Page 1

About

Maaike* #1

Blog Seminar Gastcollege’s Interview met Rocking Up Life

1


Editorial

Lang heb ik er niet over na moeten denken hoe mijn magazine moest heten. Zelf een magazine maken waarin de meeste onderwerpen over mijzelf gaan. About Maaike is het geworden. Deze naam had ik al eerder bedacht voor mijn persoonlijke blog. Ik vond de naam zo pakkend, dat mijn magazine dezelfde naam moest hebben. About Maaike is voortgekomen uit een opdracht voor de minor Creatieve Industrie. About Maaike is een eenmalig online magazine wat tegelijkertijd een dossier is van de minor. In dit magazine kun je lezen over mijn personal brand, mijn verslagen lezen van verschillende gastcolleges en ĂŠĂŠn seminar die ik heb bezocht. Maar ook verslagen van opdrachten van de minor. De grafische vormgeving van About Maaike is voortgekomen aan de hand van een vooraf gemaakte look and feel. Ik vind het belangrijk dat de plaatjes rust uit stralen. Ik ben zelf heel rustig, dit wil ik daarom ook laten terugkomen in dit magazine.

Maaike Visser Hoofdredactrice

2


** ** ** ** **

Inhoud

4

Creatieve CV

6

Social Media

8

Maaike over: Bloggen

10

Seminar: Amsterdam Light Festival

12

Gastcolleges

18

Interview: Rockng Up Life

20

Infographic

24

Word of Mouth actie

28

Multiverse

30

Colofon 3


4


5


Social

Mijn Facebook is afgeschermd voor de buitenwereld. Alleen mijn vrienden kunnen mijn berichten zien. Hier heb ik bewust voor gekozen, omdat ik veel waarde hecht aan privacy en ik vind dat niet iedereen al mijn foto’s en persoonlijke berichten hoeft te zien. De berichten die ik plaats gaan meestal over gebeurtenissen die ik wil delen met mijn vrienden. Dit zijn meestal geschreven berichten. Ik upload weinig foto’s van mijzelf, omdat ik die nooit maak. Kijkend naar mijn personal brand heb ik een link van al mijn blogs op Facebook gezet.

6

Twitter is een medium die ik voor de Minor Creative Industries weinig zelf gebruikte. Ik volg een aantal mensen en ik vind het leuk om deze mensen te volgen. Maar als het gaat om zelf content plaatsen, daar was ik wat terughoudender in. Ik heb in de afgelopen periode getweet over school gerelateerde onderwerpen en mijn blogs heb ik geplaatst onder #inhci.

Over Linkedin was/ben ik heel sceptisch. Ik vind het niet een fijn idee dat mijn cv en persoonlijke gegevens daarop te vinden zijn. Ik blijf Linkedin houden, omdat het in mijn ogen kansen biedt op een baan na mijn studie. Ik volg meerdere groepen en daarop komen regelmatig vacatures.


Media

@aboutmaaike

Instagram vind ik meer een informeler medium. Ik post regelmatig foto’s als ik druk in de keuken bezig ben geweest. En als ik trots ben op het resultaat, dan komt het op Instagram. In het kader van mijn blog heb ik besloten dat de mensen mijn Kerst konden volgen. Ik plaatste op Eerste en Tweede Kerstdag foto’s van wat ik die dagen had meegemaakt.

Pinterest kende ik voor de minor nog niet. Er ging een wereld voor mij open. Op elk onderwerp is er een passende foto te vinden. Zelf moet ik nog ontdekken hoe ik zelf plaatjes kan plaatsen. Ik kan mij in ieder geval uren vermaken om random door Pinterest te scrollen. Pinterest diende voor mij als middel om geschikte plaatjes te vinden voor dit magazine.

Wordpress wordt vaak niet als Social Media gezien. Ik vind wel dat dit erbij hoort, want in de blogs kun je van jezelf laten horen. In combinatie met de net genoemde social media kan een blog steeds groter worden. Mijn blogs gaan over mijzelf, wat ik heb meegemaakt en wat mij bezig houdt.

7


Maaike ov Bloggen is iets wat ik al een tijdje wou doen. Ik werd geïnspireerd door Teske die op haar blog een bericht plaatste hoe je een blog moet beginnen. Dit is inmiddels al een jaar geleden. Ik had voor mijn gevoel niets leuks om over te bloggen. Totdat ik voor het eerst een Bitstrip zag. Ik was helemaal verkocht en besloot elke dag een Bitstrip om mijn blog te plaatsen. Op de Bitstrip staat een situatie afgebeeld van mijzelf wat ik die dag heb meegemaakt. Daaronder schrijf ik een verhaaltje waarin ik de Bitstrip toelicht en schrijf wat ik die dag heb meegemaakt. Deze blog is te vinden op mylifeinbitstrips.blogspot.nl Toen kwam vanuit school de opdracht om te gaan bloggen. Ik wou mijzelf uitdagen om een nieuwe blog te maken. Dit heb ik ook gedaan. Het moeilijkste gedeelte vond ik het bedenken van de naam voor mijn blog. Op Wordpress was de gebruikersnaam ‘maaikevisser’ al bezet. Ik moest dus op een andere naam komen. Ik probeerde een anagram te maken van mijn naam. Alleen kwam daar niets leuks uit. Mijn blog heb ik uiteindelijk ‘aboutmaaike’ genoemt. De precieze reden weet ik niet meer. Maar ik kan het achteraf wel verklaren. De blog gaat over mij. ‘Overmaaike’ klinkt niet echt. Ik heb altijd geleerd als het in het Nederlands niet klinkt verander het dan in het Engels. Zodoende. Nu ik mijn blognaam had gevonden moest ik een lay-out kiezen voor mijn blog. Ik ben echt heel slecht in keuzes maken, dus ik besloot dat mijn Facebookvrienden mochten kiezen. Dit was tenslotte mijn doelgroep en ik liet meteen weten dat ik een blog zou beginnen. Ik had een selectie gemaakt van vier lay-outs die mij aanspraken. Toevallig waren deze allemaal blauw. De andere templates spraken mij niet echt aan. Mijn Facebookvrienden hadden besloten en mijn eerste blogbericht was het resultaat. Ik ben er zelf erg tevreden mee. Het is blauw met allemaal visjes. Best toepasselijk want mijn achternaam is Visser.

8

Het bedenken van mijn volgende blogberichten ging best goed. Al snel had ik een paar ideeën. In een tussenuur op school kreeg ik inspiratie om te schrijven. Ik pakte meteen mijn tablet erbij en begon te typen. Binnen no time had ik een heel verhaal waar ik best trots op was. Ik had op dat moment nog tijd over dus besloot om nog een bericht te schrijven. Zo zijn de blogs’ Dromen’ en ‘Lange afstandsrelatie’ ontstaan. Deze blogs zou ik toen op een later moment plaatsen, want ik wou eerst beginnen met een ‘’voorstel blog’’. Voor de mensen die mij nog niet zo goed kennen. De weken daarop volgden de blogs die ik al had geschreven. Op een één of andere manier durfde ik de blogs niet te plaatsen. Ik heb het toch gedaan en heb het bericht gedeeld op Twitter en Facebook. Ik kreeg er leuke reacties op zowel online maar ook offline. Mensen die mijn blog hebben gelezen komen naar mij toe om te vertellen wat ze van mijn blog vinden. Iedereen vond het leuk om te lezen, mijn manier van schrijven vonden zij fijn en zij vonden dat ik het goed kan verwoorden. Dat gaf mij een goed gevoel.


ver: Bloggen Met de blogs die daarop volgde had ik minder moeite om deze te plaatsen op Twitter en Facebook. Met Kerst had ik het idee om in Bitstrip vorm een kerstgroet op mijn blog te zetten met daaronder een verhaaltje dat ik ook een andere blog had. Dit verhaaltje vond ik best kort geworden. Ik wou dus nog iets anders erbij. In de nacht van kerstavond op Eerste kerstdag kwam ik op het idee om foto’s te maken van wat ik meemaakte met Kerst en deze exclusief te plaatsen op Instagram. Stiekem was dat ook om meer volgers te krijgen op Instagram. Deze poging was helaas mislukt. Op oudejaarsdag kreeg ik inspiratie voor een andere blog. Deze had ik niet gepland, maar ik was er meteen enthousiast over. Ik begon meteen met schrijven. Deze blog ging over mijn doelen voor 2014. Ik had het doel al eerder verzonnen, maar ik had nog geen link gelegd om hierover te schrijven. Ik heb het gevoel dat mijn doel nu zwart op wit is en dat ik mij er echt aan moet houden. Voor mijn andere blogs heb ik gekozen voor hele andere onderwerpen. Namelijk dingen waar ik enthousiast over ben en waar ik over kan vertellen in blogvorm. Allereerst de Olympische Winterspelen. Echt waar de Olympische Spelen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Het liefste zit ik de hele dag tv te kijken. Tegenwoordig kan je via de NOS website live beelden bekijken. Mijn laatste blog heette: ‘Hoe overleef ik de winter’. Als het buiten koud is en binnen de verwarming aan moet ga ik op de overleefmodus. Ik trek het liefste comfortabele warme kleding aan en drink het liefste de hele dag door warme chocolademelk. Ik vond het ontzettend leuk om te bloggen. Ik ga er ook zeker mee door. Als ik het gevoel heb dat ik wat moet delen met de wereld, dan wil ik dat in blogvorm doen.

Klik hier voor mijn blog

9


Seminar: Amsterda

Van te voren wist ik dat dit seminar ging over het Amsterdam Light Festival en dat er verteld zou worden over deze editie maar ook over de editie van volgend jaar. Ik verwachte interestante sprekers die enthousiast over hun eigen onderwerp kunnen vertellen. Bij binnenkomst stond er een filmpje op met beelden van het Amsterdam Light Festival van dit jaar. De directeur van het Amsterdam Light Festival hielt een praatje over hoe het Amsterdam Light Festival dit jaar tot stand was gekomen. Het Amsterdam Light Festival was eerst een festival van licht en water. Later is dit verander in het licht festival. Het Amsterdam Light Festival is voor alle Amsterdammers en toeristen. De stad wordt in een bepaald licht gezet. Maar dan door gebruik van kunst objecten. Het Amsterdam Light Festival is ieder jaar opzoek naar nieuw talent als het gaat om kunst. Zij willen de ontwerpers helpen om bekent te worden. Een jury wat bestaat uit buitenlandse kunst kenners beslissen welke ontwerpers een kunstwerk mogen maken voor het Amsterdam Light Festival. Het festival is relevant, omdat het om de stad zelf gaat. De geschiedenis van Amsterdam wordt in de meeste kunstwerken direct en indirect verteld. Op deze wijze is het festival leerzaam. Achter elk kunstwerk zit een eigen verhaal. Het festival wordt mogelijk gemaakt door sponsoren. De stad zelf is de grootste sponsor, maar ook Horeca, musea, media en bootverhuurbedrijven dragen hun steentje bij. Daarnaast zijn er elke avond 120 vrijwilligers nodig om het festival in goede banen te lijden.

10


am Light Festival Uitdagingen • De storm • Financiën • Communicatie • Te veel mensen De kunstenaars van deze editie waren aanwezig en vertelden allemaal wat zij hebben gemaakt en waarom zij voor die locatie hadden gekozen. In de volgende editie van het Amsterdam Light Festival kan iedereen een idee insturen voor een kunstwerk. Deze wordt vervolgens beoordeeld door een professionele buitenlandse jury. Want die mensen kijken op een andere manier tegen Amsterdam aan, dan de Amsterdammers zelf. De organisatie vind dat er met een objectieve blik naar de stad gekeken moet worden en dat de kunstwerken daar goed bij aansluiten. Daarnaast moeten alle kunstwerken goed te zien zijn vanaf het water. Een grote droom van de organisatoren is een indoor belevenis. Dit heeft als voordeel dat het altijd door kan gaan. Daar is verder nog niets over bekend.

11


Gastcol RIP! A Remix Manifesto

Documentaire over consequenties van het huidige auteursrecht voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers. De documentaire laat zien hoe er in de wereld wordt om gegaan met copyright. Girl Talk wordt als voorbeeld gebruikt. Girl Talk is een artiest die mash ups maakt. Hij maakt met de computer muziek. Hij heeft duizenden noten verzameld van duizenden bekende pop liedjes. Deze worden geknipt en aan elkaar zijn geplakt. Op deze wijze ontstaan er nieuwe nummers. Hierdoor ontstaat er een grote discussie, want moet Girl Talk copyright betalen aan de producenten. De producenten vinden van wel. Ook al was het maar voor één seconde muziek. In de documentaire werd uitgerekend hoeveel geld Girl Talk moet betalen aan copyright voor één album. Dit kwam neer op 4.2 miljoen dollar. Dit is natuurlijk onmogelijk om te betalen. Als de muziek geproduceerd wordt, dan is er kans dat er een aanklacht komt.

De documentaire gaf meer voorbeelden van mash ups. Één van die voorbeelden was Walt Disney. Deze verhalen zijn geïnspireerd op eerdere verhalen, maar dan in een nieuw jasje gestoken. ‘’Copyright was bedoeld om creativiteit te stimuleren niet te onderdrukken.’’ Ik vond het een interesste documentaire. Van te voren had ik geen verwachtingen, omdat de titel van de documentaire bij mij niet bekend was. Verrassend vond ik dat Disney erin voor kwam. Dit had niets met muziek te maken waar het eerder in het filmpje over ging. Maar het blijkt dat Walt Disney ook bestaat uit mash ups. Klik hier voor de video

Afblijven van popmuziek Pop artiesten die legendes zijn geworden, denken dat je niet aan die muziek mag komen. Tenminste dat is wat ze je doen geloven.

Petra Befort

Petra Befort is projectontwikkelaar bij Cultuur Ondernemen. In de loop der jaren heeft zij een eigen visie ontwikkeld als het gaat om creatief bezig zijn. Volgens Befort is het belangrijk dat je vooraf doelen stelt voor je eigen carrière. Er zullen meerdere opstapjes nodig zijn om het doel te bereiken. Ervaring in het werk speelt daar een grote rol in. Befort gaf aan dat 70% van de banen en opdrachten gaan via een netwerk. Zij maakte duidelijk dat een

12

goed netwerk essentieel is om de baan te vinden die je wilt. Het verhaal van Befort vond ik niet chronologisch verteld. Zij ging meerdere keren van de hak op de tak met haar verhaal en kwam naar mijn mening niet tot de intentie. Meer weten over Cultuur Ondernemen? Neem een kijkje op haar website.  


lleges Handshake VIII

Handshake is een evenement waar ondernemers en studenten samen komen om inspiratie en kennis te delen. Handshake vond plaats in het voormalige Shell toren op het Overhoeksplein in Amsterdam Noord. Allereerst gaf Sieb Kroeske een presentatie over het project waar hij op dat moment mee bezig was. Kroeske is de oprichter van de Glazen Studenten Bus. In deze bus werd 121 uur achter elkaar radio gemaakt op vijf verschillende plaatsen in Nederland. De luisteraars kunnen muziek aanvragen en de opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Uiteindelijk heeft de Glazen Studentenbus €7344,39 opgehaald. Het tweede onderdeel was een speeddate. Een opdrachtgever had een probleem, waar de studenten al brainstormend op een oplossing moesten komen. Het probleem ging over de elektriciteit tijdens de Glazen Studentenbus. Een generator kost te veel geld, dus moet er op een andere manier aan stroom gekomen worden. Hier zaten nog wat haken en ogen in, want er was een juist aantal ampère voor nodig. Het probleem was uitgelegd en het programma ging verder. Michel Penterman gaf een presentatie over het gebruik van internet om je eigen talenten te ontpooien. Zelf had hij een goedlopend bedrijf, maar heeft dat opgezegd omdat hij zijn droom achterna wou gaan. Penterman houdt van gitaarspelen en wou van zijn hobby zijn werk maken. Penterman is begonnen

met filmpjes op Youtube te plaatsen. In deze filmpjes legde hij uit welke akkoorden je moet gebruiken voor een liedje. Al snel werden deze filmpjes meerdere malen bekeken. Penterman zag dat er veel vraag naar was en heeft zelf dvd’s gemaakt met cursussen gitaar spelen, die de mensen konden kopen. Penterman gaf aan het einde van zijn presentatie een aantal tips om het beste van jezelf naar boven te halen. Als eerste ‘’ga opzoek naar je briljante momenten en gebruik deze’’, ‘’laat niemand jouw vertekken hoe jouw wereld in elkaar zit, dat weet je zelf het best’’ en als laatste ‘’ Een echte ondernemer bestaat niet. Ga opzoek naar de ondernemer in jou. Na deze presentatie was het daadwerkelijk tijd om te brainstormen. Er is een stappenplan gemaakt, waarin duidelijk wordt aangegeven welke stappen er nodig zijn om de Glazen Studentenbus continue van stroom te voorzien. Om heel eerlijk te zijn had ik meer van deze dag verwacht. Sieb Kroeske hielt naar mijn idee een te lang praatje over de Glazen Studentenbus. Kroeske vertelde alles in ieder detail. Het was interessant, maar te langdradig. De speeddate was uiteindelijk geen speeddate. Het kaartjes systeem werkte niet, waardoor de studenten in een grote groep luisterden naar één probleem. Dat vond ik jammer, want de speeddate zou eigenlijk individueel zijn. Bovendien was het zeer koud op de locatie. Binnen zat iedereen nog met hun jas aan en zelfs toen had ik het nog koud.

13


Gastcol Word of Mouth

Op 13 december vond het tweede deel van de Handshake plaats. Het werkcollege van die dag werd gehouden bij Restaurant Magnetico in Amsterdam. Op deze dag kwamen meerdere sprekers en was het de bedoeling dat je met een groepje een Word of Mouth actie ging verzinnen voor Light My Ride. Wij kregen informatie over de opdracht en begonnen met brainstormen. In mijn groepje ging dit best moeizaam. Maar uiteindelijk zijn wij wel op een leuk idee gekomen. Tussen het brainstormen door mochten wij kijken in de Mobi-01. Dit is een huis dat is gemaakt van restafval. De makers vertelden over het bouwproces en wat hun drijft om in dat huis te wonen. Ik vind het een mooie gedachte, maar zelf zou ik niet zo willen wonen.

dat zij er niet erg enthousiast over waren. De meneer die eerder de presentatie had gegeven, was echter wel enthousiast. Hij heeft ons idee in een goed voetstuk gezegd. Anders hadden wij echt het gevoel gehad dat ons idee niet leuk was. Uit alle ideeĂŤn van alle groepjes werd het beste idee gekozen. Wij waren dit in eerste instantie niet. Er zou een flashmob komen om de dam in Amsterdam. De hele klas moest met een versierde fiets daar naar toe gaan. Dit gaf veel weerstand van de klas. Uiteindelijk is er een ander idee gekomen dat veel weg had van ons idee wat wij hadden voorgelegd. De opdracht was om je eigen fiets te versieren met licht en dit te plaatsen op Facebook. 22 van mij Facebook vrienden hebben mijn foto geliked. En mij bericht is 1 keer gedeeld.

Verder met de brainstorm. De ideeĂŤn kwamen op gang. En ons uiteindelijke idee begon vorm te krijgen. Dit idee is voorgelegd aan een groepje. Aan hun gezichten konden wij zien

Mijn verlichte fiets 14


lleges

15


Gastcol Judith Vermeij Fotografie

Judith stelde zichzelf voor en vertelde wat zij zoal doet met fotografie. Zij leert tandartsen foto’s maken en kan ingehuurd worden als fotografe. Zij vertelde wat er nodig is om een foto te kunnen maken. Camera, model, licht, visagie, stilist aankleder en decor. Het fotografie van nu is veel milieuvriendelijker dan vroeger. Want toen werden er allerlei chemicalien gebruikt om een foto te ontwikkelen. Nu zijn alle camera’s digitaal en kan een foto met inkt worden afgedrukt. Een groot voordeel van de digitalisreing van de fotografie is dat dit sneller is. Binnen no time kunnen de foto’s van de camera op de computer worden gezet. De fotografie wereld is verzadigt. Er is van bijna alles al een foto gemaakt. Maar er is wel vraag naar. Wij leven in een beeldcultuur en beelden worden het snelst onthouden. Hoe komt een beeldt tot stand? 1 telefoon of per mail, morgen af, veel variaties 2 gewoon lekker doen en geniete 3 altijd positief terugkoppelen 4 de leuke selectie pas geven als het geld verhaal duidelijk is 5 los laten! Ik vond dit gastcollege minder goed dan de andere gastcolleges. Naar mijn mening kon Judith van te voren beter geïnformeerd worden over onze opdracht. Daar moest zij veel vragen naar stellen en volgens mij snapte zij onze opdracht na uitleg nog steeds niet. Het college ging meer over haarzelf, in plaats van dat ze tips gaf om een mooie foto te maken.

16


lleges Rocking Up Life

De show begon met een voorprogramma. Er werd een concert afgespeeld van Robbie Williams. Met het liedje ‘’Let me entertain you’’. Daarna speelde Thijs op de drums en Sydney op de (lucht) gitaar. De jongens legden uit wat Rocking Up Life is en hoe het allemaal was begonnen. In hun show zaten veel tips. Zoals een presentatie technieken tip: Begin heel laag in energie en win dan vertrouwen en bouw dat op tot iets energieker. Voordat je goed leiding kan geven voor een team dan moet je bij jezelf beginnen. Alleen dan word je bestuurder van je leven en niet de passagier. Er zijn drie manieren hoe psychologie wordt toegepast. • Positieve psygologie • Sience of happyness • Self motivation De show was interactief. Thijs en Sydney stelden vragen en als het antwoord ‘’Ja’’ was dan moest je staan. Daarnaast was er een rad waaraan gedraaid moest worden. Er werd iemand uitgekozen en d ie moest drie vragen beantwoorden. Als alle drie de vragen goed zijn, dan mocht diegene aan het rad draaien en dan wint diegene een prijs. Wat maakt dat bepaalde mensen succesvol en gelukkig zijn? Thijs vertelde een persoonlijk verhaal. Hij liet zien dat er een verband is met het eigen gedrag. Deze zijn onderverdeeld in de volgende onderdelen. • Wheel of life • Geld • Emoties • Sociale omgeving • Fysiek • Ontwikkeling • Liefde

“If it is to be it is up to me”

Er is een formule ontwikkeld dat leid tot succes. Exact weten wat je wilt bereiken Onderneem veel actie Controleer je resultaten Verander net zolang je aanpak totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Ik vond het een enorm leuk gastcollege. Ik ben een aantal inzichten wijzer. Ik vond de afwisseling tussen serieuze onderwerpen en het show gedeelte goed gedaan. Als je een hele zaal kan laten dansen op de macarena, dan ben je echt goed.

17


Thiijs Lindhout

Inter Rocking U

Rocking Up Life bestaat uit Thijs Lindhout en Sydney Brouwer. Toen ik voor het eerst het promotiefilmpje zag, was ik meteen verkocht. Hier wil ik meer van weten. Een dag later gaven de jongens van Rocking Up Life hun show bij mij op school. Dit was mijn kans om al mijn vragen te stellen. Op Twitter heb ik gevraagd of ik deze jongens mocht interviewen. Hieronder is het resultaat te lezen.

Hoe kennen jullie elkaar?

Wij hebben elkaar één jaar geleden ontmoet en dat was op een seminar van Remco Claassen. In sprekersland is hij eigenlijk de grootste in Nederland. En niet zomaar, hij is de grootste op het gebied van leiderschap, dus hij praat zalen vol over hoe je leiding moet geven over je eigen leven. Dit was een onderwerp waar wij al jaren mee bezig waren. En het was onvermijdelijk dat ze elkaar een keer moesten ontmoeten. Want de gemiddelde leeftijd is ongeveer 50 op dit soort seminars. Wij waren allebei verslaafd geraakt aan het onderwerp leiderschap en zijn daar allebei mee aan de slag gegaan. Wij hadden allebei ontdekt dat wij daar ons beroep van willen maken. Dus besloten wij de krachten te bundelen door samen het podium op te gaan.

Wat is Rocking Up Life in een paar zinnen?

Rocking Up Life is de leiderschapsshow voor jong Nederland. Het gaat over hoe je leiding neemt over je eigen leven. Hoe jij richting gaat geven en daar gaat komen wat je gelukkig maakt. Wij hebben dit samengesteld door het beste wat wij de afgelopen jaren zijn tegengekomen te bundelen in één show. Namelijk 100 boeken, 30 seminars en 20 goeroes. Hieruit hebben wij veel gave stuff geleerd die ons hebben geholpen en dat willen wij met andere mensen delen, zodat wij die anderen kunnen helpen.

Wanneer zijn jullie begonnen?

Één jaar geleden zijn wij begonnen met samen op het podium staan. Op deze manier is het afgelopen augustus geweest. 12 november was de eerste Rocking Up Live show. Dus dat is pas twee maanden geleden, dat wij echt zijn begonnen. Waar komt de naam Rocking Up Life vandaan? Entertainment en inhoud. De inhoud is de leiderschap en de entertainment is omdat wij het leuk vinden. De mensen moeten wel blijven ademhalen tijdens de show. Want we kennen het allemaal wel dat je in coma wordt gepraat, dus wij wilden ook een naam die deze lading moest hebben. Wij zochten naar een naam en dan kom je eerst op Entertrainment en Ispirtraining. Toen keken zij een filmpje van hun internationale held Tony Roberts en die zei voordat hij het podium op ging ‘’I can’t wait to rock up and go there’’. En toen was er een interview met Oprah en die zei ‘’I like that’’. Sydney stuurde Thijs een berichtje op Whatsapp met ‘’Rocking up your life’’. Na een tijdje vonden wij dat briljant en hebben wij er Rocking Up Life van gemaakt. Tot de dag op vandaag vinden ze het nog steeds een goede titel.

18


rview Up Life

Sydney Brouwer

Wie was jullie inspiratie?

Het is net al gezegd maar Tony Robert is onze internationale held. Remco Claassen is onze nationale held. Bruce Springsteen komt eigenlijk met alles voor en de Blue Man Group voor het entertainment gehalte, want die gasten zeggen niets, staan alleen maar te trommelen en gebruiken hun mimiek. Daarom hebben wij ook een theater gehuurd. Als inspiratiebron echt het entertainen, mensen een leuke avond geven, al doen ze er niets mee, als ze hebben gelachen en een leuke tijd hebben gehad. Show is het sleutelwoord. Met entertainment willen wij meer doen, dan welk andere goeroe en expert.

Hoe zien jullie de toekomst?

In de toekomst zijn wij nog gelukkiger, nog rijker en nog beroemder. Maar ook willen wij meer optreden voor bedrijven en studenten. Bedrijven zijn leuk om te doen, maar soms ben je één van de acts en moet je in het tijdsbestek blijven, omdat zij een hele planning hebben. Voor studenten willen zij altijd blijven optreden. Over één jaar zien wij een zaal met 1100 studenten voor ons. Wij vinden het belangrijk dat jonge mensen leren over persoonlijk leiderschap. Wij zien het als cadeautje dat dit op ons pad is gekomen. En zien wij het als een plicht om iets terug te geven aan zoveel mogelijk studenten.

Wat zien jullie als een uitdagingen/droom?

Dat dit zo uit de hand loop dat onze shows meer entertainment gaat krijgen. Denk aan confettikanonnen en rookmachines. En dat ze zo succesvol zijn dat er ook een productieteam is. Dus mensen die opbouwen en afbreken. Wij geloven echt dat het haalbaar is. Een andere droom is om in 2015 op Lowlands te staan.

Wat voor media gebruiken jullie om het te promoten?

Social media. Op Facebook gebeurt veel. Wij krijgen veel e-mails. De Youtubefilmpjes worden steeds beter bekeken. De volgende stappen zijn radio tv. Wij geloven er heilig in deze media en geloven dat ze over een aantal jaar bij Mathijs van Nieuwkerk aan tafel zitten. En dat het balletje dan gaat rollen. Wij zijn nog maar kort bezig is het raar dat wij nu voor 80 studenten staan en dat ze om 25 januari 2014 in het theater staan. Wij voorspellen dat ons Youtubekannaal over een jaar duizenden volgens heeft. Elke zondagavond om 20.00 uur komt er een nieuwe video online.

19


m u e s u rt M

Het

a a v p e Sche

Visual St

1. Breng in kaart welke visuele uitingen (stilstaand / bewegend) er over deze gebeurtenis zijn. Is dit divers of eenduidig? Vertelt het een verhaal of louter een boodschap? Van de opening van de tentoonstelling De Zwarte Bladzijde zijn er weinig visuele uitingen. Op de website van het Scheepvaartmuseum staan zijn alle visuele uitingen te vinden. Op deze website zijn foto’s van de opening te vinden. Deze foto’s geven een goed beeld van de tentoonstelling. Tevens is er een videoreportage gemaakt van de opening. De visuele uitingen zijn erg eenduidig. Alle visuele uitingen geven de tentoonstelling weer. De visuele uitingen vertellen een verhaal maar ook een boodschap. De afbeeldingen geven doormiddel van handelingen weer wat de slaven hebben meegemaakt. De boodschap is dat de slavernij slecht is en niet meer van deze tijd is. 2. Geef eerst een algemeen beeld van de meest gebruikte afbeeldingen bij de relevante zoekterm/tag (printscreen google search). Als de zoekterm ‘’De Zwarte Bladzijde’’ wordt ingevoerd op Google web, dan komt de tentoonstelling van het Scheepvaartmuseum. Als er met google naar afbeeldingen wordt gezocht, dan komen er slechts een paar foto’s van de tentoonstelling. Hieronder zijn twee printscreens te zien. De eerste is van het resultaat van Google search en de tweede is van Google afbeeldingen. Wat opvallend is bij de afbeeldingen is dat er slechts acht verschillende afbeeldingen te vinden van de tentoonstelling.

20


torytelling

De Z

wart

e Bla

dzijde

3. Welk verhaal is door de organisatie verteld? Hoe is dit visueel gemaakt? Vertelt het publiek een eigen verhaal (co-creatie / participatie) of is het verhaal van de organisatie letterlijk opgepikt (of helemaal niet)? De tentoonstelling De Zwarte Bladzijde gaat over de slavernij en slavenhandel die door Nederland werd bedreven. De focus van het verhaal ligt bij het slavenschip de Leusden. De bezoeker krijgt een beeld van het slaven leven aanboord. Er is een sterk beeld ontwikkeld dat als beeldmerk voor deze tentoonstelling dient. Het bestaat uit de Nederlandse leeuw die in zijn schaduw een slaaf heeft. Dit beeld is ook gebruikt in de verschillende media uitingen waaronder een doek van 1500m2 groot dat aan Toren Overhoeks heeft gehangen. Op de tentoonstelling zelf wordt het verhaal verteld door materialen uit de tijd van de slavernij, een luistertour met bijpassende film en spannende belichting. Bij de opening van de tentoonstelling waren mensen van verschillende etniciteiten aanwezig. Uit de filmrapportage van de opening blijkt dat zij ook hun eigen verhalen en er is ruimte om na te praten met andere bezoekers (Het scheepvaart museum, 2013). Mensen kunnen ook via twitter het gesprek aangaan door de hashtag zwarteblz. Dit heeft geen effect op het plot van de tentoonstelling. 4. Geef enkele voorbeelden van Paid / Owned / Earned media uitingen en leg uit. • Paid Als introductie van de tentoonstelling heeft er enige tijd een megaposter gehangen aan Toren Overhoeks aan het IJ. Hierop werd ook de hashtag geïntroduceerd. Hier heeft het scheepvaartmuseum 20.000 euro voor betaald (AT5, 2013). Omdat er betaald wordt voor de media uiting valt dit onder de categorie paid. • Owned Zowel de website van het museum, als de social media accounts die worden beheerd, vallen in de categorie owned. Op de Facebook pagina van het museum wordt van 26 juni tot 10 oktober een aantal keer verwezen naar De Zwarte Bladzijde. • Earned Via twitter kunnen bezoekers de dialoog aangaan over de tentoonstelling. Hiervoor is een speciale hashtag bedacht, namelijk #zwarteblz. Dit heeft de organisatie niet onder controle. Hierdoor valt het onder earned media.

21


m u e us

v p e he

m t r aa

c S t He

22

Infogr


raphic

De Zwa

rte Blad

zijde

23


Word of Mo Frits de fiets

Frits is een fiets die zijn eigenaar al jaren overal naar toebrengt, zonder problemen en eigenlijk is er ook nooit wat mis met Frits. Soms staat hij dagen in de kou en regen bij het station te wachten tot zijn eigenaar hem weer komt ophalen. Frits klaagt nooit en doet altijd wat zijn eigenaar van hem verwacht. Ook toen je dronken met Frits naar huis moest fietsen en samen in de berm belandden. Zelfs toen bracht Frits me veilig thuis…Frits is een held, je trouwste vriend! Frits de fiets is bedacht om de eigenaren van een fiets stil te laten staan bij wat hun eigen fiets eigenlijk allemaal voor hem/haar betekent. Dat de eigenaar soms best wel wat meer waardering mag krijgen voor zijn fiets en wat voorzichtiger met z’n fiets mag om gaan na alles wat de fiets voor deze eigenaar heeft betekent en nog steeds doet. Met herkenbare teksten zoals hierboven beschreven en visuele onderbouwing wordt er aandacht gevraagd voor hét moment dat er eindelijk eens wat terug kan worden gedaan voor je stalen ros: Light My Ride. Dé avond dat je fiets in het licht kan worden gezet. Door hem mooi met lichtjes te versieren en een tourtocht te maken door Amsterdam met allerlei andere prachtig versierde en gewaardeerde fietsen. De dag van de waardering voor de fiets.

De marketingcommunicatie

Door vanaf de start van het Amsterdam Light Festival, waar Light My Ride onderdeel van is, actief te gaan posten op Facebook en Twitter en connectie te maken met het Amsterdam Light Festival wordt er aandacht gegenereerd voor Frits de Fiets. Er wordt een speciale Facebookpagina en een Twitteraccount aangemaakt voor Frits. Frits uit hier zijn gevoelens die in het begin voornamelijk treurig en eenzaam zullen zijn. Na een gruwelijke gebeurtenis (zoals bijvoorbeeld een val) komt de eigenaar van Frits tot het besef dat het zo niet langer kan. Frits krijgt een opknapbeurt en wordt eens flink gepoetst. Vanaf dit moment worden

24

Frits zijn gevoelens en belevenissen steeds positiever en vrolijker. Dit is ook het moment dat Light My Ride in Frits zijn verhaal wordt geïntroduceerd en vrijwel ieder bericht wordt benoemd. Frits begint te dromen over hoe mooi hij er wel niet uit zal komen te zien en zal dit regelmatig visueel worden gemaakt met grappige en mooie afbeeldingen van versierde fietsen. De volgers van Frits de fiets worden uitgedaagd om zelf ook momenten van zichzelf en hun fiets te delen. Met uiteindelijk het doel om meer deelnemers te genereren voor Light My Ride. Na afloop van het evenement worden er nog een aantal foto’s van de tourtocht zelf geplaatst, maar neemt de frequentie van het plaatsen van berichten en afbeeldingen af. Eens per maand zal er dan nog een afbeelding worden geplaatst die past bij het moment/actualiteit. Zoals een blinkende fiets in het voorjaar (voorjaarsschoonmaak) of een omgevallen fiets (storm raast over Nederland). Naar mate het Amsterdam Light Festival nadert hoe somberdere foto’s er weer van fietsen worden geplaatst, zodat dit concept het volgende jaar in ongeveer dezelfde opzet kan worden uitgevoerd. Belangrijk blijft daarbij wel om dingen te vernieuwen en eventueel uit te breiden, zoals een blog van Frits. Zo blijven de volgers betrokken en worden ze opnieuw meegenomen in een verhaal.


outh actie

25


Word of Mo Succesfactoren

Om te zien of de ‘’Frits de fiets’’ campagne succes zal hebben, is er gekeken naar een praktijkvoorbeeld. Daarnaast is er ook gekeken naar wat de succesfactoren zijn bij het gebruiken van social media voor een campagne. Lowlands Als praktijkvoorbeeld is er gekeken naar Lowlands, een driedraags popfestival dat in de zomer plaatsvindt met een selectie van alernaternatieve muziek, videokunst en amusement (lowlands). Lowlands gebruikt Twitter en Facebook om mensen te enthousiasmeren en hen te stimuleren om naar het festival te komen. Dit doen zij door nieuwsberichten te plaatsen over het festival, het programma van het festival te weergeven en foto’s en video’s te plaatsen van voorgaande jaren. Het festival houdt hiermee bezoekers goed op de hoogte en trekken door middel van foto’s en video’s de bezoekers aan. Naast de activiteiten die ook door Lowlands worden toegepast, zijn er meerdere succesfactoren door middel van social media om een campagne te laten slagen. De acties die Frits de fiets kan doen zijn als volgt: • Bij een actie een goede herkenbare hashtag bedenken, zodat mensen dit kunnen gebruiken op Twitter. Als anderen op deze hashtag klikken, zullen zij meer informatie krijgen over het onderwerp dat wordt gecommuniceerd. • Bij elke foto of video mensen stimuleren om zichzelf en anderen er in te taggen • Interactive creëeren door vragen te stellen aan de doelgroep door middel van een poll (bijv. Wat is mooier? Wat willen zij meer zien?) • Interessante foto’s en video’s delen van deelnemers en hen ook stimuleren om dit te doen (ticketscript, 2012). • Mensen herinneren wat de campagne is en wat zij er mee kunnen doen, hierbij zal je een deelnemer in kunnen taggen (dit kan toegepast worden bij iets wat kleinschalig is).

26

De ‘’Frits de fiets’’ campagne zal net als Lowlands vooraf alles communiceren via social mediakanalen Twitter en Facebook. Mensen zullen uitgedaagd worden om hun eigen fiets te ‘’pimpen’’ aan de hand van de verschillende nieuwsberichten van de campagne. Iedereen zal een foto of video op de kanalen kunnen plaatsen. Door bijvoorbeeld hashtags te gebruiken, zullen meerdere mensen de campagne oppikken en mee kunnen doen. Hierdoor worden zij uitgedaagd om bijvoorbeeld hun fiets nog mooier op te pimpen. Op de social media kanalen zullen deelnemers ook getagd worden in de foto’s en video’s die zij delen. De foto’s en video’s die zij delen, zullen eens in de zoveel tijd opnieuw op de social media kanalen worden weergeven als reminder. Hierdoor zullen mensen herinnerd worden en weten dat zij aan de campagne mee kunnen doen.

Moodboard


outh actie Faalfactoren

De promotiecampagne Frits de fiets kent factoren waardoor de campagne kan falen. Hieronder een aantal punten waar er op gelet moet worden bij het plaatsen van een Twitter/Facebook bericht. Twitter • Plaats niet alleen berichten die over ‘’jezelf’’ gaan. Ga opzoek naar content wat relevant is en plaats dat ook. Retweeten van relevante berichten is een goed alternatief. • Zorg dat er een link te vinden is naar de website of Facebookpagina. Zodat de volgers meer kunnen lezen over de geplaatste tweet. • Volg relevante twitteraars. Dit verhoogd de kans op relevante berichten om te retweeten. • Zorg voor een beschrijving over het bedrijf en pas de achtergrond aan met een relevante foto. Dit zorgt ervoor dat je opvalt. • Het is goed om te reageren/retweeten op berichten van anderen. Doe dit slechts een paar keer per dag. Dit voorkomt dat de berichten bij de volgers tot spam gezien gaat worden. Facebook • Zet dezelfde berichten op Twitter en Facebook. Zorg ervoor dat het op Facebook uitgebreider wordt beschreven. • Voeg altijd een foto/ filmpje toe aan het Facebookbericht. Beelden trekken sneller de aandacht dan alleen tekst. • Reageer op berichten die anderen op de Facebookpagina plaatsen. Dit kan ook zijn ‘’bedankt voor het delen’’. • Als de profielfoto wordt veranderd, wordt het formaat automatisch aangepast op de grote van het plaatje.

Dit kan ervoor zorgen dat het beeld op een onjuiste manier wordt weergegeven. Zorg ervoor dat het plaatje wat gebruikt wordt als profielfoto al de juiste afmeting heeft. • Zet het Facebooklogo op de website. Zodat mensen dat er een Facebookpagina bestaat. Daarnaast kan een Facebook like box laten zien hoeveel mensen de pagina hebben geliked. Op deze wijze kunnen mensen op de like knop klikken zonder de webpagina te verlaten. Met het oog op Frits de fiets kan de promotiecampagne op de volgende manieren falen: • De Facebookpagina kan niet geliked worden en/of het Twitteraccount kan niet gevolgd worden. Dit is de grootste faalfactor voor Frits de fiets. Het is van te voren niet zeker dat dit gebeurd. • Spelfouten worden over het algemeen als irritant beschouwd. Om dit te voorkomen is het raadzaam om het bericht voor de plaatsing door meerdere mensen te laten lezen. Als er getwijfeld wordt over de spelling kan dit doormiddel van Google worden opgezocht. • De beelden die gebruikt worden ter ondersteuning van de tekst zijn niet aansprekend genoeg. Dit zorgt ervoor dat de berichten niet worden gelezen, dus dat er minder mogelijkheden zijn dat het bericht gedeeld wordt. • De berichten die worden geplaatst op Twitter en Facebook kunnen onbewust tot negatieve reacties leiden. • Er is kans dat de gehele campagne na het evenement niet relevant is voor toekomstige bezoekers van de Facebookpagina en Twitteraccount. Als er bijvoorbeeld in het voorjaar eens in de zoveel tijd een berichtje wordt geplaatst, wordt Frits de fiets snel vergeten. Een mogelijkheid is om een community te creëren. Daardoor kunnen de mensen hun ervaringen en creaties delen met anderen.

27


Multiv

Het multiverse model van Pine en Korn geeft ve tijd, ruimte en materie. Door dit te onderscheid werelden gecreëerd. Per wereld wordt er een vo hobby. Namelijk dansen.

Physical Virtuelity

Het programmeren van een dansrobot. Het programmeren gebeurt in de huidige tijd. Omdat het digitaal gebeurt, is er geen ruimte. Er is wel materie, want de dansrobot kan na het programmeren dansen.

Mirrored Virtuality

Het editen van een dansvideo. Er is tijd, omdat tijdens het editen de echte tijd gewoon doorloopt. Er is geen ruimte, omdat de dansvideo digitaal is en er is op het moment van editen geen matter, omdat de dansvideo nog op de computer staat.

Augmented Virtuality

Het Nintendo Wii spel ‘’Just dance’’. Het spel wordt digitaal ervaren, daarom is er geen tijd en ruimte. Er is wel materie, omdat je zelf de controller bestuurt door te dansen.

Virtuality

Met het spel de Sims een sim te laten dansen. In het spel is er geen echte tijd, de ruimte is virtueel en daardoor is er ook geen materie.

28


verse

erschillende dimensies weer. Deze dimensies zijn den in echt en virtueel zijn er acht verschillende oorbeeld gegeven doormiddel van mijn grootste

Reality

Dit zijn de danslessen die ik volg. Ik bevind mij in de danszaal, er is een dansdocent bij die op het zelfde moment de dansles geeft en er is materie, omdat er nog meer mensen om mij heen staan.

Augmented Reality

Op een dansposter staat een QR code. Deze code kan gescand worden met een smartphone. Op de smartphone verschijnt extra informatie over de voorstelling. Met deze handeling ben je nog steeds in dezelfde tijd en ruimte, alleen is er geen materie, omdat de informatie zich op de smartphone bevind.

Warped Reality

Een middeleeuws dansfeest. Alle mensen hebben dan middeleeuwse kleding aan en dansen zoals zij in die tijd ook danste. Er wordt dan terug in de tijd gegaan, daarom is er geen tijd. De ruimte is er wel, want de ruimte blijft bestaan. Als laatste is er wel materie, omdat de dansers echt bestaan.

Alternate Reality

Dans instructie video op Youtube. Er is geen tijd op Youtube. Er is wel ruimte, want je danst voor de computer. Er is geen materie, omdat de video virtueel is en altijd bekeken kan worden.

29


Colo

Hoofdredactie: Maaike Visser Dit magazine is mede mogelijk gemaakt door: Esther Bouw Fieke Sluijs Evelien Rademaker Mervyn Puhl Marit IJmker Twidi Le Rocking Up Life (Thijs Lindhout & Sydney Brouwer

30


ofon Cover http://oceanwavesxoxo.tumblr.com/ http://nospillgravy21.wordpress.com/2012/05/03/juxtaposition/barcode-3/ Editorial http://www.urbankid.ro/editorial/superwoman/despre-frumusete-nevoia-frumoasa-24801#axzz2qOoIqnri Social media http://www.optisport.nl/forumkwadraat/home/70-forum-kwadraat-op-facebook.html http://masterplanvlagheide.nl/Home.html http://femdomfuture.blogspot.nl/2013/10/excellent-pictures-of-instagram-logo.html mobilemarketingmagazine.com/pinterest-loses-trademark-case-in-europe/http://socialmedialogos.blogspot.nl/2012/03/linkedin-and-pinterest-logos.html http://socialmedialogos.blogspot.nl/2012/03/linkedin-and-pinterest-logos.html http://www.pinterest.com/pin/544161567447568300/ http://wordpress.org/about/logos/ Blog http://www.pinterest.com/pin/544161567447587735/ http://www.legendofkrystal.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=2265&cache=1&start=7200 Gastcolleges http://www.pinterest.com/pin/544161567447588483/ Interview http://www.rockinguplife.nl/thijs-lindhout-sydney-brouwer/ Infographic http://www.at5.nl/artikelen/108557/hoe-duur-is-het-grootste-spandoek-van-de-stad https://www.google.nl/search?q=de+zwarte+bladzijde&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qfOgUsmSCKHO0AXyzYGoAg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1102&bih=1014 https://www.google.nl/search?q=de+zwarte+bladzijde&source=lnms&sa=X&ei=1_OgUqnIHOKn0wXYw4GICA&ved=0CAgQ_AUoAA&biw=1102&bih=1040&dpr=1 http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/hetmuseum/nieuws%7C203 https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/hetmuseum/nieuws%7C187 https://www.facebook.com/hetscheepvaartmuseum?fref=ts Word of mouth actie http://www.pinterest.com/pin/273453008595029171/ http://www.marketingfacts.nl/berichten/39111112_social_media_voor_evenementen_een_beleving_van_365_dagen_per_ http://www.bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/tien-twitter-tips-voor-evenementen-voor-tijdensen-na http://lowlands.nl/ http://company.ticketscript.com/nl/blog/evenement-tips/tips-om-je-evenement-te-promoten-op-facebook/250/ http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/6898/The-9-Worst-Ways-to-Use-Facebook-forBusiness.aspx?source=Blog_Em

31


32

About Maaike #1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you