Page 1

Sebastian elsker dyr. Farlige dyr, hurtige dyr, smukke dyr, sjældne , sjove dyr. Alle dyr i hele verden. Nu har han udvalgt verdens vildeste dyr, og dem kan du møde i denne bog. Verdens stærkeste, tungeste, giftigste, mest kræsne og støjende. dyr, der er vilde på hver deres måde. Og Sebastian fortæller historier og giver dig de vigtigste facts om dem alle sammen.

Se noget rigtig vildt på side 134!

ISBN 978-87-113-3448-5

Sebastian Klein VERDENS 100 VILDESTE DYR

BOGEN TIL DIG, DER ELSKER DYR

SEBASTIAN KLEiN


SEBASTIAN KLEiN

100


Jeg har altid været helt vild med dyr. Selv da jeg var helt lille, kan jeg huske, hvor spændende jeg syntes, det var, når jeg så dyr i fjernsynet, i naturen eller i bøger. Det var næsten ligegyldigt, hvad det var for dyr, for jeg kunne lide dem alle sammen. Jeg elskede at høre om de kæmpestore elefanter på den afrikanske savanne, men jeg kunne også få timer til at gå med at kigge på de bittesmå myrer, der boede under fliserne foran vores hus. Heldigvis er jeg ikke den eneste, der godt kan lide dyr. Jeg forestiller mig faktisk, at du også kan lide dyr – og måske er det derfor, at du sidder med denne bog lige nu. Jeg kan afsløre, at jeg har gjort mig umage. Jeg har nemlig skullet tænke mig godt om for at vælge de 100 dyr i verden, som jeg synes er de sødeste, vildeste, farligste og allermest fantastiske dyr af dem alle sammen. Jeg håber, du vil synes det samme, når du har læst bogen. God fornøjelse! Sebastian Klein


ALLIGATORSK

14


SKILDPADDEN uhyret i sumpen

FA K TA O M

ALLIGATORSKILDPADDE (MACROCHELYS TEMMINCKII) Vægt:

100 kilo

Levetid:

70 år

Føde:

Fisk og ådsler

Hastighed:

7 km/t.

Længde: Levested:

1 meter Sumpe i det sydøstlige USA

Kuldstørrelse:

50

Alligatorskildpadden ligner et monster. Med dens bulede skjold og lange takkede hale minder den om fortidens dinosaurer. Alligatorskildpadden er også lidt af et monster. Den lever det meste af tiden under overfladen i en sump og venter på, at en fisk svømmer for tæt på, så den kan få noget at spise. På alligatorskildpaddens tunge er der en lille, lyserød udvækst. Den ligner en orm, når alligatorskildpadden vrikker med den. Hvis en sulten fisk så napper til ormen, skal alligatorskildpadden bare bide sammen, så er der serveret! Søuhyret Lotti I sommeren 2013 fik beboerne i den tyske by Irsee vest for München deres eget søuhyre, nemlig en alligatorskildpadde, der fik navnet Lotti. Bæstet, som målte 40 centimeter og havde en kampvægt på 14 kilo, havde bidt en dreng i foden, mens han plaskede rundt i badesøen Oggenrieder Weiher. Dette skabte så meget opstandelse i byen, at der blev udlovet en dusør på 1000 euro til den, der fangede den. Hellere levende end død.

Alligatorskildpadden kan nemt bide en finger midtover, så det gælder om at holde nallerne væk.

15


24


I

aye-ayeen magiske evner

Med sit mildest talt særprægede udseende vækker aye-ayeen opsigt og undren. På Madagaskar, hvor den lever, er der folk, der mener, at den bringer ulykke og død, og at den har magiske evner. Det er overtro og myter, men ikke desto mindre har det betydet, at mange aye-ayeer er blevet dræbt, simpelthen fordi folk er bange for dem. Engang troede man, at den var blevet udryddet, men i 1957 dukkede den op igen. Magi, måske?

Aye-ayeens stirrende øjne, strittende ører og lange, krogede fingre gør den ret uhyggelig. Man siger også, at aye-ayeen har fået sit navn, fordi man bliver så forskrækket, når man ser den, at man automatisk kommer til at råbe: ”Ai! ai!”

Aye-ayeens langfinger er længere og tyndere end dens andre fingre. Den bruger fingeren til at banke mod træstammer for at finde hulrum under barken. Finder den et hulrum, gnaver den hul og stikker fingeren ind i jagten på orme, larver og andre smådyr.

FA K TA O M AYE-AYE

(DAUBENTONIA MADAGASCARIENSIS)

Vægt:

3 kilo

Levetid:

25 år

Føde: Smådyr, frugter, nødder, plantedele, svampe, nektar m.m. Hastighed: Længde:

30 km/t. 80 cm

Levested: Reservater på Madagaskar Kuldstørrelse:

1

25


GAVIALEN det ufarlige bæst

Gavialen er en af de største krokodillearter i verden og samtidig den med det mest specielle udseende: Dens kæber er meget lange og tynde med lange, spidse tænder. Det får den til at se lidt uhyggelig ud, men gavialen jager stort set kun fisk. Det strømlinede snudeparti gør den i stand til lynhurtigt at kaste hovedet til siden efter sit bytte, og de lange, spidse tænder sikrer et fast greb om de glatte fisk. Selvom gavialen kan blive meget stor, er den ikke farlig for mennesker. En gavial har aldrig slået et menneske ihjel.

58

Truet bæst Gavialen er en af de mest truede krokodiller. I 1970’erne var den næsten uddød. Der var kun 1.000 tilbage af dem i hele verden, man forsøgte at hjælpe dem, men i 2003 kunne forskerne fortælle, at det ikke var blevet bedre. I 2007 døde 110 gavialer i en forureningskatastrofe i Chambal i Indien. Derefter oprettede man ni beskyttede områder, og det hjalp. Nu er der 2.500-3.000 eksemplarer i naturen i Indien så det går den rigtige vej.


FA K TA O M Lige så lang som 4 børn

GAVIAL

(GAVIALIS GANGETICUS) Vægt: Levetid: Føde:

900 kilo 50 år Fisk

Hastighed:

15 km/t.

Længde:

6 meter

Levested:

Kuldstørrelse:

Floder i det nordlige Indien 20-95

59


Verdens 100 vildeste dyr Af Sebastian Klein og Niklas Schneidermann Tekst © 2014 Sebastian Klein & Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning: Stine Trampe, Tramperiet ISBN 978-87-113-3448-5 1.udgave, 1. oplag 2014 Printed in Latvia 2014, Livonia Print Sia Fotos: Polfoto: s. 14, 24, 68, 84, 130 Brian Rasmussen, Randers Regnskov: s. 12, 82 M. Arildskov, KATTEGATCENTRET: s. 210 Johnny Salomonsson: s. 180 Alle øvrige fotos er hentet og bragt efter aftale med Thinkstock.com Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copy-Dan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof A/S, et selskab i Egmont


Sebastian elsker dyr. Farlige dyr, hurtige dyr, smukke dyr, sjældne , sjove dyr. Alle dyr i hele verden. Nu har han udvalgt verdens vildeste dyr, og dem kan du møde i denne bog. Verdens stærkeste, tungeste, giftigste, mest kræsne og støjende. dyr, der er vilde på hver deres måde. Og Sebastian fortæller historier og giver dig de vigtigste facts om dem alle sammen.

Se noget rigtig vildt på side 134!

ISBN 978-87-113-3448-5

Sebastian Klein VERDENS 100 VILDESTE DYR

BOGEN TIL DIG, DER ELSKER DYR

SEBASTIAN KLEiN

Verdens 100 vildeste dyr læseprøve