalului, de la oferirea de informaţii la HUB-ul FIE, vânzarea de bilete, amenajarea sălilor de concerte sau asigurarea de suport la scenă sau în backstage. Festivalul reprezintă o ocazie foarte bună pentru cei care nu au încă sufcientă experienţă pentru a dobândi abilităţi de viaţă care le permit să îşi dezvolte potenţialul personal de dezvoltare şi să facă faţă cu succes anumitor provocări. De asemenea, experienţa acumulată poate f utilizată ulterior de voluntari la un potenţial loc de muncă într-unul dintre domeniile pe care s-a concentrat festivalul. Privit din perspectiva experienţei de lucru cu voluntarii, FIE a dezvoltat următoarele rezultate: •

dezvoltarea unei culturi a voluntariatului în cadrul celui mai amplu eveniment cultural-educaţional din România

RAPORT EVENIMENT FIE 18


PRO EVENT •

dezvoltarea aptitudinilor şi dezvoltarea personală a voluntarilor

întărirea capacităţii de lucru în echipă prin mobilizarea eforturilor asupra atingerii unor obiective comune

creşterea încrederii voluntarilor, conştientizarea propriilor forţe, întărirea capacităţii de urmărire a rezultatelor şi a

evoluţiei proprii •

responsabilizarea voluntarilor şi dezvoltarea unei importante resurse locale

3.1.4 Concluzii

În studiile de referinţă privind participarea publicului la evenimente din sfera educațională și culturală, învăţarea este descrisă ca un proces care derivă în mod fundamental din experienţă şi din practica socială. Prin urmare, marea provocare pentru evenimentele culturale este de a asigura experienţe de învăţare care sunt în acelaşi timp plăcute şi creative.

Festivalul Internaţional al Educaţiei oferă o multitudine de oportunităţi de învăţare, atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Secțiunile festivalului au atras la prima ediţie 100.267 de participanţi direcţi, din care peste 67.000 de tineri şi copii (cu vârste cuprinse între 5 – 25 de ani).

Prin activităţile pregătite, FIE a oferit copiilor şi tinerilor oportunități de exersare şi dezvoltare a calitaților, înclinaţiilor, talentelor, aptitudinilor şi compențelor sociale care îi vor ajuta ulterior să aibă o viață de calitate. Prin utilizarea metodelor de educaţie informală, festivalul şi-a adus contribuţia în a crea o serie de oportunităţi de care copiii şi tinerii au nevoie pentru a deveni adulţi independenţi şi responsabili, în acest demers având ca parteneri de tradiție cele 5 universități publice din Iași, Academia Română-Filiala Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași.

RAPORT EVENIMENT FIE 19


PRO EVENT

3.2. IMPACT CULTURAL – lărgirea accesului la experienţe culturale de înaltă calitate Entuziasm, satisfacţie şi calitate

O experienţă plăcută a publicului în urma participării la un eveniment este un rezultat de care depinde reuşita în sine a evenimentului. Satisfacţia publicurilor ţintă poate f măsurată în raport cu o varietate de factori, cum ar f programul în sine al evenimentului, dar mai ales serviciile auxiliare ale evenimentului, cum ar f: experienţa cumpărării de bilete, materialele de marketing puse la dispoziţie, dotările locaţiilor unde se desfăşoară evenimentele, amabilitatea personalului de la birourile de informare ş.a. Satisfacţia publicului reprezentat de copii a fost măsurată prin feedback-ul oferit organizatorilor de părinţi şi profesori care au evaluat evenimentul ca find unul care a favorizat experinţele de învăţare informală, oferind un cadru de prezentare a talentului şi pentru dezvoltarea deprinderilor şi aptitudinilor personale, în cadrul spectacolelor şi atelierelor desfăşurate pe durata a 5 zile în cadrul FIE – Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi. Părinții care și-au însoțit copiii la atelierele organizate au vorbit despre rolul educativ al acestor activități, numind experimentele „interesante și recreative”. Angela Mândrilă, părinte: „Poate că băiatului meu o să îi placă chimia mai târziu, cred că îi va face bine că lam adus la atelierul de chimie distractivă susținut de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași ”. Artiştii şi invitaţii speciali ai FIE au împărtăşit de asemenea impresiile lor asupra experienţei generale şi satisfacţiei pe care au avut-o în urma participării la FIE: Patricia Kaas: “Vreau să vă mulţumesc pentru primirea călduroasă, respectul şi gentileţea de care aţi dat dovadă”. Jean-Hugues Feugeas, Production Director Turneu “Kaas chante Piaf”,

Richard Walter Productions: “Vă

mulţumim pentru tot şi mai ales pentru organizarea exemplară şi munca efcientă pe care echipa FIE a desfăşurat-o pentru ca show-ul Patriciei să aibă loc la Iaşi.” Soprana Elena Moșuc, invitat special la concertul anual de muzică clasică - “Clasic 300”: „Am fost foarte bucuroasă să fu în mijlocul unor evenimente care ridică mult Iașul în rândul publicului român și, de ce nu, internațional. Am fost fericită și onorată să particip la prima ediție a Festivalului Internațional al Educației. Cred că prin aceste evenimente spiritul Iașului, oraș prin tradiție al culturii, va f din ce în ce mai treaz”. Scriitorul Spiridon Vangheli: “Eu aici la Iaşi, la FIE, mă simt ca într-o poveste, ca un copil răsfăţat, este foarte frumos ce aţi reuşit să realizaţi prin acest festival şi vă mulţumesc pentru invitaţie, mă simt onorat”.

RAPORT EVENIMENT FIE 20


PRO EVENT

Participanţii la Iaşi Fringe Festival au apreciat experienţa participării la prima ediţie:

Edith Negulici: “Suntem fericiţi că am participat la Iaşi Fringe Festival, iar câştigarea Premiului pentru cel mai bun spectacol ne onorează şi ne îndatorează să creem un spectacol la fel de bun şi pentru Iaşi Fringe Festival 2014! A fost pentru prima dată când am venit în Iaşi şi am fost realmente surpinşi şi norocoşi să câştigăm un premiu, încă de la prima vizită. Vă felicităm şi vă mulţumim mult pentru experienţa din Fringe Festival de care ne vom aminti mereu cu mare plăcere”. Vitaly Bikir: “Vă mulţumim pentru găzduire, ne-am simţit foarte bine, chiar răsfăţaţi”. Fatma Mohamed: “Multumesc Iasi Fringe Festival pentru găzduire și publicul minunat”

Consideraţiile publicului larg asupra experienţei FIE au fost exprimate şi în mediile sociale: Răzvan Fântânariu: “Mulţumim voluntarilor şi tuturor organizatorilor care au făcut posibil ca totul să FIE aşa cum trebuie, în ciuda timpului scurt şi a vremii. La urma urmei muzica bună adună oamenii oriunde. Felicitări! ” Beleca Antoaneta: “FELICITĂRI PENTRU SPECTACOL !!!!!!! TOT RESPECTUL PENTRU ORCHESTRA FILARMONICII IAŞI !!!!! S-a cântat extraordinar, cu toate inconvenienţele sălii“ Armina Laca: “A fost. Cu părere de rau că folosesc timpul trecut, dar a fost… un spectacol superb, nişte voci uimitoare, o seara de vis. Au fost mari artişti pe scenă, au fost emoţii puternice… a fost… Clasic 300. O amintire de neuitat, un moment deosebit…Iaşul a ales educaţia şi arta în aceste ultime unsprezece zile şi a ales să se afrme prin cultură.Mulţumim FIE pentru efortul depus ca acest eveniment să poata avea loc”. Daniela Vlad: ”Acum e clar pentru toată lumea că Iaşul merită o sală de concerte decentă şi care să poată găzdui cel puţin 2000 de spectatori? ”. Geanina Miron: ”Felicitări,un spectacol minunat, să mai FIE !!! ”. Elena Adochiţei: ”Felicitări..merita Iaşul asemenea manifestări! ”. Seghedin Elena: “Mi-a placut lanţul simbolurilor “înscenate” de regizor” în spectacolul Călătoriile lui Gulliver”. Dragoş Ionuţ: “Păcat că nu sunt în ţară că aş f venit şi eu.. Iaşul are nevoie de puţină cultură şi entertainement“. Majoritatea celor interesaţi în mod frecvent de evenimente culturale s-a declarat pe deplin mulţumită în urma participării la FIE, acest lucru datorându-se în mare parte programului festivalului şi profesionalismului organizatorilor prin atenţia acordată detaliilor.

RAPORT EVENIMENT FIE 21


PRO EVENT

3.2.1 Lărgirea accesului la experienţe culturale de înaltă calitate

Evenimentele Festivalului Internațional al Educației au atras un public estimat de 100.267 participanți direcți iar datele de cercetare primară indică o audiență de 79.950 de persoane care au fost prezente la evenimentele cu participare gratuită.

Calitatea invitaților și a programului FIE care a inclus titluri de producții cu notorietate, unicitatea, caracterul inovativ și diversitatea evenimentelor adresate tuturor categoriilor de vârstă au reprezentat repere ale primei ediții a FIE Iași 2013. Programul evenimentului a inclus toate formele de manifestare culturală: dans, teatru, muzică, carte, arte plastice, flm, prelegeri și conferințe motivaționale, titluri de producții notorii, și invitați naționali și internaționali care au sporit vizibilitatea si efciența campaniei de comunicare publică a festivalului la nivel național. 1. Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi a prezentat publicului cele mai bune producţii teatrale ale anilor 2012 – 2013 distinse cu premii în ţară dar şi la manifestări internaţionale de profl şi a prezentat în premieră la Iaşi, în cadrul secţiunii dedicate proiecţiilor în aer liber, producţii de valoare prezentate la marile festivaluri din Marea Britanie, Austria, Germania. 2. Totodată festivalul a adus în faţa publicului mari personalităţi prezente pentru prima dată la Iaşi, Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, artista Patricia Kaas, dar şi personalităţi ale muzicii clasice internaţionale care s-au reîntors la Iaşi cu prilejul festivalului, precum mezzo-soprana Viorica Cortez, soprana Elena Moşuc, tenorul Călin Brătescu şi violonistul Remus Azoiţei. 3. Prin intermediul FIE, ieşenii şi turiştii din Iaşi de toate vârstele, au avut acces gratuit la producţii de operă cu artişti de renume mondial, montate pe marile scene ale lumii, şi acces liber la spectacole şi expoziţii stradale. Primul festival de proiecţii culturale în aer liber la Iaşi – OPERA FILM FESTIVAL a oferit publicului acces la cultură într-un cadru inedit. Ieşenii au putut viziona cinci din cele mai valoroase producţii de operă din anii 2011 şi 2012, în montări regizorale şi interpretări de referinţă, parte a unei colecţii accesate de organizatorii de festivaluri de profl din întreaga lume. Pe ecranul de mari dimensiuni amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt au rulat în fecare seară, pe durata a peste 2 ore, producţii cu notorietate din întreaga lume, cu atractivitate la publicul de toate vârstele: Vineri, 14 iunie 2013 / ”Tosca”, productie Covent Garden cu Angela Gheorghiu Sâmbătă, 15 iunie 2013 /” OPERAVOX , Animated Operas”: Şase capodopere de operă în rezumate de câte 30 de minute, puse în scenă prin tehnici de animaţie formează colecția Operavox proiectată integral pentru prima dată în România:

Die Zauberföte (Flautul fermecat) de

Wolfgang Amadeus Mozart, Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioacchino Rossini, Carmen de Georges Bizet, Das Rheingold (Aurul Rinului) de Richard Wagner, Rigoletto de Giuseppe Verdi şi Turandot de Giacomo Puccini. Duminică, 16 iunie 2013 / ”Andreea Bocelli – One Night in Central Park (2011)”, New York

RAPORT EVENIMENT FIE 22


PRO EVENT

Luni, 17 iunie 2013 / ”ANDREA CHÉNIER” de Umberto Giordano Marţi, 18 iunie 2013 / ”LA BOHÈME”, Festivalul de la Salzburg

6. SERILE FIE şi alocuţiunile organizate în aer liber, în premieră la Iaşi, au reprezentat pentru public o ocazie unică de a întâlni personalităţi invitate la FIE pentru a împărtăşi din experienţa lor de viaţă şi din experienţa lor profesională.

Organizate în parteneriat cu „Ziarul de Iaşi“, serile FIE au constat în desfăşurarea a cinci talk-show-uri moderate, realizate la scenă deschisă. Aceste întâlniri informale cu publicul ale personalităţilor invitate la FIE au fost organizate pentru crearea unei punţi de legătură între generaţia tânără şi valorile culturale, prin împărtăşirea experienţelor de viaţă. 14 iunie 2013 – în deschiderea Festivalului Internaţional al Educaţiei, maestrul Radu Beligan, Președintele de Onoare al primei ediții a FIE Iași, s-a întâlnit cu spectatorii la Serile FIE. Maestrul a răspuns la întrebări privitoare la teatru, la experienţa sa de viaţă şi la afecţiunea deosebită pe care o poartă Iaşului. 15 iunie 2013 – invitați: umoristul Florin Constantin (Grupul „Divertis”) și profesorul Romeo Cozma. 16 iunie 2013 – invitați: scriitorul Dan Lungu, prozatorul și scenaristul Florin Lăzărescu. 17 iunie 2013 – invitați: campionul olimpic la tir Alin Moldoveanu, vicecampionul olimpic la sabie Alexandru Sirițeanu, campionul la scrimă Alin Lupeică, sportiva Geanina Gavrilă și antrenorul emerit Iulian Bițucă, de la CSM Iași. 18 iunie 2013 – invitați: Bobi și Bodo de la „Fără Zahăr”, Felix Aftene, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Iași, și criticul de artă prof.univ.dr. Petru Bejan. 7. Cel mai mare festival Fringe din România, Iaşi Fringe Festival s-a bucurat de participarea a 212 artişti care au pus în scenă piese de teatru şi teatru-dans exprimând spiritul autentic “Fringe” 8. Piaţa Unirii a fost transformată pe durata FIE într-o autentică Piaţă a Artelor, spaţiu de exprimare pentru 25 de tineri artişti care şi-au instalat aici tabără de creaţie. Lucrările a 30 dintre artiștii ieșeni consacrați au fost expuse publicului în galeriile de artă „Nicolae Tonitza” și „Theodor Pallady”. 9. Organizate pentru prima dată în Iaşi, Zilele benzilor desenate, organizate în cadrul Festivalului de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți au făcut cunoscută publicului o altă formă de artă În cadrul FIE, benzile desenate, o formă de artă care apelează adesea la formele neconvenţionale şi inovatoare de exprimare, au făcut subiectul întâlnirii publicului ieşean cu autori şi colecţionari, printre care: Adrian Cioroianu (istoric, fan BD), Alexandru Ciubotariu (autor BD, autor al volumului Istoria Benzii Desenate în România, director al Muzeului BD Bucureşti), Şerban Andreescu (autor BD), Silviu Teodor Stanciu (designer) şi

Mati Botezatu

(colecţionar BD Iași). Astrid Hafner – Auinger, Project Manager la International Music and Media Center (IMZ) DIN Viena: “Prin festivalurile gratuite de operă în aer liber opera redevine accesibilă pentru toată lumea, tineri sau bătrâni, de toate vârstele. Iar aici, în Iaşi, este grozav că un astfel de festival de operă se întâmplă ca parte a unui festival al educaţiei, lucru care este fresc. Muzica şi dansul sunt componente vitale ale vieţii noastre de RAPORT EVENIMENT FIE 23


PRO EVENT

zi cu zi. Cultura este parte a vieţii noastre de zi cu zi şi trebuie să fe împărtăşită în mod egal de către toată lumea findcă suntem cu toţii parte a culturii. Astăzi lumea are un program atât de încărcat încât este greu să îţi faci timp pentru un eveniment cultural din când în când. Dar dacă vine cultura la tine, dacă aceasta coboară în stradă, toată lumea o poate urmări”.

Octavian Jighirgiu, actor, profesor, membru al Juriului Iaşi Fringe Festival: “E o nebunie întreagă ceea ce promovează Iaşi Fringe Festival – teatru-dans, imagine, underground, îmbinarea între artele plastice şi improvizaţie. Ceea ce se intenţionează este să devină o bursă de spectacole, cum este şi la Edinburgh, în sensul în care vor f invitaţi oameni care au capacitatea de a decide, de a selecta, de a promova, de a plăti şi de a produce spectacolele de teatru independent. Prin urmare artiştii vor veni aici nu doar pentru a-şi arăta produsul ci şi pentru a-şi căuta un viitor cu acel produs. Eu cred că acest festival este poate cel mai important eveniment teatral care a avut loc aici, la Iaşi, în ultimii 15 ani”.

scriitorul Liviu Antonesei: “Ce s-a întâmplat în Piaţa Unirii şi în alte locuri publice din Iaşi în zilele FIE este o nebunie, tot oraşul a fost în sărbătoare. Totul e de calitate! Lansările de carte, dezbaterile, conferinţele. Avem totuşi un laureat al premiului Nobel care a conferenţiat la Iaşi, nu? Sper să se permanentizeze acest festival. Noi la Iaşi avem iniţiative de multe ori şi se întâmplă să facem o dată un lucru cu mare succes şi apoi să uităm. Sper să nu se întâmple la fel cu acest festival”.

3.2.2 Unicitate şi inovaţie

Pornind de la principiul de bază al organizatorilor de evenimente de a furniza activităţi pentru publicurile ţintă, realizatorii FIE au reuşit să impună noi standarde şi să redea dimensiunea de unicitate a festivalului prin: 1. prezentarea unui festival care se distinge în peisajul european prin conceptul propus: “cultură şi educaţie prin entertainment”, “educaţie prin artă” 2. realizarea unui program echilibrat al festivalului, care promovează şi captează expresia formelor multiple de artă: teatru, dans, muzică, arte vizuale, fringe 3. evenimente inedite în peisajul cultural ieşean organizate consecutiv sau unele chiar simultan: ۰ primul concert parte dintr-un turneu internaţional al artistei Patricia Kaas, susţinut în piaţa publică amenajată cu scaune, ca o sală de concerte; ۰ o gală de celebrare a excelenţei în educaţie; ۰ primul festival de tip fringe; ۰ un festival al artelor vizuale care a transformat o piaţă în “piaţa artelor”; ۰ zilele benzilor desenate;

RAPORT EVENIMENT FIE 24


PRO EVENT

۰ primul festival de proiecţii culturale în aer liber; ۰ alocuţiuni ale invitaţilor speciali ai festivalului organizate zilnic în faţa Teatrului Naţional, întâlniri informale ale invitaţilor speciali afaţi la Iaşi cu ocazia festivalului, realizate la scenă deschisă, în aer liber; ۰ conferinţe motivaţionale ale personalităţilor participante la Iaşi; 4. exploatarea optimizată a spaţiilor de cultură existente 5. alocarea de resurse pentru încurajarea tinerilor creatori şi încurajarea debutului artistic 6. folosirea unor spaţii urbane şi locaţii care până acum neutilizate în scop artistic– Piaţa Unirii a devenit Piaţa Artelor, spectacolele Fringe au pus în valoare spaţii precum curtea interioară a Direcţiei Agricole sau spaţiul de la Cub 7.

încurajarea dialogului intercultural și schimbului de experienţe cultural-artistice, încurajarea interacţiunii cu

publicului: teatru pe stradă; tabără de creaţie a artiştilor în piaţa publică; ateliere de chimie distractivă pentru copii, ateliere de ilustraţie şi grafcă organizate în aer liber; implicarea copiilor în pictarea unui tramvai cu scene din benzile desenate şi sigla FIE 8. inovare în maniera de a stimula participarea publicului la spectacole, prin implementarea accesului pe bază de brăţară – accesul la spectacole prin achiziţionarea unei brăţări la preţul modic de 20 de lei şi anumite benefcii incluse: un loc garantat pe scaun la spectacolele de operă în aer liber, loc în picioare la toate spectacolele cu bilet din programul festivalului 9. atenţia acordată modului de prezentare a festivalului şi modalităţii de abordare a publicului pornind de la conceptul creativ al festivalului: crearea unui manual de identitate, realizarea logo-ului, designul materialelor de promovare şi publicitate, modul de amenajare a punctelor de informare asupra evenimentelor festivalului deschise în punctele centrale din oraş ş.a.

3.2.3 Concluzii Prin intermediul Festivalului Internaţional al Educaţiei Iaşul a cunoscut o altă dimensiune. Festivalul s-a bucurat încă de la prima ediție de recenzii în totalitate pozitive din partea participanților direcți, care au apreciat inițiativa și modalitatea de organizare a fecăreia dintre secțiunile FIE, calitatea programului și a invitaților. Caracterul de unicitate al evenimentului a fost evidențiat în mod unanim de invitații speciali, de personalitățile din sfera educației și a culturii, experți și consultanți din domeniul artelor spectacolului, de reprezentanții administrației publice-locale, mediul academic și mass-media. FIE a reușit să impună noi standarde în organizarea de evenimente, acest lucru find demonstrat prin gradul de satisfacție a publicului, entuziasmul și satisfacția exprimată de participanții direcți la evenimente, în comunitățile artiștilor participanți dar și prin reacțiile înregistrate în mediile sociale, pe site și pe paginile de Facebook, în presa locală, regională și națională.

RAPORT EVENIMENT FIE 25


PRO EVENT

3.3 IMPACTUL CULTURAL – dezvoltarea industriilor creative, culturale şi de evenimente în Iaşi 3.3.1. Dezvoltare profesională pentru participanţii artişti FIE este pro-activ în sprijinirea tinerilor performeri. Acest lucru a inclus investirea unei părţi semnifcative din buget pentru susţinerea participării tinerilor artişti din ţară în eveniment în secţiunea Fringe, pentru a crea acestora un cadru de afrmare şi condiţii de joc, dar şi pentru a aduce în faţa publicului artişti ieşeni consacraţi care şi-au construit renumele pe marile scene din întreaga lume. Tema primei ediții a Festivalului Fringe de la Iași a fost celebrarea spiritului inovator și creator al tinerilor. Evenimentul a constat în promovarea în rândul publicului a noii generaţii de artişti și interacțiunea cu aceștia. În perioada 14 – 23 iunie 2013 Iași Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări” culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iași 212 tineri actori, regizori, coregraf, dansatori din toată țara. Spre susținerea artei neconvenţionale şi a tinerilor artişti, Iaşi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc în aer liber și zece scene de joc în locațiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au susţinut 75 de reprezentaţii de coregrafe, teatru şi dans contemporan. Performance-urile înscrise în concursul festivalului au dat viață orașului printr-un concept inedit, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin spectacol”. Orașele București, Cluj, Timișoara, Craiova, Satu Mare, Târgu-Mureș, Sfântu-Gheorghe,Târgu Jiu, Rădăuți, Târgu Neamţ, Bacău, Vaslui și Iași au fost reprezentate la Iași Fringe Festival prin tineri actori și dansatori, dar şi ţări precum Anglia, Franţa, Italia, Spania şi Germania, una dintre trupele înscrise în festival exprimând prin arta sa diversitatea culturilor. Iași Fringe Festival a reușit încă de la prima ediție să depășească granițele țării, find înscris în Rețeaua World Fringe, o rețea specializată în promovarea festivalurilor de tip Fringe de pe întreg globul, parte din World Festival Network. Privind din perspectiva artiştilor participanţi la festival FIE oferă următoarele rezultate: - posibilitatea de a evolua şi de a creşte din punct de vedere profesional - ocazia de a compara un produs artistic care poartă patentul personal cu altele prezente în festival - ocazia de a f văzuţi şi de a vedea şi alte opere şi forme de exprimare artistică pe care nu le-ar f văzut decât în contextul acestui festival - promovarea proflului profesional în mass-media şi creşterea reputaţiei în urma participării la festival (exemplul câştigătorilor primei ediţii a Iaşi Fringe Festival) - surse noi de inspiraţie şi pretexte pentru a crea

RAPORT EVENIMENT FIE 26


PRO EVENT

- posibilitatea de a îşi extinde reţeaua profesională incluzând noi persoane cunoscute la festival sau jurnalişti, spre exemplu. Lecţiile interactive de dans deschise publicului, adevărate ateliere de dans susţinute cu participarea a 14 scoli şi trupe de dans şi 99 de dansatori au atras 1.500 de participanţi Prin intermediul FIE şcolile şi trupele de dans din Iaşi şi din împrejurimi au prezentat în faţa publicului programe şi stiluri variate de dans, pe durata a zece zile, oferind o oportunitate de promovare şi interacţiune cu publicul. De la lucrul în atelier la experienţa participării la o tabără de creaţie amplasată în centrul oraşului Festivalul de Arte Vizuale a reunit 56 de artişti, find gândit pe patru paliere: 1. Tinerii artişti invitaţi să expună într-o tabără de creaţie, în Piaţa Unirii În această tabără FIE, tinerii artişti au lucrat vreme de zece zile, iar în ultima zi lucrările lor au fost expuse în Galeria din Piaţa Unirii. 2. Gala Atelier 35 - lucrările artiştilor până în 35 de ani au fost expuse pe tot parcursul Festivalului de Arte Vizuale, în Galeria din Piaţa Unirii. 3. Expoziţia de sculptură, pictură şi grafcă a artiştilor consacraţi, organizată în două galerii, “Theodor Pallady” şi “Nicolae Tonitza”, ambele situate pe strada Lapusneanu. 4. Expoziţia “Patriarhul sculpturii româneşti se reîntoarce la Iaşi – Ion Irimescu” desfăşurată la Muzeul Unirii, compusă din lucrări de grafcă şi sculptură din patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni şi lucrări particulare ale colecţionarilor Adrian Aldea, Bogdan Bârlădeanu, Grigore Elisei şi Vlad Nedelcu.

Prof.univ.dr. Petru Bejan, critic de artă: „Cu prilejul Festivalului de Arte Vizuale am observat că avem în Iaşi aproape o sută de publicuri. Folosesc pluralul pentru că nu avem un public omogen, fecare artist are propriul public. La Iaşi avem artişti foarte buni, maeștri foarte buni, însă şi un conservatorism care vorbeşte despre lipsa de racordare la ceea ce se practică în Occident. Foarte mulţi au rămas în registrul tematic de acum două-trei decenii. Ce ar putea învăţa maeştrii de la cei tineri este grija cu care îşi construiesc proiectele”.

Felix Aftene, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi: „Am ales să organizăm o tabără de creaţie pentru că este mult mai interactivă şi am gândit-o ca pe un soi de promovare a tinerilor artişti. Tabăra este o zonă foarte educativă atât pentru artişti cât şi pentru benefciarii festivalului. Toţi învaţă să se comporte într-un astfel de festival. De obicei, taberele de creaţie se fac în spaţii foarte prietenoase care sunt destinaţii de vacanţă, dar de data asta tabăra a poposit chiar în centrul oraşului şi am văzut că pe artiştii tineri i-a inspirat foarte mult, iar publicul a fost destul de numeros şi a vizitat artiştii. Am fost şi eu în tabără şi am lucrat. Ieşirea din atelier e una deosebită, e altceva, altfel îşi pune amprenta asupra a ceea ce lucrezi într-un astfel de spaţiu”.

Un alt rezultat al FIE îl reprezintă încurajarea debutului artistic prin Clasic 300 Debut; Clasic 300 – intervenţia lui Traian Petroniu Sturza, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, cel mai tânăr artist al concertului, care a cântat la fagot, spectacolele susţinute de cei 1.224 micii artişti cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani la scena din Parcul Voievozilor şi în Grădina Palatului Copiilor.

RAPORT EVENIMENT FIE 27


PRO EVENT

90 de tineri studenţi muzicieni din distribuţia concertului„Clasic 300 Debut” au susţinut examenul de maturitate în aplauzele a 4000 de spectatori

Concertul “Clasic 300 Debut” organizat în cadrul FIE în data de 21 iunie 2013, în Piaţa Palatului Culturii, a reprezentat un examen de maturitate pentru corul şi orchestra Universităţii de Arte “George Enescu”din Iaşi conduse de dirijori lector univ.dr. Bogdan Chiroşcă şi lector univ.dr.George Dumitriu, acestea bucurându-se de o participare numeroasă a publicului.

3.3.1. Susţinerea infrastructurii pentru evenimente a Iaşului

Urmărind distribuţia locaţiilor şi a sălilor utilizate pentru organizarea evenimentelor Festivalului Internaţional al Educaţiei, putem observa o preocupare a organizatorilor de a asigura un echilibru între evenimentele planifcate indoor şi cele outdoor care au scopul de a aduce cultura mai aproape de public, în stradă. Săli

Săli de spectacole neconvenţionale

Locaţii Partenere Fringe

de spectacole /evenimente convenţionale

Aula Bibliotecii Centrale Universitare

HUB FIE

Bar Hand

Casa de Cultură a Studenţilor

Gang Direcţia Agricolă

Arte Bar

Muzeul Unirii – Sala Dublei Alegeri

La Cub

Clubul Creatorilor

Galeria Theodor Pallady

Tabăra de creaţie Piaţa Unirii

Teatru FIX

Galeria Nicolae Tonitza

Gala Atelier 35 – Piaţa Artelor

ArtHouse

Mihai Eminescu

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri – Sala Pietonalul Ştefan cel Mare Mare

RAPORT EVENIMENT FIE 28

Cafenea Maideyi


PRO EVENT Săli

Săli de spectacole neconvenţionale

Locaţii Partenere Fringe

de spectacole /evenimente convenţionale

Palatul Copiilor – Sala de spectacole

Piaţa Palatului Culturii

Bar La Bază

Palatul Copiilor – Sala de spectacole

Parcul Voievozilor

Bar Kiddo Cafe

Grădina Palatului Copiilor

Sala Studio a Universităţii de Arte

Sala Polivalentă

Primăria Iaşi – Sala Mare

„George Enescu”

Locaţiile utilizate în mod clasic pentru organizarea de spectacole au avut de câştigat în urma FIE privind din perspectiva avantajelor de marketing, branding şi promovare în mass-media dar şi prin veniturile atrase prin închirierea sălilor. De asemenea, infrastructura de evenimente a Iaşului a avut de câştigat prin descoperirea de noi spaţii de joc şi spaţii neconvenţionale de organizare a spectacolelor de teatru, dans şi de muzică sau noi spaţii de expunere a creaţiilor artiştilor vizuali.

3.3.2. Susţinerea şi promovarea instituţiilor culturale ieşene

Parteneriatele cu toate marile instituţii culturale ale Iaşului poate f considerată una dintre reuşitele primei ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei. Sectorul cultural al oraşului are la rândul său de câştigat prin organizarea anuală a festivalului, care atrage cu sine dezvoltarea capacităţii şi a profesionalismului sectorului artistic local. Implicarea instituţiilor de cultură în festival a reprezentat unul dintre avantajele – cheie pentru realizarea unui program coerent al evenimentului, care să reprezinte în egală măsură oraşul, cât şi instituţiile care animă viaţa culturală. De asemenea, implicarea instituţiilor din sfera educaţiei a avut un rol esenţial în constituirea programului. La nivel local este unanim recunoscută nevoia creşterii relevanţei ofertei culturale pentru comunitatea locală şi pentru dezvoltarea acesteia, nevoia de dinamizare a vieţii culturale ieşene prin creşterea calităţii ofertei culturale şi a participării publicului, iar Festivalul Internaţional al Educaţiei acţionează în aceste direcţii.

RAPORT EVENIMENT FIE 29


PRO EVENT SECȚIUNI FIE IAȘI 2013 ORGANIZATORI

Instituţii Partenere Asociația culturală PRO EVENT Primăria Municipiului Iași

Gala FIE – Ceremonia de premiere a excelenței în educație

Acordarea a 10 premii de excelență în educație

(Partea I a Galei FIE) Academia Română Filiala Iași Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași Inspectoratul Școlar Județean Iași

GALA FIE – Spectacolul de Gală “Coruri celebre”, dedicat

Opera Naţională Română Iaşi – găzduire și realizare

valorilor în educație

spectacol de gală (partea a II-a a Galei FIE)

(Partea a II- a Galei FIE)

Concertul Clasic 300 Debut

Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi

Expoziţia de carte-obiect şi ilustraţie din cadrul Festivalului de Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți

Ateliere de grafcă, ilustraţie, textile

Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi

Evenimentul Dansează cu Noi – Program Meridianele

Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi

Dansului

Clasic 300 – Premierea studenților și a elevilor cu merite deosebite

Clasic 300- Concertul anual de muzică clasică

RAPORT EVENIMENT FIE 30

Cele 5 universităţi publice de stat din Iaşi Inspectoratul Școlar Județean Iași Filarmonica de Stat Moldova Iaşi


PRO EVENT SECȚIUNI FIE IAȘI 2013 Tabăra de Creaţie, Simeză ieşeană şi Gala Atelier 35 – Festivalul de Arte Vizuale

Instituţii Partenere Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi

Expoziţia “Patriarhul sculpturii româneşti se reîntoarce la Iaşi – Complexul Muzeal Naţional Moldova – Muzeul Unirii Iaşi Ion Irimescu”

Festivalul de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți –

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni Inspectoratul Școlar Județean Iași

Proiectul Pași de copil în Iașii marilor zidiri” Festivalul de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți – ateliere științifce și tehnice, experimente de fzică

Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin: Colegiul Costache Negruzzi Iași, Colegiul Tehnic Ioan C. Ștefănescu Iași, Colegiul Național Iași, Liceul Tehnologic Hârlău, Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Iași

Festivalul de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți – Programul artistic de la Scena din Parcul Voievozilor, orele 18.00 – 20.00, zilnic, în perioada 15 – 20 iunie 2013 Conferinţe motivaţionale ale invitaţilor speciali

Inspectoratul Școlar Județean Iași prin Palatul Copiilor Iași Cele 5 universităţi publice de stat din Iaşi Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu

Alocuţiuni ale invitaţilor speciali la FIE

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi

Spectacolul de dans contemporan şi

Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi

stand-up comedy Şaraiman Spectacolul de teatru-dans D’ale Noastre

Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi

Spectacolul Călătoriile lui Gulliver

Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi

Musicalul Scripcarul pe Acoperiş

Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi

Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi –

Teatrul Luceafărul din Iaşi

Spectacole de teatru Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi -

Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”,

Ateliere de chimie distractivă

Academia Română, Filiala Iași

Iași Fringe Festival

Ministerul Tineretului și Sportului Asociația pentru Susținerea și Promovarea Artiștilor (ASPA)

Ziua Absolventului

RAPORT EVENIMENT FIE 31

Cele 5 universităţi publice de stat din Iaşi


PRO EVENT

3.3.3. Susţinerea şi promovarea industriilor creative ieșene Potenţialul industriilor creative şi potenţialul artistic, valorizate prin intermediul festivalului. FIE are şi un rol în dezvoltarea industriilor creative la Iaşi prin colaborarea de succes cu antreprenorii din sectoarele creaţiei şi dezvoltării tehnologice. Companii creative care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale şi naţionale, din domeniile marketing, arhitectură, artă şi design, artele spectacolului, foto-video, web design, tipografe s-au alăturat primei ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi în calitate de Co-producători şi Parteneri. Pe durata festivalului au fost realizate colaborări cu Printco, Ambra Sign, Ascendo, Atipico, Roflco, Pro Image, Arhitect Ladislau Lăcătuşu, designer Codrin Mircea, Sublime România (București), AVVA Inter Iași, Laser EFX Iași, Visual Playground, Boardmedia (Botoșani) și Editura Gama, Editura Adenium, Editura Carminis (Pitești), Editura Cartea Copiilor (București), Demiurg Iași și Librăriile Humanitas din Iași.

FIE susţine arta şi dezvoltarea profesională a creatorilor de artă, prin: a) Premiile Galei FIE, lucrări-unicat oferite personalităţilor invitate în semn de apreciere Felix Aftene, artist vizual “Diplomele de la Gala FIE au fost o idee comună, a mea şi a organizatorilor. Sunt diplome unicat, 11 lucrări de grafcă. A fost o mare provocare pentru că ştiam exact la cine ajunge acea diplomă. Dacă de obicei sculptezi, pictezi şi nu ştii unde ajung lucrările tale, cine le va cumpăra, aici destinaţia era foarte clară. Lucrările au arătat foarte bine, la fel şi regia făcută de Ovidiu Lazăr cu scena plină de şevalete şi pe fecare şevalet din cele 11 stătea câte o lucrare”.

b) Premiile oferite în cadrul primei ediţii Iaşi Fringe Festival, în valoare totală de 15.500 de lei. MARELE PREMIU a fost acordat trupei UNTEATRU

din București pentru excepționala valoare artistică a

demersului în favoarea teatrului independent exprimat prin spectacolele “Trei femei Înalte” și “Un tramvai numit dorinţă”. Premiul pentru cel mai bun spectacol –Secţiunea Teatru a fost acordat trupei TEATRUL ÎN CULISE din București pentru surprinzătoarea și emoționanta utilizare a spațiului de joc din spectacolul “Obsession”. Premiul pentru cel mai bun spectacol –Secţiunea Dans‚ a fost acordat trupei U.N.A.T.C. din București pentru deosebita expresivitate plastică a susținerii mesajului artistic din spectacolul “Încă o piesă fără titlu”. Premiul pentru Promovare Inedită a fost obținut, ex aequo, pentru valorifcarea surprinzătoare a spațiului stradal și pentru ingeniozitatea transmiterii mesajului artistic de următoarele trupe: FRILENSĂR din Iași, PARSIFAL din București, WI – FI CREW MIHAI DOBÎRCEANU din Vaslui. Din dorința de a aprecia numărul mare de reprezentații sensibil egale ca valoare artistică, juriul a acordat șapte premii speciale pentru Secțiunea Teatru și patru premii speciale pentru Secțiunea Dans.

RAPORT EVENIMENT FIE 32


PRO EVENT

Ovidiu Lazăr, regizor, Preşedinte juriu Iaşi Fringe Festival ”Eu cred, în calitate de regizor şi profesor, că ceea ce se întâmplă în Fringe este viitorul teatrului românesc, naţional dar şi european. Spectacolele pe care le-am văzut sunt în marea lor majoritate remarcabile, sunt spectacole care caută formule noi de teatru, formule noi de expresie în această artă, sunt actori absolut minunaţi şi concepţii de spectacol realmente inedite. Faptul că într-o traducere profesională Fringe înseamnă, în acest moment, teatru în forme şi în locuri neconvenţionale presupune de fapt o redescoperire a nevoii de a te exprima prin teatru a generaţiei care vine. O generaţie care caută, prin aceste spectacole, să-şi exprime nevoia fzică de a supravieţui. Sunt spectacole care s-au lucrat şi se joacă în apartament, se joacă în piaţă, se joacă pe stradă, se joacă oriunde tocmai pentru că aceşti tineri îşi caută locul nu din punct de vedere profesional ci, pur şi simplu, din punct de vedere al mediului pentru că teatrele, puţine câte sunt, nu-i mai pot înghiţi. Deci e de admirat că luptă ca să supravieţuiască şi e şi mai de admirat faptul că această luptă se manifestă prin a găsi forme noi de teatru”.

c) Editarea unui catalog pentru promovarea tinerilor artişti ieşeni şi a artiştilor consacraţi, tipărit în 500 de exemplare În catalogul editat cu prilejul FIE – Festivalul de Arte Vizuale s-au regăsit atât lucrările tinerilor artişti care şi-au instalat tabăra de creaţie în Piaţa Unirii-Piaţa Artelor, cât şi artiştii ieşeni consacraţi care s-au întâlnit cu publicul lor în Galeriile de artă „Theodor Pallady” şi „Nicolae Tonitza”. Tinerii artişti care au participat la Tabăra de creație Piața Unirii - Piața Artelor: Andrieș Delia; Alupopanu Eugen; Armanu Bogdan; Bostan Smaranda; Botez Marinela; Cernat George; Ciobanu Claudiu; Crîșmaru Adrian; Croitoru Ciprian; Dascălu Andreea; Floarea Alexandra; Gheorghiță Maria; Grosu Rodica; Iacob Petronela; Macovei Andreea; Mircea Codrin; Morteci Andrei; Negară Ana Maria; Racu Alexandru; Răileanu Ruxandra; Pădurariu Petru; Peiu Mitruț; Petrachi Florin; Pricop Ioan; Titus Ivan;Tofan Mircea. Artiștii prezenți cu lucrări în expoziția "Simeză ieșeană": Aftene Felix; Bartoș Jeno; Bostan Ilie; Brustureanu Cornelia; Covătaru Dan; Crengăniș Constantin; Cristea Simion; Diaconescu Cristian; Drânceanu Gabriela; Drânceanu Sabin; Druțu Valentina; Gonceariuc Valeriu; Hatmanu Dan; Ichim Alexandru; Mănăstireanu Manuell; Mihăilă Nicolae; Mircea Eugen; Pătrașcu Dragoș; Purcaru Sorin; Sava Valentin; Simionescu Atena; Smău Lucian; Ștefănescu Mircea; Suhar Liviu; Tarași Mihai; Tofan Constantin; Ungureanu Cristian. d). Asigurarea unui spaţiu de expunere pentru lucrările studenţilor de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi – Secţia Ilustraţie Artiştii care au realizat expoziţia de carte-obiect şi ilustraţie de la Palatul Copiilor Iaşi: Adăscăliţei Laura Anca; Coşăreanu Luminiţa; Fătu Lucian; Macovei Lidia ; Andrei Raluca ; Butnariu Florentina; Irimia Bianca; Ştefănel Bejenaru Alexandra.

RAPORT EVENIMENT FIE 33


PRO EVENT

Coordonatori expoziţie: lector.univ.dr. Cezarina Caloian, Florin Pânzaru e). Promovarea şcolilor şi trupelor de dans participante în programul FIE – Evenimentul „Dansează cu noi”:

3.3.4. Concluzii Festivalul Internațional al Educației, un produs cultural care reprezintă Iașul în calitate de principal centru creator al țării, este rezultatul implicării instituțiilor publice cu tradiție în sectorul cultural, a instituțiilor formatoare în domeniul educației, a unui număr semnifcativ de consultanți și a companiilor creative din domeniile marketing, arhitectură, artă şi design, artele spectacolului, foto-video, web design și tipografe care și-au adus contribuția în organizare alături de Primăria Municipiului Iași, Asociația Pro Event. La prima ediție, impactul cultural al festivalului rezidă în rezultatele tangibile coroborate cu îndeplinirea obiectivelor inițiale: -

atragerea unui număr de peste 100.000 de participanți direcți la cele 303 evenimentele din programul

festivalului; -

asigurarea unui cadru de afrmare și dezvoltare profesională pentru 1056 de tinerii muzicieni, actori,

regizori, coregraf, dansatori din Iași și din celelalte centre creatoare din țară; - dezvoltarea infrastructurii de evenimente a Iașului prin utilizarea la capacitate maximă a sălilor convenționale de spectacole, valorizarea unor spații neconvenționale și alocarea acestora ca destinații de joc, construirea unor noi spații de exprimare a spiritului inovator și creator al tinerilor artiști vizuali și plastici; - încurajarea debutului artistic și a dezvoltării industriilor creative, ele însele motor de dezvoltare ale orașului; - impunerea unor noi standarde în industria organizării de evenimente la nivel național;

RAPORT EVENIMENT FIE 34


PRO EVENT

3.4 IMPACT EXTINS - dezvoltarea audienței pentru cultură și promovarea Iașului

3.4.1. Dezvoltarea audienţei pentru cultură

Publicul consideră festivalul unic și deosebit – FIE se evidențiază față de evenimentele organizate în ultimii 20 de ani la Iași Prin educarea gustului publicului pentru participarea la evenimente culturale de înaltă ținută, FIE are impact asupra participării culturale în sensul larg, în special asupra participării publicului la evenimente culturale pe tot parcursul anului. FIE reprezintă un stimul pentru participarea ulterioară la evenimente culturale subsecvente Publicurile țintă sunt predispuse la a participa împreună cu copii la evenimente culturale similare, ca urmare a experienței trăite pe durata FIE Publicurile țintă sunt dispuse să-și asume un risc mai mare în alegerile lor privind evenimentele din sectorul cultural și să exploreze noi orizonturi culturale ca urmare a participării la FIE Proiectul Festivalului Internaţional al Educaţiei este unul de impact chiar şi luând în considerare doar iniţiativa de a aduce fenomenul cultural mai aproape de ieşeni. FIE Iaşi contribuie prin evenimentele sale la: Creşterea audienţei şi a interesului publicului pentru muzica clasică, pentru operele de artă, pentru noile producţii de teatru, dans şi muzică Consolidarea şi dezvoltarea calitativă a actului cultural Creşterea relevanţei ofertei culturale pentru comunitatea locală, desfăşurarea unui program de prespectivă în vederea modifcării orizontului de aşteptare, a gustului şi a mentalităţii publicului ieşean în vederea deschiderii către muzica clasică. Dinamizarea vieţii cultural-artistice a Iaşului şi diversifcarea ofertei de evenimente culturale cu impact naţional. Prin organizarea unui număr mare de evenimente de calitate cu intrare liberă, concentrate într-o perioadă relativ scurtă de timp, unsprezece zile, FIE a atras publicuri care în mod normal nu erau interesate sau obişnuite să participe la activităţi culturale. O experienţă pozitivă de participare la un eveniment al festivalului poate genera dorinţa de repetare a experienţei prin participarea publicului la evenimente similare, festivalul având astfel un efect de dezvoltare a audienţei pentru cultură. Participarea la evenimentele FIE de tip Fringe spre exemplu, şi o experienţă plăcută în urma vizionării spectacolelor înscrise la această categorie de artiști independenți din domenii variate ale spectacolului poate stimula gustul publicului pentru arta neconvenţională şi pentru participarea ulterioară la acest tip de spectacole care se bazează pe inedit, excentricitate, inovație și liberă exprimare.

Spectacolele FIE de muzică clasică, pe de altă parte, îşi aduc contribuţia la îmbunătăţirea

şi îmbogăţirea

percepţiei publicului larg asupra muzicii clasice şi totodată facilitează accesul unui număr cât mai mare de RAPORT EVENIMENT FIE 35


PRO EVENT

oameni la acest tip de muzică, acţiuni care ar putea conduce în timp la constituirea unei noi generaţii de consumatori de muzică clasică. De asemenea, aceste spectacole adresează nevoia de creştere a audienţei pentru muzica clasică şi nevoia de realizare a unui eveniment cu un program cultural-artistic care reprezintă cât mai divers şi mai complet nevoile diverselor generaţii şi categoriilor socio-culturale.

3.4.2. Promovarea imaginii Iaşului ca destinaţie de turism cultural

Elementul de bază al fondului turistic al Iaşului este cel istoric şi cultural, reprezentat prin monumente, muzee de diferite profle, case memoriale, instituţii de cultură şi artă, specifce unei foste capitale ale ţării.

Iaşul se individualizează printre celelalte oraşe din ţară în calitate de centru al culturii, ştiinţei şi artei şi dispune de un potenţial turistic excepţional însă modul în care este conservat şi valorifcat acest potenţial presupune elaborarea unei strategii coerente şi realiste. În contextul actual semnifcaţia investiţiilor în cultură nu se limitează la o serie de evenimente culturale, ci se orientează cu precădere spre investiţia în proiecte culturale care au ca efect dezvoltarea economică a oraşului. FIE, ca vector de imagine și comunicare integrată, a fost conceput având ca scop pe termen mediu și lung includerea Iașului în circuitul internațional al orașelor vizitate și căutate de turiști datorită conținutului cultural de calitate prezent în festival și în evenimente anuale organizate în relaţie cu festivalul, având ca efect în timp şi dezvoltarea economică a oraşului. Festivalul Internaţional al Educaţiei poate face Iaşul mai atractiv atât pentru turişti, care îl vor percepe ca o destinaţie şi nu ca un punct de trecere către un alt obiectiv de interes, dar şi pentru tineri, care vor alege să rămână şi să lucreze în Iaşi.

Plasarea Festivalului Internaţional al Educaţiei în luna iunie este aleasă în contextul în care în Iaşi nu există o ofertă culturală permanentă pe durata verii. Un alt avantaj al organizării festivalului în luna iunie este şi cel al posibilităţii de utilizare la capacitate maximă a spaţiilor de cazare existente pregătite pentru a primi turişti.

4.4.3. Promovarea regională şi naţională a Iaşului

FIE proiectează o lumină nouă asupra oraşului şi asupra locuitorilor lui Potrivit specialiştilor în cercetarea de piaţă (AEA Consulting – Tundering Hoovers report, 2006), festivalurile sunt una dintre modalităţile în care se disting oraşele şi prin care acestea evoluează plecând de la stadiul de comoditate şi ajungând la brand, pentru a atrage şi a reţine investiţiile, pentru dezvoltarea turismului şi pentru păstrarea forţei de muncă experimentate.

RAPORT EVENIMENT FIE 36


PRO EVENT

Festivalurile sunt aşadar privite ca un catalizator pentru brandul unui oraş şi pentru construirea imaginii şi a reputaţiei. În acest subcapitol sunt descrise modalităţile în care Festivalul Internaţional al Educaţiei contribuie la promovarea regională şi naţională a Iaşului, prin:

Impactul mediatic creat

Expunerea naţională pe buletine de ştiri la ore de maximă audienţă În completarea recomandărilor celor care au participat la evenimentele FIE, postate şi pe reţelele sociale şi pe diferite site-uri sau blog-uri personale, un factor cheie în atragerea turiştilor la Iaşi este “proflul oraşului creat de mass-media”. Judecând la un nivel de bază, atragerea atenţiei mass-media este crucială pentru a atrage vizitatori în oraş. Astfel, a avea un profl media, este adesea mai important decât dacă relatările sunt de natură pozitivă sau negativă. Proflul media al FIE a fost supus unei analize cantitative şi calitative realizate de Mediafax în perioada 8 – 25 iunie 2013 din care rezultă obţinerea în urma campaniei de PR a unei expuneri de peste 40.000 de euro. În plus campania de promovare prin mass media s-a situat în jurul sumei de 60.000 euro. Putem estima, cu ușurință o expunere media a festivalului și implicit a valorilor ieșene pe care le promovează de peste 100.000 euro.

Rezultatele campaniei media, a campaniei de PR și campaniei derulate în mediile sociale, cât și centralizatorul publicațiilor evenimentului sunt cuprinse în Mediaplanul FIE care se regăsește anexat prezentului studiu. Demersurile campaniei de comunicare publică a FIE s-au focusat pe obținerea unui grad ridicat de vizibilitate a Iașului la nivel regional şi național, a prezenței semnifcative a festivalului în spațiul public ieșean prin coerență, creativitate, modernitate și conținut de calitate.

Rezultate ale campaniei de comunicare publică a FIE: Publicații ale evenimentului: Ziarul FIE: 10.000 exemplare Ziarul FIE – Ediție specială “Opinia Studențească”: 5.000 exemplare Caietul-program al FIE: 15.000 exemplare Catalogul Program FIE 2013: 2000 exemplare Caietul-program al concertului anual de muzică - „Clasic 300”: 1.500 exemplare Catalog Arte Vizuale: 500 exemplare Afșe evenimente FIE Iași 2013: 4.200 exemplare

RAPORT EVENIMENT FIE 37


PRO EVENT

Apariții SPOT FIE la televiziuni (TVR Iași, Antena 3, Tele M și Iasi TV Life) : 436 Difuzări radio spot FIE (Kiss FM și Magic FM): 624 Peste 500 de articole și știri în mass media Difuzări trailere evenimente FIE Iași 2013 în rețeaua WINK( Iulius Mall, Moldova Mall, Palas Mall, Tranzit Iasi, Kiosk Iasi, toate mijloacele de transport în comun din Iași, stațiile RATP): 804 Total emisiuni la televiziunile locale cu tematică FIE(Iași TV Life, TVR Iași, Prima TV/Tele Moldova): 41

EXRASE DIN APARIȚIILE FIE ÎN MASS-MEDIA

„Începe Festivalul Internaţional al Educaţiei! Vezi harta evenimentelor” Ziarul de Iași - 13 iunie 2013 - „Iaşul îşi va deschide larg porţile pentru a găzdui, în premieră, cel mai amplu proiect cultural-educaţional din România: Festivalul Internaţional al Educaţiei! Va f un festival exploziv, plin de culoare şi spectacol, un concept nou şi modern, unic în România, care va promova educaţia, cultura şi arta în aer liber şi, mai ales, „educaţia prin entertainment“.

„Astăzi se deschid la Iaşi porţile unui festival remarcabil. Începe FIE!” Ziarul de Iaşi - 14 iunie 2013 - „Cel mai important festival de profl din estul Europei, potrivit organizatorilor, ia startul în această după-amiază cu mai multe activităţi de o anvergură fără precedent”

„Azi începe Festivalului Internaţional al Educaţiei, FIE Iaşi 2013” Antena3.ro – 14 iunie 2013 - „Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi dezvoltă un câmp cultural nou şi înscrie Iaşul în rândul celor mai creative oraşe din Europa printr-un concept nou, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”. În 2013, Iaşul devine primul oraş din România care găzduieşte un Festival Internaţional de Educaţie, un proiect cu un caracter durabil care contribuie la dezvoltarea culturală, economică şi socială pe termen lung a oraşului. Dimensiunea educativă a festivalului se refectă în conceptul, structura şi programul evenimentului, dar şi în maniera de organizare: accentul este pus pe colaborare, comunicare, libertate, întâlnire, schimb de experienţă şi de idei, educaţie, cultură urbană, lectură, divertisment şi diversitate. Printr-un program excepţional de evenimente care stimulează participarea întregii societăţi dar şi creativitatea individuală, FIE Iaşi se va plasa în portofoliul de proiecte majore din dosarul de candidatură a Iaşului la titlul de „capitală culturală europeană”.

„Gala FIE: 10 premii pentru excelenţă în educaţie acordate în această seară” Ziarul de Iaşi - 14 iunie 2013 - „Într-o atmosferă festivă, Gala FIE a deschis în această seară, ofcial, seria evenimentelor culturale organizate sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei. Concepută ca un eveniment de ţinută, menit să

RAPORT EVENIMENT FIE 38


PRO EVENT celebreze educaţia în sensul său larg, Gala FIE s-a desfăşurat într-un spaţiu emblematic al Iaşului - Sala Mare a Teatrului Naţional “V. Alecsandri”. „Vezi laureaţii Festivalului Internaţional al Educaţiei” Flacăra Iaşului – 15 iunie 2013 - „Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” a găzduit aseară unul dintre cele mai importante momente din lumea educaţiei ieşene”.

„Opera Film Festival - Operavox, magie și culoare în aer liber” Ziarul de Iași - 15 iunie 2013 - „FIE Iași, 15 iunie - Sub auspiciile operei, Bulevardul Ștefan cel Marea vibrat, sâmbâtă seara, de la 21.30, ca o curte imperială. Iar zeii și demonii, alături de cavaleri și domnițe, au purtat publicul către alte lumi și timpuri, prin culoare și joc. A doua seară de Opera Film Festival în aer liber din cadrul Festivalului Internațional al Educației, FIE 2013, a lansat, pentru prima dată la Iași, un concept nou și îndrăzneț, Operavox, care-și propune să atragă prin animație spectatori de toate vârstele. Și, astfel, au fost proiectate, în premieră, într-un singur spectacol, șase opere celebre. Ne-am frământat ori de câte ori din boxe tuna câte un blestem și aproape ne-am umfat în pene când recunoșteam câte o replică din piese. La Operavox, ca să alunge aerul rece, cuplurile se țineau de mână, iar copiii stăteau ghemuiți în brațele părinților, mai ciugulind din când în când din câte-o eugenie. Iar la fnal, am aplaudat frenetic, și tineri, și bătrâni”

„Seara culturală japoneză - Japonia din Muzeul Unirii” Ziarul de Iași – 15 iunie 2013 - „Sâmbătă seară, la Seara culturală japoneză, la FIE, am pornit într-o călătorie muzicală în jurul lumii și ne-am lăsat urechile mângâiate de muzica ce s-a desprins de clapele pianului la care a cântat Hiroko Minakami, artista japoneză care a susținut peste 800 de concerte pe toate meridianele mapamondului. Sala „Dubla Alegere” de la Muzeul Unirii a fost neîncăpătoare, la eveniment luând parte aproximativ 200 de persoane” „FIE, o mândrie pentru Iași” www.iasiplus.ro - 16 iunie 2013 - „Amploarea Festivalului Internațional al Educației face ca acesta să fe un pilon important în încercarea Iașului de a deveni capitală culturală europeană în 2021. Evenimentul va deveni o obișnuință pentru orașul nostru, iar anul viitor vor avea loc evenimente de o anvergura și mai mare. FIE se va încheia pe 23 iunie, dar până atunci ieșenii vor avea parte de spectacole de excepție susținute de artiști din toate domeniile culturale”.

Agerpres -16 iunie 2013 - „Evenimentele programate în primele două zile ale Festivalului Internațional al Educației au adus mii de spectatori în săli de spectacole şi de conferinţe sau în aer liber, în mijlocul autorilor de carte pentru copii, al artiştilor plastici care creează şi expun în Piaţa Unirii, printre trupele venite la Iaşi Fringe Festival, printre dansatori sau în faţa invitaţilor la serile FIE”

„Debut grandios al FIE” Evenimentul Regional al Moldovei – 17.06.2013 -„Spuma Iaşului şi a ţării a fost prezentă vineri seara la Teatrul Naţional * excelenţa în educaţie a fost premiată şi aplaudată la scenă deschisă. Sfârşitul săptămânii a însemnat un început fastuos al Festivalului Internaţional al Educaţiei”

RAPORT EVENIMENT FIE 39


PRO EVENT

„Concertul Patriciei Kaas la Iași a început - FOTO, VIDEO” Buna Ziua Iași- 19 iunie 2013- „Concertul de excepție al Patriciei Kaas începe în aceste momente, la Iași, în fața unui auditoriu de peste 10.000 de persoane. Cele 6000 de locuri puse la dispoziție de organizatori sunt ocupate în totalitate”

"Patricia Kaas la Iași: Je ne regrette rien ..." Newsiasi.ro- 20 iunie 2013 - „Concertul susținut de către Patricia Kaas, în cadrul turneului sau mondial "Kaas Chante Piaf", a avut un succes peste așteptări la Iași. Punctul culminant al Festivalului Internațional al Educației, organizat de către Primăria Iași și Asociația ProEvent, a strâns mii de ieșeni în Piața Palatului Culturii”

„Ieşenii au cântat Piaf alături de Kaas” Flacăra Iașului – 20 iunie 2013: „Atmosferă de zile mari aseară în centrul oraşului. Mii de ieşeni au sorbit-o din ochi pe Patricia Kaas şi şi-au încântat sufetele cu melodiile cântăreţei Edith Piaf. Mult îndrăgita artistă a adus un plus de farmec şi parfum parizian Festivalului Internaţional al Educaţiei, ce se derulează zilele acestea la Iaşi. Cântăreaţa a urcat pe scena din faţa Palatului Culturii puţin după ora 21.00”

„Festivalul Internațional al Educației, Iași” radiocultura.ro - 21 iunie 2013 - „Iașiul își dorește titlul de capitală europeană a culturii. Poate cel mai reprezentativ proiect este FIE - Festivalul Internațional al Educației, care se desfășoară în perioada 14 - 23 iunie”

"VIDEO: Ziua absolventului, sărbătorită în centrul Iașului" Tele M - 21 iunie 2013: „Sărbatoare pentru mii de studenți. Absolvenți de la cele 5 universități ieșene au petrecut aseara în centrul orașului fnalizarea studiilor de licență, master sau doctorat. La "Ziua Absolventului" au participat nu doar studenți, ci și profesorii lor, rectorii universităților și doi miniștri. Devenită o tradiție, acțiunea inițiată în urmă cu 5 ani, a debutat cu un marș, studenții venind din toate campusurile universitare către Bulevardul Ștefan cel Mare”.

Şi a fost dimineaţă, şi a fost seară, şi ne-a ajuns furtuna dinaintea liniştii! Adevarul.ro - 23 iunie 2013 - „Ce a însemnat pentru mine Festivalul Internaţional al Educaţiei, ajuns la Iaşi pentru prima dată? Înainte de toate un Iaşi provocator, neobişnuit de treaz, pasionant de viu, care parcă şi-a pus o haină nouă, care îl prinde foarte bine, întocmai după moda pariziană. Oameni mulţi ieşiţi în stradă să vadă, să audă sau pur şi simplu să se plimbe pe străzile acum altfel, care ascund parcă şi şantierele, cu care, pe de altă parte, am început să ne obişnuim. Artiştii îşi arată arta, de orice fel ar f ea, teatru, dans, pictură, fotografe, oricărui curios. Atelierul, repetiţiile şi „rezultatele” sunt toate în stradă. Veselie şi rumoare, manifestări diverse şi de calitate, cu personalităţi remarcabile şi binevoitoare. Un Iaşi într-o febră continuă timp de o săptămână, o febră de a participa la cât mai multe evenimente, de a colecţiona cât mai multe amintiri, de a fotografa cât mai mult şi a prelucra informaţiile cât mai pe fugă pentru a alerga în alt loc. Reţin şi melancolia gravă şi emoţia singurătăţii transmise de spectacolul „Kaas chante Piaf”, strigătul de disperare şi dragostea de a trăi deopotrivă, atât de spectaculos prinse şi interpretate de artista franceză. Rămâne de neuitat şi mintea sclipitoare, care se ştie aşa şi tocmai de aceea îşi permite relaxarea şi se poartă fresc cu oricine, de orice nivel, a lui Adrian Cioroianu, ajuns la Iaşi pentru o discuţie

RAPORT EVENIMENT FIE 40


PRO EVENT despre benzile desenate, o mare pasiune a istoricului. Am moştenit şi angoase din spectacolul lui Purcărete, „Călătoriile lui Gulliver”, care n-a fost totuşi un spectacol extraordinar, cu excepţia câtorva secvenţe”.

„Scripcarul pe acoperiş“ încheie diseară Festivalul Internaţional al Educaţiei Iaşi Ziarul de Iași - 24 iunie 2012 - „Timp de zece zile, în Iaşi s-a respirat cu siguranţă aerul unei adevărate capitale culturale a ţării. Sărbătoarea culturală prilejuită de prima ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei se încheie astăzi, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor”

„Cel mai mare festival Fringe din România, membru World Fringe, și-a desemnat câștigătorii” 2 iulie 2013 - "Iași Fringe Festival a fost organizat de Asociația PRO EVENT, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Primăria Muncipiului Iași, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, cel mai amplu eveniment cultural şi educaţional din România. Spre susținerea artei neconvenţionale şi a tinerilor artişti, Iaşi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc în aer liber și zece scene de joc în locațiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au susţinut 75 de reprezentaţii de coregrafe, teatru şi dans contemporan. MARELE PREMIU se acordă trupei UNTEATRU din București pentru excepționala valoare artistică a demersului în favoarea teatrului independent exprimat prin spectacolele “TREI FEMEI ÎNALTE” și “UN TRAMVAI NUMIT DORINȚĂ

4.4.4 Concluzii

Festivalurile pot f un factor important de îmbunătăţire a percepţiei asupra unui oraş şi a percepţiei asupra oamenilor din comunitatea respectivă. Festivalul Internaţional al Educaţiei a portretizat Iaşul în imagini legate de evenimente majore care au avut loc în perioada 14 – 24 iunie, fotografile şi flmele de prezentare ale festivalului au adunat în doar câteva zile mii de vizualizări şi aprecieri în mediile de socializare. Un alt rezultat al FIE este cel de popularizare în mass-media a imaginii Iaşului creativ, mărturii ale impactului mediatic creat find prezente în sutele de pagini de extrase din articole media, zeci de emisiuni tv şi radio în care Iaşul a fost prezent şi promovat în relaţie cu festivalul. Este de remarcat impactul creat de festival în mediul cultural căruia i-a adus noi provocări şi pe care l-a îmbogăţit din punct de vedere al impunerii unor noi standarde în organizare. Parteneriatele cu instituţiile publice de cultură cu tradiţie din Iaşi şi instituţiile din sfera academică şi direcţiile trasate prin colaborarea cu acestea reprezintă un avantaj în sine al evenimentului dar mai presus de aceasta un avantaj al întregului oraş care a reuşit să prezinte într-o perioadă relative scurtă de timp un program de evenimente de înaltă ţinută, cu o imagine studiată şi o formă de prezentare elaborată. Conţinutul de calitate al evenimentelor festivalului şi calitatea invitaţilor au atras o audienţă de 100.267 de participanţi direcţi, maniera atentă de prezentare a ofertei culturale către public find de asemenea unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea audienţei pentru cultură şi la creşterea atractivităţii Iaşului ca destinaţie de turism cultural.

RAPORT EVENIMENT FIE 41


PRO EVENT

3.5 IMPACT SOCIAL – diversitate culturală şi sporirea mândriei de a f ieşean FIE are ca obiectiv creşterea vizibilităţii oraşului la nivel național şi european, culturalizarea maselor, şi intensifcarea prezenței culturii şi educaţiei în spațiul public prin creativitate, modernitate și conținut de calitate.

Prin FIE, Iaşul poate demonstra că nu are doar trecut, ci are şi viitor, iar personalităţile consacrate sau valorile în devenire ale cetăţii, gândind şi lucrând împreună, pot proiecta în spaţiul european imaginea unui oraş dinamic, creativ, ieşit din tipare, cu un potenţial mare. În acest eveniment care aduce un sufu nou pentru Iaşi s-au putut regăsi toţi cei care au avut privilegiul să se nască în capitala Moldovei.

Primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita: „Am încredere că acest festival va pregăti proiectul capitalei europene, că va avea răsunet nu doar naţional, ci internaţional, prin implicarea unor personalităţi marcante ale lumii culturale, ştiinţifce şi prin abordarea unor teme cât mai actuale, pentru a pune Iaşul pe harta Europei. FIE conturează cel de-al doilea pilon pe care se va construi dosarul de candidatură al orașului nostru, alături de Sărbătorile Iașului și de Sărbătoarea Sfntei Cuvioase Parascheva, Festivalul Internațional al Educației adaugă o componentă europeană vocaţiei culturale şi spirituale a oraşului.”

Președintele de Onoare al Festivalului Internațional al Educației, maestrul Radu Beligan: „Oraşul Iaşi este alegerea ideală pentru o manifestare culturală de o asemenea amploare. Un oraş în care cultura şi educaţia au ocupat întotdeauna locul de cinste care li se cuvine. Spun asta în cunoştiinţă de cauză, eu însumi find un produs al învăţământului ieşean. Urbea în care am avut fericirea să mă formez ca om şi intelectual a avut întotdeauna parte, pe lângă prestigioasele ei instituţii, de oameni dispuşi să investească în cultură şi educaţie. Îi felicit din toată inima pe cei care au avut inițiativa acestui festival în care eu văd o celebrare a valorilor noastre naţionale”.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan: „Orice eveniment care îi adună pe oameni împreună pentru un țel nobil este bine venit. Iar dacă acest moment cuprinde în sine și dimensiunea educației este cu atât mai necesară o asemenea abordare. Și a-i educa pe oameni șau a încerca să împlinești acest demers și prin alte demersuri decât prin cartea, prin catedră, prin profesorul recunoscut este cu atât mai bine findcă sunt persoane care receptează mai bine educația prin alte segmente decât cele tradiționale. Arta, spiritualitatea, constituie două momente importante în acest sens”.

Directorul Festivalului Internaţional al Educaţiei, Florin Mindirigiu: „Iaşul nu a avut până acum un eveniment mare, care să coaguleze toate eforturile şi ambiţiile culturale pe care le are. Sperăm ca peste 10 ani să putem spune că Iaşul are cel mai important festival al educaţiei din ţară”.

RAPORT EVENIMENT FIE 42


PRO EVENT

Președintele Consiliului Județean Iași, dr. ing. Cristian Adomniței: “Când te gândești la Iași și încerci să găsești un singur cuvânt cheie al orașului, „educația” cred că este cel care i se cuvine cel mai bine, pentru că toate celelalte la care ne putem gândi își au izvorul până la urmă în educație. Nimic nu este mai nimerit decât să avem un Festival Internațional al Educației la Iași, căruia îi dorim „Vivat, crescat, foreat.”

Academician Viorel Barbu: „Festivalul Internațional al Educației este un eveniment pe care eu, ieşean de aproape 60 de ani, îl găsesc unic, şi sper că succesul lui va f pe măsură. Ideea acestui festival este una extrem de reușită pentru că Iașul a avut foarte multe cetăți industriale, care din păcate au dispărut, sperăm să le avem din nou dar ceea ce a rămas după zeci și zeci de ani sunt cetățile științei, marile universități și marile instituții de cultură. Acestea sunt identitatea Iașului”.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi, Felix Aftene: “Ieşenii se vor obişnui prin acest festival să aibă un tumult de evenimente culturale la Iași. Nu pot să spun că au lipsit manifestările culturale de acest gen la noi în oraş, însă acum, find vorba de unsprezece zile de festival, lucrurile stau diferit. Tinerii au fost foarte dezinvolţi şi au intrat în galerii, însă cei în vârstă au fost reticenţi, au întrebat mai întâi dacă se poate. Festivalul în sine este un exerciţiu pentru Iaşi, care poate să aspire la titlul de capitală culturală europeană. Este însă un exerciţiu intens, sperăm să ne atingem această ţintă, chiar cred că oraşul nostru are mari şanse”.

Adrian Cioroianu: ”Sunt realmente onorat că am fost invitat la acest festival. Mi se pare o idee excelentă, îmi dau seama că este o idee ce corespunde tradiției culturale a Iașului și, ca unul care nu are onoarea de a f ieșean, am totuși onoarea de a ști măcar faptul că Iașul este capitala culturală a ideilor, a literelor românești și trebuie să rămână așa. Cred că Iașul merită titlul de Capitală culturală europeană, dar cred că este vorba mai mult de o chestie de instituționalizare. Iașul este, a fost și trebuie să rămână o capitală culturală națională și care, dacă avem încredere în noi ca națiune, nu văd de ce nu Iașul nu ar f o excelentă Capitală culturală europeană.”

Ligia Grozdan, profesor coregraf: ”Consider că Iaşi Fringe Festival este o sărbătoare pentru Iaşi. Am remarcat în toate spectacolele vizionate seriozitatea cu care s-au implicat aceşti tineri. Deşi foarte mulţi dintre ei nu lucrează în instituţii profesioniste au demonstrat că sunt adevăraţi profesionişti. Aş putea spune că teatrul non-verbal câştigă foarte mult teren, mai ales în această formă a festivalului Fringe. Mă bucur că sunt ieşeancă şi că avem nişte invitaţi deosebiţi şi sunt convinsă că acesta este doar un început”.

3.5.1. Implicarea comunităţii locale – administraţie, instituţii de cultură, mediul de afaceri

Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi reprezintă un exemplu al colaborării de succes între sectorul administrativ, instituţiile de cultură şi mediul de afaceri, pentru constituirea unui program semnifcativ de evenimente cultural-artistice care dinamizează viaţa comunităţii şi antrenează participarea în număr mare a localnicilor dar şi a turiştilor din regiune şi din întreaga ţară.

RAPORT EVENIMENT FIE 43


PRO EVENT În 2013, prin implicarea tuturor acestor actori importanţi în dezvoltarea oraşului, Iaşul a devenit primul oraş din România care a organizat un Festival Internaţional al Educaţiei. FIE reprezintă oraşul printr-un cumul de evenimente creative iar proiectul aparţine tuturor celor care sprijină dezvoltarea lui. Cu un puternic mesaj educativ, festivalul îi ajută pe ieşeni să-şi apropie şi, mai mult decât atât, să redescopere spaţiul public. Prin acest eveniment spaţii urbane precum pietonalul Ştefan cel Mare au fost redate pe deplin ieşenilor care au avut ocazia să participe la evenimente care le-au adus bucurie şi i-au îmbogăţit sufeteşte, pentru toate gusturile şi categoriile de vârstă, cum ar f proiecţiile de operă în aer liber, pentru nostalgici, sau spectacolele de stradă de tip Fringe, pentru nonconformişti.

3.5.2. O înţelegere mai bună a culturii locale

Redefnirea oraşelor în accepţiunea lor modernă, de loc care să ofere spaţii de exprimare tuturor categoriilor de public din interiorul lor şi din zonele care gravitează în jurul acestora, de centre de loisir şi de manifestare multiculturală, lansează o provocare şi deopotrivă o temă de dezbatere asupra rolului pe care trebuie să şi-l asume administraţia publică locală în acest context. Caracteristicile publicului ieşean consumator de cultură sînt destul de greu de organizat într-o categorie. Analizat în ansamblul său, acest public are o dominantă conservatoare care-l face receptiv mai curînd la formele clasice, tradiţionale de expresie artistică. Receptivitatea faţă de inovaţia artistică sau faţă de ceea ce este nou, up to date, în domeniul exprimării artistice este un capitol care trebuie îmbunătăţit. De-a lungul anilor oferta de evenimente culturale a Iaşului a rămas, în mare parte, tradiţionalistă, acestea având loc cu precădere în spaţii « indoor ». Se poate observa o lipsă de armonie între consumatori şi spaţiile culturale dar şi între consumatori şi produs întrucât categorii întregi de public, în special publicul tânăr, sunt insufcient reprezentate în spectrul evenimentelor şi acţiunilor socio-culturale. Iaşul, un puternic centru cultural şi o « pepinieră » de dezvoltare pentru multe dintre talentele care şi-au câştigat recunoaşterea pe plan internaţional în domeniul muzicii şi al artelor, are nevoie, la fel ca multe dintre oraşele din România, de o strategie de dezvoltare socio-culturală urbană. Universităţile aduc Iaşului zece luni pe an peste o sută de mii de locuitori, ceea ce înseamnă tot atâţia consumatori, dar şi o serie de nevoi şi un public de diferite categorii. Analizând această uriaşă „piaţă“ şi răspunzând nevoilor sale, Iaşul valorizează un potenţial de dezvoltare important. Având în vedere aceste aspecte, FIE a împrumutat din tradiția și caracteristicile orașului iar programul evenimentului a fost sprijinit de un dinamism cultural menit să pună în valoare atât atuurile istorice ale orașului, în special bogăția şi patrimoniului său, cât şi capitalul uman reprezentant printre altele de una dintre cele mai importante resurse – studenţii şi absolvenţii Centrului Universitar Iaşi. Axa culturală a Iașului a fost pusă în valoare de-a lungul său înlănţuindu-se toate evenimentele care au format linia culturală FIE. Fiecare eveniment a adunat participanți, din dealul Copoului până la treptele Palatului Culturii. Pas cu pas, educația s-a instalat în Iași sub diferite forme, într-un limbaj multicultural. Fiecare dintre cele 12 secţiuni ale Festivalului Internaţional al Educaţiei a fost gândită astfel încât să reprezinte oraşul prin evidenţierea atuurilor sale, de la punerea în valoare a clădirilor care au găzduit aceste evenimente până la evidenţierea personalităţilor care s-au născut în Iaşi sau şi-au legat destinul de acest oraş, festivalul având ca rezultat şi evidenţierea şi o mai bună înţelegere a a culturii locale.

RAPORT EVENIMENT FIE 44


PRO EVENT

3.5.3. Întărirea participării ca familie şi petrecerea calitativă a timpului

Câteva dintre secţiunile FIE includ evenimente dedicate familiilor, cum ar f Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi sau Evenimentul “Dansează cu noi”, care stimulează implicarea ad-hoc a cuplurilor şi a copiilor în cadrul unor lecţii interactive de dans, de tip atelier organizat în aer liber. Altele, cum ar f concertele de muzică clasică sau spectacolele de teatru, nu targetează în mod direct familiile însă se bucură de un public numeros din această categorie, tocmai datorită conţinutului de calitate, care transformă experienţa participării într-una de timp dedicat familiei, timp petrecut într-un mod plăcut şi instructiv. Studiile arată de asemenea că activităţile culturale în special permit familiilor să petreacă “timp de calitate împreună”.

3.5.4. Concluzii

Prin mesajele lansate şi prin utilizarea avantajelor prezenţei constante în mediile sociale, FIE Iaşi a determinat în rândul publicurilor țintă trecerea de la informare la acţiune, implicarea acestora şi petrecerea calitativă a timpului prin participarea la evenimentele desfășurate în perioada 14 – 24 iunie 2013. Reacțiile publicului participant, ale publicului observator şi publicului expus mesajelor de informare dau măsura „efectului FIE Iași 2013” exprimat în prezentul studiu prin redarea testimonialelor participanților direcți, ale artiștilor și reacțiile mass-media. FIE, o sărbătoare a întregului oraş, s-a conturat ca un eveniment care atrage şi creează ataşamentul publicului faţă de festival, spiritul de apartenenţă, o înţelegere mai bună a culturii locale, având ca rezultat diversifcarea ofertei de evenimente culturale a Iaşului. Prin valorile sociale exprimate de festival, FIE şi-a atins obiectivele concretizate prin creşterea vizibilităţii oraşului la nivel regional şi național, culturalizarea maselor şi intensifcarea prezenței culturii şi educaţiei în spațiul public prin creativitate, modernitate şi conținut de calitate . Astfel, s-a demonstrat că forţa oamenilor creativi împreună cu participarea activă a personalităţilor consacrate sau valorile în devenire pot proiecta în spaţiul european imaginea unui oraş dinamic, creativ, ieşit din tipare, cu un potenţial mare.

Privind în viitor, FIE Iaşi îşi propune în continuare dezvoltarea cooperării cu operatorii culturali de pe plan european vizând promovarea valorilor şi o prezentare activă a diversităţii conţinuturilor şi expresiilor artistice.

RAPORT EVENIMENT FIE 45


PRO EVENT

3.6.1 Context Alegerea programului FIE Iași 2013 în contextul bugetului de timp (2 luni) şi al bugetului fnanciar s-a făcut cu respectarea următoarelor principii: 1.

Să fe reprezentativ pentru misiunea lui de a f un spațiu cultural deschis, care educă. Un concept modern și original care combină cultura și distracția, educația prin entertainment.

2.

Să cuprindă toate formele de manifestare culturală: dans, teatru, muzică, carte, arte plastice, flm, prelegeri și conferințe motivaționale.

3.

Să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă.

4.

Să deseneze într-un mod coerent axa culturală a Iașului. Pentru ediția inaugurală focusul a fost Palatul Copiilor, Parcul Voievozilor, Strada Lăpușneanu, Piața Unirii, pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt, Piața Palatului Culturii.

5.

Să includă titluri de producții notorii, și invitați naționali și internaționali care să sporească vizibilitatea si efciența campaniei de comunicare publică a festivalului la nivel național.

6.

Să fe realizabil în termeni de buget și de timp alocat organizării.

7.

Să valorizeze personalitațile Iașului, personalități naționale și internaționale din domenii diverse născute sau al căror destin a fost legat de Iași.

8.

Să constituie un eveniment de imagine și comunicare a dezideratului de “Iași Capitală culturală europeană”.

9.

Să atragă un număr important de participanți la evenimentele din cadrul festivalului din Iași și regiune.

10.

Să capaciteze un număr important de instituții și personalități ale vieții culturale ieșene prin implicare în calitate de consilieri, parteneri, președinți de secțiuni, promotori ai evenimentelor.

Demararea și implementarea într-un timp extrem de scurt a fost posibilă datorită conceptualizării și proiectării festivalului în perioada 2010 - 2012.

RAPORT EVENIMENT FIE 46


PRO EVENT

Appendix: Descrierea evenimentelor

I. SĂ FIE EDUCAŢIE

GALA FIE Într-o atmosferă festivă, Gala FIE a deschis pe 14 iunie, ofcial, seria evenimentelor culturale organizate sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei. Concepută ca un eveniment de ţinută, menit să celebreze educaţia în sensul său larg, Gala FIE s-a desfăşurat într-un spaţiu emblematic al Iaşului - Sala Mare a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”. În cadrul Galei FIE 2013, au fost acordate 10 premii de excelenţă, Marele Premiu FIE revenind academicianului Viorel Barbu. Invitaţii speciali ai Galei FIE au fost Lordul David Trimble, laureat al premiului Nobel pentru Pace, şi maestrul Radu Beligan, preşedintele onorifc al FIE. Gala FIE a reunit peste 500 de personalităţi (reprezentanţi din sfera educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic iesean, personalităţi din lumea ştiinţifcă ieşeană, cadre didactice din învăţământul preuniversitar, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, reprezentanţi ai mediului de business, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media). Ulterior festivităţii de acordare a premiilor de excelenţă a urmat un spectacol extraordinar dedicat educaţiei ieşene şi valorilor oraşului, susţinut de Opera Naţională Română Iaşi. CONFERINŢE MOTIVAŢIONALE Festivalul Internaţional al Educaţiei a oferit publicului său o serie de conferinţe motivaţionale, grupate in cadrul unei secţiuni speciale a festivalului. Organizate în parteneriat cu universităţile publice ieşene, aceste manifestări l-au avut ca invitat special pe Lordul David Trimble, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998. Pe 15 iunie 2013, ora 11:00, Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” a găzduit Conferinţa “Cugetările unui Laureat al Premiului al Premiului Nobel”, susţinută de Lordul David Trimble, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, lider al Partidului Unionist şi fost prim-ministru al Irlandei de Nord în perioada 1998 – 2002. Domnia sa a căştigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 1998 datorită eforturilor şi reuşitei sale în încheierea acordului Good Friday, ce a adus pacea în Irlanda de Nord. Pe 16 iunie 2013, ora 17:00, Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii a susţinut la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Conferinţa “Unde am fost şi unde vrem să ajungem în medicina de urgenţă”. Raed Arafat a fost decorat pe 1 martie 2013 de Casa Regală a României cu distincţia “Nihil Sine Dio” pentru modelul profesional pe care îl promovează. Această conferinţă a fost organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, Iaşi. Pe 17 iunie 2013, ora 11:00, la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”

are loc “Educaţia Urbană”,

conferinţă susţinută de Hendrik W VAN DER KAMP, preşedintele Consiliului European al Urbaniştilor, Director al şcolii de Urbanism din Dublin şi fost preşedinte al Institutului Irlandez de Urbanism. Pe 18 iunie 2013, ora 17:00, Aula “Gheorghe Asachi”, corpul A al Universităţii Tehnice, a găzduit “Despre inginerie...cu măsură”, conferinţă susţinută de prof. dr. ing. Iulian Ciocoiu, membru al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi, care a organizat

RAPORT EVENIMENT FIE 47


PRO EVENT conferinţa. În cadrul acesteia s-a încercat conturarea unui răspuns la întrebarea “Ce este un inginer?”, oferind o imagine de ansamblu asupra profesiei, a constrângerilor specifce şi a motivaţiilor pentru alegerea unei astfel de cariere. Pe 19 iunie 2013, ora 17:00, la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, Prof. dr. univ. Ion Toderaşcu a susţinut conferinţa “Învăţăturile înalte” în Iaşi – oraş al “inteligenţei româneşti”, organizată de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Evenimentul s-a dorit a f o prezentare documentată şi interesantă a istoricului oraşului Iaşi, din punct de vedere educaţional şi cultural. Pe 20 iunie 2013, ora 17:00, la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” a avut loc Conferinţa “Arta în Viaţă. Viaţa în Artă”, susţinută de mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu, violonistul Remus Azoiţei şi dirijorul Vlad Conta. Coordonatele conferinţei au fost reprezentate de creaţie, artă şi viaţă, un loc de întâlnire cu oameni de cultură, artişti, studenţi, profesori şi melomani. Invitaţii la acest eveniment din cadrul FIE au fost personalităţi muzicale cu mentalitate de invingător pe scenele lumii şi pe scena vieţii, prezente la Iaşi în calitate de solişti invitaţi, pe scena de acasă, în concertul CLASIC 300. Pe 21 iunie 2013, ora 16:00, Acad. Prof. Univ. Dr. H.C Păun Ion Otiman a susţinut la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Conferinţa “Universitatea Agronomică – între tradiţie, evoluţie şi turbulenţele vieţii rurale româneşti şi europene”, organizată de Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Discursul domnului Academician Păun Ion Otiman s-a axat pe reformarea sistemului de învăţământ superior agronomic românesc, care se poate realiza prin specializare domenială, după modelul european sau prin integrare metropolitană, urmând modelul american. Ce să alegem sau ce cale să urmăm acum în România, au fost doar câteva dintre coordonatele conferinţei. SERILE FIE “Serile FIE”, parte integrată a celui mai amplu eveniment cultural şi educaţional al Iaşului - Festivalul Internaţional al Educaţiei, au reprezentat pentru public o ocazie unică de a întâlni personalităţi din diverse domenii (sport, mass-media, literatură, artele spectacolului, regie, flm, critici, divertisment ş.a.), care au împărtăşit din experienţa lor participând la talkshow-uri în aer liber, desfăşurate pe scena OPERA FILM de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Aceste seri deosebite, organizate în parteneriat cu Ziarul de Iaşi „liderul presei ieşene”, au avut menirea de a aduce recunoaştere personalităţilor care, prin puterea exemplului, reuşesc să infuenţeze sistematic dezvoltarea intelectuală şi morală a noii generaţii. Pe 14 iunie 2013, în deschiderea Festivalului Internaţional al Educaţiei, maestrul Radu Beligan, Preşedintele de Onoare al primei ediţii a FIE Iaşi, s-a întâlnit cu spectatorii în cadrul Serilor FIE, pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Astfel, maestrul a răspuns întrebărilor referitoare la teatru, la experienţa sa de viaţă şi la afecţiunea deosebită pe care o poartă Iaşului. Pe 15 iunie 2013, invitaţii Serilor FIE au fost umoristul Florin Constantin (membru al Grupului DIVERTIS) şi domnul Romeo Cozma, compozitor, pianist şi profesor. Pe 16 iunie 2013, Serile FIE i-au avut ca invitaţi pe scriitorul Dan Lungu şi pe Florin Lăzărescu, prozator şi scenarist. Invitaţii Serile FIE din 17 iunie 2013 au fost campionul olimpic la tir Alin Moldoveanu, vicecampionul olimpic la sabie Alexandru şireţeanu, campionul la scrimă Alin Lupeică, sportiva Geanina Gavril şi antrenorul emerit Iulian Biţucă, de la CSM Iaşi. 18 iunie 2013, ultima întâlnire din cadrul Serilor FIE i-a avut ca invitaţi pe membrii trupei „FĂRĂ ZAHĂR”, Bogdan Burlacianu şi Gabriel Dumitraş, pe criticul de artă domnul Petru Bejan şi pe preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, fliala Iaşi, Felix Aftene.

RAPORT EVENIMENT FIE 48


PRO EVENT

ZIUA ABSOLVENTULUI Ziua Absolventului reprezintă o manifestare tradiţională a celui mai vechi centru universitar din ţară, care îmbină momentele solemne cu entuziasmul specifc tinerilor absolvenţi şi care atrage an de an studenţi, cadre universitare, ofcialităţi şi simpli spectatori deopotrivă. Acest eveniment, din data de 20 iunie, a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai frumoase momente de fnal de an universitar, ale studenţilor din Iaşi. Tradiţionalul Marş al Absolvenţilor s-a desfăşurat pe ruta Tudor Vladimirescu - Teatrul Naţional pentru absolvenţii Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" şi pe ruta Copou - Teatrul Naţional pentru absolvenţii celorlalte patru universităţi de stat din Iaşi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Universitatea de Medicina şi Farmacie "Grigore T. Popa", Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi Universitatea de Arte "George Enescu", universităţi care au fost totodată şi parteneri ai evenimentului. Marşul a fost urmat de „Deschiderea Ceremoniei Absolvent 2013”, care a fost susţinută de către reprezentanţi ai celor cinci instituţii de învăţământ superior de stat din Iaşi şi care a debutat cu tradiţionalul moment al binecuvâtării adresată absolvenţilor de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi ai Bisericii Romano – Catolice. La ceremonie a fost prezent şi Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Remus Pricopie, care a adresat cateva cuvinte, celor peste 4000 de absolvenţilor ieşeni prezenţi la eveniment. Pe lângă acesta, au mai luat cuvântul ministrul delegat pentru învăţământ superior, domnul Mihnea Costoiu, primarul municipiului Iaşi, domnul Gheorghe Nichita şi toţi cei cinci reprezentanţi ai universităţilor publice din Iaşi. De la ora 21.00, absolvenţii au petrecut în Piaţa Palatului Culturii alături de Vunk & Antonia, câştigătorii „Best Romanian Act”. CEREMONIE PREMIERE STUDENŢI ÎN CADRUL CLASIC 300 Gala Clasic 300, desfăşurată duminică, 23 iunie, la Sala Polivalentă, de la ora 20:00 a debutat cu ceremonia de premiere a 34 de elevi şi studenţi cu rezultate deosebite pe parcursul anului şcolar şi universitar care tocmai s-a încheiat. Astfel, Inspectorarul Judeţean Iaşi şi cele cinci universităţi de stat şi-au felicitat, în aplauzele sălii pline, cei mai buni discipoli, mulţumind, aşa cum a făcut-o prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, „părinţilor, pentru că i-au educat frumos şi i-au dăruit universităţilor”.

FESTIVALUL DE CARTE ŞI AUTORI PENTRU COPII ŞI ADOLESCENŢI Manifestările desfăşurate în perioada 15 – 20 iunie 2013, în cadrul Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi au oferit copiilor şi adolescenţilor acces la experienţe educative şi culturale inedite şi posibilitatea de a se întâlni cu autori şi personajele favorite din cărţi, dar şi cu artişti ilustratori şi desenatori cunoscuţi. LANSĂRI DE CARTE/CONFERINŢE Seria de manifestări festive din deschiderea Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi a cuprins lansarea celebrei cărţi pentru copii “Isprăvile lui Guguţă”, tipărită în 72 de ediţii şi 38 de limbi, evenimentul find organizat de Editura “Adenium” în parteneriat cu Editura “Doxologia” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, Editura Adenium a mai organizat şi alte lansări de carte precum volumul „Poezii din pălării”, proiect coordonat de Florin Onică, volumul de benzi desenate „Amintiri din copilărie” sau seria de carte „O inimă de broscuţă” a lui Gheorghe Vârtosu. Pe data de 17 iunie, începând cu ora 10:30 Pavilionul FIE din incinta Palatului Culturii a găzduit conferinţa „Cum dezvoltăm naraţiuni pentru copii şi tineri pe teme din viaţa contemporană?”, care i-a avut ca invitaţi speciali pe scriitorul Mike

RAPORT EVENIMENT FIE 49


PRO EVENT Philips, pe scriitorul şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, Dan Lungu şi pe Liviu Antonesei, preşedintele Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi.

ATELIERE Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi nu a uitat că cel mai mult copiilor le place să se joace, şi lea oferit acestora ocazia de a participa la diferite ateliere distractive dar în acelaşi timp educative de chimie, literatură, desene pe asfalt, de teatru, de economie. TRUPE SCENA VOIEVOZI Scena din Parcul Voievozilor a prezentat pe tot parcursul Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi, copii şi tineri talentaţi care au cântat şi au dansat în faţa publicului numeros venit să-i aplaude. Elevi ai Palatului Copiilor, ai Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi dar şi ai celorlalte şcoli şi licee din judeţul Iaşi au celebrat prin muzică şi dans cultura şi educaţia. CONCERTE Pe cele două scene amenajate în curtea interioară a Palatului Copiilor, şcolarii şi preşcolarii participanţi în cadrul festivalului au prezentat momente muzicale speciale publicului prezent. TEATRU Pe lângă spectacolele de muzică şi dans, copiii au oferit şi diferite spectacole de teatru. Astfel, au fost prezente în cadrul Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi diverse trupe de teatru aparţinând liceelor din Iaşi, Palatului Copiilor, Ateneul Tătăraşi sau cluburilor de teatru.

SĂ FIE TEATRU

Sub egida „SĂ FIE TEATRU!”, Festivalul Internaţional al Educaţiei a reprezentat un adevărat regal pentru iubitorii de teatru. Patru spectacole de excepţie s-au desfăşurat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, oferind ieşenilor şansa de a f martorii unor reprezentaţii de neuitat.

Pe 15 iunie 2013, ora 19.00, piesa „Şaraiman” a deschis acest regal la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, o producţie a Teatrului „Odeon” şi a Fundaţiei „perfoRM”, din Bucureşti, structurată ca un spectacol de dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutărească interpretată de Romica Puceanu. Capurile de afş ale spectacolului sunt reprezentate de Răzvan Mazilu, artistul complet care a impus şi popularizat, în randul marelui public, dansul contemporan şi teatrul-dans şi artistul de stand-up comedy Dan Badea. Special pentru realizarea coregrafei acestui proiect a fost invitat coregraful israelian Nadar Rosano, dansator şi coregraf independent, ale căror creaţii sunt prezentate în numeroase ţări. Pe 17 iunie 2013, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi este prezentată piesa „D'ale noastre”, o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti şi a Fundaţiei „Art Production”, în regia şi coregrafa lui Gigi Căciuleanu. Piesa este structurată în 21 de numere de sine stătătoare, în care dansul alternează cu teatrul-dans, pe scene celebre ale lui Caragiale, cum ar f „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „D'ale Carnavalului”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” şi „Dl. Goe”. 20 iunie şi 21 iunie 2013, ora 19.00, sunt serile în care FIE Iaşi aduce la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, două reprezentaţii ale piesei „Călătoriile lui Gulliver”, o producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, premiată la Gala Uniter 2013. Spectacolul este unul de amploare şi răsunet internaţional, find un proiect cultural demarat in parteneriat cu Festivalul de la Edinburg şi cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete alături de actorii Teatrului Naţional „Radu RAPORT EVENIMENT FIE 50


PRO EVENT Stanca”, din Sibiu. Seria de exerciţii scenice coordonate de acesta îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se întalneşte cu o aspră satiră politică. Pe 24 iunie 2013, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, piesa „Scripcarul pe Acoperiş”, o producţie a Teatrului Regina Maria, din Oradea, cu participarea orchestrei lărgite Hakeshet Klezmer Band, a umplut până la refuz sala, ieşenii venind să vadă cel mai popular musical produs în România. Piesa reprezintă o adaptare după povestirea lui Shalom Alehem – „Ficele lui Tevye”.

IAȘI FRINGE FESTIVAL În perioada 14 – 23 iunie 2013 Iaşi Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări” culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iaşi 212 tineri actori, regizori, coregraf, dansatori din toată ţara. Spre susţinerea artei neconvenţionale şi a tinerilor artişti, Iaşi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc în aer liber şi zece scene de joc în locaţiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au susţinut 75 de reprezentaţii de coregrafe, teatru şi dans contemporan. Performance-urile înscrise în concursul festivalului au dat viaţă oraşului printr-un concept inedit, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin spectacol”. Pentru că fringe-ul înseamnă arta coborâtă printre oameni, pe stradă, cele 50 de reprezentaţii unice din festival au fost anunţate prin scurte momente de joc pe scenele montate pe pietonalul Ştefan cel Mare, publicul având astfel ocazia de a interacţiona zilnic cu artiştii în cadrul unor spectacole de improvizaţie, dans şi teatru. Un număr de 11 trupe de teatru și dans au fost premiate pentru reprezentațiile susținute în festival. SĂ FIE DANS – DANSEAZĂ CU NOI Cele mai prestigioase şcoli de dans din Iaşi au susținut lecții de dans în aer liber Lansarea şirului de evenimente din cadrul spectacolului „Dansează cu noi” s-a realizat sub numele de “Preview”. Pe scena amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare reprezentanţii şcolilor de dans, cluburilor de ftness şi instructorii de dans contractaţi au susţinut astfel câte un scurt moment de dans, oferind astfel publicului ocazia de a premedita desfăşurarea evenimentului pe parcursul festivalului. Data de 23 iunie, a marcat fnalul şirului de evenimente marca “Dansează cu Noi” printr-un program ce a cuprins o selecţie de tip “Best Of” în care momentele care au avut parte de popularitate crescuta pe parcursul festivalului au fost puse în scenă din nou.

SĂ FIE ARTE VIZUALE

Pe parcursul Festivalului Internaţional al Educaţiei spaţiile indoor şi outdoor din Piaţa Unirii şi de pe strada Lăpuşneanu au găzduit manifestarea artiştilor în artele vizuale. Piaţa Unirii. Piaţa Artelor şi-a propus să reunească colecţii inedite de artă şi să reînvie farmecul Iaşului de altădată. Arta a fost la ea acasă în Piaţa Unirii, unde au avut loc ateliere coordonate de tinerii artişti, creaţiile find realizate pe scenă, în văzul spectatorilor. Festivalul a continuat cu vernisaje şi expoziţii ale artiştilor, pe tot parcursul FIE. Zona centrală a oraşului a devenit astfel un punct de concentrare a artei cu tot ceea ce implică ea: artişti, talent, pasiune şi admiraţie.

RAPORT EVENIMENT FIE 51


PRO EVENT Prin aceste evenimente, FIE şi-a propus propulsarea tinerilor artişti şi creşterea interesului ieşenilor pentru consumul de artă. Piaţa Unirii. Piaţa Artelor este un eveniment care a omagiat această latură artistică a oraşului Iaşi, aducând artiştii artelor plastice în atenţia publicului.

SĂ FIE MUZICĂ Gala Operei Naţionale Române Gala Operei Naţionale Române a avut loc în cadrul Galei FIE din data de 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Spectacol extraordinar dedicat educaţiei ieşene şi valorilor oraşului, susţinut de Opera Naţională Română Iaşi a urmat ulterior festivităţii de acordare a premiilor de excelenţă din cadrul Galei FIE.

Concert Patricia Kaas

Pe 19 iunie, Patricia Kaas, una dintre cele mai de succes cântăreţe de limba franceză din lume, a adus tributul său pentru Edith Piaf, cântând live în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, cele mai reprezentative piese din cariera artistei. Concertul face parte din turneul de promovare al albumului “Kaas Chante Piaf”, lansat pe 5 noiembrie 2012, pentru a comemora 50 de ani de la moartea cunoscutei artiste Edith Piaf. Acesta cuprinde o colecţie de 21 de melodii care “aduce profunzime şi nuanţe” muzicii lui Piaf şi s-a vândut în peste 16 milioane de exemplare în peste 47 de ţări, reuşind să trezească emoţii profunde şi să încânte audienţa din întreaga lume. Spectacolul a fost prezentat, până în prezent, pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, printre care se numără Royal Albert Hall din Londra sau Carnegie Hall din New York, şi reuneşte o selecţie cu cele mai frumoase şi emblematice melodii din repertoriul lui Edith Piaf. Patricia Kaas şi-a surprins astfel fanii cu o coregrafe special pregatită care să ilustreze perfect fragmente din viaţa uimitoare a lui Edith Piaf. Mai mult decât atât, decorul a recreat atmosfera Parisului postbelic, prezentând proiecţii video cu imagini inedite din viaţa artistei care a marcat cursul muzicii franceze în prima jumătate a secolului trecut.

Concert Vunk şi Antonia

Concertul „Vunk & Antonia” din Piaţa Palatului Culturii de pe data de 20 iunie 2013, a marcat fnalul Zilei Absolventului. Astfel, toţi cei prezenţi au sărbătorit tinereţea printr-un eveniment în aer liber, de sfârşit de an universitar, organizat sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei, în parteneriat cu universităţile ieşene şi Kiss FM. Concertul exploziv cu Vunk & Antonia, câştigătorii “Best Romanian Act la MTV EMA 2012″ a fost dedicat studenţilor şi absolvenţilor ieşeni.

„Clasic 300 Debut”

În cadrul Zilei Absolvenţilor din data de 20 iunie, corpul profesoral şi iubitorii de muzică s-au putut bucura şi de un concert de muzică clasică oferit de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi susţinut pe scena din Piaţa Palatului Culturii.

RAPORT EVENIMENT FIE 52


PRO EVENT

„Clasic 300” Gala Clasic 300, desfăşurată pe 23 iunie, la Sala Polivalentă, de la ora 20:00, a marcat, în luminile unui adevărat regal al muzicii, apropierea de fnalul primei ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei, FIE 2013. Concertul vocal-simfonic a avut atmosfera şi însufeţirea unui spectacol menit să înnobileze cele zece zile de festival care au trezit Iaşul la viaţă. Orchestra şi corul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi, mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu, violonistul remus Azoiţei, soprana Elena Moşuc şi cel mai tânăr solist al serii, la fagot, elevul Traian Petroniu Sturza au ridicat în aerul cald mii de aplauze în care s-a citit bucuria întoarcerii la Iaşi a unor fi ai şcolii noastre de artă.

OPERA FILM FESTIVAL

Festivalul Internaţional al Educaţiei a propus în premieră la Iaşi, un festival al flmelor de operă, timp de cinci seri, între 14 şi 18 iunie, începând cu ora 21:00 pe Bulevardul Ştefan cel Mare. În lume ideea nu este nouă, dar este foarte îndrăgită şi, desigur, multor melomani le-au rămas în memorie, spre exemplu, serile extraordinare petrecute în spaţiul generos din faţa Primăriei din Viena, urmărind spectacole de operă şi concerte de referinţă. Iată că şi la Iaşi, în cadrul somptuos al FIE, pe un ecran de mari dimensiuni, ce a fost montat pe Bulevardul Ştefan cel Mare, publicul a avut posibilitatea să se întâlnească cu capodopere muzicale în interpretări de neuitat precum: "Tosca" de Giacomo Puccini, Royal Opera House 2011 OPERAVOX – Animated Operas: „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart; „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini; „Carmen” de Georges Bizet; „Aurul Rinului” de Richard Wagner; „Rigoletto” de Giuseppe Verdi; „Turandot” de Giacomo Puccini Andreea Bocelli – „One Night în Central Park”, 2011 „Andrea Chenier”, de Umberto Giordano, Festivalul de Operă Bregenz, Germania, ediţia 2011/2012 „La Boheme”, de Giacomo Puccini, cu premiera la Festivalul de la Salzburg, Austria, 2012

VII. ALTE EVENIMENTE ALOCUŢIUNI ALE INVITAŢILOR SPECIALI Alocuţiunile invitaţilor speciali ai FIE, din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei s-au desfăşurat sub forma unor discuţii şi impresii împărtăşite cu presa locală de către diferite personalităţi prezente la Iaşi pe parcursul celor 10 zile de festival. Aceste întâlniri s-au desfăşurat în faţa Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, într-un cadru festiv, marca FIE. CONFERINŢE DE PRESĂ FIE Conferinţa de lansare a Festivalului Internaţional al Educaţiei – 15 mai 2013 Conferinţa de lansare a Programului FIE Iaşi – 10 iunie 2013 Conferinţa Patricia Kass – 18 iunie 2013 ACŢIUNI ÎN CLUBUL FIE Acţiuni de socializare ţinute în cadrul Clubului FIE în datele de 15, 17, 19 şi 22 iunie 2013. RAPORT EVENIMENT FIE 53

FIE 2013  

Raport Festival

Advertisement